SACCSIV – blog ortodox

„Craisorul Muntilor”, Avram Iancu – 140 de ani de la trecerea la Domnul. Demontarea minciunii ca ar fi murit nebun

Posted in Avram Iancu by saccsiv on septembrie 9, 2012

„Iar cand va veni dusmanul
Sa va ia pamant si drept,
Romani, scuturati gorunul
Ca din somn sa ma destept!”

versurile lui Iancu

Citez integral articolul Avram Iancu nu a murit nebun

Toată lumea ştie că Avram Iancu a murit nebun. Aşa scrie pe Wikipedia, aşa trebuie să fie. Dosarul “nebuniei” lui Avram Iancu aşteaptă încă să fie desluşit. Eu vă propun să citiţi o scrisoare a lui Avram Iancu către prietenul său Ilie Măcelariu, scrisoare din anul 1867, scrisă cu 5 ani înainte de moartea “Crăişorului Munţilor”. Apoi să îmi spuneţi dacă asta este scrisoarea unui nebun.

“Frate Ilie,

Am primit scrisorile tale din 5 şi din 25 februarie şi dacă încă nu ţi-am răspuns nu crede că s-a întâmplat din altă cauză decât numai din simplul motiv că mi-am propus să nu mai corespondez cu nimeni. Sute de scrisori de la prieteni şi colegi de şcoală le-am pus la o parte, fără a fi răspuns acelora, care desigur numai cu bună intenţie au vrut să ştie dacă mai trăiesc sau nu, ceea ce desigur din partea mea este o indiscreţie, dar nu sunt eu de vină dacă din păcate am trăit experienţa tristă că în timpurile de acum omul nu mai ştie cui să se încreadă. Cum mă întrebi tu ce mai sper şi ce cred? Îţi răspund că timpul speranţelor mele a trecut şi că credinţa mea este aceea a şarpelui, care i s-a dat de la natură de a-şi apăra capul, dar nu crede că aceasta o spun fiindcă aş vrea să-mi apăr viaţa nenorocită; nu, pentru aceasta viaţa mi-am riscat-o de mai multe ori în 1848 şi 1849 pentru naţiunea mea iubită şi credinţa pentru împărat, ci înţeleg prin aceasta naţiunea mea iubită care geme sub atâtea greutăţi şi pentru care m-ar durea inima dacă prin dezvăluirea credinţei mele adevărate aş duce-o într-un pericol şi mai mare. Cu altă ocazie, mai multe, rămâi sănătos şi nu uita pe aceea mamă al cărei piept l-ai supt şi pe sincerul tău prieten,

Iancu, m.p., advocat şi prefect, Vidra de Jos, 15 mai 1867″

Iată cum îl descrie fostul prefect Axente Sever pe Avram Iancu, căruia i-a fost prieten apropiat:

„ …De la 1852 încoace, pre care lumea cea rea, care n-a vorbit cu Iancu deaproape, nu i-a cunoscut aspiraţiunile şi dorinţele şi nu şi-a putut explica urmările, a botezat-o nebunie, m-am întâlnit cu el de mai multe ori după cădinţa lui în nebunie, l-am avut şase săptămâni de oaspe în casa mea. Nu mi-a vorbit în nici o întâlnire şi petrecere o singură vorbă smintită, – n-am observat în toată purtarea lui cel mai mic semn de sminteală…”

Poporul l-a iubit din toată inima pe Avram Iancu, dedicându-i o seamă de cântece ce au rămas peste timp în conştiinţa naţională. Un astfel de cântec, poate cel mai cunoscut şi mai îndrăgit, este Marşul lui Iancu, pe versuri adaptate în epocă după cele ale lui C. Negruzzi.

Azi se împlinesc 140 de ani de la moartea lui Avram Iancu. Să-i fie ţărâna uşoară!

Avram Iancu

Această fotografie din ultimii ani de viaţă ai lui Avram Iancu nu mi se pare una a unui om nebun. Este imaginea unui om dezamăgit de toţi şi toate, un om cu idealurile spulberate, aşa cum poate fi văzut între rândurile scrisorii de mai sus.

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. STOP RFID 666 said, on septembrie 9, 2012 at 5:00 pm

    LA CUMPARATURI PRIN SUEDIA – PLATA CU TELEFONUL

    Apreciază

      • STOP RFID 666 said, on septembrie 9, 2012 at 7:04 pm

        Crestinii copti nu sunt ortodocsi, dar asta nu inseamna ca nu avem compasiune pentru ei.

        Apreciază

      • Maria said, on septembrie 9, 2012 at 8:55 pm

        Chiar daca apartin Bisericii Copte ,cinstesc Sfanta cruce si pe Hristos ,nu se compara cu musulmanii si in primul rand sunt oameni ,fapturi create de Dumnezeu si musulmanii n-au niciun drept sa-i ucida ,ca nu ei le-au dat viata ,ci Dumnezeu .
        Este o barbarie ,o crima oribila in vazul lumii ,fara ca acesti criminali sa raspunda in fata legii ,pt ca acestia n-au nicio lege .
        Dumnezeu da viata si numai El are dreptul s-o curme atunci cand fiecaruia ii vine randul si nu sa se ucida om pe om .

        Apreciază

      • daniel said, on septembrie 11, 2012 at 3:38 pm

        Dumnezeu sa-i ajute pe coptii din Egipt, sa scape de persecutii si sa devina ortodocsi!

        Apreciază

  2. Momo said, on septembrie 9, 2012 at 8:04 pm

    off ,cata nevoie avem de astfel de oameni sa ne trezeasca din magaria asta care se intampla cu basistii si usl, toti isi bat joc de noi si n-avem pic de reactie , pacat
    am ajuns sluga tuturor, toti isi bat joc de noi si noi radem, ne frecam mainile cand ies unii si altii la tv si se cearta si noi aplaudam si ne simtim bine, am ajuns foarte rau ca natie

    Apreciază

  3. un roman said, on septembrie 9, 2012 at 8:08 pm

    Vesnica pomenire Craisorului muntilor!

    Apreciază

  4. Maria said, on septembrie 9, 2012 at 9:04 pm

    Momo ,
    Daca nu te mai uiti deloc la televizor ,nu mai stii ce fac acesti basisti uselisti si toti tradatorii ,mergi mai des la Biserica si sa vezi ca uiti si te linistesti .
    Asa am facut eu ,nu mai deschid televizorul si am uitat definitiv de politica ,m-am linistit ,imi vad de rugaciuni ,
    si-mi spun tot timpul .ca va fi ce va voi Dumnezeu ,cu noi cu toti si cu aceasta tara .
    Noi nu putem schimba ceea ce trebuie sa fie ,asa cum vrea Dumnezeu .

    Apreciază

    • konstantinopolitanoviceskovici said, on septembrie 10, 2012 at 1:30 am

      Hai lasa, ca daca ai inlocuit privitul la televizor cu postarea in draci pe internet e acelasi lucru daca nu chiar mai rau.

      Apreciază

      • Maria said, on septembrie 10, 2012 at 8:34 pm

        Konstantinopolitano……………….,
        Depinde ce postezi pe internet ,daca te rezumi doar la subiecte duhovnicesti fara a intra in lumea desertaciunilor ,daca te implici si lupti prin puterea cuvantului aparand dreapta credinta Ortodoxa ,
        abandonand televizorul cu tot cu minciunile care se spun acolo ,esti mai castigat ,decat daca te lasi indoctrinat si manipulat de mass-media .

        Apreciază

  5. set said, on septembrie 10, 2012 at 2:20 am

    http://cuviosul-paisie-aghioritul.blogspot.ro/

    Apreciază

  6. nea Anderthal said, on septembrie 10, 2012 at 4:24 am

    ..denigrarea istoriei nationale face parte din planurile ocultei.Sa nu va mirati si la alte timpenii care vor apare in viitor despre eroii neamului romanesc.

    Apreciază

  7. danutza said, on septembrie 10, 2012 at 11:26 am

    il scot nebun ca si pe eminescu, adica pe cei care au fost impotriva lor (vorbesc de sionisti). avram iancu e unul dintre simbolurile patriotismului in romania si e normal sa loveasca in el.
    greseala e a noastra ca nu luam atitudine. cred ca pe inertia noastra se bazeaza si ei.
    iar daca nu mai privim la tv, nu inseamna ca am rezolvat problema politica in tara sau ca nu avem responsabilitati.
    asta e politica strutului.
    nu, eu cred ca noi trebuie sa ne constituim intr-un grup ortodox si, asa cum exista mii de ong si asociatii seculare, asa trebuie si noi sa fim solidari, ca sa contracaram atacurile lor, sa ne facem glasul auzit, sa fim vocali in societate.
    daca nu, vom lasa capul in pamant si ei vor face ce vor cu tara asta.
    politicienii sau preotii fac ce fac in tara asta pt ca noi nu avem reactie sau, daca avem, este inconstanta si inconsistenta.
    in grecia, daca un preot spune aiureli ecumeniste, e certat e enoriasi. noi inghitim propaganda ecumenista si nu incercam sa facem nimic, oe motiv ca trebuie sa respectam preotul.
    sunt de acord, atata timp cat e in duhul adevarului.
    cand preotul se indeparteaza de adevar, avem exemplul sf Nicolae sau al sf Ioan Gura de Aur sau al atator sfinti care s-au ridicat impotriva patriahilor, atunci cand acestia nu mai erau in credinta.
    concluzie: capul plecat , sabia nu-l taie, dar nici soarele nu-l vede….
    nota bene!!!!!
    ps: barladenii au reinceput protestele impotriva expl gazelor de sist.asta insa NU e o problema locala, ci nationala!!!!!!!
    restul romaniei ce face???????????

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.