SACCSIV – blog ortodox

Dintre cei cu care am vorbit, n-au ramas 10 detinuti nelamuriti in chestiunea cipurilor. CE LE SPUNEAM?

Posted in CIPURI by saccsiv on iulie 7, 2013

   Daca tot m-au tinut in inchisoare atat de mult, m-am straduit sa fiu si acolo de folos si sa continui activitatea de trezire si aducere pe calea bisericii a cat mai multor bieti rataciti. Si evident, am incercat sa lamuresc pe cat mai multi si cum sta treaba cu ELITELE, NOUA ORDINE MONDIALA, GUVERNUL MONDIAL, cipuri in acte, implantul sau tatuajul, semnul fiarei, antihrist, Parusia. Si multumita bunului Dumnezeu, am reusit. Din multii detinuti cu care am vorbit, n-au ramas 10 care sa nu fi priceput. Si nu doar ca au inteles, dar ei singuri, fara a-i indemna, ajungeau sa declare foarte hotarati ca documentul biometric unic nu-l vor accepta vreodata. Desigur, ce vor face in mod real in viitor, nu putem stii, caci intervine treaba cu semintele:

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=53&cap=4

   Mai greu a fost cu cadrele … Acolo proportia a fost taman inversa. Iar cei pe care i-am lamurit cum e cu cipurile, deja erau crestini straduitori si cunosteau destul de multe despre NOM, masonerie, GUVERN MONDIAL. In cazul lor, in afara discutiilor libere, mult m-au ajutat revistele Atitudini pe care le-am daruit.

   Revenind la detinuti, aproape toti cei ce cu cerbicie nu doreau sa priceapa erau dintre cei deja prinsi in plasa de neoprotestantii extrem de activi in penitenciare. Voi aborda insa aceasta tema intr-un viitor articol, caci este extrem de important. Deocamdata ma limitez la a spune ca E VINA NOASTRA, a ortodocsilor, ce parca ne-am jurat sub blestem cumplit sa nu cumva sa-i cercetam pe cei aflati in temnita. Si atunci, evident ca ereticii isi fac de cap, ca nici nu-i deranjeaza nimeni. Vin des in puscarii, ii cumpara pe amarati cu napolitane, apoi ii strange la adunari unde le arunca bomboanele otravite …  

   Ce le spuneam? Inainte de toate m-am rugat bunului Dumnezeu sa ma invete ce sa le zic. Apoi, cu mici diferente, repetam acelasi discurs, indiferent de gradul lor de scolarizare, de la semianalfabeti si pana la absolventi de facultate ce s-au invartit in cercuri inalte. Difereau evident termenii folositi. Dupa care, spre bucuria mea, incepeau sa curga intrebarile. Si am intalnit cazuri in care la randul lor se straduiau sa-i convinga si pe altii. Sau cand citeau cate ceva in ziare sau vedeau la televizor, faceau imediat conexiunile. Era fantastic cu unii, ziceai ca sunt efectiv sugative uscate extrem de dornice sa absoarba. Si aveau o viteza incredibila …

   Nu pot spune ca ar fi o reteta universala, solutia optima in cazul celor ce nu se informeaza de pe internet. Insa a functionat. Asa dupa cum am discutat cu unii ofiteri, cert este ca unul dintre motive ar fi faptul ca auditoriul era format din oameni aflati la greu. Altfel percepi lucrurile cand te afli intr-o asemenea nefericita situatie, decat atunci cand stai comod pe un fotoliu in fata monitorului. In temnita automat esti predispus spre acceptarea lucrurilor care conteaza: de la biserica si pana la valoarea reala a unei bucati de mancare. Acolo n-am intalnit atei, chiar daca teoretic poate ca exista. Din temnita vezi mai bine lumea reala, dincolo de perdeaua de fum pe care SISTEMUL o pune pe ochii maselor aflate in “libertatea” de dincolo de ziduri. In temnita pricepi lesne cum va functiona mega puscarie planetara. Acolo, cand traiesti in lipsuri si privatiuni, usor te lepezi de lanturile cu care ELITELE tin sclavii: “confortul” unei case, al unei masini, al unui sistem de sanatate, etc. De acolo, de unde moartea se plimba printre paturi, greu te mai sperii de bau baul marionetelor papusarilor ce te sperie ca fara cip te tavalesti in chinuri. Acolo, ortodoxia ori incepi s-o traiesti, ori nu. Acolo ortodoxia nu e curent filosofic despre care sa palavrageasca caldiceii pe internet.  

   Asadar, incepeam discutia despre cip exact in ordinea pe care am insirat-o la inceputul acestui articol: ELITE, NOUA ORDINE MONDIALA, GUVERNUL MONDIAL, cipuri in acte, implantul sau tatuajul, semnul fiarei, antihrist, Parusia.

–          Nu presedintii si guvernantii conduc in mod real statele, deasupra lor fiind niste papusari. Principalele instrumente prin care acestia controleaza sunt bancile si masoneria. Planul lor e vechi si mai au putin sa-l puna deplin in aplicare: NOUA ORDINE MONDIALA a viitorului GUVERN MONDIAL, instaurata dupa un razboi global, criza economica, foamete si revolte. Cele din urma declansate voit tot de ei.

–          Acestia impun cipuri in toate documentele, mai apoi un document biometric unic, dupa care un cip implantat, un tatuaj sau o alta forma similara. Astfel vor stii totul despre toti.

–          Vor elimina banii cash, deci nu se va putea folosi decat acel document total sau implantul sau orice asemenea formula. Din acel moment, fara cip, ne se va mai putea cumpara sau vinde nimic. Ii informam ca pana si obiectele vor avea cipuri, pentru a se stii circuitul lor.

–          Le aminteam apoi cele scrise in Apocalipsa despre semnul fiarei, fara de care nu vei mai putea cumpara sau vinde. Si ii intrebam: nu cumva exista o legatura?

–          Le dovedeam fara prea multa bataie de cap ca aceste ELITE si marionetele lor sunt fundamental anti crestine, apoi iar ii intrebam: nu cumva exista o legatura intre cip – NOM si semnul fiarei 666 – antihrist?

–          Le spuneam despre Profetiile Sfintilor Parinti.

–          Dupa ce se lamureau despre greutatile cumplite ce vor veni, le explicam despre Parusie.

–          Si astfel deveneau erau extrem de hotarati sa refuze documentele unice si orice va mai urma dupa ele.

Cititi va rog si:

Anti cip – FLUTURAS

ANTI CIP – un DVD pentru preoti

ANTI CIP – un DVD pentru preoti, varianta 2

Anti cip – STICK AUTO

Anti cip – POSTER

Tagged with:

82 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. paul said, on iulie 7, 2013 at 3:34 pm

    Asa cum spunea parintele Iustin Parvu, mai sunt 12 luni de libertate si vine urgia…Ar trebui sa ne rugam mai mult si sa mergem la biserica sa cerem indurare pt pacatele noastre, si poate ne va mai pasui Dumnezeu o vreme…
    Redau mai jos un articol despre valoarea Sf. Liturghii
    http://www.alexandrasvet.ro/ai-fost-astazi-la-sfanta-liturghie-20-de-motive-sa-o-faci.html
    Ai fost astazi la Sfanta Liturghie? 20 de motive sa o faci!
    Sun, 11/06/2011 – 18:23 — Sasha

    „Doar Sfânta Liturghie mai ţine lumea.”
    Parintele Arsenie Boca

    DESPRE VALOARE SFINTEI LITURGHII

    1. Sfanta Liturghie este reinnoirea Jertfei de pe Cruce.

    2. Sfanta Liturghie este Jertfa care intretine dreptatea dumnezeiasca, in conducerea Sfintei Biserici pentru mantuirea lumii.

    3. In ceasul mortii, Sfintele Liturghii ascultate cu atentie si evlavie vor fi un izvor de mare mangaiere.

    4. Fiecare Sfanta Liturghie mijloceste iertarea pacatelor tale la Dreptatea lui Dumnezeu.

    5. Orice Sfanta Liturghie ascultata cu fervoare, iti poate usura pedepsele vremelnice datorate pacatelor.

    6. La Sfanta Liturghie ti se iarta pacatele lesne iertatoare pe care nu le-ai spovedit si de care te caiesti.

    7. Prin Sfanta Liturghie ascultata cu evlavie este micsorata dominatia diavolului asupra ta.

    8. Liturghiile ascultate de tine in viata valoreaza mai mult decat cele oferite de altii dupa moartea ta.

    9. Prin ascultarea Sfintei Liturghii esti ferit de multe primejdii si nenorociri neasteptate.

    10. Cu fiecare liturghie bine ascultata iti vei usura si scurta suferintele vremelnice de dupa moarte.

    11. Jertfa Sfintei Liturghii este ajutorul cel mai puternic , cel mai folositor, care intrece toate rugaciunile , toate faptele bune, precum si toate faptele de pocainta si negresit isi face efectul pentru toate sufletele prin purtarea sa proprie si imediata.

    12. Orice Sfanta Liturghie ascultata bine, cu evlavie, iti dobandeste o mai mare slava in cer, in Rai.

    13. Si fii atent: prin Sfanta Liturghie ascultata cu evlavie iti vor fi binecuvantate toate afacerile si interesele chiar pamantesti.

    14. Daca am cunoaste valoarea divina a jertfei Sfintei Liturghii, cat zel, cata ravna am folosi pentru a o asculta cu cea mai mare evlavie, credinta si atentie. (Sfantul Ioan M. Vianney)

    15. Sfanta Liturghie este fapta cea mai sfanta a credintei crestine, nu ai putea sa faci nimic spre mai marea slava a lui Dumnezeu si ceva mai de folos pentru sufletul tau decat ascultarea cu credinta si evlavie cat mai des a Sfintei Liturghii. (Fer. Eymmard)

    16. Se dobandesc mai multe merite ascultand cu evlavie o singura Sfanta Liturghie decat impartind la saraci toata averea sau mergand in pelerinaj in toate locurile de pe fata pamantului ( Sf. Bernard)

    17. O Sfanta Liturghie aduce mai mare cinste lui Dumnezeu decat toate virtutile celor drepti de pe pamant si mai mult decat toate laudele date de sfintii si ingerii din Ceruri.

    18. Prin Sfanta Liturghie, Domnul ne da tot ceea ce ii cerem, chiar si binele pe care nu ne-am gandit vreodata sa il cerem ( Sfantul Ieronim)

    19. Fii sigura, a zis Iisus catre sfanta Gertruda, ca cine asculta cu evlavie Sfanta Liturghie, ii voi trimite in ultimele clipe ale vietii atatia din sfintii mei pentru a-l mangaia si a-l ocroti, cate Sfinte Liturghii a ascultat cu evlavie in viata lui pamanteasca.

    20. Sfanta Liturghie fiind o jertfa dumnezeiasca valoreaza cat valoreaza insusi Dumnezeu.

    Ieromonah Galaction Zelig
    Manastirea Sf. Arhangheli Mihail si Gavril
    Loc. Vladesti, jud. Valcea

    Apreciază

    • John of Pelasgia said, on iulie 7, 2013 at 3:46 pm

      „Sfantul” Bernard a fost papistas.
      Bernard de Clairvaux (cunoscut și ca Sfântul Bernard, n. 1091, d. 21 august 1153, Clairvaux) a fost un călugăr și conte de Châtillon.
      S-a născut într-o familie de nobili din nord estul ținutului Bourgogne în localitatea Fontaine, lângă Dijon. La 18 mai 1113, Bernard intră la Cîteaux în Ordinul cistercian și nu a întârziat să dea acestei mănăstiri o strălucire deosebită prin încercarea de a restaura viață monahală sub semnul austerității si al izolării de lume.

      Apreciază

  2. IOAN said, on iulie 7, 2013 at 4:06 pm

    exceptional articolul si misiunea din inchisoare…sper sa se fi trezit cat mai multi crestini ortodocsi…
    noi sa multumim lui DUMNEZEU ca tot mai avem de lucru si ca ne va rasplati in CER numai si numai sa nu ne apuce cumva pacatele de picioare si sa pierdem totul.
    …numai cu DUMNEZEU putem merge tot inainte …si tot mereu si cu rabdare pana la sfarsit.
    Doamne ajuta ! si sper sa fim cu toti in CER candva in orizontul nu prea indepartat.

    Apreciază

  3. STOP RFID 666 said, on iulie 7, 2013 at 4:07 pm

    UN BAIAT ,,DE SUCCES” PE YOU TUBE

    Apreciază

    • Catalin said, on iulie 7, 2013 at 4:50 pm

      Sigur e sprijinit de cineva tipul asta. Batjocureste orice-i legat de Biserica si de Dumnezeu, pe fb si pe youtube.

      Apreciază

    • John of Pelasgia said, on iulie 7, 2013 at 5:09 pm

      Da-ti flag! Asa va fi dat jos clipul si eventual si canalul?

      Apreciază

    • Maria said, on iulie 7, 2013 at 6:51 pm

      Acest copil , este un jalnic ratacit . Vor raspunde de sufletul lui , in primul rand parintii trupesti care i-au dat viata , apoi cel care il manevreaza din umbra .
      Este inscris la Satana , face propaganda anticrestina , public , pe retelele de socializare , carari ce duc in iad .

      Apreciază

    • Neddih said, on iulie 7, 2013 at 8:08 pm

      Eu cred ca sunteti pe alt film. Tipu’ a citit Biblia Crestina si biblia satanica si a facut niste comparatii pe care le prezinta. Intelegerea lui, care ocoleste ( caci n-are cum sa cunoasca tainele si dedesubturile credintei ) latura spirituala, incearca s-o prezinte intre-un mod cat mai corect. Insa daca spiritul lui nu poate patrunde mai departe de litera legii, n-are cum sa exprime un adevar.

      Deci, ma indoiesc ca e sprijinit de cineva sau ceva. Este doar ambitios si pare sa-si cladeasca un renume virtual ajutandu-se de numele ‘satana’.

      Si eu eram ca el, si eu criticam crestini, indeosebi babele enervante si fatarnicii care merg degeaba la Biserica, insa nu se deosesc de necredinciosi cand vine vorba de rautate.

      Apreciază

    • Marius Barbu said, on iulie 7, 2013 at 9:02 pm

      e praf… considera papistasii satanisti ca facand parte din Crestinism sa ii zica cineva e UN SINGUR Dumnezeu in Trei Feţe Proslavit ,islamistii zic acelasi lucru ca noi Crestinii credem in mai multi Dumnezei…ERONAT

      Apreciază

    • Marius Barbu said, on iulie 7, 2013 at 9:18 pm

      si e in DUHUL ECUMENIST,ia de la toti si le amesteca supa ecumenista …si tot nu stie nimic de ocult..era o data o vorba ca: cea mai mare pacaleala pe care a relizato dracu a fost sa il faca pe om sa creada ca el(dracu) nu exista …

      Apreciază

    • Alexandru(Fulger) said, on iulie 8, 2013 at 12:57 am

      Fratilor si eu am pus un videoclip de-al lui in care face lucruri blasfemiatoare cu o icoana si face misto de crestinism dar frate saccsiv mi la cenzurat , nu conteaza , ce conteaza este ca el este vizionat de milioane de oameni in special copii si are peste 100.000 de subscriberi. Numele lui este SatanaPC si daca doriti sa ii faceti o vizita pe youtube si sa ii lasati un comentariu ca la sectiunea acea parca este Sodoma si Gomora.

      Apreciază

    • tataia said, on iulie 8, 2013 at 9:42 am

      Sint multi din astia pe Youtube…este destul de activa comunitatea atee si/sau satanista pe Youtube. Nu are sens sa ne uitam la asa ceva…adica eu unul nu ma uit deoarece ma enervez si de ce sa imi fac eu pacate pentru niste rataciti care nu stiu cum sa il mai huleasca mai rau pe Dumnezeu…

      Apreciază

  4. Christian said, on iulie 7, 2013 at 4:16 pm

    Felicitari pentru activitatea d-voastra, mai concret pentru toata informatia in acord cu Sfanta Scriptura. In legatura cu prezentul articol si afirmatia ca detinutii care au contacte cu neoprotestantii nu puteau pricepe realitatea, permite-ti-mi cateva comentarii. Fara indoiala, faceati aluzie la faptul ca acestia nu acceptau solutiile ortodoxe. In ce priveste, insa, realitatea expusa, sunt convins ca aceasta nu era pusa la indoiala. Eu insumi sunt neoprotestant si subscriu in proportie covarsitoare articolului si scenariului de mai sus. Exceptie pot face trimiterile la profetiile sfintilor parinti, dar si acestea sunt veridice daca au la baza profetiile biblice. Pentru mine sunteti o sursa veridica si constanta de informatii si va multumesc pentru asta. Abstractie fac doar de stirile care nu au temei biblic. Mai exact, de tot ce tine de Sfanta Traditie. Dumneavoastra o ridicati la acelasi nivel de autoritate ca si Biblia. Cu asta nu pot fi de acord. Nici Mantuitorul Insusi nu era. Iata cuvintele Sale, preluate din Evanghelia catre Marcu, capitolul 7: „Acest popor Mă cinsteşte cu buzele, dar inima lui este departe de Mine”. Dar în zadar Mă cinstesc, învăţând învăţături care sunt porunci omeneşti. Căci lăsând porunca lui Dumnezeu, ţineţi datina oamenilor […] Şi le zicea lor: Bine, aţi lepădat porunca lui Dumnezeu, ca să ţineţi datina voastră! Şi astfel desfiinţaţi cuvântul lui Dumnezeu cu datina voastră pe care singuri aţi dat-o. Şi faceţi multe asemănătoare cu acestea.” Concluzia este urmatoarea: degeaba respectati Sfanta Traditie. Ea intra in conflict adesea cu Cuvantul lui Dumnezeu. Foarte multi preoti ortodocsi si-a dat seama de asta si au renuntat la ortodoxie. Ce propun in schimul acesteia: nu alta religie sau cult (toate sunt imperfecte), ci o relatie personala cu Domnul Iisus. Credinta in El te mantuieste, nu religia. O credinta autentica, mantuitoare nu deriva decat din Sfanta Scriptura. ( „Prin urmare, credinţa este din auzire, iar auzirea prin cuvântul lui Hristos.” – Romani 10:17) Ea e singura inspirata divin. Nu din alte scrieri asa-zis sfinte! Luati aminte la avertismentul Sfantului Ioan Teologul din ultimul capitol al Apocalipsei: „Şi eu mărturisesc oricui ascultă cuvintele proorociei acestei cărţi: De va mai adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu va trimite asupra lui pedepsele ce sunt scrise în cartea aceasta; Iar de va scoate cineva din cuvintele cărţii acestei proorocii, Dumnezeu va scoate partea lui din pomul vieţii şi din cetatea sfântă şi de la cele scrise în cartea aceasta.” Va provoc sa studiati cu seriozitate Biblia. Veti ajunge la aceleasi concluzii!

    Apreciază

    • saccsiv said, on iulie 7, 2013 at 5:16 pm

      Christian

      Sfanta Traditie nu e in contradictie cu Sfanta Scriptura.

      Ce s-a intamplat dupa Rusalii? Cand au fost scrise evangheliile, exista deja Biserica?

      Noi avem succesiune apostolica. Stii ce-i aia? Voi de unde ati aparut?

      Apreciază

      • Christian said, on iulie 7, 2013 at 11:55 pm

        Saccsiv, vreau sa stii ca apreciez ca nu mi-ai cenzurat postarea. Ai parte de tot respectul meu! Cat priveste succesiunea apostolica, ea nu are d.p.d.v scriptural mai multa legitimitate decat succesiunea papala. Daca ar fi valabila, canonul Noului Testament ar trebui imbogatit din generatie in generatie; ori ceea ce ne-au comunicat apostolii este mai mult decat suficient pentru mantuirea si edificarea noastra spirituala. Orice invatatura care o contrazice pe a lui Pavel sau o completeaza este dupa spusele sale „o alta evanghelie”! De ce nu staruim ca biserica primara in invatatura apostolilor consemnata in Noul testament si atat? Nu realizezi ca la mijloc este de fapt o conspiratie satanica in contrafacerea si mistificarea crestinismului?

        Apreciază

    • STOP RFID 666 said, on iulie 7, 2013 at 5:40 pm

      Christian

      Lasa-te de povestile si basmele sectare. Datina batranilor era aia cu spalatul mainilor si cu tinerea sambetei in mod aberant.

      Pe acestea nu sti sa le expui sau voi cititi biblia pe diagonala?

      „Dar sunt si alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus si care, daca s-ar fi scris cu de-amanuntul, cred ca in lumea aceasta nu ar incapea cartile ce s-ar fi scris” (Ioan 21, 25)

      „Multe avand a va scrie, n-am voit sale scriu pe hartie si cu cerneala, ci nadajduiesc sa vin si sa vorbesc gura catre gura, ca bucuria noastra sa fie deplina” (II Ioan, 1, 12)

      „Drept aceea, mergand, invatati toate neamurile…” (Matei 28, 19).

      Apreciază

      • STOP RFID 666 said, on iulie 7, 2013 at 5:45 pm

        Sfantul Pavel, la rândul său, le scrie celor din Tesalonic: „Fraţilor, staţi neclintiţi şi ţineţi predaniile pe care le-aţi învăţat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră.”

        Apreciază

      • Marius Barbu said, on iulie 7, 2013 at 9:04 pm

        jidovii tin sambata si o promoveaza prin secte

        Apreciază

    • Maria said, on iulie 7, 2013 at 6:46 pm

      Cristian ,
      Esti ratacit . Fara Sfanta Traditie , nu exista Ortodoxie .Cele expuse de tine mai sus , in care Mantuitorul
      mustra pe Farisei , pt ca tin mai mult la obiceiuri decat la Cuvantul lui Dumnezeu , la minunile facute de
      Iisus (vindecarea intr-o zi de sambata , unde pt acestia era mai de pret obiceiul de a tine sambata , decat vindecarea unui semen de catre Mantuitorul , si altele ), nu au nicio legatura cu Sfanta Traditie , care este puntea de lagatura dintre Biblie si aceasta invatatura crestina , transmisa prin viu grai si nu o abatere de la Lege .
      Dar, cum voi stiti bine , indemnati de cel rau, sa rastalmaciti Sfanta Scriptura , s-o intoarceti pe toate fetele ,
      pt ca sa schimbati Adevarul , incercati sa distrugeti Adevarul .
      Carturarii si fariseii din vremea Mantuitorului , tineau la functii , considerau ca tin legea cu strictete , insa , erau „morminte varuite ” si toata credinta lor era doar pe dinafara , fiind oameni rai , fatarnici , astfel Mantuitorul fiind Dumnezeu , le citea in gand si in suflet , spunandu-le in fata ce gandesc .
      Pe ei ii cearta , in pasajele pe care le-ai invocat aici , si nu au legatura cu Sfanta Traditie .
      Dumnezeu sa va lumineze pe toti acestia care nu sunt in „staulul ” Lui , sa veniti la Dreapta Credinta , altfel nu veti intra in Imparatia lui Dumnezeu , nu veti vedea Mantuirea , iar , odata plecati din viata aceasta , nimeni nu va va putea scoate din iad .
      Spui asa :
      „Foarte multi preoti ortodocsi si-au dat seama de asta si au renuntat la Ortodoxie ”
      Sa te creada cine-o vrea , eu nu te cred .
      Singura Credinta Mantuitoare , este Ortodoxia .

      Apreciază

      • george said, on iulie 7, 2013 at 7:34 pm

        @Maria,
        E adevarat ca sunt fosti preoti ortodocsi care au renuntat la ortodoxie.
        „Cristian” Florea (o fi asta care a postat mai sus?) – http://www.youtube.com/watch?v=T7uOITe_Xzg
        Ioan Nechita – http://www.youtube.com/watch?v=T7uOITe_Xzg
        Daniel Popa – http://www.youtube.com/watch?v=GZmNjPzMZrQ
        Astia au format un fel de „asociatie” si au ca scop declarat „convertirea a cel putin 10% dintre preotii ortodocsi” asa cum a afirma Cristian Florea intr-un Clip de pe YouTube. Ba au luat chiar si melodia „Cu noi este Dumnezeu” ce au prezentato ca pe un „imn” al lor. Recunosc faptul ca m-a cam umflat rasul! Asia sunt cei „vizibili” care au renuntat la ortodoxie.
        Unul care inca nu a fost caterisit si nu are ce cauta in randul clerului ortodox este Cristian Pomohaci
        http://www.youtube.com/watch?v=74V0i-ImbQM partea I
        http://www.youtube.com/watch?v=9ahshA5uSDs partea II – aici il vezi pe Vadimir Pustan predicand in biserica

        Cat despre cei ce nu mai sunt in „cuget ortodox”, o stii si tu prea bine!

        Apreciază

      • Maria said, on iulie 8, 2013 at 2:17 am

        Din pacate acesti fosti „preoti „care au iesit din gradina Domnului , nici nu au fost chemati de Domnul , oamenii au fost inselati de satana , asa cum au fost inselati si unii vietuitori ai pustiei , de cand e lumea , insa , cu toate acestea , numarul nesemnificativ , nu justifica afirmatia comentatorului de mai sus protestant .
        Cristian Pomohaci , este inca oaia neagra din cler , apoi ar mai fi unul care a plecat din aceasta slujire si anume Florian Bichir , care a intrat in mass-media masonica bajbaind in intuneric .
        Cu toate acestea , acesti dezertori , nu au plecat datorita convingerilor amintite mai sus de catre comentatorul
        Christian , ci pentru ca i-a lepadat Dumnezeu de la fata Lui .
        Vai de sufletul lor , tradatori ai lui Dumnezeu , ce vor pati acestia la Judecata !

        Apreciază

    • george said, on iulie 7, 2013 at 6:53 pm

      @Christian
      Până la Moise nu a existat cuvânt scris, Scriptura, cum este cunoscută de către noi, încheindu-se în jurul anului 100 d.Chr., cu Apocalipsa Sântului Ioan. Iisus Hristos însuşi nu a lăsat nimic scris (a zis doar ,,Mergeţi şi învăţaţi toate neamurile…’’- Mt. XXVIII, 19), iar apostolii la început au predicat doar verbal, în faţa oamenilor.
      Evanghelistul Matei, spune despre Iisus, conform unei profeţii, că ,,nazarinean Se va chema’’ (Mt. II, 23), or această prezicere nu apare în nici una din Scripturile canonului iudaic!
      Evanghelistul Luca consemnează mai pe larg despre cei doi tâlhari crucificaţi alături de Mântuitorul, dar nu ne dă numele lor – Lc. XXXIII, 39-43. Din tradiţie ştim că cel care-L batjocorea pe Iisus se numea Gesmas, iar cel care s-a pocăit şi L-a rugat pe Christos să îşi amintească de el, Dismas.
      Apostolul Pavel de asemenea, zice în a doua epistolă către Timotei că vrăjitorii care s-au întrecut cu Moise erau Ianes şi Iambres. Însă aceste nume de vrăjitori care i s-au împotrivit lui Moise înaintea faraonului Egiptului nu se află în Vechiul Testament, ci numai în tradiţia iudeilor de mai târziu
      Şi Apostolul Iacob, în epistola sa, dă în capitolul IV, 5 un citat despre care declară că e din Scriptura iudeilor («Spre invidie tinde duhul pe care El l-a sălăşluit întru noi?»), dar acest text este inexistent în Vechiul Testament. Referiri la Tradiţie mai face Apostolul Pavel şi în alte epistole ale sale, ca de exemplu la 1 Corinteni XI, 2 şi 2 Tesaloniceni VIII, 15, îndemnându-i pe credincioşi: ,,să vă depărtaţi de orice frate care umblă fără rânduială şi nu după predania pe care aţi primit-o de la noi” (1 Tesaloniceni III, 6). Aşadar le cere să păstreze predaniile dăruite lor prin noua religie, din revelaţie divină, de către el şi alţi mesageri ai lui Dumnezeu, arătând astfel importanţa tradiţiei vorbite, ca moştenire apostolică din generaţie în generaţie.
      Sf. Apostol PAVEL arata ca predica apostolica este insusi cuvantul lui Hristos, rostit prin gura Sf. Apostoli: ” Cum dar vor chema (numele Aceluia) intru care n-au crezut ? Si cum vor crede (in Acela), de care n-au auzit ? Si cum vor auzi fara de propovaduitor ? Si cum vor propovadui de nu se vor trimite ?… Deci, credinta este din auz, iar auzul prin cuvantul lui Dumnezeu”(Rom. X, 14-17).
      Insusi Mantuitorul a poruncit Sf. Apostoli sa propovaduiasca prin viu grai: „Drept aceea, mergand, invatati toate neamurile, botezandu-i in numele Tatalui si al Fiului si al Sf. Duh, invatandu-i sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua (Mat. XXVIII, 19-20 ; Marcu XVI, 15; Luca IX, 2). Sf. Apostoli arata limpede, in scrierile lor, ca ei n-au scris in cartile lor, decat o mica parte din cat au primit de la invatatorul. Sf. IOAN, ucenicul prea iubit al Mantuitorului, sfarseste Evanghelia sa cu aceste cuvinte: „Sunt inca si alte multe cate a facut Iisus, care de s-ar fi scris cate una, cred ca nici in lumea aceasta n-ar incapea cartile ce s-ar fi scris” (Ioan XXI, 25). Acelasi Evanghelist IOAN, declara intr-una din Epistolele sale: ” Multe avand a va scrie, n-am voit pe hartie si cu cerneala, ci nadajduiesc ca voi fi la voi si voi grai gura catre gura, ca bucuria noastra sa fie deplina”‘ (II loan I, 12). Mantuitorul insusi n-a lasat nimic scris si nici n-a poruncit Sfintilor Apostoli sa scrie, ci sa propovaduiasca prin viu grai.

      In realitate tradiţia este mai veche decât Scriptura. Şi Scriptura nu este altceva decât o tradiţie veche întreagă, scrisă.

      Ti-am raspuns cu bun simt si cat de cat documentat. Am marea rugaminte ca pe viitor sa te abtii la a mai face propuneri provocatoare referitoare la credinta noastra ortodoxa, incercand in felul acesta sa pui la indoiala ortodoxia, mai ales ca te afli pe un blog ortodox.
      Ca-ti arunci ochii pe aici si vrei sa te inspiri, e problema ta –nu a noastra!
      Ca sunt „foarte multi preoti care renunta la Ortodoxie”, e problema lor – nu a noastra!
      Ca unii sau altii cred despre noi ca nu stim „cu ce se mananca Ortodoxia”, e problema lor – nu a noastra!
      Insa de incearca cineva sa strecoare intre noi morbul indoielii in Credinta Ortodoxa – atunci asta este problema noastra!

      Apreciază

    • pcmouse said, on iulie 7, 2013 at 7:12 pm

      mars mah..

      Apreciază

      • saccsiv said, on iulie 7, 2013 at 7:29 pm

        pcmouse

        Nu asa. Sa incercam totusi …

        Apreciază

    • danutza said, on iulie 7, 2013 at 7:24 pm

      voi, sectarii, sunteti indoctrinati de pastori, care intepreteaza dupa mintea lor Sfanta Scriptura. cine a intemeiat secta voastra ( neopreotestantismul)? Hristos cumva? nu, Hristos a intemeiat doar UNA, SFANTA, SOBORNICEASCA biserica: cea milenara, care de 2000 de ani nu a schimbat invataura divina; biserica ortodoxa. ” „Voi zidi Biserica Mea” (Mt. 16, 18). ” ceea ce s-a si intamplat la Pogorarea Duhului Sfant, asa cum tot Mantuitorul ne-a spus: Eu voi ruga pe Tatal si alt Mangaietor va da voua ca sa fie cu voi in veac” [Ioan 14, 16].
      „In ziua aceea veti cunoaste ca Eu sunt intru Tatal Meu si voi in Mine si Eu in voi” [Ioan 14,20].
      Iar cand vom primi Duhul Sfant „Acela va va invata toate cele ce v-am spus Eu” [Ioan 14, 26].asadar, atunci , la Cincizecime s-a intemeiat Bierica lui Hristos!!!!!

      cei care s-au rupt din trupul bisericii, al carui cap e Hristos, sunt eretici. Chiar Mantuitorul ne-a avertizat ca se va intampla asta: ” Cel ce ramane in Mine si Eu in el, acela aduce roada multa, caci fara Mine nu puteti face nimic. Daca ramaneti intru Mine si cuvintele Mele raman in voi, cereti ceea ce voiti si se va da voua. Iar daca cineva nu ramane in Mine se arunca afara ca mladita si se usuca; si le aduna si le arunca in foc si ard” [Ioan 15, 5-7].” cultul tau e intemeiat de john smith….un om.
      unde v ae succesiunea apotolica? unde sunt cele 7 taine lasate de Hristos?? unde e cinstirea sfintilor, a Maicii Domnului, a icoanelor?? prima icoana a fost a Maicii Domnului si a fost pictata de apostolul Luca.
      tu interpretezi citatul din Biblie cum iti convine. de fapt, Hristos se referea la farisei care erau morminte vopsite, care erau fatarnici in credinta si …faceau la fel ca voi: invatau poporul dupa mintea lor, rastalmacind cuvintele Domnului.
      uite cum e citatul din Biblie: ” Şi L-au întrebat pe El fariseii şi cărturarii: Pentru ce nu umblă ucenicii Tăi după datina bătrânilor, ci mănâncă cu mâinile nespălate?
      6. Iar El le-a zis: Bine a proorocit Isaia despre voi, făţarnicilor, precum este scris: „Acest popor Mă cinsteşte cu buzele, dar inima lui este departe de Mine”.
      7. Dar în zadar Mă cinstesc, învăţând învăţături care sunt porunci omeneşti.
      8. Căci lăsând porunca lui Dumnezeu, ţineţi datina oamenilor: spălarea urcioarelor şi a paharelor şi altele ca acestea multe, pe care le faceţi.
      9. Şi le zicea lor: Bine, aţi lepădat porunca lui Dumnezeu, ca să ţineţi datina voastră!
      10. Căci Moise a zis: „Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta”, şi „cel ce va grăi de rău pe tatăl său, sau pe mama sa, cu moarte să se sfârşească”.
      11. Voi însă ziceţi: Dacă un om va spune tatălui sau mamei: Corban! adică: Cu ce te-aş fi putut ajuta este dăruit lui Dumnezeu,
      12. Nu-l mai lăsaţi să facă nimic pentru tatăl său sau pentru mama sa.
      13. Şi astfel desfiinţaţi cuvântul lui Dumnezeu cu datina voastră pe care singuri aţi dat-o. Şi faceţi multe asemănătoare cu acestea.
      14. Şi chemând iarăşi mulţimea la El, le zicea: Ascultaţi-Mă toţi şi înţelegeţi:
      15. Nu este nimic din afară de om care, intrând în el, să poată să-l spurce. Dar cele ce ies din om, acelea sunt care îl spurcă „.
      deosebirea mare dintre farisei, care NU respectau cuvantul Domnului si sfinti, pe care Hristos ii numeste prietenii sai.

      Apreciază

  5. lastun500 said, on iulie 7, 2013 at 5:37 pm

    Ti-ai face un tatuaj cu logo-ul firmei sau companiei unde lucrezi pentru o marire de salariu ?

    Apreciază

    • Marius Barbu said, on iulie 7, 2013 at 9:33 pm

      acea pecete sau stampila de care zice Dumnezeiasca Scriptura si Sf.Parinti e CHARAGMA=emblema,document oficial,semnatura,ceva gravat,semn,imprimeu,autoritate si semn al apartenentei,cioplitura,o taietura,semn caracteristic ingropat,impunsatura,impregnare,ingravare,semn prin arsura,semn prin taietura,stampila sau muscatura,garantie,gravare chimica,tatuare,insapat,ingropat,cauterizat,simboluri,garantie a binelui,simbol de protectie,garantie a legamantului,incizii,a perfora
      si inca ceva in evreieste taw e ultima litera la alfabetu evreiesc se scria + (da o Cruce) dar jidovii l’au schimbat ca cica : sa nu se confunde cu Crestinismul si Crucea si l’au facut din + in x si se traduce iscalitura

      Apreciază

  6. seby said, on iulie 7, 2013 at 5:40 pm

    salut. am gasit pe youtube acest documentar ..NATIUNEA SUSPECTA (imi cer scuze daca unii l-au vazut sau stiu de el ).este vorba de tehnologiile pe care guvernele ni le pregatesc (cip-uri)si pe baza carora poti fi urmarit oricand sau se poate fura identitatea mai usor decat in prezent …cred ca poate fi folosit si la campania anticip .daca nici asa unii nu se trezesc ..http://www.youtube.com/watch?v=dLd-DoA4tZI .

    Apreciază

  7. dante said, on iulie 7, 2013 at 6:29 pm

    @christian
    „…Foarte multi preoti ortodocsi si-a dat seama de asta si au renuntat la ortodoxie…”

    Doar uscaturile cad din Biserica Lui Hristos, turma cea mica este cea dreapta, nu ne intereseaza numarul ci Adevarul, intelegi?|
    Daca tu citezi din Sfintul Ioan Teologul cel care a scris cartea apocalipsei si ii atribui titulatura de „Sfint”, atunci admiti ca exista sfintenie si sfinti si ca atare nu e numai unul.
    Tu nu stii ca odata ce Hristos s-a inaltat la cer, a trimis pe Duhul SFINT care s-a pogorit peste apostoli, acestia fiind primii sfinti peste care s-a pogorit Harul Domnului, iar de atunci, din generatie in generatie Harul este printre oameni, tot atunci infiintindu-se Biserica.
    Sfinta traditie este lasata de acesti Sfinti, continuatori ai apostolilor, care nu neaga nici o iota din Biblie ci o fac mai inteleasa si actualizata la un momentdat in istorie. Biblia este o culegere de metafore si pilde, pe care mintea noastra cea pacatoasa nu poata se le cuprinda in intregine, iar atunci cerem ajutorul unor oameni cu Har, adica sfinti, care sa ne indrume, ei sint farurile din bezna in care bijbiim.
    Apropo de „sola scriptura”, putem face un experiment ca sa poti sa intelegi mai bine, aducem un grup de copii la scoala in primul an cu Abecedarul pe banca si-i vom lasa timp de un an sa desluseasca si sa invete singuri, dupa mintea lor literele, in alta clasa luam o alta grupa de copii le vom pune acelasi Abecedar pe banca si vom aduce de data aceasta si un invatator, iar dupa un an vom constata ca cei cu invatator vor sti sa citeasca.
    Asta e rolul, lasat de Hristos dupa pogorirea Duhului Sfint, acelor sfinti. Ei nu sint idoli cum incearca unii sa afirme, ci sint dascali spirituali, lasati sa ne invete corect Biblia, iar prin felul lor de a trai sa ne dea noua exemplu ca putem si noi sa ajungem la mintuire prin lepadare de sine si smerenie.
    Sper sa ma fi facut inteles si sa dea Domnul ca si tu sa intelegi Adevarul, care este doar unul si nu mai multe.

    Doamne ajuta!!

    Apreciază

  8. ionut said, on iulie 7, 2013 at 7:29 pm

    SA DAI SLAVA SFINTEI TREIMI PT CA AI FOST UN OM POTRIVIT IN LOCURI GRELE,AI LUMINAT SI INTORS MULTI OAMENI PE DRUMUL CEL BUN.NIMIC NU ESTE INTAMPLATOR

    Apreciază

    • joseph said, on iulie 7, 2013 at 8:11 pm

      @ ionut

      A întoarce pe altcineva din rătăcire nu e meritul unei singure persoane, indiferent câte fapte bune ar avea, iar luminarea nu o poate face decât Duhul Sfânt.

      Întoarcerea oamenilor respectivi depinde în mare măsură şi de ei, cât vor lucra, asta dacă nu vor da uitării ce au auzit.

      Mesajul tău pare a fi unul de inducere în derizoriu a autorului, întrucât, el n-a avut pretenţia că ar fi un om „providenţial” care-i luminează pe alţii, ci a explicat doar că a încercat să ducă o campanie de informare, fără să speclueze,asupra rezultatului, că i-ar fi întors pe alţii pe drumul cel bun sau ceva.

      Apreciază

      • ionut said, on iulie 8, 2013 at 12:59 am

        nu ai inteles nimic si nici nu voi incerca sa iti explic ca tot nu vei intelege,te dai filozof dar nu esti

        Apreciază

  9. Mălin said, on iulie 7, 2013 at 8:09 pm

    Atac mizerabil la Ortodoxie, ia uitati-va ce articol a aparut pe adevarul.ro

    Citez un fragment:

    „Pe meleagurile româneşti, corupţia şi discordia ar fi ajuns „la pachet“ cu religia ortodoxă, cu elementele de civilizaţie bizantine şi, mai apoi, cu emigranţii greci refugiaţi după căderea Constantinopolelui. Aici, momentul de cotitură pare să fi fost decizia domnitorului Nicolae Alexandru, al Ţării Româneşti, de a renunţa la catolicism în favoarea ortodoxiei. Dictată de interese politice (obstrucţiile regelui ungar, care era şi suzeranul domnitorului român, în legăturile acestuia din urmă cu papalitatea), alegerea de atunci avea să influenţeze decisiv şi pentru vecie traiectoria ţărilor române. A fost momentul în care românii s-au legat de bizantini şi de grecii care conduceau acest stat, renunţând la tutela spirituală a Occidentului.”

    http://adevarul.ro/cultura/istorie/ocaratoarea-mita-istoria-romanilor-1_51d6bef7c7b855ff5606e289/index.html

    Apreciază

  10. lux said, on iulie 7, 2013 at 8:34 pm

    niste intrebari daca mi se permit:
    iudeo-crestinismul are o vechime de doar 2000 de ani. dupa cum stim, civilizatiile antice au o vechime de mai multe mii de ani. paganismul originar Europei a fost religia oficiala pana la importarea crestinismului de diversi regi si impus cu forta. fiecare civilizatie a avut proprii zei: Horus egipteni, Thor nordici, si multimea de zei greci, fara sa mai pun la socoteala mayasii, aztecii, papuasii etc.
    intrebarea este: cum ma puteti voi convinge ca crestinismul(ortodox in cazul de fata in care sunt si botezat doar ca nu ma leaga nimic de el), este religia corecta de urmat? mai sunt hindusii, islamul, budismul care de altfel sunt in numar mult mai larg si au propiile invataturi. ei se vor duce in iad doar ca nu sunt crestini ortodocsi, dupa propria voastra logica? povestea cu Noe cum poate fi reala daca vechimea omului este mai mare de doar 2000 de ani? ce Dumnezeu a fost in urma cu 3000 de ani?
    de ce as urma orice cult?
    de ce suedezii sunt in procent de peste 80% atei, si nu-i vad rau deloc?
    de ce aveti impresia ca divinitatea actioneaza in lumesc dand ajutoare, feriri si altele cand este destul de clar ca singurul motiv pt. a urma crestinismul este imparatia cerurilor? divinitatea selecteaza cine sa traiasca si cine nu atunci cand mai multi oameni mor si supravietuitorul ii multumeste lui Dumnezeu pentru ca inca respira?
    de ce ar actiona in lumesc pt. individuali si nu ar extirpa elita de controleaza planeta? in 9/11, cum de a permis divinitatea asa ceva? daca actioneaza in lumesc, de ce ii asteapta pe falsii preoti materiali sa moara ca sa dea socoteala, de ce nu sunt indepartati de la aceasta vocatie, pentru unii meserie banoasa?

    am multe intrebari dar momentan as vrea sa mi se raspunda civilizat la acestea. inainte de a-mi raspunde, vreau sa se stie ca nu simt crestineste dar in nici un alt fel. daca mi se raspunde as dori sa fie argumente.
    daca sunt catalogat ca ‘smintesc'(de parca umbla copiii pe aici), atunci va dau sansa sa salvati o oaie ratacita.

    Apreciază

    • cosminml said, on iulie 7, 2013 at 11:01 pm

      – in primul rand religia corecta trebuie sa fie dumnezeiasca, adica perfecta, adica daca lumea ar trai intocmai
      respectand poruncile sa fie raiul pe pamant (ortodoxia asa este, ortodocsii sunt asa cum sunt si putini si din
      ei se vor mantui, practica ii omoara dar ortodoxia este singura cale spre mantuire)
      – te rog sa citesti cartea : Mari intelepti ai Indiei si Parintele Paisie, e o carte extraordinara care pe mine ma
      adus la adevar. Aici vei afla de ce ortodoxia e singurul adevar
      – dupa poti sa citesti : Viata Cuviosului Paisie Aghioritul care a murit in 1994 si o sa vezi ce inseamna cu
      adevarat sa traiesti ortodox
      – cei care il urmeaza pe Hristos nu au o viata usoara ci isi iau crucea si ii urmeaza, pe multi pacatosi
      Dumnezeu ii lasa sa faca ce vor pentru ca pentru faptele lor bune isi iau plata aici in aceasta lume dupa moarte mergand in iad iar credinciosii sunt de multe ori loviti de boili si necazuri, in acest fel platind pentru pacate aici vremelnic si nu dincolo vesnic. Dumnezeu cearta pe cei pe care ii iubeste. Sa nu fii invidios pe cel pacatos care ii merge bine si nu are nici un necaz pentru ca pierzarea vesnica va fi a lui.
      – Dupa poti citi cartile : Ne vorbeste Pr. Cleopa, sunt pline de intelepciune si te vor ajuta enorm de mult.
      – Pana la Hristos au fost 5508 ani + 2013 = 7521 ani, te rog sa citesti Hronograful, unde vei afla anii importanti

      „de ce as urma orice cult?”

      – numai ortodocsii se mantuiesc, dar nu toti ci numai cei care practica ortodoxia

      „de ce ar actiona in lumesc pt. individuali si nu ar extirpa elita de controleaza planeta? in 9/11, cum de a permis divinitatea asa ceva? ”

      pentru ca Dumnezeu a facut omul liber, mantuirea nu este obligatorie si nu este nici un dar. In rai este numai bine, in iad este numai rau iar pe pamant sunt ambele si omul trebuie sa aleaga singur cu ce va fi. Dumnezeu nu sileste pe nimeni ci omul alege, de aceea este atat rau pe pamant.

      „de ce ii asteapta pe falsii preoti materiali sa moara ca sa dea socoteala, de ce nu sunt indepartati de la aceasta vocatie, pentru unii meserie banoasa?”

      pentru ca daca toti oamenii nevrednici ar fi curatati (omorati) repede s-ar vedea prea pe fata actiunea lui Dumnezeu si atunci nu s-ar mai numi credinta si toti ar crede in Dumnezeu pentru ca ar vedea si de frica iar aceasta nu ar mai fi alegerea lor.

      Ar fi bine sa citesti cartile ce le-am scris si dupa te asteptam cu intrebari.

      Apreciază

    • george said, on iulie 7, 2013 at 11:33 pm

      @lux
      Voi incerca sa-ti creionez cateva „trasee” dupa care va trebui sa te orientezi functie de sinceritare si hotararea cu care doresti sa afli Adevarul de credinta crestin ortodox.
      Mai intai de toate iti spun ca nici un ortodox traitor „nu catalogheaza ” pe nimeni, ortodoxul nu are idei preconcepute. IN schimb recunoaste lesne un om de alta confesiune sau care are o gandire pagana, atee, asa cum, natural orice om recunoaste chipul altui individ ca e de ex. chinez, african, nordic, etc.
      De smintit nu poti sminti pe nimeni, sminteala are sensul de „piedica” sau „a induce in eroare”.
      Daca vrei sa intelegi Ortodoxia atunci va trebui sa te apleci spre studiul cartilor la fel ca si atunci cand doresti sa rezolvi probleme de matematica. La matematica trebuie sa cunosti cifre, operatorii logici, inmultire, impartire, formule ca apoi avand aceasta BAZA sa poti trece la un alt nivel de intelegere si sa poti rezolva probleme. Daca nu poti sa rezolvi anumite Probleme, atunci evident ca apelezi la un profesor, meditator care sa te invete modul de rezolvare.
      Tu acum vrei raspunsuri la problemele tale „teologice” si sa mai si pricepi, cu toate ca nu stii nimik, nu ai citit nimik, nu te-a interesat nimik , iar avand aceasta „baza teologica”(nimik) evident ca sansa sa intelegi cu adevarat ceva este extrem de redusa.
      Cinstit iti spun ca nimeni nu doreste „sansa” de a salva pe cineva ce se opune sa fie salvat. E pierdere pretioasa de timp si nu foloseste la nimic.
      Ca sa intelegi crestinismul ortodox trebuie sa stii despre razboiul duhovnicesc, despre demoni, modurile de inselare a lor, de pervertire a mintii, atacuri, etc. Trebuie sa stii despre Tainele din Biserica, care e rostul lor, la ce anume ajuta, cum trebuiesc intelese, etc.
      Superficialitatea, cabotinismul, bigotismul, habotnicia nu sunt caracteristice crestinului ortodox autentic, ci el duce o continua lupta pentru formarea unui caracter integru, demn, a discernamantului duhovnicesc, de castigare a virtutilor si vindecarii patimilor.
      In concluzie, ti-am explicat in linii mari cateva lucruri, TU insa trebuie SA VREI a fi salvat. Tu trebuie sa-si folosesti „sansa” pentru a te salva, Mantuitorul a zis „cine VREA sa-mi urmeze mie …”, nu a salvat pe nimeni cu forta.
      „CAUTA si vei gasi, BATE si ti se va deschide!”

      Apreciază

  11. Aurora said, on iulie 7, 2013 at 8:55 pm

    Frate, nu e putin lucru faptul ca ai reusit sa captezi atentia detinutilor privind urgia ce ne paste. Dumnezeu ti-a dat putere in glas si i-ai convins pe multi. In captivitate oamenii sunt mai dispusi sa asculte lucruri noi pentru ca nu mai sunt constransi de barierele ce tin de timp, disponibilitate si diversele griji cotidiene care ii sufoca. Un discurs pe tema ”stapanii din umbra ne pregatesc cosciugele” prinde foarte bine la omul lipsit de libertate, caci el, in patratica lui are timp sa cugete, pe cand cel aflat in libertate este mult mai incatusat decat detinutul. Mai usor il convingi pe un detinut de nocivitatea vaccinului decat pe unul liber care maine este programat sa mearga cu copiii la vaccin , caci el face tot ce a invatat, nu poate iesi din obisnuintele vechi. Dumnezeu a lucrat cu sufletele lor si daca isi vor mentine invataturile primite, inseamna ca suferinta ta de un an de zile a fost spre luminarea unor oameni. Mi-a incoltit o idee un pic bizara : poate ca multi ar trebui sa stea o vreme acolo, asa fara nici un motiv plauzibil si sa vina cineva sa le vorbeasca despre miselia Sistemului. Cand ar iesi, ar sti ce au de facut. Dar asta nu se intampla. Si raman surzi si orbi in continuare.
    Sa va spun o intamplare. Mi se pare cu miez. De putina vreme am cunoscut un om foarte cumsecade, preocupat de mantuire, care citeste multe acatiste si merge des la Sfantul Ilie Lacatusu. Si pe el il cheama tot Ilie. Merge acolo si se roaga pentru mantuire si sanatate – are o problema la sold. Sa tot fi fost pana acum de vreo 20 de ori si pe ger si pe arsita, n-a tinut cont de vreme. Este insa cam deceptionat ca n-a primit nici un raspuns de la sfantul si, dupa cum spun medicii, se pare ca tot la operatie va trebui sa ajunga. Mi se plange ca poate e el prea pacatos si de aceea nu-i primeste sfantul rugaciunea. Eu il vad un om moral si fara viclenie, insa am avut intotdeauna pe limba sa-i spun un lucru, dar m-am abtinut de fiecare data, de teama sa nu se supere. Astazi insa mi-am luat inima in dinti si i-am zis in fata : „Mai Ilie, eu nu cred ca e ceva in neregula cu tine ca om, esti ca toata lumea, nici mai bun, nici mai rau, ba as zice, cu mai multe parti bune decat altii, dar cred ca ceva nu e in regula cu religia ta”. Nu v-am spus un amanunt important. Omul e catolic. Dar merge mai mult la bisericile ortodoxe si ii place sa dialogheze cu preotii nostri. Vezi, el s-a dus la ei de pe pozitia catolicului si niciunul n-a avut curajul sa apuce taurul de coarne si sa-i zica direct „vino la Ortodoxie !”, poate tot din delicatete. Eu m-am simtit neputincioasa de la inceput sa-l atrag in zona asta pentru ca vedeam la el o anume incrancenare in papismul lui, de aceea am evitat discutiile pe teren alunecos. Dar m-am rugat in taina pentru el. O vreme. Dupa aceea am uitat. Astazi insa i-am spus ca poate sfantul Ilie vrea sa-l cheme la Ortodoxie si de aceea o fi intarziat cu raspunsul … Mi-am asumat un mare risc, putea sa se supere iremediabil. Dar nu s-a suparat. A spus ca o sa mai mearga la Sfantul si o sa-l intrebe daca trebuie sa vina la Ortodoxie. El i-a cerut vindecare, dar poate sfantul vrea altceva pentru el. Poate am gresit, poate am vorbit in numele sfantului, dar am simtit ca e momentul sa-i vorbesc deschis despre venirea lui la dreapta credinta. Ma bucur ca nu a luat-o ca pe un afront. Va rog si pe voi, cei cu inima buna, sa ne rugam impreuna pentru intoarcerea acesatui om. Poate vom reusi ! Il iubesc pentru ca este onest si m-a mobilizat si pe mine de cateva ori sa merg la Sfantul Ilie la mormant, ba chiar mi-a tinut si rand.

    Apreciază

  12. dante said, on iulie 7, 2013 at 10:08 pm

    @lux
    Crestinismul se bazeaza pe revelatie si nu pe demonstratie. Tu poti sa stii daca un cablu are curent electric in el, ca doar nu se vede?
    Nu te opreste nimeni sa te faci budist, este alegerea ta, numai ca mintuirea vine prin crestinism si tare mi-e teama ca acea intrebare legata de…” ce face sufletul dupa moarte?” e sadita de Dumnezeu omului, tocmai spre l scoate din aceasta necredinta care te calauzeste si pe tine.
    „…de ce ar actiona in lumesc pt. individuali si nu ar extirpa elita de controleaza planeta? in 9/11, cum de a permis divinitatea asa ceva? daca actioneaza in lumesc, de ce ii asteapta pe falsii preoti materiali sa moara ca sa dea socoteala, de ce nu sunt indepartati de la aceasta vocatie, pentru unii meserie banoasa?…”

    Vezi tu, odata cu caderea din Rai, au aparut si pacatele si patimile si necredinta, asta e pedeapsa pe care omul singur si-a dat-o pentru neascultare, dar prin infrinarea tuturor acestora cu ajutorul Lui Hristos, omul poate sa recapete paradisul pierdut. Cum iti explici tu ca regimul ateu comunist a dat atitia sfinti, daca nu prin „examenul”pe care l-au dat acei dreptcredinciosi in fata rautatilor omului?
    Pe toti aceia pe care i-ai enumerat tu, Dumnezeu ii ingaduie din doua motive, odata in chip pedagogic pentru altii, iar pe de alta parte din dragoste parinteasca pentru ei insisi, ca poate se vor intoarce precum tilharul de pe cruce in ceasul al 12-lea.
    Cit despre „paradisul” european si mai cu seama cel scandinav…nici o nadejde, este sminteala curata, unde OMUL este zeu si deja se afla pe piedestal.
    Si ca o intrebare pentru toti: de ce occidentul a dat cei mai multi filosofi, in comparatie cu bizantul?

    Doamne ajuta!!

    Apreciază

  13. Christian said, on iulie 7, 2013 at 11:16 pm

    Dumnezeu sa va binecuvinteze pe toti cei care ati comentat postarea mea. Multi dintre voi sunteti oameni sinceri si cautatori avizi de Dumnezeu dupa cum sunt si eu. Unor astfel de oameni Dumnezeu le va revela mai devreme sau mai tarziu, adevarul. In ce ma priveste, nu fac apologia vreunui cult religios, chiar daca frecventez unul. Etalonul meu, autoritatea suprema in materie de credinta si de viata este Sfanta Scriptura. Nu de putine ori s-a intamplat sa resping anumite doctrine ale cultului din care fac parte pentru ca nu au rezistat la testul biblic. Pe mine nu ma intereseaza religia, ci o Persoana, care e obiectul credintei mele. Credinta mantuie, nu religia sau biserica. Asta sustine Biblia. Biserica primara persevera in patru lucruri: „Şi stăruiau în învăţătura apostolilor şi în împărtăşire, în frângerea pâinii şi în rugăciuni.”- F.A. 2:42. Acesta e si scopul meu. Ma intereseaza exclusiv invatatura apostolilor, intrucat ei au preluat-o direct de la Hristos si prin Duhul Sfant! In sinceritatea mea, nu fac decat sa incerc sa reproduc viata si preceptele apostolilor, a bisericii primare. Ce credeau si cum traiau ei este reflectat in Faptele Apostolilor si in Epistole. Eu de la ei invat: direct de la sursa. Noul Testament nu invata nimic despre cultul fecioarei Maria, despre cultul mortilor, cultul sfintilor, icoane etc. Absolut nimic! Sunt evidente clare ca toate acestea au aparut dupa cateva secole de la Hristos si au origini pagane si pre-crestine! Repet, nu exista in Noul Testament astfel de doctrine si dogme. Ele s-au dezvoltat ulterior. Daca biserica primara le-ar fi practicat si profesat, Noul Testament le-ar fi consemnat. Credeti-ma, l-am citit din scoarta in scoarta. De ce credeti ca Dumitru Cornilescu, traducatorul versiunii neoprotestante a renuntat la ortodoxie/calugarie? El s-a convertit la credinta adevarata in timpul traducerii, deoarece a realizat ca Biblia contrazice in general Sfanta Traditie! Credinta adevarata nu e o denominatie religioasa, ci o relatie cu Fiul lui Dumnezeu. Oricine nu trece peste ceea ce este scris (in N.T – 1Cor. 4:6) si accepta doar revelatia scrisa a lui Dumnezeu are aceasta credinta mantuitoare. Ea nu este apanajul vreunui cult, ci provine exclusiv din Cuvantul inspirat al lui Dumnezeu: „Credinţa este din auzire, iar auzirea prin cuvântul lui Hristos.” – Romani 10:17 „Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o – să fie ANATEMA!” – Galateni 1:8 Regret s-o spun, dar Sfanta Traditie este o alta evanghelie, nu este cea propovaduita de apostolul Pavel. De ce nu recititi cu atentie Noul Testament?!

    Apreciază

    • saccsiv said, on iulie 7, 2013 at 11:26 pm

      Christian

      Eram sigur ca nu vei raspunde la intrebarile mele si la dezvoltarea ce au facut-o fratii. Ai pus doar placa.

      Chiar nu poti s-o faci?

      Apreciază

      • cosminml said, on iulie 8, 2013 at 12:00 am

        Nu poate, diavolul ia intunecat mintea si il tine legat cu multe funii.
        Foarte rar scapa unul dintre ei.

        Apreciază

      • STOP RFID 666 said, on iulie 8, 2013 at 1:13 pm

        Asta inseamna SOLA SCRIPTURA, erezie. Sectarul se misca intr-un cerc inchis si nu poate iesi din el.

        Apreciază

    • george said, on iulie 7, 2013 at 11:52 pm

      @Christiane
      Uite cum sta treaba!
      „Sinceritea” ta, pentru noi ortodocsii de aici, cam lasa de dorit. Asa cum a zis Saccsiv, nu ai raspuns la nici o intrebare desi ti sa argumentat decent si la obiect.
      Incerci cumva sa folosesti „tehnica discului stricat”? Stai linistit ca nu ai nici cea mai mica sansa!
      NU ma mai chinui sa raspund postarii tale, are o gramada de lacune si nici logica nu e stralucita.
      TINAND CONT DE FAPTUL CA SUNTEM PE POZITII DIFERITE, CA NU AVEM O BAZA COMUNA DE CREDINTA, NU ARE ABSOLUT NICI O LOGICA SA MAI POLEMIZAM PE SUBIECT! ASA INCAT TE ROG SA TE ABTII DEFINITIV LA A MAI POSTA.
      Scuteste-ne cu clisee gen „Multi dintre voi sunteti oameni sinceri si cautatori avizi de Dumnezeu…”, ” Unor astfel de oameni …”, pentru ca noi nu-L cautam pe Dumnezeu, NOI L-AM GASIT PE DUMNEZEU!
      Ti-am zis ca nu e loc de manipulare aici, asa ca mai bine LASA-NE!

      Apreciază

      • Christian said, on iulie 8, 2013 at 2:55 pm

        George, ai perfecta dreptate: logica mea nu e stralucita si am destule lacune. Nu sunt ironic cand spun asta. Tu stai mult mai bine la capitolul „logica”. Este evident ca ai o minte ascutita si te respect pentru asta. Dar nu trebuie sa uiti ca nu intotdeauna ceea ce e logic e si adevarat. Gandeste-te la cazuistica! Daca concluziile tale deriva dintr-un studiu asuduu al Noului Testament, nu am ce-ti reprosa. Dar daca acest lucru nu e adevarat, e foarte posibil sa privesti totul printr-un filtru doctrinar profund gresit, ca si consecinta a unei indoctrinari inseminate in copilarie. Vei spune ca acest lucru e valabil in cazul meu. Poate! Dar in ce ma priveste, am ajuns sa contest anumite doctrine popularizate de neoprotestanti, ca rezultat al studiului personal al Bibliei. Ce nu inteleg eu, e de ce nu aplicati teoria conspiratiei si in sanul bisericii ortodoxe? Actualul patriarh e mason, nu? Alte fete bisericesti influente, la fel. De ce nu iei in calcul ca de-a lungul istoriei au existat sute sau mii de astfel de lupi imbracati in …sutana preoteasca, care au denaturat credinta?! Este total neintelept si nerecomandat sa te bazezi pe o succesiune apostolica (discutabila d.p.d.v. biblic; si nu pe revelatia scrisa) cand stim foarte bine ca din momentul in care Constantin cel Mare a legalizat crestinismul si Statul s-a unit cu Biserica, in fruntea bisericii au ajuns falsi apostoli care au inserat eresuri pierzatoare dupa cum avertiza apostolul Petru: „Si între voi vor fi învăţători mincinoşi, care vor strecura eresuri pierzătoare.” – 2Petru 2:1. De asemenea, apostolul Petru lansa un avertisment similar: „Căci eu ştiu aceasta, că după plecarea mea vor intra, între voi, lupi îngrozitori, care nu vor cruţa turma.” – F.A. 20:29. Sau Apocalipsa 2:2: „nu poţi suferi pe cei răi şi ai cercat pe cei ce se zic pe sine apostoli şi nu sunt şi i-ai aflat mincinoşi”. Prin urmare, apostoli falsi au existat si exista si astazi. Cum vei sti a caror autoritate este legitima din moment ce toti pretind ca sunt produsul succesiunii apostolice? Nu e mai intelept sa te raportezi exclusiv la sursa biblica ca sa nu te ratacesti? 2 Timotei 3:13-17 este edificator in aceasta privinta: „Iar oamenii răi şi amăgitori vor merge spre tot mai rău, rătăcind pe alţii şi rătăciţi fiind ei înşişi. Tu însă rămâi în cele ce ai învăţat şi de care eşti încredinţat, deoarece ştii de la cine le-ai învăţat. Şi fiindcă de mic copil cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să te înţelepţească spre mântuire, prin credinţa cea întru Hristos Iisus. Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos spre învăţătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre înţelepţirea cea întru dreptate, Astfel ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit, bine pregătit pentru orice lucru bun.” Ce spune textul sfant? Sa ramanem in ceea ce am invatat de la apostoli (cei 12) si ca doar Scriptura este inspirata divin si demna de incredere. Daca omul lui Dumnezeu poate fi desavarsit doar prin Scriptura, la ce ii folosesc „revelatii” ulterioare din partea unor asa-zis apostoli? Dumnezeu sa te binecuvinteze! Doamne ajuta!

        Apreciază

      • george said, on iulie 9, 2013 at 4:10 am

        Multam fain de apreciere, dar crede-ma ca nu vreau sa fiu periat de tine.
        Cauti in continuare cu fervoare sa ma provoci pe mine cat si pe ceilalti frati ortodocsi, desi ai primit suficiente raspunsuri competente din partea noastra.
        Mi-e limpede cum gandesti, scopul ti l-ai “relevat” suficient de clar incat pot spune, fara a gresi, ca ti se potriveste textul expus de Sfantul Nicodim Aghioratul din cartea “Hristoidia bunul moral al crestinilor”, cel referitor la “vanzatorii si clevetitorii si martorii mincinosi”:
        “Urechile vânzătorilor şi ale martorilor mincinoşi, sunt asemenea cu ale Aspidei; că
        precum Aspida îşi închide urechile, ca să nu audă glasul muzicilor şi să se îmblânzească, „Ca a unei Aspide surde ce-şi astupă urechile sale, care nu va auzi glasul vânătorilor” (Ps. 57,4); aşa şi vânzătorii şi clevetitorii şi martorii mincinoşi îşi astupă urechile ca să nu auză vreun cuvânt de învăţătură a lui Dumnezeu şi să înceteze de la răutăţile lor şi să se înţelepţească, ci le deschid pe ele ca să afle ce face unul şi altul, şi aşa să alerge îndată la judecători să-i vânză, să-i pârască şi să mărturisească minciuni asupra lor.”
        Exact asa ai facut si continui sa faci tu, ti-ai inchis “urechile” sa nu “auzi” nimic din cuvintele Dumnezeiesti ce ti-au fost adresate si care au la baza citate din Biblia pe care tu zici ca te sprijini. Asta e fatarnicie! “Tacerea” pe care o folosesti iata ca “striga” impotriva ta!
        Hai sa analizam un pic “expozeul” (sic!) tau sa vezi si tu cat de patetic esti si ce gargauni iti zac in cap!
        „Dar nu trebuie sa uiti ca nu intotdeauna ceea ce e logic e si adevarat. Gandeste-te la cazuistica!” – Esti vag, te raportezi la propriul exemplu (incorect si incomplet si acesta) in loc sa faci referinta directa catre „logica” folosita de mine. Demonteaza-mi logica, centreaza-te direct pe subiect nu cauta sa aiurezi.
        „Daca concluziile tale deriva dintr-un studiu asuduu al Noului Testament, nu am ce-ti reprosa” – Pai ce? Ai primit cumva exemple din Talmud sau Coran?
        „Dar daca acest lucru nu e adevarat, (ha ha!) e foarte posibil sa privesti totul printr-un filtru doctrinar profund gresit, ca si consecinta a unei indoctrinari inseminate in copilarie.” – Hmmm, profund! (:))
        „Vei spune ca acest lucru e valabil in cazul meu. Poate!”- De acord cu afirmatia ta!
        „Dar in ce ma priveste, am ajuns sa contest anumite doctrine popularizate de neoprotestanti, ca rezultat al studiului personal al Bibliei.” – Ai terminat cu neoprotestantii si acum contesti doctrina noastra ortodoxa ca urmare a carui studiu? Doar a Bibliei tale? Ti-am mai zis ca e nonsens ce faci, esti foarte greu de cap si cu incapatanare prosteasca! NU AVEM BAZA COMUNA DE DIALOG, PRICEPE ODATA! Ca sa pricepi la ce anume ma refer, de ex. eu pot contesta „doctrina” unui ortodox, caci si el a studiat ca si mine aceeasi invatatura, amandoi ne raportam la aceleasi surse. La fel tu poti contesta (asa cum ai si facuto) doctrina unor protestanti, aveti aceeasi biblie si aceeasi invatatura, va raportati doar la biblie si atat, deci tu si cu protestantii AVETI BAZA COMUNA DE „DIALOG” – CONTESTARE!
        „Ce nu inteleg eu, e de ce nu aplicati teoria conspiratiei si in sanul bisericii ortodoxe?”-Da de unde ai tras tu concluzia asta? Pe ce temei?
        „Actualul patriarh e mason, nu?” – Asa si?
        „Alte fete bisericesti influente, la fel.” – Deci?
        „De ce nu iei in calcul ca de-a lungul istoriei au existat sute sau mii de astfel de lupi imbracati in …sutana preoteasca, care au denaturat credinta?!” – DE AIA! (:)) „Stimabile” de unde ai tu certitudinea ca eu „nu iau in calcul” ce zici tu? Ca au fost si sunt slujitori nevrednici, asta o stim cu totii, insa TU „Stimabile”, crezi ca a fost distrusa esenta ortodoxiei din cauza lor? EROARE FATALA! PAI TOCMAI DE ACEEA NOI AVEM PE SFINTII PARINTI CARE AU PASTRAT NESTIRBITA LUMINA ORTODOXIEI SI CARE NE-AU LASAT INVATATURI MANTUITOARE DUPA CARE NE ORIENTAM!
        Dar protestantii dupa ce se orienteaza??? Nu tu esti unul care ai confirmat DEZORIENTAREA LOR? NU CONFIRMI TU („am ajuns sa contest anumite doctrine popularizate de neoprotestanti”) CA PASTORII VOSTRI SUNT „LUPI IN PIEI DE OAIE”? IAR TU, CA UN „INSPIRAT” CARE TE CREZI CA ESTI, TE-AI APUCAT SA STUDIEZI DUPA BIBLIA TRADUSA SI „DIORTOSITA” (sic!) DE DANSII CREZANDU-TE IN LUMINA SI VENIND ACUM SA NE CONVERTESTI? ESTI JALNIC INSELATULE!
        Am obosit, daca o sa vrei o sa continui cu comentariul, acum insa am obosit.
        “De omul eretic, dupa intaia si a doua mustrare, departeaza-te,” (Tit 3:10) , “sa-ti fie tie ca un pagan si vames.” (Matei 18:17) cred ca esti de acord cu acestea! Eu zic sa aplici aceste doua invataturi cu noi ortodocsii, ce zici?

        Apreciază

      • george said, on iulie 9, 2013 at 10:14 am

        Saccsive,
        Imi spui si mie te rog pentru ce nu ai postat comentariul meu ce l-am adresat lui Christian? I-am raspuns la comentariul facut („Christian said, on iulie 8, 2013 at 2:55 pm”) si vad ca nu apare nimic.
        Multumesc!

        Apreciază

      • saccsiv said, on iulie 9, 2013 at 12:09 pm

        george

        Nu stiu la care te referi. Nu-l gasesc. E doar unul pe care chiar tu ai spus sa nu-l postez.

        Apreciază

    • danutza said, on iulie 7, 2013 at 11:55 pm

      tu chiar nu intelegi ca Sfanta Traditie inseamna respectarea Cuvantului lui Dumnezeu? Sfintii, de-aia sunt sfinti, pt ca au facut voia Domnului, in ei traia Hristos , asa cum spune apostolul Pavel, erau plini de Duh Sfant. prin ei Dumnezeu ne-a aratat, dupa Inaltarea Sa la ceruri, calea, nu ne-a lipsit de indrumare, caci ne-a asigurat ca : „voi fi cu voi pana la sfarsitul veacurilor”.
      cei rupti din biserica lui Hristos se vor da in foc. n-ai citit citatul?
      referitor la citatul din Galateni, se refera la exact ceea ce ati facut voi, ereticii, care ati incercat sa modificati cuvantul Domnului si invatatura sa dupa mintea omeneasca, fiind in afara Duhului Sfant. tine cont ca atunci cand vorbeau sfintii, de fapt vorbea Duhul Sfant in ei.
      da, ortodoxia nu a modificat NIMIC din invatatura dumnezeiasca, a pastrat intocmai cuvantul Domnului.

      Apreciază

    • cosminml said, on iulie 7, 2013 at 11:57 pm

      Dar daca tot vorbesti de apostoli de ce nu citesti in Pidalion si ce au hotarat apostolii la sinodul Apostolic, te temi ca te arde?
      Cornilescu va fi foarte adanc in fundul iadului caci pe multi a smintit.
      Si tu vei merge dupa el dar e alegerea ta.

      “Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o – să fie ANATEMA!”
      Aici te-ai lovit singur, adica tu vrei sa spui ca pana in 1920 cand a venit Cornilescu si va-ti nascut voi, toti oamenii au crezut in prostii si au mers in iad.
      Si sa trezit dupa 1920 de ani de la Hristos unul, adica Cornilescu si a vazut el ca tot a fost gresit pana la el , si a inceput sa nege tot: Sfanta Cruce, Maica Domnului, Sfintii, Sfintele Icoane, Sfanta Traditie, etc.
      In ziua judecati cand va aparea pe cer Sfanta Cruce si Maica Domnului ve-ti blestema pantecele ce va nascut si ziua.
      Nu o mai lungesc, daca tu vrei sa mergi in iad neaparat, eu te las. Aveti o mandrie diavoleasca in voi, voi va adresati direct lui Hristos dar El nu va cunoaste pe voi.

      Apreciază

      • Christian said, on iulie 8, 2013 at 9:29 pm

        Cosminml, Dumnezeu a avut intotdeauna oameni credinciosi. In orice generatie incepand cu primul secol si pana acum. Daca vei studia istoria crestinismului vei constata ca in mod frecvent au existat miscari de trezire care au incercat sa reformeze Biserica institutionalizata care cazuse in repetate randuri pe maini necurate. Schisme mici si schisme mari. Biserica institutionalizata (corupta) si Biserica lui Hristos (care e invizibila si formata din oameni, nu cladiri – vezi conotatia initiala a grecescului „ekklesia”) au mers intotdeauna in paralel. Biserica lui Hristos nu are culoare religioasa si in general a fost persecutata de Biserica oficiala si secularizata care era interesata mai mult de puterea politica si financiara decat de cea spirituala. Insusi Saccsiv incearca sa fie un reformator si nu e multumit de conducerea BOR! De-a lungul istoriei au existat mii de reforme mai mult sau mai putin reusite.

        Apreciază

  14. joseph said, on iulie 8, 2013 at 12:49 am

    @ Christian

    Faptul că tu ai Noul Testament, în formă compactă şi canonizată este meritul Episcopilor, care au reunit toate scrierile creştine separându-le de neghina apocrifelor, plasate în chip tendenţios de către ereziarhii vremurilor ca fiind ale apostolilor.

    Chiar şi când te bazezi doar pe Noul Testament, mergi la risc, dacă stai să te gândeşti că selecţia şi contopirea textelor sfinte s-a făcut tot de către oameni, alţii decât Sfinţii Apostolii.

    Noi când ne bazăm pe Sfânta Tradiţie nu suntem ipocriţi şi ne asumăm riscul până la capăt.

    Doi la mână , majoritatea creştinilor din vremea primară erau neinstruiţi sau analfabeţi, iar versiunile scrise ale Noului Testament erau în exemplare limitate, deci, neaccesibile în forma discreţionară de care beneficiem noi după apariţia tiparului.

    Sola scriptura cade întrucât, oamenii se mântuiau secole la rând şi fără să citească Sfânta Scriptură, doar ascultând predicile şi lucrând în via lui Hristos.

    Se mântuiau în virtutea ascultării de marii ierarhi şi dascăli ai lumii, care erau şcoliţi în toate ştiinţele retorice, antropologice şi istorice şi au tâlcuit Evanghelia întregului popor în lumina Harului primit prin succesiune apostolică.

    Marii ierarhi cunoşteau tradiţiile evreieşti şi făceau foarte punctual şi concret, distincţie între superstetul băbesc şi învăţăturile cu adevărat utile.

    Degeaba ai Scriptura dacă nu ai şi traducerea ei de către cei luminaţi prin succesiune apostolică să o explice.

    Trei la mână Hristos îi spune lui Petru că pe Mărturia Sa de credinţă în dumnezeirea Fiului va zidi Biserica Sa , NU spune – pe această Scriptură (scriere) voi zidi Biserica Mea.

    Ceea ce înseamnă că Biserica există dinaintea Evangheliei scrise, deoarece, prima Evanghelie scrisă, nu este datată mai devreme de anul 50 după Hristos.

    Ce s-a întâmplat în primii 50 de ani după Hristos ?

    Cât din tradiţia apostolică, transmisă verbal, a rămas neconsemnată în varianta finală din cauza imposibilităţii biologice de a scrie tot?

    Apreciază

    • Christian said, on iulie 8, 2013 at 10:31 pm

      Joseph, afirmi: „Degeaba ai Scriptura dacă nu ai şi traducerea ei de către cei luminaţi prin succesiune apostolică să o explice.” Iarta-ma, dar eu am citit fraza in felul urmator: „Degeaba ai Scriptura dacă nu ai şi traducerea ei de către cei …illluminaţi …prin succesiune apostolică să o explice.” Daca Illuminati au infiltrat catolicismul, crezi ca au stat cu mainile in san in ce priveste ortodoxismul? Nu cumva explicatiile pe care se bazeaza credinta ta au fost traduse de …illuminati? Sau, ma rog, de niste precursori de-ai lor, pentru ca Ordinul a fost fondat abia in secolul 18. Nu te-ai gandit niciodata ca „traducerea” ar putea fi eronata? In locul tau as studia Noul Testament sub indrumarea Duhului Sfant si nu sub indrumarea unor potentiali eretici infiltrati in Biserica!

      Apreciază

      • joseph said, on iulie 11, 2013 at 1:10 am

        Christian

        Tu ori nu înţelegi, ori o faci pe prostul ca să induci în eroare , dacă, pentru tine oamenii luminaţi de Duhul Sfânt – Sfinţii Părinţi din primele 14 secole, după Hristos, ţi se par a avea vreo legătură cu iluminati, eşti pe lângă rău şi grav.

        Secta aia nici nu exista mai devreme de secolul 18, iar ordinele precursoare au acţionat în special în partea occidentală.

        Mâine poimâine îi vei băga şi pe apostoli în aceeaşi oală folosind neinspirat semantica unui cuvânt -luminare.

        Mai degrabă mişcarea de răzvrătire a lui Luther a fost infiltrată, după cum tu singur recunoşti că în sânul catolicismului au fost infiltrate elemente conspiraţioniste.

        Observ că atunci când eşti blocat de argumente, recurgi la decupaj textual şi deturnare de sensuri, sau citeşti pe diagonală.

        Dacă eşti atât de suspicios la adresa Sfintei Tradiţii, înseamnă că nu mai ai mult până vei avea suspiciuni şi asupra originii Scripturii, care a trecut prin mâinile Episcopilor, prelaţi care puteau „infiltra” pasaje în textele pe care tu le manipulezi cu atâta auto-suficienţă,

        Ţi-am expus doar o mostră din sofismul scenariului tău paranoic.

        Eşti doar la un pas de înşelarea totală, ateismul, care nu acceptă nici Sfânta Tradiţie nici Biblia pe motiv că ar fi „infiltrate” -termen care văd că-ţi place să-l foloseşti.

        Acum e limpede că în mintea strâmbă şi lucrul drept se strâmbă.

        Apreciază

  15. Vasilica said, on iulie 8, 2013 at 1:53 am

    Unde nu sunt preoti şi arhierei nu este Hristos.Că Mântuitorul a spus asa la Apostoli:
    „Luati Duh Sfant cărora le veti ierta păcatele, iertate vor fi, iar cărora le veti tine, tinute vor fi.
    Nu la Sectari a spus acestea, ci la Apostoli, la episcopi şi la preoti…

    Credinta in Sfanta Treime ( Isaia 6,3) este PUTEREA NOULUI TESTAMENT!

    Credinta adevărată Ortodoxa este PUTEREA HARULUI DUMNEZEIESC ( 2 Petru 1,1)
    Deci noi cunoastem pe Fiul prin Duhul Sfant, de aceea nimeni nu se poate apropia de Fiul decât prin Duhul Sfânt ( Cor XII 3)

    Si nu oricine stie să tâlcuiască Biblia sunt anumiti preoti cu Har pentru a tâlcui Biblia…

    Doamne ajută!

    La Ierusalim la Mormântul Sfânt,
    Vă trimit o rază
    Vouă pe pamant
    Sfânta mea Lumină
    E o-ncredintare,
    Că ORTNDOXIA, E MÂNTUITOARE!

    Apreciază

  16. dante said, on iulie 8, 2013 at 8:04 am

    @christian

    Cu ce l-a ispitit diavolul pe Hristos in pustie… cumva cu scriptura? Adica si-a motivat intentia aducind citate din scriptura: ” caci scris este, ca nu va atinge piciorul Tau pamintul…..”
    Vezi cum se poate intoarce scriptura impotriva omului, daca e judecata dupa propria minte!!

    Doamne ajuta!!

    Apreciază

  17. mircea.v said, on iulie 8, 2013 at 8:29 pm

    @Christian,

    Toate discutiile astea e clar ca nu te lamuresc. Nici nu au cum. Cine santem noi? Dar, citeste niste vieti de Sfinti contemporani cu aceste vremuri: Viata parintelui Paisie (si cea cu Initiatii indiei si parintele Paisie), Viata parintelui Calciu, Sfantul inchisorilor Valeriu Gafencu, si „Intoarcerea la Hristos” – Ioan Ianolide, care prezinta si viata autorului, Jurnalul fericirii – Steinhardt. Apoi vezi de Sfinte moaste ale Sfintilor Inchisorilor, minuni savarsite de acestea, mir care izvoraste din acestea…. Astea pe partea de logica si intelegere umana. Si daca esti sincer, si chiar te situezi pe o pozitie neutra si vrei sa gasesti Adevarul, Dumnezeu nu te lasa. Garantat.
    Da’ daca citind aceste carti, nu ti se face femurul ca ceara de lumanare atunci cand e incalzita, atunci ai o mare problema. Problema ta.

    Apreciază

  18. discerne said, on iulie 8, 2013 at 8:36 pm

    Biserica se scrie cu B mare in contextul inceputului tau de articol, daca nu cumva te refereai la biserici drept cladire.

    Apreciază

  19. Ioan Dan said, on iulie 8, 2013 at 9:10 pm

    @christian
    ,,cand stim foarte bine ca din momentul in care Constantin cel Mare a legalizat crestinismul si Statul s-a unit cu Biserica, in fruntea bisericii au ajuns falsi apostoli care au inserat eresuri pierzatoare dupa cum avertiza apostolul Petru: “Si între voi vor fi învăţători mincinoşi, care vor strecura eresuri pierzătoare.” – 2Petru 2:1. De asemenea, apostolul Petru lansa un avertisment similar: “Căci eu ştiu aceasta, că după plecarea mea vor intra, între voi, lupi îngrozitori, care nu vor cruţa turma.” – F.A. 20:29. Sau Apocalipsa 2:2: “nu poţi suferi pe cei răi şi ai cercat pe cei ce se zic pe sine apostoli şi nu sunt şi i-ai aflat mincinoşi”. Prin urmare, apostoli falsi au existat si exista si astazi. Cum vei sti a caror autoritate este legitima din moment ce toti pretind ca sunt produsul succesiunii apostolice? Nu e mai intelept sa te raportezi exclusiv la sursa biblica ca sa nu te ratacesti? 2 Timotei 3:13-17 este edificator in aceasta privinta: “Iar oamenii răi şi amăgitori vor merge spre tot mai rău, rătăcind pe alţii şi rătăciţi fiind ei înşişi. Tu însă rămâi în cele ce ai învăţat şi de care eşti încredinţat, deoarece ştii de la cine le-ai învăţat. Şi fiindcă de mic copil cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să te înţelepţească spre mântuire, prin credinţa cea întru Hristos Iisus. Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos spre învăţătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre înţelepţirea cea întru dreptate, Astfel ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit, bine pregătit pentru orice lucru bun.” Ce spune textul sfant? Sa ramanem in ceea ce am invatat de la apostoli (cei 12) si ca doar Scriptura este inspirata divin si demna de incredere.

    Nu inteleg cum poti sa spui ca ai citit NT si ca te bazezi pe credinta in Iisus Hristos dar totodata sa nu crezi in cuvintul Lui cand El a spus :,,ACEASTA ESTE BISERICA MEA PE CARE PORTILE IADULUI N-O VOR BIRUI”?!!! Si iata ca Biserica tot rezista impotriva tuturor acelor invatatori mincinosi.

    E adevarat ca ,,Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos spre învăţătură… dar nu ea e temelia ADEVARULUI CI BISERICA: ,,15. Ca să ştii, dacă zăbovesc, cum trebuie să petreci în casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlp şi temelie a adevărului. 16 (1Tim 3,15-16) ,caci Biserica a fost mai intai si apoi Biblia care s-a nascut in Biserica. Deci iata ca iar gresesti ca nu prin sola scriptura gasesti ADEVARUL de credinta ci prin Biserica ce a scris Biblia caci tot acea Biserica detine si talcuirea ei ADEVARATA.

    ,,Daca omul lui Dumnezeu poate fi desavarsit doar prin Scriptura, la ce ii folosesc “revelatii” ulterioare din partea unor asa-zis apostoli?”
    De ce sunt atatea mii de secte asa-zis crestine cand toate se bazeaza pe aceiasi Scriptura? Pentru ca nu au cheia Sfintei Traditii si se bazeaza doar pe interpretarea gandului lor care pretind ca e de la Duhul Sfant.

    3. Iar de învaţă cineva altă învăţătură şi nu se ţine de cuvintele cele sănătoase ale Domnului nostru Iisus Hristos şi de învăţătura cea după dreapta credinţă,
    4. Acela e un îngâmfat, care nu ştie nimic…(1Tim 6,3-4) ,,Şi cu adevărat, mare este taina dreptei credinţe”(1Tim 3,16) Nu zice taina credintei adventiste sau baptiste ci TAINA DREPTEI CREDINTE caci asta inseamna ORTOS DOXOS – ORTODOX.
    Ai inteles acum? Fii atent ca la Judecata ti se va arata acest cuvant si nu ai sa poti spune ca nu ai stiut!!!

    Apreciază

  20. Christian said, on iulie 8, 2013 at 9:54 pm

    Ioan Dan, cand am folosit termenul „Biserica”, nu m-a referit la adevarata Biserica al carei Cap nu este nici patriarhul, nici papa, ci Iisus Hristos, binecuvantat sa-I fie Numele! M-am referit la Biserica ca Institutie care poate fi subminata din interior sau exterior. Biserica reala nu poate fi niciodata distrusa. Putini stiu, dar in Noul Testament, pentru „biserica” este grecescul „ekklesia” care inseamna „adunarea celor chemati afara”. „Biserica” nu inseamna cladire si nici institutie. De fapt, traducerea corecta ar fi „adunare”, nu „biserica”. „Biserica” vine de la „basilica”. Termenul „basilica” este termenul folosit de creştinătatea din sec IV d.H. pentru caselor lor de închinare construite în stilul bazilicilor romane. Basilicile erau (la romani) nişte edificii publice mari şi impunătoare, având interiorul împărţit prin şiruri de coloane, în trei sau în cinci părţi şi în care se făceau judecăţi şi unde neguţători tratau despre afacerile lor. Cuvântul „basilică” a început apoi să fie folosit în Apus cu sensul de biserică foarte mare şi de catedrală (ex. Basilica Sf. Petru din Roma).
    Sfânta Scriptură învaţă că adunarea lui Cristos este un grup de oameni (Fapte 5:11; 12:5; 14:27).

    Eu ma consider ortodox in adevaratul sens al cuvantului: drept credincios. Credinta nu o gestioneaza „Biserica”, ci Insusi Mantuitorul. Cred ceea ce credeau si primii apostoli. „Credintele” din prezent nu ne-au parvenit de la ei, ci au fost adaugate mai tarziu, dupa moartea lor, cand nu mai era cine sa apere adevarul (din fericire, avem scrierile lor nou testamentale!) Un exemplu este Cultul Fecioarei Maria. Intereseaza-te din ce secol a inceput sa fie venerata! Mai mult, „imparateasa cerului” era o zeitate feminina din era pre-crestina. Paganii au tinut insa sa aduca aceasta zeitate si in crestinism, diluandu-l. Exemplele pot continua!

    Apreciază

    • Christian said, on iulie 8, 2013 at 10:03 pm

      Evident ca Biserica adevarata este stalpul si temelia adevarului din moment ce ea se bazeaza pe Cuvantul lui Dumnezeu. „Sfinţeşte-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul.” – Ioan 17:17. Insa orice institutie care nu are la temelie Cuvantul Lui Dumnezeu nu este adevarata Biserica!

      Apreciază

      • cosminml said, on iulie 8, 2013 at 10:28 pm

        Tot pe a tale le tii, citeste cartile ce le-a spus mai sus mircea.v si poate te va lumina Dumnezeu.
        Roaga-te cat de des poti la Hristos sa iti arate El dreapta credinta si daca chiar vrei sa gasesti adevarul te va
        lumina. Eu raman ortodox pana la moarte.
        Ia mergeti la voi in cimitir si dezgropati niste pastori mari sa vad are vre-o unul moaste? Ca la ortodocsi sunt
        multi sfinti. Daca vine intre voi un ortodox sporit in rugaciune si se roaga, unul nu mai vorbeste din voi in
        limbi. Citeste Ortodoxia si religia viitorului.
        Sa faca un pastor de-al vostru sfintirea apei si sa vedem nu se strica? sigur se va strica.
        Voi nu aveti har, voi nu aveti nimic decat multa teorie si ratacire sunteti morminte varuite.
        Pacatul vostru este impotriva Duhului Sfant iar plata lui moartea vesnica. daca nu te vei face ortodox asta te asteapta. Pe voi diavolul va lasa in pace pentru ca sunteti ai lui, sa te faci ortodox sa vezi atunci lupte din partea lui.
        Citeste vietile sfintilor sa vezi ce inseamna ortodoxia.

        Apreciază

  21. dante said, on iulie 8, 2013 at 10:26 pm

    @christian
    Tu spui ca „… in ce ma priveste, am ajuns sa contest anumite doctrine popularizate de neoprotestanti, ca rezultat al studiului personal al Bibliei….”
    Mare adevar ai grait si intr-o fraza ai reusit sa spui tot ceea ce caracterizeaza toate cultele protestante, CONTESTATIA,….si contestati …si contestati si cautati ….si cautati si veti contesta pina la sfirsitul veacului caci satana v-a orbit si va hraneste cu darul mindriei. In loc sa va intoarceti la origini voi cautati si rastalmaciti Scriptura dupa propria minte, de ce sint sute de culte protestante, nu cumva tot din cauza CONTESTATIEI?
    O fi patriarhul mason, nu contest si poate vor fi foarte multi clerici masoni, insa Adevarul a ramas acelas, multi tradatori au fost de-a lungul istoriei, dar ortodoxia dainuie inca de la inceput, de acum 2000 de ani.
    Am crezut la inceput ca poate e o sansa si pentru tine in cautarea ta, dar tu ai intrat viclean, tipic sectar, incercind sa arunci saminta discordiei, nu vei reusi, ca atare poti sa te duci sa incerci in alta parte.
    Iti doresc totusi un dram de smerenie si de intelepciune.

    Doamne ajuta!!

    Apreciază

    • cosminml said, on iulie 8, 2013 at 10:29 pm

      Foarte serpesti si pline de venin vorbe are.

      Apreciază

    • Christian said, on iulie 8, 2013 at 11:03 pm

      Dante, nu te supara pe mine, dar Marea Schisma din 1054 nu a implicat niste… contestatii? Contestatia nu e rea cata vreme e formulata la adresa ereziei. Ori pentru mine tot ce nu e biblic e erezie sau aproape tot! Cum pentru tine erezie e mai tot ce nu tine de Sfanta traditie. Observi diferenta majora dintre noi? Marea problema e ca anumite dogme ortodoxe nu pot fi argumentate biblic, ci doar prin prisma Sfintei Traditii. Sunt de acord cu tine ca ortodoxia dainuie de la inceput si a ramas nestirbita, dar nu definim termenul „ortodoxie” in mod identic. Adevarata si dreapta ortodoxie (daca imi este permis sa ma exprim pleonastic) isi are originea in Cuvantul lui Dumnezeu care din pacate este foarte putin studiat! Restul e …neghina! Incerc sa procedez ca apostolul: „Dacă vestesc Evanghelia, nu este pentru mine o pricină de laudă, căci trebuie s-o vestesc; şi vai de mine, dacă nu vestesc Evanghelia!” – 1Cor. 9:16. Nu am vehiculat sau promovat invataturi straine Evangheliei! Cat timp mi se va mai permite, voi continua sa vestesc Evanghelia si numai Evanghelia. Ea e puterea lui Dumnezeu pentru mantuirea fiecaruia care crede! – Romani 1. Chiar daca am presupune ca ceea ce spun e erezie… aveti ocazia sa contestati. In timp ce contesti, meditezi la Dumnezeu si acest lucru nu poate fi decat benefic!
      Sutele de culte exista datorita diavolului care suceste mintea oamenilor, determinandu-i fie sa adauge la Scriptura, fie s-o rastalmaceasca!
      Multumesc mult pentru urare! Sa fii iubit de Domnul!

      Apreciază

      • Ioan Dan said, on iulie 9, 2013 at 12:44 am

        @Christian
        A o preacinsti pe Maica Domnului ca pe Imparateasa Cerului si a pamantului si ca Nascatoare de Dumnezeu e biblic? Sau e mai ,,biblic” sa spui ca a mai avut si alti copii numiti ,,fratii Domnului” si asa ati rezolvat problema? Normal ca diavolul care va calauzeste pe toti are mare ura pe Maica Domnului si v=a inselat s-o necinstiti.

        Apreciază

      • george said, on iulie 9, 2013 at 7:10 pm

        Christiane „Scripturiane” puiule! TU STII CA NESIMTIREA TREBUIE TRATATA CU NESIMTIRE?

        Tu zici „Contestatia nu e rea cata vreme e formulata la adresa ereziei” – asa deci, si apoi continui „Ori pentru mine tot ce nu e biblic e erezie sau aproape tot!” – mda, „sau aproape tot” – deci nu esti categoric!
        „Cum pentru tine erezie e mai tot ce nu tine de Sfanta traditie.” – Incorect! EREZIE E TOT CE NU TINE DE SFANTA TRADITIE!
        Bai „scripturianule” studios, Matei 28, 20 zice „Mergand invatati TOATE neamurile, botezandu-le… invatandu-le sa pazeasca TOATE cate Eu v-am poruncit voua, si iata Eu sunt cu voi in TOATE zilele pana la sfarsitul veacului”. Nicaieri nu zice cum zici tu „aproape tot” sau „mai tot”! Vai de mamaliga ta!
        „Observi diferenta majora dintre noi?” – CE TUPEU ORDINAR AI!!! Ti-am demonstrat mai sus ca NU AVEM BAZE COMUNE DE DIALOG, iar tu cu nesimtita-ti nonsalanta te erijezi in mare explicator???
        „Marea problema e ca anumite dogme ortodoxe nu pot fi argumentate biblic, ci doar prin prisma Sfintei Traditii.” – Scripturiene tu ne iei drept idioti??? Adica tu treci peste toate argumentarile biblice facute de mine si de fratii ortodocsi mai sus SI FARA SA CONTESTI NIMIC („Contestatia nu e rea cata vreme e formulata la adresa ereziei”) DOAR AFIRMI CA UN ZEVZEC „ ca anumite dogme ortodoxe nu pot fi argumentate biblic”???
        Scripturiene tu folosesti DUBLA MASURA, pana aici ti-a fost!
        „Sunt de acord cu tine ca ortodoxia dainuie de la inceput si a ramas nestirbita, dar nu definim termenul “ortodoxie” in mod identic.” – NICI O NOUTATE! MULTI DINTRE VOI „Scripturiene” ne „definesc” BIGOTI, FANATICI, HABOTNICI, TALIBANI, ce mare scofala?
        „Adevarata si dreapta ortodoxie (daca imi este permis sa ma exprim pleonastic) isi are originea in Cuvantul lui Dumnezeu care din pacate este foarte putin studiat!” – Scripturiene te crezi „foarte studiat” asa e? Dasteptu-le care esti!
        „Cat timp mi se va mai permite, voi continua sa vestesc Evanghelia si numai Evanghelia.” – dupa principiul „Sola Scriptura” a reformatilor protestanti!
        Deci „Scripturiene” vrei sa ne convertesti! Eu te consider eretic si voi merge pe principul enuntat de tine mai sus „Contestatia nu e rea cata vreme e formulata la adresa ereziei”.
        Si pentru ca zici tu ca „nu e rau” deci E BINE … eu voi contesta in continuare ORICE POSTARE A TA AFLATA PE ACEST BLOG!
        Bahto delo delo Scripturiene!

        Apreciază

  22. mircea.v said, on iulie 8, 2013 at 10:50 pm

    @Christian,

    uite ceva foarte interesant. Poate iti va fi de folos.


    Martin Luther si cauzele secrete ale reformei lui
    au avut la baza dupa spusele parintelui Gheorghe
    Calciu, o mare inselare demonica aplicata de
    sionismul acelei vremi.

    de părintele Gheorghe Calciu

    În 1948 organizalia CRUCIADA NAŢIONALISTĂ CREŞTINĂ
    publica sub semnătura lui Gerard L K. Smith în St. Louis-
    Missouri, fragmente din cartea lui Martin Luther: DESPRE
    EVREl ŞI MINCIUNILE LOR. Comentarii paralizante, în sensul
    că acuza Biserica luterană si toată intelectualilatea, istorici,
    critici si teologi, de complicitate organizată international
    pentru a tine departe de public această lucrare a lui
    Luther, în care se vădeste adevărul despre pozitia reformei
    faţă de evrei.
    În originalul german, cartea lui Luther are 136 de pagini si
    este foarte virulentă, asa cum a fost tot timpul stilul putin
    paranoic al lui Luther. Smith publică însă numai 48 de
    pagini, limitîndu-se strict la atacurile lui Luther împotriva
    evreilor si lăsînd deoparte justificările invocate de el.
    Adevărul este că nici o enciclopedie, nici un dicţionar
    academic, nici măcar Enciclopedia Catolică nu suflă un
    singur cuvînt despre antisemitismul lui Luther, care nu a
    fost numai o izbucnire de moment, ci a avut o lungă
    perioadă de incubatie, pînă la izbucnirea în scris si în
    predici. După un răstimp în care Luther s-a sprijinit si a fost
    sprijinit de evrei, nu numai în reformă sau material, ci chiar
    cu informatie istorică din textele ebraice si cu multe
    convertiri la luteranism, convertiri care s-au dovedit,
    aproape în totalitale, înşelătorii.
    Această conspiratie a tăcerii nu cred că s-a făcut spre
    apărarea lui Luther, Catolicismul neavînd nici un interes săl
    apere pe cel ce a zguduit Vaticanul din temelii. Fără
    îndoială că această trecere la index a cărtii s-a făcut din
    teama de scandal si din permanenta anxietate pe care
    problema evreiască o năştea în sufletul tuturor după cel
    de-al doilea război mondial, îndeosebi cînd evreii au reusit
    să-si însuşească, într-o mare măsură, mijloacele de
    comunicare cu care pot influenţa opinia publică si distruge
    orice adversar.
    Dincolo de cinstea si onestitatea intelectualului, dincolo de
    regula informatiei libere, pe care institutiile culturale,
    bibliotecile, inclusiv a Congresului American si a
    Vaticanului, ar trebui să le respecte, se ridică spectrul
    spaimei de ce vor spune evreii si, în acest caz, libertatea
    accesului la informatie nu mai operează.
    Publicarea comentariului lui G. L. K. Smith a facut ca,
    pentru scurtă vreme, complotul tăcerii să fie rupt, după
    care s-a reinstalat valul uitării voite. Pînă în anul 1994,
    cînd, în toamnă, un grup de pastori luterani
    fundamentalisti au scris o scrisoare comunitătilor evreiesti
    prin care îsi cer scuze în numele luteranismului, pentru
    pamfletele antisemite ale lui Luther. Atunci, pentru prima
    oară am aflat de existenta acestor pamflete, despre care
    profesorii mei de la teologie nu au suflat niciodată nici
    măcar un singur cuvînt, desi cred că cel puţin doi dintre ei,
    care îsi făcuseră studiile în Germania, trebuia să fi auzit
    măcar de ele.
    Se pare că noi, creştinii, am intrat în epoca scuzelor
    istorice, în special fată de evrei, din moment ce atît
    Reforma cît şi Vaticanul fac mea culpa public pentru
    injustiţiile făcute poporului iudeu si, în post scriptum, si
    altora, desi, conform profesorului Junin, apărator al
    adevărului neotestamentar, iudaismul nu şi-a cerut
    niciodată scuze pentru omorîrea lui Hristos, nici pentru
    dezastrul comunist.
    Să urmărim foarte sintetic periplul evreiesc în istoria
    Europei. Trecem peste perioada distrugerii Ierusalimului si
    a templului făcute de Titus în secolul al doilea, cînd evreii
    tulburau Imperiul roman cu revoltele lor necontenite şi
    începuseră să aibă o mare influenţă la curtea imperială.
    Sentimentele de revoltă ale romanilor şi-au găsit
    formularea intelectuală în afirmatia lui Tacitus că Evreii
    sunt dusmanii umanitălii. În Europa Medievală, persecutiile
    împotriva evreimii sunt cunoscute, ca si motivatiile lor, de
    aceea nu mai vorbim despre ele.
    În Anglia, regele Eduard dă un decret, în 18 iulie 1290, prin
    care se punea în vedere locuitorilor de origine iudaică să
    părăsească tara înainte de ziua tuturor sfintilor. Se pare că
    sanctiunile pentru nesupunere erau atît de grave, încît
    16000 de evrei fug în Spania, care devine, de atunci, placa
    turnantă a evreimii. La început, i-au primit ca pe o
    contrapondere împotriva populatiei arabe: dar curînd se
    simt sufocati de numărul mare de evrei si intrarea în
    mîinile lor a aproape tuturor finantelor, încît si regii, si
    nobilii ajunseseră la discreţia lor. Legendele încep să
    circule, toate acuzîndu-i pe fiii lui Israel de nefericirea
    spaniolilor.
    În timpul marii ciume din 1348-1350, s-a spus că evreii au
    otrăvit puţurile, rîurile şi izvoarele pentru a introduce
    spaima de moarte în crestini, asa cum s-a întîmplat în
    Egipt pe vremea lui Moise. În 1492, Ferdinand de Aragon
    dă un decret de expulzare a evreilor din Spania, iar în
    1496, un decret similar apare şi în Portugalia. Evreii fug în
    masă în Germania şi în tările Europei Centrale si de Est,
    unde vor stîrni aceeasi reactie de mînie după cîtiva ani.
    Luther a luat imediat atitudine, încercînd să-i apere din
    toate puterile pe persecutati si influenţînd electorii
    diferitelor landuri să-i adăpostească. Iată ce scria el într-un
    pamflet:
    „Evreii sunt cel mai mizer popor de pe pămînt. Oriunde se
    stabilesc, sunt atacati, alungati din toate tările, în toate
    tările. Stau ca pe o roabă, fără ţară, fără popor, fără
    guvern.”
    De altfel, toată miscarea umanistă a luat apărarea
    poporului ales, în frunte cu Johnan Reuchlin. Luther, a cărui
    reformă a fost făcută, într-o măsură si sub influenta
    umanismului, face acest lucru cu mult mai multă rîvnă
    decît altii si chiar devine părintele misiunii protestante
    iudaice. Nu cunoastem care a fost pozitia lui Luther fată de
    evrei înainte de a-si începe reforma. Cert este că, din clipa
    în care si-a început reforma, Luther a manifestat o mare
    compasiune si o pretuire deosebită pentru poporul ales, de
    multe ori chiar în detrimentul crestinismului. În lucrarea sa,
    Magnificat, el cere încetarea oricărei persecutii a evreilor,
    dar nu invocînd mila si iubirea hristică, ci ineficienta
    propagandei crestine printre acestia:
    „Cine ar mai vrea să devină crestin”, spune el, „văzîndu-i
    pe crestini purtîndu-se atît de necrestineste cu semenii
    lor?”.
    Întelegem că ambitia lui Luther era de a-i creştina pe evrei
    si, pe cît se pare, el avusese promisiuni din partea unor
    rabini si intelectuali evrei că se vor crestina, dacă el va
    pune capăt persecuţiilor bineînteles, prin trecerea lor la
    luteranism. În 1523, la scurtă vreme de la afisarea tezelor
    sale, Luther scrie o carte intitulată: „Că Iisus Hristos S-a
    Născut Evreu”. Tot în accastă perioadă. el îi scria unui
    prieten de-al său, evreul Bernhard, pe care-i botezase:
    „Dar cînd lumina de aur a Evangheliei va străluci, cu
    adevărat, putem spera că multi evrei se vor converti cinstit
    si adevărat, fiind răpiti astfel de prezenta lui Hristos.” (De
    unde se vede că deja se profila la orizont conflictul cu
    evreii care se crestinau numai de formă si care, mai tîrziu,
    l-au părăsit pe Luther si l-au atacat cu virulenţă.) Tot lui îi
    scria, într-o altă scrisoare, sperînd ca Bernhard să devină
    un misionar printre evrei.
    În revista Weimar Briefwechsel, Luther scria, cam în
    aceeaşi perioadă:
    „Oricît ne-am lăuda pe noi însine, trebuie să recunoastem
    că suntem totusi păgîni, iar evreii sunt de acelasi sînge cu
    Hristos. Noi suntem departe si străini de El; ei sunt rudele
    Domnului, verii si fratii Lui… Ei apartin lui Hristos înainte de
    noi.”.
    În seria de articole intitulale „Convorbiri în jurul mesei”,
    Luther afirma cu brutalitate: „Dacă as fi evreu si as vedea
    aceste capete pătrate (este vorba de papi, preoţi şi
    călugări) învătînd pe altii credinta crestină, aş vrea mai
    degrabă să devin porc decît crestin.”
    Scrisorile lui Luther, ca si articolele de laudă a poporulut
    evreu circulau printre fiii lui Israel din toate tările Europei,
    ajungînd pînă în Palestina. Luther devenea tot mai mult un
    profet salvator al poporului ales. Actiunile lui de apărare a
    evreilor nu s-au limitat numai la articole si scrisori. Prin
    influenta pe care o avea asupra conducătorilor diferitelor
    landuri, el a determinat aparitia unor decrete de protejare
    a lor. Astfel, Filip von Hessen, protectorul său, a fost primul
    care a dat un asemenea decret de libertate pentru evrei în
    landul său, urmat, la scurtă vreme, de un decret
    asemănător dat de electorul de Brandemburg. În urma
    acestor decrete, Luther scrie din nou articole, prin care
    încearcă să-i convingă pe protejaţi să se creştineze: „Sper
    ca multi evrei să devină crestini înfocati, dacă sunt tratati
    cu blîndete si pe baza Scripturii.”
    Perioada care a urmat acestor încercări de convertiri, pe
    care Luther se amăgea să le creadă reale, a fost o
    perioadă de mari frămîntări pentru el. Pe de o parte, el
    voia să creadă cu toată puterea în promisiunile de
    crestinare pe care diferiţi rabini i le faceau, cu scopul de a
    obţine cît mai multe avantaje, pe de altă parte, vedea bine
    că aceste convertiri erau simple înselătorii si că reforma lui
    pe care, după părerea unor comentatori, o pornise la
    îndemnul rabinilor, ce îi promiseseră că se vor creştina,
    devenise punctul de atac al rabinatului, care socotea că
    violenţa argumentelor lui Luther, elocventa lui de tribun
    constituiau un pericol real pentru iudaism. Luther suferea,
    asa cum suferea pentru toate. În ultimele lucrări publicate,
    în predici si în convorbiri, înainte de a se întoarce împotriva
    celor pe care i-a lăudat atîta, Luther face o risipă disperată
    de argumente pentru a-i convinge să devină crestini cu
    adevărat. Le întinde mîna si se foloseste de evreii
    crestinati pentru a-i convinge si pe altii să se crestineze,
    stiind deja că acestia îl trădau.
    Unor rabini si unor intelectuali evrei le-a oferit o serie de
    avantaje: doi dintre ei – Johannes Boschenstein si Mattaeus
    Adrianus – au fost numiţi de el profesori de ebraică si de
    Tora la Universitatea din Wiltemberg, dar a esuat si cu ei.
    Acestia vorbeau studentilor împotriva crestinismului si a
    reformei. Antonius Magarithe, care se botezase în 1522,
    preda ebraica în mai multe universităti germane. Se pare
    că acest neofit a fost de bună credintă. Nu stim ce s-a
    întîmplat, pînă la urmă, cu el, dar stim că a publicat două
    cărti crestine pentru evrei, care însă nu au avut nici un
    efect, fiind anulate de rabinii prieteni si protejati ai lui
    Luther. Reforma a cîstigat foarte putini evrei. Luther face
    afirmaţia că doi rabini au reuntat la rătăcirile lor si s-au
    botezat în fata întregii universităti din Wiltemberg. Nu ne
    spune însă ce s-a întîmplat cu ei după aceea, dar evolutia
    lui ulterioară ne face să credem că nici unul din acestia,
    asa-zisi botezati, nu a rămas fidel noii credinte.
    Asa cum Luther îi influentase pe electorii protectori să-i
    apere pe evrei, pe care spera să-i convertească în mod
    real la luteranism, tot aşa, si probabil tot prin influenta lui
    Luther, atitudinea conducătorilor de landuri se schimbă.
    Johann Frederick, elector de Saxonia, dă primul decret de
    expulzare a evreilor. După reformă, Luther nu mai spune
    nimic în apărarea celor expulzati. Dimpotrivă, într-o
    scrisoare adresată rabinului Josel von Roshelm, pe care îl
    numeste ”bunul meu prieten”, el scrie: „Evreii au comis
    asemenea fapte, încît noi, crestinii, nu mai putem fi de
    partea lor.”
    Nu stim la ce fapte se referă Luther în această scrisoare.
    Holmio Armas Kustar Ensio, autorul cărtii „Martin Luther
    friend or foe of the Jews”, sugerează că ar fi vorba de o
    anumită propagandă facută de evrei, în special în Moravia,
    prin care căutau să-i convingă pe crestini că Mesia încă nu
    a venit, că Iisus este un mesia mincinos si că legea veche
    încă nu a trecut. Concluzia era că evreii trebuie să conducă
    lumea pînă cînd adevăratul mesia va veni si că numai cei
    trecuti la mozaism vor fi mîntuiti. O serie de crestini au
    trecut la mozaism, s-au circumcis, multi dintre ei fiind din
    cei convertiti de Luther la reformă, care au crezut în
    prietenii evrei ai acestuia. Se pare că aceasta l-ar fi mîniat
    pe reformator atît de tare, încît a scris o astfel de scrisoare
    dură. Este însă posibil să fi fost fapte mult mai grave, nu
    numai simpla propagandă iudaică.
    Cert este că atitudinea lui Martin Luther, care a fost mereu
    un exagerat, se schimbă radical, acesta trecînd pe pozitii
    opuse celei dinainte, devenind un vrăjmas înversunat al
    evreilor. Într-un articol antiiudaic din această perioadă, în
    care foloseşte un limbaj violent, dar nu din cele mai
    violente, asa cum vom vedea mai tîrziu, el face apel la
    scrierile lui Nicolaus de Lyra (călugăr franciscan, 1270-
    1349, care a scris un comentariu urias la întreaga Biblie, în
    50 de volume, intitulat Postillae Perpetuae in Universam
    Sanctam Scripturam) acuzîndu-i si el pe Evrei de multe
    acte anticrestine si antiumane, numindu-i „oameni fără
    Dumnezeu si rasă arogantă”.
    Rabinatul european nu se lasă intimidat si-i răspunde lui
    Luther aproape în acelasi stil, sustinînd că a fost dovedită
    falsitatea crestinismului. Polemica aceasta dură si foarte
    dură a continuat prin atacuri si răspunsuri succesive.
    Luther folosind scrierile unor apologeti crestini ca Nicolaus
    de Lyra, Burgo, Raymond Martin etc., constituie un volum
    de 136 pagini sub titlul ‘”Despre evrei si minciunile lor”, în
    original „Von den Juden und Ihren Lugen”. După un an,
    cartea a apărut si în traducere latină si a stîrnit multă vîlvă.
    Pe de o parte, crestinii vedeau în cartea lui Luther
    confirmarea tuturor răutătilor de care erau acuzaţi evreii,
    care aduseseră nenorocirea tărilor europene, pe de alta,
    evreii vedeau în ea exprimarea unui antisemitism feroce si
    nejustificat. Polemica durează mult, inflamează spiritele de
    ambele părti, iar această conspiratie a tăcerii care a
    domnit de-a lungul secolelor pînă astăzi mi se pare
    inexplicabilă, avînd în vedere extensiunea tulburărilor
    create la vremea respectivă.
    Din nefericire, nu este aceasta singura crimă a oamenilor
    istoriei. Azi sunt sute de tratate secrete în care marile
    natiuni hotărăsc destinele popoarelor, tinînd ascunse
    deciziiie lor, chiar faţă de victimele acestor tratate. Numai
    că există o deosebire de natură între tăcerea legată de
    conflictul lui Luther cu evreii si tratatele secrete.
    Într-o succintă dare de seamă asupra continutului cărtii,
    mentionăm următoarele elemente: Luther spune că se
    astepta ca evreii să devină tot mai buni, pe măsură ce el le
    descoperea crestinismul, dar ei se dovedesc a fi tot mai
    răi, încît convertirea lor se arată imposibilă. Neamul acesta
    se laudă că sunt rasă superioară, că descind din Avraam,
    Isaac si Iacob, dar Iisus Hristos i-a numit „pui de viperă” si,
    pentru crestini, mai bine ar fi ca ei să plece în Palestina,
    tara lor veche si să lase ţările europene să trăiască în
    pace. La un moment dat violenta limbajului lui Luther
    merge atît de departe, încît cere să se dea foc sinagogilor,
    ca în focul lor Dumnezeu să vadă că noi (luteranii) nu
    putem admite adunările lor, sancţionate si de Hristos,
    adunări în care se rostesc blasfemii la adresa Mîntuitorului,
    chiar sub ochii crestinitor care stiu, dar tac si îngăduie.
    Tinerii evrei să fie pusi la muncă, la topor si la lopată, asa
    cum lucrează si tinerii crestini, nu numai să speculeze si să
    ia camătă, ca să învete si ei că hrana se cîstigă cu
    sudoarea fruntii, fiindcă Dumnezeu a blestemat, nu numai
    celelalte neamuri, ci si pe evrei. (Cf. Fac. 3:19) Stilul lui
    Luther care, în ciuda violentelor de limbaj, este foarte
    convingător, faptul că el confirma pe date biblice
    blestemul căzut peste evrei, blestem pe care ei însisi îl
    ceruseră atunci cînd l-au determinat pe Pilat să-l
    condamne pe Iisus la moarte, la care se adăugau toate
    faptele anticrestine ale comunitătii iudaice din Europa si,
    mai ales, confirmarea indirectă a tuturor legendelor care
    circulau în acel timp despre crimele rituale împotriva
    creştinilor făcute de poporul lui Israel, au creat o mare
    faimă cărtii care, în decurs de un singur an -1453 – a
    cunoscut patru editii, ceea ce însemna, pentru epoca de
    început a tiparului, un lucru extraordinar. Cîte carti astăzi,
    în conditiile tehnice de care dispunem, cunosc patru editii
    într-un an?
    În afară de acest volum, Luther mai publică încă două
    pamflete antisemite, cu acelasi caracter, dar mai putin
    violente, în care, ca si în „Minciunile evreilor”, el afirma că
    nu are deloc intentia de a-i crestina pe acestia, ceea ce
    contrazice tot ce spusese mai înainte. Se pare că, în cele
    din urmă, Luther a renunţat în mod sincer la intenţia de a-i
    crestina, fie datorită esecului total întîmpinat, fie că s-a
    convins că toate aceste crime, sau măcar parte din ele, de
    care crestinii îi acuzau pe evrei, erau adevărate.
    Ceea ce este ciudat este faptul că Luther acuza
    catolicismul de antisemitism, el constituindu-se în
    apărătorul acestui popor prigonit. În clipa în care îsi
    schimbă atitudinea faţă de acest neam, el constată că
    Biserica Romano-Catolică este vîndută evreimii. Adevărul
    este că papa Paul al III-lea (1534-1549) a luat partea
    evreilor persecutati si chiar a fondat la Roma o casă pentru
    adăpostirea evreilor convertiţi. La propunerea papei, astfel
    de case au apărut în multe orase si Evreii au putut găsi un
    refugiu împotriva persecutiilor făcute de luterani, drept
    care, în prezent, ei se străduiesc să dărîme catolicismul din
    afară, si din interior.
    Comentatorii se întreabă ce a putut determina o schimbare
    atît de dramatică în atitudinea lui Luther fată de poporul
    ales, după ce, multă vreme, el însusi afirma că evreii sunt
    superiori crestinilor si că noi trebuie să-i ridicăm ca pe un
    steag al lui Hristos. Amintesc numai fraza lui care afirma
    că, văzîndu-i pe papi si pe călugări, ar prefera să devină
    porc decît crestin.
    Unii cred că Luther avea o amumită instabilitate psihică si
    că, asa cum s-a întors împotriva ţăranilor germani, care se
    răsculaseră pentru dreptate, sub influenţa reformei lui, tot
    asa s-a întors, fără motiv evident împotriva evreilor.
    Amintesc pe scurt că tăranii au preluat libertatea crestină
    predicată de Luther si au aplicat-o în plan social, în vestul
    si în sudul Germaniei. Răscoala porneste din muntii
    Pădurea Neagră, în 1524 si se extinde în Svabia, Turingia si
    Franconia.
    Luther este atît de aprig pornit pe ţărani, încît scrie
    împotriva lor pamflete de o violentă incredibilă la un cleric,
    chiar dacă era un reformat. Citez din pamfletul lui intitulat
    „Contra bandelor ucigase si jefuitoare ale tăranilor”:
    „Arestati-i pe tărani, spînzurati-i, treceti-i prin ascutisul
    sabiei, în secret si în public. Nimic nu este mai veninos,
    mai vătămător, mai diabolic decît un răsculat. El este ca un
    cîine turbat: dacă nu-l ucizi, te ucide el si, cu tine, o tară
    întreagă.”
    Luther a semănat vînt si a cules furtună. El a uitat că era
    un răsculat împotriva unei ordini sacre. Acest pamflet nu a
    fost numai o izbucnire, ci reflexul unei convingeri pe care
    şi-a mărturisit-o în alle scrieri si scrisori. Într-o epistolă
    particulară, adresată unui prieten, el spunea:
    „Nu s-a văzut niciodată ceva mai mitocănesc decît această
    ticăloasă bandă de tărani care au mîncat si au chiuit pe
    săturate si acum se simt puternici… măgarul trebuie bătut
    si populatia trebuie condusă cu forta.” Nu mai insistăm
    asupra violentelor lui Luther. Să continuăm căutarea unor
    eventuale motive ale schimbării lui de atitudine faţă de
    evreii pe care, multă vreme, i-a socotit rasa superioară a
    lumii, i-a adulat si i-a ajutat, pentru ca, peste cîţiva ani, să-i
    declare dusmanii crestinilor si să-i trateze cu aceeasi ură
    cu care i-a tratat pe tăranii răsculati.
    Unii autori afirmă că rabinatul ar fi încercat să-l otrăvească
    pe Luther si că de aici a pornit toată ura lui împotriva lor.
    Se stie că Luther era fricos de moarte, pînă la panica cea
    mai dezordonată si nu-i ierta pe vrăjmasi. Se temea de
    diavol, care îl chinuia si încă se mai poate vedea pe
    peretele biroului lui de lucru urma cernelii din călimara cu
    care a aruncat în diavolul care îl disturba de la scrierile
    sale. Dacă acest zvon s-ar putea dovedi cît de cît, ar fi o
    explicalie suficientă a violenţei lui împotriva evreilor. Dar
    nu există nici o dovadă, este o simplă afirmatie, fară nici
    un substrat. De altfel, motivatia intrării lui în monahism a
    fost spaima care l-a cuprins cînd a fost surprins pe drum
    spre casă de o vijelie cu trăsnete si fulgere. Atunci a
    strigat: „Sfîntă Ana, dacă mă scapi cu viată, mă
    călugăresc!”.
    Nici ipoteza că instabilitatea lui psihică l-ar fi întors
    împotriva poporului iudeu asa cum l-a întors împotriva
    tăranilor nu stă în picioare. Înainte de a se fi întors
    împotriva lor, ei i-a lăudat si s-a umilit faţă de ei, punîndu-i
    în aceeasi umilinţă pe toti crestinii. Împotriva tăranilor s-a
    întors fiindcă el era sustinut de nobili si nu era de acord cu
    o răscoală care lovea în protectorii săi. Nu a fost nimic
    similar în actiunile evreilor fată de el. Este evident că
    antisemitismul lui are rădăcini religioase si nu rasiale.
    Mînia lui a pornit de la faptul că evreii nu i-au primit
    predica, nici a lui, nici a lui Hristos. Iisus nu a fost acceptat
    de evreime, profetul reformei nu a fost acceptat de rabini,
    care au lucrat pe toate căile împotriva lui. Dar nici acest
    fapt nu este suficient în explicarea mîniei lui bruste, care
    trebuie să-si fi avut rădăcinile în altă parte. Pe catolici i-a
    urît de la început. ca orice rebel care îsi reneagă originea,
    dar mereu a fost fascinat de Roma. Pînă la sfârsitul vieţii,
    s-a rugat Maicii Domnului, pe care nu a renegat-o
    niciodată, asa cum fac luteranii de azi si i-a venerat pe
    sfinti.
    Ipoteza cea mai plauzibilă pare a fi aceea că evreii au
    speculat revolta lui împotriva indulgentelor, cel mai serios
    motiv invocat de el, pe lîngă coruptia Romei, în ruperea de
    Papalitate. În acest sens, se pare că ei l-au încurajat
    promitîndu-i, prin rabinii si intelectualii pe care-i cunostea,
    că se vor creslina în masă, trecînd la luteranism, dacă el se
    rupe de Vatican.
    Numai astfel se explică brusca lui dragoste pentru evrei,
    aprecierile elogioase pe care le face la adresa lor si
    perseverenta sa în a adresa o parte a predicii sale, în mod
    special, fiilor lui Israel. Înşelarea asteptărilor sale, esecul
    ruşinos al predicării printre evrei, combaterea actiunilor lui
    de către rabinat si lepădarea de Hristos a tuturor celor care
    se botezaseră, cu una sau două exceptii, dovedindu-se că
    toate convertirile au fost mincinoase si ordonate de
    rabinat, explică ura lui vehementă şi limbajul violent care,
    de altfei, a primit o replică pe măsură si la fel de violentă
    din partea rabinilor.
    Dacă această ipoteză se adevereşte, dacă cea mai mare si
    mai larg acceptată reformă, care este a lui Luther, se
    dovedeste a nu fi nimic altceva decît actiunea de
    distrugere a unitătii crestine, prin toate mijloacele, de
    către evrei, atunci ce am mai putea crede despre
    mormoni. iehovisti, baptisti, penticostali si ceilalti care
    merg, în majoritatea lor spre fundamentalism, plasîndu-i
    pe evrei deasupra tuturor si conditionînd toale de
    convertirea lor? Sau, dimpotrivă, o parte merg spre un
    liberalism total negînd dumnezeirea lui Iisus, declarînd
    Noul Teslament o colectie de legende puerile si desfiintînd,
    în fapt, crestinismul asa cum evreii au dorit dintotdeauna.
    Aici stă cheia tuturor reformelor si sectelor. Dacă Luther a
    fost marioneta evreilor, toate sectele sunt instrumente în
    mîna lor, chiar dacă unii reformatori au fost convinsi că fac
    bine si urmasii lor de asemenea. Dumnezeu va descoperi
    adevărul la vremea cuvenită.

    Apreciază

  23. dante said, on iulie 8, 2013 at 11:48 pm

    @christian
    „….Dante, nu te supara pe mine, dar Marea Schisma din 1054 nu a implicat niste… contestatii?…”

    Ba da, dar din partea catolicilor, ei sint contestatarii si ei sint cei care au modificat dogma si intelesul Biblic, filioque, imaculata conceptie, purgatoriul, primatul papal si multe alte contestatii, iar dupa, au urmat reforma lui Luther, Calvin, ….si terminind cu voi, intelegi cam cum sta treaba!
    Mai spui ca „… In timp ce contesti, meditezi la Dumnezeu si acest lucru nu poate fi decat benefic!…”
    Dar scuza-ma, tu te auzi ce spui, ce blasfemie afirmi, pai cum sa contesti meditind la Dumnezeu?
    Eu stiu ca Hristos este revelatie, iubire si nu contestatie, tu nu intelegi caci cu mintea noastra paminteana limitata nu vom putea cuprinde necuprinsul, dar sa-l mai si contestam, aceasta este de factura demonica.

    „…Sutele de culte exista datorita diavolului care suceste mintea oamenilor, determinandu-i fie sa adauge la Scriptura, fie s-o rastalmaceasca!…”
    Despre cultul tau este vorba, dar ce te faci ca ca toate aceste culte sustin ca si tine ca detin adevarul?
    Iti dai seama, ca peste o mie de ani vor fi un milion de culte asazise crestine, toate sustinind ca au dreptate, rod al contestatiei.
    Scuza-ma, dar cu asta ai dat-o cu bita-n balta rau de tot.

    Doamne ajuta!!

    Apreciază

    • Christian said, on iulie 9, 2013 at 12:16 am

      Dante, te rog, nu rastalmaci ceea ce am spus! Contestatia era in contextul apararii „adevarului” (cel pe care il crede fiecare). Contesti „erezia” (sau ce consideri tu erezie)! Ori nu poti contesta ceea ce crezi ca e gresit fara sa meditezi la Dumnezeu si la argumente in favoarea Sa! Apostolul pavel spune ca „trebuie”, deci e benefic:

      „Căci trebuie să fie între voi şi eresuri, ca să se învedereze între voi cei încercaţi.” – 1Cor. 11:19

      „Propovăduieşte cuvântul, stăruieşte cu timp şi fără de timp, mustră, ceartă, îndeamnă, cu toată îndelunga-răbdare şi învăţătura.
      Căci va veni o vreme când nu vor mai suferi învăţătura sănătoasă, ci – dornici să-şi desfăteze auzul – îşi vor grămădi învăţători după poftele lor,
      Şi îşi vor întoarce auzul de la adevăr şi se vor abate către basme. – 2Tim. 4:2-4

      Contestatia (in limbaj biblic, mustrarea) nu este facultativa, ci imperios necesara in cazul ereticilor. Tu ma consideri eretic. E normal sa ma contesti/mustri. Facand asta, meditezi la Dumnezeu si la argumente care sa ma aduca pe calea cea „buna”. Lucrul asta nu poate fi decat benefic, deoarece rememorezi ceea ce ai invatat despre Dumnezeu pana acum, fapt ce iti va consolida convingerea sau te va pune in situatia s-o reevaluezi.

      Apreciază

      • Christian said, on iulie 9, 2013 at 12:35 am

        Erezii au existat inca de la inceput (iudaizatorii, gnosticii) si vor continua pana la sfarsitul veacului. Vor aparea si disparea culte religioase. Vor aparea invatatori falsi, profeti mincinosi si antihristi. Biserica a luptat in permanenta cu ereziile. Conciliile au aparut ca o reactie la ele.
        Ceea ce am afirmat si voi continua pana imi voi da ultima suflare e ca nu religia/cultul/biserica te mantuieste, ci Mantuitorul, mai exact credinta in Domnul Iisus Hristos. Asta in conformitate cu Biblia. Ce spune Sfanta Traditie, e alta poveste.
        „Crede în Domnul Isus, şi vei fi mântuit tu şi casa ta.” – Faptele apostolilor 16:31
        Nicaieri in Scriptura nu spune: „Crede in Biserica si vei fi mantuit!” Pot exista sofisme, dar nu argumente biblice care sa sustina aceasta asertiune! Mai ales, ca Biserica (in greaca, „ekklesia”) este constituita din grupul celor credinciosi, nefiind o institutie sau cladire. Ea e formata din „pietre vii”, adica oameni. E o nebunie sa crezi in oameni (oricat de sfinti ar fi fost) ca sa fii mantuit! E nescriptural, adica blasfemie! Care mai este rolul lui Hristos?

        P.S. Scuzati-ma ca am scris „Pavel” cu litera mica. Involuntar!

        Apreciază

  24. Christian said, on iulie 8, 2013 at 11:59 pm

    Multumesc Mircea. Cunosteam in parte aceste informatii despre Martin Luther care il descalifica intr-o oarecare masura. Dar eu nu ma consider urmasul sau adeptul lui! Eu citesc aceeasi Biblie pe care o citea si Luther. In anumite privinte sunt de acord cu el, in altele, nu. Nu ma intereseaza fondatorii de religii, cu exceptia lui Hristos. El imi vorbeste si azi, in secolul 21, prin Cuvantul Sau etern. El e Domnul meu, Mantuitorul, Mijlocitorul, Avocatul, Prietenul meu. Prin credinta in El, in conformitate cu promisiunea Lui, am viata vesnica. Domnul Iisus ma intereseaza si atat. Restul sunt chestiuni ce tin de cultura generala, nu de sufletul meu. Eu sunt adeptul si ucenicul Lui. El locuieste in inima mea. L-am chemat si El a intrat, transformandu-mi viata si dandu-i sens si implinire. Preocuparea mea zilnica e sa fac voia Lui, consemnata in Scripturi pana ce El va reveni. Sa-mi tin curata cararea ghidandu-ma dupa sfantul Sau Cuvant, nu dupa oameni: „Cum îşi va ţine tânărul curată cărarea? Îndreptându-se după cuvântul Tău.” – Ps. 119:9

    Apreciază

  25. dante said, on iulie 9, 2013 at 2:00 pm

    Mai christian, dupa studiul tau biblic personal la ce concluzie ai ajuns in legatura cu Sfinta Lumina care se pogoare fix de Pastele ortodox?
    Acuma vorbim pe concrete, nu pe teorie, tu ce parere ai despre acest fenomen care se repeta anual, este inselatorie, este minune si daca da, de ce?
    La teorie sint buni toti, mai ales sectarii, insa sint goi de continut, cite minuni aveti voi in cultul vostru contestant, ce semne va face voua Dumnezeu, sau va este suficienta „sola scriptura”?

    Doamne ajuta!!

    Apreciază

    • Christian said, on iulie 10, 2013 at 12:19 am

      Dante, minunile, chiar daca sunt reale, nu reprezinta o dovada irefutabila. In vremea lui Antihrist, diavolul va face miracole uimitoare si lumea va fi amagita. In ce priveste „Sfanta” Lumina, nu ma pronunt! Ar putea fi real, ar putea sa nu fie! Ti-am zis ca eu cred doar ceea ce invata Biblia. Daca Biblia prezicea acest fenomen miraculos, as fi crezut. Tot ce nu e consemnat in Biblie e incert si trebuie privit in mod critic. Doar Biblia e infailibila.
      Sau referitor la moastele din care izvoraste, chipurile, mir. Biblia nu ma invata sa ma inchin la oseminte. Practica asta are origini oculte si pagane. Daca Cuvantul lui Dumnezeu ar fi afirmat ca e o practica buna, m-as fi inchinat si eu. Ceea ce invata insa Biblia e sa te inchini exclusiv lui Dumnezeu. Nu la obiecte, moaste sau sfinti. Tendinta asta spre idolatrie au avut-o si evreii. Probabil stii ca la un moment dat au inceput sa se inchine la sarpele de arama (care anihila efectul veninului daca il priveai), gest dezaprobat de Dumnezeu, dovada ca un rege temator de Dumnezeu l-a distrus ulterior!
      Sa stii ca si neoprotestantii invoca existenta miracolelor, in special vindecarile! Cat va fi lumea, vor exista miracole originale si falsuri. Nu suntem Dumnezeu sa stim care sunt autentice si care nu.
      Credinta noastra nu trebuie sa rezide in minuni, ci in Cuvantul lui Dumnezeu!
      In concluzie, din studiul meu personal nu am desprins nimic cu privire la „Sfanta” Lumina! Dintr-un motiv simplu: Biblia tace! Daca ar fi vorbit, as fi fost primul care credea in misteriosul fenomen de la Ierusalim.
      Un sfat biblic: nu va mai inchinati la „fapturi” sau obiecte, ci doar lui Dumnezeu!

      „Ca unii care au schimbat adevărul lui Dumnezeu în minciună şi s-au închinat şi au slujit făpturii, în locul Făcătorului, Care este binecuvântat în veci, amin!” Romani 1:25

      Apreciază

      • Christian said, on iulie 10, 2013 at 12:57 am

        Sunt patru ipoteze in privinta „Sfintei” Lumini:

        1. Dumnezeu atesta prin acest miracol veracitatea ortodoxismului.
        2. Dumnezeu atesta locul Invierii.
        2. Preotii ortodocsi, din motive de prozelitism, apeleaza la un …truc.
        3. Miracolul este real, dar in spatele lui este diavolul care e multumit daca idolatria castiga cat mai multi adepti.

        Apreciază

  26. Ioan Dan said, on iulie 9, 2013 at 2:45 pm

    @Christian
    Si eu m-am referit tot la Biserica ce defineste adunarea tuturor celor ce cred in Hristos: cler conducator si credinciosi care marturisesc aceeas credinta si se impartasesc de aceleasi Sfinte Taine, dar tu ai uitat esentialul: ca Hristos a afirmat ca Biserica intemeiata de el pe temeiul credintei Apostolilor prin care a marturisit Petru:
    18. Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui.
    19. Şi îţi voi da cheile împărăţiei cerurilor şi orice vei lega pe pământ va fi legat şi în ceruri, şi orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat şi în ceruri.(Matei 16,18-19), nu va fi biruita niciodata, pe cand voi afirmati ca inca din sec. II-III prin introducerea cultului Maicii Domnului, a Sfintelor icoane, a Sfintilor, cinstirea Sfintei Cruci, etc. Biserica a fost denaturata, sau biruita prin caderea in idolatrie desi noi, ortodocsii avem marturii biblice pentru toate acestea pe care voi ori nu le vedeti ori diavolul-dezbinatorul v-a intunecat mintea ca sa nu le vedeti. Deci voi Il faceti mincinos pe Hristos in care ziceti ca credeti spunandu-I aproape in fata: nu Hristoase, Tu ai mintit cand ai spus ca Biserica Ta va dainui in veac. Si nu vreti sa observati ce spune la versetul 19 ca Hristos a dat atat lui Petru cat si celorlalti Apostoli si urmasilor lor, episcopii si preotii puterea de a lega si dezlega ORICE pe pamant inclusiv de a ierta pacatele in numele Lui conform Ioan 20,21-23.
    Pentru ca sunteti lipsiti de har, neavand preot hirotonit prin punerea mainilor, ziceti ca va spovediti pacatele direct lui Isus facand ceva asemanator cu un bolnav care se cauta de boala direct la ministrul sanatatii in loc sa-si spuna durerea si boala la un doctor de familie dar si asta tot datorita mandriei adica a lipsei smereniei. La Judecata cand va veti vedea pacatele nesterse si-I veti spune Lui Hristos: ,,Doamne dar nu mi-am marturisit Tie pacatele acestea? De ce nu ni le-ai iertat? El va va spune ceva de genul:,,Fatarnicilor, de ce nu ati crezut in cuvintele mele spuse Apostolilor si urmasilor lor:
    21. Şi Iisus le-a zis iarăşi: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi.
    22. Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt;
    23. Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute.(Ioan 20,21-23)
    caci lor le-am dat puterea de a ierta pacatele??!!!
    Spune-mi, te rog, carui sfant sau prooroc i-a mai spus un arhanghel salutarea asta: ,,Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei.”(Luca 1,28) iar David o numeste Imparateasa cand spune:
    11. Stătut-a împărăteasa de-a dreapta Ta, îmbrăcată în haină aurită şi prea înfrumuseţată.
    12. Ascultă fiică şi vezi şi pleacă urechea ta şi uită poporul tău şi casa părintelui tău,
    13. Că a poftit Împăratul frumuseţea ta, că El este Domnul tău.
    14. Şi se vor închina Lui fiicele Tirului cu daruri, felei Tale se vor ruga mai-marii poporului.
    15. Toată slava fiicei Împăratului este înăuntru, îmbrăcată cu ţesături de aur şi prea înfrumuseţată.
    16. Aduce-se-vor Împăratului fecioare în urma ei, prietenele ei se vor aduce ţie.
    17. Aduce-se-vor întru veselie şi bucurie
    18. Aduce-se-vor în palatul Împăratului.
    19. În locul părinţilor tăi s-au născut ţie fii; pune-i-vei pe ei căpetenii peste tot pământul.
    20. Pomeni-vor numele tău în tot neamul;
    21. Pentru aceasta popoarele te vor lăuda în veac şi în veacul veacului.
    Despre care Imparateasa e vorba aici daca nu depre Maica Domnului?
    Spune-mi te rog, ce sunt cei doi heruvimi de aur de pe capacul Chivotului Legii: idoli sau chipuri sfinte adica icoane?

    Apreciază

  27. Christian said, on iulie 9, 2013 at 11:44 pm

    George, multumesc pentru „aprecieri”. Dumnezeu sa te binecuvinteze! Din partea mea ai toata libertatea sa ma contrazici. Stii ce-mi place la tine? Ai exact aceeasi ravna pentru Dumnezeu pe care o avea Saul din Tars inainte de convertire! Fara indoiala ca Dumnezeu o observa si o va recompensa… in sens pozitiv, adica vei deveni Pavel!

    Spuneai ca nu sunt categoric cand spun ca aproape tot ce nu e biblic e erezie! Nu sunt, pentru ca si „Sfanta” Traditie poate contine date istorice valide, de exemplu care a fost deznodamantul vreunui apostol, deznodamant pe care Biblia nu-l consemneaza. Nu contest ca anumite date sau evenimente istorice pot fi veridice si in cartile voastre „sfinte”. Tot ce nu e biblic eu privesc in mod critic si cu suspiciune. Nu neg ca anumite lucruri nu ar putea fi adevarate. Un alt exemplu: viata sfanta a unui crestin din secolele II, III si asa mai departe. Pana si scrierile hinduse sau budiste contin idei care nu pot fi etichetate ca eretice. Precepte de o inalta tinuta morala si etica.
    Eu m-am referit insa, la evenimente si la astfel de invataturi pozitive, nu la doctrine! Canonul Scripturii a fost incheiat in jurul anului 100 d. Hr. si ulterior Dumnezeu nu a mai revelat alte doctrine care sa fie litera de lege pentru noi. Tot ce e in Biblie e suficient si plenar. A fost si vor continua sa apara comentarii biblice, fapte crestine marete, dar dupa terminarea Noului Testament nu au mai existat revelatii divine care sa ne furnizeze noi doctrine! Apostolul Pavel spunea sa ramanem la ceea ce e scris, adica la canonul revolut al Noului Testament.
    Deci , admit ca Sfanta Traditie poate contine si lucruri frumoase, dar nu legi si dogme, altele decat cele scripturale.
    Tu, insa spui in mod transant ca tot ce nu e in Sfanta Traditie e erezie. Oare nu cumva afirmatia asta e eretica? Implicatia e ca Biblia e falsa si contine erezii, pentru ca ea e distincta in mare parte de Traditie. „Sfanta” Traditie contine cu siguranta si invataturi biblice, dar in ea nu se regasesc TOATE dogmele si preceptele din Biblie! Afirmatia mea criticata de tine :„Cum pentru tine erezie e mai tot ce nu tine de Sfanta traditie.” e totusi valida. „Mai tot”, cu exceptia Sfintei Scripturi. Sfanta Scriptura si „Sfanta” Traditie nu sunt identice, ci distincte. „Sfanta” Traditie contine unele elemente biblice, dar nu TOATE elementele biblice! Prin urmare, nu poti spune ca tot ce nu e in Traditie e erezie. Poti spune doar ca tot ce nu e in „Sfanta” Traditie si in Biblie e erezie, dar nu poti exclude Biblia. Doar daca „Sfanta” Traditie ar fi inclus-o integral, ai fi putut spune acest lucru. Poate la asta te-ai si referit si n-am inteles eu.
    Imi ceri sa comentez citatele biblice pe care mi le-ati oferit in sprijinul „Sfintei” Traditii! Nu le gasesc relevante, iar unii din voi nu aveti urechi de auzit, asa ca au vreun rost comentariile. Oricat de mult ati incerca, anumite elemente din „Sfanta” Traditie nu se regasesc in Biblie. Cum ar putea din moment ce au fost ulterior adaugate?! In Noul Testament, Fecioara Maria nu primeste inchinare, apostolii nu sunt venerati, moastele nu au insemnatate, rugaciunea pentru cei morti nu exista etc. Daca ai fi cinstit, ai recunoaste ca acesta e adevarul si ca nu-mi poti oferi citate clare care sa sustina practicile enumerate mai sus. Citate evazive, dupa cum imi mai dadea cineva referitor la Maria din Vechiul Testament (Ps. 44,11) nu merita a fi comentate.
    Daca tot credeti in succesiunea apostolica ati putea specula ca „apostolii” din urmatoarele secole au primit ca revelatie divina toate aceste noi doctrine, care desi nu se regasesc in Biblie sunt „valabile”. Dar, tu George insisti ca aceste practici (originare din religia babiloniana) sunt biblice, adica se afla in canonul biblic. Eu nu le-am gasit!

    Apreciază

    • Christian said, on iulie 10, 2013 at 1:15 am

      Imi place mult concluzia lui Dante: catolicii „sint cei care au modificat dogma si intelesul Biblic, filioque, imaculata conceptie, purgatoriul, primatul papal si multe alte(le)”
      Catolicii sustin ca ortodocsii au modificat Biblia!
      Adevarul e ca diavolul a incerca si a reusit sa determine mai toate religiile, ca in timp sa modifice Biblia! Putini realizeaza, pentru ca putin cunosc Biblia! Exista zeci si sute de practici abominabile care sunt urmate cu sfintenie, datorita impresiei false ca ele sunt biblice, cand de fapt sunt opera vrajmasului! Crestinismul nu mai este in prezent cel descris in Scriptura, ci a suferit mii de modificari nepermise si neautorizate.
      Nu religia mantuieste, ci Iisus, Domnul nostru!

      Apreciază

  28. Christian said, on iulie 10, 2013 at 1:50 am

    George, nu imi permit sa-ti dau tie lectii. Fac doar o observatie. Pertinenta. Sunt convins ca si Saccsiv va fi de acord cu mine in aceasta privinta: nesimtirea nu se trateaza cu nesimtire, dupa cum raul nu se trateaza cu rau, violenta cu violenta, ura cu ura, insulta cu insulta, blestemul cu blesteme etc. Acest principiu tine de abecedarul crestinismului si al legii lui Hristos care este una a dragostei. Cuvantul de ordine in abordarea „ratacitului” e blandetea. Epitete ca „zevzec”, „puiule”, „desteptule” nu au ce cauta in limbajul unui crestin. Ele tradeaza malitie, aroganta si nu concorda cu spiritul ortodox. Sau nu esti un crestin practicant, ci doar un bun orator?! Un crestin adevarat se cunoaste dupa „roade”.

    Si tu stii acest lucru, dar nadajduiesc ca a fost doar o scapare nefericita, un gest singular. Suntem oameni si cu totii gresim in multe feluri, cum spune si Scriptura. Daca, insa, caracterul te tradeaza in mod constant, e posibil sa ai o problema majora: sa nu-l cunosti pe Hristos. Sper ca nu acesta sa fie adevarul sau daca e, sa-ti revizuiesti comportamentul. De fapt, sa devii al lui Hristos pentru ca El sa te faca bun si smerit!

    „Un slujitor al Domnului nu trebuie să se certe, ci să fie blând faţă cu toţi, destoinic să dea învăţătură, îngăduitor, Certând cu blândeţe pe cei ce stau împotrivă, ca doar le va da Dumnezeu pocăinţă spre cunoaşterea adevărului, Şi ei să scape din cursa diavolului, de care sunt prinşi, pentru a-i face voia.” 2Tim. 2:24-26

    „Binecuvantati si nu blestemati.” Romani 12:4

    Cu respect, „Scripturianul”!

    P.S. Apropo, multumesc pentru porecla. Peiorativa, dar incerc sa mi-o insusesc. Vreau sa cunosc si mai bine Scriptura. Asa voi sti sigur ca nu ma ratacesc!

    Apreciază

  29. dante said, on iulie 10, 2013 at 1:24 pm

    @christian
    „E usor a scrie versuri.
    Când nimic nu ai a spune,
    Insirând cuvinte goale.
    Ce din coada au sa sune.”

    Pe linga faptul ca aduci hule grave Lui Dumnezeu, spunind ca acea minune este de la diavol (Iartama-ma Doamne!), tu contesti tot si ti-ai facut tu insu-ti din Biblie un idol, daca tot veni vorba de idoli. Tu nu numai la Biblie trebuie sa te raportezi ci si la Lucrarea Lui Dumnezeu, care este continua si permanenta, nu stationara undeva acum 2000 de ani. Aceea e baza, temelia, dar lucrurile si omul se tot modifica in timp si ca atare Harul lucreaza continuu.
    Cum poti tu sa tagadui un lucru atit de relevant si concret ca Sfinta Lumina si sa fii atit de orb sa nu vezi aceasta binecuvintare data de Dumnezeu ortodocsilor, daca nu din mindrie si rautate?
    Tu spui ca: „…Credinta noastra nu trebuie sa rezide in minuni, ci in Cuvantul lui Dumnezeu!…”
    Pai daca Dumnezeu face o minune, inseamna ca se contrazice, sau o minune de-a Lui are valoare mai mica decit Cuvintul Lui? El este vesnic la fel ca si Adevarul, mijloacele insa pot sa difere, pentru unii pot fi minunile, pentru altii o boala personala, pentru altii revelatia, etc, insa scopul este acelasi, mintuirea.
    Spui ca nu ai aflat din studiul propriu al bibliei (cita mindrie!!) daca e o minune sau nu acea Lumina, pai scuza-ma nici nu o s-o afli caci tu incerci sa o cuprinzi cu mintea ta, aceasta se TRAIESTE, ceea ce este o mare diferenta.
    In aceasta credinta contestanta in care te afli, s-ar putea la un momentdat sa-ti contesti chiar proprii parinti….in fine o sa te las, caci asa cum zicea parintele Arsenie Boca, sinteti atit de indaratnici, incit ” cu lupii te poti intelege mai bine decit cu sectarii” si prin prisma discutiei noastre te fac sa aduci noi hule la adresa Domnului si atunci pacatele mi le iau eu.

    Doamne ajuta!!

    Apreciază

  30. Christian said, on iulie 10, 2013 at 3:29 pm

    Dante, lucrarea lui Dumnezeu se schimba, dar principiile Lui (biblice), niciodata!
    Nu e vorba de indaratnicie, ci de consecventa. Tu nu-ti aperi cu consecventa valorile ortodoxe? La fel as putea spune si eu: „cu lupii te poti intelege mai bine decat cu ortodocsii”. Este exact aceeasi situatie!
    Ce pot spune e ca apreciez reverenta si bunul tau simt!
    Eu nu am negat categoric autenticitatea miracolului de la Ierusalim, desi locatia exacta a mormantului nu este certa! Iau in calcul toate ipotezele, mai putin prima. De ce nu si prima? Pentru ca nu pot fi de acord cu sincretismul religios. Aveti valori crestine de o nepretuita valoare si ii chiar surclasati in anumite privinte pe unii neoprotestanti – ma refer la conferintele in care tratati teme sensibile referitoare la anticonceptionale, televizor etc. – dar si elemente pagane care s-au strecurat din pacate nestingherite in dogma ortodoxa. Daca ati putea sa purificati ortodoxia de aceste „deseuri” (scuza-mi exprimarea), as trece fara rezerve in tabara voastra.
    Apropo de televizor… Virgiliu Gheorghe m-a convins sa nu ma mai uit la TV. De aproximativ 6 luni! Un om de o calitate morala exceptionala! Am descarcat si alte conferinte ortodoxe. Pe multe le ascult cu placere. Pe cele care nu se departeaza de Scriptura. Sa stii ca Scriptura nu e un idol pentru mine. Nu ma inchin nici la cruci, icoane, obiecte de cult si nici la Sfanta Carte. Doar la Autorul Bibliei! Nu de alta, dar nu vreau sa imi asum riscul de a ma rataci! Fara Lumina Bibliei si nu alta, ratacirea este iminenta.
    „Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele şi o lumină pe cărarea mea.” – Psalmii 119:105

    Nu-ti fa probleme ca prin prisma discutiei noastre te incarci cu pacate. Nu e adevarat. Te poti incarca cu pacate prin ceea ce spui tu, nu prin ceea ce spun eu!

    Doamne ajuta!

    Apreciază

  31. […] Dintre cei cu care am vorbit, n-au ramas 10 detinuti nelamuriti in chestiunea cipurilor. CE LE SPUN… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.