SACCSIV – blog ortodox

Ierom. EFTIMIE MITRA: Pe cand se va discuta si despre canonizarea parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa?

Posted in Gheorghe Calciu Dumitreasa by saccsiv on februarie 5, 2014

Iata ce putem citi in articolul Pe cand se va discuta si despre canonizarea parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa?:

Vestea dezgroparii ramasitelor trupesti ale parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa a adus “caderea” si “ridicarea” multora. Unii s-au “ridicat” osandindu-i pe faptasi si felul in care s-a intamplat evenimentul, iar altii au “cazut” prin felul in care au savarsit fapta. Pana in prezent reactiile privitoare la acest eveniment s-au limitat la pedepsirea faptasilor, la “demascari” publice si la diversiuni mai mult sau mai putin SRI-ste. Toate aceste “vitejii” au creat o valva nemeritata. Nu cred ca cineva poate fi atat de naiv sa creada ca interesul SRI este de a demonstra ca trupul martirului anticomunist a fost gasit neputrezit. Dar iata ca prin excesul de zel al unora (pe care nu il aprobam, dar nici nu putem spune ca a avut scop profanator), azi avem dovada clara, pentru cei care au nevoie de dovezi vizibile, ca trupul parintelui Gheorghe Calciu poarta semnele sfinteniei.

Cand vorbim despre parintele Gheorghe Calciu ar trebui sa ne gandim la lucruri mult mai importante, cum ar fi canonizarea sa. Nu stiu daca “vitejiile” sus mentionate au avut ca scop distragerea atentiei spre lucruri minore (caci faptul era deja consumat, nu-si mai avea sensul), dar, printre altele, asta s-a intamplat. Canonizarea individuala a unor martiri din inchisorile comuniste, sau in grup, a tuturor acestor martiri, e drept ca apartine autoritatii supreme a Bisericii, Sfantul Sinod. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa ne spalam pe maini si sa ne multumim cu expresii de genul: “Nu noi decidem asta”, “Asta e treaba clericilor, nu a mirenilor” sau “noi suntem monahi si trebuie sa ne vedem de treburile noastre” etc. A cere si a face demersuri nu inseamna si a decide. Exemplul parintelui Justin Parvu a fost cu totul altul. Lupta parintelui Justin a fost canonica si jertfitoare, nu s-a gandit la imagine si nici la repercursiuni. Este de apreciat marturisirea obstei manastirii Petru Voda, reprezentata de parintele Hariton Negrea, in comunicatul din 1 februarie 2014, postat pe siteul oficial al manastirii, care, in incheierea celui de al doilea punct, mentioneaza ca parintele Calciu are sfinte moaste: “si a sfintelor sale moaste”. Aceasta lamureste clar si oficial, chiar daca cu intarziere, ca ramasitele trupesti ale parintelui marturisitor poarta semnele sfinteniei. Sper ca in viitorul apropiat cineva isi va asuma responsabilitatea initierii demersurilor in vederea canonizarii. Asupra acestui subiect va trebui sa reflectam cu totii in viitor. Fiecare, dintre cei care l-au cunoscut, ar putea contribui cu ceva la dosar, iar a lasa aceasta sarcina doar pe umerii unora e un gest de iresponsabilitate.

 

Din punct de vedere al canoanelor Bisericii, canonizarea se poate face oricand. Nu este o chestiune legata de canonicitate sa se amane la infinit sub pretextul ca “trebuie sa treaca timp”. Nu timpul, ci viata celor din inchisori, ne spune daca sunt sau nu sunt sfinti. Sunt si alte Biserici ortodoxe care au canonizat sfinti contemporani atat dintre cei care au suferit in inchisori, cat si dintre cei care au dovedit in alte feluri o viata sfanta, cum e si cazul recent al parintelui Porfirie din Grecia. Parintele Dumitru Staniloae exprima destul de clar portretul comunismului spunand: “comunismul nu e o ideologie, ci o satanalogie”. Asupra celor care au suferit din motive strict politice nu ne pronuntam. Este evident ca cei ce au suferit in aceste inchisori, din motive religioase, indiferent de conceptiile politice, sunt martiri. Poeziile, rugaciunile, trairile inalte duhovnicesti care au existat acolo, marturisirea crezului si multe altele, dovedesc ca acei oameni au avut o viata plina de sfintenie.

In ceea ce priveste subiectul “testamentului” parintelui Calciu vin cu urmatoarea precizare:

Unii, cu sau fara stiinta, au afirmat ca am contestat autenticitatea “testamentului”. Mentionez ca nu am contestat autenticitatea textului scrisorii pe care parintele Calciu a trimis-o parintelui Justin de pe patul spitalului, ci doar existenta unui act oficial testamentar pe care Andrei Calciu, fiul parintelui marturisitor, l-ar fi putut folosi in eventualitatea unui proces cu manastirea, dupa cum s-a vehiculat in mass-media. Scrisoarea nu are valoarea unui document juridic, ci doar o valoare morala privind o dorinta a parintelui marturisitor. Nici nu am auzit pe altcineva sa conteste textul acelei scrisori. De altfel, am si mentionat ca scrisoarea parintelui Calciu poate fi luata ad litteram ori avand caracter profetic, sau ambele. Acestea sunt mentionate si in comunicatul postat pe siteul oficial al manastirii Petru Voda la data de 1 februarie 2014, punctul al doilea si al treilea. Pe cei care au incercat sa deturneze cuvintele mele ii sfatuiesc sa reciteasca discutia referitoare la acest subiect de pe blogul ASTRADROM. Alte interpretari si afirmatii inafara de cele mentionate acolo nu imi apartin si le consider tendentioase.

ierom. Eftimie Mitra

   Cititi va rog si:

Parintele EFTIMIE MITRA: „SCRISOAREA parintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa NU ARE VALOAREA TESTAMENTARA”. Curajoasa aparare a MONAHULUI TEODOT si exceptionala analiza a DIVERSIUNII VICTOR RONCEA – FILOTHEU BALAN

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. mircea.v said, on februarie 6, 2014 at 11:55 am

  Sistemul cu tot ce inseamna el, cu toate structurile lui, inclusiv servicii secrete (si cel comunist si cel de acum) se teme de mai multi oameni. Dar, de trei oameni s-au temut mai tare. S-au temut si cand au fost vii si s-au temut, se tem si se vor teme si dupa ce acestia au parasit aceasta lume.
  Cei trei sant Parintii:
  Arsenie Boca
  Gheorghe Calciu
  Justin Parvu.

  Normal, sant subiectiv.

  Apreciază

 2. crestinul ortodox said, on februarie 6, 2014 at 12:43 pm

  Apreciază

 3. […] SURSA: https://saccsiv.wordpress.com/2014/02/05/ierom-eftimie-mitra-pe-cand-se-va-discuta-si-despre-canoniza… […]

  Apreciază

 4. Cristian said, on februarie 6, 2014 at 4:47 pm

  ASOCIATIA Pro Democrația Piatra Neamț trage un serios semnal de alarmă: “Nu mai vrem prigoană și poliție politică
  http://ziarulceahlaul.ro/pro-democratia-piatra-neamt-trage-un-serios-semnal-de-alarma-nu-mai-vrem-prigoana-si-politie-politica/

  Apreciază

 5. Cristian said, on februarie 6, 2014 at 4:48 pm

  Asociaţia Pro Democraţia filiala Piatra Neamţ sesizeaza incalcarea drepturilor omului in localitatea Razboieni

  http://www.ziarpiatraneamt.ro/asociatia-pro-democratia-filiala-piatra-neamt-sesizeaza-incalcarea-drepturilor-omului-localitatea-razboieni/

  Apreciază

  • Maria said, on februarie 6, 2014 at 8:26 pm

   Isarescu stie ca nu va putea fi implementat acest sistem de plata electronic in totalitate prin disparitia banilor
   la noi in tara si de aceea probabil ii atentioneaza pe naucii fara creier din guvern , ca asa ceva nu se poate deocamdata , poporul nu stie ce-i aia plata fara cash , altfel daca ar fi convins de contrariu , cred ca ar fi printre primii care ar iesi la rampa .
   Se stie ca Isarescu este asasinul economic al Romaniei .

   Apreciază

 6. Iones said, on februarie 6, 2014 at 4:56 pm

  Isarescu ataca Guvernul: Nu cunosc tari in lume in care sa nu se mai faca plati cash
  http://www.ziare.com/mugur-isarescu/guvernator-bnr/isarescu-ataca-guvernului-nu-cunosc-tari-in-lume-in-care-sa-nu-se-mai-faca-plati-cash-1281367

  Apreciază

  • reo said, on februarie 6, 2014 at 11:55 pm

   se spunea undeva ca va candida la presedintie. are nevoie de o rampa de lansare, nu?

   Apreciază

 7. kifa7 said, on februarie 6, 2014 at 5:00 pm

  off topic
  In ce masura islamul este conectat cu semnul fiarei si anticrist; cine are timp sa analizeze mai profund si sa ne spuna mai mult.

  se pare ca ei asteapta un lider puternic care sa conduca lumea din Ierusalim.

  Apreciază

  • nea Anderthal said, on februarie 6, 2014 at 6:15 pm

   @kifa
   Pe janghinosii aia cu barbi si turbane tot „ei” ii sustin !

   Apreciază

 8. kifa7 said, on februarie 7, 2014 at 10:24 am

  Este mai mult decat atat; islamul este antiteza finala pentru biserica; in Codex Sinaiticus care este scris in araba, textul pentru 666 corespunde traducerii „in numele lui Alah”; este exact ceea ce a vazut Ioan cand a pimit revelatia; in Coran musulmanii sunt invatati ca „in numele lui Alah” daca ucid infideli vor intra direct in paradis; ceea ce este antiteza din apocalipsa lui Ioan; cei care primesc semnul intra in foc vesnic; arabii pregatesc un califat mondial si vor sa impuna Sharia prin lege; Obama este musulman; printul William este mulsumlan in secret; el detine FMI si banca mondiala; ghilotinele din SUA confirma ca cei care refuza islamul i se va taia capul (ca in picturile din aeroportul Denver unde apar numai copiii fara adulti) ; ultimul grad din masonerie produce titlul de Shrines care este tradus „soldat” si poate sa cheme numele lui Alah (aici radacinile babiloniene se unesc cu catolicismul prin simbolistica) pe aceiasi linie vine si cipul in mana (care incalca drepturi civile elementare); sunt doua tabere dezbinate care se pregatesc pentru a ocupa prima pozitie in NWW; lumea musulmana sau lumea seculara; obligatoriu trebuie sa intre in conflict (dezbina si stapaneste); un arab convertit la crestinism confirma textul din Codex Sinaiticus: cine stie mai bine engeza sa puncteze mai bine.

  Apreciază

 9. Mihaiela said, on februarie 20, 2014 at 1:43 pm

  Din pacate se pare ca asa a fost. Unii incercau sa arunce cu noroi si sa ne convinga cine sunt „vinovatii” pentru a schimba sensul discutiei. Acestia incercau sa faca valva pe seama „vinovatilor” pentru a evita orice discutie despre canonizare. Cine sunt aceeia? Pomul dupa roade se cunoaste? Nimeni altul decat Filoteu, Roncea si Codrescu Razvan.

  Apreciază

 10. […] Ierom. EFTIMIE MITRA: Pe cand se va discuta si despre canonizarea parintelui Gheorghe Calciu Dumitr… […]

  Apreciază

 11. Iacoboaie Radu said, on aprilie 24, 2014 at 2:05 pm

  HRISTOS A ÎNVIAT!
  Reînhumarea moaștelor Sfântului Gheorghe Calciu-Dumitreasa, pe care nu am reușit să-l cunosc personal, consider că a fost o mare greșeală. A ascunde lumina sub obroc nu este un act creștinesc. Ca mine cred că gândesc foarte mulți dintre ortodocși.
  Dumnezeu va rândui și cinstirea moaștelor sale dacă ne vom ruga mai mult acestui sfânt părinte, care a mucenicit 21 de ani în închisorile comuniste, trecând și prin închisoarea de la Pitești!
  Părintele Calciu este unul dintre marii dizidenți ai anticomunismului din România, luând atitudine extrem de curajoasă în anul 1978, în predicile sale de la Biserica Radu Vodă din București, în timpul dictaturii lui Ceaușescu, protestând împotriva demolării bisericii Enei. Aici la Radu Vodă a rostit celebrele 7 CUVINTE CĂTRE TINERI, consemnate într-o carte pe care am lecturat-o după 1989 și care mi-a schimbat zic eu cursul vieții mele, îndemnându-mă să cercetez cu multă atenție fenomenul comunismului și să dau mărturie pentru Hristos în articolele și cărțile pe care le-am scris. De aceea, mă rog în fiecare zi și la Sfântul Gheorghe Calciu-Dumitreasa, care deși a trăit în ultima parte a vieții în SUA (Washington), având parohie acolo, a scris articole de mare profunzime duhovnicească și chiar împotriva francmasoneriei…
  Doamne ajută!

  Apreciază

 12. […] Ierom. EFTIMIE MITRA: Pe cand se va discuta si despre canonizarea parintelui Gheorghe Calciu Dumitr… […]

  Apreciază

 13. […] Ierom. EFTIMIE MITRA: Pe cand se va discuta si despre canonizarea parintelui Gheorghe Calciu Dumitr… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: