SACCSIV – blog ortodox

CRESTINELE SI PANTALONII

Posted in BISERICA, FEMEIA, ORTODOXIE, rubrica incepatorului by saccsiv on septembrie 19, 2013

Iata ce putem citi in articolul Nu este ingaduit femeilor sa poarte pantaloni !:

În principiu, femeia ispitește și fără să vrea, prin hainele sale, prin corpul său, prin frumusețea fizică ce o posedă, de aceea nu este îngăduit femeilor să intre în Biserică în pantaloni, cu haine strâmte pe corp, cu capul descoperit, cu farduri, machiaj, vopsele, bijuterii sau parfumuri. Pentru că la Biserică ne ducem să ne rugăm curat, să ne plângem păcatele, să fim cu gândul la Dumnezeu, nu la cele pământești, lumești. Ori, femeia intrând astfel în Biserică, este imposibil să nu atragă atenția asupra ei, să nu ispitească, tulburând astfel liniștea și gândul celorlalți, mintea nemaifiind nicidecum la rugăciune.

Biblia, la Deutronom 22,5 spune clar: „Femeia să nu poarte îmbrăcăminte bărbătească, şi bărbatul să nu se îmbrace cu haine femeieşti; căci oricine face lucrurile acestea este o urâciune înaintea Domnului, Dumnezeu.” Iar CANONUL 13 Gangra (OSÂNDA FEMEILOR CARE ÎMBRACĂ VEȘMINTE BĂRBĂTEȘTI) spune: „Dacă vreo femeie, din asceză părută, și-ar schimba îmbrăcămintea, și în locul hainei femeiești obișnuite, ar lua îmbrăcăminte bărbătească, să fie anatema.”

Și pe deasupra, să vezi o femeie îmbrăcată în pantaloni, este un lucru chiar urât, care o face să-și piardă din feminitate. Modelul suprem pentru femeie trebuie să fie Maica Domnului – vrednică de urmat în vestimentație și în virtuți.  Și o altă interdicţie este expusă în CANONUL 17 Gangra (FEMEILE SĂ NU-ȘI TUNDĂ PĂRUL): „Dacă vreuna dintre femei, pentru asceză părută, și-ar tunde părul ce i l-a dat Dumnezeu spre aducerea-aminte de supunere, să fie anatema ca una ce strică porunca supunerii.” Baticul sau eșarfa, au rolul de a acoperi părul, ele nu se pun pe post de bentiță sau de fantezie.

De aceea sminteala este un păcat așa de mare. Iar tu femeie care te îmbraci ispititor, știi tu oare câte cugete ai tulburat, câți te doresc în inima lor? Când se duce omul acasă, îți păstrează amintirea ta în inimă, și deși are soție și trăiește cu ea, e tot cu gândul la tine. Iată un păcat la care te-ai făcut părtașă, dar la care nu te-ai gândit că l-ai fi făcut vreodată. Pentru că uneori gândul poate fi la fel de vătămător precum fapta însăși, după cum ne spune și Mântuitorul: „Oricine se uită la femeie, poftind-o, a şi săvârşit adulter cu ea în inima lui.” (Mat. V, 27-28).

Într-o carte scria: „Dacă știi că ai ochii frumoși, pleacă-i !” Deci dacă numai o privire ne poate ispiti, cu cât mai mult celelalte?… De cele mai multe ori, păcatul intră în om prin pofta ochilor, care mai apoi ajunge să stăpânească inima, mintea, voința iar dacă nu se înfrânează, se poate ajunge chiar la înfăptuire. Ochii văd, inima cere … așadar, ai grijă la gândurile tale, căci vor deveni cuvinte și ai grijă la cuvintele tale, căci devin acţiuni. Mai ușor e să previi, decât să combați.

Și încă un lucru la care trebuie să avem grijă: mulți poate că sunt feciorelnici cu trupul, dar mintea le umblă prin toate murdăriile și plăcerile păcătoase. La acest lucru ne face atenți Sf. Vasile cel Mare când spune: „Femeie nu am cunoscut, dar fecior nu sunt.” Așadar, fecioria dacă este îmbrăcată cu mândrie, cu silă, tăvălită prin toate necurățiile, nu se mai numește feciorie …

   Cititi va rog si:

Cum trebuie sa se comporte si sa se imbrace femeile in biserica?

De ce poarta femeia batic in biserica?

Piciorul tau frumos ispiteste. ACOPERA-L

CRESTINELE SI PODOABELE DE AUR …

CRESTINUL SI DANSUL

Crestinul si PLAJA

SULEMENIREA ESTE UN PACAT. Cand iti vopsesti parul, te dai cu fard, te rujezi, te rimelezi sau iti dai cu oja, Il hulesti pe Dumnezeu

Crestinul si TATUAJUL

108 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. mihai said, on septembrie 19, 2013 at 8:00 pm

    nu vreau ca sa judec pe nimeni, insa ft. multe femei intra in SF. BISERICA imbracate ca la carnaval, ok ca umbli pe strada tu ca femeie este una, in schimb tu ca femeie cand vi la BISERICA macar atunci sa ai bunul simt ca sa vi imbracata cat decat decent, nu bag toate femeile in aceias oala, dar ft. multe dintre acestea nu mai stiu ce este bunul simt

    Apreciază

    • Vladimir said, on septembrie 19, 2013 at 9:00 pm

      de acord cu tine insa cred ca ele ar trebui sa stie si motivul pentru care nu trebuie sa vina imbracate ca atare….adica explicat „babeste” nu doar sa se promulge niste enunturi de interzicere si gata….parerea mea de cetetean european:D

      Apreciază

  2. cristina said, on septembrie 19, 2013 at 8:22 pm

    Este adevarat ca multe din cele spuse in acest articol ar trebui respectate ,dar tinand cont ca societatea in care traim iti impune un anumit cod vestimentar,nu te poti imbraca ca pe timpul Mantuitorului. Daca lucrezi la un birou,nu poti sa te duci cu basmaua in cap si cu poalele pana in pamant,pt ca nu te angajeaza nimeni si esti privit ca o persoana ciudata si habotnica.In ceea ce priveste tinuta vestimentara pt biserica sunt de acord,pt ca acolo trebuie sa fii decent si sa ai cugetul curat,dar cred ca daca ai credinta si te rogi din suflet,Dumnezeu,in mila lui nemarginita,iti mai iarta din pacatele astea mici,pt ca exista oameni care intr-adevar savarsesc pacate mult mai grele si tot ii iubeste Dumnezeu.Dumnezeu este iubire si bunatate,nu un zbir care sta cu biciul langa noi gata sa te loveasca la cea mai mica greseala. Daca EL nu ne-ar fi iubit,ne-ar fi distrus intr-o clipa,la cata ura si rautate este pe pamant.Important este sa il iubesti pe Domnul,Dumnezeul tau si sa nu crezi in altceva decat in el ! AMIN !

    Apreciază

    • Cristina said, on septembrie 19, 2013 at 9:50 pm

      Daca lucrezi la birou poti purta fusta, nu pantaloni, si nu scrie nicaieri ca iti impune cineva batic la vreo sedinta. Cu adevarat, Dumnezeu este iubire si bunatate, dar pe premisa asta putem ajunge sa pacatuim grav, ca doar El ne iarta oricum… Nu intelegi ca noi trebuie sa o avem tot timpul ca model si icoana pe Maica Domnului? De ce scrii cuvinte de revolta si justificare la un articol care iti arata cu simplitate modelul de decenta feminina?

      Apreciază

    • Maria said, on septembrie 19, 2013 at 10:20 pm

      cristina ,
      Nu ai dreptate .Daca te increzi prea mult in faptul ca Dumnezeu tot te iarta iar tu nu depui niciun efort sa pui capat pacatului sau sa traiesti dupa voia Domnului , este socotit a fi hula impotriva Duhului Sfant .
      Ce inseamna asta „daca il iubesti pe Dumnezeu si te rogi din suflet ” care suflet ? Daca acel suflet nu se poate lepada de lucrurile lumesti si de imbracamintea smintitoare ?Aceasta lipsa de vointa , este ne-iubire de
      Dumnezeu , pt ca te iubesti pe tine mai mult , comportandu-te asa cum iti place in lume sa te vada altii si sa te respecte , aprecieze , etc .
      Pui persoana ta , inaintea lui Dumnezeu .
      Spune clar in articol cum vrea Dumnezeu sa se imbrace femeile , iar tu te consolezi cu niste idei false si le mai spui si altora .
      Dumnezeu nu-i un „zbir care da cu biciul ” insa la Judecata ,” biciul” lui Dumnezeu , va fi simtit de cei care si-au facut voia si au smintit si pe altii .De multe ori acest „bici ” il simtim si aici cat traim .
      Este foarte constructiv acest subiect , citeste-l cu atentie .

      Apreciază

    • tataia said, on septembrie 19, 2013 at 10:38 pm

      Pai in cazul acesta poate nu ar trebui sa te angajezi in mediul corporate. Sau cumva jobul este mai important decit credinta? Sa te considere toti ciudata si habotnica….aia trebuie sa fie ultima ta grija…tu te angajezi doar acolo unde ti se acepta „ciudatenia” si „habotnicia”.

      Nu e cazul sa judeci tu care pacate sint marunte si care sint grele..stii tu vorba aceea cum ca cel mai cumplit pacat este acela al tau?

      Apreciază

      • Alexandru(Fulger) said, on septembrie 19, 2013 at 11:25 pm

        Vede-ti o femeie musulmana ce vesmant poarta , sunt acoperite de tot , deabea le vezi ochi , si asa merg si la biserica , si la servici. Noi crestini de ce nu putem sa ascultam cuvantul Sfintilor Parinti ?

        Apreciază

      • pcmouse said, on septembrie 19, 2013 at 11:42 pm

        pt ca probabil suntem indraciti unii din noi?

        Apreciază

    • pcmouse said, on septembrie 19, 2013 at 11:16 pm

      cristina esti sigura?ia uita-te aici si mai vb>http://www.ortodoxism.com/despre-spovedanie/indreptar-pentru-spovedanie-2.html

      Apreciază

    • mihai said, on septembrie 20, 2013 at 10:58 pm

      cristina nu vreau ca sa intru in polemici, insa cand mergi ca sa te angajezi undeva in zilele noastre, si ai trecut de varsta de aprox. 35 de ani efectiv ti se da cu flit, vorbesc aici in numele meu, majoritatea ”angajatorilor” stim ft. bine ceea ce ne cere la angajare si cu ce aberatii vin

      Apreciază

  3. IOAN said, on septembrie 19, 2013 at 8:52 pm

    femeile de azi se imbraca in moduri foarte desfranate…ele sunt provocatoare si atat de nerusinate ca orice copil si orice barbat le pofteste in ORICE SECUNDA LA DESFRAU….

    radioUL-TV-internetUL-telefonUL-smartOfhonul toate aparaturile astea AMPLIFICA RAUL DESFRANARII LA COTE DE NEIMAGINAT IN URMA CU 20 ANI….asadar sa nu ne miram de unde sunt atatea violuri, crime, etccc..

    PRIN MIJLOACELE ELECTRONICE DORESTE SATANA SA PARALIZEZE SUFLETESTE ORICE CRESTIN SI APOI SA-L TAMPEASCA DEFINITIV….

    Apreciază

  4. Rgogu said, on septembrie 19, 2013 at 8:55 pm

    Sfantul Paisie Aghioritul spune ca pantalonii la femeie determina o constiinta barbateasca despre lume. Si mai spune ca problema pantalonilor este una mult mai mare decat cea a baticului.

    Este o proorocie (mi se pare ca a Sfantului Efrem Sirul) care zice ca atunci cand va disparea rusinea femeilor, va veni sfarsitul. Si barbatii sunt cazuti in felul lor, dar acesta e un semn despre care ni s-a spus sa luam aminte. Barbatii au nerusinarea lor (care nu e mai mica decat a femeilor ), dar a femeilor este (in mod cert) si in modul de vestimentatie si de inzorzonare. Nerusinarea barbatilor nu se prea manifesta prin port si vestimentatie. Totusi, s-ar putea pune in balanta „parul femeii” cu „barba barbatului”. Dupa parerea mea, nu are drept de cuvant barbatul care isi rade fata, la discutia despre tunderea parului la femeie. Sfantul Apostol Pavel spune despre parul femeii ca acesta ii face cinste. Dar mai zice si despre cele ce nu vor sa poarte batic atunci sa se tunda. Deci femeile cu parul scurt pot sa nu poarte batic! Ne necinstim noi cu lucruri si mai mari decat acestea, dar bine ar fi sa le scoatem macar pe acestea care sunt mai mici si mai usor de basculat.

    Parerea mea e ca pantalonii sunt inzecit mai provocatori decat parul lung. Pantalonul pune in evidenta zone intime, parul ce pune in evidenta…? Pe mine personal nu ma ispiteste cu nimic parul 🙂 Totusi, in biserica,e mai frumos ca el sa fie acoperit, nicidecum fluturat sau pieptanat si mangaiat cu mana.

    Am uitat sa amintesc de inca o proorocie: „cand barbatii vor arata ca femeile, va veni sfarsitul”. Barbatul razandu-si fata se aseamana femeii, deci uite un pas si din partea barbatilor…

    Doamne ajuta!

    Apreciază

    • tataia said, on septembrie 19, 2013 at 10:46 pm

      Ce sa zic eu acum referitor la acest lucru? Evident din puntul de vedere al unui barbat… Cind eram adolescent nu voiam sa ma barbieresc. Parintii ma certau mereu pe tema aceasta….de fapt certurile erau interminabile. Probabil ar fi preferat sa ma vada cu parul lung decit nebarbierit. Iar eu, desi nu le aveam prea mult cu religia pe vremea aceea pe undeva simteam eu ca daca asa a lasat Dumnezeu ca barbatul sa aiba barba e bine sa o lasi la locul ei…

      In ziua de azi insa ma barbieresc de unul singur fara sa ma certe nimeni…si nu pentru a fi in rind cu lumea nic pentru a atrage femeile…ci pentru simplul motiv ca la ora actuala barba ma deranjeaza. Sau cel putin asa imi pare mie.

      Apreciază

    • aha said, on septembrie 20, 2013 at 8:49 pm

      cred ca se poate face raferire la faptul ca barbatii din ziua de azi deja incep sa se parfumeze mai rau decat o femeie, sa se epileze PESTE TOT…ssamd. nu cred ca se face referire la barba. nu sunt expert..dar eu asta vad. barbatul incepe sa aiba apucaturi de femeie!

      Doamne IIsuse Hristoase, milueste-ne pe noi, pacatosii!

      Apreciază

  5. amonmiss said, on septembrie 19, 2013 at 9:10 pm

    Am fost cuprinsa de pacatul asta de a judeca oamenii din Sfanta Biserica, uneori chiar imediat dupa ce m-am spovedit (unde am spus ca judec fratii, la serviciu ma fardez si vopsesc parul) si dupa ce am luat Sfanta Impartasanie. Priveam la multe femei, care, asa cum spune fratele Saccivs, veneau impodobite cu haine scumpe, bijuterii, fardate, capul descoperit, pantaloni – ba chiar am ras acasa, impreuna cu familia, de o femeie care a venit cu un coif-palarie in cap. Judecam in sinea mea, in loc sa fiu atenta la Sfanta Slujba. E de ras-plans. Lumea e cu cele lumesti, lumea nu te lasa a fi in Legea lui Dumnezeu. In Ziua de Inaltare, am fost la Sfanta slujba, impreuna cu fiica, imbracate in costum popular traditional ie si fota lunga. Numai preotul a apreciat gestul, spunand ca asa veneau bunicii nostrii la astfel de mari sarbatori. Lumea..e ca lumea…noi trebuie sa ne pazim ochii si gandul, ca de acolo porneste pacatul in suflet si trup.
    Se spune ca odata, doi calugari au vrut sa treaca peste un rau nu prea adanc, dar peste care nu se afla nici un pod. Pe mal, o tanara fata nu indraznea sa se incumete in lupta cu apa. Vazand-o, unul dintre calugari a luat-o in brate, a trecut-o pe celalalt mal, apoi si-a vazut mai departe de drum.
    Cel de-al doilea calugar nu i-a spus nimic, dar spre seara, cand au ajuns, in sfarsit, intre zidurile manastirii, a rabufnit:
    – Cum este posibil sa ridici in brate o fata, cand noi, calugarii, nu avem voie nici macar sa le privim ?
    Linistit, celalalt i-a raspuns:
    – Eu am lasat fata acolo, tu, insa, o mai porti si acum cu tine …
    „Dumnezeu nu se uita la binele ce l-ai facut si la cum arata acest bine, ci la intentia cu care l-ai facut.”

    Apreciază

    • studentperole said, on septembrie 20, 2013 at 9:36 am

      Foarte edificator exemplul cu calugarii, degeaba tot aruncam noi vina pe altii ca se imbraca asa si asa, daca noi nu suntem in putere sa ne pazim ochii nu suntem cu mult mai presus decat ei…

      Apreciază

      • saccsiv said, on septembrie 20, 2013 at 1:35 pm

        studentperole

        Cred ca n-ai inteles exemplul cu calugarii. Sa punem altfel problema:

        – un calugar nu are voie sa ia in brate o femeie

        – un calugar nu are voie sa se uite la o femeie goala

        – un calugar nu are voie sa ia in brate o femeie goala

        – un calugar are voie sa ia in brate o femeie goala ca s-o salveze (sa zicem incendiu sau orice situatie ce-i pune viata in pericol)? Sau s-o asiste la nastere. Sumedenie de astfel de exemple.

        Evident ca are voie, caci ce-i mai important?

        Asta nu insemana ca daca are voie intr-un asemenea caz, atunci am putea extinde o generalizare si sa inlaturam tot ceea ce au zis Sfintii Parinti despre monahi.

        Nu stiu daca m-am facut inteles. Sunt cazuri exceptionale. Putem face chiar o comparatie cu Botezeul. Stim de afundare, dar in anumite cazuri o poate face un simplu un mirean si doar picurandu-i apa.

        Apreciază

  6. mircea.v said, on septembrie 19, 2013 at 9:28 pm

    Predica a Sfantului Ioan Gura de Aur despre incaltaminte, lux, milostenie, educatia tinerilor, rostita in jurul anului 390.

    „ – Dar ce păcat este să porţi o încălţăminte frumoasă, strălucitoare, care vine bine pe picior? Poate fi numit acesta un păcat?
    – Vreţi să-i răspund aşa cum trebuie celui care vorbeşte aşa?
    Vreţi să-i arăt toată hidoşenia gândirii lui?
    Nu vă veţi supăra?
    Dar, mai bine spus, chiar dacă vă veţi supăra, nu-mi pasă. Voi sînteţi vinovaţi că vorbesc ca un nebun, voi toţi care nu socotiţi lucrul acesta păcat, voi care mă siliţi să mă năpustesc asupra luxului vostru.
    Haide, dar, să cercetăm şi să vedem ce mare este răul acesta!

    Câtă ocară, câtă batjocură nu meritaţi când vă brodaţi încălţămintea cu fire de mătase, cu care nu-i frumos să vă brodaţi nici hainele?
    Dacă dispreţuiţi spusele mele, ascultaţi glasul lui Pavel, care opreşte acestea cu multă asprime şi atunci veţi simţi batjocura.

    – Ce spune Pavel?
    „Femeile să nu se împodobească cu împletituri de păr sau cu aur sau cu mărgăritare sau cu haine scumpe”.

    De ce iertare mai poţi fi, oare, vrednic cînd Pavel nu îngăduie soţiei tale să poarte haine scumpe şi luxoase, iar tu întinzi luxul acesta şi la încălţăminte şi faci să se ostenească atâţia oameni ca tu să porţi luxul acesta plin de batjocură şi de ocară?
    Pentru aceste fire de mătase, pe care tu le iei şi le coşi pe încălţămintea ta, cu care împodobeşti pielea încălţămintei tale, se construiesc corăbii, se tocmesc vâslaşi, timonieri şi căpitani de corabie, se întind pânzele şi se porneşte în largul mării; oamenii îşi părăsesc soţiile, copiii şi patria; negustorul îşi încredinţează viaţa valurilor mării, se duce în ţări străine locuite de barbari, îndură o mulţime de primejdii.

    Poate fi, oare, o nebunie mai mare ca aceasta?
    În timpurile vechi nu era aşa! Bărbaţii se încălţau aşa cum se cade să se încalţe un bărbat! Dacă vom merge tot aşa mă tem că tinerii noştri cu timpul vor purta încălţăminte femeiască şi nu se vor ruşina! Şi mai grozav este că părinţii văd lucrul acesta şi nu se revoltă, ci-l socotesc indiferent.

    Vreţi să vă spun însă ceva mai grozav?
    Se cheltuiesc atîţia bani când printre noi sînt atâţia săraci!

    Vreţi să vă aduc în faţa voastră pe Hristos, mort de foame, gol, osîndit de toţi, înlănţuit?
    Nu meritaţi, oare, să vă trăznească Dumnezeu cînd nici nu-l băgaţi în seamă pe cel sărac, lipsit şi de hrana cea de toate zilele, iar voi vă împodobiţi cu atîta rîvnă încălţămintea?
    Hristos, cînd a dat porunci ucenicilor Săi, nu le-a îngăduit să aibă nici încălţăminte (Matei 10, 10); noi însă nu numai că nu vrem să umblăm cu picioarele goale, dar nici nu ne încălţăm cum trebuie să ne încălţăm.

    Poate fi, oare, o sluţenie mai mare ca aceasta?
    Poate fi o batjocură mai mare?
    Ca să împodobeşti pielea încălţămintei tale trebuie să ai suflet de femeie, să fii crud şi neomenos, să fii doritor de lux şi de lucruri fără de valoare.

    Cînd va mai putea să ia aminte la cele de neapărată trebuinţă un om care se ocupă cu aceste lucruri de prisos?
    Cînd va mai putea un tînăr ca acesta să se mai îngrijească de suflet sau să se gîndească că are suflet?
    Un om de nimic va fi omul care se vede silit să admire nişte lucruri ca acestea. Un om crud va fi omul care pentru acestea va trece cu vederea pe săraci.
    Un om lipsit de virtute va fi omul care-şi cheltuieşte cu acestea toată râvna sa.

    Cînd va mai putea să se uite la cer omul care se interesează de calitatea firelor de mătase, de strălucirea culorilor şi de florile brodate în pielea încălţămintei?
    Cînd va mai putea admira frumuseţea cerului omul care rămîne uimit de frumuseţea pielii încălţămintei sale şi se uită numai la picioare?
    Dumnezeu a întins cerul, a aprins soarele, ca să-ţi atragă spre înălţime privirile; tu, însă, la îndemnul diavolului, te sileşti să priveşti în jos şi la pămînt, cum fac porcii. Diavolul cel viclean a născocit schimonoseala aceasta ca să-ţi abată privirile de la frumuseţea cerului.
    Pentru aceasta te-a adus aici; iar Dumnezeu, Care-ţi arată cerul, este învins în sufletul tău de diavol, care ţi-arată pielea încălţămintei tale! Dar, mai bine spus, nu-ţi arată nici pielea – că şi pielea este opera lui Dumnezeu -, ci păcatul şi meseria pusă în slujba păcatului. Şi astfel tînărul, îndrăgostit de încălţămintea brodată cu fire de mătase, merge uitîndu-se în jos la pămînt, deşi a primit porunca să filozofeze despre cer! Se mandreste cu incaltamintea sa mai mult decat daca ar fi facut cine stie ce fapte de vitejie; cand iese in oras merge in varful picioarelor; este cuprins de griji si neplaceri zadarnice ca nu cumva sa i se murdareasca incaltamintea: iarna de noroi, vara de praf. Ce faci omule? Ai aruncat, cu nebunia aceasta, tot sufletul tau in noroi. Vezi ca este tarat pe jos si nu te uiti la el, dar ai grija de incaltamintea ta. Cunoaste odata rostul incaltamintei! Rusineaza-te de parerea ce ti-ai facut-o de rostul ei. Pentru aceasta a fost facuta incaltamintea, ca sa calci cu dansa glodul, noroiul si toata murdaria de pe jos! Daca nu vrei sa ti se murdareasca ghetele, atarna-ti-le de gat, sau pune-ti-le pe cap!
    Radeti cand ma auziti graind asa! Mie insa, imi vine sa plang de nebunia tinerilor acestora si de dragostea lor de lux. […]

    Se vede, dar, din aceasta ca un tanar ca acesta va fi zgarcit, josnic si lenes si va fi silit sa faca si multe alte pacate; va fi crud si iubitor de slava; si nimeni nu ma va contrazice; crud, pentru ca de dorul impodobirii pare ca nici nu vede pe sarac, ca isi impodobeste cu aur ghetele, dar trece cu vederea pe saracul lesinat de foame; iubitor de slava, pentru ca este invatat sa fie laudat de oameni chiar pentru toate fleacurile. […]

    Sa va spun, oare, si altele mai grozave decat acestea sau va sant de ajuns si acestea? Cred ca sant de ajuns. Trebuie, dar, sa-mi opresc aici cuvantul. Ca acestea le-am adresat celor care au totdeauna obiceiul sa spuna ca faptele osandite de mine nu sant cine stie ce pacate! Stiu ca multi tineri nici nu vor lua aminte la cuvintele mele, fiind imbatati de patima. Dar aceasta nu m-a facut sa tac. Parintii cu judecata si sanatosi la suflet vor putea, impotriva vointei copiilor lor, sa-i faca sa se imbrace si sa se incalte cum se cuvine. Sa nu spuna tatal: „Nu-i nimic aceasta!” sau: „Nu-i nimic aceea!” O astfel de judecata, da, o astfel de judecata a stricat totul. Ar trebui instruiti copiii nostri si in aceasta privinta!Sa-i facem sa fie, chiar in lucrurile mici, plini de cuviinta, mari la suflet, sa nu se uite la forma lucrurilor, ci la fondul lor; asa vor fi vrednici si in lucrurile mari. Ce este mai neinsemnat decat invatarea literelor alfabetului? Si totusi cu ajutorul lor ajung oratori, invatati, filozofi! Daca nu vor cunoaste literele nu vor cunoaste nici retorica, nici stiinta si nici filozofia!
    Cuvintele acestea nu le adresez numai tinerilor, ci si femeilor si fetelor. Si ele sant supuse, ca si tinerii, acelorasi pacate; ba cu cat mai mult fetelor, cu cat unei fecioare ii sta bine buna-cuviinta.
    Este timpul deci sa termin cuvantul cu o rugaciune. Rugati-va, dar, toti impreuna cu mine, ca mai cu seama tinerii Bisericii sa traiasca in buna-cuviinta si sa ajunga la batraneti cinstite. Ca nu este bine ca aceia care nu traiesc asa sa ajunga la batranete; dar pentru cei care traiesc in tinerete ca niste batrani, pentru aceia ma rog sa ajunga la adanci batraneti, sa fie parintii unor copii vrednici, sa bucure pe cei ce i-au nascut, dar mai inainte de toti pe Dumnezeu, Creatorul lor; sa alunge departe de ei orice boala sufleteasca, nu numai aceea cu privire la incaltaminte, nici numai aceea cu privire la haine, ci orice boala sufleteasca, orice pacat. Un tanar, de a carui educatie nu te ocupi este ca un pamant intelenit pe care cresc multi spini. Sa aruncam, dar, asupra tinerilor focul Sfantului Duh, sa ardem dorintele lor rele, sa intoarcem ogorul sufletului lor si sa-i facem gata de a primi samanta. Sa aratam lumii pe tinerii nostri mai cuminti si mai intelepti decat batranii paganilor. Atunci e lucru de mirare, cand cumintenia straluceste in viata tanarului! Daca esti cuminte la batranete, n-ai mare merit; varsta te ajuta sa fii cuminte! Minunat lucru este sa fii linistit in mijlocul valurilor, sa nu te arzi cand esti in cuptor, sa nu fii desfranat cand esti tanar. „

    Apreciază

  7. Aurora said, on septembrie 19, 2013 at 9:46 pm

    Tema imbracamintii este inepuizabila. Privesc cu bucurie la acele fete sfioase si cu capul acoperit, cu fuste lungi, adica imbracate cu buna-cuviinta din cap pana in picioare. Cand le vad la biserica asa smerite si rusinoase parca si de umbra lor ma duc cu gandul la fecioarele din vechime si zic in gandul meu ca mai exista fete cuminti si cu virtuti. Dar sunt putine aceste fapturi invesmantate in cumintenie… Din pacate suntem inconjurati de armate de femei in pantaloni, amazoane pregatite de razboi, de la taranci batrane care si-au uitat portul si rostul, pana la cele mai sofisticate ”doamne” din marile orase. Odata am numarat intrigata femeile in fusta pe traseul de la periferie pana in centrul Bucurestiului si va spun cu amaraciune ca am avut o ”recolta” foarte slaba : doar vreo 14. Va dati seama cat de mult s-a schimbat femeia ? Este o mutatie la nivelul mentalitatilor, credeti-ma, sunt tinere care mi-au marturisit ca nu au nici o fusta in sifonier, ci doar pantaloni ! Dar nu este singurul lucru rau, mai sunt si hainele cu cap de mort care sunt foarte purtate de tineri, si cele cu cruci , puse special de designeri ca sa duca la dasacralizarea simbolului crestin, insa cel mai mult ma intristez cand vad ca au explodat din nou pe piata tricourile, hanoracele si bluzele cu asa-zisul semn al pacii, cercul cu crucea rasturnata in interior. Tot satanica este si oja neagra pe unghii – care nu-si are rostul daca nu esti rockerita, nu joci in vreun spectacol macabru si nu esti emo. Am vazut oja neagra la femei cu stil ,imbracate in tinuta eleganta, chiar cu fusta si bluza decente, am vazut si la Paula Seling si la femei in varsta si la adolescente. Este de neinteles ce rost are oja neagra, caci nu este o gateala, ci o slutire. Daca si-ar daca cu rosu, roz, verde, albastru , orice culoare, ai zice ca sunt tinere si vor sa atraga privirile prin originalitate si printr-un simt accentuat al pastelului – mie imi plac ojele multicolore doar sa le privesc, nu sa le folosesc, caci mai degraba le percep ca pe vopselele din pictura – tempera, acuarela, dar in nici un caz nu mi se par bune sa ne dam cu ele pe maini. Dar sa revenim la TINUTA DE BAZA, PANTALONUL care a facut din Eva un altfel de Adam. Suntem contra, dar nu putem stopa ”flagelul” prin comentariile noastre. Educatia pro fusta/rochie se face din fasa, nu cand s-a marit copila si nu mai poti s-o tii sub control. Am intalnit odata o doamna pe strada care era de-o simplitate desavarsita si eleganta in acelasi timp, cu o fusta negra, lunga, croita impecabil, un pardesiu asemnator si cu un batic pe cap alb, din matase naturala care ii incadra minunat chipul aristocratic. De cum am vazut-o mi-am dat seama ca nu e genul care sa fi purtat vreodata pantaloni, nici chiar la munte. Asta banuiam eu, dar voiam sa mi se confirme. Mi-am luat inima in dinti si am intrebat-o de ce se imbraca asa frumos (feminin) si daca a purtat vreodata pantaloni. Nu era o persoana vorbareata, cred ca era mai mult interiorizata si probabil se ruga mult. Mi-a raspuns ca mama
    le-a imprimat ei si surorilor ei inca de mici sa poarte numai lucruri femeiesti, astfel incat nu au avut niciodata nici macar niste pantalonasi de pijama ! I-am multumit pentru ”interviu” si am plecat in drumul meu. Toata ziua m-am gandit la ea. Deci iata ca se poate !
    Vreau sa va relatez un lucru infricosator a propos de fusta. O prietena de-a mea preoteasa, a visat de trei ori ca i s-a spus sa poarte fusta. In primele doua dati se facea ca zbura spre vamile vazduhului imbracata doar pana la brau ( mai purtase uneori niste blugi pe timp de ploaie) si in vis murea de rusine ca nu avea cum sa-si acopere goliciunea (de fapt avea doar lenjerie intima, dar se rusina ca i se vedeau picioarele), iar in al treilea vis i s-a spus clar : „sa porti fusta !” Acum ii este frica sa mai imbrace pantaloni chiar si pe strada, nu numai la biserica. Eu as vrea sa subliniez un lucru : nu numai la biserica trebuie sa aratam ca niste femei, ci pretutindeni. Trebuie aruncati toti pantalonii din garderoba, caci poate ne prinde moartea in drum spre servici si ce vom raspunde atunci ? Cu tunsoarea iarasi e o problema. Ideal ar fi ca toate femeile sa purtam parul lung. Eu asa l-am purtat cam toata viata, dar dupa 50 de ani a inceput sa-mi cada masiv parul si a trebuit sa-l mai scurtez un pic. Merg la coafor periodic si mi-l tunde un pic in fata, dar port in contiunare un pic de coc la spate. Si baticul e nelipsit din geanta, poate imi iese in cale o biserica, dar daca apuc si 60 de ani as vrea sa nu mai umblu deloc cu capul descoperit, in semn de respect pentru Maica Domnului. As purta si acum ceva pe cap permanent, dar sufar de hiperhidroza, o boala care te face sa-ti fie cald tot timpul. Daca ne raportam la Maica Domnului si la sfinte nu ni se mai pare greu sa ne imbracam cum se cuvine. Se poate trai fara vopsea in par, fara tunsori scurte, baietesti, fara blugi, fara colanti, fara ruj pe buze, fara oje fara farduri, fara decolteuri adanci, fara toate aceste lucruri pierzatoare. Am auzit de pe la parinti induhovniciti ca la o femeie, intre a intra in biserica cu capul gol sau in pantaloni, primul ar fi o lipsa de smerenie fata de sfintii din icoane ,deci un pic de obraznicie, nepasare, dar al doilea, pantalonii sunt o mare uraciune inaintea Domnului pentru ca este o rasturnare a rostului de femeie, adica o travestire in ceea ce ea de fapt nu e. Hai sa zicem ca de fudule si superficiale ce suntem mai uitam broboada acasa, dar ce sa cautam noi in hainele barbatului ? Au ne-am nascut noi oare barbati ?

    Apreciază

    • Maria said, on septembrie 19, 2013 at 10:53 pm

      Adevarat , nu numai in biserica trebuie sa fim imbracati decent , ci in toate zilele oriunde mergem , sa fim aceeasi persoana si nu deghizata , dupa caz .
      Poti fi de o eleganta si curatenie desavarsita , in fusta lunga de culoare inchisa , cu un sacou frumos , pt vara sau pt toamna , esarfa in loc de batic , incaltaminte comoda si poti sa devii o persoana eleganta si decenta , ca exemplu pt alte femei .
      Intr-adevar , sunt inca fete tinere imbracate foarte frumos in biserica , in special la manastirea Trei Ierarhi din Iasi , parca sunt selectate si sunt de o frumusete cum stau la rugaciune fara sa se miste pana la terminarea slujbelor .Am fost in multe manastiri din Moldova si am vazut femeile de pe la satele de munte , venind la slujba , imbracate impecabil , din acest punct de vedere .
      Doar in orasele mari , se schimba lucrurile .Femeile intra in biserica , vara parca vin direct de la plaja .
      Nu au deloc bunul simt , iar daca vrei sa te folosesti de slujba , cauti un loc izolat , pui capul in pamant si stai asa pana se termina slujba , ca sa nu vezi ce-i in jurul tau , sau stai afara in curtea bisericii , ascuns dupa copaci .
      Cat despre pantaloni , daca ar fi pantaloni cu o croiala in stil clasic , nu ar fi atat de grav , insa , acum se poarta colantii , pantaloni stransi pe corp ceea ce inseamna tot una cu a veni dezbracata.

      Apreciază

      • Vranceanu said, on septembrie 20, 2013 at 12:00 am

        Da de ce trebuie sa fie imbracamintea sau fusta de culoare inchisa ? Scrie undeva in scripturi sau in canoane de culoare ? Daca e galbena sau alba e pacat, daca e neagra sau gri e de bine ?

        Apreciază

      • Maria said, on septembrie 20, 2013 at 12:42 am

        Vranceanu ,
        Nu-i obligat sa poarte femeia fusta de culoare neagra , insa culoarea neagra da o nota de eleganta si de smerenie in acelasi timp .Culorile tipatoare sunt tiganesti , poarta asiaticii , indienii si tigancile de la noi .
        Pot fi si alte culori , insa nu tipatoare , daca nu negru .Cine a zis ca negru este obligatoriu ?

        Apreciază

  8. Vranceanu said, on septembrie 19, 2013 at 9:48 pm

    Depinde cu ce ochi privesti. Daca ai ganduri pacatoase de desfranare, le poti avea si fata de o femeie imbracata cu haine lungi si cu broboada in cap. Daca esti curat, poti ramane asa si privind o femeie in pantaloni. Eu cred ca mai important, decat fusta lunga / scurta / pantaloni etc, este ce are acea femeie in suflet. Altfel riscam sa cadem in fariseism si sa nu ajungem la esenta lucrurilor, uitandu-ne doar la aparente.

    Apreciază

  9. Vranceanu said, on septembrie 19, 2013 at 10:00 pm

    Luca, 7:
    37. Şi iată era în cetate o femeie păcătoasă şi, aflând că şade la masă, în casa fariseului, a adus un alabastru cu mir.
    38. Şi, stând la spate, lângă picioarele Lui, plângând, a început să ude cu lacrimi picioarele Lui, şi cu părul capului ei le ştergea. Şi săruta picioarele Lui şi le ungea cu mir.
    39. Şi văzând, fariseul, care-L chemase, a zis în sine: Acesta, de-ar fi prooroc, ar şti cine e şi ce fel e femeia care se atinge de El, că este păcătoasă.
    40. Şi răspunzând, Iisus a zis către el: Simone, am să-ţi spun ceva. Învăţătorule, spune, zise el.
    41. Un cămătar avea doi datornici. Unul era dator cu cinci sute de dinari, iar celălalt cu cincizeci.
    42. Dar, neavând ei cu ce să plătească, i-a iertat pe amândoi. Deci, care dintre ei îl va iubi mai mult?
    43. Simon, răspunzând, a zis: Socotesc că acela căruia i-a iertat mai mult. Iar El i-a zis: Drept ai judecat.
    44. Şi întorcându-se către femeie, a zis lui Simon: Vezi pe femeia aceasta? Am intrat în casa ta şi apă pe picioare nu Mi-ai dat; ea însă, cu lacrimi, Mi-a udat picioarele şi le-a şters cu părul ei.
    45. Sărutare nu Mi-ai dat; ea însă de când am intrat, n-a încetat să-Mi sărute picioarele.
    46. Cu untdelemn capul Meu nu l-ai uns; ea însă cu mir Mi-a uns picioarele.
    47. De aceea îţi zic: Iertate sunt păcatele ei cele multe, căci mult a iubit. Iar cui se iartă puţin, puţin iubeşte.
    48. Şi a zis ei: Iertate îţi sunt păcatele.

    Apreciază

  10. bistosh said, on septembrie 19, 2013 at 10:10 pm

    „In biserica slavei tale stand, in cer ni se pare a sta..”
    „Cand vor invia din morti, nici nu se mai insoara , nici nu se mai marita, ci sunt ca ingerii in ceruri”, spune Mantuitorul …
    in biserica.. in timpul slujbei, sa fim ca ingerii in ceruri. iar noi trebuie sa ne intrebam, cand ne pregatim sa mergem la biserica.. oare vesmintele noastre ne ajuta, sau ne impiedica, sa fim ca ingerii? pt ca daca smintesti pe cel de langa tine, sa stii ca ingerii nu smintesc. ce greu e sa fi cumsecade in biserica…

    Apreciază

  11. ana said, on septembrie 19, 2013 at 10:12 pm

    Doamne ajuta! Am o rugaminte mare . Finului meu, care are patru ani, i-a murit tatal in aceasta seara intr-un accident cumplit. Puteti sa-mi recomandati sa citesc ceva despre cum ar trebui sa-i prezentam celui mic situatia? Multumesc. Dumnezeu sa-l ierte!

    Apreciază

    • Maria said, on septembrie 19, 2013 at 11:06 pm

      ana,
      Dumnezeu sa-l ierte , du-te la o manastire si pune-i un pomelnic pt 40 de zile , aprinde niste lumanari , apoi daca ai candiluta , aprinde-o si da-i ceva de pomana .
      Daca ai Acatistier , citeste niste acatiste , a Domnului nostru Iisus Hristos , Acoperamantul Maicii Domnului ,
      Sfantul Pantelimon , Sfantul Nectarie , Sfantul Spiridon , Sfantul Nicolae , Sfantul Ioan Rus .
      Are nevoie de multa milostenie si rugaciuni .

      Apreciază

      • danutza said, on septembrie 20, 2013 at 11:54 am

        Dumnezeu sa-l ierte! Trebuie cu multa delicatete sa ii spuneti baiatului ca nu il va vedea pe taticul lui. Cum s-a spus, e bine sa dai la un preot 40 de liturghii pt cel mort si ceva de pomana.

        Apreciază

      • Prahovean said, on septembrie 20, 2013 at 8:08 pm

        Trebuie pus Sărindar cât mai repede la mănăstire, adică „Cele 40 de Liturghii”, duci un pomelnic cu o oarece sumă de bani, ca la parastas, și grâu să facă monahii colivă. Ajută mult, este bine să prindă cât mai mult din cele 40 de liturghii făcute zilnic înainte de judecata particulară, la 40 de zile după moarte. Se poate pune Sărindar și după, dar recomandat cât mai repede înainte.

        Apreciază

    • Vranceanu said, on septembrie 19, 2013 at 11:17 pm

      Nu ii spuneti adevarul, mai bine spuneti-i ca a plecat intr-o calatorie mai lunga si se intoarce peste cateva luni… ceva de acest gen… Dumnezeu sa il ierte.

      Apreciază

    • Alexandru(Fulger) said, on septembrie 19, 2013 at 11:29 pm

      Dumnezeu sa-l ierte , si eu cand eram putin mai mare decat fiul dumneavoastra mi-a murit unchiul , eu aflasem ca a murit dar nu intelegeam moartea , mi se parea o calatorie , eu il tot asteptam sa se intoarca , nu credeam vesnica moartea.

      Apreciază

      • Alexandru(Fulger) said, on septembrie 20, 2013 at 10:53 am

        Iertare am scris fiul in loc de finul.

        Apreciază

    • minionita said, on septembrie 19, 2013 at 11:46 pm

      Dumnezeu sa il ierte. Copii, mai ales la varsta asta in general nu inteleg despre moarte. Puteti sa ii spuneti ca taticul lui a trebuit sa plece dar ca il iubeste in continuare, ca ar vrea sa o iubeasca pe mami si sa aiba grija de ea in locul lui.

      Apreciază

    • mircea.v said, on septembrie 19, 2013 at 11:55 pm

      ana,

      Parintele Paisie Aghioritul, in Cuvinte duhovnicesti vol4 – Viata de familie, care se gaseste pdf si pe net, are la sfarsit un scurt capitol despre tema mortii si cum trebuie tratat subiectul. Este de mare folos.

      un link mai rapid, nu e pdf
      http://archive.org/stream/PaisieAghioritul-ViataDeFamilie/PaisieAghioritul-ViataDeFamilie_djvu.txt
      incepand cu pag 273 (sant si note de subsol care deruteaza un pic, dar se citeste tot; sant vreo 40 de pagini)

      Dumnezeu sa-l ierte!

      Apreciază

    • mihai said, on septembrie 20, 2013 at 11:09 pm

      ana in primul rand copilasul fara unul din parinti va fi afectat psihic, nui poti ascunde faptul ca tatal lui a murit, oricum nu sant eu in masura ca sa dau sfaturi, insa parerea mea personala este ca acel copilas sa fie ajutat sa treaca peste traume de acest gen mergand cu el cat mai des la biserica, iar mama lui ar face bine sa nu asi mai refaca viata cu un alt barbat deoarece una este parintele natural si alta este unul vitreg, deoarece pe acesta din urma nu il doare de copilul altuia, sau al alteia dupa caz,

      Apreciază

  12. Aurora said, on septembrie 19, 2013 at 10:13 pm

    @Cristina
    Eu nu vreau sa cert pe nimeni, dar daca punem societatea mai presus de suflet, nu ne putem mantui. In definitiv societatea suntem si noi, deci putem sa-i imprimam si un alt ritm, un alt stil. De ce sa ne subordonam stilului creat de altii ? Tu cauti indreptatiri. Spui ca daca te imbraci ca la Biserica nu te mai angajeaza nimeni. Ca nu mai suntem pe vremea Mantuitorului. Eu iti spun : incearca ! Nu sefii te angajeaza intr-un post, ci Hristos insusi. Du-te nevopsita, nefardata, ci simpla, ca la Biserica. In loc de fard, da-ti cu putin mir pe frunte cand iesi din casa si sa vezi ce repede te va angaja ! El, angajatorul va vrea o fata serioasa si competenta in domeniu, nu o crainica tv. Prietena mea preoteasa lucra la o mare banca si i s-a cerut sa se imbrace ”office”, dar dupa cateva luni de tinuta impusa si multa munca peste program neplatita a renuntat la asa job. Simtea ca nu e locul ei acolo. Si-a pus nadejdea in Maica Domnului si a parasit acel loc plin de capcane. Sigur Preacurata va gasi o solutie pentru ea. Atat de mult o iubeste femeia aceasta pe Maica Domnului incat a renuntat si la servici, decat sa se departeze de ea. Cati dintre noi ar putea sa faca asa ceva ?

    Apreciază

    • Maria said, on septembrie 19, 2013 at 11:13 pm

      Este adevarat ce scrie , insa nu sunt cuvintele parintelui , nu-i apartin , nu-i stilul parintelui .

      Apreciază

      • Ioan Pelasgul said, on septembrie 20, 2013 at 1:27 am

        E o procarie ce scrie, nu e adeavarat, doar se folosesc de imaginea Parintelui.

        Apreciază

      • Prahovean said, on septembrie 20, 2013 at 8:11 pm

        Nu îi aparține textul, i s-a atribuit. Nu este totul adevărat ce scrie acolo, în acel text.

        Apreciază

      • Maria said, on septembrie 20, 2013 at 10:19 pm

        Nu am citit tot textul pentru ca am vazut ca-i o facatura , atribuind acest text parintelui Iustin .
        Cine oare indrazneste sa recurga la asemenea uraciuni , nu se teme de Dumnezeu ?

        Apreciază

  13. amonmiss said, on septembrie 19, 2013 at 10:31 pm

    Dumnezeu sa il ierte pe finul dumneavoastra, Ana! Grea intrebare, iar durerea provocata de cele citite blocheaza orice cuvant sau idee…

    Apreciază

  14. marcela said, on septembrie 19, 2013 at 10:52 pm

    pai ce mai stati la discutii?omorati femeia sau faceti-o musulmana, ca sa nu mai ispiteasca!bai, fiti voi tari si nu va lasati ispititi daca tot sunteti asa de drepti!ce aruncati vina pe femeie?de ce nu sunteti in stare sa rezistati ispitei?pt. ca sunteti, cumva, slabi?

    Apreciază

    • Alexandru(Fulger) said, on septembrie 19, 2013 at 11:41 pm

      Ai dreptate hai sa lasam femeia in bikini sa umble pe strada ar fi ceva normal chiar si iarna , deja in Canada au voie sa fie topless , mai e un pic si umbla in fundul gol.

      Hristos acuza pe bărbaţii “pofticioşi” de acelaşi păcat ca şi un notoriu curvar. Dar şi unele femei sunt vinovate fiindcă le oferă priveliştea care îi aprinde spre poftă. Dacă lor se pare, Mântuitorul nu le-a adresat nicio mustrare, să citească mai bine: ” Iar cine va sminti pe unul dintr-aceştia mici care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui să i se atârne de gât o piatră de moară şi să fie afundat în adâncul mării. Vai lumii, din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala” (Mt. 18, 6-7). Femeile şi bărbaţii care astfel sau în orice alt chip smintesc, fac un păcat aproape de neiertat.

      Apreciază

    • Cosmin said, on septembrie 20, 2013 at 12:51 am

      @ marcela

      Extraordinar de bine spus: „fiti voi tari si nu va lasati ispititi” !!!

      E un veritabil exercitiu de trezvie, deoarece nu e o ispita care vine doar de la lume(prin femeie), ci poate sa vina si de la trup si de la diavol sau de la toate trei in acelasi moment.

      Pentru un barbat, e poate cea mai grea abtinere, aproape de nerealizat dar nu imposibil.

      Barbatul e construit dpdv anatomic sa fie poligam, iar tresarirea ochilor atunci cand in campul vizual apare o persoana de sex opus, e un act reflex. Sa nu mai vorbim de cazurile cand persoana de sex opus afiseaza mai mult decat e normal. Si trebuie spus si acest lucru: cand femeia afiseaza mai mult decat e decent, acea femeie doreste sa obtina ceva, constient sau inconstient.

      Barbatul ce reuseste sa-si tina ochii inainte, fara sa-i lase sa lunece-n stanga si-n dreapta, poate sa afirme ca e tare inaintea pacatului.

      Postul si rugaciunea, psalmii si acatistele, vindeca si aceasta grea slabiciune, a barbatilor in general, dar e mult de lucrat. Trebuie doar determinare si sa constientizam mereu ca si poftirea-n gand e un pacat. Pentru ca dupa privit, vine si poftirea inimii, caci acestea doua merg mana-n mana.

      Doamne ajuta necredintei noastre!

      Apreciază

      • tataia said, on septembrie 20, 2013 at 11:41 am

        Cum naiba poti afirma atitea timpenii pe centimatru patrat? Barbatul este construit sa fie poligam? Si ma rog frumos cine l-a „construit” pe barbat? Nu cumva Dumnezeu? Iti garantez eu ca Dumnezeu l-a contruit pe barbat sa fie MONOGAM…faptul ca acesta nu este nu insemna nimic altceva decit ca a dat curs ispitelor diavolului.

        Si cred ca am mai avut discutia asta…cum sa fie imposibil sa te stapinesti? Daca pentru tine este imposibil pentru altii este foarte posibil! Asta nu le absolva in schimb in nici un fel pe femei de datoria de a se imbraca cuviincios! Cele care sustin ca este numai datoria barbatului sa se abtina evident sint niste feministe care au invatat ca au numai drepturi dar nu si raspunderi In schimb toate raspunderile trebuiesc aruncate numai si numai in circa barbatului!

        Deci: 1 Este de datoria babrbatului sa se abtina! Nu ma luati cu vrajeli ca nu se poate, ca barbatul este facut sa fie poligam, ca feromonii, ca alte balarii…Acestea nu sint nimic altceva decit vrajeli ale „stiintei” sataniste! Nu au nici o legatura cu realitatea!
        2. Este de datoria femeii sa se poarte cuviincios si sa nu ispiteasca! Si barbatii si femeile au indatoriri si responsabilitati! nu unii doar drepturi si altii doar raspunderi!

        Apreciază

    • mircea.v said, on septembrie 20, 2013 at 1:13 am

      Sf Ioan Gura de Aur considera ca femeile trebuie sa inceteze sa-si arate decolteurile, fiindca e un atentat impotriva barbatilor care le privesc:

      „Vad in atentatul vostru un lucru ingrozitor si ticalos pe care nu-l presupune nici macar crima celui care otraveste sau cea a asasinului. Caci asasinul si cel care otraveste nu distrug decat trupul semenului lor, in timp ce aceste femei ii distrug sufletul. Voi aduceti moartea pentru chipul lui Dumnezeu.”

      Apreciază

  15. blue said, on septembrie 19, 2013 at 10:52 pm

    Sunt doar cârpe. Neimportante pentru suflet. Menite doar sa ne protejeze de intemperii, soare şi frig. Oricine le deturneaza acest scop iniţial cade în păcat, fie că e femeie plina de mândrie pentru admiraţia pe care o stârneşte, fie că-i bărbat ce priveşte cu dorinţă ceea ce nu-i aparţine. Să nu judecăm oamenii după haină, că ambalajul e găunos şi înşelător.

    Apreciază

  16. bistosh said, on septembrie 19, 2013 at 11:21 pm

    ii puteti spune ca tatal lui s-a dus la Doamne Doamne. si cand o sa creasca mai mare o sa-l intalneasca din nou.
    importanta este educatia pe care o primeste de acum in colo.. pe masura ce creste.. sa-i cititi carti pt educatia copiilor.. scrise in Adevarul Absolut, Ortodox.. nu baliverne itsybitsy pt copii. o carte pe care o recomand, cat si pt cei mari: Randunica sau copila Maicii Domnului de Vasile Marcu. nu prezinta tot felul de tehnici psihologice… dar ne invata importanta rugaciunii pt cei trecuti in viata de dincolo. mai ales din partea lor a copiilor, si cu ce inima ar putea un copil sa dea pomelnicul la altar.. foarte folositoare cartea.
    Dumnezeu sa-l ierte…

    Apreciază

  17. minionita said, on septembrie 19, 2013 at 11:36 pm

    Eu a o nelamurire la acest articol, chiar e vorba despre pantaloni si par? Nu e vorba mai degraba de travestiti? La urma urmei au fost epoci in care nici barbatii nu purtau pantaloni iar femeile purtau lenjerie intima in forma de pantaloni si nimeni nu spunea nimic. Din punctul de vedere al unei femei, pentru un barbat e simplu sa vorbeasca.
    Nu toti pantalonii sunt indecenti si nu toate femeile se imbraca in pantaloni sau isi taie parul ca sa ia ochii barbatilor.
    In principiu, o fusta care arata picioarele nu e OK. Daca e larga se ridica atunci cand bate vantul sau cobori scarile la metrou, daca e stramta iti pune silueta in relief si eventual trebuie sa o ridici tu cand vrei sa urci in tramvai. Daca e pana la glezne ori ti-o ridici ori calci pe ea cand vrei sa urci sau ti-o calca toata lumea cand cobori(vorbesc din experienta). Iarna, daca e zapada mare, fusta lunga e sublima iar fusta scurta, daca bate vantul si mai ai si ceva probleme de-ale fetelor, e sanatate curata. Sigur, poti purta cizme pana deasupra genunchilor care nu atrag deloc atentia barbatilor.
    Vara, cand sunt caldurile alea caniculare, daca ai tendinta sa transpiri, parul lung e o tortura. La mine e asa de rau ca imi vine sa ma rad in cap. Si daca mai ai si ceva probleme cu el …

    Apreciază

    • Maria said, on septembrie 20, 2013 at 12:16 am

      minionita,
      Parul lung se poate prinde intr-o clama saui impleti , ca sa nu mori de cald .Iar fusta poate fi nici larga sa ti-o urce vantul in cap si nici stramta sa te impiedici cand pasesti .
      De ce ai ales extremele si nu calea de mijloc ?
      Am purtat si eu pantaloni , (oricum niciodata in biserica ), dar de cativa ani , cand ma duceam des la manastirile din Moldova , am inteles ca-i mare pacat si am pus capat acestei vestimentatii in lume . Mai port prin casa la treaba sau in gradina , pt ca te impiedici in fuste cand ai multa treaba , insa nu mai mult .

      Apreciază

      • minionita said, on septembrie 20, 2013 at 2:16 am

        Eu vorbesc din perspectiva cuiva cu anumite probleme de sanatate. Chiar si dupa ce m-am tuns, asta vara ma trezeam cu parul de la ceafa ud de parca tocmai m-as fi spalat. Asta ca sa nu vorbesc de cum se simte, cum arata sau cum miroase ori ca daca te speli si vrei sa il usuci fara foen transpiri ca la balamuc. Medicina clasica ridica din umeri. Am luat o perioada salvie insa nu prea s-a vazut nimic. Singurul lucru care a avut efect ( spectaculos as putea sa zic ) a fost un remediu homeopat insa cum intre timp m-am lamurit ce e homeopatia, aceasta varianta cade.
        Ca femeie, probabil stii ca unele suntem foarte sensibile la frig iar pe altele in anumite circumstante ne salveaza doar o pereche sanatoasa de blugi grosi si negri.
        Problema e ca o femeie care vrea sa se puna in evidenta o face purtand sau nu pantaloni. Dar sa bagi toate femeile in aceeasi galeata daca poarta pantaloni chiar daca o fac din motive practice sau de sanatate nu mi se mai pare OK. Mai ales ca uneori pantalonii de dama au modele si sunt facuti din materiale pe care un barbat nu le-ar purta niciodata.

        Apreciază

      • tataia said, on septembrie 20, 2013 at 9:32 am

        Se pot discuta multe aici…dar se pare ca nu s-a inteles un lucru. Faptul ca femeia poarta pantaloni nu este pacat numai din cauza faptului ca ispiteste….este mai mult de atit. Femeia imbracata in pantaloni incepe sa aibe alta perspectiva asupra vietii, incepe sa fie mai barbatoasa…imbracamintea feminina o face sa fie constienta mereu de faptul ca este FEMEIE…

        Si da, pantalonii de dama sint facuti special sa se muleze pe corpul femeii, au modele, inflorituri, floricele etc. Sint creati SPECIAL pentru a ispiti…ar mai fi varianta ca femeile sa poarte pantaloni barbatesti, barbatesti…croiti special pentru barbati. Acestia ar arata mai repede a „sac” si nu ar complimenta deloc trupul femeii…dar unu la mina..eu nu cred ca am vazut vreo femeie care sa poarte pantaloni barbatesti si doi la mina….este uriciune din motivul pe care l-am afirmat la puntul anterior.

        Apreciază

  18. ana said, on septembrie 19, 2013 at 11:56 pm

    Va multumesc tuturor celor care mi-ati raspuns. Va fi greu, Ionut, finul meu, dormea cu tatal in camera iar mama lui intr-o camera alaturata cu celalalt copil care are doar 3 luni. Ma gandeam ca pe undeva, prin cartile pe care le-ati mai citit , ati intalnit ceva sfaturi date de sfinti sau parinti induhhovniciti cu privire la o astfel de problema. Opiniile psihologilor difera foarte mult unele de altele; unii spun ca e bine sa le spunem copiilor adevarul si sa-i lasam sa participe la inmormantare, altii dimpotriva. Eu maine am sa merg la ei, si cum mama, vaduva, e in stare de soc, nu stiu daca s-a gandit cineva la ceea ce simte cel mic si la nevoile sale. de aceea as fi vrut sa fiu putin pregatita pentru intalnirea dureroasa de maine.
    Sa ne dea Dumnezeu tuturor puterea sa ne rupem de lumea asta ca sa ne putem pregati sufletele pentru „plecare”, caci uite asa, cand ne asteptam mai putin moartea poate veni. Si cine va suferi mai mult decat noi, crestinii, care desi am stiut, n-am facut toate cele de folos pt mantuire.
    Dumnezeu sa ne ierte, si sa ne ajute pe toti sa punem inceput bun!

    Apreciază

    • mircea.v said, on septembrie 20, 2013 at 12:21 am

      ana,

      In acelasi volum (vezi raspunsul de mai sus), la pagina 134 este tratata exact pr asta

      Apreciază

    • mircea.v said, on septembrie 20, 2013 at 12:25 am

      Copiii orfani

      -Părinte, dacă tatăl unor copii a murit, este bine

      pentru ei să- 1 vadă mort?

      -Este mai bine să nu-1 vadă. Vezi, dacă unui om

      mare încerci să-i spui cu grijă despre moartea

      vreunui

      apropiat de al său, cu cât mai mult copiilor.

      -Dar până la ce vârstă să le ascundem aceasta?

      -Depinde şi de ce fel de copil este.

      -La mormântul lui îi putem duce?

      -Da, la mormânt îi pot duce şi le pot spune: „Tatăl

      vostru a plecat de aici în cer. Dacă sunteţi cuminţi,

      va veni din cer să vă vadă”. Mi-aduc aminte că atunci
      când a murit bunica mea, părinţii mei m-au dus la casa

      unor cunoscuţi ca să nu văd înmormântarea şi să nu aflu

      căa murit. îmi găseau tot felul de jocuri ca să mă

      distrez.

      Eu râdeam, iar aceia plângeau. Când m-am

      întors acasă întrebam: „Unde este bunica?”. „O să vină”,

      îmi răspundeau. Eu o aşteptam pe bunica, dar după

      câtva timp am aflat că murise. Nu-i ajută pe copii să

      vadă moarte pe persoanele lor iubite.

      Apreciază

    • Maria said, on septembrie 20, 2013 at 12:31 am

      ana,
      Este extrem de dureros sa ramana fara tata doi copilasi de 4 si respectiv doar trei luni .Aproape ca m-am blocat si nu pot merge la culcare la aceasta ora .Cand aud de accidente , se invarte totul in jurul meu si nu ma simt bine .
      Dumnezeu insa , pe tot omul il intareste in astfel de pierderi , pt ca numai El poate face acest lucru .
      Noi oamenii , doar suntem alaturi cu o vorba de consolare , cu o rugaciune catre Dumnezeu de iertare , insa cel care a parasit aceasta viata , intr-o moarte naprasnica , are nevoie imediat de rugaciuni , pomelnice pt adormiti , multa pomana la saraci , parastase , pt ca el singur nu se mai poate ajuta , doar cei ramasi ai lui credinciosi , ii pot purta de randuiala , au aceasta posibilitate , aici cat sunt in viata .De copii va avea Bunul Dumnezeu grija si de mama lor , iar tu ca si nas ai datoria sa le fii ca o mama , de fapt esti parinte duhovnicesc .
      Dumnezeu sa-l ierte !

      Apreciază

    • cosminmatiu said, on septembrie 20, 2013 at 8:35 am

      @ ana
      in fiecare duminica sa il treci la Sfanta Liturghie la morti pe cel decedat caci mare ajutor ii vei da

      Apreciază

  19. Vranceanu said, on septembrie 20, 2013 at 12:08 am

    Toata discutia de mai sus, iertati-ma, este ridicula. Se discuta numai in extreme, ca si ncum nu exista decat ori: indecent, provocator, ori: habotnic, in negru si pana in pamant. Eu cred ca cine are un pic de minte si bun gust si bun simt si educatie, poate gasi o formula potrivita, care sa fie si agreabila, si decenta in acelasi timp, cuviincioasa dar nu terna si mohorata. Mai departe tine de ce are fiecare in minte cand priveste o femeie. Daca eu sunt slab si ma uit cu ganduri desfranate la o femeie, este problema mea nu a ei. Pot avea aceste ganduri fata de orice femeie indiferent cum se imbraca.

    Apreciază

  20. MarcuB said, on septembrie 20, 2013 at 12:16 am

    Papa Francisc: Biserica NU ARE DREPTUL de a se amesteca în viaţa HOMOSEXUALILOR

    http://www.realitatea.net/papa-francisc-biserica-nu-are-dreptul-de-a-se-amesteca-in-viata-homosexualilor_1274307.html

    Apreciază

    • Vranceanu said, on septembrie 20, 2013 at 2:57 am

      Asta cu adevarat e satanist. Mai bine vorbim despre asta, e un subiect mai serios si mai important…..

      Apreciază

  21. oarecare said, on septembrie 20, 2013 at 12:44 am

    „Pantalonii la femei – mult mai grav ca lipsa de basma la rugăciune.” – Părintele Arsenie Boca

    Apreciază

    • blue said, on septembrie 20, 2013 at 11:34 am

      La Prislop, la intrarea în mânăstire, se distribuie gratuit fuste pentru femei şi pantaloni lungi pentru bărbaţi. care sunt înapoiaţi la ieşire. Părintele a fost foarte strict în această privinţă; E de lăudat că se păstrează obiceiul după atâta timp.
      Şi totuşi, hainele sunt doar nişte lucruri lipsite de importanţă. Deşertăciune. Ispită. Le acordăm mult mai multă atenţie decât s-ar cuveni. Oamenii trebuie privţti în suflet. Cu ce sunt acoperiţi are importanţă doar în măsura în care sunt expuşi în mod periculos la soare sau frig. Restul e detaliu inutil menit să ne învrăjbească social.

      Apreciază

      • Maria said, on septembrie 20, 2013 at 3:22 pm

        La manastirile din Grecia , nu intra nimeni imbracat indecent . Femeilor li se da fuste lungi , iar barbatilor (turisti ) daca sunt imbracati in pantalon scurt , li se da halate . Iar in fata multor biserici din oras , sta politia la usa de la intrare si nu permite intrarea acestor imbracati indecent . Am vazut asta cu ochii mei , la mine n-a fost cazul , pt ca aveam fusta lunda si esarfa pe cap .
        blue,
        Spui asa : Si totusi , hainele sunt doar niste lucruri lipsite de importanta ”
        Eu iti spun ca nu-i asa .Citeste lucrarile parintelui si marelui duhovnic Nicodim Mandita , care pune un deosebit accent pe aceasta chestiune si nu cred ca-l vei contrazice , apoi sa stii ca dupa felul cum se imbraca cineva , il cunosti , acesta aratandu-si „cartea lui de vizita „.
        Noi trebuie sa placem mai intai lui Dumnezeu si nu lumii .
        Si la noi in tara sunt respectate aceste randuieli cu imbracamintea , chiar scrie pe usa de la intrare cum sa intram in manastire din punct de vedere al tinutei cat si cu telefoanele mobile inchise .
        In tinuta sunt avizate femeile in mod special .

        Apreciază

      • blue said, on septembrie 20, 2013 at 5:28 pm

        @Maria
        Dacă observi cu atenţie comentariile, fiecare monologhează în felul lui. M-am întrebat de ce nu se înfiripă comunicări reale între creştini cu privire la acest subiect. În afară de unul care se intreabă dacă să le dea sau nu drumul femeilor în bikini pe stradă şi încă cineva care ridică în slăvi mahomedanismul, religia ce bagă femeile în cuşcă şi le ţine o viaţă sclave acolo, restul dintre comentatori par a vorbi fiecare pe o altă limbă. Mai sus spui şi tu ceva de „eleganţă”. Întreb şi eu: ce e aia? Mie mi se pare că sună a modă. Eleganţa, moda, sunt concepte sociale sau virusuri cum prefer eu să le spun ce nu au nicio treabă cu credinţa. Sunt creştine care n-au bani de o bucată de pâine, darmite de o fustă elegantă în ton cu moda sau cu cerinţele cucoanelor din biserică. Ce zici? Cum le priveşte Dumnezeu pe acestea? Poate au doar o pereche de pantaloni de căpătat şi, cu un banuţ în plus aflat în buzunar preferă să cumpere la copii o pâine. E de condamnat? Poate că altele sunt împiedicate de cei din familie să meargă la biserică şi atunci ar da de bănuit dacă s-ar îmbraca altfel ca de obicei. Tu, când mergi la biserică, o faci ca să te rogi sau ca să judeci hainele altora? Bărbaţii, când merg la biserică, o fac sa participe la slujbă sau să măsoare fustele femeilor? Fiecare se îmbracă dupa cum îl duce capul dar mai ales dupa posibilităţi. Singurul în măsură să judece şi să impuna restricţii în biserică este preotul. La Prislop sunt reguli stricte şi lumea le respectă. Dar în alte părţi nu sunt. Biserica este locul unde vin oamenii cu pacate. Pe aceia îi doreşte Hristos înapoi şi dacă o femeie uşoară îmbracată indecent trece pe lângă biserică, aude slujba se simte nevoia sa intre, cine suntem noi s-o împiedicăm?
        Insist să spun că felul cum se „ambalează” un om n-are nicio legatură cu cartea lui de vizită. Ceea ce-l defineşte ca şi creştin sunt credinţa şi faptele bune. Restul e clevetire şi e păcat.

        Apreciază

  22. Vranceanu said, on septembrie 20, 2013 at 3:18 am

    Eu as vrea sa vad ca femeile care se imbraca precum niste sfinte, sunt sfinte si in interior, in suflet, nu umerase de haine cernite care ascund patimi urate. Prefer o femeie imbracata normal (nici in negru, nici tipator, nici habotnic, nici provocator) care cel putin isi acordeaza aspectul exterior cu nivelul duhovnicesc interior, decat pe una care arata ca o monahie dar in suflet are uratenie. Mi se pare mai cinstit.

    Apreciază

    • danutza said, on septembrie 20, 2013 at 12:14 pm

      Corect. E plina bsierica de babe imbracate in negru, in fuste, cu broboade, care sporovaiesc in biserica si blesteama pe strada.
      Cred ca important este scopul pentru care te imbraci cum te imbraci. Poti sa iti pui in cap sa smintesti barbati si in fusta fiind. Eu nu pot purta fusta de cand incepe sezonul rece, dar am pantaloni decenti pe care ii asortez cu bluze lungi.
      Acum, cred ca se exagereaza un pic, pt ca toata lumea ar vrea sa respecte ceea ce spun parintii despre imbracaminte si podoabe, dar realitatea e alta. daca eu, care intru in contact zilnic cu multi oameni, as merge la serviciu cu batic pe cap, nefardata, cu fuste lungi, neepilata sau mai stiu eu cum, as muri de foame, si eu si cei care depind de mine, pt ca nu as mai reusi sa vand nimic. Conteaza imaginea pe care o ai si, din pacate, multi te judeca dupa cum arati. Cred ca un stil sobru, decent, nu il supara pe Dumnezeu, chiar daca ai un cercel in ureche sau un pantalon pe tine.Desigur ca atunci cand mergi la biserica, trebuie sa renunti la orice zorzoane. Pe de o parte, e si vina preotilor, pt ca nu atrag atentia femeilor care intra in biserica necuviincios imbracate.
      Cred ca mai degraba pe Dumnezeu il supara indecenta din sufletele noastre, nemilostenia, ura, rautatea, mandria si judecarea aproapelui. Stim teoretic, dar cu practica stam mai rau.
      Cati dintre cei de aici care se grabesc sa spuna ca asa trebuie sa fie imbracata o femeie, pun pret pe faptele de milostenie?? Cati si-au ales o partenera de viata imbracata asa cum s-a scris aici??
      Cred ca e f actuala pilda cu barna si cu paiul.
      Apoi, de ce se arunca vina doar pe femei? De ce barbatii trebuie sa se sminteasca uitandu-se la o femeie?? Sa-si infraneze poftele si gandurile urate.Daca fiecare si-ar vedea de ale lui, de familie sau de treburile personale, n-ar mai avea timp de ganduri aiurea.

      Apreciază

      • Vranceanu said, on septembrie 20, 2013 at 1:44 pm

        Sf Apostol Pavel spune ca femeile trebuie sa aiba capul acoperit „cand se roaga sau prorocesc”, deci in biserica sau la rugaciune, NU PE STRADA ! Este o ineptie sa spui ca o crestina trebuie sa umble cu capul acoperit musai pe strada, atunci, si barbatii crestini ar trebui sa umble mereu cu capul descoperit !
        Pentru cei care ii admirati pe musulmani – mai informati-va cum sunt tratate femeile de islamul fundamentalist, si care e statutul femeii in anumite tari arabe. Mie mi se pare oribil felul in care umbla imbracate.

        Apreciază

      • Maria said, on septembrie 20, 2013 at 3:48 pm

        danutza,
        Dar aici nu-i vorba de babele care se imbraca in negru si sporovaiesc in biserica toata slujba , acelea pot sa se imbrace si in costum de baie ca tot nu se uita nimeni la ele , doar ca sa rada sau sa le puna pe youtube,
        aici este vorba de femeile tinere care se imbraca provocator si nu tin cont de decenta nici pe strada nici in biserica .
        Dar ,fardata si cu cercei ,este din punctul meu de vedere , revoltator pt o ortodoxa devotata credintei .
        Chiar si intr-o manastire daca intri poponotata , smintesti calugarii si e pacat de moarte , arzi in focul iadului .
        Pt ca nu se poate ca unul din ei cel putin sa se uite cu jind la acea femeie fardata sau machiata , cum se intampla foarte des , vara cand se viziteaza manastirile .Vorbesc la modul general .
        Preotii n-au vina , uite eu am asistat la o discutie intr-o manastire unde un calugar i-a zis uneia care avea un decolteu exagerat , preotul i-a zis sa se imbrace cuviincios , iar ea a raspuns cu obraznicie asa :
        „Parinte , dar n-ai altceva de facut decat sa te uiti la sanii mei ?”Parintele respectiv , a plecat spunand ca niciodata nu va mai spune unei femei , chiar daca ar veni dezbracate complet .
        Eu toate concediile mele le fac pe la manastiri de ani de zile si vad multe cazuri , la fata locului .
        Persoanele care erau de fata , au luat-o la mustrari , intr-un mod civilizat , iar toti ne-am folosit din acel incident , renuntand la podoabele dracesti , pt care sufletul dupa ce iese din trup , nu va putea trece de vama 22 a sulemenirilor .
        Orice femeie crestina ortodoxa , trebuie sa cunoasca acestea .

        Apreciază

  23. crestinul ortodox said, on septembrie 20, 2013 at 7:28 am

    Avem aici Cuvantul Unui Preot Adevarat si Sfant Marturisitor ce ne spune despre femeia imbracata in pantalon in Sfanta BISERICA pe strada , la servici ce-i data anatema asemeni femeia sulemenita care este blasfemie sau chiar „o papusa ” in mainile dracilor
    Sa Luam Aminte ca tot ce trebuia spus s-a cam spus si Vor Sta ACESTEA Marturie ca au fost Spuse , inaintea Dreptului Judecator
    amin.

    Apreciază

    • Vranceanu said, on septembrie 20, 2013 at 1:47 pm

      E exagerat.
      Am dat mai sus un citat din Evanghelie, Mantuitorul nu s-a scarbuit de desfgranata care, nu numai ca avea capul descoperit, dar i-a sters picioarele cu parul ei si i-a sarutat picioarele, si Hristos nu a gonit-o, nu a fost dezgustat, a lasat-o sa faca asta, ba chiar i-a luat apararea in fata gazdei care avea ganduri urate contra ei ! Dumnezeu se bucura cand un suflet pacatos se intaorce la el, nu se nocupa de bazmale si pantaloni !

      Apreciază

      • Maria said, on septembrie 20, 2013 at 7:05 pm

        Vranceanu,
        Nu amesteca merele cu perele , desfranata amintita in Evanghelie , reprezinta lumea pacatoasa pt care Mantuitorul s-a jertfit , asta nu tine loc de argument in a disculpa femeile care se imbraca indecent , contrazicand invataturile Sfintilor Apostoli , rspectiv Sfantul Apostol Pavel , care in Epistolele sale spune clar ca: „Din porunca Domnului va vorbesc eu voua „. De aici , incep toate invataturile Sfintilor Parinti si Sfinti ai Bisericii , la acest capitol , iar Sfantul Vasile cel Mare , este foarte sever la smintelile produse de femei , in biserici si manastiri , precum si in lume .Nu am acum la indemana cartea in care scrie ce spune Sfantul Vasile legat de aceasta problema .

        Apreciază

      • Vranceanu said, on septembrie 20, 2013 at 9:22 pm

        Maria – Domnul a spus „Pe cel care vine la Mine nu-l voi scoate afara” si „bolnavii au nevoie de doctor nu cei sanatosi” deci daca un pacatos intra in biserica imbracat nepotrivit, din nesimtire sau ca sa isi bata joc, trebuei atentionat si invatat, dar daca intra asa din nestiinta fiindca este cine stie in ce stare sufleteasca si il cauta pe Dumnezeu, iar vreun zelos incepe sa ii faca observatii, legate de hainele lui, omul acela, barbat sau femeie, foaret proibabil va iesi din biserica scarbit. Si mare pacat face cel care il determina sa plece.

        Apreciază

  24. […] pe Zelist.ro care sunt cele mai comentate articole de azi de pe bloguri – printre care e unul de pe blogul lui Saccsiv. Și cu ocazia asta am ajuns la concluzia că Saccsiv e genul de om pe care dacă l-aș întâlni, […]

    Apreciază

    • saccsiv said, on septembrie 20, 2013 at 2:31 pm

      Iata cum isi incheie aceasta Roxana Malina Chirila articolul ce mi l-a dedicat:

      Prefer să stau cu tipii care întorc privirea pe stradă cele trei secunde și îmi șoptesc, „Uite o roșcată mișto!” Sunt mai normali la cap. Ne uităm împreună la roșcata cea mișto, eventual și la tipul cu părul lung (ce? am și eu preferințele mele) și pe urmă ne vedem în continuare de viețile noastre în care avem prea multe chestii interesante de făcut ca să ne luptăm cu ispite la fiecare pas și să fim frustrați că ele tot apar.

      Mi-e milă de creștinii ăștia care trebuie să se tot ferească și să reziste tentațiilor. Par foarte stresați.

      Edificatoare sunt si blogurile ce le indica in dreapta.

      Apreciază

    • roxanamchirila said, on septembrie 20, 2013 at 2:56 pm

      Normal că blogurile sunt edificatoare! Sunt de părere că femeia poate fi exploatată și prin trimitere la cratiță, și prin trimitere la dansat la bară. Desigur, sunt două tipuri diferite de abuz împotriva femeilor, dar niciunul nu e în regulă.

      Și, evident, îmi plac și blogurile celor care au ceva de zis despre scris/calculatoare.

      Apreciază

      • saccsiv said, on septembrie 20, 2013 at 3:02 pm

        roxanamchirila

        Ma refeream la cele de la rubrica „Legat de MISA”.

        Apreciază

      • Roxana Chirilă said, on septembrie 20, 2013 at 3:08 pm

        Și eu, în prima parte a comentariului. E și blogul amicului Mihai Rapcea, care e trecut și în blogroll-ul de aici, printre ele. Și cel al lui MahaShakti, care combate MISA de ceva vreme. Șamd.

        Faptul că sunt legate de MISA nu înseamnă că sunt *pentru* MISA.

        Apreciază

      • saccsiv said, on septembrie 20, 2013 at 3:21 pm

        Roxana Chirilă

        Mihai Rapcea nu e trecut aici la blogroll ci la categorii.

        Ele nu sunt pentru MISA, dar tu esti pentru yoga. Gresesc?

        Apreciază

      • Roxana Chirilă said, on septembrie 20, 2013 at 3:30 pm

        @saccsiv

        Sunt ceea ce cei de la MISA numesc „anti-MISA”.

        Apreciază

      • Roxana Chirilă said, on septembrie 20, 2013 at 3:38 pm

        @saccsiv

        Dacă întrebarea e dacă sunt pentru yoga ca practică în afara MISA, atunci răspunsul e că n-am nimic cu ea. Cum n-am nici cu creștinismul în general, atunci când nu arată cu degetul spre alții și încearcă să-și impună punctele de vedere asupra celor care nu sunt creștini practicanți. Nu sunt nici împotriva islamismului în general, deși îmi pare rău pentru femeile care nu pot să își atingă potențialul (așa cum vor ele) pentru că se închid în casă și renunță la educație. Nu sunt nici împotriva budismului.

        Depinde cum faci ceea ce faci, în cele din urmă.

        Apreciază

      • Vranceanu said, on septembrie 20, 2013 at 9:18 pm

        Roxana Chirila, adevarul este unul singur, si acela este Iisus Hristos. Nu pot exista mai multe adevaruri. Iar acest pamant romanesc este de 2000 de ani crestin, nu budist sau altceva. Sigur, fiecare are libertatea sa aleaga ce doreste…

        Apreciază

    • Vranceanu said, on septembrie 20, 2013 at 3:04 pm

      Am citit. Prin ultima ei fraza, „Mi-e milă de creștinii ăștia care trebuie să se tot ferească și să reziste tentațiilor. Par foarte stresați.” dovedeste ca nu a inteles prea multe dimn crestinism. Intr-adevar, se poate spune ca e greu sa rezistam ispitelor, fiindca ele sunt la tot pasul, fiindca diavolul e peste tot, „racnind ca un leu si cautand pe cine sa inghita”, iar Sf Antonie a vazut cursele vrajmasului peste tot pamantul intinse si a gandit ‘oare cine se poate mantui” tocmai fiindca dupa ce le-a vazut, i s-a parut imposibil m(Domnul i-a aratat ca nu e imposibil). Vreau sa spun ca intr-un fel, asa e, crestinul e stresat si trebuie sa fie atent mereu, fiindca lumea asta este a diavolului (asta ii spune diavolul Domnului cand cauta sa il ispiteasca, si Iisus nu il contrazice). Prin urmare, in lumea asta nu prea poti fi relaxat. Dar poti avea pace – e altceva.
      Doar ca ispitele sunt multe si mult mai subtile decat imaginea pantalonilor unei femei 🙂 Dar pentru cineva slab, intr-adevar, si asta e o ispita. In Pateric se povesteste ca un calugar stergea de pe nisip urmele picioarelor goale (talpilor) unei femei, „ca nu cumva sa le vada vreun frate mai slab si sa cada in ispita”, sunt multe cazuri din astea, chiar avva Arsenie daca nu ma insel ii spune unei fecioare nobile care l-a vizitat, „ma rod lui dumnezeu sa stearga pomenirea ta din inima mea”. parerea mea este ca sunt stiluri diferite, unii sunt mai aspri, mai rigurosi cu astfel de chestiuni, altii altfel. De vina e si moda vremurilor noastre, niciodata in istorie, poate cu rarissime exceptii, fustele femeilor nu au fost atat de scurte cum sunt dupa prinmul razboi mondial incoace. Deci inainte de anii 20, rochiile si fustele erau de obicei pana in pamant sau pana la glezne. Cand dupa revolutia franceza a venit moda care imita antichitatea, se considera ca o mare indrazneala ca unei femei rochia ii arata glezna ! Ce ar zice azi ? dar daca moda a fost asa, in schimb ispitele si pacatul curviei a existat dintotdeauna, ceea ce ne arata ca nu hainele sunt primele de vina. Dar e adevarat ca si acestea contrubuie la sporirea ispitei. Cred ca in toate trebui sa exsite mai degraba o cale de mijloc, fara exagerari, o dreapta socoteala, sa nu se exagereze nici intr-o directie imbracandu-se femeile provocator, nici in cealalta, adoptand un stil habotnic si neatragator. Tot in pateric spune „toate cele peste masura sunt ale dracilor’.

      Apreciază

      • Emanuel said, on septembrie 21, 2013 at 11:17 am

        Curvie, avort, masturbare, nerusinare, ca in ziua de azi nu a fost niciodata, si vai si de cei prin care vine ispita, nu doar de cei care cad in ispite. Ce va fi cu o femeie care umbla cu haine ispititoare pe strada ( numai zic de biserica ), daca ea se va face complice la caderea unuia in curvie, sau malahie. Un pantalon care arata picioarele ca si cum ar fi goale, este, zic eu, un pacat destul de mare. Acuma, treaba lor, nu judec eu, dar sincer sa fiu, mi-e mila de ele ca ce vor zice cand vor vedea la Judecata ca au smintit mii de barbati pe strada ? Sa smintesti un barbat e una, sa smintesti mii e altceva. Eu zic, ca normal e ca femeia sa nu isi arate formele decat sotului in privat, asta e normal si asa ar fi bine. Iar cele care aduc ca argumente ca societatea nu le primeste la servici daca nu arata indecent, ar fi bine sa ia in calcul si faptul ca cei care te judeca astfel sunt de fapt oameni ( atata barbati cat si femei ) care cu siguranta se masturbeaza gandindu-se la cel forme au mai vazut, care curvesc cu cine apuca, si e plina lumea pana la refuz in ziua de azi de curvie si malahie. Si de femei imbracate indecent, dar si de barbati care poftesc ce nu au dreptul sa pofteasca. Si inca ceva : astea sunt printre cele mai importante motive pentru care lumea nu vine la credinta, poftele.
        Sa nu te duci cu batic la servici e una ( asta as intelege – baticul semnifica ascultarea fata de barbat, dar ce fel de barbati sunt pe strada sau la servici ? ), dar sa te duci cu pantaloni care sa iti arate toate formele e altceva. Sa zicem ca un barbat credincios nu s-ar uita la acea femeie, dar sutele de barbati necredinciosi ce vor face ? Si a sminti pe altii e tot un pacat. E adevarat ca acei barbati oricum vor pacatui, ca au unde sa se uite dupa femei indecente, dar macar tu daca tii la mantuirea ta, femeie crestina, nu participa la pacatul lor.
        Eu nu cred ca o femeie in fusta lunga este data afara de la servici, si cred ca atata lucru ( adica cum ma imbrac eu ) poate orice femeie sa impuna celor din jur, daca are curaj ( adica in loc sa aiba o barbatie fizica prin pantaloni sa aiba mai degraba o barbatie sufleteasca prin curajul marturisirii – si va vedea ca doar inceputul e mai greu ). Are dreptul sa nu fie judecata. Si daca se comporta frumos in societate, nu cred ca va fi judecata prea aspru de cei necredinciosi, indiferent cum se imbraca. Atat doar, ca probabil nu va putea sa reprezinte o atractie pentru cei necredinciosi, si care prefera sa inceapa relatii cu femei care arata ” bine „. Va avea sansa sa atraga mai degraba barbati credinciosi, oameni de biserica. Dar si asta e tot un lucru bun, caci previne o viata nefericita alaturi de un barbat necredincios. Adica va ajunge acolo unde trebuie.

        Apreciază

      • Maria said, on septembrie 21, 2013 at 3:45 pm

        Emanuel,
        Foarte bine ai pus problema .
        Asadar esti doamna si nu domn ?Este important in aceasta dezbatere .

        Apreciază

      • Emanuel said, on septembrie 21, 2013 at 6:18 pm

        🙂
        De ce ai tras concluzia ca as fi doamna ? Ma faci sa rad … Nu sunt doamna, dar nici ” domn ” nu prea ma simt. Domnii sunt directorii de firme … Probabil ai tras concluzia asta pentru ca am vorbit in mesaj ca si cum as fi femeie, dar nu sunt.

        Apreciază

      • Maria said, on septembrie 22, 2013 at 3:44 pm

        Emanuel,
        Scuze , ca am dedus din comentariul tau ca de fapt ai fi doamna , pt ca ai scris asa :
        „Eu nu cred ca o femeie in fusta lunga este data afara de la servici si cred ca atata lucru (adica cum ma imbrac eu )poate orice femeie …….”
        Se intampla cand nu toate nickurile corespund celor doua genuri , iar in unele cazuri , mai sunt si scapari , intr-un anumit context din fraza , involuntar vointei .

        Apreciază

  25. minionita said, on septembrie 21, 2013 at 2:03 am

    Roxana Chirila, nu trebuie sa iti fie mila de crestini pentru ca a rezista tentatiei e o chestiune de alegere, il alegem pe Iisus pentru ca e dorinta noastra, nu din obligatie. Daca opresti un adult care nu are notiuni de igiena sa mannce de pe jos o sa spuna ca ii incalci dreptul la libertate si ca esti stresat ca nu mananci si tu de pe jos. Dar tu stii ca mancand de pe jos te poti imbolnavi grav si e alegerea ta sa nu o faci si sa incerci sa il protejezi si pe altul. Igiena noastra se refera la sanatatea spirituala a omului.
    „Uite ce roscata misto!” inseamna de fapt la un barbat: daca femeia asta ar fi disponibila in acest moment as face sex cu ea fara sa imi pese cum o cheama, cum gandeste, poate fara sa ma gandesc ca mi-ar putea transmite o boala cum e sida sau ca din asta poate rezulta un copil. Probabil ca si cainii care se imperecheaza in mijlocul strazii au o mentalitate asemanatoare. Fara afectiune, fara apropriere, fara intelegere, fara sa iti pese cum e sau ce gandeste despre tine.

    Apreciază

  26. amonmiss said, on septembrie 21, 2013 at 8:57 am

    Consider ca tema prezentata de Saccsiv este clara, batuta in cuie si nu suporta adaptari, modelari, aglutinari, omisiuni, adaugiri, intrucat, atat in Vechiul Testament, cat si in Noul Testament scrie CLAR, pe intelesul tuturor (nu trebuie ca omul sa fie ortodox imbunatatit ca sa inteleaga talcuri), despre problema hainelor ce le purtam. Daca unii frati vor sa readapteze cuvintele, pentru o ortodoxie lumeasca, sa-si dea invataturi dupa pofta inimii, e problema fiecaruia (problema de ordin interior!). Important este sa mergem la fiecare Sfanta Slujba, fara sa judecam fratii, sa ascultam cuvintele si sa le pricepem sensul,sa aducem cantari Domnului nostru, Miresei Domnului, iar cu timpul, treptat, Tatal Ceresc ne va descoperii Adevarul. Invatarea este in trepte, numai sa fie corect aleasa scara (sa nu coteasca spre in jos). Pace tuturor!

    Apreciază

    • crestinul ortodox said, on septembrie 21, 2013 at 12:36 pm

      IMPORTANT e sa Stim pentru ce Mergem la SFANTA BISERICA
      si
      Important este sa ne intoarcem de acolo cu HRISTOS in ale noastre inimi
      si nu din nou cu dracii , patimile care ne stapinesc … ca altfel degeaba ne irosim timpul
      amin.

      Apreciază

  27. Ion Roman Popescu said, on septembrie 21, 2013 at 12:22 pm

    Marea majoritate a orasenilor considera ca mersul la Biserica este o meteahna a batranetilor. Asa ca ei traiesc de-a valma pana la 55-65 de ani .. cand or vedea ei cum dreg busuiocul fata de Parohie si Dumnezeu. Nu toti mai apuca insa.

    Apreciază

    • crestinul ortodox said, on septembrie 21, 2013 at 12:45 pm

      dac’ar sti orice om ca HRISTOS astazi bate la usa inimii sale si depinde de acesta daca ii va deschide sau nu caci DOMNUL IISUS HRISTOS se va aseza cu noi la masa si Mare BUCURIE si LUMINA are sa fie la casa acelui om binecuvantat
      de nu va deschide … atunci acel blestemat va deschide la alt domn al intunericului si al minciunii usa inimii sale apoi fiu si rob al intunericului si tatalui minciunii se va numi caci acestuia i-a deschis usa si il va sluji
      De asta ,
      astazi daca putem a ne intoarce inima catre HRISTOS sa facem astazi si nu maine ca maine… poate sa nu mai fie acel „maine ”
      DOAMNE AJUTA spre LUMINA Cea ADEVARATA caci Tu esti Calea Adevarul si Viata
      pentru ca si noi sa fim LUMINA din LUMINA ADEVARATA
      amin.

      Apreciază

  28. Vranceanu said, on septembrie 21, 2013 at 2:02 pm

    Ar trebui publicat un articol despre baticul de pe cap, vad ca toata lumea ii da cu baticul.
    Sf Pavel spune ca femeia trebuie sa aiba capul acoperit cand se roaga. Capul acoperit inseamna si palarie, caciula, bereta, basca, nu neaparat batic. Cand se roaga inseamna in biserica si acasa la rugaciune. Nicidecum pe strada.
    Si apropo, moda baticelor a aparut in anii 50, cand s-a instaurat comunismul. De unde inainte lumea era eleganta, comunismul a impus femeilor batice si barbatilor sepci/berete. Palariile erau considerate „burgheze”.

    Apreciază

  29. Maria said, on septembrie 21, 2013 at 3:41 pm

    Vranceanu
    Ia uite-te la icoana Maicii Domnului si la alte icoane ale Sfintelor femei , sa vezi daca vreo una , poarta palarie,
    bereta , basca , etc . Cum vezi sfintele in icoane , asa trebuie sa poarte si femeile , asa purtau si in acele vremuri ale inceputului Crestinismului , asa se poarta si azi .Batic sau esarfe .
    Am vazut „cucoane ” cu palarie in biserica , care nu se puteau inchina la icoane si saruta icoanele , din cauza borului palariei sau cozorocului , pe care le tinea cu mana sa nu le cada de pe cap , sau sa ajunga cu buzele la icoana , ceea ce este destul de jenant , batjocoritor pana la urma .
    Palariile burgheze sunt purtate de femeile casei regale ale Marii Britanii , s-a vazut la ultima nunta din familia regala toate doamnele participante aveau niste palarii , care mai de care mai sofisticate , unele semanau cu niste cuiburi de berze cu tot cu pui .

    Apreciază

    • Vranceanu said, on septembrie 21, 2013 at 5:15 pm

      Maria, in icoane vad si barbati imbracati cu mantie, sfinti militari (Sf Gheorghe, Sf Dumitru) imbracati in armuri, nu vad niciun barbat in costum, sa inteleg ca ar trebui sa ne imbracam toti ca in antichitate ?
      Sf Apostol nu spune cu ce anume sa fie acoperit capul, spune sa fie acoperit. Cu ce anume, tine de epoca, cultura, moda, clasa sociala, obiceiurile fiecarui popor, regiune geografica si asa mai departe. Si in antichitate, nu sunt toti imbracati nla fel, sfintii nimparati bizantini, Constantin, Elena, Irina, sunt imbracati imparateste, cu coroana, cercei femeile (da !), bijuterii, aur, militarii altfel, oamenii simpli altfel, mirenii intr-un fel, dupa moda timpului lor, calugarii in altfel.
      De ce nu putem vedea esentialul si ne ocupam oare de fleacuri…… ? Eu cred ca crestinismul inseamna mai mult decat barba, batic, haine lungi si negre……

      Apreciază

      • Emanuel said, on septembrie 22, 2013 at 9:48 pm

        Poti purta bijuterii si aur pe tine, si sa traiesti alaturi de cel care mananca din gunoi si nu are unde se spala ? Asta e dovada ca firea omeneasca e nepasatoare fata de suferinta celorlalti. Si este extrem de grav.
        Ce spune rugaciunea : bogatii au saracit si au flamanzit, iar cei ce-l cauta pe Domnul nu se vor satura de tot binele. Deci bogatii sunt saraci, saraci in cele spirituale, si nu il cauta pe Dumnezeu, dupa cum cred ei. Bogatia inseamna moarte spirituala.

        Apreciază

  30. amonmiss said, on septembrie 21, 2013 at 4:51 pm

    :)))))) ….chiar asa, tot felul de coifuri :)))

    Apreciază

  31. crestinul ortodox said, on septembrie 21, 2013 at 11:09 pm

    din ce stiu
    la Judecata de apoi femeile ce nu au purtat acoperamint asupra capului precum MAICA DOMNULUI si vor spune ca nu am putut …vor fi aratate mahomedancele ca marturie ca asa cum sunt in neadevar sau in paganism , au umblat cu acoperamint asupra capului …
    Judecata Adevarata va fi a lui DUMNEZEU
    ” Cine Nu Cinsteste pe MAICA Mea nici pe MINE nu ma Cinsteste ” si a Cinsti pe MAICA DOMNULUI inseamna ca femeie fiind trebuie a-ti acoperi capul …
    trebuie a-ti acoperi capul cum se cuvine dupa cum arata Chipul MAICII DOMNULUI si nu dupa moda inventata de necuratu …
    pentru ca Ce este de la DUMNEZEU Va Fi si va Sta in picioare dar ce este de la necuratu va pieri ca si cum nu ar fi fost vreodata

    Apreciază

    • crestinul ortodox said, on septembrie 21, 2013 at 11:16 pm

      iar preotesele ce nu poarta acoperamint asupra capului aspru vor fi judecate si judecata lor aparte va fi precum si cea preotilor Caci aspru Vor fi Cercetati pentru orice fel de de a se imbraca , de a se purta …ca exemplu au fost demn de urmat pentru popor sau sminteala au fost pentru popor si la iad suflete au aruncat
      ” vai de cel prin care va veni sminteala ca mai bine ii este lui a-si lega o piatra de moara de gat si in mare a se arunca ”
      amin.

      Apreciază

  32. Maria said, on septembrie 22, 2013 at 3:26 pm

    Prin preotese vine sminteala intre femei foarte mult .
    Cunosc preotese care vin in biserica de ani de zile , imbracate in pantaloni , unele mai tinere chiar mulati pe corp , de basma nici nu se mai vorbeste , cu cercei , inele , machiate , cu parul vopsit , iar de eleganta si de haine din cele mai scumpe sunt pe locul intai .
    Nu ne putem ascunde de adevar , pt ca se vede si este trist ca s-a schimbat radical comportamentul acestor femei , care ar trebui sa fie exemplu in lumea crestina , ele fiind neveste de preot si nu de carciumar .
    Gasesc vina cea mare a preotului pt ca „nu stie sa-si chiverniseasca a sa casa „, in aceasta privinta .
    Insa mai dureros este , ceea ce vedem atunci cand acestea participa la Hirotonia preotilor (barbatii lor ), cand vin imbracate , ca pentru un recital la Teatru National , si nu intr-o biserica la Sfanta Liturghie , acolo unde Duhul Sfant , trebuie ca coboare din Cer la Hirotonie , peste acel viitor preot ., in care toti crestinii trebuie sa stea in genunchi cu capul plecat , la rugaciunea specifica a ierarhului .Preotesele , n-au nicio treaba , stau cu buchetele de flori in mana , asteapta sa se termine mai repede rugaciunea , in genunchi nu se aseaza pt ca-si strica toaletele , etc .
    Am vazut acestea de zeci si zeci de ori si mi-am format o parere , am zis ,Doamne , lumineaza-le mintea .

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.