SACCSIV – blog ortodox

40 de mucenici = 40 de pahare …

Posted in Calendar Ortodox, Sfintii PATRUZECI DE MUCENICI by saccsiv on martie 9, 2014

Atat au avut de spus televiziunile la prima ora despre aceasta mare sarbatoare. Si cica asta-i traditie.

Cititi va rog insa:

SFINTII 40 DE MUCENICI

v-tableka1

 

Din care reiau cateva fragmente:

 

La miezul noptii, unul dintre cei 40 de mucenici, a iesit din apa din cauza gerului. Alergand spre baia calda, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit.

[…]

Unul dintre soldatii de paza, uimit ca in miezul noptii o lumina din cer incalzeste apa si ca o cununa din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin.

[…]

După zdrobirea fluierelor picioarelor, unul dintre ei, care din pricina vârstei mai tinere şi a puterii trupeşti mai sufla încă, a fost lăsat la o parte de tiran, socotind că acesta poate îl va îndupleca să-şi schimbe gândul. Dar mama lui, care în tot timpul cât mucenicii pătimiseră, rămăsese pe lângă el, văzând acum pe fiul ei, care era mai tânăr decât toţi ceilalţi, se temea ca nu cumva tinereţea şi dragostea de viaţă să-i insufle în cele din urmă teamă şi să se arate nevrednic de ceata şi de cinstea celorlalţi.

De aceea aceasta sta încremenită şi cu trupul şi cu privirea, uitându-se la el, în starea în care se găsea, dându-i curaj şi întinzându-şi mâinile, în cele din urmă şi zicând: Fiul meu preadulce, mai rabdă puţin, ca să ajungi cu adevărat şi fiu al Tatălui Celui din ceruri. Nu te înfricoşa de chinuri, căci, iată, Hristos Dumnezeu îţi stă ţie într-ajutor. Nu vei mai întâlni mai departe nici o neplăcere, nici o durere; toate acelea au trecut, pe toate le-ai învins cu vitejia ta; după acestea va fi numai bucurie, desfătare, odihnă şi veselie, din care te vei împărtăşi împărăţind împreună cu Hristos şi vei fi rugător pe lângă Dânsul, pentru mine, mama ta.

[…]

De aceea, neţinând seama că este femeie slabă şi înăbuşindu-şi în suflet toată durerea de mamă, a luat pe fiul ei pe umeri şi a pornit cu el după căruţele cu trupurile sfinţilor, întocmai ca o vitează, socotind că numai atunci fiul ei va trăi cu adevărat, când l-ar vedea şi pe el mort şi părăsit împreună cu ceilalţi.

Dar, în timp ce-l purta astfel pe umere, acesta şi-a dat şi el duhul. Şi atunci mama simţindu-se eliberată de griji, s-a bucurat mult şi sufletul ei a săltat în chip plăcut de sfârşitul fiului ei. Şi ducând trupul neînsufleţit al iubitului ei fiu până la locul unde se găseau trupurile sfinţilor, l-a pus deasupra lor şi l-a numărat cu toate celelalte, pentru ca nici măcar trupul, al cărui suflet pornise să se înnumere laolaltă cu sufletele celorlalţi, să nu se deosebească de trupurile lor.

 

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. NIMENI said, on martie 9, 2014 at 2:08 pm

    Tembeleviziunile nu au rol de educatie, de niciun fel.
    Ce-ai fi vrut frate Vasile sa spuna?
    Sa aduca in discutie lumina din cer care a incalzit apa rece in care au fost bagati mucenicii?
    La un post tv se discuta despre invatamantul romanesc cazut la pamant.
    Normal, s-a urmarit si s-a realizat. Astfel a mai aparut o generatie spalata pe creier dar dotata cu fel de fel de jucarele care si ele au rolul lor …..

    Apreciază

    • aha said, on martie 9, 2014 at 4:10 pm

      ideea e ca orice mare sarbatoare ortodoxa sa fie imbibata in alcool! asa e la fiecare mare sarbatoare ortodoxa! bem pana nu mai putem! din pacate!
      Doamne Iisus Hristos, miluieste-ma pe mine , pacatosul!

      Apreciază

  2. Nimbus said, on martie 9, 2014 at 2:40 pm

    LUATI SEAMA!!! – BETI IN CINSTEA LUI BACHUS

    In perioada de inceput a primaverii, romanii il cinsteau pe alcoolicul Bachus. Romanii crestinati sarbatoresc acum cei 40 de mucenici si pe principiul ca au fost tot romani, au „indulcit” sarbatoarea band 40 de pahare in cinstea lor. In realitate e un festin mascat in cinstea zeului pagan, un mod mizerabil de a comemora pe cei 40 de stramosi militari martiri ai lui Hristos.
    Anomalia a fost parca sesizata prima oara de unul din Mavrocordati, am sa caut numarul dim Magazin Istoric despre treaba asta si revin.

    Apreciază

  3. jon said, on martie 10, 2014 at 12:01 am

    oare cine sponsorizeaza aceste stiri si televiziuni? sunt cumva din sin-a-goga lui putzifer?

    Apreciază

  4. Alin said, on martie 10, 2014 at 11:42 am

    noua ordine zice ca oamenii mai pot dormi linistiti numai daca au relatii sexuale inainte

    http://www.doctorulzilei.ro/te-ajuta-sexul-sa-dormi-mai-bine/

    Apreciază

  5. Irina said, on martie 10, 2014 at 10:05 pm

    Cine le sponsorizeaza cred ca nu mai este o enigma, ceea ce este dureros este faptul ca oamenii se adancesc in aceasta desacralizare si mai grav isi bat joc de Dumnezeu si de Sfintii Sai.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.