SACCSIV – blog ortodox

Pamanturile agricole ale tarii: Teren de joaca pentru investitorii straini

Posted in agricultura by saccsiv on august 5, 2012

Pamanturile agricole ale Romaniei sunt terenul de joaca pentru investitorii straini de mai multi ani. Atrase prin surfafatele mari disponibile si preturile scazute in raport cu restul Europei, companiile agricole se instaleaza pe mii de hectare. Azi, mai mult de 700 000 de hectare sunt in mainile strainilor.

Pamanturile agricole din Romania: Teren de joaca pentru investitori straini

Contextul national este favorabil acapararilor de teren agricol. Fragmentarea funciara, vulnerabilitatea taranilor si slabirea dezvoltarii rurale provoaca un exod rural masiv. Multe terenuri nu sunt cultivate. Cadrul legilativ si politic favorizeaza fenomenul prin tendenta sa ultraliberala si sprijinirea exploatatiilor mari.

Cazul comunei Aiton, unde o firma romaneasca a semanat recent culturi de cereale pe majoritatea pamanturilor si cel al comunei Dudestii Vechi, unde o firma italiana a preluat monopolul funciar de mai mult de 10 ani, ilustreaza atat originile fenomenului cat si consecvintele sale pe comunitatile rurale. Sedusi prin contributia financiara a arendei sau de vazarea terenurilor, multi proprietari nu ezita sa semneze contracte cu firme agricole. Des cumparate sau luate in arenda pentru sume minime, pamanturile sunt cultivate intr-un fel intensiv. Acest fenomen de masa deposedeaza taranii de terenurile lor si slabeste comunitatile rurale, instaland o bariera tuturor initiativelor alternative de dezvoltare. Acest tip de agricultura, cu practiciile sale, distruge ecosistemele si polueaza apele. La nivel local, national si european, acapararea terinurilor ameninta agricultura taraneasca si suverenitatea alimentara.

Constatand aceste aspecte, dorim sa vedem o schimbare in perspectivele legislative si politice. Spatiul rural terbuie sa fie reconsiderat astfel incat sa atraga populatia activa. Autoritatile locale, Guvernul si noua Politica Agricola Comuna trebuie sa opreasca acest fenomen si sa incurajeze agricultura de dimensiuni mici, diversificata care este singura solutie viabila pentru o dezvoltare rurala durabila bazata pe principii ecologice responsabile.

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Momo said, on august 5, 2012 at 2:06 pm

  Nu stiu daca e bine ce vreau sa zic , dar totusi zic, prefer sa fie seceta vre-o 2 ani sau cat e nevoie pentru ca strainii sa ne lase pamanturile in pace si sa plece la ei in tara, sper ca noua romanilor sa ne revina intelepciunea si mintea de alta data , sa ne lumineze Dumnezeu mintile, sa ne ridicam din cenusa, macar acuma in al 12 lea ceas, sa ne folosim inteligenta si in lucruri bune , nu doar la rele asa cum ne stiu toti in lume.
  Doamne Ajuta si Hai Romania la Olimpiada!

  Apreciază

  • Valeriu said, on august 5, 2012 at 3:52 pm

   Nu frate, nu doar 2 ani, ci 7 ani sa fie seceta in tara! Fara suparare dar isi merita soarta neamul nostru!

   Apreciază

   • Momo said, on august 5, 2012 at 5:54 pm

    am vrut sa fiu putin mai indulgent , dar ai dreptate

    Apreciază

   • dna said, on august 6, 2012 at 9:39 pm

    Ia sa te vad, cand o sa muncesti o luna pt 7 paini, tot asa o sa gandesti? Stii tu ce-i aia foamete? Eu ii multumesc Domnului pt fiecare roada pe care o da din belsug in fiecare an. Nu-mi doresc foamete pt poporul meu, care si asa este saracit peste masura.

    Apreciază

 2. ioan said, on august 5, 2012 at 5:00 pm

  vedeti prof. sf. parinti: v-a fi o seceta f. mare (v-a incapea un om in crapaturi) dupa care vine razboiul. dar inainte de acesta Romania va fi greu incercata (prof. sf. pusnici din Rarau). daca aceasta e seceta, la toamna-iarna ne pandeste un necaz mare iar la anu ww3.

  Apreciază

  • crestinul ortodox said, on august 5, 2012 at 11:27 pm

   Apreciază

   • crestinul ortodox said, on august 5, 2012 at 11:29 pm

    si cred ca le traim , vedem cu ochii nostri !
    „cine are ochi de vazut Vede si urechi de auzit Aude …!”

    Apreciază

 3. Dan said, on august 5, 2012 at 5:37 pm

  Apreciază

 4. Cineva said, on ianuarie 10, 2013 at 7:26 pm

  ce acte trebuie pt registrul cadastral

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: