SACCSIV – blog ortodox

Video: SERBIA si BOSNIA – cele mai grave inundatii din ultimii 120 de ani. Cel putin 44 de MORTI

Posted in SERBIA by saccsiv on mai 18, 2014

   Iata si ce putem citi in articolul STARE DE ALERTĂ. Serbia și Bosnia, afectate de cele mai grave INUNDAȚII din ultimii 120 de ani. Cel puțin 44 de persoane au murit:

Serbia şi Bosnia se confruntă cu cele mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani, autoritățile fiind nevoite să declare stare de alertă și să mobilizeze armata pentru a salva miile de sinistrați. Potrivit celui mai recent bilanț, cel puţin 44 de persoane şi-au pierdut viaţa în ultimele patru zile, relatează AFP. În Serbia, o nouă viitură este așteptată în cursul acestei seri pe râul Sava, care a depășit cu un metru nivelul atins la ultimele inundații. Premierul sârb Aleksandar Vucici a catalogat situația drept catastrofală și le-a mulțumit sârbilor care au intervenit prompt la acțiunile de consilidare a digurilor, dar și națiunilor străine care au trimis ajutoare de urgență.
Bilanțul inundațiilor catastrofale din Bosnia, Serbia și Croația a ajuns astăzi la cel puțin 44 de morți.

„Situația este catastrofală, ce ni s-a întâmplat are loc o dată la o mie de ani, nu o dată la o sută de ani. Dar sunt și informații false, precum prăbușirea unui zgârie nori din cauza apelor. Echipele de salvare au făcut tot ce-au putut, un bărbat rus a sărit de pe un pod pentru a salva doi oameni. La Obrenovaț (în apropiere de orașul Belgrad) am descoperit 12 cadavre, bilanțul ajungând la 16 morți”, a declarat premierul sârb Aleksandar Vucici, potrivit inserbia.info.

În Bosnia, numărul deceselor anunțate de autorități este de 27, iar în Croația o persoană și-a pierdut viața din cauza inundațiilor, potrivit anunțului oficialilor croați.

Pe de altă parte, aproximativ 15.000 de persoane au fost evacuate. Potrivit ministrului sârb de interne, 90.000 de gospodării nu au electricitate. Cele două ţări au cerut ajutor umanitar comunităţii internaţionale.

Centrala electrică din Serbia, în pericol

Inundațiile amenință principala centrală electrică din Serbia, relatează BBC News. „Este lucrarea cea mai importantă din țară care trebuie apărată cu orice preț”, a explicat premierul sârb. Potrivit jurnaliștilor de la AFP aflați la fața locului, centrala este izolată aproape complet de ape, iar zeci de voluntari lucrau la ridicarea unor ziduri de apărare.

O situație dramatică se înregistrează și pe râul Sava, autoritățile sârbe estimând că vârful viiturii se va înregistra în cursul serii, din cauza debitelor crescute ale afluenților de pe teritoriul Bosniei și Croației. Potrivit autorităților sârbe, nivelul râului este, în zona Sabac, cu 660 cm peste nivelul normalul și cu un metru peste recordul anterior, orice sistem de apărare fiind eficient doar până la un nivel cu 680 cm peste cel normal.

Mii de voluntari din diferite regiuni ale Serbiei au consolidat digurile cu peste un milion de saci de nisip, relatează AFP.

Minele personal, dezgropate de viituri

În Bosnia, alunecările de teren au îngropat case și au dezgropat mine personal, din timpul războiului din anii 1990.

Inundațiile au afectat și Croația.

În Serbia, mii de locuitori din Obrenovac au fost evacuați din case, după ce o mare parte din oraș a fost inundată.

Orașul, la sud-vest de capitala Belgrad, adăpostește centrala electrică Nikola Tesla, care aprovizionează cu energie electrică mare parte a țării.

„Facem tot ce putem”, a spus el. Mii de voluntari au răspuns apelului guvernului de a construi baraje împotriva inundațiilor de-a lungul râului Sava.

Jucătorul de tenis Novak Djokovic a făcut apel la ajutor pentur sinistrați. „Să oferim ajutor tuturor! Haideți să-i ajutăm pe cei care sunt în pericol” Alăturați-vă acțiunilor de salvare!”, a scris el pe contul său de Twitter.

Aproape o treime din Bosnia este sub ape. Nord-estul țării este extrem de afectat, case, drumuri și căi ferate fiind complet acoperite de ape.

Tsunami de trei-patru metri

Șeful poliției sârbilor bosniaci, Gojko Vasic, a declarat că situația a fost extrem de dificilă în Doboj „pentru că apele care au inundat zona au acționat ca un tsunami, având o înălțime de trei-patru metri”, scrie Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Securității din Bosnia, Admir Malagic, a declarat că aproape un milion de oameni, mai mult de un sfert din populația țării, trățește în zone afectate.

„Încă nu suntem complet conștienți de dimensiunile actuale ale catastrofei”, a spus un oficial bosniac.

UPDATE ora 11.30: Ministerul român al Afacerilor Externea transmis o avertizare de călătorie pentru cetăţenii care se deplasează pe teritoriul Bosniei şi Herţegovinei, cu privire la inundaţiile care afectează  principalele regiuni.

Toate drumurile de acces (europene sau regionale) către localităţile Maglaj, Doboj, Bijelina, Zvornik, Brcko, Modrica, Bosanski, Samac, Tuzla, Vares,  Sarajevo (Ilidza, Novi Grad) şi Olovo sunt blocate de inundaţii sau alunecări de teren şi multe dintre localitățile evacuate au rămas fără electricitate.

Localităţile Vogosca şi Visoko au fost cel mai grav afectate.

De asemenea, drumurile naţionale M-17 şi M-18 sunt afectate pe anumite porţiuni, fiind impracticabile din cauza aluncărilor de teren.

Traficul feroviar este suspendat pe următoarele secţiuni:

•           Tuzla, Banovici, Zvornik, Doboj şi Brcko;

•           Brcko-Banovici, în Zivnice;

•           Zenica-Maglaj, în Topcic Polje.

Punctul de frontieră Sremska Raca dintre Serbia şi Bosnia şi Herţegovina a fost închis vineri, la ora 19.00, din cauza creșterii alarmante a nivelului râului Sava.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să tranziteze Bosnia şi Herțegovina să evite zonele menționate în următoarele 5-7 zile şi să urmărească atenționările emise de către instituțiile de specialitate pe acest subiect înainte de a se deplasa pe teritoriul acestui stat, precizează sursa citată.

UPDATE: Cel puţin 30 de persoane şi-au pierdut viaţa în ultimele trei zile în cele mai grave inundaţii pe care le cunosc Bosnia şi Serbia de peste un secol, a făcut cunoscut o sursă oficială, potrivit Agerpres.

„Până în prezent, peste 20 de corpuri au fost transportate la morga din Doboj”, a declarat sâmbătă Obren Petrovic, primarul acestui oraş situat în nordul Bosniei, la postul naţional de televiziune FTV.

Situaţia rămâne dificilă în regiunea Bijeljina (nord-estul Bosniei), unde autorităţile au început sâmbătă să evacueze populaţia din patru sate, iar la Obrenovac (Serbia) urmează să fie evacuaţi toţi cei 20.000 de locuitori.

Regiunea Balcanilor este de marţi scena unor căderi masive de apă, care au atins recordul de 210 litri/m2 la Loznica (la graniţa Serbiei cu Bosnia) şi de 190 litri/m2 la Belgrad, conform autorităţilor.

„Aceasta este cea mai gravă catastrofă naturală ce a avut loc vreodată în Serbia”, a declarat primul ministru sârb Aleksandar Vucic, care s-a deplasat în zonele inundate.

Peste 3.300 de persoane au fost evacuate în vestul şi sud-vestul ţării, în timp ce aproximativ 200 încă aşteptau să fie salvate, potrivit AFP; citată de Agerpres.

Şcolile din Belgrad şi alte 18 oraşe din ţară sunt închise până la sfârşitul săptămânii.

Aproximativ 100.000 de gospodării din Serbia şi circa 50.000 din Bosnia sunt lipsite de electricitate, potrivit unor surse oficiale.

Excavarea în două mine de cărbune a fost oprită în Serbia din cauza inundaţiilor în două mine din apropiere de Belgrad, care aprovizionează cele mai mari centrale termice din ţară.

Traficul feroviar în direcţia Muntenegru (sud-vest) şi Nis (sud) a fost de asemenea întrerupt din aceleaşi motive.

În Bosnia vecină, mai multe oraşe au fost inundate de apele râului Bosna în centru şi nord. La Maglaj şi Doboj /nord/ mii de locuitori sunt prinşi de apă în clădirile lor.

Vineri în timpul serii, centrul localităţii Maglaj era accesibil doar în barcă pneumatică. Armata a trimis elicoptere pentru a evacua zeci de persoane în pericol.

Tagged with: ,

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. mihai said, on mai 19, 2014 at 8:28 am

    BUNUL DUMNEZEU incao data ne arata ca suntem nimicuri pe acest pamint si tot nu vrem ca sa ne invatam minte

    Apreciază

  2. Irina said, on mai 19, 2014 at 12:18 pm

    Nu vi se pare totusi ciudat ca in ultimii ani s-au intensificat astfel de fenomene? Nu or fi oare un semn ca ne asteapta vremuri si mai grele, ca deja pamantul si intrega creatie se razvrateste cu si mai multa putere impotriva omului?

    Apreciază

  3. Liviu said, on mai 19, 2014 at 10:35 pm

    In speranta ca vor exista oameni care vor dori sa ajute dupa putinta redau mai jos informatii primite de la Ambasada Serbiei in Bucuresti:

    Dear friends,
    thank you very much.
    You can contact me any time at the phone number of the Embassy, or come to our Embassy directly.
    Also, you can send the link of our Embassy to all of your friends, relatives, colleagues, neighbors etc. that has all necessary info: http://bucharest.mfa.gov.rs/index.php

    Best regards

    Ivana Isidorovic
    First Secretary for Consular Affairs
    Embassy of the Republic of Serbia
    Calea Dorobantilor nr. 34
    Bucharest, Romania
    phone: (+4021) 210.03.59, 211.98.71
    fax : (+4021) 210.01.75
    e-mail: ivanaisidorovic@gmail.com

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.