SACCSIV – blog ortodox

DUMINICA FIULUI RISIPITOR

Posted in Calendar Ortodox, DUMINICA FIULUI RISIPITOR by saccsiv on februarie 16, 2014

fiul-risipitor_a

 

Ev. Luca 15, 11-32:

 

Şi a zis: Un om avea doi fii. Şi a zis cel mai tânăr dintre ei tatălui său: Tată, dă-mi partea ce mi se cuvine din avere. Şi el le-a împărţit averea. Şi nu după multe zile, adunând toate, fiul cel mai tânăr s-a dus într-o ţară depărtată şi acolo şi-a risipit averea, trăind în desfrânări. Şi după ce a cheltuit totul, s-a făcut foamete mare în ţara aceea, şi el a început să ducă lipsă. Şi ducându-se, s-a alipit el de unul din locuitorii acelei ţări, şi acesta l-a trimis la ţarinile sale să păzească porcii. Şi dorea să-şi sature pântecele din roşcovele pe care le mâncau porcii, însă nimeni nu-i dădea. Dar, venindu-şi în sine, a zis: Câţi argaţi ai tatălui meu sunt îndestulaţi de pâine, iar eu pier aici de foame! Sculându-mă, mă voi duce la tatăl meu şi-i voi spune: Tată, am greşit la cer şi înaintea ta; Nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Fă-mă ca pe unul din argaţii tăi. Şi, sculându-se, a venit la tatăl său. Şi încă departe fiind el, l-a văzut tatăl său şi i s-a făcut milă şi, alergând, a căzut pe grumazul lui şi l-a sărutat. Şi i-a zis fiul: Tată, am greşit la cer şi înaintea ta şi nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Şi a zis tatăl către slugile sale: Aduceţi degrabă haina lui cea dintâi şi-l îmbrăcaţi şi daţi inel în mâna lui şi încălţăminte în picioarele lui; Şi aduceţi viţelul cel îngrăşat şi-l înjunghiaţi şi, mâncând, să ne veselim; Căci acest fiu al meu mort era şi a înviat, pierdut era şi s-a aflat. Şi au început să se veselească. Iar fiul cel mare era la ţarină. Şi când a venit şi s-a apropiat de casă, a auzit cântece şi jocuri. Şi, chemând la sine pe una dintre slugi, a întrebat ce înseamnă acestea. Iar ea i-a răspuns: Fratele tău a venit, şi tatăl tău a înjunghiat viţelul cel îngrăşat, pentru că l-a primit sănătos. Şi el s-a mâniat şi nu voia să intre; dar tatăl lui, ieşind, îl ruga. Însă el, răspunzând, a zis tatălui său: Iată, atâţia ani îţi slujesc şi niciodată n-am călcat porunca ta. Şi mie niciodată nu mi-ai dat un ied, ca să mă veselesc cu prietenii mei. Dar când a venit acest fiu al tău, care ţi-a mâncat averea cu desfrânatele, ai înjunghiat pentru el viţelul cel îngrăşat. Tatăl însă i-a zis: Fiule, tu totdeauna eşti cu mine şi toate ale mele ale tale sunt. Trebuia însă să ne veselim şi să ne bucurăm, căci fratele tău acesta mort era şi a înviat, pierdut era şi s-a aflat. 
Cititi va rog si cuvantul Sfantului Ioan Gura de Aur.

 

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. vali said, on februarie 16, 2014 at 2:01 pm

  Constantin Noica arata ca ambii fii sunt risipitori, fiecare in felul sau.

  „Sunt doua feluri de a risipi. Exista risipa celui care, intocmai fratelui cel mic, cheltuieste fara sa fi strans (caci tot ceea ce avea fiul cel mic era un dar). Dar exista si risipa celui care, intocmai fratelui cel mare, strange fara sa poata aduna. Fratele fiului risipitor asa face. El strange ascultare dupa ascultare si fapta buna dupa fapta buna, iar in ultimul ceas, cand nu poate intelege si nu poate ierta dragostea tatalui pentru cel ce a risipit, pierde el insusi tot ce a adunat… La ce bun atata supunere si atata cumintenie, daca n-a putut intra in inima sa si nitica dragoste?“.

  Apreciază

 2. IOAN said, on februarie 16, 2014 at 2:58 pm

  Crestini !!!
  …ati vazut cat de ticalos e SISTEMUL daca o fata de 15 ani vrea sa se faca calugarită cum e cazul Iuliei Ionescu ?
  …ati vazut cate cercetări se fac in cazul acesta ? toti tipă si zbiară ca iesiti din minti sa nu cumva cineva sa o ia
  pe calea SFINTENIEI !

  Apreciază

  • IOAN said, on februarie 16, 2014 at 3:35 pm

   am primit e-mail de la cineva din care rezulta ca fata aceasta era si este impotriva cipurilor 666
   …se pare ca e cumva stramtorata din toate partile
   …daca e asa atunci inseamna ca asistam la o prigoana fatișă a familiei, a autoritatilor si inclusiv a BIsericii…ca de !?…totul trebuie sa fie politici corecto…

   Apreciază

 3. Alin said, on februarie 16, 2014 at 3:05 pm

  „Tinerii din Suedia tind sa fie foarte dezamagiti in viata, mai ales in jurul varstei de 20 de ani”, sustine Eberhard, care precizeaza ca desi se inregistreaza o scadere a sinuciderilor, „exista o crestere uriasa a tentativelor de sinucidere, mai ales in randul fetelor cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani”.

  Iata ce se aude dinspre natiunea cea mai „avansata” a europei:

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16610070-parintii-permisivi-din-suedia-dat-nastere-unei-generatii-monstri-intampla-copiii-lasati-faca-tot-vor-prabusirea-disciplinei-scoli-pana-suicid.htm

  Apreciază

 4. Daniel Rosca said, on februarie 16, 2014 at 3:32 pm

  Salut Saccsiv,

  Am nevoie de adresa ta de e-mail. Am cautat-o pe blog dar nu am gasit-o.

  Multumesc!

  Apreciază

 5. dante said, on februarie 16, 2014 at 3:42 pm

  @ioan
  Ca de obicei toate tunurile pe Biserica Ortodoxa. Ea este „responsabila” de toate neajunsurile noastre.
  Normal, in cazul aviatic din apuseni nu s-a constituit nici o celula de criza, nu era necesara, ba mai mult si acolo responsabila era tot Biserica, din vina careia nu sint bani suficienti pentru sisteme de supaveghere si control. In cazul fetei plecate la o manastire din Moldova, s-a creat de urgenta o celula de criza, ca nu cumva fata sa apuce sa se calugareasca…cita promtitudine si eficienta.
  Am vazut si eu consternat luarile de pozitie, absolul aberante de la TV, cind s-a incriminat faptul ca un copil la o virsta asa de frageda ( 15 ani) nu poate avea duhovnic!!!?? Pai nu a spus Hristos: „lasati copii sa vina la mine, caci a unora ca ei este imparatia cerurilor”.
  Ma intreb, daca Sfinta Filofteia( 12 ani) ar fi trait in zilele noastre, ar mai fi apucat sa ajunga sfinta, sau o lua militia si o aducea pe „calea cea buna”?

  Doamne ajuta!!

  Apreciază

 6. nea Anderthal said, on februarie 16, 2014 at 4:07 pm

  off topic
  Asta am gasit pe net:
  http://prosistemhaha.wordpress.com/2014/02/16/din-ianuarie-2018-toti-francezii-trebuie-sa-aiba-un-microcip-implantat-in-palma/
  ps; o fi adevarat?N-am avut timp sa verific stirea sa vad daca e adevarat sau nu

  Apreciază

 7. nea Anderthal said, on februarie 16, 2014 at 5:08 pm

  @pc mouse
  Site’ul pe care l-ai pus e o „tzeapa”.Nu exista ‘Journal de MOURREAL” ci e „Journal de Montreal”.ATENTIE LA CLONE !
  Asta-i site’ul corect:
  http://www.journaldemontreal.com/

  Apreciază

 8. john said, on februarie 16, 2014 at 6:32 pm

  Reporter intre doua lumi
  Pamantul din Ramallah este cel mai scump din Palestina. Este prohibitiv. Asta pentru a impiedica incercarile de colonizare fortate de evrei. Nimeni nu este dispus sa vanda nici macar un metru patrat, in ciuda saraciei determinate de razboi.
  M-a impresionat o zicere a unei femei romance care are o familie in Teritoriile ocupate: “Va rugam sa ne trimiteti carti!”. Oameni buni, traim in lumi paralele. Acasa vor manele, distractie, mall-uri si Iphone-uri. Acolo vor carti in limba romana. Sunt cateva sute de oameni, dar sufera pentru ca sunt supusi colonizarii si pentru ca statul roman face prea putin pentru a-i recunoaste pe deplin, cu drepturi de cetateni.Poate citeste si cine trebuie.
  http://www.nasul.tv/2014/02/16/reporter-intre-doua-lumi-ganduri-neuitate-din-ierusalim-si-ramallah/

  Apreciază

 9. ultimate2050 said, on februarie 16, 2014 at 9:17 pm

  Atata timp ,cat cineva mai apuca drumul monahismului,cat cineva isi mai pleaca genunchi la rugaciune,cat cineva se gandeste ,sa se ridice din la pacat la pocainta,cat inca se mai intorc ,acasa de pe drumul pacatului si al ratacirii,fii risipitori ,cat inca cineva ,cere cu sinceritate lui Dumnezeu ,sa ii mai daruiasca timp de pocainta,cat inca mai exista mame, care se roaga la Dumnezeu (si nu la idolii lumesti–cariera-functie-bani-lauda din partea lumii si atatia idoli cati or m-ai fi.. ) pentru copii lor,ca sa devina bun crestini,cat timp un tata,mai face in casa lui o rugaciune,nimic nu e pierdut.Mai este timp de mantuire si iertare.De noi depinde sa il folosim, si sa nu il pierdem.Insa pentru satana se amana dezlegarea lui.De aceea el cauta prin slugile lui-SA IMPIEDICE ACESTE LUCRURI-… Cand toate acestea vor inceta.si raul se va dezlega. Turbeaza fiara in adancul iadului.Nu mai are rabdare.Are o ura de moarte asupra omului.Vrea cu orice chip sa il distruga de pe fata pamantului,si de poate nici un suflet sa nu ii scape.Sa ne ajute Dumnezeu cu mila LUI cea nesfarsita,cu indurarea Sa nemarginita si cu Harul Duhului Sfant ,sa putem biruii toate incercarile,nevoile,necazurile,suferintele si ispitele,ce vor venii asupra noastra datorita necredintei si pacatelor noastre.Ca biruinta noastra sa fie spre–SLAVA CELEI DE O FIINTA SI NEDESPARTITEI TREIMI,TOTDEUNA,ACUM SI PURUREA SI IN VECI VECILOR. AMIN.

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: