SACCSIV – blog ortodox

Patriarhia Moscovei: CHINA aproba hirotonisirea PREOTILOR ORTODOCSI CHINEZI pe teritoriul sau.

Posted in Uncategorized by saccsiv on mai 25, 2015

Hilarion-Wang_Zuoan_signing

   Iata ce putem citi la Moscow Patriarchate: China authorises the ordination of Chinese Orthodox priests on its territory:

PATRIARHIA MOSCOVEI : China aproba hirotonisirea preotilor ortodocsi chinezi pe teritoriul sau

Mitropolitul Ilarion, „ministrul de externe” al Patriarhiei Moscovei a facut anuntul public dupa vizita sa in China unde s-a intalnit cu liderii Administratiei de Stat pentru probleme religioase. Primul preot ortodox ar trebui sa fie in orasul Harbin. Sunt asteptate inca doua hirotonisiri. Pe fundalul unui nou Razboi Rece, alianta strategica MOSCOVA-BEIJING are de asemenea o legatura intre Biserica si faptul ca Republica Populara Chineza recunoaste rolul ei politic in Rusia.

Cu scopul de a compensa izolarea fata de Vest in problema crizei din Ucraina, Moscova si-a revizuit alianta sa strategica cu Beijing-ul, un pas care include si Biserica Ortodoxa. Intr-adevar pentru prima data in 60 de ani Republica Populara Chineza a autorizat hirotonisirea preotilor chinezi ortodocsi.

Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, seful Departamentului Sinodal pentru Relatii Externe a Patriarhiei Moscovei, a facut declaratia dupa o vizita oficiala din China ( intre 14 si 17 Mai ) a relatat agentia de stiri TASS. La Beijing, Biserica Ortodoxa Rusa a luat parte in mod oficial la a patra sesiune a grupului de lucru Sino-Rus pentru cooperarea pe plan religios.

Vizita lui Ilarion a avut loc la cateva zile dupa ce Presedintele Xi Jinping a calatorit la Moscova (intre 8 si 9 Mai) pentru a 70 aniversare a victoriei sovietice asupra nazistilor, la care nu au luat parte absolut de loc liderii din Vest.

Dupa intalnirile cu Vladimir Putin, Xi Jinping a purtat discutii cu Patriarhul Chiril, care a laudat Beijing-ul pentru valoarea pe care China o acorda ” rolului culturii, traditiilor si factorului moral in modelarea vietilor oamenilor. ”

”Am avut discutii foarte bune cu Administratia Statului pe probleme religioase.” a spus cardinalul Ilarion. ”Am fost de acord asupra hirotonisirii unui preot de etnie chineza care a studiat timp de cativa ani in Rusia. Speram ca el va sluji in Harbin la Biserica Mijlocirii” (explicatie a se intelege Acoperamantul Maicii Domnului in limba romana) care este acum in proces de restaurare. ”Pana acum nu a avut niciun preot. Acum, cu voia Domnului va avea un preot.”

Pe data de 14 Mai la Beijing, Ilarion s-a intalnit cu WANG ZUOAN director al Administratiei Statului pe probleme religioase (mai sus in imaginea din articol). ”Am fost de acord, ceilalti doi seminaristi sa studieze in Rusia, avand ca scop posibila lor hirotonisire.” a explicat el. De fapt, ”Sper ca Ortodoxia sa se dezvolte in China cu ajutorul lui Dumnezeu.” a mai adaugat „ministrul de externe” al Patriarhiei.

La Beijing, Ilarion a luat parte la discutia de grup cu reprezentantii „religiilor traditionale” ale Rusiei si Chinei si a mai vizitat si cea mai veche moschee din oras. El a vizitat apoi Labdarin in Mongolia Interioara unde exista cea mai veche comunitate ortodoxa din China unde a oficiat slujba Sfintei Liturghii in Biserica Sf. Inocentiu al Irkutsk-ului sfintita in 2009 de parintele Michael Wang cel mai batran preot a Bisericii Autonome Ortodoxe Chineze.

In Labdarin, reprezentantul Patriarhiei Moscovei s-a intalnit cu autoritatile politice locale si cei din domeniul problemelor religioase.

ORTODOXIA IN CHINA

Biserica Ortodoxa Rusa a ajuns in China prima data in secolul XVII.Primele comunitati erau formate din imigranti rusi, in principal in partea nordica a tarii.Chiar si astazi cei mai multi din chinezii ortodocsi sunt de origini rusesti concentrati in parohia Harbinului (Heilongjiang) in Labdarin (Mongolia Interioara) in Kulj si Urumqi (Xinjiang).

Biserica Ortodoxa Chineza si-a obtinut autonomia in anul 1950 a spus secretarul diacon Alexandru Volkov al Patriarhului Chiril. Cu toate acestea revolutia culturala a lasat tara fara episcopi si preoti. Chiar si azi credinciosii nu au un preot reunindu-se ocazional Duminicile pentru rugaciuni.

Sunt cu toate acestea 13 studenti chinezi la academia teologica Sretenskaya la Moscova si Academia Sankt Petersburgului. Preotii rusi oficiaza slujbele liturgice de Sf Craciun si Sf Paste la ambasada Rusiei si consulatele sale din China.

La sfarsitul anului 2014 Kung Ming Cheung a devenit primul chinez hirotonisit in Rusia. El a fost trimis la parohia Sfintilor Petru si Pavel din HONG KONG.

COOPERAREA DINTRE PATRIARHIE SI BEIJING

Patriarhia si Republica Populara coopereaza intre ele de ceva ani iar Moscova promovand Ortodoxia Ruseasca pe teritoriu chinez impotriva rivalului sau traditional reprezentat de Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului care a incercat de la Hong Kong sa intretina relatiile cu Ortodocsii de pe continent si din Orientul Indepartat.

„Cooperarea religioasa” a fost in mod oficial pecetluita in 2013 cand Presedintele Xi l-a primit pe Patriarhul Chiril pentru prima data in Marea Sala a Poporului la Beijing.

De fapt, China a ajuns sa recunoasca rolul „politic” al Patriarhului in Rusia. Administratia de Stat pe probleme religioase a Chinei a invitat in mod direct pe arhiepiscopul ortodox rus, astfel incat Moscova il recunoaste pe acesta de facto ca fiind principalul negociator pe probleme religioase cu China.

Acest lucru nu ar trebui sa surprinda pe nimeni din moment ce Biserica Rusa are o lunga istorie de compromisuri cu regimul autoritar. Spre deosebire de sf scaun, aceasta nu a aratat remuscari in a se implica cu autoritatile politice chiar si atunci cand viata propriei comunitati de credinciosi era ca miza.

   Comentariu saccsiv:

Mai multe despre Ortodoxia în China puteti citi la:

http://ro.orthodoxwiki.org/Ortodoxia_%C3%AEn_China_%28cronologie%29

 

42 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. nikodim said, on mai 25, 2015 at 11:20 pm

  „Biserica Rusa are o lunga istorie de compromisuri cu regimul autoritar. Spre deosebire de sf scaun, aceasta nu a aratat remuscari in a se implica cu autoritatile politice”
  Ooooooo…ce imaculat, ce inocent si ce alb-pufos este „sfantul” scaun in „ne-implicarea” sa cu autoritati politice. Niciodata, dar absolut niciodata si nicaieri nu s-a implicat in combinatii si manipulari politice „sfantul scaun”!
  Poti sa lesini de atata „beatitudine” cata se emana din acest atat de evident „adevar”…absolut „infailibil”( ca altfel n-ar fi un „adevar” papistas)!

  Apreciază

  • Radu Iacoboaie said, on mai 25, 2015 at 11:33 pm

   nikodim

   Ca și la un alt articol găsit azi, observ că faci exces de ghlimele, ceea ce face textul aproape de neînțeles pentru oricine altcineva decât… autorul…

   Apreciază

   • Radu Iacoboaie said, on mai 25, 2015 at 11:34 pm

    erată: ghilimele… Numai graba, bat-o vina!…

    Apreciază

   • carlos said, on mai 26, 2015 at 11:55 am

    e na? se intelege, si tu pui (…) peste tot, de parca ai mai avea ceva de spus, sau ca si cum, nu intelegeti voi…
    lectii de gramatica n-ai dat pana acuma, ca in rest esti profesor.

    Apreciază

   • nikodim said, on mai 26, 2015 at 1:54 pm

    Unii fac exces de ghilimele, altii fac exces de multe comentarii cu multe erate. Nimeni nu este perfect. Tu poti sa citesti comentariile mele fara ghilimele daca iti este greu sa le intelegi, sau pur si simplu sa nu le citesti deloc. Eu nu am pretentia sa fiu inteles de toata lumea si nici sa postez aici pentru raiting sau alt scop populist.

    Apreciază

   • Radu Iacoboaie said, on mai 26, 2015 at 11:21 pm

    nikodim

    Așa cum remarca și un alt comentator recent la un articol, ghilimelele se folosesc cu măsură și numai când este nevoie pentru a atenționa cititorul că este vorba de un alt înțeles al cuvântului sau cuvintelor… Orice exces dăunează să știi…

    Apreciază

   • timisorean1 said, on mai 27, 2015 at 2:27 pm

    Ba din contra, sunt foarte clare ghilimelele la nikodim.

    Apreciază

 2. Radu Iacoboaie said, on mai 25, 2015 at 11:31 pm

  Aici vorbim deja de politică și de îmbunătățirea relațiilor dintre două țări mari vecine… Dar continui să cred că anumite forme de prigoană a creștinilor există și în China. Oare nu există în China un regim de factură comunistă, chiar dacă este mai aparte și puțin occidentalizat?…

  Apreciază

 3. el said, on mai 25, 2015 at 11:53 pm

  Foarte bine, BRAVO lor !
  Sa catehizeze si sa intemeieze Biserica Ortodoxa in acel neam mare de oameni, DOAR rusii sunt capabili de asa ceva, parerea mea. Vor da si chnezii cateva milioane de mucenici, Dumnezeu sa ii ajute sa se propovaduiasca sio la ei Evanghelia in duhul Ortodoxiei, e vremea de pe urma si Evanghelia se va propovadui pana la marginile lumii.

  Apreciază

  • Partizanu said, on mai 26, 2015 at 5:22 am

   Asa e trebuie sa ne bucuram. Vor afla ei cit de curind ADEVARATA ORTODOXIE. Despre larvele crestinilor rusi, prigoanele papistasilor despre ATOS sau despre CREDINTA MILENARA a poporului ROMANESC. Ei(RUSII prin KIRIL) cred ca ii vor avea sub cizma. Se inseala dar ori ce rau e inspre bine. Sa ne bucuram.

   Apreciază

   • el said, on mai 26, 2015 at 12:58 pm

    Partizanu

    nu inteleg ce insinuezi, fii mai clar: Adica rusii Biserica, vor sa-i stapaneasca pe chinezi sa ii aibe Sub cizma nu sa ii crestineze ? Bati campii.
    Si ce vrei sa spui ca adevarata ortodoxie si majusulele alea si cand spui ca se insela? Cine se inseala, chinezii ca se fac crestini ortodcsi? ABERATII.
    Ai ceva cu rusii? Daca te crezi mai bun ca rusii du-te tu sa-i crestinezi !
    Cred ca ar fi cazul sa-si vada fiecare lungul nasului si puterile proprii ca individ si ca neam si mai lasati balariile astea rautacioase ca nu inseama asta nationalism sa INJOSESTI pe alti frati ortodocsi de alt neam si sa le minimalizezi meritele.
    Ori esti clar ori taci, ai un stil ft criptic de a te exprima , numai LASII se exprima asa si frustratii.

    Apreciază

   • AKRITAS said, on mai 26, 2015 at 2:05 pm

    despre lavrele crestinilor rusi, cred ca ai vrut sa zici.

    Apreciază

   • Partizanu said, on mai 26, 2015 at 10:33 pm

    Haideti sa ma explic putin. La sfinta inpartasanie RUSIA s-ar putea sa fie LINGURITA aceea DE UNICA FOLOSINTA. PUNKT.http://www.crestinortodox.ro/editoriale/de-lingurita-obiect-liturgic-lingurita-unica-folosinta-96085.html Mai departe sa va vad pe voi cu stradania voastra de COMENTARII AD-HOC. DOAMNE AJUTA.

    Apreciază

   • el said, on mai 27, 2015 at 11:03 am

    Partizanu

    spune mai pe sleau ca esti antirus si te-am intelege, sinceritatea e o virtute.

    Prostia pe care o zici e o stire FALSA, or fi si la ei popi smititi ca peste tot, nu zic, dar IZOLAT ca si la noi, popa ” parinte profesor” SMITIT Raduca un ecumenist notoriu de la Biserica Cretulescu a facut asa o aberatie cand cu „gripa porcina”. Sa nu generalizam. Daca ai ARGUMENTE adu-le, ca la aruncatul cu acuze de nefondate mai avem aici niste „campioni”, Iacoboaie se distinge DETASAT, e fruntas in clasament !

    Apreciază

   • el said, on mai 27, 2015 at 2:05 pm

    mai Partizanu fa si tu te rog un efort si vorbeste ca oamenii normali ca nu pricepem ce vrei sa spui si risti sa te faci neinteles si vorbim aiurea dupa principiul ala : „unde dai si unde crapa”.

    Si sa stii ca daca esti antirus GRESESTI.

    Apreciază

   • Partizanu said, on mai 28, 2015 at 9:12 pm

    Cred ca m-am exprimat mai inainte de a se vremui. Iertati-ma. Prin parerea fiecaruia poate dobindim putina intelepciune din imensitatea raiului. AMIN.

    Apreciază

  • G-man said, on mai 26, 2015 at 6:23 pm

   el , frate
   pe Partizanu nu poti sa il intelegi asa ..usor cu una cu doua, trebuie talcuite spusele lui … hai ca iti fac o favoare .. prima talcuire e gratis.
   deci..
   cand cocosul rosu va suna cercul galben , atunci ursul va pune gheara (sau cizma ) peste ape multe .. atunci totul va fi bine cand se va sfarsi cu bine.
   gata asta a fost , e clar acum el, frate ?

   Apreciază

   • el said, on mai 26, 2015 at 9:45 pm

    G-man

    ce vorbesti frate? nu pricep nimic. Si ce e cu Partizanu? ce hram poarta el, e dus cu pluta, cu capul sau de ce vorbeste in dodii, ca nu doar o data am remarcat ca scrie chestii „cifrate”, isi bate joc de noi? eu nu stau sa talcuiesc saradele lui, ori spui ceva dupa cuvantul ” sa fie vorba voastra ce e Da da si ce e nu nu, restul e de la diavolul” sincer nu am aplecare sa diger tampenii din astea gratuite. E si lipsa de respect pentru cititori.

    Nu stiu ce e cu el dar cand vorbeste cu mine sa spuna CLAR ce vrea sa zica daca nu sa-si tina pliscul sau sa se adreseze altuia, si eu ma straduiesc sa ma fac clar si inteles cat pot, are probleme cu limba romana sau cu mintea?

    iarta-ma nu vreau sa fiu rau dar nu agreez chestiile gratuite, ai ceva de spus spune CLAR ; daca nu tine-ti limba in frau ! mare e gradina Domnului…

    Hristos S-a inaltat !

    Apreciază

   • G-man said, on mai 26, 2015 at 10:06 pm

    el
    vorbeam la misto .. ce sa intelegi ca nu se intelege nici un comentariu de al lui partizanu ..
    si nici nu mai raspunde daca il intrebi ceva .. e net superior noua .. 🙂

    Apreciază

 4. ines said, on mai 26, 2015 at 2:06 am

  Semnele biblice ale sfarsitului si inceputul necazurilor. Catastrofele planetei in anul 2014-2015

  Apreciat de 1 persoană

 5. ines said, on mai 26, 2015 at 2:29 am

  AMERICANII TURBEAZA dupa ce CUBA a descoperit VACCINUL ANTICANCER PULMONAR!!!

  https://vremuritulburi.wordpress.com/2015/05/25/americanii-turbeaza-dupa-ce-cuba-a-descoperit-vaccinul-anticancer-pulmonar/

  Apreciat de 1 persoană

 6. petrupetru said, on mai 26, 2015 at 3:09 am

  http://www.saintjonah.org/services/chinese.htm
  Mucenicii chinezi de la inceputul secolului 20.

  Apreciat de 1 persoană

 7. geo said, on mai 26, 2015 at 9:47 am

  Iranul anunță încheierea „cu succes” a negocierilor cu Rusia privind rachetele S-300

  http://www.agerpres.ro/externe/2015/05/25/iranul-anunta-incheierea-cu-succes-a-negocierilor-cu-rusia-privind-rachetele-s-300-23-29-26

  Apreciat de 1 persoană

 8. geo said, on mai 26, 2015 at 9:52 am

  Barack Obama poate retroceda Guantanamo Cubei fără să consulte Congresul

  http://www.agerpres.ro/externe/2015/05/26/barack-obama-poate-retroceda-guantanamo-cubei-fara-sa-consulte-congresul-avocat–07-10-14

  Apreciază

 9. geo said, on mai 26, 2015 at 9:53 am

  „Am fost onorat de faptul că un key-speaker foarte cunoscut, unul dintre cei mai apreciaţi la nivel mondial, a reuşit să ajungă pentru câteva ore în Senatul României. Dr. Ravi Zacharias a vorbit despre valori şi principii care pot să clădească o naţiune. Credem că doar printr-o aplecare în zona de dezvoltare a acestor valori şi principii putem să ieşim din încleştarea în care se află societatea în momentul acesta şi putem să găsim o soluţie la provocările societăţii contemporane”, a declarat senatorul Ben-Oni Ardelean, organizator al evenimentului.

  http://www.stiripesurse.ro/cunoscutul-apologet-crestin-ravi-zacharias-la-un-eveniment-in-parlamentul-romaniei-foto_956864.html

  Apreciază

 10. geo said, on mai 26, 2015 at 11:07 am

  In Romania:

  E.ON România va monta 150.000 de contoare electrice inteligente, până în 2017

  http://www.economica.net/e-on-romania-va-monta-150-000-de-contoare-inteligente-pana-in-2017_101495.html

  In SUA si Canada:
  http://www.activistpost.com/2015/05/wireless-smart-meter-warnings.html

  Apreciază

 11. Ioan said, on mai 26, 2015 at 11:49 am

  Off- topic:

  „Cu ocazia săptămânii pentru unitatea creştinilor a avut loc sesiunea ecumenică intitulată: Oare Cristos a fost împărţit? ( 1 Cor 1, 1-17 ). Aceasta este întrebarea care a însufleţit sesiunea ecumenică ce a avut loc în ziua de 21 ianuarie 2014, la Institutul Teologic Romano – Catolic Franciscan din Roman.[…]”

  Fragment din dialog:

  Intrebare: „Dacă Cristos nu a fost împărţit şi noi nu suntem împărţiţi, pe noi ce ne desparte?

  P. S. Petru Gherghel (episcop papistas): Avem de respectat nişte canoane, nişte norme. Ne rămâne dialogul dragostei.

  P. S. Ioachim Băcăuanul: Pe noi ne desparte egoismul. Cine renunţă la un tezaur liturgic, monahal. Este foarte greu! Când plecăm de aici, plecăm cu taina celuilalt în sufletul nostru. Spunea cineva: lăsaţi preoţii să discute dogmele pe o insulă şi poporul va înfăptui unirea. Cristos ne-a chemat către iubire în Duhul Sfânt să ne unească El!”

  http://ofmconv.ro/sesiunea-ecumenica-oare-cristos-fost-impartit-1cor-1-1-17/

  Feriti-va de apostatul si de batjocoritorul celor Sfinte, Ioachim. Acest episcop este eretic.

  Sa vedem pe apostatul Ioachim Bacauanul la papistasi:

  http://www.epr.ro/saptamana-de-rugaciune-pentru-unitatea-bisericii-la-roman

  Am aratat aceasta pentru ca sa fugiti de acest nou iuda. Nu trebuie sa va indepartati de Biserica Ortodoxa sau de duhovnicii vostrii din eparhia Romanului si a Bacaului din cauza acestui eretic. Daca preotii vostri au cuget ortodox sa ii pastrati si sa nu va departati de ei. Ierarhii trec, Biserica ramane.

  Sfantul Nicodim Aghioritul (+1809)

  “Se cuvine sã ne îngrãdim pe noi înşine şi sã ne separãm de episcopii care, în chip vãdit, stãruie în greşealã privitor la cele ce ţin de credinţã şi de adevãr, aşadar se vãdesc a fi eretici sau nedrepţi.”
  „Zice încã şi dumnezeiescul Hrisostom (în voroava cea de La început era Cuvântul) „Nu te amãgeascã pe tine o ascultãtorule adunãrile ereticilor, cã au Botez dar nu luminare, ci se boteazã cu trupul, iar cu sufletul nu se lumineazã.” Ci şi sfântul Leon în Epistolia cea cãtre Nichita zice: „Nici un eretic nu dã sfinţenie prin taine.” Iar Ambrosie în Cuvântul cel pentru cei ce se catehisesc, zice: „Botezul celor rãu cinstitori de Dumnezeu, nu sfinţeşte”
  (Tâlcuirea Canonului 46 Apostolic, Pidalionul de la Neamţ de la 1844)

  Canonul 15 Sinod I-II (861) Constantinopol:

  „Cele rânduite pentru prezbiteri, episcopi, şi mitropoliţi, cu mult mai vârtos pentru patriarhi se potrivesc. Drept aceea dacă vreun prezbiter, sau episcop, sau mitropolit ar îndrăzni a se depărta de împărtăşirea cea către patriarhul său, şi n-ar pomeni numele lui precum este hotărât şi rânduit întru dumnezeiasca mistagoghie, ci mai înainte de sinodiceasca înfăţoşare şi de deplinita lui osândire ar face schismă, aceasta a hotărât sfântul sinod, cu totul a fi străin de toată ieratia (preoţia), dacă numai se va vădi că a nelegiuit acest lucru. Şi mai ales s-au pecetluit şi s-au hotărât acestea pentru cei ce cu pricinuire de oarecare vinovăţie se depărtează de ai lor întâi şezători şi fac schismă, şi rup unirea Bisericii. Că cei ce se despart pe sineşi de împărtăşirea cea către întâiul şezător al lor pentru oarecare eres osândit de sfintele sinoade, sau de Sfinţii Părinţi, de acela adică care eresul în public îl propovăduia, şi cu capul descoperit îl învăţa, unii ca aceştia nu numai canoniceştii certări nu sunt supuşi, îngrădindu-se pe sineşi despre împărtăşirea numitului episcop, mai înainte de sinodiceasca cercetare, ci şi de cinstea cea cuvenită celor dreptslăvitori se vor învrednici. Că nu au osândit episcopi, ci minciuno-episcopi şi minciuno-învăţători. Şi nu cu schismă au rupt unirea Bisericii, ci s-au silit a izbăvi Biserica de schisme şi de împărţiri.”

  [Apostolic, can. 31; Sinod 4, can. 18; Sinod 6, can. 10, 31, 34: Sinod 1 şi 2, can. 12, 13, 14; Gangra, can. 6; Cartagina, can. 10, 11, 62; Antiohia, can. 5]

  TÂLCUIRE

  Cele ce canoanele cele mai de sus au rânduit pentru episcopi şi mitropoliţi, acesteaşi le rânduieşte cu mult mai vârtos canonul acesta pentru patriarhi. Însă acestea să se facă dacă pentru oarecare vinovăţii, curvii să zicem sau ierosilii (adică furare de cele sfinte) şi altele ca acestea, s-ar despărţi de împărtăşirea cu întâiul şezător al lor, iar dacă întâi şezătorii cei numiţi ar fi eretici şi eresul lor l-ar propovădui întru arătare, şi supuşii lor pentru aceasta se despart de ei mai înainte încă de sinodiceasca judecată pentru eresul acela. Unii ca aceştia despărţindu-se de aceia nu numai nu se osândesc, ci şi de cinstea cea cuvenită ca nişte dreptslăvitori, sunt vrednici. Că nu pricinuit schismă Bisericii cu osândirea aceasta, ci mai ales o au slobozit de schisma şi eresul minciuno-episcopilor acelora. (Pidalion pagina 269)

  Dă clic pentru a accesa pidalionul.pdf

  Nu mergeti la conferinta organizata de catre A.S.C.O.R., filiala Bacau cu tema: “Criza spirituală a societății post-moderne”, care are ca invitat pe Ioachim, de astazi, (marți 26 mai 2015) în orasul Bacau, Aula Mare a Universității, începând cu orele 18:00.

  http://protoieriabacau.ro/criza-spirituala-a-societatii-postmoderne-intalnire-ziditoare-de-suflet-cu-ips-ioachim/

  Apreciat de 1 persoană

  • Ioan said, on mai 26, 2015 at 12:26 pm

   Sfântul Ioan Gură de Aur (+ 407) spune:

   „Dacă cineva contraface măcar o mică parte a chipului imparatului pe moneda imperiala, în felul acesta o falsifică; la fel şi în credinţa cea adevărată, acel care va schimba chiar cât de puţin în ea, o vatăma pe toată. Căci dacă, pe de o parte, dogma este răstălmăcită, şi înger de ar fi, să nu-l credeţi. Nimic nu foloseşte viaţa virtuoasă, dacă credinţa nu este sănătoasă.

   Dacă episcopul sau clericul este viclean în chestiunile credinţei, atunci fugi şi leapădă-te de el, nu numai că de un om, ci chiar şi înger din cer de-ar fi. Cel care doreşte mantuire personală, cel care vrea să fie un adevărat fiu al Bisericii Ortodoxe, acela caută la corabia lui Noe scăpare de potop. Cel care are teamă de trăsnetul straşnic al anatemei, care omoară sufletul şi trupul, acela să ia asupra-i dulcele jug al dogmelor Bisericii lui Hristos, să-şi îmblânzeasca îndărătnicia cugetului său, cu ajutorul legilor bisericeşti şi să se supună în toate maicii sale – Biserica… După mine, pacea nu este aceea care se ţine pe saluturile şi mesele comune fără rost, ci pacea întru Dumnezeu este cea care vine de la unirea duhovnicească. Mulţi distrug astăzi tocmai această unire, când, dintr-o râvnă nechibzuită, neluând în seamă hotărârile noastre şi dând mai multă importanţă celor iudaice, socotesc pe iudei drept învăţători care merită o încredere mai mare decât Părinţii noştri.”

   Apreciază

 12. geo said, on mai 26, 2015 at 12:22 pm

  eu stiam altceva despre politica comunistilor chinezi referitor la tot ce insemana elemnte straine de cultura lor dar mai ales la crestinism. in china de ex nu ai voie sa pui crucea deasupra bisericii ci doar pe fatada bisericii si atunci trebuie sa fie de aceeasi culoare cu zidaria ca sa nu iasa in evidenta, iar inaltimea bisericilor este limitata prin lege. orice incalcare a reglementarilor rezulta in daramarea bisericii si arestarea preotilor. comunistii chinezi sunt extrem de ingrijorati de raspandirea crestinismului mai ales in vestul chinei si fac orice sa stopeze asta. cat despre ce semenaza astia aici nush ce sa zic dar stau si ma intreb ce cauta un preot ortodox langa un tablou in care sunt cerbi cu capete de demoni

  Apreciat de 1 persoană

 13. Radu said, on mai 26, 2015 at 2:16 pm

  Mi-am adus aminte website-ul respectiv unde am vazut si tradus stirea in limba engleza cred ca este unul italienesc si cred ca si catolic probabil de aceea au terminat intr-o nota acida articolul facand referire la sfarsit de tot despre asa zisa implicare a Bisericii in compromisuri cu regimurile autoritare de a lungul vremii.

  Daca mai aveti ceva surse straine de stiri ceva articole pot sa le traduc pe viitor.

  Apreciază

 14. Riko said, on mai 26, 2015 at 3:08 pm

  Este si cu scop politico-militar, ca un parteneriat si o buna intelegere intre cele doua popoare.

  Apreciat de 1 persoană

 15. Ionut said, on mai 26, 2015 at 5:14 pm

  O, ce veste minunata!…

  Apreciat de 1 persoană

 16. Gladiatorul said, on mai 26, 2015 at 5:21 pm

  Hristos s-a Inaltat ! Frate Saccsiv observ in ultima vreme o propaganda mediatica in obinusirea si acceptarea maselor cu acesti Gay.Observ ca usor usor ne este prezentat cate un caz din acesta(in mass media ) in special in aceasta seara la Acces Direct ca pe ceva foarte normal mie personal mi se parea ca lumea a luat-o razna si nu mai distinge binele de rau parca se merge prea departe prea ne apropiem de IAD constinenti sau inconstienti.Am inceput sa ma rog sa inceapa razboiul ca Moanhul Teodot de la Petru Voda decat sa vad poponari (homosexuali ) cum se ling in aceasta tara in care a curs mult sange sfant.IERTARE FRATILOR !

  Apreciat de 1 persoană

  • Ionut said, on mai 26, 2015 at 9:01 pm

   Sa ne rugam totusi pentru pace, in primul rand pentru pace spirituala si morala.

   Apreciază

 17. bacalion said, on mai 26, 2015 at 11:58 pm

  Reblogged this on FĂRÎMITURI.

  Apreciază

 18. Video: ORTODOXIA in CHINA - OrtodoxINFO said, on decembrie 21, 2017 at 4:08 pm

  […] Patriarhia Moscovei: CHINA aproba hirotonisirea PREOTILOR ORTODOCSI CHINEZI pe teritoriul sau.. […]

  Apreciază

 19. […] Patriarhia Moscovei: CHINA aproba hirotonisirea PREOTILOR ORTODOCSI CHINEZI pe teritoriul sau.. […]

  Apreciază

 20. […] Patriarhia Moscovei: CHINA aproba hirotonisirea PREOTILOR ORTODOCSI CHINEZI pe teritoriul sau. […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: