SACCSIV – blog ortodox

„Aspiră!” – primul manual românesc de educație sexuală creștină

Posted in EDUCATIE SEXUALA by saccsiv on iunie 8, 2013

Preiau articolul: „Aspiră!” – primul manual românesc de educație sexuală creștină

– Comunicat de presă –

aspira-coperta_webTimișoara, mai 2013 – A apărut ediția în limba română a ghidului-manual „Aspiră. Trăiește-ți viața! Fii liber!”, primul manual de educație sexuală din perspectivă creștină publicat în România.

Lucrarea, editată prin efortul Asociației „Darul Vieții” (Timișoara), este o resursă valoroasă, indispensabilă pentru educatorii și formatorii creștini în vederea „educației pentru castitate” – o replică demnă la „educația sexuală” modernă, bazată pe aspectele exclusiv „mecanice” ale contracepției și actului sexual.

Ideea acestui manual scris de autorul și oratorul american Scott Phelps a pornit de la premisa, verificată deja în SUA și alte țări, că este important ca elevilor să li se ofere mesaje clare despre consecințele negative ale relațiilor sexuale la vârste mici și să li se vorbească despre beneficiile abstinenței (castității). Intimitatea sexuală nu trebuie văzută ca o gratificare personală, ci ca o exprimare a dragostei și angajamentului adulților într-o relație de durată, prin căsătorie. Așezarea relațiilor sexuale în acest cadru îi va încuraja pe adolescenți să se abțină și să reziste presiunii conformiste a colegilor.

Manualul „Aspiră!” nu este unul religios, argumentația fiind întemeiată pe argumente psihologice, de sănătate, educaționale, relaționale, sociale și de comunicare, folosind metoda inductiv-obiectivă, adică elevii analizează ei înșiși avantajele abstinenței, dar și pierderile în urma activității sexuale premaritale.

După cum adolescenților nu le plac concluziile gata confecționate de către educatori, vrând să le descopere ei înșiși, ei sunt invitați să analizeze implicațiile și consecințele stilului de viață „cast” respectiv cele implicate de viața sexuală pre-maritală, pe marginea unor cazuri/situaţii concrete de viață.  După principiul „Spune-mi, uit; arată-mi, îmi amintesc; implică-mă, înţeleg”, adolescenţii au la dispoziție metode didactice diverse, precum povestirea, brainstorming-ul, interviul, activităţile kinestezice, discuţia, jocurile de rol, satira, căsuţa de întrebări, mima ş.a.

Capitolele au obiective specifice, precum:

 1. A trăi viaţa cu un scop. Înţelegerea importanţei de a avea un plan/un scop în viaţă. Cum îl putem menţine, cum îl putem pierde?
 2. A fi ferm. Învață şi practică rezistența faţă de presiunile negative din jur.
 3. Gândeşte mai departe. Învață să gândești în perspectivă şi să evaluezi consecinţele unei vieţi sexuale premature. Incidenţa bolilor venerice.
 4. Protejează-ţi mintea. Cum să te protejezi faţă de influenţele/manipulările mass media.
 5. Puterea auto-controlului. Avantajele auto-controlului. Libertatea de a decide care le sunt instrumentele ce le vor modela viaţa.
 6. Fundamente pentru căsătorie. Recunoaşterea elementelor sănătoase şi a celor distructive pentru o căsătorie.
 7. A începe din nou. Importanţa de a ne debarasa de greşelile din trecut, pentru a ne concentra la un nou început.
 8. Imaginea de ansamblu. Legătura dintre abstinenţă, realizările școlare/academice şi oportunităţile de viitor. Recompensele abstinenţei.

„Aspiră” a fost folosit cu succes în învățământul din SUA, contribuind la reducerea ratelor de sarcini și avorturi adolescentine – totul fiind documentat statistic dintr-o serie de resurse.

Manualul „Aspiră” apare la scurt timp după ce, în contextul discuțiilor despre introducerea unor ore obligatorii de „educație sexuală”, peste 70 de organizații non-guvernamentale creștine au trimis Ministerului Educației un memoriu în care solicită „oficializarea” programelor de educație pentru viața intimă bazate pe principiile moral-creștine. Aceste programe, la baza cărora stau manuale și ghiduri precum „Aspiră”, tratează tema sexualității în contextul unei concepții integratoare asupra persoanei umane, văzută ca un complex trup-suflet unitar, ca garanție a împlinirii individului și a prosperității societății.

Prin contrast, apreciază organizațiile petiționare, liberalizarea fără limite a sexualității este corelată negativ cu problemele sociale, iar programele și orele de „educație sexuală” comprehensivă și explicită, care nu așază intimitatea într-un context moral clar și se concentrează în special pe oferirea de contracepție vor duce, inevitabil, la încurajarea relațiilor sexuale precoce.

Tinerii din ziua de azi tânjesc după o imagine a unei relaţii autentice. „Aspiră” le oferă informaţiile de care au cea mai mare nevoie în deciziile lor cu privire la relații și la viața intimă, cu viziunea că taina căsătoriei completează imaginea iubirii, angajamentului şi sexualităţii autentice.

Pentru alte detalii despre manual și pentru comenzi, contactați:

 • Asociaţia Darul Vieţii
 • Timişoara, Str. Ghe. Doja Nr.25A
 • Tel. 0356-445040, e-mail: darulvietii@yahoo.com
 • http://www.darulvietii.ro

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Irina said, on iunie 8, 2013 at 9:58 pm

  E clar vine sfarsitul lumii, nu mai stiu ce pacate sa mai promoveze.

  Apreciază

 2. ROmanul said, on iunie 9, 2013 at 12:33 am

  In primul rand bine ai revenit Saccsiv (initiatorul acestul blog).
  Off-topic: N-a observat nimeni ca browserul de la google Chrome are ca imagine trei de 6? Adica cercul acela contine un sase rosu, verde si galben iar la mijloc fiecare 6 e albastru. Nu stiu daca s-a mai discutat dar mie mi se pare extrem de clar ca sunt 3 de 6. Acum e posibil sa fiu eu prea „alergic” la simboluri oculte si alte chestii de genul asta.

  Apreciază

 3. STOP RFID 666 said, on iunie 9, 2013 at 1:06 am

  RATACITI CONTEMPORANI – UNII LA BUCATARIE, UNUL FACE ,,LITURGHIE”

  Apreciază

 4. […] Multumesc cititorului ROmanul pentru […]

  Apreciază

 5. alexbidam91 said, on iunie 9, 2013 at 2:39 pm

  Lumea promeveza o groaza de asa zise lucruri care te ajutasa o faci fara complicatii . insa cel mai bun are 99% eficienta . Biserica are o singura metoda : castitatea pana dupa casatorie . Eficienta?100% . Protejare totala de boli trupesti si sufletesti .
  Daca metoda lumii nu merge si ai ramas insarcinata faci avort
  BISERICA protejeaza viata si este hulita . Biserica ofera metode de contraceptie cu eficienta 100% impotriva bolilor si a curviei si e Hulita
  Lumea promoveaza prezervativul , castrarea , eutanasie si Sodoma si e cea mai buna

  Apreciază

 6. minionita said, on iunie 9, 2013 at 2:45 pm

  Despre aceeasi tema: Pam Stenzel – Sexul in afara casatoriei are un pret

  Apreciază

 7. […] „Aspiră!” – primul manual românesc de educație sexuală creștină […]

  Apreciază

 8. Gheorghe said, on iunie 11, 2013 at 1:39 am

  EXCEPTIONAL acest mesaj, (Pam) nu am cuvinte sa spun cat de mult l`-am apreciat. Sunt bunic, fost profesor; aceste adevaruri ar trebui difuzate cu orice risc. Cum am putea sa-l avem pe un CD.?? Il rog f mult pe cel care l-a pus aici (minionita) sa-mi spuna cum as putea sa am acest mesaj pe un CD, pt nepotii mei, pt parintii lor pentru multi alti tineri care au nevoie de aceste informatii. .
  Sunt abonat la SACCSIV.

  Apreciază

  • alexbidam91 said, on iunie 11, 2013 at 1:33 pm

   exista un program numit youtube downloadercu care poti sa il iei pe calculator si dupa aceea poti sa in pui pe orice suport electronic

   Apreciază

 9. […] cititorului ROmanul pentru […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: