SACCSIV – blog ortodox

ROMANIA SUNT EI: Ati auzit de SILVIU RADU?

Posted in Uncategorized by saccsiv on iulie 10, 2015

Scrie despre el aici:

Zahlentheoretiker würfeln nicht

E matematician. Poate ca unii dintre cititorii acestui blog au auzit de el, dar nu pentru ca e cu algebra, ci pentru ca e anti sistem. Daca facem insa un sondaj printre devoratorii de mass-media, vom constata ca pentru ei fratele Silviu nici nu exista. Pentru ca nu exista nici pentru mass-media, el nefiind nici femeia cu barba, nici barbatul cu fusta, nici cea mai frumoasa romanca din Italia, nici cel mai cunoscut infractor din Spania. El e matematician …
Asa ca il voi promova eu.
Anul 2001 il gaseste la facultatea din Lund, Suedia, unde a studiat 5 ani matematica si fizica. In lucrarea sa de master a demonstrat cu ajutorul calculatorului ca cubul Rubik se poate rezolva in cel mult 40 de mutari. Pana atunci se considera ca cubul se poate rezolva in cel mult 42 de mutari, pe baza rezultatelor americanului Michael Reid.


Cateva detalii pentru pasionati. Sunt doua modalitati de a numara mutarile. Prima modalitate este socotirea rotirii unei fete cu 180 de grade ca o mutare, celalta este
socotirea ei ca fiind doua mutari. Primul modalitate de a numara mutarile se numeste FTM (face turn metric), a doua se numeste QTM (quarter turn metric). Rezultatul lui Silviu cu 40 de mutari este in QTM. Tot el a mai imbunatatit pe urma rezultatul pana la 35 de mutari in QTM. Apoi, dupa cativa ani, programatorul din Palo Alto Tomas Rokicki a aratat cu ajutorul calculatoarelor de la google ca cubul poate fi rezolvat in maximum de 26 de mutari in QTM, acesta fiind chiar minimul.
Datorita acestei lucrari cu cubul Rubik a fost admis ca student la doctorat la RISC (Institutul de cercetare pentru calcul simbolic). Indrumatorul lui este Profesorul Peter Paule iar in acest institut se fac algoritmi pentru a rezolva diverse probleme in matematica in mod automat.
Ca sa va faceti o idee, calculatorul de buzunar rezolva niste probleme automat dar
exista algoritmi care pot rezolva si alte probleme matematice automat, cum ar fi calcularea derivatei unei functii sau gasire primitive (operatia inversa a derivarii). De exemplu stim ca primitiva lui x este x^2/2 si primitiva lui e^x este e^x dar cum e cu primitiva lui e^(x^2)? In cazul asta primitiva nu poate fi exprimata in functiile cunoscute si algoritmul poate demonstra ca nu se poate gasi primitiva la aceasta functie in functii elementare. Cand se poate gasi o primitiva ca in cazul lui x programul raspunde cu x^2/2.
Fratele Silviu mi-a explicat ca algoritmii de care se ocupa el au de a face cu
asa zisele partitii. Numarul unu are o singura partitie: 1, numarul 2 are
doua 1+1 si 2, numarul 3 are 3, 1+1+1, 2+1 si 3, numarul 4 are 5, 1+1+1+1,
3+1, 2+2, 2+1+1 si 4. Tot studiind aceste partitii in conexiune cu problema de a construi respectivii algoritmi, a descoperit ca poate rezolva o problema legata de partitii propusa de matematicianul indian Subbarao in 1966. Problema initiala a lui Subbarao (https://en.wikipedia.org/wiki/Mathukumalli_V._Subbarao ) a fost daca aceste partitii sunt pare de o infinitate de ori. De exemplu, fie n un numar intreg pozitiv si p(n) numarul de partitii a lui n. Cum am vazut, p(1)=1, p(2)=2, p(3)=3 si p(4)=5. Dupa cum observam, p(2) este par. Intrebarea lui Subbarao era daca mai exista numere n astfel incat p(n)
sa fie par, si mai ales daca exista o infinitate de astfel de numere n. Subbarao a demonstrat ca da sunt o infinitate, chiar in lucrarea lui din 1966. Dupa aceea s-a intrebat daca exista o infinitate de numere de forma 2n+1 (cum ar fi 1,3,5,7,…) astfel incat p(2n+1) sa fie par sau daca exista numere de form 2n astfel incat p(2n) sa fie par de o infinitate de ori. Dupa aceea s-a intrebat daca exista o infinitate de numere de forma 3n+2 astfel incat p(3n+2) sa fie par, la fel s-a intrebat cu 3n+1 si cu 3n si pentru toate aceste cazuri s-a gasit o demonstratie cum ca da, exista o infinitate cu proprietatea respectiva. Atunci bineinteles ca s-a intrebat daca pentru oricare A, B exista o infinitate de numere de forma An+B astfel incat p(An+B) sa fie par. Aceasta problema s-a rezolvat de catre matematicianul american Ken Ono in 1995, deci aproape 30 de ani mai tarziu. Subbarao si-a pus aceasi intrebare cu impar in loc de par. Cu toate ca americanul Ken Ono a incercat sa rezolve si aceasta problema abia in 2012 (46 de ani mai tarziu) a aparut solutia data de catre fratele Silviu (http://www.degruyter.com/view/j/crll.2012.2012.issue-672/CRELLE.2011.165/CRELLE.2011.165.xml).

Haios este ca atunci cand Ken Ono a descoperit ca acesta problema a fost rezolvata de catre Silviu, Ono l-a invitat in America, dar din cauza de pasaport biometric, Silviu l-a refuzat, ajungand mult mai tarziu in SUA, cu un pasaport temporar, cu ocazia altor lucrari.

In video de mai sus, de la 43.00 pana la 44.20 vorbeste Ken Ono despre lucrarea lui Silviu. Alta treaba haioasa este ca Subbarao a oferit 500 de dolari pentru cel care ii rezolva problema completa adica si partea cu par si partea cu impar. Din pacate Subbarao a murit chiar cu putini ani inainte de 2012, in schimb baiatul lui Subbarao,
Mathukumalli Vidyasagar, care si el este cadru universitar, i-a scris o scrisoare lui Silviu si l-a felicitat. Aici este scrisoarea:
„Dear Dr. Radu,
A few days ago I came across your article on the Journal fuer Reine, proving my
father’s conjecture on the parity of the partition function in an arithmetic progression.  Congratulations!  I am not a number theorist, but what I love about
the subject is how simply stated problems lead to the development of very sophisticated concepts to be used in their resolution.
In case you are wondering, the „M” in my name and my father’s name both stand for
the family name: Mathukumalli.  As per South Indian tradition, the family
name is written first in both our names.
Best of luck to you in future.
Sagar

M. Vidyasagar FRS
Cecil & Ida Green Chair in Systems Biology Science
The University of Texas at Dallas
800 W. Campbell Road, Mail Stop EC39
Richardson, TX 75080-3021
Tel: (972) 883 4679; Fax: (972) 883 4653 „

Acest material l-am scris cu acordul fratelui Silviu. E matematician. Si e de-al nostru.

Mai sunt si altii. Si despre ei voi scrie. Caci trebuie. Romania nu e cea de la tv. Nu e Salam, nici curvistina de la matinal, nici astroloaga de la horoscop si nici analistul nauc de la mesele rotunde.

Romania sunt ei, cei carora li se interzice accesul la tv.

 

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. silviu said, on iulie 10, 2015 at 9:16 pm

  Superb!

  Apreciază

 2. blue said, on iulie 10, 2015 at 9:29 pm

  Foarte frumos. Sunt într-o perioadă în care…. s-a potrivit perfect. Cică totu-i cu rost. You made my day. Mulţumesc!

  Apreciază

 3. andrei-d said, on iulie 10, 2015 at 9:47 pm

  Si tu le ai cu matematica Vasile… este? 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 4. Ionut said, on iulie 10, 2015 at 9:51 pm

  … nici politrucii monumente de incompetenta care ne mananca zilele…

  Apreciază

 5. adriandirnescu said, on iulie 10, 2015 at 10:32 pm

  Multumesc pentru acest articol, si spor la treaba pe linia asta . Sper sa iasa din anonimat cat mai multi dintre semenii nostri care traiesc crestineste si romaneste . Imi place sa cred ca suntem contemporani cu oameni de valoare pentru a caror ravna si credinta inca mai tine Bunul Dumnezeu Pacea in zona noastra . Spor la treaba Saccsiv, Doamne ajuta !

  Apreciază

 6. C said, on iulie 10, 2015 at 10:52 pm

  Multumim pentru acest excelent articol si pentru celelalte articole care ne mai aduc cate un strop de lumina in realitatea tulbure a zilelor noastre! Dumnezeu sa va ocroteasca! „Romania sunt ei” este titlul articolului,iar eu as adauga „Romania sunteti si dumneavoastra!”

  Apreciază

 7. safimvigilenti said, on iulie 10, 2015 at 11:50 pm

  felicitari pt articol, saccsiv, felicitari si lui Silviu 🙂

  Apreciază

 8. Cosmin said, on iulie 11, 2015 at 11:15 am

  Excelent articol !!!

  Doamne ajuta!

  Apreciază

 9. lastunnegru said, on iulie 11, 2015 at 5:00 pm

  off topic

  IN PREMIERA: TARA LUI 10%

  Apreciază

 10. minionita said, on iulie 11, 2015 at 11:13 pm

  Indiferent ce zic gaunosii astia care se vor conducatori si formatori de opinie ASTA E ROMANIA https://www.youtube.com/watch?v=J3f3QHq-gkU

  Apreciază

  • carla said, on iulie 12, 2015 at 10:42 am

   Gaunosii ne zic lucruri de genul: „frumoasa tara, pacat ca-i locuita”, incat deja te astepti ca vor rezolva ei cumva acest impediment.

   Apreciază

 11. ETRN said, on iulie 12, 2015 at 3:19 pm

  Felicitări pentru inspirația de a promova. Foarte bun articol.

  Apreciază

 12. […] de mai jos are la baza o discutie cu un matematician foarte drag mie. Atat m-a dus pe mine capul sa inteleg. Daca va scrie el un articol, sigur veti pricepe […]

  Apreciază

 13. […] Am primit pe e-mail urmatorul material scris de Doctor in Matematica Silviu Radu: […]

  Apreciază

 14. […] Am primit pe e-mail urmatorul material scris de Doctor in Matematica Silviu Radu: […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: