SACCSIV – blog ortodox

PUNEREA LA PSALTIRE a unui VRAJMAS PERSONAL si MOARTEA ACESTUIA

Posted in Uncategorized by saccsiv on ianuarie 5, 2015

Am primit pe e-mail:

Cred ca punerea la Psaltire pe care am organizat-o in urma cu doua-trei saptamani a avut efecte clare si indiscutabile. De exemplu, unul dintre vrajmasii personali pe care i-am trecut pe lista a murit acum cateva zile de comotie cerebrala. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca. 

Nu spun cine mi-a scris, daca vrea, poate s-o faca singur la rubrica de comentarii.

Pe mine m-a socat. Poate gresesc in cele ce voi scrie mai jos, de aceea ii rog pe cei cu temeinica pregatire teologica sa comenteze.

Eu nu cred ca bunul Dumnezeu l-a omorat pe acel vrajmas personal ca efect al punerii la psaltire. Si mai cred ca nu e bine sa te bucuri de moartea unui vrajmas personal, chiar daca uneori atat de tare statea de capul tau si atat de tare te supara in timpul vietii sale incat poate simti o usurare acum cand nu mai e.

Treaba cu vrajmasii eu o vad precum scrie la:

Rugaciune pentru izbavirea de vrajmasi

 

76 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. cosminmatiu said, on ianuarie 5, 2015 at 2:14 pm

    In una din cele 6 carti ale Cuv. Paisie Aghioritul acesta spunea ca pentru dusmanii Greciei ce nu pot fi indreptati se roaga ca Dumnezeu sa le dea pocainta si sa ii ia cat mai repede.

    In momentul in care te rogi pentru vramasi cu inima curata ca Dumnezeu sa ii indrepte si fara a le dori raul, nu ai nici o vina daca vrajmasul moare. Dumnezeu care stie ce va face fiecare om pana la sfarsitul vietii sale stie ceea ce este mai bine si daca vrajmasul se va indrepta sau nu. In acest caz a ales moartea lui.

    Apreciază

    • Ioannis said, on ianuarie 5, 2015 at 5:09 pm

      In privinta vrajmasilor, rugaciunea mea preferata este aceasta, a Sfântului Nicolae Velimirovici

      Doamne binecuvântează pe vrăjmaşii mei! Şi eu îi binecuvântez şi nu-i blestem! Vrăjmaşii m-au împins şi mai mult spre Tine, în braţele Tale, mai mult decât prietenii. Aceştia m-au legat de pământ şi mi-au răsturnat orice nădejde spre pământ. Vrăjmaşii m-au făcut străin faţă de împărăţiile pământeşti şi un locuitor netrebnic, faţă de pământ. Precum o fiară prigonită, aşa şi eu, prigonit fiind, în faţa vrăjmaşilor, am aflat un adăpost mai sigur, ascunzându-mă sub cortul Tău, unde nici vrăjmaşii, nici prietenii, nu pot pierde sufletul meu. Doamne, binecuvântează pe vrăjmaşii mei! Şi eu îi binecuvântez şi nu-i blestem. Ei au mărturisit în locul meu păcatele mele în faţa lumii. Ei m-au biciuit, când eu m-am cruţat de biciuire. Ei m-au chinuit atunci când eu am fugit de chinuri. Ei m-au hulit atunci când eu m-am măgulit pe mine însumi. Ei m-au scuipat atunci când eu m-am mândrit cu mine însumi. Când eu m-am făcut înţelept, ei m-au numit nebun. Când m-am făcut puternic, ei au râs de mine ca de un pitic. Când am vrut să conduc pe oameni ei m-au împins înapoi. Când m-am grăbit să mă îmbogăţesc, ei m-au smucit înapoi cu mână de fier. Când m-am gândit să dorm liniştit, ei m-au trezit din somn. Când mi-am zidit casă pentru viaţă lungă şi liniştită, ei au răsturnat-o şi m-au izgonit afară. Într-adevăr vrăjmaşii m-au dezlegat de lume şi mi-au prelungit mâinile până la veşmântul Tău.
      Binecuvântează Doamne pe vrăjmaşii mei! Binecuvântează-i şi-i înmulţeşte; asmute-i şi mai mult împotriva mea, ca fuga
      mea spre Tine să fie fără întoarcere; ca să se rupă nădejdea mea în oameni ca pânza de păianjen; ca smerenia să împărăţească deplin în inima mea; ca inima mea să devină mormântul celor rele. Ca toată comoara mea să o aduni în ceruri. Ah, de m-aş elibera odată de autoamăgire, care m-a încâlcit într-o mreajă cumplită a vieţii înşelătoare! Vrăjmaşii m-au învăţat să ştiu ceea ce puţin ştiu în lume: că omul nu are pe pământ vrăjmaşi afară de sine însuşi. Doar acela urăşte pe vrăjmaşi, care nu ştie că vrăjmaşi nu sunt vrăjmaşi, ci prieteni severi. De aceea, Doamne, binecuvântează pe prietenii şi pe vrăjmaşii mei! Sluga blestemă pe vrăjmaşi căci nu ştie, iar Fiul îi binecuvântează căci ştie. Fiul ştie că vrăjmaşii nu pot să se atingă de viaţa lui. De aceea El păşeşte liber între ei şi se roagă lui Dumnezeu pentru aceştia. Doamne binecuvântează pe vrăjmaşii mei! Şi eu îi binecuvântez şi nu-i blestem!

      Apreciază

  2. Iani said, on ianuarie 5, 2015 at 2:36 pm

    Este o intelegere total gresita si vrajitoreasca. Blestemele din Psaltire sunt numai impotriva dracilor. Esenta crestinismului este dragostea de vrajmasi. Ne putem lupta cu vrajmasii credintei, ai tarii, etc, dar nu rugandu-ne sa moara sau blestemandu-i. Dumnezeu stie ce are de facut, dar a citi din Psaltire cu gandul ca arunci blesteme asupra cuiva (indiferent cine) este curata nebunie si un pacat foarte mare.

    Apreciat de 1 persoană

    • cca70 said, on ianuarie 5, 2015 at 6:21 pm

      am citit ce ai scris : „Esenta crestinismului este dragostea de vrajmasi.” …cu o conditie insa…sa fie vorba de DUSMANII TAI PERSONALI si nu de dusmanii lui Dumnezeu ( adica diavoli, masoni, sionisti….etc)

      Cred ca asa trebuiesc vazute lucrurile ( adica cernuti…si triati….nu stiu daca tu ai dreptul sa ierti dusmanii crestinismului…,mai bine sa lasi pe Dumnezeu sa judece si sa faca dreptate in privinta acestora)

      Eu cel putin asa vad lucrurile …poate gresesc poate nu…cei mai intelepti decat mine sa clarifice daca e vorba de absolut toti dusmanii sau doar sa ii iertam pe dusmanii nostri personali( adica pe cel care ne-a injurat, furat..barfit…etc)

      Apreciat de 2 persoane

      • Iani said, on ianuarie 5, 2015 at 9:14 pm

        Eu spuneam ca e de neconceput o rugaciune in care sa ceri raul pentru altii, moartea, sa ii blestemi. Impotriva dusmanilor lui Dumnezeu ai voie sa lupti, dar cu arme cavaleresti.

        Apreciat de 1 persoană

      • ioannis said, on ianuarie 5, 2015 at 11:00 pm

        ECUMENISM SI AICI… ÎPS Ioachim Giosanu, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în funcţia de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului pe 16 decembrie, a fost întronizat duminică, 4 ianuarie, în cadrul unei slujbe speciale oficiate în prezenţa ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Catedrala Arhiepiscopală “Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. La ceremonia de întronizare a PS Ioachim Băcăuanul în treapta de arhiepiscop au participat 21 de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei catolice de Iaşi, membri ai Sfântului Sinod, preoţi ortodocşi şi romano-catolici, călugări şi maici, membrii Adunării Eparhiale, mii de credincioşi din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului care au dorit să participe la acest eveniment istoric. Acestora li s-au alăturat reprezentanţi ai autorităţilor centrale, judeţene şi locale. Printre participanţi s-au aflat Constantin Iacoban, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, reprezentanţi ai unor . Imagini cu salata ecumenista la
        http://www.ziarulderoman.ro/76233/mii-de-credinciosi-la-intronizarea-noului-arhiepiscop-al-arhiepiscopiei-romanului-si-bacaului/

        Apreciază

      • kalinix said, on ianuarie 6, 2015 at 3:04 pm

        Crestin (ortodox) cu vrajmas personal??? Cum vine asta?

        „43. Aţi auzit că s-a zis: „Să iubeşti pe aproapele tău şi să urăşti pe vrăjmaşul tău”.
        44. Iar Eu zic vouă: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc,
        45. Ca să fiţi fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele şi peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi.
        46. Căci dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veţi avea? Au nu fac şi vameşii acelaşi lucru?”

        Talcuirea (daca mai e nevoie de talcuire – e mai mult o dezvoltare a acestor porunci) o gasiti in PSB 23, Sfantul Ioan Hrisostom – Omilii la Matei (Omilia XVIII).
        Zice Sfantul acolo: „Daca iubesti pe vrajmasi esti alaturi de Dumnezeu; daca parasesti aceasta porunca, esti alaturi de vamesi.”

        Apreciază

      • ozana said, on ianuarie 7, 2015 at 1:58 pm

        Sint intru totul de acord cu aceasta interpretare a ta. Dracii care ne conduc sint vrajmasii Domnului mai intii si apoi ai nostri. Impotriva atrocitatilor comise de ei…sa avem pardon, nu-i poate indrepta Dumnezeu, dar noi cu rugaciunile noastre !

        Apreciază

    • Mălin said, on ianuarie 6, 2015 at 1:36 pm

      Şi eu cred cam la fel. Adică, atunci când pui pe cineva la Psaltire ca să te răzbuni pe el, rugăciunea ta se transformă într-un blestem. Iată deci, cum situaţia de faţă este exploatată de tangalachi şi câştigă două suflete dintr-o lovitură. Pe unul îl face să creadă că e un lucru bun să pui vrăjmaşil văzuţi la psaltire din răzbunare, iar pe celălalt găsindu-l departe de Dumnezeu, încurcat în păcate şi fără nici un fel de apărare, poate chiar să-l ucidă, folosind ca pretext punerea la psaltire al primului personaj.

      Vă pot spune chiar din experienţă că blestemul se prinde, mai ales atunci când este spus la necaz de către cei care au fost nedreptăţiţi. Şi se prind de obicei de cei care nu duc o viaţă creştină autentică fiindcă bineînţeles, de obicei, aceştia provoacă cele mari necazuri semenilor.
      Blestemul însă este un păcat foarte greu – a se vedea (Matei 5, 44 sau Romani 12, 14)!

      Apreciază

    • scortisoara said, on ianuarie 6, 2015 at 5:22 pm

      Sunt de acord cu punctul de vedere al lui Iani . Asa simt si eu . Cazul prezentat de Saccsiv insa m-a pus pe ganduri . Nu am stiut ca exista asemenea practici printre ortodocsi . Nu condamn , incerc sa inteleg rostul citirii Psaltirei deoarece si mie mi-a dat duhovnicul meu binecuvantare sa citesc Psaltirea dar nu am facut-o cu intentia de a face rau cuiva ci de a cere ocrotire si a ma usura sufleteste .
      Am fost un om hartuit si mai sunt inca , m-am marturisit la parinte ( prin octombrie ) spunandu-i printre altele ca nu imi mai pot face rugaciunile ( asta ma durea cel mai tare ) si dansul mi-a dat dezlegare sa citesc Psaltirea . Asta a fost tot . Citind articolul am realizat ca si in cazul meu s-a intamplat ceva asemanator . Nici prin gand nu mi-a trecut ca citirea Psaltirei poate avea asa un efect . Nu stiu ce sa mai cred .

      Sunt aprox. 4 ani de cand a murit mama mea , de atunci am tot fost hartuita de un vecin de al meu care ar putea sa imi fie tata , cu ale carui fete am copilarit .Si nu doar pe mine ci si pe tatal meu .
      In fine , s-a intamplat , in Postul care s-a incheiat nu cu mult timp in urma , ca acest vecin a fost gasit cazut in baie , plin de sange . A fost dus la spital , operat de urgenta , diagnosticul : cancer de colon . Dupa 2 saptamani , sotiei lui i s-a facut rau , a cazut in bucatarie , plina de sange , a fost dusa de urgenta la spital , operata , diagnostic : cancer de colon . Toata lumea din bloc vorbeste de un blestem . Am aflat de la vecini de ce li s-a intamplat lor . Mentionez ca cei in cauza nu sunt crestini ortodocsi , la drept vorbind nu stiu daca cred in ceva . Ideea este ca au incercat sa ma discrediteze de multe ori si nu au reusit . Multe lucruri au ajuns si la urechile parintelui meu . Eu ma dusesem sa-i povestesc de alte necazuri ale mele iar parintele mi-a spus ca mai am si alti dusmani in afara de cei pe care-i mentionasem eu . Pe vecinii mei i-am ignorat mereu , nici macar nu i-am parat , dar parintele stia de ei . Mi se pare ingrozitor ce s-a intamplat cu ei , amandoi sunt in stare grava . Nu vreau sa ajung sa cred ca din cauza citirii Psaltirei s-a produs tragedia asta . Mama mea a avut cancer de colon din pricina caruia nu a mai putut sa lupte .
      Daca Saccsiv nu ar fii postat acest articol eu nu as fii facut vreo legatura intre citirea Psalmilor si asemenea efecte . Problematizez acum .

      Apreciază

      • Mălin said, on ianuarie 6, 2015 at 8:32 pm

        Daca n-ai avut intentia de a face rau cuiva e posibil sa ti se fi facut farmece/vrăji iar citirea Psaltirii sa-si fi facut efectul asupra vrajmaşului care s-a întors apoi împotriva celui prin care te hărţuia. Nu vreau să te împing la bănuieli – e o variantă, din moment ce spui că nu îţi mai puteai face rugăciunile…

        Apreciază

      • scortisoara said, on ianuarie 6, 2015 at 10:27 pm

        Nu , eu nu ma pot gandi la raul altuia , am incredere in puterea rugaciunii ca scut de protectie . Insa toata vara , pana tarziu in toamna nu m-am putut apropia de rugaciuni , abia dupa ce am vorbit cu parintele am inceput sa citesc cate un psalm pe zi . Si nu am avut o buna asezare launtrica in acea perioada plus ca primisem niste avertismente , unul chiar dupa ce aprinsesem candela intr-o zi de miercuri , motiv care m-a determinat sa vorbesc cu duhovnicul . Apoi mi se parea ciudat ca o persoana ( indezirabila ) sa ma sune cateva luni de zile , numai pe data de 18 a fiecarei luni : parea ceva ritualic . Nu raspundeam la telefon . A incetat din luna sept. sa mai sune . De regula eram optimista si curajoasa , intre timp mi se insinua parca o teama in suflet – o stare straina de mine dar care nu m-a coplesit .
        Abia de curand mi-am reluat pravila asa cum obisnuiam dupa o perioada in care am citit numai Psalmi . Mi se strange inima cand ma gandesc la farmece … bine ca am fost si la Molifte in Post .

        Apreciază

      • Day said, on februarie 17, 2021 at 10:58 pm

        Cum pot lua legatura cu dumneavoastră. Va rog

        Apreciază

      • scortisoara said, on februarie 19, 2021 at 10:12 pm

        @ Malin

        Asa este . Banuielile tale au devenit certitudini abia anul trecut pe vremea asta .A fost un soc pentru mine sa constat ca persoane care pretindeau ca imi sunt apropiati erau in cardasie cu astia care ma hartuiau pe fata si ca se ocupau cu …Magie neagra . Parca eram oarba .Ziceam ca mi se pare , ca nu e adevarat , ca e prea de tot …. dar cand apare o furca intr-un cartof in zi de miercuri cand aprinzi candela sau cand in Postul Pastelui sotului persoanei in cauza ii apare o tumoare …benigna pe langa ganglionii limfatici din jurul gatului care duce inevitabil la operatie care desfigureaza chipul … incepi iti pui intrebari …. Toti astia au patit cate ceva in Posturile mari din 2015 incoace . Suntem in 2021 .
        Am fost nevoita sa imi schimb duhovnicul si biserica unde mergeam pt ca eram urmarita de ei si acolo . Am incercat sa atentionez preotul …care a preferat sa ascunda mizeria sub pres ca nu-i ies banii pt terminarea bisericii . Motiv pt care am plecat . Sa ramana cu mizeriile pe care le ascunde si cu parerile pe care le are ca se pare ca-i convin .

        @ Day

        In ce scop ?

        Apreciază

      • scortisoara said, on februarie 23, 2021 at 10:02 am

        Mai este ceva , ce reprezinta esentialul pe acest subiect . Dusmanii nu se pomenesc la Psaltire . Adica nu pomenesti nume . Psaltirea o citeste fiecare pt sine . Ce se intampla dupa nu este treaba noastra . Dumnezeu decide ce trebuie facut si numai El stie ce pedagogie merita fiecare . Actioneaza in consecinta dar este socant .

        Ideea este ca diavolul nu este pomenit pe nume in biserica …i se spune cel nenumit , nu? Nu este pomenit pe nume: Lucifer, Satana .Nu-l pomeneste nimeni la dusmani . Se citesc doar Moliftele SF Vasile cel Mare impotriva celui nenumit. Logic , oamenii care fac faptele diavolului ( cum ar fi vrajitoria ) sunt fiii lui , nu trebuie pomeniti la Psaltire si la nici o slujba. Psaltirea + Molifte = bomba nucleara duhovniceasca /scut de protectie pentru saracii „amarati de soarta” ( cam asa e exprimarea in Acatistul Sf Mc.Mina , condacul 2 ,icosul 2 )

        Pomenirea la Psaltire a vrajmasilor nu e OK . Asta e concluzia . In experientele mele de mai sus , lucrurile s-au intamplat fara ca eu sa stiu cine ce facea , adica nici nu imi stiam dusmanii exact si nici nu mi-a trecut prin minte de ce erau in stare sau ce faceau pe la spatele meu . logic , nu aveam cum sa-i pomenesc. Insa , era ca si cum mi se arata , sau se dadea pe fata ca sa ma feresc de ei , mai ales de cine consideram ca imi este prieten: Iuda . Care e sfarsitul lui Iuda ? Si-a manjit cineva mainile cu el ? Nu. L-a pomenit cineva in fata lui Dumnezeu ? Nu. A fost lasat in ceea ce a facut . Si Petru a tradat dar pt el s-a rugat Mantuitorul sa nu se piarda . Vedeti diferenta ?

        Apreciază

  3. Ionut said, on ianuarie 5, 2015 at 2:43 pm

    E foarte greu sa judeci o situatie atunci cand nu te afli tu in acea situatie. Totusi, din exterior, poti privi cu mai multa luciditate si detasare.
    Sper ca fratele care a scris aceste randuri sa-si fi trecut vrajmasul la Psaltire in ideea de a-l imblanzi si sper sa nu se fi bucurat de disparitia fizica a acestuia.
    Sa ne ajute Dumnezeu si sa ne intareasca in credinta, iubire si rabdare pentru a nu face nici cel mai mic gest cu rea intentie.

    Apreciază

  4. cosminmatiu said, on ianuarie 5, 2015 at 2:49 pm

    Ar trebui pusi la psaltire toti cei ce au functii de conducere importante in tara.

    Apreciază

  5. scortisoara said, on ianuarie 5, 2015 at 3:11 pm

    Despre punerea in vigoare a cardurilor de sanatate

    Hotarare de Guvern privind modificarea Hotararii Guvernului nr. 900/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din titlul IX „Cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii
    Contact: Sorin Luca
    0213072667
    Afisat de la 30-12-2014 pana la 09-02-2015
    HG modificare HG 900 2012 decem 2014
    Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: propuneri@ms.ro,
    Termenul limita pana la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ

    Obs : Cred ca este necesar sa cerem urgent dezbatere publica

    GUVERNUL ROMÂNIEI
    HOTĂRÂRE
    pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 900/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din titlul IX „Cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată şi al art. 212 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

    ARTICOL UNIC
    Hotărârea Guvernului nr. 900/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din titlul IX „Cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 643 din 10 septembrie 2012, se modifică după cum urmează:

    1.Articolul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:
    “ Art.2. Utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate de către asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale se face începând cu 1 februarie 2015.”
    2.La articolul 6 din Anexa Norme metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul national de asigurari sociale de sanatate din Titlul IX „Cardul european si cardul national de asigurari sociale de sanatate” din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, alin. (3), (4) si (5) se modifica dupa cum urmeaza:
    “(3) Asiguratul suportă contravaloarea cardului national, precum si cheltuielile aferente distributiei acestuia, în situaţia solicitării eliberării unui duplicat ca urmare a pierderii, furtului sau deteriorării acestuia, precum şi în situaţia modificării datelor personale de identificare, potrivit art. 332 alin. (5) din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru aceste situatii, asiguratul suporta cheltuielile la nivelul celor suportate de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in conditiile art. 4 alin. (5), respectiv art. 5 alin. (9), iar Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este mandatata sa incheie o conventie cu Compania Nationala “Imprimeria Nationala” S.A. in vederea producerii si platii duplicatelor.
    (4) În termen de 15 zile calendaristice de la producerea uneia dintre situaţiile prevăzute la alin. (3), titularul sau, după caz, reprezentantul legal ori împuternicitul acestuia este obligat să solicite prin intermediul casei de asigurări de sănătate eliberarea unui nou card naţional, pe baza unei cereri însoţite de dovada plăţii contravalorii cardului si a cheltuielilor de distributie a acestuia.
    (5) Eliberarea unui nou card naţional se face în termen de 30 de zile calendaristice de la depunerea unei cereri la casa de asigurări de sănătate în a cărei evidenţă se află persoana respectiva. Acordarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale se realizează pe baza unei adeverinţe eliberate de casele de asigurări de sănătate pana la eliberarea unui nou card national.

    PRIM-MINISTRU
    VICTOR-VIOREL PONTA

    Apreciază

  6. marteo said, on ianuarie 5, 2015 at 3:28 pm

    Romani capitolul 12:
    19. Nu va razbunati singuri, iubitilor, ci lasati loc maniei (lui Dumnezeu), caci scris este: “A Mea este razbunarea; Eu voi rasplati, zice Domnul”.
    20. Deci, daca vrajmasul tau este flamand, da-i de mancare; daca ii este sete, da-i sa bea, caci, facand acestea, vei gramadi carbuni de foc pe capul lui.
    21. Nu te lasa biruit de rau, ci biruieste raul cu binele.

    Noi trebuie sa ne invatam ca vrajmasii nostri sunt numai duhurile vazduhului; este greu acest lucru, fiindca fiecare din noi este cumva chinuit de unii din semenii nostri pentru a putea inainta catre Dumnezeu in iubire; asa se vede adevarata iubire precum Iisus pe cruce: „Iar Iisus zicea: Parinte, iarta-le lor, ca nu stiu ce fac.” (Luca 23.34).

    Se intampla uneori ca unii din cei care ne napastuiesc sa sufere oarece necazuri (ba poate si moarte) ca urmare a rugaciunilor Bisericii, pentru ca ori refuza in continuare harul pe care Dumnezeu il trimite, ori nu sunt inca pregatiti pentru acesta. Oricum ar fi datoria noastra este sa ne rugam unii pentru altii (deci si pentru vrajmasi, sau cu atat mai mult pentru acestia); mai apoi ne va da Dumnezeu si puterea sa-i iubim.

    Apreciază

  7. George said, on ianuarie 5, 2015 at 3:42 pm

    Psaltirea nu este un buton care declanseaza blesteme. Psaltirea citita pentru o persoana indreapta acea persoana. Mai bine zis o ajuta sa se indrepte. Daca persoana se impotriveste, atunci se intampla cate-un accident, boala incat sa fie trezita la pocainta. Dar toate acestea sunt pentru suflet ca si medicamentele pentru trup, chiar daca sunt amare, sau chiar daca trebuie sa fie amputat un picior, o mana, totul este spre insanatosire.
    Psaltirea e printre cele mai puternice rugaciuni, care trebuie sa fie citita cu dragoste de aproapele si de vrajmasi. Dar sa nu indrazneasca cel ce vicleneste si uraste pe cineva sa cuteze a citi psaltirea pentru indreptarea cuiva, inainte de a se indrepta pe el insusi.

    Apreciat de 1 persoană

  8. George said, on ianuarie 5, 2015 at 4:16 pm

    off topic in legatura cu cea mai mare centrala din Europa centrala nucleara Zaporizhia sau Zaporizhzhya

    Intre Bucuresti si Enerhodar, Regiunea Zaporijjea, Ucraina ( 47.510686, 34.587155 ) sunt 977 km.

    In urma cu cateva saptamani a fost anuntata o defectiune la unul din reactoare sunt deja destule site uri si cateva surse media care au raportat si preluat intamplarea.

    Se vehiculeaza informatia ca in reactoarele din centrala electrica care este construita sa fie alimentata cu tije combustibil din Rusia s-a incercat alimentarea cu tije combustibil fabricate de o companie din US

    „”…in April 2014, shortly after the armed coup, Kiev signed a new deal with America’s leading nuclear fuel producer, Westinghouse Electric Company, instead of the Russian TVEL company that has been supplying fuel rods to Ukraine for years””

    http://enenews.com/accident-one-worlds-largest-nuclear-plants-local-official-radiation-14-times-higher-acceptable-norm-area-warns-chernobyl-type-disaster-govt-levels-acceptable-limits-incident-investigation

    http://uatoday.tv/business/repairs-to-ukraine-rsquo-s-zaporizhia-nbsp-nuclear-power-announced-after-recent-accident-399820.html

    Doamne ajuta sa nu fie nimic cu centrala asta mai ales ca e nebunia din zona Donetsk si Luhansk
    http://rt.com/news/218807-ukraine-nuclear-plant-leak/#.VKRgWWwlgkI.twitter

    Apreciază

  9. ORTODOXIE said, on ianuarie 5, 2015 at 4:26 pm

    Doamne ajuta!

    Cu iertare, stie cineva mai multe despre revolta enoriasilor din Focsani impotriva Arhiepiscopul Ciprian al Buzaului si Vrancei?

    Detalii: http://adevarul.ro/locale/focsani/foto-video-arhiepiscopul-buzaului-vrancei-afurisit-enoriasii-biserica-sf-andrei-focsani-cipriane-acu-ia-ti-valiza-du-1_54a93e3d448e03c0fd4b27ce/index.html

    Apreciază

  10. salutari din cluj said, on ianuarie 5, 2015 at 4:32 pm

    intr-adevar socant si TRIST sa intalnesti astfel de specimene printre cei ce se declara credinciosi.
    Exprimarea tradeaza tulburari psihice. In prima parte se exprima satisfactia unei cine stie ce mari realizari, pentru ca in final sa spuna cu nevinovatie” Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca” ca si cum lui chiar i-ar parea rau ca s-a intmplat ca vrajmasul sa moara.
    Pai aici se pun mai multe probleme :
    1. Lipsa iubirii de vrajmasi. Daca vrajmasul moare nu i-am facut vreun bine, caci nu se mai poate indrepta
    2. Parerea de sine ( cum ca de aiai a murit ca s-a rugat el) – asta e o inselare foarte periculoasa la cei evlaviosi
    3. nici macar asta nu e important cine moare si cine traieste, ci CARE DINTRE CEI DOI SE VA MANTUI. Autorul ar fi bine sa-si vada pacatul si sa se spovedeasca. Pt ca a te bucura de raul altuia este un pacat. Cu atat mai mult a provoca sau a crede ca ai provocat moartea cuiva si a fi multumit de asta.

    Acest exemplu denota nivelul unor asa zisi crestini. Cateheza zero barat.
    Doamne, lumineaza-ne Tu sa ne vedem pacatele noastre nu pe ale vrajmasilor nostri! Amin!

    Apreciază

  11. curelusa said, on ianuarie 5, 2015 at 5:11 pm

    „… punerea la Psaltire pe care am organizat-o in urma cu doua-trei saptamani …” Va rog sa-mi spuneti, ce inseamna acest lucru?
    Nu demult o prietena care a avut o suparare in familie datorata unei persoane mai mult decat rauvoitoare mi-a spus ca va merge la o biserica unde sa plateasca o slujba (acatist) impotriva aceluia si ca l-a si anuntat ca va face acest lucru. Am insistat cat am putut si m-am priceput sa renunte la idee, i-am spus ce este acatistul, cand se va face urmatorul in parohia noastra etc. Ma privea oarecum cu mila ca eu nu stiu de asemenea slujbe. La finalul discutiei mi-a adus ca „argument” psaltirea care e plina de blesteme. Spunandu-i ca o asemenea intelegere nu este crestina si cine sunt vrasmasii din psaltire a ramas surprinsa si mi-a povestit un episod infricosator chiar despre persoana care ii tot necajeste.
    Se fac asemenea slujbe in Biserica cu stiinta sau participarea preotilor? Sunt clandestine? In cartile teologice sau liturghice pe cae le-am citit nu am intalnit nici macar trimiteri la asa ceva.
    Pace

    Apreciază

    • cosminmatiu said, on ianuarie 5, 2015 at 6:10 pm

      Crestinii ortodocsi nu au voie sa blesteme pentru ca e mare pacat si acel om la judecata va da vina pe tine ca nu s-a mantuit din cauza blestemului tau.
      In momentul in care treci pe cineva la Psaltire o faci ca sa il ajuti, ca Dumnezeu sa il indrepte. Ce va face Dumnezeu de aici incolo este peste masura noastra de intelegere, iar daca treci un dusman la psaltire cu gandul de rabunare ai mare pacat.

      Apreciază

      • curelusa said, on ianuarie 5, 2015 at 11:07 pm

        multumesc de raspuns, cosmin
        trebuia sa caut pe google inainte de a posta intrebarea

        nu intelegeam ce inseamna „punerea la psaltire”, pentru ca zicea ca a organizat ceva, ma gandeam ca e vorba de vreo slujba speciala, dar de fapt e vorba de un pomelnic

        Apreciază

      • cosminmatiu said, on ianuarie 6, 2015 at 2:31 pm

        Asa este si Psaltirea se citeste de obicei in manastiri unde se poate da pomelnic.
        La psaltire pot fi trecuti si cei ce nu sunt ortodocsi (e bine sa se precizeze pe pomelnic asta sa nu fie cumva citit si la liturghie pomelnicul), se pot trece ci curvarii si preacurvarii, necredinciosii si betivii, toti acestia nefiind voie a fi trecuti la liturghie.
        Psaltirea se poate citi si acasa, de preferat cu binecuvantarea duhovnicului.

        Apreciază

    • Elena said, on august 9, 2016 at 10:14 pm

      Pomelnic a facut pt morti si a scris numele celui viu? Cum adica la pus la psaltire?

      Apreciază

  12. sherlock_holmes said, on ianuarie 5, 2015 at 6:17 pm

    Cred ca singura cale de a scoate raul dintr-un om ( chiar vrajmas ) este iubirea.Aceasta este si esenta crestinismului.Fara iubirea de vrajmasi,( fiecare la masura lui ) nu putem scoate ura din inimile noastre,nici ajuta pe aceia ( macar prin rugaciune ),nici apropia de Dumnezeu prea mult.Este si porunca dumnezeiasca:

    “Precum voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi asemenea; si daca iubiti pe cei ce va iubesc, ce rasplata puteti avea? Caci si pacatosii iubesc pe cei ce ii iubesc pe ei. Si daca faceti bine celor ce va fac voua bine, ce multumire puteti avea? Ca si pacatosii acelasi lucru fac. Si daca dati imprumut celor de la care nadajduiti sa luati inapoi, ce multumire puteti avea? Ca si pacatosii dau cu imprumut pacatosilor, ca sa primeasca inapoi intocmai. Ci voi iubiti pe vrajmasii vostri si faceti bine si dati cu imprumut, fara sa nadajduiti nimic in schimb, si rasplata voastra va fi multa si veti fi fiii Celui Preainalt, ca El este bun cu cei nemultumitori si rai. Deci fiti milostivi, precum si Tatal vostru este milostiv!” (Luca 6, 31-36).

    Apreciază

  13. vali said, on ianuarie 5, 2015 at 6:40 pm

    „Cred ca punerea la Psaltire pe care am organizat-o”

    „Buna” organizare.
    SACCSIV, daca nu e farsa cuiva, e o vrajitorie ca si „deschiderea cartii” sau „scoaterea de particele”. Cum poate un preot sau calugar normal la cap sa blesteme pe cineva la ecteniile ce insotesc citirea psaltirii ?

    Apreciază

    • Mirela said, on ianuarie 6, 2015 at 2:46 am

      „Punerea la Psaltire” este o formulare populară pentru pomenirea la Psaltire. Este o practică ortodoxă despre care poţi citi ce spune Pr. Ceopa:
      http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/2440sfliturghii.htm
      Nu este nici pe departe vorba despre blestemarea cuiva.

      Apreciază

      • vali said, on ianuarie 6, 2015 at 12:24 pm

        Mirela

        Asa e, dar depinde si de cum se face pomenirea la Psaltire. Unii (Pr. Cleopa) binecuvantau la ectenii, altii blesteama. Din pacate sunt oameni care merg la manastiri si cer express ca preotii sa blesteme anumiti dusmani „de moarte” ai lor (probabil unii au si situatii destul de grele prin care trec) si dupa toate incercarile de convingere ale monahilor, mirenii tot nu inteleg si o tin sus si tare ca vor dreptate … de la Dumnezeu si cred ca unii o si primesc, dar cu ce pret ? Atunci unii preoti ii lasa pe mireni sa isi blesteme singuri in legea lor dusmanii intr-un colt al paraclisului.

        Apreciază

      • Mirela said, on ianuarie 6, 2015 at 1:31 pm

        Vali,

        De acord că sunt mireni care, orbiţi de durere, de mânie sau de ură, doresc răzbunare şi dau pomelnice în care se roagă pentru răul duşmanilor personali. Dar e corect să-i acuzăm pe preoţi sau pe monahi că ar da curs unor cereri de acest fel? Nu e o impietate să punem problema „normalităţii la cap” a preoţilor sau a monahilor, bazându-ne doar pe presupuneri? Dacă noi, ortodocşii, facem asta, de la eretici, atei şi păgâni ce să mai aşteptăm?

        Apreciază

    • Mălin said, on ianuarie 6, 2015 at 4:23 pm

      @Mirela
      Bineinteles că nu putem generaliza, insa va asigur ca exista.si astfel de clerici, la care vine puhoi de lume, din păcate, iar masinile de ultimul răcnet.de abia mai au loc in fata bisericii, Unii orbiti de durere, iar altii orbiti de bani. Vă pot da exemple, dar nu facem reclamă! Dumnezeu sa-i miluiască si să-i lumineze pe ei, si pe noi !

      Apreciază

  14. Olivia said, on ianuarie 5, 2015 at 7:08 pm

    Deosebite rugaciuni!!!
    Off-topic:
    Azi, la RRA s-a discutat despre carduri de sanatate, fiind o emisiune interactiva, avand printre invitati si pe directorul CNAS, in care puteau interveni ascultatorii cu intrebari prin intermediul sms-urilor; am trimis si eu, intreband ce alternativa ni se ofera noua, ortodocsilor, celor care refuzam cardul din motive de religie, constiinta, ingrijorati fiind de existenta cipului, de incalcarea confidentialitatii relatiei medic-pacient etc. Cred ca au primit multe sms-uri cu intrebarea asta, deoarece, cand ma pregateam sa-l trimit, gazda emisiunii deja adresa intrebarea invitatilor.
    Pe scurt, s-a raspuns ca nu prezinta (cardurile) niciun element ingrijorator pentru crestini si nu numai, ca, impreuna cu Patriarhia, se incearca linistirea oamenilor si ca SE VOR GANDI LA O ALTERNATIVA (SIC!) in caz ca vor fi persoane care vor refuza, deoarece E NEDREPT CA CEI CARE COTIZEAZA SA NU BENEFICIEZE DE DREPTURILE DE ASIGURAT. Totusi,multi care l-au refuzat initial postasului s-au dus ulterior sa si-l ridice (spuneau ei), asa ca spera sa se razgandeasca toti,pana la urma!!!

    Apreciază

  15. minionita said, on ianuarie 5, 2015 at 7:09 pm

    „Si ne iarta noua greselile noastre precum si noi iertam gresitilor nostrii”. Dupa asa ceva mai ai curaj sa spui „Tatal nostru”? Eu cred ca e asemanator cu deschisul cartilor de catre preoti adica pare de bine da’ e de rau.

    Apreciază

  16. Gabriel M. said, on ianuarie 5, 2015 at 9:33 pm

    Zilele astea m-am tot lovit de discutii cu diferiti prieteni pe tema Yoga si constat o continua pofta de a studia si de a evolua in domeniul asta din partea lor. Chiar acum 30 minute am avut o discutie cu cineva si de aceea simt nevoia sa va povestesc pe scurt cateva din capcanele YOGA in care era sa cad si eu, Gabriel Moraru

    Cum am adormit:
    Inca din timpul liceului am avut contact cu nenorocita de yoga. Un var din Barlad imi tot baga in cap despre asta si il vedeam cat de serios se implica si cum tinea el post, un post ciudat fara carne fara oua lapte si mi se parea interesant. Chiar daca matusa mea se plangea de el ca a luat-o razna. Imi placea ambitia lui si modul cum povestea si imi explica.
    Am inceput sa bag la cap si sa imi doresc si eu sa experimentez “evolutia” aia spirituala si am inceput sa citesc din carti de parapsihologie, hipnoza, spiritism energii, al treilea ochi, glanga pineala, si tot ghiveciul asta de informatii apetisante si atragatoare.
    A fost o pauza la un moment dat , cand am descoperit petrecerile si bairamele si am inceput sa beau alcool cu prietenii in liceu si sa fumez. Am devenit intr-un fel lenes si pasiv si am cam uitat de yoga si de evolutia spirituala.

    In adolescenta mea “mi-am ridicat o antena parabolica” deasupra capului si mi-am propus sa caut informatii si sa fiu destept. Astfel tot ce zbura eu mancam. Cineva imi povestea cat de fain e sa te droghezi eu doream sa incerc. Altcineva imi spunea cat de tare e sa fumezi si sa bei, eu deja imi doream asta. Altcinea imi vorbea de budism eu eram cu antena pe receptie si studiam imediat detaliile despre budism, altul imi spunea despre dedublari si eu eram pe faza si verificam situatia.
    Eram atat de neglijent incat orice invatatura ciudata receptionam, o transmiteam imediat mai departe pe la prieteni pe la verisori si asa ii sminteam si pe ei fara sa imi dau seama si ii faceam si pe ei sa fie atrasi de descoperirile mele.
    In facultate in primul an am atins apogeul smintelii mele. A mai aparut unul in viata mea care mi-a bagat carti pe gat cu experimente extrasenzoriale de dedublari, corpuri energetice si alte nenorociri si am amestecat intr-un ghiveci urias toate informatiile indiferent de domeniul lor. Astfel credeam si in Yoga, si in extraterestri, si in cineva numit Iisus care cica era prin Betleem, si in fizica quantica si in betii si distractie si in anunaki sau maiasi pe toate le savuram si le studiam insetat si chiar ma si drogam cu un nenorocit de nitrolac ca sa accelerez starile mele de euforie ca sa evoluez spiritual. Auzisem ca drogul favorizeaza starea de evolutie energetica .. in fine numai nenorociri.. Colegii din camin ma vedeau deja cu alti ochi.. ca pe un ciudat care se drogheaza, iar mie nu imi pasa, eu avansam energetic in stari mai fine si evoluate sa ma pot dedubla mai usor… Tare pervers e dracu si mult te poate pacali daca esti mandru si te crezi destept. Eram in starea in care ma credeam Dumnezeu. Aveam ganduri de sinucidere si aveam halucinatii pe strada. Simteam ca iau foc si intram in panica, simteam ca imi iau zborul fortat si incepeam sa alerg de nebun pe strada. Acela a fost punctul in care eu eram pe marginea prapastiei. Mi-am da seama ca sunt in pericol total si ca am luat-o razna… cand intr-o noapte in campusul tudor vladimirescu fiind drogat si experimentand starile alea de aiureala psihica si simtindu-ma in acelasi timp deprimat si disperat , alergand pe strazi de nebun m-a lovit o masina si nici nu am bagat de seama.. am zis in mintea mea “ce mai vrea si asta cu masina lui” si mi-am continuat starea mea interioara de panica si … atunci am realizat ca sunt rupt de realitate. Atunci a fost declick-ul. Mi-am dat seama ca toate informatiile alea sunt fara noima si nu ajung nicaieri cu ele. Mi-am dat seama ca ma pierd treptat intr-un mare NIMIC.
    Nu stiam cum sa scap de halucinatii. Nu puteam sa scap de ele inca aveam stari de atacuri de panica si halucinatii pe strada si trecuse aproape un an de atunci. Eram in anul 2 de facultate. Nu reuseam sa imi educ mintea si sa imi revin la normal. Intr-o zi fiind pe drum spre facultate si in apropiere de Mitropolia din Iasi unde este Sf. Parascheva am zis sa trec pe la ea si sa vad cum fac, poate se intampla vre-o minune ceva . le incercasem pe toate numai pe asta nu.
    Si cand am ajuns in fata sicriului ei si ma uitam la trupul ei , din sfanta racla , acela a fost primul moment in care m-am linistit in interiorul meu. M-am simtit ca dupa o ploaie torentiala care s-a oprit si simteam din nou linistea aia de normalitate in care apare soarele de dupa norii de ploaie. Simteam ca tocmai trecuse o ploaie si se linistise vremea in sufletul meu. I-am zis sfintei in cuvintele mele ceva de genul “ajuta-ma ca nu stiu ce sa mai fac nu mai am solutie sa scap si inebunesc”. Din acel moment au disparut trepat episoadele de nebunie si m-am trezit ca dintr-un vis urat in realitatea frumoasa din jurul meu. Simteam ca sunt din nou ca ceilalti , normal si lucid .
    Au trecut cativa ani in care mi-am concentrat toate eforturile sa ma las de fumat si sa incep sa fac o mica afacere si iarasi m-am lovit de esecuri repetate. In fine am reusit cu greu sa ma las de fumat si sa ma mai descurc cu banii.
    Asa m-a lupat si m-a pacalit vrajmasul cativa ani buni si m-a facut sa smintesc si eu pe altii cu tot felul de informatii care mai de care mai interesante: extraterestri, yoga, anunnaki, maiasi, nibiru, teorii misterioase si experimente ciudate, ozn-uri si fenomene energetice si alte nenorociri din astea cu universal si cu big bangul lor. Credeam in baba Vanga si in Nostradamus. Credeam in horoscop si imi urmaream zodiacul in fiecare zi, credeam in ideea ca imi creez singur realitatea si imi impuneam sa castig la loto sau sa gasesc solutii miraculoase aducatoare de bani. Imi induceam mesaje subliminale singur prin care sa ma autodresez sa fiu mai bun. Toate TEORIILE ASTEA parca erau niste caramizi cu care imi construiam propria realitate si propria credinta. Imi cream singur realitatea si ma mandream cu reusitele mele. Credeam in MINE si cam atat.
    Cu toate astea nu eram impacat cu mine ca sunt pe calea normala si simteam ca exista riscul sa cad din nou in greseli si sminteli cum fusese cea cu yoga. Simteam ca nu se leaga ceva. Simteam ca lipseste ceva din ecuatie.
    Cum m-am trezit:
    Si cautand eu pe net noutati, flmulete, teorii, experiente si altele am dat peste cineva care se numea Arsenie Boca. Am citit cate ceva despre el si povestirile despre el mi-au zdruncinat lumea complet. Adica ceea ce propovaduia Arsenie Boca era altfel. Era despre Dumnezeul Creator , despre Fiul Lui si despre religie. In fine am zis ca e frumos si cu religia si am inceput sa mai citesc si sa urmaresc filmulete de tot felul. Am inceput sa citesc cateva pasaje din Biblie despre Moise, despre Isaia, din vechiul testament, apoi despre Iisus Hristos, despre Geneza… Treptat parca deschideam ochii si am inceput sa ma trezesc dintr-un luuung somn de hibernare. In sfarsit simteam ca odata cu mintea mea tresare si ceva din interiorul meu, simteam ca a mai aparut ceva in mine fata de pana atunci, simteam ca apare o siguranta si o liniste, ca asta e calea.
    Zi de zi, filtrand informatiile si FILTRAND doar invataturile ortodoxe de cele sectante, am descoperit ca nici o teorie din cele studiate de mine mai inainte , nu poate sa se ridice la nivelul invataturilor pe care Mantuitorul le-a lasat pe pamant. Pur si simplu nimic nu se contrazicea. Toate se legau perfect din ce spunea El.
    Apoi mi-am facut un duhovnic ( poveste lunga .. ) si am realizat ca toate informatiile si gandurile din mine de pana atunci erau sageti si capcane de la diavol. Fiecare spovedanie ma elibera si ma facea sa ma trezesc si mai mult din somnul meu. Simteam ca dusmanul meu se oftica si prinsesem un oarecare curaj sa lupt cu pacatele mele. Stiam cum lucreaza nenorocitul de drac. Mi-am dat seama cum ma ataca si care sunt caile prin care ne sminteste . Imediat ce prindeam curaj deveneam mandru in simnea mea si cadeam din nou in aceleasi pacate vechi. Duhovnicul meu ma invata iar si spunea “pt ca te-ai mandrit in mintea ta ca esti bun i-ai deschis o portita si te-a atacat din nou” Una din invataturile ortodoxiei este smerenia. Adica lipsa completa a mandriei. Asa inchizi complet toate portile ispitei si pacatelor. Din mandrie a cazut si Lucifer si s-a facut din inger, drac.
    Incepeam sa vad dovezi clare in viata mea de zi cu zi ca dracu lucreaza si ca e real. Eu credeam pana atunci ca sunt povesti si fantasme . Simteam cum se oftica si cum ma ispiteste. De exemplu cand ma luptam cu mine mai mult sa nu imi mai scap ochii la fete frumoase pe strada , parca pe zebra traversau in fata mea mai multe pipite cu pantalonii stramti pe fund ca sa ma atraga. Sau daca faceam o milostenie si voiam sa o ascund de ochii tuturor atunci ma suna cineva si ma intreba de ce nu dau ceva si saracilor alora, sa ma faca sa spun “pai tocmai le-am dat” atunci stiam de unde vine ispita si spuneam”nu stiu .. o sa incerc dar nu promit”. Stiam ca daca ma mandream cu milostenia mea imi pierdeam rasplata.
    Citisem din sfintii parinti si aflasem ca dracu e real si ca ei il vedeau atat de clar cum ne vedem noi pe strada unii cu altii. Ma speria asta si in timpul rugaciunilor mele auzeam zgomote prin casa. Incepeam sa ma rog si mai mult si sa citesc acatiste si imi apareau voci in minte cu hule si blasfemii. In timp ce ma rugam la Fecioara Maria imi veneau in minte imagini de sex si ganduri de hula. Am alergat disperat la duhovnic si i-am spus. Mi-a raspuns sa stau linistit ca toti trecem prin asta la un moment dat cand ne rugam. Atunci ne lupta mai mult dracu si vrea sa ne intoarca din rugaciune cand vede ca ne pierde si ca ne apropiem de Dumnezeu. Cand esti in discoteca cu berea in gura dracu se plictiseste dar cand vrei sa te trezesti, te calca in picioare numai sa nu te rogi.
    Dupa ce m-a linistit parintele duhovnic am mai prins curaj, dar cand faceam matanii simteam ca imi sta inima in loc si intram in panica si simteam o nevoie urgenta sa abandonez mataniile imediat , dar imi aminteam ca duhovnicul meu m-a prevenit ca o sa patesc frici din astea si sa continui neaparat rugaciunea si mataniile. Toate sunt inselaciuni si viclenii de la cel rau.

    Odata , dupa ce m-am indoit de Iisus Hristos vizionand un film smintit , a intrat o frica in mine si am simtit o tulburare: „cum sa ma indoiesc de Mantuitor?.. iadul ma mananca..” si de la prietenii mei cu care am vorbit atunci nu am aflat nici o alinare si nici un raspuns de incurajare. (pe atunci nu aveam duhovnic inca) eram tulburat si simteam ca ma indoiesc de Iisus Hristos precum s-au indoit si evreii care l-au rastignit.
    Il intrebam pe unul din cei cu care mai vorbeam zilnic pe teme din astea, un var de al meu, si el mai tare ma inspaimanta si imi spunea ca si david coperfield facea trucaje pe strazi de ce nu si Iisus poate a facut la fel?
    Nu aveam cui sa cer un sfat adevarat pe tema asta profunda. Simteam ca psihologii sunt pe dinafara si doar un preot stie sa imi zica cum sta treaba.
    Ma intrebam in sinea mea “daca nu a fost fiul lui Dumnezeu si a fost doar un profet ?..” si imi aparea o spaima in piept si o frica de nedescris si in acelasi timp aveam o revelatie si imi explicam singur starea mea spunandu-mi “frica asta din piept e de la Duhul Sfant care te avertizeaza ca te pierzi de la calea adevarului si ca esti pe cale sa cazi din credinta sanatoasa.” Intr-o seara am auzit chiar si o SOAPTA la ureche. Exact ca atunci cand cineva iti sopteste oarecum fortat “tipat” in ureche, spunandu-mi ” MA LEPAD DE HRISTOS..” Mi s-a sculat parul pe mine in seara aia si din reflex imediat mi-am repetat in gand “mai unesc cu Hristos Ma unesc cu Hristos ma unesc cu Hristos” Mi-era frica de ceea ce traiam pe propria piele. Am realizat ca dracu e real. Pana atunci auzisem de el din povestiri cu pustnici..
    Vezi din sf. Nifon cum vedea el pe draci cum soptesc la ureche mesaje hipnotizante si dominante de genul ”bate-l ca s-a culcat cu nevasta ta ” si altele.
    EU LE-AM TRAIT PE PIELEA MEA. AM AUZIT ASEMENEA SOAPTE SI NU ERAM BEAT DELOC.
    Am scapat din asta cand am inceput sa citesc in disperarea mea din PSALMI. Am inceput cu psalmul 1 si am ajuns pe la psalmul 20- 22. Imediat am inceput sa plang in hohote cum nu am plans in viata mea de cand m-am nascut. Atunci am trait senzatia ca m-am trezit dintr-un cosmar. Suspinam intr-un hal din interiorul meu de nu ma recunosteam. Parca iesisem din apa dupa 3 minute si redescopeream aerul si il respiram in suspine atat de mult .. asa suspinam cu lacrimi reale. Am simtit puterea rugaciunii din Psaltire. Am vazut cum ma identificam cu fiecare cuvant din psalmi. Ce spunea David in psalmi aia traisem si eu si exact eu ma identificam cu versurile din Psalmi cuvant cu cuvant. Am iesit din casa apoi sa iau o gura de aer, ascunzandu-ma de sotie sa nu imi puna intrebari si cand am ajuns la masina sa ies din parcare si am inceput sa plang de mila unor oameni pe care nu ii cunosteam dar care stateau intr-o masina sa pazeasca niste cauciucuri la o vulcanizare de vis a vis.
    M-am rugat in sinea mea imediat la Dumnezeu pentru ei sa le rezolve problema aia . stiam ca primaria le luase sediul social si ei inca isi pazeau stocul de anvelope sa nu le fie furate pana isi gaseau alt sediu. Am simtit cateva secunde ce inseamna sa doresti binele celui de langa tine chiar daca nu il cunostil. Ce inseamna sa iti iubesti aproapele fara sa ai vreun avantaj din asta. Mi-a fost dat sa sit cateva secunde sentimentul de mila neconditionata si de dragoste fata de cel din jurul meu. Nu mai contam eu ci doar ceilalti. de atunci nu am mai simtit asemenea revelatie. Astea trairi .. si nu yoga…
    Apoi mi-am revenit in fire si m-am convins atat de mult ca Iisus Hristos e real incat eram in stare sa imi dau viata pentru El, si inca sunt.
    Asa scapasem de indoiala aia din film care m-a macinat aproape o saptamana. Am realizat apoi ca dracu a incercat sa imi ia credinta si a mers pana in punctual in care mi-a soptit la ureche sa ma lepad de botezul meu in Hristos. Mai tarziu am citit din viata sf. Nifon si am vazut ca a trecut si el prin asa ceva dar nu cateva zile ca mine ci 4 ani .Uite aici la pagina 13: ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colectie_RO/sf-nifon-s.pdf

    Un sfant parinte spunea “..Faptul ca dracu incearca atatea trucaje si pacaleli sa te lepede de credinta, e clar ca nu are nici o putere directa asupra noastra. Dumnezeu i-a spus clar sa nu se atinga de sufletul omului si de liberul arbitru. Altfel ne-ar fi calcat de mult in picioare.” iar eu spun ca daca dracu ne calca in picioare aveam o scuza la judecata dar fiind deciziile noastre izvorate din constiinta noastra si din liberul nostru arbitru , nu mai avem scuza pentru nimic. Vom trage foloasele pe buna dreptate.
    Apoi…
    Am simtit cum parca zbori dupa ce te spovedesti. Am simtit cum il oftici pe drac ca ii stergi munca lui prin spovedanie. Am vazut cum imprimanta lista foaia pe care imi notam pacatele mele pt a le spovedi, dar le lista cu cuvintele legate fara spatii intre ele ca sa nu mai pot sa le citesc. Am pastrat si acum o bucatica din foita aia ca amintire.
    Am simtit cat de mult ne-a spalat pacatele Iisus Hristos prin sangele Sau pe cruce si cat de usor ne iertam noi pacatele prin jertfa lui, doar spunandu-le sau eventual scriindu-le pe o foaie.
    Am simtit cat de frumos e sa te rogi si sa aprinzi o candela in casa. Am simtit cat de frumos e sa stai la Sfantul Maslu in mod repetat. Am simtit cata putere au cuvintele unui preot cand spune “eu nevrednicul preot prin puterea ce mi-a fost data te dezleg de toate pacatele tale … ” am simtit cat de frumos este sa mergi pe drumul pe care l-a pregatit Mantuitorul nostru chiar daca este ingust si anevoios.
    Am simtit cum te trec fiori reci din cap pana in picioare cand iti doresti sa te apropii de Dumnezeu si chemi Duhul Lui Sfant sa te cuprinda si sa sa te ajute. Sau cand duhovnicul iti pune mana pe cap si incepe sa se roage pentru tine, am simtit cum te desprinzi din realitatea ta si te simti ca un prunc in bratele mamei tale si duhovnicul se roaga si iti dezleaga mizeriile si rautatile tale. Vom cauta duhovnici si nu vom mai gasi nicaieri. Asa spun sfintii parinti ..
    Nu am vorbit cu nici un psiholog si cu nici un prieten apropiat sau ruda, in viata mea, lucruri mai delicate si mai interioare precum am vorbit cu duhovnicul meu.

    Pe de alta parte…
    Pe da alta parte am simtit si razboiul care se duce in noi in mod nevazut si am simtit cum lucreaza vrajmasul ispitindu-ne prin ganduri si imagini ademenitoare. Am simtit cat de pacatos sunt si am vazut ca am aproape toate pacatele din lume asupra mea. M-am convins ca sunt faptura creata de Dumnezeu prin Duhul Lui cel Sfant si ca am gresit si am dat vina pe sarpe in loc sa imi recunosc vina si sa ma smeresc. Am simtit cum din mandrie se transmit pacatele din parinte in fiu, am simtit cat de usor cad, si cat de greu urc o treapta dar cat de frumoasa este rasplata acelei trepte.
    Acum am sters dar nu am uitat, toate caramizile cu care mi-am creat acea falsa realitate dinainte. Am pastrat gaurile cuielor iar cuiele le-am spovedit. Am notat cum am cazut si vreau sa nu mai cad in mizeriile alea de invataturi orientale si budiste nenorocite.Acum vad cum se ratacesc unii si se amagesc prin mici jertfe trupesti si posturi alimentare , dar in schimp dracu ii ademeneste cu tot felul de basme stiintifice si iI face sa uite de invatatura sanatoasa a ortodoxiei.
    Am prieteni care tin post alimentar si care isi dau interesul sa fie in cuvantul lui Hristos dar simt si vad cum ii ademeneste dracu si cum incearca sa le strice munca si jertfa lor. Daca o rugaciune simpla il atata pe drac la lupta si il biciuieste, daramite un post continuu si o jertfa trupeasca de curatie. Nu inteleg de ce unii oameni tin post si se nevoiesc dar totusi prefera sa stea cu ochii inchisi si sa creada mai mult in “national geographic” si in emisiuni cu energeticieni , decat in cuvintele lui Hristos din Biblie.
    Eu imi recunosc pacatul si ma spovedesc nu numai in fata preotului ci in fata tuturor , cum dealtfel am si facut in textul de mai sus. Prefer sa invete macar o persoana din greselile mele chiar daca restu de 100 de persoane ma batjocoresc si ma judeca. Cunosc, live, personae care retraiesc ceea ce am trait eu si ma oftica sa vad cum ei pasesc pe treptele alea inocente si incep sa prinda curaj crezand ca descopera lucruri noi si sanatoase dar de fapt cad treptat in intunericul stiintei seci si lipsita de Dumnezeu.
    Iata si alte persoane care au fost ispitite de invataturile orientale gen: budism, yoga:
    Marturia unui tanar care a practicat yoga si tehnici de bioenergie

    YOGA SI MEDITATIA pot avea vreo legatura sau compatibilitate cu ASCEZA ORTODOXA SI RUGACIUNEA MINTII? –

    image

    YOGA SI MEDITATIA pot avea vreo legatura sau compatib…
    YOGA SI MEDITATIA Referat prezentat la Congresul organizat de Mitropolia Nevrocopia din Bulgaria, avand ca tema metodele de infruntare a ere­ziilor si sectelor (30….
    View on http://www.cuvantul-ortodox.ro
    Preview by Yahoo

    Deci:
    Sunt impotriva stiintelor orientale, horoscopului, ocultismului si bineinteles sunt impotriva babelor vindecatoare sau prezicatoare gen: baba vanga sau alti nebuni care prezic viitorul
    Sunt impotriva invataturilor parapsihologice care iti cresc mandria interioara si care te indeparteaza de prieteni si rude
    Sunt impotriva meditatiilor yoghine, budiste sau oricare altele inafara celor ortodoxe,
    Sunt impotriva ghicitului in carti sau cafea sau palma sau alte nebunii si idolatrizari, care ne indeparteaza de la adevarul spus de Hristos si implicit de la prima din cele zece porunci: “Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine”.
    Sunt impotriva sectantilor de orice fel, luterani, catolici, orientali, baptisti, martori, adventisti care batjocoresc credinta crestina cu hule si scarbe . De exemplu biserica anglicana cununa barbat cu barbat in fata lui Dumnezeu sau bierica luterana danseaza si canta pe ritmuri de rock tatal nostru , sau cea baptista, unde oamenii se zbataie draceste si cred ca a intrat Duhul Sfant in ei dar ei sunt pe dealuri si cu alte duhuri in suflet etc..
    Sunt impotriva stiintei de orice fel care inlatura orice punct comun cu invataturile crestine.gen teoria stringurilor, big bangul care neaga creatia din Geneza sau tragerea omului din maimuta etc..
    Dar:
    Sunt de partea echilibrului si de partea credintei sanatoase . adica aceea de a-ti iubi aproapele ca pe tine insuti.
    Sunt de partea invataturilor ortodoxe si apostolice, adica cele lasate de Mantuitor pe pamant
    Sunt de partea jertfei si a nevointei trupesti si sufletesti pentru echilibrarea balantei greselilor si pacatelor
    Recomand citirea zilnica a scripturilor sfinte si din sfintii parinti .
    Recomand milosteniile ascunse si nu cele povestite tuturor spre lauda desarta. Mai exact: daca ai bani de dat pune-i intr-un plic anonim si baga-I sub presul unui strain . incat sa uiti si tu de el iar el sa nu te recunoasca pe tine. Asta cere Hristos.” Sa nu stie stanga ce face dreapta” Numai Tatal care vede in ascuns sa stie de milostenia ta nu toata lumea sa te aplaude ..
    Recomand rugaciunea inimii spusa zilnic de zeci de ori indiferent de actiunea pe care o faci “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu Miluiestema pe mine pacatosul”

    Apreciat de 2 persoane

  17. Radu Humor said, on ianuarie 5, 2015 at 9:40 pm

    Asta da, ŢEAPĂ :mrgreen: :
    MRU consilierul lui Iohannis, cel care se va ocupa personal, de relaţiile preşedintelui cu străinătatea !
    Pentru asta şi-au rupt diasporenii nasurile şi nasturii pe la cele ambasade, sau au înroşit telefoanele să-i convingă pe cei de acasă ( cică vreo două milioane, sanchi 😆 ) ca să voteze cu Iohannis, ca să-l aducă de fapt pe unul ca MRU la butoanele Cotroceniului ?! ;mrgreen:
    MRU, care s-a aflat pentru vreo două luni de zile în fruntea Guvernului Judas Priest din România, perioadă în care s-a destrăbălat cu nesimţire, impertinenţă şi obrăznicie, ca un adevărat nabab modern, alegându-se din păcate doar cu ceva porecle ( Unguent, Vită Kobe, etc.)nu cu ceva anchete sau imputaţii, cum s-ar fi cuvenit în orice stat de drept !
    Mihai Răzvan Ungureanu, membru de bază al aceleiaşi organizaţii secrete, lojă iudeofrancmasonică, crescut şi educat de acelaşi George Soros, tot la Londra, Budapesta şi Israel, ca şi Boc, dar, spre deosebire de Emil Boc (etnic român), etnic evreu din Iaşi, specializat în studii ebraice, talmudice şi de cabală, fost şef al CC al UTC din Iaşi, în timpul comuniştilor, promovat ca element de bază.

    Dar, să detaliem, mai jos, doar în câteva rânduri. Deşi vă vor părea multe, sunt chiar foarte puţine, doar atât cât să vă dumirească.

    Aşadar, o schiţă de portret, a primului produs integral evreiesc, care a condus, e drept că doar vreo 68 de zile, primul guvern integral evreiesc, pentru prima oară în istorie, în România:

    Mihai Răzvan Ungureanu, în vârstă de 43 de ani şi care se trage dintr-o familie de evrei intelectuali din Iaşi, a fost membru supleant al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist, fireşte, înainte de 1989. A absolvit Facultatea de istorie-filosofie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în 1992. Apoi s-a înscris pentru masterat la Oxford, la Centrul de studii evreieşti şi de ebraică (Centre for Jewish and Hebrew Studies). După ce a absolvit aceste cursuri în 1993, anul următor s-a înscris la doctorat tot la Facultatea de istorie a Universității din Iaşi.

    Mihai Răzvan Ungureanu a fost membru al conducerii Fundaţiei Soros în România. Deasemenea, acesta a fost întotdeauna un apropiat al statului evreu – în timpul unei vizite în Israel, în calitatea de ministru de externe, a fost întâmpinat cu cuvintele „Bine ai venit, prietene!” de omologul său din acea vreme, Silvan Shalom. Acesta a avut numai cuvinte de laudă la adresa „românului”, „un expert în iudaism şi un prieten al Israelului”. Mihai Răzvan Ungureanu a primit de două ori premiul „Felix Posen” în 1997 şi în 1998, acordat de Universitatea Ebraică din Ierusalim, Israel.

    O parte din studiile–activităţile de la începutul carierei sale au fost finanţate de un celebru infractor internaţional, evreul Mark Rich, unul dintre sateliţii „magnaţilor” evrei ai lumii şi ai diverselor servicii secrete israeliene, coiniţiator, în România anilor 90, a mai multor lovituri de hoţie financiară, cea mai mare fiind dată – împreună cu Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu şi cu mai mulţi dintre cei care ar trebui să fie judecaţi pentru înaltă trădare: ROŞIA MONTANA.

    O altă parte de studii i–a fost finanţată de Dinu Patriciu.

    Mihai Răzvan Ungureanu este iniţiat în iudeofrancmasonerie şi în alte diferite tehnici ezoterico–oculte, care sunt, în realitate, tehnici sataniste, îndreptate împotriva lui Hristos, şi deci, împotriva neamului şi poporului românilor.

    În multe împrejurări şi-a afirmat admiraţia şi filiaţia faţă de unul dintre cele mai sinistre personaje din întreaga noastră istorie: Ana Pauker (după numele ei adevărat, Rabhinson). De altfel, Mihai Răzvan Ungureanu nu este un caz aparte; foarte mulţi, dacă nu toţi tinerii politicieni sunt fie nepoţi, fie fii de personaje care s-au evidenţiat în lupta împotriva lui Hristos şi a neamului românesc şi aparţin fie comunităţii evreieşti, fie minorităţii ţigăneşti, fie celei maghiare. Nu este o tehnică de a arunca vina pe străini – este chiar realitatea, care poate fi verificată, relativ uşor. Pot fi date foarte multe exemple, cu care ne gândim că am putea face un raport al orbului de sine stătător – ceea ce ne şi propunem să facem.

    Mai departe câteva ultime şi foarte selective date: prin acordul dintre guvernele României şi Ungariei (din octombrie 2005), conceput de Mihai Răzvan Ungureanu, o parte din averea Fundaţiei Emanuil Gojdu, rămasă în Ungaria, a fost trasferată ilegal statului ungar; în ciuda opoziţiei Bisericii Ortodoxe Române, executoare testamentară, care a cerut respectarea Testamentului lui Emanuil Gojdu. Fără să îşi facă prea multe probleme, Ungaria a vândut Curţile Gojdu din Budapesta unei firme off–shore din Cipru, al cărei proprietar este o companie israeliană, „Autoker Holding Rt”.
    A fost recent răsplătit prin acordarea unui titlu la o universitate din Budapesta ( dar oare doar atât ?! )
    La vizita în Rusia, ca ministru de externe, (ca de altfel în foarte multe alte împrejurări, când a avut iniţiative – personale? – de neînţeles, decât prin apartenenţa la lojă şi la servicii secrete străine) Mihai Răzvan Ungureanu a transmis Patriarhului Alexei al II-lea, din partea Patriarhului Teoctist un mesaj – care nu a fost niciodată emis, într-adevăr de către Patriarhul Teoctist. Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a fost consternată în faţa unei astfel de „iniţiative” – de fapt, executare a unui ordin venit pe calea lojei iudeofrancmasonice şi, probabil transmis prin servicii secrete străine – care era de drept, nimic altceva decât o intruziune abuzivă în relaţiile externe ale Bisericii.

    Ca ministru de externe al României, a semnat în 2005, cu ministrul de externe rus Lavrov, un tratat, pentru care în orice alt loc din lume ar fi fost executat la întoarcerea în ţară: „Legea pentru ratificarea Protocolului dintre România şi Rusia, privind inventarierea relaţiilor bilaterale”, prin care, de fapt şi de drept, România renunţă, de bună voie, prin trădarea lui Mihai Răzvan Ungureanu, faţă de poporul român (îndeplinindu-şi astfel datoria faţă de duşmanii românilor – şefii săi de la lojă), la o mare parte din teritoriul Ţării, cel ocupat de Rusia (Basarabia); totodată a renunţat definitiv, în numele României, tot prin înaltă trădare, la Tezaurul României (http://axa.info.ro/anul-iii/axa-35/item/312-cel-mai-mare-jaf-din-istoria-moderna) sechestrat la Moscova de Lenin, în 1918 şi „uitat/pierdut” de sovietici/ruşi.

    În mai 2006, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat public că cetăţenii din Republica Moldova vorbesc „o variantă a limbii române”, un fel de „light Romanian”. Sunt, după cum spuneam mai sus, doar câteva date – credem suficiente, pentru a clarifica profilul de personaj al lui Mihai Răzvan Ungureanu. De ce spunem că guvernul Ungureanu este primul produs intergal evreiesc, când există şi Petre Roman (Neulander, după numele lui adevărat)? Fiindcă, Petre Roman este instruit în jaf şi participă brut şi direct la crimă, fără a avea capacitatea de a teoretiza – lucrează instinctiv, pe baza înţelegerilor de bandă teroristă internaţională din care face parte. În vreme ce Mihai Răzvan Ungureanu a pornit de la teorie şi a adus cu sine un întreg mecanism sionist, despre care nu este corect să se spună că participă la guvernare; formula corectă este că guvernează integral. Diferenţele sunt relativ mari între fiul blazat al unui criminal de război evreu, şiret şi hoţ şi care şi-a umplut burta şi traista imediat după ce a reuşit să ducă crima la un sfârşit – sub oblăduirea altui membru al bandei, de astă dată un fel de conducător: Silviu Brucan (pe numele lui adevărat Saul Brucner), pe de-o parte, şi pe de altă parte: tânărul plin de avânt sionist, care urmăreşte ascensiunea pe toate planurile – nu interesează pe nimeni că prim ministru înseamnă administrator, iar Mihai Răzvan Ungureanu este instruit în studiul ebraic şi că este, nu doar din acest acest motiv, cea mai puternică şi controlată lovitură pe care a primit-o statul român (atât cât, teoretic, mai există), în întreaga perioadă de după masonizarea instituţiilor, adică de mai bine de un veac.
    Ar mai trebui amintite :
    – Secretizarea acordului cu Chevron ;
    – Scoaterea icoanelor din Palatul Victoria ;
    – Propaganda pe faţă pentru începerea lucrărilor la Roşia Montana, toate, doar în scurtul timp cât era în fruntea guvernului, pe bună dreptate numit guvernul Judes Priest, după muzica anilor 80 🙄
    Ce-l recomandă pe ăsta ( ca pe un păduche :mrgreen: ) în fruntea României ?!
    Sau, mă rog, CINE ?!

    Apreciază

    • Iani said, on ianuarie 6, 2015 at 4:20 am

      Promovat foarte tare in anii 90 de catre agentul de influenta Iosif Sava, eu atunci am auzit pentru prima data de MRU, prezentat ca un tanar istoric de geniu. Apoi, mai aproape de zilele noastre, bagat in politica mare si in guvern de catre Plesu. Una dintre primele masuri ale lui MRU la palatul victoria a fost se pare sa dea jos icoanele din toate birourile.

      Apreciază

  18. Radu Humor said, on ianuarie 5, 2015 at 10:27 pm

    Ce trebuie să ştie creştinii ortodocşi despre Aghiasma Mare de la Praznicul Botezului Domnului?
    Publicat pe Jan 18, 2013 în Catehism Ortodox, Ortodoxia astăzi
    BotezulDomnuluiCe înseamnă cuvântul “Aghiasmă”?
    Cuvântul vine din limba greacă (aghios) şi înseamnă Sfinţire. La noi, prin Aghiasmă se înţelege atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru Sfinţirea ei.
    De câte feluri e Aghiasma în înţelesul ei de slujbă?
    De doua feluri: mare şi mică. Cea mică se mai numeşte în popor şi sfeştanie (care înseamnă luminare sau slujba luminilor) şi Aghiasma cea mare, care se săvârşeşte la Botezul Domnului.
    Când se săvârşeşte sfinţirea cea mare a apei?
    De două ori pe an: la Botezul Domnului, atât în ajun, când se sfinţeşte apa cu care preoţii stropesc apoi casele creştinilor, cât şi în însăşi ziua Botezului Domnului, după Sfânta Liturghie, când se sfinţeşte apa pe care o iau creştinii acasă, pentru tot anul.
    De ce se spune “Sfinţirea cea mare a apei”?
    Pentru că apa de la Botează are o putere deosebită, fiind sfinţită în însăşi ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan. De aceea şi slujba Aghiasmei mari este mai lungă şi mai festivă decât a Aghiasmei mici, iar cântările şi rugăciunile ei pomenesc şi preaslăvesc îndeosebi Botezul Domnului in Iordan.
    Ce putere are apa sfinţita la Botezul Domnului şi cum o folosim?
    Aghiasma Mare, adică apa sfinţită de la Botează, are o mult mai mare putere sfinţitoare şi tămăduitoare decât Aghiasma mică. De aceea, ea se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămâne tot aşa de proaspătă, de curată şi plăcută la gust ca şi când ar fi atunci scoasă din izvor. O parte din ea se păstrează în biserică, într-un vas anume, numit şi aghiasmatar, şi e folosită de preot la o mulţime de slujbe (ierurgii). Cu această apă sfinţită se stropesc persoanele şi lucrurile care trebuie exorcizate, curăţite sau sfinţite. Fiecare familie trebuie să ia din Aghiasma de la Botezul Domnului şi să o păstreze într-un vas curat şi la loc de cinste. Se gustă din ea pe nemâncate şi cu multă cuviinţă în zilele de ajunare şi de post, sau în zilele de sărbători mari, după ce venim de la biserică, mai ales când nu ne împărtăşim.
    Se obişnuieşte ca credincioşii să bea din Aghiasma mare timp de 8 (opt) zile în şir, începând din ajunul Botezei, până la încheierea praznicului, adică până la 14/27 ianuarie. După aceea, ea se poate lua numai după Spovedanie. Îndeosebi cei opriţi de la împărtăşire se pot mângâia luând Aghiasma si apoi anafură. Când ne împărtăşim, Aghiasma se ia după Împărtăşire, fiind mai mică decât Sfânta Impărtăşanie, iar când luăm numai anafora, Aghiasma se ia înainte de aceasta, fiind mai mare ca anafora.
    Putem stropi cu Aghiasma cea mare casa, curtea si gradina, vitele si chiar ogoarele si livezile noastre, pentru a le feri de rele. În caz de boală, putem, de asemenea, să gustăm din ea cu credinţă. Căci apa aceasta, având într-însa darul si puterea dumnezeiască a Sfântului Duh, a făcut adesea multe minuni, însănătoşind bolnavi, tămăduind râni, apărând de rele, de necazuri si de primejdii.
    In Ajunul Botezului Domnului se tine post negru, nu se mananca si nu se bea nimic. Potrivit canonului 1 al Sfantului Teofil al Alexandriei, in Ajunul Botezei se ajuneaza total. In Tipicul Sfantului Sava se spune ca, daca Ajunul cade duminica sau sambata, nu se tine post negru.
    Postul din ziua de 5/18 ianuarie dateaza din perioada secolelor IV-VI, cand catehumenii se pregateau prin post si rugaciune pentru primirea Sfantului Botez a doua zi. Astazi, crestinii postesc in aceasta zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfintita – Aghiasma Mare.
    În ajunul praznicului Botezului Domnului în toate bisericile parohiale sau mănăstireşti se săvârşeşte Liturghia Sfântului Vasile cel Mare şi Ceasurile împărăteşti.
    “Pravila bisericeasca” ne invata urmatoarele: “Aghiasma, apa sfintita prin slujba bisericeasca, se face cand preotul cheama asupra ei puterea Duhului Sfant, pentru ca ea sa aiba puterea de a sfinti viata oamenilor si a naturii inconjuratoare, pentru ca ele sa capete binecuvantarea Domnului. Apa este simbolul curatirii sufletesti, a promovarii si a sfintirii vietii. (Constitutiile Apostolice VIII, 29).”
    Fiind folosita numai in cantitati mici, aghiasma nu trebuie sa fie inmultita; o sticla de aghiasma mare este suficienta pentru un an de zile, ea fiind folosita mai rar decat cea mica; in ce priveste aghiasma mica, slujba pentru sfintirea acesteia poate fi savarsita oricand in an, atat in biserica, cat si in casele credinciosilor; cand facem sfestanie in casa, preotul poate sfinti o cantitate mai mare de apa, in functie de dorinta si nevoile fiecaruia.
    Aghiasma nu se strica niciodata; ea nu se strica insa decat datorita prezentei in ea a harului lui Dumnezeu, iar nu a altor motive precum intrarea in contact a apei cu argintul (dezinfectant) sau pentru asocierea ei cu busuiocul (superstitie). Daca aghiasma capata insa un miros neplacut, din pricina vasului in care a fost pastrata, si nu mai poate fi folosita, aceasta se varsa intr-o apa curgatoare curata sau la radacina unui copac.
    Aghiasma adunata la un loc din mai multi ani sau de la mai multe biserici si manastiri nu este mai puternica decat aghiasma sfintita la oricare biserica de rand. Harul lui Dumnezeu si darurile Duhului Sfant nu se aduna matematic, dupa mintea noastra, ci se daruiesc fiecaruia din mila lui Dumnezeu, rodind dupa masura credintei fiecaruia. Astfel, unul care bea aghiasma de la biserica de care apartine poate fi mai folosit decat unul care bea aghiasma adunata de la mai multe manastiri.
    Aghiasma se pastreaza curata si proaspata vreme indelungata, fara a da semne de invechire sau alterare. Desi acest lucru este unul dintre cele mai mici semne ale prezentei harului in aceasta apa sfintita, el ar fi de ajuns singur sa-l nasca intru credinta pe cel necredincios.
    Sfintirea cea mare a apei, savarsita de preoti in ziua in care Mantuitorul Iisus Hristos a sfintit firea apelor, botezandu-Se in raul Iordan, este oficiata numai in biserica sau langa o apa curgatoare curata. In cadrul acestei slujbe, spre deosebire de cea in care se sfinteste aghiasma mica, apa este sfintita printr-o dubla invocare a Duhului Sfant. Astfel, aghiasma mare are o putere sfintitoare deosebit de mare, ea purtand in sine darurile minunate ale Duhului Sfant cu mult mai mult decat aghiasma cea mica.
    Fiind sfintita numai la inceputul anului, aghiasma mare este pastrata cu multa grija in Sfantul Altar, ea fiind folosita de preot la multe rugaciuni savarsite peste an: aghiasma mare este folosita in slujba Botezului, la sfintirea bisericilor, a antimiselor si a Sfantului si Marelui Mir; cu ea se stropesc si obiectele liturgice si icoanele ce urmeaza a fi sfintite; cu ea se stropesc demonizatii si cei vrajiti, atunci cand li se citesc rugaciunile de dezlegare si molitfele; ea se foloseste si la unele dintre rugaciunile din Molitfelnic, precum cele de deochi si de curatire a fantanii, holdelor etc.
    Dupa data de 14/27 ianuarie, aghiasma mare “se ia numai cu post si cu spovedanie, intotdeuna inainte de anfura, cu binecuvantarea preotului duhovnic”. Unii preoti obisnuiesc sa dea aghiasma mare, dupa post si spovedanie, acelora care nu au binecuvantarea de a se impartasi cu Sfintele Taine. Cu binecuvantarea duhovnicului, postind macar in ajun, aghiasma mare se poate bea si in zilele de sarbatoare.

    Apreciază

  19. STOP RFID said, on ianuarie 5, 2015 at 10:53 pm

    Emanuel

    Ti-ar placea sa ai un loc de munca unde sa intrii pe baza de amprenta?

    Apreciază

    • lima said, on ianuarie 5, 2015 at 11:37 pm

      cata ura sa ai in tine sa vrei mort pe cineva si sa te mai si bucuri, ba chiar sa pui nefericita intamplare in carca lui Dumnezeu.
      Doamne fereste-ma de asemenea tip de crestini ca de vrasmasi ma feresc singur…

      Apreciază

      • saccsiv said, on ianuarie 6, 2015 at 5:58 am

        lima

        Asta-i o mare fudulie sa crezi ca de vrajmasi te feresti singur.

        Apreciază

      • Mirela said, on ianuarie 6, 2015 at 9:36 am

        lima,

        Eşti sigură că, prin comentariul tău, nu păcătuieşti împotriva aproapelui care a făcut mărturisirea „punerii la Psaltire”? Eşti sigură că nu îl judeci nedrept? Chiar dacă, din formularea acestuia, poate nu reiese o mare dragoste, dar nici nu spune că s-a rugat să moară vrăjmaşii sau că a vrut să-i vadă morţi. De altfel, crezi că ar împlini Dumnezeu cererea celui care se roagă pentru moartea cuiva? Sau a celui care se roagă cu ură împotriva aproapelui?

        Apreciază

      • cristi said, on ianuarie 6, 2015 at 7:49 pm

        @Mirela,

        Si totusi, din cuvintele celui care zicea ca a pus la psaltire pe vrajmasi, reiese ca se astepta sa se intample ceva rau, pt ca spune „punerea la Psaltire(…) a avut efecte clare si indiscutabile”, ca si cum moartea ulterioara unuia din cei pomeniti s-ar datora acestui lucru, iar cel care a initiat punerea la Psaltire era constient de consecinte. Din text, nu pare ca regreta in vreun fel acest deznodamant sau asa reiese.

        Apreciază

      • Mirela said, on ianuarie 6, 2015 at 9:08 pm

        Cristi,

        Când pomeneşti pe cineva la Psaltire, te aştepţi la efecte ale rugăciunii, dar asta nu înseamnă că te aştepţi la moartea celui pomenit sau să i se întâmple ceva rău. Însă cred că este firesc să nădăjduieşti la o izbăvire a ta dintr-o problemă căreia nu-i găseşti vreo soluţie şi pe care simţi că nu o mai poţi duce. Personal, eu nu cred că fratele care şi-a pus duşmanii personali la Psaltire s-a bucurat de moartea unuia dintre ei, ci doar că s-a bucurat de salvarea care i-a venit cu ajutorul lui Dumnezeu. Repet, dacă fratele şi-ar fi dorit moartea aproapelui duşman, nu cred că Dumnezeu i-ar ascultat o atfel de rugăciune, ci ea s-ar fi întors împotriva lui însuşi.
        Poate că exprimarea lui nu a fost cea mai fericită şi lasă loc unor interpretări negative, dar, când eşti în situaţii foarte grele, se mai întâmplă.

        Apreciază

  20. Mihai said, on ianuarie 5, 2015 at 11:30 pm

    Un loc de munca pt un sarman.
    Azi am intalnit un om sarac, aproape de biserica Sf. Spiridon din Bucuresti .
    Care cersea si totodata ar fi vrut sa lucreze. Are in jur de 40-50 de ani dar pare sa poata face efort fizic. Din cate mi-a zis nu are un loc de munca si din cauza asta este pe strazi.
    Daca cineva poate sa il ajute , poate sa treaca pe la intesesectia strazilor Ecaterina cu Bibescu Voda si ii ofere detaliile necesare sau pot trece eu pe acolo si i le transmit eu.
    Puteti sa ma sunati pe 0766596978 sau sa imi dati un mail pe mjeleriu@gmail.com

    Doamne ajuta!

    Mihai

    Apreciază

  21. Mihai said, on ianuarie 6, 2015 at 12:12 am

    eu nu am inteles NICIODATA chestia asta: „ma duc sa platesc la manastire”! nu m-a preocupat, dar pentru cultura mea generala o sa-mi intreb duhovnicul. oricum e destul de sinistru si nu cred. sincer.

    Apreciază

    • o oarecare said, on ianuarie 6, 2015 at 8:09 am

      La o manastire poti lasa pomelnice pentru vii si pentru morti. E foarte bine sa fim pomeniti la Sfanta Liturghie, la Sfantul Maslu, la Acatist sau la Psaltire. La Sfanta Liturghie nu putem trece persoanele care care comit pacate grave si nu se spovedesc. Nu-i putem trece nici pe eretici. In schimb, la celelalte tipuri de slujbe, ii putem pomeni si pe cei care se lupta cu diverse pacate mari. Poti sa te rogi pentru dusmanii tai si poti sa ceri ajutorul preotilor sa se roage pentru ei. Pur si simplu, ceea ce ceri pentru tine ceri si pentru ei 🙂 sanatate, iertarea pacatelor, ocrotire. Rugaciunea trebuie facuta cu dragoste, nu cu ura. Iisus este iubire si ne cheama spre El folosindu-se de oameni pe care noi adesea ii percepem ca vrajmasi. Nu aruncam un medicament amar, ci mai dam si bani pentru a ni-l procura, daca vedem ca ne ajuta. Pe drumul mantuirii, multi dusmani ne pot ajuta fara sa stie mai mult decat prietenii. Ei ne ajuta sa-L cautam pe Hristos, adica sa cautam cu adevarat mantuirea. Ne umilesc, dar ne ajuta sa privim cu alti ochi Patimile Mantuitorului. De aceea, numai Dumnezeu stie sufletul fiecaruia si-l poate chema in ceasul al unsprezecelea si pe unul ca acesta la pocainta si la mantuire. Dumnezeu sa ne dea intelepciune sa ne raportam corect la cei care cauta sa ne puna in pericol sanatatea, viata sau orgoliile. Daca ne pun in pericol mantuirea, atunci porunca Domnului este ca de unii ca acestia sa ne ferim. Asadar,s-ar putea ca pe unii pe care-i percepem ca fiind prieteni sa-i privim astfel cu ochii incetosati de patimi si de pacate. Prieteniile rele strica naravuri bune – spune un proverb romanesc. Asa ca modul cum ne raportam la semeni depinde si de treapta spirituala pe care ne aflam. Cand vedem ca avem prea multi dusmani, trebuie sa vedem daca nu cumva noi insine am ajuns propriii nostri dusmani.

      Apreciat de 1 persoană

      • Mihai said, on ianuarie 6, 2015 at 12:21 pm

        stiam si eu de pomelnice 🙄 ma refeream la altceva: unii zic ca se duc sa plateasca pentru raul altcuiva sau pentru raul celui vinovat intr-o disputa.

        Apreciază

  22. anonim said, on ianuarie 6, 2015 at 12:16 am

    Ce e ala un vrajmas? Ca eu unul de cand eram mic am auzit incontinuu termenul asta de vrajmas sau dusman si nu era vorba de cei nevazuti.

    Sfat pentru cel in cauza: roagate in fiecare zi inainte de culcare pentru acea persoana, nu mult timp, doar acolo daca poti chiar si un minut. Dar neaparat in fiecare zi, si sa traiesi in continuare cu regretul ca este vina ta, stiai ca nu-i bine, chiar daca nu ar fi murit pacatul este la fel de grav ca ucidera.
    Gandestete ca acea persoana a avut o viata mai grea ca tine, cine stie prin ce a trecut in copilarie sau ce probleme si stresuri avea astfel incat sa nu fie pe placul celor sin jurul sau.

    Eu nu am nici o pregatire teologiga, dar sfatul si mustrarea asta macar ti le pot da.

    Apreciază

  23. artion said, on ianuarie 6, 2015 at 1:15 am

    urat gest sa doresti distrugerea aproapelui, numai crestinesc nu e.. nu m as mira sa fie chiar preot , cel de care zici.. insa cred ca o persoana care se roaga zi de zi si duce o viata placuta lui Dumnezeu nu poate fi usor atacata de „punerea la psaltire” ..

    Apreciază

  24. Iones said, on ianuarie 6, 2015 at 2:07 am

    OFF-TOPIC

    Britanicii se tem de „teroristi” si la gradinita: Ce ii asteapta pe micuti
    Angajatii gradinitelor britanice vor fi nevoiti sa raporteze micutii care risca sa devina „teroristi”, potrivit unor planuri intocmite de Ministerul britanic de Interne.

    http://www.ziare.com/international/terorism/britanicii-se-tem-de-teroristi-si-la-gradinita-ce-ii-asteapta-pe-micuti-1341533

    Bancher newyorkez găsit mort în apartamentul său
    http://adevarul.ro/international/statele-unite/bancher-newyorkez-gasit-mort-apartamentul-sau-1_54aa877c448e03c0fd52b431/index.html

    Apreciază

  25. Ina said, on ianuarie 6, 2015 at 7:47 am

    Daca omul ar fi inca inocent, in sensul biblic, nu cred ca ar realiza ca are dusmani si care sint acestia. Ar sti doar sa-si iubeasca aproapele. Cita vreme facem aceasta, nici dusmani nu avem. Si chiar daca ar fi, prin ce ne-ar atinge daca nu i-am cunoaste? Dusmanii sint mai mult o creatie a mintii noastre, o reactie a lumii la felul in care noi o privim.

    Vedeti, si dumneavoastra ati interpretat din propriul punct de vedere, desi mesajul pe care l-ati primit e ambivalent.
    Poate ca fiind „pus la psaltire” vrajmasul a fost iertat de om si drept urmare si de Dumnezeu? Iar in urma iertarii, a fost eliberat de suferinta trupeasca. Nu stiti oare ca multi nu se duc pe ceea lume pina nu se spovedesc – adica pina ce nu prmesc iertarea? Poate ca iertarea ii lipsea omului care-si facuse datoria printre noi. Sa-ti iubesti dusmanul e crestineste, dar nici sacrificiul dusmanului nu-i mic, el e cel fara de care nu ai invata o lectie de iubire.

    Apreciază

  26. RomeoB said, on ianuarie 6, 2015 at 8:16 am

    Niciodata nu te rogi pt raul altuia. Te rogi:

    1. pentru indreptare
    2. pt imblanzire
    3. pt ca sa-l opreasca Dumnezeu sa mai faca raul… (un exermplu se gaseste in Limonariu si reluat parca in Proloage)

    ! DUMNEZEU HOTARASTE !

    Apreciază

    • RomeoB said, on ianuarie 6, 2015 at 8:35 am

      In Limonariu parca, un sfant se roaga cam asa pt un preot care produce sminteala multa:

      „Doamne ajuta-l sa se indrepte dar daca nu se indreapta opreste-l sa mai faca raul.”

      Respectvul preot sufera moarte napraznica. Au fost dezbateri: a facut sau nu bine sfantul; cu argumente pro si contra. Un sfant a sintetizat spunand ca decizia de a ingradi raul este corecta. Trebuie identificata sursa textului, si analizate toate detaliile.

      Noi crestinii nu vrem raul semenilor, DAR AVEM OBLIGATIA DE A INGRADI RAUL CU MIJLOACELE LASATE DE SFINTII PARINTI ! IN HOTARELE SFINTILOR PARINTI.
      TEMA NU PREA E TRATATA SISTEMATIC NICAIERI. SI PROBABIL NU SE POT DA SFATURI GENERALE.

      Cand toate mijloacele de indreptare sunt epuizate, ne rugam la Dumnezeu pt a ingradi raul, dupa stiinta Sa.

      Dupa parerea mea, trebuie avuti in vedere vrajmasii credintei si apupritorii neamului romanesc.

      Cei care ne asupresc, ne curata de pacate si primim plata pt rabdare.

      Sf Mc Stefan s-a rugat pt asupritori. si l-a intors pe Saul/Pavel la dreapta credinta.

      Apreciat de 2 persoane

      • Ina said, on ianuarie 6, 2015 at 9:57 am

        N-ar fi mai bine sa cereti in rugaciune aceleasi lucruri pentru voi insiva?

        Apreciază

      • RomeoB said, on ianuarie 6, 2015 at 10:59 am

        La vreme de razboi, crestinul are voie sa omoare, si i se socoteste ca dragoste de neam, Canonul este mic.
        Problema zilelor noastre – de vreo 200-300 de ani provine din faptul ca razboaiele nu mai sunt ca pe timpuri. Vrajmasii tarii si ai credintei sunt printre noi; nici nu-i prea cunoatem pe toti…

        Cum lupti impotriva lor, e o provocare. A nu face nimic, nici cu rugaciunea (INCLUSIV PSALTIREA), si sa-i lasi sa-si faca de cap e foarte grav – DEZERTARE… Mentalitate de iehovist. TREBUIE SA FACEM CE TINE DE NOI.
        PUSI LA PSALTIRE…

        E drept ca pe crestinul ortodox il apara Dumnezeu, cat este in pravila, spovedit daca nu si impartasit…

        Apreciază

      • RomeoB said, on ianuarie 6, 2015 at 2:53 pm

        @Ina: N-ar fi mai bine sa cereti in rugaciune aceleasi lucruri pentru voi insiva?

        Cand cineva te loveste peste obraz, intorci si celalat obraz.
        Un sef de stat ( care trebuie sa apere cetatenii statului care l-au pus in frunte ) poate declara razboi daca apara binele si pe cei buni contra celor rai.

        O explica Steinhardt in Jurnalul fericirii: Chamberlain – fost prim ministru englez, dupa invazia Cehoslovaciei mi se pare, a spus ca nu declansaza razoi contra lui Hitler „pt ca e om cu frica lui Dumnezeu si nu vrea sa moara oameni nevinovati”.
        Steinhardt ii da dreptate ca om, dar arata ca, ‘primul ministru’ de la Londra avea obligatia sa porneasca razoiul impotriva Germaniei, pt a opri ascensiunea nazismului, care dorea sa cucereasca lumea.

        Stefan cel Marea aparat poporul roman de ‘religia’ islamica ce dorea distrugerea poporului drept-credincios.
        Cu cateva zile inainte de a muri, a descapatanat catia boieri tradatori.

        SI A AJUNS IN SINAXARE !

        PS: Spunea cineva ca in cazul in care ar fi facut azi ceea ce a facut acum 500 de ani, a fi ajuns cu siguranta sa fie condamnat la Haga.

        Apreciază

  27. Mihail said, on ianuarie 6, 2015 at 1:12 pm

    A auzit cineva de Zinovii Otenskii? Este un sfant rus care a scris niste proorociri despre pecete. Eu am cautat dar nu gasesc proorocia. Cred ca se gaseste in rusa dar nu stiu rusa. Am aflat de sfant din filmul acesta https://www.youtube.com/watch?v=WeQG8NJtMH8

    Apreciază

  28. Ina said, on ianuarie 6, 2015 at 6:52 pm

    @ RomeoB: ce legatura are discutia de aici cu razboiul? Dumneavoastra ati scris: „Niciodata nu te rogi pt raul altuia. Te rogi:

    1. pentru indreptare
    2. pt imblanzire
    3. pt ca sa-l opreasca Dumnezeu sa mai faca raul… (un exermplu se gaseste in Limonariu si reluat parca in Proloage)” .
    Lumea e plina de astfel de ortodocsi care mor de grija altuia insa se imbrincesc la Florii ca sa smulga salcia din mina preotului.
    De ce sa ne rugam pentru altii, cerind aceste lucruri, in loc sa le cerem pentru noi insine? Daca le-am cere cu totii in rugaciune pentru noi insine, n-am fi oare cu totii mai buni? Credeti ca veti mosteni Imparatia cerind pentru altii ceea ce dumneavoastra insiva nu reusiti sa atingeti? Si de ce sa ne rugam duma Limonariu si mai stiu eu ce alte carti, cind avem in Evanghelie singura rugaciune de care avem nevoie?

    Apreciază

    • RomeoB said, on ianuarie 7, 2015 at 12:21 pm

      @Ina
      Imi pare rau, dar nu pot mai explicit: atuci cand tara este jefuita, poporul asuprit, smintela devine discurs oficial NU STAI CU MANILE IN SAN !
      Daca n-ai curajul sa iesi in fata, sa te impotrivesti pe fata nemerinicilor cum au facut multi din Sfintii martiri legionari, o faci cu PSALTIREA. Dumnezeu ingaduie in ultima instanta.

      PS: Ai grije ca esti atinsa grav de virusutl umanimelor. Si cu avertiza Sf iustin Popovici, „toate umanismele, incepand cu cele prerenascentiste si terminand cu cele moderne, TOATE SUNT EREZII”.

      Apreciază

  29. sherlock_holmes said, on ianuarie 6, 2015 at 9:31 pm

    @ Ina

    Spunea parintele Steinhard ca Daruind,vei dobindi! Rugindu-te pentru altul,primesti si tu ceea ce te rogi,cu atit mai mult.Crestinismul nu este o credinta a egoismului,sau numai a mintuirii personale ( cine va voi sa-si salveze sufletul,si-l va pierde …) ci una a daruirii,a sacrificiului pentru cei pe care ii iubesti,iubirea insasi presupune existenta altcuiva asupra caruia sa-ti exprimi aceasta traire ( nu te poti iubi pe tine insuti ) mintuirea se petrece in Biserica,unde ne sintem unii altora madulare.,traim in comuniune si ne ajutam unii pe altii pe drumul mintuirii.Tot in Evanghelie se spune,rugati-va unii pentru altii,nu numai cu rugaciunea domneasca,probabil ca nu esti de credinta ortodoxa …

    Apreciază

  30. Paul222 said, on ianuarie 6, 2015 at 11:05 pm

    Va rog sa va uitati pe pagina aceasta, am aflat in seara asta de ea, este o hula continua si o bataie de joc demonica la adresa Sfintilor a Maicii Domnului si Hristos. https://www.facebook.com/pages/Academia-Na%C8%9Bional%C4%83-de-Ortodoxism-Patriotic/463639510335368?fref=ts Am citit undeva ca este o pagina sprijinita din spate de ASUR ceea ce nu m-ar mira. Cum ar trebui sa reactioneze un bun crestin la aceasta pagina hulitoare, care sminteste si defaimeaza pe Dumnezeu si Biserica sa, zi de zi???

    Apreciază

    • johny said, on ianuarie 8, 2015 at 9:22 pm

      Foarte simplu…daca a ajuns din intamplare,sa inchida pagina imediat.Si dupa mine,asemenea pagini e mai bine sa nici nu fie date ca si link-uri,asa cu cat mai putini gasesc acea pagina, smintitoare pentru cine nu e intarit in credinta,cu atat mai bine.Si pentru cei credinciosi,nu e bine sa-si spurce nici macar privirea cu asemenea necuratii.

      Apreciază

  31. Crisan said, on ianuarie 20, 2018 at 5:22 pm

    Buna poti sa imi spui cum i ai pus la psaltire..?

    Apreciază

  32. Lenuta said, on noiembrie 30, 2018 at 9:37 am

    Ce trebue sa citesc din psaltire.cand, astept raspuns

    Apreciază

  33. Vlăduț said, on octombrie 27, 2020 at 11:02 pm

    Doamne ajuta ce psalmi ați citit pt vrasmas

    Apreciază

  34. CONSTANTIN IORDACHESCU said, on iulie 11, 2023 at 11:32 pm

    Aici gasiti citita toata psaltirea: https://www.youtube.com/watch?v=xcHfl2f63FM&list=PLwgiajst_MlAXL_laZKGA_-6pnxWEYs36

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.