SACCSIV – blog ortodox

Ce scria JULES VERNE in “Castelul din Carpati” despre EVREI si TARANII ROMANI DIN TRANSILVANIA

Posted in EVREI, TARAN, TRANSILVANIA by saccsiv on martie 6, 2014

   Iata ce putem citi la http://ro.scribd.com/doc/26511435/Jules-Verne-Castelul-Din-Carpati la pagina 40:

Cine era proprietarul acelui han? Un evreu pe nume Ionas, un om de treabă, de vreo şaizeci de ani,cu un chip prietenos, dar foarte semit, cu ochii lui negri, nasul încovoiat, buzele ţuguiate, părul lins şi tradiţionala ţăcălie. Amabil şi săritor, împrumuta bucuros mici sume de bani unuia şi altuia, fără să se arate exigent în ceea ce priveşte garanţiile şi nici prea cămătar în ceea ce priveşte foloasele, deşi pretindea să fie plătit la datele declarate de împrumutat. Să dea Dumnezeu ca toţi evreii stabiliţi în Transilvania să fie la fel de înţelegători ca hangiul din Vereşti!

Din nefericire, Ionas cel cumsecade era o excepţie. Coreligionarii săi, prin cult, confraţii săi, prin profesie, ―  fiindcă toţi sunt crâşmari, vânzând băuturi şi articole de băcănie ― practică meseria de împrumutător cu gaj, cu o asprime îngrijorătoare pentru viitorul ţăranului român. Se va vedea pământul trecând, puţin câte puţin, din proprietatea băştinaşilor în cea a străinilor. Cum avansurile nu le sunt rambursate, evreii vor deveni stăpânii frumoaselor culturi ipotecate în profitul lor şi, dacă Ţara Făgăduinţei nu mai este în Iudeea, poate că, într-o bună zi, va figura pe hărţile geografiei transilvane.

Comentariu saccsiv

   Romanul a fost terminat in 1889 si publicat in 1892.

 

50 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. nea Anderthal said, on martie 6, 2014 at 11:08 pm

    http://www.realitatea.net/suceava–planul-de-mobilizare-in-caz-de-razboi-va-fi-reactualizat_1394002.html

    ps:se pregateste ceva?Se intinde conflictul si in Bucovina?

    Apreciază

    • 1 said, on martie 7, 2014 at 11:57 am

      Romania a fost dezarmata incepand din 1990 de agentii fesenisti(Mosad, CIA si GRU) pentru a accepta fara nici o posibilitate de aparare sub santajul unguresc politica de depopulare a FMI si a Israelului . Astazi poti sa ai si un milion de israelieni cu catatenie romana si nimeni nu o sa spuna un cuvant pentru a nu ,,incita la antisemitism” care oricand in cazul unui conflict in Orientul Apropriat se pot muta in masa in Romania in zone compacte pentru ca nimeni nu mai stie sub masca cetateniilor straine cat pamant sau proprietati detinin Romania si isi pot forma in 10 ani un nou Israel. E o populatie trecuta prin razboaie si bombe si ar face ravagii aici in haosul si degringolada Republicii Mosad.

      Apreciază

      • Alex said, on martie 8, 2014 at 10:19 am

        Are Dumnezeu o randuiala cu evreii daca accepta ca sa se intample asta. Eu cred ca se vor converti la Hristos dupa cum gasim si Epistola catre Romani la capitolul 11.
        Doamne ajuta!

        Apreciază

  2. Aurora said, on martie 6, 2014 at 11:24 pm

    Cata dreptate a avut Jules Verne !

    Apreciază

  3. deveghepatriei said, on martie 6, 2014 at 11:47 pm

    Multumim ca ne furi articolele! Chiar nu poti sa ai un dram de bun simt in tine?

    http://deveghepatriei.wordpress.com/2014/02/27/jules-verne-evreii-si-taranii-romani-din-transilvania-ce-spunea-marele-scriitor-francez-intr-o-buna-zi-va-vor-lasa-fara-tara/

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 6, 2014 at 11:56 pm

      deveghepatriei

      Gata, m-am saturat de tine. Ai tupeu maxim, ca de obicei.

      Folosesti ortodoxia si nationalismul doar ca niste unelte pentru promovarea teoriilor new age si a invataturlor indo tibetane.

      Apreciază

      • crestinul ortodox said, on martie 7, 2014 at 11:09 am

        ia te uita ..ce-i cu voi ?
        E Postul Mare
        cine fura si cui fura …?
        important este ca ADEVARUL sa Trezeasca cat mai multi ….fiecare cu talantul sau
        sau nu stiti ce inseamna
        A fi UNITI in ORTODOXIE
        Uniti in HRISTOS si in SFANTA CRUCE a Neamului Cel SFANT
        vine vremea si nu departe este cand nu o sa va mai certati intre voi ci o sa ne adunam spre Biruinta ORTODOXIEI in SFANTA CRUCE impotriva fiarei ,
        pe acest pamint
        o sa ne adunam ca puii sub aripa clostii
        caci o Singura Mama avem BISERICA Neamului Cel SFANT si un Parinte DUMNEZEU In SFANTA TREIME din CERURI

        Apreciază

      • Liliana said, on martie 7, 2014 at 6:56 pm

        Dragii nostri,nu va certati si voi!Fiti intelepti.Nu ,,a furat”,a preluat-chiar daca,poate, a omis sa treaca sursa-important e sa ne informati cit mai mult si cit mai bine.Noi avem incredere in voi,avem nevoie de munca aceasta a voastra.Va respectam.Colaborati.Fiti uniti.Fara orgolii.Explicati-va,cereti-va iertare,nu va jigniti.Doamne ajuta.

        Apreciază

  4. Radu Humor said, on martie 7, 2014 at 12:40 am

    Dacă tot te crezi aşa inteligent, de ce nu eşti şi bogat?

    Asistând la o discuţie, la care luam şi eu parte, un cetăţean american îl întreabă pe un cetăţean român, doctor în ştiinţe şi conferenţiar universitar la una dintre cele mai mari universităţi din România: „If you are so damn smart, why ain’t you rich?”.
    Recunosc, întrebarea m-a luat prin surprindere şi pe mine, simplu observator, iar profesorul – vizibil uimit – s-a fâstâcit câteva zeci de secunde şi a replicat:
    „Nu sunt inteligent deloc. Ci doar cult. Inteligenţa este doar capacitatea unui individ de a se adapta rapid şi eficient la orice context – favorabil sau nefavorabil. Eu mă bâlbâi când lucrurile iau o întorsătură neaşteptată, mă poticnesc, doar aţi observat cu toţii cât de mult mi-a trebuit să interiorizez această întrebare. Mult mai inteligenţi ca mine sunt copiii din ziua de azi. Nu deştepţi, ci inteligenţi. Ei se adaptează la schimbări mult mai repede, eu nu mă pot obişnui după un an de zile cu smartphone-ul meu. Ei îl învaţă în două secunde după achiziţie. De ce nu sunt şi bogat? Pentru că în România nu ţi se dă voie să fii bogat dacă eşti cult, ci doar dacă eşti inteligent şi faci parte dintr-un gang”.
    Admit că m-am simţit prost. Foarte prost pentru american. Se uita la el şi nu înţelegea nimic. Nu din cauza englezei vorbite de profesor. O vorbea perfect. Din cauză că nu înţelegea sistemul de valori pe care noi, românii, l-am adoptat din 1990 încoace, dar pe care îl considerăm, halucinând (desigur), asemănător cu sistemul de valori american.
    Desigur că noi am încercat să-l copiem, însă ne-a ieşit o replică atât de proastă şi superficială, încât acest sistem românesc pseudo-american intră în contradicţii crâncene cu cel original (vezi McDonald’s – la americani a fost creat pentru a hrăni oamenii săraci, în România a fost creat ca un restaurant de e lux, unde mănânci doar dacă ai bani).
    Mi-a rămas în minte ultima frază rostită de profesor: „În România nu ţi se dă voie să fii bogat dacă eşti cult, ci doar dacă eşti inteligent şi faci parte dintr-un gang”.
    Atunci mi-am adus aminte de un minunat volum pe care l-am citit în adolescenţa mea, intitulat „Conversaţii cu Dumnezeu”.
    Cartea este scrisă de un american, Neale Donald Walsch.
    La un seminar pe care îl ţinea în faţa unei numeroase audienţe (puteţi vedea secvenţa în filmul Conversations with God), domnul Walsch îşi punea – chiar dacă nu a rostit-o – aceeaşi întrebare „If you are so smart, why ain’t you rich?”. A închis ochii, i-a deschis şi a început să întrebe cu voce tare:
    “Nu vi se pare ciudat că trăim într-o societate care devalorizează cele mai importante slujbe?”.
    – “Ce vreţi să spuneţi prin asta?”, se aude o voce din sală. El a continuat:
    – “Adică nu avem nicio problemă să-i dăm unui antrenor de fotbal cinci milioane de dolari pe sezon sau să-i dăm unui actor zece milioane pentru un film, dar ni se pare oarecum normal ca acele persoane care au de-a face cu spiritualitatea (n. red – sau cultura) trebuie să fie lefteri, celibatari şi abstinenți. Şi, de preferat, toate trei odată. Nu ştiu de voi, dar eu nu îmi amintesc să fi votat aşa ceva. Deci, imaginaţi-vă o lume în care banii ajung la cei care ne oferă cele mai importante daruri. Profesorii. Artiştii. Infirmierele. Pompierii şi poliţiştii. Scriitorii” şi din sală se aude tare şi hotărât
    – ”Şi mamele”. A continuat:
    – “Oameni care ne conectează, nu ne despart şi nu ne distrag atenţia. Imaginaţi-vă acea lume şi o putem avea, pentru că, oameni buni, noi suntem aceia. Întotdeauna noi am fost aceia pe care-i aşteptam”.
    Da, ne-a prezentat un fapt. Revoltător şi frustrant. Îl regăsim şi în România. Poate nu antrenori de fotbal, dar cu siguranţă antrenori de infractori. Poate nu actori de filme, dar cu siguranţă actori ai sfidărilor. La noi, la români, exemplele sunt mult mai bogate şi, de ce nu ar fi?, mult mai revoltătoare pentru omul deştept. În România, bogaţii nici măcar nu sunt inteligenţi. Şi când spun asta mă refer la faptul că aceştia nu au identificat oportunităţi de afaceri adaptându-se la cerinţele pieţei. Au fost doar şmecheri – un cu totul alt concept. Au fost doar mai puţini ocupaţi cu învăţatul şi mai mult ocupaţi cu trişatul. Au fost doar mai tupeişti şi îţi puneau pumnul în gură când le deconspirai intenţiile. Inteligent eşti atunci când te adaptezi unei situaţii noi fără să atragi atenţia.
    La noi, bogaţii – parveniţii şi oportuniştii – nu numai că sunt proşti făcuţi grămadă, dar sunt şi extrem de vizibili, extrem de voluminoşi. Merg pe frunte cu certificatul de infractor şi nimeni nu se atinge de ei.
    Procurorii sunt mult prea ocupaţi să vâneze elevi, profesori, mici comercianţi şi vedete decât să se ocupe de infractori care au avut contracte imense cu statul, pe care nu şi le-au onorat, ci doar au încasat bani.
    Citind toate astea, îţi mai vine să te întrebi: „Dacă tot eşti aşa deştept, de ce nu eşti şi bogat?”
    Pentru ca în România nu asta este cheia succesului. Nu deşteptăciunea, nici măcar inteligenţa, ci doar apartenenţa la un grup de infractori care să-ţi faciliteze succesul financiar. Şi până la urmă de ce să mai fii bogat în România?
    Vorba lui Tudor Chirilă:
    “Ce-o să faceţi cu milioanele într-un oraş mort? Ce-o să cumpărați, cu banii grămezi? La ce-ţi foloseşte un Lamborghini când n-ai o autostradă? De ce să ai o vilă într-un cartier sufocat de inundaţii?”
    Stau şi mă întreb, bogaţii României ar mai fi fost bogaţi în Franţa? Dar în Marea Britanie? Dar în Germania? Dar în Olanda? Dar în Statele Unite?
    Bogaţii în România se diferenţiază de bogaţii din lumea civilizată.
    Bogaţii occidentului, marea majoritate, au averi, dar şi respectul oamenilor.
    Dar şi clasă.
    Dar şi stil.
    Dar şi cultură.
    Dar şi rafinament.
    Bogaţii români au bani şi cam atât.

    Apreciază

    • Mel said, on martie 7, 2014 at 11:01 am

      Scuze ca ma bag si eu in seama, dar părerea mea este ca nimic nu este mai important ca si intelepciunea pe care o sa Dumnezeu omului. Bineînțeles ca si cultura are un rol foarte important, dar dacă nu este si intelepciunea sa poți pune in practica cu folos ceea ce ai învățat, degeaba este cultura!

      Apreciază

    • Cosmin said, on martie 7, 2014 at 1:22 pm

      @ Radu Humor

      Excelenta asertiune. Ati atins un subiect cu greutate, foarte prezent in viata noastra de zi cu zi.

      Doamne ajuta!

      Apreciază

    • tataia said, on martie 7, 2014 at 3:09 pm

      Si eu sint destul de inteligent (fara falsa modestie) dar bogatia nu s-a lipit niciodata de mine. Nu inteligent trebuie sa fii pentru a atrage banul de partea ta….pentru asta trebuie sa fii viclean, „calitate” pe care nu am avut-o niciodata. Cunosc un mare samsar de masini, e talimb rau…ii explici trei ore cum sa faca ceva la telefon sau pe calculator si tot nu pricepe nimic…cind vine vorba insa de a vinde o masina are o vrajeala in el ca pleaca omul cu troaca si abia peste trei zile isi da seama ce janghina a cumparat…

      Deci una este inteligenta (capacitate fenomenala de adaptare la schimbare, de a invata rapid lucruri noi), alta e clutura…asta tine de cunostintele acumulate in timp, de scolile absolvite (si sincer sa fiu cu cit ai mai multa scoala cu atit esti mai indoctrinat) si alta este viclenia…a sti sa il determini pe unul sau altul sa iti dea bani.

      Apreciază

    • Revista de Turism said, on octombrie 6, 2017 at 9:47 am

      „La ce îi foloseşte omului că a cucerit lumea, dacă îşi pierde sufletul?!”

      Apreciază

  5. Radu Humor said, on martie 7, 2014 at 12:59 am

    Presa ca teatru de război

    Una dintre prezentatoarele postului RT America, Liz Whal, şi-a anunţat în direct demisia, motivând că nu e de acord cu politica editoarială a companiei.

    Gestul vine după ce realizatoarea emisiunii „Breaking the Set”, Abby Martin, declarase cu o zi înainte că nu e de acord cu „invadarea” Crimeei. Ambele evenimente atrag atenţia asupra unui singur fapt: Russia Todayeste o instituţie mass-media majoră complet transparentă şi de o ireproşabilă integritate profesională, pe un teatru de război autentic.

    Importanţa mesajului mediatic, a acurateţei informaţiei în epoca globalizării nu mai trebuie subliniată. Pe acest teren, al informării publicului asupra evenimentelor care îi afectează viaţa, ori care ţin de interesul său legitim de cunoaştere, se duc bătălii aprige, nu întodeauna purtate cu mijloace oneste. După 1999, când atacul NATO asupra Iugoslaviei a consfinţit şi primul război mediatic total al occidentului împotriva unui stat european independent şi suveran, război pe care Belgradul l-a pierdut cu o naivitate dezarmantă, a devenit limpede pentru orice observator atent că lupta de proporţii epice ce se duce pe terenul oficial al mass-media, dar neoficial al justificării unor acţiuni oculte, adesea amorale ale unor lideri politici, economico-financiari şi militari motivaţi de interese proprii, a devenit parte integrată din eforturile de război. Fie acesta deschis, cum s-a întâmplat în Iugoslavia, Iraq, Libia, Afganistan sau Siria, fie nedeclarat, cum se întâmplă în cazul Rusiei.

    Nu se vorbeşte nici astăzi prea mult despre unităţile speciale ale unor armate ale lumii, inclusiv cea a României, dedicate aşa numitelor PSYOP, sau operaţiunilor psihologice. Termenul, ca şi conceptul, e o invenţie americană, şi a apărut din nevoia Washingtonului de a-şi îmbunătăţi imaginea de „jandarm mondial”, în încercarea de a-şi acoperi calitatea de agresor. Militarii PSYOP reprezintă o mare diversitate de domenii, nu între ultimele jurnalismul, scris şi electronic, şi au misiunea de a influenţa populaţiile unor ţări ţintă, de a susţine sau diminua moralul unor forţe de interes, de a dezinforma, manipula şi crea diversiuni în conjuncţie cu acţiunile în forţă. Epoca romantică a jurnalismului de război, din anii Vietnamului, a apus de mult. Între timp, gazetarii occidentali de toate felurile au căzut, inclusiv la comanda şefilor instituţiilor pe care le servesc, în capcana unsă cu false preocupări privind siguranţa lor, întinsă de comandanţii forţelor din teatrele de război. „Integraţi”, chipurile, în unităţi combatante, pentru a putea vedea şi auzi mai bine ce se petrece pe front, bravii jurnalişti, adesea cu cască şi vestă de protecţie, văd şi aud, de fapt, doar ce le permite Pentagonul, fluxul informaţional fiind controlat în faşă. Cât priveşte megacompaniile tip CNN, ori FOXNews, ori altele asemenea, contribuţia lor directă la eforturile agresive ale Statelor Unite în întreaga lume, inclusiv prin angajarea unor „experţi” cu grade mari, ce vorbesc tot la ordin, nu pot fi puse la îndoială. Prima victimă în militarizarea mediilor de informare: adevărul însuşi.

    Să nu uităm, însă, că armata e doar unul din mijloacele de înfăptuire a unei politici a unui regim. Vorbind despre puterea de la Washington, e suficient să punem lucrurile în context, amintind ce spunea un consilier al fostului preşedinte George W. Bush, citat în numărul din 17 octombrie 2004 al New York Times Magazine: „Suntem un imperiu acum şi, când acţionăm, creăm propria noastră realitate. Iar în timp ce voi studiaţi acea realitate – şi o veţi face în mod judicios – noi acţionăm din nou şi creăm alte realităţi pe care le puteţi la fel de bine studia. Şi aşa vor merge mereu lucrurile. Noi suntem actorii istoriei, iar vouă, tuturor, nu vă rămâne decât să studiaţi ce facem noi”. Până când o întreagă omenire să se dezmeticească şi să înţeleagă că „realitatea” armelor de distrugere în masă ale lui Saddam Hussein era o imensă minciună, SUA a trecut la alte „realităţi”. Ultima dintre ele, toate însoţite de valuri de sânge, nenorociri şi minciuni uriaşe: Ucraina.

    „Ştirea” că Rusia ar fi invadat militar Crimeea, căreia i-a dat un ultimatum pentru a se preda, a făcut înconjurul studiourilor americane de televiziune, aruncând publicul de peste ocean într-o adevărată nevroză. Singurul post de pe teritoriul american care a emis adevărul a fost Russia Today (RT). E vorba de o instituţie cu o audienţă ce a stârnit deja frisoane unor lideri occidentali. Pentru exemplificare, să amintim doar un articol de anul trecut, publicat de binecunoscutul Der Spiegel, care remarca trist că la Washington audienţa RT o depăşeşte cu mult pe cea a BBCsau Deutsche Welle(programe în limba engleză). Simultan, nemţii învinuiau Rusia, pe preşedintele Putin, pentru faptul că şi-au construit o asemenea instituţie de presă, cu un buget corespunzător şi un impact internaţional uriaş. Dacă mai amintim, pe lângă BBC şi Deutsche Welle, vechile Voice of America şi Radio Free Europe/Radio Liberty, ipocrizia unei asemenea acuzaţii poate fi exprimată sintetic prin frustrarea occidentului că Rusia a învăţat din acţiunle ţărilor care au tocat-o mediatic decenii de-a rândul. Şi, cum RTa fost progresiv şi continuă să fie un succes, angajând tot mai mulţi şi mai buni jurnalişti occidentali, inclusiv celebrul Larry King, fost star al CNN pentru un sfert de secol, şi transmiţând adevăruri incomode în faţa unui public ce nu se mai lasă atât de uşor influenţat sau minţit de-a dreptul, RT trebuia şi trebuie atacată.

    Prezentatoarea RT America Liz Wahl a declarat în direct că îşi dă demisia, pe tema politicii editoariale a postului faţă de evenimentele din Ucraina şi Crimeea, după un scurt mesaj patriotard, ca cetăţean american descendent al unor emigranţi unguri şi soţie a unui medic militar american. Nimic senzaţional, oamenii pot avea crize neaşteptate de conştiinţă, dacă despre asta e vorba. Dar nu e. Răspunsul RT, scurt şi la obiect, aminteşte că nemulţumirile angajaţilor pot fi oricând exprimate angajatorului, iar dacă nu există mijloace de reconciliere, aceştia îşi pot prezenta demisiile în cel mai profesionist mod, fără să facă „un show public dintr-o decizie personală”, „care nu e altceva decât o cascadorie menită să autopromoveze”. Demisia doamnei Wahl este, într-o analiză mai atentă, un gest public premeditat, un act dintr-o operaţiune gândită în termeni mai ampli. Faptul că soţul doamnei, angajată a unei instituţii ruseşti, e militar al armatei americane, ne îndreptăţeşte o dată în plus să credem acest lucru. Nu interesează, însă, aici, exemplul singular al prezentatoarei. Cu atât mai mult cu cât cealaltă „rebelă”, Abby Martin, care şi-a exprimat şi ea în direct opinia negativă la adresa acţiunilor Rusiei în Crimeea, a reuşit să dea măsura realităţii despre pe care o abordăm aici. În pofida faptului că a „contrat” politica editorială a postului la care lucrează, realizatoarea emisiunii „Breaking the Set” a precizat două lucruri fundamentale. Mai întâi că atâta timp cât a vorbit despre monstruozităţile sistemului financiar-bancar amercian, despre nenumăratele falsităţi şi ipocrizii ale societăţii americane sărăcite şi abuzate de o elită nemăsurat de bogată, influentă şi lipsită de onestitate, niciunul dintre mijloacele mass-media corporatiste de peste ocean nu au băgat-o în seamă, nici măcar cu un rând (nota bene: Deutsche Welle a menţionat-o copios, totuşi, se pare pentru că doamna arată foarte bine). A fost însă suficient să spună că nu e de acord cu „invadarea Crimeei”, şi a stârnit imediat titluri de primă pagină. Mai apoi, dar, poate, în primul rând, RTnu a concediat-o după acest moment, ceea ce s-ar fi întâmplat sigur dacă lucra pentru o instituţie americană. Exemple sunt destule, multe celebre. Într-o întorsătură de situaţie care ne permite să reafirmăm integritatea profesională şi transparenţa de negândit peste ocean ale postului Russia Today, acesta a publicat pe pagina proprie de internet ambele poveşti, cu tot cu înregistrările video aferente, lăsând loc evaluării libere şi comentariilor oricui doreşte să le facă. RTa găsit, în acest caz particular, metoda cea mai simplă de a pune la punct un atac împotriva sa, din valul uriaş stârnit la comandă.

    În aceste zile Rusia e atacată mediatic sistematic şi continuu. Acest fapt a devenit evident încă dinaintea şi, mai ales, pe parcursul desfăşurării Olimpiadei de iarnă. Mijloacele mass-media sunt transformate de occidentali, în primul rând de americani, în teatru de război. Există semne încurajatoare că Moscova pare decisă să nu mai lase adevărul şi bunul simţ să devină primele victime ale unei astfel de lupte, aparent inegale, între o mulţime de corporaţii de presă ce servesc interese specifice, dar nu ale popoarelor către care emit, şi încă puţinele organizaţii care se opun mareei de manipulare şi rea-credinţă. Am mai scris asta: americanii nu reuşesc să înveţe din istorie. Revarsă acum cu nemiluita clişeu după clişeu propagandistic împotriva unui popor, cel rus, care are memoria colectivă a suferinţelor şi sacrificiilor prin care a trecut ca să supravieţuiască şi care, în plus, îşi redobândeşte demnitatea şi mândria naţională călcate în picioare de „democratizarea” forţată în anii ’90, care era să le ducă ţara la faliment. Faţă de aceste atuuri, orice demers de presă, orice acţiune PSYOP, care prin definţie se adresează „minţii şi inimii”, sunt sortite eşecului.

    Apreciază

    • nea Anderthal said, on martie 7, 2014 at 1:05 pm

      @radu
      Nici o agentie de presa NU PREZINTA REALIATEA 100%.Toate au un program al lor si fac jocul celor care platesc.Mai sunt citeva voci dar din cauza ca lumea e distrata(circ si paine,mai nou si manele) nu sunt ascultate.Trebuie sa fim vigilenti si sa alegem doar cei bun si adevarat din ce apare in mass-media.Totul e de vanzare azi!

      Apreciază

  6. viorel said, on martie 7, 2014 at 7:22 am

    frate Vasile cei de la Deveghepatriei au dreptate ei au postat primi articolul asta si au mai fost si ale articole, dar parerea mea e ca este ar fi bine sa colaborati cu articolele sa le vada si cei care nu viziteaza unul din cele 2 bloguri si sa discutati amandoi impreuna cu comentatori toate subiectele stranse pt ca dezbinarea intre frati intr-un credinta nu este buna.

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 7, 2014 at 7:46 am

      viorel

      Vad acum ca el a postat primul, eu habar nu aveam, caci nu le citesc blogul.

      Uneori el vine cu cate un link aici si daca pare interesant, intotdeauna indic sursa.

      Referitor la Jules Verne, cineva mi-a dat link-ul spre carte, cica sa caut despre evrei. Asta e toata istoria.

      Apreciază

      • Partizanu said, on martie 7, 2014 at 9:55 am

        Trebuie sa retinem faptul ca unele bloguri nu se citesc pentru ca adm. CENZUREAZA la greu DREAPTA CREDINTA care le sta in git cind se apleaca dupa citiva firfirei aruncati pe dusumea. La fratele VASILE n-am vazut asa ceva. Doamne ajuta si mantuire pentru TOnTI.

        Apreciază

      • F said, on martie 7, 2014 at 3:29 pm

        Chiar nu puteti colabora ? Si ei mai exagereaza si tu exagerezi… Fiecare se crede mai tare decat altul si dezbinati vom fi o prada usoara. Nici noi, ca Ortodocsi, nu suntem in stare sa fim uniti, mai uniti decat altii ? Chiar trebuie sa fim de rasul altora care ratacesc pe la toate draciile de secte ? Aici si acum nu mai este loc sau nu ar trebui sa mai fie loc de mandrie, orgoliu, atacuri sub centura… Eu nu am gasit un neam ca al nostru, cel Romanesc, care sa fie mai dezbinat… De ce ? Fiindca credinta e slaba, avand Adevarul si fiecare se crede miezul… si de aici tot dezastrul care se vede, se simte, se aude. Vorbim de Sfinti, dar nu le urmam deloc. Poti crede ce vrei despre mine, sa ma blochezi, sa-mi spui sa nu mai comentez pe aici… Iertare !
        DUMNEZEU sa ne lumineze !

        Apreciază

      • Alin said, on martie 8, 2014 at 9:51 am

        Mai mult decat in aceasta carte, Jules Verne creioneaza portretul unui camatar josnic evreu german pe nume Isac Hakhabut, care este prins in final cu greutatile cantarului falsificate , in volumul ” Off on a Comet ” tradus Hector Servadac
        ex:
        Capitolul VII – În care se va vedea că Isac găsește un prilej minunat să împrumute bani cu mai mult de 1800 la sută dobândă
        descriere
        ” Era adevărat; de când îşi începuse comerţul dea lungul coastelor, Isac Hakhabut fura la cântar. Oamenii îl cunoşteau, aşa că acest lucru nu a mirat pe nimeni. „

        Apreciază

    • nea Anderthal said, on martie 7, 2014 at 1:06 pm

      @geo
      Ma mir ca nu ai fost si tu cenzurat ptr. ca promovezi un situl lui Roncea!

      Apreciază

      • saccsiv said, on martie 7, 2014 at 4:45 pm

        nea Anderthal

        Nu-l promoveaza, ci arata ca Victor Roncea il sustine pe Iulian Capsali.

        Prietene, tie tare nu-ti place blogul meu. De ce nu-ti faci tu unul perfect? De ce nu postezi doar pe cele naziste?

        Apreciază

  7. ionica said, on martie 7, 2014 at 9:56 am

    Si ce relevanta are? Jules Verne a scris romane SF>

    Apreciază

    • Cosmin said, on martie 7, 2014 at 1:32 pm

      @ ionica

      Are o foarte mare relevanta. Fenomenul descris de J.V. e un fapt real, iar autorul nu face altceva decat sa confirme fenomenul descris si de catre Dr. Paulescu, „Spitalul…” si nu numai.

      Asteptam acum sa reactioneze „cei despre care nu pomenim”, sa zbiere ca din gura de sarpe, Jules Verene – ANTISEMIT !!!

      Apreciază

      • Klontz said, on martie 7, 2014 at 6:08 pm

        Asta ma mira si pe mine, ca Jules Verne a sesizat niste aspecte despre care au vorbit multi oameni de cultura romani, pe la 1900 si dupa (inclusiv AC Cuza si Iorga). Genial, acest scriitor francez !

        Apreciază

  8. mircea.v said, on martie 7, 2014 at 10:17 am

    Viorel,

    Stii cum e treaba asta cu supararea, e de 2 lei. Crestineste e sa faci tu ce trebuie si sa nu-ti pese ce face celalalt, mai ales cand e vorba de cele legate de ortodoxie, neam si tara. A luat unu ceva de la mine, foarte bine, lasa sa afle toti. A platit vreunul drepturi de autor lui Jules Verne, Parintelui Paisie, Sfantului Ioan Gura de Aur, celor patru evanghelisti… ? Oare cum ar judeca cei amintiti o astfel de situatie, s-ar supara ca le este raspandita invatatura? Ce spune Parintele Arsenie Papacioc: „Nu ai ce ai, ci ai ceea ce dai”. Asta e judecata ortodoxa lasata noua de Iisus. Judecata lumeasca e asta cu „eu am postat primul, eu am copiat niste texte si daca le preiau si altii sa-mi ceara voie (de parca ei au platit drepturi de autori), mi-au furat munca…” Pai munca asta e o munca care o face omul pt Iisus, ca doar nu face altceva decat sa faca ceea ce i-a spus Iisus sa faca slugii netrebnice. Si Parintele Paisie Aghioritul zice frumos „vrei sa stai pe scaun mare, stai pe scaunel, vrei sa ai, da, da tot”. Si chiar daca ti se face o nedreptate, foarte bine, e in avantajul tau dpdv al ortodoxiei.
    Nu spune nimeni sa nu dai si linkul, ca asa e frumos, dar daca se intampla sa nu se dea, nu e nici o tragedie.

    Apreciază

  9. octoviv said, on martie 7, 2014 at 10:52 am

    Ioannis Kotzabasis – Din Tibet în Sfântul Munte la Bătranul Paisie

    Apreciază

  10. TaxiDriver said, on martie 7, 2014 at 10:59 am

    Imi cer scuze ca scriu off topic.
    Frate Vasile nevoie de un sfat urgent..Imi expira CI pe 18 martie si stiu ca de la 1 aprilie vor sa bage biometrice.Astazi ar trebui sa iau bilet de avion pentru maine,ca luni sa imi schimb CI.Insa am vb cu cineva(din cadrul politiei)care a verificat si a zis ca inca 6 luni nu vor baga biometricele pentru ca nu au tehnologia necesara inca.problema e ca vreau sa vin si de Paste acasa si nu stiu daca sa mai cheltui bani acu sau nu.Pot veni cu foaie de calatorie daca imi expira insa ma gandesc sa nu bage biometric.Stie cineva ceva sigur va rog ca trebuie sa ma decid in urmatoarele cateva ore daca sa iau bilet de avion sau nu.Multumesc.

    Apreciază

    • cosminmatiu said, on martie 7, 2014 at 11:27 am

      Ce e acum e sigur, banii in timp uiti ca i-ai cheltuit dar remuscarea ramane vesnic, daca nu faci ceea ce trebuie cand trebuie.

      Apreciază

    • B.Mihai said, on martie 7, 2014 at 4:30 pm

      Varinta 1:
      -vi-l schimbati acum
      CASTIG:obtineti SIGUR un buletin fara cip ptr. urmatorii 10 ani
      PIERDERE:cativa bani pe care puteti oricand sa-i refaceti
      Varianta 2:
      -vi-l schimbati alta data
      CASTIG:econimisiti niste bani
      PIERDERE:riscati sa se impuna peste noapte buletinele cu cip si sa pierdeti ultima sansa de a obtine buletin fara ptr. urmatorii 10 ani.

      Apreciază

  11. nea Anderthal said, on martie 7, 2014 at 3:50 pm

    off topic

    http://jonrappoport.wordpress.com/2014/03/06/ukraine-the-end-game/

    Apreciază

  12. […] Ce scria JULES VERNE in “Castelul din Carpati” despre EVREI si TARANII ROMANI DIN TRANSILVANIA […]

    Apreciază

  13. […] Ce scria JULES VERNE in “Castelul din Carpati” despre EVREI si TARANII ROMANI DIN TRANSILVANIA […]

    Apreciază

  14. […] Ce scria JULES VERNE in “Castelul din Carpati” despre EVREI si TARANII ROMANI DIN TRANSILVANIA […]

    Apreciază

  15. cristytepes said, on august 2, 2015 at 1:59 pm

    Reblogged this on ADEVARUL COTIDIAN – PRESA ALTERNATIVA LIBERA -blog cu știri redistribuite.

    Apreciază

  16. […] Ce scria JULES VERNE in “Castelul din Carpati” despre EVREI si TARANII ROMANI DIN TRANSILVANIA […]

    Apreciază

  17. […] Ce scria JULES VERNE in “Castelul din Carpati” despre EVREI si TARANII ROMANI DIN TRANSILVANIA […]

    Apreciază

  18. […] Ce scria JULES VERNE in “Castelul din Carpati” despre EVREI si TARANII ROMANI DIN TRANSILVANIA […]

    Apreciază

  19. ortodoxia2013 said, on mai 4, 2016 at 2:20 pm

    Reblogged this on Ortodoxia -singura Biserica adevarata.

    Apreciază

  20. […] Ce scria JULES VERNE in “Castelul din Carpati” despre EVREI si TARANII ROMANI DIN TRANSILVANIA […]

    Apreciază

  21. […] Ce scria JULES VERNE in “Castelul din Carpati” despre EVREI si TARANII ROMANI DIN TRANSILVANIA […]

    Apreciază

  22. […] Ce scria JULES VERNE in “Castelul din Carpati” despre EVREI si TARANII ROMANI DIN TRANSILVANIA […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.