SACCSIV – blog ortodox

RUGACIUNE, fratilor, rugaciune … Fara ea e ca si cum ne-am lupta dezbracati si cu mainile goale impotriva unui soldat profesionist imbracat in armura si inarmat pana in dinti

Posted in RUGACIUNE by saccsiv on octombrie 18, 2013

Iata ce scrie la Epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel, Capitolul 6:

11.      Îmbrăcaţi-vă cu toate armele lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotriva uneltirilor diavolului.

12.      Căci lupta noastră nu este împotriva trupului şi a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sunt în văzduh.

13.      Pentru aceea, luaţi toate armele lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotrivă în ziua cea rea, şi, toate biruindu-le, să rămâneţi în picioare.

14.      Staţi deci tari, având mijlocul vostru încins cu adevărul şi îmbrăcându-vă cu platoşa dreptăţii,

15.      Şi încălţaţi picioarele voastre, gata fiind pentru Evanghelia păcii.

16.      În toate luaţi pavăza credinţei, cu care veţi putea să stingeţi toate săgeţile cele arzătoare ale vicleanului.

17.      Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este cuvântul lui Dumnezeu.

18.      Faceţi în toată vremea, în Duhul, tot felul de rugăciuni şi de cereri, şi întru aceasta priveghind cu toată stăruinţa şi rugăciunea pentru toţi sfinţii.

Deci asa trebuie sa luptam si acestea trebuie sa fie armele si armura noastra.

 

Si ce e cel mai important? Rugaciunea. “tot felul de rugăciuni şi de cereri”. Cand? “în toată vremea”.

Rugaciunea este esentiala fratilor. Ca altfel degeaba stim ce scrie in Biblie si ce vor slugoii diavolului caci fara nici o izbanda ne luptam.

Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti insista cu acest “in toata vremea”. Iata de exemplu si Luca 21:36:

Privegheaţi dar în toată vremea rugându-vă, ca să vă întăriţi să scăpaţi de toate acestea care au să vină şi să staţi înaintea Fiului Omului.

Cum sa ne rugam? Multumind. Caci iata ce scrie la Coloseni 4:2:

Stăruiţi în rugăciune, priveghind în ea cu mulţumire

Cum sa ne mai rugam? Iertand. Caci iata si ce scrie la Sfânta Evanghelie după Marcu, Capitolul 11:

25.      Iar când staţi de vă rugaţi, iertaţi orice aveţi împotriva cuiva, ca şi Tatăl vostru Cel din ceruri să vă ierte vouă greşealele voastre.

26.      Că de nu iertaţi voi, nici Tatăl vostru Cel din ceruri nu vă va ierta vouă greşealele voastre.

Si tot la Sfânta Evanghelie după Marcu, Capitolul 11 mai scrie ceva important:

22.      Şi răspunzând, Iisus le-a zis: Aveţi credinţă în Dumnezeu.

23.      Adevărat zic vouă că oricine va zice acestui munte: Ridică-te şi te aruncă în mare, şi nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ceea ce spune se va face, fi-va lui orice va zice.

24.      De aceea vă zic vouă: Toate câte cereţi, rugându-vă, să credeţi că le-aţi primit şi le veţi avea.

Grele sunt celelalte, dar asta le intrece.

N-ar  trebui sa fie greu sa multumim, insa uitam. De ce uitam?

Cu iertarea insa … E jale. Mai ales cand ne rugam. Ca ne bombardeaza dracul cu imaginea dusmanilor nostri si ne amintim cat de ticalosi sunt ei si ce nedreptati mari ne-au facut ei noua, noi fiind evident niste minunati.

Insa partea cu muntele deja ni se pare basm. Si cum sa nu ni se para basm daca nu suntem in stare nici de celelalte doua: multumirea si iertarea. Si ni se mai pare basm pentru ca suntem niste nevrednici, nevazand ca noi suntem de vina. Dar ce sa vorbim de munte? Noi nu credem nici in realizarea unor lucruri cu mult mai neinsemnate.

E greu fratilor. E greu pentru ca multi nici macar nu stim ce trebuie sa facem. Asadar sa bagam la cap cele de mai sus. Apoi, pentru a ne dumiri mai bine cum s-o si facem, trebuie musai sa-l mai bagam in seama si pe duhovnic. Ca de aia e duhovnic. Dar avem duhovnic?

Insa Dumnezeu e bun si nu ne lasa, totul e sa vada ca ne straduim. Asta e esential. Cum zicea si marele duhovnic Arsenie Papacioc: pentru fiecare treapta pe care ne chinuim s-o urcam pe scara, bunul Dumnezeu ne trage alte o suta in sus.

Iata ce scrie la Romani 8:26:

De asemenea şi Duhul vine în ajutor slăbiciunii noastre, căci noi nu ştim să ne rugăm cum trebuie, ci Însuşi Duhul Se roagă pentru noi cu suspine negrăite.

Evident, multi dintre noi stim si in terorie cum sta treaba si ne si straduim s-o aplicam in practica. Asadar iertare pentru randurile de mai sus, ele fiind pentru cei ce inca nu cunosc.

Multi frati au propus sa incepem a ne ruga cu totii la anumite ore. Ideea e buna. Dar …

Care anume rugaciune? Intrebam duhovnicii. Care anume duhovnici? Ca mereu cuiva i se va parea ca un anumit duhovnic nu-i suficient de imbunatatit sau cu suficienta viata sfanta si ca altul ar fi mai bun. Asa ca nu cred ca vom cadea de  acord. Daca mai era printre noi Parintele Justin Parvu, desigur cu totul altele erau datele problemei.

Apoi, care sa fie ora? Din ravna multi spun 12 noaptea. Vom cadea de acord asupra ei? Si chiar daca da, ce vor face cei ce totusi nu pot?

Hotarati voi aici la rubrica de comentarii ce si cum. Parerea mea e urmatoarea, pana una alta:

Sa ne rugam cu totii neincetat. Iar rugaciunea, sa-i zicem speciala, pentru tara si neam s-o aleaga fiecare impreuna cu duhovnicul sau si s-o spuna cand poate fiecare dar zilnic. Asta, repet, pana vom cadea de acord. Daca vom cadea de acord …

Doamne ajuta!

 

Tagged with: ,

27 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. vali said, on octombrie 18, 2013 at 10:53 am

    Constantinopolul a cazut pentru ca i-au lipsit 5 drepti. Oamenii la vremea aceea umpleau bisericile, se rugau, cinsteau moastele, erau mai credinciosi ca acum, au luptat eroic cu Constantin in frunte pe metereze si s-au jertfit, dar tot au pierdut. Pentru ca le-au lipsit 5 oameni drepti, care sa poarte crucea. Dumnezeu cauta calitate si nu cantitate.
    Astazi e aceeasi situatie. Din cauza asta se destrama tara. Nu avem putere sa ducem crucea. Faptul ca inca suntem liberi se datoreaza cu siguranta rugaciunilor sihastrilor, crestinilor, dreptilor stiuti de Dumnezeu. Rugati-va sa ne dea Dumnezeu oameni drepti.

    Apreciază

  2. Irina said, on octombrie 18, 2013 at 11:19 am

    Trebuie sa ne rugam mai ales pentru tara, pentru neamul nostru romanesc, ca oricum suntem condusi de aceste brute pentru pacatele noastre. Macar sa cerem iertare si sa multumim Domnului pentru toate, si sa ne rugam zilnic cum am zis pentru tara noastra. Daca am citi toti pomelnicul de la sfarsitul Psaltirii sau de la sfarsitul rugaciunilor de dimineata in care se regaseste si o rugaciune pentru tara, ar fi un bun inceput. Sa pomenim de fapt la fiecare rugaciune neamul romanesc, iar acum mai cu seama pe fratii nostri din Vaslui care sunt in pericol din cauza deciziei de explorare si exploatare a gazelor de sist. Aceste exploatari a gazelor de sist sunt interzise in Europa, dar conducatorii nostri ne vand cu orice prilej.

    Apreciază

  3. Cosmin said, on octombrie 18, 2013 at 11:40 am

    Am gasit acest film cu parintele Vasile Novikov:

    Filmul are o ora si 24 de minute, pe langa faptul ca vorbeste despre thenologie si acte electronice, exorcizeaza un numar foarte mare de persoane aflate sub posesie demonica.

    Daca este cineva care stie rusa, sa faca o traducere ar fii de mare ajutor.

    Atentie, sunt secvente destul de tulburatoare.

    Reamintesc pe aceasta cale, sa ne rugam cat mai multi la miezul noptii, pentru neamul romanesc si pentru aceasta tara, asa cum e mentionat si in articol, fara rugaciune nu vom birui.

    Doamne ajuta!

    Apreciază

    • vali said, on octombrie 18, 2013 at 12:02 pm

      La cap.13 in Apocalipsa zice: ” I s-a dat (fiarei) să facă război cu sfinţii şi să-i biruie. Şi i s-a dat stăpânire peste orice seminţie, peste orice norod, peste orice limbă şi peste orice neam.”
      Nu-i de gluma, parintele asta a murit de cancer in 2007. Comunistii au epurat ortodoxia de rugatori, chiar cand aveam nevoie mai mare de ei. Capitalistii ne sodomizeaza in asa hal si continua epurarea, ca nici cruce nu mai avem puterea sa facem, daramite sa ne conducem tara.

      Apreciază

  4. danielvla said, on octombrie 18, 2013 at 1:24 pm

    Se spune ca cerurile sunt deschise la miezul noptii si rugaciunea ajunge mai repede la Dumnezeu. Sa ne rugam cati putem la 12 noaptea, ar ceilalti sa se roage inainte de ora lor obijnuita de culcare. Ma refer la rugaciunea speciala pentru tara (care va fi ea). Totul cu spovedanie si binecuvantarea duhovnicului. Cei care nu au, ar fi bine sa-si gaseasca duhovnic cat mai repede.

    Apreciază

    • Eugen Serea said, on octombrie 18, 2013 at 8:29 pm

      Frate Danielvla,
      Întrucât o zi are 24 de ore, iar Pământul este împărţit pe fuse orare, rezultă că la fiecare oră, din oră în oră, un alt meridian este la miezul nopţii. Deci cerurile sunt deschise „non-stop”, nu doar în România la ora 12 noaptea.
      Acuma, lăsând gluma la o parte, chiar crezi că Dumnezeu are program de ceruri închise sau deschise, în funcţie de bietele noastre convenţii omeneşti despre timp? Când un suflet se deschide în rugăciune înaintea lui Dumnezeu, uitând de tot şi toate, doar din Dragoste pentru EL şi pentru aproapele, atunci cerurile sunt deschise oriunde şi oricând. Dacă însă rugaciunea e făcută în silă, în grabă, de formă, din obligaţie sau ca să fie transformată în armă contra semenului nostru, atunci cerurile rămân închise în veac, chiar de s-ar hrăni cineva doar cu aer şi din genunchi i-ar creşte rădăcini de atâta îngenunchere.
      Dumnezeu să te binecuvânteze!

      Apreciază

      • Maria said, on octombrie 18, 2013 at 11:53 pm

        Corect !!!

        Apreciază

      • crestinul ortodox said, on octombrie 20, 2013 at 1:05 pm

        rugaciunea de aur la 12 noaptea
        Sfantul Parinte Arsenie Boca punea genunchii la 12 noaptea la rugaciune si sareau lacatele de pe grilajul inchisorii sau usa celulei
        asemeni tot noapte vedea gardianul ce se intocmise sa pazeasca pe acest SFANT vedea Slujba Sfintei Liturghii , Adevarata Slujba cu Ingerii facuta …si alrama pentru toata paza
        rugaciune de arginte dimineata
        dar
        rugaciunea continua sa fie in aceste vremuri

        Apreciază

      • Munteanu Irina said, on octombrie 20, 2013 at 9:08 pm

        Eugen, minunat  este ca repartizarea  pamantului in fuse orare face posibila rugaciunea nesfarsita pe acest pamant, tot asa cum nici in cer ingerii nu inceteaza vreodata rugaciune. Dar totusi asa este, multi parinti spun ca rugaciune de la miezul noptii este mai puternica, probabil si pentru nevointa de a sta si priveghea in loc de a dormi ceea ce inseamna totusi rugaciune amestecata cu jertfa ceea ce o face mai puternica. Calugarii fac aceasta nevointa in fiecare zi si se roaga cand noi ceilalti dormim, poate si pentru ca este necesar pt a mai dainui acest pamant ca acest lant neintrerupt al rugaciunii sa nu se intrerupa nici un moment.

        Apreciază

    • Eugen Serea said, on octombrie 21, 2013 at 5:55 pm

      Soră Irina,
      Departe de mine gândul de a desconsidera miezonoptica monahală. Însă de la ea şi până la rugăciunea fiecaruia acasă, la ora 12 noaptea, e cale lungă, lungă… Pentru că nu se compară nevoinţa călugărilor cu cea a mirenilor. Ei au o altă rânduială de la Dumnezeu decât noi, iar cine încearcă să o copieze în viaţa din lume va avea mari probleme. Pentru noi, ca mireni, destul este ca rugăciunea noastră să fie făcută după putinţele fiecăruia, la ore când mintea e liniştită şi sufletul netulburat. Rugăciunea nu se turuie ca o poezie şcolărească. Ea nu se face oricum, numai să ne împlinim o aşa zisă datorie faţă de Dumnezeu. Pentru rugăciune este necesară acea stare de trezvie, cum o numesc Sf.Părinţi. Adică să fii trez şi viu. Dacă eşti tulburat, obosit, somnoros, flămând, nervos, neiertător, aspru judecător, etc., spune mai bine o scurtă rugăciune de mulţumire Domnului şi culcă-te cu nădejdea în îngerul tău păzitor. Şi lasă acatistele sau psaltirile de la miezul nopţii, pentru că a doua zi, în zori, trebuie să fii bun de muncă. Poate conduci un mijloc de transport în comun şi vieţile celor ce pleacă sa-şi câştige pâinea sunt în mâinile tale. Sau poate operezi pe creier sau pe cord deschis. Sau poate tai greşit un fir (ca electrician) şi laşi un întreg oraş fără electricitate.
      Frate drag sau soră dragă, oricine ai fi şi de oriunde ai fi:
      Vrei să aduci rugăciune curată Domnului? Bun lucru doreşti! Dăruieşte-i, deci, Lui, perioada de timp cu maxim de trezvie de care eşti în stare. Pentru unii e dimineaţa, pentru alţii după amiaza, iar pentru alţii, de ce nu, chiar miezul nopţii. Dar te rog din suflet, nu-ţi fă reţetar de rugi de aur sau de argint, orar de ceruri închise sau deschise, planificări de leapşă duhovnicească a rugăciunii de la tine către îngeri, iar de la ei către Domnul. Câtă vreme Însuşi Duhul lui Dumnezeu se roagă pentru noi cu suspine negrăite iar sufletul nostru are misiunea sfântă ca în tot locul stăpânirii Lui să-L binecuvânteze pe Domnul, ce ne tot cramponăm de metode sau perioade stricte de rugă?
      Dumnezeu să aibă milă de noi, de toţi!

      Apreciază

  5. safimvigilenti said, on octombrie 18, 2013 at 5:15 pm

    excelenta postare

    Apreciază

  6. john said, on octombrie 18, 2013 at 6:00 pm

    Aceasta poezie sta scrisa la intrarea in biserica de la Sadinca , jud. Sibiu , loc unde s-au pus bazele unei mici manastiri condusa de parintele-calugar David. Atat de frumoasa pe cat de adevarata.

    Balada vietii trecatoare…

    Un lung tren ne pare viata.
    Ne trezim in el mergand,
    Fara sa ne dam noi seama,
    Unde ne-am suit si cand.
    Fericirile sunt halte,
    Unde stam cate-un minut,
    Pana bine ne dam seama,
    Suna, pleaca, a trecut.
    Iar durerile sunt statii!
    Lungi, de nu se mai sfarsesc
    Si in ciuda noastra parca,
    Tot mai multe se ivesc.
    Arzatori de nerabdare,
    Inainte tot privim,
    Sa ajungem mai degraba
    La vreo tinta ce-o dorim.
    Ne trec zilele, trec anii,
    Clipe scumpe si dureri,
    Noi traim hraniti de visuri
    Si-nsetati dupa placeri!
    Multi copii voiosi se urca.
    Cati in drum n-am intilnit,
    Iar cate-un batran coboara,
    Trist si frant, sau istovit.
    Vine-odata insa vremea,
    Sa ne coboram si noi.
    Ce n-am da atunci o clipa,
    Sa ne-ntoarcem inapoi?
    Dar pe cand, privind in urma,
    Plangem timpul ce-a trecut,
    Suna goarna VESNICIEI:
    Am trait si n-am stiut.

    (Rabindranath Tagore)

    Rabindranath Thakur (în stranscrierea mai veche din bengaleză: Rabindranath Tagore) a fost poet, filozof, componist, muzician si adept al mișcării Brahmo-Samai, care printre altele a forțat interzicerea arderii văduvelor în India. 1913 a primit Premiul Nobel în literatură, devenind primul laureat Nobel din Asia.
    Cum o fi ajuns această frumoasă poezie a lui la intrarea bisericii din Sădinca?

    Apreciază

    • Eugen Serea said, on octombrie 18, 2013 at 8:09 pm

      Frate John,
      Această frumoasă poezie a ajuns într-un mod foarte simplu la intrarea bisericii din Sădinca:
      Ea nu este compusă de Rabindranath Tagore, ci de Traian Dorz, poet creştin ortodox şi martir al temniţelor comuniste.
      O seară binecuvântată îţi doresc!

      Apreciază

  7. o oarecare said, on octombrie 18, 2013 at 7:53 pm

    Sustin aceasta initiativa si vin si cu cateva propuneri. Fiind o initiativa discreta, fiecare se poate ruga in camera lui cat de mult vrea. In plus, putem fi oricat de multi fara sa putem fi monitorizati in vreun fel.

    Este adevarat ca multi duhovnici in varsta au trecut la Domnul. Dar poate ca sosit vremea sa ne coacem duhovniceste si noi. Cum? Prin pocainta, post si rugaciune. Pacatele mari colective si individuale atarna asupra poporului nostru.

    Sa nu ne asteptam la rezultate spectaculoase dintr-odata. Lupta cu noi insine dureaza ani. Insa mangaieri duhovnicesti ne poate trimite Dumnezeu oricand, aratandu-ne mila Sa. Sa avem rabdare si nadejde si sa ne incurajam unii pe altii sa ne rugam si la miezul noptii. Pe un alt forum, asa cum am mai scris, cineva a propus sa spunem la ora 12 noaptea Canonul de pocainta catre Domnul nostru Iisus Hristos. Mi s-a parut o idee buna. Avem nevoie mai intai de pocainta. Asadar, spovedanie deasa, lupta cu pacatul prin post si rugaciune.

    Avem nevoie de multi barbati duhovnicesti capabili sa mute muntii necredintei prin forta rugaciunii. Romania va dainui daca va pastra cu tarie credinta ortodoxa, asa spunea parintele Gabriel Nicu. Asadar, nu se pune problema sa facem doar o scurta rugaciune si o cruce mai dreapta sau mai stramba, ci sa agonisim o credinta fierbinte, ca sa avem forta in rugaciune. Sa nu fim doar caldicei.

    Cum a biruit Stefan cel Mare? Prin forte proprii, cu ajutorul armelor? Nu, nicidecum. Ci cu ajutorul lui Dumnezeu, sfatuindu-se cu pustnicii, in primul rand, adica cu cei care-L aveau viu pe Dumnezeu in inimile lor. De aceea, haideti la rugaciunea de la 12 noaptea, care este mai puternica decat cele de peste zi, De asemenea, orice crestin poate spune ziua sau noaptea psalmii 26, 45, 69 şi 90 care se citesc împotriva năvălirilor vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi şi alte rugaciuni mai lungi sau mai scurte in acest scop. Despre acesti psalmi ne vorbeste Maica Pelaghia:
    http://www.crestinortodox.ro/comunitate/group_discussion_view.php?group_id=449&grouptopic_id=7348

    Eu de cate ori termin de citit Psaltirea Maicii Domnului reusesc sa rezolv cate o situatie dificila. Cate o catsima pe zi nu e prea mult, zic eu. Parintele Gabriel Nicu ne-a sfatuit s-o citim, iar in timpul zilei, cand n-avem timp sa citim sau in drum spre sau de la servicu, sa spunem rugaciuni mai scurte. Stie Dumnezeu de ce avem mai multa nevoie.

    Putem repeta de mai multe ori pe zi Tatal nostru, Rugaciunea lui Iisus, ,,Cu noi este Dumnezeu” si, pentru a fi aparati de dusmanii stiuti si nestiuti, cat mai des rugaciunile:

    „Aparatoare Doamna, pentru biruinta, multumiri, izbavindu-ne din nevoi, aducem tie, Nascatoare de Dumnezeu, noi, robii tai. Ci, ca ceea ce ai stapanire nebiruita, slobozeste-ne din toate nevoile, ca sa strigam tie: Bucura-te, Mireasa, pururea fecioara!” ,

    Puterea urmatoarei rugaciuni este ilustrata in filmul:

    ,,Iti multumim, Doamne Dumnezeule,
    Vesnicule Imparat,
    Milostiv si indurat,
    Ajutorul nevoiasilor.”

    Bineinteles, putem spune si alte rugaciuni.

    Da, este nevoie ca, in semne de pocainta, sa stim sa-I multumim lui Dumnezeu si pentru necazuri si sa credem cu tarie ca Dumnezeu, fiind milostiv si indurat si ajutorul nevoiasilor, va gasi o solutie pentru izbavirea noastra din nevoi.

    Sa ne rugam ca unii care l-am suparat pe Dumnezeu prin pacatele individuale si colective, citind la 12 noaptea in primul rand Canonul de pocainta catre Domnul nostru Iisus Hristos si apoi Rugaciunea pentru Romania:

    ,, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Cel care ai venit în lume să ne mântuieşti pe toţi, cu sufletele pline de evlavie, Ţie astfel ne rugăm:
    Îndură-te, Doamne, de ţara noastră şi neamul nostru şi ajută să-şi găsească în sfârşit, calea cea dreaptă. Coboară Duhul Tău cel Mângâietor să ne curăţească întinăciunea şi să ne întoarcă inimile la blândeţea şi frica de Tine, Doamne. Luminează, Doamne, minţile noastre, care din pricina amărăciunilor şi umilinţelor, nu văd calea cea dreaptă. Încălzeşte, Doamne, inimile noastre care, învrăjbite de diavol, au uitat să-şi iubească aproapele şi să ierte vrăjmaşilor.
    Slobozeşte, Doamne, neamul nostru din jugul minciunii, urii, pizmei si egoismului.
    Învaţă-ne, Doamne, să ne rabdam unii pe alţii aşa cum Tu ne rabzi pe noi toţi.
    Stinge pofta celor care pentru binele lor îşi asupresc semenii.
    Încălzeşte-le, Doamne, inimile, tămăduieşte-le rănile şi îmbrăţişează-i în neţărmurita Ta dragoste. Odihneşte, Dumnezeule, sufletele celor care şi-au dat bunul cel mai de preţ pentru credinţă şi dreptate.
    Cu capetele plecate, genunchii îndoiţi şi inimile frânte, ridicăm această rugăciune către Tine, Doamne, Bunule, şi Ţie îţi strigăm: Auzi-ne, Doamne, şi trimite Mila Ta peste neamul nostru românesc.
    Că numai a ta este puterea şi mărirea şi numai Tu vei întoarce râurile neamului nostru la matca străbună, ca să se laude numele Tău în veac, al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin.”

    Si inca ceva. Mandria distruge totul, de aceea sa fim smeriti si sa nu ne laudam ca am facut cine stie ce. Cu noi este Dumnezeu.

    Apreciază

  8. gerica64 said, on octombrie 18, 2013 at 8:33 pm

    Daca fiecare crestin ortodox ar tine legatura cu Dumnezeu 10 minute pe zi ar fi minunat.S vorbim cu El macar atat si toate ar fi fost altfel.El nu cere mult dar tot ce facem sa facem cu smerenie, El abia asteapta sa-i cerem si sa-i spunem de grijile,temerile,problemele si neputintelor noastre.Poate sa spuna cineva care a vorbit cu Dumnezeu cat de putin ca mai devreme s-au mai tarziu El nu ne-a ascultat?Daca ia fost foame sau sete nu a venit cineva asa ca printr-o minune sa-i dea cele trebuincioase?Cand o situatie grava pare fara iesire nu s-a deschis o portita de scapare cand nu mai exista nicio speranta? In toate acestea a fost mana lui Dumnezeu dar unii sunt incapatanati si orbi sa recununoasca.Fara Dumnezeu nu vom rezista la aceste vremuri sper ca tot mai multi sa inteleaga asta.

    Apreciază

  9. abc Marin said, on octombrie 18, 2013 at 8:53 pm

    dacă tot am ajuns la poezie , am una care-mi place foarte mult
    se numește ,, Învață de la toate,, de Joseph Rudyard Kipling .

    Învaţă de la ape să ai statornic drum,

    Învaţă de la flăcări că toate-s numai scrum.

    Învaţă de la umbră să taci şi să veghezi,

    Învaţă de la stâncă cum neclintit să crezi.

    Învaţă de la soare cum trebuie s-apui

    Învaţă de la piatră cât trebuie să spui.

    Învaţă de la vântul ce-adie pe poteci

    Cum trebuie prin lume de liniştit să treci.

    Învaţă de la toate, că toate-ţi sunt surori

    Să treci frumos prin viaţă, cum poţi frumos să mori…

    Învaţă de la vierme că nimeni nu-i uitat

    Învaţă de la nufăr să fii mereu curat.

    Învaţă de la flăcări ce-avem de ars în noi,

    Învaţă de la ape să nu dai înapoi.

    Învaţă de la umbră să fii smerit ca ea,

    Învaţă de la stâncă să-nduri furtuna grea.

    Învaţă de la soare ca vremea să-ţi cunoşti,

    Învaţă de la stele că-n cer sunt multe oşti.

    Învaţă de la greier, când singur eşti, să cânţi,

    Învaţă de la lună să nu te înspăimânţi,

    Învaţă de la vulturi, când umerii ţi-s grei,

    Şi du-te la furnică şi vezi povara ei.

    Învaţă de la floare să fii gingaş ca ea,

    Învaţă de la oaie să ai blândeţea sa,

    Învaţă de la păsări să fii mai mult în zbor,

    Învaţă de la toate că totu-i trecător…

    Ia seama, fiu al jertfei, prin lumea-n care treci,

    Să-nveţi din tot ce piere cum să trăieşti în veci!

    Apreciază

  10. ORTODOX said, on octombrie 18, 2013 at 8:58 pm

    Dacă ai posibilitate și voință, obișnuiește să te trezești la rugăciune în miez de noapte. Rugăciunea din timpul zilei este de argint şi este dusă la Dumnezeu de către sfinţii îngeri, însă cea mai puternică rugăciune este cea din timpul nopţii. Ea se numeşte de aur fiindcă atunci cerurile sunt deschise iar rugăciunea ajunge la Dumnezeu direct, fără nici o mijlocire. Căci aşa cum vrăjile şi farmecele au cea mai mare putere în timpul nopţii, tot aşa şi rugăciunea are o putere foarte mare şi este o jertfă bine plăcută înaintea lui Dumnezeu, tocmai pentru faptul că faci o osteneală foarte mare să te trezești în miez de noapte. Noaptea, mintea este limpede și detașată de orice grijă lumească din timpul zilei, iar rugăciunea ta va fi curată și rostită cu atenție și înflăcărare. Roagă-te pentru iertarea păcatelor, roagă-te pentru întreaga lume, fă metanii cât poți, plângi, căci diavolii sunt îngroziți de oamenii care-și plâng păcatele și pun hotărâre temeinică de a nu mai păcătui. Metaniile sunt ca o sabie care taie și scot păcatele, lacrimile le spală, iar rugăciunea umple de virtuți.

    Apreciază

  11. ORTODOX said, on octombrie 18, 2013 at 8:59 pm

    Cel mai periculos păcat pentru pierzarea sufletului este păcatul de a nu ierta pe cel ce ne greşeşte cu ceva, căci Domnul Hristos zice: „Fericiţi făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.” Şi iarăşi zice: „Dacă nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru, cel din ceruri, nu va ierta greşelile voastre.” De aceea, diavolul, care ştie că mai are puţină vreme şi va fi şi el judecat şi aruncat în focul cel nestins, se sileşte să ne facă să ţinem supărare pe câte cineva, să nu-l iertăm din inimă – cum zice Domnul – şi astfel să ne apuce moartea ca să nu primim nici noi iertare de la Dumnezeu şi să fim osândiţi cu demonii.

    Apreciază

  12. ORTODOX said, on octombrie 18, 2013 at 9:00 pm

    Avantaje pentru cei ce iarta:
    http://luminapentrucandeladinsuflet.wordpress.com/2013/03/18/avantaje-pentru-cei-ce-iarta-2/

    Apreciază

  13. i c said, on octombrie 18, 2013 at 9:30 pm


    ce ziceti oameni buni de ce spune omul ala?
    ce Arsenie Boca,ce Iustin Parvu….
    vedeti ce papagal au si ce siguri pe ei ii face dumnezeul lor?am dat din pura intamplare peste acest material…auziti…preoti ortodocsi care s-au intors LA DOMNUL!!!!!!!

    Apreciază

  14. i c said, on octombrie 18, 2013 at 9:41 pm

    SCUZE FRATE VASILE,SUNT MULT PACATOASA,DA MA UIT LA OAMENII AIA PARCA SUNT TURBATI,SUNT AGRESIVI,DACA TAI SONORUL ZICI CA IL ELOGIAZA PE HITLER!sunt cam socata de asemenea marturii,ce parere ai de asa ceva?
    ma uit cu cata smerenie vorbesc MARII NOSTRI DUHOVNICI,chiar si cand ne cearta si e insuportabil sa vad cum e murdarita singura credinta adevarata,apostolica,nestricata!

    Apreciază

  15. amonmiss said, on octombrie 18, 2013 at 9:54 pm

    Frumoasa poezie. Chiar asa e omul. Asteapta, aspteapta sa treaca una, asteapta sa treaca alta…nu realizeaza prezentul, ci traieste in trecut si viitor. Suntem exact ceea ce vor elitele: sa ne rupem de prezent…sa traim haituiti de viitor, cu griji. Ancorandu-ne in trecut si viitor, pierdem esenta.

    Apreciază

  16. […]  Fratele Cosmin posta la articolul RUGACIUNE, fratilor, rugaciune … Fara ea e ca si cum ne-am lupta dezbracati si cu mainile goale im… urmatorul […]

    Apreciază

  17. […] RUGACIUNE, fratilor, rugaciune … Fara ea e ca si cum ne-am lupta dezbracati si cu mainile goale im… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.