SACCSIV – blog ortodox

Sfantul Teofan Zavoratul: Modul crestinesc de a intampina ANUL NOU

Posted in ANUL NOU by saccsiv on decembrie 31, 2014

Iata ce putem citi la Modul creştinesc de a întâmpina anul nou:

Aduceţi-vă aminte cum aţi întâmpinat mulţi dintre voi anul cel nou, şi acum judecaţi singuri, cu sânge rece, dacă seamană asta cu ceva cât de cât creştinesc! Să jucaţi carţi până la miezul nopţii ori să pălăvrăgiţi despre toate fleacurile, iar la miezul nopţii, la hotarul dintre anul vechi şi anul cel nou, să luaţi paharele şi să vă învârtiţi – ce înseamnă asta?

Ce noimă e aici? Dumnezeu, Stăpânul vremii şi al vieţii noastre, ne-a dat să încheiem un an şi să intrăm în altul. În această clipă de trecere ce se cuvine oare ? Să ne înălţăm mâinile către cer şi să dăm mulţumită Domnului pentru milele Sale cele trecute şi să-L rugăm să prelungească bunăvoirea Sa şi pe viitor.

(Sfântul Teofan Zăvoratul, Predici, Editura Sophia, Bucureşti, 2009)

Cititi va rog si:

VINE REVELIONUL BETIILOR SI AL DESFRAULUI. Cum ne invata insa Sfantul Ioan Gura de Aur ca trebuie sa ne comportam de Anul Nou?

 

33 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Laurentiu said, on decembrie 31, 2014 at 11:58 am

  Cati prieteni si cunoscuti ma privesc ca pe un ciudat, sau, mai probabil, ca pe un inadaptat social, atunci cand le spun ca ” in noaptea de Revelion” as prefera sa fiu la Manastire, in loc sa dau curs invitatiilor lor de a-l petrece impreuna cu ei… Si, atentie, nu am in cercul de prieteni, rude, cunoscuti, decat oameni care se declara crestini! Ortodocsi si catolici.

  Cat de greu, de frustrant – as putea zice, a ajuns in zilele acestea sa doresti sa te comporti ca un crestin autentic, sa vrei sa urmezi Calea, Adevarul si Viata…

  Cum sa nu iti vina sa spui, Dumnezeu fiind, inca o data, la mii de ani dupa Potop: „Nu va rămâne Duhul Meu pururea în oamenii aceştia, pentru că sunt numai trup”!

  Apreciază

  • zcalin said, on decembrie 31, 2014 at 1:21 pm

   Laurentiu,
   Cum sa te comporti crestineste? Ca un ortodox sau ca un catolic? Scuza-ma e vreo diferenta?

   Apreciat de 1 persoană

 2. stef said, on decembrie 31, 2014 at 12:21 pm

  Off topic

  Apreciază

 3. STOP RFID said, on decembrie 31, 2014 at 12:26 pm

  Marea masa a intelectualilor romani sunt slugi la stapan. Foarte rar vezi un intelectual credincios. Sfantul Serafim Rose spunea ca atunci cand a devenit crestin si-a rastignit si mintea. Astia pufaie de aroganta si se sparg in figuri de zici ca soarele se invarte in jurul lor.

  http://www.gandul.info/puterea-gandului/sarmaua-sufletului-sau-cine-te-mananca-pana-la-dumnezeu-13739780

  Apreciază

 4. Slava said, on decembrie 31, 2014 at 1:09 pm

  parintele nea spus duminica trecuta la predica „nu uitati ca anul nou e sarbatoare civila(introdusa de comunisti) si suntem inca in postul craciunului, sa fiti cumpatati unde nu vati afla iar care vor noaptea de revelion va fi slujba si rugaciune in semn ca suntem contra acestei sarbatori, iar daca vreti sa sarbatoriti inceputul anului, anul nou bisericesc este pe 14 septembrie(stilul vechi)”

  Apreciază

  • lima said, on decembrie 31, 2014 at 2:02 pm

   nu stiu ce au introdus comunistii dar celebrarea noului an dateaza de pe vremea paganilor cu 2500 de ani in urma cand se cinsteau toti zeii prin sacrificii de animale, petrecand cu sex si cu o planta de tip marijuana zilelor noastre adusa de pe regatul angliei. pana si sclavii erau recompensati in ultima zi din an iar alchemistii citeau in stele multumirea zeilor. totul pentru un an mai roditor si lupte fara pierderi majore. cateva lucruri au ramas pana in zilele noastre. am citit germansk mytologi & verdensanskuelse in engleza despre cultura nord-germanica si indo-europeana. desigur ca voi bea cateva paharele pentru ca asa este de cand lumea dar nu inseamna ca l voi uita pe Hristos, datorita caruia am abilitatea de a celebra, sunt sanatos etc

   Apreciază

   • Slava said, on decembrie 31, 2014 at 7:01 pm

    vezi ca noi nu ne intelegem, dar mai hulim si sfintii care nu stiu ce au avut in vedere (fara suparare la nimeni vorbesc de arsenie boca) eu aveam in vedere ca sarbatoarea revelionului a fost impusa de comunisti sa fie sarbatorita ca protest la sarbatoarea craciunului, sa strice lumea din post, ca chiar si voi pina la comunism sarbatoreati craciunul ca si noi pe vechi, despre asta vorbesc, si credca buneii si strabuneii nostri nici nusi inchipuiau sa sarbatoreasca ceva in post, dar dupa 70 de ani de comunism e ceva normal, asta am avut in vedere, ca e anul nou de 4500 de ani, nustiu, posibil e asa, pentru mine e post(singur din familie, restu se infrupta)

    Apreciază

   • Iani said, on decembrie 31, 2014 at 9:33 pm

    @ Slava – Revelionul se serba si inainte de comunisti, nu a fost introdos de ei. Nici stilul nou la calendar, care a fost introdus in anii 20.

    Apreciază

   • Slava said, on ianuarie 1, 2015 at 4:53 pm

    pentru lima, am in vedere ca sa introdus obligatoriu sarbatoarea la crestini odata cu venirea comunistilor

    , pentru iani, prin ce progaram se pune subtitrare, nu promit nimica, da promit sa incerc, datimi programul de subtitrare

    Apreciază

 5. horia said, on decembrie 31, 2014 at 1:42 pm

  Frate saccsiv,
  Rogu-te , daca poti sa ma ajuti cu traducerea acestui filmulet..cineva care stie rusa..

  Apreciază

 6. horia said, on decembrie 31, 2014 at 1:51 pm

  si acesta…

  Apreciază

  • cosminmatiu said, on decembrie 31, 2014 at 2:42 pm

   Cand sunt traduse va rog sa le puneti inapoi aici.

   Apreciază

  • Slava said, on decembrie 31, 2014 at 7:04 pm

   daca ma lamureste cineva cum sa scot filmul, ce program este de a pune subtitrare, pot sa incerc sa le traduc si sa le pun, (mentionez ca nici eu inca nu mam uitat aceste filme

   Apreciază

   • horia said, on ianuarie 1, 2015 at 12:05 pm

    @ Slava
    Le poti da jos cu un program.. youtube downloader
    uite aici un link – http://download.cnet.com/YTD-Video-Downloader/3000-2071_4-10647340.html
    daca ne poti ajuta pe toti sa beneficiem de traducere, ar fi extraordinar..
    sunt multe filmulete cu pr. Vasile Novicov..am inteles ca a fost omorat de masoni in 2007 sau 2008..mucenic..

    Apreciază

   • nimeni said, on ianuarie 1, 2015 at 5:19 pm

    Slava

    Mult bine ai face daca poti sa traduci filmele cu Vasile Novikov. Sunt multi care s-ar intari duhovniceste.

    E ceva de munca dar cu staruinta o poti face.

    La multi ani lui Vasile si tuturor cititorilor acestui blog!

    Apreciază

   • Slava said, on ianuarie 1, 2015 at 11:30 pm

    voi tot nati inteles intrebarea, unde e programul de subtitrare, inca odata, nu promit nimica, vreau sa incerc eu nevrednicul, datimi un program de subtitrare, ca eu nu ma pricep.

    Apreciază

 7. Carmen said, on decembrie 31, 2014 at 3:32 pm

  I wish

  Apreciază

 8. nikodim said, on decembrie 31, 2014 at 4:04 pm

  Sa incercam sa facem in locul revelionului, in care ne inchinam pentru anul care vine demonului „noroc” si suitei sale ( betia, imbuibarea, lacomia si pofta, curvia si toata nebuneala si ratacirea ce decurge din acestea), ceva placut Domnului. Va fi Hristos cu noi si in mijlocul nostru la petrecerile zgomotoase pline da ragaieli de lacomie si betie si fum de tutun, de muzici cu racnete si chiuituri bezmetice, de ganduri,intentii si fapte deocheate? Probabil ca nici ingerii pazitori nu vor fi langa noi in asemenea ambianta. Sau daca este chiar greu de facut ceva pentru Dumnezeu, macar sa incercam sa nu facem nimic si tot ar fi un castig pentru suflet. Dar cel mai bine ar fi totusi ca revelionul sa-l facem in putinele biserici unde preotii au stabilit sa se faca Priveghere de toata noaptea, sau sa ne inchinam Domnului in propriile case, in contrapondere la isteria demonica generala ce se va dezlantui in aceasta noapte pe intreaga fata a pamantului.

  Apreciază

 9. John of Romania said, on decembrie 31, 2014 at 5:27 pm

  Ia uite ce carte „duhovniceasca” am gasit pe amazon.co.uk
  http://www.amazon.co.uk/Children-Ukraine-Russia-Belarus-Moldova/dp/1470088029/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1419433905&sr=1-1&keywords=9781470088026

  I-au mai pus si steguletul la baiatul de pe icoana.

  God’s Lgbt Children in Ukraine, Russia, Belarus, and Moldova: Homosexuality Is Not Sinful, Demonic, or a Mental Illness
  by An Eastern Orthodox Bishop
  The book is in Russian and includes a full English translation. It is authored by an Eastern Orthodox Bishop for LGBT individuals in Ukraine, Belarus, Moldova, and Russia(NOTA: Adica exact acele tari post Sovietice care inca nu au intrat sub sfera de influenta a UE, cartea este din 2012, asa ca Ucraina a ajuns intre timp sa fie cu un picior in iad). The book will resonate with Eastern European LGBT persons who are „out and proud,” out to a select few, and those who live quiet lives of isolation and hopelessness. The Bishop answers a series of questions about social, political, religious, and spiritual issues that directly impact LGBT persons in Eastern Europe. His answers provide love, comfort, and support to those enduring homophobia. The questions presented reflect those that many LGBT individuals struggle with in Eastern Europe. They are answered in plain, simple language often referencing Orthodox thinkers, theologians, and philosophers from Eastern Europe. Table of Contents 1. For whom is this book written? 2. Why would a Bishop in a major Orthodox Church write this book? 3. Why am I different? 4. Should I feel ashamed? 5. Why am I lonely and isolated? 6. I’m confused. Do I have a mental illness? Am I a national security threat? 7. Will I become a pedophile? 8. Isn’t LGBT a life style choice? Don’t I have a choice not to be in a same-sex relationship? 9. Isn’t being LGBT about sex? 10. Isn’t homosexuality a problem brought in by the secular West? 11. If it’s not a lifestyle choice can I pray away this burden? 12. Will getting married to someone of the opposite sex make my same-sex attraction go away? 13. If it is normal to be LGBT, how can so many people in society, religion, and government be wrong? 14. I’m scared. What should I do? 15. What about government law? 16. Should I tell my parents or close friends that I’m LGBT? What if they reject me? 17. Am I a sinner for wanting to love and be loved? 18. Religious leaders call me a sinner. Aren’t they God’s representatives? 19. Am I rebelling against God’s natural order? 20. Doesn’t God condemn what I am in the Bible? 21. Is HIV and AIDS God’s punishment of homosexuals? 22. Will I burn in hell? 23. Am I trying to change the Word of God or Church Tradition by wanting to be accepted as a LGBT person? 24. How can I be lesbian, gay, bi-sexual, or transgender and still be a good Christian? 25. What is the Rainbow Flag? What is the Pink Triangle? 26. What does God expect of me as a LGBT person? 27. Am I blessed for being different? 28. What must I always remember? Prayer Resources LANGUAGES: RUSSIAN & ENGLISH

  Apreciază

  • John of Romania said, on decembrie 31, 2014 at 5:32 pm

   Si autorul, cica autorul este un „Episcop ortodox” anonim. Probabil e o abureala, desi nu m-ar mira sa fie real.

   Apreciază

 10. Iani said, on decembrie 31, 2014 at 5:33 pm

  Totusi, daca se petrece cu masura, fara exagerari, fara betii si altele, un pic de distractie e binevenita, nu o putem tine numai intr-un post…… Iertare daca gresesc.

  „15. Era cineva, ce vana prin pustie dobitoace salbatice si a vazut pe avva Antonie glumind cu fratii si s-a smintit.

  Iar batranul vrand sa-l incredinteze pe el, ca trebuie cate putin sa se pogoare fratilor, i-a zis lui : pune sageata in arcul tau si intinde. Si a facut asa. Si a zis lui : intinde iarasi. Si a intins. Si iarasi i-a zis : intinde.

  Si a zis lui vanatorul : de il voi intinde peste masura, se frange arcul.

  Zis-a lui batranul : asa si la lucrul lui Dumnezeu, daca peste masura vom intinde cu fratii, degrab se rup. Deci trebuie cateodata si cate putin a ne pogora fratilor.

  Acestea auzind vanatorul, s-a umilit. Si mult folosindu-se de la batranul, s-a dus.” (Patericul egiptean)

  Apreciază

  • salutari din cluj said, on decembrie 31, 2014 at 7:16 pm

   Pai da, fiecare cum considera, insa ideea este ca niciodata inainte de Sfanta Liturghie nu se petrece asa, ci in priveghere. De ce? Pt ca normal ar fi ca fiecare crestin sa se poata impartasi la fiecare Sf Liturghie. Asta e ideea. ori daca mai importante sunt dansul, mancarea bautura glumele, etalarea toaletelor, inseamna ca asta am ales si asta avem. A doua zi mergeti la Biserica? Direct de la petrecee sau cum? Ma iertati si Dumnezeu sa ne ierte pe toti.
   La multi ani!

   Apreciază

 11. AKRITAS said, on decembrie 31, 2014 at 5:37 pm

  Anul nou incepe atunci cind incepe anul agricol, la 1 septembrie.
  Anul nou la 1 ianuarie este iarasi o inselaciune si viclenie specifica occidentului apostat iudeomason, pentru a eclipsa si desfiinta sarbatorile crestine din aceasta perioada a anului. Cum s-a ajuns aici?

  In anul 33 dupa Hristos, un popor nerecunoscator, striga: “rastigneste-l, rastigneste-l…singele lui sa cada asupra noastra si asupra copiilor copiilor nostri”, in fata cui striga? In fata lui Pilat. Cine era Pilat? Era reprezentatul unui imperiu. Imperiul Roman. Asadar, occidentul a avut sansa atunci, sa nu fie de partea Răului.
  Dar a ales sa fie de partea Răului, participind la deicid. Pentru ca evreii nu au inteles in nebunia lor ca via s-a luat de la ei si s-a dat neamurilor, datorita indaratniciei si nerecunostintei lor. Adica occidentul a ales calea imperialismului, a puterii absolute, a lacomiei de bani si de putere.
  A doua sansa de intoarcere a occidentului nelegiuit la calea Adevarului, a fost in anul 330, la data de 11 mai, cind Sfantul Imparat Constantin cel Mare inaugureaza cu fast capitala noului imperiu crestin : Constantinopolul. Elita romana, senatorii, bogatii Romei, nu au dorit sa il urmeze pe Imparat, fiind atrasi mai mult de paganism, de zeii romani, decit de crestinism. De aici a pornit ca un tavalug toate conflictele intre occident si orient, intre latini si greci, intre catolici si ortodocsi:
  -momentul 589, cind la Toledo se impune unilateral dogma filioque,
  -momentul 25 decembrie 800, cind Carol cel Mare este incoronat ca Imparat de papa, uzurpind titlul de drept al Imparatului Bizantin,
  -deoarece papa considera ca are un protector,un imparat(renuntind la protectia Imparatului Hristos) latinii vin “ca niste mistreti’ in Bulgaria dupa cum bine zice patriarhul Fotius, in 867.
  -a urmat momentul 1054, cind cardinalul Humbert decide el schisma, chiar daca in acel moment nu mai avea un superior deoarece papa murise…

  ….-alt moment este 1204, jefuirea Constantinopolului de catre occidentali, dovedind de fapt adevaratele lor intentii imperialiste si de sete de bogatii si putere.
  -alt moment este acela declansat de pericolul otoman cind occidentul conditioneaza ajutorul militar de renuntarea la ortodoxie: sinodul Ferarra-Florenta din 1438. In acest context al caderii Constantinopolului, primul ministru al Imperiului Bizantin, Notaras declara cu curaj :”mai bine turbanul sultanului, decit mitra papei’, ceea ce a fost benefic pentru ortodoxie, chiar daca el, impreuna cu cei doi fii, au sfarsit ucisi de sultan.
  ceea ce a urmat este urmarea fireasca a renuntarii la Adevar: aparitia sectelor, razboaiele religioase, inchizitia, exterminarea popoarelor din Africa, merica mayasii, aztecii, jefuirea aurului in schimbul margelelor colorate, exploatarea sclavilor din Africa,aparitia cuibului satanei : Anglia, aparitia in secret, in intuneric, a masoneriei in secolul al 18-lea, revolutiile masonice engleza, franceza americana, care au adus uriciuna pustiirii, si au pervertit Adevarul. Practic, acum se reuneste gloata si judecata oportunista latina din anul 33, care strigau ca posedatii: “rastigneste-l, rastigneste-l”! Dar acum Hristos este rastignit prin atacarea statului care isi revendica puterea de la Dumnezeu, si inlocuit in mod viclean si pervers de principiul masonic, ca statul, imparatul, regele, isi revendica puterea de la popor.
  Astfel ca in acest secol 19, numit si secolul natiunilor, adica emanciparea natiunilor aflate sub tutela imperiilor, este atacata in special ortodoxia, statele ortodoxe, prin “eliberarea”de sub tutela imperiului otoman(Grecia, Serbia, Bulgaria,Tarile Romane)si intrarea acestora sub influenta occidentala pentru a fi exploatate si jefuite sistematic, ca un „lucru bun facut”, nemteste, cand taranii luptau pentru independenta in opinci si cu arme ruginite, alaturi de fratii rusi, iar lupii, strainii, jefuiau tablitele de aur descoperite la Sinaia pentru un lucru bun facut, pentru ei desigur :castelul Peles. Si…acordand privilegii strainilor(eliminarea art. 7 din constitutie pentru a favoriza pe evrei, fapt ce a dus la momentul dramatic 1907, cand strainii si tradatorii ucid 11000 de tarani) pentru a ocupa tara, resursele, pamantul pentru care stramosii nostri si-au varsat sangele la : Posada, Rovine, Calugareni, Vaslui, Plevna, Vidin, Marasesti, Oituz…cu sprijinul strainilor si tradatorilor, iudeomasonilor, scoliti in lupanarele occidentului cum bine zicea marele patriot martir Mihai Eminescu, asa cum se intampla in zilele noastre cand pamantul sfant stramosesc este acaparat cu milioanele de hectare de straini!
  …Batalia decisiva s-a dat in razboiul Crimeii 1853-1856, cind occidentul deja stapinit in buna parte de satana, prin slujitorii fideli iudeomasonii, au ajutat pe turci in razboi impotriva rusilor.
  A urmat comunismul inventat tot de iudeomasoni in occidentul nelegiuit, pentru ca imperiul tarist inca mai rezista…(primul guvern comunist sovietic e format in proportie de 85% din evrei) razboaie mondiale, conflicte, crize, terorism, atentate, bancherii hoti, cipuri, carduri, informatica, globalizare…pentru a induce haosul, saracia, invadarea si cucerirea popoarelor….uniuni imperialiste satanice anticrestine de desfiintare a popoarelor, a culturii, familiei, traditiei…”unitatea politica, nu cea economica a Europei, va schimba fata pamantului”- zice Ben Gurion.
  Oare ne mai miram de ce occidentul promoveaza multiculturalismul si il recomanda la nivel de politica de stat : “drepturi” ale minoritatilor, homosexualilor, in defavoarea majoritatii, promovarea expansiunii islamice in Europa…nu este clar ca ei fac asta tocmai pentru desfiintarea natiunilor, a culturii, traditiei, familiei….pentru jefuirea resurselor si transformarea popoarelor in populatii, in colonii de sclavi la mana imperialismului occidental iudeomasonic ?

  Apreciază

 12. ACRONIM said, on decembrie 31, 2014 at 5:48 pm

  Ia uitaţi, cică, de când a comentat un frate la saccsivs, pagina Nazistul legionar a schimbat faza cu almeea, şi citez: „ATENŢIE, NU INTRAŢI PE ALMEEA DEOARECE PROMOVEAZĂ MAGIA ALBĂ ŞI CARE NU E BUNĂ PENTRU ORTODOCŞI! SCUZAŢI DE GREŞEALĂ!” E bine că promozează articole saccsivs, are şi el greşelile luio dar, face ceva bine… Apropo: Cică are doar 4 like-uri! :))))

  Apreciază

 13. geo said, on decembrie 31, 2014 at 7:04 pm

  Cind eram in liceu, profesorul de filozofie, ne-a zis ceva interesant: de ce sa sarbatoresc revelionul? Ce sarbatoare e asta? Ca sa ce? Singura sarbatoare romaneasca, crestineasca este Craciunul…atunci nu am realizat desi ceva ceva se trezise in mine…de citiva ani fie stau acasa fie daca pot merg la biserica…

  Apreciază

 14. Graiul Ortodox said, on decembrie 31, 2014 at 8:55 pm

  La multi binecuvantați și fericiti ani frate Vasile!

  Sfântul Vasile cel Mare și moș crăciun de Sfântul Iustin Popovici

  https://graiulortodox.wordpress.com/2014/12/31/sfantul-vasile-cel-mare-si-mos-craciun-de-sfantul-iustin-popovici/

  Apreciază

 15. Mihail said, on decembrie 31, 2014 at 9:14 pm

  fratilor Domnul nostru Iisus Christos ne-a zis sa alchimizam raul prin iubire. Domnul nostru ne-a zis ca raiul e in noi. adica cum, adica sa nu raspundem la rau cu rau, sa fim blanzi, sa iubim. daca o sa cautati sa vedeti icoana cu sfantul Petru si Pavel o sa vedeti doi oameni care se iubesc ca doi copii, asa cum sa ne ajute Dumnezeu sa ne iubim si noi. Amin! Un an al iubirii! Doamne ajuta!

  Apreciază

 16. doug said, on ianuarie 1, 2015 at 4:15 am

  Jack daniels un mod de a intampina revelionul :))

  Apreciază

 17. horia said, on ianuarie 1, 2015 at 10:32 pm

  @Slava
  Ai vazut comm ul meu?? Ai mai intrat pe aici, sau…
  astept daca poti sa traduci filmuletele cu pr Vasile Novikov..toate de pe youtube..

  Apreciază

 18. ines said, on ianuarie 2, 2015 at 1:33 am

  Diavolul a aparut pe un televizor

  http://www.marturieathonita.ro/diavolul-de-pe-televizor/

  Apreciază

 19. […] Sfantul Teofan Zavoratul: Modul crestinesc de a intampina ANUL NOU […]

  Apreciază

 20. […] Sfantul Teofan Zavoratul: Modul crestinesc de a intampina ANUL NOU […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: