SACCSIV – blog ortodox

IADUL

Posted in iad, JUDECATA DE APOI, ORTODOXIE, RAI, SFANTA SCRIPTURA by saccsiv on martie 16, 2014

deytera_paroysia1

 

Viaţa nu încetează prin moarte. Rânduit este oamenilor să moară, însă după moarte urmează judecata (Evr. 9:27) şi viaţa veşnică: raiul sau iadul, cerul sau tartarul. Cuvântul lui Dumnezeu ne învaţă că raiul este patria cerească(Filip. 3:20; Evr. 11:14-16), cetatea cu porţile deschise (Apoc. 21), împărăţia din care au fugit durerea, întristarea şi suspinarea (Is. 35:10); e locul şi starea în care petrec sufletele drepţilor după moarte şi după judecată. În rai drepţii vor vedea pe Dumnezeu «faţă către faţă» (1 Cor. 13:12), «aşa cum este» (1 In. 3:2); vor avea parte de bunuri veşnice şi de bucurii sfinte, «pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit şi la inima omului nu s-au suit» (1 Cor. 2:9). Acolo «drepţii vor străluci ca soarele»: nu vor mai flămânzi, nici nu vor mai înseta; nu va mai cădea peste ei soarele şi zăduful (Apoc. 7:16). Va şterge Dumnezeu de pe faţa lor toată lacrima şi din inima lor toată durerea. Pentru ei se va arăta un cer nou şi un pământ nou în care stăpâneşte dreptatea, lumina, bucuria, pacea, dragostea fără de margini şi fericirea fără de sfârşit. Acolo în cer, îngerii, sfinţii, martirii şi toţi drepţii trăiesc în comuniunea iubirii şi a slavei veşnice (2 Tim. 2:10); şi… vom fi «pururea cu Domnul» (1 Tes. 4:17; 1 Petr. 5:10; Apoc. 7:16-17).

Iadul e locul de osândă şi starea de chin în care petrec păcătoşii după moarte şi judecată. În Sf. Scriptură e numit foc nestins (Mt. 3:12), cuptor de foc în care va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor (Mt. 13:50), văpaie de foc pregătită diavolilor şi slujitorilor lor (Mt. 25:41). Acolo intră toţi nelegiuiţii, toţi prorocii mincinoşi, toţi cei ce nu sunt scrişi în „cartea vieţii” (Apoc. 13:8; 17:8; 19:20). Chinurile păcătoşilor în iad, descrise în parabola bogatului nemilostiv, se aseamănă cu chinurile omului în vis şi constau în depărtarea de Dumnezeu (Mt. 25:41; Lc. 13:27), în lipsirea de bunurile pe care ochiul nu le-a văzut, în mustrarea conştiinţei – înfăţişată sub chipul viermelui care nu moare şi a focului ce nu se stinge (Mt. 9:43-44), în mijlocul demonilor (Mt. 25:41), în chinuri care vor ţine ziua şi noaptea în vecii vecilor (Apoc. 20:10).

Lazăr cel sărac şi drept ajunge în rai; bogatul cel nesăţios şi nemilostiv ajunge în iad.

Se putea mântui şi bogatul? Desigur că da, dacă asculta de Moise şi de proroci, adică de cuvântul Sfintei Scripturi. Orice bogat se poate mântui, dacă ascultă poruncile lui Dumnezeu şi trăieşte după Evanghelie; aşa după cum şi orice sărac se poate osândi, dacă nu ascultă de poruncile lui Dumnezeu şi nu trăieşte după cum ne învaţă Evanghelia. Noi toţi ne putem mântui, dacă ascultăm glasul de mamă al Bisericii şi cuvântul Bibliei.

Să nu luăm în deşert cuvintele Domnului despre viaţa veşnică, nici credinţa evanghelică despre rai şi iad. Cine dispreţuieşte sau uită iadul, uşor cade într-însul. De aceea Sf. Ioan Gură de Aur ţinea totdeauna în faţa lui un tablou cu chinurile iadului, ca niciodată să nu le uite.

În pilda bogatului nemilostiv, Hristos Domnul zugrăveşte culorile iadului – care nu au nimic atrăgător – şi în acelaşi timp ne învaţă, cum nu se poate mai limpede, că între rai şi iad nu mai este niciun alt loc sau foc curăţitor (purgator). După moarte păcătosul, ca şi bogatul nemilostiv, nu mai poate face nimic pentru mântuirea lui. Între judecata particulară, care urmează îndată după moarte (Evr. 9:27; Lc. 16:22-23) şi judecata universală (a toată lumea) care va fi la sfârşitul veacurilor (Mt. 25), pedepsele celor din iad se pot uşura, dar nu prin suferinţele purgatoriului, ci prin bunătatea şi iubirea nemărginită a lui Dumnezeu. În „casa Tatălui”, în rai, sunt multe locaşuri (In. 14:2), adică grade de fericire, după vrednicia şi faptele oamenilor drepţi. Tot aşa sunt şi în iad mai multe grade de osândă, după greutatea păcatelor (Apoc. 2:23). Noi ne rugăm pentru morţi: aducem liturghii, facem parastase, pomeni şi fapte de milostenie, nu pentru că sufletele lor se află în purgatoriu (în acest caz mijlocirile noastre ar fi de prisos), ci pentru că Dumnezeu poate să le uşureze suferinţele şi să-i scoată chiar şi din focul iadului. «La Dumnezeu niciun lucru nu este cu neputinţă» (Lc. 1:37). «Mila Lui n-a părăsit nici pe cei vii, nici pe cei morţi» (Rut. 2:20). «Domnul aduce moartea şi dă viaţa; El pogoară în locuinţa morţilor (iad) şi El scoate de acolo» (1 Sam. 2:6). «Dumnezeu va izbăvi sufletul meu din stăpânirea iadului şi mă va lua sub ocrotirea Sa» (Ps. 48:17). Dumnezeu nu este numai atotdrept, dar şi atotbun, atotmilostiv şi atotputernic. Iubirea Lui este nemărginită şi veşnică. De aceea, El poate fără de nicio îndoială să uşureze suferinţele celor morţi în păcate neiertate. Prezenţa şi atotputernicia Lui se simt pretutindeni: în cer, pe pământ şi în iad (Ps. 15:10, 137:8; Amos. 9:2; Lc. 21:28).

Noi n-avem dreptul să punem margini puterii, iertării, bunătăţii şi iubirii lui Dumnezeu.

Iisus Hristos Mântuitorul a făgăduit că ne împlineşte «orice» rugăciune (In. 14:14-16, 16:23; Mc. 11:24); ne-a încredinţat că milosteniile răscumpără păcatele şi se bucură de răsplată veşnică (Mt. 25); ne-a descoperit că sunt păcate care se iartă şi altele care nu se iartă în veacul viitor (Mt. 12:32). El Însuşi «a murit şi a înviat, ca să domnească şi peste cei morţi şi peste cei vii» (Rom. 14:9). El are «cheile morţii şi ale iadului» (Apoc. 1:18). El S-a coborât în iad şi a dezlegat «durerile celor ferecaţi» (1 Petr. 3:18-19). Jertfa Trupului şi a Sângelui Său s-a adus pentru ispăşirea şi răscumpărarea lumii întregi(1 In. 2:2; I Tim. 2:6); pentru vii şi pentru morţi, pentru toţi păcătoşii.

Speranţa şi credinţa celor vii în «sângele iertării» (Evr. 9:22), în jertfa de curăţire pentru cei morţi, se exprimă nu numai în rugăciunile şi mijlocirile (1 Tim. 2:1) pentru morţi, pe care le face Biserica creştină, dar şi în Vechiul Testament (2 Mc. 12:42-46). Iar Apostolul Pavel scrie că «de nădăjduim în Hristos numai în viaţa aceasta, suntem mai de plâns decât toţi oamenii» (1 Cor. 15:19).

Bogatul din pildă nu se poate mântui pentru că a fost nemilostiv şi cu totul lipsit de fapte bune.

Drept aceea, să luăm aminte la cuvintele cântării sfinte: «Bogaţii au sărăcit şi au flămânzit, iar cei ce-L caută pe Domnul nu se vor lipsi de tot binele» (Ps. 33:10), nici în veacul de acum, nici în veacul viitor.

Cititi va rog mai multe la:

Părintele Ilarion V. Felea despre realitatea iadului în pilda bogatului sărac şi săracului bogat

Cititi va rog si:

Coborarea la iad a lui Iisus Hristos. IMPORTANT DE STIUT: Ce este IADUL? Dar RAIUL? De ce a coborat in iad?

IADUL SE AFLA SUB PAMANT

Duminica INFRICOSATOAREI JUDECATI. Foto: FRESCA de la MANASTIREA VORONET

OBLIGATORIU DE CITIT. Sfantul Ierarh Nifon: VEDENIE DESPRE INFRICOSATA JUDECATA

 

Tagged with: , , ,

32 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. marian said, on martie 16, 2014 at 9:48 am

  Vorbind despre iad, stiind ca traim in aceste timpuri de restriste, m-am gandit sa va las un punct de vedere despre o mica parte din mecanismele care AU CONDUS la iadul societatii de azi.

  Doamne la Tine e speranta!
  Nu suntem nimic fara Dumnezeu.

  Apreciază

 2. STOP RFID 666 said, on martie 16, 2014 at 12:01 pm

  CEAUSESCU INTERZICEA MASINILE CU SOT SAU FARA SOT

  adevarul.ro/international/europa/parisul-restrictioneaza-folosirea-automobilelor-cauza-nivelului-alarmant-poluare-1_53250dd60d133766a8f06d3f/index.html

  Apreciază

 3. STOP RFID 666 said, on martie 16, 2014 at 12:05 pm

  De altfel, ar putea ca în viitor să fie implementat un sistem online pentru impozitele către FISC.

  http://www.antena3.ro/romania/ministrul-finantelor-vrea-impozite-prietenoase-pentru-romani-ce-spune-despre-asteptatul-la-coada-la-ghiseu-247152.html

  Apreciază

 4. STOP RFID 666 said, on martie 16, 2014 at 12:46 pm

  CU PERFUZII IN CAP

  http://www.zf.ro/business-hi-tech/aplicatia-care-iti-spune-cum-te-simti-12265090

  Apreciază

 5. STOP RFID 666 said, on martie 16, 2014 at 12:47 pm

  Noua tehnologie Audi rămâne deocamdată un proiect, până când constructorului de automobile îi va fi permis de legislaţia guvernamentală să se conecteze la reţeaua de semafoare.

  http://da.zf.ro/dupa-afaceri/tehnologia-care-va-permite-soferilor-sa-prinda-toate-semafoarele-pe-culoarea-verde-12251165

  Apreciază

 6. Alin said, on martie 16, 2014 at 1:06 pm

  Luis carlos vieira : ” Aliens and UFOs exist are demons ”

  Massive UFO Fleet Heading Towards Earth 2014

  Live_ISS_Stream

  http://www.ustream.tv/recorded/44762993/theater

  Apreciază

 7. lastunnegru said, on martie 16, 2014 at 2:15 pm

  off topic

  DIN VIEŢILE SFINŢILOR: UN NOU MUCENIC AFRICAN (Mărturii ale misionarilor)

  http://misiuneinafrica.wordpress.com/2014/01/08/din-vietile-sfintilor-un-nou-mucenic-african-marturii-ale-misionarilor/

  Apreciază

 8. marian said, on martie 16, 2014 at 2:57 pm

  S-a inceput vehicularea unei notiuni pe care o credeam ingropate, aceea de. PROTECTORAT. Adica, la nevoie, Rusia va institui protectorat/e in Ucraina. Asta nu e rau, dar, aceea ca, in estul Ucrainei, DEJA, lumea se aduna in orase (asa cum e Donețk) pentru a cere FEDERALIZAREA… Asta e deja dizolvarea Ucrainei, sau, cel putin, a estului acesteia. In replica, fascistii de la Kiev, ameninta cu aruncarea in aer a conductei de gaz rusesc… Puteti vedea pe Russia Today si pe ITAR-TASS. Fascistii ataca demonstrantii pro-rusi cu arme automate. Lașii! Webster Tarpley spunea in ultimul program ca, reteaua de conducte de gaz din Ucraina va fi papata de catre CHEVRON. Stim noi ce hram poarta alde shevron, nu-i asa? Angela Merkel, cea care guitza cat putea ca nu seamana Crimeea cu Serbia-Kosovo, vrea sa ia cu japca de la ucrainieni nici mai mult nici mai putin decat industria miniera si siderurgica din bazinul Donbas, -asta pt RUHR A.G-.
  E destul de rau aproape de noi?
  Cred ca, da…

  Apreciază

  • Iani Palicaru said, on martie 16, 2014 at 4:01 pm

   pai cancelara germaniei angelica vrea sa ia ce nu a putut lua (si pastra) inaintasul ei, cancelarul germaniei Hitler… sa vedem, va reusi ? Eu zic ca nu. Poate face putin un salt si ajunge la berlin ca in 45….

   Apreciază

  • Iani Palicaru said, on martie 16, 2014 at 4:03 pm

   Dar lasati, poate va fi ales capsali in parlamentul european si va rezolva el si problema asta…. avem incredere, sa il votam, doar are 9 copii, deci toate calitatile ca sa rezolve problemele europei si ale ortodoxiei universale… si, conform preotului aldea, cine nu il sustine pe capsali este de partea anti-crestinilor

   Apreciază

 9. Iani Palicaru said, on martie 16, 2014 at 3:51 pm

  Preotul Aldea, implicat activ si zelos in campania pro-Capsali. O fi bine ca un preot sa faca politica la modul asta ?
  Eu as vrea sa stiu din ce traieste Capsali asta exact, ca nu am inteles pana acum.
  Si in afara ca are 9 copii, ce alte calitati mai are pentru a fi europarlamentar ? Ca nici asta nu am inteles.

  http://www.frontpress.ro/2014/03/de-ce-sa-ne-implicam-pentru-sustinerea-lui-iulian-capsali-la-europarlamentare.html/comment-page-1

  Apreciază

  • Iani Palicaru said, on martie 16, 2014 at 3:55 pm

   Mie asta mi se pare o pozitie extremista:
   „Împotriva tuturor acestora Iulian Capsali luptă de mulţi ani de zile. Acum are prilejul să ducă lupta la un nivel mai înalt, în Parlamentul UE. Pentru asta ar trebui ca noi, care ne zicem creştini, să îl sprijinim. Dacă nu o facem, înseamnă că îi sprjinim pe cei care propagă şi impun principiile anti-creştine. Ne convine sau nu, se impune o alegere clară! Dumnezeu să ne lumineze şi să ne întărească! De Preot Mihai-Andrei Aldea ”
   Adica daca nu il sustii pe calsali, inseamna ca esti de partea anticrestinilor. Mai, mai……… Mai ramane ca preotul Aldea sa ne ameninte cu excomunicarea daca nu il votam pe Capsali.

   Apreciază

 10. aha said, on martie 16, 2014 at 6:14 pm

  off topic
  vad ca la televiziuni si radio tot se pune accent pe sf. patrick , ocrotitorul irlandei cica. care e ideea? ca nu cred ca traiesc prea multi irlandezi pe aici ca sa beneficieze de asemenea reclama. trebuie sa fie ceva la mijloc. stie cineva ceva? vad ca multi romani se duc la asemenea manifestari.

  Apreciază

  • aha said, on martie 16, 2014 at 8:22 pm

   acum m-am prins. chiar la tv a dat raspunsul: „amestecul asta de cultura nu poate decat sa faca bine bucurestiului” ….asta era! ecumenism cultural.

   Apreciază

 11. aniush said, on martie 16, 2014 at 8:36 pm

  Alin,
  Ca pe vremea lui Hitler „durch Nacht und Nebet” (tradus mot-a-mot prin noapte si ceata), adica pe ascuns, pe furis.

  Apreciază

 12. lastunnegru said, on martie 16, 2014 at 8:39 pm

  Nu pot sa cred ca si Preotul Mihai-Andrei Aldea sa alaturat sustineri ca europarlamentar a lui Iulian Capsali, oare chiar nu o sti parintele Mihai ca Iulian Capsali este un MARE SUSTINATOR AL HOMEOPATIEI, oare chiar nu stie parintele Mihai ce este homeopatia si cu ce se ocupa ea?

  Ciprian Voicila.

  Danion Vasile

  Preot Mihai-Andrei Aldea

  Oare isi dau ei sema pe cine sustin de fapt ?

  Apreciază

 13. aha said, on martie 16, 2014 at 9:32 pm

  @lastunnegru. ba cred ca stiu multe respectivii…dar cand intra divolul e greu sa il scoti. mai bine ne-am ruga pentru ei. eu nu vad cum s-ar putea impaca politica cu ortodoxia! poate sunt batut in cap…dar am analizat pe toate partile si nu merge! poate merge dar doar sa faci pact! stii tu cu cine! numai asa! altfel nu au nimic in comun!

  Apreciază

 14. Olivia said, on martie 17, 2014 at 1:43 am

  Eu am si strans semnaturi pentru Iulian Capsali.Daca un ortodox va face parte din „politica” inseamna neaparat ca a facut un pact? Asteptati putin, mai sunt atatea etape pana sa ajunga acolo.Daca noi ortodocsii il subminam…sau poate sunteti alti comentatori „infiltrati”, care au preluat nick-name-urile „aha” si „lastunnegru”.

  Apreciază

 15. lastunnegru said, on martie 17, 2014 at 7:43 pm

  Olivia daca ai strans semnaturi pentru domnul Iulian Capsali informeazate si de ce dansul este un mare sustinator al HOMEOPATIEI si informeazate ce este HOMEOPATIA si de ce ea nu poate fi folosita si practicata de crestini ortodocsi, poate dupa acea iti schimbi parerea despre HOMEOPATIE si despre sustinerea domnului Iulian Capsali.

  Olivia te asigur ca nu ma inlocuit nimeni si nimeni nu mi-a preluat nick-numele si scrie in numele meu. Toate comentarile care le-am scris pe blogul saccsiv cu nick-ul Lastun si Lastunnegru imi apartin, daca domnul administrator saccsiv crede ca am deraiat aiurea de la ortodoxie sau am pus link-uri false sau comentari jignitoare sau rele poate utiliza optinea BAN Lastunnegru.

  Apreciază

 16. Olivia said, on martie 18, 2014 at 3:25 am

  Frate Vasile, am citit articolele, de pe acest blog am aflat despre homeopatie si ma lupt sa-i conving pe multi sa nu mai ia Oscillococinum si Stodal, acestea sunt cele mai recomandate produse homeopate. Cu explicatiile merge greu,nu prea au oamenii rabdare sa auda de principii hahnemanniene, alchimie, vrajitorie. Nu stiam ca Iulian Capsali sustine homeopatia si sunt de acord cu comentariile fratelui ortodoxiacatholica :
  https://saccsiv.wordpress.com/2014/02/10/iulian-capsali-ii-ataca-furibund-pe-cei-ce-critica-homeopatia-adica-acea-teribila-inselare-bazata-pe-principii-eretice-si-fondata-de-un-mason/#comments
  Poate omul este inca orbit de efectul naucitor (in sens pozitiv) al „leacurilor”homeopate asupra familiei sale,nestiind ca se primejduieste sufletul.
  Am ales sa strang semnaturi pentru Iulian Capsali pentru ca e promovat de atatea asociatii si fundatii ortodoxe si-l consider o alternativa mai buna decat pe Eba sau pe Tokes. Chiar daca solutii omenesti nu mai sunt, un om care poate apara valorile ortodoxe conteaza si e primul care candideaza in numele acestor valori. Poate se va edifica in privinta homeopatiei.Semnaturile au fost trimise deja.
  Aha si lastunnegru, imi cer scuze ca v-am pus identitatea la indoiala si va multumesc pentru comentarii.

  Apreciază

  • saccsiv said, on martie 18, 2014 at 11:26 am

   Olivia

   Sora draga, citeste te rog toate comentariile de acolo. El e activist, nu doar consumator.

   Intr-adevar, n-a mai existat pana acum o asemenea campanie pe net si nu numai. Depaseste cu mult campania anti cip din 2009 si chiar pe cea impotriva vaccinarii Gardasil. O mega campanie pro Capsali, de parca de prezenta sa in Parlamentul European ar depinde mantuirea neamului romanesc. Iar extrem de bizar este ca nimeni din mass-media nu i-a deranjat campania. Dar ce a facut exact Capsali in tara asta pentru ortodoxie si neamul romanesc, nu ne explica nimeni. Ni se tot repeta ca a facut copii. Adevarul e ca nevasta i-a facut. Ca e regizor. Si ce a regizat? Ca a infiintat asociatii. Ce a realizat insa cu ele, in afara de a se combina cu alte asociatii?

   Daca aceleasi asociatii, bloguri, reviste care-l sustin, ar fi procedat aidoma impotriva cipurilor (apropo, numai maine nu-i 1 aprilie) sau impotriva ecumenismului, eram departe.

   Noi nu suntem suparati pe tine ca ai strans semnaturi. Nu fi te rog nici tu suparata ca nu-l sustinem. Si repet, noi oricum nu sustinem pe nimeni:

   IMPERIUL UE = MAMONA. De ce nu trebuie sa votam la alegerile europarlamentare, sa candidam sau sa fim alesi? NE EXPLICA SFINTII SI MARII DUHOVNICI Ioan Gura de Aur, Justin Popovici, Nicolae Steinhardt, Staretul Antonie

   https://saccsiv.wordpress.com/2014/02/06/imperiul-ue-mamona-de-ce-nu-trebuie-sa-votam-la-alegerile-europarlamentare-sa-candidam-sau-sa-fim-alesi-ne-explica-sfintii-si-marii-duhovnici-ioan-gura-de-aur-justin-popovici-nicolae-steinhardt/

   Apreciază

 17. […] Adica iadul e locul de osândă în care petrec păcătoşii după moarte şi judecată, dupa cum explica si Părintele Ilarion V. Felea. […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: