SACCSIV – blog ortodox

Pustnic din Muntele Athos: PAGANII BUNI dupa moarte – precum cainii ORBI si SURZI la marginea RAIULUI

Posted in Uncategorized by saccsiv on mai 3, 2015

   Iata ce putem citi la Un pustnic athonit despre soarta celor mai buni dintre cei nebotezaţi după moarte de pe blogul fratelui Daniel Vla:

Se mântuiesc, oare, cei care nu sunt botezați?

O istorisire athonită

Odată, când am cercetat peșterile Sfântului Munte, am întâlnit un pustnic cu care am stat și am discutat, căci voiam să aflu niște lucruri. Printre altele, l-am întrebat dacă se mântuiesc cei care nu sunt botezați. Iar el mi-a răspuns:

„Îți voi spune, fiul meu, ce s-a întâmplat odată în Asia Mică. Trăia într-o vreme acolo un turc, care îi iubea mult pe creștini. Ajuta foarte mult Biserica. A ajutat chiar să se construiască și o mănăstire. Și când auzea că undeva este vreun sărac, alerga îndată și-l ajuta. Și cu toate că era cel mai bun om din acel loc – mai bun și decât creștinii -, nu s-a botezat. Nu se hotărâse să se boteze, ci tot amâna pentru mai târziu.

Dar după o vreme a murit. Și a murit înainte de a se boteza. Egumenul mănăstirii s-a mâhnit mult pentru că acest om a plecat din această viață înainte de a fi botezat. Și Hasan (acesta era numele lui) era un om atât de bun. A făcut multă rugăciune și într-o zi a venit la el un înger și l-a întrebat:

–  Vrei să mergem să vezi unde se află Hasan?

–  Da, a răspuns egumenul.

Atunci îngerul l-a luat și au urcat, au urcat, au urcat… până ce au ajuns la o Biserică foarte strălucitoare. Toate străluceau acolo și de peste tot se auzeau psalmodii. Egumenul s-a pierdut. Când a intrat înlăuntrul acestei biserici strălucitoare, a uitat și de Hasan și de toate. Nu mai voia să plece de acolo. Însă după o vreme, îngerul s-a apropiat de el și i-a spus:

–  Hai! Trebuie să plecăm.

În timp ce se întorceau, îngerul l-a întrebat pe egumen:

–  L-ai văzut pe Hasan?

Abia atunci și-a adus aminte egumenul de Hasan și i-a spus:

–  Nu. Nu l-am văzut.

–  Atunci să mergem înapoi, ca să-l vezi.

De îndată ce ne-am întors, în afara Bisericii, sus pe scări, vizavi de lumină, se afla un câine orb, care stătea acolo ca și cum s-ar expune la lumină. Atunci îngerul i-a spus egumenului:

–  Acesta este sufletul lui Hasan. Nu-și dă seama unde se află, nu vede nimic și nu aude nimic… Cu toate acestea nu este în focul iadului.

Și încheind, pustnicul mi-a spus: „La fel se întâmplă și cu sufletele ereticilor. Dacă sunt oameni buni, nu merg în gheena iadului, dar nici în desfătarea Raiului”.

Sursa: Din ediția bimensuală a Asociației „Prietenii Obștii Sfântului Nicodim”, nr. 38, Iunie 2006.

De pe: marturieathonita.ro

Aşadar păgănii şi ereticii care au fapte bune se salvează într-un fel de iad… Dar putem să-i spunem mântuire stării lor? Ce formă de mântuire să fie starea aceea semi-vegetativă că sufletul „nu-și dă seama unde se află, nu vede nimic și nu aude nimic„?

Dar şi aşa, cine, dintre păgâni şi dintre eretici, ajunge să scape de iad în felul astă? Cei ca Hasan, care „era cel mai bun om din acel loc – mai bun și decât creștinii„.

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Sfantul Ierarh Nifon: Unii pagani vor ajunge in Rai. Dar vor fi orbi …

 

62 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. George said, on mai 3, 2015 at 9:13 am

    Asadar doar crestinii ortodocsi buni ajung sa se bucure de frumusetile Raiului. 1 din 10.000?

    Apreciază

    • cosminmatiu said, on mai 3, 2015 at 1:42 pm

      Eu citisem prin carti 1 din 1000 si ceva. Dar in zilele de azi e posibil sa fie cum spui tu.

      Apreciază

    • andrei-d said, on mai 4, 2015 at 2:11 am

      Eu cred c ar fi mai bine sa stergi articolul, iarta-ma dar mi se pare ca e ERETIC. Hristos spune clar: „Mergand propovaduiti Evanghelia la toata faptura, botezandu-i in numele Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, cine va crede si se va boteza se va mantui, cine nu se va osandi!
      Deci clar, Hristos spune foarte usor, si vin si Sfintii Parinti si spun ca fara botez nu te mantuiesti decat daca esti super izolat sau nu ai nicio treaba cu lumea,
      dar acest pagan spune ca STIA despre botez, dar nu s-a botezat. Dupa invatatura Parintilor acel pagan e in IAD! Nu s-a mantuit nicidecum!
      Sa nu smintesti frate Vasile, si in scrierile Sf. Ioan volumul II spune ca mantuirea este numai in Biserica!

      Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on mai 4, 2015 at 2:13 am

        Spune si Sf.Ignatie: Sa nu ne jucam cu mantuirea. Ori acel pagan s-a jucat amanand botezul si murind strain de Hristos, strain de mantuire! Si cu toate faptele lui bune a mers in iad, caci a fost NECREDINCIOS!

        Apreciat de 1 persoană

  2. Cristian said, on mai 3, 2015 at 9:43 am

    Da, inca o dovada ca judecata lui Dumnezeu este alta decat a noastra. Din istorioara asta cred ca ar trebui sa intelegem cat de importanta a fost jertfa Mantuitorului si ca la baza religiozitatii noastre sta credinta in Hristos care s-a ridicat pe cruce ca sarpele lui Moise si cine priveste si nadajduieste in el va avea viata vesnica caci Domnul stie si ca suntem neputinciosi si mai sterge din pacatele noastre prin pocainta, dar necredinta adica hula imptriva Duhului Sfant nu se trece cu vederea. Altfel toata jerta rastignirii si toata viata pamanteana a Fiului este zadarnica.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Mihai Rapcea said, on mai 3, 2015 at 9:55 am

    Aceasta invatatura contrazice ce scrie in alte carti bisericesti, unde sta scris ca virtuosii dinainte de Invierea lui Hristos au asteptat in iad venirea lui Hristos

    Apreciază

    • cosminmatiu said, on mai 3, 2015 at 1:46 pm

      Atunci inca nu era rascumpararea facuta si raiul era inchis. Acum este propovaduita Evanghelia. Nu le-a zis Hristos apostolilor ca in cetatile unde nu vor fi primiti sa isi scuture picioarele de praf si ca mai usor va fi Sodomei si Gomorei la judecata decat acelor cetati? Nu a zis Hristos ca cel ce va crede si se va boteza se va mantui si cel ce nu va crede se va osandi? Nu e nici cea mai mica contradictie. SI a postat mai jos comentatorul „el” unde foarte clar spune Sf Ignatie Briancianinov cat valoareaza faptele noaster bune si de ce toti dreptii vechiului testament au stat in iad pana la venirea lui Hristos.

      Apreciat de 3 persoane

    • danielvla said, on mai 3, 2015 at 1:54 pm

      Mihai Rapcea,
      Nu contrazice nimic. Asta era inainte de Invierea Mantuitorului, dar dupa Inviere s-a schimbat situatia. Dar chiar si inainte de Inviere avem exceptiile cu Ilie si Enoh care au intrat in Rai, inca de vii.

      Apreciat de 2 persoane

      • el said, on mai 3, 2015 at 6:12 pm

        danielvla

        nu zice nicaieri ca Sf Ilie si Enoh au intrat in Rai ci ca „au fost ridicati cu trupul la cer” ceea ce este o MARE diferenta, cerul insemnad multe lacasuri si stari.
        NIMENI nu a intrat in Rai iniante de Hristos care a deschis Raiul si PRIMUL om intrat cu Hristos in Rai a fost talharul rastignit pe crucea de la dreapta Sa caruia NEMINCINOSUL Hristos i-a promis „adevarat iti spun astazi vei fi cu mine in Rai!”. Asa invata Scriptura si asa invata si Sf Parinti.
        Luati aminte bine la cuvinte si la sensuri ca talcuirea neratacita nu este o treaba usoara, de aceea sa ascultam in locul rationamentelor mintii noastre pe Sf Parinti ca prin ei ne invata Duhul Sfant.
        NU exista exceptii.
        FARA Hristos NIMENI nu se mantuieste si nici nu intra in Rai.

        Dreptii si Proorocii si Sfintii Vechiului Testament l-aui asteptat pe Mantuitorul in IAD pana a venit sa-i scoata de acolo in Sambata Mare cum ne arata si Icoana Invierii, acolo au stat si Adam si Eva si din iad nu au iesit cu Hristos atunci DECAT cei care AU CREZUT in El si care L-au asteptat , in PROMISIUNEA facuta lumii de Dumnezeu intai in Rai cand s-a promis Mantutor din „samanta femeii” si apoi prin Drepti si Proorocii Legii Vechi; si va dati seama cat de greu era atunci cand lucrurile nu erau sipmle si clare ca acum dupa venirea lui Hristos sa STII si sa ASTEPTI NERATACIT pe Mesia; MANTUITORUL promis lumii.
        Sf Ioan Botezatorul si fiecare din Profetii Vechiului Testament dupa ce au profetit lumii cele spuse lor de Dumnezeu au profetit apoi si in IAD unde DOAR cei care i-au crezut s-au mantuit si au fost scosi impreuna cu Hristos.
        Ce se petrecea atunci INAINTE de Hristos in seol este diferit de ce se petrece acum dupa venirea lui Hristos in iad unde NIMENI nu mai poate sa lucreze mantuirea.
        Vezi rugaciunea catre Sf Ana de la sfrasitul Acatistului Sf Parinti Ioachim si Ana si aceea invata ce se petrecea in iad inainte de Hristos:

        ” O, maică prealăudată, cine va putea spune darurile cu care te-a împodobit pe tine Dumnezeu?! Sau ce laudă vrednică vom aduce ţie, celei ce eşti maică împărătesei cerului şi a pământului. Căci în adevăr de la căderea strămoşilor noştri din desfătarea raiului, urmaşii lor moştenind blestemul până la întruparea Cuvântului lui Dumnezeu din curatele şi fecioreştile sângiuiri ale preabinecuvântatei fiicei tale, neamul omenesc niciodată nu a primit atâta mângâiere şi încredinţare de răscumpărarea din blestem, ca atunci când te-a văzut pe tine alăptând pe Maica Izbăvitorului.
        O, preafericită maică, îngerii au lăudat naşterea ta; proorocii au săltat, văzând printr-însa plinirea cuvintelor lor; strămoşii împreună cu patriarhii, fiind în închisorile cele întunecate ale iadului, au început a primi dese vestiri de bucurie; proorocul şi marele arhiereu Zaharia le-a spus: eu am primit în Sfânta Sfintelor pe prunca Maria, şi după doisprezece ani am logodit-o cu dreptul Iosif spre pază, care va să nască în chip de negrăit pe Cel ce avea să preschimbe lacrimile noastre în bucurie; Sfânta Elisabeta le-a zis: eu m-am închinat Mântuitorului, fiind El încă în pântecele cel cu totul nevinovat al Preasfintei Fecioare; Sfântul şi dreptul Iosif le-a spus: eu prin descoperire dumnezeiască am primit în logodire pe pururea Fecioara Maria, şi sunt martor al nevinovăţiei ei, întru care şi a născut fără ispită bărbătească, şi a rămas fecioară născând pe Hristos. Şi unde vom căuta un izvor de daruri mai bogat decât la tine, prealăudată Ana!

        Apreciat de 3 persoane

      • andrei-d said, on mai 3, 2015 at 7:01 pm

        Un Sfant Parinte spunea de Sf. Ilie ca mai e numit si proorocul de foc, iar cand era in Rai inainte de Rascumparare, Sfantul Arhanghel Mihail cu sabia de foc mereu incerca sa-l mistuie, caci portile Raiului inca nu erau deschise. Dupa cum stim proorocul de foc a fost urcat cu un car de foc la cer, iar Sf. Arhanghel nu putea sa-l mistuie caci sabia cu care incerca sa-l omoare era tot din foc! 🙂

        Apreciază

      • danielvla said, on mai 3, 2015 at 9:51 pm

        el,
        Ce inseamna Rai, ce inseamna Cer, ce inseamna Imparatia cerurilor, Imparatia Tatalui etc?
        Dar Raiul, Imparatia cerurilor si Cerul se confunda adeseori. Sf Apostol Pavel a fost ridicat pana la al treile cer, unde a auzit cuvinte de nespus. Deci „cer” si „rai”. Se confunda, e acelasi lucru:

        II Corinteni 12
        „2. Cunosc un om în Hristos, care acum paisprezece ani – fie în trup, nu ştiu; fie în afară de trup, nu ştiu, Dumnezeu ştie – a fost răpit unul ca acesta până la al treilea cer.
        3. Şi-l ştiu pe un astfel de om – fie în trup, fie în afară de trup, nu ştiu, Dumnezeu ştie S
        4. Că a fost răpit în rai şi a auzit cuvinte de nespus, pe care nu se cuvine omului să le grăiască.”

        Spui ca nu exista exceptii… Dar chiar tu ai dat unul: Maica Domnului. A intrat in Sfanta Sfintelor desi nici o femeie nu avea dreptul vreodata sa intre, ci numai arhiereii Vechiului Testament.

        Sa ma ierti, dar cred ca ai o gandire fixista si mai degraba tu te ghidezi dupa rationamentul minti tale si te poti insela.

        Apreciat de 1 persoană

      • danielvla said, on mai 3, 2015 at 10:33 pm

        el,
        Si vrei sa-ti mai dau exemplu de o exceptie?
        Una mare de tot. Minunea!
        Ori de cate ori face Dumnezeu o minune, se suspenda legile firii (legile fizicii, ale chimiei, geneticii, logicii etc).

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on mai 4, 2015 at 12:02 pm

        danielvla

        eu asa am citit ca Sf Ilie si Sf Enoh au fost ridicati cu trupul la cer dar NU in Raiul care nu fusese deschis inca de Hristossi unde NICI UN OM FARA Hristos NU POATE intra ci aveau o stare a lor unde i-a pus Dumnezeu

        Maica Domnului nici Ea NU a intrat in rai sau in Cer fara Hristos, ci doar in Sfanta Sfintelor care era INCHIPUIREA Ei INSASI care l-a curpins in ea pe Dumnezueu si l-a zamislit in lume pe Hristos, si a facut posibila prin Hristos nasterea Bisericii Insasi, Ei I SE CUVENEA caci Sfanta Sfintelor era fata de Ea ceva FOARTE MIC, era DOAR o INCHIPUIRE Maicii Domnului.

        Apreciază

  4. Ioio said, on mai 3, 2015 at 11:24 am

    21. Şi ieşind de acolo, a plecat Iisus în părţile Tirului şi ale Sidonului.
    22. Şi iată o femeie cananeiancă, din acele ţinuturi, ieşind striga, zicând: Miluieşte-mă, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rău chinuită de demon.
    23. El însă nu i-a răspuns nici un cuvânt; şi apropiindu-se, ucenicii Lui Îl rugau, zicând: Slobozeşte-o, că strigă în urma noastră.
    24. Iar El, răspunzând, a zis: Nu sunt trimis decât către oile cele pierdute ale casei lui Israel.
    25. Iar ea, venind, s-a închinat Lui, zicând: Doamne, ajută-mă.
    26. El însă, răspunzând, i-a zis: Nu este bine să iei pâinea copiilor şi s-o arunci câinilor.
    27. Dar ea a zis: Da, Doamne, dar şi câinii mănâncă din fărâmiturile care cad de la masa stăpânilor lor.

    http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=15&id=55

    Apreciază

    • saccsiv said, on mai 3, 2015 at 12:54 pm

      Ioio

      Si cum talcuim aceasta?

      Apreciază

      • cosminmatiu said, on mai 3, 2015 at 1:49 pm

        Asta era cand evreii erau fii imparatiei din care au fost aruncati si a fost data neamurilor. Nu se aplica aici. Mantuirea este pace si bucurie intru Duhul Sfant dar neortodocsii fara botez nu au Duhul Sfant prin urmare starea lor care va fi dupa fapte cum e scris si in articol nu se poate numi mantuire.

        Apreciat de 2 persoane

      • Ioio said, on mai 3, 2015 at 2:08 pm

        Nu stiu, dar aici se-mplineste Cuvantul Lui Dumnezeu

        – în afara Bisericii, sus pe scări, vizavi de lumină, se afla un câine orb
        si iara
        – dar şi câinii mănâncă din fărâmiturile care cad de la masa stăpânilor lor

        Gandesc ca Biserica, aici, ii masa stapanilor.

        Apreciază

      • Ioio said, on mai 3, 2015 at 2:44 pm

        ce este cainele ?
        Animalul devotat ce sta langa stapan si se hraneste din ce-i da stapanul. Dar stapanul sta la masa cu alti stapani, pe cand cainele nu va sta acolo. Va trai si el pe langa stapanul sau.
        Si saccsiv, Dumnezeu nu-i numeste pe ceilalti caini spre injosirea acelora, ci spre a arata marea slava a celor botezati si mantuiti in Domnul.

        Apreciază

      • el said, on mai 3, 2015 at 5:55 pm

        ioio

        Si cainii =paganii/nebotezatii mananca din firimiturile care cad de la masa STAPNILOR= celor care se mantuiesc ne invata Scriptura.
        femeia cananeeanca era mai DREAPTA decat voi caci isi cunostea starea de caine/dobitoc inaintea lui Dumnezeu si nu de fiu si si-o asuma nu o nega ca voi, si era mai SMERITA caci cunoscandu-si starea a cerut mila cu cuviinta si a primitb mila, dar TRUPEASCA caci DOAR mila trupeasca primesc, POT sa primeasca paganii:nebotezatii de la Biserica si de la Hristos.
        Si Traditia Bisercii ne spune ca in multe locuri Maica Domnului si Sf Gheorghe care sunt cinstiti printre musulmani fac MULTE MINUNI acestora vindecand-le bolile, dandu-le cele de folos in viata lumeasca; dar ei pentru acesata daca raman in continuare eretici NU se mantuiesc; sunt doar miluiti DOAR cu cele ce le cer, ca niste caini cu „FIRIMITURI” NU cu painea cea vesnica; cu Trupul Lui Hristos care da viata si care se da DOAR la FII.
        Tare va mai invata diavolul cu iscusinta sa talcuiti dupa mintea „iubitoare de frati” a ecumenistilor, ca si acestia invata la dragostea ADOGMATICA de „fratele ” LOR NU al ortodocsilor eretic !

        Ia vezi mai jos ce ne invata Sf Igantie Briancianinov sau crezi si tu ca „se insela” si aici? Sunteti voi mai iubitori ca Sfintii si ca Insusi Dumnezeu ?

        Apreciat de 2 persoane

      • Ioio said, on mai 3, 2015 at 6:59 pm

        cosminmatiu,
        Pai cum adica ereau ei fi ai imparatiei dar mergeau toti in iad, impreuna cu toti dreptii vechiului testament ? Pai fiul sta langa Tatal, nu ? Adica cel ce e fiu, ca cel ce nu-i, logic ca nu sta.
        Imparatia Lui Dumnezeu, a fost luata dupa Invierea Domnului Nostru, incepand cu talharul de pe cruce.

        Si in plus, cosminmatiu, Dumnezeu a ales un om, pe Avraam, a saltat un neam, i-a pus o lege, un gard cum spune Domnul, si totul spre a se naste in el (la ai Sai a venit) un Mantuitor, un Mantuitor al tuturor popoarelor, nu numai al unui singur popor.

        Apreciază

      • cosminmatiu said, on mai 3, 2015 at 9:09 pm

        „Pai cum adica ereau ei fi ai imparatiei dar mergeau toti in iad, impreuna cu toti dreptii vechiului testament ? Pai fiul sta langa Tatal, nu ? Adica cel ce e fiu, ca cel ce nu-i, logic ca nu sta.
        Imparatia Lui Dumnezeu, a fost luata dupa Invierea Domnului Nostru, incepand cu talharul de pe cruce.

        Si in plus, cosminmatiu, Dumnezeu a ales un om, pe Avraam, a saltat un neam, i-a pus o lege, un gard cum spune Domnul, si totul spre a se naste in el (la ai Sai a venit) un Mantuitor, un Mantuitor al tuturor popoarelor, nu numai al unui singur popor.”

        Era poporul ales, numai ei aveau botezul vechiului testament: taierea imprejur. Fii ai imparatiei insemna ca era poporul ales.
        Abia dupa aceea trimite Hristos pe apostoli la neamuri si de aceea ii spune acelei femei acele lucruri pentru ca nu era din poporul ales.

        Apreciază

      • Ioio said, on mai 3, 2015 at 9:44 pm

        el,
        ai dreptate mai putin la ultima afirmatie.
        Iara o dai pe aia cu „iubitoare de frati” a ecumenistilor.
        Am un prieten grecocatolic caruia de fiecare data, si-i mult mai in varsta ca mine, ii spun sa vina acasa la Biserica Ortodoxa si sa aiba grija ca poarta mare raspundere pentru mantuirea tuturor din familia sa, si ca mantuire in afara Bisericii Ortodoxe nu exista.

        Apreciat de 1 persoană

      • Ioan said, on mai 3, 2015 at 11:13 pm

        Dragilor, traducerea actuala a Scripturii e gresita, caci se foloseste traducerea evreiasca. Varianta buna este Septuaginta. Noul Testament a fost scris in greaca veche.

        Citez fragmentul cu pricina:

        21. Şi ieşind lisus de acolo, s’au dus în părţile Tirului şi ale Sidonului.

        22. Şi iată o muiere Hananeancă ieşind din hotarele acelea, strigă către dânsul, zicând: milueşte-mă Doamne, Fiul lui David; fiica mea rău se îndrăceşte.

        23. Iar el nu i-au răspuns ei cuvânt. Şi apropiindu-se ucenicii Iul, îl rugau pre el zicând : slobozeşte-o pre ea, că strigă în urma noastră.

        24. Iar el răspunzând au zis: nu sunt trimis fără numai către oile cele pierdute ale casei lui Israil.

        25. Şi ea venind s’a închinat lui zicând: Doamne, ajută’mi!

        26. Dar el răspunzând au zis: nu este bine a lua pâinea fiilor şi a o aruncă câinilor.

        27. Iar ea a zis: adevărat, Doamne, că şi câinii mănâncă din sfărâmiturile ce cad din masa domnilor săi. (Matei cap. 15)

        https://archive.org/stream/ByzantineFashionsColoringBook/Biblia1914_djvu.txt

        Si nu inteleg ce incercati voi aici sa faceti? Sa talmaciti cuvantul Sfintei Scripturi dupa mintea voastra?

        Numai in seminarii si facultatile de Teologie se practica idiotenia aceasta. Imi era sila de orele in care se incerca solutionarea unui cuvant dumnezeiesc sau a unei pilde de catre studenti. Fiecare spunea cate ceva dupa mintea lui.

        Asa ceva e foarte gresit si daunator. Sfanta Scriptura a fost scrisa in Duhul Sfant. Cel care o talmaceste trebuie sa aiba harul Duhului Sfant. Talmacirea Scripturii a fost facuta deja de Sfintii Parinti.

        Parintele Cleopa spune:

        „Sfantul Grigorie de Nyssa spune: „Nu spargeti oasele Scripturii, având dintii întelepciunii de lapte!” Că vrem să ne băgăm la lucruri care nu le întelegem si care nu le-am citit la Sfintii Părinti si n-au tâlcuirea celor mai mari teologi ai lumii. O iscodire ca aceasta vine din mândrie si, dacă cineva nu se va smeri, ajunge la nebunie, la hulă si la eres. Cu ispita de sus au fost înselati toti sectarii, toti ereticii de la începutul lumii, că au vrut să înteleagă Scripturile după mintea lor. Sfânta Scriptură este un izvor fără de fund, pentru că este întelepciunea lui Dumnezeu. Scriptura este ca o mare care nu are fund. Dacă eu nu stiu să înot si mă bag în mare, nu-i de vină marea că mă înec; eu, obraznicul si îndrăznetul, m-am băgat într-o apă mai adâncă decât mine si m-am înecat. Sfântul Grigorie Teologul a asemănat iscodirea Sfintelor Scripturi cu o prăpastie, zicând: „Si privirea la cele înalte fără de frâu, poate să ne dea nouă brânci în prăpastie”.

        De aceea iscodirea Sfintelor Scripturi mai presus de întelegerea noastră este ispită de sus.”

        Apreciază

      • el said, on mai 4, 2015 at 11:57 am

        Ioio

        daca am gresit acolo iarta-ma

        Apreciază

  5. el said, on mai 3, 2015 at 12:39 pm

    Lamurire despre „mantuirea paganilor” folositoare de suflet tot de la „agentul rus” Sf Ignatie Biancianinov, cel a carui CUNASOTERE DUHOVNICEASCA este pusa sub semnul intrebarii de unii !!!

    Scrisoarea adresata de Sfantul Ignatie Briancianinov unei femei, care nu accepta ca sunt „multi chemati si putini alesi” si ca alesii sunt tocmai adevaratii ortodocsi.

    Ce spectacol vrednic de plans si de plans in hohote: crestini care nu stiu in ce consta propriu-zis crestinismul! Privirea noastra intalneste acest spectacol neincetat; rareori vedem cate o exceptie, rareori putem intalni, in numeroasa gloata a celor ce se numesc crestini, unul care e crestin nu doar cu numele, ci si de fapt. Intrebarea: „De ce sa nu se mantuie paganii, mahomedanii si asa numitii eretici?” a devenit o intrebare obisnuita astazi. „Printre ei se gasesc oameni cat se poate de buni. A-i pierde pe acesti oameni buni ar fi contrar milei lui Dumnezeu!… Mai mult, aceasta e contrar chiar ratiunii umane sanatoase! Doar ereticii sunt si ei crestini. Sa te socoti mantuit iar pe membrii altor credinte – pierduti, este o nebunie, este o trufie fara margini!”

    Crestinilor! Voi vorbiti despre mantuire, dar habar nu aveti ce este mantuirea, de ce au nevoie oamenii de mantuire si, in sfarsit, nu-L cunoasteti pe Hristos – singurul mijloc al mantuirii noastre! Iata adevarata invatatura despre acest obiect, invatatura Sfintei, Universalei Biserici: mantuirea consta in restituirea partasiei cu Dumnezeu. Aceasta comuniune a fost pierduta de intregul neam omenesc prin caderea in pacat a protoparintilor. Tot neamul omenesc e o categorie de fiinte pierdute. Pieirea este domeniul tuturor oamenilor, atat a celor virtuosi, cat si a raufacatorilor.

    Ne zamislim in faradelegi, ne nastem in pacat. „Voi pogori la fiul meu, plangand, in iad” zice sfantul patriarh Iacov despre el insusi si despre sfantul sau fiu Iosif, cel cast si minunat. Coborau in iad, dupa sfarsirea pribegiei pamantesti, nu doar pacatosii, ci si dreptii Vechiului Testament. La atata se limiteaza puterea faptelor bune omenesti. Acesta e pretul virtutilor firii noastre cazute! Ca sa se refaca comuniunea omului cu Dumnezeu sau, cu alte cuvinte, ca omul sa obtina mantuirea era necesara rascumpararea. Rascumpararea neamului omenesc a fost savarsita nu de un inger, nu de un arhanghel, nu de vreo fiinta si mai inalta dar marginita si creata – ci a fost savarsita de insusi nemarginitul Dumnezeu.

    Pedepsele – partea neamului omenesc, au fost inlocuite cu pedeapsa luata de El; lipsa meritelor omenesti a fost inlocuita de vrednicia Lui infinita. Toate faptele bune omenesti neputincioase, pogoratoare in iad, au fost inlocuite cu o singura fapta buna, plina de putere: credinta in Domnul nostru Iisus Hristos. Cand iudeii L-au intrebat pe Domnul: „Ce sa facem ca sa facem lucrurile lui Dumnezeu”, Domnul le-a raspuns: „acesta este lucrul lui Dumnezeu, sa credeti in Cel pe Care L-a trimis El”, dar un singur lucru bun ne e necesar intru mantuire: credinta; credinta ca lucrare. Prin credinta, numai prin credinta, putem intra in comuniune cu Dumnezeu, prin mijlocirea Tainelor pe care ni le-a daruit El. In desert dar, si cu pacat cugetati si ziceti ca oamenii buni dintre pagani si mahomedani se vor mantui, adica vor intra in comuniune cu Dumnezeu!… Nu!… Biserica a recunoscut intotdeauna ca exista un singur mijloc de mantuire: Rascumparatorul! Ea a recunoscut ca cele mai mari virtuti ale firii cazute pogoara in iad. Daca dreptii adevaratei Biserici si facatorii de minuni care credeau in Rascumparatorul ce urma sa vina pogorau in iad, cum va inchipuiti ca paganii si mahomedanii care nu au cunoscut si nu au crezut in Rascumparator vor capata mantuirea numai pentru ca ei vi se par dumneavoastra draguti si buni, cand mantuirea nu se obtine decat printr-un singur, va repet, un singur mijloc si acesta este credinta in Rascumparator!

    Crestini! Cunoasteti pe Hristos! Intelegeti ca voi nu-L cunoasteti, ca va lepadati de El socotind mantuirea posibila fara El, pentru niscaiva fapte bune! Cel care socoate o mantuire posibila fara credinta in Hristos este renegat de Hristos si, poate din nestiinta, cade in pacatul greu al hulirii de Dumnezeu. „Caci cugetam” – zice Sfantul Apostol Pavel – „ca omul se adevereste prin credinta fara faptele legii. Caci adevarul lui Dumnezeu prin credinta lui Iisus Hristos in toate si asupra tuturor credinciosilor este: fara deosebire. Toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu: suntem insa iertati in dar, prin harul Lui, cu izbavirea intru Hristos Iisus”. Veti replica poate: „Sfantul Apostol Iacov cere neaparat fapte bune. El invata ca credinta fara fapte e moarta”. Cercetati ce cere Sfantul Apostol Iacov si o sa vedeti ca el cere, ca si toti insuflatii de Dumnezeu scriitori ai Sfintei Scripturi, fapte de credinta, iar nu faptele bune ale firii noastre cazute. El cere credinta vie, invederata de faptele omului nou, si nu faptele bune ale firii noastre cazute!

    El da drept exemplu fapta patriarhului Avraam, fapta in care s-a invederat credinta dreptului: iar fapta aceea consta in a aduce jertfa lui Dumnezeu pe fiul sau unul nascut. Sa-ti injunghii fiul spre jertfire nu e deloc o fapta buna dupa firea omeneasca: e o fapta buna ca implinire a poruncii lui Dumnezeu, ca fapta de credinta.

    Adanciti-va in cercetarea Noului Testament si in general a intregii Sfintei Scripturi: veti gasi ca se cere implinirea poruncilor lui Dumnezeu, ca numai aceasta implinire este numita fapta, ca numai prin implinirea poruncilor lui Dumnezeu credinta in Dumnezeu se face vie, ca una ce e lucratoare; fara aceasta e moarta, lipsita fiind de orice miscare. Si dimpotriva, veti gasi ca pornirile bune ale inimii sunt interzise, lepadate! Dar tocmai dragalasele acestea de fapte bune va si plac la pagani si mahomedani! Pentru ele, macar de-ar fi si cu renegarea lui Hristos, dumneavoastra vreti sa le acordati mantuirea. Ciudata e judecata dumneavoastra despre ratiunea sanatoasa. De unde, cu ce drept o gasiti, o descoperiti in dumneavoastra? Daca sunteti crestini trebuie sa aveti notiuni crestine cu privire la acest obiect si nu altele, dupa capul dumneavoastra sau agatate cine stie de pe unde!

    Evanghelia ne invata ca prin cadere noi ne-am agonisit o ratiune pervertita, ca ratiunea firii noastre cazute, oricat de valoroasa ar fi prin natura, oricat de ascutita ar fi prin invatatura lumeasca, isi pastreaza caracterul capatat prin caderea in pacat, continua sa ramana o ratiune pervertita. Trebuie sa o lepezi, sa te dai pe mana calauzitoare a credintei si, sub aceasta conducere, la timpul sau, dupa o insemnata nevointa intru evlavie, Dumnezeu daruieste robului Sau credincios ratiunea Adevarului sau Judecata Duhovniceasca. Aceasta ratiune poate si trebuie sa fie recunoscuta a fi ratiune sanatoasa; ea este credinta capatata din cercetarea lucrurilor, asa de stralucit descrisa de Sfantul Apostol Pavel in al patrulea capitol al epistolei sale catre evrei. Temelia judecatii duhovnicesti este Dumnezeu. Pe piatra aceasta neclintita se nalta ea, si intru aceasta nu se clatina si nu cade. Ceea ce numiti dumneavoastra ratiune sanatoasa noi, crestinii, cunoastem ca este o ratiune atat de bolnavicioasa, atat de intunecata si ratacita, incat vindecarea ei nu poate avea loc decat prin retezarea cu palosul credintei a tuturor stiintelor si cunostintelor care o compun, si prin lepadarea lor. Daca insa vom socoti ratiunea ca sanatoasa, considerand-o astfel pe baza a ceva necunoscut, sovaielnic, nedeterminat, mereu schimbator, atunci ea, ca „sanatoasa”, va renega neaparat pe Hristos. Acest lucru e dovedit experimental. Ce zice judecata dumneavoastra, ratiunea dumneavoastra sanatoasa? Ca a recunoaste pieirea unor oameni buni, care nu cred in Hristos este un fapt potrivnic ratiunii dumneavoastra sanatoase! Si nu doar atat! Ci ca o asemenea pieire a oamenilor virtuosi e potrivnica milosteniei unei Fiinte atat de atotbune ca Dumnezeu. Ati avut cumva o revelatie de sus asupra acestui obiect, asupra a ceea ce e contrar si nu e contrar milosteniei lui Dumnezeu? Nu! Insa ratiunea dumneavoastra sanatoasa va spune asta! Ah, ratiunea dumneavoastra sanatoasa! Atunci, cu ratiunea dumneavoastra sanatoasa, de unde ati scos ca puteti intelege, cu patrunderea omeneasca limitata, ce este si ce nu este contrar milosteniei lui Dumnezeu?

    Ingaduiti-mi sa va expun gandul nostru. Evanghelia, altfel spus invatatura lui Hristos, sau Sfanta Scriptura sau Sfanta Biserica Universala ne-a descoperit tot ce poate sti omul despre mila lui Dumnezeu, ce intrece orice cugetare, ce este mai presus de orice capacitate omeneasca de patrundere, ramanand inaccesibila pentru intelegerea oamenilor. Desarta e ratacirea mintii omenesti cand cauta sa-L patrunda pe nepatrunsul Dumnezeu! Cand cauta sa explice inexplicabilul, sa-L supuna consideratiilor sale… pe cine? Pe Dumnezeu! O asemenea intreprindere e o intreprindere satanica!… Tu, care te numesti crestin si nu ai habar de invatatura lui Hristos! Daca din aceasta invatatura harismatica, cereasca, nu ai invatat ca Dumnezeu este incomprehensibil, du-te la scoala si trage cu urechea sa auzi ce invata copiii! Lor profesorii de matematica le explica, in teoria infinitului, ca infinitul, ca marime nedeterminata, nu se supune acelor legi carora li se supun marimile determinate – numerele, ca rezultatele operatiilor cu el pot fi total opuse operatiilor cu numerele. Iar tu vrei sa determini legile actiunii milei lui Dumnezeu si zici: asta e conform cu El – asta ii repugna! E conform sau nu e conform cu ratiunea ta! Cu notiunile si cu simturile tale! Urmeaza din aceasta ca Dumnezeu e obligat sa inteleaga si sa simta cum intelegi si simti tu? Dar tocmai asta si pretinzi tu de la Dumnezeu! Iata cea mai nesabuita si mai trufasa intreprindere! Nu invinui dar judecatile Bisericii de lipsa de bun simt si de smerenie: asta e lipsa ta! Ea, Sfanta Biserica, nu face decat sa urmeze neabatut invataturii lui Dumnezeu despre lucrarile lui Dumnezeu, cele descoperite ei de catre Dumnezeu insusi!

    Copiii ei adevarati merg dupa ea cu supunere, luminandu-se cu credinta, calcand in picioare ratiunea trufita ce se rascoala asupra lui Dumnezeu! Credem ca putem sti despre Dumnezeu numai ceea ce Dumnezeu a binevoit sa ne descopere! Daca ar exista un alt drum catre cunoasterea de Dumnezeu, un drum pe care l-ar putea deschide mintea, cu propriile ei sfortari, nu ne-ar fi fost data descoperirea dumnezeiasca. Ea ne-a fost data insa pentru ca ne este strict necesara. Desarte sunt dar si mincinoase propriile autocugetari si ratacirile mintii omenesti. Dumneavoastra ziceti: „ereticii sunt aceiasi crestini ca si noi”. De unde ati scos una ca asta? Doar poate vreunul care se numeste crestin si nu stie nimic despre Hristos, datorita nemarginitei sale ignorante se va arata de acord sa se recunoasca tot atat de crestin ca si ereticii, fara sa deosebeasca sfanta credinta crestina de puii blestemului, de ereziile hulitoare de Dumnezeu. Altfel judeca cu privire la aceasta adevaratii crestini! Numeroasele soboare de sfinti au primit cununa muceniciei, au ales mai degraba cele mai crancene si indelungi chinuri, inchisoarea, exilul decat sa-si dea acordul la partasia cu ereticii in invatatura lor hulitoare de Dumnezeu.

    Biserica Universala a recunoscut intotdeauna erezia ca un pacat de moarte, a recunoscut intotdeauna ca omul molipsit de boala groaznica a ereziei e mort sufleteste, strain de har si de mântuire, fiind în comuniune cu diavolul si cu pieirea lui. Erezia e mai degraba un pacat diavolesc decât omenesc; ea este fiica diavolului, nãscocirea lui, e o nelegiuire apropiata de închinarea la idoli. Parintii numesc adesea închinarea la idoli nelegiuire, iar erezia – rea credinta; în închinarea la idoli diavolul îsi ia siesi partea dumnezeiasca de la oamenii orbiti, iar prin erezie el îi face pe acesti oameni orbiti partasi ai pacatului sau de capatâi: hula de Dumnezeu. Cine va citi cu atentie „Faptele apostolilor” se va convinge usor de caracterul pe de-a-ntregul satanic al ereticilor. El va vedea îngrozitoarea lor fatarnicie, trufia nemasurata, va vedea un comportament alcatuit din minciuna neîntrerupta, va vedea cât sunt de robiti celor mai diferite si josnice patimi …. Cu deosebire se remarca la ei ura neîmpacata catre fiii adevaratei Biserici ….

    Erezia se conjuga cu încrâncenarea inimii, cu o groaznica întunecare si stricare a mintii, erezia se mentine cu încapatânare în sufletul molipsit de ea si cât de trudnica este vindecarea omului de aceasta infirmitate! Orice erezie contine întrînsa hula împotriva Duhului Sfânt: fie huleste o dogma a Duhului Sfânt, fie o lucrare a Duhului Sfânt, dar neaparat huleste Duhul Sfânt. Esenta oricarei erezii este hulirea de Dumnezeu. Sfântul Flavian, patriarhul Constantinopolului, care a pecetluit cu propriul sau sânge marturisirea adevaratei credinte, a pronuntat hotarârea soborului local al Constantinopolului asupra ereziarhului Eutihie în urmatoarele cuvinte:

    „Eutihie, pâna acum iereu, arhimandrit, fiind întrutotul prins si vadit ca partas al ratacirilor lui Valentin si Apolinarie, atât prin faptele lui trecute cât si prin explicatiile date aici, fiind dar dovedit de urmarea încapatânata a hulirii de Dumnezeu a acelora, nici macar n-a luat în seama sfaturile noastre si povetele catre primirea învataturii sanatoase. Si, de aceea, plângând si suspinând pentru pieirea lui definitiva, declaram în numele Domnului nostru Iisus Hristos ca el a cazut în hulire de Dumnezeu, ca e deposedat de orice cin preotesc, de partasia cu noi si de conducerea asupra manastirii sale, dând tuturor de stire ca de acum încolo, cine va sta la sfat cu el sau îl va vizita, va cadea el însusi sub afurisenie.”

    Aceasta hotarâre e un mic exemplu al parerii obstesti a Bisericii Universale asupra ereticilor; aceasta hotarâre e recunoscuta de întreaga Biserica si confirmata de Sinodul Ecumenic de la Calcedon. Erezia lui Eutihie consta în aceea ca el nu marturisea în Hristos, dupa întrupare, cele doua naturi, cum marturiseste Biserica, ci admitea numai o singura natura, natura dumnezeiasca. Veti spune: numai atât!… Amuzant prin ignoranta, si demn de plâns prin caracter si urmari, este raspunsul unei persoane investite cu puterea acestei lumi catre sfântul Alexandru, patriarhul Alexandriei, despre erezia ariana. Aceasta suspusa fata sfatuia pe patriarh sa pastreze pacea, sa nu porneasca dezbinarea, atât de potrivnica duhului crestinismului, pentru câteva cuvinte, zice el, caci el nu gaseste nimic vrednic de osânda în învatatura lui Arie -care difera întrucâtva în stilul de formulare a cuvintelor si atâta tot! Aceste diferente de formulare a cuvintelor, observa istoricul Fleury, în care chipurile nu e nimic de osândit, nu fac altceva decât ca neaga Dumnezeirea Domnului nostru Iisus Hristos – nu mai mult!

    Naruiesc asadar toata credinta crestina – si atâta tot! Remarcabil: toate vechile erezii, sub diversele lor masti schimbatoare tindeau catre un acelasi scop: negau Dumnezeirea Cuvântului si deformau dogma întruparii. Cele mai noi nazuiesc mai degraba sa nege lucrarile Sfântului Duh. Cu hule ei negau Dumnezeiasca Liturghie, toate Tainele, tot, toate aspectele în care Biserica recunostea lucrarea Sfântului Duh. Ei le numeau pe acestea reglementari omenesti – si înca mai nerusinat: superstitii, ratacire!

    Desigur dumneavoastra nu vedeti în erezie nici tâlharie nici hotie! Poate nici nu o socotiti un pacat? E renegat Fiul Iui Dumnezeu, e renegat si hulit Duhul Sfânt – nu mai mult! Cel care a primit si se tine de o învataturã hulitoare de Dumnezeu, cel care huleste pe Dumnezeu cu gura, acesta nu tâlhareste, nu fura, face chiar faptele bune ale firii cazute – ce om minunat! Cum ar putea Dumnezeu sa-i refuze mântuirea?!… Toata cauza ultimei dumneavoastra nedumeriri, ca si a tuturor celorlalte, consta în adânca necunoastere a crestinismului ! Sa nu credeti ca o asemenea necunoastere e un defect lipsit de importanta! Nu! Urmarile lui sunt nimicitoare, mai ales astazi, când în societate umbla nenumarate carti cu titluri crestine si continut satanic. Prin ignorarea adevaratei învataturi crestine, sunteti întrutotul expus sa primiti un gând mincinos, fals, amagitor, hulitor de Dumnezeu, drept gând adevarat, sa vi-1 însusiti si, odata cu el, sa va însusiti si pieirea vesnica. Hulitorul de Dumnezeu nu se va mântui ! Iar nedumeririle dumneavoastra sunt tot atâtea semne de întrebare asupra posibilitatilor dumneavoastra de mântuire.

    Esenta nedumeririlor acestora este lepadarea de Hristos! Nu va jucati cu mântuirea, nu va jucati! Caci altfel veti plânge vesnic. Apucati-va de lectura Noului Testament si Sfintilor Parinti ai Bisericii ortodoxe (…) studiati în scrierile Sfintilor Parinti, cum trebuie înteleasa corect Scriptura, ce vietuire, ce gânduri si ce simtaminte se cuvine sa aiba un crestin. Studiati din Scripturi si din credinta vie pe Hristos si crestinismul. Mai înainte sa bata ceasul, ceasul de spaima în care va trebui sa va prezentati la judecata în fata lui Dumnezeu, agonisiti-va îndreptatirea (achitarea) data de Dumnezeu fiilor oamenilor prin intermediul Crestinismului.

    Apreciat de 3 persoane

  6. […] Pustnic din Muntele Athos: PAGANII BUNI dupa moarte – precum cainii ORBI si SURZI la marginea RAI… […]

    Apreciază

  7. […] Pustnic din Muntele Athos: PAGANII BUNI dupa moarte – precum cainii ORBI si SURZI la marginea RAI… […]

    Apreciază

  8. Radu Iacoboaie said, on mai 3, 2015 at 2:17 pm

    PĂRINTELE ARSENIE BOCA A FOST TRIMIS CU BURSĂ LA FACULTATEA BELLE ARTE DIN BUCUREȘTI PENTRU A DEVENI PICTOR BISERICESC DE CĂTRE ÎPS MITROPOLITUL NICOLAE BĂLAN AL ARDEALULUI, CARE A ÎNTOCMIT ÎNTRE 1934-1937 UN AMPLU STUDIU DESPRE MASONERIE, PE BAZA CĂRUIA SFÂNTUL SINOD AL BOR A CONDAMNAT FRANCMASONERIA ÎN ANUL 1937, CONDAMNARE RĂMASĂ ÎN VIGOARE ȘI ÎN ZILELE NOASTRE DAR DIN PĂCATE ELUDATĂ…

    MITROPOLITUL NICOLAE BĂLAN L-A APRECIAT MULT PE TÂNĂRUL CARE AVEA SĂ DEVINĂ MONAHUL ȘI PĂRINTELE ARSENIE BOCA… VOIA SĂ REÎNVIE MIȘCAREA MONAHALĂ ȘI ORTODOXIA ÎN ARDEALUL PRIGONIT ATÂT DE MULT SUB STĂPÂNIRILE STRĂINE… PĂRINTELE ARSENIE BOCA ESTE PRIMUL MONAH DE LA MĂNĂSTIREA SÂMBĂTA DE SUS PE CARE A RIDICAT-O CA NIMENI ALTUL…

    Apreciază

  9. Ioan said, on mai 3, 2015 at 3:16 pm

    Sunt sigur ca aceasta povestioara e o nascocire, un basm rau.

    Aceasta povestioara rea contrazice pe Insusi Hristos si invatatura Bisericii.

    Scrie in Sfanta Scriptura:

    „Zi lor: viu sunt eu zice Domnul; nu voiesc moartea păcătosului, ci să se întoarcă păcătosul de la calea sa şi să fie viu.” (Iez. 33, 11).

    „Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.” (Ioan 14,6)

    „Adevarat, adevarat zic tie, de nu se va naste cineva din apa si din Duh nu va putea sa intre intru imparatia lui Dumnezeu” (Ioan, 3, 5).

    Am ajuns noi sa il contrazicem pe Hristos prin povestioare? Prin basme?

    Daca Dumnezeu voia sa il faca pe Hasan un caine, il facea un caine.

    Omul e chipul lui Dumnezeu, nu cainele. Iar sufletul omului arata ca omul. Trupul e o haina. Sufletul are doi ochi, doua urechi, un nas, doua maini, doua picioare pe scurt arata exact ca trupul unui om in viata lui. Asa ne invata Sfanta noastra Biserica. Hasan nu a fost caine, ci un om.

    Sfantul Ciprian spune: „In afara Bisericii nu exista mantuire.”

    Sfantul Ignatie Briancianinov spune:

    „Ce spectacol vrednic de plans si de plans in hohote: crestini care nu stiu in ce consta propriu-zis crestinismul! Privirea noastra intalneste acest spectacol neincetat; rareori vedem cate o exceptie, rareori putem intalni, in numeroasa gloata a celor ce se numesc crestini, unul care e crestin nu doar cu numele, ci si de fapt. Intrebarea: „De ce sa nu se mantuie paganii, mahomedanii si asa numitii eretici?” a devenit o intrebare obisnuita astazi. „Printre ei se gasesc oameni cat se poate de buni. A-i pierde pe acesti oameni buni ar fi contrar milei lui Dumnezeu!… Mai mult, aceasta e contrar chiar ratiunii umane sanatoase! Doar ereticii sunt si ei crestini. Sa te socoti mantuit iar pe membrii altor credinte – pierduti, este o nebunie, este o trufie fara margini!”

    Crestinilor! Voi vorbiti despre mantuire, dar habar nu aveti ce este mantuirea, de ce au nevoie oamenii de mantuire si, in sfarsit, nu-L cunoasteti pe Hristos – singurul mijloc al mantuirii noastre! Iata adevarata invatatura despre acest obiect, invatatura Sfintei, Universalei Biserici: mantuirea consta in restituirea partasiei cu Dumnezeu. Aceasta comuniune a fost pierduta de intregul neam omenesc prin caderea in pacat a protoparintilor. Tot neamul omenesc e o categorie de fiinte pierdute. Pieirea este domeniul tuturor oamenilor, atat a celor virtuosi, cat si a raufacatorilor.”

    Apreciat de 1 persoană

    • danielvla said, on mai 3, 2015 at 6:35 pm

      Dar cum sa intelegem acestea:
      „Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, şi va învăţa aşa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăţia cerurilor; iar cel ce va face şi va învăţa, acesta mare se va chema în împărăţia cerurilor.” Matei 5:19
      Deci nu zice in ”gheena focului” ca mai jos, ci „foarte mic in imparatia cerurilor”.
      N-ar putea ca „foarte mic… in imparatia cerurilor” sa fie „caine orb, nesimtitor, care nu aude si nu stie unde se afla”, dar totusi nesituandu-se in iad?
      Nu cumva lasa Dumnezeu o mica portita pt cei care nu sunt in adevar, dar totusi sunt buni?
      Nu interpretez, ci doar ma intreb si eu, ca prostul….

      Apreciat de 2 persoane

      • andrei-d said, on mai 3, 2015 at 8:55 pm

        danielvla,
        „foarte mic in imparatia cerurilor” Sf. Ioan Gura de Aur talcuieste ca nu se mantuieste!

        Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on mai 3, 2015 at 9:13 pm

        Danielvla,
        „[…]Cand auzi cuvintele „cel mai mic in imparatia cerurilor” sa nu intelegi nimic altceva decat iadul si osanda. Caci cuvantul Imparatie nu inseamna numai desfatare de bunatatile cele vesnice ci si timpul invierii si venirea Lui cea infricosatoare. Ar fi oare drept sa fie aruncat in iad care face nebun pe fratele sau si calca o singura porunca iar altul care calca toate poruncile ba mai si face pe altii sa le incalce sa fie in imparatia cerurilor? Hristos n-a vrut sa spuna asta ci ca in acel timp(adica in timpul Invierii si a venirii Lui celei infricosatoare) „cel mai mic” va fi adica aruncat fiind cel din urma. Si fiind cel din urma va cedea atunci negresit in IAD!” (Sf. Ioan Gura de aur – Scrieri III, pagina 201, jos in pdf)

        Dă clic pentru a accesa 23-ioan-gura-de-aur.pdf

        Apreciază

    • andrei-d said, on mai 3, 2015 at 7:08 pm

      Si eu sunt de acord cu asta, eu am asemanat starea lui Hassan cu starea Dreptilor din Vechiul Testament. Caci ori e rai ori e iad, iar daca nu s-a mantuit e iad. Ca nu va suferi precum ceilalti asta e alta, dar nici Dreptii V.T. nu se munceau ca pacatosii, dar erau lipsiti de lumina dumnezeiasca, si asta ii mistuia!

      Apreciază

      • danielvla said, on mai 3, 2015 at 9:55 pm

        Pai zice clar: nu e iad, dar nici nu se bucura de desfatarile Raiului.

        Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on mai 4, 2015 at 1:01 am

        danielvla,
        Ti-am scris mai sus talcuirea Sf. Ioan cu tot cu pagina. Ai inteles sau nu ca „mic in imparatia cerurilor” tot iad si gheena este?

        Apreciat de 1 persoană

  10. john said, on mai 3, 2015 at 4:26 pm

    Off topic:
    In viitor ne vom „razvrati” prin holograme..Supărați pe o lege absurdă, peste 2.000 de activiști au protestat în Madrid, în fața clădirii parlamentului, dar sub formă de hologramă.
    http://playtech.ro/…/razvratire-prin-holograme-cum-au-prot…/
    Ajutati si de, armele produse in Rusia,arme electromagnetice:
    http://www.tehnoomsk.ru/…/%D0%B2-%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%81%D…
    Recunoscuti de Microsoft..Site-ul este alimentat de Face API de la Microsoft, o aplicaţie care oferă posibilitatea de a analiza o imagine, a detecta fețele din ea, și apoi trece la sarcini mai complexe, cum ar fi identificarea unei feţe similare, după o confruntarea cu mai multe chipuri dintr-o bază de date. Găsind o faţă similară şi ştiindu-se deja vârsta, aplicaţia încearcă să aproximeze o vârstă pentru chipul uploadat pe site.
    http://how-old.net/#
    Monitorizati de bratarile cu GPS si android..HTC Grip
    Compania a dezvaluit si Grip, o bratara de monitorizare a activitatii fizice. Dispune si de GPS, se sincronizeaza atat cu telefoane cu Android, cat si cu iOS si a fost realizata in colaborare cu Under Armour. Masoara distanta parcursa, numarul de pasi si monitorizeaza si profunzimea somnului. Dispune si de busola, giroscop si senzor de lumina ambientala.
    Bratara este disponibila in trei tipuri de marime, iar ecranul AMOLED este de 1,8 inci, in timp ce memoria interna este de 16 MB, iar cea RAM este de 8 MB.
    Bateria de 100 mAh are o autonomie de cinci ore cu GPS-ul pornit, iar la o folosire moderata, bateria poate tine doua zile si jumatate. Grip este rezistent si la apa, pana la un metru adancime, pentru maxim 30 de minute.

    http://economie.hotnews.ro/stiri-it-19519690-htc-lansat-ochelari-pentru-realitatea-virtuala-bratara-fitness-noua-generatie-smartphone-ului-one.htm

    Apreciat de 1 persoană

  11. G said, on mai 3, 2015 at 6:22 pm

    Eu am o mare nedumerire, si citind cele de mai sus ma tulbur foarte tare. Eu nu am fost botezat prin scufundare ci prin turnare. Invatatura ortodoxa spune clar ca trebuie facut prin scufundare, atunci, ce ar trebui de facut ? e valabil botezul sau nu ?

    Apreciat de 1 persoană

    • andrei-d said, on mai 3, 2015 at 9:17 pm

      Dupa canoane nu e valabil. Mergi la un arhiereu serios si nu sta ca nu stii sigur de mantuire!

      Apreciază

    • salutari said, on mai 3, 2015 at 11:20 pm

      Sunt in aceeasi situatie – ma refer la botez. Altii au hotarat pentru noi. De cate ori ma gandesc la asta, ma tulbur, desi am mers la duhovnic de trei ori cu aceeasi intrebare, m-am linistit doar partial. Inteleg ca nu am ce face. Regretul ramane.
      In ce priveste ” povestioara” nu cred ca este adevarata. Si in muntele Athos or fi inselati..

      Apreciat de 1 persoană

      • andrei-d said, on mai 4, 2015 at 1:05 am

        :)) Iti dau dreptate, povestioara mi se pare purgatoriala…si e neclara, ca atare o luam ca ratacire. Ramanem cu scrierile originale ale Sf. Ioan Gura de Aur si Sf. Ignatie, sa avem acoperire!

        Cat despre botez, pot intreba duhovnicul meu daca imi spui clar cum si cand ti s-a facut botezul! Doamne ajuta!

        Apreciază

      • salutari said, on mai 4, 2015 at 1:10 pm

        andrei-d,
        Raspunsul primit pana acum a fost ca Botezul nu se repeta, punct! De ce s-a facut asa? Pentru ca pe vremea aia, anii ’70, asa se facea in Ardeal, nu stiu in alte parti cum a fost. Si inca acasa, nu in Biserica., fiindca cica era iarna grea si biserica neincalzita. Ma indoiesc ca mi s-au citit exorcismele.
        dar sunt foarte multi botezati asa, iar raspunsul parintilor pe care i-au intrebat si altii prin conferinte, etc, este invariabil.
        Am sa pun in aplicare sfatul lui ” el” si voi intreba si la Muntele Athos.
        multumesc.

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on mai 4, 2015 at 3:25 pm

        salutari

        cred ca se pot citi si ulterior rugaciunile de exorcisme, dar mai bine intreaba si asta la parinti, athonitii sunt EXTREM de rigurosi la Ortodoxie

        si poate intrebi si de boca si ne spui si noua parerea parintilor ! nu sunt ironic
        Doamne ajuta !

        Apreciat de 1 persoană

    • el said, on mai 4, 2015 at 11:54 am

      Eu am citit ca in situatii EXCEPTIONALE, in caz de moarte iminenta de exemplu, se boteaza pruncul/ cel care doreste sa devina crestin si cu aer,praf sau cu orice ala Materie care se arunca asupra lui cu rostirea formulei corecte a botezului ” se boteaza robul lui Dumneueu X in numele Tatalui. Amin, si al Fiului Amin si al Duhului SfantAmin” si se considera botezat inaintea lui Dumnezeu.

      Cred deci ca prin ICONOMIE se poate considera valid si botezul prin stropire daca esta facut de un preot ORTODOX si in Dreapta Credinta, desi este GRESIT canonic caci a incalcat partea scufundarii prin care INTREGUL trup al noului crestin se ingoapa in moartea lui Hristos si inviaza cu El si se curata in intregime locul trupui de dracii care aveau acces nestingherit la el inainte de Botez.

      Poate gresesc dar asa am inteles eu ca se face, si in plus Botezul Ortodox NU se repeta.

      Acelasi sfat ca andrei-d : mergi la un preot sau arhiereu NERATACIT de ecumenisme sau alte prostii si intreaba, de exemplu scrie unui parinte din Sf Munte Athos de la Prodromu de plida sau Parintelui Stefan de la Lacu, sau in enegleza pe mailul manasatririi la Vatoped si vei primi raspuns si asa daca nu poti ajunge fizic sa vorbesti cu cineva neratacit. Sau telefonic, ai aici nr de Telefon, lista cu mailuri nu o gasesc dar poti intreba pur si simplu o adresa la Telefon unde sa-ti expui problema si sigur vei primi raspuns si asa.La Vatopedu sunt si parinti Romani care ar putea TRADUCE. La Prodromu poti vorbi cu parintele Acre raspunde la Telefon si sa-l rogi sa expuna problema Parintelui Iulian Prodromitul si sigur iti va raspunde chiar daca e bolnav, macar prin parintele contactat.

      https://prieteniisfmunteathos.wordpress.com/2010/07/19/despre-manastirile-din-sfantul-munte-athos-si-numerele-lor-de-telefon/

      http://www.mountathosinfos.gr/pages/agionoros/telefonbook.de.html

      https://prieteniisfmunteathos.wordpress.com/2007/01/13/contact/

      Apreciat de 1 persoană

  12. geo said, on mai 3, 2015 at 7:00 pm

    Analistul ucrainean Thomas Theiner isi continua seria de materiale in care scrie ca Romania este capabila sa se lupte cu Rusia, pentru Republica Moldova.

    Thomas Theiner, scriitor si manager de productie, care a lucrat la o filiala a celei mai mari companii de film din Ucraina, scria recent ca Romania intelege ca va fi nevoita sa se lupte cu trupele ruse pe sol ucrainean, dintr-un singur motiv: Moldova.

    Acum, Theiner ia in calcul un alt scenariu, intr-o analiza pentru EuroMaidanPress: trupele ruse ar putea veni pe mare, pentru a deschide un coridor catre Transnistria prin trimiterea de forte ruse in Odesa.

    Analistul scrie ca Putin nu a renuntat la ideea de a duce un razboi in importantul oras-port al Ucrainei: Odesa. In timp ce are nevoie de Mariupol pentru a crea o punte catre Crimeea, de Odesa are nevoie pentru a crea un coridor direct catre Transnistria.

    Theiner noteaza ca Transnistria este accesibila doar prin Ucraina sau Moldova. Cum Rusia a inceput deja razboiul in Ucraina, singura cale pentru a sprijini si aproviziona separatistii din Transnistria este prin spatiul aerian romanesc, ajungand apoi la principalul aeroport din Republica Moldova, la Chisinau.

    Totusi, mentioneaza autorul, Rusia nu poate furniza fortelor separatiste din Transnistria munitie si armament modern prin aeroport, deoarece Moldova inspecteaza fiecare plan de intrare. Prin urmare, Rusia va ataca, mai devreme sau mai tarziu, Odesa, pentru a deschide o linie directa de alimentare in Transnistria si a priva Ucraina de portul sau cel mai important, slabind astfel economia Ucrainei si mai mult, considera scriitorul.

    Acesta continua mentionand ca, in ultimul an, mai multi agenti rusi s-au infiltrat in Transnistria, plansand bombe in birourile ONG-urilor pro-ucrainene. Aceasta campanie de teroare este menita sa intimideze populatia orasului si are rolul de a facilita o revolta a separatistilor rusi.

    http://www.ziare.com/international/rusia/scenariul-unui-analist-ucrainean-romania-vs-rusia-inceputul-celui-de-al-treilea-razboi-mondial-1361281

    Apreciază

  13. Nivia said, on mai 3, 2015 at 7:37 pm

    Părintele Cleopa spunea că pe lumea cealaltă fiecare popor va fi judecat după religia pe care a avut-o, dacă oamenii şi-au respectat dogmele credinţei lor. Mi se pare periculos să afirme cineva că după moarte vreun om s-ar transforma în animal. Nu trebuie sa luăm de bun tot ce auzim, mai bine să citim sfaturile sfinţilor canonizaţi şi pe cele ale călugărilor vestiţi, ale sfinţilor părinţi din trecut, Filocalia… ! Musulmanii sunt chiar rude cu evreii, se trag tot din patriarhul Avraam, prin slujnica Agar care l-a născut pe Ismail.

    Apreciază

    • cosminmatiu said, on mai 3, 2015 at 9:03 pm

      Pr Cleopa spunea cu totul altceva ca popoarele vor fi judecate dupa 4 legi :

      http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/12patrulegi.htm

      Apreciat de 1 persoană

    • danielvla said, on mai 3, 2015 at 10:25 pm

      Nivia,
      Pai mai periculos este ce spui tu: ca „fiecare popor va fi judecat după religia pe care a avut-o, dacă oamenii şi-au respectat dogmele credinţei lor”.
      Pai sunt diferite dogme, una mai stramba ca alta la pagani si eterodocsi.
      Nu stiu daca a spus pr Cleopa asa. Daca asa a spus a gresit.
      Eu citisem ca a zis ca si paganii vor fi judecati dupa „legea firii”, adica cam ce se spune in articolul asta, fara sa adauge daca vor vedea Lumina Necreata a dumnezeirii sau nu.

      Apreciat de 1 persoană

  14. Viorel said, on mai 3, 2015 at 9:18 pm

    Sa nu uitam ca dupa Infricosatoarea Judecata de Apoi lucrurile nu vor ramane asa pagani care au crezut in Dumnezeu si au facut fapte bune precum nici crestini ortodocsi care au facut multe fapte rele in aceasta lume si au fost osanditi la iad dar rudele iau facut parastasele si sau rugat pentru sufletul osanditului care cu mila Domnului va avea si el sansa(crestinul ortodox pacatos) sa intre in Imparatia Cerurilor dupa Infricosatoarea Judecata de Apoi.

    Apreciat de 1 persoană

  15. Rusu Viorel said, on mai 3, 2015 at 10:13 pm

    După apariția mișcărilor secrete conspirative, au apărut și mulți duhovnici securiști și chiar conducători de biserici ortodoxe, cu ordine precise de denaturare a Învățăturii lui Iisus Hristos, pregătind terenul pentru marea apostazie actuală, unde schimbarea legii lui Dumnezeu, nu mai e ceva sacru, ca pe timpul lui Noe, a lui Avram, sau a Apostolilor Petru și Pavel.
    Credeți că dacă unul botezat foarte corect și nu face o poruncă evanghelică, i se ia în considerație botezul când trece în veșnicie? Mai există un Botez al muceniciei sau al sangelui (Matei X, 32 ; XVI, 25), cunoscut în cele dintâi veacuri crestine, întelegând prin el moartea martirică, în persecutii, pentru Mântuitorul Iisus Hristos. Sfintii părinti îl socotesc asemenea Botezului din apă si din Duh, umeori chiar mai de pret decât acesta (sfântul Grigorie Teologul).
    Mai cunoastem si Botezul dorintei care constă în dorinta arzătoare a cuiva de a ajunge membru al Sfintei Biserici Lui Hristos, ducând o viată de pocăintă si în virtute. Dacă dintr-o pricină oarecare fără voia lui nu ajunge să primească botezul prin apă si prin Duh, el e socotit botezat cu Botezul dorintei. Pe când Hasan nu prea-și dorea mântuirea. Hasan ăsta o fi un Arsenie Boca al musulmanilor.

    Apreciat de 1 persoană

  16. sherlock_holmes said, on mai 4, 2015 at 2:38 am

    De acord cu Ioan aici,nu cred ca putea sufletul lui Hassan sa ajunga ciine,si in Rai,poate o fi poveste SF ( science-fiction )

    Primul care a deschis Raiul a fost Dumnezeu-Omul Iisus Hristos impreuna cu tilharul bun de pe cruce.

    ” In mormant cu trupul si in iad cu sufletul, ca un Dumnezeu, in rai cu talharul si pe scaun ai fost, Hristoase, cu Tatal si cu Duhul Sfant, toate umplandu-le Cela ce esti necuprins”.

    sau

    „Ridicaţi căpetenii porţile voastre şi vă ridicaţi porţile cele veşnice, şi va intra Împăratul slavei! Cine este Acesta Împăratul slavei? Domnul cel tare şi puternic, Domnul cel tare în război” (Psalmul 23).

    „foarte mic in imparatia cerurilor” Sf. Ioan Gura de Aur talcuieste ca nu se mantuieste! Asa spunea si parintele meu,parintele Arsenie P.

    Apreciază

  17. sherlock_holmes said, on mai 4, 2015 at 2:49 am

    @ George

    ” Asadar doar crestinii ortodocsi buni ajung sa se bucure de frumusetile Raiului. 1 din 10.000? ”

    Esti de acord,printre altele,ca in Rai nu se pot omori oamenii,nu se poate minti,nu se poate fura,nu se face sex,nu sint bani si nici goana dupa ei,nu se mindreste nimeni,nu se injura nici batjocoreste,nu se minie nimeni,nu deznadajduieste nimeni,nu se indoapa nimeni,nu se imbata nimeni,nu se fumeaza,nu se iau ierburi…si toti il vad pe Iisus Hristos ca Dumnezeu adevarat si om adevarat si cu tot ce izvoraste din aceasta ?

    Apreciază

  18. bi3 said, on mai 4, 2015 at 9:22 am

    In vedenia Sf. Ierarh Nifon e vorba de paganii buni care NU AU AFLAT de Hristos.

    Aici e vorba de un pagan bun care A AFLAT, dar a tot amanat increstinarea.

    Sunt doua lucruri diferite, cu rezultate (se pare) diferite.

    Oricum, judecatile lui Dumnezeu sunt cu mult peste puterea noastra de a intelege. Noi intelegem doar atat: Dumnezeu este bun si drept si cu siguranta nu va nedreptati pe nimeni la Judecata.

    Doamne ajuta!

    Apreciază

    • gheorghe said, on mai 6, 2015 at 12:40 am

      Judecata este peste puterile noastre, desigur.
      Insa ce ne spune nu este schimbabil, oricum s-ar talcui: crezi, marturisesti, infaptuiesti… repecti Poruncile, te pocaiesti, .. ai posibilitatea Mantuirii.
      Daca nu, pe respectivul nici nu-l intereseaza ce este si cum se ajunge la Mantuire!
      Nici nu isi doreste asta; mai degraba il ofensam daca nu intelege „din prima” (incercare de informare)!
      Doar in mintea mea cel necredincios s-ar intrista ca nu ajunge in Imparatia lui Hristos…
      Chiar asta crede cineva ca si-ar dori oameni dintre cei „buni”, politicosi”, „saritori” la nevoie, .. etc? dar care – de fapt – nu vor sa aiba de-a face cu Hristos?
      Credeti in ideea „facerii de bine” cu sila? Ca Iisus nu inseamna bine pentru cei mai multi – Il resping, nu cred in El nici macar toti declaratii crestini!!!
      ––––
      Si, de fapt – in ce consta „grija” fata de ce ar putea ori nu sa fie, in afara de ce ne invata Ortodoxia?
      La ce ar folosi definirea unui raspuns?
      Oricum ar „veni” din sfera ne-materiala, nevazuta si deci criticabil „stiintific” de catre materialisti si eretici, ORICARE AR FI ACEL RASPUNS!
      Incercarea de a da raspunsuri cu o aparenta logica, prin similitudini… este inselatoare pentru credinta si „folositoare” doar… zdruncinarii mintii – si-asa spurcata de toate „binefacerile” tehnologiei si libertatilor (degenerate) din zilele noastre…
      La asta cred ca ar „folosi”, la smintire si alunecare in speculatii eretice tip „purgatoriu”, mantuirea tuturor,… etc.

      Apreciază

  19. RomeoB said, on mai 4, 2015 at 9:53 am

    Sursa articolului: http://www.marturieathonita.ro/se-mantuiesc-oare-cei-care-nu-sunt-botezati/

    Blogul de la Schitul Lacul, Sf Munte Athos contine multe istoruioare duhonicesti ce merita prezentate… http://www.marturieathonita.ro/category/duhovnicesti/

    Apreciat de 1 persoană

  20. RomeoB said, on mai 4, 2015 at 10:07 am

    Nu vad de ce ar trebui sa fie ortodocsii surprinsi de aceasta istorisire. De-a lungul timpului, parintii au avertiza ca pruncii avortati de ortodoxi, vor fi pe lumea cealalta ca niste oameni orbi…

    Apreciat de 1 persoană

  21. Mihail said, on mai 5, 2015 at 10:20 pm

    povestioara cu Hassan e o alegorie. nu trebuie inteles ca Hassan era caine ci ca, capacitatea lui sufleteasca de a simti imparatia lui Dumnezeu era foarte foarte mult diminuata cam dupa aceasta proportie – om cu toate simturile depline/caine orb si surd

    Apreciază

    • gheorghe said, on mai 6, 2015 at 12:51 am

      Cainele nu are suflet ca sa aiba „capacitate redusa de intelegere sufleteasca”.
      Are suflare de viata.
      Remarc in ultimele decenii o alunecare „sufleteasca” spre animale pe care o consider … ne-la-locul ei.
      Animalul trebuie respectat dar iubirea nu este specifica decat inaltimilor sufletesti si nu pentru cele cu sau fara miscare care nu au ratiune, sentimente, constiinta, .. persoana.
      Cum omul trupesc nu se „face” caine pe langa… Rai (aici redat ca o Biserica) si cum langa aceasta Biserica nu se spune ca este numai Iad… ar reiesi – cum mentiona cineva mai sus – un fel de purgatoriu.
      Povestioara poate sugera metempsihoza (suflet migreaza din om in animal), inchipuire „cantitativa” (raiul ar fi mic iar iadul e mare!), zona intermediara intre rai si iad, fie ez „redusa”… la poarta…
      Nu prea cred ca vine de la Athos sau ca cine o reda a „cules-o” personal de la „un calugar”…
      Asa, „se” aud … si „se” stiu… si „se” cunosc…. multe, de toate…
      Consider ca se cuvine sa privim cu atentie si cu retinere prezentari (povesti, relatari) cu mesaj nespecificat dar sugerat.

      Apreciază

  22. andrei-d said, on mai 6, 2015 at 12:18 am

    Hristos a inviat!
    Frate Vasile, nu stiu cum si ce sa spun, sincer iti spun ca din toate cate am invatat cel mai mult si intr-o perioada scurta de timp de la tine de pe blog au fost. Ti-as fi spus saccsiv, dar asta e doar masca, in spate este fratele Vasile. Cu bune cu rele, am aflat indirect si cate ceva despre tine, cum ai ramas neschimbat si pastrand linia sfintilor pana in vremuri asa de tarzii! Multumesc bunului Dumnezeu ca m-a indrumat spre blog, caci asa am inceput sa-mi sporesc cartile citite, am aflat care e scopul meu pe pamant, cu mici exceptii ale comportamentului, asta fiindca inca sunt incdepator, si invat, si voi invata pana la sfarsitul vietii! Inceputul bun l-am luat de pe blogul tau, am aprofundat, „am gustat si am vazut cat de bun este Domnul”. Dar odata cu aprofundarea au venit si ispitele, ispitele si odata cu ele am incercat calea sprea despatimire si am vazut ca reusesc numai daca ma ocup numai de Domnul…si foarte putin cu cei din jur! Cum m-am indepartat de El am si cazut iarasi in unele obiceiuri vechi, dar acum am nadejde, am invatat sa lupt cu patimile si am vazut ca e bine, o bucurie imensa am avut in timpul a doua calatorii, in simplitatea mea si saracia am observat si gustat Raiul…am avut momente cand lasand la o parte orice vrajmasie si pomenind si pe vrajmasi am simtit o bucurie ce nu poate fi descrisa, imi dadeau lacrimile…
    Cum spuneam cat am stat in ascultatre si imi tineam canonul de rugaciune luptam cu barbatie impotriva pacatului si a patimii, dar de cateva saptamani nu am mai tinut seama sa nu cad, si iarasi m-am intors la vechile obiceiuri! Ce voiam nu era sa scriu roman, ci doar sa-ti multumesc caci nu te-am vazut, ma-i invatat si totusi te-am suparat de cateva ori. Nu am frati, dar te consider unul mai mare, cai frate nu ti-e acela ce e de sange cu tine, ci acela ce i mpartaseste aceeasi credinta, cuget si ideal. 🙂 Domnul sa-ti ajute, sa te mantuiesti si sper sa ne intalnim la portile raiului…caci de acolo are grija Maicuta Domnului de noi! 🙂 Toate cele bune si iertare, eu nu port ranchiuna nimanui, ba am reusit sa las la o parte orgoliile si chiar s-a reunit familia in ultima vreme. Eu vreau sa ma retrag de tot si sa ma concentrez pe rugaciune si sa lucrez pe cat pot poruncile caci ma simt strain si la mine acasa caci L-am indepartat pe Duhul Sfant si intristat! Voi mai intra de cateva ori caci e ca o ispita sa caut mereu sa stau pe blog, insa pe Hristos L-am cam neglijat. Toate sunt cu putinta credinciosului, si vreau sa ne mantuim toti, ca sa ma mantuiasca si pe mine Domnul! Manutuire si multa sanatate iti doresc! >:D<

    Apreciază

  23. […] Pustnic din Muntele Athos: PAGANII BUNI dupa moarte – precum cainii ORBI si SURZI la marginea RAI… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.