SACCSIV – blog ortodox

Parerea mea despre parintele ARSENIE BOCA. Parintele Arsenie Boca despre YOGA intr-o PICTURA din biserica DRAGANESCU

Posted in Uncategorized by saccsiv on aprilie 27, 2015

Parintele Arsenie Boca, parintele care invrajbeste …

E un fenomen pe care nu mi-l explic.

Sfanta Parascheva uneste. Sfanta Filofteia uneste. Sfantul Dimitrie uneste. Sfantul Nectarie uneste. Dar si marii duhovnici unesc: parintii Justin Parvu, Ilie Cleopa, Arsenie Papacioc, Ioanichie Balan, Adrian Fageteanu. Desigur, toti acestia ii unesc pe ortodocsi, traditionalisti, nationalisti, pe cei anti cip si anti ecumenism. Nu ne intereseaza in aceasta ecuatie ce fac masonii, ecumenistii, activistii pro cip si alti habauci.

Cand vorbim insa de parintele Arsenie Boca se isca asa o harmalaie … Frati anti cip mai au putin si se iau la bataie. Frati anti ecumenism imagineaza niste scenarii de zici ca-s dictate de un congres al dracilor. Si e asa, cu ura din ficati si sange pe pereti.

Aseara un ghertoi anti parintele Arsenie Boca ma ameninta. Iar un frate drag pro parintele Arsenie Boca ma intrista presandu-ma in numele fratiei ce mi-a dovedint-o cand mi-a fost greu. Astea ar fi ultimele doua exemple dintr-un noian de comentarii mai mult sau mai putin pe aceeasi linie.

De ce toate acestea? Ca sa fiu musai in tabara pro sau anti. Sau cel putin sa nu mai deschid subiectul Arsenie Boca vreodata in viitor. Ca l-am si deschis mult: de 3 ori in 8 ani …

N-aveam intentia sa maresc ritmul, caci idealul meu in viata nu este parintele Arsenie Boca, pe care nu-l consider nici cel mai mare Sfant din istoria romanilor, dar nici aflandu-se in fundul iadului. Dar in puscarie am invatat un lucru: sa fac taman pe dos decat sunt amenintat sa fac sau decat sunt incercat a fi cumparat.

Asa ca voi inteti acest ritm cu articole atat pro cat si contra. Si pana la urma e bine, ca tot de discuta despre canonizarea sa:

Aseara la Romania tv Pr. Conf. Univ. Dr CONSTANTIN NECULA a zis cam asa: Pana acum ELIE WIESEL s-a opus, dar deoarece s-a demonstrat ca Parintele ARSENIE BOCA n-a fost nici verde, nici nationalist si nici de dreapta, de la anul s-ar putea sa vorbim despre SFANTUL ARSENIE BOCA

Si vom analiza impreuna, intr-o serie de articole, capitole din “Cararea Imparatiei”, alte picturi, precum si declaratii despre legionari, ce circula pe internet si despre care se spune ca ar fi din arhivele securitatii facute publice. Ultimele desigur sub marea rezerva ca ar fi si reale. Cu atat mai mult cu cat daca ar fi reale, ar fi groaznic …

Vom dezbate de asemenea cumplitele hule zise de cei considerati a fi parinti invatacei ai marelui parinte Arsenie Boca, caci, dupa cum spunea un frate drag, vorbind insa despre o cu totul alta personalitate:

Acuma, niste intrebari simple:
De ce a avut asa ucenici rataciti?
Pai daca ucenicii sant asa rataciti, cine e de vina? Ucenicul sau profesorul? Copilul sau parintele?

Si asta, dupa mintea mea, lamureste pr cum ca acolo era vorba de ratacire si nu de dreapta credinta.

Doar ca acest frate drag masoara cu doua masuri, in functie de personalitatea aflata in discutie …

Am postat acum 4 ani parea anti a doi giganti:

AUDIO: Parintii Arsenie Papacioc si Ioanichie Balan criticandu-l pe parintele Arsenie Boca. CREDEA PARINTELE ARSENIE BOCA IN REINCARNARE?

Dar voi posta si parea pro a altor giganti.

Adica per total voi reusi sa supar pe foarte multi din ambele tabere. Si mai ales pe masonii ce vor canonizarea sa dar din cu totul alt motiv decat promovarea ortodoxiei sau a nationalismului. Asa cum puteti observa, trambita lor numita mass-media promoveaza deja in numele parintelui Arsenie Boca ecumenismul si tot soiul de rataciri new age.

Sunt trist ca voi supara si frati dragi prea preocupati de a se inghesui intr-una din aceste tabere. Dar eu nu sunt in nici una dintre ele. Eu sunt in Biserica. Si imi place dreptatea.

Si dupa ce voi posta toate aceste articole, tragem linie si vedem ce iese. Apoi va voi spune si parerea mea.

Iata acum despre ce ar fi vorba in a doua parte a titlului acestui articol:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iata si ce scrie pe cerculetele alea:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: https://simonciriade.wordpress.com/2013/03/12/lozincile-iadului-profetii-in-culori-la-draganescu/

Am inceput cu aceste fotografii pro, caci tare m-a suparat bididiul acela anti. Si nu sunt nici eu de stanca.

Cititi va rog si:

De ce parintele Arsenie Boca l-a pictat pe ereticul Francisc printre Sfinti?

DE CE parintele ARSENIE BOCA si-a pictat PROPIUL CHIP in reprezentarea Sfantului IOAN BOTEZATORUL de la Biserica din Draganescu?

 

 

1.021 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ioan said, on mai 1, 2015 at 10:28 am

    VEDENIA PE CARE A VĂZUT-O SCHIMONAHUL TEODOSIE, DIN SFÂNTA MĂNĂSTIRE NEAMŢ, ÎN ANUL 1797, CU TREI ANI DUPĂ ADORMIREA PREACUVIOSULUI PAISIE, STAREŢUL MĂNĂSTIRILOR NEAMŢ ŞI SECU

    Mai sus-numitul părinte, după ce a ieşit de la cântarea Utreniei, într-una din zile, s-a culcat să se odihnească. Şi în vedenia visului i s-a părut că a ieşit afară pe poarta mănăstirii şi a stat înaintea porţii cam la 30 de paşi.
    Şi era monahul îmbrăcat cu rasa şi cu camilafca pe cap, iar în mână avea o cârjă, căci era bătrân, dar era procopsit, căci ştia multe limbi. Şi ridicându-şi ochii în sus, a văzut înaintea lui un trup întunecat şi înfricoşător la vedere, îmbrăcat în haine nemţeşti, cum simt căpitanii de oaste.

    Pălăria lui era împletită din şerpi vii, ale căror capete erau în locul pietrelor scumpe; obrazul lui era negru cu totul, nasul mare şi nările foarte largi. Din ochii lui scăpăra foc ca fulgerul, aveau o privire sângerată şi îi întorcea în toate părţile ca nişte luceferi. Dinţii îi erau de oţel, iar din nasul lui ieşea fum ca de pucioasă, după cum scrie la Iov; urechile lui erau lungi şi ascuţite ca la măgar, ceafa din fier bătut, umerii îi erau de oţel ca nicovala; în cap avea patru coarne ca de capră, două strâmbe înainte şi două înapoi.

    Mâinile lui erau balauri, iar degetele lui erau capete de şerpi. îmbrăcămintea lui era din piele de aspidă, iar brâul era un şarpe din cei din India, care trece prin om ca săgeata. Coada îi era ca de vasilisc, ascuţită la vârf şi cu un bold şi încârligată în sus, ca a caprei. Picioarele îi erau drepte, încălţate cu ciubote de aspidă verde, cu potcoave de fier ca unghiile leului.

    Ca baston avea un şarpe viu, pe care ţinându-l de cap, se rezema în el. La brâu avea legat un paloş lung de văpaie cu două ascuţişuri, iar scaunul lui era un tigru. împrejurul lui erau mulţime de ofiţeri şi de ostaşi, toţi asemenea lui cu chipul, urâţi şi scârnavi, care stăteau cu mare frică înaintea lui. Iar monahul, apropiindu-se de el, l-a întrebat:

    – Cine eşti tu?

    – Cneaz sunt, călugăre, a răspuns acela.

    – Moschicesc sau nemţesc?, a întrebat monahul.

    – Eu nu sunt om, a răspuns acela.

    – Dar ce eşti tu?, a întrebat iarăşi monahul.

    – Eu sunt al doilea după acela pe care voi îl numiţi satana, orânduit peste toate oştile lui antihrist, a răspuns iarăşi acela.

    – Şi ce cauţi aici?, l-a întrebat monahul.

    – Am comandă aici la voi! răspunse acela.

    – Dar aici nu este război, nici ostaşi, a zis monahul.

    – Cum zici că nu sunt? Dar călugării ce sunt?, a zis cneazul. Ei ne dau război nouă şi noi lor.

    – Dar câtă oaste ai aici cu tine?, a întrebat din nou monahul.

    – Şaizeci de mii, a răspuns acela.

    « – Pentru ce atâţia, pentru că aici nu sunt nici trei sute de călugări?, a întrebat monahul.

    – Nu te mira, călugăre, că unde sunt ostaşii tari, acolo şi oaste mai multă trimite împăratul. Priveşte la împăraţii lumii, precum au fost Darie, împăratul perşilor, când a făcut război cu Alexandru Macedon.

    Acesta i-a trimis lui Alexandru un sac de mac, zicându-i: „De vei putea număra mulţimea boabelor de mac, vei număra şi oştile mele”. Alexandru i-a răspuns: „Macul este dulce şi bun la mâncare” şi trimiţându-i lui Darie o traistă de piper negru, i-a zis: „Aşa sunt oştile mele”.

    Şi s-a mirat monahul auzind acestea. Iar acela i-a zis:

    – De ce te miri? Aceste mii de-a pururea stau aici, iar în vreme de nevoie aducem înmiit mai multe oşti. însă mai pe scurt, să-ţi spun adevărul, călugăre: încă de când şedea stareţul Paisie la chilia Sfântului Constantin a Mănăstirii Pantocrator, din Sfântul Munte, sunt rânduit să-i dau război în toată viaţa lui.

    Şi fiindcă şedea acolo cu linişte, am rânduit eu pe oarecare, cu chip de râvnă ca să vină la călugărie, care avea şi bani, şi l-am îndemnat să facă mănăstire la Proorocul Ilie, şi cu multe griji l-am încurcat. Şi văzând că şi acolo şezând ne ardea luminile ochilor, am îndemnat pe locuitori să le dea o mănăstire împărătească.

    Iar acolo puţin de n-a căzut în unghiile noastre, dar ajutându-le lor Hristos, am rămas biruit. însă după aceea, găsind prilej, i-am ridicat cu totul şi i-am dus la Mănăstirea Dragomirna, şi acolo numai unul dintre ai noştri am găsit. Atunci am ridicat oştile căzăceşti, care au cuprins cu stăpânire locul acela, iar pe stareţ l-am alungat şi l-am dus la Secu, şi acolo am găsit iar pe unul dintre ai noştri.

    Apoi am îndemnat pe stăpânitori să le dea Mănăstirea Neamţ, unde am găsit doi de-ai noştri. Şi acolo unde este câmpul de război, şi al lor şi al nostru, pe mulţi am câştigat.

    Atunci l-a întrebat monahul:

    – Dar nu se mântuieşte din mâinile voastre nici unul dintre călugări?

    – Cât a fost stareţul Paisie viu, mulţi au scăpat, dar şi mulţi am câştigat, a răspuns acela.

    – Câtă oaste ai cu tine acum?, a întrebat monahul.

    – Aici în Neamţ am numai cincizeci de mii, fiindcă zece mii am lăsat în Secu, a răspuns cneazul.

    – Dar îngeri nu sunt? a întrebat din nou monahul.

    – Cum nu? Fiecare călugăr are câte un înger, iar cei ce-L ascultă pe Hristos au mai mulţi împreună cu ei, a răspuns acela.

    – Dar îngerii nu pot nimic împotriva voastră?, întrebă monahul.

    – Ce să-ţi spun ţie, călugăre? Atâta putere are un înger, încât pe tatăl nostru satana îl alungă cu toate oştile lui şi nu poate nici să privească înapoi. Dar numai atunci când ascultă de Hristos şi face poruncile Lui, a răspuns cneazul.

    Şi vorbind între ei monahul şi cneazul, s-a auzit o poruncă: „Hai degrabă!” zisă în turceşte. Şi numaidecât s-a văzut că a ieşit o săniuţă, ca cele de poştă, cu cai cu tot. Şi în loc de cai, erau înhămaţi la ea 30 de draci în chip de câini, care erau negri şi slobozeau scântei de foc din ochi. Iar în săniuţă şedea unul cu haine călugăreşti, ca un arhimandrit, cu barba mică şi neagră. înaintea lui mergeau 30 de draci, iar alţii 30 împrejurul lui.

    Pe capră şedea unul, ca vizitiu, şi în loc de bici ţinea un şarpe de cap şi mâna pe ceilalţi. Şi când a lovit a doua oară, au ţiuit»urechile tuturor şi îndată au purces la vale, pe la stăreţie şi pe la casa îndrăciţilor.

    Şi acolo, drept pe malul magherniţei, au întâlnit pe alt căpitan de poştă, cu cincisprezece înainte şi alţi cincisprezece înapoi, la fel de urâţi şi scârnavi. Şi dându-şi bineţe unul altuia, cel ce venea a întrebat:

    – Unde te duci bimbaşa Savracachi?

    – Mă duc, zise acela, că m-a trimis cneazul Zarafii până la Târgul Neamţului şi până la Târgul Pietrii pentru o trebuinţă.

    – Dar tu, căpitane Lostuţioane, de unde vii?, a întrebat celălalt.

    – Stăpânul m-a trimis aici la Mănăstirea Neamţ, a răspuns întâiul.

    – Dar pentru ce?, l-a întrebat iarăşi.

    – Un călugăr s-a aşternut cu faţa la pământ şi cu lacrimi se roagă lui Dumnezeu ca să ne prăpădească pe noi şi a ars inima stăpânului, a răspuns căpitanul.

    – Dar aici este cneazul Zarafii. Mergi la el şi întreabă-1 dacă să mergi sau nu, a zis acela.

    Şi îndată căpitanul sosi înaintea cneazului, care l-a întrebat:

    – De ce ai venit?

    – Stăpânul m-a trimis, a răspuns căpitanul.

    – La ce te-a trimis?, a întrebat cneazul.

    – Un călugăr s-a aşternut cu faţa la pământ şi roagă pe Dumnezeu cu lacrimi ca să ne piardă pe noi, şi a ars inima stăpânului, a răspuns din nou căpitanul.

    – Dar aici este treaba mea, a zis cneazul.

    – Nu ştiu, stăpânul m-a trimis, răspunse căpitanul.

    – Haide, du-te, îi zise cneazul.

    Şi s-a dus şi a început a scutura chilia călugărului aceluia. Şi îndată a căzut un fulger din cer asupra diavolului aceluia şi a început a-l trânti şi a-l străpunge cu foc, tăvălindu-l la pământ, iar el striga: „Vai! Vai! Ce m-a ars!” Şi aşa tăvălindu-se, a fugit la cel mai mare. Iar acela i-a zis:

    – Vai de capul tău, mişelule, cu ce obraz te vei duce la stăpânul acum?

    Atunci călugărul a râs de păţania lor; dar cneazul i-a zis:

    – Pentru ce râzi, călugăre, şi zici că mulţi ostaşi am eu? Dar deşi ţi se pare că sunt mulţi, nu toţi sunt iscusiţi la război şi la treabă.

    – Dar acum pentru ce mai şezi aici?, 1-a întrebat călugărul.

    – Să-ţi spun, călugăre, pe rând. După ce a murit Stareţul Paisie, cel înfricoşat nouă, ajutător vouă şi mare la Dumnezeu, îndată a trimis stăpânul şi a luat douăzeci de mii şi au rămas aici treizeci de mii. Şi în locul lui
    Paisie facându-se stareţ Sofronie şi fiind milostiv, a primit fel de fel de feţe şi copii mici, care petreceau împreună cu călugării. Şi precum scrie în cărţile voastre, că pe copii nu-i aduce Dumnezeu la mănăstire, ci satana, şi că unde sunt copii şi vin, nu este trebuinţă de satana, atunci s-au mai ridicat zece mii şi au rămas douăzeci de mii.

    – Dar aceia unde sunt rânduiţi? a întrebat iarăşi monahul.

    – înăuntru în mănăstire optsprezece mii, iar pe la chiliile cele dinafară două mii, a răspuns cneazul.

    – Dar la Vovidenia şi la Pocrov?

    – La Vovidenia sunt două sute şi la Pocrov trei sute.

    – Pentru ce la Pocrov sunt mai mulţi şi la Vovidenia mai puţini?

    – La Pocrov totdeauna se roagă lui Dumnezeu şi este loc dosit, fără sminteală. Iar la Vovidenia vin mireni, femei şi copii.

    Şi întreabă iarăşi monahul:

    – Dar cu cei ce merg pe afară în ascultări, câţi umblă?

    – Niciunul, a răspuns acela.

    – Pentru ce?

    – Cei ce umblă în voile lor, singuri cad în prăpăstiile răutăţilor şi a poftelor celor rele şi nu avem trebuinţă a lua aminte la ei, ca unii ce singuri se pierd şi cad în unghiile noastre. Dar de cei ce umblă cu ascultare şi cu frică de Dumnezeu nu ne putem atinge, că-i păzeşte Hristos al vostru, a zis cneazul.

    Acestea toate auzindu-le monahul de la cneaz, l-a mai întrebat:

    – Dar de ce mai şezi aici, că toate se fac după voia ta? Stareţul a murit, vin se aduce din destul, copii se primesc, femei vin la mănăstire. Deci, de ce mai zăboveşti?

    Atunci cneazul, oftând din greu, a zis:

    – Of, blestematele şi terfeloagele de cărţi! Arde- le-ar focul! Pentru acelea mai şedem. Că a înarmat stareţul pe ucenicii săi cu toate armele cele mai tari şi nu putem să ne ducem din pricina acelora. Dar de acelea voi răsufla degrab, că le voi răpune şi mă voi odihni.

    Şi l-a întrebat monahul:

    – Cum de ai spus tu aceste taine ale tale?

    – Cum să nu-ţi spun, că deşi foarte fără de voie îmi este, dar Dumnezeu m-a silit! Oare nu vezi pe îngerul lui Dumnezeu că şade deasupra capului meu?, a zis cneazul.

    Şi ridicându-şi monahul ochii în sus, a văzut pe Arhanghelul Mihail strălucind mai mult decât soarele, cu toiagul său înfipt în grumazul cneazului. Şi cum a văzut pe Arhanghel, monahul a căzut îndată la pământ şi a zis:

    – Pier, Doamne!

    – Nu te teme, că nu vei pieri, a zis Arhanghelul.

    Şi sculându-se monahul de la pământ, îngerul Domnului i-a zis:

    – Vezi, călugăre smerit, ce vrăjmaşi cumpliţi şi neadormiţi aveţi asupra voastră? De aceea, întăriţi-vă în Domnul şi în puterea tăriei Lui şi vă siliţi din tot sufletul spre poruncile Lui, că Dumnezeu este cu voi!
    Zicând acestea, îngerul a lovit cu toiagul cel de foc, ce-l avea în mână, în grumazul cneazului şi îndată s-a făcut ca nişte fum şi apă, şi a intrat în pământ, mistuindu-se cu toate oştile lui, iar el cu multă slavă şi bucurie s-a înălţat la cer.

    Iar bietul călugăr a căzut la pământ înspăimântat, plângând cu amar. Şi s-a deşteptat şi două zile şi două nopţi a stat plin de mâhnire, nici mâncând, nici bând. Apoi, a treia zi adormind puţin, i-a zis oarecine:

    – De ce te mâhneşti? Scoală-te şi mergi de spune acestea fraţilor tăi ca să le scrie spre folos şi să se întărească în Dumnezeu şi să păzească toate poruncile Lui.

    Acestea puţine s-au scris din cele multe pe care le-a vorbit monahul cu diavolul ce s-a arătat în chip de cneaz.

    Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 1, 2015 at 9:14 pm

      Văd că multor ortodocși de pe net le e frică să își dezvăluie numele lor, sau măcar prenumele, dar se prezintă numai cu pseudonime, crezându-se și mari mărturisitori, uitând că Hristos a spus: „Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, în neamul acesta desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului Se va ruşina de el, când va veni întru slava Tatălui său cu sfinţii îngeri.” (Marcu 8, 38). Cică ei luptă împotriva sistemului, de aceea nu își dau numele, de parcă sistemul nu le-ar putea afla ip-ul (și identitatea), dar ei, anonimii, își permit să arunce cu lături în Ierarhii Bisericii, dar și în preoți sau mireni care mai scriu pe net, căci iarăși Hristos a spus: „Eu însă vă spun vouă: Că oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă; şi cine va zice fratelui său: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheena focului.” (Marei 5, 22), iar Apostolul Iacov a spus: „Unul este Dătătorul legii şi Judecătorul: Cel ce poate să mântuiască şi să piardă. Iar tu cine eşti, care judeci pe aproapele?” (Iacov 4, 12). Să nu uităm că: „Pe bârfitor şi pe cel cu două limbi blestemaţi-i, că pe mulţi care aveau pace i-au pierdut.” (Sirah 28, 14).

      sursa: https://binevestitorul.wordpress.com/2015/04/26/inflatie-de-marturisitori/comment-page-1/#comment-1317

      Apreciază

  2. Ioan said, on mai 1, 2015 at 11:38 am

    Frate Vasile – te felicit in primul rand pentru curajul tau de a aborda acest subiect. Sa iti dea Dumnezeu putere si ani multi in apararea Dreptei Credinte. Priveste, te rog, cata ura poate avea un arsenist. Nu ti-am aratat aceasta pentru invrajbire, ci sa vezi cum stau lucrurile. Te rog, pentru numele lui Hristos si al Maicii Domnului, nu da inapoi. Lumea trebuie sa afle adevarul, sa nu mai fie prostita. Nici eu nu sunt de acord cu Matei Vulcanescu pentru ca il sustine pe Yannaras, dar asta e problema lui. Si Teofil din Alexandria a facut fapte mari dar a fost inselat de demoni si a sustinut scrierilele origeniste pe care mai inainte le combatuse dupa cum aflam in Pidalion, pag. 577. http://mirem.ro/pdfuri/pidalionul.pdf

    Dar parintelui Gheoghe Anitulesei ce ratacire ii putem gasi? Sau parintelui Antim? Sau parintilor de la Athos?

    Diavolul rastoarna si inseala pe cine nu e atent si se bizuie pe propriile puteri si ganduri.

    Comentariul cu pricina de pe pagina lui Radu Iacoboaie:

    „Un om care iubește dreptatea
    30 aprilie 2015 la 21:15
    În primul rând, deși cu întârziere, să-ți zic și eu la mulți ani, sănătate și spor în toate.

    „Părintele Arsenie Boca, părintele care învrăjbește …” Sunt stupefiat să văd atâta nesimțire, atâta nerușinare, în a rosti un mare neadevăr. De către cine? De către un escroc notoriu care până mai ieri înșela oamenii, iar azi administrează un blog, așa zis creștin și-l administrează de pe poziția unui șef de cameră de pușcărie. Că atâta îl taie capul.
    Precum în romanul lui Paul Goma care descrie infernul de la Pitești, șeful de cameră saccsiv este pus să facă „dimascarea” Părintelui Arsenie Boca. Atunci când era în viață părintele băgase groaza în securiști, acum văd că au prins curaj unii.
    Săreau lacătele și zăvoarele de la celulă singure, atunci când se ruga Părintele Arsenie Boca. Doar în Faptele Apostolilor mai vezi relatată o asemenea minune.
    Și dacă n-au reușit atunci să-l țină în pușcărie pe Părintele Arsenie, în viață fiind, s-au gândit că poate l-or încarcera și că-i vor face „dimascarea” acum.
    Unul ca popa Gheorghe Anițulesei și ca șarpele denigrator în sutană popa Matei Vulcănescu. Ăștia sunt popi ai iadului, bucuria dracilor. Gheorghe Anițulesei acesta, ce față de aghiuță are. În plus este poate cretin și cu grave tulburări psihice. Din aceștia sunt unși preoți acum, ca să smintească oamenii, să nu mai calce pe la biserică.
    Păi se compară cu chipul plin de lumină al Părintelui Arsenie Boca?
    Va să zică vreo câțiva popi și teologi, cu simbrie de răspândaci în slujba unui îndrăcit de patriarh mason, precum și un șef de cameră de pușcărie filorus până în măduva oaselor, care-mi aduce aminte de celebrul Nikolschi, sunt cei câțiva, o mână de bezmetici, care se pun contra milioanelor și milioanelor de români care cred că Părintele Arsenie Boca a fost cu adevărat omul lui Dumnezeu. Aceasta este dezbinarea? O mână de nulități contra a milioane de români? Cine poate să creadă așa ceva? E de râs. Auzi, ce mare dezbinare a făcut Părintele Arsenie Boca…
    Că a ajuns până și șoferul de autobuz să-l țină pe Părintele Arsenie acolo sus pe parbriz, ca să-l ferească de accident și de necaz. Auzi ce mare dezbinare! Jalnic…

    Eu zic însă: Părintele Arsenie Boca, părintele care unește. Părintele care unește și va uni în continuare neamul românesc. Va uni și va trezi conștiințele. Pentru ca să fim cu adevărat un popor al lui Dumnezeu.
    După ce evreii l-au trădat pe Iisus Hristos, un nou popor ales al lui Dumnezeu se va ridica. Fi-vom noi acela?”

    Iar autorul blogu-lui ii raspunde:

    „Radu Iacoboaie Autor articol
    1 mai 2015 la 6:12
    SĂ NE PURTĂM CRUCEA FIECARE CU DEMNITATE ȘI CU IUBIRE FAȚĂ DE DUMNEZEU ȘI APROAPELE NOSTRU… SĂ NU UITĂM FRAȚILOR NICIODATĂ: ORTODOXIA SALVEAZĂ ROMÂNIA ȘI CELELALTE POPOARE ALE LUMII…”

    https://raduiacoboaie.wordpress.com/2015/04/29/parerea-mea-despre-parintele-arsenie-boca-parintele-arsenie-boca-despre-yoga-intr-o-pictura-din-biserica-draganescu/

    Cat de intunecat poate fi acest arsenist care il acuza pe Pr. Gheorghe de cretinism si de tulburari psihice grave, de faptul ca e platit sa faca „rau” de patriarh. Dar patriarhul e filoecumenist, iar pr. Gheorghe nu e ecumenist.

    Din aceasta inregistrare vedem contrariul celor spuse de intunecatul arsenist despre Pr. Gheorghe:

    Milioanele de oameni au fost prostiti de presa sa se inchine lui Arsenie Boca, asa cum milioane sunt prostiti sa voteze un mason. In cantitate sta calitatea?

    Sa ne amintim de cel care il intrebau pe Sfantul Maxim Marturisitorul:

    „– De ce Biserică ţii? L-au întrebat trimişii. De cea de Constantinopol, de Roma, de Antiohia, de
    Alexandria sau de Ierusalim? Fiindcă toate aceste Biserici, cu părţile cele ce se află sub ele, sunt unite. Deci,
    de eşti fiu al Bisericii soborniceşti, intră neîntârziat în comuniune cu noi, ca să nu te trezeşti pe cine ştie ce
    drum străin sau nou, care te va face să cazi acolo unde nu te aştepţi!
    Iar sfântul a grăit:
    – Domnul Hristos a numit Sobornicească Biserică pe aceea care păzeşte adevărata şi mântuitoarea
    mărturisire de credinţă. Pentru această mărturisire El l-a numit pe Petru fericit şi a spus că va zidi Biserica
    Sa pe această mărturisire. Totuşi, eu vreau să cunosc mărturisirea voastră, pe care se întemeiază, ziceţi voi,
    unitatea întregii Biserici. Dacă ea nu se împotriveşte Adevărului, nu voi mai rupe comuniunea cu voi. […]

    Sfântul a mai spus:

    – Au fost depuşi şi lipsiţi de treapta preoţiei în sinodul local ce s-a întrunit de curând la Roma. Ce
    Taine mai pot ei săvârşi? Sau ce duh va coborî asupra celor ce sunt hirotoniţi de ei?

    Vrăjmaşii lui au încercat să-l facă să spună vorbe de prisos, întrebându-l astfel:

    – Atunci, doar tu te vei mântui, în timp ce toţi ceilalţi se vor pierde?

    Iară Sfântul, cu mare înţelepciune de la Duhul Sfânt care se odihnea întru el, răspunse:

    – În Babilon, când tot poporul se închina statuii de aur, cei Trei Sfinţi Tineri nu osândeau pe nimeni la pieire. Ei nu se îngrijeau de ce făceau ceilalţi, ci erau cu băgare de seamă la ce făceau ei înşişi, din teamă să nu se înstrăineze de adevărata milă. Ca şi ei, aruncat în groapa cu lei, Daniel nu osândea pe nimeni dintre cei ce nu se rugau lui Dumnezeu, pentru a împlini legea lui Darius, ci el păzea în inimă lucrarea sa şi a voit mai degrabă să moară decât să păcătuiască împotriva conştiinţei sale, călcând Legea lui Dumnezeu. Dumnezeu mă opreşte să osândesc pe cineva sau să pretind că doar eu mă mântuiesc! Acestea fiind zise, voi alege mai degrabă să mor decât să apostaziez în vreun fel de la credinţa cea adevărată şi să sufăr apoi chinurile conştiinţei..”

    Zis-au lui:

    – Dar ce vei face, de vreme ce cei din Roma sunt uniţi cu cei din Constantinopol? Căci aseară au
    sosit de la Roma două delegaţii şi mâine dimineaţă, în ziua duminicii, se vor împărtăşi cu Patriarhul din
    Preacuratele Taine.

    Cuviosul răspunse:

    – Chiar dacă tot universul va fi în comuniune cu patriarhul, eu nu voi fi în comuniune cu el.
    Precum ştiu că Sfântul Duh prin Apostolul Pavel spune că îngerii înşişi vor fi anatema dacă ar
    propovădui într-alt chip, aducând ceva nou la credinţă”.

    (preluare din „Prigonirea monahilor din Muntele Athos de către Patriarhia de Constantinopol” – Părintele Patric Ranson)

    ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colectie_RO/Patric%20Ranson%20-%20Prigonirea%20monahilor%20din%20muntele%20Athos.pdf

    Sa ne amintim ca Sfântul Maxim, după ce a refuzat pentru a treia oară să se supună poruncii împărăteşti, a fost anatematizat şi torturat. După aceea, a fost aruncat în temniţă pe jumătate mort, iar a doua zi i s-a tăiat limba de-Dumnezeu-înţelepţită cu care a mustrat rătăcirile ereticilor. Dar Dumnezeu, Cel ce „nebuni arată a fi pe cei înţelepţi” şi „din gura pruncilor săvârşeşte laudă”, i-a dat credinciosului Său mărturisitor darul de a vorbi, mai presus de fire, chiar şi fără limbă – mai limpede decât înainte. Umplându-se de ruşine şi mânie, ereticii i-au tăiat şi mâna cea dreaptă, apoi l-au târât aşa prin toată cetatea, spre batjocura tuturor. După aceea, l-au trimis iarăşi în surghiun, fără purtare de grijă, fără haine şi mâncare. În cele din urmă, l-au închis într-o temniţă din cetatea Shimaris. După trei ani de suferinţe, Sfântul Maxim şi-a dat cu bucurie sufletul în mâinile lui Hristos, pe Care L-a iubit din tinereţile sale şi pentru Care a suferit chinuri atât de grele.

    Am dorit sa iti arat tie acest comentariu. Sa le lumineze Dumnezeu mintea arsenistilor si sa se intoarca in Biserica.

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on mai 1, 2015 at 1:29 pm

      Ioan

      Stiu ca ala m-a mai atacat la el pe blog pe vremea cand il criticam pe Radu Iacoboaie ca a devenit activist pro Elene Udrea.

      Comentatorul cu nick-ul Un om care iubește dreptatea e un gunoi cu misiune ce bantuie de multa vreme pe internet.

      Iata ce scriam despre el acum 5 ani:

      Comentatorul UN OM CARE IUBESTE DREPTATEA

      https://saccsiv.wordpress.com/2010/06/20/comentatorul-un-om-care-iubeste-dreptatea/

      De remarcat la el cel putin doua chestii. Prima, considera ca Sfantul LAVRENTIE DE CERNIGOV nu are cum spune profetii deoarece este … rus. A doua, il citez:

      Sinodul BOR nu mai are nici un fel de succesiune apostolică, pentru că securitatea și partidul au înlocuit în 1947 pe toți membrii Sf. Sinod, precum și Patriarhul de drept, cu slugi de ale lor și cu turnători. Iar Sinodul de azi este urmașul sinodului stalinist și securist din 1947 și nu putea alege decât ceva pe măsura lui.

      Tinand cont ca asta o spunea acum 5 ani, putem emite ipoteza ca este acelas cu cel ce relativ recent i-a trimis lui Radu Iacoboaie acel material otrava pe care din nefericire ultimul l-a si postat pe blogul sau. Am scris despre asta la:

      BOR mai are SUCCESIUNE APOSTOLICA? Ce i-a raspuns Parintele Adrian Fageteanu lui Danion Vasile. Ce mi-a spus Parintele Justin Parvu? Ce zice Ioan Vladuca?

      https://saccsiv.wordpress.com/2014/09/19/bor-mai-are-succesiune-apostolica-ce-i-a-raspuns-parintele-adrian-fageteanu-lui-danion-vasile-ce-mi-a-spus-parintele-justin-parvu-ce-zice-ioan-vladuca/

      Apreciază

      • Ioan said, on mai 1, 2015 at 3:52 pm

        Pentru comentatorul arsenist si pentru toti „dreptii” care se smintesc de trecutul unui om, o intrebare: Cine a intrat prima oara in rai dupa Adam? Talharul de pe cruce!! El a intrat, nu dreptii Vechiului Testament. Aceasta e plata faptelor bune omenesti – iadul. Noi avem un singur Rascumparator. El este Hristos. Cititi mai multe la Sfantul Ignatie Briancianinov despre mantuire. Din Experiente ascetice.

        https://egumenita.ro/c.php?id=1162

        Ce spune Sfanta Scriptura:

        „Care dintr’aceşti doi a făcui voea tatălui său? Zis au lui: cel dintâiu. Zis-au lor Iisus: amin zic vouă, că vameşii şi curvele merg mai înainte de voi întru împărăţia lui Dumnezeu.
        Că a venit la voi Ioan, în calea drepfăţei, şi n’aţi crezut lui; iar vameşii şi curvele au crezut lui, dar voi văzând nu v’aţi căit după aceea, ca. să credeţi lui.” (Matei cap 21, 31,32)

        „Iar Cărturarii şi Fariseii văzându’i pre el că mănâncă cu vameşii şi cu păcătoşii, au zis ucenicilor lui: ce este că, cu vameşii şi cu păcătoşii mănâncă şi bea?
        Şi auzind lisus, au zis lor: n’au trebuinţă cei sănătoşi de doftor, ci cei bolnavi; că n’am venit să chem pre cei drepţi, ci pre cei păcătoşi la pocăinţă.” (Marcu cap 2, 16,17)

        https://archive.org/stream/ByzantineFashionsColoringBook/Biblia1914_djvu.txt

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 1, 2015 at 7:51 pm

        Am lăsat comentariul lui pentru că vreau să înțeleg mai bine niște lucruri… Dacă te deranjează îl șterg deși aici la tine rămâne…

        Apreciază

      • saccsiv said, on mai 1, 2015 at 10:24 pm

        Radu Iacoboaie

        Si ce anume ai inteles?

        Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 1, 2015 at 8:49 pm

      saccsiv

      Acum am înțeles strategia lui ,,Ioan” vis-a-vis de tine. Tu ai scris așa în articolul de mai sus:
      ,,N-aveam intentia sa maresc ritmul, caci idealul meu in viata nu este parintele Arsenie Boca, pe care nu-l consider nici cel mai mare Sfant din istoria romanilor, dar nici aflandu-se in fundul iadului. Dar in puscarie am invatat un lucru: sa fac taman pe dos decat sunt amenintat sa fac sau decat sunt incercat a fi cumparat.”

      Felul în care le răspunzi lui ,,Ioan” și ,,el”, care nu o dată te-au ,,periat” pentru a-ți câștiga bunăvoința, îmi arată că nu faci ,,taman pe dos decât…” Ești sensibil poate doar la amenințări și faci contra. De aceea văd că te lași cumpărat fără să-ți dai seama… Bine ar fi să greșesc când spun asta…

      Apreciază

      • saccsiv said, on mai 1, 2015 at 10:52 pm

        Radu Iacoboaie

        Si in rest ce-am mai scris acolo?

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 1, 2015 at 11:39 pm

        saccsiv

        Frate, ai uitat să specifici acolo unde… Te referi la ceea ce ai scris în acest articol sau în cel din 2010 despre Un om care iubește dreptatea?…

        Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 1, 2015 at 11:37 pm

      Mărturisesc că abia astăzi am accesat prima dată acest articol mai vechi, dar cu comentarii de un nivel destul de ridicat: https://saccsiv.wordpress.com/2010/06/20/comentatorul-un-om-care-iubeste-dreptatea/.

      Până acum nu m-a interesat și nu am avut timp să studiez problema. Mă întristez puțin când văd dezbinare și etichetări dure imediate. Comentariile sale le-am postat pe blog la mine pentru că păreau destul de pertinente, cu plusuri și minusuri. Atitudinea ta l-a îndepărtat și parcă l-a înrăit. Era foarte dezamăgit de BOR, cam așa ca Danion Vasile care s-a lepădat de ea trecând la stiliști… Mai am nevoie de timp să mă pronunț mai departe… Nu știu sigur dacă chiar așa cum îl descrii acum… Pare a fi un ultranaționalist, care ar vedea în poporul român noul popor ales de Dumnezeu…

      Apreciază

  3. radu said, on mai 1, 2015 at 11:47 am

    Oameni buni,
    Cine oare ne invrajbeste si nu bagam de seama? Cine are interesul sa bage zazania intre noi? Se arunca momeala si noi incepem sa polemizam pe probleme false! Cum putem noi, de la nivelul broastei sa judecam sfintenia sau nesfintenia cuiva care a suferit atat de mult pentru Hristos? Cititi ce a scris parintele Arsenie, nu ce scriu altii despre el. Cititi marturii ale celor ce i-au fost prin preajma, nu ale unora care se cred ucenicii lui.
    In ceea ce priveste activitatea de iconar, pot sa fac unele afirmatii din interiorul a ceea ce se numeste activitatea sau vocatia artistica pentru ca sunt artist profesionist. Academia de Belle Arte pe care a frecventat-o parintele Arsenie nu trebuie confundata cu adevarata scoala a icoanei pe care o faci ca ucenic pe langa un alt “zugrav” de icoane. La academie inveti niste scheme clasice de studii, un gen de mimetism a lumii, peste care apoi se suprapune creativitatea, autenticitatea fiecaruia dintre studenti. Dar daca nu continui si dupa academie munca de perfectionare, de cautare a propriei personalitati, vei sfarsi a deveni un mic epigon al profesorului tau din academie. Oricum el te marcheaza intr-un fel, dar trebuie sa depasesti o astfel de stare. Stim ca profesorul sau picta biserici (imi scapa acum numele sau), dar nu era un adevarat “zugrav” de icoane. Profesionalismul artistic poate dauna picturii autentice ale bisericii ortodoxe. O duce spre pictura religioasa de tip apusean. Deci, dupa absolvire putem spune ca iti cauti propriul stil de expresie artistica. Si stilul e persoana, personalitatea proprie prin care te exprimi autentic pe tine si ideile tale. Acum, eu nu discut daca are sens sau nu pentru mantuirea sufletului un astfel de demers si daca aceasta e cale spre adevar! Adica tipul de arta laica.
    Parintele Arsenie nu a mai prea practicat pictura multa vreme dupa absolvirea academiei. Iar episodul Draganescu a fost, sa zicem asa, ca un refugiu unde a putut sa mai existe in stare de libertate si sa mediteze, sa se roage si sa “predice” prin imagini. Pictura sa din acea biserica este intr-adevar unicitate (asemanarea cu Capela Sixtina e aiurea si neavenita, o fac diletantii, in primul rand ca pictura lui Michelangelo e o jignire la adresa sfinteniei). Dar picture parintelui nu pentru ca ar fi geniala din punct de vedere artistic caci din punctul de vedere al artei clasice, laice, are unele lipsuri, stangacii, iar din punctul de vedere a artei icoanei bizantine nu putem sustine ca ar fi cea traditionala. E un amestec de arta clasica cu cea canonica. Are totusi ceva tainic si autentic, tocmai pentru ca cel ce a realizat-o era un om induhovnicit. Este clar ca parintele ne-a comunicat lucruri tainice demne de parabole prin aceasta pictura. Nu poti patrunde misterul acestei picturi daca nu il cunosti pe parintele din scrierile si din predicile sale.
    In ceea ce priveste afirmatia ca ar fi o blasfemie faptul ca a pictat chipul lui Hristos sau a lui Sf. Ioan Botezatorul, sub forma autoportretului sau, pot sa afirm, asa cum ziceam si mai sus, ca stilul e omul si ca exista aceasta deformatie profesionala la artistii laici, dar nu numai, o putem intalni si la iconari, de a picta portretele dupa chipul si asemanarea proprie, chiar involuntar. Acesta e un fapt dovedit in arta si doar cei neinitiati nu-si dau seama de acest lucru. Chipul lui Hristos nu are de suferit blasfemie daca seamana cu cel al autorului picturii caci nu dintr-un gand pervers de substituire, sau din inselare a fost facut asa ci pentru ca mana, ochiul si mintea artistului sunt structurate in asa fel ca stilul personal sa se manifeste astfel.
    Iertati-mi indrazneala, dar doresc sa inlatur macar unele motive de vrajba. Dar intr-adevar au fost si alti sfinti care au dat prilej de polemici fara a li se stirbi din sfintenie !
    Doamne ajuta !
    Radu

    Apreciat de 2 persoane

    • Ioan said, on mai 1, 2015 at 5:09 pm

      Ai scris acelasi comentariu in 30 aprilie:

      „radu said, on aprilie 30, 2015 at 9:28 pm

      Oameni buni,
      Cine oare ne invrajbeste si nu bagam de seama? Cine are interesul sa bage zazania intre noi? Se arunca momeala si noi incepem sa polemizam pe probleme false! Cum putem noi, de la nivelul broastei sa judecam sfintenia sau nesfintenia cuiva care a suferit atat de mult pentru Hristos? Cititi ce a scris parintele Arsenie, nu ce scriu altii despre el. Cititi marturii ale celor ce i-au fost prin preajma, nu ale unora care se cred ucenicii lui.[…]

      Repeti sa vada lumea cati „aparatori” eterodocsi sunt.

      Si eu sunt printre altele si iconar si nu ma laud. Mie nu imi place deloc cum a pictat Arsenie Boca. Si spun aceasta deschis, fara nici o urma de resentiment. Pur si simplu, din punct de vedere estetic socotesc ca e o pictura urata, intunecata, apasatoare. Executia este chiar in stil naiv as putea zice. Unele din personaje par a fi desprinse din icoanele pictate pe sticla din Ardeal. Din poze, culorile par destul de inchise, exceptie facand anumite zone pe care autorul a dorit sa le ofere importanta. Nu exista o armonie intre culori d.p.v. compozitional, iar sfintii par caricaturizati. Degetele par strambe la unii. De asemeni si figura unor personaje e deformata. In Biserica Ortodoxa, schimonosirea fetei unor personaje pictate se facea in cazul lui Iuda sau a celor care l-au prins pe Hristos in gradina Ghetsimani s.a. Biserica pare facuta de un om care nu are talent la desen, dar nici la pictura dar care s-a straduit si a muncit mult la ea. Prin pictura putem vedea starea unui om. Caci arta – pictura, muzica. poezia e o expresie a sentimentelor interioare, o „exteriorizare” a eu-ului. Nu m-as simti bine intr-o biserica cu asa o pictura.

      Aceasta este parerea mea sincera.

      Si nu sunt un nestiutor, am destula scoala si in acest domeniu.

      Apreciază

  4. Andreea said, on mai 1, 2015 at 2:47 pm

    Pentru ca o prietena m-a batut la cap sa ma duc la Dragnescu si imi furnizeaza si carti despre Arsenie Boca (fara ca eu sa i le cer…), m-am dus azi la Draganescu, sa vad si eu pictura.
    Bisericuta este foarte ingrijita, in exterior, dar interiorul, d.p.d.v. arhitectural, m-a dezamagit. Este pe malul unui lac, care da un aer de racoare si de liniste.
    Pictura:
    Ce sa zic, din punct de vedere cromatic, este stearsa, nu asa vie cum apare in reproducerile de pe internet. Pr. Arsenie Boca nu prea a respectat canoanele, adica a pictat ce a vrut. Doar pe bolta altarului se poate vedea o Maica a Domnului cu Pruncul, ceea ce mi se pare ca este canonic. Si mai e si Iisus Pantocrator deasupra naosului. La pangar se gaseste si un album cu pictura, dar era prea scump (200 lei).
    Ceea ce este deosebit sunt chipurile, cu frunti foarte inalte (exagerate) si cu ochi foarte buni si blanzi, in general albastri. Putine personaje au ochii de alta culoare. (Narcisism…?)
    Nu l-am vazut pe Francisc de Assisi, dar nici nu m-am uitat cu atentie dupa el. (Dupa ce am plecat, mi-am amintit si de chestia asta). Poate ca o fi pictat in altar, unde nu pot intra femeile.
    Ceea ce este mai ciudat este scrisul: are toate dimensiunile si formele de scris. Majoritatea inscriptiilor sunt cu litera veche romaneasca, dar sutn foarte greu de citit, petnru ca scrie foarte inghesuit si unele cuvinte sunt mai mari, altele mai mici, ca un fel de deal si vale… Deci, ce sa zic, scrisul este de-a dreptul exasperant. Dimensiunile scrisului variaza de la 3mm la 25 cm.
    Desenul:
    Lucratura este foarte fina si pe scena Deisis sunt multe fire aurii, trasate cu gust si sensibilitate.
    Si pentru ca venisem ca sa caut si nod in papura, am gasit: m-au frapat niste inscriptii:
    Pe peretele din stanga (nord) este o scena cu botezul unui copil. Insa, de sub o masa, este reprezentat iesind un drac care ii zice copilului: ”Dar si cu mine ai sa faci anii magariilor”. (De unde pana unde? Eu cunosc un baiat – si stiu ca mai sunt si altii – care nu a fost niciodata magar, desi a trecut si prin adolescenta.)
    Alta chestie ciudata: pe scena cu Deisis – in absida de sud – pe cartea pe care o tine Iisus Hristos in mana scrie: ” Eu sunt usa, invierea si viata”. ( Eu stiam ca se scrie: ”Eu sunt calea, adevarul si viata”)
    In fine, ce sa mai zic, un pictor poate picta ce vrea. Artistul este liber sa se manifeste, ceea ce Arsenie Boca a si facut.
    Cat despre asemanarea cu capela sixtina, este ridicola.

    Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 1, 2015 at 7:33 pm

      Dacă este un frate care a fost la Drăgănescu, rog să-i răspundă acestei tinere doamne. Sau poate să-i răspundă pictorul Radu…

      Apreciază

  5. Ioan said, on mai 1, 2015 at 4:29 pm

    Oameni buni, va rog nu mai dati apa la moara acestui om sarman, Radu Iacoboaie. Nu ii acordati credibilitate. De ce spun aceasta? Saracutul vorbeste despre dansul la persoana a treia si cu mare admiratie. Imi este mila de dansul. Dumnezeu sa il lumineze si sa ne lumineze pe toti.

    Exemplu:

    „Radu Iacoboaie said, on aprilie 28, 2015 at 10:20 pm
    Muritor și Ioan

    RADU IACOBOAIE ARE MARE DRAGOSTE PENTRU ADEVĂR… DE MULTĂ VREME. DE PESTE 15 ANI, DE CÂND AM ÎNCEPUT SĂ SCRIU CĂRȚI ȘI ARTICOLE…

    Pomeniti-l in rugaciunile voastre. Poate isi va reveni.

    P.S.: Nici nu ii aratam greseala daca nu stiam ca e in pericol credinta noastra datorita actiunilor lui rele pe care el, sarmanul, le considera bune foarte. Si are o ravna gresita fenomenala. Mii de comentarii… Doar aici, cred ca jumatate sunt ale lui. Se crede un fel de jandarm internaut sau cenzor.

    Mai bine nu scriai nimic si iti plangeai pacatele, Radule. Decat sa scrii pentru antihrist si impotriva Sfintilor.

    In sfarsit, pentru oricine exista pocainta.

    Apreciat de 2 persoane

    • Radu Iacoboaie said, on mai 1, 2015 at 6:43 pm

      Ioane

      Tu ești francmason?… Fii sincer și spune-mi… Să știi că te putem pomeni în rugăciunile noastre și te putem ajuta să revii la ortodoxie…

      Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 1, 2015 at 7:58 pm

      Ioan

      Tu chiar te faci că nu înțelegi… Păi, puteam să spun că da, eu am mare dragoste pentru adevăr? Era mai bine?… Vorbim doar potrivit unui tipar sau șablon prestabilit… Dacă era vorba despre o lucrare de licență, de doctorat sau o carte, un articol, da, puteam reformula și găseam o formulă adecvată… Aici discutăm liber și nu pot și nici nu-mi doresc un stil colocvial sau academic… Nu facem aici pe deștepții față de alții…

      Ioane, oare tu ai putea defini smerenia? Ești un om smerit și blând ca Mântuitorul nostru, pe Care Îl avem ca model suprem?…

      Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 1, 2015 at 8:01 pm

      Ioan

      ,,Mai bine nu scriai nimic si iti plangeai pacatele, Radule. Decat sa scrii pentru antihrist si impotriva Sfintilor.”

      1 – AM SCRIS PENTRU ANTIHRIST??? CARE ANTIHRIST OMULE?…
      2 – CE AM SCRIS ÎMPOTRIVA SFINȚILOR?

      Apreciază

  6. Jana said, on mai 1, 2015 at 7:41 pm

    @Ioan

    Stimate domn ai făcut o interpretare extrem de forţată pentru a ajunge la rezultatul pe care l-ai urmărit, folosindu-te de nişte citate care nu au nici o legătură cu contextul.

    Acolo nu se vorbeşte din perspectivă genitală / gincecologică. Nu este o expunere despre organele genitale aşa cum mişeleşte ai încercat domnia ta să o prezinţi, ci este o abordare duhovnicească în care se vorbeşte despre Neamul duhovnicesc născut prin Botez. Nu se referă la neamul chinezesc, frrancez, evreiesc, olandez etc., ci se referă la Neamul duhovnicesc, la înrudirea duhovnicească şi la naşterea spirituală care nu are nici o legătură cu organele genitale şi cu împreunarea trupească, domnule Ioan, ci are legătură cu naşterea spirituală din apă şi din duh. Acest lucru este posibil numai datorită întrupării Fiului lui Dumnezeu de la Sf. Duh şi din Fecioara Maria şi naşterii Sale din Preafânta Născătoare de Dumnezeu. Este vorba despre consecinţele întrupării, răstignirii, învierii şi înălţării Mântuitorului Hristos prin întemeierea Bisercii Sale pe care porţile iadului nu o vor birui. Domnule Ioan, neamul duhovnicesc al creştinilor ortodocşi se naşte din apă şi din Duh, prin Sf. Taină a Botezului. Este vorba despre naştere spirituală din apă şi din duh şi înrudirea duhovnicească prin care Hristos le-a dat putere ortodocşilor să devină fii ai lui Dumnezeu „care nu din sânge, nici din poftă trupească, nici din poftă bărbătească, ci de la Dumnezeu s-au născut” (Ioan 1, 12 13), iar creştinii ortodocşi devin un singur Neam duhovnicesc unde “nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască, pentru că toţi una sunt în Hristos Iisus.” (Galateni 3, 28)

    Totodată se vorbeşte despre fecioria sufletului logodit cu mirele Hristos prin Botez. Precizez faptul că în limba greacă termenul “suflet” este de gen feminin. Acest aspect este important fiindcă ne ajută să înţelegem mai bine legătura sufletului-fecioară logodit cu Mirele Hristos prin Botez şi în acelaşi timp tâlcuirea Pericopei Evanghelice cu cele zece fecioare – cinci înţelepte şi cinci nebune – care trebuiau să ajungă la nunta Mirelui. Sfinţii Părinţi au tâlcuit că Mirele este Hristos, iar fecioarele sunt miresele care s-au logodit cu El prin Sf. Botez, adică sufletele creştinilor.
    Acolo este vorba despre un aspect duhovnicesc care nu are nimic de-a face cu organele genitale sau cu împreunare trupească aşa cum încerci să o prezinţi domnia ta.

    Arhim. Ilie Cleopa spunea foarte frumos că: “Sufletele noastre sunt miresele lui Hristos cum spune Sfântul Apostol Pavel: V-am logodit pe voi mireasa unui Mire fără de moarte şi tare mi-e frică de voi să nu se poticnească inimile voastre, precum a Evei de satana. N-a spus mintea, ci inimile, că a ştiut că adevărata unire a sufletului nostru cu Hristos se face în inimă, nu în altă parte.”
    “Vezi că logodna lui Hristos o avem de la Botez, iar dulceaţa rugăciunii cu Iisus, cu mirele nostru, n-o simţim. Că noi suntem logodiţi cu toţii cu Hristos, iar acum când a ajuns să se întâlnească mirele cu mireasa – că Hristos este mirele sufletului nostru, la El nu este parte bărbătească sau parte femeiască, el este mirele cel duhovnicesc al sufletului nostru –, când a ajuns sufletul să se unească cu Hristos, corpul emană sudori, adică căldură, ochii varsă lacrimi cu îmbelşugare, inima arde de dragostea lui Iisus şi numai atâta zice: „Iisuse al meu, Iisuse al meu”. (Arhim. Ilie Cleopa)

    Numai fecioarele intelepte au luat parte la nunta:
    „Deci, plecand ele ca sa cumpere, a venit mirele si cele ce erau gata au intrat cu el la nunta si usa s-a inchis. Iar mai pe urma, au sosit si celelalte fecioare, zicand: Doamne, doamne, deschide-ne noua. Iar el, raspunzand, a zis: Adevarat va zic voua: Nu va cunosc pe voi. Drept aceea, privegheati, ca nu stiti ziua, nici ceasul cand vine Fiul Omului” (Mt. 25, 1-13; Lc. 21, 37-38).

    Părinţii spun că trupul trebuie supus duhului. Sufletul trebuie să fie stăpânul iar trupul trebuie să fie robul de care să se slujească sufletul.

    Alt aspect:

    Nu se vorbeşte nicăieri despre sofianism în text, domnule Ioan.
    Sofianismul presupune introducerea unui alt ipostas, decât cel al lui Hristos, in Sf. Treime.
    Or, in text nu se vorbeste nicaieri despre alt ipostas (persoană). Este vorba despre una si aceeasi Persoană a lui Hristos. Orice teolog cu instruire serioasă care a studiat Patrologia ştie despre ce vorbesc. Sfintii Parintii vorbind despre Hristos Îl numesc: Viaţa, Întelepciunea, Pâinea Vieţii, Adevărul, Uşa, Calea, Păstorul etc. după cum a fost numit de profeţi în Sfânta Scriptură şi după cum Mântuitorul Însuşi S-a numit pe Sine. Astfel de exprimări sunt frecvent întâlnite la oamenii duhovniceşti şi nu au nici o legătură cu sofianismul – introducerea unui alt ipostas / persoană în Sf. Treime.

    Te bagi în chestiuni teologice care te depăşesc şi te faci singur de râs, domnule Ioan.
    Profiţi de faptul că oamenii cu suficientă pregătire teologică nu dispun de timp suficient pentru a sta la dispute cum domnia ta pe internet şi să-ţi mai dea peste nas.

    Vrei să o faci pe teologul dar nu eşti teolog, domnule Ioan. Expunerile domniei tale sunt pure speculaţii care nu au legătură cu nici o expunere teologică concretă. Nişte interpretări habarniste şi ridicole sesizabile pentru orice teolog bine instruit!

    Apreciat de 2 persoane

    • Ioan said, on mai 2, 2015 at 12:58 am

      Jana – vorbesti din pantece.

      „Desfacerea de odinioara a omului de Dumnezeu inseamna pentru om pierderea integritatii, pierderea chipului androgin, care constituie chipul sau ceresc, pacificat de ispitele launtrice.
      Hristos Se naste din Fecioara ca sa sfinteasca din nou alcatuirea omeneasca femeiasca si sa o uneasca principiului masculin, ca barbatul cu femeia sa devina androgini cum a fost Iisus” (Bichner Hristern) (Jacob Boehme „Mysterium Magnum” C.v. cit. de Berdiaev n.a.).

      Teologul si inteleptul german are urmatoarea expresie minunata privitoare la noua stare de dupa pacat a neamului omenesc: – „Prin caderea de la curatia originara, Fecioara, Intelepciunea, i-a parasit pe oameni si s-a retras in cer”. Dar odata cu venirea lui Iisus in firea omeneasca s-a coborat iarasi Fecioara, – vesnica intelepciune, – redandu-i-se noul chip de viata in neamul duhovnicesc al lui Iisus, neamul cel crestinesc.
      S-ar putea observa, continuand ideea aceasta, ca precum odinioara Intelepciunea, care in graiul Parintilor semnifica Fecioria, s-a retras in cer, lasand pe oameni sa ajunga „numai trup” (Geneza 6, 3) si deci sa ajunga in potop, nu cumva si noi netraind noul stil de viata (dupa Hristos), sa se retraga si aceasta de la noi, iar neamul omenesc sa se scufunde intr-o noua catastrofa.”

      Daca tu esti de acord cu androginitatea lui Hristos esti eretica. Despre ce e vorba in textul lui Boehme decat despre sofianism? Vai de capul tau, (te) oloago. Nu m-am referit la organele sexuale si la impreunarea trupeasca. La aceasta te gandesti tu. M-am referit la androginitate.

      Sufletul e de genul feminin? Cine te-a invata asemenea prostii?

      Si ce e daca in limba greaca sufletul e de genul feminin? In ebraica veche care era genul pentru suflet? Dar in aramaica? Hristos se numeste pe sine Mire. Crestinilor le spune „prieteni ai mirelui”, „nuntasi”

      Pilda fecioarelor nu arata ca sufletele noastre sunt de genul feminin ca Hristos e Mire. Pilda fecioarelor e o pilda. Si trebuie sa o intelegem ca atare.

      Hristos a spus lui Petru: Paste oile mele! (Ioan 21, 16) Dupa mintea ta cea proasta sufletul tau arata ca o oaie?

      Oaia cea ratacita şi drahma cea pierduta ce sunt?

      Omul e androgin?

      Hristos e androgin? Hristos are parte femeiasca? Dumnezeu are parte femeiasca?

      Cum se intelege citatul „talcuitoareo”?

      ” Nu este Iudeu nici Elin, nu este rob nici slobod, nu este parte
      bărbătească nici femeească; că voi toţi unul sunteţi întru Hristos lisus.”(Galateni 3, 28)

      De ce nu pot fi femeile episcop sau preot? Daca nu mai e nici o diferenta?

      Cine e „Fecioara, Intelepciunea” care s-a retras in cer dupa Boehme?

      Tu ai „pregatire teologica” si nu ai fost in stare sa vezi sofianismul bine demostrat a lui Boehme?

      Stii macar cine a fost Jacob Boehme?

      Mai bine taceai decat sa scrii asemenea erezii.

      Nu ai notiuni elementare de teologie. Tragi niste concluzii dupa mintea ta si nu dupa invatatura Sfintilor.

      Esti patetica in incercarea ta de al indreptati pe Boca. Nu iti foloseste cu nimic ridiculizarea mea.

      Patrologia e o carte scolastica ce are notiuni eretice, imprumutate de la papistasi sau de la protestanti. Scolastica e urata de Sfintii Parinti. In Patrologie Sfantul Ioan Gura de Aur era numit semi-origenist, Sfantul Macarie mesalian, Sfantul Dionisie era numit Pseudo-Areopagitul, Origen era privit cu simpatie s.a.

      Am terminat si Facultatea de Teologie acum 11 ani, pentru linistea multora. Nu sunt in necunostinta de cauza. M-am sfatuit cu inca un parinte inainte sa scriu aici despre androginitatea lui Hristos numita de Boca.

      Spune dumnezeiescu Pavel: Femeia întru tăcere să se înveţe cu toată ascultarea. Iar femeei să înveţe nu dau voie, nici a’şi stăpâni bărbatul, ci să fie întru linişte. Că Adam întâiu s’a zidit, apoi Eva. (2 Timotei cap. 2, 11-13)

      Si daca tot iti place de Parintele Cleopa:

      „Si dumnezeiescul Ioan Gura de Aur zice : ” Iata de ce-a zis intelepciunea cea nemarginita : ” Nu-i bine sa fie omul singur. Sa-i facem ajutatoare asemenea lui „.
      Da, femeia este egala cu barbatul, dar numai dupa fire, nu dupa dregatorie. Cand a adus-o pe femeie la Adam i-a zis : ” Cum se cheama asta ?” ” Femeie. Aceasta-i os din oasele mele si carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru ca este luata din barbatul sau „.
      Aici este egala femeia cu barbatul, ca-i os si carne din barbat, luata din coasta lui, dar nu dupa dregatorie. Ca Dumnezeu a pedepsit-o pe Eva imediat, ca ea a intins mana intai. Si primul canon i-a spus : ” De ce-ai facut asta ? Pentru ca ai intins mana si ai mancat, inmultind voi inmulti durerile tale si intru dureri vei naste fii „. Si a doua pedeapsa : Intoarcerea ta catre barbatul tau si el te va stapani „.”

      Sfantul Ioan Gura de Aur

      „S-a întâmplat la început şi cu femeia. Era de aceeaşi cinste cu bărbatul; dar pentru că nu s-a folosit bine de cinstea dată, de aceea i s-a luat puterea şi a auzit: Către bărbatul tău întoarcerea ta şi el te va stăpâni (Fac., 3, 16). Pentru că n-ai ştiut să te foloseşti bine de conducerea ce ţi-am dat-o, îi spune Dumnezeu, învaţă să fii condusă bine decât să conduci rău”. (Omilii la Facere, omilia XXIX, VII, în col. PSB, vol. 21, p. 376)

      „Zicând că : Femeile voastre în biserică să tacă şi că nu li s-a dat voie lor să grăiască, ci să fie plecate, a adăogat: precum şi legea zice. Şi unde anume zice legea? Şi către bărbatul tău va fi întoarcerea ta, şi el te va stăpâni (Fac. 3, 16).
      Ai văzut înţelepciunea lui Pavel, de unde aduce el mărturie, şi nu numai că le porunceşte a tăcea, ci a tăcea cu frică, ba încă cu atâta frică cu câtă trebuie a se linişti sluga? Pentru aceea şi el zicând că nu li s-a dat voie să vorbească, nu a zis să tacă, ci în loc de tăcere el a pus ceva mai mult, zicând: Să fie plecate. Dar dacă aceasta trebuie să fie purtarea femeilor faţă de bărbaţii lor, apoi cu atât mai mult faţă de dascăli şi părinţi, şi de adunarea obştească a Bisericii. Dar, zici tu, dacă ele nu grăiesc nimic şi nici nu întreabă, apoi pentru ce mai stau de faţă? Ca să asculte cele ce trebuie, iar de cele îndoielnice să afle de la bărbaţii lor. Pentru aceea a şi adăogat: Iar de voiesc să se înveţe ceva, acasă să întrebe pre bărbaţii lor (1 Cor. 14, 35). Nu numai că nu li se îngăduie a vorbi, dar nici a întreba ceva în biserică. Şi dacă nu li se îngăduie a întreba, cu atât mai mult a grăi nu le este slobod. Dar oare pentru ce le-a pus apostolul într-o astfel de supunere? Pentru că femeia este mai slabă, ea uşor alunecă şi este uşoară de minte. Pentru aceea apostolul le-a pus ca dascăli pe bărbaţii lor, folosind prin aceasta pe amândouă părţile, căci şi pe acelea le-a făcut mai cumpătate, şi pe aceştia mai băgători de seamă de cele ce se petrec în biserică, ca unii cari vor încredinţa femeilor lor cu toată amănunţimea ceea ce au auzit.”(Comentariile sau Tâlcuirea Epistolei întâi către Corinteni, omilia XXXVII, pp. 396-397)

      ,,… mulţi şi fără să îndure nenorociri s-au prăbuşit numai prin sfaturile femeilor.” (Comentariile sau Tâlcuirea Epistolei întâi către Corinteni, omilia XXVIII, p. 298)

      Odata a invatat in Rai femeia.

      Aceasta sa nu socotiti ca am ceva cu femeile. Sunt casatorit, am o sotie pe care o iubesc foarte mult. Femeile trebuie iubite si respectate.

      Sa lamurim ce e cu citatul acesta: ” Nu este Iudeu nici Elin, nu este rob nici slobod, nu este parte
      bărbătească nici femeească; că voi toţi unul sunteţi întru Hristos lisus.”(Galateni 3, 28)

      Sfântul Maxim Mărturisitorul spune in Mystagogia:

      “În acelaşi chip-tropon şi sfânta Biserică a lui Dumnezeu ni se arată făcând aceleaşi lucruri cu noi ca şi Dumnezeu, imitându-L, cum imită o icoană-eikon modelul-arhetypo său. Căci sunt mulţi şi nesfârşiţi la număr cei ce fac parte din ea şi sunt renăscuţi-anaghennomenon şi recreaţi în Duh[ul] – anademiourgoumenon to pnevmati: bărbaţi, femei şi copii, despărţiţi şi foarte deosebiţi după gen şi înfăţişare, după neamuri şi graiuri, după viaţă, vârstă, păreri, meşteşuguri, chipuri, moravuri şi aptitudini, după ştiinţă şi slujbe, după soartă, caracter şi deprinderi. Dar tuturor Biserica le dă deopotrivă o singură formă şi numire dumnezeiască- theian morphen kai prosegrian, adică existenţa şi numele de la Hristos(s.n.); şi o singură şi neîmpărţită relaţie prin credinţă, simplă şi fără părţi, care nu lasă să fie cunoscute relaţiile cele multe şi nenumărate ale fiecăruia, nici măcar că sunt, din pricina raportării şi concentrării universale a tuturor spre ea. În temeiul acesteia nici unul nu e cât de puţin despărţit prin nimic de ceea ce-i comun, ca să fie de sine. Toţi există împreună unii cu alţii şi sunt uniţi prin unicul har şi unica putere simplă şi neîmpărţită a credinţei. “Căci era în toţi, zice, o inimă şi un suflet”(F.Ap.4,32), precum din felurite mădulare este şi se cunoaşte un singur trup, vrednic de Hristos Însuşi, care e cu adevărat capul nostru : “în care, zice dumnezeiescul apostol, nu este bărbat, nici femeie, nici iudeu, nici elin, nici tăiere împrejur, nici netăiere împrejur, nici barbar, nici scit, nici rob, nici slobod, ci toate şi în toate El”(Gal.3,28). Acesta le închide toate în Sine prin unica putere simplă şi nesfârşit de înţeleaptă a bunătăţii, ca un centru al unor linii drepte pornite din El, în calitate de cauză şi putere unică şi simplă, nelăsând să se despartă începuturile lucrurilor odată cu capetele lor finale şi circumscriind în cerc extinderile lor şi adunând la Sine însuşi distincţiunile lucrurilor făcute de El. Şi aceasta o face ca să nu se înstrăineze cu totul între ele şi să se învrăjbească creaturile şi făpturile aceluiaşi Dumnezeu, nemaiavând în jurul a ce şi unde să-şi arate iubirea şi pacea şi identitatea întreolaltă, şi să fie primejdie ca însăşi existenţa lor să cadă în nefiinţă, prin despărţirea de Dumnezeu.

      Prin urmare sfânta Biserică este icoană a lui Dumnezeu, precum s-a spus, ca una ce înfăptuieşte aceeaşi unire ca Dumnezeu între cei credincioşi, chiar dacă cei unificaţi în ea prin credinţă sunt deosebiţi după însuşirile lor şi sunt din diferite locuri şi feluri. Este aceeaşi unire pe care o înfăptuieşte şi Dumnezeu însuşi în chip neamestecat între fiinţele lucrurilor, îndulcind şi aducând la identitate deosebirea dintre ele, precum s-a arătat, prin raportarea lor la El şi prin unirea cu El, ca pricină-aitian, început-arhen şi scop-telos.”

      Acesta e intelesul pe care il are citatul de la Galateni.

      Asadar, Jana pune mana si citeste pe Sfintii Parinti inainte sa dai sfaturi proaste, dupa mintea ta.

      Arsenistii sunt in stare sa spuna orice tampenie pentru a sustine ratacirile lui Boca.

      Jana, in cazul in care nu stiai:

      Sinodul general (1166)

      „Cei ce nu înteleg corect cuvintele sfintilor Dascali ai Bisericii lui Dumnezeu, si încearca sa rastalmaceasca si sa întoarca (întelesul) celor zise în acestea limpede si lamurit prin harul Sfantului Duh, sa fie anathema.

      Voi reveni pentru ceilalti cu notiuni despre suflet, trup si duh.

      Apreciat de 1 persoană

  7. Ioan said, on mai 1, 2015 at 9:24 pm

    Radu Iacoboaie, daca ai sa spui ceva concret spune, vino cu dovezi si nu acuze idioate gen „esti francmason”. Daca nu opreste-te. Cred ca din orice conflict poate iesi ceva bun atat timp cat oamenii vin cu dovezi. Se analizeaza, vedem ce spune Biserica, ce spun Sfintii Parinti si apoi intelegem. Si ne supunem Cugetului Bisericii si invataturii mantuitoare. In Biserica nu exista partide si razvratire. Primul revolutionar a fost satana. Urmatorii au fost oamenii care s-au opus lui Dumnezeu. Iar revolutionari care au atacat Biserica au fost ereticii din toate veacurile si din toate timpurile. Arsenistilor, Biserica lui Hristos are niste legi. Nu e biserica lui Boca sau a oricarui ratacit care se crede mare marturisitor sau mare crestin. Biserica e Trupul lui Hristos iar canoanele dogmatice sunt vesnice, legile dumnezeiesti sunt vesnice. Daca avem o nelamurire citim la Sfintii Parinti. Si se rezolva. Apoi discutam ca oamenii normali si invatam. Unul vine cu un citat de la un sfant si se lamureste orice problema. Nu ține: ASA VREAU EU, ASA SIMT EU IN BISERICA. Diavolul a facut asa si stim care e starea lui.

    Cu tine Radu, stiu ca nu se poate ajunge la nici un rezultat. Tot tu trebuie sa ai ultimul cuvant, chiar daca nu ai dreptate.

    Oameni buni, m-am infiorat. Pe toate site-urile ortodoxe sunt mesaje semnate Radu Iacoboaie. Scrie si singur de mai multe ori pe zi fara sa ii raspunda nimeni. Sarmanul! Acesta inseamna ca are o mare problema. Ori nu lucreaza nicaieri si sta acasa, sau aceasta e munca lui. Sufera de megalomanie.

    Pentru necunoscatori:

    MEGALOMANÍE, megalomanii, s. f. 1. Faptul de a fi megaloman (1). 2. Stare psihică patologică întâlnită în unele boli mintale și manifestată prin delir de grandoare, asociat cu delir de persecuție. – Din fr. mégalomanie.

    MEGALOMANÍE s.f. Grandomanie. ♦ (Med.) Nebunie care constă în obsesia măririi, a gloriei, a grandorii. [Gen. -iei. / < fr. mégalomanie, cf. gr. megas – mare, mania – nebunie].

    Scrie despre sine la persoana a treia:

    „Radu Iacoboaie said, on aprilie 28, 2015 at 10:20 pm
    Muritor și Ioan

    RADU IACOBOAIE ARE MARE DRAGOSTE PENTRU ADEVĂR… DE MULTĂ VREME. DE PESTE 15 ANI, DE CÂND AM ÎNCEPUT SĂ SCRIU CĂRȚI ȘI ARTICOLE…"

    sau

    Radu Iacoboaie Autor articol
    19 aprilie 2015 la 19:07
    Asta este impresia dumneavoastră doamnă? Că nu am pregătire teologică și că îmi dau cu părerea?!… Parcă ar fi primul articol pe care îl scriu… Nu doamnă, au mai fost înainte sute de alte articole… Ați citit măcar toate articolele scrise de mine despre părintele Arsenie Boca? Se pare că nu… Cred că v-ați raportat mai mult la persoana d-voastră… Așa da, putem înțelege…

    Nu are nici un fel de pregatire teologica doar se preface ca are.

    Un exemplu de site parazitat de Radu Iacoboaie:

    http://maicaecaterina.ro/prin-reinhumarea-parintelui-calciu-ce-am-castigat-si-ce-am-pierdut/

    Aici doar el comenteaza.

    Nici nu il bagam in seama, dar inseala multi oameni care cred ca acesta e ortodox. Acesta e motivul pentru care am scris despre aceasta sarmana persoana.

    Si exemplele pot continua. Mii de comentarii!!! Verificati si singuri.

    Sfatul meu este sa il lasati in pace si sa nu il bagati in seama. Rugati-va pentru el sa isi revina.

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 1, 2015 at 11:57 pm

      ,,Oameni buni, m-am infiorat. Pe toate site-urile ortodoxe sunt mesaje semnate Radu Iacoboaie. Scrie si singur de mai multe ori pe zi fara sa ii raspunda nimeni. Sarmanul! Acesta inseamna ca are o mare problema. Ori nu lucreaza nicaieri si sta acasa, sau aceasta e munca lui. Sufera de megalomanie.”

      AȘADAR DOREȘTI CA EU SĂ MĂ JUSTIFIC PENTRU TOATE… MEREU VORBEȘTI DESPRE PERSOANA MEA…. DA! ADESEORI AM TRIMIS ARTICOLELE POSTATE LA MINE PE BLOG PE ALTE SITE-URI ȘI BLOGURI ORTODOXE ȘI CÂTEVA NAȚIONALISTE PENTRU CA INFORMAȚIA SĂ CIRCULE CÂT MAI MULT. MĂ REPET CÂND SPUN CĂ LA MINE PE BLOG NU ESTE FORUM CA AICI, CI ESTE UNUL DE POPULARIZARE A ORTODOXIEI ȘI A UNOR INFORMAȚII UTILE PENTRU ORTODOCȘI. SCRIU DIN ANUL 2000. LA LUCRĂRI GĂSIȚI MULTE VOLUME ȘI ARTICOLE. AM GREȘIT CĂ AM POMENIT ACEST ASPECT? IERTARE. NU A FOST CU INTENȚIA DE A MĂ LĂUDA…

      GRIJA TA PENTRU MINE ESTE ÎNTR-ATÂT DE EXAGERATĂ, ÎNCÂT CERCETEZI ȘI CE FAC ACASĂ… AM MAI SPUS RECENT CĂ LUCREZ APROAPE ÎN FIECARE ZI, UNEORI ÎMI MAI IAU LIBER… DAR CÂTEVA ORE SEARA ȘI 1-2 ORE DIMINEAȚA MAI RAR, ÎMI SUNT SUFICIENTE PENTRU A SCRIE CÂTEVA COMENTARII… ÎN ULTIMA VREME, DIN CAUZA ACESTOR COMENTARII, AM NEGLIJAT SCRIEREA UNOR ARTICOLE… MĂ ÎNTRISTEAZĂ OARECUM LUPTA ACEASTA PERFIDĂ ȘI CONCERTATĂ ÎMPOTRIVA PĂRINTELUI ARSENIE BOCA ȘI ALȚI SFINȚI ROMÂNI…

      Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 2, 2015 at 12:18 am

      Ioan

      CÂND NU MAI ARGUMENTE SĂ CONVINGI, SE TRECE LA ATAC LA PERSOANĂ, LA DISCREDITAREA INTERLOCUTORULUI ÎN FEL ȘI CHIP… AM FOST CONCIS?

      Apreciază

    • tanase said, on mai 2, 2015 at 11:03 am

      Iacoboiaie … bleah … comentariile tale nu mai au nici o „savoare”, au devenit pestilentiale. E necesara igienizarea neuronala si duhovniceasca profunda a individului pe nume Iacoboaie, intrucat miasma degajata doar de „semnatura” cu acest nume, face sa se infioare si sa se cutremure fiinta omului in adancul ei!
      Iacoboaie ai depasit orice limita, AICI E UN BLOG ORTODOX NU BALAMUC! Saccsiv te-a lasat sa-ti versi aici „otrava de sub cascheta” si nu a facut rau deloc. Caci pentru a dobandi „imunitate duhovniceasca”, e necesara „digerarea” picaturii de otrava din neghina semanata de „un om vrajmas”. Numai ca acum ai ajuns sa fii tu insuti „otrava” si sa o imprastii … „in numele binelui”. Mantuitorul a spus samarinencii „Voi vă închinaţi căruia nu ştiţi; noi ne închinăm Căruia ştim…”(In 4;22), asa a fost dintotdeauna cu ereticii si asa va fi!

      Apreciat de 1 persoană

  8. Ioan said, on mai 1, 2015 at 9:33 pm

    Multumesc frate Vasile (saccsiv) ca mi-ai permis sa imi expun gandurile si pentru ca imi gazduiesti ceea ce am asternut in scris de-a lungul catorva zile despre subiectul Arsenie Boca. Insa ma opresc aici. Nu mai am nimic interesant deocamdata sa scriu. Nu doresc sa ma contrazic la nesfarsit cu unul sau altul in chip sterp. Ce am scris ramane ca o marturie a credintei mele. Cine are o alta parere e treaba lui. Aceasta e credinta mea si acestea sunt gandurile mele. Este pentru prima oara cand am hotarat sa scriu pe un blog care se vrea obiectiv si ortodox. Numai bine!!

    Apreciat de 2 persoane

    • Radu Iacoboaie said, on mai 2, 2015 at 12:07 am

      Dacă fiecare comentator i-ar mulțumi fratelui saccsiv pentru găzduire, cred că aproape s-ar dubla numărul comentariilor… Este necesar să facă fiecare dintre noi o asemenea declarație de recunoștință? Mai degrabă văd că ,,Ioan” știe să cucerească inimile sau încearcă asta…

      ÎNSĂ PUNE ÎNTR-UN CON DE UMBRĂ MOTIVUL PENTRU CARE SE RETRAGE… PARCĂ IMPLORĂ SĂ FIE RUGAT SĂ NU PLECE… CEVA LACRIMOGEN DACĂ SE POATE… CREDINȚA LUI ESTE CĂ PĂRINTELE ARSENIE BOCA ESTE VRĂJITOR ȘI FILOCATOLIC ȘI ECUMENIST ȘI… ASTA ESTE MĂRTURIA PE CARE O LASĂ POSTERITĂȚII…

      Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 3, 2015 at 12:54 pm

      Una spui aici și alta se vede mai jos, adică în continuare… Umbli la sentimentele altora după cum se vede…

      Apreciază

  9. anonim said, on mai 1, 2015 at 9:57 pm

    Gata cu cearta, eu din cate am inteles saccsiv va pune din cand in cand cate un articol de analizat despre parintele Arsenie Boca. Deja e prea multa cearta pe aici, si din cate se vede, in cea mai mare parte este sustinuta de persoane anti Arsenie Boca si Radu Iacoboaie. Ei bine, eu sunt un sustinator al parintelui, dar nu ma arunc asa la toate argumentele contra. Toata treaba asta a devenit prea personala.

    Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 2, 2015 at 12:11 am

      Este greșit a spune c-a fost CEARTĂ… Dacă aș fi răspuns cu aceeași monedă, da… Ar fi degenerat POLEMICA (de idei, păreri personale) într-o ceartă distructivă… Orice polemică conduce la ceva constructiv… Aflăm detalii pe care poate nu le aflam niciodată… Este foarte instructiv și educativ totodată, dezmorțește gândirea noastră, îi dă puțin de lucru…

      Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 2, 2015 at 12:16 am

        Și unde mai pui că noi încercăm să aflăm adevărul până la capăt într-o speță complicată legată de campania anti-Boca care se duce în blogosfera ortodoxă și pe facebook din câte am auzit… Este bine să susținem canonizarea sa concomitent cu cea a sfinților închisorilor comuniste… BINE AR FI SĂ FIE CANONIZAȚI TOȚI SFINȚII ÎNCHISORILOR… DOAMNE AJUTĂ!

        Apreciază

  10. Radu Iacoboaie said, on mai 2, 2015 at 12:22 am

    http://www.librariasophia.ro/carti-Istoria-Sfantului-Ioan-Gura-de-Aur-so-5055.html
    3 AttachmentsDownload all
    DSC04776.JPGDownload
    DSC04777.JPGDownload
    DSC04779.JPGDownload

    Apreciază

  11. Sluga netrebnica said, on mai 2, 2015 at 9:53 am

    “Arsenie Boca face intr-adevar minuni, sunt convinsi localnicii dintr-un sat din Vaslui. Imaginea sa, adusa de la manastirea Prislop, lacrimeaza, sustin ei, de zile intregi. Oamenii cred ca se afla in fata unei minuni si se roaga fierbinte.”
    […]
    “Unii cred ca este cazul sa trecem la post si rugaciune, pentru ca Dumnezeu transmite un mesaj.”

    Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/o-icoana-din-vaslui-a-lui-arsenie-boca-plange-de-zile-intregi-localnicii-sunt-convinsi-ca-asista-la-o-minune-dumnezeiasca.html

    […]
    “M-am închinat şi când am ajuns eu plangea pana aici, si cat am mai stat eu iaca s-a dus pana în barbă. Asta e o aratare, ori război, ori foamete, s-a înrăit lumea, nu mai ţine cont lumea de mama, de tată, copiii bat părinţii”, a declarat o săteancă.
    Sute de oameni s-au închinat până acum la icoana părintelui Arsenie Boca.
    […]

    Sursa: http://www.romaniatv.net/miracol-icoana-parintelui-arsenie-boca-lacrimeaza-video_217904.html

    Apreciat de 1 persoană

    • Ioan said, on mai 2, 2015 at 1:55 pm

      Sunt sceptic la asemenea intamplari. Oricine poate face o imagine sau o statuie sa „planga”. Si arata destul de ciudat. Doar la un ochi; iar in acel lichid sunt diverse particule, mai ales aproape de ochi. Nu va lasati inselati de orice stire.

      Exemple de statui sau „icoane” papistase care „plang”:

      De pe lumea.catholica.ro, din articolul „O mamă care plânge” aflam:

      „Faptul s-a petrecut la 20 iulie 1977. La Pussur lângă Damasc, în Siria. La sfârşitul liturghiei solemne, o doamnă, pe nume Georgeta Sofia, înainte de a ieşi din Biserică, a mers să se roage la statuia Maicii Domnului: o statuie a Sfintei Fecioare de la Fatima, din ghips, înaltă de 85 de cm. Dar mare i-a fost surpriza şi emoţia văzând că statuia plânge. Lacrimile îi ieşeau din ochi şi se prelingeau pe obraji. Fenomenul a durat trei zile, având ca martori mii şi mii de persoane, printre care autorităţile civile şi pe pro-nunţiul apostolic la Damasc, mons. Angelo Pedroni care a prelevat lacrimi în tampoane de vată pentru a fi studiate în laborator.”

      http://lumea.catholica.ro/2015/02/o-mama-care-plange/

      Din articolul „Madonnina care plânge cu lacrimi de sânge”:

      „La Civitavecchia o statuetă a vărsat de 13 ori lacrimi de sânge. Totul a început la 2 februarie, Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, anul trecut.

      Pe strada Fontanatetta din Pantano, o localitate la periferia oraşului Civitavecchia, în Italia, trăieşte familia Gregori, formată din patru membri: soţul – Fabio, 32 de ani este electrician; soţia – Ana Maria, 31 de ani, este funcţionară. Copiii, Jesica are 5 ani, David are 2 ani. Atras de câţiva colegi de muncă, Fabio intrase în secta iehoviştilor, dar după trei luni se reîntoarce la religia catolică. Considerând că Maica Domnului i-a dobândit harul întoarcerii, vrea să-i arate un semn de recunoştinţă. Îl roagă pe părintele Pablo Martin care pleacă în pelerinaj la Medjugorge să-i aducă de acolo o statuetă a Maicii Domnului. Parohul îi cumpără o statuetă albă de ghips, înaltă de 40 cm, pe care Fabio o aşează la loc de cinste într-o nişă de piatră în grădina sa.

      În ziua de 2 februarie 1995 – sărbătoarea Întâmpinării Domnului -, familia Gregori merge la biserică. Mama plecase cu o jumătate de oră înainte, ca să se roage rozariul. Tatăl cu copilul mai mic urcaseră în maşină, aşteptând-o pe Jesica.
      – Tăticule, strigă fetiţa, Madonnina plânge.
      – Vino, lasă poveştile, îi răspunde tatăl, deja suntem în întârziere. Fetiţa insistă:
      – Tăticule, vino şi vezi, Madonnina plânge, îi iese sânge din ochi. Când aude cuvântul „sânge” Fabio se sperie. Îşi închipuia că fetiţa a căzut şi s-a rănit. Coboară din maşină. Fetiţa nu păţise nimic. Ea îi spune din nou, arătând cu degetul spre statuetă:
      – Madonnina plânge.

      Când îşi ridică privirea spre statuetă, tatăl vede că faţa acesteia este brăzdată de un lichid roşu. „Prima lacrimă, povesteşte el, coborâse deja din ochiul drept şi se oprise la jumătatea obrazului. A doua, cea din ochiul stâng, încă se mai mişca foarte încet. Trecuse de bărbie şi era gata să se prelingă pe piept”. În primul moment crede că este victima unei iluzii. Instinctiv îşi întinde mâna şi atinge acel lichid roşu. Semnul degetului se vede foarte bine pe obrazul drept al statuetei în fotografiile care aveau să se facă ulterior. Aşadar, nu era un vis, nu era o halucinaţie.”

      http://www.profamilia.ro/maria.asp?aparitii=20

      Articolul „Statuia lui Iisus a sangerat in Pennsylvania”:

      „Într-o zi din aprilie 1975, imediat după Paști, doamna Anne Poore, din Boothwynen (Pennsylvania), se ruga pentru oile pierdute.

      Femeia era îngenuncheată în fața unei statui din ipsos de 66 cm, reprezentându-l pe Iisus Christos.

      „Dintr-o dată, m-am uitat în sus la statuie, a declarat ea mai târziu reporterilor. Și inima mea a încetat să mai bată: două picături de sânge, roșii ca rubinul au apărut pe rănile mâinilor statuii din ipsos. Am fost îngrozită. Am putut vedea că era sânge adevărat. Din acea zi, am văzut sângele curgând din rănile aceastei statui de zeci de ori.”

      http://dezvaluiribiz.ro/statuia-lui-iisus-a-sangerat-in-pennsylvania/

      Virgin Mary statue in Cebu ‘weeps blood’:

      Virgin Mary Statue Crying in Honduras / extra normal estatua de la Virgen llora:

      The Weeping and Bleeding Jesus statue in Bolivia:

      http://www.visionsofjesuschrist.com/weeping1371.html

      Weeping Madona of Syracuse (Sicily):

      http://www.marypages.com/syracuseEng1.htm

      Saint Sharbel oozes oil Las Vegas, Nevada:

      http://www.visionsofjesuschrist.com/weeping1671.html

      „Icoane” care plang:

      „Singurul martor aflat în viaţă care a văzut lacrimile Maicii Domnului de la Scăiuş:

      „21.10.2014, Lugoj (Catholica) – Este cunoscut deja faptul că anul 2014 Eparhia de Lugoj l-a dedicat „Maicii Domnului de la Scăiuş”. Este un an jubiliar, pentru că s-au împlinit 80 de ani de când o icoană a Maicii Domnului aflată în biserica greco-catolică din Scăiuş, jud. Caraş-Severin, a lăcrimat de două ori: la 30 septembrie şi 15 octombrie 1934. Cazul a fost studiat încă de pe atunci, prin constituirea unei anchete din partea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, condusă de PS dr. Alexandru Nicolescu, asistat de rev. canonic dr. Ioan Marianescu şi dr. Iuliu Raţiu, prim-notar consistorial în Lugoj, luându-se mărturii scrise sub jurământ de la martorii oculari. Situl BRU.ro publică mărturia unui credincios localnic care a văzut lacrimile ce au curs din Icoana Maicii Domnului în toamna anului 1934, mai precis în ziua de 15 octombrie, când a avut loc a doua lăcrimare.”

      http://www.catholica.ro/2014/10/21/singurul-martor-aflat-in-viata-care-a-vazut-lacrimile-maicii-domnului-de-la-scaius/

      Mai multe despre: http://www.bru.ro/lugoj/anul-2014-anul-maicii-domnului-de-la-scaius/

      „În localitatea Agrigento din Italia o icoană a Fecioarei Maria cu Pruncul a început să plângă cu lacrimi de sânge. Icoana se află în dormitorul unui cuplu de italieni. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ VIDEO Vezi aici cea mai impresionantă cerere în căsătorie Agenţia Fitch scade ratingul Spaniei şi Italiei Fitch taie ratingurile Spaniei şi Italiei! Euro şi bursele americane s… Icoana a fost cumpărată în luna august, după care a fost pusă în dormitorul celor doi italieni. După câteva zile au realizat că din ochii Fecioarei curgeau lacrimii roşii. Vestea miracolului s-a răspândit şi a ajuns la urechile preotului din Licata, Don Tonino, care s-a dus la faţa locului. „Nu cred că erau lacrimi. Am verificat să nu existe mecanisme puse în spatele icoanei, ca să nu fie un truc”, a declarat preotul, potrivit Corriere della Sera. Din cauza că pe pereţi erau urme de igrasie, acesta a decis să comunice mai departe „miracolul”, către episcopul de Agrigento, care a demarat o anchetă. Oamenii au luat imediat cu asalt casa unde se află icoana, însă episcopul din regiune a cerut ca poliţia să intervină imediat şi să păzească pictura.”

      http://adevarul.ro/international/europa/video-icoana-fecioarei-maria-plange-lacrimi-sange-italia-1_50ace1877c42d5a6638b226d/index.html

      „Mii de pelerini au dat năvală într-o mică biserică din Argentina, după ce o imagine a lui Isus Hristos părea să plângă cu lacrimi de sânge.

      O substanţă de culoare roşie a fost fotografiată curgând din fruntea lui Isus şi pe obrazul Mântuitorului într-o reprezentare a „Cinei cea de Taină” în biserică.

      Preotul local, Părintele Jorge Gandur, a spus că „substanţa vine de la una dintre rănile pe partea stângă a frunţii lui Hristos, care este produsă de coroana de spini”.[…]

      Vaticanul a recunoscut că Biserica consideră că multe vin din imaginaţia oamenilor sau sunt farse elaborate făcute de oameni care doresc să aibă un câştig financiar.

      Cu cinci ani în urmă, de exemplu, o statuie a Sf. Pio din Pietrelcina, un preot din secolului al 20 cunoscut sub numele de „Padre Pio”, a plâns cu lacrimi de sânge într-o biserică în Marsicovetere, Italia, dar testele au arătat ulterior că era vorba de sângele unei femei.”

      http://www.cotidianul.ro/isus-hristos-plange-cu-lacrimi-de-sange-in-argentina-117446/

      SACRED IMAGES THAT WEEP and/or BLEED: OVERVIEW

      „Sacred images have wept or bled in the past history of the Catholic Church, but never in such numbers and variety as in our own times. Two of the first of these are a picture of Our Lady of Quito which wept in Ecuador, April 20, 1906, and a head of Christ which wept in Spain at Limpias near Santander [1919]. Since then several replicas of that head of Christ of the Limpias have wept tears of water or blood.”

      http://www.catholictradition.org/Mary/tears2.htm

      I Ioan 4:1 – „Iubiţilor, nu daţi crezare oricarui duh, ci cercaţi duhurile daca sunt de la Dumnezeu, fiindca mulţi prooroci mincinoşi au ieşit în lume.”

      II Timotei 4:3-4 – „Caci va veni o vreme cind nu vor mai suferi invatatura sanatoasa ci – dornici sa-si desfateze auzul – isi vor gramadi invatatori dupa poftele lor si isi vor intoarce auzul de la adevar si se vor abate catre basme.”

      Apreciază

      • cristi said, on mai 2, 2015 at 4:48 pm

        Statuetele din tarile catolice care plang este foarte posibil sa fie falsuri.

        „Oricine poate face o imagine sau o statuie sa „planga”. Si arata destul de ciudat. Doar la un ochi; iar in acel lichid sunt diverse particule, mai ales aproape de ochi. Nu va lasati inselati de orice stire.”

        Chiar oricine? „Diverse particule”?

        E vorba de o pictura de la o manastire ortodoxa, care reprezinta un parinte considerat sfant de catre multa lume, si care lacrimeaza de mai multe zile (fenomenul e real, exista deja multi martori, posibilitatea vreunui mecanism ascuns prin care sa se genereze lacrimi e nula. Icoana e sprijinita pe o troita, o bucata de panza picatata. Cine ar putea „face” o icoana sa planga in aceste conditii?

        Si cum isi poate cineva imagina cineva ca intr-o tara ortodoxa, Dumnezeu ar permite aceasta minune daca ar fi fost vorba de o persoana inselata? Va imaginati oare ca Dumnezeu il lasa pe cel rau sa insele atatea suflete? Mai ales intr-o perioada in care se investigheza canonizarea parintelui? Cine a mai pomenit vreo pictura a vreunui inselat sa lacrimeze dupa trecerea lui din aceasta viata? Nu vi se pare un semn de la Dumnezeu acesta? Ca daca ar fi de la cel rau, oamenii simpli ar avea o justificare, fiind vorba de o minune , de ceva suprafiresc.
        Cred ca or sa fie si alte minuni lasate de Dumnezeu despre Arsenie Boca de acest gen, in vazul tuturor. Greu le va fi unora sa izbeasca cu piciorul in tepusa…

        –––––
        Asa-zisul argument al inregistarii audio cu cei trei duhovnici (inregistrati pe ascuns de catre Securitate) nu sta in picioare, sunt doar simple pareri, nici macar duhovnicii nu sunt infailibili, si ei gresesc. Dar inregistarea daca este reala, este una rusinoasa pentru ca e o barfa, iar barfa este un pacat indiferent de cine este facuta. Raspandirea materialului nu le face cinste din pacate.

        De unde reiese ca nu se poate pune baza pe ce spun ei acolo? In primul rand ca ei vorbesc despre opinia pro-reincarnare a parintelui Boca, ceea ce este un fals mare cat casa, contrazis de scrierile parintelui Boca in totala contradictie cu acest zvon, inca aduce arguemnte imbatabile IMPOTRIVA reincarnarii.
        Pe urma, duhovnicul care spune vorbeste ca a vizitat Prislopul dar nu a vrut sa dea ochii cu p. Boca, dovedeste prin vorbe si atitudine ca la acel moment era deja montat impotriva acestuia, il desconsidera, deci subiectivitate la greu. Se vede ca nu il are deloc la inima, aceasta combinat si cu zvonurile preluate au dus la aceasta mica barfa. Zvonurile acestea au fost raspandite de Securitate si INVENTATE in scopul compromiterii lui pentru a-l face necredibil printre credinciosi (asa dupa cum reiese din dosarul sau de la CNSAS intocmit de Securitate, precum ideea reincarnarii, asa-zisul misticismu oriental practicat de parinte, apropiere de nu stiu ce maica – adica lucruri scrise, dovedite negru pe alb). Deci parerile duhovnicilor din inregistrare reprezinta doar simple pareri influentate de zvonuri, cu atat mai mult cu cat contin falsuri evidente, nicidecum probe.

        (Arsenie Papacioc n-a facut niciun knock-out, a cazut in barfa mincinoasa – de care sigur ulterior s-a pocait, pt. ca a fost un mare duhovnic, insa si cei mai mari cad uneori).

        Cuvintele Sf. Ignatie Briancianinov despre inselare si citatele din Sf. Pavel sunt cuvinte generale impotriva inselarii, nu sunt dovezi.

        Parintele Arsenie Boca a predicat mereu in favoarea ORTODOXIEI, toti care l-au cunoscut au spus ca ii indemna sa vina la ortodoxie (vezi greco-catolicii) sau sa ramana fermi in credinta ortodoxa stramoseasca. Erezia lui este doar in mintea unora, parintele nu a predicat invatatura eretica niciodata. Cladirile pictate de el ale bisericii Sf. Sofia si a Vaticanului sunt parte dintr-o profetie, intrucat intreaga pictura de la Draganescu are sens profetic. Despre renuntarea la confesionaltiate, Parintele a vorbit referindu-se la unirea intr-o singura credinta, cea ortodoxa. Nimeni nu poate adeveri ca s-ar fi referit in alt fel, este doar o prespunere subiectiva.
        O alta dovada in favoarea parintelui mai sunt si sunt nenumaratele profetii care s-au implinit, multe din viata oamenilor, inca la zeci de ani dupa ce au fost facute. Profetiile celui rau nu se adeveresc in timp indelungat, cum s-a intamplat in acest caz (decat cele pe timp scurt, provocate de acesta). De asemenea, cel rau nu cunoaste gandurile oamenilor, decat cele insuflate de el, ori din marturii reiese ca oamenilor le erau stiute
        multe din gandurile lor simple, firesti, de catre parinte.

        Nu stiu ce victorie isi inchipuie unii ca au obtinut cu aceasta lupta pe blog, dar cu siguranta Dumnezeu este Cel care va avea ultimul cuvant de spus.

        Apreciat de 1 persoană

      • Ioan said, on mai 2, 2015 at 11:55 pm

        @ Cristi – si in tara noastra la o „icoană” a Maicii Domnului aflată în biserica greco-catolică din Scăiuş, jud. Caraş-Severin, a „lăcrimat” de două ori: la 30 septembrie şi 15 octombrie 1934. Daca vrei, iti pot face si o fotografie cu Stalin sa „planga”. Trebuie sa fim foarte atenti. Sunt oameni necinstiti sufleteste care profita de naivitatea unora si fac icoane sa „planga”. In felul acesta castiga si ei banuti. Sau sunt alte motive.

        Ti-am aratat ca si la papistasi sau la greco-catolici pot sa „planga” „icoanele” sau statuile. Tu cum iti explici fenomenul? Ti-am dat atatea surse.

        La Petru Voda, atunci cand a curs mir din icoana Maicii Domnului s-a umplut valea de buna-mireasma. Aceasta o marturiseste un sofer care avea curse Piatra Neamt- Petru Voda si care era in afara manastirii la o tigara. Si a curs mir. Am vorbit cu dansul la cateva zile dupa minune si omul era miscat de intamplare.

        Nu stiu cat de ortodox mai este poporul roman. Exista si o filmare pe net in care lumea e intrebata ce sarbatoreste de Craciun sau de Pasti si nu stiau. Sunt oameni care nu merg cu anii la biserica. Am nas pe un parinte care pastoreste biserica dintr-o comuna din judetul Bacau. Din peste 3.000 de locuitori, la biserica duminica nu vin decat 30 – 40 de oameni. Parintele incearca sa ii catehizeze, le citeste din Sfintii Parinti, isi da toata silinta. Degeaba. Doar la Pasti vine lume multa, ia lumina si pleaca. Si situatia e asemanatoare si in alte comune din judetul Bacau. Situatia e asemanatoare in toata tara. Sunt care nu fac diferenta intre credinte. Pentru ei biserica papala sau Ortodoxa e acelasi lucru. Sau multa lume are convingerea ca toti oamenii se inchina aceluiasi Dumnezeu, fie ca ii spun Allah sau altceva. Sunt oameni care nu stiu ca Hristos este Dumnezeu. Despre ce popor ortodox vorbim? Putini sunt cei care mai tin adevarata credinta si o traiesc. Romania si-a pierdut orientarea. Poporul cu milioane de avorturi, cu fete care se prostitueaza cu miile in strainatate sau in tara, cu preoti si ierarhi ecumenisti, cu oameni idolatrii, inchinatori la bani, manelizat, prostit de televizor, avand patima lacomiei pantecelui si a celor de sub pantece, cu milioane de voturi pro Iliescu sau alt mason nu are discernamant duhovnicesc. Trebuie sa avem rabdare si sa nu ne pronuntam inainte de vreme. Arsenie Boca a avut rataciri si repet nu stiu daca s-a pocait pentru ele. Raman sceptic. E opinia mea.

        Sfantul Justin Parvu spunea intr-un interviu: “Generatia actuala este bolnava, handicapata.”

        Ascultati, va rog la minutul 1:50:

        Nu cred in tot ce aud la televizor sau aiurea. Daca ortodocsii se luau dupa asa-zisele minuni facute de anumiti oameni de-a lungul timpul acum nu mai aveam crestinism.

        Si tablourile papistase „plang” sau sunt „facute” sa „planga”. Daca daca vad aceasta inseamna ca Dumnezeu e cu ei si acolo e adevarul? Dumnezeu e cu noi si adevarul se afla in Biserica noastra. Daca un barbat nu respecta dreapta credinta si daca nu sunt dovezi concrete ca s-a lepadat de rataciri inainte de moarte pentru mine nu e sfant. O conditie sine qua non e dreapta credinta. Fara ea nu putem vorbi de sfintenie.

        Si Simon Magul a facut semne si „minuni” infricosate aceasta inseamna ca e sfant daca lumea il cinstea foarte mult incat i-a ridicat o statuie.

        Sfantul Justin Martirul si Filozoful spune in ” Apologia intaia in favoarea crestinilor catre Antoninus Pius”:

        „In al treilea rînd, observăm că şi după înălţarea lui Hristos la cer, demonii au scos la iveală pe anumiţi oameni, care au spus despre ei că sînt zei şi care nu numai că nu au fost prigoniţi de voi, ci dimpotrivă au fost învredniciţi şi de onoruri. Astfel, un oarecare Simon Samariteanul, din satul care se cheamă Gitthon, care în vremea Cezarului Claudiu, cu ajutorul demonilor, a săvîrşit minuni de magie în cetatea voastră împărătească, Roma, a fost socotit drept zeu şi a fost cinstit de către voi cu o statuie, care i s-a ridicat pe o insulă din rîul Tibru, dintre cele două poduri, avînd pe ea săpată, în limba latină, inscripţia aceasta: SIMONI DEO SANCTO”. Şi aproape toţi samaritenii, ba chiar şi unii de alte naţionalităţi, îl adoră, recunoscîndu- l ca cea dintîi divinitate a lor şi i se închină; iar despre o oarecare Elena, care-l însoţea pretutindeni în vremea aceea şi care,
        mai înainte trăise într-un loc de prostituţie, s-a spus că este prima lui noţiune. Un altul, Menandru, şi el deopotrivă samaritean, de fel din satul Cappareteea, devenind şi el ucenicul lui Simon, ştim că pe cînd se găsea la Antiohia, cu ajutorul demonilor care lucrau prin el, a înşelat pe mulţi prin diferite meşteşugiri magice, căutînd să convingă pe adepţii lui că nu vor muri.” (pagina 42)

        ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colectie_RO/Apologeti%20de%20limba%20greaca.pdf

        Daca antihrist va veni si va face semne, il veti primi pentru „minunile” sale?

        Apreciat de 1 persoană

      • Ioan said, on mai 3, 2015 at 12:14 am

        P.S. @ Cristi – scrii: „Arsenie Papacioc […] a cazut in barfa mincinoasa – de care sigur ulterior s-a pocait, pt. ca a fost un mare duhovnic, insa si cei mai mari cad uneori). De unde stii tu toate acestea? Spunand lucrurile acestea il judeci, iar judecata e permisa doar in caz de erezie. De unde stii tu ce a fost in sufletul acestui mare parinte? Ai avut vreo vedenie? Si daca nu ai avut, inseamna ca te crezi mai bun ca el din moment ce ai dat un verdict in legatura cu starea lui interioara sau cu faptele acestuia.

        Mandria te indeamna sa spui asemenea lucruri. Nu e tarziu sa iti revii. Numai bine iti doresc!!

        Apreciază

  12. Feanor said, on mai 2, 2015 at 11:25 am

    Desi se vor afisa pe blog noi titluri, cu siguranta, ca totul se va schima de aici in colo , in priviinta temei “ Arsenie Boca.”

    Unele concluzii este necesar sa se traga, astfel:

    – Arsenistii isi ling ranile dupa infruntarea decisiva cu cei care traiesc crestin-ortodoxia, pe linia adevaratilor duhovnici: A.Papacioc, I.Cleopa si Justin Pirvu.
    – Nu se vor gasi nicaieri , pe alte bloguri, atate informatii revelatoare despre A. Boca si curentul sectar arsenist.
    -Lupta dintre cei doi Arsenie este castigata in mod clar de catre Arsenie Papacioc, care l-a facut knockout pe inselatul A. Boca, care visa probabil la titlul de „mare sfant”al ortodoxiei romanesti.
    – Dovezile au aparut si au curs in mod uimitor, in timpul polemicilor, si in defavoarea lui A. Boca si a fanilor sai, ferventi sustinatori pana la ridicol.
    – Pentru cine ar dori sa afle adevarul si nu manipularea care se face in mass-media si alte bloguri , ar trebui sa caute pe Saccsiv acest articol edificator:’https://saccsiv.wordpress.com/2015/04/27/parerea-mea-despre-parintele-arsenie-boca-parintele-arsenie-boca-despre-yoga-intr-o-pictura-din-biserica-draganescu/#comments. Care a scris istorie in blogosfera, si chiar daca nu va avea putere de convingere in BOR, va ramane marturie a tuturor celor ce nu au tacut si au luptat pentru Adevar, inaintea Domnului Dumnezeu.
    -La inceputul articolului mai sus mentionat, incercam sa fiu impaciuitor , desi stiam ratacirile lui A. Boca, dar cand am vazut ca se sustine fara temei ideile eretice la adresa Bisericii crestine ortodoxe , a trebuit sa iau atitudine.
    – Tema A. Boca, pe siturile crestin-ortodoxe si antisistem ori cele oficiale ale mass-mediei, gasim numai articole laudative, si nu ne mira asta, caci se stie cui apartin acestea. Pana si esotericii si yoghinii il fac ” martir” si ” sfant”. Ceea ce spune foarte multe despre cine a fost A. Boca. Despre Justin Pirvu nu se spune nimic, de ce? Pentru ca tinea de linia traditionala crestin-ortodoxa si nu era de-al lor.
    – Multumiri sincere, si pot spune asta, fratilor” Ioan, el, andrei-d, Marya.fly, Maria, Ortodoxie2013, Tanase, Emmma, si poate ca sunt mai multi si imi cer iertare daca i-am uitat. Pentru mine, ati devenit ca adevaratii frati, care pentru marturisire ne pregatim, caci asa cum ati spus si voi, Arsenie Boca, este doar inceputul smintelilor in tara noastra.

    Nu credeam ca noi ceilalti, mireni, care sincer scriem despre crestin-ortodoxie, cea adevarata, de la Sfintii Parinti, sa avem puterea de a lua atitudine in spatiul acesta al internetului, care a devenit mai popular decat mass-media mainstream, al cititorilor de prompter. Oameni buni, blogurile au devenit mai populare decat ei, iar asta i-a ingrijorat peste masura. Sper sa nu faca ceva, o inventie, si sa opreasca blogerii adevarati( precum saccsiv) sa mai poata publica articole. Iata ca, cate adevaruri s-au spus si cata lumina s-ar face daca ceilalti, aflati pa baricada celor inselati de A. Boca, s-ar trezi la realitate, dar asta nu tine de noi, cei care am comentat in duhul ortodoxiei, ci de Bunul Dumnezeu, sa le arate calea cea adevarata, caci noi am cam obosit sa ii mai trezim, si iata, fratele Ioan, va spun sincer, ca nu am mai vazut pe cineva atat de inteligent si bine informat, sincer si atat de rabdator in a explica arsenistilor, care il atacau cu probleme neserioase, si cred ca el se roaga pentru acestia, dar ei in schimb acuma il urasc , asa cum apare, incredibil! amenintare lui Iacoboaie fata de el, comentatorul atat de vechi al acestui blog, si il stiu, pentru ca si eu am ani buni de cand il vad postand aici. Este un lucru extrem de grav ceea ce a afirmat si credem ca ar trebui ignorat pentru asemenea amenintare fata de cineva care scrie sincer si culmea pentru Iacoboaie, spune lucruri adevarate. Frate el, suntem alaturi de tine. Si felicitari lui Saccsiv, pentru ca isi apara comentatorii si ii protejeaza de atfel de oameni, care atunci cand nu mai au argumente, ameninta.

    Am spus si ma repet de atatea ori daca e nevoie, blogul Saccsiv a rams printre putinele care mai spun adevarul. Usor- usor s-a cernut graul de neghina. Nu mai e un mister pentru nimeni ca ne asteapta cele mai cumplite prigoane din cate s-au mai vazut pe pamant.
    Cat priveste sustinerea lui A. Boca , este vadita ca fiind caderea in erezie a sectei arseniste, iata un citat din Ignatie Briancianinov referitor la acest pacat:’ Erezia, fiind un pacat greu, pacat de moarte, se vindeca usor si hotarator ca pacat al mintii prin darea ei nefatarnica din toata inima, anatemei”. Desigur ca, arsenistii inraiti, daca vor continua astfel, vor fi considerati eretici , caci nu este posibil sa sustii usor, fara judecata un eretic si inselat cum a fost A. Boca. Ne pare rau de el, dar asta este realitatea, iar toti cei ce il sprijina nu vor sa o accepte.
    Si inca un citat referitor la eretici al Sfantului Apostol Pavel, care ne indeamna sa ne departam de cei care se impotrivesc invataturii ortodoxe:” Si va indemn, fratilor, sa va paziti de cei ce fac dezbinari si sminteli impotriva invataturii pe care ati primit-o. Departati-va de ei”. (Rom.16:17)

    ” Va las cu Dumnezeu. Ca a Lui este ajutorul si al Lui mila.Amin. ” ( Varsanufie)

    Jesse Blue.

    Apreciat de 2 persoane

    • tanase said, on mai 2, 2015 at 2:07 pm

      @Feanor, multumesc frate Dumnezeu sa te aiba in paza! Din pacate oamenii nu isi dau seama ca sunt victimele duhului samavolnic ce le stapaneste sufletele, orbirea duhovniceasca e cea mai temuta boala. De aceea ne sunt adresate continuu indemnurile dumnezeiesti; „privegheati…”, „luati seama…”, „luati aminte …”, „cercetati…”, „sa nu cadeti…”, „sa nu va insele…”, „nimeni sa nu se abata de la harul lui Dumnezeu…” s.c.l.
      „Noi nu suntem (fii) ai îndoielii spre pieire, ci ai credinţei spre dobândirea sufletului.” (Ev.10;39). Amin.

      Apreciat de 1 persoană

      • Feanor said, on mai 3, 2015 at 10:31 am

        Multimesc mult frate tanase. Cuvintele tale sunt incurajatoare si arata ca asa trebuie sa fie crestinii-ortodocsi: sa spuna raspicat unde-i erezia si sa -i adune pe ceilalti frati intru credinta adevarata ortodoxa laolalta.
        Frate tanase, imi vine sa plang cat sunt de atacat de acel bloger. Imi este frica de el, caci nu stiu cine este, si chiar Saccsiv s-a exprimat ca nu are incredere in el. Mi-am exprimat doar o parere a mea personala, oare am facut ceva rau? Si sunt atacat ca sunt :mason, inchizitor si cate si mai cate , de se ia de mine, fara ca sa-i raspund, caci nu mai vreau, vreau sa ma lase in pace, pentru ca simt ca ma hartuieste, iar eu vreau sa imi vad de viata mea simpla. Nu stiu de ce mi-a publicat comentariul meu de pe saccsiv la el pe blog, ca sa ma jigneasca comentatorii lui? Oare este crestineste asa ceva? Nu mai vreau sa spun nimic de Arsenie Boca , si cu asta vreau sa fiu lasat in pace. Iti spun ca imi vine sa plang, caci nu stiu in ce m-am bagat si ma rog Maicii Domnului sa ma aiba in paza…

        Pomul se cunoaste dupa roade si omul dupa fapte

        Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 2, 2015 at 7:46 pm

      Feanor, zis Jesse Blue (Jesse albastru)

      AȚI CITIT VREUN COMENTARIU ÎN CARE EU L-AM AMENINȚAT PE ,,IOAN”?… DEȘI UNII DINTRE EI M-AU AMENINȚAT PE MINE…

      Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 2, 2015 at 7:56 pm

      Ioan

      CÂND NU MAI ARGUMENTE SĂ CONVINGI, SE TRECE LA ATAC LA PERSOANĂ, LA DISCREDITAREA INTERLOCUTORULUI ÎN FEL ȘI CHIP… AM FOST CONCIS?

      Apreciază

      • Irina said, on mai 4, 2015 at 10:02 am

        Radu Iacoboaie, felul agresiv prin care il aperi pe pr Arsenie Boca se aseamana foarte mult cu aceea atitudine a sectarilor atunci cand incearca prin orice mijloc sa bage in mintile oamenilor ideile lor. Intelege o data ca noi nu suntem sceptici fata de pr Arsenie Boca, din lipsa de ocupatie sau ca sa ne aflam in treaba. Motivele noastre sunt destul de justificate. Mai intelege ca nu este o lupta impotriva pr Arsenie Boca ci mai degraba o cerecetare a duhurilor, inainte de a crede orbeste in ceva sau in cineva. Dumnezeu Insusi ne cere sa cercetam si apoi sa credem pentru ca spre deosebire de catolici, in Ortodoxie minunile nu sunt reperul esential ca un om sa fie sfant, deoarece se stie clar ca si diavolul poate face minuni, exemplul Petrache Lupu cred ca este de ajuns. Te sfatuiesc sa fii mai calm si sa lasi totul in voia lui Dumnezeu care este Singurul in masura sa decida cine e sfant si cine nu. Noi cei care suntem neincrezatori in sfintenia pr Arsenie Boca, din motive intemeiate, credem ca nu gresim prin aceasta atitudine a noastra, si cred ca nici parintele, daca este sfant nu se va supara pe noi, sunt sigura de asta, pentru ca nu trebuie sa ne ghidam dupa sentimentalisme, si sa ne lasam impresionati de minuni, ci sa ne lupatm cu patimile cat mai aprig, acesta este scopul nostru adevarat.

        Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 2, 2015 at 8:09 pm

      AȚI OBSERVAT FRAȚILOR ORTODOCȘI, V-AȚI CONVINS CÂT DE VICLENI POT FI DENIGRATORII, HULITORII ȘI INCHIZITORII PĂRINTELUI ARSENIE BOCA? ÎNTORCÂND ADEVĂRUL CU SUSUL ÎN JOS, PRACTIC RĂSTURNÂNDU-L FĂRĂ NICI O JENĂ ȘI PROCESE DE CONȘTIINȚĂ? ȘI NE ÎNTREBĂM CINE SUNT EI? UNII DINTRE EI SE ASCUND DUPĂ CEL PUȚIN DOUĂ NICK-URI PENTRU A NU FI RECUNOSCUȚI, ÎN TIMP CE EU SPRE EXEMPLU MĂ AFIȘEZ CU NUMELE REAL PENTRU CĂ NU AM NIMIC DE ASCUNS… SĂ ȘTIȚI CĂ FORȚA MASONERIEI STĂ TOCMAI ÎN CARACTERUL EI OCULT ȘI PRACTICILE EI OCULTE…

      SĂ NU VĂ MIRE CÂND VEȚI DESCOPERI FRANCMASONI SAU ECUMENIȘTI MAI TÂRZIU PRINTRE CEI CARE AU SCRIS PE BLOGUL SACCSIV ATÂTEA COMENTARII PLINE DE REPROȘURI, ACUZAȚII, UNEORI CHIAR AMENINȚĂRI… NU CRED CĂ ESTE DOAR PĂREREA MEA… SUNT DESTUI COMENTATORI CARE AU MĂRTURISIT ADEVĂRUL. INSISTENȚA LOR ARE O MOTIVAȚIE FOARTE PUTERNICĂ: ÎMPIEDICAREA CU ORICE PREȚ A CANONIZĂRII SALE ȘI A SFINȚILOR ÎNCHISORILOR COMUNISTE, PORUNCĂ FIIND DE LA PATRIARH ȘI MASONERIE…

      Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 2, 2015 at 8:11 pm

      Fals gramatical: ” Va las cu Dumnezeu. Ca a Lui este ajutorul si al Lui mila.Amin. ” ( Varsanufie)

      Apreciază

    • tanase said, on mai 2, 2015 at 10:02 pm

      Iacoboiaie zevzecule, ce argumente mai vrei mai ratacitule sterp la mine?!? CE ARGUMENTE MAI VREI?!? Pute totul in jurul tau miselule, ai depasit culmea tampeniei si a ereziei.
      Si tu Iacoboiaie, la fel ca si fariseii din vechime, cu toate ca au vazut atatea minuni ale Mantuitorului, VOIAU UN SEMN! Fariseii eretici, cautau sa-l prinda cu viclesuguri, instigau oamenii, si treceau peste toate dovezile ca si cum nu ar fi fost, ispitindu-L cand „cu un ban”, cand cerand semne, cand aducand acuzatii false, etc. Poti fi mandru Iacoboiaie, ai reusit de minune sa te hranesti cu „aluatul fariseilor” devenind chiar tu o „plamada fariseica”.
      Loaza ce esti!

      Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 3, 2015 at 1:14 am

        Mulțumesc pentru injurii. Nu știu dacă să-ți spun frate, pentru că am mari îndoieli că ai putea fi ortodox. Nu ești calm, ponderat în aprecieri, sari de la una la alta, inversezi rolurile, pui în gura mea doleanțe fanteziste…

        N-AM CERUT NICI UN SEMN ,,TANASE” SAU CINE EȘTI TU… CI DOAR DOVEZI ȘI ARGUMENTE PLAUZIBILE PENTRU ACUZAȚIILE EXTREM DE GRAVE PE CARE LE FACEȚI LA ADRESA ATÂT A PĂRINTELUI ARSENIE BOCA, CÂT ȘI A NOASTRĂ (ȘI NU SUNTEM PUȚINI)…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 3, 2015 at 1:18 am

        CU ACUZAȚIA DE EREZIE ȘI CU CEA DE ÎNDRĂCIRE (POSEDARE DEMONICĂ) NU SE POATE JUCA NIMENI… CA ORTODOX, NU POȚI SĂ LAȘI SĂ PLANEZE ASUPRA TA O ASEMENEA DEFORMARE A ADEVĂRULUI, CARE TE FACE PĂRTAȘ IADULUI… LA ASEMENEA ACUZAȚII UN ORTODOX ADEVĂRAT NU POATE STA NEPĂSĂTOR…

        Apreciază

      • tanase said, on mai 4, 2015 at 5:39 pm

        Iacoboiaie repeti ca un patefon stricat ca tot vrei „DOAR DOVEZI”, „ARGUMENTE PLAUZIBILE”, iar cele ce iti sunt prezentate le anulezi din start, ca un veritabil autist ratacit la minte ce esti si apoi iarasi repeti ; „argumente”, „dovezi”, „fapte”, ….”argumente”, „dovezi”, „fapte”, ….”argumente”, „dovezi”, „fapte”, ….
        Din cauza ta incepe se semene a balamuc pe aici, se vede ca iti este atrofiat simtul masurii.

        Apreciat de 1 persoană

    • Ioan said, on mai 3, 2015 at 1:26 pm

      Feanor – nu mai baga in seama pe toti. Noi trebuie sa ascultam de Sfintii Parinti, nu pe orice om. Sa iti dea Dumnezeu bucurie si pocainta.

      Si ce daca rad oamenii de tine?

      Aminteste-ti de cuvantul lui Hristos ca zice:
      ” Vai vouă, când vă vor zice bine toţi oamenii, că într’acest chip făceau prorocilor celor mincinoşi părinţii lor.” (Luca 6, 26)

      Apreciat de 1 persoană

    • Ioan said, on mai 4, 2015 at 3:36 pm

      In cazul in care nu ai vazut comentariul de mai jos.

      Jesse Blue – nu mai baga in seama pe toti. Noi trebuie sa ascultam de Sfintii Parinti, nu pe orice om. Sa iti dea Dumnezeu bucurie si pocainta.

      Si ce daca rad oamenii de tine?

      Aminteste-ti de cuvantul lui Hristos ca zice:
      ” Vai vouă, când vă vor zice bine toţi oamenii, că într’acest chip făceau prorocilor celor mincinoşi părinţii lor.” (Luca 6, 26)

      Apreciază

  13. cristi said, on mai 2, 2015 at 5:16 pm

    „Mi s-a întâmplat să întâlnesc şi să aud vorbind oameni, care se refe­reau perfid, cu o bucurie răutăcioasă la nişte „pete” din viaţa şi activitatea unor oameni de seamă şi chiar sfinţi şi care, pentru acele „pete” reale sau închipuite, defăimau toată viaţa acelor persoane, zicând de ele că ar fi fost făţarnice sau chiar că s-ar fi lepădat de Dumnezeu. Ei sunt gata să-şi susţină afirmaţiile cu fapte, numai că şi acestea sunt tot atât de obscure şi de îndoielnice ca şi obscurul, suspectul şi vicleanul lor suflet, care, cu o „pată” a altuia, păcat sau slăbiciune, vor să-şi asigure o falsă justificare propriilor lor fapte reprobabile.

    Prin acestea însă nu se pot scuza nicicum, ci dim­potrivă, îşi aduc o şi mai mare osândă, fiindcă „văd paiul din ochiul fratelui” şi îl judecă, dar „bârna din ochiul lor – da, o ditamai bârnă – nu o iau în seamă” (cf. Matei 7, 3). Zice: acest părinte sau acesta s-a făcut vinovat de cutare sau cutare păcat. Ei, şi ce? E om, şi nu este om care să nu greşească. „Dacă zicem că păcat nu avem, ne amăgim pe noi înşine şi adevărul nu este întru noi” (1 Ioan 1, 8). Eşti tu, oare, fără de păcat? Dacă nu eşti, de ce arunci în fratele tău cu piatra osândirii?

    Dacă aş începe să-ţi caut viaţa, „la bani mă­runţi”, raportând-o la cuvântul lui Dumnezeu, ţi-aş putea condamna şi eu păcatele, multe şi grele, cu propriile tale cuvinte. Aş putea să te învinuiesc de trufie, de îngâmfare, de necredinţă, de iubire de agonisire, de desfrânare, de tâlcuire anapoda a cuvântului lui Dumnezeu şi a poruncilor Sale, de ră­ceală în credinţă şi de câte altele. Ţi-aş găsi, poate, nu o singură „pată”, ci întreg trupul tău devenit o imensă pată neagră, fiindcă ochiul minţii tale este viclean.

    Cât de mult mă scârbeşte această drăcească satisfacţie de păcatul altuia, această infernală strădanie de a demonstra păcatele, adevărate sau închipuite, ale omului! Şi când te gândeşti că cei cărora le place să se ocupe de aşa ceva îndrăznesc să susţină că o fac din respect şi că încearcă, prin toate mijloacele să îndeplinească porunca lui Dumnezeu despre iubirea aproape­lui! Despre ce iubire poate fi vorba când cauţi cu orice preţ să vezi şi să gă­seşti chiar şi la oamenii de seamă şi la sfinţi pete negre şi când, pentru un sin­gur păcat, cauţi să le ponegreşti toată viaţa, refuzând să li-l treci cu vederea, chiar şi atunci când ar fi cazul.

    Uitat-aţi oare că dragostea „toate le rabdă” (1 Corinteni 13, 7)? Ce rău imens fac lor înşile şi altora aceşti viermi moraliza­tori! Ei fac să se surpe în conştiinţa multora respectul legitim faţă de anumite persoane, să li se întunece prestigiul, să nu mai poată fi luaţi drept exemplu de urmat, agită spiritele cu gând de osândă, îşi fac rău lor înşile, luând de la diavolul otrava judecării aproapelui. Frate! „Cine eşti tu, ca să judeci pe sluga altuia? Pentru stăpânul său stă sau cade. Dar va sta, căci Domnul are putere să-l facă, să stea” (Romani 14, 4)”.

    Ioan de Kronstadt

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 2, 2015 at 9:28 pm

      DIN EVANGHELIA DUPĂ LUCA (din capitulul 6)

      22. Fericiţi veţi fi când oamenii vă vor urî pe voi şi vă vor izgoni dintre ei, şi vă vor batjocori şi vor lepăda numele voastre ca rău din pricina Fiului Omului.
      23. Bucuraţi-vă în ziua aceea şi vă veseliţi, că, iată, plata voastră multă este în cer; pentru că tot aşa făceau proorocilor părinţii lor.
      24. Dar vai vouă bogaţilor, că vă luaţi pe pământ mângâierea voastră.
      25. Vai vouă celor ce sunteţi sătui acum, că veţi flămânzi. Vai vouă celor ce astăzi râdeţi, că veţi plânge şi vă veţi tângui.
      26. Vai vouă când toţi oamenii vă vor vorbi de bine. Căci tot aşa făceau proorocilor mincinoşi părinţii lor.
      27. Iar vouă celor ce ascultaţi vă spun: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi;
      28. Binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri.
      29. Celui ce te loveşte peste obraz, întoarce-i şi pe celălalt; pe cel ce-ţi ia haina, nu-l împiedica să-ţi ia şi cămaşa;
      30. Oricui îţi cere, dă-i; şi de la cel care ia lucrurile tale, nu cere înapoi.
      31. Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea;
      32. Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei.
      33. Şi dacă faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii acelaşi lucru fac.
      34. Şi dacă daţi împrumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai.
      35. Ci iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi nimic în schimb, şi răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi.
      36. Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv.
      37. Nu judecaţi şi nu veţi fi judecaţi; nu osândiţi şi nu veţi fi osândiţi; iertaţi şi veţi fi iertaţi.
      38. Daţi şi se va da. Turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată, clătinată şi cu vârf, căci cu ce măsură veţi măsura, cu aceeaşi vi se va măsura.
      39. Şi le-a spus şi pildă: Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă?
      40. Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.
      41. De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău, iar bârna din ochiul tău nu o iei în seamă?
      42. Sau cum poţi să zici fratelui tău: Frate, lasă să scot paiul din ochiul tău, nevăzând bârna care este în ochiul tău? Făţarnice, scoate mai întâi bârna din ochiul tău şi atunci vei vedea să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.
      43. Căci nu este pom bun care să facă roade rele şi, iarăşi, nici pom rău care să facă roade bune.
      44. Căci fiecare pom se cunoaşte după roadele lui. Că nu se adună smochine din mărăcini şi nici nu se culeg struguri din spini.
      45. Omul bun, din vistieria cea bună a inimii sale, scoate cele bune, pe când omul rău, din vistieria cea rea a inimii lui, scoate cele rele. Căci din prisosul inimii grăieşte gura lui.
      46. Şi pentru ce Mă chemaţi: Doamne, Doamne, şi nu faceţi ce vă spun?
      47. Oricine vine la Mine şi aude cuvintele Mele şi le face, vă voi arăta cu cine se aseamănă:
      48. Asemenea este unui om care, zidindu-şi casă, a săpat, a adâncit şi i-a pus temelia pe piatră, şi venind apele mari şi puhoiul izbind în casa aceea, n-a putut s-o clintească, fiindcă era bine clădită pe piatră.
      49. Iar cel ce aude, dar nu face, este asemenea omului care şi-a zidit casa pe pământ fără temelie, şi izbind în ea puhoiul de ape, îndată a căzut şi prăbuşirea acelei case a fost mare.

      Apreciază

      • saccsiv said, on mai 2, 2015 at 9:50 pm

        Radu Iacoboaie

        Nu mai posta cu litere ingrosate.

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 2, 2015 at 10:11 pm

        saccsiv

        Cum dorești. Am dorit doar ca literele să fie mai vizibile și să fie citite cu mai multă ușurință. Pentru mine acesta este un aspect minor. Voi posta fără litere îngroșate…

        Apreciază

  14. curelusa said, on mai 2, 2015 at 11:22 pm

    Cand la acest articol erau 801 comentarii am avut o curiozitate, sa vad cam cum arata comentariile si comentatorii, asa ca am facut urmatoarele grafice; parerea mea nu se regaseste, pozitia mea fiind neutra (consider pe parintele Arsenie Boca un erou al neamului nostru prin viata pe care a avut-o, in privinta sfinteniei sale sau a altcuiva nu pot sa ma pronunt)

    Pe marginea cifrelor, la categoria Contra observ ca primii patru comentatori au 86% din comentarii, la categoria Pro se detaseaza Radu Iacoboaie cu 49% din comentarii, insa ceilalti comentatori au o pozitie echilibrata

    Imi cer scuze daca am incadrat gresit pe cineva, uneori chiar nu am putut sa-mi dau seama care e pozitia comentatorului, mai ales la cei cu comentarii putine si scurte; intre neutru si pro am ezitat de cateva ori in cazul unor comentatrii foarte cuminti

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 3, 2015 at 1:06 am

      Foarte inspirat demersul tău! Rezultă după cum se vede că INDECIȘII sunt cu puțin mai mulți decât cei pe care-i numești PRO și CONTRA…. Schița asta este de fapt un mic studiu sociologic, un fel de sondaj foarte interesant de analizat…

      CRED CĂ INDECIȘII VOR TRANȘA PÂNĂ LA URMĂ ,,BĂTĂLIA”… PENTRU CANONIZAREA PĂRINTELUI ARSENIE BOCA AICI PE BLOG, ADICĂ ON-LINE… POPORUL ROMÂN ÎNSĂ, LA MODUL GENERAL VORBIND, DEJA L-A CANONIZAT… PRIN MIJLOCIREA SFINȚIEI SALE S-AU FĂCUT MULTE MINUNI ÎNAINTE DAR MAI ALES DUPĂ MOARTE…

      GREȘESC CUMVA CEI CARE ÎL CINSTESC PE PĂRINTELE ARSENIE BOCA? SAU CEI CARE ÎL ATACĂ ȘI-L DENIGREAZĂ PERMANENT? DAR INDECIȘII, CARE SE TEM SĂ NU GREȘEASCĂ SAU SOCOT CĂ NU ESTE TREABA LOR… DIN BISERICA LUI HRISTOS FACEM PARTE CU TOȚII, CEI CARE SUNTEM ORTODOCȘI…

      AR FI FOARTE RELEVANT DE VĂZUT CÂȚI DINTRE CEI ,,CONTRA” SUNT CU ADEVĂRAT ORTODOCȘI… INTUIȚIA ÎMI SPUNE CĂ SUNT PUȚINI LA NUMĂR… ȘI ATUNCI ÎNȚELEGEM DE FAPT CE SE ÎNTÂMPLĂ… DE CE SE ADEVEREȘTE ȘI PROFEȚIA PRECUM CĂ ,,ȚARA VA LUA FOC DE LA PRISLOP”…

      Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 3, 2015 at 1:23 am

        Pe ,,ortodoxia catholica” (probabil preotul Matei Vulcănescu) l-ai trecut la NEUTRU… Știm sigur că este CONTRA, poate cel mai mai… pentru că din umbră conduce campania de denigrare și nu de azi, de ieri…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 3, 2015 at 1:26 am

        Matei Vulcănescu fiind ,,profesorul” lui Danion Vasile și al multor altora!… Despre care Danion îmi spusese că este un ,,titan” al teologiei românești…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 3, 2015 at 12:50 pm

        NUMĂRUL DE COMENTATORI ,,PRO” ESTE MULT MAI MARE FAȚĂ DE CEI ,,CONTRA” (31 față de 15)… lA FEL ȘI NUMĂRUL COMENTARIILOR… ASTA NE SPUNE MULTE…

        Apreciază

      • curelusa said, on mai 3, 2015 at 2:34 pm

        i-am incadrat la o rubrica sau alta dupa cum au postat la acest articol, chiar daca parerea lor spusa in alta parte era alta, de exemplu pe scortisoara am trecut-o la neutri pentru ca asa afirma, ea il apreciaza pe parinte ca sfant, insa nu este de acord cu canonizarea acum; pe Maria am trecut-o tot la neutri pentru ca atitudinea ei la acest articol este neutra si rezervata, desi si-a exprimat opinia vehement contra oriunde a avut ocazia etc.

        in ceea ce priveste multiconturile, asta nu am luat in calcul pentru ca nu am instrumente cu care sa dovedesc si nici nu ar fi corect, pana la urma daca o persoana se joaca de pe mai multe conturi intr-o chestiune religioasa inseamna ca ii place sa joace periculos si cine sunt eu sa ii stric jucariile; am vazut de exemplu ca Feanor transmite un singur mesaj semnat Jesse Blue, daca treceam mesajul tot la Jesse Blue, deja erau 14 comentatori / 28 comentarii, adica o medie de 20 mesaje/comentator

        referitor la categoria Pro, cifrele arata ciudat din cauza ta, deoarece ai doar tu jumatate din comentarii – aproape 200; fara acestea lucrurile ar fi fost mai echilibrate, probabil ceilalti comentatori pro ar fi postat mai mult iar cei din tabara Contra mai putin, deoarece foarte multe mesaje iti sunt adresate direct; nu se poate sti decat daca data viitoare esti mai rezervat

        ce mi se pare important este ca aproape nu exista argumente teologice, ceea ce arata ca „batalia” aici pe bolg se duce intre crestini obisnuiti cu afinitati teologice, cu multa literatura ortodoxa citita, cu multa cultura ortodoxa, insa fara pregatire teologica ( undeva un comentator punea la zid cu apelativul eretic pe un altul pentru ca pomenise de atributele lui Dumnezeu)

        numarul de comentatori pro vs contra arata ca in nici un caz cei pro nu pot fi numiti „sectanti arsenisti” de catre antiarsenisti, ci mai degraba acestia trebuie sa-si revizuiasca atitudinea, limbajul, argumentele; exista cateva semne de intrebare cu privire la invataturile/opiniile parintelui si e pacat sa nu se raspunda clar, dogmatic, pentru cei din afara clerului care asteapta sincer lamuriri

        Apreciat de 1 persoană

      • tanase said, on mai 3, 2015 at 8:28 pm

        @curelusa e interesant graficul tau si chiar util intr-o mare masura. Trecand peste explicitarea tehnica a graficului realizat de tine prin analiza elementelor ce il compun (pe care nu doresc sa le comentez), as dori sa ma opresc la afirmatiile urmatoare;
        1. „ce mi se pare important este ca APROAPE NU EXISTA ARGUMENTE TEOLOGICE – Cum adica „aproape”? Cam abiguu nu-i asa? „… nu exista argumente teologice” – te intreb respectuos „Ai competente teologice inalte, (doctorate, masterate, etc) care e baza „argumentarii” tale cum ca „nu exista argumente teologice”?
        2. CONCLUZIA ta „teologica” … „ceea ce arata ca „batalia” aici pe bolg se duce intre crestini obisnuiti cu afinitati teologice (ASAAA!), cu multa literatura ortodoxa citita(BUUUN!), cu multa cultura ortodoxa(ADEVARAT!), INSA(!!!) fara pregatire teologica”(pai de unde stii?) e una TRUNCHIATA SI EVIDENT GRESITA! Sa concluzonezi ca-i lipseste cuiva „pregatirea teologica” doar cu argumentul „undeva un comentator punea la zid cu apelativul eretic pe un altul pentru ca pomenise de atributele lui Dumnezeu”(doar atat!) – e evidenta FORTAREA formularii concluziei.
        Am avut impresia ca la realizarea schemei vei fi impartiala – tu ocupandu-te doar de „o chestie tehnica” insa nu e deloc asa, trebuia sa te pui si pe tine la „pro”, caci asa ar fi graficul mai corect!

        „numarul de comentatori pro vs contra arata ca in nici un caz cei pro nu pot fi numiti „sectanti arsenisti” (de unde logica asta? Cauta mai bine la definitia „SECTA” din DEX si vezi acolo) de catre antiarsenisti, CI mai degraba ACESTIA TREBUIE (DACA „TREBUIE” – NE CONFORMAM – SA TRAITI!) sa-si revizuiasca atitudinea (ASAAAA!), limbajul (mda – astia „pro” au fost impecabili in folosirea limbajului!), argumentele (CRED CA NU STII CE INSEAMNA „ARGUMENT”),; exista cateva semne de intrebare cu privire la invataturile/opiniile parintelui (DA EXISTA!) si e pacat sa nu se raspunda clar, dogmatic,(S-A RASPUNS DESTUL DE CLAR SI DE DOGMATIC, SE VEDE CA ORI NU AI CITIT, ORI NU AI INTELES RASPUNSURILE!) pentru cei din afara clerului care asteapta sincer lamuriri(ASA DECI RECUNOSTI CA ESTI „din afara clerului” – atunci CUM POTI SA EMITI ASEMENEA „PARERI” CUM CA „APROAPE NU EXISTA ARGUMENTE TEOLOGICE”, „…fara pregatire teologica”, „trebuie sa-si revizuiasca …ARGUMENTELE”?!?)
        E clar ce „competente” logice si mai ales teologice ai, cauta mai intai sa mai citesti, sa te rogi si sa practici si te asteptam la „dezbateri si argumentari teologice si dogmatice”. Numai bine!

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 3, 2015 at 10:51 pm

        tanase

        Dacă era problema de DOGMATICĂ, se tranșa de mult… VOI NU FACEȚI DECÂT SĂ SPECULAȚI CEEA CE NU ESTE FOARTE CLAR… DIAVOLUL CAUTĂ DE ASEMENEA SĂ LĂRGEASCĂ ORICE FISURĂ PENTRU A ÎNROBI OMUL PENTRU VECIE…

        Apreciază

      • tanase said, on mai 4, 2015 at 3:47 pm

        Iacoboaie zici; „VOI NU FACEȚI DECÂT SĂ SPECULAȚI (!!!!!!!) CEEA CE NU ESTE FOARTE CLAR…” – puisor tu nu detii „propritatea termenilor” folositi, ma cam enervezi cu aberatiile tale idioate!
        Am combatut afirmatia lui @curalusa; „APROAPE NU EXISTA ARGUMENTE TEOLOGICE” – tu o „vezi” doar „speculatie” din partea mea … mai aiuritule!

        Am „atacat” concluzia lui @curelusa unde spune clar ca „batalia” pe blog se duce intre „crestini obisnuiti” INSA „fara pregatire teologica” – iarasi am speculat mai … avocatul lu’ peste fript!

        Am evidentiat eroarea de logica formala lui @curelusa cand a zis; „„NUMARUL de comentatori PRO vs CONTRA arata ca IN NICI UN CAZ cei pro nu pot fi numiti „sectanti arsenisti” (de unde logica asta?). De cand numarul E IMPORTANT IN STABILIREA ADEVARULUI?!? Putini au fost cei care spuneau „rastigneste-L, rastigneste-L”??? – am speculat mai … „inteleptule”!

        Am demonstrat ca @curelusa, prin afirmatia; „”e pacat sa nu se raspunda clar, dogmatic”,(S-A RASPUNS DESTUL DE CLAR SI DE DOGMATIC, SE VEDE CA ORI NU AI CITIT, ORI NU AI INTELES RASPUNSURILE!)” – ori se preface ori chiar nu pricepe … e tot „speculatie” mai „analistule”!

        Si mai pot demonstra si alte contradictii de logica flagranta a lui @curelusa, insa e suficient deocamdata, era mai corect sa fie impartial(a), dar prin faptul ca a dorit sa se implice in a concluziona pe o tema ce nu o stapaneste, s-a evidentiat, in felul acesta, si „fractura de logica” pe care o detine.

        „DIAVOLUL CAUTĂ DE ASEMENEA SĂ LĂRGEASCĂ ORICE FISURĂ PENTRU A ÎNROBI OMUL PENTRU VECIE…” – ai dreptate Iacoboaie, deci „privegheaza”!

        Apreciat de 1 persoană

    • curelusa said, on mai 3, 2015 at 1:56 pm

      in postarea de mai sus s-au decalat tabelele, imaginea completa este mai jos; in plus atasez si imaginea cu tabelul complet cu toti cei 79 de comentatori

      Apreciat de 1 persoană

      • Ioan said, on mai 3, 2015 at 5:57 pm

        Dumnezeu nu are atribute. In manualul de Dogmatica al seminariilor sau facultatilor teologice scrie ca Dumnezeu are atribute. Dar nu e adevarat. E o erezie. Dumnezeu e vesnic, fara inceput. Atributul arata ca o fiinta este creata.

        In seminariile si facutatile teologice se preda scolastica, dupa papistasi si protestanti. Cine este Dumnezeu? Cum poate avea Dumnezeu atribute? Curelusa pune mana si citeste pe Parinti nu idioteniile scolastice. Tu nu poti depasi ce se invata in „teologia” „academica” romaneasca? Scolastica e o stiinta urata de Dumnezeu.

        Care e motivul concluzionarii tale? Vorbesti parca ai fi mai bun si mai destept decat toti. Vrei sa dai impresia unui regizor, a unui analist. Vorbesti ca si cum ai fi deasupra tuturor.

        Hristos androgin nu e o erezie (te) ologule?

        Ce sunt cu aceste grafice? Te plictisesti?

        Vino cu ceva important nu cu grafice, analistule.

        Apreciat de 1 persoană

      • Ioan said, on mai 3, 2015 at 6:15 pm

        Daca spuneai cele atribuite de noi lui Dumnezeu nu greseai.

        Bun, atotputernic, atotprezent s.a. sunt atribuite de noi lui Dumnezeu si nu sunt atributele Lui. Dumnezeu e necreat. Nu are cum sa aiba atribute.

        „Şi a zis Moisi către Dumnezeu: iată eu mă voiu duce la fiii lui Israil şi voiu zice către dânşii: Dumnezeul părinţilor noştri m’au trimis la voi, şi de mă vor întrebă care este numele lui? Ce voiu zice către ei?

        Şi au grăit Dumnezeu către Moisi, zicând: Eu sunt cel ce sunt: şi au zis: aşa vei zice fiilor lui Israil: Cel ce este m’au trimis la voi.

        Şi au zis Dumnezeu iarăşi către Moisi: aşâ vei zice fiilor lui Israil: Domnul Dumnezeul părinţilor noştri, Dumnezeul lui Avraam şi Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacov m’au trimis la voi,, acesta este nu-
        mele meu veşnic, şi pomenire din neam în neam.”(Iesirea 3, 13-15)

        O sa iti dau si un citat din Sfantul Antonie cel Mare. Trebuie sa caut pentru ca nu vreau sa citez din memorie.

        Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 3, 2015 at 4:59 pm

      Intenția mea nu a fost să monopolizez atenția… Dar cineva trebuia să apere adevărul în fața atâtor atacuri subversive și manipulatorii… Am realizat ce strategii perfide au folosit pentru a discredita nu doar personalitatea părintelui Arsenie Boca, ci și a tuturor comentatorilor care aveau o cu totul altă părere decât dânșii, denigratorii, hulitorii și inchizitorii sfinției sale…

      Apreciază

      • tanase said, on mai 3, 2015 at 7:18 pm

        @Iacoboaie zici „Intenția mea nu a fost să…” Se stie ca „Drumul spre iad e pavat cu BUNE intenţii”, lasand la o parte justificarea „intentiei” tale, ti-ar fi de mare folos sa printezi graficul asta si sa-l pui deasupra capului … sa vezi si tu cat de „maret” poti sa fii! UITA-TE BINE LA GRAFICUL ALA!
        „AM realizat ce strategii perfide … ” bai … realizatorule si analizatorule si strategule care esti, suferi de „Mania grandorii” si „delir mistic”, se vede de pe Luna.
        Iacoboiaie m-ai indemnat sa ma spovedesc deoarece, ziceai tu, „esti plin de ura”.
        Iti dau si eu un sfat, lasand la o parte parerile „pro” sau „contra” pr. Arsenie Boca, ar fi bine sa discuti cu un psihiatru totusi, cauta unul ortodox, se pare ca duhovnicul ales de tine nu iti este chiar de mare folos, odata ce nu vede mai nimic gresit in manifestarile tale.

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 3, 2015 at 9:54 pm

        Ți-am mai spus dragule că ești în plop și… plopul în aer!…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 3, 2015 at 9:57 pm

        În afară de ,,Ioan” rareori apare cineva cu ceva ARGUMENTE, proaste sau nu… În rest, doar ATACURI LA PERSOANĂ, cu care nu am ce face… Ce să fac cu ele?…

        Apreciază

      • Ioan said, on mai 4, 2015 at 1:20 am

        @ Radu – Argumente proaste? Iti pun o ultima intrebare:

        Hristos a fost androgin?

        Apreciat de 1 persoană

      • tanase said, on mai 4, 2015 at 4:20 pm

        Iacoboiaie, unul de teapa ta cu creierul „terci” care-mi zice ca sunt „in plop”, crezi ca ma afecteaza?
        „Intenția mea nu a fost să monopolizez atenția… DAR „cineva” TREBUIA să apere adevărul…” – hmmm, ce zici recunosti manifestarea tipica a „eroului salvator”, „al sindromului mesianic”?
        E specific celor ce au simptom comun cu al tau de a nu recunoaste ca au o problema. Sa stii Iacoboiaie un lucru, cei care au o minima cultura si logica, chiar daca sustin unele afirmatii ale tale, si-au dat seama ca nu ai „toate tiglele pe casa” si tocmai de asta cam … „bate vantul pe la mansarda”! Din pacate e un „vant naprasnic” si nu acea „adiere” prin care Ilie „l-a vazut pe Domnul”.

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 4, 2015 at 8:43 pm

        Ioan

        Îți dai arama pe față… Întrebarea ta este o blasfemie în esență… Masonii sunt cei care au îndrăznit și au adus multe asemenea blasfemii la adresa Mântuitorului…

        Apreciază

      • tanase said, on mai 4, 2015 at 11:06 pm

        Ioan said, on mai 4, 2015 at 1:20 am

        @ Radu – Argumente proaste? Iti pun o ultima intrebare:

        Hristos a fost ANDROGIN?

        Radu Iacoboaie said, on mai 4, 2015 at 8:43 pm

        Ioan

        Îți dai arama pe față… ÎNTREBAREA ta este o BLASFEMIE în esență… MASONII sunt cei care au îndrăznit și au adus multe ASEMENEA BLASFEMII la adresa Mântuitorului…

        In predica lui A. Boca scrie despre ” pierderea CHIPULUI ANDROGIN, care constituie chipul său ceresc…”, „…bărbatul şi femeia să devină ANDROGINI, CUM A FOST Iisus” !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

        Ai raspuns in sfarsit singur IACOBOAIE – afirmatia ta il face pe A. Boca BLASFEMITOR („intrebarea ta e o blasfemie, ” … asemenea blasfemii”) si totodata MASON („masonii sunt cei care au indraznit …”) – QED!!!

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 5, 2015 at 12:01 am

        În recomandările tale ,,frățești” și ,,creștinești”, poți să te iei de mână cu nimeni altcineva decât doamna Luminița Laslo Nicolescu, de profesie (zice dânsa) psiholog…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 5, 2015 at 12:05 am

        Da dragule, ce te miri atâta?… Fiecare creștin adevărat, care iubește Adevărul (Care este HRISTOS), este un erou în lumea secularizată și tot mai aprig descreștinată de astăzi… Mai studiază ,,frate”, dacă vrei să te numesc cu adevărat frate…

        Apreciază

      • tanase said, on mai 5, 2015 at 2:38 pm

        IAC SI OAIE, eu am scris asa;
        In predica lui A. Boca scrie despre ” pierderea CHIPULUI ANDROGIN, care constituie chipul său ceresc…”, „…bărbatul şi femeia să devină ANDROGINI, CUM A FOST Iisus” !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

        Ai raspuns in sfarsit singur IACOBOAIE – afirmatia ta il face pe A. Boca BLASFEMITOR („intrebarea ta e o blasfemie, ” … asemenea blasfemii”) si totodata MASON („masonii sunt cei care au indraznit …”) – QED!!!

        iar tu zici,

        „În recomandările tale …”, „…Mai studiază …”. Bai „inteleptule” eu NU am facut RECOMANDARI ci AM DEMONSTRAT! Stii ce e aia o demonstratie? Combate cu argumetele tale logice demonstratia facuta de mine.
        Crezi ca esti in stare de asa ceva? Repet obrazicule, COMBATE DEMONSTRATIA CU ARGUMENTELE TALE!
        Nu baga doar „fitile”, „maraieli” si alte „ragaieli” pe post de „argumente” … zevzecule!

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on iunie 3, 2015 at 9:07 pm

        tanase

        Viclenia nu îți este de niciun folos și nici invectivele nu te ajută… Blasfemia era față de HRISTOS… Tu ce ai înțeles sau ce vrei să insinuezi, că îl venerez pe părintele Arsenie Boca… De fapt, asta vrei să demonstrezi dar nu poți, fiindcă nu ai niciun fel de argumente. Dacă îți spun că nu ai deloc ordine în gândire, te superi… Dumnezeu să te lumineze și să te trezești cu fața către adevăr… ȘI CĂTRE DREAPTA CREDINȚĂ….

        Apreciază

      • tanase said, on iunie 4, 2015 at 3:02 pm

        Bai Jakoabe,

        zici; „… Blasfemia era față de HRISTOS…” – asa si CINE A FACUT ACEASTA BLASFEMIE??? CINE??? HAI ZII TARE! STII SAU TE LAMURESC EU? HAI CA VAD CA RECUNOSTI CU MINTEA TA CAND ZICI CA „…Blasfemia … față de HRISTOS…” O FACE A. BOCA cand face referire la „…ANDROGINI, CUM A FOST Iisus”!

        „Tu ce ai înțeles sau ce vrei să INSINUEZI, că îl venerez pe părintele Arsenie Boca…” – „Dar cineva trebuia să apere adevărul în fața atâtor atacuri subversive și manipulatorii…”, „pentru a discredita nu doar personalitatea părintelui Arsenie Boca” – NU INSINUEZ NIMIC, UITA-TE DOAR LA CE SUSTII CU VEHEMENTA!

        „De fapt, asta vrei să demonstrezi dar nu poți, fiindcă (FIINDCA CE?) nu ai niciun fel de argumente(!!!).” – SERIOS? DAR TU AI ARGUMENTE LA AFIRMATIA TA, AI DEMONSTRAT UNDEVA CA ARGUMENTELE MELE SUNT INVALIDE SAU DOAR LA ATAT TE LIMITEZI (LIMITATULE!) IN A SPUNE CA „nu ai argumente”! Esti infantil!

        „Dacă îți spun că nu ai deloc ordine în gândire, te superi…” – TU POTI SA SPUI CE VREI JAKOABE, CA AM SAU NU AM DELOC ORDINE IN GANDIRE – ASTA RAMANE SA STABILEASCA CRITICII OBIECTIVI, TU INSA NU FACI PARTE DINTRE EI!

        „Dumnezeu să te lumineze și să te trezești cu fața către adevăr…ȘI CĂTRE DREAPTA CREDINȚĂ….” – LA FEL SI PE TINE! AMIN!

        Apreciat de 1 persoană

  15. Ioan said, on mai 3, 2015 at 2:47 pm

    Impotriva celor care zic ca sfintii nu pot gresi privitor la alti oameni

    Multa lume crede ca Arsenie Boca e sfant datorita cuvintelui Sfantului Justin Parvu pe care le-a spus odata. Parinte Justin era totusi indecis cu referire la persoana lui Boca.

    Am adus dovezi ca Sfantul Justin, datorita bunatatii lui s-a inselat si cu privire la actorul Puric.

    Sa privim acum in trecut. Ati auzit de Sfantul Grigorie Taumaturgul? A fost un mare sfant, s-a nascut in Neocezareea din tinutul Pontului. Indrumatorul sfantului, in tinerete a fost Origen care a venit in Palestina pe la anul 215-216 in vremea persecutiei lui Caracala si s-a stabilit in Cezareea. Cinci ani a stat Sfantul Grigorie langa Origen. La sfarsitul celor cinci ani acesta alcatuieste o scrisoare, un cuvant de multumire adresat lui Origen inainte de a pleca acasa. In ea, Sfantul Grigore Taumaturgul scrie despre Origen:

    „Intr-un cuvant, pentru noi era un adevarat paradis, replica a marelui Paradis al lui Dumnezeu, in care nu aveam indatorirea sa lucram pamintul acesta de jos, nici sa hranim trupul si sa-l ingreuiem, ci ne preocupam sa sporim insusirile sufletului, intocmai ca pe niste plante, pe care le-am sadit noi insine sau au fast sadite in noi de Creatorul tuturor, spre bucuria si desfatarea noastra.

    Acesta a fost adevarat paradis al desfatarii, bucuria cea adevarata, de care am avut parte in acest timp. Anii n-au fost putini si totusi timpul a fost scurt, dat fiind ca i se pune capat odata cu plecarea noastra de aici. Nu stiu ce s-a intimplat, nici nu stiu ce am gresit ca. trebuie sa plec. Nu stiu ce trebuie sa zic ; sunt ca un al doilea Adam alungat din Paradis ; am inceput sa vorbesc, eu care traiam fericit ascultand in tacere pe dascalul meu vorbind.” (PSB 10, pag. 34-35)

    „De aceea, nici acum, avand intentia de a-l lauda, nu cred ca se cuvine sa-i cobor pe altii pentru a-l inalta pe el; ba chiar as vorbi rau despre acest om, daca, pentru a-i face elogiul am compara viata lui sfinta cu greselile
    altora. Nu ne inselam in aceasta privinta. Eu voi spune doar ceea ce stiu, fara a-l compara cu cineva sau a insela pe cineva.” (PSB 10, pag. 28)

    „Dar este timpul sa-mi inchei discursul. Am aratat destula indrazneala in fata celui care trebuia sa tac. Am facut aceasta pentru a aduce, dupa puterile noastre, prinos de multumire si recunostinta. Poate ca n-am spus nimic cum se cuvine, insa, cel putin n-am tacut cu desavirsire. Am si plins, asa cum obisnuiesc cei ce se despart de prieteni. Poate ca m-am purtat copilareste, de teama de a nu flata, de a nu ma arata naiv sau afectat ; nici eu nu mai stiu.

    In tot cazul, as vrea sa subliniez ca in cuvantul meu n-am inventat nimic, ca am spus adevarul si ca cuvantul a izvorit dintr-un simtamint si dintr-un gind curat si sincer.

    Ridica-te, deci, dascal iubit, roaga-te pentru noi isi slobozeste-ne! Ne-ai salvat pe cind eram langa tine, prin invataturile tale sfinte ; salveaza-ne cu rugaciunile tale si cind vom fi pe cale. Acum incredinteaza-ne sau mai degraba reda-ne lui Dumnezeu care ne-a adus la tine.
    Multumindu-I pentru cele ce a facut cu noi, roaga-L sa ne conduca si in viitor, sa vegheze fara incetare asupra noastra, sa faca sa rasune in mintea noastra poruncile Lui, sa puna in noi frica Lui cea sfinta, care va fi pentru noi cel mai bun indrumator. Pentru ca, plecind departe, nu ne vom mai supune Lui cu aceeasi libertate de care ne bucuram langa tine. Roaga-L ca, despartindu-ne de tine, sa ne mangiie El Insusi cu trimiterea unui ghid bun, a unui inger insotitor la drum. Roaga-L sa ne readuca iarasi langa tine. Numai acest lucru, mai mult decit orice, ne poate mingiia.”(PSB 10, pag. 37)

    Cu toate ca Origen a fost foarte vestit si laudat de catre crestini in vremea lui, Sfintii Parinti de la sinodul V ecumenic au anatemizat pe Origen:

    „Si au anatematisit Sinodul […] si pe insusi Origen, si pe Didim, si pe Evagrie, si dogmele lor cele urate; care barfea, ca, sufletele sunt mai-nainte de trupuri. Si ca sufletele intra dupa moartea unui trup intr- alt trup; si ca munca are sfarsit. Ca de demonii au sa ia dregatoria cea dintai a Ingerescului har, care au avut; ca sufletele au sa invieze goale, fara de trupuri; si ca Cerestile trupuri au suflete; inca si alte rele socoteli. Au anatematisit si pe Antim Trapezntiul, care cugeta paganestile cugetari ale Eutihie, pe Sevir, si pe Petru al Apamiei, si pe Zoora. Iar Canoane Sinodul acesta care sa priveasca spre Bisericeasca stare, nu au asezat. Ci numai 14 anatematisiri impotriva pomenitilor eretici, si altera, si numai impotriva celor origenisti. Acestea se cuprind in foaia 341 a Tomului al doilea al Sinodicalelor.” (Pidalion, pagina 182)

    Dă clic pentru a accesa pidalionul.pdf

    Iar Origen e in iad:

    Din Limonariu:

    ” CAPITOLUL 26
    VIAȚA FRATELUI TEOFAN, MINUNATA
    LUI VEDENIE ȘI DESPRE PĂRTĂȘENIA
    CU ERETICII

    Un bătrân cu numele Chiriac trăia în lavra Calamon din apropierea sfântului râu Iordan. Și era bătrânul îmbunătățit în fapte dumnezeiești. La el a venit un frate străin din ținutul Dara, cu numele Teofan, ca să-l întrebe pe bătrân despre gândul curviei. Bătrânul a început să-l sfătuiască cu felurite cuvinte de înțelepciune și viață curată. Folosindu-se mult fratele din cuvintele bătrânului, i-a spus:

    – Eu, avva, am părtășanie în țara mea cu nestorienii. Din această pricină nu mai pot rămâne cu ei și vreau să locuiesc împreună cu tine.

    Când a auzit bătrânul de numele lui Nestorie s-a întristat de pierderea fratelui și l-a sfătuit și l-a îndemnat să se despartă de această erezie vătămătoare și să vină la sfânta sobornică și apostolică Biserică. Și i-a spus:

    – Nu este alta mântuire decât numai în a cugeta drept și a crede că Sfânta Fecioara Maria este cu adevărat Născătoare de Dumnezeu.

    – Într-adevăr, avvo, a răspuns fratele, toți ereticii așa spun: dacă nu ești cu noi, nu te mântui. Sărmanul de mine nu știu ce să fac. Roagă-te deci Domnului ca Domnul să mă încredințeze, prin faptă, care este credința cea adevărată.

    Bătrânul a primit cu bucurie cuvântul fratelui și i-a spus:

    – Șezi în chilia mea și am nădejde în Dumnezeu că bunătatea Lui iți va descoperi adevărul!
    Lăsându-l pe fratele în peșteră s-a dus la țărmul Mării Moarte și s-a rugat pentru el. Și iată cam pe la ceasul trei după amiaza în ziua următoare, vede fratele pe cineva înfricoșător la vedere, stând în fața lui și-i spune:

    – Vino și vezi adevărul!

    Și luându-l, l-a dus intr-un loc întunecos, cu miros urât și cu foc și-i arăta în mijlocul focului pe Nestorie și Teodor, pe Eutihie și Apolinarie, pe Evagrie și pe Didim pe Dioscor și pe Sever, pe Arie și pe Origen și pe alți câțiva.

    – Iată, îi spune acela ce i s-a arătat, acesta-i locul pregătit ereticilor și celor ce urăsc pe Sfânta Născătoare de Dumnezeu și celor ce urmează învățăturile lor. Dacă iți place locul, rămâi în credința ta! Dar dacă nu vrei să încerci chinul acesta, vino la Biserica cea sfântă și sobornică, așa cum ți-a spus bătrânul. Căci iți spun: chiar dacă ai săvârși toate virtuțile, ajungi în locul acesta dacă n-ai dreapta credință.

    La cuvântul acesta fratele și-a venit în sine.Când a venit bătrânul, i-a povestit toate cele întâmplate așa cum le-a văzut și a trecut la sfânta sobornică și apostolică Biserică. Și a rămas împreună cu bătrânul în Calamon. După ce a stat mulți ani cu el, a adormit în pace. ”

    Dă clic pentru a accesa Limonariu.pdf

    Nu a mers Origen in iad dupa anatema de la sinodul V, ci era deja acolo. Dumnezeu ne-a aratat starea acestui mare eretic. Si ne-a aratat sa ne ferim de invataturile sale rele si nimeni sa nu il socoteasca intre sfinti.

    Chiar daca au fost oameni sfinti care nu si-au dat seama de ratacirile acestuia, Hristos a aratat adevarul. Timpul va arata care este si starea in care se afla Arsenie Boca, chiar daca acum acesta e laudat de multa lume.
    Arsenie Boca a avut mari erezii si nu stim daca s-a lepadat de ele. Nimeni nu poate fi numit sfant daca ii lipseste dreapta credinta.

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 4, 2015 at 8:54 pm

      FRAȚI ORTODOCȘI, IA AUZIȚI CE MAI SPUNE ,,TEOLOGUL” DE SERVICIU ,,IOAN”: ,,Multa lume crede ca Arsenie Boca e sfant datorita cuvintelui Sfantului Justin Parvu pe care le-a spus odata. Parinte Justin era totusi indecis cu referire la persoana lui Boca. Am adus dovezi ca Sfantul Justin, datorita bunatatii lui s-a inselat si cu privire la actorul Puric.”

      DE UNDE ȘTIE ,,IOAN” CĂ PĂRINTELE IUSTIN ERA INDECIS???… PĂRINTELE IUSTIN N-A FOST ÎN ÎNȘELARE, CUM SUGEREAZĂ ,,IOAN”, CI I-A FOST ÎNȘELATĂ ÎNCREDEREA ACORDATĂ LUI DAN PURIC… ACEST ACTOR ȘI REGIZOR S-A DAT BINE PE LÂNGĂ PĂRINTELE IUSTIN PENTRU A-I SUBMINA AUTORITATEA ȘI A-ȘI SPORI POPULARITAREA PROPRIE…

      DAN PURIC ERA MASON DE LA ÎNCEPUT, DE MAI MULTĂ VREME (MEMBRU AL CLUBULUI DE LA ROMA, ORDIN SELECT MASONIC)… AVEA MISIUNEA LUI ȘI A ÎNDEPLINIT-O CU BRIO, DÂNDU-ȘI ARAMA PE FAȚĂ ÎN MOMENTUL ÎN CARE A PROPUS PROIECTUL SĂU LA AIUD (UN CENTRU CULTURAL) CARE SĂ ÎMPIEDICE CEEA CE DOREA PĂRINTELE IUSTIN PÂRVU (O MĂNĂSTIRE UNDE SĂ FIE POMENIȚI MEREU SFINȚII ÎNCHISORILOR COMUNISTE ȘI TOȚI MUCENICII CARE ZAC NEȘTIUȚI ÎN GROPI COMUNE…

      Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 4, 2015 at 9:01 pm

        ACESTA ESTE ,,IOAN” REZUMAT ÎN CÂTEVA CUVINTE: ,,Arsenie Boca a avut mari erezii si nu stim daca s-a lepadat de ele. Nimeni nu poate fi numit sfant daca ii lipseste dreapta credinta.”

        DREAPTA CREDINȚĂ ÎNSEAMNĂ ORTODOXIA ÎN TRADUCERE DIN LIMBA GREACĂ. ÎI LIPSEA PĂRINTELUI ARSENIE BOCA DREAPTA CREDINȚĂ, CÂND SFINȚIA SA ERA UN TRĂITOR AL ORTODOXIEI, ,,UN CAZ UNIC ÎN MONAHISMUL ROMÂNESC” (potrivit prof. Dumitru Stăniloae)?

        ,,IOAN” ESTE ÎN EREZIA HULIRII LUCRĂRII DUHULUI SFÂNT ȘI ACUZĂ PE PĂRINTELE ARSENIE BOCA DE ,,MARI EREZII”?!… DOAMNE, AI MILĂ DE NOI ȘI NE ÎNVREDNICEȘTE SĂ MĂRTURISIM NUMAI ADEVĂRUL!

        Apreciază

      • Ioan said, on mai 6, 2015 at 12:32 am

        Nu sunt in nici o erezie. Tu scrii de la spitalul de nebuni? Ti-am spus sa ma lasi in pace. Nu imi doresc sa iti raspund la intrebari. Lasa-ma in pace. Iti urez insanatosire grabnica. Sa fii sanatos!!

        Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 5, 2015 at 12:08 am

      Ioan

      ALO! Origen a venit cu o erezie clară… CUM POȚI SĂ INSINUEZI CĂ PĂRINTELE ARSENIE BOCA ÎI SEAMĂNĂ?… ASTA NU ESTE ALTĂ HULĂ DIN PARTEA UNUI MARE ,,TEOLOG” CONTEMPORAN PRECUM DUMNEATA?…

      Apreciază

  16. Ioan said, on mai 3, 2015 at 2:48 pm

    Sa citim cuvintele Sfantului Paisie Velicicovski despre greselile sfintilor:

    Cap. 17
    Şi sfinţilor li se întâmplă să se abată de la adevăr în scrierile lor şi pentru aceasta se cuvine a ne ţine de cugetarea Sfintei Soborniceştii şi Apostoliceştii Biserici, dar nu de unul sau doi, sau trei sfinţi ce s-au întărit
    în cugetare greşită, dezbinându-se de la înţelegerea şi socoteală ei

    Se mărturiseşte în Sfânta Scriptură că numai Unul Dumnezeu este fără de păcat şi fără de greşeală, omul însă, chiar şi sfânt, se întâmplă uneori să se abată în scrierile sale de la adevăr, după cum i s-a întâmplat şi Sfântului Mucenic Dionisie, arhiepiscopul Alexandriei, să greşească de la adevăr în scrierile sale, precum despre aceasta mărturiseşte Sfântul Vasile cel Mare, scriind în Epistola către Maxim Filozoful, pe care am şi tradus-o din cartea grecească din cuvânt în cuvânt aşa:
    „Iară din [Scrierile] lui Dionisie, pe care să le căutaţi, au venit la noi foarte multe, dar nu sunt aicea acele cărţi, de aceea nu ţi le-am trimis. Am însă o anumită părere. Nu de toate ne uimim la acest bărbat, dar sunt încă unele, de care cu totul ne lepădăm. Despre această de acum dezvăluită necinste a lui Anomie zic, puţin de nu este acesta, din câte ştim, primul ce a dat sămânţa oamenilor. Iar vina este, mi se pare, nu răutatea înţelegerii, ci aceea că vrea mult să se împotrivească lui Savelie. Un obicei deci am eu a asemăna pe acesta sârguitorului grădinar, ce îndreaptă strâmbătura pomilor tineri, drept care prin acea peste măsură tragere împotrivă a celui ce a greşit potrivirii, întorcând în partea contrară odrăslirea lor. Oarece asemenea şi despre cele ce i s-au întâmplat acestui bărbat am aflat că, împotrivindu-se foarte necredinţei acelui Livian, nu a înţeles singur pentru sine că a căzut din marea dragoste pentru dispută într-o rea potrivnicie. Pentru că lui îi era destul să arate că natura supunerii ierarhice dintre Tatăl şi Fiul nu este aceeaşi şi prin aceasta să aibă biruinţă asupra acelui hulitor. El însă, ca mult mai învederat şi cu covârşire să biruie, stabileşte nu numai deosebirea dintre ipostasuri, dar şi deosebirea firii lor, şi micşorarea puterii, şi schimbarea slavei. Astfel, prin aceasta i s-a întâmplat să schimbe un rău pe altul, dreptei învăţături a cuvântului încă să greşească. Pentru aceasta şi prea felurit este în scrierile sale, uneori schimbând [cuvântul] unime, de dragul însemnării ipostasurilor, întrebuinţând nepotrivit numai prima literă, «E» [de la slavonescul «Edinosusčie»], iar uneori, folosindu-le pentru acelea cu acelaşi nume, se schimbă şi cuvântul. La acestea şi de la [Sfântul] Duh a scos oarecare litere, nicidecum cuviincioase Duhului, despărţindu-L de la dumnezeirea de închinare şi de rând cu firile zidite şi slujitoare numărându-L.”
    Încă şi a doua greşeală a aceluiaşi Sfânt Mucenic Dionisie, se află când a primit botezul oarecăror eretici pepuzini, precum acelaşi Sfânt Vasile cel Mare în prima pravilă a sa zice: „M-am minunat cum încă dreapta [judecată] Marele Dionisie a trecut-o [cu vederea], pentru că s-a osândit de a-i primi cu botezul cel de demult, şi prin nimic nu s-au depărtat de credinţa lor. Drept aceea, dacă Marele Dionisie a şi tăinuit aceasta, dar nouă nu ni se cuvine a păstra urmarea greşelilor. Pentru că această necuviinţă de la sine făţişă este şi tuturor ştiută, iar cu ea puţin ce [se poate schimba] cu vorba lungă a celui ce este părtaş”.
    Acelaşi Sfânt Vasile şi despre greşelile Sfântului Grigorie, episcopul Neocezareii, făcătorul de minuni, vorbeşte în Epistola sa către cei mai mari cuvântători din Neocezareea aşa: „Iară pe urmă, pe elin sfătuindu-l i se părea că nu se cuvine să-l ispitească cu tot dinadinsul pentru graiuri [credinţă], ci, dacă se poate să slăbească pe alocuri obiceiul pentru noul venit, ca acela să nu se împotrivească către altele mai alese. Prin aceasta şi mai multe glasuri ar fi câştigat dintre cei ce acum ereticilor dau cea mai mare tărie, precum zidirea şi făptura şi altele asemenea” .
    În cărţile Sfântului Grigorie de Nyssa, fratele de sânge al Sfântului Vasile cel Mare, sunt încă oarecare cuvinte, întru care se găsesc urmele rătăcirii lui Origen pe care Sfântul Maxim Mărturisitorul le-a acoperit, aducând preaînţeleaptă tâlcuire.
    Despre Damas încă, arhiereul Romei, aşa zice marele Grigorie Teologul în a sa A doua epistolă către Clidonie, scriind: „Ce este de mirare dacă şi Cuvintele lui Vitalie noi le-am primit între cele de bună credinţă, aşa fiind povăţuiţi cu părerea, unele însă către cugetare scrise, bântuie cu furie, încât mi se pare că şi însuşi Damas mai târziu a înţeles şi împreună auzind că cele spuse de el între primele se află, a făcut-o lepădată şi cărticica acelei credinţe, cu anatemizare să o răstoarne şi cu singura înşelarea de sine, de la care au pătimit, să nu se mândrească”.
    Până aici [Cuvintele] Sfântului Grigorie Teologul.
    Despre o discuţie a Sfântului Mucenic Metodie, episcopul Patarelor, preasfinţitul Fotie, patriarhul Constantinopolului, în Vivliothica sa, la pagina 511, spune: „A însemna se cuvine, precum că în acestea ce au suprascriere «sopirăestvo» [împreună ospătare] sau «o cistote» [pentru curăţenie] prea multă stricare este, că vei găsi adăugiri deşarte arieneşti şi ale altor oarecare rău vestiţi izvoditori de basne”.
    Acelaşi Preasfinţit Fotie Patriarhul, despre Sfântul Mucenic Pierie Prezviterul Alexandriei, în aceeaşi Vivliothică a sa, la fila 161, spune: „Ci dacă despre Tatăl, şi Fiul dreptcredincioasă cinstire are, iară despre [Sfântul] Duh foarte greşit şi păgâneşte gândeşte, pentru că mai jos de slava Tatălui şi a Fiului crede a fi”.
    La fel, precum citim în cărţile greceşti, s-a întâmplat şi unora dintre Sfinţii Părinţi apuseni să greşească din adevăr şi să scrie în lucrările lor că Sfântul Duh purcede de la Tatăl şi de la Fiul. Mai vârtos însă decât toţi aceasta i s-a întâmplat Sfântului Augustin, pe a cărui asemenea învăţătură tot apusul se întăreşte. Acesta, dar (după cum despre el în lucrarea sa Gheorghie Scholariul, în călugărie Ghenadie), primul patriarh după luarea Ţarigradului, zice: „Puţin de nu în toate cuvintele sale, în multe feluri şi în multe chipuri învaţă, precum că Sfântul Duh de la Tatăl şi Fiul purcede”.
    Iată dar, s-a arătat, precum că şi unor asemenea mari sfinţi li s-a întâmplat să greşească în scrierile lor de la adevăr şi încă acea greşeală a fost şi împotriva dogmelor credinţei ortodoxe. Dar de vreme ce sfinţii au avut mare smerită cugetare şi nu s-au nădăjduit în cugetul lor, lăsând toate scrierile sale spre judecata Soborniceştii Biserici, ale cărei hotărâri întru totul aveau să le urmeze şi în viaţa lor nu s-a întâmplat să fie descoperiţi în greşelile lor de cineva, pentru că îndată singuri ar fi îndreptat greşeala lor, fără nici o împotrivire. Deci, la o asemenea smerită cugetare privind dumnezeiasca Biserică, nesocotind greşelile lor, pentru că cele întâmplate lor nu din împotrivire au fost, ci din neputinţa firii omeneşti, îi ţine ca pe nişte foarte plăcuţi lui Dumnezeu în mare cinste şi onoare. Asemenea şi tuturor creştinilor ortodocşi se cuvine a-i cinsti ca pe nişte mari sfinţi, cugetării lor greşite nicidecum să nu urmeze, ci cugetării şi judecăţii Sfintei şi Soborniceştii Biserici întru toate să-i urmeze şi să i se supună.
    Deci, dacă mai sus zişilor atâtor de mari sfinţi, mucenici, păstori şi dascăli ai Sfintei Biserici şi mari făcători de minuni li s-a întâmplat să greşească în scrierile lor de la adevăr, şi încă împotriva dogmelor credinţei ortodoxe, ce va fi de mirare atunci, dacă şi părinţii soborului de o sută de capete s-a întâmplat în mai mici [lucruri] să greşească de la adevăr şi preasfinţitului patriarh al Moscovei, Iosif, greşelile lor cele potrivnice Soborniceştii Biserici, din greşeală în oarecare cărţi a le da în tipar.
    Ci precum şi în vremurile de demult creştinii ortodocşi nu urmau după greşelile scrise în învăţăturile Sfinţilor Părinţi, dar urmau cugetării soborniceşti a toată Sfânta Biserică, petrecând în cea mai adâncă pace, aşa se cuvine şi în Rusia, după soborniceasca hotărâre a adevărului tuturor creştinilor ortodocşi, lepădându-se de greşelile, şi scrise, şi tipărite în cărţile potrivnice Sfintei Biserici, întru totul, fără nici o îndoială, să urmeze cugetului şi socotinţei Sfintei Soborniceştii şi Apostoliceştii Biserici şi ca lumina ochilor să păzească pacea lui Hristos şi unirea cu toată Biserica şi cu toţi creştinii ortodocşi.”

    http://editura.doxologia.ro/20100301/cuvinte-si-scrisori-duhovnicesti-volumul-i

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 4, 2015 at 9:06 pm

      ,,Se mărturiseşte în Sfânta Scriptură că numai Unul Dumnezeu este fără de păcat şi fără de greşeală, omul însă, chiar şi sfânt, se întâmplă uneori să se abată în scrierile sale de la adevăr…”

      ADICĂ ACEST ADEVĂR NU POATE FI APLICAT ÎN NICI UN CAZ DE PILDĂ SFÂNTULUI IGNATIE BRIANCIANINOV, CÂND A SPUS DESPRE FRANCISC DE ASSISI CĂ ESTE ERETIC? (DACĂ ÎNTR-ADEVĂR A SPUS ACEST LUCRU)… SE ȘTIE CĂ SFINȚIA SA S-A BAZAT PE LUCRĂRI SCRISE DE UNUL DIN UCENICII LUI FRANCISC DE ASSISI, CARE CINE ȘTIE CUM A PREZENTAT LUCRURILE…

      Apreciază

  17. Ioan said, on mai 3, 2015 at 3:50 pm

    Ratacitul Arsenie Boca:

    „Căsătoria e sacul cu păcate, mărită-te şi ia-l în spate.”

    Dumnezeiescu apostol Pavel:

    „Cinstită este nunta întru toate, şi patul nespurcat;” (Evrei, 13,4)

    Canonul I, Sinodul de la Gangra:

    „Daca cineva prihaneste nunta si pe aceea ce se culca cu barbatul sau, credincioasa fiind si evlavista o ar uri sau o ar prihani ca si cum n-ar putea intra intru Imparatie, anatema sa fie.” (Pidalion, pagina 329)

    Dă clic pentru a accesa pidalionul.pdf

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 3, 2015 at 6:36 pm

      Părintele Arsenie Boca era erudit și gândire sintetică excepțională… Sintetiza multe lucruri importante în cuvinte puține, lucru foarte greu pentru noi… Referitor la „Căsătoria e sacul cu păcate, mărită-te şi ia-l în spate.” Este stilul său de exprimare plastică, cam în genul lui Petre Țuțea… Dar nu greșește. Sunteți cumva căsătorit și de mai multă vreme ca să vă pronunțați ÎMPOTRIVĂ?… Cei căsătoriți nu sunt scutiți de păcate… Sunt destule păcate pe care le fac soții, fie prin certuri, prin mânie, relații trupești în zile oprite etc… Dacă aș spune cuiva: Viața ne rezervă foarte multe necazuri, dar merită să lupți și s-o trăiești… Este greșit?

      OBSERV CUM INTERPRETAȚI TOTUL AD LITTERAM, CA ȘI CUM CUVINTELE AR AVEA DOAR SENSUL PROPRIU, NU ȘI UNUL FIGURAT ÎN FUNCȚIE DE CONTEXT ȘI DE GÂNDIREA CELUI CARE SE EXPRIMĂ…

      Apreciază

    • Ioan said, on mai 3, 2015 at 11:43 pm

      Radu Iacoboaie nu imi mai scrie ca nu iti raspund. Nu doresc sa vorbesc cu tine. Nu imi face placere. Vorbesti numai din mintea ta. Batii campii. Nu ai logica dar nici pregatire teologica elementara.

      Un exemplu si cu asta punem punct.

      Scrii: „Cei căsătoriți nu sunt scutiți de păcate… Sunt destule păcate pe care le fac soții, fie prin certuri, prin mânie, relații trupești în zile oprite etc…”

      In manastire nu sunt certuri, monahii sunt scutiti de pacate?

      Radu tu traiesti pe alta lume.

      Lasa-ma, te rog, in pace. Si sa fii sanatos.

      Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 4, 2015 at 9:13 pm

      ,,In manastire nu sunt certuri, monahii sunt scutiti de pacate?”

      O CONEXIUNE MARCA ,,IOAN”… PORNEȘTI DE LA UNA ȘI AJUNGI LA ALTA… EU VORBEAM DE CEI CĂSĂTORIȚI… SIGUR CĂ ȘI MONAHII AU PĂCATELE LOR… CA SĂ TE PARAFRAZEZ, NU SUNT ȘI DÂNȘII OAMENI?… Fugi de mine când vezi că răspund la obiect. Nu mă caracterizează lipsa de logică și nici exacerbarea ei (ca la catolici etc)…

      Apreciază

  18. Radu Iacoboaie said, on mai 3, 2015 at 4:30 pm

    CINE DOREȘTE CU ADEVĂRAT SĂ-L DESCOPERE PE PĂRINTELE ARSENIE BOCA TREBUIE SĂ CERCETEZE CÂT MAI MULT, ÎNDEOSEBI PRIGOANA SECURITĂȚII ÎMPOTRIVA SA… Există volume care tratează această temă. Unul se numește chiar ,,PĂRINTELE ARSENIE BOCA ÎN ATENȚIA POLIȚIEI POLITICE DIN ROMÂNIA”… Sfinția sa a fost permanent prigonit, umilit și supravegheat, mai apoi torturat înainte de moarte la 79 de ani!…

    ȘI TOTUȘI A TRĂIT CA MONAH ÎNTRE MIRENI ÎN ULTIMA PARTE A VIEȚII!… OBLIGAT DE SECURITATE SĂ UMBLE BĂRBIERIT ȘI LA COSTUM… DAR SUFLETUL SĂU ERA LIBER… DUMNEZEU I-A DESCOPERIT ȘI O NOUĂ CALE DE PROPOVĂDUIRE, ACEEA PRIN PICTURA DE LA DRĂGĂNESCU, PICTURĂ PROFETICĂ ȘI CARE REDĂ PRIN IMAGINE ȘI CUVÂNT ADEVĂRUL EVANGHELIEI… MISIUNEA SA A FOST SĂ-I ÎNVEȚE PE ALȚII IUBIREA DE DUMNEZEU, CUM SĂ-L DESCOPERE PE DUMNEZEU ȘI SĂ SE SFINȚEASCĂ… S-A CONSIDERAT MEREU NEVREDNIC DEȘI DUMNEZEU L-A ÎNZESTRAT CU UNELE DARURI MINUNATE…

    Apreciază

    • Ioan said, on mai 3, 2015 at 11:48 pm

      Obligat sa umble barbierit!!! Asa o prostie nu am mai citit de mult. Venea un securist si il radea dimineata in casa Julietei.

      Ce sectanti mai sunteti!

      Apreciat de 1 persoană

      • curelusa said, on mai 4, 2015 at 9:08 am

        nu e prostie, in regimul comunist erai luat de pe strada, dus la frizerie si tuns sau barbierit, vorbesc din experienta proprie, pe fratele meu care avea vreo 14 ani l-am scos de la sediul militiei pentru ca la frizerie fiind, un militian a vazut prin geamul frizeriei ca avea o suvita de par mai lunga pe care si-o tinea pe spate, a intrat in frizerie, l-a ridicat de pe scaun si l-a dus la militie; un martor care ne cunostea ne-a anuntat si asa am stiut unde sa mergem sa-l cautam – un copil si inca unul cuminte; un unchi al meu care e ateu barbos si acum la batranete, pe cand era tanar avea mereu probleme la serviciu din cauza barbii pe care din cand in cand era nevoit sa o dea jos chiar daca avea convingeri „sanatoase” materialist dialectice
        daca erai elev/student/angajat erai obligat pana la urma sa ai infatisarea standard

        nu e o dovada ca asta se intampla si cu p Arsenie Boca, in pozele din tinerete se vede ca isi taia parul si barba, putea fi si optiunea proprie insa cam asa era contextul, era un regim opresiv

        Apreciat de 1 persoană

      • saccsiv said, on mai 4, 2015 at 9:32 am

        curelusa

        La elevi era foarte greu sa iesi din standarde. Dar la barbati rareori se luau de barba. N-veam 20 de ani si nu m-a intrebat nimeni de ea.

        Asa ca iertare, dar celor ce zic ca parintele Arsenie Boca nu avea voie sa poarte barba, le zic ca nu stiu ce zic. Daca doreai sa porti barba, purtai, fara cine stie ce repercusiuni.

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 4, 2015 at 9:15 pm

        saccsiv

        De unde știi ce i-a impus sau nu Securitatea, care vedea în părintele Arsenie Boca un mare pericol?…

        Apreciază

  19. Radu Iacoboaie said, on mai 3, 2015 at 4:53 pm

    ,,Dumneavoastra spuneti ca ereticii sunt aceeasi crestini ca si noi. De unde ati scos una ca asta? Doar poate vreunul care se numeste crestin si nu stie nimic despre Hristos, datorita nemarginitei sale ignorante, se va arata de acord sa se recunoasca tot atat de crestin cat si ereticii, fara sa deosebeasca sfanta credinta crestina, de puii blestemului, de ereziile hulitoare de Dumnezeu. Altfel jdeca cu privire la acestea adevaratii crestini! Numeroase soboare de Sfinti au primit cununa muceniciei, au ales mai degraba cele mai crancene si mai indelungate chinuri, inchisoarea, exilul, decat sa-si dea acordul la partasania cu ereticii in invatatura lor hulitoare de Dumnezeu. Biserica Universala a recunoscut intotdeauna erezia ca un pacat de moarte, a recunoscut intotdeauna ca omul molipsit de boala groaznica a ereziei e mort sufleteste, strain de har si de mantuire, fiind in comuniune cu diavolul si cu pieirea lui… Cu deosebire se remarca la eretici ura neimpacata catre fiii adevaratei Biserici si setea lor de a se adapa cu sangele acestora! Erezia se conjuga cu incrancenarea inimii, cu o groaznica intunecare si stricare a mintii, erezia se mentine cu incapatanare in sufletul molipsit de ea si cat de trudnica este vindecarea omului de aceasta infirmitate! orice erezie contine intr-insa hula impotriva Duhului Sfant; fie huleste o dogma a Duhului Sfant, fie o lucrare a Duhului Sfant, dar neaparat huleste Duhul Sfant. Esenta oricarei erezii este hulirea de Dumnezeu.”

    NU ÎNTÂMPLĂTOR AM ALES ACEST FRAGMENT DIN ÎNVĂȚĂTURA SFÂNTULUI IGNATIE BRIANCIANINOV… DACĂ CITIȚI CU ATENȚIE MAXIMĂ VEȚI VEDEA CĂ DENIGRATORII ȘI HULITORII PĂRINTELUI ARSENIE BOCA SUNT ERETICI! ASTA DACĂ ADMITEM SFINȚENIA PĂRINTELUI ARSENIE BOCA… PENTRU CĂ EI HULESC O LUCRARE A DUHULUI SFÂNT, PE UN SFÂNT AL LUI DUMNEZEU… AJUNGÂND ASTFEL ÎN MOD INDIRECT SĂ-L HULEASCĂ PE DUMNEZEU…

    SPUNÂND ACESTEA, CU AJUTORUL LUI DUMNEZEU CONSIDER CĂ M-AM ȚINUT DE CUVÂNT, CÂND AM PROMIS ÎNTR-UN COMENTARIU CĂ VOI DOVEDI ÎNȘELAREA ÎN CARE SE AFLĂ… EA S-A DOVEDIT MAI MULT DECÂT ATÂT: EREZIE! ȘI DISTINȘII ,,TEOLOGI” (POATE CHIAR SUNT STUDENȚI LA TEOLOGIE SAU AU TERMINAT TEOLOGIA, DAR ASTA NU CONTEAZĂ; PĂRINTELE ARSENIE BOCA SPUNEA CĂ TEOLOGIA NU SE ÎNVAȚĂ, CI TREBUIE TRĂITĂ, ALTFEL POȚI FI ȘI ATEU TEOLOG) S-AU PRINS FĂRĂ SĂ-ȘI DEA SEAMA ÎN ACUZAȚIILE LOR ÎN PROPRIA SURSĂ FOLOSITĂ, PENTRU CĂ EI ÎN FAPT AU RĂSTĂLMĂCIT DUPĂ BUNUL PLAC ÎNVĂȚĂTURA SFÂNTULUI IGNATIE…

    Apreciază

    • Ioan said, on mai 3, 2015 at 11:45 pm

      Nu mai scrie in zece locuri Radu. Iti repet.

      Nici nu te bagam in seama dar mi-ai atras atentia si nu pot sa nu iti scriu ceva. Care e erezia mea ratacitule? Ca Boca nu e idolul meu? Ce ai aratat tu aici? Ca ai o minte proasta si rastalmacesti cum vrei cuvintele Parintilor?

      Sfantul Ignatie Briancianinov scrie: „orice erezie contine intr-insa hula impotriva Duhului Sfant; fie huleste o dogma a Duhului Sfant, fie o lucrare a Duhului Sfant, dar neaparat huleste Duhul Sfant. Esenta oricarei erezii este hulirea de Dumnezeu.”

      Boca e Duhul Sfant pentru tine sarmanule? Boca e dumnezeul tau?

      „DACĂ CITIȚI CU ATENȚIE MAXIMĂ VEȚI VEDEA CĂ DENIGRATORII ȘI HULITORII PĂRINTELUI ARSENIE BOCA SUNT ERETICI!” spui tu.

      Daca m-ai facut pe mine eretic pentru ca nu sunt de acord cu invatatura lui Boca cea rea, rezulta ca pentru tine Boca e dumnezeul tau.

      Pentru ca Sfantul Ignatie spune „Esenta oricarei erezii este hulirea de Dumnezeu.”

      Esti idolatru sarmane om! Si pe deasupra esti orb si datorita mandriei. Nu esti in stare sa iti vezi amara ta cadere si apostazie.

      Veniti sa plangeti fratilor pe acesta care de bunavoie s-a dat satanei. Sa fim atenti si sa ne rugam lui Dumnezeu sa nu cadem si noi in aceasta bezna a mintii, in aceasta robie. Chiar de facem multe pacate, pentru ele avem pocainta.

      Iti repet ceva:

      Sinodul general (1166)

      „Cei ce nu înteleg corect cuvintele sfintilor Dascali ai Bisericii lui Dumnezeu, si încearca sa rastalmaceasca si sa întoarca (întelesul) celor zise în acestea limpede si lamurit prin harul Sfantului Duh, sa fie anathema. ”

      Vai! Ai mai luat o anathema, nefericitule. Opreste-te te rog pana nu e prea tarziu. Si lasa-ma in pace.

      Apreciat de 1 persoană

      • G-man said, on mai 4, 2015 at 11:25 am

        @Ioan ,
        tu imi pari comentatorul cu cele mai multe cunostinte duhovnicesti , am o mare rugaminte la tine , posteaza comentariile si analogiile tale si la alte articole , aici se intra tare greu , trebuie sa ai pc bun ..sau sa fii haker..

        @curelusa , vezi ca ai gresit tabelul , in cazul meu . am 2 comentarii in care in unul il intreb ceva pe Av Rapcea //deci contra la ce .. contra ? iar in altul pun si eu intrebari , ca unul ce asista la discutiile astea si care nu are detalii de subiect ..dar om fiind imi apar niste intrebari .. am voie .. ? ( cred ca am voie ca oricum nu mi-a raspuns nimeni ..

        ps// nu ma doare pana la urma ma pui unde vrei e tabelul tau ..dar asa de dragul adevarului .. poate esti mai corect/a (am dat mai multe lamuriri la articolul cu urcaina.)..daca vrei pune-l pe asta la contra ..ca il apreciez pe com Ioan si vreau sa mai aud parerile lui .
        pps .. nu stiu daca voi mai putea intra la acest supraincarcat articol..

        Apreciază

      • Ioan said, on mai 4, 2015 at 1:59 pm

        Frate, crede-ma, nu as vrea sa scriu la toate articolele de pe acest blog despre acest subiect. Nu am timp. Am spus gandurile mele in special la articolele care tratau in mod exclusiv subiectul Arsenie Boca. Este prima data in ani de zile cand scriu pe un blog ortodox. Am scris de teama sa fiu acuzat la Dreapta Judecata de faptul ca am tacut cand a fost vorba de rataciri. Am inceput sa scriu inainte de marea sarbatoare de Pasti. Nu imi doresc sa devin un comentator permanent. Ma lovesc de oameni care ataca ceea ce sustin fara dovezi si astfel discutia capata o alta turnura. Daca ai socotit ca este ceva bun in ceea ce am scris eu, poti arata si tu la alte persoane ce am scris, daca nu te superi.

        Si altii, puteti face acelasi lucru.

        Puteti intreba si voi la randul vostru daca ce am sustinut eu referitor la ratacirile arseniene e viabil sau are valabilitate. Citatele din Parinti pe care le-am dat drept argumente sunt negreselnice, fiind de inspiratie dumnezeiasca. Numai Dumnezeu e fara greseala.

        Nestiinta e un pacat ingrozitor. Si nu putem spune: „n-am stiut!” atat timp cat am auzit de Hristos.

        Sa citim scrierile Sfantului Ignatie Briancianinov in mod special.

        Numai bine iti doresc! Sa ne lumineze Dumnezeu!

        Aici am scris:

        https://saccsiv.wordpress.com/2015/04/07/video-nu-cascati-gura-la-ratacirile-duhovnicului-nifon-de-la-manastirea-prislop/

        https://saccsiv.wordpress.com/2015/04/27/parerea-mea-despre-parintele-arsenie-boca-parintele-arsenie-boca-despre-yoga-intr-o-pictura-din-biserica-draganescu/#comment-266377

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 4, 2015 at 9:20 pm

        ,,Care e erezia mea ratacitule? Ca Boca nu e idolul meu?”

        PERFIDE REMARCI!… Despre erezia ta ți-am răspuns mai sus… Este foarte grav când hulești lucrarea Duhului Sfânt în lume… CU CERTITUDINE PĂRINTELE ARSENIE BOCA NU ESTE IDOLUL MEU… ÎL POMENESC ÎN RUGĂCIUNILE DIMINEȚII LA SFÂRȘIT ODATĂ CU ALȚI SFINȚI ROMÂNI… DOAR ATÂT! FOARTE RAR MĂ ROG PERSONAL LA SFINȚIA SA DEȘI AR TREBUI…

        Apreciază

  20. Ioan said, on mai 3, 2015 at 5:40 pm

    Din cate inteleg, pentru Arsenie Boca femeia nu e o fiinta completa, intrucat are nevoie de „completare endocrina” de la barbat.

    Arsenie Boca spunea:

    “Femeia (luata din barbat) are nevoie de completare endocrina, prin contact, de la barbat.”

    „Femeile care nu primesc combustibil masculin, fie din lipsa căsătoriei, fie că se abţin de la raporturi conjugale ajung la anxietate (stare de nelinişte, de aşteptare încordată, însoţită de palpitaţii , jenă în respiraţie), nevroze, idei de sinucidere şi agresivitate.”

    In gandirea acestuia, se excepteaza de la aceasta regula doar fecioarele sau feciorii care au o alta calitate.

    Si citim in alta parte in scrierile arseniene:

    „Calea care duce la restabilirea chipului integral al omului, se deschide prin Fecioara Maria si prin zamislirea sa a Fiului lui Dumnezeu. Aceasta este calea fecioriei, a curatei, a neprihanirii, calea iubirii mistice.”

    Ideile de mai sus sustin omul ca fiinta androgina in gandirea arseniana si se regasesc aici:

    „Desfacerea de odinioara a omului de Dumnezeu inseamna pentru om pierderea integritatii, pierderea chipului androgin, care constituie chipul sau ceresc, pacificat de ispitele launtrice.
    Hristos Se naste din Fecioara ca sa sfinteasca din nou alcatuirea omeneasca femeiasca si sa o uneasca principiului masculin, ca barbatul cu femeia sa devina androgini cum a fost Iisus” (Jacob Boehme „Mysterium Magnum” C.v. cit. de Berdiaev n.a.).

    Arsenie Boca este un mare eretic daca a murit in aceste convingeri.

    Femeia fara „combustibil masculin” e asemenea unei plante care nu are lumina pentru fotosinteza sau e asemenea unei masini care e lipsite de carburant, dupa acest inselat.

    In gandirea lui Boca, femeia nu e fiinta completa, e dependenta de barbat.

    Sunt mame de sfinti mari, care au ramas vaduve la o varsta frageda si nu au innebunit.

    Antuza, mama Sfantului Ioan Gura de Aur a ramas vaduva foarte de tanara, avind mai putin de douazeci de ani de la nasterea sa.

    Cuvintele acestei mari femei catre Sfantul Ioan care voia sa devina monah:

    „O, fiule, eu nu m-am veselit mult impreuna cu tatal tau, de la a carui moarte tu ai ramas orfan si eu vaduva, caci asa a voit Dumnezeu. Si nimic n-a putut sa ma induplece catre a doua nunta si a aduce un alt barbat in casa tatalui tau, ci am trecut prin viforul nevoilor si prin focul vaduviei, cu purtarea de grija a lui Dumnezeu. Rabdind toate cu ajutorul Lui, m-am mingiiat cu privarea fetei tale, cea asemenea cu fata tatalui tau, simtind mare usurare. Apoi averea tatalui tau n-am prapadit-o in nevoia vaduviei, ci am pastrat-o intreaga spre trebuinta vietii tale. Deci, te rog, fiule, nu ma arunca in a doua vaduvie, iar tinguirea ce mi s-a potolit dupa tatal tau n-o mai innoi iarasi cu plecarea ta. Ci asteapta moartea mea, pe care o doresc sa fie degraba, iar dupa ce ma vei ingropa pe mine linga oasele tatalui tau, atunci vei face cum vei voi. Acum insa, rabda putin si ramii impreuna cu mine, pina cind sint inca intre cei vii”. Acestea si altele asemenea graind mama catre Ioan, l-a induplecat sa nu o lase.” Si Sfantul Ioan a stat cu ea pana a murit. Si apoi a impartit averea mamei sale si s-a facut monah.

    Daca lucrurile stateau asa, Sfanta Biserica ne invata pana acum asa. Nu era nevoie sa treaca aproape 2000 de ani pana sa vina „arhanghelul” si sa ne „ilumineze”.

    Cei care primiti pleava arseniana cugetati: milioane de femei anxioase, agresive, cu idei de sinucidere si sinucigase au fost in intuneric mii de ani? Biserica nu s-a ingrijit pentru viata si pentru sanatatea femeilor casatorite ci le-au lasat sa se chinuie? Totul a fost in intuneric pana a venit cel din Vaţa de Sus? El a adus lumina? El e prometeul modern care a scapat femeile de un dumnezeu sadic care le-a facut incomplete ca fiinta? Departe de noi asemenea idei. Satana e in spatele acestor rataciri sustinute de Boca.

    Diavolul a fost cel care l-a inspirat pe sarmanul Arsenie Boca. Daca nu s-a lepadat de aceste erezii e in iad. Iar cel care il cinstesc pe acesta si ii imbratiseaza ereziile vor merge in iad si apoi in chinul cel vesnic care e gatit diavolului si ingerilor lui.

    Din Pidalion:

    Canonul 93, sinodul VI ecumenic:

    Muierea a carei barbat este dus, si nearatat unde s-ar afla, mai inainte de a se incredinta pentru moartea lui, cu altul casatorindu-se, prea curveste. Asisderea si ostasitele, a carora barbatii nearatati fiind unde s-ar afla, maritandu-se, aceluiasi cuvant se supun. Precum si cele ce pentru ducerea barbatului nu asteapta intoarcerea, insa are oarecare iertare lucrul aici, pentru ca este prepusul mai mult de moarte. Iar ceea ce s-a maritat cu cel parasit la o vreme de muierea sa, dupa nestiinta, apoi lasandu-se ea, pentru ca s-a intors catre dansul cea mai dinainte; a curvit cu adevarat, insa intru nestiinta. Deci de nunta nu se va opri, mai bine insa ar fi de ar ramane asa. Iar de s-ar intoarce oarecand la o vreme ostasul, a caruia muierea pentru indelungata lipsirea aceluia, s-ar fi maritat cu alt barbat, acesta de va voi, sa-si ia iarasi pe muierea sa, iertare dandu-se ei pentru nestiinta, si barbatului celui ce s-a fost casatorit cu dansa, catre a doua nunta.

    Talcuire

    Canonul acesta este alcatuit din trei Canoane, ale marelui Vasilie; (ca inceputul lui, este anume Canonul 31 al aceluiasi) zicand, de se va duce barbatul al vreunei muieri, si multa vreme nu va veni, iar ea mai inainte de a auzi si a se incredinta ca a murit barbatul sau, va lua pe altul sau, preacurva este (iar partea cea urmatoare este Canonul 36 al aceluia); asisderea si muierile ostasilor, de se vor marita a doua oara, ne
    auzind ca vin barbatii lor, preacurve sunt. Insa acestea a doua oara maritandu-se, au oarecare iertare (mai multa adica decat ale celor ce nu sunt ostasi si in lipsa lor se marita a doua oara). Caci barbatii acestora, ostasi fiind, si in razboaie petrecand, mai mult se prepun ca au murit, decat ca sunt vii. Iar muierea aceea, care (partea aceasta a Canonului este anume din cel 46 al aceluiasi Parinte) va lua de barbat pe cel lasat o
    vreme de muierea lui, nestiind ca a fost insurat, apoi se va lasa de dansul, pentru ca s-a intors la dansul muierea cea mai dinainte, de a curvit cu adevarat, intru nestiinta insa; dar nu se si osandeste ca o preacurva. Drept aceea nu se va opri de a-si lua legiuit barbat, de va voi; mai bine insa este si mai fara sminteala de nu se va marita. Iar ramasita de aici a Canonului, este insusita randuire a Sinodului acestuia; iar de se va
    intoarce ostasul de la razboi dupa cativa ani, a caruia muierea a doua oara s-a maritat pentru instrainarea lui cea de multi ani, acesta de va voi, isi ia iarasi pe muierea sa, iertandu-se atat ei, cat si barbatului celui al doilea ce o luase. Pentru ca nestiind ca acela este viu, s-a fost casatorit. (Pidalion pagina 252-253)

    Asadar Sfintii Parinti de la sinodul VI ecumenic spun:

    „Deci de nunta nu se va opri, mai bine insa ar fi de ar ramane asa.”

    iar in talcuire:

    „Drept aceea nu se va opri de a-si lua legiuit barbat, de va voi; mai bine insa este si mai fara sminteala de nu se va marita.”

    Canonul 48 al Marelui Vasile:

    Iar cea lasata de barbatul sau, dupa socoteala mea, este datoare a ramane. Ca de a zis Domnul, ca de va lasa cineva pe muierea sa, fara cuvant de curvie, o face sa preacurveasca (Matei 5,32), deci numind-o pe dansa preacurva, o a inchis pe ea despre impartasirea cu altul. Caci cum poate barbatul a fi vinovat, ca un pricinuitor de preacurvie. Iar muierea sa fie nevinovata, ceea ce preacurva s-a numit de Domnul, pentru impartasire cu un alt barbat.

    Talcuire

    Randuieste Canonul acesta, ca muierea cea lasata de barbatul sau, fara pricina de curvie, sa nu se mai marite cu altul, dupa hotararea Domnului ce zice, ca cel ce va lasa pe muierea sa fara cuvant de curvie, o face sa preacurveasca. Ca numind-o Domnul preacurva, aratat este ca o a opri de a lua alt barbat. Din vreme ce, de este barbatul ei vinovat ca a lasat-o sa preacurveasca luand pe altul, aratat ca si ea maritandu-se a doua oara este vinovata, pentru ca preacurveste, fiind viu barbatul ei cel dintai. Dupa care pricina, precum am zis si preacurva s-a numit de Domnul. (Pidalion pagina 629-630)

    Dă clic pentru a accesa pidalionul.pdf

    Unde e vorba de completarea endocrina in aceste canoane barfitorilor arsenisti? Unde e combustibilul masculin de care are nevoie femeia? Voi il contraziceti pe Insusi Mantuitorul Hristos, nebunilor.

    Satana a fost indrumatorul lui Arsenie Boca. El era sub infatisarea Sfantului Serafim de Sarov si il sfatuia. Roadele acestei rataciri se vad in scrierile, picturile si in inchinarea adusa acestuia de catre enorm de multi oameni din tara noastra.

    Suntem martori, in zilele noastre, la o apostazie in masa. E ceva ingrozitor de trist. Acesta e rezultatul pacatelor noastre, ale tuturor.

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 3, 2015 at 6:21 pm

      În Sfânta Scriptură scrie clar că acela care spune fratelui său ,,NEBUNULE” se duce în iad (gheena)…

      Apreciază

      • Ioan said, on mai 3, 2015 at 11:56 pm

        Radu, Sfantul Maxim Grecul s-a dus in iad?

        Uite ce scrie: „O, nebunilor, cei ce sunteţi avuţia Satanei, vlăstarele păcatului, hrana înşelăciunii, întunericul necredinţei, moştenitorii gheenei, vâslaşii ticăloşi ai călcătorului de lege şi îndrumători grabnici la viclenie!”

        https://archive.org/stream/Sfantul_Maxim_Grecul-Scrieri_dogmatico-polemice__2_-/Sfantul_Maxim_Grecul-Scrieri_dogmatico-polemice__2_-_djvu.txt

        Si Sfantul mucenic Lavrentie s-a dus in iad?
        Într-acea vreme slujitorii puneau mai mult foc dedesubt şi mai cu dinadinsul ardeau patul. Iar sfântul a zis către împărat: „Vezi, ticălosule, că aceşti cărbuni de foc mie îmi pregătesc răcorire, iar ţie, munci veşnice! Căci Domnul meu ştie, că pentru sfânt numele Lui fiind pârât, nu m-am lepădat şi, fiind întrebat, L-am mărturisit pe El; iar acum, fiind ars, Ii mulţumesc Lui”. Vaierian a zis către sfânt: „Unde este focul cu care ne-ai îngrozit pe noi?” Sfântul a răspuns: „O, nebunilor şi ticăloşilor, oare nu ştiţi că aceşti cărbuni cu care mă ardeţi pe mine şi care sunt răcorirea sufletului meu, aceştia vor fi sufletelor voastre nestinsă ardere?”

        http://www.doxologia.ro/viata-sfant/viata-sfantului-mucenic-lavrentie-arhidiaconul

        Mai bine taci. Sa nu iti sporesti tu munca in gheena pe care o vei avea daca nu te pocaiesti si nu te lepezi de toate ratacirile.

        Pentru orice cuvânt deşert fiecare va da socoteală în faţa lui Dumnezeu.

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 4, 2015 at 9:24 pm

        Ioan

        Când spui cuiva la singular este una și când spui la plural, cu sens peiorativ este altceva… Se face excepție în context când oamenii glumesc între dânșii, de genul: ,,nebunule!”, ,,nebunaticule!”…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 4, 2015 at 9:27 pm

        Ioan

        Dând exemple pe cei doi sfinți, să înțelegem că tu te consideri deja sfânt și poți spune aproapelui tău (unui rătăcit sau nu) ,,NEBUNULE”?…

        Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 3, 2015 at 6:25 pm

      Am înțeles. Cauți teme mai delicate, în care teologii se pronunță foarte puțin și rareori, pentru riscul de a fi interpretați greșit sau a spune ceva greșit…

      AUZIȚI FRAȚILOR ȘI VĂ MINUNAȚI DIN NOU: ,,APOSTAZIE ÎN MASĂ”… PENTRU CĂ MULȚI ROMÂNI CRED ÎNTR-UN SFÂNT AL LUI DUMNEZEU, PĂRINTELE ARSENIE BOCA…

      Apreciază

  21. cristi said, on mai 3, 2015 at 7:36 pm

    Saccsiv,

    N-ai aprobat ultimul meu comentariu… (era o replica la un alt comentariu).

    Apreciază

  22. curelusa said, on mai 3, 2015 at 10:49 pm

    @tanase – nu sunt pro / nu am competente in teologie / m-ai facut sa zambesc la gluma cu postatul graficului si atarnarea pe perete

    inca ceva, te-a suparat descrierea facuta comentatorilor, vreau sa-ti spun ca eu am recitit cele 800 de comentarii fara pauza atunci cand am facut analiza iar impresia a fost de dezamagire, tristete pentru ca de partea voastra sunt foarte multe comentarii cu atacuri la persoana, invective etc iar de partea cealalta lipsesc argumente convingatoare la acuzele voastre aduse parintelui Arsenie Boca (cel putin la cele cu pictura si la impartasirea catolicilor)…
    sfatul de a citi, de a ma ruga, practica voi incerca sa-l urmez, nu pentru dezbateri insa

    @ioan iti sunt recunoscatoare daca vei gasi citatul din Sf Antonie cel Mare, daca nu e in regula daca citezi din memorie; teolog nu sunt, sper ca meseria de analist nu e pe vreo lista neagra; imi pare rau ca impresia este de vreo oarecare superioritate sau asa ceva… nici pe departe nu a fost intentia mea

    Apreciat de 1 persoană

    • Ioan said, on mai 4, 2015 at 1:32 pm

      Sper ca nu am fost prea aspru cu tine.

      Iubesc si caut adevarul in Scrierile Sfintilor Parinti. M-am atasat de scrierile patristice de mult timp. Vazand pericolul care e aproape si care ameninta sa inghita sufletele ortodocsilor am decis sa scriu cateva cuvinte despre aceasta ratacire pentru a nu fi acuzat la Dreapta Judecata ca am tacut.

      Scriu de mana cateodata si din cartile mele pentru ca nu le gasesc pe toate in varianta on-line. Fac aceasta pentru a vedea si altii despre acest mare pericol care pandeste sufletele noastre – inchinarea la om, fara cercetare.

      Si imi dau toata silinta, scriu din ce am citit sau din ce citesc; mai intreb pe cineva duhovnicesc si apoi scriu. Dreptarul meu e Scriptura si scrierile patristice. Ma doare inima pentru acesti oameni care primesc totul fara sa se intrebe nimic. Poate apa pe care vrei sa o bei si care pare buna in ea a fost o jivina otravitoare. Nestiinta e un mare pacat. Daca oamenii i-ar citi pe Sfintii Parinti si ar aplica practic in viata invatatura acestora nu am mai avea rataciri. In Scrierile Parintilor e aratata Calea ce duce spre Imparatia Cerurilor. Ei sunt indrumatorii nostrii negreselnici pentru ca ei au mers pe aceeasi Cale si acum se odihnesc in Raiul desfatarii.

      Noi trebuie sa supunem judecatile noastre cugetului Bisericii si scrierilor Sfintilor Parinti. Daca Arsenie Boca a avut idei ratacite, rele si nu s-a lepadat de ele, acest om nu s-a mantuit. Daca s-a lepadat, poate e in rai. Ideile lui rele trebuie lepadate, indepartate pentru ca sunt de la cel rau. De unde stim aceasta? De la Sfintii Parinti.

      Ce a sustinut Arsenie Boca rau a fost anatematizat de Biserica. Daca acesta, la sfarsitul vietii s-a pocait si le-a lepadat si daca a fost vrednic s-a mantuit. E simplu. In inima mea sunt toti. Si cei care primesc ideile arseniene rele, dar si ceilalti care nu le primesc. Ma doare inima mai mult pentru Radu, pentru Cristi si pentru altii care sustin ideile ratacite arseniene. Faptul ca am fost taios cu ei se datoreaza neiubirii ideilor mincinoase care sunt pierzatoare de suflet si ale caror parinte e diavolul. Nu am nimic personal cu nici unul dintre acestia. Nu persoana lor ma intristeaza, ma manie ci ideile lor eretice.

      Si eu ma intreb daca nu cumva gresesc, ca poate acest om s-a mantuit, dar sunt convins ca daca e in rai nu se va supara ca am aratat si celorlalti idei rele pe care le-a avut impotriva dreptei credinte. Dar m-am saturat de oamenii care ii contrazic pe Parinti si invatatura sanatoasa a Bisericii si socotesc ca ceea ce simt ei e etalon pentru toti. Ei nu combat ratacirile lui Arsenie Boca ci le primesc datorita faptului ca s-au legat afectiv in chip patimas, bolnavicios de un om. Pentru ei nu conteaza Biserica ci faptele, cuvintele acelui om. Pentru ei cuvintele arseniene au devenit scriptura si dogme. Aici e durerea. Acestia au zeificat un om. Noi credem ca invatatura Bisericii e adevarata pentru ca e dumnezeiasca, a fost revelata. A venit Fiul lui Dumnezeu, avem pe Apostoli, pe Prooroci, pe Sfintii Parinti care ne-a aratat calea spre rai, spre dobandirea Imparatiei Cerurilor, spre indumnezeire. Daca vine acum un om care are niste invataturi care contrazic aceasta invatatura dumnezeiasca de veacuri a Bisericii, noi nu avem datoria sa le dam in vileag si sa ne departam de ele ca de ceva pricinuitor de moarte? In ele nu se afla moarte trupeasca, ci moarte sufleteasca. Cei care le vor primi se vor duce in iad si apoi, dupa Judecata, vor merge in focul cel vesnic care e gatit diavolului si ingerilor lui. Aceasta nu o spun eu de la mine, ci Parintii, care ne-au aratat ca aceasta e soarta tuturor celor care contrazic invatatura dumnezeiasca.

      Apreciat de 2 persoane

      • curelusa said, on mai 6, 2015 at 1:59 pm

        @ioan, spui asa „Dumnezeu nu are atribute. In manualul de Dogmatica al seminariilor sau facultatilor teologice scrie ca Dumnezeu are atribute. Dar nu e adevarat. E o erezie. Dumnezeu e vesnic, fara inceput. Atributul arata ca o fiinta este creata.

        In seminariile si facutatile teologice se preda scolastica, dupa papistasi si protestanti. Cine este Dumnezeu? Cum poate avea Dumnezeu atribute? Curelusa pune mana si citeste pe Parinti nu idioteniile scolastice. Tu nu poti depasi ce se invata in „teologia” „academica” romaneasca? Scolastica e o stiinta urata de Dumnezeu.”

        am mai incercat zilele trecute sa raspund dar nu a vrut internetul 🙂 asa ca pe scurt:
        parcursul meu a fost asa: stiinte exacte -> filosofie -> istoria religiilor -> crestinism -> ortodoxie ->….-> teologie (!?); teologia nu s-a mai concretizat, timp de cativa ani am tot vrut sa ma inscriu la Facultatea de teologie care tocmai incepuse sa primeasca si fete insa de fiecare data se intampla cate ceva in familie sau la serviciu care ma facea sa aman pe anul viitor. Insa adevarul este altul, de fapt NU mai doream sa urmez aceasta facultate din doua motive: 1 – intrand in contact cu diverse persoane de la simple studente la persoane cu functii in „sistemul BOR” am realizat ca m-as fi smintit, eu la oamenii astia ma uitam ca la niste sfinti in devenire (nu din naivitate, ci ii consideram oameni care lupta pentru mantuirea lor si a turmei) ori cei cu care am avut de a face erau la fel sau mai lumesti decat cei de care ma tot loveam in viata; 2 – tot citind inclusiv carti de dogmatica (p D Staniloae) am avut sentimentul ca nu e corect sa faci din Dumnezeu un obiect de studiu pe care sa-l diseci in felul in care se facea (am citit cateva manuale, nu toata programa)
        Nu aveam nevoie de diplome, asa ca am preferat sa las la voia intamplarii ce va fi

        Am avut exact acelasi sentiment ca Scriptura si Sfintii Parinti sunt tot ce este necesar unui om aflat in cautarea lui Dumnezeu iar de la un punct incolo nu mai e decat rugaciunea; toate cuvintele, toate ideile sunt un balast

        Recomand in continuare studiul sistematic si aprofundat in cadru universitar oricui indiferent de domeniu, asa a fost insa in cazul meu

        Ce anume te rog, sa-mi spui daca exista vreo carte sau material care sa aprofundeze aceasta idee a ta referitoare la invatamantul teologic actual sau poate un forum unde sa fi fost dezbatut acest lucru si eventual daca ai niste link-uri. Nu e nici o graba 🙂

        Cea mai frumoasa definitie a teologiei am citit-o nu stiu unde: teologul este omul care isi odihneste capul pe pieptul lui Hristos.

        Apreciat de 1 persoană

      • Ioan said, on mai 8, 2015 at 4:09 pm

        Draga cureluso,

        „Teologia” academica s-a rupt de adevarata teologie, a Sfintilor Parinti. Ea este scolastica.

        IPS Ierotheos Vlahos, Mitropolit de Nafpaktos și Aghios Vlasios din Grecia:

        „În epoca Sfântului Grigorie Palama au avut loc două mari evenimente istorice. Pentru prima oară, otomanii, care ocupaseră Asia Mică în întregime, au pus piciorul în Tracia de Răsărit și, tot pentru prima oară, teologia scolastică, prin persoana lui Varlaam, a pătruns în spațiul ortodox.”

        http://basilica.ro/-In-comuniune-cu-dumnezeu-omul-se-transfigureaza-prin-lumina-interviu-cu-ips-ierotheos-vlahos-mitropolit-de-nafpaktos-si-aghios-vlasios-din-grecia-55417.html

        „Această nouă teologie, numită teologia scolastică, a influențat în diferite grade învățătura dogmatică ortodoxă, atât pe cea elenă, cât și pe cea rusă, inclusiv prin idealismul german. Astfel, în spațiul ortodox răsăritean au apărut începând cu secolul al XVI-lea manuale ortodoxe de dogmatică influențate în mai mică sau mai mare măsură de teologia scolastică și de idealismul german. Părintele Gheorghi Florovski vorbea chiar despre ”robia babiloniană” a teologiei ortodoxe și despre ”deformările” apărute în teologia ortodoxă.

        De pildă, aceste manuale ortodoxe vorbesc despre ”atribute” și ”însușiri” ale lui Dumnezeu, în loc să vorbească de energiile necreate ale lui Dumnezeu, se referă la dovezi ontologice, cosmologice, istorice și morale ale existenței lui Dumnezeu, fără să pomenească de experiența îndumnezeiților și de moaștele sfinților, care sunt unica dovadă a prezenței lui Dumnezeu, și în general desconsideră învățătura Sfântului Simeon Noul Theolog, a Sfântului Grigorie Palama și a Părinților Filocalici. Unii teologi ajung până-ntr-acolo încât să vorbească despre bolile psihice ale Părinților care relatează despre vederea Luminii necreate.”

        http://www.pemptousia.ro/2015/02/cuvant-de-prezentare-al-celui-dintai-tom-al-dogmaticii-empirice-iasi-21-februarie-2015/

        „Conferința ”Teologie patristică si erezie postpatristică”, propusă spre cercetare publicului românesc, tradusă pentru prima oară în limba română de către colaboratori ai blogului Graiul Ortodox, a avut loc ca o reacție la faptul că ”Academia Teologică de la Volos” a susținut în mod repetat ideea ereziei postpatristice. Astfel, Mitropolia Pireului, împreună cu unii teologi de marcă, a atacat public această erezie.”

        https://graiulortodox.wordpress.com/marturisirea-de-credin%C8%9Ba/primatul-sinodalitate-si-unitate-a-bisericii/teologie-post-patristica/

        „Arhimandritul Athanasios Athanasíou, Stareţul Marelui Meteor, care a salutat personal acest eveniment (Conferința ”Teologie patristică si erezie postpatristică” n.a.), definind dintru început „fenomenul” postpatristic:

        „Teologia postpatristică, în linii generale, constituie o prelungire a diferitelor teologii mai recente dezvoltate în Occident, mai ales în Occidentul protestant: teologia socială, teologia politică, teologia libertăţii, a eliberării, teologia revoluţiei, teologia „neagră”, teologia contextuală, teologia feministă, teologia colectivă etc., şi este rod al secularizării, al raţionalismului şi constituie o deviere de la credinţa şi învăţătura ortodoxe.

        Elementul comun al acestor teologi este că înlătură adevăratul sens al Crucii şi al Învierii, caracterul ascetic, niptic şi isihast al credinţei, metoda întemeiată pe experienţa Duhului Sfânt a Ortodoxiei, participarea la harul necreat şi la slava lui Dumnezeu şi absolutizează datele sociale şi culturale ale fiecărei epoci. Prezintă credinţa şi duhovnicia într-un mod adaptat mentalităţii şi concepţiei secularizate a omului contemporan. Coboară sensul adevărat şi mântuitor al Evangheliei la simpla folosire a unor lozinci sociale şi culturale, la o gnoseologie şi filozofie lipsite de vigoare şi fără substanţă”.”

        Parintele Serafim Rose, capitolul „Cum nu trebuie cititi Sfintii Parinti” (de la pagina 48):

        „Lipsa de vlagă a Ortodoxiei, aşa cum se exprimă şi se trăieşte ea în general, este fără îndoială produsul ipocriziei şi lipsei de seriozitate din viata contemporană. Ortodoxia de astăzi, cu preotii, teologii şi credincioşii ei, a devenit lumească. Tineri care vin din case confortabile, care acceptă sau caută (în calcul intrând atât “ortodocşii nativi” cât şi “convertitii”) o religie care nu este prea departe de viata de automultumire pe care au cunoscut-o, profesorii şi conferentiarii al căror mediu este atmosfera lumii academice unde, în mod public, nimic nu este primit cu seriozitate, ca pe o chestiune de viată şi de moarte, tocmai atmosfera lumii academice, plină de lumesc autosatisfăcut, în care îşi au locul aproape toate “conferintele”, “institutele” şi “refugiile” – toti aceşti factori se asociază pentru a produce o atmosferă sufocantă, artificială în care, indiferent de ce s-ar putea spune despre înaltele adevăruri sau experiente ortodoxe, tocmai prin contextul în care este spus, prin virtutea orientării lor lumeşti, atât din parte vorbitorului cât şi din partea ascultătorului, nu poate lovi adâncurile
        sufletului, şi nu poate produce o angajare profundă care ar fi normală pentru creştinii ortodocşi. În contrast cu această atmosferă sufocantă, educatia ortodoxă firească, transmiterea firească a Ortodoxiei însaşi, are loc în ceea ce se numeşte de obicei mediul ortodox: mănăstirea, unde nu numai începătorii, ci şi mirenii evlavioşi ajung să se instruiască la fel de mult, în atmosfera acelui loc sfânt, ca şi în cadrul unei convorbiri cu un cuvios
        bătrân; parohia obişnuită: dacă preotul acesteia are o mentalitate “învechită”, arzând în focul Ortodoxiei şi dorind cu înfocare mântuirea turmei sale, aceasta nu va mai avea nici o scuză pentru păcatele şi obiceiurile ei lumeşti, căci atitudinea lui va fi totdeauna una de îndemn către o viată duhovnicească mai înaltă; chiar şi şcoala de teologie, dacă se înscrie într-o traditie veche, nefiind modelată după universitătile seculare din Vest, poate fi o ocazie pentru a stabili legături vii cu adevărati cărturari, care trăiesc efectiv credinta şi evlavia. Dar toate acestea – ceea ce se obişnuia să se numească mediu ortodox firesc – sunt desconsiderate de către creştinii ortodocşi care s-au conformat mediului artificial al lumii moderne, şi nu mai fac parte din experienta noii generatii. În emigratia rusă, “teologii” noii şcoli, care erau nerăbdători să se conformeze modei intelectuale de atunci, să citeze din cea mai recentă literatură protestantă şi romano-catolică, să adopte “superficialul” lumii contemporane şi în special cel al lumii academice – au fost pe bună dreptate numiti “teologi la o tigară”. Cu
        aceeaşi îndreptătire i-am putea numi “teologi la un pahar de vin”, sau sustinătorii “teologiei cu stomacul plin” sau a “spiritualitătii confortabile”. Mesajul lor nu are nici o putere, pentru că ei sunt în întregime din lumea aceasta, adresându-se oamenilor lumeşti, într-o atmosferă lumească – din tot acest mesaj nu va rezulta nici o virtute ortodoxă, ci numai vorbărie prostească şi fraze pompoase şi goale.”.(pag.51-52)

        ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colectie_RO/Serafim_Rose/Serafim%20Rose%20-%20Mai%20aproape%20de%20Dumnezeu.pdf

        Am mai citit mai demult la Sfantul Justin Popovici, la parintele Dumitru Staniloae si la Sfantul Teofan Zavoratul (Raspunsuri la intrebarile intelectualilor – nu mai stiu care volum) dar nu iti pot indica paginile.

        Apreciat de 1 persoană

      • Irina said, on mai 11, 2015 at 9:00 am

        Ioan acum sa nu cadem in extrema cealalta si sa consideram ca dogma ortodoxa este afectata de scolastica si ca nu mai este valabila. Intr-adevar teologia academica a aparut din cauza diminuarii credintei puternice si trairii autentic ortodoxa, dar asta nu inseamna ca toti profesorii, studentii si absolventii de telologie sunt contaminati de idei neortodoxe venite o data cu scolastica, deaorece inca mai sunt,desi putini oameni ce se fac lacasuri ale harului lui Dumnezeu. Asta este situatia, dupa cum vezi credinta scade din ce in ce mai mult azi.

        Apreciază

      • Ioan said, on mai 8, 2015 at 4:13 pm

        Cuvantul arhimandritului Athanasios Athanasíou, Stareţul Marelui Meteor, amintit in comentariul meu, este scris aici: https://graiulortodox.wordpress.com/2012/02/16/teologie-patristica-si-erezie-postpatristica-conferinta/

        Apreciat de 1 persoană

      • Ioan said, on mai 8, 2015 at 4:18 pm

        Sa nu uit, daca doresti dogmatica ortodoxa traita, iti recomand cartea „Experiente ascetice” scrisa de Sfantul Ignatie Briancianinov. Scrierile sfantului ascet rus sunt abc-ul vietii duhovnicesti.

        http://www.sophia.ro/Experiente-ascetice-de-Ignatie-Briancianinov-sf.-colectie_carte-ro-353.htm

        Numai bine!!!

        Apreciază

    • tanase said, on mai 4, 2015 at 8:44 pm

      @curelusa – chiar esti pro, iar competente teologice intr-adevar nu ai asa cum am demonstrat. Restul vezi ca ti-am raspuns mai sus „tanase said, on mai 4, 2015 at 3:47 pm”, asa incat nu mai repet.
      Sanatate!

      Apreciază

  23. Ioan said, on mai 4, 2015 at 12:38 pm

    Ceva foarte frumos:

    Minunatele cuvinte ale Sfantului Antonie cel Mare (251-356):

    „Dumnezeu este bun, fara patima si neschimbacios. Iar daca cineva gaseste ca e rational si drept ca Dumnezeu sa nu se schimbe, dar tocmai de aceea intreaba nedumerit cum se bucura de cei buni si se intoarce de catre cei rai, sau se manie pe cei pacatosi, iar slujit fiind se milostiveste, sa i se raspunda ca Dumnezeu nici nu se bucura, nici nu se manie, caci bucuria si intristarea sunt patimi; nici nu primeste daruri, caci atunci s’ar birui de placere. Nu e ingaduit sa socotim pe Dumnezeu bun sau rau, din lucruri omenesti. El este numai bun si numai folositor si nu vatama niciodata. In felul acesta El este totdeauna la fel. Iar noi ramanand buni, pentru asemanare ne unim cu Dumnezeu si facandu-ne rai, pentru neasemanare ne despartim de Dumnezeu, Traind intru virtute suntem ai lui Dumnezeu, iar facandu-ne rai ne facem noua vrajmas pe Acela ce nu se manie in desert. Pacatele noastre sunt acelea cari nu lasa pe Dumnezeu sa straluceasca in noi, ci ne leaga cu demonii ce ne chinuiesc Iar cand prin rugaciuni si faceri de bine, primim deslegare de pacate, prin aceasta nici nu slujim, nici nu schimbam pe Dumnezeu, ci prin faptele si intoarcerea noastra spre Dumnezeu, vindecand pacatul nostru, ne bucuram iarasi de bunatatea Sa. Incat este totuna a zice ca Dumnezeu isi intoarce fata dela cei rai, sau ca soarele se ascunde de catre cei lipsiti de vedere.”(Filocalia I, pagina 30)

    Dă clic pentru a accesa filocalia-01-antonie-cel-mare-evagrie-ponticul-ioan-casian-nil-ascetul-marcu-ascetul-diadoch-al-foticeii.pdf

    Este extraordinar ce spune marele ascet egiptean. Imi plac foarte mult aceste cuvinte pline de harul Sfantului Duh ale acestui dumnezeiesc barbat.

    Apreciat de 2 persoane

  24. Luminita Laslo Nicolescu said, on mai 4, 2015 at 2:39 pm

    pt.Radu Iacoboaie. M-ati acuzat de minciuna…..Luminita Laslo Nicolescu
    februarie 11, 2015 la 5:27 pm
    O depozitie data la Securitate in 1955, sub interogatoriu, a calugarului Antonie (Leonida) Plamadeala [2], arata ca in primavara-vara anului 1949, Julieta Constantinescu venise la Manastirea Prislop si statuse acolo continuu 2-3 luni. Depozitia, inregistrata ca proces-verbal de interogatoriu la Securitate si redata in [2]- pag. 49-55, este una foarte graitoare, si o redau aici: ” In anul 1949, sosind la Manastirea Prislop, am gasit la aceasta manastire pe calugarul Boca Arsenie, care era staretul acestei manastiri. Mai erau la manastire fratii Danila Gheorghe si Andrei, veniti de la Manastirea Sambata. Mai era o fata cu numeleConstantinescu Julieta si eu impreuna cu un coleg preot, Stelian Manolache, care in prezent nu stiu unde se afla. Aceasta fata care venise din Bucuresti sa viziteze Manastirea Prislop nu a mai voit sa plece de la manastire, desi eu si colegul meu i-am aratat calugarului B.A. si ei personal, ca sederea unei fete intre calugari si intre noi care eram mai tineri, atata timp (2-3 luni), nu este potrivita si deci am cerut calugarului sa ii spuna sa plece de la manastire. Din aceasta cauza s-au iscat certuri intre noi, fapt pentru care B.A. mi-a pus in vedere mie si colegului sa ne cautam alt loc daca nu ne place acela, iar pana la urma a plecat aceasta fata, Constantinescu Julieta; pe urma am plecat si eu, din cauza ca mereu m-am certat cu calugarul B.A. pentru plecarea acestei fete, iar el fiind mereu trist si suparat. Mentionez ca nu am nici o banuiala de ordin moral asupra prieteniei ce s-a legat intre B.A. si Constantinescu J. La fel am auzit ca dupa plecarea mea de la manastire la Mitropolia Olteniei, aceasta fata s-ar fi intors din nou la Prislop si ca ar fi devenit stareta. Intrebare: Care a fost atitudinea staretei Constantinescu Julieta fata de dumneata cat timp ai fost la manastire? Raspuns: Sosind la Manastire, aceasta fata a manifestat interes pentru chestiunile teologice, fiind si ea absolventa a Teologiei din Bucuresti si admira personalitatea calugarului Arsenie din punct de vedere religios, ca o persoana sfanta. Rugaciunile le facea impreuna cu B.A. in biserica, la plimbare mergeau tot impreuna. La auzul celor spuse de noi, ca ea ar fi bine sa paraseasca manastirea, s-a suparat pe mine si pe colegul meu si nu a mai vorbit cu noi, decat cu calugarul B.A., cu care studiau impreuna toata ziua. Totodata disperata ca va pleca din manastire, i-a spus calugarului B.A. ca daca o va alunga se va sinucide, fapt pentru care B.A. motiva fata de noi retinerea ei in manastire. Mentionez ca tot timpul cat am stat la aceasta manastire, nu am avut relatii prietenesti cu aceasta fata, pe motivele aratate mai sus. “
    Citeste f.atent. Parintele Antonie Plamadeala era de o mare seriozitate. Nu-l acuza de nimic pe Arsenie Boca, dar cred ca poti citi printer randuri….

    Răspunde
    radu iacoboaie
    februarie 12, 2015 la 7:26 am
    Foarte interesant! Doar speculații care să ce…? Să devină vreo dovadă? Să fim serioși. Ce grad aveți în masonerie? Răspundeți vă rog.

    Răspunde
    Luminita Laslo Nicolescu
    februarie 14, 2015 la 4:46 pm
    Domnule Radu Iacoboaie, observ ca sunteti un fanatic adept a lui Arsenie Boca. Nici macar nu vreti sa judecati lucrurile la rece….Masonerie? Ce legatura are cu declaratia pr.Antonie? Trebuie sa stiti ca am fost fiica duhovniceasca a pr.Ioanichie Balan si ca am o parere foarte clara privind masoneria. Pr.Ioanichie Balan! Un mare, mare duhovnic care nu a abandonat calugaria cu toate ca a fost scos din manastire o perioada. Si vreau sa mai stiti ceva: Dumnezeu nu se lasa batjocorit si va scoate adevarul la iveala. Nu va obositi sa-mi dati replica.
    Cred ca aveti nevoie de un control psihiatric.

    marin
    februarie 15, 2015 la 7:34 am
    Lasa-l pe radu ;asa cum e fan elena udrea asa e si fan neconditionat al lui arsenie boca .
    Va postez schimbul de replici avut. Sa nu-mi spuneti ca „sunt in inselare”, ca „nu e vorba de dv”.

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 4, 2015 at 9:39 pm

      Tot eșafodajul cade… Nu ai fost atentă la primele cuvinte pe care le-ai postat: ,,O depozitie data la Securitate in 1955, sub interogatoriu, a calugarului Antonie (Leonida) Plamadeala [2]…”

      ADICĂ TOATE DEPOZIȚIILE DATE LA SECURITATE SUB TORTURĂ SAU AMENINȚĂRI SUNT VREDNICE DE CREZARE? AICI SE FAC INSINUĂRI… SE LUCRA ȘERPEȘTE, VORBA FRATELUI SACCSIV… PENTRU CA MINCIUNILE SAU NEADEVĂRURILE SĂ FIE CÂT MAI CREDIBILE…

      DISTINSĂ DOAMNĂ, ȚIN SĂ REAMINTESC FAPTUL EXTREM DE IMPORTANT PENTRU CERCETAREA ADEVĂRULUI ÎN SPEȚA DE FAȚĂ CĂ S-A LUCRAT MEREU LA DECREDIBILIZAREA SFINȚIEI SALE MAI ALES ÎN RAPORT FAȚĂ DE MONAHI, CARE SUNT ÎN MOD EVIDENT MAI SENSIBILI LA PATIMA DESFRÂNĂRII… DE CE? PENTRU CĂ MONAHII DUC MEREU O VIAȚĂ DE ÎNFRÂNARE PE TOATE PLANURILE…

      OARE CÂT ADEVĂR EXISTĂ ATUNCI ÎN TOATĂ ACEASTĂ DEPOZIȚIE? SAU S-O LUĂM FĂRĂ DISCERNĂMÂNT DE BUNĂ, PENTRU CĂ MAI TÂRZIU ANTONIE PLĂMĂDEALĂ A DEVENIT MITROPOLIT?…

      Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 4, 2015 at 9:48 pm

      Am uitat ceva… Nu sunt cum spuneți ,,un fanatic adept a lui Arsenie Boca” (erată: adept al lui…). SUNTEȚI DURĂ, MULT PREA DURĂ PENTRU O FEMEIE ORTODOXĂ ȘI FOLOSIȚI CUVINTE DIN BAGAJUL DUȘMANILOR ORTODOXIEI, CARE VOR SĂ NE ETICHETEZE DREPT ,,FANATICI”, ,,EXTREMIȘTI”… APOI, CHESTIUNEA CU CONSULTUL PSIHIATRIC… ESTE A DOUA OARĂ CÂND POMENIȚI DE EL… SCOPUL? UNUL FOARTE PERFID, CARACTERISTIC MASONERIEI… UN EXEMPLU ESTE CHIAR CAZUL MARELUI GAZETAR ȘI OM DE CULTURĂ ROMÂN MIHAI EMINESCU, TRANSFORMAT ÎN PRESA VREMII ÎN ,,NEBUN”, MAI TÂRZIU DE COMUNIȘTI ,,GENIU NEFERICIT” ETC…

      V-ați înșelat a n-oară, pentru că iată, v-am răspuns totuși… Sunteți mulțumită sper… Dumnezeu să vă lumineze și să alunge orice ură și judecare a aproapelui nostru! Amin.

      Apreciază

      • Luminita Laslo Nicolescu said, on mai 5, 2015 at 2:47 pm

        d_nule Iacoboaie, recunoasteti sau nu ca m-ati intrebat „ce grad am in masonerie”?Si nu inteleg, de ce va tot puneti pe aceeasi linie cu Eminescu. E a doua oara.Nu va urasc si nu e vorba de judecata, ci doar de o punere la punct vis-a-vis de aberatiile pe care le emiteti cu masoneria.Singur ati spus ca exista liste cu masonii din tara…vedeti daca ma gasiti pe vreuna. Spre deosebire de altii eu ma prezint cu numele meu adevarat, chiar daca va deranjeaza (numele)asa cum pe un sustinator al ideilor dv. il deranjeaza ca m-am nascut intrun orasel unde au existat multi evrei(ca de altfel in toate targurile din Moldova), ca si cum crestinismul nu de la evrei se trage. In loc sa veniti cu argumente solide, valide, bazate pe informatii sigure in apararea lui A.B.numai jigniti, asa mai „elegant”, dar foarte, foarte viclean. Si cu asta inchei. E extrem de obositor sa te „bati” in idei cu oricine si mai am si alte lucruri de facut. Va doresc numai bine, Doamne ajuta!

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 5, 2015 at 10:23 pm

        Întrebările sunt jigniri pentru dumneata stimată doamnă? Am dorit să vă prezentați cât de cât, ca să știu cu cine am de-a face… Nu mă deranjează numele, ci mi-am exprimat o mică îndoială… Intuiția îmi spune că nu sunteți ortodoxă… După nume, după felul în care vă exprimați și mesajul transmis… Ce înseamnă argumente solide și valide pentru dumneata? Citatele con-fraților dumitate prin care își îndreptățesc ACUZAȚIILE și HULA împotriva unui OM al Lui Dumnezeu?…

        Apreciază

    • Iones said, on iunie 8, 2015 at 8:04 pm

      @Dna. Laslo

      Mitropolitul Antonie Plamadeala despre marii duhovnici romani din sec XX:

      „Perioada comunista a cunoscut trei mari directii spirituale care au mentinut viata crestina din Romania chiar sub cele mai cumplite amenintari si distrugeri pe care le-a operat ideologia si represiunea atee.
      Directiile spirituale la care m-am referit au fost: „Rugul Aprins” de la manastirea Antim din Bucuresti, ctitorit de Parintele Daniil Tudor, Miscarea de la Sambata de Sus, de la Manastirea „Brancoveanu”, Fagaras, mutata apoi la Manastirea Prislop. Acestea au fost initiate si dezvoltate de Parintele Arsenie Boca. La Sambata, Parintele Staniloae a inceput traducerea Filocaliei. A treia a fost Miscarea de la Manastirea Slatina din Moldova, mutata apoi la manastirea Sihastria, astazi numai la Manastirea Sihastria, initiata si continuata de Parintele Arhim. Cleopa Ilie.
      Lucrarea duhovniceasca a acestor trei piloni de taina si de duh contureaza trasaturile unei spiritualitati care a acoperit prin ei, prin duhovnicii lor si prin ucenicii lor, a doua jumatate a secolului XX romanesc”. (Mitropolit Antonie Plamadeala, „Rugul Aprins”, Sibiu, 2002, pag. 34)

      IPS Antonie Plamadeala despre parintele Arsenie Boca:

      „Era un om de mare suprafata intelectuala, de aceea aduna lume multa aici, ca-n primele zile ale crestinismului. Eu l-am asemanat de multe ori cu Ioan Botezatorul, care, prin predica lui, aduna multimea la el la Iordan.”

      Apreciază

  25. Andreea said, on mai 4, 2015 at 10:29 pm

    Nu stiu daca fac bine intervenind din nou, pentru ca am declansat o mica ”avalansa”, cu care nu sunt intru totul de acord, insa trebuie sa punctez:
    Domnule Iacoboaie, cu tot respectul va spun: atata timp cat aveti cea mai mica urma de indoiala in privinta Sf. Sinod – cum ca ar fi masoni, cica – nu prezentati nici o incredere. Daca spuneti ca ”sunt cativa masoni in Sf. Sinod”, va postati automat intr-o instanta superioara Sf. Sinod. Cine sunteti dvs.? Vreti cumva sa va alegem Patriarh? Sau poate vreti sa decideti in locul lor? Eu zic asa: mergeti dvs. la Sf. Sinod si spuneti-le sincer, asa cum vreti sa fiti si aici pe site: ”Masonilor, ia canonizati-l mai repede pe Arsenie Boca, hai repejor, ca acum va dau de gol!” Ma amuz… dar asta e realitatea. Eu zic sa nu va lansati in acuzatii nefondate impotriva Sf. Sinod. Daca sunteti un crestin bun, rugati-va pentru ei. Eu nu cred ca este nici urma de mason acolo. Puteti sa ii acuzati de altele, dar de asta – nu.
    Cat despre Arsenie Boca, imi retrag toate acuzatiile. Fie, o fi vreun sfant.
    Dar sa stiti ca cel mai mare semn de intrebare in privinta lui il ridica acea depozitie a unei maici, care l-a vazut ”schimbandu-se la fata”, trecand prin trei ipostaze diferite: Iisus Hristos, Sf. Ilie si Sf. Ioan Botezatorul. Un singur comentator de pe acest site – un tip cult, pare-se – a remarcat asemanarea cu secta inochentistilor. Eu nu stiu ce-o mai fi si asta, dar trebuie facuta o cercetare serioasa de catre oameni avizati. Noi ne certam degeaba aici.
    Noapte buna!

    Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 5, 2015 at 10:37 pm

      Este o mare aberație ce spuneți: ,,Daca spuneti ca ”sunt cativa masoni in Sf. Sinod”, va postati automat intr-o instanta superioara Sf. Sinod. Cine sunteti dvs.? Vreti cumva sa va alegem Patriarh? Sau poate vreti sa decideti in locul lor?”…

      AȚI RĂSFOIT MĂCAR ÎN TREACĂT HOTĂRÂREA SFÂNTULUI SINOD DIN 1937 DE CONDAMNARE A FRANCMASONERIEI, CARE S-A LUAT PE BAZA RAPORTULUI MITROPOLITULUI NICOLAE BĂLAN AL ARDEALULUI?… ACOLO SCRIE LA SFÂRȘIT CĂ TREBUIE MEDIATIZATĂ ACEASTĂ HOTĂRÂRE CÂT MAI MULT ȘI MIRENII ȘI CLERICII SĂ DEMAȘTE TOATE PLANURILE MASONICE… EA ESTE VALABILĂ ȘI ASTĂZI PENTRU CĂ NU A FOST ABROGATĂ SAU SCHIMBATĂ PRINTR-O ALTA…

      POATE NU ȘTIAȚI, DAR APROAPE TOȚI PREOȚII ȘI MONAHII DIN ROMÂNIA SE TEM SĂ SPUNĂ ADEVĂRUL PE CARE ÎL CUNOSC PENTRU CĂ ȘTIU CĂ POT FI CATERISIȚI, SCOȘI DIN MĂNĂSTIRI, BA CHIAR BRUTALIZAȚI ȘI SUPRAVEGHEAȚI CA PE TIMPUL REGIMULUI COMUNIST DE TRISTĂ AMINTIRE…

      MASONERIA ESTE O ORGANIZAȚIE TEMUTĂ ȘI DISCRETĂ, CU O INFLUENȚĂ ȘI EXTENSIE FOARTE MARI… CINE POATE SĂ ADUCĂ PROBE DACĂ NU S-A INFILTRAT ÎN EA?… DAR ADEVĂRUL POATE FI TREPTAT CUNOSCUT ȘI DIN EXTERIOR, CUMULÂND ȘI SELECTÂND INFORMAȚIILE CELE MAI IMPORTANTE DESPRE STRATEGIILE ȘI OBIECTIVELE LOR…

      VORBEAȚI DE OAMENI ,,AVIZAȚI”… POATE NE DAȚI ȘI NOUĂ MĂCAR CÂTEVA NUME ȘI VOM ÎNCERCA SĂ-I ÎNTREBĂM DESPRE PĂRINTELE ARSENIE BOCA…

      Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 5, 2015 at 10:42 pm

      AUZIȚI CE NE SPUNE ,,SORA” ANDREEA: CĂ NU ESTE URMĂ DE MASON ÎN SFÂNTUL SINOD? OARE DE UNDE ȘTIE ACEST LUCRU TOTAL FALS?! PĂI PATRIARHUL CE ESTE? DAR CEI MAI APROPIAȚI DE DÂNSUL, PRECUM LAURENȚIU STREZA ȘI ALȚII… CE SUNT? SUNT ORTODOCȘI TRĂITORI ȘI MĂRTURISITORI AI ORTODOXIEI?…

      Apreciază

      • Munteanu Irina said, on mai 6, 2015 at 12:12 pm

        Este Radu vreo urma de mason prin Sinod, dar din fericire in Biserica, inca mai  lucreaza si Duhul Sfant. Asa ca oricat de nevrednici ar fi episcopii sau preotii ei inca mai sunt coordonati de harul lui Dumnezeu pe care ni-l transmit si noua prin Sfintele Taine, pentru noi credinciosii de rand. Daca Dumnezeu doreste realizarea a ceva in Biserica , se va realiza indiferent de impotrivirea ierarhilor.

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 6, 2015 at 8:09 pm

        Munteanu Irina

        Nu am spus că nu mai este Har în Biserică. Dumnezeu lucrează tainic… Așa cum unui preot îi săruți mâna chiar și atunci se află vizibil într-o patimă, pentru că harul preoției lucrează (chiar și dacă ar fi caterisit pe nedrept), tot așa harul lucrează și în cazul ierarhilor care calcă strâmb… Singura mare problemă este smintirea unor ortodocși mai slabi în credință, care cad în vorbirea de rău și judecarea aproapelui sau se leapădă de ortodoxie trecând la secte ori devin chiar atei sau francmasoni…

        Apreciază

      • Andreea said, on mai 7, 2015 at 9:45 am

        Domnule Iacoboaie, puteti sa imi spuneti cum vreti. (In general mi se spune ”doamna”…)
        Parerea mea, pe care o sustin in continuare, este ca nu exista nici un mason in Sf. Sinod. Si sa stiti ca eu chiar cunosc pe cineva de acolo foarte bine. Imi pare rau pentru dvs., dar cred ca sunteti de rea-credinta cand afirmati ca exista masoni in Sf. Sinod. Sau poate nu stiti ce este masoneria…
        De aceea, repet: daca faceti astfel de afirmatii aiuristice despre niste oameni vii, traitori printre noi, de-ai nostri, verificabili, cum putem sa va mai credem in privinta lui Arsenie Boca? Mie mi se pare ca exagerati atat in privinta membrilor Sf. Sinod – prin denigrare, cat si in privinta lui Arsenie Boca – prin slavire.
        Scoateti intai barna din ochiul dvs. si apoi incercati sa ii criticati pe altii. (Adica, pentru a fi clara, convingeti-va de adevarul ca nu exista nici urma de mason in Sf. Sinod, si apoi treceti la judecarea altor probleme teologice).

        Cu parere de rau,
        Sora Andreea

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 7, 2015 at 9:30 pm

        Andreea

        Doamnă, așa ca să vă simțiți bine precum ați specificat formula, câte articole și cărți ați scris despre masonerie? Vreți să spuneți că nu aveați cunoștință de cele scrise de mine? Sunteți în necunoștință de cauză? Nu generalizați pentru că generalizați în zadar. Am spus că unii din membrii Sfântului Sinod, inclusiv Patriarhul sunt masoni (mai exact francmasoni, fiind români de origine, nu evrei). Cine îi verifică de spuneți că sunt verificabili? Patriarhul, dovedit deja de mai mulți ca fiind mason de grad mare (33 acum)? S-a pronunțat la noi vreun înalt ierarh împotriva masoneriei?… Spuneți că știți pe cineva… Sunteți foarte influențabilă și subiectivă… Cu părere de rău, nevrednicul Radu I.

        Apreciază

  26. Andreea said, on mai 5, 2015 at 8:17 am

    Citez de pe coperta 2 a cartii ”Fiti ingaduitori cu neputintele oamenilor – Marturii despre Parintele Arsenie Boca”, aparuta cu binecuvantarea IPS Laurentiu Streza (cartea este alcatuita de ziaristul Romeo Petrasciuc):
    ”Toti cei cuprinsi in aceasta carte, …, se recunosc pe sine doar in masura in care isi revendica dependenta de Dumnezeu prin acest ”Sfant al Ardealului”,…”
    Acest citat este edificator in ceea ce il priveste pe Arsenie Boca. Oamenii, in loc sa il gaseasca pe Hristos, l-au gasit pe Arsenie Boca. Deci Arsenie Boca este un .. Hristos mincinos.

    Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 5, 2015 at 10:48 pm

      Nu! Acest citat ne arată cum lucrează masoneria sau mai bine zis o parte a ei… Păi, Mitropolitul Laurențiu Streza l-a sprijinit degeaba pe masonul Daniel Ciobotea să ajungă Patriarh al României? Ați citit articole despre apartenența dânsului la această organizație anticreștină și la ideologia lor ecumenistă? Nu tot acest Mitropolit l-a sprijinit în zona sa pe masonul din Sibiu (adică chiar acolo) Klaus Werner Iohannis să ajungă președintele României?… Și câte nu mai sunt de adăugat…

      Apreciază

  27. Ioan said, on mai 6, 2015 at 12:43 am

    Frate Vasile(saccsiv) – roaga-l pe Radu Iacoboaie sa ma lase in pace pentru ca i-am raspuns la toate intrebarile. Nu am nimic personal cu el. Sa fie fericit. Nu e problema mea daca are pierderi de memorie sau daca nu e in stare sa inteleaga cuvinte ori, mai grav poate are o boala mintala, sarmanul. Polueaza acest topic cu tot felul de ineptii. Poate sunt altii care vor sa citeasca si altceva in afara mesajelor cu litere de tipar „tipate” de Radu. Multumesc mult!!

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 6, 2015 at 8:12 pm

      Ai început să-ți pierzi cumpătul tot mai des Ioane… Și tot nu te oprești din judecarea aproapelui și vorbirea de rău… Ioane, FERICIȚI CEI PRIGONIȚI PE NEDREPT!…

      Apreciază

  28. Andreea said, on mai 7, 2015 at 3:20 pm

    Fratilor, cititi aici si va cruciti:
    Fenomenul sectei inochentistilor. Asemanari izbitoare cu Arsenie Boca:
    https://izestrea.wordpress.com/2014/04/16/paul-leca-despre-inochentie-de-la-balta-si-inochentisti/

    Apreciază

  29. Andreea said, on mai 7, 2015 at 4:41 pm

    Mai cititi si aici despre niste ”minuni” si ”profetii” asemanatoare celor ale lui Arsenie Boca.
    Linkul este de pe un site rusesc (Eu nu stiu boaba de rusa, deci nu am inteles decat ce scrie in romana). Probabil este vreun site al inochentistilor din ziua de azi.
    http://innokentievcy.jimdo.com/%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F/pre-scurt-via%C5%A3a-%C5%9Fi-faptele-sf%C3%A2ntului-p%C4%83rintelui-nostru-inochentie-de-la-balt%C4%83/

    Apreciază

  30. Andreea said, on mai 7, 2015 at 7:38 pm

    Un citat din viata lui Inochentie de Balta, intemeietorul sectei inochentistilor (a se vedea linkurile pe care le-am dat mai sus). Cititi si comparati cu minunile lui Arsenie Boca.

    ”Despre minunile Părintelui Inochentie cu bolnavii

    Spunea o fată: “Еu еram bolnavă, lunatică şi am umblat cu părinţii mei pe la diferiţi doctori, dar boala aşa şi nu mi-au mai vindecat. Iar boala asta a mea, tаrе mă mаi muncеа… Аm аuzit de Părintele Inochentie şi m-am dus la el, cu mare credinţă, că poate cu puterea lui Dumnezeu m-oi vindeca. Аjugând la Dânsul la Balta, numai m-au Blagoslovit şi îndată boala m-aulăsat. Şi au trecut de atuncea câţiva-i ani buni, dar boala, Slavă Domnului nu mă mai încearcă.”
    О femeie dela Rădoaia cu numele Ileana, spunea: “Еu аvеаm copil de ţâţă şi era tare bolnav, şi m-am dus cu dânsul la Părintele Inochentie. Iar pе drum aproape de Balta, mi-o murit copilu’. Când am ajuns eu la Balta, m-am aşezat jos în ograda Mănăstirii cu coplaşu mort în braţe şi plângeam. Pre Părinţelu nu-l ştiam cum arată, că până atunci nu-l mai văzusem niciodată. Şi numai iată că văd un Călugăr cu Crucea în mână, că iese dintr-o grădiniţă şi vine drept la mine. Se apropie de mine şi mă întreabă: “De ce plângi?” Iar eu i-am spus că mi-o murit copilu. Atunci el o Blagoslovit copilu cu Sfânta Cruce şi l-o sărutat. Şi apucându-l de nas l-o zgâlţâiet puţin, şi i-o strigat: “Scoală măi, nu dormi!” Atunci scumpul meu copilaş, o sărit şi s-o apucat de gâtul lui… Iar el mi-o dat copilu înapoi şi mi-o zis: “Dă-i să mănânce şi nu mai spune nimănui.” Pe urmă eu am cunoscut că acel Călugăr era Părinţelu.”
    Spunea iarăşi o fată pe nume Ioana, din Cosăuţii Sorocii: “Eu m-am dus odată la Balta, la Părintele Inochentie şi era acolo un om orb de amândoi ochii, pre care Părinţelu l-au vindecat. Mai era şi unu Ştefan din Cosăuţi, care s-au dus la Părintele Inochentie cu mâinile şi picioarele paralizate. Şi numai din Blagoslovenie s-au vindecat acel Ştefan de boala lui”.
    Iar un frate cu numele Neculai spunea: “Era un tânar la noi în sat, care slujea pe vremea aceea în armata împăratului Neculai. Şi venind el odată în concediu, au văzut cum toţi flăcăii şi fetele din sat dela noi se duc la Mănăstire, la Părinţelu. Văzând el că rămâne satul pustiu de flăcăi şi fete mari, s-au hotărât să meragă cu dânşii. Dar pe drum se gândea: “Nu care cumva să fie vre-o înşălăciune acolo la Balta, să mă ferească Dumnezeu…” Şi luându-se cu drumul, cu flăcăii şi cu fetele, au uitat de acel gând. Şi când au ajuns la Balta au văzut în ograda Mănăstirii şi după ogradă, c-am la vreun kilometru, numai norod.
    Părintele Inochentie sta în faţa norodului cu Crucea în mână şi Blagoslovea. Ostaşul văzând atâta norod s-au gândit în sinea lui, că nu mai ajunge el la Părintele de atâta norod ce era. Dar cum sta el şi se tot gândea cum să facă ca să ajungă la Părinţelu, iată că deodată, fără voia lui au pornit aşa printre norod, înspre Părintele Inochentie. Şi fără să-şi dee sama când şi cum au ajuns drept în faţă, în primul rând, c-am pe la mijloc. Părintele Inochentie Blagoslovea într-un capăt al norodului şi când au ajuns în dreptul lui i-au zis: “Apoi să ştii draga Popii, că nu-i înşălăciune aici la Balta, nu.” Şi atunci ca din pământ au răsărit o mulţime de căţei negri şi urâţi, care foşgăiau preste tot. Iar Părintele Inochentie i-au zis: “Iaca, asta-i înşălăciune, draga Popii.” Şi îndată au dispărut acea vedenie. Aceasta au vazut-o numai ostaşul.”

    Si altele, de exemplu:

    ”Despre cum au făcut Părintele Inochentie din iarnă,
    primăvară şi au încălzit norodul care îngheţa de frig

    Norodul se înmulţea văzând cu ochii, încât nu mai încăpea prin clădirile Mănăstirii Muromski. Iar arhimandritul Mercurie, căuta numai rău la Părintele Inochentie şi la norodul care venea la el.
    Şi la 4 Februarie1913, Mercurie au început a da afară norodul de prin clădiri. Nu-i mai primea nici măcar în ograda Mănăstirii, cu toate că norodul aducea de toate celea, atât la Părintele Inochentie, cât şi lui Mercurie cu ai săi slujitori. Şi pe seama norodului care venea la Părintele Inochentie, ei nu mai duceau lipsă de nimica. Aşa de bine, ca după venirea Părintelui Inochentie la Muromski, această Mănăstire n-au mai dus-o nici odată. Însă ordinul, ca să alunge norodul dela Mănăstire, îi venea lui Mercurie dela Sinod… Iarna era grea şi lungă, şi era un ger de nici păsările nu zburau. Iar prin împejurimile Mănăstirii nu era nici o casă de locuit, căci era Pustietate, iar Mercurie îi alunga şi din Biserică. Atunci norodul, mânat de gerul cel cumplit, s-au adunat într-una din clădirile Mănăstirii, fără de voia lui Mercurie. Dar n-au încăput toţi şi o mare parte din norod, dintre care mulţi erau copii, au rămas afară. Stăteau şi plângeau de frig pe subt pereţii Mănăstirii. Părintele era în chilia lui şi când au venit, şi au văzut norodul cu copiii plângând pe subt pereţi de frig, au zis: “Oare n-am scoate noi vara de-asupra şi am pune iarna de desubt?” Şi numai cât au intrat Părintele înapoi în chilia lui, că afară îndată s-au şi încălzit, şi au început a curge picături de apă de prin streşini. Iar norodul au mers afară de ograda Mănăstirii, pe subt pereţi, că era cald ca primăvara…”

    Sau despre proorociile lui:

    ”Proorocirile Părintelui despre mutarea Sa din viaţa aceasta,
    despre Grădina Raiului, despre cum se va strica de tot Legea
    Creştinească şi despre cum mai apoi iarăşi se va înnoi

    Părintele Inochentie ne-au spus cu vre-o patru săptămâni mai înainte, despre ieşirea sa din viaţa aceasta vremelnică: “M-oi duce degrabă la altă Împărăţie şi voi schimba cuşma cu Împaratul…” Iar fraţii ziceau: “Vom veni şi noi Părinte după tine, măcar şi în Germania!” Dar Părintele le zicea: “Acolo n-o să mai puteţi veni voi la mine, cum veniţi aici cu maşina şi cu căruţile. Iar cine a vrea să vină, să vină. Numai curaţi sa fiţi, trupeşte şi sufleteşte, nu cu călcâile măscărite.”
    Părintele Inochentie mai zicea adeseori: “Degrabă mi se va da o chilie în Biserica din Peşteră şi oi şedea acolo. Voi pre mine nu mă veţi vedea, dar eu pre voi vă voi vedea. Până m-or scoate şi de-acolo, că eu n-am loc nicăieri în lumea asta, că sânt gras şi nu încap în toată lumea… Ş-apoi, mă voi da pentru puţină vreme după uşă, ca să văd ce vor face ei şi voi fără mine…”
    Iar cu două săptămani înainte de Anul Nou, Părintele au scos pre toţi lucrătorii dela Peşteră, i-au pus în rând câte doi, i-au numărat şi au zis: “Aceasta este oastea Popii. Iar eu de-acum nu voi mai şedea mult cu voi, în surcelele iestea, m-oi râdica şi eu mai Sus. Mai stau până la Anul Nou, ş-apoi m-oi duce dela voi…” Şi luând un harbuz, l-au trântit odată de pământ de s-au desfăcut în vre-o nouă bucăţi şi au început a le călca în picioare. A mai rămas numai o bucăţică întreagă, iar Părintele ne-au zis: “Aveţi noroc că a mai rămas o bucăţică…” Prin aceasta Părintele Inochentie au arătat, că toate Cârdurile le-or călca în picoare, dar al lui va rămânea. Şi au zis: “Mai mult de trei ani, nu-ţi şedea voi pe aicea. Apoi vă veţi duce în Pustie, să vă luptaţi cu juvinile cele sălbatice. Acum nu vă ajung chilii în Peşteră, iaca, nu-i departe vremea şi vor rămânea chiliile pustii, iar podelele din Peşteră s-or boi cu sânge şi păreţii s-or înroşi. Aici la Grădină şi în Peşteră, vor şedea odată de cei pletoşi. Toţi tâlharii, curvarii şi cei ce suduie de Dumnezeu şi de toate cele Sfinte, vor avea loc în Biserică. Numai voi singurii nu ve-ţi avea loc, ca şi mine. Până s-a descoperi, ş-apoi vă vor căuta ca pre iarba cea de leac. Toată Legea se va strica, numai într-un colţ va rămânea şi vor veni toţi întru acel colţ, şi vor lua Lege Nouă. Toate Bisericile se vor strica, numai Una mică va rămânea, Mamă la toate Bisericile şi toţi la Ea vor veni şi dela Dânsa vor lua şi vor îndrepta Legea…”

    Nu mai spun de felul in care stia gandurile si faptele oamenilor, ca este leit Arsenie Boca.

    FRATILOR, VA ROG SA CITITI SI MA ROG LA DUMNEZEU SA NU VA SMINTITI, DAR ASTA E, ARSENIE BOCA ESTE UN INSELAT, BA CHIAR MAI RAU, UN HRISTOS MINCINOS.

    Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 8, 2015 at 10:02 pm

      Sunteți într-o EROARE FUNDAMENTALĂ: NU SUNT MINUNILE PĂRINTELUI ARSENIE BOCA. SUNT ALE LUI DUMNEZEU CARE LUCREAZĂ PRIN SFINȚII SĂI. IAR SFINȚII, SPUNEA CINEVA FOARTE FRUMOS SUNT ,,CASNICII LUI HRISTOS”… PRIETENII…

      Apreciază

      • Irina said, on mai 11, 2015 at 9:47 am

        Da Radu, dar din pacate si diavolul poate face false minuni prin cineva. De aceea iti spun nu te mai increde in minuni fara discernamant, nu este intelept pentru un ortodox sa fie asa credul, chiar daca ar fi vorba de adevarate minuni ce vin intr-adevar de la Dumnezeu. Ia si citeste si vezi ca toti sfintii spun acest lucru, si pr Cleopa, Arsenie Papacioc, Iustin Parvu etc. spun acelasi lucru.Daca suntem asa de impresionati de minuni, riscam sa cadem in inselare. Lasa toate in seama lui Dumnezeu care repet stie mai bine decat noi toti ce e cu pr Arsenie Boca. Nu este bine sa fii asa de aprig aparator al vreunui om, fie el si mare duhovnic, pentru ca nu avem noi cum sa stim exact starea in care a murit acela. Daca va voi Dumnezeu va lucra prin Biserica Sa la recunoasterea lui ca Sfant. Foarte bine ca ai evlavie la pr Arsenie Boca, si eu am evlavie la Pr Ilie Cleopa, Arsenie Papacioc, Iustin Parvu, dar nu fac atata caz din asta.

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 11, 2015 at 10:24 pm

        Irina

        Ai să rămâi poate surprinsă dar nu am mare evlavie la părintele Arsenie Boca și abia de câțiva ani am auzit mai multe despre sfinția sa. Nu am fost la Prislop niciodată. M-am rugat cu cuvinte foarte puține și foarte rar la sfinția sa. L-am pomenit la sfârșitul rugăciunilor dimineții odată cu alți mari duhovnici.

        TE CONTRAZIC PENTRU CĂ EU AM EVLAVIE MARE FAȚĂ DE ADEVĂR, CARE ESTE HRISTOS…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on mai 11, 2015 at 10:30 pm

        Am uitat să precizez ceva. Vă tot prevalați de faptul că și diavolul poate face minuni… CHIAR AȘA? POATE FACE ORICE FEL DE MINUNI ȘI POATE CONCURA CU DUMNEZEU?… AȚI STUDIAT PUȚIN MĂCAR DEMONOLOGIA CA SĂ ÎNȚELEGEȚI MAI BINE CUM VINE TREABA?… VEDENIILE SAU ARĂTĂRILE DIAVOLULUI SUNT TOTUNA CU MINUNILE DE VINDECĂRI TRUPEȘTI ȘI SUFLETEȘTI, DE CONVERTIRI LA ORTODOXIE ȘI ALTELE?…

        Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 9, 2015 at 10:05 pm

      Și ați dat citatele acestea pur și simplu degeaba… Unde vedeți asemănările? Nici măcar nu le-ați specificat… Ați indus ideea cititorului să facă el conexiunile… Păi așa se face?…

      Apreciază

  31. Anda said, on mai 7, 2015 at 9:18 pm

    Multumire, Marya.fly

    Extraordinare predicile sfintiei voastre, parinte Anitulesei. Am ascultat tot ce a fost postat pe youtube si va marturisesc ca m-am folosit enorm. Dumnezeu sa va rasplateasca toata ravna pentru Adevar si curajul marturisirii Lui. Sunteti un puternic exemplu pentru toti credinciosii!
    Axios!

    Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 8, 2015 at 10:06 pm

      În mod cert i-ați atins inima și i-ați gâdilat orgoliul sau mândria… Noi ortodocșii nu așteptăm și respingem chiar laudele… Iar cei prigoniți pe nedrept aici pe pământ SUNT LĂUDAȚI ÎN CERURI…

      Apreciază

  32. tanase said, on mai 8, 2015 at 12:59 am

    Uite Iacoboiaie,

    http://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/tatal-omului-devine-fiu-omului-141564.html

    Si asta care l-am mai postat http://www.libertatea.ro/detalii/articol/predica-parintele-arsenie-boca-buna-vestire-529521.html – dar tu esti cu capul in nori!

    Sa stii Iacoboiaie ca poti citi tone intregi de carti, daca iti lipseste masura dreapta, daca nu ai discernamant – mai tare te poti strica la cap. Si poti sa ajungi „fiu indoit al gheenei” pentru ca astfel devii „calauza oarba” celorlalti oameni care, din nestiinta, se vor sminti din cauza ta.

    Citeste si reaminteste-ti cum l-ai facut pe A. Boca „blasfemitor” si „mason”, iar „@baciu cel vrancean” a confirmat ca „androginitatea”, de fapt, „e ratacire” si vine de la „homosexuali”. „…Si apropo de rataciri, chestia cu androginul universal au creat-o homosexualii …” (baciul cel vrancean said, on mai 1, 2015 at 2:42 am).

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 8, 2015 at 10:08 pm

      LINK-URI EXACT DE DOI LEI…

      Apreciază

      • tanase said, on mai 9, 2015 at 12:32 pm

        Iti spun ca ai reusit sa ma ingretosesezi pana la voma, orice discutie cu tine nu poate decat sa umple sufletul de neliniste, transmiti NEBUNIA mintii tale prin orice forma comunicare.

        LOGICA DIAVOLULUI: „LINK DE DOI LEI -atunci- INFORMATIE DE DOI LEI -asa incat- NU EXISTA INFORMATIE -rezulta- NU E ADEVARAT NIMIC!”

        Bai zevzecule turmentat, tu crezi ca poti reusi sa-mi desfiintezi demonstratia facuta doar „din condei”? Cand scrii „LINK-URI EXACT DE DOI LEI…” e ca si cum ai sustine ca ma folosesc de „eroarea logica informala” adica uzez „FALSA ATRIBUIRE” care inseamna „APELUL LA SURSE IRELEVANTE, NECALIFICATE, NEDEFINITE, PARTINITOARE SAU CHIAR FABRICATE PENTRU A SUSTINE UN ARGUMENT”.

        UITE iacoboaie – BOULE; „Ioan said, on aprilie 30, 2015 at 11:16 pm”:

        In „Tinerii familia si copiii nascuti in lanturi”, de la PAGINA 24 citim:
        „Desfacerea de odinioara a omului de Dumnezeu inseamna pentru om pierderea integritatii, pierderea chipului ANDROGIN, care constituie chipul sau ceresc, pacificat de ispitele launtrice.
        Hristos Se naste din Fecioara ca sa sfinteasca din nou alcatuirea omeneasca femeiasca si sa o uneasca principiului masculin, ca barbatul cu femeia sa devina ANDROGINI cum a fost Iisus”.

        Sa te vad ce o sa mai zici acum, stiu ca demonizatii nu au limita si nici apti sa vada adevarul, fiindca nu sunt in adevar!

        Ce pot sa inteleg de aici? Cand folosesti asemenea logica … ori esti sub influienta directa a diavolului ori esti un agent prost care face jocul unor nemernici ori … AMADOUA!

        DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE, ATAT CAT AM REUSIT EU SA REALIZEZ, NU ESTI ALTCEVA DECAT MAROTA PERFECTA A SISTEMULUI, AI REUSIT SA TE FACI DE TOT RASUL, UN TREPADUS!

        Ce autoritate mai ai? Cei care iti urmeaza in idei sunt jalnici, iar TU IACOBOIAIE ai devenit „jucaria dracilor”!

        Apreciat de 1 persoană

  33. tanase said, on mai 8, 2015 at 10:40 am

    http://www.libertatea.ro/detalii/articol/predica-parintele-arsenie-boca-buna-vestire-529521.html
    L-am mai postat Iacoboiaie, uite si aici
    http://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/tatal-omului-devine-fiu-omului-141564.html

    Inceputul articolului din „Libertatea” spune ca aceasta e „predica a Părintelui Arsenie Boca ţinută la Prislop în data de 25 martie 1949, publicată în cartea intitulată „Cuvinte Vii” tipărită la editura Charisma din Deva, cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Dr. Daniil Stoenescu Episcop – locţiitor de Vârşeţ”

    Tu ai afirmat (Radu Iacoboaie said, on mai 4, 2015 at 8:43 pm);

    „Ioan

    Îți dai arama pe față… Întrebarea ta este O BLASFEMIE în esență… MASONII sunt cei care au îndrăznit și au adus multe asemenea BLASFEMII la adresa Mântuitorului…”

    Iar „baciul cel vrancean said, on mai 1, 2015 at 2:42 am” „…apropo de RATACIRI, chestia cu ANDROGINUL universal au creat-o HOMOSEXUALII”

    Asa ati afirmat faptul ca „androginitatea” lui Iisus e BLASFEMIE, creatie a MASONILOR si a HOMOSEXUALILOR.

    Apreciat de 1 persoană

  34. Ioan said, on mai 9, 2015 at 1:33 pm

    Aici e o poza cu sarmanul Arsenie Boca adormit. Priviti la mana lui. Unde sunt urmele rastignirii pe care o sustin oamenii fara minte?

    Basmul cu rastignirea se gaseste si la inochentisti, nu numai la arsenisti:

    „Apoi fraţii m-au dus într-o încăpere, unde mi-au arătat o masă pre care au fost Răstignit Părintele Inochentie şi mi-au spus cum s-au petrecut toate. Înainte de a-l fi băgat în groapa aceea, nişte preoţi beţi, după ce l-au bătut şi l-au batjocurit pre Părintele Inochentie, l-au Răstignit pre acea masă, legându-l cruciş. Şi l-au ţinut aşa trei zile şi trei nopţi.”

    http://innokentievcy.jimdo.com/%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F/pre-scurt-via%C5%A3a-%C5%9Fi-faptele-sf%C3%A2ntului-p%C4%83rintelui-nostru-inochentie-de-la-balt%C4%83/

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 10, 2015 at 2:17 pm

      Vrei să spui că în această fotografie se văd bine degetele întregi ale părintelui? Cât privește conexiunea cu inochentiștii, ați vrea voi… Dar nu răsare…

      Apreciază

  35. Radu Iacoboaie said, on mai 10, 2015 at 2:31 pm

    ACEST ARTICOL ARE UN NUMĂR RECORD DE COMENTARII ÎN PRIMUL RÂND CRED DATORITĂ TITLULUI: ,,PĂREREA MEA DESPRE PĂRINTELE ARSENIE BOCA…” ACEST TITLU INCITĂ SAU INVITĂ SĂ PARTICIPI LA ,,DEZBATERE”.

    PROBLEMA MARE ÎN ESENȚĂ ESTE ÎNSĂ ALTA: NOI NU NE PUTEM DA CU PĂREREA PUR ȘI SIMPLU ÎNTR-O CHESTIUNE ATÂT DE IMPORTANTĂ PENTRU CĂ S-AR BANALIZA ȘI S-AR MINIMALIZA IMPORTANȚA ACESTEIA. SUBIECTUL TREBUIE ÎNTÂI CERCETAT FOARTE BINE ÎN PREALABIL…

    PE DE ALTĂ PARTE NU ȘTIU DACĂ SUNTEM NOI ÎN STARE SĂ NE PUTEM PRONUNȚA CATEGORIC ÎN VREUN FEL SAU ALTUL CU DOVEZI PALPABILE ȘI EMPIRICE…

    Părerea mea pe scurt…

    Apreciază

  36. tanase said, on mai 10, 2015 at 4:55 pm

    Iacoboiaie ai primit raspunsuri din „perspectiva teologica” si le-ai ignorat constant sau ai cautat sa le minimalizezi pana la diluarea totala.
    Ai vrut „link-uri” … ai zis ca sunt „EXACT DE DOI LEI…”, ti-am dat altul („Ioan said, on aprilie 30, 2015 at 11:16 pm”: In „Tinerii familia si copiii nascuti in lanturi”, de la PAGINA 24 …) si TACI CA MORTO-DOXUL „IN PAPUSOI” – ignorare totala din partea ta.
    ESTI TU UN OM NORMAL CARE, ATUNCI CAND PRIMESTI LINK ZICI CA E „DE DOI LEI”, CAND PRIMESTI ALT LINK – TU TACI, IAR RASPUNSUL TAU E „FIXAT” DOAR PE „EPITETELE” PRIMITE SI SPUI CA NU SUNT ORTODOX PENTRU CA NU-S PREOCUPAT DE ACESTE PROBLEME „DIN PERSPECTIVA TEOLOGICA”!!! DECI LINKURILE NU ERAU DIN PERSPECTIVA TEOLOGICA? ASA CEVA MAI RAR!!!
    Si mai zici ca „nebunia” ta e doar … „pretext”?!?
    Esti „sarpe” Iacoboiaie, un „pui de naparca”!

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on mai 10, 2015 at 10:18 pm

      tanase

      REPET: LINK-URI EXACT DE DOI LEI…

      Apreciază

      • tanase said, on mai 11, 2015 at 1:52 am

        Iacoboaie – patefon stricat, mai schimba placa „REPET: LINK-URI EXACT DE DOI LEI…REPET: LINK-URI EXACT DE DOI LEI…REPET: LINK-URI EXACT DE DOI LEI…”, mai baga si aia cu „…Mai studiază …documenteaza-te”, esti redundant si elucubrant baiete! Exact „repetitiile” astea idioate si infantile reprezinta „arsenalul” tau combativ, asa incat nu vreau sa arat lipsa de decenta prin a ma contrazice cu un infantil ca tine ce nu are mai nimic de zis.

        Apreciat de 1 persoană

    • Riko said, on mai 11, 2015 at 8:21 am

      Tanase, uite ce am zis eu de pagina 24, te rog cauta aici https://saccsiv.wordpress.com/2015/05/06/corul-justiniana-al-manastirii-de-maici-paltin-petru-voda-condus-de-monahia-fotini/ intrebarea lui Ioan si dupa raspunsul meu. Radu Iacoboaie, in ciuda neajunsurilor sale, ma bucur ca este de partea parintelui Arsenie Boca, deoarece, se pare ca e singurul care duce lupta asta. Si nu o sa se munceasca degeaba

      Apreciat de 1 persoană

      • Ioan said, on mai 11, 2015 at 5:01 pm

        @ Riko – dupa ce ca nu ai avut habar ce inseamna androgin si ai comentat in necunostinta de cauza, vorbind din pantece, acum ai nerusinarea sa vii si sa spui ca ai dreptate in legatura cu acest subiect. Ti-am vorbit frumos, insa vad ca continui sa sustii o ratacire a lui Boca, talcuind dupa mintea ta cea proasta.

        Sfantul Ignatie Briancianinov spune:

        „Mulţi dintre monahii acelor timpuri, din pricina interpretării greşite pe care o dădeau feluritelor locuri din Sfânta Scriptură, au căzut in eresuri. Lămurirea Scripturii ni se dăruieşte de harul lui Dumnezeu. Monahul care nu are acest har şi tinde să lămurească Scripturile din părerea de sine şi ignoranţă, se face vinovat înaintea Sfântului Duh, care a rostit Scriptura; pentru îndrăzneala sa, el este lepădat de Dumnezeu şi ajunge pradă duhurilor celor căzute. Dintr-o astfel de tâlcuire a Scripturilor prooroceşti şi apostoleşti au răsărit toate eresurile şi toate schismele.” (Talcuiri la Patericul egiptean, editura Anastasia, 1996 ,pagina 16)

        https://archive.org/stream/ignatie-briancianinov-talcuiri-la-patericul-egiptean/ignatie-briancianinov-talcuiri-la-patericul-egiptean_djvu.txt

        Daca monahul se face vinovat ce sa mai vorbim de mirean, Riko?

        Nu ai cultura teologica insa te avanti fara rusine si fara frica de Dumnezeu sa explici niste lucruri mai presus de priceperea ta, neluand in seama pe Sfintii Parinti.

        Datorita patimii fata de o faptura, in cazul de fata Arsenie Boca, oamenii ignora pe Sfintii Parinti si cugetul Bisericii.

        A spune ca Hristos a fost androgin e o hula nemaipomenita, o batjocora adusa Fiului lui Dumnezeu si o mare erezie.

        Daca Arsenie Boca a avut acesta idee draceasca si nu s-a lepadat de ea e in iad. Oricine ii da dreptate lui Arsenie Boca referitor la faptul ca Hristos e androgin se afla in erezie. Oricine lupta sa sustina ca Hristos a fost androgin lupta de fapt impotriva lui Dumnezeu si a Bisericii Ortodoxe de Rasarit.

        Secta arsenista e foarte periculoasa pentru ca pare ca este in Biserica. E calul troian din B.O.R.

        Aceasta este parerea mea.

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 11, 2015 at 10:12 pm

        Ioan

        DIVERSIUNE ȘI IAR DIVERSIUNE… CALUL TROIAN ÎN BOR ESTE FRANCMASONERIA, CARE DEȘI A FOST CONDAMNATĂ DE SFÂNTUL SINOD ÎN 1937 A PĂTRUNS ADÂNC ÎN BOR ȘI ÎN INSTITUȚIILE STATULUI (INCLUSIV PRINTRE JUDECĂTORI ȘI PROCURORI! – și CSM-ul a permis asta de-acum legal din 2013). NU NE MAI ÎNCÂNTA CU ,,TEORIA CONSPIRAȚIEI” – ,,SECTA ARSENISTĂ”… ASTA DA TEORIE A CONSPIRAȚIEI DIN PARTEA VOASTRĂ… STILIȘTI SAU CE SUNTEȚI…

        Apreciază

      • Ioan said, on mai 12, 2015 at 10:33 am

        Radu Iacoboaie, nu sunt nici stilist, nici mason, nici eretic. Ti-am spus de multe ori. Nu mai indu tu lumea in eroare. Daca nu ai argumente sa combati ce spun despre ratacirile arseniene spui ca sunt mason, stilist sau altceva. Esti tare bolnav. Te-am ignorat, dar vad ca te tii scai de postarile mele si ma faci eretic ceea ce este neadevarat si ma deranjeaza foarte, foarte mult. Sunt ortodox cu mila lui Dumnezeu.

        Radu Iacoboaie tu esti atat de redus mintal incat sa intelegi un lucru simplu: sa ma lasi in pace. Sa nu mai urmaresti, sa nu mai parazitezi orice spun. Daca cineva iti spune: „nu vreau sa vorbesc”, tu il urmaresti, il sacai pe strada? Cine procedeaza asa in viata reala trebuie neaparat internat undeva. Lasa-ma in pace.

        Nu esti nici martir, nici marturisitor a lui Hristos. Esti un vrajmas a lui Hristos. Esti parte a satanei, care te-ai dat de bunavoie. Nu ai minte, nici discernamant si faci un mare rau Ortodoxiei prin postarile tale. Orice scrii se va intoarce pe capul tau. Insa treaba ta, esti liber. Nu eu voi da raspuns la Judecata din Urma pentru tine. Orice cuvant e important.

        Apreciat de 1 persoană

      • Ioan said, on mai 12, 2015 at 11:16 am

        Dragilor care sunteti ortodocsi in cuget, faceti rugaciuni si pentru bietul Radu. Cand faceti rugaciunea de dimineata sau pentru somn nu il uitati si pe sarmanul de el. Poate isi va reveni.

        Sa ma pomeniti si pe mine, Ioan. Va multumesc din suflet.

        Apreciat de 1 persoană

      • tanase said, on mai 12, 2015 at 8:26 pm

        Riko am „frunzarit” postarile tale, zici ca „Androgin nu inseamna neaparat ceva fizic ca un amestec masculin si feminin, ci ca ceva complet.” (Riko said, on mai 9, 2015 at 1:20 am), – esti confuz total! Iar mai apoi faci „teologia” androginitatii lu Iisus unde zici ca „Iisus Hristos a fost androgin (Da?!?), nu fizic, nici in sensul ca avea caractere feminine si masculine, ci era complet. Complet pentru ca avea in el Sfantul Duh.” – aici m-ai pierdut, stupefactie maxima! Deci … „androgin” – adica „complet” si asta pentru ca „avea in El pe Sfantul Duh”?
        Androgin … (cauta in DEX), o asemenea „explicatie” a cuvantului „androgin” e halucinanta! Prin urmare, conform „definitiei” prezentate de tine, cei care au Duh Sfant sunt de fapt … „androgini”!
        Zici; „Radu Iacoboaie, in ciuda neajunsurilor sale, ma bucur ca este de partea parintelui Arsenie Boca, deoarece, se pare ca e singurul care duce lupta asta.”. Saracu’ Iacoboiaie, ti-a dat „apreciere”, chiar daca a vazut ca sustii androginitatea lui Iisus in alta forma, DESI tot IACOBOIAIE a zis ca ANDROGINITATEA LUI IiSUS „…este O BLASFEMIE în esență… MASONII sunt cei care au îndrăznit și au adus multe asemenea BLASFEMII la adresa Mântuitorului…”.
        Cum poti Iacoboiaie sa „apreciezi” pe cineva care vorbeste despre androginitatea lui Iisus, cand tot tu infierezi pe cei care spun asa ceva? FOLOSESTI CUMVA DUBLA MASURA SAU ESTI CHIAR TACANIT DE-A BINELEA? IACOBOIAIEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 12, 2015 at 10:05 pm

        Ioan

        Tu ești în delir omule… Ești obsedat de persoana mea. Mă acuzi că te urmăresc și îți ,,parazitez” comentariile (ce o mai fi și asta?). Te străduiești cât poți să-mi creezi o imagine de NEBUN etc… Te-ai bucura enorm dacă te-aș înjura sau te-aș blestema sau te-aș judeca… Nu-ți voi da această satisfacție diabolică niciodată, auzi? NICIODATĂ!… Pentru că am început să te cunosc mai bine și îți înțeleg manevrele…

        Deși te crezi ortodox, în atitudine și fapte se vede de la o poștă că nu ești… Iar dacă nu ești și te preocupă atât de mult defăimarea și hulirea părintelui Arsenie Boca și împroșcarea cu acuze de tot felul la adresa mea și a altora uneori, înseamnă că URMĂREȘTI INTERESE OCULTE ÎMPOTRIVA ORTODOXIEI… Acum îți este clar?… Nu cred…

        Apreciază

      • tanase said, on mai 12, 2015 at 11:29 pm

        Riko zici; „…Radu Iacoboaie, in ciuda neajunsurilor sale…” Da’ cum a „ajuns” sa aiba „neajunsuri” Iacoboiaie?
        1. NEAJÚNS, neajunsuri, s. n. 1. Greutate, dificultate, neplăcere, necaz. 2. Lipsă, scădere; defect, cusur; dezavantaj. Adica ce „defecte, cusururi, lipse, dificultati, etc.” crezi tu ca are Iacoboaie?
        2. NEAJÚNS adj. v. incomparabil, inconfundabil, inegalabil, inimitabil, neasemănat, neasemuit, necomparabil, neegalabil, neîntrecut, unic. Aaaaaa? Ce zici Riko, pentru care din definitiile astea crezi ca ti-a dat Iacoboiaie „apreciere”, (ca te-a apreciat, vezi bine!) chiar as fi curios sa stiu, o fi de acord cu vreuna sau cu amadoua?
        Radule, cred ca e mai bine sa zici tu care-ti sunt „neajunsurile”, daca optezi pentru prima definitie, poti fi cu siguranta ajutat!
        Numai bine!

        Apreciat de 1 persoană

      • Riko said, on mai 13, 2015 at 7:06 pm

        Da, ai dreptate, nu trebuie sa ma leg eu de astfel de subiecte, dar nu am zis ca e androgin in sensul acela, ca ceva intre barbat si femeie, ci in sens sufletesc (dar nu sufletesc ca un amestec intre suflet barbatesc si femeiesc) Isus Hristos este de parte barbateasca si atat. Si daca l-ai fi intrebat pe p. A. B. ar fi spus la fel.
        Eu nu am discernamantul necesar sa talcuiesc ceva legat de Dumnezeu, asa s-au inventat sectele si toate ereziile, dar p. Arsenie Boca nu a facut dupa mintea lui de simplu om, si nu, nu cred ca a fost inselat de deavol.

        Apreciat de 1 persoană

      • Irina said, on mai 18, 2015 at 9:55 am

        Riko esti ortodox sau ce esti? IIsus se scrie cu doi i. Cei doi ii simbolizand cele doua firi ale Mantuitorului divina si umana.

        Apreciat de 1 persoană

      • Riko said, on mai 13, 2015 at 7:22 pm

        Tanase, sunt sigur ca si Radu si tu ati intelesi la ce m-am referit prin neajunsuri. Comentariul acela cu sinonime este strict cu scop de cearta. Iar interpretarea mea mi se pare destul de corecta, atat timp cat intelegi ce am spus. Ma bucur ca te-ai uitat peste. Crezi ce vrei tu sa crezi, am incercat sa explic si acea acuzatie, cat se poate de clar, dar daca nimeni nu intelege nu am ce le face. Poate ca ma insel, asa ca nu o sa mai sustin ce am spus in faza cu androgin. Dar sunt sigur ca p. Arsenie Boca nu a spus la propriu ca androgin asa cum era Isus Hristos.

        Apreciază

      • tanase said, on mai 14, 2015 at 5:30 pm

        Riko, ortodocsii scriu numele Mantuitorului cu doi de i, Iisus si nu Isus, e un lucru important si nu o spun deloc „in scop de cearta”, caci ai folosit felul asta de a scrie de mai multe ori.
        Cuvantul „androgin” e grecesc la origine si e compus din „andrós – bărbat, si gyné – femeie”, deci se refera la „existenta simultana a celor doua genuri” la fiinte sau plante, asa incat trebuie atentie la folosirea acestui cuvant.
        „Dar sunt SIGUR ca p. Arsenie Boca nu a spus la propriu ca androgin asa cum era Isus Hristos.” – Riko trebuie sa faci diferenta intre „siguranta” si „credinta”, daca spuneai „Dar CRED ca p Arsenie Boca nu a spus la propriu…”, atuci parerea ta era legitima, altfel te pot intreba DE UNDE ESTI TU ASA SIGUR CA pr. A. BOCA NU A SPUS LA PROPRIU CA ” androgin asa cum era…”?

        Apreciat de 1 persoană

      • Riko said, on mai 14, 2015 at 10:05 pm

        Fac multe greseli cand scriu, stiu cum se scrie numele Mantuitorului nostru, daca te uiti cand mai citat in comentarile anterioare o sa vezi ca am scris corect, nu stiu cum de mi-a scapat de doua ori acolo, imi pare foarte rau.
        Sunt la fel de sigur cum sunt sigur ca parintele Arsenie Boca nu era un eretic si nu sustinea nimic din culturile orientale, catolice sau alte prostii nonortodoxe. Nu am nevoie de o parere din care sa fiu fie de-o parte fie de alta. Nu doar ca cred, stiu. Dupa atatea argumente contra, incepusem sa am dubii si sa ma gandesc, daca era un inselat, daca aia, daca aia, si am inceput sa iau argumentele contra pentru ca sa imi dovedesc ca era un inselat. Dar aceste acuzatii, si fara sa nu fi auzit niciodata de p. A. Boca, doar m-au dezamagit si mau facut sa ma simt mizerabil pentru ca le-am dat crezare.

        Apreciat de 1 persoană

      • tanase said, on mai 15, 2015 at 3:31 pm

        Riko, am inteles cum e cu greselile.
        Zici ca „…sunt SIGUR ca parintele Arsenie Boca nu era un eretic si nu sustinea nimic din culturile orientale…” si continui „…NU am NEVOIE de o PARERE…” – DACA TU NU AI NEVOIE DE NICI O PARERE, CE TE FACE SA CREZI CA EU SAU ALTII AM AVEA NEVOIE DE PARERILE TALE?

        apoi ca „ARGUMENTELE CONTRA” ti-au adus dubii si in final cocluzionezi ca „…fara sa nu fi auzit niciodata de p. A. Boca, doar M-AU DEZAMAGIT si mau facut sa ma simt mizerabil pentru ca le-am dat crezare…” – am inteles, daca esti dezamagit de „argumentele contra, atunci ramai pe pozitia ta si … sanatate! ACELASI SENTIMENT DE „DEZAMAGIRE” AM AVUT EU LA „ARGUMENTELE PRO”, TOCMAI DE ACEEA AM CAUTAT SA AFLU MAI MULT PRIN INTREBARI SI DEDUCTII – INTELEGI?

        Si cred ca cu asta ne-am lamurit definitiv, acum stie fiecare pe ce pozitie se afla!

        Apreciat de 1 persoană

      • Riko said, on mai 15, 2015 at 5:45 pm

        Ma refeream ca nu am nevoie de o parere legitima fie asa fie asa, din care sa scap nevinovat oricand. Foarte bine, daca crezi ca p. A.B. nu era un sffant nu ai decat, dar asa cum daca eu mi-as bate joc de orice alt sfant, mai ales unul care prin mijlocirea lui catre Dumnezeu ti-a adus familia mai aproape de biserica, si tu nu ai accepta asa ceva, nici eu nu pot sta cu mainile in san. Ma deranjeaza cand cineva pe strada isi bate joc de cele sfinte, ca nu mai pot. Dar sa ii mai faci si pe altii sa faca la fel…
        Scuza-ma ca te-am tulburat atat, nu o sa mai comentez la comantarile tale cu acuzatii fata de p. A. B., doar probabil la altele care nu au legatura. Doamne ajuta!

        Apreciat de 1 persoană

      • tanase said, on mai 15, 2015 at 10:14 pm

        Riko cum poti sa spui asa ceva „ca NU AM NEVOIE DE O PARERE LEGITIMA, FIA ASA FIE ASA, din care sa scap nevinovat oricand” – inseamna ca ti-ai facut „dumnezeu” din propria-ti minte si te lasi astfel calauzit!!! Cu mantuirea nu e de glumit, spui exact invers fata de ceea ce afirma ap. Pavel „Aduceţi-vă AMINTE de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; PRIVITI cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi URMATI-LE credinţa.”(Ev.13;7) In psalmi „LUATI invatatura, CA NU CUMVA SA SE MANIE DOMNUL” (Ps. 2:12) Vezi cat de clar vorbeste Dumnezeu cum trebuie procedat? Iara si iara vorbeste „Tu ai poruncit ca poruncile tale sa fie pazite foarte”(Ps. 118;4). ACESTEA SUNT „PARERI” LEGITIME RIKO, nu trebuie sa-L manii pe Dumnezeu lasandu-te in baza mintii tale, cand la mijloc se afla mantuirea ta!

        „dar asa cum daca eu mi-as bate joc de orice alt sfant …” – eu nu imi bat joc de pr. A. Boca si nici un crestin ortodox cu ceva cunostiinte teologice si oleaca de minte in cap nu ar face asa ceva, pentru ca e mare pacat. Pot critica o idee, o conceptie, o parere ceva, pot folosi chiar si ironia insa fara batjocura!

        „…nu o sa mai comentez la comantarile tale cu acuzatii fata de p. A. B. …” – am incercat de fiecare data sa argumentez asa-zisele „acuzatii” cat m-am priceput, aducand in ajutor citate din Scriptura, scrierile Sfintilor Parinti, cautand sa folosesc ratiunea obiectiva.

        Doamne ajuta!

        Apreciat de 1 persoană

      • Riko said, on mai 16, 2015 at 12:53 am

        Tanase, dami voie sa te citez: Riko trebuie sa faci diferenta intre „siguranta” si „credinta”, daca spuneai „Dar CRED ca p Arsenie Boca nu a spus la propriu…”, atuci parerea ta era legitima, altfel te pot intreba DE UNDE ESTI TU ASA SIGUR CA
        eu am inteles ca te referi ca daca spuneam in loc de sigur cuvantul cred, atunci daca nu am dreptate nu am nici o vina.
        Consider ca un ortodox trebuie sa fie sigur de cea ce face si spune.

        Scuze ca am zis ca-ti bati joc, nu stiu de ce aveam impresia ca toti cei impotriva parintelui il fac in toate felurile, nici numele nu pot sa-l scrie cu litera mare.
        Si eu incerc, ce-i drept fara explicatii din scrierile Sfintilor Parinti, dar logic si clar sa explic de ce nu este adevarat ce se spune despre parintele Arsenie Boca. Si consider ca pana acum am combatut cam toate minciunile, iar pe cea cu androgin, mai mult de atat nu o pot explica, dar uite, daca chiar ar fi sustinut la propriu, ar fi promovat aceasta erezie si in alta parte. Dar restul le-am explicat bine, daca crezi ca sunt adevarate ceva acuzatii, te rog sa le scri, si o sa iti dovedesc ca nu sunt adevarate, in doua trei randuri.

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 16, 2015 at 10:46 pm

        Riko

        Cum să pună problema dacă Hristos a fost androgin?!… Este o nebunie, o blasfemie… Mai multe detalii găsești mai jos, unde am comentat pe acest subiect și am indicat sursele…

        Apreciază

      • Riko said, on mai 18, 2015 at 1:49 pm

        Irina, din fericire sunt ortodox, daca arunci ochi si pe restul comentarilor de aici o sa vezi ca a fost o greseala de scriere.

        Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on mai 11, 2015 at 10:18 pm

      tanase

      Spre surpriza ta am să-ți mărturisesc că ești singurul comentator cu care nu îmi face plăcere nici măcar să polemizez… Ești foarte agresiv și incoerent, pus doar pe harță sistematic… Te miri că nu-ți răspund îndeajuns? Dacă nu știi să discuți ce dorești de la mine?…

      Apreciat de 1 persoană

      • tanase said, on mai 12, 2015 at 1:43 pm

        IACOBOAIE – tu cauti placerea in polemica, de fapt polemica are un cu totul alt scop decat „placerea”, baga si tu un pic nasul in DEX.

        „Ești foarte agresiv și incoerent …” – „incoerent” zici, serios?!? – adica sunt lipsit de logică în gândire, în exprimare, fara elocventa, ce mai … sunt o bruta! Asta vezi tu la mine cu ochiu’ tau (n’ar fi de deochi!) care vede totul in jur „limpede”.

        Cred ca te afli intr-o dubla cauzalitate, clinica si spirituala, de aceea nici nu imi doresc sa discut cu tine ci doar caut sa scot in evindenta cat de bine iti este structurata logica argumentativa cat si temeinicia „teologelii” dogmatice!
        Dupa cum probabil ai observat, s-a cam facut „liniste” in jurul tau, sustinatorii tai nu mai folosesc „evantaie” sa te „rasfete” ci … ti-am cam dat „vant”. Asa ca fii atent, pe viitor cand mai folosesti apelativ de genul „fratilor …”, sai ai in vedere ca-i poti jigni pe unii cand te adresezi in felul asta, ca numai de „frate” nu te mai vor ei pe tine!

        De la tine chiar nu doresc nimic, sa fii tu sanatos la trup si la suflet.

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 12, 2015 at 9:52 pm

        tanase

        Pari a fi cu totul incorigibil și infatuat… Faci tot felul de speculații care mai de care mai ,,inteligente” (pentru tine) dar acestea sunt lipsite atât de bun-simț, cât și de obiectivitate…

        Nu mă miră faptul că vrei să mă dărâmi, pentru că suntem cel puțin privitor la cele două aspecte pomenite în opoziție… Iar din majoritatea comentariilor tale răzbate ura directă față de mine iar orice tip de ură este irațională și nu poate fi analizată…

        ȚELUL TĂU ESTE SĂ MĂ DECREDIBILIZEZI ÎN FAȚA CELORLALȚI. DAR OARE TU ÎI IEI DE PROȘTI ȘI INCULȚI SAU NAIVI? AȘA CREZI TU OARE CĂ SUNT ORTODOCȘII? ATUNCI POȚI SĂ TE IEI DE MÂNĂ CU DUȘMANII ORTODOXIEI ȘI AI LUI HRISTOS…

        Apreciază

      • tanase said, on mai 13, 2015 at 12:22 am

        Iacoboaie,

        „Incorigibil”? Pentru ca sunt in dezacord cu afirmatiile tale? Pai atunci asa sunt si asa voi ramane Iacoboaie, prefer sa raman in greseala mea decat sa ma aliniez conceptiilor tale!
        Spui ca „par” a fi „infatuat” – e parerea ta si nu vreau sa comentez aceasta.
        Zici, a nu stiu cata oara, ca fac „…tot felul de SPECULATII…” – mai de cate ori sa iti zic ca eu fac demonstratii nu speculatii! ESTI IN STARE SA IMI ARATI UNDE AM FACUT SPECULATII? „…DAR acestea sunt LIPSITE atât de BUN-SIMT, cât și de OBIECTIVITATE…” – OK! DEMONSTREAZA CA E ASA, ALTFEL O SA CAZI MEREU IN RIDICOL!!!
        „ȚELUL TĂU ESTE SĂ MĂ DECREDIBILIZEZI ÎN FAȚA CELORLALȚI…” – chiar nu este necesar Iacoboiaie, DEMONSTREAZA CA FAC SPECULATII SI VEI DEVENI CREDIBIL!
        E problema ta cum iti conduci viata, ce conceptii ai, ce idealuri, s.a.m.d., insa cauta ca, indiferent de ceea ce faci, sa nu cazi in derizoriu! E sfatul meu pentru tine, sa nu crezi ca ma bucura caderea cuiva caci, Doamne-fereste, fiecare poate sa cada.
        Daca insa vei continua sa depasesti masura in postarile tale atunci … sa te tii bine fiindca „…din cuvintele tale vei fi găsit drept, şi din cuvintele tale vei fi osândit”(Mt. 12;37)

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 13, 2015 at 5:54 pm

        tanase

        Judecat și osândit de tine?!… Folosești Sfânta Scriptură pentru a-și argumenta ,,dreptul” de a judeca și osândi?!… Dumnezeu să te lumineze…

        Apreciază

      • tanase said, on mai 13, 2015 at 10:24 pm

        „…Judecat și osândit de tine?!… Folosești Sfânta Scriptură pentru a-și argumenta ,,dreptul” de a judeca și osândi?!… Dumnezeu să te lumineze…” – TU TE CREZI „LUMINAT”? Imi permiti sa ma adresez tie cu „LUMINATIA TA” sau poate vrei sa-ti spun „Iluminatul”!

        DA Iacoboiaie, EREZIA trebuie JUDECATA si OSANDITA, crestinii AU aceasta obligatie sfanta de a infiera si osandi EREZIA.
        Unul este PACATUL MORAL fata de care ni s-a poruncit sa „iertam pana la saptezeci de ori cate sapte” si altul este PACATUL IMPOTRIVA CREDINTEI!

        NICAIERI in Sfanta Scriptura nu se gasesc indicatii ca am putea sa iertam PACATELE IMPOTRIVA CREDINTEI poruncite de Dumnezeu.

        DA Iacoboiaie, folosesc Sfanta Scriptura (si citate din Sfintii Parinti) pentru a argumenta „dreptul” de a judeca si osandi … EREZIA! NU E BINE … ERETICULE?

        De fiecare data ma acuzi ca fac „speculatii”, insa fara sa demonstrezi in ce consta „speculatia” facuta de mine. Daca nu poti demonstra „speculatia” care o fac, atunci pentru ce ma acuzi de asa ceva?!? Esti ridicol!
        Mantuitorul cand i-a raspuns arhiereului, a fost lovit pe nedrept; „…Dacă am vorbit rău, DOVEDESTE CE ESTE RAU, iar dacă am vorbit bine, de ce Mă baţi?” (in. 18;23). Pricepi IACOBOIAIE?!?

        Dumnezeu sa te ierte!

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 14, 2015 at 9:08 pm

        tanase

        Vorbești de PĂCAT ÎMPOTRIVA CREDINȚEI… STIMABILE ,,LUPTĂTOR”, CE A SCHIMBAT ÎN ORTODOXIE PĂRINTELE ARSENIE BOCA??? A FĂCUT INOVAȚII, A SCHIMBAT RITUALUL, A FĂCUT CEVA PENTRU CARE SĂ FIE OSÂNDIT DE SFÂNTUL SINOD??? DIMPOTRIVĂ…. MĂNĂSTIREA PRISLOP A DEVENIT LOC DE PELERINAJ PENTRU MULȚI ROMÂNI DIN ȚARĂ ȘI STRĂINĂTATE….

        Apreciază

      • tanase said, on mai 15, 2015 at 2:52 pm

        IACOBOAIE!!!

        Intrebarile tale „CE A SCHIMBAT ÎN ORTODOXIE PĂRINTELE ARSENIE BOCA??? A FĂCUT INOVAȚII, A SCHIMBAT RITUALUL, A FĂCUT CEVA PENTRU CARE SĂ FIE OSÂNDIT DE SFÂNTUL SINOD???” chiar nu isi au rostul, intrucat tocmai ca s-au dezbatut aici aceste probleme ce au avut la baza texte si declaratii.

        Tu insa IACOBOIAE nu faci decat ceea ce stii tu cel mai bine, SA NEGI ORICE DEMONSTRATIE, ORI SA O TRECI SUB TACERE, SA REPETI ACELEASI CLISEE PANA LA NEBUNIE!

        „MĂNĂSTIREA PRISLOP A DEVENIT LOC DE PELERINAJ PENTRU MULȚI ROMÂNI DIN ȚARĂ ȘI STRĂINĂTATE…” – asa si ce-i cu asta? De propaganda „pro” facuta prin mobilizarea uriasa a tot felul de carti, filme, acatiste, declaratii, etc. nu „ragai” nimic? Sau asta e „neimportant” dupa „logica” stramba pe care detii!

        Tu crezi ca o sa te suport mult sa o iau iarasi de la capat cu tine?!? Daca asta vrei, atunci te voi combate cu argumente valide cu orice ocazie imi pica, astfel incat o sa devii mult mai „celebru”, in final o sa-ti vezi rezultatele.

        IACOBOIAIE suntem oricum in linie dreapta … „Cine e nedrept, să nedreptăţească înainte. Cine e spurcat, să se spurce încă. Cine este drept, să facă dreptate mai departe. Cine este sfânt, să se sfinţească încă.”(Apocalipsa 22;11) asa incat, dupa cum probabil pricepi, fiecare are „directia” lui in viata pe care merge, caci nimeni nu se va putea dezvinovati.

        Dupa ce treci pe la psihiatru, anunta-ma daca vrei sa mai discutam, alfel orice fel de raspuns din partea ta pentru mine il voi lua ca pe o provocare si il voi trata ca atare.

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 16, 2015 at 10:38 pm

        Ar fi un strop de nebunie într-adevăr să continui dialogul cu un HULITOR AL UNUI SFÂNT, care nu știe decât să facă atacuri la persoană… Cât te privește pe tine, Dumnezeu cu mila… Dumnezeu să te scoată din erezia hulirii lucrării Duhului Sfânt… Sunt convins că mulți dintre voi, care îl denigrați mereu nu i-ați citit măcar biografia și nu i-ați studiat viața, considerându-l înșelat că a zis cutare sau cutare, persoane foarte ,,însemnate” și infailibile după părerea voastră…

        Apreciază

      • tanase said, on mai 30, 2015 at 10:05 pm

        Jakob-wae zici; „Ar fi un strop de nebunie într-adevăr să continui dialogul cu un HULITOR AL UNUI SFÂNT, care nu știe decât să facă atacuri la persoană…” – la tine nu e doar „un strop de nebunie” ci „un SNOP de nebunie”. Demonstratiile facute le numesti „atac la persoana”, DOBITOCULE „ATAC LA PERSOANA” SE MAI NUMESTE SI ARGUMENT „AD HOMINEM”. Eu nu atac pe pr. A. Boca ci doar anumite afirmatii ale sale scrise in carti CEEA CE NU-I TOTUNA! Zici ca ai facut „dreptul” mai „inteleptule”!

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on mai 31, 2015 at 7:19 pm

        tanase cel deștept foc

        Eu m-am referit la atacurile la persoană față de mine… Pe cine prostești în față?

        Apreciază

      • tanase said, on iunie 2, 2015 at 5:50 pm

        Jakob-wae zici; Eu m-am referit la atacurile la persoană față de mine…” – Aaaa pai zii asa „stimabile” intrucat din fraza „Ar fi un strop de nebunie într-adevăr să continui dialogul (… cu cine?) cu un HULITOR AL UNUI SFÂNT(asa zici!), care (care … ce?) nu știe decât să facă atacuri la persoană…(atac la persoana cui mai … Jakob-wae?)” – nu se intelege din context pe cine cine anume atac, pe tine sau pe „sfant”!

        „Pe cine prostești în față?” – mai baiatule dute la control!

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on iunie 2, 2015 at 11:11 pm

        tanase

        Îmi pare rău pentru un lucru… Că ți-am răspuns la atacuri și comentarii… Pentru că mândria (orgoliul exacerbat), viclenia și răutatea sunt ,,calități” ale diavolului…

        Apreciază

      • tanase said, on iunie 3, 2015 at 10:37 pm

        Jakob-wae zici;

        „Îmi pare rău pentru un lucru… (DACA O SA RAMAI ASA … O SA-TI PARA CHIAR MAI RAU, PENTRU CA NU VEI AVEA CUVANT DE DEZVINOVATIRE!) Că ți-am răspuns la atacuri și comentarii… Pentru că mândria (orgoliul exacerbat), VICLENIA și răutatea sunt ,,calități” ale diavolului…” – Exista si „VICLENIE DUHOVNICEASCA”, si nu e deloc „calitatea” diavolului, TU insa nu ai cum sa intelegi asa ceva!

        Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on iunie 9, 2015 at 9:18 pm

        tanase

        ,,VICLENIE DUHOVNICEASCĂ” există doar în mintea ta care strâmbă totul… Nu stăpânești termenii și vii cu fabulații ieftine…

        Apreciază

      • Irina said, on iunie 11, 2015 at 12:21 pm

        Radu, mie mi se pare ca pr Gh Anitulesei pune problema duhovniceste si anume ca nu trebuie un ortodox adevarat sa se lase impresionat de minuni fie ele si adevarate. Chestia ca multi dintre ucenicii cei mai apropiati ai pr Arsenie Boca au viziuni ecumeniste la modul cel mai grosolan este o certitudine. In loc sa il cataloghezi pe pr Gheorghe in vreun fel as spune ca pe langa alte informatii pro pr Arsenie Boca sa asculti si varianta contra Pr Arsenie Boca. Doar cunoscand foarte bine ambele parti iti poti da seama in lumina Ortodoxie cine are dreptate si cine nu. Iata interviurile care repet mie mi se par documentate, intotdeauna pr Gh Anitulesei a citat din carti dand si nr paginii si ca urmare oricine poate verifica ceea ce spune si ca urmare nu vorbeste in necunostiinta de cauza.

        Apreciat de 1 persoană

  37. Irina said, on mai 12, 2015 at 3:07 pm

    Saccsiv pentru ca ai spus la un moment dat ca se va analiza problema pr Arsenie Boca in mod obiectiv, as dori sa postez si eu niste scrieri de pe net luate si care il prezinta pe pr Arsenie Boca intr-o lumina buna pentru a afla daca sunt adevarate sau nu. Inainte vreau sa mentionez faptul ca eu una incerc sa am o atitudine echidistanta, in primul rand pentru ca nu am prea citit scrieri de-ale pr Arsenie Boca, si-n al doilea rand pentru ca am aflat despre parerile unor mari duhovnici despre acest subiect care cred ca sunt vrednice de crezare. S-a tot spus pe aici ca pr Cleopa nu avea o parere buna despre pr Arsenie Boca, dar iata ce am gasit scris pe un site, ce parere ai, aveti despre asta?

    „SCRISORILE PARINTELUI CLEOPA CATRE PARINTELE ARSENIE BOCA: “Sunteti un izvor curat din care se adapa oile lui Hristos”. Marturia IPS Antonie Plamadeala despre AJUTORUL DAT DE PARINTELE ARSENIE PARTIZANILOR FAGARASENI.Epistolar monahal: Părintele Ilie Cleopa către Părintele Arsenie Boca:
    Sunteti un izvor curat din care se adapă oile lui Hristos cele insetate de apa
    In dosarul de urmărire informativă care i s-a intocmit părintelui Arsenie Boca in perioada 1943-1989 [1], printre alte mărturii documentare de mare valoare se află două scrisori, în original, bătute la maşină şi semnate de părintele Ilie Cleopa. Epistolele, pe care le redăm mai jos, au fost trimise părintelui Arsenie Boca, duhovnicul Mănăstirii Prislop între 1949-1959. Prezenţa lor in dosar dovedeşte faptul că acestea niciodată nu au ajuns la destinatar, ci au fost interceptate de către Securitate, aşa cum s-a intâmplat cu altele trimise de credincioşii care mergeau in pelerinaj la aşezământul nicodimian.
    Conţinutul acestor mărturii arată o comunicare care exista intre cele două oaze de spiritualitate din Romania supusă de comunism: in Moldova era Mănăstirea Slatina, al cărei stareţ era părintele Cleopa, cu o comunitate formată din trăitori de inaltă ţinută duhovnicească, care de altfel vieţuiau după rânduiala Sf. Teodor Studitul [2], şi in Ardeal, mănăstirea construită de Cuviosul Nicodim de la Tismana şi care reprezenta un etalon religios pentru neinsetaţii izvorului spiritual.
    Scrisorile au fost interceptate de organele de represiune in scopul ruperii legăturilor dintre cele două centre monahale. Pelerinajele la cele mănăstiri ingrijorau poliţia politică din România, care a incercat prin orice mijloace să le diminueze activitatea religioasa. De fapt, ideea centrala din aceste documente era dorinţa obştii din Moldova de a se bucura in mod direct de cuvintele de invăţătură ale părintelui Boca.
    Prin publicarea acestor două scrisori dorim să redăm o secvenţă din mult frământata istorie a monahismului ortodox românesc din timpul persecuţiei comuniste.
    Adrian Nicolae Petcu, cercetator la CNSAS
    „OBŞTEA SF. TEODOR STUDITUL”
    SFÂNTA MĂNĂSTIRE SLATINA
    Comuna Drăceni-Judeţul Baia
    1950 iulie 6
    Prea Cuvioase Părinte Arsenie,
    Cu cea intru Iisus Hristos frăţească dragoste şi cu ajutorul Prea Curatei Sale Maici, vă scriu aceste puţine rânduri, care as dori să vă găsească în momentul cel mai fericit al mântuirii şi al cugetării spre cele Cereşti.
    Părintele meu,
    De multă vreme, vestea P.C. Voastre mi-a umplut sufletul de bucurie auzind că sunteţi un izvor curat din care se adapă oile lui Hristos cele insetate de apa vieţii.
    Mult am dorit şi eu insetatul a mă adăpa din acest izvor al cuvintelor pline de inţelepciune ale PC. Voastre, dar pentru lenea mea, am rămas incurcat cu grija vieţii in spinii păcatelor mele care m-au tot incurcat şi mă incurcă de a mă duce după hrana cea cuviincioasă şi sfatul cel spre zidire al P.C. Voastre.
    Iar fiindcă, pentru păcatele şi lenevirea mea nu am putut timpul trecut a vă vedea şi a primi sfatul P.C. Voastre de care am trebuinţă ca un frate mai mic şi prost şi care pentru lenevirea mea imi pierd vremea cea mai scumpă decât toate cele de sub soare, in răspândire şi moleşeală, m-am gândit să va scriu aceste rânduri prin care mai intâi, cer iertare de intârziere, căci ştiu că trebuia să vă scriu mai devreme, dar gândul că poate mă voi invrednici să vă văd m-a făcut să tac cu scrisoarea, dar acum văzând iarăşi că altele ma impiedică a vă vedea, măcar prin scris am dorit a vorbi.
    Părintele meu,
    Mai intâi tin sa va mulţumesc din tot sufletul că totdeauna aţi fost binevoitor şi cu părintească dragoste faţă de smerita noastră obşte şi ne-aţi trimis de acolo, pe unii din ucenicii P.C. Voastre care i-aţi născut prin cuvânt, hrănindu-i până la o vreme, pana ce ati socotit că pot să se hrănească singuri şi apoi i-aţi indreptat să vină aici la noi în maidanul nevoinţelor vieţii de obşte, precum este fratele Nicolae Naghi, fratele Vasile Târulescu şi Părintele Serapion Blaga, ucenici de ai P. C. Voastre, care i-ati născut in predicile de la Sâmbăta când eraţi acolo. Ei totdeauna cu mare dragoste şi evlavie pomenesc numele P. C. Voastre la Sfintele rugăciuni şi chiar in timpul vorbirei, nu fără evlavie amintesc de numele P.C. Voastre.
    Sunt oameni sinceri şi merg cu Dumnezeesc dor in calea poruncilor Lui, desfătându-se intru ele ca intru toată bogăţia, eu insă, sunt sărac şi neiscusit şi nu am cu ce sa-i folosesc intru cele spre zidire căci nu am iscusinţa cea din lucrarea care să-i folosească tăcând, dar dragostea lor şi râvna trece peste toate nu iau in seamă neputinţele mele, pentru că pământul rodeşte uneori fără de lucrare. Mare bucurie aţi face atât mie pacătosului, cât şi părinţilor şi fraţilor covieţuitori, ca să ne cercetaţi cu prezenţa P.C. Voastre, pentru că, cu toţii vă păstrăm evlavie şi dorim a ne invrednici de mântuitoarele invăţături ale P.C. Voastre şi vă rugăm cu toţii in numele Domnului nostru Iisus Hristos şi al Prea Curatei Sale Maici, dacă aveţi putinţă sa ne cercetaţi că mare mângâiere aţi aduce cu aceasta sufletelor noastre.
    Mila Domnului nostru Iisus Hristos şi a Prea Curatei Sale Maici să va ajute să veniţi pe la noi şi să ne folosiţi pe noi, cei saraci şi neiscusiţi.
    Până atunci am dori să ne bucuraţi măcar cu o epistolă spre a noastră zidire şi lămurire, dar pe cât dorim a ne scrie, mai mult dorim a ne vedea de va rândui Domnul, o zi ca aceea si de este voia Lui, aşa pentru noi ar fi neuitată. Mila Domnului sa vă plătească dragostea şi sârguinţa care aţi depus şi la scrierea Filocaliei impreună cu Părintele Prof Dr. Dumitru Stăniloae, ca aţi dat la lumină acest tezaur mistic şi ascetic al Sf Părinţi, de unde se adapă cei doritori de a merge spre urcuşul desăvârşirii, cred că bunătatea şi mila Domnului nu vă va lăsa nerăsplătiţi, pentru această osteneală, pentru care v-aţi sârguit a pune nutreţ ales duhovnicesc in ieslea oilor lui Hristos. La incheiere dorim din tot sufletul a ne cerceta pe noi păcătoşii, iar dacă pentru aceasta nu suntem vrednici, măcar ne mângâia prin scrisoare.
    Al P.C. Voastre mai mic şi neiscusit frate în Hristos Domnul, care mă plec sărutându-vă mâinile.
    Staret
    Arhimandrit Cleopa şi soborul
    ss Cleopa Ilie
    (ACNSAS, fond Informativ, dosar 2637, vol. III, f. 248-249)

    Apreciază

  38. maria.fly said, on mai 28, 2015 at 12:16 pm

    Astazi fica mea a mers la C. A. S. Suceava si au refuzat sa-i dea adeverinta de sanatate. Erau cativa batrani care au patit la fel. L-i sa spus sa nu se ia dupa popi ca o sa ramana fara medicamente, si unii au acceptat cardul pe care l-au activat chiar atunci. PROPUN cei care locuiti in capitale de judet mergeti daca aveti timp zilnic la C. A. S. si filmati ce se intampla, sau ajutati pe cei care sunt intimidati spre a accepta cardul. Propun preotilor sa mearga in grup cu enoriasii care vor adeverinta de sanatate la C. A. S. pentru a le putea obtine. Eu asa o sa fac.

    Apreciat de 1 persoană

    • Irina said, on iunie 2, 2015 at 4:00 pm

      Incearca sa intimideze, dar trebuie sa nu te lasi si sa le spui ca sunt obligati sa-ti dea alternativa pentru ca contribui la CNAS si in al doilea rand nu au dreptul sa-ti bage pe gat ceva cu care tu nu esti de acord conform drepturilor omului si liberii exprimari. Conform drepturilor omului oricine are dreptul sa adere la ce credinta vrea si de a refuza sa faca ceva ce contravine constiintei si credintei lui. Ceea ce nu inteleg acesti functionari de la CNAS este ca atitudinea lor este abuziva si ca urmare trebuie sa-si reviziuie atitudinea pentru ca nu suntem intr-un stat comunista,in acre inca se mai cred, ci intr-un stat democratic. In Occident exista intr-adevar aceste carduri, dar din cate am stiu sunt strict optionale, nu sunt obligatorii. Ar trebui sa fim mai activ dpv civic pentru ca acesti indivizi care se cred dumnezei in tara noastra sa nu ne mai trateze ca pe niste roboti numeortati carora le pot baga pe gat orice,ci ca pe niste oamnei liberi ce stiu ce vor.

      Apreciat de 1 persoană

  39. […] Parintele Arsenie Boca despre YOGA intr-o PICTURA din biserica DRAGANESCU […]

    Apreciază

  40. Mirela said, on iunie 2, 2015 at 11:01 pm

    Să vă răsplătească Dumnezeu tuturor celor care, în lumina Duhului Sfânt în care au vorbit Sfinţii Părinţi, v-aţi jertfit pentru a face cunoscut Adevărul!

    Apreciază

  41. […] Parintele Arsenie Boca despre YOGA intr-o PICTURA din biserica DRAGANESCU […]

    Apreciază

  42. Andreea said, on iunie 30, 2015 at 3:18 pm

    Inainte de a intra in subiect, permiteti-mi sa pun un motto, o constatare care imi apartine:
    ”Un preot care nu stie limba romana este un om mort”.
    Si acum sa trecem la subiect, unde veti observa care este legatura dintre motto si cele relatate.

    Pentru ca, din pura intamplare, zilele trecute, fratele meu de la Sibiu mi-a dat sa citesc cateva carticele, primite de la un pacient, cu fragmente din scrierile (cui credeti?)… pr. Arsenie Boca, iata ca m-am apucat sa le rasfoiesc putin, mai intai.
    Carticelele sunt in numar de 4, se intituleaza ”Din invataturile Parintelui Arsenie Boca. Despre durerile oamenilor”, vol. 1,2,3,4. Formatul este mic, A5. Sunt editate in Iasi, dar cu binecuvantarea P.S. (sic) Calinic, Episcopul (sic) Argesului (sic). Am pus sic intre paranteze ca sa se observe titulatura gresita, cea corecta fiind I.P.S. Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului (De aici se vede ca este o posibila minciuna faptul ca volumele au fost tiparite cu binecuvantarea acestui ierarh.) Dar sa nu intram in astfel de amanunte, pt. ca ”industria” cartilor cu si despre Arsenie Boca a ajuns la paroxism, toti hotii profitand de acest nume de ”renume”

    Dar sa trecem la continutul carticelelor, care pare a fi plin cu citate din marele autor.
    Si iata ce vedem in volumul 2, la paginile 32-33: o interpretare facuta de pr. A.B. a unui citat din Evanghelie. Va rog sa ma credeti ca nu credeam ca exista un om care sa nu inteleaga ceea ce citeste, dar iata ca exista.
    Caci iata ce spune A.B.:
    ”Cand au zis ucenicii Mantuitorului intr-un context: ”Nu e bine a se insoti omul cu femeie”, iar Domnul Hristos, Autorul omului, le-a raspuns: ”Cuvantul acesta nu-l pot cuprinde decat aceia carora le este dat”. Cum dat? Dat in constiinta lui genetica, mai inainte de a fi vreuna din zilele lui pe pamant. Dat ca destin cu ajutorul oranduirii speciale, a unor gene… in cromozomii sai specifici xx sau yy, ca tensiunea lor cea dupa fire sa poata favoriza convertirea iubirii fizice – pentru o singura persoana, opusa sexului – in iubire duhovniceasca universala pentru toti oamenii oricum ar fi ei”. – am incheiat citatul.

    Si acum sa analizam toate prostiile din acest text:
    1. Nu a inteles ce scrie in Evanghelie, d.p.d.v. literar si gramatical, caci atunci cand Iisus Hristos a spus ca nu toti inteleg CUVANTUL acesta, nu S-a referit la replica data de ucenici (apostoli), ci S-a referit la ceea ce spusese El mai inainte, adica: ”N-ati citit ca Cel ce i-a facut de la inceput ”i-a facut barbat si femeie”?, Pentru aceea va lasa omul pe mama sa si pe tatal sau si se va lipi de femeia sa si vor fi amandoi un trup”. Deci Iisus a facut referire la taina cununiei, nu la calugarie.
    2. Arsenie Boca vorbeste despre o predestinare atat genetica, cat si una de ”mai inainte de a fi vreuna din zilele lui pe pamant”. FALS: in ortodoxie nu exista predestinare, omul este liber sa aleaga orice cale vrea si sa ia orice decizie in orice moment al vietii.
    3. O a treia prostie este chestia cu ”convertirea iubirii fizice in iubire duhovniceasca”. Adica un om care se iubeste cu nevasta (legala si cununata) nu mai poate iubi si pe alti oameni. HA-HA-HA! Mai mare prostie nici ca am citit in viata mea!!! Pai cum, oameni buni? Nu suntem toti datori a ajunge la sfintenie, fie casatoriti, fie calugariti? Poti sa te iubesti cat vrei cu nevasta, si totusi sa ajungi la sfintenie. Nu au fost si sfinti casatoriti? Cat despre calugari, la ei ispitele trupesti sunt atat de mari, incat unii nici pana la moarte nu reusesc sa le alunge, ci se lupta cu ele pana la moarte. Deci nici vorba de ”convertirea iubirii fizice”.
    Iubirea duhovniceasca este una poruncita TUTUROR de catre Mantuitorul Iisus Hristos, si se refera, pe scurt, la iubirea de Dumnezeu si de aproape. Alte detalii in Sf. Scriptura si Sf. Traditie.

    Ce sa mai, daca mai citesc ceva din cartile astea, cred ca iar o sa ma iau cu mainile de cap. Dar voi face efortul sa le citesc, ca sa vad ce mai descopar.
    Doamne miluieste!

    Apreciat de 1 persoană

  43. mihaelmarius said, on septembrie 21, 2015 at 8:44 pm

    Arsenie Boca avea … evlavie… la Francisc; il numea SFANT in predica nr. 37 cuprinsa la pagina 130 in “lucrarea” „Cuvinte Vii“, intitulata “DINCOLO DE CHIP” : „Ignatiu de Loyola era un militar ambiţios; din ambiţie a creat ordinul iezuit, numai ca să facă şi el ceea ce făcuse sfântul Francisc de Assisi.” (vezi aici https://saccsiv.wordpress.com/2015/02/13/video-patriarhul-teoctist-despre-filioque-intr-o-gretoasa-emisiune-pro-ecumenism-si-asa-si-asa-contine-acelasi-adevar/ )

    Apreciat de 1 persoană

  44. mihaelmarius said, on noiembrie 1, 2015 at 9:44 pm

    https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2015/11/01/porunca-iubirii-cele-7-chakre-din-pravila-alba/ ; Ce-a inteles bOCA: sapte izvoare de viata, de unde iese putere foarte trebuincioasa

    Apreciază

  45. glassic12 said, on noiembrie 9, 2023 at 5:08 pm

    Doamne ajută!

    Doresc să adaug că, atât părintele Ioan de la Sihăstria Rarăului, cât și părintele Serafim (ucenic al părintelui Arsenie) de la Mănăstirea Cășiel, sunt părinți cu harul înainte-vederii. Asta înseamnă că Duhul Sfânt îi luminează ce să spună. Înseamnă că, ceea ce spun, vine de la Dumnezeu. Iar Sfințiile lor afirmă despre Părintele Arsenie Boca, faptul că este un sfânt: https://www.youtube.com/watch?v=NmHgF_4VtvU și un mare sfânt: https://www.youtube.com/watch?v=hbFeHAKowbo . În plus, îl avem (mereu în inimă) și pe părintele Ghelasie Țepeș, alt ucenic al părintelui Arsenie, mutat la Domnul, care descrie, în mai multe videoclipuri, sfințenia părintelui: https://www.youtube.com/watch?v=0tHVY2BntJQ ș.a. Acestor părinți duhovnicești plini de har li s-a descoperit cu ochii inimii adevărul despre cine a fost părintele, cu adevărat.
    Cel mai bine, pentru a evita neștiințe de acest fel, este să vă rugați Domnului să vă lumineze, ca să nu greșiți. Chiar și părintelui Arsenie Boca puteți să-i transmiteți un gând (el a spus: Mă, strigați când aveți necazuri: “Ajutați-mă”, că eu vă aud de acolo de unde sunt și v-ajut mai mult decât când sunt în viață. Strigați numai, că eu v-ajut”.) Spuneți o rugăciune scurtă, scurtă: ,,Părinte Arsenie, ajută-mă, roagă-te să mă lumineze Dumnezeu să nu greșesc. ”

    Dumnezeu să vă lumineze, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale, ale tuturor puterilor cerești, pentru rugăciunile sfinților Lui, dar și a drepților și plăcuților Lui, care încă nu sunt declarați sfinți canonici, precum Părintele Arsenie (din ce-mi amintesc, vă spun că am citit faptul că, cu cât trec mai mulți ani până să fie canonizat un sfânt, cu atât are slavă mai mare și, iarăși, că trebuie să se împlinească un anumit număr de rugăciuni până la a fi canonizat). ,,Să luăm aminte”. Doamne ajută!

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.