SACCSIV – blog ortodox

IZVORUL TAMADUIRII – prima vineri dupa Sfintele Pasti, praznic inchinat Maicii Domnului

Posted in Calendar Ortodox, IZVORUL TAMADUIRII by saccsiv on aprilie 25, 2014

In fiecare an, in prima vineri dupa Pasti, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Izvorul Tamaduirii. Este un praznic inchinat Maicii Domnului, menit sa arate rolul Fecioarei Maria in lucrarea mantuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tamaduirii aminteste de o serie de minuni savarsite la un izvor aflat in apropierea Constantinopolului.

Potrivit traditiei, Leon cel Mare, cu putin timp inainte de a ajunge imparat, se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului. Intalneste un batran orb care ii cere sa-i dea apa si sa-l duca in cetate. Leon va cauta in apropiere un izvor, dar nu va gasi.

La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunandu-i: “Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape! Patrunde, Leone, mai adanc in aceasta padure si luand cu mainile apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati”. Leon va face ascultare si astfel, va gasi un izvor din care ii va da orbului sa bea. Ii va spala fata cu aceasta apa, iar orbul va incepe sa vada.

Dupa ce a ajuns imparat, Leon a construit langa acel izvor o biserica. Mai tarziu, imparatul Justinian (527-565), care suferea de o boala grea, s-a vindecat dupa ce a baut apa din acest izvor. Ca semn de multumire a construit o biserica si mai mare. Aceasta biserica a fost distrusa de turci in anul 1453.

De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli si a tamaduit diferite rani si suferinte.

Credinciosii care merg la Istanbul (numele nou al vechii cetati a Constantinopolului), se pot inchina in biserica Izvorului Tamaduirii. Actuala constructie este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se afla un paraclis din secolul al V-lea unde exista pana astazi izvorul cu apa tamaduitoare din trecut.

De Izvorul Tamaduirii, se sfintesc apele

Cititi va rog mai multe la:

IZVORUL TAMADUIRII

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. ORTODOXIE said, on aprilie 25, 2014 at 2:32 pm

  Reblogged this on CREDINŢĂ DREAPTĂ ORTODOXĂ!!!.

  Apreciază

 2. aniush said, on aprilie 25, 2014 at 3:36 pm

  Eu m-am gandit la un lucru: mai exista niste izvoare la Casa Fecioarei Maria de langa Efes, desi izvorul tamaduirii nu cred ca e acelasi cu acele izvoare (din moment ce izvorul tamaduirii era in poreajma Constantinopolului).
  Insa de ce m-a dus pe mine gandul la Efes? Am fost acolo…si in Efes si la mormantul Sf Ioan si la Casa Fecioarei Maria. E limpede ca pe teritoriul Turciei este leaganul ortodoxiei. Au fost locuri in care m-am simtit ca acasa.

  Apreciază

  • Prahovean said, on aprilie 25, 2014 at 5:55 pm

   Leagănul Orthodoxiei, dacă se poate spune așa, este în Țara Sfântă, căci acolo a trăit Mântuitorul. Orthodoxia nu este o simplă confesiune apărută pe teritoriul Bizanțului, ci este Universală. Biserica Orthodoxă s-a fondat la Cincizecime, iar apoi s-a răspândit în lume, și este universală, nu doar în Asia Mică sau Balcani sau Rusia sau mai știu eu unde. Celelalte grupări sunt regionale, au o „casă”, eventual, că au apărut într-o loc anume. Și, să fie cu iertare dacă greșesc, în „simțăminte” eu nu am încredere, căci prin afecte înșelarea ușor vine, ca la papistași și protestanți. Dragostea Lui Dumnezeu și de Dumnezeu, precum și veritabilele trăiri duhovnicești le înțeleg drept ceva mai înalt. Aceste trăiri afective trebuiesc puse la picioarele duhovnicului, la spovedanie, spre a deosebi înșelarea care poate fi acolo. Uneori nu sunt înșelare, pesemne, dar nu te arunci singur, fără discernământ, în brațele lor.

   Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: