SACCSIV – blog ortodox

AL DOILEA SINOD ECUMENIC – impotriva ereziei lui Macedonie, cel ce zicea ca Duhul Sfant e doar o simpla putere a lui Dumnezeu

Posted in AL DOILEA SINOD ECUMENIC by saccsiv on mai 22, 2014

200px-SecondEcumenical

Foto: http://ro.orthodoxwiki.org/Sinodul_II_Ecumenic

In ziua de 22 mai, pomenirea sfântului Sinod al doilea cel a toată lumea, care a fost în Constantinopol, în vremea împăratului Teodosie cel Mare, la anul 381, împotriva lui Macedonie, eretic şi luptător împotriva Duhului Sfânt.

Citez din articolul Sinoadele ecumenice ale Bisericii:

Al doilea Sinod Ecumenic a fost convocat de Imparatul Teodosie I la Constantinopol, in 381, la care au participat 150 de episcopi. Teodosie s-a dovedit un aparator al credintei ortodoxe, iar intentia lui cu convocarea Sinodului a fost eradicarea completa a arianismului si condamnarea lui Macedonie si a lui Apolinarie, formuland invatatura despre unitatea Sfintei Treimi si deplina umanitate a lui Hristos.

Macedonie invata ca Sfantul Duh nu este o persoana (“hypostasis”), ci o simpla putere (“dynamos”) a lui Dumnezeu, afirmand deci ca Duhul Sfant este inferior Tatalui si Fiului. Sinodul a condamnat invatatura lui Macedonie si a formulat invatatura despre Sfanta Treime. Aceasta invatatura afirma ca exista “un Dumnezeu in trei ipostasuri”, proclamand ca Duhul Sfant este Dumnezeu, egal cu Tatal si cu Fiul, de aceeasi fiinta cu Acestia. Aceasta a devenit baza invataturii crestine.

Crezul de la Niceea, adoptat de primul Sinod Ecumenic, a fost completat cu cinci propozitii care stabileau invatatura despre Sfantul Duh, despre Biserica, Taine, invierea mortilor si viata veacului care va sa vina:

Si [cred] intru Duhul Sfant, Domnul de viata facatorul, care din Tatal purcede, care impreuna cu Tatal si Fiul este inchinat si slavit, care a grait prin prooroci.

Intr-una sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica,

Marturisesc un Botez spre iertarea pacatelor,

Astept invierea mortilor si viata veacului ce va sa vina. Amin.

Crezul a fost cunoscut de atunci sub numele de Crezul niceo-constantinopolitan, sau Simbolul Credintei. In privinta privilegiilor ierarhice, Sinodul a stabilit ca Episcopul de Constantinopol are intaietate peste toate Bisericile, mai putin peste cea a Romei. Doi dintre episcopii care au avut un rol important in dezvoltarea invataturii crestine au fost Sf. Grigorie Teologul (sau Grigorie de Nazianz, care a prezidat Sinodul) si Sf. Grigorie de Nyssa.

 

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Crezul a fost cunoscut de atunci sub numele de Crezul niceo-constantinopolitan, sau Simbolul Credintei. In privinta privilegiilor ierarhice, Sinodul a stabilit ca Episcopul de Constantinopol are intaietate peste toate Bisericile, mai putin peste cea a Romei. Doi dintre episcopii care Citeste mai departe […]

    Apreciază

  2. ORTODOXIE said, on mai 22, 2014 at 10:13 am

    Reblogged this on CREDINŢĂ DREAPTĂ ORTODOXĂ!!!.

    Apreciază

  3. G-man said, on mai 22, 2014 at 10:29 am

    Sfintii nostrii cei mai noi..

    http://fericiticeiprigoniti.net/dumitru-uta/112-dumitru-uta-doctorul-fara-de-arginti

    Apreciază

  4. Iones said, on mai 22, 2014 at 11:07 am

    Campanie a statiunii Mamaia DENIGRATOARE la adresa femeilor: prezinta femeile fie ca pe niste obiecte fara suflet (ca o placa de surf) fie ca niste femei usoare ( numite pasari):

    Apreciază

    • Radu said, on mai 25, 2014 at 8:25 pm

      Intr-adevar denigratoare dar nimic nou sub soare…oricum realitatea e uneori diferita femeile nu sunt chiar asa de usor de „cucerit” daca nu indeplinesti anumite criterii…reclama e o iluzie realitatea e alta…e ciudat ca numai smecherii si acei barbati de tipul alpha male au succes in general si apoi femeilor le pare rau oare de ce? e evident
      Oricum asta e off topic pe langa subiectul de discutie

      Apreciază

    • valentin said, on mai 27, 2014 at 12:27 pm

      vor fi pedepsite femeile care se incred in cei ce le fura sufletul.
      nu scapa nimeni de pedeapsa daca incalca peste masura Cuvantul Domnului.
      si unele vor avea chinuri aici pe pamant , altele mai multe si mai mari dincolo – in vesnicie.

      Apreciază

  5. acelas said, on mai 22, 2014 at 1:41 pm

    apropos de Sfinte Sinoade, in sfarsit mai avem de acum un episcop al dreptei-credinte (traditionalist), de sine statator intr-o episcopie a sa, PS Varsanufie ales azi arhiepiscop al Ramnicului.

    AXIOS !

    Apreciază

  6. […] AL DOILEA SINOD ECUMENIC – impotriva ereziei lui Macedonie, cel ce zicea ca Duhul Sfant e doar o s… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.