SACCSIV – blog ortodox

Pe 24 iunie 1927 Corneliu Zelea Codreanu infiinta MISCAREA LEGIONARA

Posted in CORNELIU ZELEA CODREANU, MISCAREA LEGIONARA by saccsiv on iunie 24, 2012

Corneliu Zelea Codreanu: “Astăzi, Vineri 24 iunie 1927 (Sf. Ioan Botezătorul), oră zece seara, se înfiinţează: “LEGIUNEA ARHANGHELULUI MIHAIL”, sub conducerea mea. Să vină în aceste rânduri cel ce crede nelimitat. Să rămână în afară cel ce are îndoieli. Fixez că şef al gărzii de la Icoană pe Radu Mironovici.

Această primă sedinţă a durat un minut, adică atât cât am citit ordinul de mai sus, după care cei prezenţi s-au retras, rămânând că să cugete dacă se simt destul de hoţărâţi şi tari sufleteşte, pentru a păşi într-o asemenea organizaţie, unde nu era nici un program, singurul program fiind viaţa mea de lupte de până atunci şi a camarazilor mei de închisoare. Chiar şi pentru cei din grupul “Văcăreşti” am lăsat timp de gândire şi de cercetare a conştiinţei lor, pentru a vedea dacă nu au vreo îndoială sau rezervă deoarece păşind aici vor trebui toată viaţa lor să meargă înainte fără nici o şovăire.

Intima noastră stare sufletească din care s-a născut Legiunea a fost această: nu ne interesa dacă vom birui, dacă vom cădea înfrânţi sau dacă vom muri. Scopul nostru era altul: de a merge înainte, uniţi. Mergând împreună, uniţi, cu Dumnezeu înainte şi cu dreptatea neamului românesc, orice soartă ne-ar fi dăruită, înfrângerea sau moartea, ea va fi binecuvântată şi va da roade pentru neamul nostru. Sunt înfrângeri şi sunt morţi care trezesc un neam la viaţă, după cum sunt şi biruinţe dintre acelea care-l adorm, spunea profesorul Iorga, odată.” extras din cartea Pentru Legionari.

Mişcarea Legionară – Mişcare de mântuire, cum a definit-o Nae Ionescu – a pornit de la Altar şi de la Icoană. „De la icoană şi de la altar am pornit – mărturiseşte Moţa – apoi am rătăcit o bucată de vreme, purtaţi de valurile omeneşti şi n-am ajuns la nici un mal, cu toată curăţia impulsurilor noastre. Acum, cu sufletul greu, răsleţiţi, sfârtecaţi, ne strângem la adăpost, la singura căldură şi alinare, tărie şi reconfortare a noastră, readucătoare de puteri, la picioarele lui Iisus, în pragul orbitoarei străluciri a cerului: la Icoană” („La Icoană”).

Despre vremurile începutului scrie Căpitanul: „Toţi credeam în Dumnezeu. Nu era nici un ateu printre noi” („Pentru Legionari”).

Şi iarăşi: „Ne-am strâns şi mai mult în jurul icoanei. Şi cu cât greutăţile ne vor asalta şi loviturile lumii vor curge mai grele peste noi, cu atât vom sta mai mult sub scutul Sfântului Arhanghel Mihail şi la umbra săbiei lui” (id.). Arhanghelul protector nevăzut al Legiunii nu e un arhanghel al vreunui cult oarecare, ci Arhanghelul Bisericii Creştine a Răsăritului, aşa cum arată dogma şi rânduiala acestei Biserici:

[…]

Mişcarea Legionară este cea mai profundă revoluţie spirituală a poporului român de la încreştinarea lui încoace.

Legionarii erau creştini practicanţi: se mărturiseau şi se împărtăşeau, nici o lucrare de seamă nu începea fără binecuvântarea preoţilor; la mesele comune ale legionarilor se spunea rugăciunea şi-acolo unde era, preotul da binecuvântarea.

Nae Ionescu, care a înţeles adâncimea operei lui Corneliu Codreanu şi a simţit chemarea lui, a spus pe când Codreanu trăia, că minunea înfăptuită de el e atât de mare că de acum îl depăşeşte şi pe el.

„A înviat Hristos. Aşa va învia şi dreptatea neamului românesc. Dar pentru aceasta se cere ca fii de ai lui să bată drumul pe care a mers Iisus; să li se pună pe cap coroană de spini, să urce Golgota în genunchi, cu crucea în spate, şi să se lasă răstigniţi!…legionari, fiţi voi copiii aceştia” (Căpitanul, „Pământul strămoşesc”, 15.IV.1928).

În ziua de 13 septembrie a anului 1899 s-a născut Corneliu Codreanu. Naţiunea avea nevoie de un mare educator. L-a dat. Dar abia după 39 de ani duşmanii ei l-au ucis. În ziua fatală de 30 noiembrie 1938.

Mişcarea Legionară n-a luat naştere dintr-o întâmplare sau dintr-o toană a unui om. Ea s-a format ca o necesitate organică a vieţii româneşti din secolul XX. Această viaţă se clătina, era putredă. Se simţea nevoia unei revigorări politice, economice, sociale şi spirituale căci lumea era mânată sirenic şi ireversibil spre materialism, ateism sau decădere morală.

Ceea ce urmăreşte Legiunea, nu e răsturnarea unui guvern şi impunerea altuia, nu violenţă şi dictatură cum am fost îndoctrinaţi de atâţia ani de pseudo-istoricii noştri. Ci modificarea conceptului de politică, economie, morală, în scopul organizării armonioase a societăţii şi al înălţării omului. O schimbare de gândire aşadar, pe toate planurile.

Înainte de toate este o concepţie antimaterialistă a societăţii şi a gândirii. Atât capitalismul cât şi comunismul sunt concepţii pur economice, materialiste. Ceea ce le lipseşte este moralul şi spiritualul. De aceea Mişcarea Legionară urmăreşte revoluţia interioară. Ea este înainte de toate pe plan spiritual: e vorba de lupta omului cu sine însuşi, pentru schimbarea lui lăuntrică. Odată schimbat, omul va fi un bun creştin şi profesionist în orice domeniu. Este o şcoală de transformare a omului. Nu contează clasa socială, culturală sau meseria omului, ci această transformare în slujba binelui, a cinstei şi a sacrificiului. Căpitanul a spus de la început: „Mişcarea Legionara este o şcoală de caractere”.

Mai multe in articolul fratelui Apologeticum:

Mişcarea Legionară la 85 de ani de la înfiinţare. O Mişcare dumnezeiască de reînviere a Neamului şi a Bisericii

   Cititi va rog si:

Mugur Vasiliu: DESPRE „CATOLICISMUL” MARTIRILOR IONEL MOTA SI VASILE MARIN

25 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on iunie 24, 2012 at 10:29 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Adita said, on iunie 24, 2012 at 11:52 am

  Dincolo de vorbele frumoase sau mai putin frumoase care s-au spus ori se spun despre legionari si legionarism, ma poate lamuri careva in privinta catorva probleme?
  1. In acest moment, la 85 de ani de la infiintare, ideea de legionarism e interzisa de legea din Romania? Si daca da, stie cineva de ce?
  2. Cat e adevar si cat e manipulare in privinta crimelor pe care legionarii le-au (le-ar fi) comis? Ma refer la Iorga si nu numai. Stiu ca un raspuns transant e dificil de dat, dar m-ar interesa si ce anume sa citesc (carti, reviste, site-uri, bloguri, etc) pentru a-mi face o idee cat mai exacta. Asa, pe net, la intamplare, citesti tot felul de trasnai.
  3. Ce mai inseamna legionarismul astazi, dincolo de amintirea Capitanului si a altor nume importante din trecut? Credeti ca o miscare de aceasta natura ar mai avea astazi vreo sansa? O miscare spirituala, nationala, nationalista chiar, cu puternice accente crestin-ortodoxe, care sa lupte pentru binele si interesele poporului roman binecredincios cu oameni din cadrul aceluiasi popor roman binecredincios, nu cu oameni din sistem, slugi la diferite cancelarii straine si vanduti pe o mana de arginti…
  Multumesc anticipat pentru stradanie si pentru timpul poate irosit!

  Apreciază

  • Mos Darie said, on iunie 24, 2012 at 3:13 pm

   Cu smerenie si respect pentru sacrificiul Capitanului si al camarazilor sai, si fara a fi legionar, incerc sa-ti dau cateva repere:
   – Ideea de legionarism nu e interzisa prin lege. Prin lege este interzis antisemitismul, iar propaganda oficiala sionista ii face pe legionari, antisemiti, ceea ce este total fals. Legionarismul a luat fiinta ca miscare nationalista, reactie la directia antiromaneasca pe care alogenii o dadeau dezvoltarii Romaniei. Ca exemplu, vestitele asasinate de la abatorul din Bucuresti nu au avut ca victime evrei, ci legionari. Abatorul er proprietatea unui evreu…
   – poti cauta pe site-ul ioncoja.ro, si vei gasi destule repere si informatii, ca si linkuri utile. Vei descoperi ca asasinarea lui Iorga a fost facuta de un renegat legionar, Boeru, manipulat de SSI-ul lui Cristescu, pentru motive nu foarte clare. IG Duca a fost asasinat pentru ca pur si simplu eliminase din viata politica Miscarea Legionara, fara sa aiba nici cel mai mica acoperire legala. Avandu-l insa, in spate, pe Carol al 2-lea cel care stia de pregatirea asasinatului, dar care nu a miscat nici un deget pentru a-si apara prim-ministrul ce-i facuse treaba murdara.
   Exista teorii, cu suport faptic solid, care arata ca, de fapt, Antonescu si legionarii aveau aceleasi scopuri, dar au fost manipulati pentru a se considera pe pozitii ireconciliabile, numai pentru a se scapa de radicalismul Miscarii Legionare, care speria gasca politica din acea vreme, la fel de corupta ca cea de azi.
   Mai gasesti doctrina legionara pe fgmanu.ro.
   – Se incearca coagularea unei miscari nationalist ortodoxe, pe bloguri precum Eufrosin, Ion Coja, si altele. Nu e, insa, simplu, multi avand impresia ca trebuie sa se bage in fata…

   Apreciază

  • mircea.v said, on iunie 24, 2012 at 4:29 pm

   Adita,
   ca sa nu mai citesti „trasnai”, cateva recomandari:
   „Viata Parintelui Gheorghe Calciu”
   „Sfantul inchisorilor – Valeriu Gafencu”
   „Cumplite incercari, Doamne” – Marcel Petrisor

   Despre Capitan si Iorga:

   Carol 2 vroia capul lui CZ Codreanu. Iorga era in gasca lui Carol 2. Si intr-o scrisoare deschisa, Capitanul
   il face pe Iorga „necinstit sufleteste”. Iorga il da in judecata pt acest fapt, si asa e arestat Capitanul. Urmarea se stie.
   In anii 1939 – 1941 ML este infiltrata puternic de agenti secreti sovietici. Acestia il omoara pe Iorga. Legionarii chiar l-au avertizat pe Iorga ca e in pericol, dar tragedia nu a fost evitata. Legionarii l-au prins pe asasin si Antonescu l-a eliberat.Tot agentii infiltrati se ocupau de distrugeri de magazine si altele de genul acesta in timpul Rebeliunii. De exemplu, in timpul „ingrozitoarei” rebeliuni, elevii din Fratiile de Cruce s-au inchis in scoli… Asta a fosr „rebeliunea ” lor si pt acest fapt unii elevi au facut 25 de ani de puscarie. (cei care au supravietuit)

   Ce s-a intamplat dupa rebeliune, e de Evul Mediu. Legionari omorati si lasati in piete, sa ii vada lumea…

   Cartile raman de baza.

   Apreciază

 3. Valentin Dorneanu said, on iunie 24, 2012 at 3:16 pm

  mișcarea legionară nu a fost de la Dumnezeu! e lucrarea satanei!

  Apreciază

  • saccsiv said, on iunie 24, 2012 at 6:18 pm

   Valentin Dorneanu

   De unde le scoti, mai baiete?

   Apreciază

   • novaccin said, on iunie 25, 2012 at 7:48 am

    lasati-l, eu i-am spus ca e mult sub nivelul unui neofit. Trebuie sa mai studieze…

    Apreciază

  • NIMENI said, on iunie 24, 2012 at 6:32 pm

   valentin dorneanu
   Afirmatii fara suport. APOLOGIA ABERATIEI !
   Unealta oarba.

   Apreciază

  • nea Anderthal said, on iunie 24, 2012 at 7:46 pm

   @VAL DORNEANU
   De unde vii cu afirmatiile astea?Se vede ca esti un imbecil comunist!Cine era de la Dumnezeu:comunistii sau javreii aia la care esti sluga nemernicule?’ao siktir pe site’urile ko$er, Iscariotene!

   Apreciază

  • F. said, on iunie 24, 2012 at 9:04 pm

   Valentin Dorneanu – inainte de a vorbi prostii, mai cerceteaza, mai cauta….comentariul tau nu are nici o legatura cu realitatea….

   Apreciază

  • Varahiil said, on iunie 25, 2012 at 4:59 am

   Nu cred ca ai autoritatea necesara pentru a-ti da cu presupusul. Au existat oameni mult mai buni ca tine care au zis altfel. Eventual mai pune mana pe vreo carte,ca te faci de ras…

   Apreciază

 4. Vasile said, on iunie 24, 2012 at 5:03 pm

  Doar cunoasterea istoriei adevarate a Romaniei si al Miscarii Legionare mi-au umplut un gol in suflet pe care l-am avut intotdeauna .Pentru mine este ca si cum mi-as fi recastigat identitatea de Roman . Cinste adevaratilor eroi ai Romaniei

  Apreciază

 5. nea Anderthal said, on iunie 24, 2012 at 6:14 pm

  ..dupa parerea mea ML a fost SINGURA care a stat cu adevarat impotriva hidrei cuperciuni care incet incet cuprinde planeta!Se spune ca M.Eminescu ar fi fost primul legionar..etc

  Apreciază

 6. . said, on iunie 24, 2012 at 7:36 pm

  of, inca o reclama dureroasa…
  scoala Capitane si fa ce trebuie ca noi cei de acuma nu suntem in stare

  http://www.realitatea.net/inca-o-reclama-halucinanta-pentru-rosia-montana_955716.html

  bucovineanul…

  Apreciază

 7. mishuleu said, on iunie 24, 2012 at 8:41 pm

  Lupta cu ajutorul semnul Sfintei Cruci peste mancarea otravita de elite in scopul diminuarii si deformarii populatiei prin accentuarea obezitatii transformand omul intr-un sclav, neputincios fizic si psihic, al mancarii, dezvoltarii premature din punct de vedere sexual a copiilor nostri la care se mai adauga si stilul sumar de imbracaminte de tip golan si prostituata.

  Efectele HORMONALE ale mancarurilor: zeci de mii de copii devin obezi.

  http://stirileprotv.ro/emisiuni/romania-te-iubesc/romania-te-iubesc-efectele-hormonale-ale-mancarurilor-zeci-de-mii-de-copii-devin-obezi.html

  Organismele modificate genetic, de care ne tot ferim, sunt peste tot.
  http://stirileprotv.ro/emisiuni/romania-te-iubesc/romania-te-iubesc-cum-ajung-hormonii-in-exces-sa-ne-distruga-sanatatea.html

  Ideea de baza ar fi ca trebuie sa ne intre tuturor in reflex sa facem semnul Sfintei Cruci asupra tot ce mancam si bem. Este singurul mod de a sta sanatosi si bineinteles sa nu uitam de posturile de luni. miercuri si vineri.

  Apreciază

  • novaccin said, on iunie 25, 2012 at 7:58 am

   Statele Unite aveau un sistem de pensii f. bine organizat pana in anii’74. Mister mare, nu stiu cum s-a dat o lege si banutii pensionarilor i-au papat administratia cumparand amar de armament de la producatorii americani . De atunci pensionarii care aveau o viata splendida pe banii lor, au ajuns la mila administratiei pe ajutor social… halal. nea petrica walter neulander a copiat reteta americana in anii ’90, in Romania existand pana la acea data un sistem identic celui american…cat cotizai atata luai. Banii pensionarilor au fost pur si simplu furati. Asta e!

   Apreciază

 8. Alexandru(Fulger) said, on iunie 24, 2012 at 10:04 pm

  O reclama plina de simboluri este difuzata in Australia :

  http://vigilantcitizen.com/latestnews/heavy-illuminati-symbolism-in-australian-ad-for-the-love-of-music/

  Apreciază

 9. paul said, on iunie 24, 2012 at 11:00 pm

  Interviu video inedit cu Elena zelea codreanu, sotia intemeietorului miscarii legionare
  http://deveghepatriei.wordpress.com/2011/09/09/elena-zelea-codreanu-sotia-intemeietorului-miscarii-legionare-doamna-codreanu-a-suferit-enorm-in-puscariile-comuniste/

  Apreciază

 10. Adita said, on iunie 25, 2012 at 6:54 pm

  Multumesc tuturor pentru ajutor, sfaturi, idei! Doamne, ajuta!

  Apreciază

 11. […] Pe 24 iunie 1927 Corneliu Zelea Codreanu infiinta MISCAREA LEGIONARA […]

  Apreciază

 12. Elena J. said, on iunie 24, 2019 at 7:43 pm

  Frate Vasile, ai traducatori de rusa, greaca si turca? Am cateva link’uri foarte bune cu privire la unele prodetii, despre razboiul ce va veni, despre presedintele turc Erdogan, despre topirea ghetarilor… Daca are cineva posibilitate si timp, sa traduca macar esentialul, sa prindem ideea din text.

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: