SACCSIV – blog ortodox

Foto: PAZITI-VA COPIII. Tiganii greci au furat-o probabil pe Maria, fetita de 4 ani, blonda, cu ochii verzi, din Romania

Posted in copii, TIGANI by saccsiv on octombrie 22, 2013

61402726

Foto: Primele imagini cu tiganii greci care au rapit-o pe Maria, „ingerul blond” care a emotionat Europa

627x0

   Acum trei zile aparea articolul Misterul fetiţei blonde răpite de romii din Grecia. Sute de copii europeni, victimele reţelelor de crimă organizată:

Cazul fetiţei blonde găsite într-o tabără de romi din Grecia, după un raid al poliţiei elene, a readus în atenţia publicului traficul de copii practicat de reţele de crimă organizată extinse pe tot teritoriul Uniunii Europene.
Maria, o fetiţă blondă cu ochi albaştri, în vârstă de numai patru ani, a fost găsit miercuri în tabăra de lângă Fasala, în Grecia, alături de alţi 13 copii, despre care autorităţile cred că au fost răpiţi de romi.
Un test ADN a demonstrat că cei care susţineau că sunt părinţii ei nu au nicio legătură de rudenie cu Maria. Bărbatul de 39 de ani şi femeia în vârstă de 40 de ani au fost reţinuţi sub acuzaţia de răpire de minori.

Poliţia a cerut ajutorul Interpol-ului pentru a lansa o campanie internaţională de identificare a părinţilor micuţei. Forţele de ordine efectuau un raid de rutină pentru găsirea unor arme şi droguri în tabăra romilor, când fetiţa blondă, cu pielea foarte albă şi ochii albaştri, le-a atras atenţia ofiţerilor.
„Trăsăturile ei sugerează că ar putea fi dintr-o ţară est-europeană sau nordică“, a declarat şeful poliţiei regionale, Panayiotis Tzavaras.
Cuplul la care a fost găsit a oferit informaţii contradictorii despre provenienţa copilei, susţinând la început că este fiica lor, iar mai apoi unul dintre cei doi a declarat că fata a fost găsită într-o păturică, în timp ce celălalt afirma că le-a fost dată de nişte străini.
În tabăra localizată la 280 de kilometri nord de Atena au fost găsite droguri de mare risc şi arme neînregistrate. Conform declaraţiilor poliţiei, în casa unde Maria a fost găsită erau alţi 13 copii, despre care cuplul arestat susţinea că sunt toţi copiii lor. Autorităţile au descoperit că micuţii erau înregistraţi în trei regiuni diferite ale Greciei. Toţi vor fi supuşi testelor ADN pentru identificare. Fata se află acum în grija unei organizaţii pentru copii, care a cerut deja ajutorul altor asociaţii europene pentru identificarea părinţilor micuţei.
Giannopoulos, a declarat că fetiţa pare să înţeleagă limba greacă dar nu poate vorbi. „Trăia în condiţii foarte proaste şi era foarte murdară, dar acum este în siguranţă. Am fost şocaţi să vedem cât de uşor este pentru aceşti oameni să declare aceşti copii ca fiind ai lor“, a mai spus Giannopoulos.

Copiii răpiţi, victimele traficanţilor

În septembrie 2012, Le Figaro dezvăluia modul în care o reţea de traficanţi opera în Franţa, producând lunar mii de euro. „Romii din Ţăndărei au plecat în Franţa ca să facă bani. Au pus bazele unei „şcoli de copii hoţi” şi câştigă sute de mii de euro în fiecare an“, cita publicaţia franceză în urmă cu un an.

Capul reţelei organizate în stil mafiot, Remus Stoian, în vârstă de 40 de ani, a fost judecat şi condamnat în Franţa. Stoian trebuie să facă cinci ani de închisoare pentru acuzaţia de exploatare a minorilor şi instigare la furt. El a făcut recurs însă pentru a i se miscşora pedeapsa. Pus în faţa dovezilor, a interceptărilor telefonice, Stoian a negat cu vehemenţă orice implicare. Alături de el, în boxa acuzaţilor, mai stau alţi trei complici, scriau jurnaliştii de la ziarul francez în urmă cu un an.
Jurnaliştii francezi dezvăluiau faptul că şefii reţelei, Remus Stoian, Palos Constantin şi mai mulţi membri ai unei singure familii, Radu, locuiau în taberele de romi de la periferia Parisului. Din tabără conduceau o „reţea criminală internaţională, al cărei scop era să aducă în Franţa minori, care să fure”, potrivit anchetatorilor. Totul era bine organizat, fiecare echipă de hoţi răspundea în faţa unui şef care vindea locurile de „pradă” noilor veniţi. În anul 2009, poliţiştilor francezi le-a fost atrasă atenţia de o serie de atacuri efectuate după aceeaşi metodă. O mână de copii şi adolescenţi se strângeau în jurul unei persoane – de cele mai multe ori o femeie – care se afla la bancomat. Pentru a-i atrage atenţia, copiii îi întindeau un ziar spre vânzare sau o întrebau ceva, astfel încât să îi fure banii. Dacă victima punea rezistenţă, risca să fie lovită. Deşi se ascundeau în spatele mai multor nume false, camerele de filmat instalate deasupra bancomatelor au permis identificarea minorilor. Într-o conversaţie telefonică, prezentată ca dovadă la Tribunal şi citată de le Figaro, Remus Stoian, explică modul de operare: „Ai nevoie de 4-5 persoane care să muncească pentru tine, fiecare dintre ei îţi aduce 100-150 de euro pe zi. Poţi să strângi şi 3000 de euro într-o lună.” Dovezile prezentate la tribunal au dezvăluit că Stoian avea o grupare de cel puţin 20 de minori care furau pentru el. Percheziţiile poliţiştilor francezi au scos la iveală mari sume de bani, bilete de avion pe ruta Paris-Bucureşti, mandate pentru transfer bani în România. Din mărturiile copiilor, sumele pe care le strângeau se ridicau la 100.000 de euro, dar cifrele reale sunt mult mai mari, potrivit unei surse judiciare citate de Le Figaro.
Descoperirea „Mariei”, fetiţa de patru ani despre care se crede că ar putea fi originară din partea de nord sau de est a Europei, dă speranţe mai multor familii ai căror copii au dispărut cu ani în urmă şi care bănuiesc că vinovaţi sunt traficanţii de carne vie de etnie romă.
Comentariu saccsiv:
Ei bine, conform articolului de ieri Ţiganca din Grecia la care a fost găsită o fetiţă blondă susţine că mama biologică a copilului ar fi româncă femeia a declarat, vineri, din închisoare, că o româncă i-a încredinţat fetiţa ca să aibă grijă de ea în timp ce îşi face cumpărăturile şi că aceasta nu s-a mai întors.
Iata si ce putem citi in articolul VIDEO ONG-ul care are grija de Maria, fetita blonda cu ochii verzi gasita de politie intr-o tabara de romi, acuza familia care o crestea ca o obliga sa danseze pentru bani:

O organizatie non-guvernamentala careia i-a fost incredintata Maria, „ingerul blond”, cum a fost denumita de presa elena, si care a fost gasita intr-o tabara de tigani din Grecia, sustine ca fetita a fost tratata ca un „urs de circ” de familia care o cresterea, si care ar fi exploatat-o pentru a obtine bani, scrie The Daily Mail 

[…]
Insa ONG-ul „Zambetul unui copil”, care are acum grija de micuta, spune ca aceasta era „murdara si terifiata” atunci cand a fost luata din tabara de tigani.
[…]

Directorul acestui ONG, Costas Yannopoulos, afirma ca faptele de pana acum arata ca fetita a fost victima a traficului de carne vie.
[…]
Cunoscuta ca Maria, fetita in varsta de 4 ani a fost remarcata sub o patura intr-o tabara de romi, langa orasul Farsala, in timpul unui raid al politiei vizand traficul de droguri.
[…]
In timpul interogatoriului, cei doi au povestit diferite versiuni despre cum au gasit fetita, spunand printre altele ca se afla in fata unui supermarket.
Femeia avea doua carti de identitate diferite si alte documente care sugerau ca cei doi au 14 copii, insa 6 dintre ei erau inregistrati ca fiind nascuti intr-un interval de 10 luni.
Acestia au primit 2.790 de euro pe luna ca ajutoare sociale pentru copii.

627x0 (1)

137 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Silviu said, on octombrie 22, 2013 at 1:05 am

    Sa ne intrebam acum, cat de mult uram noi tiganii si de ce? Oare ce alte natii parazite exploateaza copii cu varste fragede daca nu niste jeguri ai societatii? Sper ca intr-o buna zi sa ni se ofere sansa sa starpim „cancerul” din societatile noastre.

    Apreciază

    • Vranceanu said, on octombrie 22, 2013 at 1:20 pm

      Uite, cometariile ca al tau de fata, dau apa la moara lui Crin & comp, cu legea lor impotriva fascismului. Eu am sa comentez din ce in ce mai putin aici, fiindca vad ca adminul nu isi da seama de peripcolul de a lasa astfel de comentarii. Si nici nu pare sa vada ca unii sunt agenti provocatori.

      Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 22, 2013 at 1:39 pm

        Vranceanu

        Fiindca vezi …

        Ai idee cate comentarii am bagat la spam la acest articol?

        Apreciază

      • Irina said, on octombrie 22, 2013 at 2:39 pm

        Este stiut de mult ca tiganii fura copii roamani, pentru ai folosi pentru cersit, mai garv este ca pe unii chiar ii mutileaza fizic pentru a castiga mai bine de pe urma lor.

        Apreciază

  2. abc Marin said, on octombrie 22, 2013 at 7:54 am

    în localitatea Liești jud Galați mulți țigani și pirande sunt blonzi , oare de ce ? chestia e că multe românce au dat pe timpuri copii la țigani , cunosc femeie dată la12 ,,14 ani azi are cam 60 dar zice că i-a fost bine .

    Apreciază

    • Romeo said, on octombrie 22, 2013 at 10:48 am

      Si la Strehaia multi tzigani/pirande sunt blonzi. Si prin Bucuresti am vazut ceva similar (+copii) in faca spitalului de urgenta.

      De ce ? A se vedea filmul Stan si Bran nomazi.

      Apreciază

  3. vali said, on octombrie 22, 2013 at 8:55 am

    Sindromul „NU” tipic romanesc. Ca in bancul cu olteanul care vede o girafa si exclama : asa ceva nu exista !

    http://sindromulnu.gandul.info/

    Apreciază

  4. aniush said, on octombrie 22, 2013 at 10:04 am

    Eu nu-i urasc pe ei, pentru ca sunt oameni, dar detest rautatea si primitivismul din ei. E o realitate cu care din pacate ne confruntam si nu luam atitudine.

    Apreciază

  5. Romania Ortodoxa said, on octombrie 22, 2013 at 10:24 am

    Ai grija ca obisnuiesti prea des sa preiei articole din mass-media pe care nu le verifici si nu de putine ori le dai un sens gresit.
    Informatia aparuta in presa europeana a suferit modificari de la o zi la alta si continua sa se schimbe datele problemei de la ora la ora. La inceput au zis ca au gasit copila in acea comunitate tiganeasca . Fara nici o dovada, au presupus ca fetita a fost rapita probabil dintr-o tara nordica, cu scopul infractionalitatii sau a cersitului. S-a presupus ca acei tigani sunt infractori periculosi. Ziua urmatoare au schimbat si au spus ca fetita este probabil din Romania. Dar tiganii au recunoscut ca fetita este din Bulgaria.
    Din declaratiile lor rezulta ca parintii naturali ai fetitei au dat-o de buna voie fiind constransi de situatia precara si lipsa hranei, imbracamintei si a conditiilor elementare. Toate aceste declaratii ale tiganilor se afla in acest moment in procesare si inca nu au fost confirmate sau infirmate pina cand politia nu da de urma parintilor naturali.
    Inainte sa ne grabim sa tragem concluzii alarmiste, e bine sa ne amintim si sa recunoastem ca Romania s-a confruntat ea insasi cu foarte multe situatii de acest gen in care parinti romani si-au dat copiii spre adoptie unor familii de tigani, de straini sau i-au institutionalizat in orfelinate . Fenomenul parasirii copiilor (in spitale, gheene de gunoi,pe strazi) continua si astazi si de acest fenomen se fac vinovati multi parinti romani. Aminteste-ti de recentele cazuri din Moldova unde parinti denaturati isi vindeau proprii copii pe bautura sau pe materiale de constructii, cazuri mediatizate la tv si in presa. Nu totdeauna copiii parasiti si ajunsi pe bataturile tiganilor au suferit sau sufera traume. Sunt extrem de multe cazurile in care persoane sau copii au fost salvati in comunitatile de tigani.
    Asociatia noastra se ocupa printre altele si cu aducerea la lumina adevarului a starii de lucruri reale din comunitatile tiganesti din Romania si are ca scop aducerea tinerilor si a copiilor tigani in biserica si la credinta ortodoxa. Avem un departament care face eforturi considerabile in apropierea copiilor si a tinerilor tigani de biserica ortodoxa, de scoala si educatie si am avut succes in majoritatea cazurilor. Tu denigrezi o intreaga comunitate si distrugi munca indelungata a unor oameni. Detii un blog crestin ortodox , nu extremist.Un minim discernamint ne-ar indemna sa asteptam rezolvarea cazului in totalitate, abia pe urma sa tragem concluzii.
    Daca nu vei posta acest comentariu, il vom face public pe situl ortodoxiacatholica, mentionand ca tu l-ai cenzurat. Nu ar fi prima data cand am fi cenzurati.

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 22, 2013 at 11:21 am

      Romania Ortodoxa

      Ziceti:

      Avem un departament care face eforturi considerabile in apropierea copiilor si a tinerilor tigani de biserica ortodoxa, de scoala si educatie

      Si celelalte departamente cu ce se ocupa? Cu monitorizarea si coafarea?

      Si blogul meu ce face? Ii alunga de la ortodoxie?

      Cand ati mai fost cenzurati pe acest blog?

      Ma amenintati ca scrieti pe ortodoxiacatholica? Deja am o banuiala cine esti, din moment ce ai ales pe cineva pro cip ce ma ataca furibund in trecut. Asta in conditiile in care in trecut te dadeai (cu acest nick) anti cip. E serpeasca amenintarea asta. Ca daca iti public comentariul o sa zici ca am facut-o de frica. Iar daca nu-l public, caci mi-e greata de amenintari si obisnuiesc sa fac taman pe dos cand sunt amenintat, o sa zbieri pe unde apuci ca cenzurez o altfel de opinie pe aceasta tema. Nu puteai sa te limitezi la a scrie despre fetita? Nu puteai, caci tu te inchini sarpelui.

      Daca ai asa o asociatie mare, da-ne un link spre un site. Daca n-ai, da-ne ceva clar despre activitatea ta. Ceva care sa dovedeasca indubitabil „eforturile considerabile in apropierea copiilor si a tinerilor tigani de biserica ortodoxa”. Daca exista, ceea ce eu nu cred, voi promova asociatia asta. Eu chiar m-am straduit in temnita sa-i aduc pe tigani pe calea cea buna, treaba cu mult mai grea decat sa-i convingi pe niste copii, caci erau adulti harsiti in rele de decenii. Asa ca, sincer, cu bucurie as promova o astfel de activitate. Doar sa am ce promova …

      Referitor la tema, in titlu am scris clar: probabil. Am scris insa si: paziti-va copii. Si nu-i normal? Negi rapirile de copii?

      Apreciază

      • Ciprian said, on octombrie 22, 2013 at 1:20 pm

        @ saccsiv
        Amenintarile vin din partea dumitale si daca nu crezi, reciteste comentariul tau. Noi doar am spus ca daca nu va fi facut public aici, il vom publica pe situl ortodoxiacatholica. Aceasta nu e o amenintare ci o masura de precautie care poate scoate in evidenta sinceritatea si intentiile dumitale sau ale noastre. Chiar nu era nevoie sa ataci fara motiv situl ortodoxiacatholica . A decide pe care sit sa postam articole sau comentarii, este alegerea si responsabilitatea noastra. In afara de acel sit, avem serioase retineri si dubii in privinta multimii de bloguri (ortodoxe) care au aparut ca ciupercile dupa ploaie.
        Dumneata nu ne poti promova pe noi si nimeni nu ti-a cerut asta. Noi te putem promova pe dumneata. Cerem doar un minim de bun simt si discernamant in publicarea articolelor. Acest caz de abia a aparut in presa, se dezbate intens, nu se stiu inca toate datele, nu au aparut declaratiile parintilor naturali si nici concluziile definitive ale autoritatilor. Noi nu negam rapirea de copii dar intelegem foarte bine sensurile ascunse din titlurile unor articole. Copiii sunt rapiti azi de traficantii de organe (netigani) cu participarea unor elemente statale, sunt rapiti sau abuzati de stat sub motivul institutionalizarii, sunt abuzati sau ucisi de proprii parinti, traficati de stat , trimisi spre adoptie in tari straine, in familii de pedofili sau homosexuali. Dar aceste lucruri se ascund. Titlul articolului instiga la ura si mai putin invita la reflectie daca nu s-au definitivat anchetele si dumneata deja ai dat un verdict.
        Unde ai incercat dumneata sa educi tigani, in inchisoare ? dar coetnici din inchisoare ai incercat sa-i educi si chiar ai reusit ?
        Haideti sa nu intram intr-o polemica dura care nu duce nicaieri si sa nu ne departam de la tema principala.
        Referitor la titlu : credem ca in primul rand daca ai scris PROBABIL, totul ramine in asteptare pina la SIGUR. Abia pe urma poti scrie PAZITI-VA COPIII, de cine si de ce. Nu-i normal ? dar poate c ar trebui sa invatam in primul rand sa definim termenul de NORMAL.

        Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 22, 2013 at 1:35 pm

        Ciprian

        E o realitate, administratorul acelui blog pro cip m-a atacat furibund. Desigur, tu inchinandu-te sarpelui, vrei sa repornesti conflictul.

        E limpede ca asociatia ta nu exista.

        In rest e bla bla.

        Apreciază

      • Vranceanu said, on octombrie 22, 2013 at 1:25 pm

        „Paziti-va copiii”, cu 3 „i”

        Apreciază

    • Vasi said, on octombrie 22, 2013 at 1:56 pm

      ”Sunt extrem de multe cazurile in care persoane sau copii au fost salvati in comunitatile de tigani”.

      Oripilant ce citesc in acest comentariu!
      Tiganii sa protejeze copiii romanilor? Atunci ce cauta fetita asta invelita intr-o patura, intr-o tabara a tiganilor sub cerul liber banuiesc, astea sunt conditii pentru copii? Singurul motiv pentru care ar lua indivizii astia copiii altora este sa-i exploreze, sa-i foloseasca si nu sa-i protejeze, asa fac si cu proprii lor copii de altfel. Si toti romanii au o anumita reticenta fata de tigani, bogati sau saraci, ma indoiesc ca cineva si-ar da copii pe mana tiganilor oricat de greu ar duce-o. Si ma indoiesc ca tiganii ar ”da” ceva pentru acesti copii in schimb ca romanii sa-i vanda lor, mai degraba ti-i i-ar fura cand nu esti atent.
      Fa felicit pentru ceea ce incercati sa faceti cu copiii tiganilor, foarte bine poate asa cresc si ei cu o educatie de om normal si cand vor ajunge la varsta parintilor lor vor avea o mentalitate normala, si asa poate se schimba si natia lor in bine. Dar in momentul de fata realitatea este ca tiganii sunt irationali, periculosi si in stare de orice in numele profitului si trebuiesc evitati ca si pana acum. Ori nu ati auzit ce fac altii dintre ei copiilor dusi prin Londra, maltradandu-i si rupandu-le mainile, degetele pentru a fi mai convigatori la cersit.

      „Dar tiganii au recunoscut ca fetita este din Bulgaria.
      Din declaratiile lor rezulta ca parintii naturali ai fetitei au dat-o de buna voie fiind constransi de situatia precara si lipsa hranei, imbracamintei si a conditiilor elementare.”

      Dvs credeti in declaratiile tiganilor? Pai astia mint de ingheata toate apele de pe tot continentul asta numai sa se scoata si sa nu-i prinzi cu minciuna.
      Speram si noi ca autoritatile sa faca lumina in acest caz dar sa stiti ca nu iese fum fara foc si mai mult decat atat sant convinsa ca fetitei ii este mult mai bine unde se afla acum decat in tabara tiganilor, oricat de greu ar fi dus-o cu parintii naturali, daca ii avea saracuta.

      Multa sanatate.

      Apreciază

    • blue said, on octombrie 22, 2013 at 7:08 pm

      Domnule sau doamnă Romania Ortodoxa, ţi-ai autoasumat un nume interesant. Adică să pricepem cu toţii, ăi de mai citim pe aici, că pe dumneata nu te-a botezat naşul la biserică Ion, Mihai, Dumitru, ( eventual Maria, Gherghina, Gabriela), ca pe ceilalţi creştini, ci ţi s-a spus direct „Romania Ortodoxa”, aşa ţi-a fost imprimat şi pe certificatul de naştere? În continuarea aceleiaşi idei, dacă nu-i aşa, şi totuşi ai căpătat un nume creştinesc, de ce te erijezi in Romania Ortodoxa? Adică noi, ăilalţi români care nu te cunoaştem suntem aşa, nişte venetici, cetăţeni ai nimănui? Cum adică România Ortodoxa, frăţioare? Ce eşti dumneata, ţară, şi scrii la tastatură?
      Iar când faci referire la tine ca la un personaj colectiv, ( „sa ne grabim sa tragem concluzii alarmiste”, „sa ne amintim”, „sa recunoastem”…. „asociatia noastra…” dă şi tu un link ceva, măcar să dovedeşti că eşti bine cu capul ), deviezi către o personalitate dublă sau cum?

      Apreciază

    • Ioan Pelasgul said, on octombrie 24, 2013 at 12:16 pm

      Si o asociatie de apropiere a tinerilor Romani, Unguri si Suedezi de ortodoxie cand vom vedea si noi?
      (Just asking… am ca multor „misionari” le este incomoda intrebarea asta)
      Urmasii lui Iafet nu sunt si ei facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu?

      PS: Si nu incercati cu argumente gen: De tinerii Romani se ocupa X.
      Eu nu am vazut preoti/duhovnici/organizatii sa se ocupe exclusiv de Romani. Si la Banceni si Valea Plopului sunt crescuti si copii romani si tigani.(In conditiile in care printre monahi/monahii/preoti nu erau tigani) De ce faceti voi o organizatie separata. Iar daca faceti asta ar inseamna sa facem si noi?
      Si organizatia voastra cine o finainteaza? Tot romanul prost nu? De ce nu o finanteaza miliardarii vostri care ne-au distrus economia.

      Apreciază

    • luana Stanciu said, on octombrie 24, 2013 at 2:59 pm

      Nu cred ca un crestin ortodox poate sa denigreze pe nimeni. Dar avem niste realitati. Stii ce procent dintre detinuti sunt tigani? Stii ca NU VOR sa mearga la scoala marea lor majoritate? Stii ca nu se spala nu ptr ca in ziua de azi nu ar avea cum si in ce fel si ptr ca NU VOR? Stii ca injura fara nici o rusine chiar daca le vorbesti frumos? Astia sunt tiganii de care nu ne place, ptr care ar trebui ca miile de asociatii – intre care si a ta – ar trebui sa faca ceva, in principal SA II EDUCE. Si nu te grabi sa sari la mine ca eu am o fetita adoptata care este tiganca la origini, deci ai dovada ca nu am nici un ghimpe impotriva acestei etnii, ca de altfel al nici unei etnii.

      Apreciază

  6. hk said, on octombrie 22, 2013 at 11:10 am

    Pentru oamenii cu Dumnezeu suntem in pace. Pentru oamenii fara Dumnezeu, putem spune ca avem lege, care teoretic ar trebui sa ne apere. Pentru oamenii fara Dumnezeu si fara de lege ce avem? Nu prea mai avem nimic. Tiganii sunt oameni carora le lipsesc cu desavarsire ambele, iar rautatea si veninul lor pot lua uneori aspecte infricosatoare. Nici eu nu pot spune ca-i urasc in general, dar ii detest si ii desconsider cu toata fiinta mea. Sper ca nu sunt singurul.

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 22, 2013 at 11:26 am

      hk

      Nu toti tiganii sunt astfel.

      Apreciază

      • pcmouse said, on octombrie 22, 2013 at 1:52 pm

        ba 99% din tigani sunt astfel!in afara de cei care sunt ortodocsi practicanti!sau care sunt casatorii mixte si comanda romanul in familie..,integrarea lor e apa de ploaie.nu ai sa vezi integrare la tigani..si ue stie asta..restul sunt plini de smecherie in ei.si indreptati spre infractiuni de tot felul haideti sa spunem adevarul nu sa il ascundem sub pres.stau in tiganie si zi de zi observ asta.si nu e ura.e o realitate.

        Apreciază

      • Maria said, on octombrie 22, 2013 at 3:40 pm

        Nu toti , ci 99,99% !!!
        Oare cine a mai vazut , tigan cinstit ?Dar harnic care sa-si castige existenta muncind si nu furand sau inseland ?
        Adevarat este : Paziti-va copiii !!! De oricine ar fi , ca-i tigan , pedofil , traficant de organe , etc , iar titlul din articol sugereaza foarte bine acest pericol care este real si nu imaginar .
        Da, de tigani trebuie sa te temi , iar cand ii vezi pe trotuar , trebuie sa treci repede pe calalalt trotuar si sa nu dai nas in nas cu ei .
        Romania Ortodoxa ,Ciprian ,
        Ce spuneti de un caz la care am fost martora , intr-o sambata dupa amiaza , mergeam la verernie , in urma mea era un grup de 5 tigani , golanasi de la 15 pana la 20 de ani , voiau sa ma inconjoare sa-mi smulga geanta , cand am sesizat intentia lor am trecut pe partea cealalta a strazii , iar atunci (era iarna ) au „fabricat” un bulgare de zapada si mi l-au aruncat in spate , cu toata puterea , noroc ca aveam haina groasa .Apoi acest grup , in drumul lor , au atacat un baiat si i-au luat ceasul de la mana .Iar altadata , am vazut si nu numai eu , tigani care jefuiau o femeie in tramvai , i-au luat portmoneul din geanta , iar calatorii au stat nemiscati , pt ca , unul dintre ei , avea scos un cutitas si-l tot invartea in mana , ca sa vada calatorii si sa taca .Asa a fost , nimeni nu a scos o vorba , tiganii au coborat , iar noi ne-am continuat calatoria .
        Acesti asa zis oameni , nu se vor integra niciodata in societate , iar din punct de vedere al Ortodoxiei , nici atat . Vin la Biserica si aduc daruri (cei bogati dintre ei )doar ca sa-i vada lumea , sunt cei mai mandri indivizi pe care i-am vazut vreodata dintre toate neamurile pamantului .
        Daca din 100% , ati realizat lucrul acesta , 5 % , asta inseamna extrem de putin , in cei 2000 de ani ., pentru ca Biserica lui Hristos , de atunci dainuieste .
        Cate rautati fac tiganii in tara noastra si in lume in general , nu ar incapea scris aici pe un blog , doar daca s-ar scrie sute de pagini , iar politia are scrise toate nelegiuirile lor in arhive.
        Ca tiganii fura copii si chiar ii selecteaza , este cu totul adevarat , o stiu din cele spuse de parintii si bunicii mei , cand in satele de munte , veneau acum 50-60 de ani , si faceau caramizi , spunea bunicul ca toti copiii blonzi din satra , nu sunt tigani ci copii furati de prin sate .
        Oare bunicul meu care a facut razboi , a fost si prizonier , a trecut prin multe pericole , vorbea in dodii ???
        Da , tiganii furau copii pe vremuri , ca sa-si improspateze si sa-si schimbe natia .
        In zilele noastre , s-au „modernizat „,si ii fura , pentru trafic de copii si sa-i exploateze , pentru ca vremurile au „evoluat „.

        Apreciază

    • crestinul ortodox said, on octombrie 22, 2013 at 1:28 pm

      tiganii tot tigani sunt …
      mai sunt si cei cu Frica de DUMNEZEU si Credinta Adevarata insa poate 1 la 1000…
      si Adevar ai spus
      „Pentru oamenii fara Dumnezeu, putem spune ca avem lege, care teoretic ar trebui sa ne apere. Pentru oamenii fara Dumnezeu si fara de lege ce avem? ”
      pe tigani nu-i urasc ci urasc ceea ce fac … anume ceea ce fac si este in afara Ortodoxiei ;
      Insa avem aceasta lege stramoseasca a acestui popor roman botezat Crestin Ortodox ,
      minoritatea trebuie sa se supuna majoritatii
      amin.

      Apreciază

      • pcmouse said, on octombrie 22, 2013 at 1:53 pm

        ce vb man tiganii sunt folositi de ue pt instaurarea imperiului antihristic..

        Apreciază

      • Maria said, on octombrie 22, 2013 at 3:53 pm

        pcmouse,
        Adevarat, tiganii sunt o natie de manevra , pentru instalarea GM si a lui antihrist .
        S-au dat legi care-i protejeaza , iar nelegiuirile lor , nu sunt pedepsite , ci ii lasa sa terorizeze omul cinstit , caruia i s-a pus calusul in gura , prin legile sataniste asa zis demo(n)cratia si drepturile „omului „.

        Apreciază

  7. set said, on octombrie 22, 2013 at 12:18 pm

    Off Topic:
    Incredibil!!!

    Apreciază

  8. Cristina said, on octombrie 22, 2013 at 1:39 pm

    La Biserica din Mogosoaia izvoraste mir din moastele unui sfant din temnitele comuniste. Nu am mai multe detalii, poate gasiti voi. Doamne, ajuta.

    Apreciază

  9. abc Marin said, on octombrie 22, 2013 at 1:42 pm

    e bine să nu bați toată turma pentru o oaie rătăcită, sunt țigani care nu pot fi egalați în meseria lor și sunt oameni de bine și muncitori ,e bine să discernem ce afirmăm căci așa suntem catalogați extremiști și nu e cazul aici, cunosc români proxeneți și nu cred că toți românii suntem așa.

    Apreciază

    • pcmouse said, on octombrie 22, 2013 at 1:57 pm

      marin a spune adevarul la ora actuala risti sa fii denumit extremist..si culmea.. cine te face asa?puii de comunisti..

      Apreciază

  10. Cosmin said, on octombrie 22, 2013 at 3:03 pm

    Eu consider ca, romanii in general nu au nimic cu tiganii si nici cu alte etnii, caci daca ar fi avut ceva, tiganii ar fi avut aceeasi soarta si in Romania, pe care o au acum in occident.

    In alta ordine de idei, inca de pe vremea lui Ceausescu, li s-au construit blocuri de locuinte si au fost mutati in blocuri noi. Evident cu timpul, faceau foc cu tamplaria, distrugeau si duceau cai in apartament.(am locuit langa un astfel de bloc, am vazut cu proprii mei ochi).

    In actualul regim, se intampla la fel. La Baia Mare, au fost luati de pe ghena de gunoi si dusi in blocuri de locuinte, unde nu platesc utilitati. Si toate astea asa in mod gratuit, multumita „quantumului mare de impozite colectate” de la aceasta etnie. Iar cireasa de pe tort e urmatoarea: primarul a fost acuzat de xenofobie si amendat, gasindu-se un pretext: faptul ca a fost construit un gard de beton de 1.8m inaltime, pentru a separa o latura a curtii de joaca pentru copii de sosea, deoarece acolo s-au inregistrat foarte multe accidente, au fost loviti de masini, copiii de tigani. Ei, acest gard a fost considerat de acuzatori, ca fiind un zid de separare a acelui bloc de locuinte de restul Baii Mari, si face obiectul unui comportament xenofob.

    Subiectul din articol, e unul notoriu. La tigani si la evrei, e o practica sa fure copii mici pana in 2-3 anisori. Cand eram copii, parintii nostrii si nu numai, ne atrageau atentia ca daca nu ne jucam pe langa casa, o sa ne fure tiganii. Acest subiect il gasiti dezbatut cu argumente si in cartea Spitalul… a Dr. Paulescu.

    Bunicii nostrii ne spuneau ca, tiganii obisnuiesc sa fure copii blonzi, cu ochi verzi sau albastrii pentru a-si imbunatatii gena. Evreii in schimb, rapeau copii pentru ritualuri satanice, dupa cum descrie argumentat Doctorul Paulescu in cartea sus amintita.

    Noi ca si crestini ortodocsi, avem datoria de a-i ierta si de a-i ajuta sa se indrepte, dar imi vine sa imi i-au campii, cand cineva se leaga de noi, cand incercam sa-i indreptam, acuzandu-ne de xenofobie, de extremism etc etc.

    Analizand per ansamblu situatia actuala din Romania, imi aduc aminte de o profetie postata aici pe blog, in care un pustnic afirma ca, pe Romania sta incolacit un sarpe urias, care la rugaciunile poporului catre Dumnezeu si catre sfinti, incepea sa ne ameninte in timp ce se indeparteaza de pe Romania, ca nu vom reusi, nu vom reusi, nu vom reusi!

    Trebuie sa fim consecventi in lupta ce o purtam, sa fim uniti, iar nu dezbinati.

    Post si rugaciune !!!

    Dumnezeu sa aiba mila de noi!

    Apreciază

    • Maria said, on octombrie 22, 2013 at 3:59 pm

      Cosmin,
      Fara sa-ti citesc mai intai comentariul , am scris si eu despre cum povestea bunicii mei , acelasi lucru , asta dovedeste ca-i 100% adevarat , ca tiganii furau copii blonzi .Iar povestea cu primarul „xenofob” , o stie toata tara , pt ca a fost data la tv .

      Apreciază

      • Cosmin said, on octombrie 22, 2013 at 11:54 pm

        @ Maria

        Da, e un fenomen arhicunoscut, iar daca ai demnitatea sa il semnalezi, esti pus la stalpul infamiei.

        Oricum, asa e crestineste, trebuie sa-i iubim, sa-i ajutam, de 70 de ori cate 7, caci si Mantuitorul ii iubeste.

        Consider ca poporul roman si-a indeplinit cu varf si indesat, datoria crestineasca vis a vis de aceasta etnie. Si vom continua tot asa. Poate de aceea ne mai tine Dumnezeu si nu ne urgiseste pentru pacatele noastre, asa cum am merita.

        Indemn la rugaciune si post, pe toti cei care puteti sa o faceti la miezul noptii, pentru tara aceasta si pentru tot neamul romanesc si nu in ultimul rand pentru toti locuitorii acestui Pamant Sfant, indiferent de etnie.

        Doamne ajuta!

        Apreciază

  11. o fata rroma said, on octombrie 22, 2013 at 6:38 pm

    Ma numesc Andrada , am 18 ani , invat la liceul de muzica si arte plastice din Cluj si apartin etniei rrome. Sunt consternata de gravitatea acestui caz mediatizat si de rautatea comentariilor ,a administratorului acestui blog. Problema rromilor din Romania si din Europa este una reala, nu ma feresc sa recunosc ca etnia din care fac parte are multiple probleme de integrare si de ordin infractional. Dar rautatea comentatorilor ma sperie , cel putin 50% din afirmatiile facute sunt mincinoase si se pot demonta una cate una. Dar este foarte greu sa dovedesti prin argumente unui grup de oameni pornit sa arunce cu noroi intro natie intreaga. Va spun, sunt profund consternata de ceia ce am citit aici. Fiind botezata crestin ortodoxa, voi merge la parintele de la biserica noastra sa-l intreb mai multe. Articolul si comentariile de aici m-au aruncat intr-o stare de tulburare pe care niciodata nu am mai avut-o. Ma iertati daca v-am deranjat

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 22, 2013 at 6:52 pm

      o fata rroma

      Sigur ca da …

      Te-a pus cel cu asociatia sa scrii? Sau mai degraba tot el scrie cu alt nick, caci se pricepe.

      Deci, fata rroma, de ce nu-ti zici tiganca?

      Te incurajez sa demontezi tot ceea ce doresti.

      Apreciază

    • luana Stanciu said, on octombrie 24, 2013 at 3:53 pm

      Adica esti o fata din rom? ca nu inteleg de ce nu te intitulezi asa cum trebuie: tiganca. Toata stima daca intr adevar esti cine spui ca esti, dar daca majoritatea natiei ar fi seriosi, muncitori , nu ar mai abandona scoala – 90 % din tigani abandoneaza scoala si asta e statistic stabilita – cred ca nu ne ar deranja cu nimic. Pana la urma nici macar nu conteaza de unde sau cum au luat copilul ala. E important ca l au luat si il tineau in conditii mizere – si asta o contesti – intr o tabara unde se ascundeau tot felul de infractori, fara sa o trimeata la gradinita, fara sa o invete lucruri specifice varstei. Despre asta e vorba. Ia demonteaza tu acuzatiile astea. Fii tu avocatul tigancii aleia tupeiste care spunea ca i a dat copilul mama si nu s a mai intors. Hai serios. SI de ce a declarat o ca fiind a ei? Nu ar fi trebuit sa mearga la politie ca orice om normal? Acum doua zile am oprit masina in fata scolii fetitei mele si o asteptam. Strada cu sens uni. Un tigan imi facea semne cu farurile sa ma dau la o parte sa treca. Am dat geamul jos civilizat, si fara sa tin cont ca era tigan, i am spus ca e strada cu sens unic. Mi a spus o vorba specifica etniei si mi a zis ca el asa merge, pe contrasens, si m a invitat sa ii fac ceva ce nu pot posta aici, dar banuiesc ca daca esti tiganca stii despre ce vorbesc. Ia demonteaz o si pe asta. Eu cred ca daca esti tiganca educata, ar trebui sa raspandesti acest lucru, dorinta de a se educa, printre ai tai. Abia atunci ai putea spune ca te am tulburat, cand abandonul scolar la voi ar fi de 10 % si voi v ati comporta civilizat , ati respecta legea si ati vorbi ca atare.

      Apreciază

  12. o fata rroma said, on octombrie 22, 2013 at 6:58 pm

    Nu stiu ce as putea sa spun si cum as putea sa ma apar in fata acestor minciuni in care spuneti ca suntem 99% rromi infractori. Si nici nu cred ca as avea macar o sansa pe aici. Eu nu pot gasi cuvintele potrivite dar am sa va rog sa urmariti emisiunea saptamanala Si eu m-am nascut in Romania (pe canalul Prima TV ) si sper sa va dati seama ca nu este deloc asa, puteti vedea doar o parte dintre rromii cinstiti si muncitori.
    Doamne cum puteti sa vorbiti cu atata ura si rautate , ce fel de crestinism este acesta !

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 22, 2013 at 7:04 pm

      o fata rroma

      Dezobisnuieste-te sa vorbesti la plural, ia-l pe fiecare in parte. Caci daca generalizezi, cum atunci il poti combate pe cel despre care zici ca generalizeaza?

      Apreciază

      • o fata rroma said, on octombrie 22, 2013 at 7:18 pm

        admin
        Poate am gresit vorbind la plural. Da ai dreptate, vad ca mai sunt comentatori care nu acuza, dar nu pot sa iau pe fiecare in parte nu am venit pe situl tau pentru certuri. Nu m-am certatt niciodata in viata cu cineva . Vorbesc si ma adresez in ansamblu celor care au spus minciuni cu rautate.

        Apreciază

  13. Maria said, on octombrie 22, 2013 at 7:07 pm

    Andrada ,
    Poti spune ca esti o fata tiganca si nu rroma , pentru ca acest termen este fortat introdus in vocabularul Limbii Romane , cu ocazia discreditarii romanilor peste granitele tarii .
    Spui ca peste 50% din afirmatii sunt mincinoase ?
    Nu ti-e rusine sa ne faci mincinosi , cand eu personal am trecut prin teroarea tiganeasca ?
    Vezi ca Andrada este un nume dacic si nu ti se potriveste , mai bine te-ar chema Portocala sau Cireasa .
    Daca ti-asi spune toate rautatile pe care le cunosc despre tigani , ai fi convinsa de neamul tau .

    Apreciază

    • Marius8eu said, on octombrie 23, 2013 at 12:27 am

      Maria
      Te-am judecat gresit cand am zis ca esti demonizata, am exagerat. Citinduti acest comentariu de cel mai jos nivel posibil mi-am dat seama ca esti doar bolnava cu capul. Cu toate ca nu-i iubesc pe tiganieni si am mai spus asta deoarece am motivele mele nu pot sa diger atitudinea ta jegoasa in discutie cu o cititoare care nici macar nu ti sa adresat si nu te-a jignit. Ti-am zis-o bine ca tu ai ceva cu toate comentatoarele acestui blog si ai ceva la cap. Cu ce e de vina ea ca o cheama Andrada, vrei sa schimbe numele ca asa ti se nazare tie ??? tu de ce porti un nume evreiesc si nu il schimbi. ai adus in discutie niste argumente de mahala care scot la iveala mizeria din tine.

      Apreciază

      • Maria said, on octombrie 23, 2013 at 1:08 pm

        Marius8eu,
        In primul rand invata-te sa scrii corect , daca ai invatat Limba Romana , se scrie „citindu-ti „si nu „citinduti „,
        apoi „s-a adresat „si nu „sa adresat „,apoi am patit-o „si nu am patito”, „a jignit-o” si nu „a jignito” , iar in legatura cu mucoasa care a zis ca 50%din cele scrise in comentariile contra tiganimii sunt minciuni .
        Deci , a jignit .
        Esti un analfabet obraznic , cred ca esti si tigan , cred ca tu esti vreun om de servici sau portar pe undeva ,
        te agati de comentariile care ating subiecte „fierbinti” de care „se frig” cei care nu sunt ortodocsi , desi se delara ,pentru ca nu vin cu argumente pe subiecte legate de Ortodoxie ci , cu injurii (asa cum ai facut la subiectul cu vindecarea demonizatului din Evanghelie ), pt ca nu cunosc aceste argumente .
        Tu esti plin de mizerie si mahala , iar numele meu de Maria , este si numele Maicii Domnului , sectarule daca ai auzit si stii cine-i Maica Domnului .

        Apreciază

      • Irina said, on octombrie 24, 2013 at 11:33 am

        Maria, iar intri ca un tanc in sufletele oamenilor, nu este frumos si nici crestineste sa-ti injosesti in halul asta semenul. Nu toti au inclinatie spre scoala, sau spre gramatica, dar asta nu inseamna ca sunt mai prejos decat cei ce stiu sa scrie corect. Fiecare isi spune opinia cum poate si cum stie corect sau incorect gramatical asta mai putin conteaza.

        Apreciază

      • timisorean1 said, on octombrie 25, 2013 at 2:28 pm

        @ Irina

        Te deranjeaza ce zice Maria dar de mariusica nu zici nimic!(care mariusica a si fost dovedit intre timp, comentariul lui fiind suspect din prima, ca sa zic asa). Cam ipocrita esti. Tu de fapt ai ceva ci Maria

        Apreciază

    • Marius8eu said, on octombrie 23, 2013 at 12:43 am

      frate saccsiv
      Gata , eu nu mai rezist si parasesc acest blog cu inima stransa. Nu mai are nimic din duhul crestin de altadata si tu tea-i schimbat mult frate aproape ca nu te mai recunosc. Nu mai vezi ce se alege de acest blog sau te faci ca nu mai vezi, toti comentatorii tai buni s-au schimbat cu alti foarte dubiosi. Poate ca treceam cu vederea , articolul mi sa parut bun comentariile si cele pro si cele contra mi s-au parut bune si decente. Nu ma luam nici de maria cand scrie mai sus de pataniile ei cu tiganii, inteleg ca si eu am patito odata. Dar comportamentul ei de femeie de serviciu in raport cu o adolescenta tiganca care i-ar putea fi o fiica si care nu a jignito si nu i sa adresat mi-a pus capac. si n-ar fi nici asta dar vad cum tu continui sa ingadui intentionat uni comentatori needucati si mai mult decat dubiosi. Am sa plec de aici pe blogul Ricarilor sau pe unul din blogurile lui gerica. aici nu mai simt demult un duh ortodox. Poti sa nu publici comentariile mele nu ma intereseaza asta dar stiu ca citind vei trage un semnal de alarma. Ramaneti cu bine.
      Ps : dintr-o stire media banala ati deviat (poate intentionat) spre xenofobie si rasism , este destul de evident. Asa vor avea cu ce sa ne acuze ca uite, ortodocsii sunt rasisti si fascisti. Eu sunt un crestin ortodox cu pacatele mele, nu vreau sa fiu asociat cu rasismul si extremismul.

      Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 23, 2013 at 11:08 am

        Marius8eu

        Sau poate nu mai esti tu vechiul comentator, cineva furandu-ti nick-ul si adresa de e-mail.

        Te rog mult sa raspunzi punctual la cele de mai jos si sa-mi risipesti aceasta temere:

        Te-am rugat acum deja 2 saptamani ceva:

        https://saccsiv.wordpress.com/2013/10/04/video-parintele-mihai-valica-sa-nu-fim-tortionari-ai-cainilor-se-intristeaza-dumnezeu/#comment-185826

        Reiau si aici: Frate, iertare, vreau sa fac o verificare. Scrie-mi te rog pe e-mail ceva ce stim doar noi doi.

        N-ai facut-o.

        Esti printre cei ce si-au dat adresa de e-mail intr-un comentariu in urma cu multa vreme. De acolo ar fi putut fi luata de un rauvoitor.

        Dupa ce-am fost in temnita ai luat o pauza de circa 8 luni. Ai revenit cu comentarii cu acest e-mail in iulie anul acesta.

        Dupa revenire primele tale doua comentarii au fost un atac la adresa sorei blue. Apoi, din restul de 5 comentarii, intr-unul l-ai atacat pe pc mouse, in doua pe Ioan Pelasgul cum ca-i rasist, si in doua pe Maria. Coincidenta? Sunt fix printre cei pe care-i ataca si Marian exNorvegia pe alte bloguri.

        Deci in 7 comentarii nimic din cele cu care vechiul marius deja ne obisnuise.

        Spui ca nu vei mai comenta aici, ci pe blogurile Razboi intru cuvant sau gerica. Adica fix acolo unde ma ataca tot Marian exNorvegia. Alta coincidenta.

        Discursul tau din acest ultim comentariu este aproape identic cu o parte din „motivele” pe care tot Marian exNorvegia le invoca atunci cand ma ataca. Cele dure lipsesc. Oare deoarece sareau in ochi ca erau ale lui?

        Apreciază

      • Irina said, on octombrie 24, 2013 at 11:40 am

        Marius8eu nu trebuie sa renunti la acest blog, trebuie sa ai rabdare mai ales ca suntem multi cu siguranta care te sustinem. Si pe alte bloguri ai sa intalnesti astfel de certareti, diavolul oriunde va semana dezbinarea.

        Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 24, 2013 at 12:02 pm

        Irina

        Sora mea, esti fata desteapta, totusi. E limpede ca canta acelasi individ la mai multe piane. Marius nu e vechiul Marius, asociatia nu exista iar fata aceea rroma nu cred c-a aparut asa din senin. Citeste te rog toate comentariile mele de la acest articol.

        Foarte probabil este vorba despre:

        Dialoguri cu preotesele rromului Marian exNorvegia

        https://saccsiv.wordpress.com/2013/07/07/dialoguri-cu-preotesele-rromului-marian-exnorvegia/

        Apreciază

      • Irina said, on octombrie 24, 2013 at 1:15 pm

        Nu mai zic nimic, stii mai bine decat mine. Nu mi-am dat seama eu pur si simplu am reactionat la limbajul folosit de Maria care mi s-a parut prea jignitor.

        Apreciază

      • Maria said, on octombrie 24, 2013 at 3:04 pm

        Irina ,
        Atunci daca n-are inclinatie pentru scoala si gramatica , sa-si vada „lungul nasului „si sa nu afirme in comentarii , aprecieri de genul „comportamentul ei de femeie de serviciu „, etc , iar eu i-am aratat cat de „cult” este si ce a invatat la scoala , iar dupa cum eu doresc sa fiu cat mai discreta cu privire la persoana mea , nu doresc sa-i spun acestuia , cat am invatat eu .
        Practic acest individ , (probabil ca-ti este vreun apropiat altfel nu vad motivul interventiei tale „), daca-si vedea de-ale lui , nu ma legam de greselile lui elementare , de gramatica .
        Iar tu , daca vei mai interveni pentru altul , asa pe gratis , vei primi replica cuvenita .
        Tu esti cea care intri „ca un tanc ” in sufletul meu .Ai capacitate de intelegere , sau stii una si buna ?

        Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 24, 2013 at 3:17 pm

        Maria

        Aveti un meci mai vechi insa va rog mult sa incetati. Nu va lasati invrajbite de dracul. Aveti mult mai multe pareri comune decat divergente, iar altul e dusmanul crestinului.

        Apreciază

  14. o fata rroma said, on octombrie 22, 2013 at 7:13 pm

    admin
    Nu am fost pusa de nimeni sa comentez, nu cunosc nici un comentator de aici si azi am descoperit acest sit.
    Multumesc pentru ocazia pe care mi-o dai ca sa demontez ceia ce s-a spus aici, dar eu nu stiu cum sa fac, nu gasesc cuvinte potrivite. dar pot sa-i las pe ei sa vorbeasca in locul meu si asa puteti sa vedeti si voi o parte dintre rromii buni si cinstiti. Nu am vrut sa supar pe nimeni, eu sunt rroma (in limba mea) , tiganca ma numesti tu dar nu ma supar si nici nu vreau sa contrazic desi simt cum vrei sa ma jignesti.

    Apreciază

    • Cosmin said, on octombrie 22, 2013 at 11:40 pm

      @ o fata rroma

      Felicitari ca ai reusit sa te integrezi, dar tin sa te contrazic: in limba tiganeasca nu exista notiunea de „rroma”. Aceasta notiune, a fost proaspat inoculata, deoarece nu exista inainte de `90. Am copilarit in preajma tiganilor, cam stiu ce si cum.

      De aceea, ma indoiesc ca ai fi tiganca. Mai repede esti o ziarista sau vreo mebra in ONG-urile secular – umaniste sponsorizate de Soros (Amnesty Int. etc). Sau probabil un infiltrat menit sa provoace, pentru ca totul sa degenereze intr-un conflict virtual cu tenta xenofoba, motiv pentru care acest blog sa fe inchis.

      Daca citeai cu atentie toate comentariile, ai fi observat ca, vorbesc de rau pe tigani, doar cei ce au avut incidente neplacute cu ei. Dar, in mod unanim, toti au dreptate. Singurul aspect aspra caruia unii gresesc, este ca nu e corect sa acuzi generalizat.

      Repet, noi romanii nu avem nimic cu nici o etnie. Daca am fi avut, voi tiganii, popor nomad, nu ati fi avut cetatenie romana. Nici voi si nici alte etnii conlocuitoare. Nu mai vorbim de locuinte gratuite, asistenta medicala gratuita, invatamant gratuit, servicii sociale gratuite, utilitati gratuite, taxe si impozite gratuite.

      Cateodata stau si ma gandesc, daca sa apelez la un tigan sa imi faca copii cu sotia mea, pentru ca macar copiii mei, sa beneficieze de niste drepturi in tara asta.

      o fata rroma, raspunde-mi te rog la urmatoarea intrebare:

      Cum se numeste omul pe care il primesti in casa ta, ii dai o camera sa locuiasca, il imbraci, il hranesti, il tratezi ca pe unul din familia ta, iar el la un moment dat, isi face o organizatie in casa ta, prin care el nu te considera de-al lui si emite pretentii sa fie stapan pe casa ta si peste mebriii familiei tale?

      Aceeasi intrebare o adresez tuturor etniilor conlocuitoare din Romania.

      A fost epic si emblematic in acelasi timp, motto-ul filmului facut de Emir Kusturica, „Timpul tiganilor”: „Dumnezeu a coborat pe pamant sa cada la intelegere cu tiganii. Nu a reusit.”

      Frate Vasile,

      tare imi miroase mie a facatura cu cel putin vreo 3 ce comenteaza la acest articol, care sincer m-a atras datorita numarului mare de comentarii intr-un timp foarte scurt.

      Miroase a fabricare de incident cu tenta xenofoba.

      Propun sa inchizi posibilitatea de a se mai posta coment-uri la acest articol. Evident, daca ai aceleasi banuieli.

      Mie sincer, imi vine sa vars cand cineva aduce acuze romanilor, cum ca ar fi un popor netolerant. La cate concesii a facut acest popor…cele mai multe fara sa i se ceara!!! Dar e foarte bine asa, caci suntem crestini ortodocsi.

      Dar, totusi suntem oameni si noi, avem limitele noastre, sau suntem cumva un popor de sfinti care putem indura la nesfarsit, si din smereneie prea mare refuzam sa observam acest lcuru??? Daca e asa Doamne, atunci trimite-ne si mai multe incercari asupra noastra, ca nu cumva sa ne lenevim!

      Iertati-mi sminteala!

      Apreciază

    • Irina said, on octombrie 24, 2013 at 12:03 pm

      O fata rroma eu cred ca termenul de rrom a fost ales pentru a desemna etnia voastra de pe teritoriul Romaniei si vrea sa arate deci ca sunteti de origine romana. Eu am vazut o emisiune in care era prezent un om de valoare de-al vostru, si care si el a zis ca nu i se pare normal sa va numiti rromi ci tigani si ca nici un tigan nu trebuie sa se rusineze de acest nume. In fine eu nu am nimic cu tiganii pentru ca am intalnit tigani de treaba si credinciosi, chiar am o prietena foarte buna tiganca. Dar realiatea este ca mare parte din tigani se poarta grosolan cu noi romanii in propria naostra tara, si caut sa ne jetmaneasca la fiecare pas. Poate si noi romanii le-am dat motive sa reactioneze asa. Oricum eu am tot respectul pentru tiganii care sunt oameni normali si am toata desconsiderarea pentru cei care au ca meserie principala furatul, ghicitul, proxenetismul( in special tintele fiind romancele), ” interlopismul” etc. Aceeasi desconsiderare si pentru romanii care fac acelasi lucruri rele. Dar cert este ca 80% din detinutii oricarei inchisori din Romania sunt tigani. Repet nu am nimic cu oamenii normali indiferent din ce etnie provin. Cred ca vina este si a noastra a romanilor ca nu depunem eforturi pt integrarea tiganilor, dar si a tiganilor pentru ca multi dintre ei nu vor sa se integreze , nu vor sa se supuna legilor tarii acesteia si asa mai departe. Nu stiu cine a inceput acest conflic, dar cred ca romanii sunt destul de toleranti si nu cred ca i-au tratat rau pe tigani in nici o vreme.

      Apreciază

      • timisorean1 said, on octombrie 25, 2013 at 2:30 pm

        „O fata rroma eu cred ca termenul de rrom a fost ales pentru a desemna etnia voastra de pe teritoriul Romaniei si vrea sa arate deci ca sunteti de origine romana.”

        Te-ai gandit mult pana sa zici asta?

        Apreciază

      • Irina said, on octombrie 29, 2013 at 11:32 am

        Sa-mi fie iertat timisorean 1, dar ce-am zis? Daca nu crezi este problema ta, dar tiganii se numesc rromi de la Romania, ca o replica impotriva romanilor. De aceea si europenii nu mai stiu daca in Romania traiesc rromi sau romani. Adevaratul lor nume este cel de tigan. Numele de tigan vine dintr-un cuvant grecess tiganos( parca) care inseamna ” sa nu-i atingi, de neatins”, si de aceea ei se rusineaza cu numele de tigan. Dar daca se comportau si atunci in antichitate cand au poposit pentru prima data pe teritoriul Greciei, ca si azi, pe drept cuvat le-au pus grecii acest nume de tigani.

        Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 29, 2013 at 11:44 am

        Irina

        Varianta asta am auzit-o la organizatiile ce primesc sume colosale de bani pentru integrarea rromilor.

        Alte surse spun ca ei insisi si-au zis astfel, pentru a convinge neamurile pe unde poposeau cum ca ar fi sosit din Egipt.

        Apreciază

      • Irina said, on octombrie 29, 2013 at 12:43 pm

        Ma rog, eu una nu recunosc denumirea de rrom cu care smintesc intraga Europa de la da impresia ca toata Romania este locuita de-al de ei, ci pe cea de tigan.

        Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 29, 2013 at 1:16 pm

        Saccsiv

        La adresa următoare scrie de unde vine fiecare denumire pe care şi-o dau ţiganii. Sunt multe.

        http://www.petitiononline.com/qd3xx666/petition.html

        Acolo se specifică:
        „Tigan/Zigeneur/Zingaro etc” vine de la „Athinganoi”, secta religioasa grecesca recunoscuta pentru activitatea de prezicere, tiganii n-au au apartinut niciodata acestei secte.
        „Gypsy” vine de la „Egyptian” cum si-au spus acum vreo 600 de ani pentru a primi bani, locuinte si mancare pe gratis, pretinzand ajutor ca fiind crestini egipteni aflati in pelerinaj.

        Apreciază

      • Irina said, on octombrie 29, 2013 at 1:40 pm

        Super interesant articolul Mirela. Si este clar ac aveau si in trecutul indepartat acelasi comportament stricat si depravat de aceea s-au si folosit masonii comunisti de ei in timpul comunismului pentru ca erau cei mai potriviti pentru activitatea de tortionari, fiind oameni fara scrupule, fara morala si deci fara Dumnezeu, Am mai citi asta ca majoritatea militienilor din temnitele comuniste sau din lagare erau tigani si in Ardeal erau si mult unguri in aceste functii. Ura lor fata de romani este clara.

        Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 29, 2013 at 1:22 pm

        La aceeaşi adresă se spune şi că aflandu-se pe teritoriul Greciei, ţiganii si-au atribuit denumirea unei secte religioase grecesti cu numele Athinganis sau Atsinganos care insemna „de neatins”.

        Apreciază

      • Irina said, on octombrie 30, 2013 at 10:13 am

        Eu stiam ca grecii le-au dat aceasta denimire” de neatins” din cauza spurcaciunilor pe care le faceau si stiam ca referitor la acest eveniment din istoria lor tiganii romani nu le convine sa fie numit astfel si si-au dat denumirea de rromi.

        Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 29, 2013 at 2:41 pm

        „De neatins” poate să aibă două sensuri total diferite:
        Unul este cel de necurat, spurcat, care te întinează. Astfel, există în India acei „dalit”=de neatins, care au cele mai mizerabile ocupaţii şi pe care alţi oameni nu vor să îi atingă întrucât ar însemna să se spurce.
        Dar mai există şi termenul „tabu”, care tot de neatins înseamnă.

        TABÚ s.n. 1. Ceea ce este considerat sacru și în mod sacramental inhibitoriu în religiile polineziene. ♦ Ceea ce este sacru și interzis în toate formele de religii primitive și chiar evoluate. ♦ Situație, obiect, timp, loc, persoană, funcție făcând obiectul unei credințe sau al unor practici religioase. 2. (Fig.) Interdicție, prohibiție nejustificată. ♦ (Fam.) Persoană de care nimeni nu se poate atinge, care nu poate fi criticată sau atacată, discutată; lucru, problemă despre care nu se poate discuta sau care nu poate fi criticată.

        Din câte am citit, ţiganii din Europa au fost expulzaţi din India pentru fărădelegi. Probabil că acolo erau majoritatea „dalit”, dar în Europa, văzându-i pe alţii de neatins (mă refer la secta religioasă grecească Athinganis sau Atsinganos, care insemna “de neatins”), însă în cel de-al doilea sens, de sacru, le-a venit ideea să fie şi ei de neatins în sensul de sacru, de a nu se supune legilor unui popor, de a fi deasupra legii. Poate!

        Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 30, 2013 at 11:20 am

        Irina

        Nu ştiu cine le-a dat ţiganilor denumirea asta, dar dacă e adevărat ce scrie în studiul pe care l-am postat, ţiganii înşişi şi-au spus astfel în Grecia, după cum tot ei şi-au dat diverse denumiri convenabile lor şi prin alte ţări.
        Mi se pare mai puţin probabil ca tocmai grecii, care sunt foarte mândri de neamul lor, să îi fi numit după o sectă religioasă de-a lor pe nişte expatriaţi tuciurii nu prea curaţi şi nu prea civilizaţi. Să nu uităm de orgoliul culturii greceşti, care i-a cucerit şi pe romani!
        Mai curând, cred că ţiganii, văzănd că acea sectă greacă de prezicători Athinganoi este respectată şi are avantaje, şi-au spus că pot şi ei să ghicească pentru a avea avantaje, deci că ar fi convenabil să facă pe „ţiganii”:).
        Cât despre faptul că, în prezent, unii dintre ţigani nu agreează denumirea asta, cred este „meritul” UE, care vrea să înşele Europa în privinţa originii românilor şi care susţine din umbră „ţiganizarea” românilor.
        Nu cred că ţiganii s-au trezit că vor să li se spună rromi (şi cui i-ar fi păsat?), ci că au fost manipulaţi şi plătiţi să vrea asta, cu explicaţia că denumirea de ţigan e denigratoare (a devenit, oarecum, dar numai după ce ei au avut comportamente reprobabile).
        Dealtfel, mulţi ţigani contestă denumirea artificială de rrom şi îşi spun, cu naturaleţe şi chiar cu mândrie, ţigani.

        Apreciază

      • Irina said, on octombrie 30, 2013 at 1:53 pm

        Da, numai ca eu ma gandeam la faptul ca i-a numit ” de neatins” nu pt ca ar fi fost sacri ci pentru ca erau necurati prin faptele lor ticaloase. Dar este foarte posibil, cum zici tu ca ei sa-si fi pus acel nume dupa acei sacri. Pentru ca obiceiul de a se folosi de tot felul de nume pentru a le fi bine o au si azi, ca urmare s-au numit rromi ca sa creeze confuzie. Oricum cert este ca majoritatea tiganilor au comportamente antisociale chiar daca dintre ei mai rasar putini ce-i drept oameni normali si chiar crestini.

        Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 30, 2013 at 3:09 pm

        Irina

        În ceea ce mă priveşte, ştiu doar că mulţi ţigani sunt infractori şi cu comportamente antisociale, dar nu ştiu câţi. Că aceştia răi sunt 100%, 99%, 50, 20 sau 10% nu ştiu, mai ales că nu-i cunoaştem pe toţi, iar unii nici nu îşi recunosc etnia, ci se dau români. Aşadar, eu nu pot să spun că majoritatea sunt infractori sau răi, pentru că nu ştiu.
        Pe de altă parte, consider că e şi vina noastră că i-am lăsat să ni se suie în cap şi că le-am permis tot felul de abuzuri. De ce nu am reacţionat de la început, când astfel de comportamente abia mijeau? De ce nu reacţionăm, măcar în cazurile nepericuloase? De ce nu sărim în ajutorul aproapelui? Chiar stau toţi ţiganii cu mitraliera, gata să ne omoare? De ce ne temem şi de umbra noastră? Am ajuns să ne temem de toate, chiar şi de botez!!! Asta e atitudine creştină?
        De ce alte popoare europene nu au aceleaşi probleme cu ţiganii, nu pentru că i-au pus la punct?
        Mai adaug un caz concret: ţiganii din Vaslui nu suflau în faţa părintelui Dumitru Mitoiu (cel care a făcut puşcărie comunistă pentru credinţă) şi îl respectau foarte mult. În timpul liturghiei, nici un bar nu era deschis, după ce părintele a făcut o vizită şi i-a mustrat cei care erau acolo, în loc să fie la slujbă. Deci, e nevoie de atitudine, de fermitate, de demnitate, iar atunci mai învaţă şi ţiganii ce e acela respect.

        Apreciază

      • Irina said, on octombrie 30, 2013 at 9:14 pm

        Asa este Mirela, imi aduc aminte ca am citit si eu despre un alt parinte care a patimit in temnite, dupa eliberarea a fost repartizat ca preot intr-un sat de tigani. Parintele descrie in carte pacatele groaznice pe care le-a intalnit acolo, in special incestul, dar a vazut si unele lucruri bune la ei. Cert este ca prin dragoste si intelegere a reusit nu numai sa le catige respectul, dar si dragostea si chiar a reusit sa-i aduca in adevaratul sens la credinta. Chiar si acei tigani care savarseau tot felul de infractiuni grave, chiar si crime il respectau si nu indrazneau sa se atinga de parinte. A reusit sa transforme acel sat putem spune pagan, plin de vrajitoare intr-un sat rlativ crestin. Cred ca si noi poate i-am privit de sus, dar si ei au in sange unele porniri antisociale.Cred ca daca legea ar fi mai aspra cu ei s-ar mai imblanzi.

        Apreciază

      • Irina said, on noiembrie 5, 2013 at 12:54 pm

        Da poate fi o solutie, dar sa nu uitam ca sunt tigani care nu vor sa se integreze.Si stiu cazuri de romani care au vrut sa-i ajute asa cum o face austriacul si au constat ca daca ii punea la o munca isi bateau joc, nu o faceau cum trebuie de exemplu sapau porumbii doar la margine ca sa vada proprietarul ca a sapat iar in mijloc buruiana era cat omul si bietul roman isi cheltuia banii paltindu-i si nici productia nu era buna. Realitatea asta e ca sunt unii care cauta sa te prosteasca din ochi si nu au nici un interes pentru munca. O familie din Bucuresti pe care o cunosc a incercat sa angajeze nici tigani si la locul de munca in scurt timp au furat o gramada de lucruri si au disparut si nu mai zic ca pe neveste nu le-au lasat sa lucreze pe posturile oferiteca femei de servici si nu le-au lasat ca cica la ei este traditie ca femeia sa nu munceasca. O prietena de-a mea a incercat sa faca acte la niste tigani si nu s-au prezentat la politie, si cereau bani pentru nu stiu ce chirie si apoi prietena mea a constat ca nu era vorba de nici o chirie ca proprietara ii lasa-se gratis sa locuiasca acolo si au cheltuita banii pe alte tampenii gen bautura, mici, tigari. In concluzie cred ca integrarea lor este destul de dificila, pentru ca nu exista buna vointa a multora dintre ei. Pana la urma au acces la scoala si la forta de munca ca si romanii si totusi foarte putini din ei isi dau interesul la scoala sau cauta un loc d emunca cinstit.

        Apreciază

    • Ioan Pelasgul said, on octombrie 24, 2013 at 12:57 pm

      Intrebare:

      De ce crezi ca m-as lua eu de o sora ortodoxa si din acelasi neam cu mine pentru ca „a ofensat” o tiganca spunand minim 90% adevar, cand tu le iei apararea la celor din acelasi neam cu tine, dar CARE NU SUNT NEAPARAT DE ACEIASI CREDINTA CU TINE, si care au facut de milioane de ori mai mult rau decat a facut biata Maria si iei apararea si „activistilor pentru drepturile rromilor” care au mintit de zeci de ori mai mult decat a facut Maria?

      Maria a facut miliarde de euro pe seama Sidex Galati? Maria a facut miliarde pe seama GFR/CFR? Maria a trimis fetele romance la produs in afara? Maria a rapit oameni si i-a dat pe mana traficantilor de organe? Maria a indobitocit tineretul roman cu manele? Maria a taiat padurile noastre si le-a vandut la occidentali?

      Si cat de prigoniti au fost tiganii in Romania? Ca noi v-am dat pamant gratis( sau mai bine zis masonii din fruntea statului au facut-o). Biserica Ortodoxa va protejat timp de secole. Tiganii folosesc moca serviciile noastre publice.

      Daca voi aveti aceste privilegii, nu ar fi firesc si Romanii sa le aiba cand se duc in India?
      Daca vom cere asa ceva statului Indian ne vor zice ca suntem colonialisti… Dar voi nu sunteti…

      Apreciază

      • Irina said, on octombrie 24, 2013 at 2:01 pm

        Cred ca noi romanii amu fost tolernati peste masura cu diversele etnii de aceea ni se urca acum in cap. Daca citesti istoria tiganilor, de cand au plect din India, au ajuns in India unde au avut se pare acelasi comportament ca si azi si grecii antici nu i-au tolerat ci i-au dat afara din tara, si asa au plecat spre nord pana au ajuns la noi, care i-am primit cu bratele deschise. Ati citit probabil in Vechiul Testament despre blestemul dat de Noe asupra fiului sau Ham si a nepotului sau Canaan si ati citi probabil si al Pr Cleopa despre obarsia neamurilor si ati observat ca Iafet a primit Europa, Sem Asia si Ham Africa. Binenteles ca in Asia exista si acei fii ai lui Ismael care sunt hamiti si semiti totodata. Se observa ca urmasii lui Ham foarte greu il accepta pe Hristos traind pana azi in primitivism si saracie. Sa fie oare efectul blestemului ce a cazut pe tatal lor Ham si pe ei urmasii lui? De ce zic asta pentru ca si indienii sunt hamiti sau cel putin sunt corcitura intre semiti si hamiti. NU vreau sa spun ca ei nu pot sau nu ar fi vrednici de a-L primi pe Hristos, pentru ca toti suntem egali in fata lui Dumnezue, dar poate au mostenit anumite pacate ce provin inca de la Ham si Canaan de care se stie ca era un mare desfranat ce l-a intrecut pe tatal sau Ham si tot asa pacatul s-a inmultit in semintia lui Ham si ca urmare si blestemul cazut pe ei.

        Apreciază

      • Maria said, on octombrie 24, 2013 at 3:17 pm

        Tiganii sunt din neamul lui Ham , fiul cel mare al lui Noe , iar Noe l-a blestemat pe el si pe neamul lui , pentru ca l-a parat(Ham) pe Noe , tatal lui , dupa ce s-a ametit cu vin si a adormit dezgolit .
        Ham intrand la tatal lui (Noe),l-a vazut dezgolit , a iesit afara si l-a parat la fratii lui , Sem si Iafet .
        Acestia din urma , s-au dezbracat de hainele lor , au intrat cu spatele inainte la tatal lor si l-au invelit .
        Noe cand a aflat ca Ham este parasul , l-a blestemat pe veci .
        Iar tiganii , se trag din acest neam al lui Ham .

        Apreciază

      • John of Pelasgia said, on octombrie 24, 2013 at 3:32 pm

        Irina… clipul postat de tine e facut de un prietene de-al meu :))

        Apreciază

      • John of Pelasgia said, on octombrie 24, 2013 at 3:40 pm

        Maria, Parintele Cleopa, Hronograful lui Chedrinos, un inginer ortodox din Craiova si un episcop ortodox din Canada au zis ca e adevarat chestia cu Ham, dar personal eu am citit si varianta politic corecta legata de subiect, aceea ca povestea cu blestemul lui Ham este o invatatura Papistasa care a fost folosita drept argument pentru inrobirea negrilor.
        Stim ca papistasii sunt foarte flexibili in invatatura si isi schimba dogmele si comportamentul in functie de perioada in care traiesc, asa cum acum e la moda sa fii impotriva popoarelor native ale Europei, atunci era la moda sa fii impotriva Amerindienilor si Negrilor. Dar chiar si asa nu stiu ce sa zic. Cert e ca au existat Sfinti in toata lumea, si intre Nativii Americani, Sfanta Olga si Sfantul Petru Aleutul, si in Africa Sfantul Moise Arapul, si in India si in Asia Orientala.
        Si inca ceva, mi-a spus un frate ca atunci cand Sfanta Teodora a fost rapita, ingerul care era cu ea era blond, cu ochi albastri si dracii pe care i-a vazut aratau asemenea etiopienilor. Coincidenta? Puteti sa cautati.

        Apreciază

    • Maria said, on octombrie 24, 2013 at 3:32 pm

      Saccsiv,
      Trebuia sa-i dau Irinei , ultima replica , pt ca nu era cazul sa intervina .
      Nu i-am mai adresat niciun cuvant de la subiectul cu cainii , de acum cateva zile , iar aceasta expresie pt a doua oara ca „intru cu tancul in oameni” , m-a scandalizat .

      Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 24, 2013 at 3:37 pm

        Maria

        Apoi iti mai da si ea o ultima replica, apoi si tu o ultima la ultima ei si tot asa.

        Apreciază

      • Maria said, on octombrie 24, 2013 at 4:01 pm

        John,of Pelasgia,
        Varianta politic corecta sa n-o crezi , iar eu stiu aceasta istorisire , de la un parinte batran dintr-o manastire (ortodoxa si nu catolica ) , ca raspuns la intrebarea mea :”parinte , oare cum de ce a lasat Dumnezeu tiganii acestia pe pamant , sa terorizeze atata lume pasnica , de ce ?”
        Iar parintele a inceput „povestea „.

        Apreciază

      • Irina said, on octombrie 24, 2013 at 11:49 pm

        John nu cred ca este o inventie a papistasilor, este cat se poate de autentica, pentru ca vedem ca cei ce se trag din Ham de-a lungul istoriei au fost intotdeauna luati ca sclavi de popoarele urmase ale lui Sem sau ale lui Iafet. Ori blestemul excat in asta a constat : Blestemat să fie Canaan! Să fie robul robilor fraţilor săi!»
        Şi a adăugat: «Binecuvîntat să fie domnul, Dumnezeul lui Sem, şi Canaan să fie robul lui!
        Dumnezeu să dea întindere lui Iafet şi să locuiască în corturile lui Sem, iar Canaan să fie robul lui!»” (Facerea, IX, 24―27).

        Apreciază

      • Irina said, on octombrie 25, 2013 at 11:39 am

        John e fain clipul facut de prietenul tau. Numai ca trebuia sa aduc in discutie si blestemul lui Noe ca sa se inteleaga de ce popoarele din Africa si o parte din Asia traiesc in asa mizerie si nu au nici o cultura.

        Apreciază

    • Irina said, on octombrie 25, 2013 at 12:15 am

      Maria nu-l cunosc si intervin in apararea altora pentru ca nu mi se pare normal sa le vorbesti asa. Poate esti o persoana directa si spui totul verde in fata, dar cred ca este bine sa incetezi cu astfel de jigniri pentru ca omul se poate simti prost, pentru ca suntem oameni si nu toti avem smerenia de a rabda injurii .

      Bătrânul Amfilohie spunea : “Dacă cineva aruncă cu piatra într-un câine, acesta, în loc de a se arunca asupra celui ce a dat cu piatra, se aruncă asupra pietrei pentru a o muşca. Noi facem la fel. Ispititorul trimite o persoană pentru a ne ispiti fie printr-un cuvânt, fie printr-o atitudine şi, în loc să ne aruncăm asupra celui ce a aruncat piatra, adică asupra ispititorului, noi muşcăm piatra, adică pe fratele nostru folosit de vrajmasul!

      O sa ma stradui sa nu mai raspund provocarilor tale. Inca o data iertare!

      Apreciază

  15. Maria said, on octombrie 22, 2013 at 7:14 pm

    S-a umplut mass-media de tigani , manelistii isi fac de cap , au manelizat Romania , se joaca cu banii , in spectacole , sfideaza bunul simt si nevointele celor care muncesc cinstit si sunt tot mai saraci , palatele tiganesti , arata cata mandrie au acesti indivizi , cat sfideaza Romania , se sustrag de la taxe , isi fac case fara autorizatie de constructie , (am cazuri in Iasi ) , nu platesc transportul in comun niciodata , merg gratis , etc etc .

    Apreciază

    • Irina said, on octombrie 24, 2013 at 12:16 pm

      Asta Maria s-a vazut mai cu seama la fostul rege Cioaba. Cata slava desarta si cate mandrie si cata ghiftuiala mai ales ca era si pastor. Pai la asta ne-a indemnat Hristos?

      Apreciază

    • Maria said, on octombrie 24, 2013 at 3:56 pm

      Saccsiv,
      Nu , n-o sa-i mai dau nicio atentie !

      Apreciază

  16. Flavian said, on octombrie 22, 2013 at 9:27 pm

    Unde dai si unde crapa?
    Pe cine deranjeaza faptul ca un om i-a indemnat pe parinti sa aiba grija de copii, semnaland niste fapte posibile, chiar foarte posibile.
    Eu ii multumesc.
    Dar daca v-ar fi spus ca probabil masonii continua sa fure copii pentru orgiile lor, cum ati fi reactionat?
    Acesta e un adevar spus de Paulescu, de care noi nu ne dezicem, si rapirile continua, sub masca comertului cu organe. Si, de ce nu, sub scenarii de genul celor de mai sus.

    Apreciază

    • Irina said, on octombrie 24, 2013 at 12:24 pm

      Dar si tiganii ii folosesc pe acei copii pentru bani, pentru a-i pune sa cerseasca si nu avem de unde sti daca acel copil era tratat uman acasa, ca de obicei ii bate de-i sting daca nu aduc bani suficienti si asta o fac si cu proprii lor copii, asa ca ce sa mai zicem de cei furati de la romani sau alte popoare. Sa zicem ca decat sa fie omorati pentru organe de masoni, mai bine o viata de chin printre tigani ca macar sunt in viata. Nu zic ca nu sunt si tigani cu suflet care chiar au grija de copii, Personal cunosc o tiganca ursareasa bogata care a adoptat un copil roman blond si-l tine efectiv in puf.

      Apreciază

  17. Mirela said, on octombrie 22, 2013 at 10:55 pm

    Cu toate defectele multora dintre ţigani, şi ei sunt aproapele nostru, pe care Dumnezeu ne-a poruncit să îl iubim ca pe noi înşine. Căci, dacă tot spunem că din punct de vedere creştin aproapele nostru e orice om, ţiganul nu e şi el om, ruda noastră după strămoşii Adam şi Noe? Nu spun sfinţii să urâm păcatul, dar să-l iubim pe păcătos?
    Chiar putem să spunem lucruri rele despre toţi oamenii unei etnii?
    Am auzit multe grozăvii despre ei, dar sunt şi câteva lucruri bune. Pe lângă talentul pentru muzică (mă refer la cea autentică, nu la „ţigănii”:)), iubesc libertatea mai mult decât mulţi dintre noi. Nefiind prea obişnuiţi cu confortul şi cu supunerea faţă de stat, cred că celor care vor vrea să se mântuiască în vremurile antihristului le va fi mai uşor să-şi părăsească „lumea” şi să ia calea munţilor.
    În plus, ştiu să fie uniţi, chiar dacă de destule ori aplică asta în comiterea de infracţiuni sau pentru intimidare.
    Poate unii nu au văzut ţigani care să îşi câştige singuri pâinea, dar eu am văzut. În acest an, erau două ţigănci în piaţă şi vindeau cătină aleasă impecabil cu doar 12 RON kilogramul. Cine a ales vreodată cătină ştie cât e de greu şi de migălos, iar ele o vindeau la jumătate din preţul altora. Cât despre suflet, o învăţătoare care avea în clasă mulţi ţigani mi-a spus că aceştia erau cei mai afectuoşi dintre copiii pe care i-a avut.
    E adevărat că auzim multe lucruri rele despre ţigani, nu fără motiv, dar mulţi răi nu înseamnă chiar toţi. Băgându-i fără deosebire în aceeaşi oală, nu facem ca şi străinii, care ne consideră de-a valma infractori, ticăloşi sau ţigani? Oricât ne doare şi ne oftică publicitatea negativă care ni se face peste hotare, mai ales când o fărădelege a unui ţigan e prezentată drept „opera” unui (cetăţean) român, trebuie să recunoaştem că şi dintre ai nostri unii nu se poartă cum ar trebui.
    Repet, mulţi nu înseamnă toţi.

    Apreciază

    • tataia said, on octombrie 23, 2013 at 12:38 am

      Subscriu la cele de mai sus….Ne-am obisnuit mult prea mult cu conformismul…trebuie sa ne supunem fata de stat ca altfel nu sintem civilizati…trebuie sa stam la bloc ca altfel nu sintem civilizati…etc. Intre tiganul impulsiv dar si sentimental totodata si europeanul apusean conformist rece si cerebral aleg oricind tiganul.

      Nu prea vad eu care e chestia cu integrarea. De ce trebuie sa „integram” diversele etnii? FIecare etnie are dreptul sa isi pastreze obiceiurile ei. Daca le plac manelele nu am nimic impotriva. Daca la place sa se imbrace intr-un anumit fel iar nu am nimic impotriva…Intre un tigan imbracat cu pantaloni de stofa, pantofi din piele, palarie si mustata si un cocalar imbracat in trening si adidasi care coboara din BMW il aleg pe cel dintii.

      In cazul in care unii dintre membrii unei etnii comit infractiuni, trebuie rezolvata punctual problema respectivilor infractori, nu o transformam in problema unei etnii.

      @ saccsiv. Ma voi ocupa si de ceea ce m-ai rugat.

      Apreciază

      • Ioan Pelasgul said, on octombrie 24, 2013 at 12:34 pm

        De ce trebuie sa “integram” diversele etnii? FIecare etnie are dreptul sa isi pastreze obiceiurile ei. Daca le plac manelele nu am nimic impotriva. Daca la place sa se imbrace intr-un anumit fel iar nu am nimic impotriva…Intre un tigan imbracat cu pantaloni de stofa, pantofi din piele, palarie si mustata si un cocalar imbracat in trening si adidasi care coboara din BMW il aleg pe cel dintii.”

        Pentru ca asa a zis Kalergi. Europenii trebuie mixati cu non-Europeni si apoi sa formeze un super-stat continental condus de evrei.

        Apreciază

    • Mirela said, on octombrie 23, 2013 at 2:55 pm

      Sunt curioasă dacă cei care nu îi suportă pe ţigani şi îi acuză pe toţi de fărădelege se împărtăşesc. Iar dacă se împărtăşesc, spun şi rugăciunea Sfântului Ioan Gură de Aur din canonul de dinainte de împărtășanie:
      „Cred, Doamne și mărturisesc, că Tu ești cu adevărat Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu, Care ai venit in lume sa mântuiești pe cei PĂCĂTOŞI, DINTRE CARE CEL DINTÂI SUNT EU”?
      Dacă o spun, o şi cred?
      Nu este un mare fariseism să ne credem smeriţi şi să afirmăm de ochii lumii că suntem păcătoşi (asta doar pentru ca ştim că aşa cere smerenia creştină), dar să aruncăm rapid cu piatra asupra unui neam întreg?
      Nu spunea Hristos ca cel fără păcat să arunce primul piatra?
      Despre parabola cu cei doi datornici au auzit cei care vor lichidarea „cancerului”? Cunosc şi interpretarea ei?
      Ne uităm la păcatele ţiganilor, dar pe ale noastre le vedem? Că ei nu fac avorturi, dar românii fac o grămadă, vedem? Curviile noastre, mai mari şi mai multe decât ale lor, le vedem? De ce credem că păcatele noastre sunt mai puţin grave decât ale lor? De ce suntem siguri că suntem mai plăcuţi lui Dumnezeu decât ei? Doar pentru că suntem mai „civilizaţi”?
      „Nu judecaţi ca să nu fiţi judecaţi” (zicea Hristos) mai spune cuiva ceva?
      Unde e iubirea de oameni cu care săreau în faţă câţiva dintre cei care erau de acod cu masacrarea câinilor? Pe câini nu-i iubesc, dar pe ţigani chiar îi iubesc? De porunca lui Hristos să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi îşi amintesc? Sau ţiganul nu e aproapele nostru, nu e om?
      Teoria cu iubirea şi cu smerenia e una, practica e alta!

      Apreciază

      • Maria said, on octombrie 24, 2013 at 6:10 am

        Mirela,
        De unde stii tu ca tigancile nu fac avorturi ?In discutie nu sunt caldararii care tin traditia lor , ci tiganii rapanosi , care fura si iti da in cap . iar acestia nu sunt oameni ci neoameni , la fel de periculosi ca si cainii de care nu puteai sa te abtii si sa nu amintesti , ca asa iti statea ca o pata pe creier , nu-i asa ?
        „Nu este un mare fariseism sa ne credem smeriti si sa afirmam de ochii lumii ca suntem pacatosi . . . . . . . bla , bla , bla „.
        Iata , cum judeci , tot comentariul tau , este o judecata a aproapelui si te mai dai mare teolog pe aici .
        Judeci fara sa cunosti , nici smerenia , nici pacatele celor care au comentat in cunostinta de cauza , nelegiuirile tiganilor ,si nu din inchipuire , cum o faci tu , din „intuitie „.
        Iar cine a spus pe aici ca este sigur ca-i mai placut lui Dumnezeu decat tiganii ? Deviezi de la subiect .
        Iar „civilizatia” la care te-ai referit , nu se compara cu hotia , datul in cap , lenea , smecheria , tupeul tiganilor .
        Tocmai ca aici s-a discutat de ”practica ” tiganilor si nu de teorie .
        Daca nu scriai tu rugaciunea Sfantului Ioan Gura de Aur , draga , „nici n-o stiam „, ca sa vezi . . . . .!

        Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 24, 2013 at 3:30 pm

        @Maria

        Iti cerusem anterior ca, atunci când îmi dai vreo replică, să citeşti cu atenţie ce am scris şi să încerci să şi înţelegi. N-ai reuşit.
        În primul rând, comentariile mele nu ţi se adresează, întrucât m-am lămurit în ceea ce te priveşte. Doar că mai sunt şi alte persoane pe acest blog, de o altă calitate, cu care consider că are rost să discut. Vizavi de tine, aplic o vorbă populară a cărei valabilitate am constatat-o: Nu-ţi pune mintea cu…… Ghici ghicitoarea mea:)!
        Totuşi, dacă mi te-ai adresat, îţi voi da câteva răspunsuri, ceea ce tu nu ai făcut în privinţa întrebărilor mele.
        1. Spui că ţiganii , 99,99%, sunt neoameni. Cine a hotărât asta, tu? E o informaţie biblică sau patristică?
        2. Zici că eu vorbesc despre ţigani din închipuiri sau din intuiţie. Serios, eşti sigură? Oare eu trăiesc pe lună? Unde crezi tu că nu sunt ţigani? Iar dacă eu nu am oftica ta, poate că nu-s toţi atât de răi, ci mai există şi unii buni.
        3. Dacă te-ai simţit atinsă de faptul că am adus vorba de câini şi ai crezut că prin asta te atac, îţi atrag atenţia că, în cazul în care m-ar fi interesat să te atac, aş fi avut multiple ocazii. Le oferi în permanenţă. Uite nişte argumente:
        Zici că tu nu stai „ca o momâie” în biserică, dar se pare că stai astfel atunci când vezi un roman furat. Povesteai că, atunci când ai văzut în autobuz că un om e furat de câţiva ţigani, ai stat ca toţi ceilalţi, fără să intervii şi fără să zici nimic. Dacă fiica ta ar fi fost cea atacată, ai fi procedat la fel? Sau dacă erai furată tu? Ţi-ai fi dorit ca alţii să intervină în apărarea ta? Dacă da, de ce nu ai făcut la fel? Iar dacă nu, de ce dădeai vina pe „dobitocii de ieşeni”, care au asistat nepăsători la oprirea ta de către jandarmii care controlau accesul La Trei Ierarhi?
        Înţeleg că ţiganii, în opinia ta, nu sunt oameni. Te întreb: „dobitocii de ieşeni” sunt oameni? Dar „javrele de pe blog”? Ştiu că iubeşti oamenii, dar mi-e greu să pricep pe cine. Sau PORUNCA iubirii nu e nici pentru oameni? Nu îi explicai tu cuiva, de curând, că aproapele nostru e ORICE om?
        Iar dacă asta e măsura iubirii tale de oameni, aminteşte-ţi de dragostea despre care vorbeşte Sf. Ap. Pavel, căci iubirea creştină asta este.
        http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=12&cap=13
        Pentru incidentul din autobuz ai dat vina doar pe ţigani, când era şi vina oamenilor (inclusiv a ta) care, din frică, laşitate sau indiferenţă, nu au reacţionat. Ştii că în Ungaria ţiganii nu suflă în faţa ungurilor? De ce crezi? Pentru că ăia nu stau ca „momâile” de români, ci iau atitudine. De aia! De ce nu ai strigat în acel autobuz, aşa cum strigi permanent pe acest blog? Iar dacă ai impresia că vorbesc teorii şi că nu am fost pusă în astfel de situaţii, te informez că am fost. Şi nu am tăcut, ci am vorbit, m-am opus, ca să-i apăr pe alţii. Iar ţiganii m-au ameninţat, ba că sunt din nu ştiu ce clan, ba că bagă cuţitul în mine. Şi ce? La vorbe au rămas.
        Iar ţie ce ţi-au făcut? Ţi-au aruncat cu un bulgăre de zăpadă în spate. Tragic!
        Te întreb: lui Hristos I-au făcut oamenii lucruri mai rele sau mai puţin rele decât ţi-au făcut ţie ţiganii? Care a fost atitudinea Lui pe cruce? A zis că aceia nu sunt oameni, ori S-a rugat pentru iertarea lor? Dar Sf. Ştefan? Pe când era ucis cu pietre, zicea că ăia nu sunt oameni, ori proceda ca Hristos?
        Apropo, afirmai că citeşti mult şi făceai apel la părintele Cleopa. Ai citit că noroc e un demon? Articolul ăsta l-ai citit?
        https://saccsiv.wordpress.com/2011/07/30/parintele-ilie-cleopa-despre-idolul-noroc-nu-mai-ziceti-%E2%80%9Enoroc%E2%80%9D-caci-va-inchinati-la-dracul-cumplit-moloh/
        Dacă da, de ce spuneai că, atunci când ţi-au aruncat ţiganii acel bulgăre de zăpadă în spate, „noroc” că aveai o haină groasă? Dacă în noroc îţi pui nădejdea, de asta ai parte. Însă, dacă ţi-o pui în Dumnezeu, El te ajută.
        Iar dacă tot promovai corecta utilizare a limbii române, înainte de a-i trimite pe alţii la studiu, mai du-te şi tu, măcar ca să îţi aminteşti o regulă elementară pe care o încalci sistematic: nu se pune virgulă între subiect şi predicat.
        4. Nu am întrebat pe nimeni dacă ştie rugăciunea Sf. Ioan Gură de Aur, fiind evident că oricine merge la biserică o ştie bine. Întrebarea era despre a spune rugăciunea şi despre a crede ceea ce zice aceasta. Poate vezi diferenţa, e mare!
        Cât despre ascultarea pildelor evanghelice de zeci de ori, cum afirmai, repet întrebarea: pe cea cu cei doi datornici o ştii? Presupun că da. Dar interpretarea? Din nou, da. Consideri că are vreo legătură cu viaţa ta? Dar că spune Hristos să nu judeci pe sluga altuia ştii? Ţiganul e robul lui Hristos, nu al tău.
        Rugăciunea Tatăl nostru o zici? Sari peste pasajul „precum şi noi iertăm greşiţilor nostri” sau îl zici? Îţi şi asumi ceea ce zici?
        O să îţi mai amintesc ce învaţă Hristos:

        „Daca iubiti pe cei ce va iubesc, ce rasplata puteti avea? Caci si pacatosii iubesc pe cei ce ii iubesc pe ei. Si daca faceti bine celor ce va fac voua bine, ce multumire puteti avea? Ca si pacatosii acelasi lucru fac. Si daca dati imprumut celor de la care nadajduiti sa luati inapoi, ce multumire puteti avea? Ca si pacatosii dau cu imprumut pacatosilor, ca sa primeasca inapoi intocmai. Ci voi iubiti pe vrajmasii vostri si faceti bine si dati cu imprumut, fara sa nadajduiti nimic in schimb, si rasplata voastra va fi multa si veti fi fiii Celui Preainalt, ca El este bun cu cei nemultumitori si rai. Deci fiti milostivi, precum si Tatal vostru este milostiv!” (Luca 6, 31-36).

        Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc,
        Ca să fiţi fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele şi peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi.
        Căci dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veţi avea? Au nu fac şi vameşii acelaşi lucru? (Mt. cap. 5)

        „Daca zice cineva: iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele sau il uraste, mincinos este! Pentru ca cel ce nu iubeste pe fratele sau, pe care l-a vazut, pe Dumnezeu, pe Care nu L-a vazut, nu poate sa-L iubeasca.
        Si aceasta porunca avem de la El: cine iubeste pe Dumnezeu sa iubeasca si pe fratele sau.”

        „Întru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii. (Ioan 13)

        5. Dacă îţi asumi posibilitatea să nu fii mai plăcut în faţa lui Dumnezeu decât ţiganii, mai ai curaj să te legi de fărădelegile lor, în loc să te uiţi la ale tale? Da? Ce înţelegi prin ideea din Pateric: Cine este cel care, având mortul lui pe masă, plănge mortul altuia?
        6. Ţi-ai pus întrebarea de ce mulţi comentatori se ridică împotriva ta? Dacă da, ce răspuns ai? Că fac asta pentru că sunt „javre”, „dobitoci”, „ecumenişti”, „eretici”, „demenţi”, „pe lângă” etc.?
        Dacă ai avea duh de pace şi de dragoste, ai fi mai reţinută în a lua lumea la întrebări că de unde a apărut cutare, cum îşi permite să îţi spună ţie ceva, marş etc. etc. etc. Şi, dacă tot îţi exprimai părerea că Andradei nu i se potriveşte numele, ci că ar trebui să o cheme Portocala sau Cireaşa, la tine te-ai uitat? Ai tu delicateţea, modestia, mila şi blândeţea Maicii Domnului? Dacă tot ne permitem să ne dăm cu părerea despre nume potrivite, îmi permit să emit părerea că ţie ţi s-ar potrivi numele Musca Ţeţe. Faptul că ai crescut la stână nu justifică utilizarea unui atare comportament sau a unor astfel de atitudini pe acest blog.
        8. Că ţiganii nu fac avorturi (ca regulă) se vede măcar după numărul lor.
        9. Nu mă dau mare teolog, ci doar te-am informat despre asta, ca argument pentru faptul că nu emit păreri teologice din închipuiri şi că nu vorbesc prostii, aşa cum îţi permiteai să afirmi despre mine. Şi tu, pentru a convinge lumea că te pricepi, ai zis de curând că citeşti de 20 de ani tot ce-ţi cade în mână pe teme teologice, că ai bibliotecă şi cărţi pe care nu se depune praful, îţi aminteşti? Citeşti, dar nu prea pricepi. Şi sunt sigură că, dacă ai fi avut studii teologice, nu ai fi zis, aşa cum spun şi alţii că au făcut fizică, inginerie etc., fără să se considere asta o expresie a mândriei.
        10. Ai numele Maicii Domnului, dar eşti departe de autoritatea ei. Ca atare, fii mai reţinută în a da replici şi lecţii. Iar dacă vrei să îi semeni Fecioarei Maria, lasă agresivitatea, că nu-ţi face cinste!

        Apreciază

      • Irina said, on octombrie 24, 2013 at 11:35 pm

        Mirela te sfatuiesc sa nu-ti mai pierzi timpul cu Maria, ca vorba ta oricum la cum se comporta nu are probleme doar cu animalele ci se pare ca si cu oamenii are mari probleme.

        Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 25, 2013 at 12:27 am

        Dragă Irina

        Să nu crezi că nu mi-am dat şi eu seama că e inutil să îi dau replici Mariei. La concluzia asta ajunsesem de destulă vreme, după ce am văzut că neagă evidenţa şi învăţăturile scripturistice şi patristice doar pentru a-şi impune în forţă părerile personale. Ca atare, am evitat pierderea de vreme cu ea până la momentul în care mi s-a adresat nominal. Atunci am răspuns, ca să nu creadă că nu am nimic de zis şi că supune pe toată lumea. Dealtfel, cel mai tare m-a deranjat agresivitatea şi superioritatea cu care face reguli pe blog şi cu care îi tratează pe alţii, mai ales pe cei cei/cele care au răspuns atitudinii ei cu delicateţe, smerenie şi bun simţ. Doar că ea nu înţelege asta, ci crede că cineva care nu îi dă replici pe măsură e ignorant, slab sau fără argumente. În ceea ce mă priveşte, am început să îi răspund abia după ce de mai multe ori a apreciat comentariile mele pe teme teologice ca fiind prosteşti, neînţelepte, pe arătură, necreştine etc., avertizându-mă că le citesc şi alţii şi că învaţă aiureli de la mine. Atunci (ca şi părintele patristic acuzat de erezie care nu a acceptat acuza asta) i-am spus că sunt absolventă de teologie şi că am o pregătire dogmatică bună. Mi-a răspuns cu replici pline de dispreţ faţă de pregătirea mea teologică şi faţă de teologia actuală şi m-a acuzat, fără argumente, de ecumenism şi de mândrie. După o perioadă, când iar mi-a zis că vorbesc aiurea pe teme teologice şi mi s-a adresat cu „fată, unde ai învăţat…?” şi cu alte aprecieri denigratoare la adresa ortodoxiei comentariilor mele, am mai informat-o că am fost şefă de promoţie şi că sunt profesoară universitară. A urmat aceeaşi atitudine, verdicte îngâmfate şi concluzia că din cauza profesorilor ca mine este învăţământul în declin. Deci, mi-e clar cu cine am de a face.
        Aşadar, ţinta comentariilor mele nu era ea, ci persoanele serioase şi cu bun simţ care ar fi putut avea o imagine deformată asupra învăţăturilor ortodoxe. Aşa cum afirma, mai citesc şi alţii acest blog.

        Doamne-ajută!

        Apreciază

    • Ioan Pelasgul said, on octombrie 24, 2013 at 12:29 pm

      Aproapele nostru nu sunt ceilalti frati de credinta? Adica ceilalti ortodocsi?
      Normal ca ne dorim ca toti sa devina ortodocsi, dar nu ar trebuie sa luptam impotriva celor ce batjocoresc crestinismul si pe crestinii(ortodocsi desigur).

      Eu discut si cu frati din America recent convertiti si ei asa inteleg ortodoxia dupa ce au trait in iadul eretic de acolo. De ce noi ii vedem si pe altii ca frati?

      Apreciază

      • Ioan Pelasgul said, on octombrie 24, 2013 at 12:39 pm

        Adica cunosc inclusiv persoane nationaliste si etnocentrice de acolo care pun ortodoxia mai presus desange totusi. Ii considera frati pe cei care au aceiasi credinta cu ei, pe restul nu chiar daca au legaturi de sange cu ei(desi evident ca isi doresc ca acestia din urma sa devina si ei ortodocsi)

        Grecii au o zicala „Mirul e mai dens ca sangele”.

        De asemenea cititi viata Sfantului Iacob Persul care dupa ce s-a lepadat de ortodoxie la presiunea conducatorilor persani, mama si sotia lui i-au zis ca de astazi pentru ele nu mai este fiu si sot.
        Sfantul Iacob s-a dus inapoi la imparat si i-a zis ca este crestin si a fost taiat in 23 de bucati.

        Apreciază

      • Ioan Pelasgul said, on octombrie 24, 2013 at 12:44 pm

        Stiu ca parintele Justin zicea la un moment dat ceva in genul „sa nu fim prea duri cu romanii heterodocsi pentru ca si ei sunt romani”( IMI PARE RAU CA NU POT CITA EXACT CUVINTELE LUI dar cam asta a fost ce a zis).
        Dar oricum asta e mai mult pentru cei ca mine care sunt interesati atat de ortodoxie cat si de nationalism.
        Insa in cazul in care un roman ateu anti-crestin se ia pe nedrept de credinta unui african ortodox noi trebuie sa luam apararea africanului.

        Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 24, 2013 at 4:05 pm

        @Ioan Pelasgul

        Răspunsul la întrebarea Cine este aproapele nostru îl găsim în Pilda samarineanului milostiv. Uite un fragment al predicii Părintelui Cleopa:
        „Vedeţi înţelepciunea cea fără de margine a Mîntuitorului nostru Iisus Hristos? Legiuitorul acela a venit cu viclenie şi făţărnicie ca să ispitească pe Domnul, iar Mîntuitorul, prin pilda cu omul cel căzut între tîlhari şi cu Samariteanul cel milostiv, care a purtat grijă de cel rănit şi căzut între tîlhari, i-a dat un minunat şi dumnezeiesc răspuns. Mai întîi a învăţat pe legiuitor că orice om din lume este aproapele nostru. După ce l-a făcut a înţelege acest lucru şi a-l mărturisi, i-a zis: Mergi şi fă şi tu asemenea. Adică să nu mai socoteşti de acum înainte că numai cei din neamul iudeilor sînt aproapele tău, ci oricare om din această lume să fie socotit aproapele nostru, şi de este cineva în necaz sau primejdie, să-l ajutăm ca pe cel ce este de un neam cu noi.”
        https://saccsiv.wordpress.com/2009/11/15/pilda-samarineanului-milostiv-duminica-a-25-a-dupa-rusalii-inceputul-postului-craciunului-dezlegare-la-peste-predica-parintelui-ilie-cleopa/

        Apreciază

      • Maria said, on octombrie 24, 2013 at 4:14 pm

        Mirela ,
        Doar nu crezi ca ti-am citit sau am intentia sa-ti citesc „nuvela ” aici pe blog , dovada ca eu am fost vizata in comentariul tau , este aceasta ‘epistola ” in care imi faci un rechizitoriu .
        Nu esti sincera , esti destul de agresiva , tii minte tot ce am scris pe aici deci sunt in obiectivul tau de analiza , etc etc .
        Iata ce fac cainii ?Dusmanie pana la sange a unora pe aici , care iti pun pumnul in gura , la orice subiect .
        Aici voi pune punct , iar daca mai scrii , degeaba te ostenesti ca nu te mai iau in seama .
        Ca ultima replica convingerea mea este aceasta :Iubitorii de caini , nu sunt iubitori de semeni , se simt raniti in „iubirea” lor pentu animale si ii face sa adune ura , in adevaratul sens al cuvantului .
        Nu-ti voi mai raspunde .

        Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 24, 2013 at 5:24 pm

        @Maria

        1. Nu doar „nuvela” mea adresată ţie nu o citeşti. Tu nu citeşti nici unele cuvinte şi învăţături biblice, de care faci vădit abstracţie, ca şi cum nu ar exista. Dealtfel, preocuparea ta e să dai permanent replici şi să emiţi păreri cu ton de verdict sau de adevăr suprem, nu să citeşti sau să înţelegi ce scriu alţii.
        2. „Epistola” mea arată doar că ţi-am citit comentariile, nu că te vizam spre a-ţi da un răspuns. E de bun simţ să şi citeşti ceea ce scrie cel căruia vrei să îi răspunzi, iar eu am exerciţiul citirii cu atenţie, nu pe sărite. Dacă voiam să îţi dau replici, o făceam anterior, în fiecare dintre momentele precizate. Nu mi-era delog greu, dar nu am făcut-o pentru că am apreciat că nu are sens.
        3. Ţin minte ce ai scris pentru că am memorie bună, exersată, şi pentru că am reţinut că ţi-ai tot expus iubirea de oameni ca argument pentru masacrarea câinilor. Ulterior, tot ceea ce a intrat în contradicţie cu iubirea de oameni despre care vorbeai mi-a atras atenţia suplimentar.
        4. De unde ştii tu că nu sunt sinceră? Ai şi argumente?
        5. Faptul că nu intenţionezi să îmi mai dai vreo replică (la fel şi ignorarea mea viitoare de către tine) mă bucură, căci nu mă voi mai simţi obligată ca, din respect pentru alţi cititori şi pentru adevăr, să îţi răspund. Astfel, amândouă vom putea să ne canalizăm interesul către ceva mai constructiv şi să ne utilizăm timpul într-un mod util. Deci, la ideea că nu îmi vei mai răspunde, replic: Cu placere:)

        Apreciază

      • Maria said, on octombrie 25, 2013 at 12:28 am

        Irina ,
        Ai o problema cu capul ???
        Te mananca limba si nu poti sa-ti vezi de treaba ?Parca sunteti de la satra si nu pe un blog ortodox .
        Nu va e rusine ?
        Daca eu eram hotarata sa termin polemica cu voi , de ce nu va linistiti , dracul va zgandaraste si va poarta limba , ca sa cadeti in picioare ca pisica ???

        Apreciază

      • Maria said, on octombrie 25, 2013 at 1:43 am

        Nu voi mai comenta pe acest blog !
        Nu am vazut la nimeni care se crede ortodox , dar mai ales licentiat in teologie asa cum se lauda , atata mandrie draceasca , ca mi s-a facut sila .
        „neaga evidenta si invataturile scripturistice ”
        Crezi ca daca ai invatat teorie si formalism , esti chiar teolog . crezi ca altii sunt „incuiati ” iar tu esti asa luminata ?Se vede din cometariu , ce lauda iti aduci , parca intereseaza pe cineva cine si cate studii teologice are .
        Pe mine nu ma sensibilizeaza , studiile teologice ale cuiva , ci trairea lui duhovniceasca , faptele , credinta si nu laudele .
        De unde ma cunosti , ca sa-mi faci un portret din imaginatie si sa denigrezi pe un blog ?
        Oameni pro-tigani , pro-maidanezi , etc.Probabil , nici cardul cu cip nu lipseste .
        Daca s-a facut ceva rau in Ortodoxie , imediat dupa ’89 , este ca s-a permis promovarea femeilor in scolile teologice , incalcand invataturile Sfantului Apostol Pavel care spune :
        „Din porunca Domnului va vorbesc ”
        „Cap .2 ,12,Nu ingaduiesc femeii sa invete pe altul nici sa stapaneasca pe barbat , ci sa stea linistita ”
        13 . „Caci Adam a fost zidit intai , apoi Eva .”
        14 .”Si nu Adam a fost amagit ci femeia amagita fiind , s-a facut calcatoare de porunca „.

        Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 25, 2013 at 10:14 am

        Dragă Maria

        Chiar mă bucura hotărârea ta de a nu-mi mai adresa vreo replică şi de a nu mă mai băga în seamă, cum spuneai că vei face. Dar nu ai făcut-o, ci ţi-ai reiterat opiniile vizavi de mine. Îţi voi răspunde şi acum, ca de fiecare dată când mi te vei adresa, mă vei viza sau voi considera că e cazul să o fac, din respect şi preţuire pentru unii comentatori.
        1. Mândria drăcească pe care o vezi la mine e posibil să fie mult mai aproape de tine. Cercetează proximitatea cu mai mare atenţie! Văd că iubirea ta de semeni se manifestă prin grija de „îndreptarea” altora după viziunea ta, dar fă-ţi timp să te cercetezi şi pe tine!
        2. Combaţi studiile mele teologice, despre care afirmi, nu ştiu pe ce bază (câtă vreme nu le-ai făcut), că sunt pline de „teorie” şi de „formalism”. Îţi amintesc că aici nu am venit cu teoria din facultate, ci cu citate şi pilde scripturistice sau patristice. Se pare că acestea sunt „teorie” şi „formalism” pentru tine, câtă vreme le ignori, fără să te preocupe dacă viaţa ta e sau nu e în acord cu ele.
        3. Pe tine nu te sensiblizează nu doar studiile teologice, ci nici Scriptura sau părerile Sfinţilor Părinţi, lucru vădit de siguranţa cu care te plasezi pe poziţii contrare acestora.
        4. Emiţi părerea că, probabil, am card cu cip. Pe ce te bazezi? L-ai văzut? Ţi l-am arătat şi nu-mi amintesc? Sau e doar dorinţa ta de a mă denigra, aşa cum ai încercat să faci şi cu acuzaţia neprobată că aş fi ecumenistă sau cu altele? Asta e iubirea ta de oameni, să acuzi fără dovezi? Dar am văzut cum ai iubit-o şi pe femeia din autobuz, la a cărei prădare ai tăcut „ca momâia” (deşi pe blog eşti foarte vocală), aşa că nu mă mir.
        5. Revii la învăţătura Sf. Apostol Pavel: „Nu ingaduiesc femeii sa invete pe altul nici sa stapaneasca pe barbat , ci sa stea linistita”. Te întreb: O aplici la tine? Sau te pui în locul Sf. Ap. Pavel şi, preluându-i cuvintele şi învăţătura, decretezi că nici o femeie cu excepţia ta nu mai poate să vorbească pe teme teologice? Oare, de fapt, nu ţi-ai dori să ai autoritatea Sf. Apostol Pavel, ca să ne zici tu asta şi să ne reduci la tăcere?
        6. Îmi exprim aprecierea pozitivă faţă de intenţia ta de a nu mai comenta pe acest blog. Poate ti-ar fi necesară o perioadă de reflecţie, de întoarcere şi de concentrare a atenţiei către propriul suflet. Totuşi, nu prea cred că vei face aşa, căci ai mai spus că nu vei mai comenta, dar ţi-ai schimbat opinia. Poate că explicaţia schimbării de atitudine este aceea că ai întrevăzut lacrimile de tristeţe ale cititorilor blogului la aflarea aceastei veşti şi ai continuat cu comentariile, din iubirea de oameni pe care ştim că o ai şi pe care ne-ai şi demonstrat-o.
        Cu bine!

        Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 25, 2013 at 11:02 am

        @Maria
        Păcat că există centura de radiaţii Van Allen, altfel s-ar putea ajunge pe lună, iar cei care sunt deranjaţi de „javrele de pe blog”, de „dobitocii de ieşeni”, de maidanezi, de pisicile „cu trei peri de drac” fiecare, de „demenţi”, de fiare înfricoşătoare, de ţigani mizerabili şi de câte altele, şi-ar putea găsi un loc liniştit. Cred că şi ţie ţi s-ar potrivi, căci eşti prea curată (deşi altfel decât Fecioara Preacurată al cărei nume îl porţi) pentru acest pământ plin de spurcăciuni şi de mizerii de toate felurile. Acolo ţi-ai putea manifesta plenar, nederanjată de atare impedimente drăceşti, imensa iubire de oameni pe care o ai.

        Apreciază

    • Irina said, on octombrie 24, 2013 at 12:34 pm

      Asa este Mirela, ai perfecta dreptate nu toti sunt rai dintre ei, dar nici toti buni dintre ai nostri ci cu totii suntem oameni si provenim din aceiasi protoparinti Adam si Eva. Sa incercam si noi romanii sa ne purtam frumos cu ei sa-i respectam ca poate si noi ne-am purtat urat cu ei de i-am determinta sa se comporte urat, dar si ei sa lase de la ei si sa nu mai caute sa ne insele in fel si chip. Mama este profesoara intr-o scoala in care sunt foarte multi tigani si un tiganus mic de clasa a 5 cand mama ii explica ca trebuie sa invete sa fie om mare in viata, el a raspuns: Sa munceasca romanii ca e prosti, noi trbuie s afacem bani”. Stim cu totii ca un copil spune adevarul si nu stie sa minta, iar acest copil a spus cu siguranta ce a vazut si auzit in casa sa. Asa ca trebuie o schimbare a atitudinii din ambele parti ca acest conflict sa se stinga. Trebuie respect din ambele parti.

      Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 24, 2013 at 5:42 pm

        @Irina
        Da, e nevoie de dragoste şi de respect de ambele părţi. Şi trebuie ca nici ţiganii, măcar ăia care nu ţi-au făcut nimic, să nu simtă din partea ta superioritate, frică, respingere, ură sau dispreţ. Să nu uităm că astfel de atitudini sau sentimente nu sunt în accord cu învăţătura creştină şi că ofurile noastre cauzate de ţigani nu schimbă porunca lui Dumnezeu de a iubi pe orice om şi de a ierta orice rău pe care ţi-l face cineva.

        Apreciază

  18. Maria said, on octombrie 23, 2013 at 2:32 pm

    Atat de mult stapanesc tiganii Romania , incat trebuie sa-i lauzi , sa inchizi ochii la toate nelegiuirile care le fac ,sa le suporti teroarea , altfel esti catalogat xenofob, rasist , orice , in afara de roman batjocotit in tara lui .
    O tara bolnava , in care legile se aplica numai la romani , iar la tigani nu se aplica legile tarii .Ei traiesc in jungla .

    Apreciază

    • Maria said, on octombrie 25, 2013 at 3:53 pm

      Mirela ,
      Uite ca nu-ti dau satisfactia de a nu-ti raspunde la replicile tale , de om dus cu pluta , cuprins de mandrie draceasca , de gandire infantila , iar tu esti de fapt deja ajunsa pe Luna , de aceea sugerezi ca poate or mai veni si altii pe langa tine , insa toti de pe aici sunt teologi adevarati , fara diploma si fara invataturi dobandite despre Dumnezeu , bagandu-ti cu forta aceste invataturi si nu castigate din interesul pentru cunoastere a credintei , doar pentru o hartie pe cate scrie , absolvent .
      Afla ca sunt oameni simpli , de la tara , crestini traitori , care cunosc despre Dumnezeu , mult mai mult , decat cei carora li s-au bagat aceste invataturi in cap cu forta , adica pentru note si diplome , una dintre acestia esti tu .
      Numai preotii care studiaza teologia sunt demni de respect , prin ei lucreaza Dumnezeu , au chemare , sunt indreptatiti sa propovaduiasca cuvantul Domnului , ei fiind urmasii Apostolilor , iar tu , esti o „intrusa ” din acest punct de vedere , in acest „domeniu ” de invatamant .
      Toate ca tine , au facut-o din interes pentru a castiga un salar , a avea un post , totul facandu-se mecanic din punct de vedere ortodox .
      Ceea ce invata Sfantul Apostol Pavel despre femei si propovaduirea lor in public , se refera tocmai la aceasta greseala , in care femeilor , ca tine , li se permite sa tina predici si sa „invete ” cuvantul Domnului , si nu se refera la persoanele care comentezeaza anumite articole aici pe blog , insa mintea ta naiva , asta a inteles .
      Daca eu hotarasem de comun acord cu saccsiv , care a sugerat sa punem capat acestor schimburi de cuvinte ,eu m-am conformat , insa tu si Irina , ati continuat atacul in miez de noapte , barfind ca doua tate , subiectul fiind eu .Te-ai dedat si la mahala , pana la urma , deoarece barfesti cu cineva , o persoana absenta .
      Niciodata nu am intalnit pe acest blog , doua persoane care sa barfeasca pe o a treia , facand din asta o conversatie „ca intre prieteni „, asa ca la colt de strada .
      Iar daca nu voi mai intra pe blog , nu o fac de „frica” ta , nici la sugestia ta , pentru ca nu-i blogul tau , esti musafir aici ca si mine si toti ceilalti .Nu esti tu in masura sa abordezi aceasta chestiune .
      Sigur ca asta ai asimilat , doar teorie si formalism , esti ca si fariseii , care tineau randuielie in mod strict , cunosteau semnele pe cer , insa nu aveau credinta in suflete ci numai mandrie .Morminte varuite .
      De aceea , copii din Sf Scriptura si vii cu citate , in loc sa argumentezi in cuvintele tale , asa cum omul trebuie sa inteleaga simplu dar patrunzator Ortodoxia .
      Ortodoxia este invatatura tuturor , nu a acelora care il invata pe Dumnezeu mecanic , si au transformat-o in
      meseria care aduce bani de pe urma invataturii ortodoxe a laicilor (femei).Cum iti permiti sa sugerezi ca tu care ai invatat esti indreptatita sa cunosti , iar altii pt ca nu au o diploma nu pot sta „fata in fata” cu tine ?
      Ai dat o interpretare subiectiva comentariilor mele , in calitatea ta de securist pe acest blog , iar ar fi bine sa-ti vezi de sufletul tau si sa-ti infrunti mandria din tine , de teolog , iesit pe banda , pentru ca sunt teologi de mii de ori adevarati in trairea lor , care au citit o viata din literatura ortodoxa si au adunat cunostinte din dragoste si daruire .Chiar aici , sunt comentatori de exceptie , teologi , care au alte pregatiri si sunt cu mult mai intelepti decat tine , iar intelepciunea nu se dobandeste , ci este data de Dumnezeu , unora , inca din nastere .
      Din cauza ta , a mai parasit cineva acest blog , tot din astfel de motive de obraznicie care te caracterizeaza .
      Cu aceasta postare , vreau sa inchei definitiv , insa daca vei continua , voi fi nevoita sa-ti raspund .

      Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 26, 2013 at 1:50 pm

        1. La facultăţile de teologie, la toate specializările se studiază majoritatea disciplinelor teologice, cu aceiaşi profesori care predau şi la specializarea pastorală. Ca atare, pregătirea teologică a absolvenţilor este, pe anumite domenii, aceeaşi cu cea a viitorilor preoţi.
        În ceea ce mă priveşte, am făcut teologie nu pentru diplomă, nici pentru serviciu (căci deja aveam o diplomă universitară care să îmi ofere un serviciu), ci pentru că am vrut să învăţ mai multe. De aceea am şi studiat serios, cu drag, iar din studiu nu m-am oprit odată cu terminarea facultăţii tocmai pentru că o fac cu drag, nu din silă. Dealtfel, un sfert dintre colegii mei mai făcuseră o facultate sau erau studenţi la o alta şi au venit la teologie din pasiune.
        2. Între un asistent social care a absolvit teologia şi unul care a absolvit psihologia, eu îl consider mai benefic pentru societate pe primul. Ca atare, consider că are sens ca şi fetele să studieze teologie.
        3. Majoritatea profesoarelor de religie sunt femei, iar unele îşi iau misiunea în serios. Cred că şansa generaţiilor tinere e tocmai predarea religiei în şcoli, ca o contrabalansare a culturii fără Dumnezeu promovată pe toate planurile. Sau ar fi mai bine ca un copil care face religia cu o profesoară să fie retras de la ore?
        Pe de altă parte, când orele de religie sunt ţinute de către preoţi, unele/multe nu se fac, preotul fiind ocupat cu alte angajamente. Ceea ce zic nu e presupunere şi cred că e fapt cunoscut.
        În ceea ce mă priveşte, nu ţin predici, iar disciplinele pe care le predau, într-o instituţie care nu e teologică, nu prea sunt teologice. Când m-am angajat, nu au fost deloc. Ce predau nu a fost alegerea mea, ci poate a fost a lui Dumnezeu, căci intenţia mea nu era de a ajunge la catedră.
        4. Sunt departe de a desconsidera pregătirea cuiva care e bun, în orice domeniu ar fi. Totuşi, consider că un specialist bun dintr-un domeniu are mari şanse să ştie mai multe şi mai bine decât cineva din alt domeniu. De aceea, dacă am o problemă serioasă cu pielea mă duc la un dermatolog bun, nu la inginer, dacă vreau să îmi cumpăr un aparat electronic bun, consult un inginer electronist sau un reparator, iar dacă vreau să-mi meditez copilul la istorie nu îl trimit la un profesor de română. Respect pregătirea universitară, dacă e făcută cât de cât serios, pentru că permite ca studiul să se facă sistematizat, organizat şi sub călăuzirea cuiva priceput, ceea ce e mult mai dificil pe cont propriu.

        Apreciază

  19. Maria said, on octombrie 24, 2013 at 5:49 am

    Cuvintele Mantuitorului :
    Cap.18,
    15.”De-ti va gresi tie fratele tau ,mergi , mustra-l pe el intre tine si el singur .Si de te va asculta , ai castigat pe fratele tau .”
    16, „Iar de nu te va asculta ,ia cu tine inca unul sau doi , ca din gura a doi sau trei martori sa se statorniceasca tot cuvantul „.
    17. „Si de nu-i va asculta pe ei ,spune-l Bisericii , iar de nu va asculta nici de Biserica , sa-ti fie tie ca un pagan si vames .”
    Cap.3,
    10. „Iata securea sta la radacina pomior si tot pomul care nu face roada buna se taie si se arunca in foc .”
    Cap 7.
    17. „Asa ca orice pom bun face roade bune , iar pomul cel rau face roade rele .”
    18 .”Nu poate pom bun sa faca roade rele , nici pom rau sa faca roade bune „.
    19 .”Iar orice pom care nu face roada buna se taie si se arunca in foc „.
    2o .”De aceea , dupa roade ii veti cunoaste „.

    Apreciază

    • Ioan Pelasgul said, on octombrie 24, 2013 at 1:02 pm

      @Maria
      Cine este „fratele tau”?

      Apreciază

      • Maria said, on octombrie 24, 2013 at 3:26 pm

        Ioan Pelasgul ,
        Orice om de pe pamant , dupa creatie , insa dupa credinta , fratele meu este ORTODOXUL .

        Apreciază

  20. timisorean1 said, on octombrie 25, 2013 at 3:01 pm

    saccsiv,
    are si Maria problemele ei dar aici e vorba de un atac concentrat si premeditat la adresa ei. Acest atac a pornit de la acel marius care trebuia sa fie secondat… dar el fiind deconspirat au ramas doar cateva cititoare sa duca atacul mai departe umpland si rubrica de comentarii cu coment-uri lungi(despre cat de mult se impartasesc si se roaga), incercand astfel s-o duca in derizoriu. Peste toate astea, acest grupulet e si impotriva ideii din articol, subtil sau mai putin subtil.

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 25, 2013 at 7:12 pm

      timisorean1

      Nu cred ca cele doua surori au vreo legatura cu „marius”.

      Intr-adevar, rubrica de comentarii de la acest articol a devenit ceva neplacut pentru cei vechi si nebenefic pentru incepatori sau pentru cei ce intra pentru prima data pe acest blog prin acest articol. Dar aici au vina toate trei.

      Am tot vrut sa sterg cu totul articolul dar mi-e rusine de ele, caci toate sunt vechi pe aici si am crezut ca daca fac un apel la calm va fi pana la urma suficient. N-a fost …

      Apreciază

  21. Mirela said, on octombrie 26, 2013 at 1:06 pm

    1. Dogmatica ortodoxă afirmă că omul a fost creat de Dumnezeu după chipul Său şi că, indiferent de gravitatea păcatelor în care omul cade, acest chip al lui Dumnezeu nu dispare total. Ca atare, orice om trebuie respectat pentru chipul lui Dumnezeu, iar oameni sunt şi ţiganii şi infractorii.
    Primul om din rai, tâlharul din dreapta, nu era răstignit pentru fapte bune, ci pentru ucideri şi alte fărădelegi grele. Totuşi, datorită chipului lui Dumnezeu, neşters din el din pricina păcatelor, a putut să recunoască dumnezeirea lui Iisus, chiar dacă nici măcar apostolii nu o mai vedeau în Cel răstignit. Asta arată că orice om are şansa de a se întoarce la Dumnezeu şi de a-L primi în viaţa lui, chiar şi în ultima clipă. Dacă nu o face, el e vinovat.
    2. Un student care a mers în SUA prin programul Work and travel şi a petrecut acolo trei luni cumplite a afirmat că, văzând cât de răi sunt negrii, a ajuns să îi iubească pe ţigani, căci aceştia sunt „mici copii” faţă de negri. Deci, se pare că se poate şi mai rău.
    3. Într-un sat de ţigani bogaţi din Vaslui, aceştia s-au opus pe timpul comunismului la dărâmarea bisericii, unii au făcut puşcărie pentru asta, dar biserica a rămas în picioare. În ea a slujit părintele Mitoiu, cel de la acest link
    http://www.fericiticeiprigoniti.net/alti-marturisitori/1046-incercarile-preotului-dumitru-mitoiu-sub-persecutia-comunista

    Apreciază

  22. Maria said, on octombrie 26, 2013 at 11:40 pm

    Omul a fost creat de Dumnezeu , dupa Chipul si asemanarea Sa , nu in sensul material al cuvantului , ci in sensul spiritual .
    Dupa cadere omul este supus pacatului si mortii .
    Datorita faradelegilor , omul a creat singur Iadul , iar dreptii se bucura in Rai .
    Pedeapsa pt cei , care fac faradelegi , a fost instituita de Hristos , in Templu cu biciul .
    De aceea este Judecata , de aceea si pedeapsa pt cei rai .
    Tiganii infractori , cat si alti infractori , nu mai traiesc in Duh , Atat Duhul Sfant cat si ingerul de la Botez , paraseste omul care staruie in faradelegi , acesta slujind diavolului prin faptele rele pe care le savarseste
    semenilor sau aproapelui .Acestia nu mai au nimic omenesc , decat forma trupului .
    Ei (majoritatea tiganilor) calca cele zece porunci din Decalog , fura , ucid , lovesc , injura , inseala ,calca lumea in picioare la luat aghiasma , fura de la icoane si multe altele .
    Cu privire la predatul religiei in scoli de catre absolventele de Teologie , cunosc cateva cazuri , strigatoare la cer .
    Intr-o scoala unde directorul este catolic , profesoara de religie ,invata elevii , ambele discipline , le combina , mai mult , vine cu poezii-rugaciuni de tot rasul , obligand elevii sa le invete pe de rost .
    La alta scoala , profesoara de religie , spune copiilor , ca in seara de 30 noiembrie de Sf Andrei , umbla varcolaci pe la geamuri si oamenii trebuie sa puna usturoi .
    O alta profesoara de religie , intr-o excursie pe la manastirile din Moldova , in autocarul plin cu elevi , dansa dupa o muzica de dans modern , radea tot timpul , era imbracata indecent in fata elevilor , ia comportamentul ei , era ca a unei femei usuratice .
    Acestea sunt unele din profesoarele produse de Facultatile de Teologie , care ocupa posturi in scoli , nu pentru a preda religie ci pentru a castiga un salar .
    Iar pastorala s-a facut la inceputul primirii femeilor la aceasta facultate , o promotie sau doua , numai in Bucuresti , mai apoi s-a interzis femeilor sa studieze pastorala care este in exclusivitate dedicata preotilor .
    Nicaieri in tara , femeile nu studiaza pastorala ci cu totul alte discipline , asistenta sociala , didactica ,restaurare patrimoniu , iar cursurile „misiologie si ecumenism” , nu lipsesc .

    Apreciază

    • Mirela said, on octombrie 27, 2013 at 2:39 pm

      Omul a fost creat de Dumnezeu doar după chipul Său, nu şi după asemănarea Sa, omul având menirea de a dobândi asemănarea cu Dumnezeu ca sfinţenie.

      Şi a zis Dumnezeu: „Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!”
      Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie.

      Tâlharul de pe cruce, cu toate fărădelegile lui, a fost primul om care a ajuns în rai, chiar şi înaintea patriarhilor. Căci Hristos I-a zis: „Adevăr îţi spun ţie, astăzi vei fi cu Mine în rai.”

      Apreciază

    • Irina said, on octombrie 29, 2013 at 12:06 pm

      Exact Maria, tiganii care in mare majoritate se preteaza la tot felul de pacate sunt parte a hamitilor, care datorita pacatelor lor incepute de la parintii lor Ham si Canaan sunt inca urmariti de acel blestem. Si in privinta profesorilor de reigie cred ca sunt destule profesoare care se comporta contrar pricipiilor crestine pe care le predau. Eu una, nu stiu daca gandesc bine, dar cred ca preotii sunt cei mai indreptatiti sa predea si religia in scoli, pentru ca au o anumita prestanta, mai ales daca isi poarte cu deminitate reverenda, si au o alta autoritate fiind hirotoniti.

      Apreciază

  23. Maria said, on octombrie 27, 2013 at 5:59 pm

    Ori e alba , ori e neagra :
    „Omul a fost creat de Dumnezeu dupa chipul Sau , nu dupa asemanarea Sa „, parere proprie ,
    „Sa Facem om dupa chipul si asemanarea Noastra „. Cuvant din „Facere „.
    Pe Dumnezeu nimeni nu L-a vazut in chip , la Facere .Dumnezeu a fost vazut in persoana Mantuitorului ,dupa Intrupare .
    In rest , bla, bla , bla , teologie de doi lei , ecumenista !

    Apreciază

    • Mirela said, on octombrie 27, 2013 at 6:57 pm

      @Maria

      Parere proprie e ceea ce afirmi tu.
      Am pus şi citatul biblic care arată că omul a fost creat doar după chipul lui Dumnezeu, nu şi după asemănarea Sa.
      Îl repet, citeşte cu atenţie:

      „Şi a ZIS Dumnezeu: “Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!”
      Şi a FĂCUT Dumnezeu pe om după CHIPUL Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie”.

      La adresa http://www.crestinortodox.ro/religie/omul-creat-dupa-chipul-asemanarea-dumnezeu-libertatea-persoanei-tehnologie-informationala-122821.html se afirmă:

      Sfânta Scriptură face distincţie între chipul lui Dumnezeu din om şi asemănarea omului cu Dumnezeu. După ce Dumnezeu arată intenţia Sa de a zidi pe om după chipul şi asemănarea Sa (Facerea 1, 26), îl zideşte în realitate numai după chipul Său (Facerea 1, 27), fiindcă asemănarea cu Dumnezeu trebuie să o dobândească prin efortul lui spiritual şi moral. „Suntem după chip prin creaţie, iar după asemănare prin noi înşine, prin voinţa noastră liberă”, spune Sfanţul Grigorie de Nyssa. „A fi după chipul lui Dumnezeu ne aparţine prin creaţia noastră primă, dar a ne face după asemănarea lui Dumnezeu depinde de voinţa noastră… Dându-ne această posibilitate, Dumnezeu ne-a făcut pe noi înşine lucrătorii asemănării noastre cu El, spre a ne dărui răspla¬ta pentru activitatea noastră şi pentru a ne deosebi de picturile lipsite de viaţă ieşite din mâna artistului” . „Chipul este asemănarea în potentă, iar asemănarea este chipul în actualitate”, spune Sfântul Vasile cel Mare.”

      Dacă preferi să spui că învăţăturile Scripturii şi ale Sfinţilor Părinţi sunt „bla, bla, bla” şi teologie ecumenistă „de doi lei” şi dacă îţi îngădui să te ridici deasupra acestora cu păreri proprii, te priveşte.

      Apreciază

      • Maria said, on octombrie 27, 2013 at 11:38 pm

        Pana la urma te inspiri din replicile mele si tot acolo ajungi , la ceea ce am spus eu si anume :
        „Omul a fost creat de Dumnezeu dupa Chipul si asemanarea Sa , nu in sensul material al cuvantului ci in SENSUL SPIRITUAL „,(este vorba de omul creat inainte de cadere ) ca apoi sa te convingi si sa scrii „fiindca asemanarea cu Dumnezeu trebuie sa o dobandeasca prin efortul lui spiritual si moral „.(trebuie s-o dobandeasca , sigur , dupa cadere , pt ca omul pacatuieste)
        Stii de ce am spus ca faci mai mult bla, bla , bla ?
        Pentru ca scrii mult fara esenta , este ca si cum ai dilua o esenta si si-ar pierde din calitate .
        Chipul lui Dumnezeu , nu inseamna pt omul creat un chip material vazut , ci Chipul inseamna asemanarea omului cu Dumnezeu in desavarsire , in calitatile spirituale desavarsite , care face pe om sa fie o asemanare , ceea ce inseamna ca omul il urmeaza pe Dumnezeu , iar nu sa fie la egalitate cu Dumnezeu .
        Insa fiecare intelege ce poate , cam in felul acesta :

        „E usor a scrie versuri ,
        Cand nimic nu ai a spune ,
        Insirand cuvinte goale
        Ce din coada au sa sune .

        Ah ! atuncea ti se pare
        Ca pe cap iti cade cerul ,
        Unde vei gasi cuvantul ,
        Ce exprima adevarul ?

        Critici voi cu flori desarte ,
        Care roade n-ati adus
        E usor a scrie versuri ,
        Cand nimic nu ai de spus .”
        Iar mantuirea talharului de pe Cruce , nu are nicio legatura cu ideea din comentarii , sari de la una la alta , fara coerenta .
        Ortodoxia amestecata cu ecumenismul , nu se va impaca niciodata cu Ortodoxia curata .
        Citatele scrise , sunt departe de comentariile proprii care le urmeaza .

        Apreciază

    • Irina said, on octombrie 29, 2013 at 12:17 pm

      Maria eu din cate stiu, chipul lui Dumnezeu il are fiecare om de pe pamant, reflectat in libertarea de alegere, in ratiune, posibilitatea de iubi, de comunica cu Dumnezeu, insa asemanarea cu Dumnezeu a fost pierduta de protoparinti o data cu caderea, si de atunci nu poate fi decat redobandita prin respectarea legii lui Dumnezeu, prin refacerea comuniunii cu Dumnezeu si alegerea binelui in loc raului.

      Apreciază

      • Mirela said, on octombrie 29, 2013 at 1:02 pm

        @Irina

        Teologia dogmatică ortodoxă învată că omul a fost creat DOAR după chipul lui Dumnezeu, adică este fiinţă raţională, liberă să aleagă între bine şi rău.
        Cu toate că Dumnezeu a SPUS: „Să facem om după chipul şi asemănarea Noastră”, se specifică în mod clar că l-a FĂCUT pe om după chipul Său. Asemănarea cu Dumnezeu revine omului, ca sens al vieţii lui, asemănarea cu Dumnezeu referindu-se la sfinţenie, la desăvârşire. Asta o spune şi Hristos („Fiţi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru cel din ceruri desăvârşit este”) şi o spun şi Sfinţii Părinţi, dintre care am făcut anterior trimitere la Grigorie de Nyssa şi la Vasile cel Mare, doi mari teologi.
        Nici Adam nu a fost asemenea lui Dumnezeu, nu a fost sfânt, ci avea posibilitatea să devină sfânt prin stăruinţa în alegerea binelui. Dar el a ales, la un moment dat, răul, iar prin asta a pierdut harul Duhului Sfânt care era în el. De aceea a cunoscut că e gol şi s-a ruşinat. Gol de ce anume, ce pierduse? Duhul Sfânt, care îl făcea strălucitor, pe Acela îl pierduse. Dacă Adam ar fi fost sfânt, asemenea lui Dumnezeu, căderea în păcat nu s-ar fi întâmplat.
        Totuşi căderea în păcat a lui Adam nu a însemnat pierderea definitivă a harului, căci asta ar însemna imposibilitatea mântuirii. Iar Adam s-a mântuit, a redobândit harul lui Dumnezeu.
        Asemănători cu Dumnezeu devenim (sau nu, după alegerea fiecăruia), prin efort propriu.

        Apreciază

      • Irina said, on octombrie 30, 2013 at 10:11 am

        Asa este Mirela, ai dreptate Adam, si Eva erau la inceput intr-o stare de curatie de comuniune cu Dumnezeu, dar nu erau desavarsiti, dar totusi in mainile lor se afla destinul intregii creatii. Adica de a asculta sau nu de porunca Creatorului de a traii vesnic sau de a aduce moartea ceea ce s-a intamplat.

        Apreciază

  24. Maria said, on octombrie 27, 2013 at 6:13 pm

    Evanghelia dupa Ioan ,Cap .1 , 18.
    „Pe Dumnezeu nimeni nu L-a vazut vreodata ; Fiul cel Unul-Nascut ,Care este in sanul Tatalui ,Acela L-a facut cunoscut .”

    Apreciază

  25. Mirela said, on octombrie 27, 2013 at 10:32 pm

    Saccsiv

    Am scris un comentariu care nu a apărut. Dacă nu te deranjează, te rog să îl postezi, întrucât reprezintă învăţătura ortodoxă într-o problemă în care a fost exprimată o părere neortodoxă, ce contrazice Scriptura şi scrierile Sfinţilor Părinţi. Dar, dacă acel comentariu nu a fost postat intenţionat, procedează cum crezi.

    Apreciază

  26. Maria said, on octombrie 28, 2013 at 12:06 am

    Nu agreez persoanele care vor sa fie mai „mari” decat sunt cu adevarat .
    Controversele au aparut tocmai din acest motiv , cand foarte subtil se strecoara idei eretice in unele comentarii ale celor care nu sunt ortodocsi (Dariana 33, Angi , etc ), iar cand se spune despre Mantuitorul ca S-a intrupat ca sa pedepseasca lumea , nu S-o mantuiasca si sa ia asupra Sa pacatele lumii etc etc , pt ca sunt multe de spus aici , si „teologii ” sar la gat cu forta securistica , insulte ,s.a.m.d., este strigator la cer .
    Cea mai penibila discutie si cea mai dezagreabila pe care am avut-o in viata mea .
    Nu doresc sa mai continuam .
    Iar in ceea ce priveste cainii care ucid oameni , in Sfanta Scriptura se spune asa :
    „Cap .9 , 2.
    „Groaza si frica de voi sa aiba toate fiarele pamantului , toate pasarile cerului , tot ce misca pe pamant si pestii marii , caci toate acestea vi le-am dat la indemana „.
    5 .Caci Eu si sangele vostru , in care e viata voastra , il voi cere de la orice fiara , si voi cere viata omului din mana omului , din mana fratelui sau „.
    Deci , viata omului este infinit mai presus decat viata oricaror „fiare ” create de Dumnezeu .
    Iata cat ecumenism si manipulare au facut unele comentatoare aici , in subiectul cu cainii , iar cu tiganii la fel .
    Inchei aici !!!

    Apreciază

    • Mirela said, on octombrie 28, 2013 at 8:13 am

      E greu să loveşti cu piciorul în ţepuşă. Dumnezeu să te lumineze!

      Apreciază

  27. Maria said, on octombrie 28, 2013 at 4:26 pm

    E greu sa te lupti cu ecumenistii „teologi” din zilele noastre , vai de ei , cum rastalmacesc Ortodoxia ! Dumnezeu sa te izbaveasca de mandria demonica care te stapaneste .
    Sigur , ai dreptate , pe acest blog , reprezinti o tepusa , greu de evitat.

    Apreciază

    • Irina said, on octombrie 29, 2013 at 12:35 pm

      Maria, te rog nu te suprara, dar inca o data iti spun ca nu ai de unde sti tu cat de „mare” este o persoana si ce stare duhovniceasca are, asta o stie doar Dumnezeu si duhovnicul, de aceea mi se pare o judecare ceea ce insinuezi. In tot ce am discutat se pare ca nu ai intele ce am vrut sa spun. Referitor l-a animale nu le consider nici macar egalele omului care este chipul lui Dumnezeu si cel mai important element al creatiei, dar asta nu inseamna ca trebuie sa urasc animalele, chiar si fiarele pentru simplul fapt ca iubesc omul. De aceea consider ca este gresit sa urasti toti cainii pntru faptul ca un specimen din specia lor a ucis un copil. Pana la urma Dumnezeu este stapanul mortii si a vietii si el stie mai bine de ce a hotarat ca acel copil sa fie ucis de acei caini sau de ce unii sunt mancati de fiare pentru ca nimic nu este intamplator totul este sub pronia lui Dumnezeu si el alege cum ne va fi trecerea dincolo. La mine in oras au murit o fata calcata de tren, oare trebuie sa urasc trenurile acum. Una este dragostea fata de Dumnezeu, alta pentru Maica Domnului, alta pentru Sfinti, alta pentru oameni si alta pentru creaturi.

      Apreciază

    • Irina said, on octombrie 29, 2013 at 12:38 pm

      Sunt impotriva ecumenismului, cred cu taria ca doar Ortodoxia este credinta cea adevarata, Biserica adevarata, Mireasa lui Hristos ce va dainui pana la sfarsitul veacurilor si portile iadului in veci nu o vor birui si sunt impotriva legaturii si rugaciunii cu cei din afara Ortodoxiei. Amin

      Apreciază

  28. tataia said, on octombrie 31, 2013 at 8:11 am

    Aoleu…eu acum citesc ce comentarii au mai aparut la acest subiect…si cind vad ma ia durerea de cap. Surioarelor…dar asa este crestineste sa ne certam in halul asta? Subiectul in discutie era despre tigani.. si despre fetita rapita/adoptata de acea familie de tigani. Eu am mai vazut pe acest blog unele comentarii care erau foarte impotriva tiganilor…Eu unul nu am absolut nimic cu aceasta etnie…am doar cu membrii acestei etnii care savirsesc infractiuni. De fapt eu sint impotriva fenomenului infractional…nu impotriva etniei celor care se dedau la fapte infractionale.

    In cazul in care acea fetita a fost rapita de acei tigani vorbim aici depre o infractiune…deci fapta acestora este una grava, dar daca totusi este adevarat ca e vorba de un copil abandonat? In cazul aesta nu vorbim mai intii de vinovatia celor care l-au abandonat? Deoarece in cazul in care chiar a fost abandonata fetita…80% din vina este a parintilor acesteia…

    Si ce mai vad eu pe aici? Au disparut comentariile fetei rrome? Daduse la un moment dat ca exemplu un clip din emisiunea „si eu m-am nascut in Romania” unde aparea o domnisoara de etnie originara din India care se realizase pe plan profesional, avea job respectabil, etc…Foarte bine, bravo ei…s-a integrat! S-a integrat in SISTEMUL European antihristic si satanic…Era mai bine de ea daca raminea la satra…pe bune acum, chiar nu fac deloc misto. Au si tiganii cultura lor…de oamani nomazi…care merg cu carutele cu coviltir…care se ocupa cu circul sau cu reparatiile bijuteriilor de aur…cu acoperirea caselor cu tabla…etc..Toate acestea tin de cultura tiganilor si sint pina la urma chestii frumoase…isi pot pastra cultura lor pe mine nu ma deranjeza citusi de putin…nu este nevoie sa ii „integram” in sistemul european satanic si antihristic. Atita doar sa nu savirseasca infractiuni. Furturi, tilharii, crime, rapiri, evident cu asemenea fapte nu sint de acord. Si de asemenea sa nu se ocupe cu ocultismul…citit, ghicit, vraji, etc..Daca sint tigani care nu fac nimic din toate acestea de ce sa ii marginalizam? De ce sa ii aratam cu degetul? SI in fond nici macar nu este nevoie sa ii integram…sa isi pastreze cultura lor…noi pe a noastra si asa mai departe. Drept dovada ca poporul roman nu are nimic cu tiganii sta faptul ca au primit cetatenie romana, au primit educatie si asistenta medicala gratuita la noi in tara, etc.

    De altfel eu sint mult mai impotriva ungurilor decit a tiganilor…stiu precis ca Ioan Pelasgul nu va fi deloc de acord cu mine si intr-un fel este normal, de acolo de unde este el are viziuni mult mai „vestice” decit noi astia care am ramas aici…Acum ce e drept ca si tiganii si ungurii tot din Asia au venit…doar ca ungurii repede s-au fauct „vestici” si se cred superiori noua…tiganii tin mai mult la mostenirea lor culturala…nu renunta la ea asa usor…daca vom mai avea ocazia chiar cred ca voi face o data o dezbatere tigani vs unguri…si asta din perspectiva unuia care s-a mutat din ardeal in capitala..deci cred ca stiu ce vorbesc si in cazul unora si al altora….

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 31, 2013 at 8:19 am

      tataia

      N-au disparut comentariile, sunt tot aici. La ce te referi?

      Apreciază

      • tataia said, on noiembrie 1, 2013 at 11:19 am

        Imi cer iertare, cred ca nu le-am vazut!

        Apreciază

    • Irina said, on octombrie 31, 2013 at 11:05 am

      Corect Tataia si eu cred ca trebuie sa le respectam cultura si traditia lor, pentru ca pana la urma ei fac bine in unele lucruri de exemplu ca-si casatoresc copii la varste fragede nelasanadu-i astfel prada desfraului pentru ca unii ii si cununa ortodox si apoi isi iau crucea casatoraiei in serios aducandu-si pe lume toti copiii. Inainte si la noi la romani era obiceiul ca tinerii sa se casatoreasca la varste fragede cu cine doreau parintii si sa faca cat mai multi copii si isi duceau crucea ori cat de grea era pana la sfarsitul vietii. Acum chipurile casatoriile au loc din dragoste fara a se implica parintii si totusi aceasta mare dragoste se destrama printr-un divort in scurt timp. In concluzie nu cred ca trbuie sa le schimbam mentalitatea si traditiile lor, asta numai UE o face bagandu-se ca musca in lapte in viata popoarelor care este aceasta traditie, pentru ca tot asa incearca sa ne strice si noua romanilor traditiile noastre mai ales ale Bisericii prin panerezia ecumenismului. Nici eu nu am nimic cu membrii etniei lor care sunt oameni normali, si chiar unii din ei credinciosi, ci doar cu membri ei care se preteaza la tot felul de necuratii.

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.