SACCSIV – blog ortodox

MIRCEA PUSCASU (Bucovina Profunda): MOASTE SUB TARANA si lumina sub obroc – Ingroparea moastelor Parintelui Gheorghe Calciu

Posted in moaşte, Parintele GHEORGHE CALCIU DUMITREASA by saccsiv on decembrie 13, 2013

pr-calciu-si-pr-justin

 

Iata ce putem citi in articolul Moaşte sub ţărână şi lumină sub obroc – Ingroparea moastelor Parintelui Gheorghe Calciu:

Anul acesta, implinindu-se 7 ani de la adormirea Parintelui Gheorghe Calciu, s-a facut pomenirea conform randuielii si dupa unele peripetii s-a facut si deshumarea ramasitelor pamantesti. Trupul parintelui a fost gasit intreg, neputrezit, bineplacut, nestricacios, aproape integral. Sfinte moaste intregi a unui sfintit marturisitor. Mare bucurie pentru acest neam, sa aiba un nou sfant cu moaste intregi. A randuit Dumnezeu sa le vad cu ochiii mei şi să le sărut, sa stau in proximitatea lor pentru un sfert de ora. Asa moaste sunt putine in tara, la Iasi, Sfanta Parscheva, la Suceava, Sf. Ioan cel Nou, la Bucuresti, Sf.Dimitrie, Sf.Ilie Lacatusu si la Hozeva, Sf. Ioan Iacob. Ma gandeam ca in curand aceste moste vor fi expuse la inchinare in vreun paraclis, undeva in manastire, sau intr-o cripta precum se intampla la Bucuresti la Sfantul Ilie Lacatusu.

Dupa cateva zile, insa, am aflat cu stupoare ca moastele intregi ale Parintelui Calciu au fost ingropate in pamant in aceeasi groapa si ca la aceasta decizie si-au adus aportul, in proportii variabile, ierarhi, stareţ si cativa monahi. Au fost si multi care au salutat fapta pe internet sau in presa. Motivatia gestului halucinant, exprimata de decidenti si aplaudacii lor a fost legata de niste scrisori ale Parintelui Calciu catre Parintele Justin. Le-am cautat si le-am citit. Le stiam, le citisem cu cativa ani in urma de pe internet.

Aceste scrisori “testament” sunt scrisorile unui om duhovnicesc, scrise intr-un ocazie duhovniceasca si au sens duhovnicesc. Ele sunt o manifestare a smereniei Parintelui Gheorghe Calciu, o spovedanie prin care el, pentru toate greselile in care a cazut in viata sa, isi cere canon aceasta ignorare a sa dupa moarte. Uimitor este ca s-au gasit suficienti destepti “duhovnicesti” care sa-i si aplice canonul ad literam si sa-i ingroape moastele (!!!). Acesti destepti “duhovnicesti”, episcopi, preoti, monahi sau mireni au facut Parintelui Calciu, ce nu s-a mai facut niciunui sfant din intreaga istorie si literatura hagiografica: i-au ingropat in pamant moastele intregi, neputrezite, bineplacute. Orice pretext ar avea cineva, nu poate fi considerat normal să se propună ingroparea moastelor unor sfinti precum Sfinta Parascheva, Sfantul Dimitrie cel Nou, Sfantul Gherasim Kefalonitul sau alti sfinti cu moaste intregi. Ar fi evident o necinstire cumplită, ce ar aminti doar de ceea ce au facut bolsevicii cu moastele in Rusia in timpul revolutiei bolsevice.

Cei ce au luat aceasta decizie au fost motivati, de fapt, de o teribila neputinta: nu se pot asocia marturisirii parintelui Gheorghe Calciu, acest sublim sfant, incomod oricaror stapaniri contemporane cladite pe minciuna ce continuă complice linia celor anterioare. Desi cei ce s-au grabit sa-l bage inapoi in pamant, si-au justificat ravna lor irationala prin acrivia respectarii ad literam a vointei Parintelui, nu vad la ei aceeasi ravna in a respecta si asuma marturisirea incomodă politic a Parintelui Gheorghe Calciu.

O alta motivatie a ravnei de a ingropa sfintele moaste proaspat descoperite a fost si o grava lipsa de discernamant a decidentilor, expresia unei teribile confuzii duhovnicesti. Sub pretextul intelesului literal al cuvintelor scrisorii (conjuncturale, mânate de căinţă, smerenie) si a ascultarii desăvârşite faţă de vointa parintelui Calciu, decidentii au ignorat Vointa lui Dumnezeu, Cel care a vrut sa arate (tuturor) sfintenia acestui om si cinstea de care s-a invrednicit in Imparatia Cerurilor, tocmai prin neputrezirea trupului dupa 7 ani de stat in pamant. Din frica de stăpânitori s-a călcat peste frica de Dumnezeu, iubind pacea compromisului şi liniştea aservirii faţă de puterea lumească s-a ascuns cu „inţelepciune” adevărul care este cel mai adesea scandalos intr-o lume a minciunii .

Exista o situatie cu multe similitudini istorisita in sinaxare, nu retin data, in care un cleric se inchina idolilor in mod silit in timpul prigoanelor si se intoarce si isi cere canon sinodului, acesta ii spune sa se pregateasca de marturisire si sa nu fuga de moarte la urmatoarea ocazie. Clericul isi face si un testament in care precizeaza ca daca va fi ucis de prigonitori, crestinii sa nu ii culeaga trupul din strada, cum era obisnuinta, ci sa-l lese sa-l manance cainii. Ocazia apare, el este martirizat, iar crestinii ii respecta dorinta si ii lasa doar lui trupul in strada. Episcopul cetăţii, Roma (?), are o vedenie in care Sf. Petru (?) il ceartă că nu cinsteste trupurile martirilor si ii spune să ia trupul si sa-l aşeze in biserică spre cinstire, că testamentul  a fost o dovada a caintei si smereniei aceluia nu o porunca pentru cei ramasi.

Cei ce au ingropat moastele Parintelui Calciu ar motiva ca in cazul nostru nu s-a aratat Sf. Petru nimanui si ca asta este un semn ca Dumnezeu ingaduie fapta lor. Acest fel de argumente nu ar merita comentate daca nu ar fi atatia care sunt dispusi sa le creada, dar ele sunt cel putin hilare macar din urmatorul considerent: Dumnezeu nu vrea să silească libertatea oamenilor cu vedenii, mai ales atunci cand sunt mărturii in Traditia Bisericii, cum este cea amintita mai sus, despre ce trebuie făcut in astfel de cazuri.

Nădăjduiesc in repararea discretă şi urgentă a acestei decizii, care mătură sub preş ce este incomod, pentru a face linişte surdă şi pace mută cu mai marii lumii de azi, făcând necinste asurzitoare sfinţilor martiri şi luptând impotriva Voinţei lui Dumnezeu, expres arătate prin neputrezirea trupului acestui mare martir al nostru, Părintele Gheorghe Calciu.

Mircea Puşcaşu

BUCOVINA PROFUNDĂ

12 decembrie 2013, Pomenirea Sfântului Ierarh Spiridon

   Cititi va rog si:

E Sfant: MOASTELE Parintelui GHEORGHE CALCIU DUMITREASA din 09.12.2013

Monitorul Neamt – IPS Teofan: PARINTELE CALCIU SA FIE REINHUMAT din 10.12.2013

Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa a fost reinhumat in aceeasi groapa din 10.12.2013

VIDEO: Manastirea PETRU VODA – Calugar BATUT si AMENINTAT pentru a nu divulga adevarul in legatura cu deshumarea parintelui Calciu? din 12.12.2013

 

37 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. STOP RFID 666 said, on decembrie 13, 2013 at 12:06 pm

  Cat a suferit acest Om si noi mai avem indoieli de sfintenia lui? Daca nu s-a lepadat de credinta normal ca e sfant. A spus ca sa nu-l dezgoape nimeni din smerenie, dar Dumnezeu arata altceva.

  Apreciază

 2. STOP RFID 666 said, on decembrie 13, 2013 at 12:13 pm

  IN MINCIUNI AVEM INCREDERE

  ,,E mai sigur cardul decat banii tinuti in portofel?

  E mai sigur din foarte multe puncte de vedere. Nu stiu pe nimeni care sa-si fi recuperat banii dupa ce i-a fost furat portofelul. Daca isi recupereaza actele, e fericit. Pe de alta parte, stiu numeroase cazuri in care plati frauduloase au fost returnate pagubitilor. Cardurile au o sumedenie de niveluri de protectie la care un portofel poate doar sa viseze”.

  http://www.ziare.com/internet-si-tehnologie/magazin-online-calculatoare/exista-siguranta-online-el-spune-ca-da-1272716

  Apreciază

 3. geo said, on decembrie 13, 2013 at 12:30 pm

  Buna ziua,
  În aceste zile de doliu global Mandela a fost elevat pe același podium cu Abraham Lincoln, George Washington, Vaclav Havel, Andrei Soljenițin, Gandhi și probabil că lista e mai lungă:

  At his arrest in August 1962, Nelson Mandela was not only a member of the then underground South African Communist Party, but was also a member of our Party’s Central Committee. To us as South African communists, Cde Mandela shall forever symbolise the monumental contribution of the SACP in our liberation struggle. The contribution of communists in the struggle to achieve the South African freedom has very few parallels in the history of our country. After his release from prison in 1990, Cde Madiba became a great and close friend of the communists till his last days.

  http://www.sacp.org.za/main.php?ID=4151

  În lumina acestei dezvăluiri comparațiile dintre Mandela și Washington, Lincoln, sau Havel trebuie parțial revizuite.

  Apreciază

  • John of România said, on decembrie 13, 2013 at 2:42 pm

   În aceste zile de doliu global Mandela a fost elevat pe același podium cu Abraham Lincoln, George Washington, Vaclav Havel, Andrei Soljenițin, Gandhi și probabil că lista e mai lungă

   Ai spus adevarut fara sa vrei, lista ta este prea lunga. Poate in Afara de Soljenitin( pe care il cheama Alexandru) toti ceilalti sunt dubiosi. Lincoln cel felicitat de Karl Marx, Washington masonul, Vaclav Havel care se intalnea cu prietenii sai rabini prin sinagogile de Cehia si Gandhi un alt marxist.

   Oricum nu conteaza ce inmormantari au avut, si tiganii au inmormantari pentru care se cheltuiesc milioane de dolari. Grav este manipularea.

   Apreciază

 4. STOP RFID 666 said, on decembrie 13, 2013 at 12:49 pm

  http://www.ziare.com/internet-si-tehnologie/tehnologie/detector-de-minciuni-pe-aeroportul-otopeni-1272540

  Concret, in vederea testarii unei persoane, aparatul are 2-3 intrebari de calibrare, dupa care urmeaza un set de 12 intrebari, la care subiectul trebuie sa raspunda doar prin „da” sau „nu”, pe timpul testarii fiind masurate reactiile persoanei evaluate.

  Apreciază

 5. STOP RFID 666 said, on decembrie 13, 2013 at 12:56 pm

  Smartphone-urile biometrice vor inregistra un avant urias in 2014, avand in vedere ca marii producatori IT vor lua exemplul dat de Apple in acest sens, potrivit unui raport al Ericsson.

  http://www.ziare.com/internet-si-tehnologie/smartphone/ce-tehnologie-uimitoare-vor-avea-telefoanele-in-2014-1272554

  Apreciază

 6. […] MIRCEA PUSCASU (Bucovina Profunda): MOASTE SUB TARANA si lumina sub obroc – Ingroparea moastelor P… […]

  Apreciază

 7. joseph said, on decembrie 13, 2013 at 7:00 pm

  Părintele Calciu nu are cum să sufere vreo scădere a imaginii odată cu îngroparea .

  Din Contră, cuvântul său are o greutate și mai mare pt că imaginile cu moaștele sale au făcut înconjurul planetei, până-n SUA și dincolo de ea și NIMENI NU MAI POATE CONTRAZICE EVIDENTUL.

  E minunea lui Dumnezeu tocmai faptul că întreaga lume a văzut moaștele pătimitorului.

  Cazul cu sfântul cules de papă după un vis de la Sfântul Petru nu e similiar cu cazul Gh Calciu, pt că Gh Calciu a fost repus la locul său de odihnă, pe când acele moaște ar fi fost lăsate în mijlocul drumului,hrană câinilor dacă nu se intervenea.

  Acest obicei cu dezgroparea mortului după 7 ani e la limita canonică și nu e o practică generală ci se folosește mai mult pt monahi.

  Să ne amintim că la îngropare preotul zice SE PECETLUIEȘTE MORMÂNTUL ACESTA PÂNĂ LA A DOUA VENIRE A LUI HRISTOS.

  ARSENIE BOCA DEASEMENEA A LĂSAT TESTAMENT să nu-i fie deranjat mormântul până la a doua venire a lui Hristos.

  Dorința sfinților trebuie respectată .

  Apreciază

 8. aniush said, on decembrie 14, 2013 at 8:41 am

  off topic
  Parintele Afilohie de la Manastirea Diaconesti Sfaturi duhovnicesti; merita vazut. Doamne ajuta!

  Apreciază

 9. aniush said, on decembrie 14, 2013 at 8:42 am

  Iertati-mi gresala de scriere Parintele Amfilohie

  Apreciază

 10. Marius Barbu said, on decembrie 15, 2013 at 3:12 am

  Apreciază

 11. […] MIRCEA PUSCASU (Bucovina Profunda): MOASTE SUB TARANA si lumina sub obroc – Ingroparea moastelor P… […]

  Apreciază

 12. […] MIRCEA PUSCASU (Bucovina Profunda): MOASTE SUB TARANA si lumina sub obroc – Ingroparea moastelor P… […]

  Apreciază

 13. […]    Cititi va rog si: MIRCEA PUSCASU (Bucovina Profunda): MOASTE SUB TARANA si lumina sub obroc – Ingroparea moastelor P… […]

  Apreciază

 14. […] MIRCEA PUSCASU (Bucovina Profunda): MOASTE SUB TARANA si lumina sub obroc – Ingroparea moastelor P… […]

  Apreciază

 15. […] MIRCEA PUSCASU (Bucovina Profunda): MOASTE SUB TARANA si lumina sub obroc – Ingroparea moastelor P… […]

  Apreciază

 16. Iacoboaie Radu said, on aprilie 24, 2014 at 2:03 pm

  HRISTOS A ÎNVIAT!
  Reînhumarea moaștelor Sfântului Gheorghe Calciu-Dumitreasa, pe care nu am reușit să-l cunosc personal, consider că a fost o mare greșeală. A ascunde lumina sub obroc nu este un act creștinesc. Ca mine cred că gândesc foarte mulți dintre ortodocși.
  Dumnezeu va rândui și cinstirea moaștelor sale dacă ne vom ruga mai mult acestui sfânt părinte, care a mucenicit 21 de ani în închisorile comuniste, trecând și prin închisoarea de la Pitești!
  Părintele Calciu este unul dintre marii dizidenți ai anticomunismului din România, luând atitudine extrem de curajoasă în anul 1978, în predicile sale de la Biserica Radu Vodă din București, în timpul dictaturii lui Ceaușescu, protestând împotriva demolării bisericii Enei. Aici la Radu Vodă a rostit celebrele 7 CUVINTE CĂTRE TINERI, consemnate într-o carte pe care am lecturat-o după 1989 și care mi-a schimbat zic eu cursul vieții mele, îndemnându-mă să cercetez cu multă atenție fenomenul comunismului și să dau mărturie pentru Hristos în articolele și cărțile pe care le-am scris. De aceea, mă rog în fiecare zi și la Sfântul Gheorghe Calciu-Dumitreasa, care deși a trăit în ultima parte a vieții în SUA (Washington), având parohie acolo, a scris articole de mare profunzime duhovnicească și chiar împotriva francmasoneriei…
  Doamne ajută!

  Apreciază

 17. […] MIRCEA PUSCASU (Bucovina Profunda): MOASTE SUB TARANA si lumina sub obroc – Ingroparea moastelor P… […]

  Apreciază

 18. […] MIRCEA PUSCASU (Bucovina Profunda): MOASTE SUB TARANA si lumina sub obroc – Ingroparea moastelor P… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: