SACCSIV – blog ortodox

JUDECATOAREA Elena Gabriela Aionitoaie: Gazele de sist NU APARTIN STATULUI, CI SATULUI. Insa deciziile nu sunt definitive. Prefectura a atacat cu recurs la Curtea de Apel Iasi …

Posted in Chevron, FRACTURARE HIDRAULICA, GAZ DE SIST by saccsiv on ianuarie 8, 2014

Surpriză pentru Guvernul Ponta: planul guvernamental privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist s-a împiedicat în instanţă.

Disputa privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist din România a ajuns în instanţe, după ce15 comune din judeţul Vaslui au decis, în 2013, să interzică astfel de activităţi pe teritoriul lor, chiar dacă ele sunt conduse majoritar de reprezentanţii USL. Practic, autorităţile locale comunale au ajuns să se lupte în instanţă cu Guvernul USL, reprezentat în teritoriu de Prefectura Vaslui, asupra dreptului de a decide cu privire la gazele de şistO judecătoare a Tribunalului Vaslui a creat precedentul juridic, luând în trei cazuri decizia că o comună are dreptul legal să hotărască cu privire la exploatarea gazelor de şist pe teritoriul său, nu Guvernul sau o altă autoritate centrală, pentru că această resursă nu este legiferată în România şi nici nu a fost declarată de interes public naţional. Niciuna dintre deciziile în instanţă privind gazele de şist nu este însă definitivă, ele fiind atacate cu recurs de Prefectură, la instanţa superioară – Curtea de Apel Iaşi.

Prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga, a atacat în instanţă aceste decizii ale celor 15 Consilii Locale, cerând desfiinţarea lor, pe motiv că asupra „bogăţiilor subsolului” poate decide doar statul, ca autoritate centrală, şi nu autoritatea locală. De aici, firul s-a despicat însă în douăUn judecător de la Tribunalul Vaslui a dat dreptate prefectului, de 8 ori, şi a desfiinţat deciziile comunelor respective, considerând, conform „dicţionarului explicativ”, că gazele de şist sunt totuna cu petrolul, resursă naturală care, conform legii, intră în atribuţiile de decizie ale Guvernului. Niciun dicţionar explicativ nu defineşte însă gazele de şist aşa cum susţine magistratul respectiv în motivările consultate de gândul.

Precedentul, foarte important, a fost creat însă de un alt judecător, care a dat dreptate Consiliilor Locale din alte trei comune – Alexandru Vlahuţă, Pogana şi Şuletea. Decizia magistratului respectiv arată că autorităţile locale pot lua decizii cu privire la gazele de şist după cum cred de cuviinţă, pentru că legile româneşti nu clasifică gazele de şist drept o resursă a subsolului convenţională, de uz sau de interes naţional, asupra cărora doar autoritatea centrală a statului ar avea drept de gestiune şi decizie.

Printre cele 15 comune vasluiene care se luptă cu Prefectura Vaslui, respectiv cu Guvernul României, se numără şi deja celebra Pungeşti, unde au avut loc confruntări violente între activiştii de mediu, ţărani şi forţele de ordine, situaţie care a forţat compania americană Chevron să îşi suspende temporar lucrările de explorare la faţa locului. Deşi este locul în care Chevron a decis să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist din România, Pungeşti a fost printre ultimele comune care au decis să interzică explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunal, cerând totodată şi organizarea unui referendum în care locuitorii să spună dacă sunt sau nu de acord cu exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică pe teritoriul comunei. Procedura este în prezent suspendată, până când instanţa va lua o decizie în procesul intentat de Prefectura Vaslui Consiliului Local Pungeşti.

Verdictele care se bat în cap la Vaslui. Avocata Pungeştiului: „Eu am fost piciorul în prag, dar a ţinut de interpretarea judecătorului”

Un fapt judiciar interesant din procesele de la Tribunalul Vaslui, legate de interzicerea exploatării gazelor de şist, arată că toate deciziile care au dat câştig de cauză Prefecturii au fost luate de un judecător, în timp ce toate deciziile care au dat dreptate comunelor au fost luate de un alt magistrat – judecătoarea Elena Gabriela Aioniţoaie. Din comparaţia mai multor decizii judecătoreşti, atât pro, cât şi contra dreptului autorităţii locale de a decide pe gazele de şist, se constată cu uşurinţă că motivările sentinţelor sunt aproape trase la indigou, ca de altfel şi apărările avocăţeşti ale Consiliilor Locale ale comunelor în faţa Prefecturii. Cu toate acestea, un judecător a luat o decizie într-un sens, iar celălalt în sens opus.

Avocata vasluiană Oana Iovu este cea care a obţinut prima victorie în instanţă pentru comune, reprezentând interesele Consiliului Local Alexandru Vlahuţă. Aceeaşi avocată a fost angajată şi de Consiliul Local Pungeşti, care îşi apără o decizie similară de a interzice exploatarea gazelor de şist, în faţa Prefecturii Vaslui.

„Eu nu am ştiut de amploarea acestui subiect. Pot să spun că am fost piciorul în prag. Prefectura mergea pe aceeaşi idee la toate comunele, că de subsol nu dispune autoritatea locală, ci cea centrală. Eu am menţionat că în Legea Petrolului şi în Constituţie nu avem legiferate gazele de şist”, a explicat pentru gândul avocata Oana Iovu.

Întrebată cum îşi explică diferenţa de viziune între magistraţii de la Tribunalul Vaslui, unul dând dreptate comunelor, altul Guvernului – avocata a precizat pentru gândul că totul a ţinut de „interpretarea judecătorului şi de cine a stat să se apere şi a avut interesul să o facă”.

Într-adevăr, interesul unor comune de a continua lupta în justiţie, pentru a-şi apăra dreptul de a decide pe resursele din propriul subsol, s-a arătat scăzut. Din 9 comune care au pierdut procesul cu Prefectura Vaslui, una singură a atacat decizia cu recurs: comuna Băcani.

Primarul comunei Dumeşti, Constantin Vieru, declara în noiembrie, pentru gândul, motivând abandonarea procesului după prima decizie la instanţă: “Mai are rost să te baţi cu morile de vânt? M-ar fi costat şi angajarea avocatului… M-am gândit că nu am şanse de câştig”. În plus, primarul comunei Şuletea, care a câştigat procesul cu Prefectura, explica atunci pentru gândul că multe comune au cedat în faţa Prefecturii de frica rectificărilor bugetare: “Este vorba despre banii pentru bugetul anului viitor. Le e frică de rectificări bugetare. Situaţia e delicată la Vaslui. Suntem la pământ. Eu am fost sunat de la Bucureşti şi am fost întrebat dacă sunt plătit de ruşi (…). De la începutul anului viitor, preşedinţii de consilii judeţene vor fi Dumnezei în teritoriu. Toţi banii vor trece prin ei. Până acum veneau bani direct de la Guvern”, explica pentru gândul primarul Ciprian Tamaş.

Cititi va rog mai multe in articolul:

O judecătoare din Vaslui creează UN PRECEDENT JURIDIC ISTORIC în România: gazele de şist NU aparţin statului, ci satului

Probabil ca o vor rezolva si cu aceasta neasteptata piedica, deoarece:

Niciuna dintre deciziile în instanţă privind gazele de şist nu este însă definitivă, ele fiind atacate cu recurs de Prefectură, la instanţa superioară – Curtea de Apel Iaşi.

Sa ne amintim ce spunea Ilie Serbanescu:

Într-o emisiune televizatã, prim-ministrul Ponta a spus, pentru a-l cita cât mai exact, cã este de acord cu exploatarea gazelor de sist dacã explorãrile în curs de derulare dovedesc existenta acestora si sunt respectate “standardele europene de mediu”, adãugând fãrã ezitãri argumentul cã doreste independenta energeticã a tãrii si sã nu se mai importe gaze rusesti scumpe. Problemele de mediu au fost expediate cu afirmatia cã deocamdatã se fac doar explorãri, iar problema economicã a fost pur si simplu ignoratã. Dl Ponta nu a spus mai multe, dar rareori mi-a fost dat sã aud atâtea diversiuni aglomerate într-o atât de scurtã perioadã de timp!

1. Contractele încheiate cu Chevron pentru perimetrele din zona Bârlad si din zona litoralului sudic sunt contracte tip care, dupã cum le aratã si numele, sunt de explorare, dezvoltare si exploatare. Asa cã, dacã Chevron obtine avizele pentru contractele încheiate si descoperã, indiferent dupã cîti ani, gaze de sist valorificabile în zonele respective, trece la exploatarea lor fãrã alte avize speciale.

2. Aceleasi contracte sunt contracte de redeventã. Statul român se alege cu o redeventã în bani (nu discutãm aici nivelul acesteia si alte aspecte conexe), dar nu cu gaze! Dacã va dori sã foloseascã gazele exploatate de Chevron, România va trebui sã le cumpere de la Chevron. Cum s-ar spune, sã-si cumpere propriile gaze!

3. Fiind vorba de gaze exploatate de la mari adâncimi, pretul va fi deosebit de ridicat, oricum mai ridicat decât cel al gazelor zise “conventionale” ce vin în zonã din Rusia.

4. Admitând însã cã pretul ar fi totusi mai mic decât cel al gazelor din Rusia, sã fi uitat dl Ponta cã România este în UE si cã vrea ca aceasta sã fie în continuare în UE?! La data la care vor ajunge sã fie exploatate, gazele din România, potrivit liberalizãrii preturilor în energie impusã de la Bruxelles si asumatã integral de prim-ministrul Ponta, vor fi livrate pe piatã la nivelul pretului gazelor importate din Rusia si, în cazul în care vor fi exploatate cu costuri mai mici, Chevron va încasa renta diferentialã. Atentie, Chevron în calitate de producãtor si nu statul român în calitate de proprietar al resurselor sau poporul român în calitate de consumator!!! Românii vor cumpãra tot scump si nu cumva mai ieftin!

5. Si apoi, sã fi uitat dl Ponta tocmai ceea ce a semnat si anume cã, potrivit acelorasi reglementãri impuse de la Bruxelles, producãtorii pot în mod liber sã exporte gazele exploatate fãrã a fi obligati cu nimic sã le destineze consumului din România. Asa cum si OMV poate exporta acum în mod liber gazele românesti exploatate aici. Cã n-a fãcut-o pânã acum este doar pentru faptul cã nu a avut pe unde! A uitat însã dl Ponta cã tocmai dânsul a avizat adaptarea urgentã a conductei Arad-Szeged spre a permite nu numai importuri, dar si exporturi de gaze?! Cum vrea dl Ponta sã asigure independenta energeticã fatã de Rusia cu gaze a cãror exploatare si livrare n-o controleazã?!

Cititi va rog si:

De ce PUNGESTI = „ZONA SPECIALA DE SIGURANTA PUBLICA”? Adica de ce PUNGESTI = „spatiu restrans unde se concentreaza un fenomen infractional: violente, trafic si consum de droguri, prostitutie” (conform 60/2010, articolul 12)? De ce Pungesti este considerat mai periculos decat fiefurile clanurilor mafiote?

PUNGESTI – greva foamei. NICI SA COLINDE NU AU VOIE iar copiilor le-a fost interzisa serbarea de sfarsit de an …

VIDEO (incredibil): Ce declara Victor Ponta in 2012 despre Rosia Montana Gold Corporation si Chevron si ce-a ajuns sa declare acum … DE CE CAND AJUNG LA PUTERE OAMENII SE SUCESC? Pentru ca asa functioneaza SISTEMUL

 

24 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. mihai444 said, on ianuarie 8, 2014 at 7:13 pm

  Apreciază

 2. luigi said, on ianuarie 8, 2014 at 8:23 pm

  Mexican vigilante gunmen disarm local POLICE so they can rid town of feared Knights Templar drug cartel

  Residents living in fear of violent criminal gangs in south-west Mexico are taking matters into their own hands
  Yesterday 600 vigilantes seized control of town of Paracuaro in Michoacan state in bloody battle that left one dead
  Convoy of ‘autodefensas’, or self-defence groups, drove into the town controlled by drugs gang in blacked-out SUVs
  They took back control from the Cabelleros Templarios (Knights Templar) gang which terrorised local residents
  In neighbouring Guerrero state, vigilante group the Public Safety System marched in honour of first anniversary

  Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2534496/Mexican-vigilante-gunmen-disarm-local-POLICE-rid-town-feared-Knights-Templar-drug-cartel.html#ixzz2ppgPgsB2
  Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

  Apreciază

 3. STOP RFID 666 said, on ianuarie 8, 2014 at 8:24 pm

  adevarul.ro/economie/afaceri/petrom-companie-bate-miliardul-euro-profitul-net-1_52cd56ecc7b855ff564e842b/index.html

  Apreciază

 4. luigi said, on ianuarie 8, 2014 at 8:26 pm

  Good God! American Satanists submit plans for giant statue of SATAN in state Capitol
  A GROUP of American Satanists have formally submitted ambitious plans to build a seven-foot tall statue of their hero Satan in Oklahoma’s state Capitol building.
  http://www.express.co.uk/news/world/452472/Good-God-American-Satanists-submit-plans-for-giant-statue-of-SATAN-in-state-Capitol

  Apreciază

 5. dante said, on ianuarie 8, 2014 at 9:33 pm

  Acesta scapare de legislatie in legatura cu gazele de sist se va rezolva probabil printr-o ordonanta de urgenta, in asa fel incit acestea sa intre sub incidenta legii. Alea jacta est. O astfel de judecatoare ar trebui sustinuta printr-o organizatie si cu o atitudine a opiniei publice, astfel incit si alti magistrati sa ia pozitie.
  Acest guvern de haimanale si yesmeni nu mai are nimic romanesc in el, si nici n-a avut vreodata. Oare acei oameni de la Pungesti or fi votat cu Ponta la alegeri, crezint ca vor schimba ceva?
  Ar trebui ca toti oamenii din Romania sa ia atitudine si sa opreasca toti lucrul pe durata unei zile, paralizind tot in mod pasnic, asa nu se mai poate.

  Doamne ajuta!!

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: