SACCSIV – blog ortodox

Laura Codruta Kovesi, DNA: Eliminarea legii Big Brother in urma deciziei CCR are un impact negativ

Posted in Uncategorized by saccsiv on noiembrie 21, 2014

   Dupa cum stiti:

CCR: Legea cartelelor prepay doar cu buletinul e neconstitutionala

   Iata ce putem citi la Kovesi vrea sa lucreze ca FBI: Tot sistemul judiciar asteapta Legea Big Brother (Video):

Eliminarea legii Big Brother in urma deciziei CCR are un impact negativ si important asupra intregului sistem judiciar, care asteapta un nou proiect normativ pe aceasta tema.
S-au inchis foarte multe posibilitati de investigare si dovedire a unor fapte de coruptie, afirma procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi, pentru Ziare.com.
Legea 82/2012, declarata neconstitutionala de CCR in luna august, prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de Internet sa retina timp de 6 luni anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave.
Este extrem de dificil sa ne adaptam la noile realitati. Putem face interceptarea comunicatiilor si verificarea unor listing-uri telefonice doar pentru viitor. Dar de foarte multe ori avem nevoie de aceste informatii si pentru trecut. Acest lucru se facea cu autorizatie de la judecator, care e un magistrat independent. Orice autorizatie solicitata de DNA putea fi verificata oricand sub aspectul legalitatii si al temeiniciei. Noua ni se pare nedreapta anularea acestei legi.
Un element care ne incurca foarte mult nu e neaparat retinerea datelor. Pentru ca operatorii de telecomunicatii le pastreaza oricum in scopuri comerciale. Ne incurca foarte mult interdictia de a le folosi. Nici bancile nu pastreaza date ca sa le folosim noi in anchete, nici ANAF nu pastreaza date ca sa le folosim noi in anchete, nici cazierul judiciar, dar daca sunt pastrate, la solicitarea organului judiciar, ele trebuie folosite in investigatiile noastre. Incercam sa ne adaptam din mers„.
Procurorul sef DNA considera extrem de important ca s-a pus in discutie elaborarea unui nou proiect de lege care sa acopere viciile indicate in decizia CCR: „Asteptarile mele de la Guvern, de la Parlamentul Romaniei sunt ca aceasta lege sa fie adoptata cat mai repede. Noi avem nevoie de aceasta lege in anchetele noastre si procurorii de la alte parchete au nevoie, tot sistemul judiciar asteapta aceasta lege”.

Laura Codruta Kovesi a atras atentia asupra faptului ca o conditie a eficientei DNA este ca atat competentele, cat si instrumentele DNA sa nu fie diminuate: „Aud de anchetele procurorilor americani.Ne dorim si noi instrumentele procurorilor americani sau ale colegilor din Europa. Dar daca la fiecare modificare legislativa ele sunt taiate, ne va fi mai greu. Trebuie sa fim sprijiniti, sa avem o lege noua care sa ne ajute sa reglementam mai bine acest cadru al retentiei datelor, fara el nu putem lucra”.

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Radu said, on noiembrie 21, 2014 at 3:34 pm

    Cica traim in democratie da da sigur cum sa nu….

    Astia vor sa ii depasesca in eficienta pe aia de la NKVD CIA MOSSAD sau Securitatea lui nea Nicu

    Astea sunt minciuni de ale lor nu au nevoie de asa ceva ca sa ii gaseasca pe „corupti” asta e un pretext

    Nu stiu de ce nu apare si efectul de domino si in cazul cartii de identitate biometrice si aia de sanatate ca doar e acelasi lucru si acelasi fenomen…
    E normal sa se poata da un verdict de lipsa de constitutionalitate si in cazul documentelor biometrice
    Pe ce temei ni se impune sa acceptam prostiile alea?

    Apreciază

  2. Paul said, on noiembrie 21, 2014 at 6:03 pm

    Cand infractorii contribuie la elaborarea,votarea si aplicarea legilor,asa cum asistam in fiecare zi,ce sperante de viitor poate avea cetateanul de rand ?

    Apreciază

    • Mihail V said, on noiembrie 21, 2014 at 8:49 pm

      ….Kovesi ne spune cum DNA a devenit un fel de vătaf care face naţionalizări în folos propriu prin mecanismul pui ochii pe cine vrei, faci ceva interceptări, că tehnica necesară o ai în curte, trimiţi dosarul spre judecată la nişte foşti procurori vopsiţi judecători, care ştiu bine ce au de făcut, bagi omul la puşcărie pe ani de zile, îi confişti averea şi beneficiezi de ea.

      http://www.eazi.ro/actualitate/dna-srl

      DNA a indisponibilizat bunuri şi valori în valoare de peste 140 de milioane de euro în primele zece luni, ale acestui an, sumă pe care Kovesi o vrea direct la dispoziţia sa şi nu virată la bugetul de stat.

      „Bugetul DNA este de 20 de milioane de euro. Ne-am asigurat bugetul pe următorii 10 ani, cel puţin. De aceea, sper să nu fie discuţii (!) pentru că am solicitat o mică suplimentare, până la 25 de milioane de euro“, a spus Kovesi. Într-un amplu interviu acordat pentru Ziare.com.

      Şefa DNA spune că, urmare a dosarelor instrumentate în acest an, s-a dispus confiscarea a 30 de milioane de euro, bani care urmează să fie recuperaţi prin confiscări executate de ANAF.

      „Suntem foarte atenţi la felul în care se execută măsurile asiguratorii. DNA este un contributor (!!) serios la bugetul de stat. Toţi vrem bani mai mulţi şi, în fiecare an, când se face bugetul, sunt discuţii: unde tăiem şi unde mai punem. Sper ca, anul acesta, să nu existe această discuţie în cazul DNA“, a avertizat public Kovesi.

      În plus, DNA are nevoie de mai mulţi procurori. „În 4.800 de dosare lucrează aproximativ 90 de procurori. Tot ce se vede se face cu 90 de procurori! O activitate complexă cu număr redus de procurori. În ultimul an şi jumătate, în DNA au venit 30 de noi procurori, o parte de la alte structuri de Parchet; ştiam că sunt foarte buni şi i-am contactat.

      Sunt şi procurori care au plecat de la DNA la alte structuri.

      Am majorat schema cu 50 de poliţişti, anul acesta. Dar, din perspectiva ultimelor modificări legislative şi a recentelor decizii CCR, cred că se impune majorarea numărului de procurori. Avem nevoie să fim sprijiniţi cu un buget corespunzator, să extindem resursa umană“, a mai spus procurorul şef al DNA.

      După completarea schemei de procurori şi angajarea a 50 de noi poliţişti, DNA are nevoie şi de un sediu nou! Kovesi îşi doreşte, de fapt, o autonomie în folosirea efectelor materiale ale sentinţelor, invocând incapacitatea MF de a vinde la un preţ bun imobilele confiscate.

      „Nu trebuie să le vinzi! Multe instituţii se plâng că nu au sedii. Şi DNA are nevoie de un sediu mai mare! De ce să plătim chirie sau să cumpărăm un sediu? O să verific toate imobilele confiscate în baza dosarelor DNA, pentru că avem nevoie de un nou sediu şi am să fac demersuri să îl primim“, şi-a dezvăluit intenţiile Kovesi.

      Întrebată dacă ar fi interesată de clădirea Intact, confiscată odată cu condamnarea lui Dan Voiculescu, în dosarul ICA, şefa DNA a răspuns că „vom fi atenţi cum vor fi gestionate“!

      Cu alte cuvinte, Kovesi ne spune cum DNA a devenit DNA un fel de vătaf care face naţionalizări în folos propriu prin mecanismul pui ochii pe cine vrei, faci ceva interceptări, că tehnica necesară o ai în curte, trimiţi dosarul spre judecată la nişte foşti procurori vopsiţi judecători, care ştiu bine ce au de făcut, bagi omul la puşcărie pe ani de zile, îi confişti averea şi beneficiezi de ea.

      Bravos, naţiune!

      Statul poliţienesc să rămână!

      Procurorul şef al DNA se opune vehement iniţiativei legislative a senatorului PSD Şerban Nicolae privind pedepsirea cu închisoare a celor care dezvăluie informaţii din dosare penale nepublice.

      „Nu se impune o asemenea reglementare. Există prevederi legale pentru situaţiile în care informaţii nedestinate publicităţii ajung în posesia publicului, indiferent cum. Nu e nevoie de o incriminare specială doar pentru dosarele penale“, spune Kovesi, fără a da, însă, un singur exemplu despre cum şi cine a fost pedepsit pentru sutele de interceptări care au apărut prin presa prietenă a DNA şi a lui Kovesi. Inclusiv şefa DNA a trimis, de pe mail-ul propriu, către un anume ziar, informaţii dintr-un anume dosar.

      Apreciază

  3. ETRN said, on noiembrie 21, 2014 at 8:17 pm

    Ar fi interesant de știut CARE ANUME sunt „instrumentele procurorilor americani sau ale colegilor din Europa”. Poate sunt utilizatori care cunosc speța. Eu, din câte știu, legile din diferitele țări nu permit urmăriri de genul celor la care se referă Kovesi, așa, cu una, cu două, așa cum lasă ea să se înțeleagă. Greșesc?

    Apreciază

  4. aha said, on noiembrie 21, 2014 at 8:20 pm

    pai da , cum sa nu. si diavolii tot asta fac. monitorizeaza fiecare miscare a noastra ca la judecata sa ti le puna in fata. numai ca exista si Dumnezeu, din fericire. ca altfel nu ar scapa unul!

    Apreciază

  5. […] Laura Codruta Kovesi, DNA: Eliminarea legii Big Brother in urma deciziei CCR are un impact negativ […]

    Apreciază

  6. […] Laura Codruta Kovesi, DNA: Eliminarea legii Big Brother in urma deciziei CCR are un impact negativ […]

    Apreciază

  7. […] Laura Codruta Kovesi, DNA: Eliminarea legii Big Brother in urma deciziei CCR are un impact negativ […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.