SACCSIV – blog ortodox

DESENE: Tortura si crima in Gulag

Posted in BOLSEVISM, COMUNISM, copii, DESEN, FEMEIA, OMOR, tortura, Uniunea Sovietica by saccsiv on iulie 15, 2014

Preg%C4%83tirile+pentru+moartea+prin+%C3%AEnghe%C8%9Bare+a+unui+borfa%C8%99+care+%C8%99i-a+pierdut+propria+via%C8%9B%C4%83+la+c%C4%83r%C8%9Bi._490055

 

Pregătirile pentru moartea prin înghețare a unui borfaș care și-a pierdut propria viață la cărți.

%C8%98efii+de+ga%C8%99c%C4%83+erau+la+fel+de+privilegia%C8%9Bi+ca+birocra%C8%9Bii+moderni.+Recidivi%C8%99tii+erau+cu+trei+trepte+deasupra+%E2%80%9Edu%C8%99manilor+poporului%E2%80%9D+%C3%AEn+ierarhia+penal%C4%83.+De+r

Șefii de gașcă erau la fel de privilegiați ca birocrații moderni. Recidiviștii erau cu trei trepte deasupra „dușmanilor poporului” în ierarhia penală. De regulă, nu munceau și se țineau de mici mangleli. Ei erau infractorii care ajutau la eliminarea „dușmanilor poporului”…

%C3%8En+lag%C4%83rele+lui+Stalin%2C+borfa%C8%99ii+omorau+de%C8%9Binu%C8%9Bii%2C+cu+complicitatea+administra%C8%9Biei%2C+prin+electrocutare%2C+sp%C3%A2nzurare+sau+decapitare._490059

În lagărele lui Stalin, borfașii omorau deținuții, cu complicitatea administrației, prin electrocutare, spânzurare sau decapitare.

La+ordinul+procurorului+general+Vi%C8%99insky%2C+orice+metod%C4%83+era+%E2%80%9Ebun%C4%83%E2%80%9D+pentru+a-l+face+pe+cel+anchetat+s%C4%83+vorbeasc%C4%83.+NKVD-ul+folosea+metode+de+tortur%C4%83+brutale%2C+folosind+po

La ordinul procurorului general Vișinsky, orice metodă era „bună” pentru a-l face pe cel anchetat să vorbească. NKVD-ul folosea metode de tortură brutale, folosind pompe, ciocane de lipit, sticle (băgate în vagin sau în anus) și șobolani (puși într-o găletă fierbinte sub fesele victimei).

%E2%80%9EDu%C8%99manele+poporului%E2%80%9D+erau+examinate+dezbr%C4%83cate%2C+%C3%AEnainte+de+a+fi+trimise+%C3%AEntr-un+anumit+lag%C4%83r.+Cele+care+acceptau+s%C4%83+devin%C4%83+sclave+sexuale+ale+administra%C8%9Biei+

„Dușmanele poporului” erau examinate dezbrăcate, înainte de a fi trimise într-un anumit lagăr. Cele care acceptau să devină sclave sexuale ale administrației primeau munci mai ușoare. Celelalte erau trimise la munci grele sau închise în celulă și torturate prin înfometare.

La+interogatoriu._490068

La interogatoriu.

La+un+al+treilea+nivel+al+interog%C4%83rilor%2C+femeile+erau+duse+%C3%AEn+celulele+cu+de%C8%9Binu%C8%9Bi+de+drept+comun%2C+unde+erau+umilite+%C8%99i+violate.+Dup%C4%83+aceea%2C+cele+mai+multe+dintre+victime+se+sinuci


La un al treilea nivel al interogărilor, femeile erau duse în celulele cu deținuți de drept comun, unde erau umilite și violate. După aceea, cele mai multe dintre victime se sinucideau.

Gardienii+lag%C4%83relor+vindeau+%E2%80%9Ebun%C4%83ciuni%E2%80%9D+infractorilor+%C3%AEn+timpul+transporturilor.+Femeile+din+Germania%2C+Polonia+%C8%99i+%C8%9A%C4%83rile+Baltice+erau+special+%E2%80%9Eevaluate%E2%80%9D

Gardienii lagărelor vindeau „bunăciuni” infractorilor în timpul transporturilor. Femeile din Germania, Polonia și Țările Baltice erau special „evaluate” și violate în grup. Unii dintre bandiți aveau 2-3 astfel de femei „în proprietate”.

Din+cauza+suprapopul%C4%83rii+orfelinatelor+speciale%2C+%C3%AEn+care+se+aflau+odraslele+%E2%80%9Etr%C4%83d%C4%83torilor+patriei%E2%80%9D%2C+copiii+%E2%80%9Edu%C8%99mani%E2%80%9D+erau+executa%C8%9Bi.+Motivul%3A+la+maj

Din cauza suprapopulării orfelinatelor speciale, în care se aflau odraslele „trădătorilor patriei”, copiii „dușmani” erau executați. Motivul: la majorat ar fi putut deveni o amenințare pentru regim.

Mai multe desene la:

http://www.romanialibera.ro/galerie/tortura-si-crima-in-gulag–ororile-temnitelor-sovietice–in-desenele-unui-angajat-al-nkvd-341955/img/1

Iata si ce putem citi la Tortură și crimă în Gulag. Ororile temnițelor sovietice, în desenele unui angajat al NKVD:

Despre universul concentraționar sovietic s-a scris cam cât pentru o bibliotecă: studii, memorii, beletristică. Probabil, însă, că niciuna dintre titlurile acestei literaturi nu redau cu atâta putere ororile lagărelor sovietice ca Drawings from the Gulag (Desene din Gulag), cartea lui Danzig S. Baldaev, fost paznic de închisori și lagăre pe întreg întinsul defunctei URSS.

Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. Sau chiar mai mult. Cartea lui Baldaev, apărută la Londra, în 2010, are 130. 130 de desene ale unui pictorial devastator despre istoria, particularitățile și teroarea Gulagului încă de la începuturile lui, din 1918. Revista de istorie a BBC scria la apariția cărții lui Baldaev că are cele mai tulburătoare imagini grafice realizate vreodată despre Gulag.

Realizate în epoca despre care vorbesc, ilustrațiile lui Baldaev par ecouri ale scrierilor lui Aleksandr SoljenițînVarlam Shalamov sau Osip Mandelștam. Cu fiecare vinietă a sa, fostul temnicer redă istoriei câte un personaj (de la deținutul de duzină, la cel mai violent tatuat mardeiaș) și câte o metodă de umilire a nefericiților ajunși în lagărele comuniste.

Detaliile sunt incredibile și șocante. Baldaev surprinde disprețul și aroganța, dar și metodele de tortură și crimele în masă comise de executanții Moscovei, fără a scăpa  însă din vedere atrocitățile comise de deținuți. Una peste alta, descrierea sa grafică oferă întregul tabloul orwelian al transformării acestor cetățeni ai URSS în supraviețuitori sau victime.

La apariția cărții, autorul nu era un debutant. Născut în 1925 la Ulan-Ude, în Buriația, o republică din sudul Siberiei, Baldaev este trimis de NKVD, în 1948, după ce fusese înrolat și a participt la cel de Al Doilea Război Mondial, într-unul dintre cele mai rău-famate locuri ale URSS: penitenciarul Kresty din Sankt Petersburg. Devine gardian.

La Kresty, sfatuit de tatăl său, un apreciat etnograf, se apucă să studieze ți să desenze tatuajele infractorilor, preocupare despre care află și ofițerii serviciilor secrete. În mod surprinzător, aceștia se arată interesați de munca suplimentară a lui Baldaev și îi propun un târg: să călătorească prin pușcăriile Uniunii Sovietice pentru a-și completa colecția. Baldaev acceptă și pleacă în ciudatul pelerinaj. Devine, astfel, martor direct la cele mai brutale realități ale Gulagului și are ocazia să cunoască, de pe ambele părți ale gardului de sârmă ghimpată, o lume inaccesibilă, total închisă.

Periplu său a durat mai bine de 50 de ani, perioadă în care Baldaev strânge o colecție impresionantă de imagini și desene. Publică, în trei volume, Russian Criminal Tattoo Encyclopaedia, operă care s-a bucurat de un real succes. Documentarea, însă, l-a ajutat să consemneze grafic și realități interzise. De aceea, scriu cei de la BBC History Magazine, Baldaev este un caz aparte și relativ puțin studiat: un disident „sub acoperire” care lucrează direct cu serviciile secrete.

Fără îndoială, Desene din Gulag nu este o carte ușoară, realismul brutal al ilustrațiilor lui Baldaev indispun, fac lectura inconfortabilă. Dincolo de această impresie, cartea transmite, totuși, și o generozitate față de istorici. Pentru că, la urma urmei, întrebarea pe care și-o poate pune orice cititor este dacă descrierile grafice ale lui Baldaev servesc sau nu interesele istoriei.

The Observer susține că există câteva precedente artistice puternice care vin în sprijinul lui Baldaev. Bunăoară, Dezastrele Războiului, seria de 82 de desene ale lui Goya, consemnează atrocități comise din rațiuni politice într-o manieră similară anticipând concepția modernă despre formele de război. Apoi, sunt gravurile macabre ale lui Gustave Doré despre Infernul lui Dante, serie care a oferit posterității curajul necesar pentru a contempla opusul raiului.

Așadar, răspunsul la întrebarea privind rostul istoric al desenelor lui Baldaev este simplu: dovezile anulează miturile, folclorul, ficțiunea, dar mai ales formele de negare a celor întâmplate în lagărele sovietice.

Mai este, însă, și un aspect funcțional, dat de latura artistică a ilustrațiilor: Baldaev conferă desenelor sale despre torturile, abuzurile sexuale și restul formelor de umilință practicate în lagăre, un anume echilibru între grotesc și realitate, reușind astfe să amplifice durerea, suferința transmisă, chiar mai mult decât ar putea-o face un o fotografie, consideră scriitoarea americană Lisa Hayden Espenschade. În plus, continuă ea, meritul extraordinar al cărții este acela că salvează memoria unei realități, redă ceea ce s-a întâmplat acolo descriind lucruri oribile și inimaginabile pe care niște oamenii le-au făcut altor oameni.

   Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Desene: Reeducarea prin TORTURA a DETINUTILOR din temnitele comuniste – EXPERIMENTUL PITESTI

Documentar: Revolutia Franceza, matrice a viitoarelor genocide – Vendée (1793)

Si va fi mai rau …

 

 

 

 

 

 

 

37 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Radu said, on iulie 15, 2014 at 1:11 pm

    Reblogged this on radupopescublog.

    Apreciază

  2. Iones said, on iulie 15, 2014 at 1:40 pm

    Reclame BLASFEMIATOARE la bateriile MACHT in Romania

    In prima reclama se face referire la un barbat care pune agheasma intr-o baterie de masina, intrebarea aparuta fiind „Inca mai crezi in miracole?” cu raspunsul dat tot de ei : „Crede in tehnologie!”

    2. Preot sfintind masina careia ii explodeaza motorul

    3. Soferul rugandu-se.

    Apreciat de 1 persoană

    • Liliana said, on iulie 15, 2014 at 8:39 pm

      Asteptam luarea de pozitie (verticala,desigur!) a Patriarhiei in lagatura cu aceste reclame care jignesc credinta unui popor crestin ,majoritar ortodox.Ne simtim disciminati,jigniti in propria noastra tara.Care,credem,nu a ajuns sat fara ciini.

      Apreciază

  3. energein7 said, on iulie 15, 2014 at 1:44 pm

    Reblogged this on energein7's Blog.

    Apreciază

  4. Mălin said, on iulie 15, 2014 at 3:53 pm

    Apreciază

  5. […]    Iata comentariul fratelui Iones postat la articolul DESENE: Tortura si crima in Gulag: […]

    Apreciază

  6. mimoza said, on iulie 16, 2014 at 10:36 am

    Saccsiv tu nu esti mana in mana cu cei de la ric ? Ati postat amandoi acelasi articol. Ce e asta ?

    Apreciază

    • saccsiv said, on iulie 16, 2014 at 10:44 am

      mimoza

      Adica sa nu scriu despre aceste orori, pentru ca au scris si ei? Sau daca scriu si ei despre ceva ce deja am scris eu, sa sterg?

      Fata, care-i noima spusei tale?

      Apreciază

      • mimoza said, on iulie 16, 2014 at 4:35 pm

        Ei au postat articolu acum cateva zile. Acum lai postat si tu. Care e noima voastra ?

        Apreciază

      • saccsiv said, on iulie 16, 2014 at 5:41 pm

        mimoza

        S-o luam pe scurtatura. De ce nu trebuie postat?

        Apreciază

      • mimoza said, on iulie 16, 2014 at 6:20 pm

        Nu am zis ca nu trebuie postat ceva anume. So luam direct : nu trebuie copiat sau plagiat. Nu cred ca sau terminat subiectele de articole. Pricepusi acum ?

        Apreciază

      • saccsiv said, on iulie 16, 2014 at 6:32 pm

        mimoza

        Esti nauca.

        Apreciază

      • mimoza said, on iulie 16, 2014 at 6:22 pm

        Sau poate hotarati impreuna tu si ric ce sa publicati. In fine faci cum crezi.

        Apreciază

      • Ecaterina said, on octombrie 30, 2015 at 1:05 pm

        Doamne ajută. Sacciv, mulțumesc tare mult. M-am distrat teribil. Era cazul să plâng?!…

        Apreciază

  7. petru said, on iulie 16, 2014 at 11:52 am

    la ce te referi cand zici ca va fi mai rau?

    Apreciază

    • saccsiv said, on iulie 16, 2014 at 1:41 pm

      petru

      La profetiile din Sfanta Scriptura si ale Sfintilor Parinti.

      Apreciază

  8. mario said, on iulie 16, 2014 at 6:36 pm

    „Baldaev acceptă și pleacă în ciudatul pelerinaj.” foarte bun articolul insa am gasit o blasfemie si ma durea inima daca nu zic de ea, te rog reformuleaza propozitia. Doamne ajuta!

    Apreciază

  9. paul said, on iulie 17, 2014 at 3:11 am

    @Mimoza

    Iti pui singura eticheta prin comentarii scrise. Asa se scrie ” Acum lai postat si tu „So luam direct”, „Nu cred ca sau terminat”?.Iti recomand sa iei niste niste lectii de limba romana.

    Apreciază

    • Ecaterina said, on octombrie 30, 2015 at 1:08 pm

      Paul, îi ceri prea mult. Este o „deosebită”. Nu-i româncă, de-a noastră.

      Apreciază

  10. Mr Blue said, on iulie 17, 2014 at 3:58 pm

    pai nu erai tu prorus si ii tot dadeai cu aproprierea de rusnaci si vai ce rai si nazisti sunt ucrainienii? E pai uite d’aia sunt rai ucrainienii cu „tavarashcii fratesti” de la rasarit. si cam tot asa ar trebui sa fim si noi pentru ca printre victimele care au indurat aceste chinuri batjocuri si feluri cumplite de moarte au fost si fratii nostrii de peste prut pe care noi i-am abandonat in mainile acestor bestii. nu ca pe aia ai nostrii din ardeal i-am fi aparat.

    Apreciază

  11. MR. Blue turned Purple said, on iulie 18, 2014 at 6:42 pm

    asa e ai avut dreptate , nu am inteles nimic dar acum inteleg esti un nenorocit de s(atano)ovieto-bolsevic insarcinat cu prosteala, imbracat in blana de miel crestin ortodox si ai fost pus pe blogul asta de propaganada imputit rusnaca ca sa manipulezi pe cei slabi de inger si sa-i inseli pe cei multi asa incat sa ajunga sa-si faca rau lor familiilor lor si Neamului Romanesc; din adandcul inimii iti urez un profund SIKTIR SI HUOOOOO!!! Si iti garantez ca lucrurile nu vor ramane asa – ai sa sfarsesti ori la bulau ptr tot restul vietii ca cam asa se pedepseste Inalta Tradare ori la balamuc tot ptr restul vietii si tu si acolitii tai !

    Apreciază

  12. […] Iata comentariul lui MR. Blue turned Purple postat la articolul DESENE: Tortura si crima in Gulag: […]

    Apreciază

  13. In numele binelui | SACCSIV - blog ortodox said, on septembrie 10, 2021 at 1:34 pm

    […] DESENE: Tortura si crima in Gulag […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.