SACCSIV – blog ortodox

Dregatorul bogat – pazirea poruncilor. Duminica a XXX-a dupa Rusalii

Posted in Calendar Ortodox, DREGATORUL BOGAT by saccsiv on noiembrie 24, 2013

Ev. Luca 18,18-27:
18. Şi L-a întrebat un dregător, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să moştenesc viaţa de veci?  

19. Iar Iisus i-a zis: Pentru ce Mă numeşti bun? Nimeni nu este bun, decât unul Dumnezeu.  

20. Ştii poruncile: Să nu săvârşeşti adulter, să nu ucizi, să nu furi, să nu mărturiseşti strâmb, cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta.  

21. Iar el a zis: Toate acestea le-am păzit din tinereţile mele.  

22. Auzind Iisus i-a zis: Încă una îţi lipseşte: Vinde toate câte ai şi le împarte săracilor şi vei avea comoară în ceruri; şi vino de urmează Mie.  

23. Iar el, auzind acestea, s-a întristat, căci era foarte bogat.  

24. Şi văzându-l întristat, Iisus a zis: Cât de greu vor intra cei ce au averi în împărăţia lui Dumnezeu!  

25. Că mai lesne este a trece cămila prin urechile acului decât să intre bogatul în împărăţia lui Dumnezeu.  

26. Zis-au cei ce ascultau: Şi cine poate să se mântuiască?  

27. Iar El a zis: Cele ce sunt cu neputinţă la oameni sunt cu putinţă la Dumnezeu.

Cititi va rog si:

PILDA BOGATULUI CARUIA I-A RODIT TARINA. Duminica a XXVI-a dupa Rusalii. Predica Parintelui Ilie Cleopa

BOGATUL NEMILOSTIV SI SARACUL LAZAR. Sa nu trecem ca lemnele pe langa cei ce ne cer ajutorul

VIDEO: Parintele ADRIAN FAGETEANU a fost la un pas de moarte dupa ce PATRIARHUL DANIEL L-A LOVIT IN CAP cu carja de otel …

 

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. STOP RFID 666 said, on noiembrie 24, 2013 at 3:27 pm

  SFANTUL MUCENIC GORDIE – LEPADAREA CU GURA DE HRISTOS

  BIOMETRIE=LEPADARE

  Deci, sfîntul, avînd să fie tăiat înaintea adunării poporului, l-au înconjurat prietenii şi i-au dat cea din urmă sărutare; apoi plîngînd, îl rugau să nu se dea morţii de bunăvoie, ca să nu-şi piardă floarea vieţii sale şi să nu părăsească acest dulce soare. După aceea îl sfătuiau să se lepede de Hristos numai din gură. Şi ziceau: ”Cu un cuvînt te izbăveşti de la moarte, lepădîndu-te de Hristos din gură, iar din inimă să crezi într-însul, precum voieşti; pentru că nu limba o ascultă Dumnezeu, ci mintea care gîndeşte şi inima. Şi aşa dacă vei face, şi mînia judecătorului o vei îmblînzi, iar pe Dumnezeu milostiv către tine Îl vei face”. Dar el stătea ca o piatră în mijlocul mării, care, lovindu-se şi bătîndu-se de valuri, rămîne neclintită; aşa era şi el nemişcat, în scopul său cel bun. Precum casa înţeleptului stă pe piatră şi nu se risipeşte de puterea vînturilor ce suflă, a ploilor şi a rîurilor care năvălesc, tot astfel acest bărbat era tare şi nemişcat în credinţa sa.

  Apoi, văzînd cu ochii cei duhovniceşti pe diavol, înconjurînd pe cunoscuţii lui şi îndemnînd pe unul cu lacrimi, pe altul spre rugăminte şi spre darea sfatului nefolositor, a zis către cei ce plîngeau cuvîntul Domnului: ”Nu plîngeţi pentru mine, ci plîngeţi pentru vrăjmaşii lui Dumnezeu, care prigonesc pe creştini; pentru aceia zic să plîngeţi, care ne pregătesc nouă focul, iar pentru ei gheena şi îşi adună mînia în ziua judecăţii. Încetaţi a mai sfărîma inima mea, pentru că eu nu numai o dată, ci de multe ori sînt gata a muri, pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos”.

  Iar către cei care îl sfătuiau să se lepede de Hristos cu cuvîntul, a răspuns astfel: „Limba pe care, cu darul lui Hristos, o am nu pot s-o mişc ca să se lepede de Ziditorul său; deoarece cu inima se crede întru dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mîntuire. Deci, cum mă voi lepăda de Dumnezeul meu, Căruia din pruncie mă închin, fiind crescut întru sfînta credinţă? Oare nu se va cutremura cerul dacă mă voi lepăda de Dumnezeu? Oare nu-şi vor ascunde lumina luminătorii cereşti înaintea mea? Pămîntul mă va suferi şi nu mă va înghiţi de viu? Nu vă amăgiţi. Dumnezeu nu poate fi batjocorit, ci din gurile noastre ne judecă pe noi, iar din cuvintele noastre ne îndreptează, şi tot din cuvinte ne osîndeşte. Oare n-aţi auzit îngrozirea cea înfricoşată a Domnului? Cel ce se va lepăda de Mine, înaintea oamenilor, mă voi lepăda şi Eu de el înaintea Tatălui Meu celui din ceruri.

  Pentru ce mă sfătuiţi să mă lepăd cu gura de Dumnezeul meu? Oare să-mi lungesc viaţa sau scap de moarte o vreme sau să adaug cîteva zile vieţii mele? Atunci de viaţa veşnică mă voi lipsi. Oare ca să scap de duhurile trupeşti? Dar acolo nu este durere, nu se vor vedea bunătăţile drepţilor. Aceasta este nebunie, ca să-şi cumpere cineva viaţa trecătoare cu viaţa veşnică şi să piară cu sufletul. Aşa şi pe voi vă sfătuiesc, căci gîndiţi rău.

  Învăţaţi-vă buna înţelegere şi adevărul şi, lepădînd minciuna, să ziceţi: „Unul sfînt, Unul Domn Iisus Hristos, întru slava lui Dumnezeu Tatăl, amin”. Pentru că aceste cuvinte le rosteşte limba, cînd tot genunchiul se pleacă întru numele lui Iisus: al celor cereşti, al celor pămînteşti şi al celor de dedesubt”.

  Acestea zicîndu-le Sfîntul Gordie, şi făcînd semnul crucii pe dînsul, mergea la moarte fără frică în suflet, neschimbîndu-şi faţa cea luminoasă. Apoi s-a aşezat la locul hotărît pentru moarte, fiind după sine un gelat, pe care îl vedea ca pe un înger, în mîinile căruia voia să-şi dea sufletul său. Fiind tăiat, a cîştigat viaţă fericită, fiind dus ca Lazăr, în glas de bucurie, la locul de odihnă veşnică, unde, luînd răsplătirea nevoinţei sale, slăveşte în veci cu îngerii pe Domnul pentru care a pătimit.

  Apreciază

 2. Maria said, on noiembrie 24, 2013 at 5:23 pm

  „Ca mai lesne este a trece camila prin urechile acului decat BOGATUL , in Imparatia lui Dumnezeu ”
  Deci , spune Mantuitorul ca ” bogatul ” si nu doar unii dintre bogati , ci toti , toti , bogatii pamantului , fara exceptii .
  Iar ce s-a spus la predica azi :”Nu bogatia este de condamnat , ci ceea ce se naste din ea , lacomia cea rea ,duhul cel hraparet si egoismul .”
  Asa este , iar in vremurile noastre nu mai exista nicun „Dreptul Iov „, sau altii ca el , ce au existat odata , drepti bogati , care nu aveau inima legata de bogatii .Pentru ei , bogatiile se incadrau foarte bine la cele ce indeamna Mantuitorul , si anume :”Cel ce are sa fie ca si cum n-ar avea , iar cel ce nu are , sa fie ca si cum ar avea de toate „.Asta-i Legea lui Hristos , nu se scoate nimic din ea si nici nu se adauga .

  Apreciază

 3. Mirela said, on noiembrie 25, 2013 at 7:06 am

  Becali e sau nu e bogat? Are vreo şansă de a se mântui? De ce se roagă monahii de la Athos pentru el? Că-s ecumenişti sau ca să se pună bine cu bogaţii?

  Apreciază

 4. Maria said, on noiembrie 25, 2013 at 2:18 pm

  Mirela,
  Daca vrei un raspuns concret , du-te la Becali , si intreba-l daca este dispus sa-si vanda toata averea , precum Domnul i-a sugerat Tanarului Bogat , ca numai asa se va mantui . Si mai intreba-l daca este capabil sa-l urmeze pe Dreptul Iov . Iar parintii din Sf Munte , poate se roaga pt el , sa devina un al doilea Iov , ca sa se mantuiasca .
  Daca esti asa interesata , mergi si intreba-l , eu nu sunt , asa ca , imi spui si mie ce-ai aflat .
  Iar ca sa cosmetizam cuvintele Mantuitorului din Evanghelie , nu este permis nimanui !!!
  Mesajul este clar pt oricine .

  Apreciază

  • Mirela said, on noiembrie 25, 2013 at 2:48 pm

   Maria

   Nici Constantin Brâncoveanu nu şi-a vândut averea, oare s-a mântuit? Să spun că s-a mântuit înseamnă să cosmetizez cuvintele Mântuitorului?

   Apreciază

 5. Maria said, on noiembrie 25, 2013 at 5:20 pm

  Mirela,
  Constantin Brancoveanu , si-a dat toata „averea ” (viata ), cea mai de pret , iar cu aceasta jertfa pt Hristos si credinta , a depasit orice alta forma de jertfa , a unora care s-au desprins de cele materiale , ca sa se mantuiasca , pentru ca aceia care si-au dat cele materiale saracilor , se mantuiesc insa treapta lor „ierarhica „din Cer , se afla sub treapta mucenicilor , precum Constantin Brancoveanu cu cei patru fii si ginerele sau .
  Vor fi doua categorii de mantuiti in discutia noastra , DREPTII si MUCENICII .Mai sunt si alte categorii , insa discutia se limiteaza la aceste doua .

  Apreciază

  • Mirela said, on noiembrie 25, 2013 at 7:00 pm

   Da, Constantin Brâncoveanu s-a mântuit, deşi era foarte bogat şi a rămas bogat până în ultima clipă a vieţii, pentru că bogăţia nu l-a separat de Hristos şi, când a fost să aleagă între Hristos şi TOATE bunurile pământeşti (inclusiv viaţa proprie şi a tuturor fiilor lui), L-a ales pe Hristos. Aceeaşi poate să fie şi soarta lui Becali sau a altora ca el, căci doar Dumnezeu ştie care sunt drepţii Lui (inclusiv cei în devenire) şi care e următorul „tâlhar din dreapta” sau „Matei vameşul”.

   Apreciază

 6. Mirela said, on noiembrie 26, 2013 at 11:25 am

  Banc

  Inainte eram sarac, dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: