SACCSIV – blog ortodox

Pentru avocati: CARDUL DE SANATATE incalca CONSTITUTIA? Sa intrebam AVOCATUL POPORULUI

Posted in CARD NATIONAL DE SANATATE, CIPURI, MEDIC by saccsiv on septembrie 21, 2014

   Intrebam eu ceva la articolul:

CCR: Legea cartelelor prepay doar cu buletinul e neconstitutionala. INTREBARE CATRE AVOCATI: Nu putem folosi aceleasi motivatii si in cazul cardurilor de sanatate sau a buletinelor cu cip?

Dar o sora mi-a sugerat sa fac mai mult decat atat. Asa ca vin cu acest apel catre avocati si catre toti cei cu o solida pregatire juridica.

Pe scurt, Judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca legea cartelelor preplatite (prepay) este neconstitutionala. Sesizarea la CCR a fost facuta de Avocatul Poporului.

Ideea ar fi sa-l sesizam la randul nostru cat mai multi pe acesta din urma si in chestiunea cardului national de sanatate, deoarece multi dintre noi consideram ca ni se incalca un drept fundamental.

Adica cineva plateste dari la stat inclusiv pentru a beneficia mai apoi la nevoie de niste chestii total sau partial gratuite. In cazul nostru, o treaba la medic. De ce un sistem sa-i interzica acest drept pe motiv ca refuza cardul? Nici nu mai conteaza motivul: religios, Big Brother, garantii insuficiente unei protectii eficiente a datelor cu caracter personal.

Evident, cele de mai sus trebuiesc asternute pe hartie in limba lor, asa ca, cine sparge gheata si ne ofera un model de sesizare sau cum s-o numi?

Daca va avea efect, sistemul va fi obligat sa ne ofere o alternativa sau si mai bine sa ne lase in pace sa beneficiem de un drept. Sau macar ca nu mai opreasca bani celor ce refuza acest card cu totul bizar.

Daca nu, sa continuam cu varianta:

Cardul de sanatate NU E OBLIGATORIU, doar ca fara el VOM PLATI CONSULTATIA. Probabil si medicamentele. CE VOR FACE CEI SARACI care refuza totusi cardul?

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. discerne said, on septembrie 21, 2014 at 5:00 pm

  Nu oricine sesizeze Avocatul Poporului. Daca reusiti in schimb sa convingeti vreo 25 de parlamentari sa il sesizeze, va doresc mult succes!

  Apreciază

 2. Irina said, on septembrie 21, 2014 at 5:55 pm

  Pai de ce sa nu reusim sa-l sesizam, daca ne strangem mai multi? Sa incercam fratilor, ca incercarea moarte n-are. Haideti sa facem ceva altfel va fi foarte greu. Eu numai cand ma gandesc la reactia alor mei ma tulbur, ca or sa ma duca obligatoriu la psihiatru.

  Apreciază

 3. Mircea Puşcaşu said, on septembrie 21, 2014 at 7:37 pm

  Nu ratati:

  Iată Sfântul !
  21 septembrie – pomenire:
  Sfintitul Marturisitor
  Părintele Dimitrie Bejan
  (1909-1995)

  http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2014/09/21/iata-sfantul-21-septembrie-pomenire-sfintitul-marturisitor-parintele-dimitrie-bejan-1909-1995/

  Apreciază

 4. Sorin said, on septembrie 21, 2014 at 7:51 pm

  Fiindca domnul Mihai Silviu Chirila de mai bine de jumate de an incearca sa faca mai mult decat sa sesizeze un avocat si lumea nu vrea sa il ajute.
  Hai sa facem si sa nu mai vorbim, iar daca nu atunci suferinta pe care o avem si care urmeaza sa vina ne o meritam pe deplin.

  Apreciază

 5. dante said, on septembrie 21, 2014 at 10:17 pm

  Ok, cu ce incepem?

  Apreciază

 6. Sorin said, on septembrie 21, 2014 at 10:24 pm

  ce am gresit frate Vasile in celelalte comentarii de nu vrei sa postezi?

  Apreciază

 7. Sită Deasă said, on septembrie 22, 2014 at 3:27 pm

  Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacienţilor prevede clar necesitatea consimțământului informat şi exprimat în scris pentru intervențiile medicale.

  “Art. 13. Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecinţele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.”

  Definiția intervenției medicale este dată la art. 1 lit. d) din aceeaşi lege astfel:”prin intervenţie medicală se înţelege orice examinare, tratament sau alt act medical în scop de diagnostic preventiv, terapeutic ori de reabilitare.”cuprinzând aşadar şi vaccinarea.

  Legea nr. 95/2006 privind reforma sănătăţii nu prevede obligația de a fi vaccinat. Articolele 374 şi 376 solicită medicului să acționeze respectând voința pacientului, iar art. 649 prevede acordul scris al pacientului pentru diagnosticul şi tratamentul cu potenţial risc (nu se face însă definirea termenului). De asemenea, art. 651 prevede că actul medical se poate face în lipsa consimțământului informat numai în situaţii de urgenţă în care lipsa acțiunii imediate ar pune în pericol viața pacientului.

  “Art. 374 – (3) Deciziile și hotărârile cu caracter medical vor fi luate avându-se în vedere interesul şi drepturile pacientului, principiile medicale general acceptate, nediscriminarea între pacienţi, respectarea demnităţii umane, principiile eticii și deontologiei medicale, grija faţă de sănătatea pacientului şi sănătatea publică.”

  “Art. 376 – (1) Cu excepţia cazurilor de forţă majoră, de urgenţă ori când pacientul sau reprezentanţii legali ori numiţi ai acestuia sunt în imposibilitate de a-și exprima voinţa sau consimţământul, medicul acţionează respectând voinţa pacientului și dreptul acestuia de a refuza ori de a opri o intervenţie medicală.”

  “Art. 649. – (1) Pentru a fi supus la metode de prevenţie, diagnostic şi tratament, cu potenţial de risc pentru pacient, după explicarea lor de către medic, medic dentist, asistent medical/moaşă, conform prevederilor alin. (2) şi (3), pacientului i se solicită acordul scris.

  (2) În obţinerea acordului scris al pacientului, medicul, medicul dentist, asistentul medical/moaşa sunt datori să prezinte pacientului informaţii la un nivel ştiinţific rezonabil pentru puterea de înţelegere a acestuia.

  (3) Informaţiile trebuie să conţină: diagnosticul, natura şi scopul tratamentului, riscurile şi consecinţele tratamentului propus, alternativele viabile de tratament, riscurile şi consecinţele lor, prognosticul bolii fără aplicarea tratamentului.

  Art. 650. – Vârsta legală pentru exprimarea consimţământului informat este de 18 ani. Minorii îşi pot exprima consimţământul în absenţa părinţilor sau reprezentantului legal, în următoarele cazuri:

  a) situaţii de urgenţă, când părinţii sau reprezentantul legal nu pot fi contactaţi, iar minorul are discernământul necesar pentru a înţelege situaţia medicală în care se află;

  b) situaţii medicale legate de diagnosticul şi/sau tratamentul problemelor sexuale şi reproductive, la solicitarea expresă a minorului în vârstă de peste 16 ani.

  Art. 651. – (1) Medicul curant, asistentul medical/moaşa răspund atunci când nu obţin consimţământul informat al pacientului sau al reprezentanţilor legali ai acestuia, cu excepţia cazurilor în care pacientul este lipsit de discernământ, iar reprezentantul legal sau ruda cea mai apropiată nu poate fi contactat, datorită situaţiei de urgenţă.

  (2) Atunci când reprezentantul legal sau ruda cea mai apropiată nu poate fi contactat, medicul, asistentul medical/moaşa pot solicita autorizarea efectuării actului medical autorităţii tutelare sau pot acţiona fără acordul acesteia în situaţii de urgenţă, când intervalul de timp până la exprimarea acordului ar pune în pericol, în mod ireversibil, sănătatea şi viaţa pacientului.”

  IN LEGATURA CU CARDUL DE IDENTITATE:

  Intrebare:
  prelevarea amprentelor sau a orcaror date biometrice
  in cadrul procesului de eliberarea a cardului de identitate
  este analiza medicala sau este o procedura juridica?…

  1) daca este procedura medicala conform punctelor de mai sus am dreptul garantat sa refuz acea analiza/procedura medicala

  2) daca este procedura juridica atunci trebuie sa existe o decizie judecatoreasca care sa ma incrimineze;

  Se poate face lumina in aceasta problema?.

  Apreciază

 8. Ionut said, on septembrie 22, 2014 at 10:36 pm

  Problema cu cardurile e mult mai extinsa. Dintr-o simpla unealta, cardurile tind sa devina un fel de stapan.
  Care e avantajul cardului bancar? Faptul ca, daca il pierzi sau iti e furat, practic nu pierzi banii.
  Insa apar cateva nereguli. Majoritatea firmelor private si institutiile de stat vireaza salariile pe card (deci esti obligat sa iti deschizi un cont bancar, cu toate comisioanele aferente). Si, un lucru despre care auzisem, dar pe care mi l-am clarificat in minte abia acum cateva minute:
  http://bancherul.ro/cum-functioneaza-mecanismul-comisioanelor-interchange-impuse-de-visa-si-mastercard-la-platile-cu-cardul-in-magazine–12447

  Apreciază

 9. cetatean said, on septembrie 28, 2014 at 10:00 pm

  Cu card de sanatate in strainatate, poti alege ziua si ora la medicul de familie, asistenta medicala(da, te programezi la asistenta medicala pt injectii, pansamente, etc) sau specialist cand ai chef, nu mai stai la cozi, asistenta isi face treaba fara sa-i dai nici o atentie, totul e diferit de Romania.

  Apreciază

  • Radu said, on noiembrie 21, 2014 at 3:39 pm

   Iti programezi chiar si ce loc si la ce ora ajungi in iad chiar sa stii tu… hahaaha 🙂 😀 nu e de gluma si ras
   Ai cazut din copac si ai ajuns aici nu?

   Apreciază

 10. cetatean said, on septembrie 28, 2014 at 10:06 pm

  In strainatate asistenta imi schimba bandajul la mana fara nici un comentariu, medicul mi-a dat reteta pt osteoporoza pt un an si eu ma duc la farmacie doar cu cardul lunar sa-mi iau medicamentele, este mult mai bine cu card, nu dai atentii, nu stai la cozi.

  Apreciază

 11. […] Pentru avocati: CARDUL DE SANATATE incalca CONSTITUTIA? Sa intrebam AVOCATUL POPORULUI […]

  Apreciază

 12. […] Pentru avocati: CARDUL DE SANATATE incalca CONSTITUTIA? Sa intrebam AVOCATUL POPORULUI […]

  Apreciază

 13. […] Explicatii ar trebui insa sa dea marionetele SISTEMULUI: Pentru avocati: CARDUL DE SANATATE incalca CONSTITUTIA? Sa intrebam AVOCATUL POPORULUI […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: