SACCSIV – blog ortodox

VOR PREGATI DE FAPT CEVA? Simulare a unei uriase pene de curent in noiembrie in SUA, Canada, Mexic

Posted in PANA DE CURENT by saccsiv on august 27, 2013

   Iata ce putem citi in articolul As Worries Over the Power Grid Rise, a Drill Will Simulate a Knockout Blow:

Pe masura ce ingrijorarea cu privire la reteaua de electricitate creste, un exercitiu de simulare va avea loc pentru simularea unui atac

GRID-articleLarge

Orasul New York in timpul penei de curent din 2003. Peste 150 de companii si grupuri vor lua parte la un exercitiu de simulare a unor atacuri asupra retelei de electricitate.

WASHINGTON – Reteaua de curent electric, cum este descrisa de guvern si de experti, este maxilarul de sticla al industriei Americane. Daca un adversar reuseste sa aplice o lovitura decisiva, se tem acestia, ar putea lasa fara electricitate arii intinse ale contientului timp de saptamani; ar intrerupe alimentarea cu apa, benzina, motorina si mancare proaspata; ar inchide comunicatiile; si ar crea intreruperi la o scara care poate fi comparata cu uraganul Sandy si cu atacurile din 11 Septembrie.

Din aceasta cauza, mii de functionari, cadre de conducere, ofiteri din Garda Nationala, experti antiterorism din F.B.I. si oficiali din agentiile guvernamentale din Statelor Unite, Canada si Mexic se pregatesc pentru un exercitiu de urgenta in Noiembrie, care va simula atacuri fizice si cibernetice care ar putea distruge zone mari din reteaua de electricitate.

Ei vor simula o criza asa cum nu a mai fost vreodata in vreo situatie reala si mai mult de 150 de companii si organizatii s-au inscris sa participe.

“Aceasta este diferit de un uragan care loveste cartierele X, Y si Z in regiunea de Sud-est si oamenii raman fara curent pentru trei sau patru zile,” a spus oficialul desemnat cu conducerea exercitiului, Brian M. Harrell de la institutul  North American Electric Reliability Corporation, institut cunoscut sub prescurtarea NERC.

“Noi chiar vrem sa mergem dincolo de acest lucru.”

Un obiectiv al acestui exercitiu, numit GridEx II, este sa descopere cum vor reactiona guvernele in timp ce pierderea curentului a pus pe butuci lantul de alimentare cu necesitatile de zi cu zi.

“Daca vom da gres la curent, vom da gres mizerabil” a spus Curt Hébert, un fost presedinte al Federal Energy Regulatory Commission, la o conferinta recenta tinuta de Bipartisan Policy Center .

Dl. Harrell a declarat ca exercitiile anterioare se bazau pe faptul ca se preconiza ca electricitatea “va reveni la functionarea normala relativ repede” dupa un atac.

Acum, spune el, obiectivul este sa “educam guvernul federal cu privire la ce asteptari ar trebui sau nu ar trebui sa aiba” Industria a tinut un exercitiu mai mic acum doi ani la care au participat 75 de companii si agentii, insa acesta va fi mult mai mare si va fi pus in practica mult mai serios.

Cei mai multi dintre participanti se vor alatura acestui exercitiu de la locurile lor de munca, de la NERC, in Washington , anuntand caderi succesive. Un exemplu, spun organizatorii, este o spargere intr-o substatie pe care oficialii o considera initial o tentativa de a fura cupru. Insa intrusul foloseste un stick USB sa incarce un virus intr-un calculator din retea.

Exercitiul face parte din colaborarea din ultimii ani dintre guvern si companiile de utilitati care a descoperit dificultatile intampinate in asigurarea securitatii sistemului electric.

Reteaua de electricitate este esentiala pentru aproape orice, dar este controlata in cea mai mare parte de companii detinute de investitori sau de agentii de regiune. Nouazeci si noua la suta din unitatile militare depind de electricitatea comerciala, conform Casei Albe.

Companiile de utilitati considera ca abilitatile lor sunt modeste in comparatie cu cele ale guvernului. “Ei au operatiile de inteligenta, armata, agentiile de trei litere (CIA, FBI, – n.t.)” a spus Scott Aaronson, director al National Security Policy la institutul electric Edison, asociatia de comert a investitorilor in utilitati. “Noi avem expertiza in operatiile din retea”

Aceasta expertiza implica tinerea in functiune a 5.800 centrale electrice mari si 450.000 mile de linii de transmisie de voltaj inalt, monitorizat de un incredibil amestec de aparate instalate de-a lungul deceniilor. Unele utilitati folosesc propriile protocoale antice de calculator si sunt probabil in siguranta in fata hackerilor – ceea ce industria numeste “securitate prin obscuritate”

Dar altele se bazeaza pe sisteme de control Windows, care sunt comune in multe industrii. Unele ruleaza in retele interne, insa expertii in securitatea calculatoarelor spun ca nu sunt siguri ca toate conexiunile la Internet au fost descoperite si securizate.

Multe pot fi vulnerabile la software – cunoscute ca malware – care pot dezactiva sistemele sau sa le distruga capacitatea de comunicare, lasand operatorii umani incapabili sa observe pozitia intrerupatoarelor, fluxurile de curent si alti parametrii critici. Expertii spun ca un hacker priceput ar putea sa strice echipament greu de inlocuit.

Intr-un efort de a apropia companiile de utilitati si guvernul, industria a format Electricity Sub-Sector Coordinating Council, din executivi de nivel inalt, pentru a se intalni cu oficialii federali. Prima sesiune este luna viitoare.

Pregatirile pentru exercitiul din Noiembrie au loc in timp ce Congresul dezbate legi care ar putea impune noi standarde pentru protejarea retelei electrice impotriva atacurilor cibernetice, insa multi din industrie, unora dintre care le-ar place astfel de reguli, sunt sceptici ca aceste legi vor fi aprobate.

Exercitiul este deasemenea panificat in timp ce conferinte, studii si chiar lucrari de fictiune ridica viziuni aproape apocaliptice in ce priveste reteaua.

Un raport al National Academy of Sciences afirma anul trecut ca teroristii ar putea cauza probleme mari pentru luni de zile prin atacuri fizice asupra unor componente greu de inlocuit. Un efort in curs de dezvoltare condus in parte de R. James Woolsey, un fost director al CIA, se pregateste sa puna presiune pe legislatura statelor sa forteze companiile de utilitati sa isi protejeze echipamentele impotriva pulsului electromagnetic, care ar putea veni din activitatea solara sau ar putea fi cauzat de mici arme nucleare explodate la mica altitudine, arzand componente cruciale.

Un atac folosind impuls electromagnetic este detaliat extensiv in nuvela “Dupa o secunda”, publicata in 2009 si apobata de Newt Gingrich. In alta nuvela, “Grillock”, publicata vara aceasta avandu-l co-autor pe Byron L. Dorgan, fostul senator din North Dakota , un agent rus, escroc, lucrand pentru Venezuela si Iran ajuta hackerii sa puna in pericol reteaua electrica. In prefata, Dl. Dorgan spune ca un astfel de atac poate cauza de 10.000 ori mai multa devastare decat atacurile teroriste din 11 Septembrie 2001.

In ciuda ingrijorarii in crestere, guvernul si sectorul privat au avut probleme cu coordonarea eforturilor pentru protejarea retelei electrice. Industria de utilitati sustine ca guvernul are informatii detaliate privind amenintarile, insa le pastreaza secrete. Oficialii guvernamentali admit problema si au sugerat ca unii executivi din industria de utilitati sa obtina permise de securitate. Insa cu sute de utilitati si mii de executivi, nu se pot elibera permise de securitate suficient de rapid. Si industria de utilitati ar vrea sa fie instiintata instantaneu cand guvernul indentifica servere de Internet care sunt cunoscute ca surse de malware.

O alta problema este ca sistemul electric este atat de strans integrat incat un colaps intr-un loc, indiferent daca din gresela sau intentionat, ar putea declansa o cascada, asa cum s-a intamplat in August 2003, cand o cadere de curent a luat doar cateva momente sa se intinda din Detroit in New York.

Cateodata inginerii de utilitati si oficiali ai fortelor de ordine deasemenea par sa vorbeasca limbi diferite. In cartea sa “Protejand Sistemele de Control Industriale de Amenintarile Electronice”, Joseph Weiss, un inginer si expert in ciber-securitate, si-a amintit o intalnire intre inginerii electrici si F.B.I. in 2008. Cand un oficial F.B.I. a vorbit indelung despre D.E.I.-uri () se referea la “Dispozitive Explozive Improvizate, dar pentru ingineri prescurtarea insemna “Dispozitive Electronice Inteligente”

Si expertii se tem de hacking sponsorizat de guvern. Michael V. Hayden, un alt fost director C.I.A., vorbind la conferinta de la Bipartisan Policy Center, a spus ca virusul Stuxnet, care a dezactivat unele instalatii centrifugale pentru imbogatirea uraniului ale Iranului, ar putea fi o invitatie la o reactie de razbunare.

“In timp de pace, cineva tocmai a folosit o arma cibernetica pentru a distruge infrastructura primordiala a altei natii”, a spus el. “Au.”

   Cititi va rog si:

Edward Snowden (cel cu scandalul supravegherilor NSA): In SEPTEMBRIE eruptiile solare aduc APOCALIPSA. Exista o super CIVILIZATIE SUBPAMANTEANA. Ei sunt extraterestii

Video: O FIRAVA EXEMPLIFICARE A CEEA CE VA FI. Iata cum s-au comportat multi in timpul MARII PENE DE CURENT DIN 1977 in New York

38 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

    • Maria said, on august 28, 2013 at 7:00 pm

      Ce cred politicienii romani ? Daca acestia se pot numi politicieni romani , pt o politica externa (Gyorgy Frunda si Petre Roman )inseamna ca Romania a ajuns , tara tuturor nelegiuitilor .

      Apreciază

    • Maria said, on august 28, 2013 at 7:10 pm

      Iata , alta perla a Guvernului Poanta .Vor sa stie si cate pisici ai prin ograda , care-i averea romanilor , sa stie antihristul cam cata avere este pe Planeta .
      Cine-i acest ministru al Finantelor , ca nu-i stiu fata , chiar vom vedea la ce batjocuri vor mai fi supusi romanii de acesti asupritori care deja au bagat mana in buzunarele oamenilor , prin taxele pe care le-au pus , in mai putin de un an .

      Apreciază

    • Cezar said, on august 28, 2013 at 9:49 pm

      Eu cred ca dl Ponta pierde noptile doar sa mai gaseasca ceva de taxat.

      Apreciază

  1. STOP RFID 666 said, on august 27, 2013 at 11:11 pm

    Q Engines este un start-up a cărui tehnologie permite analizarea, trierea şi clasificarea imaginilor, prin utilizarea tehnicilor de recunoaştere facială.

    http://www.zf.ro/business-hi-tech/yahoo-isi-imbunatateste-serviciul-de-fotografii-flickr-cu-o-noua-aplicatie-de-recunoastere-a-imaginilor-11275281

    Apreciază

  2. aniush said, on august 29, 2013 at 6:43 pm

    Maria,
    Nici oamenii nu iau atitudinea care trebuie. Eu cu animale ma ocup. S-a dat o lege neaparat sa-ti castrezi animalul si sa-l inregistrezi. Dar cum? Ca asta m-a indignat. Trebuie sa il inregistrezi o data la primarie, completand un formular. Insa pe acela nu poti sa-l completezi pana nu te-ai dus la o anume unitate medicala specializata (si in Bucuresti sunt 2-3 sau asa ceva), sa-ti cipezi animalul, medicul trebuie sa consemneze aceste lucru intr-un regim special, deci il inregistreaza, iti da un numar de cip pe un certificat si apoi te duci cu certificatul si numarul de cip si il inregistrezi…si asta pana la 1 ianuarie 2014. Scuze, dar e o porcarie. Nu stiu ce sa mai faca sa aiba totul sub control. Au amenintat ca iau 2000-3000 lei amenda daca nu se respecta.
    Partea noastra de vina este ca in loc sa stam acasa si sa nu ne pese la niciunul de legea respectiva…Stii ce s-a intamplat? S-au inregistrat circa 3000 de animale din primele zile. Adica noi in loc sa fim uniti sa luptam, noi luam de-a gata…si ei s-au prins ca le e usor cu noi si zic „Lasa ca merge…repede pasul urmator”.

    Apreciază

    • Maria said, on august 29, 2013 at 8:38 pm

      Vor sa cipuiasca mai intai animalele , apoi oamenii , primind un cod si nu se vor deosebi oamenii de animale ,
      aici vrea antihristul sa ajunga , la un control total asupra a tot ce misca pe Pamant .
      Au inceput cu cipuitul animalelor cu cel putin trei decenii in urma , in mari si oceane , toate mamiferele din ape
      (balene , delfini , dintre pesti , rechinii ) , apoi din savane , animalele salbatice saracele sunt tranchilizate si li se pune cipul .Toate speciile , suporta acest tratament , de studiu si control absolut , urmam noi oamenii , insa
      Dumnezeu nu-i va lasa sa cipuiasca pe toata lumea .
      Daca ne vom ruga , va veni mila Domnului peste noi .

      Apreciază

  3. aniush said, on august 29, 2013 at 7:11 pm

    Eu nu-mi cipez animalele (nici pe ale mele, nici cele in grija mea).

    Apreciază

  4. aniush said, on august 30, 2013 at 10:19 am

    „Dumnezeu nu-i va lasa sa cipuiasca pe toata lumea.” Sunt convinsa, Dumnezeu lucreaza si va lucra prin iubire.
    Dumnezeu sa ne ajute!

    Apreciază

  5. […] VOR PREGATI DE FAPT CEVA? Simulare a unei uriase pene de curent in noiembrie in SUA, Canada, Mexic […]

    Apreciază

  6. […] VOR PREGATI DE FAPT CEVA? Simulare a unei uriase pene de curent in noiembrie in SUA, Canada, Mexic […]

    Apreciază

  7. […] VOR PREGATI DE FAPT CEVA? Simulare a unei uriase pene de curent in noiembrie in SUA, Canada, Mexic […]

    Apreciază

  8. […] indicam si o mega pana de curent, mai ales ca stiam ca va avea loc o simulare in aceasta toamna: VOR PREGATI DE FAPT CEVA? Simulare a unei uriase pene de curent in noiembrie in SUA, Canada, Mexic Ei bine, ieri am aflat ca doamna U.S. Secretary of Homeland Security s-a gandit la asa ceva inca […]

    Apreciază

  9. […] VOR PREGATI DE FAPT CEVA? Simulare a unei uriase pene de curent in noiembrie in SUA, Canada, Mexic […]

    Apreciază

  10. […] VOR PREGATI DE FAPT CEVA? Simulare a unei uriase pene de curent in noiembrie in SUA, Canada, Mexic […]

    Apreciază

  11. octavpelin said, on octombrie 12, 2017 at 10:29 am

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

    Apreciază

  12. […] VOR PREGATI DE FAPT CEVA? Simulare a unei uriase pene de curent in noiembrie in SUA, Canada, Mexic […]

    Apreciază

  13. […] 2013 avea loc o simulare a unei uriase pene de curent in SUA, Canada, Mexic iar Janet Napolitano (U.S. Secretary of Homeland Security) speria opinia publica despre un CYBER […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.