SACCSIV – blog ortodox

Teologul RADU PREDA despre MISCAREA LEGIONARA: “a otravit spatiul public”

Posted in Uncategorized by saccsiv on martie 20, 2015

Iata ce spunea Radu Preda in 2012:

Odata cu caderea Constantinopolului, Ortodoxiei ii lipseste in mod evident un centru, nu mai are un centru in jurul caruia sa pivoteze si sa-si construiasca o unitate efectiva… Motiv pentru care, eu lansez o teza caBruxelles-ul, asa cum este el hulit, considerat capitala eurobirocratiei etc. etc. este si o provocare ecleziologica

Trebuie sa identificam despre ce biserica vorbim. Pe de deoparte avem la Bruxelles doua structuri bisericesti mari care incearca sa reprezinte in fata decidentilor politici pozitia crestina. Pe deoparte avemConsiliul Conferintelor Episcopale Catolice, iar pe de alta parte avem Conferinta bisericilor europene, un fel de club mai larg cu 120 de dominatiuni, structuri eclesiale, in care ortodocsii au fost prezenti de la inceput, dar prin care nu se simt tot timpul reprezentati. O consecinta a pregatirilor Marelui si Sfantului Sinod este si aceea ca intre timp avem structuri ceva mai articulate ale reprezentarii Ortodoxiei la Bruxelles si nu numai. Iata ca avem un Consiliu permanent al reprezentantelor Bisericii Ortodoxe in capitala birocratica a Europei. Pozitia catolicilor este pe linia fondatorilor ideii de Uniune europeana.

Reactia crestina la fenomenul globalizarii este una constructiva… Globalizarea din punct de vedere al gandirii crestine nu este un fenomen care trebuie redus doar la defectele sale. Din punct de vedere al sansei de a face mesajul lui Hristos audibil cu adevarat in toate cele 4 colturi ale lumii, globalizare este traducerea secularizata a Universalitatii (Ecumeni-citatii). Iar din acest punct de vedere Biserica Ortodoxa, autentica, dar si celelalte confesiuni nascute de-a lungul istoriei nu pot sa nu vada in globalizare inclusiv semnele vremii si inclusiv voia lui Dumnezeu. Ganditi-va la misiunea pe care noi o facem. Uitati-va de pilda, din punct de vedere al Ortodoxiei, ganditi-va la numarul mare al parohiilor care au aparut peste tot in lume.

Cititi va rog mai multe la:

VIDEO: Cumplit de smintitoare emisiune a realizatorului RAZVAN BUCUROIU avandu-i ca invitati pe RAZVAN CODRESCU, ADRIAN PAPAHAGI, RADU PREDA SI CLAUDIU TARZIU. Elogiu SUE, minciuni despre crestinismul UE, nerecunoasterea activitatii masoneriei, negarea existentei unor grupari ce planuiesc instaurarea guvernului mondial …

   In interviul de pe Active News, Interviu cu Radu Preda, președinte executiv IICCMER despre proiectul legii care condamnă mișcarea legionară: Nu putem fi extremiști în raport cu extremele! pare impotriva respectivulul proiect de lege. Iata insa ce parere are despre miscarea legionara:

Trebuie spus că legionarismul rămâne un capitol dramatic al istoriei noastre. El trebuie citit strict în contextul în care s-a născut, a crescut, a otrăvit spațiul public și a fost supus represaliilor din partea a nu mai puțin de trei regimuri, de la Carol II la comuniști. În plus, a te declara azi legionar este la fel de caraghios ca și cum ai spune că ești un centurion din plină epocă romană. Legionarismul mai subzistă azi doar prin niște personaje suspecte care oscilează între idealismul inadecvării, prostia genuină și oportunismul de nișă, tapând de bani pe puținii bătrâni nostalgici încă în viață.
Pe de altă parte, să fim clari: Mișcarea Legionară a avut o latură criminală. Trebuie însă stabilit dacă era parte a doctrinei fondatoare sau a fost opera unor indivizi în anumite momente. Nu am citit toată doctrina legionară. Nu mă pot pronunța. Dacă scrie undeva negru pe alb “Cine nu e cu mine, trebuie omorât”, atunci cred că nu mai e nimic de discutat. În fine, este momentul să dezbatem seren chestiunea, învățând de la eșecul unei mișcări care a polarizat mereu opiniile.

[…]

Când văd imaginile epocii, cu preoții care mărșăluiesc în fruntea manifestanților folosind salutul nazist, mi se face scârbă efectiv. Pot să înțeleg că, în contextul vremii. credeau că o să purifice țara, că o să o scape de o clasă politică la fel de coruptă ca și cea de azi, să ne înțelegem, dar nu pot să-i justific.

Comentariu saccsiv:

Conform  http://ro.wikipedia.org/wiki/Institutul_de_Investigare_a_Crimelor_Comunismului_%C8%99i_Memoria_Exilului_Rom%C3%A2nesc Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, prescurtat IICCMER, este o instituție publică având personalitate juridică, aflată în subordinea Guvernului și în coordonarea primului-ministru. Menirea Institutului este studierea perioadei comuniste din istoria României, și dacă este necesar, sesizarea organelor de justiție pentru pedepsirea celor vinovați de comiterea unor crime.

Pe 25 noiembrie 2009, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) a fost comasat cu Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc (INMER), rezultând o nouă instituție, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).[6][7] La acel moment, la conducerea celor două institute se aflau Marius Oprea și Dinu Zamfirescu[8]. Aceștia au condus noul institut până la 27 februarie 2010, când primul ministru Emil Boc i-a destitut, la conducerea IICCMER fiind numit Vladimir Tismăneanu[7][8].

Comentariu saccsiv:

În 27 martie 2014 , teologul Radu Preda a fost numit preşedinte executiv al IICCMER, după demisia lui Andrei Muraru, la începutul lunii martie.
Este de asemenea membru fondator al Fundației Creștin-Democrate, București.

Despre fundatia asta cititi va rog mai multe la:

Cat de crestin e think-tank-ul politic FUNDATIA CRESTIN-DEMOCRATA, fondat de Theodor Baconschi?

 

24 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Mihail said, on martie 20, 2015 at 10:13 am

    Offtopic:

    Violente in Frankfurt la inaugurarea noii cladiri a Bancii Centrale Europene. 10.000 de protestatari, 350 de arestari, sute de raniti. Protestul este indreptat impotriva FMI-ului, Bancii Centrale Europene si masurilor de austeritate luate de Comisia Europeana.

    https://pietrelevorbesc.wordpress.com/2015/03/20/revolte-in-germania-ce-au-ca-tinta-banca-centrala-europeana-si-fmi/

    Apreciază

  2. Mihail said, on martie 20, 2015 at 10:37 am

    Offtopic:

    Institutiile bancare vor sa implementeze noi masuri de securitate biometrice:
    https://pietrelevorbesc.wordpress.com/2015/03/20/masuri-de-securitate-biometrice-pentru-a-folosi-bancile/

    Apreciază

  3. r. paraschiv said, on martie 20, 2015 at 11:21 am

    off topic

    am fost aseara la conferinta ”Sfintii inchisorilor”. Am reusit sa aflu (si m-am tot interesat) doar cu o zi inainte ca se tine ca de obicei pe 19 martie in Iasi. Foarte-foarte multi ar fi vrut sa vina si nu au stiut. La iesire vorbeau care -mai -de-care ca ”de-abia ieri am aflat”. De ce nu se face publicitate din timp? Anul trecut stiu ca au fost puse afise care dispareau imediat, se pun bete in roate… totusi trebuie insistat. Locatia a fost alta decat cea in care am fost obisnuiti pana acum, a fost sala unui cinematograf (si am inteles ca si pe aceasta au obtinut-o cu greu) si a fost cam frig… dar chiar si asa atmosfera ne-a tinut de cald. Sa dea Dumnezeu ca sfintii din inchisorile noastre sa fie recunoscuti si canonizati. Domnul profesor Constantin Strachinaru (unul din invitati, nonagenar), a facut inchisoare 14 ani si a fost coleg de celula cu parintele Justin Parvu. Ne-a vorbit, ne-a recitat au fost momente extraordinare.
    A fost si un tanar masterand (Silvian-Emanuel Man) – presedintele Ligii Studentilor din Iasi, care a vorbit frumos despre studentii si intelectualii din perioada interbelica. De tineri din astia avem nevoie! S-a adus si o cutiuta cu Sfinte Moaste si in final s-a citit Acatistul Sfintilor Inchisorilor. In ciuda faptului ca nu s-a facut publicitate evenimentului, sala a fost plina, majoritatea fiind tineri.

    Cu o zi inainte, la o biserica din Iasi, s-a tinut o alta conferinta despre parintele Dumitru Zamisnicu, tot un oprimat al regimului comunist si nu am inteles de ce s-a tinut separat de conferinta de aseara?
    paraschiv

    Apreciază

    • sin said, on martie 20, 2015 at 2:15 pm

      Radu Preda e tobă de carte. A citit totul despre legionari. A stat cu Țuțea. Știe el bine de ce își moderează, așa mai… europeist, discursul.

      Apreciază

  4. Ionut said, on martie 20, 2015 at 12:29 pm

    Contrar aparentelor, luarea de pozitie a lui Radu Preda e una benefica. E clar ca nu e un simpatizant al Miscarii Legionare, dar totusi e impotriva legii antilegionare, dupa cum reiese din articolul din activenews. Singur spune „Nu am citit toată doctrina legionară. Nu mă pot pronunța.”, deci nu cred ca e vorba de rea-vointa in afirmatiile pe care le face.
    E clar ca anumite lucruri nu le intelege… inca.
    In ceea ce priveste afirmatia ca Bruxelles-ul poate fi un centru al Ortodoxiei, poate, cum sa nu. Doar daca pe steagul UE ar fi monograma lui Hristos, daca in sala Parlamentului European ar fi crucea si icoana Maicii Domnului cu Pruncul, iar normele europene ar fi elaborate in duh crestin. Ceea ce, momentan, la oameni e cu neputinta.

    Apreciază

    • Lupul pus in fruntea IICCMER said, on martie 20, 2015 at 2:32 pm

      Pai daca nu a citit doctrina Legionara de ce intoxica presa ortodoxa cu astfel de afirmatii? Imbecilitatea si incultura trebuie un pic stapanite in ce-l priveste pe te-ologul Preda Radu. E clar ca acest individ nu va scoate adevarul la lumina in ce-i priveste pe Sfintii Inchisorilor. De ce credeti ca l-au numit la IICCMR? Sa loveasca in legionari, sa le terfelesca imaginea. Asta e disperarea jidanilor, setea lor de razbunare.

      Apreciază

      • sin said, on martie 20, 2015 at 3:52 pm

        „Imbecilitatea și incultura” ??? Te pripești amice. Ăsta te mănîncă cu fulgi cu tot. E bine pus acolo. Ai fi vrut unul mai explicit, ai? Poate pe Horia Sima?

        Apreciază

      • mircea.v said, on martie 20, 2015 at 7:55 pm

        @sin,

        Toba de carte sant multi, si degeaba. Sa stii ca nu asta e important. Iar nenea asta pe care il lauzi tu asa tare, le cam abureste si le cam incurca. Daca nu ti-ai dat seama, acum nu mai e cu vrajeala, cu europa, cu drumul de mijloc… Acum e cu explicitu’. Ca de asta s-a ajuns aici, ca tot timpul au fost unii care nu au fost cu explicitu’ ci cu abureala.

        Citeste „Imn pentru crucea purtata” – Virgil Maxim, ca tot s-a pomenit despre acest sfant al inchisorilor, si apoi mai vorbim. Daca ai citit cartea, atunci cred ca iti dai seama, ca nu ne poate manca nici cu fulgi nici fara fulgi.

        Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on martie 23, 2015 at 12:32 am

      Mie nu mi se pare inofensiv ceea ce a afirmat: ,,Pe de altă parte, să fim clari: Mișcarea Legionară a avut o latură criminală. Trebuie însă stabilit dacă era parte a doctrinei fondatoare sau a fost opera unor indivizi în anumite momente. Nu am citit toată doctrina legionară. Nu mă pot pronunța. Dacă scrie undeva negru pe alb “Cine nu e cu mine, trebuie omorât”, atunci cred că nu mai e nimic de discutat. În fine, este momentul să dezbatem seren chestiunea, învățând de la eșecul unei mișcări care a polarizat mereu opiniile.
      […] Când văd imaginile epocii, cu preoții care mărșăluiesc în fruntea manifestanților folosind salutul nazist, mi se face scârbă efectiv. Pot să înțeleg că, în contextul vremii. credeau că o să purifice țara, că o să o scape de o clasă politică la fel de coruptă ca și cea de azi, să ne înțelegem, dar nu pot să-i justific.”

      Să citim cu atenție aceste rânduri. Preoții și manifestanții de atunci îi provoacă scârbă? Salutul lor era nazist? Adică sugerează că legionarii au fost cumva naziști sau fasciști?!… Dar masonii nu îi provoacă aceeași stare?…

      Apreciază

  5. saccsiv said, on martie 20, 2015 at 1:17 pm

    Ionut

    Te rog nu mai da link-uri spre acel extrem de nociv blog.

    Apreciază

  6. Radu Humor said, on martie 20, 2015 at 6:23 pm

    Sî sperăm că nu crede nici el în sentinţele date şi să mulţumim Bunului Dumnezeu că nu mai suntem obligaţi să-l ştim acolo pe odrasla de torţionar Volodea Tismeneţchi !
    O creatură satanică, ce urăşte românii, din toată alcătuirea sa satanică !

    Apreciază

  7. Radu Iacoboaie said, on martie 22, 2015 at 8:24 pm

    Am rezerve mari față de apartenența la ortodoxia trăitoare și nu sunt de acord cu cele spuse de Radu Preda. Ortodoxiei nu îi lipsește deloc centrul, pentru că nu este unul material, ci este chiar Hristos. Celelalte culte și denominațiuni nu Îl au pe Hristos și mai mult Îi neagă firea dumnezeiască. Mântuirea lumii vine prin Mântuitorul ei, Care este Hristos.
    Îi recomand lui Radu Preda să aprofundeze subiectul (Mișcarea Legionară) pentru că dispune de foarte multe informații în acest sens sau mai degrabă și de dorit este să aibă curajul bărbătesc de a spune adevărul. Este totuși președintele unei instituții publice foarte importante – Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc!…

    Apreciază

  8. Radu Iacoboaie said, on martie 22, 2015 at 8:24 pm

    Reblogged this on APĂRAREA ORTODOXIEI – Radu Iacoboaie.

    Apreciază

  9. eu said, on martie 24, 2015 at 5:55 pm

    Românie-nlăcrimată
    Suntem aici de-atâtea mii de ani
    Şi singuri ne-am făcut mereu dreptate.
    N-avem nevoie de americani
    Şi nici de ruşi, să ia ce se mai poate.
    Am fost cândva un stat independent
    Şi-acum suntem vânduţi la licitaţii
    De trădători şcoliţi cu mult talent
    Să-şi târguiasca ţara, mama, fraţii.
    Cu cărţi de muncă suntem angajaţi
    Pentru contractul lor cu sărăcia,
    S-ajungem un popor de blestemaţti,
    Să ştergem de pe hartă România.
    Puteri oculte cheamă-n ajutor
    Cerşind la uşi de fonduri monetare;
    Se plimbă de la pol la ecuator
    Când n-au copiii noştri-abecedare.
    Nici locuri în spitale nu mai sunt,
    Avem bolnavi cât două Europe.
    Morţi vii suntem, o umbră pe pămînt
    Printre păduchii lumii interlope.
    Ne fac să bem şi apa la hidranţi
    Să n-o plătim, ca s-achităm lumina;
    Au mai făcut scumpiri la carburanţi,
    Pe-un kilometru dăm toată chenzina.
    Bătrâni sfârşesc cu pensii de nimic,
    Copiii mor ‘nainte de-a se naşte.
    Pe câmp nici grâul nu mai creşte-n spic,
    Nu mai simţim nici un Crăciun sau Paşte.
    Ţăranu-mpinge la un singur plug
    C-un cal ce nu mai are nici putere.
    Tractoare nu avem, nici tăvălug,
    Dar domnii-şi cumpără elicoptere.
    Unde-am ajuns, sărman popor român,
    Sărmană Românie-nlăcrimată!
    Parc-am ales un Parlament păgîn
    Ca sa te dea, bucată cu bucată.
    Sunt iude şi-n Senat şi în Guvern
    Ce vor poporul să îl răstignească
    Pe cruci de datorii în plan extern
    Şi nu se tem de pronia cerească.
    Străbunii ar iesi de sub mormânt
    Că i-am făcut în lume de ocară,
    Dar ar muri din nou, numai văzând
    Ce multă Românie-i pe afară.
    Degeaba au luptat cu turci, tătari
    Şi alte naţii de năvălitoare.
    Nici amintirea României Mari
    Nu mai răzbate zidul de trădare.
    Ne urgisesc acum conducători
    Ce n-au nici teamă, scrupul sau ruşine.
    S-au ridicat dintr-înşii trădători
    S-aducă ţara-ntreagă în ruine.
    Fiindcă-am greşit cândva şi ne-am născut
    Ei ne-au umplut de taxe şi de biruri
    Şi vom ieşi în turmă la pascut,
    Schelete ambulante – suveniruri.
    A noastră viaţă-au transformat-o-n chin,
    Salarii mai primim doar pe hârtie.
    De vor să aibă iar bugetul plin,
    Să pună un impozit pe prostie.
    Pustiu va fi atunci în Parlament,
    Miniştrii străzii sta-vor prin canale
    Şi ne vom lua un sfânt angajament:
    Vom da noi credit Băncii Mondiale.
    Ne-am săturat de câini fără stăpân.
    Să-i aruncăm în lanţuri pe vecie!
    Să ne rugăm la Dumnezeu cel sfânt
    Nemernicii să zacă-n puscărie.
    Destul cu trădătorii din Guvern,
    Destul cu gaşca pururi blestemată
    Şi să salvăm din tragicul infern
    A noastră Românie-nlăcrimată!

    Hoti si talhari fara numar in biata tarisoara 😦
    Potrivit DNA, Darius Vâlcov ar fi încercat să înstrineze toate bunurile pe care le avea într-un seif, pentru a li se pierde astfel urma.
    Printre bunurile pe care Vâlcov le avea în seif se numără:
    – 90.000 dolari,
    – 1.323.850 lei,
    – 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme,
    – un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir,
    – un tablou inscripţionat Jean Cocteau
    – o pictură pe lemn, inscripţionat Aurel Acasandrei
    http://www.b1.ro/stiri/eveniment/dna-extinde-urmarirea-penala-in-cazul-lui-darius-valcov-acesta-ar-fi-ascuns-lingouri-de-aur-si-90-000-de-euro-106462.html

    Aceasta cutra nazista,nu se gaseste nimeni sa-l aresteze si pe el?:
    CTP: Cine îi arestează pe sfinţii părinţi care își iau dreptul de Paşti, de Crăciun, botezuri şi înmormântări? Sunt bani negri, dar acolo nu se duce DNA-ul
    http://www.b1.ro/stiri/eveniment/ctp-cine-ii-aresteaza-pe-sfintii-parinti-care-isi-iau-dreptul-de-pasti-de-craciun-botezuri-si-inmormantari-sunt-bani-negri-dar-acolo-nu-se-duce-dna-ul-105890.html

    Apreciază

  10. […] Teologul RADU PREDA despre MISCAREA LEGIONARA: “a otravit spatiul public” […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.