SACCSIV – blog ortodox

Episcopia Oradei boicoteaza pelerinajele la Parintele Iustin de la manastirea Petru Voda

Posted in manastirea Petru Voda, PS SOFRONIE by saccsiv on iulie 25, 2012

Preiau integral articolul: Episcopia Oradei se opune pelerinajelor la manastirea Petru Voda si la schitul Tuturor Sfintilor Romani, organizate de credinciosii din Bihor

Tot mai multi credinciosi din tara merg la manastirea Petru Voda pentru a-l intalni pe duhovnicul Justin Pârvu. Din Bihor, majoritatea merg in pelerinaje prin Moldova special pentru a ajunge la manastirea Petru Voda.

ASTRADROM, o asociatie non profit din Oradea, organizeaza pelerinaje cu scop duhovnicesc la manastiri incluzand in traseele lor si manastirea Petru Voda, ceea ce l-a deranjat pe episcopul Sofronie al Oradiei. Agentia turistica Eurovacanta din Oradea, a carei administrator este Alina Giurgiu, a copiat modelul ASTRADROM excluzand manastirile unde PS Sofronie nu doreste sa ajunga bihorenii. “Au facut aceleasi trasee in Moldova si la aceiasi data cu ale noastre din care au exclus manastirea Petru Voda” spune Marius Pop continuand: “…la fel s-a intamplat si cand am fost la schitul Tuturor Sfintilor Romani din Gradistea de Munte, judetul Hunedoara, au facut pelerinaje peste ale noastre la aceeasi data, avand acelasi traseu, dar excluzand acest schit deoarece acolo slujeste pr Eftimie care a fost la Huta”. Mai multi preoti din Bihor spun ca au fost avertizati de catre mai marii episcopiei Oradiei sa nu il primeasca pe parintele Eftimie in bisericile lor.

Alina Giurgiu spune ca pelerinajele organizate de ASTRADROM sunt ilegale: “Pelerinajul este o forma de excursie si se supune legislatiei… Orice forma de turism, in cazul nostru “pelerinaj” se poate organiza numai cu licenta de turism. Orice alta forma de organizare de pelerinaje este ilegala, aviz necunascatorilor”. Doamna Alina Giurgiu afirma ca pentru ea pelerinajele nu sunt o afacere deoarece emite facturi si chitante, plateste impozite la stat si tot ce face este legal: “imi fac extraordinar de bine meseria pe care o am de aproape de 20 de ani, acest lucru poate fi probat numai de oamenii care au petrecut vacante “de suflet” sau au fost in pelerinaje “de suflet” (sau duhovinicesti, cum le spuneti dumneavoastra) alaturi de noi. O asociatie non profit nu poate organiza pelerinaje, este in contradictie cu termenul si cu legea”.

Administratorul agentiei Eurovacanta sustine ca ASTRADROM dezinformeaza populatia deoarece nu indeplineste conditiile legale pentru a efectua pelerinaje. Alina Giurgiu considera colaborarea cu PS Sofronie, si o parte din preotii de la catedrala din Oradea, a fi o cinste: “Faptul ca numele nostru apare in asociere cu pr. Codorean, PS  Sofronie si pr. Mihail, eu o consider o cinste si va multumesc! Si cu acestea am incheiat orice alte comentarii la adresa ASTRADROM”.

Presedinta asociatiei, Anca Avram, spune ca dupa fiecare anunt cu pelerinaje la Petru Voda sau Gradistea de Munte au avut controale de la Finante sau de la Turism “sub pretextul ca facem pelerinaje fara licenta de turism”, iar in continuare ne spune: “statutul asociatiei noastre ne permite sa facem pelerinaje si excursii la locuri sfinte si monumente istorice din orice loc. Acum avem si licenta de turism, ce mai vor de la noi? De ce nu ne lasa in pace? Ce am facut rau ca am mers la parintele Justin sau la parintele Eftimie? Sunt cumva necanonici? Manastirile lor nu sunt tot ortodoxe ca toate celelalte din tara?”. Tinerii de la ASTRADROM banuiesc ca in spatele acestor reclamatii se ascund cei ce vor sa le saboteze activitatile.

Pe de alta parte, Alina Giurgiu spune ca “Suntem intr-o economie de piata. E dreptul meu sa fac circuite pe unde vreau si cand vreau. Nu ma intereseaza ca si ASTRADROM are aceleasi trasee sau isi fac altele. Suntem peste 80 de agentii de turism in Oradea si ei (ASTRADROM, n.n.) fac acelasi lucru fara a fi autorizati. E corect sa ia painea de la gura noastra? Pe langa asta ghidul trebuie sa aiba o pregatire speciala in materie de turism ceea ce ei nu au, iar in statutul lor poate sa puna ce doresc ei. Asta nu inseamna ca sunt in legalitate. O asociatie non profit nu trebuie sa aiba venituri. Punct!”.

Marius Pop sustine ca au si o agentie de turism care poarta numele asociatiei pe numele unei persoane cu calificare in turism: “Anca a terminat facultatea de turism si are toate aprobarile necesare. Pe numele ei a facut un PFA care functioneaza in colaborare cu asociatia”.

Am consultat si parerea unui specialist in domeniu. Avocatul Dumitru Niculescu de la baroul de avocatura al Tribunalului Bucuresti ne spune ca orice statut de functionare al unei asociatii sau al unei firme este aprobat de un magistrat. Conform legilor in vigoare, decizia oricarui judecator este recunoscuta de Statul Roman. “Daca in statutul asociatiei aprobat de un judecator este prevazut ca se pot face pelerinaje sau excursii inseamna ca respectiva asociatie are acest drept acordat de catre Statul Roman” ne spune avocatul, si: “Orice activitate a unei firme sau a unei asociatii trebuie sa fie in conformitate cu legile in vigoare ale statului, iar reprezentantii acesteia sunt datori sa urmareasca periodic modificarile ce pot aparea in legislatie. Conform Ordonantei Guvernamentale 26/2000 cu modificarile ulterioare, capitolul sapte, asociatia are dreptul sa aiba venituri proprii directe si indirecte. Deoarece este nonprofit aceste venituri trebuiesc investite in alte activitati care se incadreaza scopurilor prevazute in statutul de functionare. Daca se doreste, aceeasi lege poate oferi asociatiei si dreptul de a avea o societate comerciala care sa aduca venituri asociatiei. Aceste venituri trebuiesc sa acopere cheltuielile efectuate si castigul se foloseste tot in scopurile asociatiei”.

Inversunarea ierarhului bihorean fata de parintele Justin Pârvu este cunoscuta inca de cand era episcop in Ungaria. La putin timp dupa instalarea sa la Oradea a interzis preotilor sa mearga la parintii Justin Pârvu si Arsenie Papacioc, doi mari duhovnici care si-au spus in public crezul fata de ecumenism. Multi preoti care in trecut mergeau des la parintele Justin dupa sfat, azi ocolesc manastirea Petru Voda de teama PS Sofronie. Marius Pop spune ca indiferent cat le va fi de greu, nu vor rupe legatura cu manastirea Petru Voda “deoarece si noi avem aceleasi convingeri ca ale parintelui Justin”.

Parintele Cristian Rus, purtatorul de cuvant al Episcopiei Oradiei spune ca nu are cunostinta de cele prezentate mai sus si va reveni cu un comunicat. Am asteptat doua saptamani un comunicat oficial al episcopiei, dar pana la ora publicarii acestui material nu ne-a parvenit.

Valentin Oprescu

 Ordonanta 26/2000 cu modificarile ulterioare

CAPITOLUL VII
Veniturile asociatiilor, fundatiilor si federatiilor:
Art. 46. (1) Veniturile asociatiilor sau federatiilor provin din:
a) cotizatiile membrilor;
b) dobânzile si dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, în conditii legale;
c) dividendele societătilor comerciale înfiintate de asociatii sau de federatii;
d) venituri realizate din activităti economice directe;
e) donatii, sponsorizări sau legate;
f) resurse obtinute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale;
g) alte venituri prevăzute de lege.
(2) Veniturile fundatiilor sunt cele prevăzute la alin. (1) lit. b)-g).
Art. 47. – Asociatiile, fundatiile si federatiile pot înfiinta societăti comerciale. Dividendele obtinute de asociatii, fundatii si federatii din activitătile acestor societăti comerciale, dacă nu se reinvestesc în aceleasi societăti comerciale, se folosesc în mod obligatoriu pentru realizarea scopului asociatiei, fundatiei sau federatiei.
Art. 48. – Asociatiile, fundatiile si federatiile pot desfăsura orice alte activităti economice directe dacă acestea au caracter accesoriu si sunt în strânsă legătură cu scopul principal al persoanei juridice.

23 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Valentin Dorneanu said, on iulie 25, 2012 at 11:09 pm

  episcopii lu pește. păi ce – ăștia mai sunt episcopi ? sunt niște slugi catolice

  Apreciază

 2. Valentin Dorneanu said, on iulie 25, 2012 at 11:18 pm

  io propun să-i dăm anatema pe toți din episcopiile alea care aparțin de Mitropolia Banatului pentru că sunt în comuniune cu un trădător – Corneanu

  Apreciază

  • Ioan Pelasgul said, on iulie 26, 2012 at 8:27 am

   Oradea nu e in Mitropolia Banatului

   Apreciază

  • un prieten said, on iulie 26, 2012 at 12:33 pm

   Valentin Dorneanu:asa DA ! e o gandire si o actiune ortodoxa !

   Apreciază

  • lucian said, on iulie 26, 2012 at 4:58 pm

   anatema este rostita doar de clerul sacramental ortodox

   Apreciază

   • un prieten said, on iulie 27, 2012 at 3:36 pm

    lucian de ce nu poate sa fie rostita de altcineva ? pe altii ii dor dintii? tu ai habar ce inseamna anatema?dar ca sa nu mai inteleaga alti copii ca am chef de contradictii ma explic :anatema e un cuvant frumos ca sa nu se spuna urat:du te dracului ! de ce nu poate injura oricine? daca tu ai fi vrut sa spui ca blestemele clerului in cazuri de credinta …dar si aici si unii si cealalta parte de cler da blestemul !! sa ti mai spun ca poate tu ramai cu gura cascata cand in biserica se spun anatemele ca si cand tu nu esti de acord ? tu crezi ca numai preotul poate marturisi adevarul si a blestema minciuna? mai copile continua lectura din ziare si reviste si pasttreaza ti definitiile astea stupide pentru tine ca poate se ia vreun incepator dupa tine si dai socoteala,dar e grele pentru tine ce am zis

    Apreciază

  • rev. radu said, on aprilie 10, 2014 at 12:56 pm

   catolici putin spus, vali. masoni m-ai degraba. ma doare cand romanii si in general ortodocsii din tarile traditional ortodoxe o iau razna, cand mii si sute de mii din alte tari descopera ortodoxia si vin la ea. vezi guatemala (www.mayanorthodoxy.com), filipine, indonezia (www.frinedtoindonesia.com), nepal (www.orthodoxnepal.org) sau africa.

   Apreciază

 3. Valentin Dorneanu said, on iulie 25, 2012 at 11:18 pm

  ăia sunt episcopi!? trebuiau să ia măsuri imediat ce s-a împărtășit porcu la catolici și să-l dea afară din Biserică!

  Apreciază

 4. Valentin Dorneanu said, on iulie 25, 2012 at 11:20 pm

  da sunt niște slugoi toți, falși, păduchi orice pot să spun , dar preoți io nu-i pot vedea

  Apreciază

 5. Doktoru said, on iulie 26, 2012 at 12:05 am

  Mai nu va mai agitati degeaba,Parintele Arsenie Boca a spus ca numai putregaiul pica din biserica ortodoxa,cine mergea cu draga inima la Parintele Iustin Parvu inainte merge si acum indiferent de ce zic cuierasele bisericesti …tinteti minte ca Iisus a spus ca turma i mica si ca nimeni nu vine la El daca nu l atrage Tatal ,Duhul Sfant lucreaza asupra celora cu inima curata…ganditi va cat la suta din populatia lumii este reprezentata de ortodocsi si nici astia toti nu se vor mantui …o gramada de lupi ascunsi printre oi ,nu i mai bagati in seama mergeti cu Dumnezeu,El va v a calauzi inima …lasatii pe morti sa si ingroape mortii…Amin,amin.

  Apreciază

 6. Aurora said, on iulie 26, 2012 at 12:49 am

  Bine zis ”putregai”. Umerasele se tem de rugaciunile fierbinti de la Petru-Voda. Cozi de topor ! Lupi rapitori ! Domnul Cel Mare si Puternic va zdrobi dintii pacatosilor. Sa nu se amageasca nici o clipa ca vor scapa de Judecata lui Hristos !

  Apreciază

 7. Moraru Gheorghe said, on iulie 26, 2012 at 12:35 pm

  Doamne ajutä. Cu iertare vä spun cä avånd un duh lumesc ne asemänäm celor färä de minte. Pentru fiecare cuvånt o sä däm socotealä fratiilor, asa cä sä ne rugäm Bunului Dumnezeu sä ne apere de månia noasträ ìmpotriva aproapelui cäzut, sä-i ìntindem o månä de ajutor dacä se poate nu sä aruncäm cu pietre ìn el, ce am si ajuns sfinti deja? Eu nu, ìncä n-am pus ìncä ìnceput pocäintei si mä mir si mä späimånt cum de nu mä trimete ìn iad la cåte päcate fac. Fie Sofronie etc dintr-un motiv sau altul a ales sä fie cum e, ìnsä cine vrea sä fie cu Hristos trebuie sä-L urmeze pe Crucea personalä, altä cale nu existä, El este Calea Adevärul si Viata sä nu uitäm asta si nu månia mea chiar cu dreptate ìmpotriva aproapelui meu cäzut. Dacä aruncäm cu pietre suntem deci färä de päcate si eu unul nu sunt färä, voi cu dreptatea voasträ sunteti cumva? Ce trebuie fäcut? Cu iertare, räspunsul e sä ignoräm faptele acestor oameni dar combinat cu cateheza credinciosilor ìn Bisericä si de ce nu cateheza prin brosuri pe care fiecare crestin ìn virtutea calitäti de preotie universalä pe care o avem fiecare dintre cei botezati ìn dreapta credintä ortodoxä, nu sä aruncäm cu pietre, pt cä ele se ìntorc ca un bumerang ìmpotriva celor care le folosesc. Dar pt asta trebuie jertfä pt aproapele si e mai usoarä räutatea noasträ decåt ea ìnsä doar cei care iubesc jertfa pt aproapele sunt fiii lui Hristos, nu tot cel ce zice Doamne Doamne dar cu gåndirea si cu faptele ìl tägäduiesc. Trebuie retinut cä doar atunci cånd ajungem ca Hristos sä träiascä ìn sufletul nostru si nu eul nostru cäzut suntem ai Lui. Vä rog sä mä iertati pe mine putregaiul. SÄ STÄM BINE, SÄ STÄM CU FRICÄ SÄ LUÄM AMINTE!

  Apreciază

  • Valentin Dorneanu said, on iulie 26, 2012 at 10:38 pm

   io știu că sfinții au spus anatema să fie cei care sunt clerici și propovăduiesc altă religie,
   iar ca să întărească această anatemă au zis – anatema să fie și cei care nu-i dau pe aceia dintâi anatemei!

   Apreciază

 8. un prieten said, on iulie 26, 2012 at 3:41 pm

  ,,Este necesar să cercetaţi şi să cercaţi ceea ce spun învăţătorii. Ce este în concordanţă cu Scripturile, primiţi; dar restul respingeţi, şi îndepărtaţi-vă cu tărie de cei care stăruiesc în astfel de învăţături” (Sfântul Vasile cel Mare, Împotriva lui Platon, 72). nimeni decât să fii condus de un om nedrept” (Sfântul Vasilie cel Mare).

  Apreciază

 9. un prieten said, on iulie 26, 2012 at 3:42 pm

  scria:mai bine sa nu fi condus de nimeni decat de un om nedrept(sf Vasile cel Mare

  Apreciază

 10. stef said, on iulie 26, 2012 at 4:24 pm

  O noua flota ruseasca a trecut prin stamtoarea Gibraltar si intra in Mediterana pentru a se uni cu prima serie de nave mobilizate acum cateva zile – Anuntul a fost facut ieri dimineata de ministrul rus al apararii
  „The Russian Ministry of Defense, which rarely discloses Russian military movements outside its borders, announced early Wednesday morning, July 25 that a fleet of Russian warships had passed through the Strait of Gibraltar and entered the Mediterranean.

  The fleet is headed by the anti-submarine and anti-aircraft Admiral Chabanenko warship and consists of another three vessels carrying a large number of Russian marines. This fleet will rendezvous with a Russian flotilla standing by in the Mediterranean since July 21, detached from Russian Black Fleet and composed of the Smetlivy figate and two large landing craft loaded with Russian marines. This group awaited the main force before approaching Syria.
  The fact that Russia is massing large numbers of marines off the Syrian coast looks as though a landing on Syrian soil is on Moscow’s cards.”

  http://www.debka.com/article/22209/Big-Russian-fleet-nears-Syria-Iran-to-fight-regime-change-as-foreign-forces-pile-up

  Apreciază

 11. daniel said, on iulie 26, 2012 at 5:10 pm

  Sa ne traiasca parintele Iustin si altii ca el! Comparandu-i cu el, ii vom deosebi pe toti lupii rapitori imbracati in piei de oaie.

  Apreciază

 12. Aurica said, on iulie 27, 2012 at 12:56 am

  Doamne, Doamne da-ne sa ne trezim odata, cum se poate ajunge la astfel de dispute, am fost in pelerinaj cu ASTRADROM a fost deosebit de folositor pentru suflet, mai ales ca am ajuns la asa mari preoti cum sunt ARHIM. IUSTIN PARVU, un sfant pe acest pamant si le recomand tuturor sa ajunga la MANASTIREA PETRU VODA, MACAR PENTRU A LUA O BINECUVANTARE DE LA PARINTELE, iar la PR. EFTIMIE de la Schitul SFINTILOR ROMANI/ GRADISTEA DE MUNTE ESTE DEOSEBIT DE FRUMOS SI VA RECOMAND SA MERGETI DE HRAM IN DATA DE 15. AUGUST 2012 UNDE O SA INTALNITI UN ADEVARAT PREOT SI O SLUJBA LA CARE PUTETI PARTICIPA CU ADEVARAT PENTRU SUFLETELE DVS. DUPA CARE SE POATE MERGE SI LA MORMANTUL PR. ARSENIE BOCA LA MANASTIREA PRISLOP, fiindca e aproapre de acest Schit din Inima Daciei,…
  MAICUTA DOMNULUI, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS IMPREUNA CU TOTI SFINTII SA NE AJUTE SA NE INTARIM IN CREDINTA ORTODOXA CEEA ADEVARATA SI SA NE IUBIM UNII PE ALTII…AMIN AMIN AMIN

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: