SACCSIV – blog ortodox

O opinie incomoda despre cardul de sanatate

Posted in card de sanatate cu cip by saccsiv on aprilie 15, 2013

Preiau articolul O opinie incomoda despre cardul de sanatate 

Cineva spunea “Daţi-mi controlul asupra monedei naţionale şi mi-e indiferent cine face legile!“

Extrapoland  aceasta formulare la viata noastra cotidiana , am putea spune ca , cei care  detin informatia  referitoare la starea  de sanatate a unui popor, aceia  pot  controla , in bine sau in rau , viata fiecaruia dintre noi.

Introducerea cardului national de sanatate se amana pentru al saptelea an consecutiv. Acest lucru reliefeaza framantari care au avut loc in sistemul de sanatate, care au mai amanat putin monitorizarea noastra  biologica la scara nationala.

Conform normelor din  HG 900/2012 ,cardul de sanatate ar fi trebuit sa fie in buzunarele romanilor la 1 ianuarie 2013,cu recomandari si detalii de folosire, dar  acest lucru s-a amanat din nou,probabil pana in 2014.

Incercand sa ne familiarizam  putin cu terminologia folosita, cuvantul „biometrie „ ne sugereaza folosirea unei nanotehnologii avansate, care furnizeaza  niste dispozitive mici,atasabile unei cartele de material plastic, prin intermediul carora suntem conectati la un sistem central de supraveghere, despre care nu prea stim nimic, dar  in legatura cu care ni se dau asigurari ca ar fi „ de incredere”. Vorbim ,deci, de documente de identificare a fiecaruia dintre noi,care sunt asemanatoare   cartilor de identitate, sau cu permisele auto,  dar, care, pe langa datele personale de identificare (numele, prenumele, precum şi codul numeric personal), inmagazineaza informatii legate de starea de sanatate   a romanilor,detaliata in privinta :  diagnosticelor medicale cu risc vital şi a bolilor cronice, grupelor a sanguine şi a  Rh-ului, dar si date referitoare la   acceptul  exprimat, în timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces (termenul “deces”, insuficient detaliat, nu precizeaza unde s-ar incadra, in aceasta ecuatie ”moartea clinica”).

Datele despre sanatatea noastra, o adevarata  avere, sunt  puse „generos„ la dispozitia unor entitati necunoscute noua , despre care primim  asigurari  si garantii verbale ca „sunt sigure”, ca totul este in „beneficiul „ nostru. Nu avem nici cea mai mica garantie, in afara de vorbe, ca  datele nu  ar putea fi folosite, denaturate, falsificate, de persoane care intra in ecuatia  medic –pacient ca o necunoscuta, ambiguu intitulate „operatori informatici”. Aceste realitati pot avea  implicatii severe , atingandu-se  sfera confidentialitatii , iar softurile rigide, impersonale  si neprietenoase  imbraca , prin efectele lor , haina neconstitutionalitatii.

S-a remarcat o graba din partea autoritatilor , de a anunta aplicarea  acestor masuri, dar si rapiditatea cu care au fost „bifate„ doua –trei  asa-zise „dezbateri publice”  in sapte ani,in care s-au dat asigurari ca vor exista alternative pentru cei care nu vor  accepta cardul de sanatate, dar neconcretizate  cu  vreo decizie in acest sens.

In mod abuziv si scandalos, s-a impus sistemului medical  o platforma informatica  greoaie,inutila in opinia mea, atat timp cat ea nu elimina erorile  din sistem si ingreuneaza activitatea medicului pana la epuizare.

Fara asigurarea unei logistici adecvate,institutiile medicale au purces la executarea  poruncii venite de la sefi, intr-un mod extrem de neomogen, lasand de multe ori pe spinarea” palmasilor „ sistemului atat intreaga raspundere, cat si corvoada introducerii datelor in calculator.

Prcatica  medicala  reala ,cea adevarata,nu cea din hartoage, a demonstrat ca , intreaga platforma informatica (programul SIUI, semnatura electronica , si , in mod sigur, in viitor folosirea cardului de sanatate) ingreuneaza enorm activitatea medicala, ii mareste birocratia, obliga medicii sau personalul auxiliar sa execute o munca pentru care ei nu sunt calificati, toate acestea in detrimentul timpului alocat bolnavului si calitatii actului medical.

In plus , cheltuielile aferente acestei platforme informatice sunt imense, in conditiile in care saracia din sistemul medical public este din ce in ce mai vizibila.

Oare,  decidentii din sistem  si-au pus intrebarea ce se va intampla cand se va introduce in mod concret cardul de sanatate, cand complexitatea introducerii   in programul informatic a  datelor  va fi mult mai mare?

Interesant este ca,  in tot acest  tavalug al raspunderilor, cei care  se contureaza a  fi tapii ispasitori pentru orice eroare legata de acuratetea datelor informatice introduse in sistem ,de confidentialitatea acestora,sunt „furnizorii de servicii medicale”,adica medicii .Cum vor putea contracara ei accesul la informatiile de pe card al unor”terti”? Probabil, va creste mult incidenta cazurilor de malpraxis.

Daca , in conditiile actuale ,  se admite existenta  unui sistem ilegal  de traficare a organelor ,  a  ovulelor, a tesuturilor umane, riscul acesta va creste in mod exponential odata cu aplicarea in cotidianul banal al  tuturor  progreselor tehnologice , care ne aseaza „in rand cu lumea civilizata „.

Cati dintre romani stiu ca trebuie sa-si exprime in timpul vietii refuzul de a dona organe dupa moarte,expunandu-se riscului unor „accidente  nefericite”?Cum vor putea rezolva medicii urgente majore, cand pacientul comatos nu va putea comunica codul de accesare a cardului?

Abordarea   de tip economic, comercial, impusa din ce in ce mai vizibil sistemului de sanatate, in care termenii „eficienta”.”profit”, „randament”,iau locul „calitatii actului medical”,”compasiunii” ,a „milei „ fata de suferinta  omului sarman, schimband perceptia tinerei generatii, dar nu numai, a transformat  medicii  in agenti comerciali ai companiilor farmaceutice  ,de asigurari, deturnand    decizia medicala in  favoarea intereselor acestora.

Pacientul devine „client”,iar   actul medical  devine obiectul cererii si al ofertei, iar principiile  echitatii,accesului egal la sanatate, trec pe plan secundar. Cardul de sanatate, ingloband si informatii legate  de companiile de asigurari la  care pacientul contribuie financiar,  batatoreste calea  spre un sistem de sanatate de tip comerial, in care bogatii vor avea la dispozitie  toate serviciile medicale, iar saracii , probabil , o aspirina.

Atata vreme cat nu exista o bioetica a tehnologiei, cat timp terminologia folosita este ambigua, cat timp comunicarea intre profesii atat de diferite ca medicina si informatica este subliminala,orice esec , sau efect paradoxal este posibil.

Se induce ideea ,mai ales in randul intelectualitatii ca , neacceptarea cardului  de sanatate ar fi un act de fanatism religios, al unor minti neadaptate la „progres”.url

De fapt, se incearca acoperirea vocilor  care refuza inregimentarea electronica , ca un gest de aparare a libertatilor personale fata de sistemul de supraveghere fortata , care ne aduce aminte de lagarele naziste de trista amintire si de regimul  securisto-comunist opresiv , ultimul lasand urme adanci in memoria colectiva romaneasca.

Constatam un punct de vedere realist si critic fata de introducerea cardului de sanatate la domnul Profesor Vasile Astarastoae, Presedintele Colegiului medicilor, ale carui opinii ne imbarbateaza  si pe care le sustinem in totalitate.

Facem un apel la medicii romani,sa inteleaga riscurile la care sunt expusi , ei si familiile lor,precum si populatia pe care o au in grija, prin acceptatrea tacita si indiferenta a acestui sistem electronic de monitorizare si control , care a fost ferm respins in tari mari si mult mai bogate ,ca Marea Britanie, Franta, etc.

Este vorba de apararea libertatilor noastre fundamentale, a demnitatii noastre.Sa demonstram ca ne ridicam la inaltimea cerintelor acestor vremuri tulburi ,asa cum au facut-o si stramosii nostri, care  nu au renuntat la idealurile nationale autentice niciodata.

 

Dr. Mihaela Andronache,  membru ApLR

15 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. pcmouse said, on aprilie 15, 2013 at 12:16 pm

  Noua reclama Cosmote ( o puteti admira in toata tara ) – Ochiul masonic compasul si 666
  http://deveghepatriei.wordpress.com/2013/04/15/noua-reclama-cosmote-o-puteti-admira-in-toata-tara-ochiul-masonic-si-666/#comment-11818

  orange de asemenea in noul clip publicitar contine 666 firme de telefonie capetele aceleiasi hidre

  Apreciază

 2. danutza said, on aprilie 15, 2013 at 12:40 pm

  http://www.realitatea.net/muntele-athos-o-candela-se-misca-in-forma-de-cruce-ceea-ar-prevesti-mari-nenorociri_1159350.html
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Apreciază

 3. mel said, on aprilie 15, 2013 at 3:52 pm

  Numai rugaciunile catre Dumnezeu si Maica Domnului au facut ca acestea sa se mai amane cu un an! Dumnezeu si Maica Domnului sa ne pazeasca si daca este cu putinta sa mai amane acest jug din vietile noastre si mai ales ale copiilor nostri!

  Apreciază

 4. Lastun said, on aprilie 15, 2013 at 3:55 pm

  Danutza eu zic ca ar trebui sa facem un apel la toate blogurile ortodoxe si cat mai multor crestini ortodocsi pentru rugaciune la Dumnezeu, ca sa ne pazeasca pe noi si tara si sa mai amane putin lucrurile si sa o rugam si pe Maica Domnului sa se roage cu toate puterile ceresti si cu toti sfinti din ceruri lui Dumnezeu pentru ca sa ne pazeasca si pe noi si tara noastra Romania si sa mai amane putin lucrurile.

  Apreciază

  • danutza said, on aprilie 16, 2013 at 11:07 am

   e o idee f buna. sa ne rugam cat mai mult, sa fim cat mai smeriti si sa facaem milostenie ca sa se milostiveasca si bunul Dumnezeu de noi! sa incepem sa citim acatistele zilnic, Psaltirea .

   Apreciază

 5. Lastun said, on aprilie 15, 2013 at 5:15 pm

  Comentariu de pe blogul apologeticum, fara comentari batjocoritoare si hule impotriva lui Dumnezeu si impotriva ortodoxiei.

  guby says:
  04/15/2013 la 3:01 PM

  http://sfantulmunteathos.wordpress.com/2013/04/15/candela-de-la-schitul-sfanta-ana-se-misca-in-cruce-de-doua-zile/

  Apreciază

 6. STOP RFID 666 said, on aprilie 15, 2013 at 8:43 pm

  Apreciază

 7. abc Marin said, on aprilie 15, 2013 at 9:03 pm

  am primit pe email

  ATENTIE!!!!
  De la Pr. Ciprian, presedintele Fundatiei „Prietenii Sfantului Efrem cel Nou”:
  In ziarul adevarul de astazi

  http://adevarul.ro/

  exista un sondaj privitor la propunerea lui Remus Cernea. Nu stiu cat conteaza si multi nici nu-l iau in seama, dar, totusi, e bine macar pentru redactia acestui ziar – care am impresia ca se transforma pe zi ce trece in portavocea homosexualilor – sa va faceti timp si sa bifati „Nu”. Sondajul se afla pe banda din dreapta a stirilor, mergand in jos cu cursorul.

  Deputatul USL Remus Cernea vrea să iniţieze un proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil între persoanele de acelaşi sex. Sunteţi de acord cu oficializarea relaţiilor între persoanele de acelaşi sex?
  Da : 93 voturi (24.7%)

  Nu : 284 voturi (75.3%)

  Apreciază

 8. pcmouse said, on aprilie 15, 2013 at 11:11 pm

  explozii la maratonul de la boston?morti si raniti.se transmite acum la cnn si la noi..2 morti si 23 de raniti cica..ce o mai fi planuit oculta

  Apreciază

 9. mircea.v said, on aprilie 15, 2013 at 11:26 pm

  Nebunie si dementa la max
  http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-22157410

  Auzi ce vor sa revendice astia: nici mai mult nici mai putin decat informatia din ADN.
  Adica genele izolate de ei sa le considere inventie. Aberatie si non-sens total. Ti se blocheaza creierul doar cand citesti, nu zic sa mai vrei sa si pricepi ceva. Asta la omul normal.

  Apreciază

 10. alexaa90ndra said, on aprilie 17, 2013 at 7:31 pm

  http://preugen.wordpress.com/2011/01/19/prof-dr-vasile-astarastoae-despre-pericolul-cardului-de-sanatate-cu-cip/
  Si inca o opinie foarte interesanta preluata de pe situl avocatnet.ro :
  „Subiect: Cardul de sanatate cu microcip… Pericol sau binefacere?

  Dupa discutiile fara finalizare , privind cartile de indentitate electronice `666`, pasapoartele biometrice.. iata ca acum se vorbeste despre cardurile de sanatate cu microcipuri – fiind stabilit si termenul de ianuarie 2012 . Suntem cobai, sau nu ? In Olanda, Finlanda, Spania, Norvegia, sunt carduri de sanatate , dar fara microcipuri..
  In curand se va aplica insertia subcutanata a microcipurilor……..Controlul mintii si reflexe impuse… Grav!!
  Fiecare roman , asigurat si NEASIGURAT va fi obligat sa aiba astfel de card,DE SANATATE – cu microcipuri, fara de care, nici aspirina, nu o mai poate cumpara de la farmacie…
  In acestea sunt inmagazinate toate informatiile in cel mai mic detaliu despre posesorul de card.. de la datele de stare civila, studii, CNP, familie , domiciliu, stare de sanatate cu diagnostice, pana la ..orice.
  Aceste carduri pot fi citite de la distanta, iar prin sistemul nu prea complicat, poate fi folosit si ….de catre medic.
  Cine altcineva mai poate intra in sistem??
  Multi…. si importanti.. Cu ce alte scopuri ?
  Daca prin cardul telefonului poti fi localizat …. ma ingrozesc cand ma gandesc ca prin scanare, se pot „aduna” informatiile cu privire la un grup imens de oameni.
  Daca s-au intamplat atatea lucruri ingrozitoare prin `copierea` sau `clonarea` cardurilor de banca, urmarirea de catre serviciile secrete si identificarea unor persoane, apoi folosirea acestui fel de sistem in marile atentate, localizarea unor fosti oameni politici…apoi arestati (Serbia).. si multe alte chestii la care nu avem acces, ma apuca groaza…
  NU ma pricep.. asta nu ma impiedica sa am niste temeri…
  Este dubios!!?? In acest moment, esti asigurat, dar nu beneficiezi de aproape nimic daca mergi la un spital. Pentru bolnavul NEASIGURAT cu capul spart, nici macar bandajul nu i se da….ca nu este asigurat….dar i se da un card cu microcip…, !!!
  Oare, nu au – cu totul alt scop??
  Acest card va trebui sa il pastram asupra noastra….. Va deveni o Carte de indentitate mult mai ampla ??
  Oare de ce Senatul, Parlamentul , Prefecturile- nu au carduri, nici macar pentru salarii??
  Vreau sa aflu pareri, poate ma `dumiresc` si eu….”

  Apreciază

 11. Maria said, on aprilie 17, 2013 at 9:09 pm

  Demnitarii nu au carduri cu microcip , ca sa nu poata fi urmariti , pentru ca , daca porti acest card , dupa cum este obligatoriu ca si in cazul buletinelor cu cip , prin raze infrarosii , te urmareste oriunde te deplasezi si in „gaura de sarpe „, daca te ascunzi . Asa spunea parintele Petroniu din Sf Munte , de la schitul romanesc , care nu demult a trecut la Domnul .
  Scopul lor este , controlul absolut al tuturor oamenilor de pe Planeta .
  Daca toti romanii isi vor da seama si vor refuza in masa , va fi greu sa implementeze cipuirea .

  Apreciază

 12. Pop said, on octombrie 3, 2014 at 3:43 pm

  Nu voi primi acest card de sanatate in semn de protest. Exista tari care deja au renuntat la acest sistem de carduri din cauza furtului de date de identitate…bine ca s-au trezit cei din guvernul Ponta sa tipareasca astfel de aberatii. Vrem liberate de decizie si corect ar fi fost un referendum ca sa intrebe si pe noi romanii din tara asta ei ce parere au la fel cum guvernul scotian a dat libertate poporului sau sa aleaga prin referendum daca vor sau nu independenta fata de Marea Britanie. Asta da democratie si libertate de exprimare.
  Din motive personale si religioase refuz acest card de sanatate si il vad nefolositor…cel mult este inca o gaselnita a guvernului in cheltuirea banilor publici.

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: