SACCSIV – blog ortodox

Parintele DUMITRU STANILOAE – Teologul (1903-1993): 110 ani de la nasterea sa pamanteasca si 20 ani de la mutarea sa la Domnul

Posted in Dumitru Staniloae by saccsiv on octombrie 5, 2013

Parintele Dumitu Staniloae:

Corneliu Codreanu era si el o figura foarte interesanta; si atragea ca si Arsenie Boca: avea ceva atractiv, ceva puternic asa; acelasi spirit hotarat si sigur; alegea o cale si gata; mergea pe ea. Impresionau amandoi prin forma lor hotarata de a fi. Era un dar al lor. Cred ca e o oarecare asemanare intre ei, parca erau o piatra, o stanca. Eu n-am avut aceasta exactitate de a defini lucrurile, m-am leganat asa, in cunoasterea adevarului. Eu am pus foarte mult pret pe iubire, pe blandete, pe bunatate, pe valorile Treimii; scrisul meu a atras – e adevarat, dar ca persoana n-am exercitat aceasta atractie pe care o exercitau Codreanu sau Arsenie Boca, si nu stiu cum e mai bine… Am fost solicitat dupa ’90 de niste tineri sa scriu ceva despre Ion Mota: eu cred ca Mota care era baiatul protopopului din Orastie era foarte crestin; si el s-a dus intr-adevar ca sa apere Occidentul de comunism. Pe Marin nu l-am cunoscut. (interviu, revista Scara, nr. 7).

Cititi va rog mai multe in articolul:

Minunea prin care a luat nastere Miscarea Legionara. Marii duhovnici ai Romaniei despre legionari si Capitan

staniloae-net-2

 

Anul acesta – 2013 prăznuim împlinirea a 110 ani de la naşterea în viaţa cea pământească, vremelnică şi, mai cu seamă, 20 ani de la naşterea în viaţa cea veşnică a Împărăţiei Cerurilor a celui mai mare teolog ortodox al secolului al XX – lea, mare cunoscător şi mărturisitor al învăţăturii scripturistice, patristice şi dogmatice a Ortodoxiei cea mult slăvitoare – Părintele Profesor Dumitru Stăniloae, după ce şi-a purtat cu toată demnitatea şi încrederea în Dumnezeu crucea vieţii şi a suferinţei, de-a lungul timpului său, pe acest pământ!… Din acest motiv, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a închinat şi dedicat acest an, drept unul comemorativ, jubiliar şi omagial!… Totodată, pentru noi, din anul 1993, această zi a naşterii sale celei veşnice, ne va duce întotdeauna cu gândul, mintea, cugetul şi simţirea la „Părintele Dumitru Teologul”, fără a sugera prin aceasta în mod expres o tentativă de canonizare, căci acest lucru se va decide în timp, atunci când se vor înmănunchia toate criteriile doveditoare ale sfinţeniei vieţii lui. Însă, apelativul de „teologul” i se potriveşte întru totul, deoarece a fost omul care, nu numai că a vorbit despre Dumnezeu, ci mai ales a vorbit cu El. Aceasta înseamnă că a intrat în comuniune cu El, trăind prin El şi cu El. Şi cum nici un canon nu stipulează cât timp trebuie să treacă pentru a canoniza pe cineva, ajungem la concluzia că trăirea Părintelui cu Domnul Iisus Hristos şi în Hristos s-a consumat deja în această istorie.
Teologia Părintelui Dumitru Stăniloae este o teologie filocalică. Este frumoasă prin însăşi natura ei, dar conduce şi la o înfrumuseţare duhovnicească a celor ce se apleacă să o studieze. Oricine citeşte o scriere a Părintelui poate să-şi dea foarte repede seama că are de-a face cu altceva, cu ceva care nu se mai găseşte într-o asemenea consistenţă şi intensitate, la alţi teologi. Iar acest ceva este duhul Părinţilor Filocalici în care Părintele Stăniloae a scris şi a trăit.

   Cititi va rog mai multe in articolul:

Părintele Dumitru Stăniloae – Teologul (1903-1993): 110 ani de la naşterea sa pământească şi 20 ani de la naşterea sa în ceruri

   Cititi va rog si:

Dumitru Staniloae: „ Ecumenismul este produsul masoneriei „, mari duhovnici romani despre ecumenism – video, analiza fenomenului

Dumitru Staniloae: ORTODOXIE SI NATIONALISM

Parintele Dumitru Staniloae despre Parintele ARSENIE BOCA si Corneliu Zelea Codreanu

 

Tagged with:

22 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] spirit hotarat si sigur; alegea o cale si gata; mergea pe ea. Impresionau amandoi …Scris de saccsiv (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Publicat pe 5 octombrie 2013 de […]

  Apreciază

 2. Mihai said, on octombrie 5, 2013 at 6:32 pm

  off topic: azi mi-am amintit o intamplare de ceva timp, careia nu i-am dat importanta decat pe moment. am un coleg de munca al carui copil s-a nascut prematur (la 5-6 luni) si a supravietuit in incubator. acum are vreo 2 ani, totul e ok. faza e ca in spital copilul a fost botezat de cineva si eu am aflat printr-o coincidenta. cand au adus copilul acasa, i-am spus aceluia sa verifice si sa se convinga de intamplare, ca sa nu boteze copilul inca odata. el fiind mai moale, concubina lui a staruit si l-au mai botezat odata la o biserica de aici… bineinteles ca preotul nu cred sa fi stiut, nu cred ca i-au spus ceva. intrebarea este: ce implica din punct de vedere teologic si ortodox acest incident? nu stiu de ce mi-am amintit din senin azi…

  Apreciază

  • danielvla said, on octombrie 5, 2013 at 8:11 pm

   Mihai,
   Poate se gaseste un preot sa-ti raspunda, dar pana atunci, incerc eu un rapsuns…
   Daca primul botez a fost valabil, cel de-al doilea devine nul. Daca randuiala primului Botez nu a fost completa, ea se completeaza cu randuiala facuta de preot la cel de-al doilea. Daca preotul nu a stiut, nu are nici o vina. In cel mai rau caz parintii au o vina ca nu au spus preotului asta. Copilul e botezat oricum. Banuiesc ca e vorba de botez ortodox, caci botezul ereticilor nu e valabil.

   Apreciază

  • ortodox said, on octombrie 5, 2013 at 8:53 pm

   In contextul in care il prezinti, acest lucru nu implica nimic. Normal era ca daca acel copil ar fi fost sigur botezat de catre o alta persoana (ortodoxa) sa i se completeze botezul de catre preot, fara insa a-l boteza (scufunda) din nou. Insa, din moment ce preotul nu a fost informat de acest lucru, faptul ca l-a botezat din nou nu are nici o implicatie teologica (daca stia si l-ar fi botezat din nou ar fi cazut in erezie).
   De astfel, canoanele (vezi si in liturgica) prevad ca in cazul in care nu stim despre cineva ca este botezat – dar exista posibilitatea ca el sa fi fost botezat – daca il botezam pentr a fi siguri, in momentul botezului se foloseste formula ,, se boteaza robul lui Dumnezeu (numele) daca nu este botezat.
   Acesta este punctul de vedere ortodox in legatura cu astfel de situatii

   Apreciază

   • Mihai said, on octombrie 5, 2013 at 10:14 pm

    a fost botezat de preot si in prima faza. ma refeream persoana respectiva in sensul de nas.

    Apreciază

   • Mihai said, on octombrie 5, 2013 at 10:20 pm

    bineinteles de alt preot. a nu se intelege gresit.

    Apreciază

   • Maria said, on octombrie 6, 2013 at 1:56 pm

    Da, un raspuns corect !

    Apreciază

 3. ines said, on octombrie 5, 2013 at 7:07 pm

  Brave new world in action: PRIMA COMPANIE CE VA PUTEA “PROGRAMA” GENETIC COPIII

  http://www.realitatea.net/prima-companie-care-proiecteaza-copii-parin-ii-pot-sa-i-aleaga-trasaturile-pe-care-le-vor_1285814.html

  Apreciază

 4. marian said, on octombrie 5, 2013 at 7:24 pm

  Aud ca, pescarii care prind la undita in apele Golfului Florida au interdictie de a mai iesi la pescuit, din cauza de inchidere a guvernului federal. Ca mizeria sa fie si mai mare se spune de catre un paznic, -desigur, anonim-, ca 1100 de mile patrate de mare sunt interzise pentru ca SE VREA CA OAMENILOR SA LI SE FACA RAU CAT MAI MULT!
  Imi e mila de americani asa cum nu am crezut ca imi va putea fi vreodata.

  Fed closes Ocean! An anonymous Park Service ranger, “We’ve been told to make life as difficult for people as we can. It’s disgusting.”
  Just before the weekend, the National Park Service informed charter boat captains in Florida that the Florida Bay was „closed” due to the shutdown. Until government funding is restored, the fishing boats are prohibited from taking anglers into 1,100 square-miles of open ocean. Fishing is also prohibited at Biscayne National Park during the shutdown.
  The Park Service will also have rangers on duty to police the ban. Of access to an ocean. The government will probably use more personnel and spend more resources to attempt to close the ocean, than it would in its normal course of business.
  Apara-ne Doamne pe noi toti, pacatosi si ticalosi cum suntem, te rugam, nu ne lasa!

  Apreciază

  • pcmouse said, on octombrie 5, 2013 at 9:58 pm

   f .clar pe viu suntem martorii instaurarii noii ordini mondiale.din pacate,

   Apreciază

  • Maria said, on octombrie 6, 2013 at 1:21 pm

   Poate exista specii pe cale de disparitie si au declarat o zona de protectie .
   Altfel care ar fi motivele interdictiei ?

   Apreciază

   • marian said, on octombrie 6, 2013 at 2:51 pm

    Sa faca viata cat mai imposibila pentru cei multi. Se vrea ucidere SI DE trupuri, de data asta. Un alt exemplu de la cineva de acolo: valoarea cartelelor alimentare pentru o persoana cu venit sub limita saraciei a scazut de la 124$/luna la 30$/luna. Nici in Romania, cu un dolar pe zi, nu stiu ce se poate face, dar in amerika acolo unde pana si biletul de autobuz local e mai mult de un dolar… Alt exemplu de ucidere al carui autor e guvernul sua: o batrana de peste 70 de ani avea drept la asistenta medicala gratuita in limite, evident minime. Ei bine, a primit acum doua zile o informare ca, E POSIBIL SA I SE RETRAGA ACEST DREPT! Altfel zis, guvernul te vrea mort!
    Alta dovada? Crima facuta impotriva unei femei de 34, proaspat devenita somer, de meserie estetician dentar, se afla in masina cu propriul copil in varsta de un an. A fost alergata de politia din washington si ucisa cu foc de arma desi, ERA NEINARMATA! Vina victimei, dpdv legal, ar fi fost ceva legat de lovirea barierelor de securitate, parca… Oricum, nu mai conteaza vina. Importanta e CRIMA POLITIEI CARE UCIDE CA LA VANATOARE, DIN PLACEREA DE A UCIDE!
    Sa o ierte Dumnezeu pe tanara mamica iar de puiul ei sa se ingrijeasca Bunul Dumnezeu si Sfintii Lui!

    Apreciază

 5. crestinul ortodox said, on octombrie 6, 2013 at 12:09 am

  „ECUMENISMUL ESTE EREZIA EREZIILOR ”

  Preot prof Dumitru Staniloaie
  si ce a spus este valabil si pentru lupii in chiei de oaie de prin Sfintele Altare sau din Ierahia Bisericii Ortodoxe Romane …
  nu vreti a lua aminte va Va Ceceta HRISTOS atunci cand mai putin va veti astepta …
  si cu foc are a va matura
  amin.

  Apreciază

 6. crestinul ortodox said, on octombrie 6, 2013 at 12:10 am

  ce a spus este valabil si pentru lupii in chiei de oaie de prin Sfintele Altare sau din Ierarhia Bisericii Ortodoxe Romane …

  Apreciază

  • adi said, on octombrie 6, 2013 at 9:08 am

   @crestinul ortodox
   In afara citorva manastiri de la noi nu exista Preoti anti-ecumenisti adevarati.Ba chiar se pare ca la unele Preotii au pactizat cu sistemul,nu judec e doar o constatare.Dupa semnarea constitutiei de la Porto Alegre 2006 cu cmb(consiliul mondial al bisericilor) sintem impreuna cu baptisti ,metodisti ,penticostali,catolici,luterani etc si unde sint stipulate 2 chestiuni esentiale:
   1) fellowship of churches – adica fratietate de biserici(impotriva canoanelor Sfintilor Apostoli)
   2) faptul ca toti laolalta credem in aceeasi Treime – un fals ordinar pentru ca acesti schismatici,sectanti nu au Vietile Sfintilor,Pidalionul,Pateric etc.Ca sa nu spun ca sectantii nu au Crezul asa ca nici nu poate fi vorba de aceeasi Treime.treimea lor este diavoleasca a noastra este Sfinta Treime.Sint multe de zis oricum dupa anatema din 2012 a MItropolitului Serafim al Pireului cel care are Crucea Sfintului Spiridon de aur nu avem de unde sa avem Harul Sfintului Duh la Slujbe.Biserica deja este pe miinile antemergatorilor lui antihrist singura solutie ar fi sa gasim Preoti(eventual chiar pensionari) si sa tinem Slujbe undeva in corturi,pesteri,paduri etc.
   Deja este mult mai tirziu decit isi imagineaza multi ,asta este situatia in loc sa ne plingem de mila ar trebui sa cautam fiecare in zona lui Preoti care sa doreasca asa ceva.Fara Har nu ne vom mintui asta e sigur.

   Doamne Ajuta!

   Apreciază

   • Maria said, on octombrie 6, 2013 at 2:11 pm

    Sa ne gandim ca traim vremurile din urma si totul este posibil , pt ca asa trebuie sa se implineasca .
    Mergand la o inmormantare saptamana trecuta , am vazut in curtea bisericii respective , pe langa cavourile preotilor raposati din aceasta parohie , un cavou cu cruce , totul din marmora , dedicat eroilor romani , dupa cum scria pe inscriptie , insa ceva mi-a atras atentia : mai jos pe cruce , era ochiul lui Horus, ochiul masonic ,
    cand am vazut acel semn aproape ma clatinam de indignare . Mormantul era datat din 2004 .
    Iata ca masoneria investeste fonduri (dar de ce sunt acceptate ?)pentru anumite lucrari prin biserici de mir si manastiri , cu aceasta conditie ,probabil , sa-si puna insemnele pe lacasurile ortodoxe .
    Am vazut aceste insemne pe manastirea Neamt , Sihastria si inca pe multe altele .
    Icoane pictate cu sfinti care sunt reprezentati facand semnul satanist , toate acestea s-au realizat , de cativa ani incoace .
    Trebuiesc ignorate si sa consideram ca acestea nu exista si nu ne pot influienta in credinta noastra , in rest , va avea Domnul grija cum sa-i judece .

    Apreciază

   • crestinul ortodox said, on octombrie 6, 2013 at 3:11 pm

    si fara Sfanta Impartasanie care este cea mai puternica arma impotriva antihristului …
    lupta va fi crancena …
    si
    cred ca Sfanta Impartasanie numai este Sfanta Impartasanie la cei ce traiesc in comuniunea cu fiara …
    ce inseamna comuniunea cu fiara ?
    preotul se roaga pentru eparhul locului , eparhul locului se roaga pentru lupul paznic pus la oi adica actualul si numitul „patriarh ” Daniel Ciobotea ce a luat binecuvantarea de la cel prin care lucreaza fiara , profetul mincinos -papa francisc
    tin sa amintesc ca acest lup in piei de oaie a calcat in picioare Canoanele BISERICII ale Sfintilor Parinti si a mers a se ruga cu ereticii asemeni a dat dispozitie pentru a fi adusi ereticii in Sfanta Biserica

    ” Anatema sa fie ierarhul care se roaga impreuna cu ereticul ” Sfantul Ciprian Cartagina

    ca sa vedeti pe unde a intrat spurcaciunea in BISERICA …
    de asemeni la inscaunarea profetului mincinos numitul papa Francisc , Daniel Ciobotea a mers ca sa aiba blessed pentru bifarea agendei ocultei sau jidano-masonii slugile lui antihrist sa fie in grafic

    INSA CER INCA ODATA si poate pentru ultima oara
    Cer IESIREA BISERICII ORTODOXE ROMANE , BISERICA Neamului , BISERICA lui HRISTOS sa iasa din adunatura fiarei sau din cmb ca altfel se ia SFANTA IMPARTASANIE si atunci prapad VA FI PE ACEST PAMINT pentru ca lupii in piei de oaie cu foc sa fie maturati de pe acest pamint ;

    cei ce sunt Preoti Adevarati , cei nu se inchina fiarei sa se debaraseze de comuniunea cu fiara ca astfel sa nu se intineze spurcandu-se din necuratia curvei babilonului iar turma sa fie Aparata precum STAPINUL HRISTOS v-a Incredintat-o
    sa nu fim risipiti
    „mai marii Bisericii sunt vanduti iar pastorii cei mici vor strange turma ”
    amin.

    Apreciază

   • adi said, on octombrie 6, 2013 at 3:56 pm

    @Maria
    Pot spune ca gresesti fundamental,aceste semne ale lui antihrist au putere de influentare a noastra prin subliminal exact ca la concertele rock sau la alte evenimente unde semnele sataniste sint facute direct in fata publicului.Si nimic nu este intimplator pentru ca si Catedrala „Mintuirii” neamului este plina de semnificatii masonice,tocmai pentru ca cel care vine acolo sa se inchine lui antihrist.Inteleg ca tu ai impresia ca noi facem cum spun cei din deal(patriarhie) si o sa ne mintuim.Gresit! Asta este o atitudine defetista si sinucigasa , imi pare rau ca trebuie sa-ti spun lucrurile astea.Cel ce se inchina la Icoana cu triunghi in loc de (alfa,omega,N) este rob al lui antihrist si nu al Lui Dumnezeu.Traim aceste vremuri pentru ca sa deschidem ochii si nu sa mergem formal(mecanic) la Biserica sa ne mintuim sufletele.Mai e ceva:trebuie sa avem trezvie si sa trezim si noi pe altii pentru ca impreuna sa invingem puterile antihristice.Pai cum adica, daca te inchini in fata icoanei care face semnul coarnelor sau alte semne ciudate nu e clar ca esti pe cale sa devii rob al lui antihrist?
    Drept dovada :

    Aici e vorba de uciderea celor 2 Prooroci Enoh si Ilie
    Uciderea lor va marca dezlănțuirea unei prigoane crunte asupra creştinilor Vor fi opriți să slujească Dumnezeiasca Liturghie, iar Biserica se va ascunde în catacombe. „Jertfa şi prinosul vor înceta şi în templu va fi urâciunea pustiiriiʺ (Daniil 9:27).
    Concret vom fi lipsiti de Dumnezeiasca Liturghie in templu adica in bisericile noastre unde deja se simte uriciunea pustiirii,eu zic sa fim cu mare luare aminte ca sa nu ne smintim noi si/sau pe altii.Din moment ce am primit anatema este cu motiv foarte intemeiat,problema este ca multi trec cu vederea niste semne evidente de hula.Atit cit inteleg eu aceste manastiri(Sihastria,Neamt etc) nu mai sint pentru noi crestinii ortodocsi pentru ca acolo vom lua pedeapsa daca mai mergem la Sfintele Slujbe.Aici e vorba despre ierarhi cazuti nu mai putem sa spunem ca ei pot sa pastoreasca turma Lui Hristos cind semnele fatarniciei sint evidente.

    „Cârmuirea lumii de către Antihrist va dura trei ani şi jumătate (Apocalipsa 13:5). Orbită de propria ei nelegiuire şi de amăgirile lui Antihrist, mulțimea omenirii i se va alătura în disprețul lui pentru creştini. Vrăjmaşii lui Antihrist vor fi socotiți drept răzvrătiți, drept vrăjmaşi ai binelui şi ordinii publiceʺ (Sfântul Ignatie Briancianinov).
    Nu degeaba spunea Sfintul Arsenie Boca ca din neamul nostru se vor ridica multi Mucenici

    Slava Domnului!

    Apreciază

 7. Iones said, on octombrie 6, 2013 at 12:18 pm

  Dezbatere la Curtea Brâncovenească
  Vaccinarea copiilor, o înţepătură care salvează vieţi sau produce tragedii?

  http://www.cugetliber.ro/stiri-sanatate-vaccinarea-copiilor-o-intepatura-care-salveaza-vieti-sau-produce-tragedii-193181

  Apreciază

  • Maria said, on octombrie 6, 2013 at 6:38 pm

   adi,
   Nu am spus ca trebuie sa te inchini la aceste icoane , ci ca trebuiesc ignorate , in sensul sa nu le consideri icoane .

   Apreciază

 8. […] Parintele DUMITRU STANILOAE – Teologul (1903-1993): 110 ani de la nasterea sa pamanteasca si 20 an… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: