SACCSIV – blog ortodox

„RAZBOI INTRU CUVANT” resping ideologia, modul de organizare si metodele MISCARII LEGIONARE. Marii duhovnici au fost de alta parere. Ca si in cazul cipurilor …

Posted in MISCAREA LEGIONARA, RAZBOI INTRU CUVANT by saccsiv on septembrie 9, 2013

   Iata ce putem citi in articolul http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2013/09/09/site-ul-neoliberal-in-linie-dreapta-manipuleaza-josnic-si-grosier-cu-privire-la-orientarea-razboi-intru-cuvant/:

nu am fost, nu suntem si nu vom fi nici legionari si nici neolegionari, deoarece am respins, respingem si vom respinge nu doar modul de organizare, dar si ideologia legionara si metodele sale. De altfel, este arhicunoscuta dusmania pe care ne-o poarta aceste grupuscule extremisto-isterice. 

Despre noi si orientarea noastra se poate citi, vizibil, aici: http://www.razbointrucuvant.ro/about/

Suntem crestini si atat. Nu suntem nici de dreapta, nici de stanga si categoric ne distantam de orice extremism.

Comentariu saccsiv:

   Stiam, dar cred ca e prima data cand o exprima clar si raspicat. Si e bine s-o stie cat mai multi.

   Pentru cititorii mai incepatori ai blogului saccsiv, preiau din articolul Minunea prin care a luat nastere Miscarea Legionara. Marii duhovnici ai Romaniei despre legionari si Capitan cateva din spusele marilor duhovnici despre Miscarea Legionara:

Parintele Justin Parvu

Despre Corneliu Zelea Codreanu si Legiunea Arhanghelului Mihail, istoricii nostri mai vechi sau unii mai noi au avut grija sa denatureze adevarul. Au facut-o cu un scop: generatiile care le-au urmat (sau vor urma) sa nu stie adevarata istorie a romanilor. Nu s-a scris “fara ura si partinire”, asa cum ar trebui sa o faca adevaratii istorici.

Corneliu Zelea Codreanu a fost inca din timpul vietii sale o legenda, iar moartea sa, care a fost o jertfa – “cea mai scumpa dintre nunti”, cum spunea cantecul legionar, a facut ca proiectarea sa mitica sa capete o deosebita profunzime. Corneliu Zelea Codreanu si Miscarea Legionara au fost insa si o realitate care apartine istoriei romanilor. N-o putem neglija si trebuie sa o intelegem. Mai mult, Corneliu Zelea Codreanu a intrat intr-un panteon al mitologiei romanesti, unde trebuia demult sa-si afle locul.

Ma bucura faptul ca se studiaza acest fenomen si marturiile noastre, ale celor care mai traiesc, putini intr-adevar, pot ajuta la descrierea unei istorii care n-a beneficiat pana nu demult decat de un singur fel de prezentare, bineinteles, negativa. Caci cei care au scris erau dusmanii miscarii, cei carora le era frica de ea si ma mira faptul ca inca le mai este, astazi cand tinerii din “Fratiile de Cruce” de la sfarsitul anilor ’30 sunt octogenari sau nanogenari. Sunt tot mai putini astazi dintre cei care au trait acele vremuri si au crezut in biruinta legionara si marturia lor nu trebuie sa se piarda.

Tinerii legionari erau credinciosi si au crezut in rolul crestin al Miscarii. Dupa ani sau chiar zeci de ani de temnita grea, multi dintre supravietuitori s-au indreptat catre manastiri. Aici si-au aflat linistea, loc de rugaciune, nevointa si curatenie. Candva, Codreanu gandea ca ultim mijloc, retragerea in munti, caci de veacuri, romanul a primit lupta in munti si codri. Astazi, muntele si manastirile sale raman doar locurile unde romanul lucreaza pentru mantuire. Pentru mantuirea neamului nostru. Aceasta este lupta noastra.

Parintele Arsenie Papacioc

Nu putem gandi Miscarea Legionara fara voia lui Dumnezeu; deci a fost voia lui Dumnezeu chiar daca a plecat de la niste cauze materiale istorice.

Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa

Tinand cont de cati martiri a dat, cred ca a fost de la Dumnezeu, dar oameni fiind, au facut si greseli.

Parintele Dumitu Staniloae

Corneliu Codreanu era si el o figura foarte interesanta; si atragea ca si Arsenie Boca: avea ceva atractiv, ceva puternic asa; acelasi spirit hotarat si sigur; alegea o cale si gata; mergea pe ea. Impresionau amandoi prin forma lor hotarata de a fi. Era un dar al lor. Cred ca e o oarecare asemanare intre ei, parca erau o piatra, o stanca. Eu n-am avut aceasta exactitate de a defini lucrurile, m-am leganat asa, in cunoasterea adevarului. Eu am pus foarte mult pret pe iubire, pe blandete, pe bunatate, pe valorile Treimii; scrisul meu a atras – e adevarat, dar ca persoana n-am exercitat aceasta atractie pe care o exercitau Codreanu sau Arsenie Boca, si nu stiu cum e mai bine… Am fost solicitat dupa ’90 de niste tineri sa scriu ceva despre Ion Mota: eu cred ca Mota care era baiatul protopopului din Orastie era foarte crestin; si el s-a dus intr-adevar ca sa apere Occidentul de comunism. Pe Marin nu l-am cunoscut. (interviu, revista Scara, nr. 7).

Parintele Arsenie Boca despre sfintenia Miscarii si a lui Corneliu Codreanu

„Am fost tinut la securitate sase saptamani. Cu parintele Arsenie discutam numai cand ne gaseam singuri. Restul timpului fie ca ascultam discutiile din camera, fie ca ma duceam cu gandul departe.

Intr-o zi se intampla sa ramanem amandoi in camera. Parintele Arsenie atunci imi spune: „Daca ar fi trait Capitanul ce lucruri frumoase am fi facut noi…”. Altadata imi spune: „Sa stii ca Legiunea nu va invinge pana nu se va completa numarul de legionari in cer”. Asta ar insemna sa moara toate generatiile din 1927 pana in 2000. Ar trebui sa treaca 60-80 de ani. Ar insemna sa nu mai traiasca nici un legionar din zilele noastre.

Dumnezeu va avea grija sa ramana si samanta pe pamant”, imi raspunde parintele Arsenie. A fost ultima discutie cu parintele Arsenie. Pe mine m-au luat si m-au dus la Penitenciar. M-au bagat singur intr-o celula la etajul trei, complet izolat de ceilalti legionari. (Fragment din manuscrisul lui Mircea Puscasu, fost detinut politic, legionar).

Ion Gavrila Ogoranu in „Brazii se frang, dar nu se indoiesc”, vol. 3, reda marturisirea facuta de mitropolitul Antonie Plamadeala chiar langa crucea de la manastirea Sambata:

„Marturisesc acum, lucru ce nu l-am facut niciodata, urmatoarea intamplare: eram prin 1947 in chilia parintelui Arsenie, care se dezbracase pana la brau sa se spele; pe pieptul parintelui atarna o cruce care avea si o garda legionara pe ea. M-am speriat si l-am intrebat:

– Parinte, nu ti-e teama sa porti un asemenea obiect primejdios?
– O am de la Corneliu Codreanu, el mi-a daruit-o”.

Parintele Ilarion Felea

Nu am facut politica si nu sunt legionar, dar vorbesc ca preot: Miscarea legionara va birui sigur, caci:

1. a cucerit tinerimea tarii
2. are un cap care stie ce vrea si e ascultat
3. are la temelia ei adevarul, credinta si dragostea crestina si impotriva acestora nu avem nicio putere.

Monahul Athanasie Stefanescu spunea despre idealurile si “omul nou” pe care il dorea Corneliu Codreanu ca baza a “Romaniei legionare”:

Telul final nu este viata, ci Invierea. Invierea neamurilor in numele Mantui-torului nostru Iisus Hristos. Neamul este, deci, o entitate care-si prelungeste viata si dincolo de pamant. Neamurile sunt realitati si in lumea cealalta, nu numai in lumea aceasta. Acest student(Corneliu Zelea Codreanu) a indrumat generatia lui avand ca arhetip pe Hristos. Lupta a fost grea, acerba, cerand sacrificii pentru credinta lor in Dumnezeu si neamul romanesc, tineretul a fost supus la un experiment unic in lume, cunoscut sub numele de experimentul Pitesti, unde toti au fost prabusiti ca asa era reteta. Dar in fata lui Dumnezeu nu conteaza caderile, ci ridicarile. Preotul Calciu a fost unul dintre acestia. Generatia acestui student, in verde imbracata si la icoane inchinata, a fost martirizata cum n-au fost decat crestinii din primele secole. Din randurile ei ridicandu-se pe treptele cele mai inalte ale eroismului si chiar sfinteniei. Daca in iuresul luptei au fost si greseli, sa nu se uite ca una este individul cu instincte morbide, care ucide dragul de a ucide si alta  este individul care lupta in numele cetatii si al tarii, care a fost dintodeauna declarat erou.

extras din cartea Realitatea unui mit: Corneliu Zelea Codreanu

IPS Bartolomeu Anania

Marturisesc insa ca in “Fratia de Cruce” din Seminar nu se facea politica, nici antisemitism, ci doar educatie, si ca nu am avut de invatat decat lucruri bune: iubire de Dumnezeu, de neam si de patrie, corectitudine, disciplina in munca, cultivarea adevarului, respect pentru avutul public, spirit de sacrificiu.

   Comentariu saccsiv:

Asta legat de legionari. Referitor la formularea lor „Suntem crestini si atat. Nu suntem nici de dreapta, nici de stanga”, ea n-are noima. Caci daca esti crestin si nationalist (sau poate ca nu sunt nationalisti?) atunci indubitabil esti de dreapta. Neinteresant daca intr-un partid sau nu, intr-o organizatie sau nu. Nu conteaza daca esti sau nu inregimentat politic. Sau poate n-au inteles ce-i cu dreapta asta si atunci sunt dispus sa le explic cat mai pe larg.

Cititi va rog si:

MARTIRIUL LEGIONAREI NICOLETA NICOLESCU – torturata, violata si apoi arsa de vie la crematoriul din Bucuresti

22 septembrie 1939: Martiriul a trei legionari. Doi impuscati si unul ars de viu in crematoriu …

Iata si exemple din tabara opusa:

Ieromonahul FIRMILIAN GHERASIM face precizari: „NU AM NICI UN MOTIV DE RESPECT PENTRU LEGIONARI”

„Historia” ATACA MISCAREA LEGIONARA: „Asasinatele legionare au afectat circa 2/3 dintre romani si 1/3 dintre evrei” …

Iata motivele pentru care „Elie Wiesel” se opune acordarii parintelui Justin Parvu a titlului de cetatean de onoare al orasului Baia Sprie

Trist cu razboinicii astia. Sa ne amintim si de ceea ce declarau acum 3 ani referitor la lupta anti cip:

Pe calea asta noi insa nu vom merge [ …] oricate comunicate, poze si clipuri cu duhovnici s-ar posta. 

Poate isi vor reveni. Sper. Cred insa ca mai degraba iar ma vor ataca furibund, cu „argumente” fara nici o legatura cu tema, care-i simpla: ei au zis ceva despre Miscarea Legionara, iar marii duhovnici altceva. Astept atacurile la persoana …

40 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. nimeni said, on septembrie 9, 2013 at 8:18 pm

    Stefan cel mare a omorat gramezi de turci si tot sfant e. Chiar daca a ucis.

    Apreciază

  2. Vranceanu said, on septembrie 9, 2013 at 8:19 pm

    Este trist ca doua site-uri crestine sunt in dusmanie din cauza acestei probleme. Mie in general „Razboi intru cuvant” mi se pare bun si de calitate, dar nu sunt de acord cu pozitia lor in privinta Miscarii legionare, care nu este definita de „grupusculele extremiste si isterice” de azi (unele dintre ele poate ca asa si sunt…) ci de generatia interbelica si de cei care au suferiot in inchisori. Pe de alta parte, Miscarea legionara tine mai mult de istorie decat de prezent, nu prea vad sa renasca cu adevarat, fiindca oamnenii s-au schimbat si situatia s-a schimbat mult fata de ce era pe vremea Capitanului. Poate ma insel, nu stiu.

    Apreciază

    • NIMENI said, on septembrie 9, 2013 at 8:50 pm

      NIMIC NOU SUB SOARE!

      Apreciază

      • saccsiv said, on septembrie 9, 2013 at 9:01 pm

        NIMENI

        Chiar nu se incadreaza celalalt comentariu. Pune-l te rog dincolo.

        Apreciază

    • cosminmatiu said, on septembrie 9, 2013 at 10:03 pm

      Razboi intru cuvant e un site frumos si bine documentat dar vor duce multi oameni la pierzare vesnica pentru ca cipul implantat e pecetea. Poti sa te rogi, poti sa citesti poti sa faci ce vrei caci daca vei lua pecetea degeaba. Nu spunea Danion Vasile ca atunci cand facea yoga avea ore de meditatie cu Iisus, asadar diavolul il lasa dar tot al lui era. Razboi intru cuvant prin articolele lui era un site perfect si fara probleme daca mai era mult timp pana la aparitia cipurilor dar avand in vedere atitudinea lor fata de cipuri e periculos.
      Mie personal nu mi-au postat comentarii despre cipuri si eu personal ii consider lupi in piei de oaie, caci blandetea lor e foarte periculoasa si multi vor pierde.

      Apreciază

      • Alexandru(Fulger) said, on septembrie 9, 2013 at 11:05 pm

        Razboi intru cuvant a ajuns un blog ,,crestinism” politic corect cam ca la patriarhie , ei ignora semnele vremurilor celor din urma care ii vor duce la pierzanie si ii ataca pe cei care le arata lumi iar pentru un crestin ar trebui sa fie lege pentru ca ele sunt scrise in biblie nu numai spuse de Sfinti Parinti.

        Apreciază

      • Alexandru(Fulger) said, on septembrie 9, 2013 at 11:06 pm

        Iertare am scris Biblie cu b mic.

        Apreciază

  3. danielvla said, on septembrie 9, 2013 at 8:37 pm

    Pai ultimii mari sfinti ai romanilor au fost legionari! Cei de la razboi intru cuvant nu-i pot separa pe acesti parinti, care s-au sfintit, de fratii lor din fratiile de cruce si din Miscare. Daca sunt impotriva legionarilor sunt si impotriva lui Iustin Parvu, Arsenie Papacioc, Ilie Lacatusu, Gheorghe Calciu, Valeriu Gafencu etc! Si atunci, nu sunt ipocriti „razboinicii” cand spun ca ii cinstesc pe acestia?

    Apreciază

    • Vranceanu said, on septembrie 9, 2013 at 10:20 pm

      asa este. Nu poti cinsti pe toti acestia si in acelasi timp sa ii renegi pe Corneliu Codreanu, Vasile Marin, Ionel Mota, Gh Clime, Nicoleta Nicolescu si pe toti cei care au murit in anii 1937 – 1941.

      Apreciază

  4. mircea.v said, on septembrie 9, 2013 at 8:50 pm

    Din postfata cartii „Cumplite incercari Doamne” – Marcel Petrisor

    Despre Marcel Petrisor


    In 1964, dupa ce adunase peste 12 ani de inchisoare, din 34 cati avea, a iesit o data cu ultimii detinuti politici. Desi nu fusese in Miscare ori in Fratiile de Cruce, pe dosarele de la Securitate i se aplicase cea mai periculoasa stampila: „legionar”. E adevarat, era prieten cu multi legionari, iar cat a stat la Aiud, din Zarca nu iesise niciodata, caci nu acceptase nici cea mai vaga forma de reeducare.
    Iar daca il intrebi despre asta, iti spune:
    „ Nu te face legionar stampila securistilor… Culmea e ca nici daca erai inscris la legionari, nu era suficient sa devii legionar… Era complicat la ei… Numai ca ma gandesc la altceva: s-or mantui multi dintre astia care au facut politica, si de la taranisti, si de la liberali, si de la toti, dar care sa traga a sfinti eu n-am vazut decat la legionari.”

    Deci chiar daca nu ai fost legionar, dar aveai inalte calitati morale, asta era stampila pusa: „legionar”.
    Era o recunoastere de fapt a calitatilor de om, de crestin.

    Erau atat de disperati comunistii cu legionarii, incat in tabelele lor, cu nume, prenume…., la parintele Calciu era trecut (la nume – prenume) „Gheorghe Calciu legionar”.

    Fratii de la RIC ar trebui sa se gandesca la pom – Miscarea Legionara, si rodul sau – Sfintii Inchisorilor. Atat.

    Apreciază

  5. Aurora said, on septembrie 9, 2013 at 9:00 pm

    Sunt ticalosi pana in maduva. Ei neaga toata jertfelnicia marilor parinti ai Miscarii Legionare si a tuturor martirilor. Nu sunt crestini, ci caricaturi. Sunt oamenii Sistemului. Slugi netrebnice !

    Apreciază

    • mihai said, on septembrie 10, 2013 at 12:00 am

      Aurora si eu mai intru pe razboi intru cuvant si ami mai zic parerile in comentariile legate pe diferite subiecte, insa am observat ca multe din comentariile mele nu prea apar pe siteul respectiv, hai ca se intampla o data, de doua , de trei ori si asa mai departe, dar la un momendat te mai pune si pe ginduri
      acum nu vreau sa judec pe nimeni insa nu este normal ce se intampla, eu unul indiferent pe care blog ortodox intru fac pe cat posibil sa am o discutie normala strict legata numai de subiectele legate pe fiecare blog in parte, insa siteul razboi intru cuvant de ft. multe ori ma mai pune si pe ganduri

      Apreciază

      • pr bogdan said, on septembrie 10, 2013 at 10:21 am

        @ mihai
        idem cu adăugarea: nu-s aprobate că nu-s folositoare sufleteşte, n-ai citit regulile? În schimb, oamenii lor au voie să scrie ce vor, că doar au binecuvântare. Au multe lucruri bune, în special articole zilnice, dar eu m-am lămurit: pt mine sunt prefăcuţi. Păcat că îi citeam des; primul semn de întrebare l-am avut în urmă cu câţiva ani când au publicat un articol despre site-ul ăsta.

        Apreciază

      • cosminmatiu said, on septembrie 10, 2013 at 9:12 pm

        @ pr bogdan

        De aceeasi parere. Si eu am patit la fel cu comentariile. Tocmai de aceea sunt periculosi pentru ca prezinta si multe lucruri bune dar omit ca traim in vremurile pecetluirii.

        Apreciază

  6. Unu said, on septembrie 9, 2013 at 9:50 pm

    Tare ne mai pricepem sa-i judecam pe altii care nu-s chiar asa de crestini corecti cum suntem noi.

    Si ei se pricep sa ne judece pe noi, caci nici noi nu suntem chiar asa de crestini corecti cum sunt ei.

    Ma intreb ce vom face daca vom nimeri in Rai unii langa altii…

    Apreciază

    • Cosmin said, on septembrie 9, 2013 at 11:50 pm

      @Unu

      Milostiv va fi Dumnezeu cu toti, daca vom ajunge in Rai.

      Sa te auda Dumnezeu!

      Apreciază

  7. aha said, on septembrie 9, 2013 at 10:34 pm

    @unu. si eu ma intreb:) serios acum…mie mi-e frica de altceva. sa nu cumva sa se foloseasca nu stiu cine de miscarea legionara si sa faca macel la noi. ca unii sunt experti in asta. sa confiste anumite valori si sa le foloseasca , in final, pentru alte scopuri.

    Apreciază

  8. Silviu said, on septembrie 10, 2013 at 12:06 am

    Foarte bine ai punctat frate UNU!. Si eu sunt de parere ca judecata dezbina, nu uneste. Ceea ce cu-adevarat uneste e rugaciunea, o rugaciune izvorata nu din mandrie (ca avem dreptate) ci din iubire.. Asta e dumnezeiesc si mantuitor. O, de-as putea si aplica asta in viata mea., ce bine ar fi..

    Apreciază

  9. Romeo said, on septembrie 10, 2013 at 8:19 am

    Din lista marilor duhovnici l-ai uitat pe parintele Dimitrie Bejan ( Bucuriile suferintei 2 vol ).

    Nu fi asa sever cu cei de la razbointrucuvant. Astazi este foarte greu daca te declari explicit legionar. Este o cruce foarte grea de purtat. Fiecare duce curcea dupa putere.

    Pe de alta parte, eticheta de „legionar” ingradeste substantial efortul de misiune ortodoxa si duce la mari ispite la cei din jur.

    Mi se pare ca Gafencu sau Ioanolide au spus ca rasa monahala este mai de pret decat camasa verde.

    Apreciază

    • saccsiv said, on septembrie 10, 2013 at 8:41 am

      Romeo

      A nu te declara explicit legionar e una, a declara ceea ce au declarat ei e cu totul alta.

      Rasa monahala? Dar ce treaba au ei cu calugaria? Pe de alta parte nu inteleg legatura. Un monah trebuie sa respinga tot ceea ce a reprezentat Miscarea Legionara?

      Apreciază

    • pcmouse said, on septembrie 10, 2013 at 11:19 am

      ce injuraturi mi-am luat eu pe un mare forum din romanica unde mi-am pus avatar o cruce.ce ma injurat/bestelit un pustiulica ca sunt legionar..nu va detaliez injuraturile..lumea e spalata pe creier.sunt f f multi care cred ca legionarii nu au fost buni!ca sunt rai.daca in schimb le vorbesti de comunism nu zice nimeni nimic,sau de revolutionarul ala cum ii zice..ala cu stea pe sapca..unii si au pus poza lor la status.iar unii purtau pe tricouri..
      in caz de criza majora…ati vazut pe rebeli care omoara crestini?
      stai sa vezi ce vor face crestinii nostri caldicei!simpatizantii papei.ecumenistii din jurul nostru.cand li se vor da frau liber..

      Apreciază

      • tataia said, on septembrie 11, 2013 at 12:28 am

        Multi regreta comunismul din pacate!

        Apreciază

  10. Romeo said, on septembrie 10, 2013 at 9:16 am

    Mantuitorul foarte tarziu, la proces a declclar at explicit in fata tuturor, ca este si Dumnezu, si numai la insistentele arhiereului.
    Nu a dorit sa provoace din oprmul moment tulburare, desi in particular, la oameni care puteau primi adevarul, si-a dezvaluit mai mult sau mai putin atributele de Dumnezeu.

    Rasa monahala, misiunea ortodoxa, este deasupra unei atitudini politice. Are prioritate in fata celei d-a doua, oricat de nobila ar fi ea. Un monah trebuie sa se pronunte in cunostinta de cauza asupra Miscarii Legionare, in masura in care nu se produce tulburare. Nu oricine si in orice conditii poate priomi din primul moment adevarul.

    Pe de alta parte, monahul se leapada de lume, si trebuie sa fie foarte atent la semenea lucruri pt ca de aici pot aparea multe ispite. Nu oricine le poate purta.

    Apreciază

    • saccsiv said, on septembrie 10, 2013 at 11:31 am

      Romeo

      Frate, s-o luam pe scurtatura:

      1) nu recunosti public ca esti legionar sau simpatizant sau ca-i apreciezi sau ceva asemenea

      2) respingi public

      1) NU ESTE EGAL CU 2)

      Pana aici esti de acord?

      Apreciază

      • Romeo said, on septembrie 10, 2013 at 12:24 pm

        FRATE Vasile: intru totul de acord cu ce ai spus.

        Exista totusi circumstante: in momentul in care te declari aztazi ortodox si nationalist, automat pe forumurile unor publicatii esti etichetat legionar. Pierzi multi oameni pee care i-ai salva sau a ler da o invatatura.

        Probabil ca cei de la razbointrucuvant au vrut sa evite aceasta capcana; trebuie totusi sa observam ca au vorbit frumos de Valeriu Gafencu, Ilie Lacatusu etc fara a pomeni explicit de Miscarea Legionara.

        Apreciază

      • Romeo said, on septembrie 10, 2013 at 12:56 pm

        In vremurile bolsevismului sovietic, cand nu exista literatura crestina, s-au gasit cativa crestini care au colindat muzeele de ateism si au luat sarguincios notite. Existau paragrafe unde ateistii combateau citate din Sf Scriptura.
        Crestinii copiau doar textele scripturistice si in felul asta aveau fragmente din cuvantul revelat.

        Un alt exemplu il constituie cartea: Estetica antichitatii tarzii – secolele II – III, V. V. Bicikov – http://www.carteadecitit.ro/carte/estetica-antichitatii-tarzii-secolele-ii-iii/131475/, aparuta si in Romania la inceptul anilor 1980.

        Autorii critica in mod consecvent crestinismul, dar ofera foarte multe citate patristice din apologetii crestini martiri din primele veacuri. Daca aduni aceste citate si le pui cap la cap, se aduna zeci de pagini de literatura apologetica de cea mai buna calitate, furnizata intr-o societate ateista foarte dura – evitand cenzura.

        Sunt convins ca sub pretextul artei si al ateismului, autorii au vrut sa livreze texte patristice de cea mai buna calitate crestinilor ortodocsi rusi. Merita consultata si examinat stilul, pentru ca acele vremuri vor reveni.

        Apreciază

  11. amonmiss said, on septembrie 10, 2013 at 9:35 am

    Frate Vasile, am observat la multe manastiri si biserici ortodoxe lucruri care imi dau de gandit: in ultima perioada in foarte multe din aceste lacasuri se fac investitii de miliarde – acoperisuri din cupru (in conditiile in care noi, oamenii simpli abea avem bani sa luam o foaie de tabla sa acoperim casa), scari si terase de sute de metrii patrati din marmura (ex. manastirea din Nemet, jud Alba seamana mai mult cu o constructie olimpiana gen noul olimp, nu pastreaza linia noastra ortodoxa), termopane, jeep-uri ale manastirilor, conditii in chilii de 5 stele, ori, cei care aleg calea manastirii au nevoie de conditii de hotel pentru a se mantui? Bine zicea Sfantul Arsenie Boca: ,,Multi calugari sunt doar cuiere de haine calugaresti”. Fata de cele prezentate (lucruri pe care sunt sigura ca le sti), ne putem da seama de continutul si scopul ,,slujbelor” care se tin, caci multe cuvinte sunt schimbate, se pomeneste mereu de unirea credintelor. Parerea mea e sa nu mai intram in astfel de manastiri. Dar ce ne facem cand, in chiar biserica locala, acolo unde am primit Taina Botezului, Taina Spovedaniei, Taina Impartasirii, Taina Cununiei, chiar acolo incepe sa se vorbeasca de ,,necesitatea” unirii credintelor?

    ________________________________

    Apreciază

  12. Kogaion said, on septembrie 10, 2013 at 10:38 am

    Este foarte gresita acesta asa zisa marturisire a lor, cu atat mai mult cu cat nu le-a cerut-o nimeni.

    Cred ca li s-a facut putin frica iar asta este un lucru nedemn de un crestin.

    A nega ideologia legionara cu totul insemna de la un punct incolo a nega insasi esenta credintei crestine intrucat cele doua coincid punct cu punct.

    Este stupid sa sustii ca niste sfinti crestini atat de mari precum cei ai inchisorilor au putut iesi dintr-o miscare exclusiv lumeasca sau, mai mult, dintr-o miscare pe care tu o consideri a fi anti-crestina.

    Daca miscarea legionara ar fi fost anti-crestina si daca sfintii inchisorilor ar fi invatat despre credinta numai din inchisoare, asa cum probabil cred cei de la razboi intru cuvant, atunci de asteptat ar fi fost ca fiecare dintre ei sa se fi lepadat de ideologia sau faptele legionare imediat ce s-ar fi „trezit”. Niciunul dintre sfintii inchisorilor nu a facut asta ! Oare de ce ?

    Trecand peste chestia ideologica, atitudinea lor fata de actiunile legionarilor ar putea fi de inteles daca am avea de-a face cu niste oameni simpli, neinformati istoric.

    Altfel, un om informat istoric ar stii ca uciderea lui Duca/Calinescu nu au fost greseli ale legionarilor ci o actiune perfect justificata impotriva unor criminali de drept comun care isi torturau si umileau propriul popor. Si ar stii de asemenea ca asasinarea lui Iorga/macelul de la abator nu au fost greseli legionarilor pentru ca nu au fost fapte ale legionarilor, in primul rand. Poate doar in masura in care acestia nu au reusit sa se fereasca sau sa previna mai bine de inscenarile care erau evident ca se vor incerca impotriva lor.

    Nu este cazul insa in ceea ce-i priveste pe cei de la razboi intru cuvant, ceea ce face toata aceasta atitudine a lor si mai trista.

    Apreciază

  13. florin said, on septembrie 10, 2013 at 3:02 pm

    Observ ca cei care sunt impotriva legionarilor nu vad nici un pericol nici in a lua acte biometrice, la fel si cei care sunt ecumenisti

    Apreciază

  14. Aurora said, on septembrie 10, 2013 at 11:05 pm

    Apele s-au despartit mai demult. Nu exista cale de impacare intre NOI si cei de la RIC pentru ca ei vin numai cu jumatati de masura. Va rog sa nu-i mai laudati pe aici ca au materiale bune si ca sunt baieti buni. Au unele materiale bune, dar nu e de ajuns, au caractere urate. Si pentru faptul ca umbla cu jumatati de adevaruri Hristos se scarbeste de ei. Degeaba dau articole cu mari duhovnici si multe pilde si predici daca nu iau atitudine anti-cip. Pacatosi si slabi suntem cam toti, dar Dumnezeu ne mai pasuieste si nu ne leapada cu totul pentru ca stie ca ne dorim cel mai mult mantuirea, dar odata ce ai luat cipul, S-A TERMINAT ! – VORBESC DE IMPLANT, dar si cipurile din carduri, am stabilit in sutele de discutii de pe aici ca sunt un pas inainte spre pecetluire, deci sa fugim de cip, atat in acte cat si in piele. Daca un blog de anvergura RIC-ului se piteste dupa copac cand e vorba de biometrie si se dezice de Miscarea Legionara, acest blog este unul pervers. Eu il accesez zilnic ca sa vad ce au mai postat, dar n-am nici o stima pt. autorii lui. Stiu ca sunt VANDUTI.

    Apreciază

  15. Emanuel said, on septembrie 11, 2013 at 12:49 pm

    ” categoric ne distantam de orice extremism ”
    Trebuie sa ai dreapta socoteala si in dreapta socoteala, si nu orice extremism e rau. Daca te distantezi de orice extremism atunci vei fi la mijloc intre bine si rau. Hristos spune ca nu poti fi si cu Dumnezeu si cu mamona, deci noi avem, de ales intre doua extreme : raul sau binele. Cale de mijloc nu exista, caci nu poti impaca binele cu raul.
    Hristos S-a inaltat de-a dreapta Tatalui, adica extrem de sus. Asta e extremism.
    NWO considera ca daca esti impotriva globalizarii, a cipurilor, a ecumenismului, esti extremist. Deci daca omul se ridica oleaca mai sus decat majoritatea societatii, devine extremist. Asta e in conceptia lor extremismul. Deci Hristos care ” a indraznit ” sa se inalte mai presus si decat ingerii, a devenit trup si suflet de Lumina infinita, este cel mai extremist om care a existat vreodata. Adica extrem de extremist. El a fost extrem de bun. Si este. Dar in sensul cel bun al cuvantului. Adica extrem de virtuos, extrem de bun. Ba chiar a fi extrem de bun inseamna a nu fi rau, adica sa nu cazi intr-un extremism negativ.

    Apreciază

    • saccsiv said, on septembrie 11, 2013 at 2:40 pm

      Emanuel

      Iisus Hristos e Dumnezeu, insa putem da exemple de extremisti: toti Sfintii si marii duhovnici.

      Apreciază

  16. Paul said, on septembrie 16, 2013 at 5:20 pm

    Toate partidele politice ale vremii s-au solidarizat impotriva legionarilor din cauza doctrinei lor care excludea coruptia din toate institutiile statului,abuzurile de orice fel si tradarea de tara.In momentul in care Corneliu Zelea Codreanu a propus legea prvind confiscarea averilor nejustificate (atat de numeroase astazi),pana la rudele de gradul 3 sau 4,toate partidele politice s-au solidarizat pentru distrugerea miscarii legionare.Pe legionari,ca pe orice alti politicieni,ii judecam dupa doctrina si program,nu dupa excesele izolate ale unor indivizi.Cine considera ca are constiinta curata,cand judeca toate actiunile legionarilor,din respect pentru sine,sa porneasca de la analiza si prezentarea corecta a cauzelor.Petre Tutea spunea despre Corneliu Zelea Codreanu, ca a fost „romanul absolut”…Si ii dau dreptate.Legioinarii sa fie judecati de oameni integri,cu constiinta curata,nu de lichele.

    Apreciază

  17. […] „RAZBOI INTRU CUVANT” resping ideologia, modul de organizare si metodele MISCARII LEGIONARE. Mar… […]

    Apreciază

  18. Mihail said, on februarie 7, 2014 at 7:34 pm

    Atât am de zis pe acest subiect : Trăiască Legiunea și Căpitanul !

    Apreciază

  19. […] „RAZBOI INTRU CUVANT” resping ideologia, modul de organizare si metodele MISCARII LEGIONARE. Mar… […]

    Apreciază

  20. […] „RAZBOI INTRU CUVANT” resping ideologia, modul de organizare si metodele MISCARII LEGIONARE. Mar… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.