SACCSIV – blog ortodox

Uniunea Bancara Europeana – un pas spre edificarea Statelor Unite ale Europei. Polonia si Suedia se opun, dar Basescu impinge Romania in acest babilon

Posted in Statele Unite ale Europei by saccsiv on septembrie 17, 2012

Preiau integral articolul  Suedia şi Polonia resping uniunea bancară europeană

Proiectul lansat de Comisia Europeană dă dreptul Băncii Centrale Europene (BCE) să supervizeze cele 6.000 de bănci din zona euro, a provocat controverse la întâlnirea miniştrilor de finanţe europeni din Cipru, mai ales din cauza faptul că ţările noneuro intrate în uniunea bancară nu vor avea drept de vot în consiliul care va avea rol de supervizor din cadrul BCE.

Visul lui Juan Manuel Durao Barroso legat de federalizarea Uniunii Europene începe cu stângul. Un prim pas este uniunea bancară din zona euro, iar această idee a fost respinsă deocamdată de Suedia şi Polonia. La această listă e de aşteptat să se adauge Marea Britanie – care nu pare deloc dispusă nici măcar să negocieze ideile europene legate de taxa pe tranzacţiile financiare sau uniunea bancară.

De asemenea, n-ar fi exclus ca alături de britanici să apară şi cehii, care nu au semnat nici Pactul Fiscal, sau danezii, care alături de suedezi au refuzat adoptarea euro ca monedă naţională.

„La această oră, propunerea Comisiei Europene nu ne interesează absolut deloc. Nu putem participa la o instituţie în care nu dispunem de drept de vot, fiind însă supuşi deciziilor acesteia. Nu se pune problema”, spune Jacek Rostowski, ministrul de finanţe polonez, citat de AFP.

Şi cum majoritatea băncilor din zona euro au afaceri – unele foarte mari – în ţările noneuro, întrebarea e cum vor putea lucra împreună cele 17 ţări euro cu cele zece noneuro, în condiţiile în care acestea din urmă au doar datoria de a se supune deciziilor BCE, situaţie care l-a determinat pe ministrul suedez de finanţe să considere actuala formă a proiectului ca fiind total inacceptabilă.

În schimb, România nu se opune uniunii bancare, vocea care a afirmat acest lucru fiind cea a preşedintelui Traian Băsescu, care deşi nu s-a consultat cu ministrul de finanţe Florin Georgescu, a mărturisit că a vorbit cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, iar acesta s-a declarat de acord ca România să fie în interiorul uniunii bancare europene.

Astfel, preşedintele continuă strategia prin care România se supune complet şi necondiţionat faţă de politicile Comisiei Europene, care, la rândul ei, l-a susţinut şi practic l-a păstrat în funcţie pe Traian Băsescu în această vară, în ciuda votului masiv împotriva sa la referendumul pentru demitere din 29 iulie.

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. daniel said, on septembrie 17, 2012 at 11:59 pm

  Ca de obicei, acest presedinte ilegitim al Romaniei ne pune sub papucul stapanilor lui!

  Apreciază

 2. Catalin said, on septembrie 18, 2012 at 12:04 pm

  Pai cum sa sa se opuna Isarescu, unul dintre cei mai mari masoni ?

  Apreciază

 3. pcmouse said, on septembrie 18, 2012 at 12:29 pm

  pacatele noastre ne imping catre fiara nu basescu!

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: