Saccsiv – Weblog

PENTRU CARCOTASI: Ce spune Mitropolitul Serafim de Pireu despre decapitarea tanarului crestin din Tunisia

Posted in Mitropolitul Serafim de Pireu, mucenici, MUCENICIE, TUNISIA by saccsiv on iunie 15, 2012

   Referitor la Video: DECAPITAREA UNUI CRESTIN in Tunisia, conform blogului Pelerin Ortodox, Mitropolitul Serafim de Pireu a declarat ca:

Facem publică oribila înregistrare video cu decapitarea noului martir al credinţei creştine şi îl transmitem ca mărturie şi dovadă tuturor semenilor noştri ce gândesc sănătos şi declarăm că îngenunchiaţi şi înlăcrimaţi venerăm şi îmbrăţişăm cu mintea trupul tineresc martiric şi cinstitele şi preacuratele sângiuri ale noului martir anonim al anului 2012.

Este extrem de importanta aceasta declaratie a sa. Dupa cum stim, Mitropolitul este printre cei mai curajosi actuali Ierarhi antiecumenisti, deci nu putem sa-l suspectam ca greseste considerandu-l mucenic pe tanarul arab, chiar daca foarte probabil nu era ortodox. Mai mult, evenimentul ii aminteste de jungherea muceniceasca a Sfantului Rodionov, decapitat la 19 ani, in 1996, de catre islamistii ceceni, deoarece a refuzat sa-si scoata crucea de la gat.

   Referitor la comentariile ce au remarcat lipsa oricarei opuneri a mucenicului in fata calaului, precum si absenta zbaterii trupului decapitat, IPS Serafim de Pireu adauga:

Uluiţi şi nespus de emoţionaţi am reuşit să urmărim groaznicul martiriu al tânărului creştin martir din Tunisia, confirmându-ni-se cele pe care le citim în Martirologii, cum este junghiat – ,,ca un miel fără prihană împotriva celui ce-l tunde, fără de glas, nu-şi deschide gura sa” -, netresărindu-i trupul din cauza decapitării, nemodificându-i-se chipul şi faţa, păstrând o linişte, o pace şi o certitudine mai presus de lume.

Mitropolitul mai face cu aceasta ocazia si cateve extrem de pertinente observatii despre Siria si Primavara Araba in general.

Cititi va rog mai multe in articolul:

MITROPOLITUL SERAFIM DE PIREU: DESPRE DECAPITAREA CU CUŢITUL A UNUI TÂNĂR CREŞTIN DIN TUNISIA

 

 

 

200 Răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on iunie 15, 2012 at 6:58 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

  • un pacatos said, on iunie 16, 2012 at 5:08 pm

   Adevarat ca sunt uni ce incep sa-i conteste pe frati si apoi sfarsesc prin ai contesta si pe sfintii Lui Dumnezeu.

   Apreciază

   • un pacatos said, on iunie 16, 2012 at 7:16 pm

    Fratilor, surorilor, unde va e dragostea ?!!

    1. De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător.
    2. Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.
    3. Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte.
    4. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.
    5. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.
    6. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.
    7. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.
    8. Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii – se vor desfiinţa; darul limbilor va înceta; ştiinţa se va sfârşi;
    9. Pentru că în parte cunoaştem şi în parte proorocim.
    10. Dar când va veni ceea ce e desăvârşit, atunci ceea ce este în parte se va desfiinţa.
    11. Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului.
    12. Căci vedem acum ca prin oglindă, în ghicitură, iar atunci, faţă către faţă; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaşte pe deplin, precum am fost cunoscut şi eu.
    13. Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea.

    Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, cap. 13
    http://bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=12&cap=13

    Apreciază

  • varahiil said, on iunie 17, 2012 at 11:07 am

   Frate Saccsiv,
   Am rugamintea sa te uiti la raspunsul in care am dat detalii legate de anatema pe care p. T. a pus-o asupra acelui om.Desi ceea ce am scris este adevarat, ma gandesc ca poate n-ar fi trebuit sa scriu… Supun acel comment judecatii tale, si te rog, daca este nepotrivit,sa-l stregi…eventual lasa doar numele omului, poate se milostiveste p. si-i ridica anatema, sau poate se vor ruga alti frati si pt acel om…
   Te rog mult sa imi raspunzi,si sa stergi si acest comm. dupa aceea.Multumesc.Iarta-ma.

   Apreciază

   • saccsiv said, on iunie 17, 2012 at 11:53 am

    varahiil

    Nu-l sterg sora mea. De ce sa-l sterg? Este extrem de grav daca e real. Ba inca te rog sa dai link spre acele comentarii.

    Mi-ai amintit cu ocazia asta de ceva:

    Cu niste luni in urma, cineva aratase (dovedind cu link) cum acest preot il atacase furibund pe parintele Badulescu pentru ca sustinea geocentrismul. Cum majoritatea comentatorilor acestui blog sunt de parere ca parintele Badulescu are dreptate, preotul Timotei si-a cerut iertare, iar eu unul l-am crezut …

    Dar dupa ceva vreme, ii descopar un comentariu pe blogul razboinicilor intru cuvant, in care ma ataca de aceasta data pe mine furibund ca sustin geocentrismul. Deci nici iertarea care si-a cerut-o pentru ca m-a facut in toate felurile pentru lupta mea anti cip, n-o mai cred sincera. Eu il iert, caci sunt crestin, dar repet, nu-l cred sincer.

    Apreciază

   • G-man said, on iunie 17, 2012 at 11:56 am

    atunci sa te astepti sa apara saccsiv 3 :)

    Apreciază

   • varahiil said, on iunie 17, 2012 at 12:13 pm

    Frate, imi doresc sa-mi aduc aminte pe ce blog era, caci intru pe mai multe , desi nu comentez… Era co discutie ce avea punct de plecare homeopatia, dar a degenerat pe parcurs….omul acesta nu mai vorbea de homeopatie…si p.T. l-a scos eretic,normal..imediat ce gasesc,iti dau link-ul.-aam gandit sa nu ma fac partasa la o sminteala si asa,mare, adaugand si eu paie pe foc…

    Apreciază

  • varahiil said, on iunie 17, 2012 at 12:47 pm

   Si uite, frate saccsiv, daca vrei mai mult material despre geocentrism,ai pe site-ul http://www.hexaimeron.ro
   A aparut si o teorie mai noua, argumentata, numita acentrism.Tipul ce scrie acolo e bine pus la punct.
   Chiar as vrea sa vad cine ar putea combate informatia de acolo…

   Apreciază

  • varahiil said, on iunie 17, 2012 at 1:59 pm

   iata link-ul:
   http://apologeticum.wordpress.com/2012/03/07/homeopatia-nu-este-un-tratament-cu-plante-si-nu-are-baza-stiintifica/#comments
   discutia o ia pe aratura spre sfarsit…pe omul nostru il gasim cu numele „alexandru”…

   Apreciază

   • Alyssa said, on iunie 17, 2012 at 9:05 pm

    @varahiil
    Nu mi se pare ca p.T. pune anatema asupra acelui comentator ci ca-i reaminteste ca se afla sub anatema celor care practica homeopatia si acupunctura. E o diferenta. Iertare daca gresesc.

    Apreciază

   • Varahiil said, on iunie 17, 2012 at 9:39 pm

    Alyssa,
    Nu am recitit recent intreaga discutie, o voi relua cu atentie, dar din cate retin, Alexandru si-a exprimat neutralitatea fata de homeopatie, pe care a prezentat-o strict teoretic, fara acea conotatie „magica”, dupa care discutia a evoluat spre fitoterapie, care e altceva…Problema nu e asta. Eu nu discut neaparat corectitudinea opiniilor acelui om din punct de vedere religios. Poate gresea, poate chiar nu stia. Dar anatema este ceva grav, si nu mi se pare normal ca un preot sa arunce cu acest termen asa, la intamplare, deoarece are consecinte sufletesti nebanuite. Cu atat mai mult cu cat omul acela nu-i era cunoscut, nu era ucenic..
    stim ca anatema nu poate fi dezlegata decat de acest parinte, sau de un arhiereu. Noi stim. Dar daca el nu stie?
    Apoi, din cat imi amintesc, anatema conform canoanelor a fost pronuntata dupa ce omul si-a cerut iertare. Inainte de asta, p. a fost foarte direct . Canoanele sunt pana la urma o chestie impersonala, si sper ca aici sa nu ma exprim ambiguu.
    In momentul cand un pr. zice ca esti anatema conform canoanelor, EL te da anatemei, EL, omul, are puterea de a lega si a dezlega.Canoanele sunt reguli, iar pr. poate sa ia decizii in functie de ele, dar faptul, actiunea in sine, ii apartine lui, ca om.
    Expresia”conform canoanelor” reprezinta de fapt o eschivare subtila, o mica nuantare a realitatii, dar in spatele ei sta OMUL.Sper ca a fost clar..daca nu, pot sa revin…

    Apreciază

   • Alyssa said, on iunie 18, 2012 at 12:49 pm

    OK Varahiil, probabil tu stii mai bine despre lucrurile astea. Nu te contrazic.

    Apreciază

 2. marian said, on iunie 15, 2012 at 7:56 pm

  Am facut cam 1000Km in Tunisia, dar, Biserica, nu am vazut. Au o cetate, Medina, loc de pelerinaj, dar, e a lor, nu a noastra. O fi fost coptic? Cred ca, orice ar fi fost, Dumnezeu l-a luat la El.

  Apreciază

  • varahiil said, on iunie 15, 2012 at 9:40 pm

   Fii atent, ca din tot ce a zis p .Timotei…a scapat un singur lucru bun: in Tunisia sunt (si) ortodocsi..cine stie…

   Apreciază

 3. Patricia said, on iunie 15, 2012 at 8:06 pm

  Este un MARTIR care a murit pt Hristos! in care ceata o sa-l aseze Hristos poate nu vom sti niciodata,insa orice credinta o avea el totusi si-a varsat singele pt HRISTOS,in timp ce noi aparam Ortodoxia pe bloguri.Dar daca va veni prigoana,asa zisul Pr.Timotei nu cred ca va avea curajul sa moara marturisind pe Hristos.Daca citesti viata Sf Mc Perpetua si Felicitas vei vede parinte draga,ca erau atinse si ele de erezia Donatista,insa biserica ortodoxa o cinsteste ca Martira.Sf Isaac Sirul facea si el parte din biserica Nestoriana,insa scrierile lui sint extraordinar de duhovnicesti,incit este uitat faptul ca apartinea bis.Nestoriene.Asa ca in fata lui Dumnezeu nu se stie cum ne vom prezenta noi care ne batem cu pumnii in piept ca sintem Ortodoxi si Preoti bloghisti,atita vreme cit nu avem fapte de sfintenie.Eu ti-am mai scris cindva ca nu esti preot asa zisule Pr Timotei

  Apreciază

  • saccsiv said, on iunie 15, 2012 at 8:25 pm

   Patricia

   Ba e preot …

   Apreciază

   • Patricia said, on iunie 15, 2012 at 9:07 pm

    OK multumesc pt precizare,insa e cam dur,si tine mult la litera.

    Apreciază

   • crestinul ortodox said, on iunie 16, 2012 at 5:56 am

    ce bine ar fi sa fie un Adevarat Preot Crestin Ortodox !
    si daca sunteti parinte de al nostru ,
    ma iertati , poate ‘am gresit’ spunand si aratand adevarul !

    Apreciază

  • danutza said, on iunie 15, 2012 at 8:41 pm

   ” Dar daca va veni prigoana,asa zisul Pr.Timotei nu cred ca va avea curajul sa moara marturisind pe Hristos.”
   esti tu sigura??? iar ne putem in locul lui Hristos??? asta fac papii!!!

   Apreciază

  • Mihai said, on august 11, 2014 at 8:09 pm

   Vezi ca dai informații greșite. Părintele Stăniloaie precizează în cel puțin o notă din Filocalia 10 că Sfântul Isaac Sirul nu a fost nestorian, ci anti-nestorian. Despre cele doua Sfinte mucenițe nu cred că aveau cum să fie eretice. Un om nu este Sfânt în fața lui Dumnezeu dacă a fost eretic. Din câte știu nici sângele muceniciei nu poate spăla erezia omului, dacă omul era eretic când a murit.

   Apreciază

 4. Patricia said, on iunie 15, 2012 at 9:23 pm

  Parinte nu sint rautacioasa,insa prea loviti si intr-un om care a murit pt Hristos .El era musulman,si sa convertit,nu avea de unde sa stie care e adevarata credinta,insa el sa jertfit si gata.Si nu uitati ca oamenii simpli au urmat sfaturile Ierarhilor,si bisericii lor.Cine au infiintat ereziile?oamenii simplii?sau Episcopii si Preotii?prostimea a mers dupa pastorii lor!asa cum si noi sintem cu calendarul nou.Ca dupa dreptate si adevar ,noi ortodoxii Romani sintem schismatici dupa cum afirma stilistii nu???si dreptatea noastra nu se potriveste cu dreptatea lui Dumnezeu.Stiti ca litera ucide si duhul zideste; deaia am facut afirmatiile respective,ca prea loviti cu bita,si stiti ca in istoria bisericii toti care au acuzat ereticii, au sfirsit ei insisi in erezie.Exemplul TERTULIAN si altii ca el.Adica nu judecati sa nu fiti judecati.Si pt restul va rog sa ma iertati in numele lui HRISTOS Domnul nostru,insa fiti mai domol ca infocarea nu e chiar buna.Si Sf Siluan Atonitul a spus ,ca noi ne credem ortodoxi si drept credinciosi,insa inaintea lui Dumnezeu nu stim care e drept pa ca Domnul are alte judecati.Inca odata blagosloviti si iertati

  Apreciază

 5. Davout said, on iunie 15, 2012 at 9:37 pm

  http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/la-71-de-ani-are-cinci-crime-la-activ-asasinul-gheorghe-toma-a-aparut-pentru-prima-data-in-instanta.html Din pacate, nu intotdeauna exista o lipsa de probe pentru pedeapsa cu moartea..

  Apreciază

 6. varahiil said, on iunie 15, 2012 at 9:56 pm

  Parinte,
  Nu va permit, si va rog sa nu va permiteti! De la inceputul postarilor ,nu ati oferit nici un argument pentru a va sustine afirmatiile, dar nu conteniti a arunca cu jigniri de tot felul , in toata lumea! Dincolo de faptul ca tot ce postati este pe langa subiect…v-am zis clar: gresiti si ca om, si ca preot, si ca ce vreti. Punct.

  Apreciază

  • daniel said, on iunie 16, 2012 at 9:38 am

   Eu cred ca tu gresesti. Mai gandeste-te!

   Apreciază

   • varahiil said, on iunie 16, 2012 at 10:06 am

    @daniel,
    Raspunsul meu a fost formulat intr-un context, si nu se va schimba…asa…pe masura ce gandesc mai mult. Nu tin mortis sa am ultimul cuvant in aceasta discutie. Am mai vazut postari facute de acest parinte, si toate au avut…cam acelasi duh, si cam aceleasi consecinte. Permite-mi sa pastrez detaliile pentru mine…si iarta-ma daca atitudinea mea te-a scandalizat…

    Apreciază

   • danutza said, on iunie 16, 2012 at 5:15 pm

    varahiil: mandria e un pacat f mare. de ce sunt crezi ca ai putea gresi tu??? hai sa citim din sfintii parinti. sa citim! sa vedem ce zic ei. sau sa vorbim cu duhovnicul ori cu un parinte de la manastire pe care-l stim a fi traitor in Hristos. sa vedem ce zic si ei.
    pr timotei, desi in problema cipurilor a gresit mult , dar a recunoscut asta, acum nu spune sa s-a mantuit sau nu arabul, ci spune doar contextul, cadru pe care ni l-a spus Hristos, in care ne mantuim. sa ramanem in bsierica Lui, adica in El.
    cat despre sf Nifon..nu stiu ce sa zic…. o fi vazut ca si paganii se mantuiesc ( depinde cine a scris pt posteritate profetia), asa nu ar trebui sa ne indoim nici de profetia sf Andrei cel nebun pt Hristos, care spune ca dupa razboi vor fi 11 imparati si ca vor trece cativa zeci de ani pana sa vina antihrist. si nici de cuvintele sf Igantie Briancianinov nu trebuie sa ne indoim, cand spune ca doar ortodocsii se mantuiesc.
    oare sfintii pot avea profetii false? sau Dumnezeu poate schimba lucrurile, chiar daca sfintilor le-a dezvaluit anumite lucruri? eu nu s tiu sa raspund la asta.
    ma gandesc la cele 2 profetii ale pustnicilor de pe muntele rarau. or fi fost adevarate sau cineva le-a inventat si le-a pus in gura lor? daca chiar ei le-au spus, atunci nu s-au implinit si asta pt ca Dumnezeu s-a indurat de noi ? ( de ce? nu stiu, ca tare rai suntem)

    Apreciază

   • varahiil said, on iunie 16, 2012 at 6:10 pm

    @danutza,

    Nu voi lungi prea mult, pt ca ideile bune s-au exprimat deja. Cauta te rog mai jos in special raspunsul lui Sacsiv catre Dante,apoi Toma,Blue,G-man, TLC, Spirit of Captain, Ioan, toti ceilaltii,pc mouse,etc. Acolo vei gasi o chestie interesanta…zici:sa citim,sa intrebam duhovnici…superb! Dar, uiti un aspect…toti oamenii pe care i-am enumerat mai sus au duhovnic,pe care-l intreaba. Si…avem duhovnici diferiti,nu? Ei, mie mi se pare ca noi, toti astia,am exprimat in mod diferit ACELASI LUCRU. Singurul care gandeste altfel e…p.Timotei. Ei,cum iti explici tu asta?…L

    Apreciază

 7. acelas said, on iunie 15, 2012 at 10:49 pm

  imi pare rau de cei care gandesc ca trebuie sa fii martir ortodox, ca sa fii martirul Domnului nostru Iisus Hristos !

  intr-adevar, ca sa fii sfant al Mantuitorului, trebuie sa te gaseasa moartea in dreapta-credinta, trebuie sa fii ortodox !! Corect. Neindoit ! Categoric ! Dar cred ca exista o singura exceptie de la acest adevar. Care se imbogateste numai cu cazul celor martirizati, adica a celor care AU MURIT pt Hristos, cerandu-li-se adica chiar pretul vietii lor pt Hristos, pt. EL, pt Mantuitorul, pt PERSOANA LUI !

  pai va dati seama ce inseamna asta ?? Pai e jertfa suprema! Jertfa suprema pe care o poate da un om! in existenta asta care i-a fost daruita tocmai de Dumnezeu!, asa cum a facut-o cu existenta fiecaruia dintre noi. Si ce a facut el? I-a daruit tot darul asta, intrega sa existenta (viata insasi), inapoi lui Dumnezeu ca ofranda, ca dar nespus, ca o negraita nestemata data la loc tocmai Celui de la care a venit viata insasi. Pai stiti ce cred eu ca se intampla in momentul ala?, aproape automat ! Pai insasi viata aceluia se sfinteste pe loc! Cu intreaga fiinta sa, adica impreuna si cu trupul, si e socotit martir !

  deci numai in cazul martiriilor asadar, atunci cand respectivei persoane i s-a cerut insasi viata sa (intreaga) pt Hristos, cand aceasta conditionare a devenit pricina sau temei clar pt martiriul sau, si i s-a curmat viata insasi de aici (de la acest fapt), toate facandu-se pt PERSOANA Mantuitorului, pt EL ca persoana (pura, numandu-L eventual, Mantuitorul Iisus Hristos, recunscandu-L deci ca Dumnezeu deplin, ca Ziditor si ca Mantuitor, pai ce vreti o marturie mai in dreapta-credinta decat asta, si mai puternica, de i s-a cerut chiar pretul vietii!?) atunci acel om devine neindoit un martir pe loc, iar sangele varsat pt EL, ca urmare a martiriului lui este chiar BOTEZUL in care tocmai a si fost botezat, primind botezul sangelui, caci este intr-o dreapta-credinta si atat de puternica si izbitoare incat si-a dat insasi viata cu toate ale ei, in mainile lui Hristos !

  si va intreb asadar conclusiv, ce este mai puternic, canonul de dreapta-credinta care vine de la Insusi Mantuitorul, sau insasi PERSOANA Mantuitorului ?

  deci in cazurile in care ai atins insasi Persoana Mantuitorului, si ti-ai dat pentru EL chiar intreaga ta viata, aceasta constituie temei de martiriu in toata puterea cuvantului, cerandu-ti-se explicit viata, iar situatia respectiva devine una exceptionala (si singura!), in care esti socotit martir, un martir chiar drept al lui Hristos !

  Apreciază

  • IOAN said, on iunie 16, 2012 at 5:07 am

   acelas…
   nu e vorba de exceptie…daca acela a ajuns sa moara dreptcredincios (ortodox) atunci sigur este mucenic…
   …caci stim bine ca a fi dreptcredincios este calea sfintilor…
   …atentie insa…ca aceia care sunt dovediti inselatori eretici prin invataturile si comportamentul lor desi par ortodocsi la prima vedere NU SUNT ORTODOCSI… ci LEPADATI… ( asa cum se intampla cu multi clerici in frunte ca asa zisul Patriarh Daniel…)….
   …nu mai vorbesc de SECTELE si EREZIILE de tot felul….

   Apreciază

  • IOAN said, on iunie 16, 2012 at 5:11 am

   nu e vorba de exceptie….caci daca acela chiar si in ultima clipa a vietii lui a murit dreptcredincios merge in rai si este sfant…

   Apreciază

  • Veaceslav said, on iunie 16, 2012 at 9:18 am

   @acelas,
   si daca l-a recunoscut pe Hristos insa pe Maica Domnului a hulito? si pe sfinti asemenea? si icoanele sfintilor asemnea? si daca a crezut ca Hristos a avut frati de trup? pai astea sunt pacate impotriva Duhului Sfant!!!
   Fratilor nu va mai da-ti cu parerea! dupa cum spun sfintii parinti, ereticii nu sunt mucenici si nu se mantuiesc! asta e invatatura insuflata de Insusi Duhul Sfant! insa totul este in voia Domnului asa ca Dumnezeu poate sa-l mantuiasca daca doreste! nu este treaba noastra sa judecam!

   Apreciază

   • G-man said, on iunie 16, 2012 at 11:19 am

    la subiect frate , la subiect ! , a hulit-o pe Maica Domnului ? era convertit , nu cred ca apucase sa stie decat ca Hristos si-a dat viata pentru el si ca e Fiul lui Dumnezeu .
    sa nu judecam ,da sa ascultam ce zice mitropolit ,da. sau preferi pr de pe net ?
    E esential cum lucreaza Dumnezeu pentru noi cei din epoca marii minciuni , sa nu ne credem singuri. Nu te uita in gura lumii ca daca era ortodox ,era de la eu-ri.. tot gaseau ei ceva . te cunosc nu ma face sa plang.

    Apreciază

   • Veaceslav said, on iunie 16, 2012 at 1:03 pm

    @G-man,
    frate nu stim daca era ortodox sau nu. Daca era ortodox atunci marire lui pentru mucenicia lui insa daca era eretic raman la ceea ce zic sfintii parinti. Nu stiu ce a fost in inima acestui om si nu vreau sa judec eu pacatosul. Sper sa fi murit in credinta cea dreapta.

    Apreciază

   • G-man said, on iunie 16, 2012 at 1:25 pm

    si inima ta nu-ti spune nimic privind la fata acestui mucenic?

    Apreciază

   • Veaceslav said, on iunie 16, 2012 at 3:05 pm

    @G-man,
    inima mea isi doreste sa se fi mintuit!

    Apreciază

  • daniel said, on iunie 16, 2012 at 9:48 am

   Crezi ca daca un adventist, de exemplu, care o huleste pe Maica Domnului, moare pentru Hristos, se mantuieste? Se mantuieste crezand ca Stapana Cerului este o femeie ca toate femeile, ba mai mult (sa-mi fie iertat) o desfranata??? Asa crezi???

   Apreciază

 8. Prahovean said, on iunie 15, 2012 at 11:21 pm

  Nu a fost revelația dată Sfântului Nifon, conform căreia chiar dintre păgâni, care nu au cunoscut pe Hristos, dar care au făcut din fire voia Domnului, vor fi în Împărăție, cei drept orbi? Nu pun semnul egal între un non-Ortodox care a murit pentru Hristos și un Ortodox care a murit pentru Hristos, consider că nu am dreptul, dar consider destul de clar că, cel puțin pentru un non-Ortodox care moare astfel pentru Domnul, pentru Sfânta Treime, se mântuiește. Mai mult de aceasta, Domnul știe. Însă, dacă accepți mesajul din viziunea sfântului Nifon, mântuirea pare destul de clară aici.

  Apreciază

 9. nea Anderthal said, on iunie 16, 2012 at 3:28 am

  ..pierdeti timpul si energia cu lucruri mai pyutin importante.
  Intrebarea este: CITI DINTRE NOI ,ORTODOCSI 100%, AM FI FACUT CEEA CE A FACUT ACEL OM ? FITI SINCERI ,VA ROG!
  PS:NU CREDETI CA DOAR DUMNEZEU(judecata a fost data Fiului) SI DOAR PRIN MILA LUI SE MINTUIESTE FIECARE PACATOS DIN LUMEA ACEASTA?

  Apreciază

 10. novaccin said, on iunie 16, 2012 at 6:52 am

  Dreapta socoteala.
  Lucru e foarte simplu. Mucenicul acesta anonim a ales ca sa moara numai ca sa nu huleasca Sfanta Treime. Parintele Timotei trebuie sa demonstreze ca acel mucenic avea in acel moment o optiune mai buna pt. marturisirea Lui Hristos decat cea a muceniciei. Mai trebuie demonstrat ca acel eretic a murit marturisind o erezie. Care ar fi aceea? Sa acuzi de erezie un mucenic care a preferat sa moara dacat sa huleasca Sfanta Treime, imi pare o fapta a unui caracter josnic care vrea ca sa se afirme starnind controverse.

  Apreciază

  • crestinul ortodox said, on iunie 16, 2012 at 7:11 am

   nu suna oare ca erezia ereziilor !

   Apreciază

  • novaccin said, on iunie 16, 2012 at 9:08 am

   Sfantul (Fericitul) Augustin a fost intrebat odata, cum se poate deosebi Biserica Adevarata de cele false, pt. ca existau si la acea vreme sute daca nu mii de denominatiuni crestine. „Unde este Duhul Sfant, acolo este Biserica.” Ei bine, n-am vazut videoclipul, insa stiu din marturii ca mucenicul a primit junghierea asemenea marilor mucenici, fara frica, nesimtind durerea, nezbatandu-se in dureri si convulsii asa cum ar fi firesc. Ori fara Duhul Sfant, cum ar fi putut sa biruiasca firea?

   Apreciază

 11. crestinul ortodox said, on iunie 16, 2012 at 7:12 am

  sa acuzi un mucenic de erezie corect ! …erezia ereziilor !

  Apreciază

 12. ioan said, on iunie 16, 2012 at 7:55 am

  sf. par. Timotei- un om a fost luat de inger si dus sa vada raiul. intruna din camere vede mai multe maini numai de la incheetura in sus (fara trupuri). vazandu-l nedumerit ingerul zice: aceste maini sunt ale preotilor nevrednici. ei sunt in iad dar mainile lor sunt aici pentru ca au tinut sf. potir-din pateric. nu va zic acestea pt. mucenicul din Tunisia(desi si aici luati rolul de judecator) ci pt. invatatura dvs. despre cipuri. va rog blagosloviti si iertati. (un vierme pacatos)

  Apreciază

 13. blue said, on iunie 16, 2012 at 8:01 am

  15. Ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.
  16. Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.
  17. Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască, prin El, lumea.
  18. Cel ce crede în El nu este judecat, iar cel ce nu crede a şi fost judecat, fiindcă nu a crezut în numele Celui Unuia-Născut, Fiul lui Dumnezeu.
  ( Sfanta Evanghelie dupa Ioan, Capitolul 3 )
  Atat.

  Apreciază

 14. Iones said, on iunie 16, 2012 at 8:04 am

  FOCSANI: Un preot a fost ÎNJUNGHIAT în Biserică
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/un-preot-a-fost-injunghiat-in-biserica-987126.html

  Apreciază

 15. TheSpiritOfCaptain said, on iunie 16, 2012 at 9:16 am

  Sa dea Dumnezeu ca moastele sfantului sa ajunga pe maini bune,sa fie un sfant al Tunisiei,sa intareasca credinta multora,sa vindece bolile si suferntele multora,sa fie un izvor de intarire a credintei,si sa intoarca pe cat mai multi din ratacirea islamica !

  Doamne ajuta !

  Apreciază

 16. G-man said, on iunie 16, 2012 at 9:27 am

  saccsiv oare cati preoti or fi in iad?
  a cere iertare e suficient , cand ai facut foarte mult rau cu marturia ta ?
  sau e doar o prefacatorie ca sa poti sta si imprastia din nou ura ?
  toti gresesc cand se iau de el si pacatuiesc , numai el nu greseste cand judeca in locul lui Dumnezeu si sfintii si ierahii ?
  oare e bine sa il lasi sa invenineze iar acest blog ? (repet doar pe asta il citesc din partea mea poate sa faca si tumbe pe apologeticum)
  de ce ii roade atat de mult aparitia sfintilor acestui veac pe acesti oameni?
  (sa iti reamintesc saccsiv ca articolul despre parintele Arsenie Boca , a fost facut tot la sugestia acestui om?)
  oare scopul sa fie , ca lumea sa nu mai vada sfinti ,martiri si mucenici in aceste vremuri ?
  sa se simta singuri intr-o lume dominata de tatal minciunii?
  sau care crezi ca e scopul acestui comando al minciunii ?

  Apreciază

  • saccsiv said, on iunie 16, 2012 at 1:17 pm

   G-man

   Cred ca a fost doar prefacatorie …

   Nu stiu insa cum e mai bine: sa-i sterg comentariile si sa-l bag iar la spam sau sa-l las?

   Apreciază

   • G-man said, on iunie 16, 2012 at 1:20 pm

    spam………. suficient ca se agita liber pe alte bloguri , mai vad si eu cand pun fratii linkuri .

    Apreciază

   • saccsiv said, on iunie 16, 2012 at 1:26 pm

    Catre toti:

    Fratele G-man zice sa-l pun la spam pe pr Timotei. Voi cum votati?

    Apreciază

   • varahiil said, on iunie 16, 2012 at 1:38 pm

    Frate,eu gandesc ca nu e bine sa lasi cutitul pe mana unui om fara discernamant, cu atat mai mult cu cat e preot. In Postul Pastelui a dat anatemei pe cineva pe un blog, si avea tot asa …mare dreptate…ca si acum. Era exact o chestie de genul asta. Si nu a ridicat anatema de pe acel om.Acum D-zeu stie de ce a ingaduit asa pt acel om, dar eu cred ca ar fi bine sa …ia o pauza, ca face destule gafe si sminteli pe alte bloguri. Fa cum crezi de cuviinta .

    Apreciază

   • varahiil said, on iunie 16, 2012 at 1:29 pm

    Frate, acum iti raman eu dator…pentru mult timp:-D

    Apreciază

   • danutza said, on iunie 16, 2012 at 5:26 pm

    eu nu stiudn aca a fost sau nu prefacatorie, dar m-a bucura mult sa fii fost sincer in marturisirea legata de cipuri ( si am presimtirea ca este).
    desi nu-s de acord cu par timotei in leg cu par Arsenie Boca, acum chiar nu mi s-a parut a sminti. din contra, sunt multi ca re nu cunsoc invatatura, dar isi dau de zor cu parerea si au o atitudine violenta ( verbala).
    par timotei a incercat ss schiteze contextul in care ne mantuim. nu a dat sentinte, nici e s-a mantuit, nici ca nu s-a mantuit si e bine ca cei care au factu-o sa nu s e mai puna in locul lui Hristos!!!
    eu una nu l-as trece pe pr timotei la spam, ci , mai degraba, pe altii…. dar asta e treaba fratelui saccsiv. el stie mai bine cum isi gestioneaza blogul.
    cert e ca trebuie din acest blog sa ne invatam unii pe altii , sa ne sfatuim pe o tema oarecare si nu sa ne certam care are dreptate. de ce o fi asa greu sa recunosti cand gresesti?? din mandrie, cumva????

    Apreciază

 17. Sorina said, on iunie 16, 2012 at 9:34 am

  Judecata Bisericii este asa. Daca a cunoscut ortodoxia si a resppins-o sau a contestat-o nu se poate spala de acest pacat nici in propriul sange, dar daca nu a avut cunostinta de ortodoxie Dumnezeu cu mila Sa poate sa-l mantuiasca. EU M-AS BUCURA SA FI AVUT PARTE DE MANTUIRE.

  Apreciază

  • danutza said, on iunie 16, 2012 at 5:27 pm

   corect, sorina. asta incerc si eu sa spun. ai sintetizat f bine.

   Apreciază

 18. G-man said, on iunie 16, 2012 at 9:58 am

  saccsiv , oare cati preoti din cauza orbirii lor au trimis oamenii in bratele sectantilor? si apoi in iad ?
  saccsiv oare daca un ierarh mai inalt in grad (nu mai zic prieten ) zice ceva clar si raspicat in numele lui Hristos , nu a altor zei , vii si il combati fara a vorbi in prealabil cu el ?
  Eu cred ca sfintia sa mitropolitul stie foarte clar ce vorbeste , dar nu duce lipsa de prieteni :) ? ca noi toti dealtfel ,nu ?

  Apreciază

  • varahiil said, on iunie 16, 2012 at 10:11 am

   Stai linistit, frate, ca daca-i era prieten cu adevarat, l-ar fi iubit si respectat..nu e…cum zice el.

   Apreciază

 19. A.M. said, on iunie 16, 2012 at 10:04 am

  http://www.antena3.ro/romania/maica-stareta-de-la-manastirea-marcus-mama-pentru-zece-fetite-abandonate-146776.html
  Manastirea Marcus se afla in Covasna. Pentru ajutorarea lor, se strang bani prin SMS la 877.

  Apreciază

  • ROmanul said, on iunie 16, 2012 at 11:47 pm

   Gresit. La 877 se strang bani pentru altceva:

   „Vă rugăm să trimiteţi un SMS la 877, în toate reţelele de telefonie mobilă, banii rezultaţi fiind necesari pentru cumpărarea de cărţi şi organizarea unor centre de lectură în comunităţile sărace. Costul unui SMS este de 2 euro fără TVA.”

   Pentru ajutorarea maicutei si a fetitelor abandonate banuiesc ca trebuiesc dati bani direct manastirii respective. Articolul este povestea care sa sansibilizeze lumea pentru a trimite SMS-uri crezand ca astfel ajuta manastirea respectiva.

   Apreciază

 20. set said, on iunie 16, 2012 at 10:17 am

  Parinte Timotei, va cred ca sunteti parinte dar mi se pare ca sunteti cu misiune pe aici.De marii Duhovnici ai Romaniei v-ati luat, de aparat cipurile le-ati aparat, de desconsiderat pe cei care isi dau viata pentru Hristos i-ati desconsiderat, asta nu inseamna ortodoxie niciodata.

  Apreciază

 21. Dante said, on iunie 16, 2012 at 10:17 am

  Daca acel om a fost in dreapta credinta, atunci cind a fost decapitat, atunci el este un mucenic, daca nu….numai mila Lui Dumnezeu stie ce se va intimpla cu el.
  Pr. Timotei are dreptate in ceea ce spune. Chiar daca a fost un om bun, chiar daca slavea „sfinta treime”, asta nu garanteaza ca s-a mintuit daca nu se afla pe poteca strimta a Dreptei Credinte si a Sfintei Treimi.
  Exact cum spunea duhovnicul Visarion de la Clocociov, „…noi oamenii, sintem ca niste atleti, toti alergam sa luam premiul, dar in final doar unul cistiga”, asa si in acest caz…poate… daca te afli pe un culuar gresit, toata munca e in zadar.
  Nu oricine zice doamne doamne e mintuit si foarte multi ajung in iad cu biblia in mina asa cum spune Arsenie Boca.
  Daca un musulman, decapiteaza un sectant, care crede ca se afla pe calea ce dreapta, jertfa lui este mintuitoare sau nu? Atunci de ce ar mai exista diferente intre religii, daca toate duc catre acelasi lucru? este un nonsens, sa nu ne lasam pacaliti de emotii si dreptatea omeneasca, din moment ce Duhul Sfint a stabilit niste canoane prin Sfintii Sai Parinti.
  Nu neg jertfa acestui om, daca a facut-o in dreapta credinta, dar daca nu…..numai Dumnezeu hatoaraste.

  Doamne ajuta!!

  Apreciază

  • Toma said, on iunie 16, 2012 at 10:58 am

   Ce misto ai spus-o frate! Ce misto sa judece omul in locul Lui Dumnezeu!

   Am vazut la televizor cum vrajitoarele tiganilor sunt inmormantate cu mare fast si cu slujbe in biserici, cu cate 2-3 preoti ca Timotei la capatai ca erau vorba aia mari ortodoxe ele. Ce misto e in „ortodoxia voastra”.

   Evident daca un arab nu se dezice de Hristos si i se taie capul atunci da-l dracului ca nu era botezat.
   „Mai taie din ele da-le drecu!”

   Acum sa o dam serios. O gramada dintre cei care iau asa usor o astfel de jertfa sunt de fapt niste fatalai.
   Doar fatalaii sunt cu gura mare si tot incearca sa minimizeze o jertfa care cere atat de mult curaj.
   Tot fatalaii sunt si pro cip. Daca cumva fatalaii nu sunt de fapt pro cip, dar li se pare prea mult sa se opuna cipului si atunci daca nu au curaj sa infrunte o viata fara cipuri devin astfel pro cip.
   Ca asa e romanul. Cand spune o tampenie incepe sa o si sustina la rang de adevar.
   Asa ca fatalaul pro cip e pro cip nu pentru ca ii plac cipurile, ci poate pentru ca ii e frica sa se opuna lor.

   Cu Apocalipsa nu se pune nimeni. Acum preotii lucreaza la caramida nu la suflete. Asta e adevarul profetit si cand dai de astfel de exemple multi incearca sa te convinga ca nu e adevarat.
   Nu poti sa umbli in passat sau audi, sa stai la vila si in acelasi timp sa nu mai poti sa dormi ca te doare de sufletele oamenilor. E incompatibilitate.

   Si se si vede asta in viata de zi cu zi. Un parinte care creste copii abandonati daruindu-le tot si traind in modestie pentru ca micutii sa mearga pe un drum bun in viata. Poate ca daca un astfel de parinte a construit case si a facut atatea, poate putea sa aiba si el o vila si un audi. Eu sunt convins ca da. Dar nu a facut asta, ci isi macina creierii zi de zi cu mantuirea unor suflete.

   Oamenii vad asta. E puterea exemplului. Oricat ar incerca unii si altii sa acopere lucrarile cele bune.
   Cam ca si cu Sfintii inchisorilor comuniste. N-au avut audi si passat si deranjeaza tare mult lucrarile lor.

   Cei care au facut lucrarea cea buna n-au fost fatalai. E nevoie de curaj ca sa te duci langa Dumnezeu.
   Un curaj atat de mare nu-l poti obtine decat daca esti motivat de o dragoste cel putin la fel de mare. DOAR ASA!

   Apreciază

  • saccsiv said, on iunie 16, 2012 at 2:09 pm

   Dante

   Frate, nu are dreptate preotul Timotei.

   Caci nu a zis ceva de genul: „Bunul Dumnezeu sa-l ierte pe acel tanar arab, daca a fost eretic”

   El a dat verdictul direct: daca a fost eretic, degeaba i s-a taiat capul, va ajunge in iad.

   Frate, cand am postat clipul cu jupuirea acelor caini, n-a venit nimeni sa spuna: „da-i incolo, sunt doar niste caini.” Cum oare atunci putem fi atat de dezumanizati incat sa spunem senin ceva de genul: „era eretic, deci la ora asta arde pe drept in iad”. Si atat … Fara sa mai adaugi ceva, gen „bietul om” sau orice.

   Acest preot vine cu citate corecte despre erezii, de parca comentatorii acestui blog nu le-ar stii. Dar nu despre asta e vorba. Ci despre cazuri exceptionale.

   Bunul Dumnezeu nu este un mega calculator intergalactic. Este un Judecator drept, dar si milos. Sa incercam cateva scenarii:

   – Crezi ca daca un copil botezat catolic moare pana la varsta de 7 ani, va ajunge in iad langa ereticul papa de la Vatican?

   – Crezi tu ca cineva nascut in triburi uitate din Amazon, are iadul asigurat? Ei nici nu stiu ca exista alta rasa de oameni, cu atat mai putin sa fi auzit macar de Domnul nostru Iisus Hristos.

   – Dar daca la acel trib din Amazon ajunge un neoprotestant si aduce in erezia sa pe unii membri ai comunitatii, iar mai apoi vrajitorul si seful tribului incepe sa-i prigoneasca pe cei proaspat convertiti, omorandu-i, cum crezi ca va fi? Aceia vor ajunge oare in iad alaturi de Luther?

   Frate, nici un om de pe acest pamant nu se naste fara stirea si vrerea Sa. Crezi tu oare ca El face sa se nasca atat de multi neortodocsi, ca sa aiba ce arde in iad pe post de busteni? Te-ai gandit vreodata la treaba asta?

   Erezia si paganismul sunt drumuri ce duc sigur in iad. Dar doar atunci cand afli de ortodoxie si o refuzi. Pana atunci insa, poti fi condamnat pentru erezia sau paganismul tau? Iata si ce aflam din Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel:

   12. Câţi, deci, fără lege, au păcătuit, fără lege vor şi pieri; iar câţi au păcătuit în lege, prin lege vor fi judecaţi.
   13. Fiindcă nu cei ce aud legea sunt drepţi la Dumnezeu, ci cei ce împlinesc legea vor fi îndreptaţi.
   14. Căci, când păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceştia, neavând lege, îşi sunt loruşi lege,
   15. Ceea ce arată fapta legii scrisă în inimile lor, prin mărturia conştiinţei lor şi prin judecăţile lor, care îi învinovăţesc sau îi şi apără,
   16. În ziua în care Dumnezeu va judeca, prin Iisus Hristos, după Evanghelia mea, cele ascunse ale oamenilor.

   Apreciază

   • stef said, on iunie 16, 2012 at 2:42 pm

    Saccsiv , minunata si clara explicatia ta ! Ma bucur cand vad ca sunt destui oameni care fac apel la ratiune

    Apreciază

   • crestinul ortodox said, on iunie 17, 2012 at 3:39 am

    mata stii ce faci parinte !, contesti prin asta chiar pe cel de al 40-lea mucenic , ca ar fi mucenic caci nici acela nu era botezat in botezul crestin ,ia citeste aici din Vietile Sfintilor si al Mucenicilor
    cei 40 de Mucenici ,unul dintre ei a cedat si a marturisit un altul pagan fiind , a marturisit cand a vazut 40 de cununi din cer coborandu-se peste aceia si ramasese a patruzecea cununa , nefiind cel de al 40 lea mucenic , pe capul caruia sa se asezeze intrucat se lepadase , deci vazind acestea , atunci un ostas pagan ce ii pazea pe acestia , a marturisit pe loc ca este si el crestin , fiind al 40-lea mucenic si luand cununa muceniciei !…
    http://www.calendar-ortodox.ro/luna/martie/martie09.htm
    „Cei patruzeci de mucenici, deşi erau de obârşie din diferite locuri, făceau parte din aceeaşi ceată ostăşească. Ei au fost prinşi din pricina mărturisirii credinţei în Hristos şi au fost duşi la cercetare. Dar nelăsându-se înduplecaţi să jertfească idolilor, mai întâi au fost loviţi cu pietre peste faţă şi peste gură, dar pietrele în loc să-i atingă pe ei, se întorceau şi loveau pe cei ce le aruncau. Apoi au fost osândiţi, în vreme de iarnă, să petreacă toată noaptea în mijlocul unui lac, care se găsea în apropierea Sevastiei. Pe când se găseau în mijlocul apei, unul dintre ei, care iubea mai mult viaţa, ieşind din lac, a alergat la o baie din apropiere, dar de îndată ce a fost atins de căldura de acolo, s-a topit cu totul. Unul dintre ostaşii care erau de pază acolo însă a intrat laolaltă cu sfinţii în lac şi l-a înlocuit pe cel plecat, văzând în noapte pe sfinţi înconjuraţi de lumină şi cununi, pogorându-se din cer asupra fiecăruia dintre ei.

    Iar când s-a făcut ziuă, sfinţii care erau leşinaţi, de abia se mai vedeau suflând. Atunci li s-au frânt fluierele picioarelor şi au luat cununile muceniciei. Cât de plăcută s-a cunoscut a fi moartea pentru aceştia şi cât de dorită să fie îmbrăţişată se poate vedea şi din următoarea împrejurare. După zdrobirea fluierelor picioarelor, unul dintre ei, care din pricina vârstei mai tinere şi a puterii trupeşti mai sufla încă, a fost lăsat la o parte de tiran, socotind că acesta poate îl va îndupleca să-şi schimbe gândul. Dar mama lui, care în tot timpul cât mucenicii pătimiseră, rămăsese pe lângă el, văzând acum pe fiul ei, care era mai tânăr decât toţi ceilalţi, se temea ca nu cumva tinereţea şi dragostea de viaţă să-i insufle în cele din urmă teamă şi să se arate nevrednic de ceata şi de cinstea celorlalţi.

    De aceea aceasta sta încremenită şi cu trupul şi cu privirea, uitându-se la el, în starea în care se găsea, dându-i curaj şi întinzându-şi mâinile, în cele din urmă şi zicând: Fiul meu preadulce, mai rabdă puţin, ca să ajungi cu adevărat şi fiu al Tatălui Celui din ceruri. Nu te înfricoşa de chinuri, căci, iată, Hristos Dumnezeu îţi stă ţie într-ajutor. Nu vei mai întâlni mai departe nici o neplăcere, nici o durere; toate acelea au trecut, pe toate le-ai învins cu vitejia ta; după acestea va fi numai bucurie, desfătare, odihnă şi veselie, din care te vei împărtăşi împărăţind împreună cu Hristos şi vei fi rugător pe lângă Dânsul, pentru mine, mama ta.

    După ce sfinţilor li s-au zdrobit fluierele picioarelor, ei şi-au dat sufletele în mâna lui Dumnezeu. Iar slujitorii tiranului aducând nişte căruţe şi încărcând în ele sfintele lor trupuri le-au pornit către ţărmul unui râu, care trecea prin apropiere. Şi văzând că tânărul acela, al cărui nume era Meliton, mai sufla încă, l-au lăsat să trăiască mai departe. Când mama lui a văzut însă că rămâne singur, a socotit cã lucrul acesta înseamnă ceva mai mult decât moartea ei şi a fiului ei. De aceea, neţinând seama că este femeie slabă şi înăbuşindu-şi în suflet toată durerea de mamă, a luat pe fiul ei pe umeri şi a pornit cu el după căruţele cu trupurile sfinţilor, întocmai ca o vitează, socotind că numai atunci fiul ei va trăi cu adevărat, când l-ar vedea şi pe el mort şi părăsit împreună cu ceilalţi.

    Dar, în timp ce-l purta astfel pe umere, acesta şi-a dat şi el duhul. Şi atunci mama simţindu-se eliberată de griji, s-a bucurat mult şi sufletul ei a săltat în chip plăcut de sfârşitul fiului ei. Şi ducând trupul neînsufleţit al iubitului ei fiu până la locul unde se găseau trupurile sfinţilor, l-a pus deasupra lor şi l-a numărat cu toate celelalte, pentru ca nici măcar trupul, al cărui suflet pornise să se înnumere laolaltă cu sufletele celorlalţi, să nu se deosebească de trupurile lor. Iar slujitorii aceia ai vrăjmaşului, aprinzând un foc mare, au ars trupurile sfinţilor. Apoi, pentru ca nu cumva creştinii să poată lua moaştele lor, le-au aruncat în râu.

    Dar acolo, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, s-au strâns cu toate laolaltă într-o surpătură, de unde fiind scoase de mâinile creştinilor, ne-au fost dăruite nouă ca o bogăţie de neînstrăinat.”

    si sincer eu nu ma iau dupa ce spui dta parinte Timotei ;
    DUMNEZEU NU TACE , are Grija sa-si aleaga Sfintii si Sa-si Arate Sfintii la momentul potrivit caci ‘pute’ aceasta lume de farisei , iude si spurcaciune .
    si pentru mine , ce spune PS Serafim de Pireu , Le Spune BINE , ma repet ,
    Stie ce sa spuna si Cum sa spuna !
    amin!

    Apreciază

   • crestinul ortodox said, on iunie 17, 2012 at 3:51 am

    da !si despre Sfantul Parinte Arsenie Boca , cum l-ati ‘catalogat’ parinte?
    ca am spus atunci si spun din nou , va aduc aminte de „Pictura Profetica” !
    stii cum este , un crestin ortodox Iarta dar nu Uita !
    ca v-am spus pe atunci , ‘n-ati auzit de pictura profetica ” sau dta faci din categoria alora „Dupa moartea mea Ierarhia Bor isi va face mult de lucru cu mine ” ?

    Apreciază

   • varahiil said, on iunie 17, 2012 at 9:53 am

    @pr .Timotei
    Exorcismele sunt una, lepadarile de Satana sunt alta.
    La Botez, nu se fac exorcisme. Se citesc LEPADARILE. Apoi: ideea conform careia copilul il are in inima pe diavol pana la Botez este…mai mult decat interesanta. Am rugamintea sa va sprijiniti afirmatia cu un citat verificabil. Din cate stiu, aceasta idee a fost condamnata de Sfintii Parinti si incadrata ereziei mesaliene,daca nu ma insel. Ati mai afirmat intr-un comment catre@Maria ca preotul sufla pe inima copilului…sa plece diavolul…absolut interesant. Eu in Molitfelnic nu am citit nicaoeri asa ceva…(daca e necesar, voi posta din Molitfelnic intreaga randuiala a Sf. Botez). Deci, astept explicatiile sf. voastre legate de acest subiect.

    Apreciază

   • varahiil said, on iunie 17, 2012 at 10:44 am

    O mica rectificare: in loc de mesalian, cititi maniheist: principiu conform caruia binele si raul se afla intr-o permanenta lupta, ceea ce implica un raport de egalitate intre cele doua forte. Ori, niciodata binele nu poate fi egal cu raul pentru noi, asta ar insemna sa punem pe picior de egalitate pe D-zeu cu…cel rau! (Doamne, iarta-ma!)
    Cred ca undeva intelegeti gresit…

    Apreciază

 22. G-man said, on iunie 16, 2012 at 10:27 am

  saccsiv e normal ca acest om sa abuzeze de locul in societate intr-un conflict pe internet ? uitate atent al com. santajeza emotional (daca te gandesti candva si pe tine ) , cu pozitia de pr. ca sa inchida gura replicilor.
  oare Iuda daca tinea conferinte ,ce ar fi spus ?
  oare trebuie sa ii reamintim ca in Altar lucreaza Dumnezeu prin maninile lui ,dar nu paote abuza de aceasta si in alte locuri daca interesele lui sunt meschine , si se aseamana cu cineva care a plecat de la Cina. cand era acolo era langa Dumnezeu , cand a plecat sa tina conferinte la caiafa era cu diavolul ..
  saccsiv sa ma ierti ca ti-am pus pre multe intrebari , dar sa intelegi ca ma gandesc la tine ca la un frate ,altfel nu ma bagam . nici nu trebuie sa imi raspunzi .

  Apreciază

 23. blue said, on iunie 16, 2012 at 11:02 am

  Pr.Timotei, daca tineti cu adevarat conferinte, va rog cu respect a binevoi sa ne aratati calea catre una dintre ele, postata ( eventual ) pe internet. Sa o ascultam si noi. Sau sa ne anuntati cand mai organizati una. M-ar interesa sa ascult si eu, impreuna cu duhovnicul meu, chiar daca va trebui sa strabat in acest scop o distanta oarecare.

  Apreciază

 24. Adrian.I said, on iunie 16, 2012 at 1:05 pm

  @Pr Timotei
  „Sfantul Nifon al Constantinopolului a avut o vedenie in care cei care erau nebotezati erau “orbi in Rai” ! A fi orb insemna iad, adica sa nu vezi , frumusetile raiului, esti lipsit de cel mai important simt si anume al vederii! Al vederii duhonvicesti! Exact acesta este iadul, lipsa vederii duhovnicesti!”

  Pai daca a fi orb inseamna iad, atunci de ce mai erau orbi tocmai in rai? :))
  Eu stiam ca raiul desemneaza o stare de fericire si iadul de nefericire.
  Parerea mea e ca respectivii descrisi de Sfantul Nifon, au fost milostiviti de Dumnezeu, si au fost cuprinsi de harul sau pentru a experia o oarecare bucurie interioara, insa nu suficient de mult pentru a le elimina mintea de grosieritate, si a putea vedea Treimea in lumina necreata(harul) care i-a cuprins,….. Iar respectivii erau pagani.

  Apreciază

 25. varahiil said, on iunie 16, 2012 at 1:07 pm

  Frate Saccsiv,
  Individa e satanista . A postat o incantatie demonica in latina. Il lauda pe…stii tu..ii da slava

  Apreciază

 26. ioan said, on iunie 16, 2012 at 1:09 pm

  sf. par. Timotei cu tot respectul sf. Nifon al Constantianei nu al Constantinopolelui. sunt doua localitati diferite (apropo la „studiul” sf. parinti) si va mai rog sa-mi spuneti: talharul de pe cruce pentru cine a murit ? era eretic sau nu ? era botezat sau nu ? va rog blagosloviti si iertati

  Apreciază

 27. G-man said, on iunie 16, 2012 at 1:15 pm

  nu credeam ca va exista erezie mai mare decat ecumenismul ,dar se pare ca va fi . Si surpriza aceasta o sa apara in randul celor ce combat ecumenismul ..ceva asemanator fnom contra nom .
  A ajuns omul sa il faca pe Hristos fals ,din cauza propavaduitorilor !!! mare blasfemie!!
  adica exista Hristos adevarat si Hristos fals? , iarta-ne Doamne!
  daca intrebi catolicii /papistasii ei te trimit al Hrisotos care a murit pe Golgota ,deci la Hristos care e UNUL, ca ei apoi introduc erezii in credinta lor, ei sunt mincinosi nu Hristos!!
  nu am auzit nici macar la neoprotestanti sa te trimita la un hristos pe de alt taram ..sa zicem maias ..sau american .. sa zica noi invatam de acel hristos .nu!! toti invata despre Hristos rastignit pe Golgota,apoi fiecare rataceste si minte pe calea lui fiecare cum e inselat de diavol .dar asta nu da dreptul la o blsafemie asa de mare sa il faci pe Hristos de mai multe feluri. daca esti la inceput aflii de acel Hristos CEL VIU si de jertfa SA de pe GOLGOTA de la orce cult crestin ..de EL AFLII apoi daca te mana dorinta de a-L CUNOASTE usor usor te apropii de orotdoxie ,dar nu exista mai multi Hristosi propavaduiti …erezie mare- Dumnezeu sa va ierte!
  daca eu vorbesc de cutare si zic ceva unde sta cu cine manaca , apoi incep sa zic ca e intrun fel sau altul adica mint…insemana ca exista 2 oamneni la aceasi adresa ? unul fals si altul adeavarat ..
  credinta lor este gresita ca e plina de hule si erezii ,dar nu vorbesc despre alt Hristos , cine incepe sa creada asta cred ca se afla intr-un pericol mai mare decat ecumenismul.

  Apreciază

 28. G-man said, on iunie 16, 2012 at 1:37 pm

  HRISTOS nu este mincinos si este UNUL, sa fie clar !
  daca un om este la orcare cult crestin dar se roaga la HRISTOS ,sa ii arate calea cea adevarata ajunge la muntele ATHOS si la ORTODOXIE ,ca dovada ca HRISTOS CEL ADEVARAT il indruma, sunt exemple.

  Apreciază

 29. ioan said, on iunie 16, 2012 at 1:48 pm

  sf. par. Timotei apropo de studiul sf. parinti ve rog sa cititi ce spune sf. Andrei cel nebun ptr. Hristos atunci cand se refera la judecata viitoare. citez aici numai o fraza: „fericit va fi de asemenea si fiecare pagan care a trait o viata placuta lui Dumnezeu potrivit cu legea firii” sf. voastra ce ziceti ? tanarul care a murit marturisind SF. TREIME a placut sau nu lui Dumnezeu? va rog blagosloviti si iertati

  Apreciază

 30. G-man said, on iunie 16, 2012 at 2:35 pm

  „Luati aminte sa nu va amageasca cineva. Ca multi vor veni in numele Meu zicand: Eu sunt Hristos si pe multi ii vor amagi” (Matei 4-5).
  vorbesc catolicii de un hristos ce a venit acum ? sau va veni ?
  Atunci, de va va zice cineva: Iata, Mesia este aici sau dincolo, sa nu-l credeti. Caci se vor ridica hristosi mincinosi si proroci mincinosi si vor da semne mari si chiar minuni, ca sa amageasca, de va fi cu putinta, si pe cei alesi. (Matei 23-24)
  dorinta de a nu avea partasire cu eretecii nu trebuie sa se transforme in ura si sa ne incetoseze mintea, sa ajungem sa il hulim pe Hristos cel ce sa jertfit pe Golgota doar ca ne vorbeste de El , unu care huleste pe Maica Domnului ..
  sa nu aplicam dictonul latin :extremis malis extrema remedia , ca nu lucram cu extremism in crestinism.

  Apreciază

 31. novaccin said, on iunie 16, 2012 at 2:36 pm

  „Omul judeca dupa infatisare, Dumnezeu cauta la inima!”, sau cuvantul parintelui Arsenie Papacioc „Tipic, tipic iar la inima nimic.”
  Lucrurile sunt mult mai complexe…se mantuiesc numai ortodocsii dar ce inseamna Ortodoxie? Dreapta slavire a Lui Dumnezeu!
  Am citit despre un sfant mucenic care mai inainte de mucenicie a fost actor si nu un oarecare ci unul care ii maimutarea pe crestini, certurile intre ei despre dogme, muceniciile, ducandu-si cutitul la gat si schimonosind martiriul crestinilor. Era f. amuzant in ochii paganilor iar el plusa din ce in ce mai mult pana a ajuns sa maimutareasca si Sfantul Botez. A improvizat un botez pe scena, apoi iesind ud din apa a inceput sa strige „eu vreau ca sa mor crestin” in hohotele publicului… in acel moment Duhul Sfant la strafulgerat in inima si a inceput sa planga…publicul credea ca e parte din sceneta si continua sa rada mai abitir insa actorul a repetat intruna pana ce gluma a rasuflat in murmurul publicului deja ingrijorat. Conducatorul pagan al cetatii la sfatuit sa iasa din rol. Sfantul a refuzat fara teama chinurilor. Vazand -se fara spor in fata sfantului, ighemonul a poruncit ca sa fie ucis.
  Asemanator aici:
  http://www.crestinortodox.ro/diverse/sfintii-mimi-convertirea-hristos-profesionistilor-rasului-97037.html

  daca e sa dau crezare justitiarului pr. Timotei toti acesti mascarici nu s-au mantuit, pt. hula lor, chiar daca au marturisit pe Hristos pana la urma, nu se stia care Hristos…al donatistilor, al nestorienilor, al nicolaitilor, al gnosticilor sau al ecumenicilor(ortodocsii), iar cei care i-au pus in Sinaxar au gresit cumplit….

  Apreciază

 32. Pr.Gabriel said, on iunie 16, 2012 at 3:02 pm

  Si in Sf.Munte cand am fost, la fel ne spuneau, ca singura cale de mantuire e Ortodoxia. Cred ca tratatele IPS.Hierotheos Vlachos „psihoterapia ortodoxa” descopera clar ce tinta are crestinul: curatirea de patimi – iluminarea – indumnezeirea. In confesiunile catolice protestante s-a pierdut calea catre sfintenie, datorita abaterii de la dreapta socoteala.
  Ar trebui sa vedem ce ne va descoperi timpul, ca in cazul Cuv.Iosif de la Radeni. Eu cred ca Domnul va descoperi la timpul cuvenit multe lucruri.
  Sa nu ne lasam furati de pietatea apuseana, sentimentalista, ieftina.
  Sa stiti, cam toti colegii mei de fac. care aveau idei ortodoxe frumoase, dupa studiile in Apus, au cam venit de acolo schimbati.Li s-au tocit convingerile curat ortodoxe.
  Sa avem mare grija si rabdare, ca Dumnezeu va lumina si va descoperi la un anumit moment in istorie.

  Apreciază

  • saccsiv said, on iunie 16, 2012 at 3:35 pm

   Pr.Gabriel

   Nu e nimic de lamurit despre ortodoxie si despre eretici. Subiectul propozitiei este insa altul.

   Apreciază

 33. varahiil said, on iunie 16, 2012 at 3:10 pm

  Pai, @daniel, fa si tu un scor in raspunsurile de aici: cati zic ca gresesc, cati zic ca el, cati zic cum ca a facut-o lata si pe alte bloguri…
  Daca ar fi un simplu comentator, ar fi ok, ai putea zice ca a gresit si el, ca omul… Dar in momentul in care isi expune parerea ca preot, lucrurile se schimba. Ca preot, te costa si cea mai mica greseala, pentru ca tragi dupa tine suflete,si asta e o mare responsabilitate! Eu nu voi mai adauga argumente pentru a-mi susttine parerea: omul greseste. Cred ca altii, mai buni decat mine, s-au exprimat mult mai clar in raspunsurile presarate aici…

  Apreciază

  • Maria said, on iunie 16, 2012 at 8:23 pm

   O stire trista dar incompleta .Nimic despre atacator ,cine ar putea fi ,sa indrazneasca sa ucida preotul in Biserica !Doamne ,in ce vremuri mai traim !
   Despre Vasile Marica stim ca este un mare afacerist ,un imbogatit lider de sindicat ,unul care a contribuit din plin la jefuirea Romaniei ca si ceilalti jefuitori .

   Apreciază

 34. Cosmin M said, on iunie 16, 2012 at 4:24 pm

  Daca este mucenic al lui Hristos nu ar trebui ca peste cativa ani sa aiba moaste? Vom vedea atunci daca este sfant sau a murit pentru o erezie. Sunt multe lucruri pe care nu le stim despre martirul respectiv si ne facem pacate vorbind in nestiinta.

  Apreciază

 35. ady said, on iunie 16, 2012 at 4:37 pm

  Saccsiv daca esti amabil zi-mi si mie(am auzit multe pareri): cei care se nasc si mor catolici au sanse la mantuire?(bineinteles ca nu se bucura de aceeasi slava, dar stilistii care asa se nasc si mor?(macar aud si ei de metanii, post, anumiti preoti, etc?

  Apreciază

 36. Cosmin M said, on iunie 16, 2012 at 4:59 pm

  @ ady
  Pana iti va raspunde saccsiv din cate am citit eu nu.
  Nu mai stiu unde am citit despre o intamplare. Sa casatorit un barbat catolic cu o femeie ortodoxa cu intelegerea ca isi va pastra fiecare credinta. Trecand anii barbatul a pus presiuni asupra femeii pana cand aceasta a cedat si a trecut la catolici. Dupa un timp femeia moare si incepe sa ii apara de mai multe ori in vis zicandu-i : barbate ce mi-ai facut, m-ai facut sa trec la o credinta care nu exista si in acelasi timp ii spunea sotului sa cheme preotul ortodox sa faca toate slijbele conform randuielii. Barbatul sa conformat si a trecut si el la credinta ortodoxa.
  Poate gasesti exact pe net intamplarea, eu din pacate nu mai stiu in ce loc am citit despre ea.

  Sa ma ierte Dumnezeu dar trebuie sa fii mare idiot ca in momentul in care stii ca la 50 de zile dupa invierea lui Iisus sa intemeiat Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica in momentul in care Sfintii Apostoli au primit Duhul Sfant si mai ulterior Sfintii care s-au facut vrednici inca de aici de pe pamant inaintea lui Dumnezeu au completat invataturile Bisericii cu lucrurile primite de la Duhul Sfant prin Sfintele Sinoade Ecumenice si prin carti timp de 2000 de ani, tu ca om normal sa iti doresti sa treci la alta Biserica in afara de cea intemeiata de insusi Iisus.
  Cum te poti considera om sanatos la cap cand abandonezi Biserica Ortodoxa care este trupul Lui Hristos, Hristos este capul bisericii si trupul este numai unul.
  Sau ce Biserica e ca o melodie care nu iti mai place cum suna si ii faci remix adica alta biserica pe care o mai si denumesti crestina ca sa fie dupa placul tau?
  Legile lui Dumnezeu nu sunt maleabile si nu are voie nimeni sa le strambe ca sa i se potriveasca dupa firea lui pacatoasa.
  Dupa ce am citit putin despre credinte daca Dumnezeu nu randuia sa ma nasc in credinta ortodoxa, maine ma botezam ortodox.
  Spre deosebire de lupii imbracati in oaie: pentiscostali, iehovisti etc care merg in misiune ca sa duca sufletele slabe in iad, eu ca si ortodox spun urmatoarele: cei care sunt de alta religie si citesc acest blog sa puna mana sa citeasca cartile lor si apoi cele ortodoxe, pe urma sa judece cu mintea lor care e calea cea dreapta si religia cea dreapta. religia cea dreapta trebuie sa aiba dovezi pentru asta: Sfinti, Moaste de Sfinti, invatatura sa fie clara si neschimbata de-a lungul miilor de ani.
  Niciodata nu o sa vezi un ortodox practicant ca va taia capul altui om pentru ca nu crede in ceea ce crede el.

  Apreciază

 37. ORTODOX said, on iunie 16, 2012 at 5:28 pm

  Dor de Cer

  Apreciază

 38. un pacatos said, on iunie 16, 2012 at 6:44 pm

  Fratilor, surorilor, unde va e dragostea ?!!

  1. De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător.
  2. Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.
  3. Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte.
  4. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.
  5. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.
  6. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.
  7. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.
  8. Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii – se vor desfiinţa; darul limbilor va înceta; ştiinţa se va sfârşi;
  9. Pentru că în parte cunoaştem şi în parte proorocim.
  10. Dar când va veni ceea ce e desăvârşit, atunci ceea ce este în parte se va desfiinţa.
  11. Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului.
  12. Căci vedem acum ca prin oglindă, în ghicitură, iar atunci, faţă către faţă; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaşte pe deplin, precum am fost cunoscut şi eu.
  13. Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea.

  Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, cap. 13
  http://bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=12&cap=13

  Apreciază

 39. Cosmin M said, on iunie 16, 2012 at 9:38 pm

  Asa este, pana la invierea lui Hristos Raiul a fost inchis si toti mergeau in iad, chiar si dreptii, adica nu exista mantuire. „Cheia” care a deschis portile raiului si calea spre mantuire a fost jertfa pe Sfanta Cruce a Lui Iisus.
  La 50 de zile de la inviere, a fost intemeiata Biserica Ortodoxa prin Duhul Sfant.
  Cum poate atunci cineva care nu crede in: Iisus ca si Dumnezeu intrupat, in Tatal, in Duhul Sfant, in Sfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea fecioara Maria, in Sfanta Cruce care alaturi de numele Domnului, numele Maicii Domnului si de smerenie sunt armele de lupta impotriva diavolului, in Sfinti, in moaste, in icoane, sa se mantuiasca.

  Apreciază

 40. Cosmin M said, on iunie 16, 2012 at 9:44 pm

  Pr Timotei
  Asa este, pana la invierea lui Hristos Raiul a fost inchis si toti mergeau in iad, chiar si dreptii, adica nu exista mantuire. “Cheia” care a deschis portile raiului si calea spre mantuire a fost jertfa pe Sfanta Cruce a Lui Iisus.
  La 50 de zile de la inviere, a fost intemeiata Biserica Ortodoxa prin Duhul Sfant.
  Cum poate atunci cineva care nu crede in: Iisus ca si Dumnezeu intrupat, in Tatal, in Duhul Sfant, in Sfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea fecioara Maria, in Sfanta Cruce care alaturi de numele Domnului, numele Maicii Domnului si de smerenie sunt armele de lupta impotriva diavolului, in Sfinti, in moaste, in icoane, sa se mantuiasca.

  Apreciază

 41. Cosmin M said, on iunie 16, 2012 at 9:50 pm

  Poate gresesc dar faptele bune ale crestinului ortodox sunt diferite de cele ale unui eretic. Crestinul ortodox este luptat in toate felurile de diavoli prin patimile si slabiciunile lui pe cand ereticii sunt luptati mai mult de diavolii arhiconi.
  La eretici diavolul le cam da pace pentru ca sunt ai lui. Cat de greu este atunci sa faci o fapta buna cand diavolii iti dau pace si cat de greu e cand te lupta incontinuu.
  Ca si comparatie deplasata: o cursa pe 100 metri in care un alergator e sprinten (ereticul) si celalalt are 100 kg in spate (crestinul ortodox).

  Apreciază

 42. danutza said, on iunie 16, 2012 at 11:50 pm

  eu spun asa:
  1. nu se potriveste cazul primilor mucenici, multi dintre ei inca pagani, dar care auzind cuvantul Domnului si-au dorit sa se boteze, doar ca de multe ori nu au mai apucat, fiind omorati, cu cazurile din zilele noastre, cand paganii sau ereticii pot cunoaste ortodoxia
  2. nu stim daca tanarul ucis a fost sau nu ortodox si nici nu stim daca s-a mantuit ( doar sa ne rugam pt iertarea pacatelor lui), dar unii dintre noi sunt siguri de aceasta ( cum? de unde?)
  3. citind comentariile mi-am dat seama ca avem multe lipsuri in a intelege Scriptura si invatatura crestina, dar avem o mare dorinta de a ne impune propriile idei
  4.doar Hristos stie pe cine mantuieste sau nu, deci discutiile nostre sunt pierdere de timp
  5. conform Evangheliilor si sfintilor parinti, doar in Biserica lui Hristos te poti mantui http://luptapentruortodoxie.blogspot.ro/2011/03/cateva-lamuriri-despre-credinta.html
  6. Dumnezeu e bun si drept si sigur nu va trimite pe cineva in locul pe care nu-l merita
  7. vedenia sf Nifon se refera la Judecata de Apoi ( adica cea finala, nu cea personala)
  8. nu stim sa fim civilizati cand se poarta o discutie in contradictoriu, nu acceptam din mandrie ca am putea gresi
  9. cel mai bine, in cazul de fata , este sa intrebam duhovnicii sau un parinte de la o manastire, despre care stim ca are viata duhovniceasca
  10. sugerez multora sa citeasca mai mult din Evanghelii, din scrierile sfintilor si din Pateric
  11.duhul dezbinarii si al judecarii aproapelui intra f usor in noi. ce vom face cand va fi pe viata si pe moarte? cati ne vom preda aproapele in mana dusmanului? cati vom avea curajul marturisirii pana la capat?
  12. nu avem o atitudine crestina fata de aproape si nu-mi plac fariseii, care se bat cu pumnul in piept ca sunt crestini, dar fapte de milostenie nu fac. In schimb, sunt oameni deosebiti, care sunt modesti si nu ies in fata, dar care inteleg nevoile celui de langa ei. Ganditi-va ca am propus de mai multe ori ceva! NU s- a realizat aproape nimic!!!
  13. nu inteleg agresiunea fata de pr timotei, doar pe baza unor greseli trecute, fara posibilitatea de a-i da dreptul sa se indrepte ( partial cred ca a facut-o. vedem cu restul…)
  14. ca sugestie, as propune unora care posteaza aici sa invete, din respect pt limba romana si inaintasi, sa scrie corect gramatical
  15. ne mantuim DOAR IN ORTODOXIE!!!!
  16. sa Il lasam pe Hristos sa hotarasca mantuirea, iar noi sa ne vedem de a noastra.
  astea sunt parerile mele si deja regret ca am participat la aceste discutii, mai degraba demne de o piata publica ( judecand dupa agresivitate si limbaj folosit)
  sper sa nu degenereze toate comentariile de acum incolo, pt ca ma vad nevoita sa ma retrag. pur si simplu nu-mi mai place atmosfera creata si nici atitudinea noastra, unii fata de altii.
  Ma iertati daca v-am ofensat cu ceva, dar pur si simplu asta gandesc. Pace si liniste in inima va doresc!

  Apreciază

  • claudia said, on iunie 18, 2012 at 12:16 pm

   Da, asa este Danutza, au promis fratii ca vor pune in cont lunar cite o suma , cit de mica, daca nu ai reusit sa stringi ceva , atunci sa ne fie rusine, intr-adevar suntem crestini numai cu numele ! Nici nu-mi vine sa cred…..imi pare rau si chiar sunt mihnita.

   Apreciază

 43. Raluca said, on iunie 17, 2012 at 5:55 am

  Un ajutor frate saccsiv: l-a vazut cineva de pe aici in rasa pe „Pr. Timotei”, sau va rog o trimitere catre un link cu o conferinta macar ?
  Pt. marian am un raspuns de la un Parinte si nu oricare oferit chiar deunazi.
  Cei care cauta moartea intentionat chiar si in numele Sfintei Treimi, nemaivorbind de alte fiilosofii (mahomedanism etc) nu sunt socotiti mucenici, ci sinucigasi. Caci intr-o epistola (nu mai tin minte care) scrie: „de va vor prigoni acolo, sa fugiti in cutare cetate….” si alte asemenea indemnuri de a fugi din calea prigoanei pe cat posibil. ” De nu veti fi trimisi(de cei care au Primit Harul Preotiei prin succesiune apostolica), cum veti propovadui?”
  Vecinului ,in familie, la serviciu poti propovadui si netrimis; cu fapta in primul rand, restul cade sub incidenta versetului anterior. Deci de doua ori musulmanii nu-l propovaduiesc( prin metoda si continut)decat pe „dumnezeul lor” nu ADEVARUL.
  Dumnezeu sa-l miluiasca laolata cu dreptii Sai pe Mucenicul „din Tunisia” !

  Apreciază

  • STOP RFID 666 said, on iunie 17, 2012 at 8:49 am

   Raluca

   Ba cei care doresc moartea pentru Hristos sunt mucenici. In Vietile Sfintilor gasim multe exemple de Sfinti care au dorit moartea pentru Hristos. Dar multi Parinti nu dadeau binecuvantare pentru acest lucru deoarece ucenicul poate nu era pregatit. Multi evitau sa faca lucrul acesta din teama de a nu cadea. Cand esti pe muchie de cutit este foarte usor sa te lepezi de Hristos si multi preferau sa se ascunda in perioada prigoanei, dar daca erau prinsi marturiseau. ,,Daca va vor prigonii intr-o cetate, fugiti in alta” sunt cuvintele Mantuitorului si se adresa ucenicilor Apostoli. Normal ca Hristos dorea ca Apostolii sa traiasca si sa propovaduiasca cat mai mult. Dar a mai zis lucrul acesta pentru ca Dumnezeu este si milostiv si nu doreste ca omul sa se chinuie inutil.

   Sa fim atenti la cuvinte………..cui i-au fost adresate, in ce context si in ce perioada istorica.

   Intr-un fel te adresezi ateului, in alt fel ereticului si altfel patimasului.

   Apreciază

 44. Iones said, on iunie 17, 2012 at 6:58 am

  Premierul Victor Ponta se află în Polonia, unde a vizitat Muzeul fostului lagar nazist de la Auschwitz-Birkenau, pentru a aduce un omagiu victimelor Holocaustului şi a reitera că Romania îşi asumă responsabilitatea pentru greşelile făcute de autorităţile române din acea perioadă, informează Guvernul.

  “Am venit astăzi aici pentru a mă închina cu respect în faţa tuturor vieţilor nevinovate care au fost pierdute şi a destinelor distruse în lagărele de concentrare de la Auschwitz şi Birkenau. Omenirea nu trebuie să uite niciodată una dintre cele mai tragice pagini ale istoriei sale, iar noi va trebui să ne asigurăm că asemenea atrocităţi nu se vor mai repeta”, a scris Ponta în registrul muzeului.

  http://www.gandul.info/politica/ponta-a-vizitat-muzeul-fostului-lagar-nazist-de-la-auschwitz-birkenau-9752985

  Apreciază

  • Maria said, on iunie 17, 2012 at 8:24 pm

   Iones,
   Asta-i abia inceputul „nazdravaniilor „lui Ponta !
   Uite ca Boc ,Hop ,top ,cum ii spuneau liberalii ,nu a facut inca asa ceva !!!
   Si legea Holocaustului a fost initiata si bagata pe gatul Romaniei de catre masonul liberal fost prim ministru Tariceanu !!!
   Ponta s-a mai inchinat si la baptistii din America ,inca de acum cateva luni !!!

   Apreciază

 45. Dante said, on iunie 17, 2012 at 8:22 am

  ” ….vedeti eu nu cunosc cazul acestui om omorat de musulmani. Poate ca era ortodx, poate ca a avut o revelatie si sa lepadat de erezie si a murit intradevar martir al lui Hristos. Asta am spus de la inceput ca sunt deacord. Dar nu pot sa ies din linia Sfintilor parinti si sa spun ca eretic fiind un om datorita muceniciei lui credinta lui eretica intr-o treime deformata, satanica este mucenic al lui Hristos. Nimeni nu se poate mantui conform tuturor sfintilor Parinti inafara Ortodoxiei…”
  La asta ma refeream cind am spus ca pr.Timotei are dreptate, nu inteleg ce e atit de greu de priceput!!!
  Cum te gaseste moartea, asa esti si pe lumea cealalta, daca acel om a trecut prin botezul singelui la dreapta credinta, acuma este in rai, daca nu…numai Dumnezeu hotaraste ce se va intimpla cu sufletul lui, eu nu pot judeca cu mintea mea cea pacatoasa, si nici nu e bine s-o fac.
  @saccsiv
  ” …. – Crezi ca daca un copil botezat catolic moare pana la varsta de 7 ani, va ajunge in iad langa ereticul papa de la Vatican?
  – Crezi tu ca cineva nascut in triburi uitate din Amazon, are iadul asigurat? Ei nici nu stiu ca exista alta rasa de oameni, cu atat mai putin sa fi auzit macar de Domnul nostru Iisus Hristos.
  – Dar daca la acel trib din Amazon ajunge un neoprotestant si aduce in erezia sa pe unii membri ai comunitatii, iar mai apoi vrajitorul si seful tribului incepe sa-i prigoneasca pe cei proaspat convertiti, omorandu-i, cum crezi ca va fi? Aceia vor ajunge oare in iad alaturi de Luther…”

  La toate aceste intrebari, eu unul nu pot sa-ti dau raspunsuri, pentru ca nu sint vrednic si nici in masura, numai bunul Dumnezeu hotaraste, stiu insa ca potecuta catre mintuirea sufletului se afla in Ortodoxie, restul, cum am mai spus….mila Domnului.
  Sper din tot sufletul ca acel om sa fi murit in Hristos si sa se fi mintuit.
  Daca la acel articol, cu jupuirea ciinelui, de catre acei scelerati, nu am fost de acord cu abominabila fapta, cum as putea sa fiu impasibil la omorirea unui om? Nici nu am putut urmari tot videoclipul…este inuman si salbatec, insa problema de fond este alta.
  Sa stii ca si pilotii japonezi, kamikaze, din al doilea razboi mondial, se duceau la moarte senini, pentru imparatul lor, era telul lor suprem, pe cind Constantin Brincoveanu a sfirsit martirizat pentru Ortodoxie, asta e marea si fundamentala diferenta.
  Eu zic sa mai asteptam, poate aflam pina la urma viata acestui om si ne vom lamuri mai bine, asa nu facem decit sa ne invesunam pe aici in comentarii care mai de care.

  Doamne ajuta!!

  Apreciază

 46. Iones said, on iunie 17, 2012 at 8:36 am

  JURNALUL NATIONAL: Suntem cu toţii evrei greci! Scrisoare-avertisment a unor intelectuali europeni, privind intrarea partidului neo-nazist în Parlamentul elen, dar şi renaşterea ideologiei naziste în Europa

  http://www.jurnalul.ro/externe/suntem-cu-totii-evrei-greci-scrisoare-avertisment-a-unor-intelectuali-europeni-privind-intrarea-partidului-neo-nazist-in-parlamentul-elen-dar-si-renasterea-ideologiei-naziste-in-europa-615784.htm

  Apreciază

 47. Raluca said, on iunie 17, 2012 at 10:09 am

  Frate Stop,
  Acelasi lucru l-am spus, nu sa nu doresti moartea pt Hristos ,ci scopul tau e sa propovaduiesti, insa sa nu provoci moartea inutil. Pe cat poti dupa ce ai semnat cuvantul, faci tot posibilul sa mergi mai departe cu viata. Ca nu am detaliat nuante e pt. ca firul logic al celor spuse duc la ceea ce ai spus si tu.
  Contextul nu conteaza. Sa propovaduiesti la nivel de mase, trebuie sa fii trimis. Si sa nu provoci moartea ta cu dinadinsul, daca poti sa-ti pastrezi viata. Scopul tau e marturirirea lui Hristos cu pretul vietii, nu moartea ta caci atunci e mandrie (a mai zis Parintele, si nu oricare cum am spus)..

  Apreciază

 48. Pr.Gabriel said, on iunie 17, 2012 at 11:58 am

  Daca e vorba de Asia indepartata, ca loc de executie, e posibil ca individul sa fie ori provenit de la copti,iacobini, sau protestanti(dar aici ma indoiesc).Cred ca e pe filiera copta. E posibil sa gresesc.
  Dupa Sin.IV Ecumenic, Egiptul copt a intrat intr-un adevarat razboi cu musulmanii,multi dintre copti fiind omorati pentru credinta lor. Deci coptii au avut si ei martirii lor pt. credinta lor. Totusi, niciunul dintr ei nu se regaseste in SInaxarele ortodoxe ca Sfinti Mucenici.
  Drept si cinstit este ca unui mucenic al lui Hristos sa i se faca cinstire cuvenita, prin zugravirea chipului lui pe Icoana, alcatuire de Acatist, slujbe speciala de canonizare, ca sa intre in cinstirea si a Bisericii Orotodoxe universale.
  Dar, daca nu ar fi ortodox, atunci cum poti sa-i faci toate aceste cinstiri in care el nu crede?
  Daca provine dintre neoprotestanti, ar fi acceptat el ca sa i se faca Icoana?
  Pai, cum sa il cinstesc ca mucenic al lui Hristos daca el nu accepta modul in care eu stiu , de la parintii mei, sa cinstesc un mucenic al lui Hristos? Cu Icoana, Acatist si rugaciune la el.
  Daca il accept ca mucenic al Lui Hristos, atunci ma pot ruga la el?Si daca nu credea in Sfinti, cat era in viata, ce ma fac?
  Nu moartrea lui senina ma intereseaza pe mine, ci felul in care ma raportez eu la el, la comunitatea de Sf.Mucenici din Ceruri.
  Daca el nu credea in toate cele ale mele, atunci cum il pot cinsti eu altfel decat m-au invatat Parintii mei duhovnicesti?Cum fac comuniune cu el? Prin ce? Ca eu nu stiu, poate ma luminati voi…
  Ca asa, sa fie doar un exponat in Cer, nu mi-e de folos mie, pacatosul.
  Este doar parerea mea…poate fi gresita…iertare..

  Apreciază

  • G-man said, on iunie 17, 2012 at 12:05 pm

   Parinte si sa zicem ca un alt sfant trecut in calendar , nu e sfant si a fost ceva calculat gresit de oameni , credeti ca Dumnezeu nu stie , si ne va pedepsi daca ne rugam la el ?
   Legatura cine o face ? dintre cer si pamant, nu Hristos ?

   Apreciază

 49. varahiil said, on iunie 15, 2012 at 7:34 pm

  Parinte,
  Conform canoanelor de care faceti mereu uz, nu puteti contesta cuvintele PS Serafim, intrucat va este superior ierarhic, in primul rand. In al doilea rand, daca va este prieten, de ce nu aveti incredere in ceea ce spune…prietenul sf. Voastre? Iar in al treilea rand, cred ca s-a mai discutat pe chestiunea martirilor acum cateva zile. Parea clar…atunci.
  Atunci cand un ierarh de talia PS Serafim se inchina, cum zice, cu veneratie, in fata martirului aceluia, si a martirajului sau infricosator, mi se pare…smintitor ca noi, cei mult mai prejos decat preasfintia sa, sa nu o facem…nu…?

  Apreciază

 50. crestin ortodox said, on iunie 15, 2012 at 7:51 pm

  Ce fel de preot esti mata parinte ? preot ortodox sau …?

  iar paganii ! care se botezau in baia muceniciei , marturisind ca sunt crestini si se alaturau de crestinii prigoniti chinuiti , omorati si aia erau in afara canoanelor ?

  iar daca esti prieten cu PS Serafim de Pireu , nu-i mai bine oare sa respecti ce spune PS Serafim de Pireu ?

  Apreciază

 51. Maria said, on iunie 15, 2012 at 9:04 pm

  Cu atat mai mult trebuie cinstit acest tanar ca si martir chiar daca nu era ortodox,pt ca l-a marturisit pe Hristos ,daca ne gandim ca sunt ortodocsi care ,n-ar face ceea ce a facut acest tanar arab !!!
  Numai daca a gandit ,ca Hristos este Dumnezeu si s-a lepadat de credinta pagana in sufletul lui ,Dumnezeu a si fost langa el si nu L-a Parasit nicio clipa ,facandu-l mucenic ,ca era ,sau nu ortodox !!!
  Nu credeam ca vom vedea in zilele noastre ,ceea ce am citit in vietile sfintilor ,care au patimit la fel ,la inceputul crestinismului ,fiind taiati ,schingiuiti ,legati de coada calului si trasi pana li se desfacea trupul si alte
  asemenea patimiri infricosatoare !
  Sa nu facem pacate sa judecam un om care si-a dat viata pt Hristos ,in cel mai infricosator mod si a primit Botezul Sangelui !!!

  Apreciază

 52. Toma said, on iunie 15, 2012 at 9:37 pm

  Parinte dar nici canoanele nu sunt mai presus de judecata Lui Dumnezeu.
  Vorba aia, nu mor caii cand vor cainii, dar nici cainii cand vor stapanii.

  Cu tot respectul, faceti un pas in spate si lasati-L pe Dumnezeu sa judece.

  Apreciază

 53. florinache said, on iunie 16, 2012 at 6:19 am

  „Omeneste e impresionant”? Si daca cineva isi da viata DOAR pentru semenul sau si tot e extraordinar de impresionant e…..

  Apreciază

 54. varahiil said, on iunie 15, 2012 at 7:59 pm

  In primul rand, nu sunt papistas.
  In al doilea rand, acest ierarh, pe care il numiti prietenul sf. voastre, a marturisit Adevarul de multe ori ci un curaj pe care eu nu l-as fi avut, poate. Cu siguranta, nici sf. voastra. Deci, acest om are o constiinta a Adevarului MAI MARE. Ei, si daca lucrurile stau asa, atunci cand avem divergente de opinie, logic este ca EL are dreptate, si nu noi. Pentru ca a ajuns, prin marturisire, sa stie Adevarul mai bine decat noi…

  Apreciază

 55. saccsiv said, on iunie 15, 2012 at 8:20 pm

  Pr Timotei

  De principiu, toti gresesc, doar dv. nu. Asa faceati si cu cipurile. Va luati de piept cu toti marii duhovnici. Intre timp, ziceti ca v-ati trezit. Sa speram ca sunteti sincer.

  Cu timpul, veti pricepe si cum e cu acest mucenic.

  Apreciază

 56. marian said, on iunie 15, 2012 at 8:02 pm

  Te rog, Parinte, nu fi aspru. 4 cincimi din omenirea asta nu s-au nascut in Credinta Ortodoxa, din pacate, pentru ei si pentru noi. Toti ajung in iad? Are Dumnezeu grija! Sa avem teama pentru noi, cred ca se cuvine.

  Apreciază

 57. varahiil said, on iunie 15, 2012 at 8:10 pm

  Parinte, o singura chestie: sf. voastra incercati sa-L limitati pe Nelimitatul Dumnezeu la tiparul stramt pe care l-ati adoptat. Cred sincer ca Dumnezeu va va uimi, si veti avea surprize. Iertati!

  Apreciază

 58. ROmanul said, on iunie 16, 2012 at 7:42 pm

  „Un pagan care, ar fi nebotezat si ar muri pentru Hristos, este martir, intradevar. Dar cineva care moare pentru erezia lui nu e martir.”

  Tocmai ca aici nu se punea problema ca un protestant sa fie omorat de un catolic sau alte combinatii care doriti de erezii. Ortodocsii oricum nu omoara pe nimeni pentru erezii ci se roaga pentru ei ca Dumnezeu sa-i lumineze si sa-i aduca pe calea cea dreapta. Au fost cazuri cand ereticii se bateau la propriu pentru a-si impune ereziile poate unii si mureau.

  Aici se punea problema daca acel tanar se leapada de Hristos sau nu. Poate acel tanar a aflat de Hristos de la sectanti ca ei sunt mai activi cu misionarismul. Si n-a mai apucat sa afle de ortodoxie.

  Eu zic sa-L lasam pe Dumnezeu sa judece. Cum zicea si-n Pateric: Daca ar veni un inger sa va intrebe unde sa puna sufletul tanarului (in iad sau rai) unde ati spune sa-l duca?

  De acord cu dvs. ca ecumenismul se poate strecura fara sa ne dam seama in gandurile si ideile noastre. Acum nu e o problema de cine are dreptate ori de a o face cineva pe gica contra. E marturisirea lui Hristos si e moarte pentru ca cineva a refuzat sa se lepede de Hristos!

  Daca un catolic ar omora un ortodox pentru ca acesta nu vrea sa treaca la catolicism este mucenic acel ortodox. Invers nu ar fi posibil pentru ca ortodocsii n-au amenintat niciodata cu moartea pe cineva pentru credinta. Totusi daca un eretic ar fi omorat de un asa zis ortodox e clar ca ereticul nu e mucenic.

  Apreciază

 59. danutza said, on iunie 15, 2012 at 8:24 pm

  nu ajung la ortodoxie din ignoranta lor, caci internet si carti sunt peste tot ( aproape). oricum , judecata oamenilor sa o lasam in seama lui Dumnezeu.
  NU mai dati cu presupusul.
  cf canoanelor, daca moare in erezie, desi stia adevarul, nu e martir. daca e pagan/eretic, dar afla d e Hristos sau de ortodoxie, vrea sa devina ortodox, dar nu apuca sa se boteze, e martir. ( vezi cazul turcului d e la Sfantul Mormant).
  ce inseamna ortodox? traitor in dreapta credinta, adica in Hristos.
  asta e teoria u martirii. cu practica….e doar Dumnezeu. cum spunea si pr timotei, sa mergem dupa canoane macar noi care ne credem ortodocsi!
  daca mitropolitul Serafim, pt care am deosebita consideratie, spune ca e martir, eu nu ma indoiesc de asta. probabil ca stie dansul mai multe.
  asteptam sa se informeze pr timotei si sa ne spuna si noua .
  hai sa ne concentram pe intrebarea daca noi vom putea sa avem taria de a muri pt Hristos!!! grea intrebare, asa-i??????

  Apreciază

 60. marian said, on iunie 15, 2012 at 8:29 pm

  Parinte, ascultam odata pe Inalt Prea Sfintia sa, Bartolomeu, predicand, in anii de dupa 2000 si ne invata cam asa: Dumnezeu este mare, este bun, dar, in acelasi timp, Dumnezeu este si drept. Daca arabul se naste musulman, in desert, sau, pe o insula din Oceanul Indian, daca acel arab isi da viata, marturisin adevarul suprem asa cum il inteleg eu, reprezentat prin jertfa Mantuitorului, pot eu presupune ca… acela e doar un eretic, un… ratacit? Eu nu ridic ochii asupra felului in care Dumnezeu va face dreptatea, temandu-ma mult pentru greutatea pacatelor mele. Totusi, mult mai aproape de sfintenie imi pare mie acel arab decat ar fi oricare om de rand, care, desi isi zice, Ortodox, totusi…

  Apreciază

 61. danutza said, on iunie 15, 2012 at 8:32 pm

  of, de ce confundati lucrurile? nu mai dati de exemplu pe paganii primelor secole, caci atunci f putini erau crestini, dar se converteau pe masura ce li se predica . unii nu apucau sa faca acest lucru ( botezul), dar mureau marturisindu-l pe Hristos.
  acum e alta treaba: oamenii au auzit, in principiu, de ortodoxie ( nu vorbesc de tunisian, ca probabil nu avea acces la internet, biblioteci, informatii, etc), vorbesc in general.
  nu-i totuna jertfa primilor mucenici cu jertfa unui eretic, pe care-l omoara un musulman.
  ereticul a avut timp o viata sa caute adevarul, dar a murit in erezie,primii mucenici nu.
  sunt situatii diferite.
  inca o data, NU MAI CAUTATI SA JUDECATI IN LOCUL LUI HRISTOS!!!! de ce atatea discutii despre tunisian, daca e sau nu mucenic????
  sa va preocupe mantuirea personala.
  ramaneti in ortodoxie ca e singura credinta mantuitoare!!!!
  cred ca incepem sa semanam cu papistasii…

  Apreciază

 62. danutza said, on iunie 15, 2012 at 8:35 pm

  pr timotei e preot ortodox, asa ca i se cuvine respect. si fratele saccsiv ii vorbeste la persoana doua plural, doar cativa dintre voi se trag de sireturi cu dansul.

  Apreciază

 63. STOP RFID 666 said, on iunie 16, 2012 at 10:25 am

  danutza

  Iarta-ma, dar comentariul tau nu are nici o noima este lipsit de logica. Discutia este buna, pentru ca ne arata ce pozitie vom avea fata de alte persoane, altele decat cele ortodoxe, in perioada prigoanei.

  Apreciază

 64. danutza said, on iunie 16, 2012 at 4:38 pm

  varahiil: asa , si? ce lagatura are comentariul tau cu al meu??? nu inteleg ce vrei sa spui.

  Apreciază

 65. X said, on iunie 15, 2012 at 8:41 pm

  @Pr. Timotei: pareti un om rau…

  Apreciază

 66. varahiil said, on iunie 15, 2012 at 8:43 pm

  @danutza,
  Doar un lucru as vrea sa-ti spun: Dumnezeu ofera fiecarui om, pana in clipa in care inchide ochii,nenumarate prilejuri de intoarcere, de pocainta, iar celor ce nu l-au cunoscut, se face cunoscut…nu stim noi , cati din cei pe care-i dispretuim azi,ca sunt ignoranti sau lenesi in cautarea lui Dumnezeu,vor ajunge mult, mult mai presus decat noi, astia, atat de rigurosi in exterior, dar reci si impietriti pe dinauntru…

  Apreciază

 67. danutza said, on iunie 15, 2012 at 8:48 pm

  ” Daca arabul se naste musulman, in desert, sau, pe o insula din Oceanul Indian, daca acel arab isi da viata, marturisin adevarul suprem asa cum il inteleg eu, reprezentat prin jertfa Mantuitorului, pot eu presupune ca… acela e doar un eretic, un… ratacit?”

  pai daca isi da viata pt Hristos, chiar daca nu a apucat sa se boteze, el nu mai e musulman in inima, ci crestin,cf traditiei si canoanelor, se mantuieste, dar daca moare pt nu stiu ce idee, care i se pare lui ca e adevarul ,atunci ma indoiesc.
  nu exista mantuire doar pt fapte bune. Hristos e calea spre mantuire si rai.punct.
  ” Rămâneţi în Mine şi Eu în voi. Precum mlădiţa nu poate să aducă roadă de la sine, dacă nu rămâne în viţă, tot aşa nici voi, dacă nu rămâneţi în Mine.
  5. Eu sunt viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cel ce rămâne întru Mine şi Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteţi face nimic ”
  ” Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine. ”
  ce vreti mai clar de atat?

  Apreciază

 68. varahiil said, on iunie 15, 2012 at 8:55 pm

  Frate,
  Stai linistit si nu te mai framanta asa…ca nu sunt judecatile lui Dumnezeu, ca cele ale oamenilor…Dumnezeu sa-ti dea pace, si lumina in suflet!

  Apreciază

 69. Maria said, on iunie 15, 2012 at 9:23 pm

  Daca acesta era eretic ,atunci de ce l-au omorat musulmanii ?
  Nu-i adevarat ce se spune ca l-a marturisit pe Hristos ?
  Fiecare dintre noi ,stim ca ereticii nu se mantuiesc ,dar aici subiectul arata ca acest arab ,pt ca l-a marturisit pe Hristos ,de aceea l-au decapitat musulmanii !!!
  Si de aceea este mucenic !!!
  Pai ,daca nu stim adevarul ,s-o lasam balta !!!

  Apreciază

 70. varahiil said, on iunie 15, 2012 at 9:23 pm

  Parinte,
  Eu v-am explicat intr-un mod pertinent si argumentat, ca gresiti atat din punct de vedere canonic, cat si din considerente pur omenesti. Desi nu ati oferit nici un contraargument solid, va sustineti in continuare…parerile,ca sa nu zic…altceva. Nu mi se pare normal…

  Apreciază

 71. Toma said, on iunie 15, 2012 at 10:02 pm

  Parinte ma vad nevoit din nou sa intervin. Ai facut o observatie pertinenta, daca e sau nu ortodox, daca e in Tunisia sau nu. E un lucru bun asta. Pana nu stii sigur nu te poti pronunta.

  Dar sa continui sa judeci daca e sau nu ortodox, si ca daca nu e, atunci iadul il asteapta, e un pacat cumplit.
  Nimeni nu judeca in locul Lui. NIMENI!

  Nu uita ca o curva i-a spalat picioarele Lui cu parul ei si cu lacrimile ei. Nu era nici ortodoxa, nici spovedita, nici credincioasa, nici curata, nici nimic. Si atunci a comentat cineva. Ca tine acum.

  Hai sa-ti mai zic ceva parinte. Un calculator tine minte literele. Tine minte carti intregi, biblioteci. Calculatorul are o tinere de minte mai ceva ca mintea oricarui om. Si calculatorul poate sa faca calcule. Asta inseamna ca poate judeca. Daca 3 e mai mare ca 2. Daca 3 plus 2 fac 5. Daca poate face asta, atunci poate judeca si oamenii. Niste legi stricte care nu trebuiesc incalcate. Se poate invata un calculator sa fie si judecator, si avocat, si procuror. E matematica.
  Unii spun ca intr-un viitor asa va fi ca sa se elimine coruptia. Un calculator nu minte niciodata! NICIODATA!

  Dar Slava Domnului ca judecata nu se face doar pe cifre. Daca s-ar fi facut asa, trebuia sa stea Domnul pe cruce o vesnicie! Fara mila si dragoste nu se poate face judecata.
  Calculatorul nu stie nici mila, nici dragoste, dar iarasi Slava Domnului ca nu vom fi judecati de un calculator.

  Pedeapsa nu e facuta parinte pentru a distruge, ci pentru a indrepta. Nuiaua Tatalui este manuita cu dragoste, nu ca un calculator.
  Nu fii un calculator parinte, fii un om si lasa-l pe Tatal sa decida.

  Apreciază

 72. TLC said, on iunie 16, 2012 at 4:01 pm

  @Pr Timotei

  Imi cer scuze ca intervin. Din comentariile de aici, concluzionez ca sunteti preot. Asa dar, ma adresez dumneavoastra cu tot respectul cuvenit unui preot ortodox.

  Sper ca nu asist la un soi de sedinta prezidata de cineva care crede ca vorbeste ex cathedra (adica cuvantul sau poate sa fie chiar si deasupra Scripturii). Intreb, nu cumva parintele Mitropolit Serafim avea in vedere IACOV 2 (faimoasa epistola socotita de Luther ca fiind de „paie”) :

  14.Ce folos, fraţii mei, dacă zice cineva că are credinţă, iar fapte nu are? Oare credinţa poate să-l mântuiască?
  18. Dar va zice cineva: Tu ai credinţă, iar eu am fapte; arată-mi credinţa ta fără fapte şi eu îţi voi arăta, din faptele mele, credinţa mea.
  20. Vrei însă să înţelegi, omule nesocotit, că credinţa fără de fapte moartă este?
  26. Căci precum trupul fără suflet mort este, astfel şi credinţa fără de fapte, moartă este.

  Imi pare ca si parintele nostru Sf. Ioan Gura de Aur nu era strain de cele amintite la Iacov. Citez:

  „Infatisati-mi fapte, de esti rob, mai nobile decat acele ale unui slobod, de esti femeie mai vajnice de cat acele ale unui barbat”
  (Sf. Ioan Gura de Aur, Cuvinte alese – Viata pamanteasca asemuita cu o reprezentatie de teatru)

  Eu nu cunosc motivele parintelui Mitropolit Serafim, insa nu-i posibil ca domnia sa sa se fi gandit la Scriptura prin prisma lui Iacov, atunci cand s-a referit la oropsitul decapitat? Nu stiu daca e martir, nimeni nu spune sa-l trecem in calendarul bisericesc, insa nu cred ca putem ramane impasibili, nu putem trece cu vederea o asemenea scena. Nu era deranjant daca intransigenta venea din partea laicilor, insa din partea un preot ma asteptam la mai multa milostenie fata de sufletul unui napastuit. Din cate stiu, intreaga creatie se afla in puterea Domnului, inclusiv cel decapitat. Oare nu-i mai onest sa-l lasam pe Dumnezeu sa-l judece pe napastuitul decapitat de hoarda mahomedana? Aici nu-i vorba de polemica sau vanatoare online de ecumenisti, e vorba de asasinarea unui om neinarmat, pana la proba contrarie, unica vina a lui fiind Credinta in Hristos faptuita pana la capat, cel putin aparent. Sa lasam pe Domnul sa aiba ultimul cuvant, pentru ca:

  „Unul este înţelept, înfricoşător foarte, Domnul, Cel care şade pe scaunul Său (Cartea înţelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah-Ecclesiasticul 1:7).

  Nu stim cu exactitate daca nefericitul era de-al nostru, insa e posibil ca parintele Mitropolit Serafim cand a zis:

  „ca un miel fără prihană împotriva celui ce-l tunde, fără de glas, nu-şi deschide gura sa”

  poate a tinut cont de: Pildele lui Solomon 31
  8. Deschide gura ta, judecă drept şi fă dreptate celui sărac şi năpăstuit.

  Poate ca parintele Mitropolit Serafim e mai intelept ca noi, poate ca vorbeste laudativ despre cel dacapitat in virtutea dreptatii fata de un napastuit si in virtutea celor spuse de Sf. Pavel:

  Coloseni 4
  5.Umblaţi cu înţelepciune faţă de cei ce sunt afară (de Biserică), preţuind vremea.
  6.Vorba voastră să fie totdeauna plăcută, dreasă cu sare, ca să ştiţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia.

  Nu sunt indicii ca cel asasinat a atacat cu vorba sau fapta Biserica Ortodoxa. Tinand cont de acest fapt, ma gandesc la cele spuse de parintele Cleopa:

  „Cu cei de alta religie, daca nu ne provoaca la discutii despre credinta noastra cea dreapta, trebuie sa ne purtam fata de ei cu dragoste si mila si sa-i ajutam la nevoile lor, dupa pilda data noua de Mantuitorul nostru Iisus Hristos cu samarineanul cel milostiv”
  (Lumina si faptele credintei – convorbiri cu Parintele Cleopa)

  Un pic de consideratie si mila crestineasca fata de victima nu cred ca strica.
  Cred ca v-ati centrat discursul intr-o directie gresita, spre victima. Poate era mai util sa blamati mahomedanismul, in fond, tributarii acestei pseudo-religii l-au lichidat. Sau conform zicalei: „mortul e de vina”? Bun, nu va place oropsitul din imagini, dar cu ortodocsii decapitati ce facem? Domnia voastra spune:

  „Tunisia are ortodcsi care traiesc in pace cu islamistii”

  E drept ca v-ati referit la contextul tunisian, insa putem extinde aria, pentru ca nu-mi pare normal ca doar tunisienii ortodocsi sa traiasca in pace cu mahomedanii. Poate altii au alte ganduri, poate vor ca minunatul Constantinopole sa fie vindecat de „ciuma de la mekka”. Ii blamam pe cei ce se gandesc la Ioil 4:10,11?
  Va rog sa-mi explicati de ce trebuie sa traim in pace cu mahomedanii, adica cu cei care candva l-au lichidat pe Sf.Serafim, Episcop de Constantinopole
  http://apologeticum.wordpress.com/2011/12/13/mitropolitul-serafim-va-ataca-hotararea-parlamentului-grec-cu-privire-la-construirea-unei-moschei-in-capitala-greciei-a-aparut-cartea-ce-cuprinde-si-alte-atitudini-marturisitoare-ale-mitropolitului-s/
  si multi alti ortodocsi. De ce sa nu ne gandim la cei masacrati in Serbia, de pilda calugarul Hariton Lukic?
  Cu acestia ce facem?

  Apreciază

 73. saccsiv said, on iunie 15, 2012 at 10:27 pm

  pcmouse

  Preot e sigur. Tine si conferinte. Ca o fi intrus, se prea poate. Despre el vorbeam la:

  https://saccsiv.wordpress.com/2012/05/16/dictatura-cipului-va-fi-mai-rea-decat-dictatura-bolsevica-sau-national-socialista/

  Apreciază

 74. varahiil said, on iunie 15, 2012 at 10:30 pm

  Sunteti…pe dinafara. Cu toate. Inclusiv cu canoanele ..

  Apreciază

 75. varahiil said, on iunie 16, 2012 at 4:37 am

  Atunci cand lipseste mila, dragostea si discernamantul, atunci cand este imprastiata tulburarea si deznadejdea si confuzia,atunci cand lipseste cu desavarsire smerenia, este semnul clar ca lucreaza duhul intunericului. Asta zic Sfintii Parinti, pe care probabil i-ati studiat (si daca nu le intelegeti duhul prin traire, e inutil)- exact catsi canoanele.

  Apreciază

 76. crestinul ortodox said, on iunie 16, 2012 at 5:48 am

  parinte , am sa intreb altfel atunci , cand ne invatai sa luam cipuri pe acte ca acestea nu au treaba cu corpul , si uite la acele mesaje … prin care ne spuneai ca insa si Parintele Iustin Parvu se inseala in privinta asta …
  nu judec Parinte dar o vorba dea mata si un cuvant in loc sa indemni oitele sau crestinii ortodoxi pe calea cea buna catre HRISTOS mata indemni la ce ? la iad
  si mai cunosc astfel de vorbe „stati linistiti , calmati-va cipurile nu au nicio treaba cu iadu si ce se spune despre …sunt doar o…”
  ‘ai mila DOAMNE si de noi /
  ca lupu paznic o’fost pus la oi …”/

  si daca am intebat daca mata esti preot ? am intrebat in sensul adevarat ! de cand postez aici nu stiu cum sa va spun dar ale dvstra cuvinte nu indeamna la acea Adevarata Traire si Simtire ca in fata unui „Adevarat Pastor”
  ba te afisezi ca esti de partea noastra , ba ca esti impotriva , eu nu cer sa fii de partea nimanui Parinte , crestinul ortodox cere atat:

  Sa fii de partea lui HRISTOS A MAICII DOMNULUI , PREASFANTA FECIOARA MARIA si A BISERICII CRESTIN ORTODOXE CEA VIE SI ADEVARATA !
  Sa respecti si sa pretuiesti Harul preotiei pe care l-ai primit de la DUMNEZEU ! (daca- l ai , aici vorbim nu fata catre fata !)
  intrucat „oitele care vad si aud ” isi cunosc „Glasul PASTORULUI Lor” , da!
  caci
  „dupa roade ii veti cunoaste”

  sau ,
  nu am de unde sa stiu cu ce fel de preot putem sta de vorba ? poate oi fi un preot …de ala… !;

  apoi daca mata esti preot crestin ortodox ! se spune Preot Crestin Ortodox acel crestin ar trebui sa-ti dea de gandit si reflectat si in harul de preotie pe care mata spui ca-l ai ! si cu atat mai mult Preot Crestin Ortodox !
  si apropo de aceasta jertfa
  „…decapitarea noului martir al credinţei creştine şi îl transmitem ca mărturie şi dovadă tuturor semenilor noştri ce gândesc sănătos şi declarăm că îngenunchiaţi şi înlăcrimaţi venerăm şi îmbrăţişăm cu mintea trupul tineresc martiric şi cinstitele şi preacuratele sângiuri ale noului martir anonim al anului 2012.” PS Serafim De Pireu
  consider ca PS Serafim de Pireu nu greseste si are grija sa-si aleaga Cuvintele , intrucat a fost cel care a demascat pe antihristi , prin dandu-i anathema !
  atunci cand BOR tacea si tace malc in fata „lupilor rapitori ”
  de asta am spus si scris , prin aceste versuri , O Rugaciune !

  rugaciune ,

  Ai mila DOAMNE si de noi/
  ca lupu paznic o’ fost pus la oi/
  si n-avem un pastor sfintit ales/
  de HARUL TAU CEL SFANT CULES/
  sa ne duca la pasune’aleas/
  unde-i iarba cea frumoas’./
  Si s-arat DOAMNE ,
  lupii din apus/
  la Rasarit , o’ ajuns/
  si vor Doamne a darama /
  ce este Sfant,Curat zidit cu mana Ta/
  cu Mana Ta DAT SI LASAT/
  acestui neam oropsit si prigonit/
  mereu de altii /
  ce si-au dorit /
  a fi stapani ai acestei natii/
  si vor Doamne a spurca /
  CE- I TAINA SFANTA si LASATA /
  de Mina Ta Data /
  la strabuniI si SFINTII Acestui Neam
  unde SFANT SANGELE TAU s-a varsat /
  in vin aratat/
  si unde SFANT TRUPUL TAU /
  s-a Jertfit /
  Si In paine s-o implinit /
  CUVANTUL TAU SFANT LASAT /
  “fericiti cei ce n-au vazut /Dar au crezut”/.
  asa am fost Doamne /
  si noi/
  cei asupriti de poveri si nevoi /
  caci boul le rabda toate /
  dar pina cand Doamne/
  caci nu mai poate /
  cand biciul raului se pune/
  si corvoada nu apune!/
  astfel ochii ne inaltam/
  si la Tine Doamne ne rugam/
  VINO DOAMNE MAI CURAND /
  sa dai cu spurcaciunea jos/
  si maturand /
  AI MILA DOAMNE SI DE NOI /
  caci lupu paznic o fost pus la oi/

  amin!

  Apreciază

 77. crestinul ortodox said, on iunie 16, 2012 at 7:06 am

  Apreciază

 78. crestinul ortodox said, on iunie 16, 2012 at 7:08 am

  Apreciază

 79. daniel said, on iunie 16, 2012 at 9:45 am

  Nu stim daca acel arab era ortodox. Nu stim nici daca a fost botezat la vreo secta. Poate pur si simplu credea fara sa fi fost botezat. Poate s-a invrednicit de botezul sangelui. Nu stim. Poate acum este in cer. Dar tot atat de adevarat este ca si un ierarh ca mitropolitul Serafim de Pireu se poate insela!

  Apreciază

 80. Alexandru(Fulger) said, on iunie 16, 2012 at 9:56 am

  Si eu am postat mai devreme un comentariu cu acest caz dar s-ar putea sa se fi dus la spam.

  Apreciază

 81. STOP RFID 666 said, on iunie 16, 2012 at 10:16 am

  Parinte va rog sa-mi raspunde-ti la urmatoarea intrebare………cum se explica faptul ca Sfantul Ignatie Briancianinov il ,,contrazice” pe Sfantul Nifon?

  Iata ce spune Sfantul Nifon la Vedenie despre Infricosatoarea Judecata.

  Dupa acestia a intrat marea multime de pagani, care nu au cunoscut legea lui Hristos, dar din fire au tinut-o, ascultand de glasul constiintei lor. Multi straluceau ca soarele de nevinovatia lor si curatia lor si Domnul le-a dat Paradisul si cununi luminoase si impletite cu trandafiri si crini. Dar pentru ca au fost lipsiti de Dumnezeiescul Botez erau orbi. Pentru ca Sfantul Botez este lumina si ochiul sufletului. Si nu vedeau deloc slava lui Dumnezeu. De aceea cine nu este botezat, desi mosteneste bucuria Raiului si simte ceva din mireasma si dulceata lui, nu vede nimic.

  https://saccsiv.wordpress.com/2011/08/15/obligatoriu-de-citit-sfantul-ierarh-nifon-vedenie-despre-infricosata-judecata/

  Alta intrebare………daca un ,,eretic” din timpul prigoanei antihristice, moare martiric pentru ca nu a primit pecetea, este considerat mucenic sau se duce direct in iad pentru ca nu a avut dreapta credinta?

  Daca un ,,eretic” nu primeste cardul de sanatate pentru Hristos si moare in chinuri, el este crestin sau este un inselat de diavol?

  Parinte, tineti prea mult la lege si uitati Duhul. Hristos nu a mantuit lumea prin lege ci prin cruce, SAU MAI BINE ZIS CELE DOUA SE IMPLETESC.

  Nu blasfemiati ceea ce nu intelegeti!!!

  Logica dvs. cu cipurile s-a dovedit ca este falsa, dar probabil ati fi fost in stare sa va dati si viata pentru teologia dvs.

  Fratilor, in orice tratat de drept exista regula, dar exista si exceptia, dar exceptia intareste regula. Daca in dreptul omenesc exista exceptii, cu atat mai mult exista la Mantuitorul.

  Apreciază

 82. Toma said, on iunie 16, 2012 at 10:23 am

  Timpul parinte, timpul.
  Femeia cand a spalat picioarele Lui a fost iertata. Atunci. Apoi ulterior s-a botezat si restul. Dar iertarea a fost inainte.

  Tu spui ca aceluia care i se taie capul pentru marturisire nu i se da iertarea ca nu a fost botezat. Pai daca a marturisit si i s-a taiat capul, cum sa mai apuce vreun botez? (vezi talharul de pe cruce care la fel s-a dus in Rai)

  Am vazut parinte ca de multe ori spui cititi cutare sau cutare. Citind ajungi la Dumnezeu? Mi se pare ciudat sa bati moneda pe ce spuneau gnosticii. Multi dintre arabi nici n-au scoala. Habar nu au ce sa citeasca, ce sa cunoasca si unii sunt chiar analfabeti. Dupa gnostici astia s-au nascut de pomana. N-au nicio sansa la mantuire.
  Eu nu cred asa ceva si daca asta ma face eretic sau altcumva in ochii tai, prefer sa merg cu acest „pacat” in Fata Lui decat sa ma dezic de ceea ce cred. Nu e alegerea ta parinte, ci a mea.

  Apreciază

 83. varahiil said, on iunie 16, 2012 at 10:37 am

  @RFID
  Perfect adevarat!Dumnezeu este o PERSOANA si stabileste, cu fiecare suflet, o relatie PERSONALA,adica adapteaza situatia, si se adapteaza pentru fiecare suflet in parte. De aici, decurg IN MOD NORMAL exceptiile…Atat de mult isi doreste Dumnezeu mantuirea fiecarui suflet in parte, incat El, cel cu totul drept,apleaca de multe ori balanta in favoarea mantuirii acelui suflet, chiar daca asta nu corespunde parerilor noastre despre dreptate…

  Apreciază

 84. Maria said, on iunie 16, 2012 at 11:30 am

  De ce sa ne mai miram acum de parerile subiective ale unor preoti din zilele noastre ,cu privire la astfel de cazuri de mucenicie (nu neaparat acest subiect ),cand acum nu mai exista nevointa in manastiri ,dar sa mai
  vorbim de mucenicie ,este prea mult !!!
  De aceea atata inversunare ,de a nega cele spuse aici ,in legatura cu sacrificiul acestui arab si posibilitatea ca acesta sa fie un martir ,daca l-a marturisit pe Hristos !
  Mergem inainte cu „prajina „si spunem ca-i eretic si ca va merge in iad ,chiar daca i s-a taiat capul cu „incetinitorul „,intr-un mod bestial !
  Chiar eretic de ar fi fost si tot nu poti fi de acord cu asemenea crima facuta ,pana la urma ,unui semen !!!
  Sfantul Siluan Athonitul ,in rugaciunile lui ,pomenea pe tot omul de pe pamant ,indiferent de credinta lor si ii considera semenii lui in fata lui Dumnezeu !!!
  Dar in cazul in care ,sa zicem ,marturiseste adevarata credinta din convingere si nu mai are timp sa se converteasca ,pt ca acesti calai de un neam si o credinta cu el ,il prind si-l sacrifica imediat ,din teama ca va atrage si pe altii ,acela in care categorie intra ?Mucenic ,sau eretic ???

  Apreciază

 85. crestinul ortodox said, on iunie 16, 2012 at 4:26 pm

  frate STOP RFID 666 ,
  Adevar graiesti!

  Pr Timotei nu intelege un singur lucru Marturisirea lui HRISTOS , A LUI DUMNEZEU ADEVARAT in TREIMEA SFINTA in fata unor pagani ;
  si inca o intrebare pentru dta parinte Timotei , ce tabere avem acolo , crestinul care marturiseste pe HRISTOS , Fiul lui DUMNEZEU si plateste tributul suprem pentru DUMNEZEU ADEVARAT in SFANTA TREIME TATAL , FIUL si DUHUL SFANT adica CRESTINISMUL din primele veacuri care este ORTODOXIA DE ASTAZI si a doua tabara care este parinte ? ,nu sunt paganii ! care nu cred in DUMNEZEU ADEVARAT ci …deci chestia cu ecumenismul pica aici si Cel ce Marturiseste pe HRISTOS si plateste cu viata sa pentru CEL CE ESTE CALEA , ADEVARUL si VIATA se numeste MARTURISITOR SI MUCENIC AL LUI HRISTOS , intrucat paradoxal indeplineste cele 3 Virtuti Crestin-ortodoxe :
  CREDINTA ADEVARATA in HRISTOS -spunea rugaciune catre SFANTA TREIME ;
  NADEJDEA ADEVARATA in HRISTOS – putea sa nu mai spere si sa cedeze , nu ?
  si IUBIRE ADEVARATA fata de DUMNEZEUL INTREIT FATA DE HRISTOS ( care izvoraste din CELE DOUA VIRTUTI de mai sus ) IUBIRE ADEVARATA fata de DUMNEZEU in SFANTA TREIME caci atat de mult l-a iubit pe DUMNEZEUL crestinilor ortodoxi incat a preferat sa fie cum spune BINE PS SERAFIM DE PIREU
  ‘ca un miel fără prihană împotriva celui ce-l tunde, fără de glas, nu-şi deschide gura sa” -, netresărindu-i trupul din cauza decapitării, nemodificându-i-se chipul şi faţa, păstrând o linişte, o pace şi o certitudine mai presus de lume.”
  in felul acesta , parerea mea, a acceptat un altfel de BOTEZ botezul SUPREM cel al MUCENICIEI !

  amin!

  Apreciază

 86. danutza said, on iunie 16, 2012 at 5:05 pm

  ereticii nu se mantuiesc, conform sfintilor parinti. ei, daca vor muri pt c a nu accepta cipul, vor muri pt convingeri religioase sau civice, dar nu pt Sfanta Treime si pt Biserica lui Hristos, care este cea ortodoxa. ei sunt in erezie si asa i-a gasit moartea,desi se puteau intoarce la dreapta credinta.
  asta e teoria. in fapt, cunoastem noi judecata lui Hristos???
  ca fapt divers, am vorbit cu un teolog si un staret de manastire si amadoi mi-au spus ca nu exista mucenicie decat in biserica ortodoxa!!!!

  Apreciază

 87. Mihai said, on iunie 16, 2012 at 8:30 pm

  @RFID
  desi te-am blamat deseori si am carcotit fata de tine pe acest site, da-mi voie sa te aprob si sa imi cer iertare daca te-am suparat vreodata cu vorbele mele. bine zici.
  @ danutza
  nu te recunosc. de unde stii tu ce s-a intamplat cu sufletul acelui biet om? dar ia sa imi raspunzi la o intrebare: toti paganii care au marturisit pe Iisus, desi nu erau botezati ortodoci, sunt in iad??? spune-mi despre Sfantul Mucenic Irinar? zi-mi de acel turc taiat cu sabia de camaradul sau pentru ca l-a marturisit pe Hristos la pogorarea Sfintei Lumini in Ierusalim? astia or fi fost ortodocsi inainte de executie?

  Apreciază

 88. STOP RFID 666 said, on iunie 17, 2012 at 9:06 am

  Mihai

  Accept scuzele.

  Mie-mi plac discutiile in contradictoriu, pentru ca de acolo putem extragem adevarul. Nimeni nu-i perfect si de aceea trebuie sa discutam , fie si in contradictoriu.

  Exista o rugaciune foarte interesanta pe care toti ar trebui sa o stim.

  Doamne, ajuta-ma sa schimb ceea ce pot schimba, sa stiu daca ceva nu poate fi schimbat si sa fac deosebirea intre cele doua.

  Apreciază

 89. STOP RFID 666 said, on iunie 17, 2012 at 9:24 am

  danutza

  SPUI………

  ereticii nu se mantuiesc, conform sfintilor parinti. ei, daca vor muri pt c a nu accepta cipul, vor muri pt convingeri religioase sau civice, dar nu pt Sfanta Treime si pt Biserica lui Hristos, care este cea ortodoxa. ei sunt in erezie si asa i-a gasit moartea,desi se puteau intoarce la dreapta credinta.

  Cum sa mori pentru convingerile religioase sau civice IISUSE? Pai daca el declara ca nu ia cipul pentru Hristos? Cum vine asta ,,ereticul” spune ca nu ia cipul pentru un IISUS fals, cum zice Pr. Timotei?

  Hai sa aplicam metoda matematica de reducere la absurd. Sa presupunem ca ,,ereticul” stie doar ca Hristos este Dumnezeu si S-a rastignit si a Inviat pentru ca cei care cred in El sa aiba viata vesnica. Pai ,,ereticul” stie doar atat si nu stie mai mult, pentru ca nu-l duce capul sau e analfabet. Dar el simte Duhul Sfant in el si vrea sa se jertfeasca. Deci nu se mantuieste pentru ca nu stie mai mult?

  Doamne, incepe sa-mi fie frica de asemenea rationamente.

  Te rog. daca tot certi lumea, ca nu scrie corect gramatical, incepe si tu propozitia cu litera mare.

  Apreciază

 90. Adrian.I said, on iunie 16, 2012 at 12:37 pm

  @Pr Timotei

  Apreciază

 91. varahiil said, on iunie 16, 2012 at 12:52 pm

  Link-ul asta l-am primit ieri, de la un frate.Uite aici, om cu inima de piatra, si incearca sa privesti la oamnenii acestia si la suferinta lor, cu ochii lui Iisus, Cel ce s-a rastignit si pentru ei, chiar daca dvs nu credeti asta…da, nici in Tunisia,nici in Egipt,musulmanii nu au conflicte cu nimemi, ei sunt oameni pasnici. Spuneti-i asta si mitropolitului din Tunisia, cu care, desigur, …sunteti prieten…poate asa va afla si el pe ce lume traieste:

  poate asa o sa va reveniti…

  Apreciază

 92. Maria said, on iunie 16, 2012 at 4:54 pm

  Pr Timotei,
  Musulmanii traiesc in pace cu crestin-ortodocsii ,dar nu accepta ca unul de-al lor sa iasa din credinta musulmana si sa treaca l crestinism !!!
  Au „legi „precise in acest sens !!!

  Apreciază

 93. saccsiv said, on iunie 16, 2012 at 1:00 pm

  Stie cineva ce zice individa?

  Apreciază

 94. saccsiv said, on iunie 16, 2012 at 1:11 pm

  Veaceslav

  varahiil

  Atunci l-am sters.

  Apreciază

 95. crestinul ortodox said, on iunie 16, 2012 at 4:43 pm

  ce cauta astea aici ????!!!! ce!

  Piei , Inapoia mea In Numele Sfintei CRUCI si al DOMNULUI IISUS HRISTOS , iai Sfinte Ilie in primire pe cei ce sunt vrajmasi ai lui HRISTOS !
  amin!

  Apreciază

 96. crestinul ortodox said, on iunie 16, 2012 at 4:48 pm

  si ce scrii ,mai pe necuratu cu majuscula ?
  ia zi aici
  DOAMNE IISUSE HRISTOASE , FIUL LUI DUMNEZEU , miluieste-ma pe mine pacatosul !
  amin!
  catre adm
  cine- i veaces..si ce-i asta de mai sus ?
  asteptam lamuriri ?

  Apreciază

 97. crestinul ortodox said, on iunie 16, 2012 at 4:58 pm

  Apreciază

 98. Adrian.I said, on iunie 16, 2012 at 1:15 pm

  @Pr Timotei
  De unde stiti ca nu a avut botezul muceniciei?
  Inainte sa vina Hristos exista botez si Biserica? Daca ar fi fost asa in modul cel mai strict, ar insemna ca cei dinaintea Lui nu s-au mantuit, pentru ca nu au fost botezati.Patriarhii profetii, au fost botezati?Nu. S-au unit cu Hristos in mod deplin abia dupa ce murisera cu trupul.De ce credeti ca Hristos nu poate lucra asa si cu altii in unele cazuri, si sa-i primeasca intr-insul abia dupa moartea lor trupeasca, fara sa aiba botezul?

  Apreciază

 99. Adrian.I said, on iunie 16, 2012 at 1:56 pm

  @Pr Timotei
  Cu ce contrazice asta ce am spus eu? S-au botezat cumva, s-au au trait raiul fiind inclusi de Hristos intr-insul abia dupa moartea lor trupeasca? Raspundeti la obiect.

  Apreciază

 100. varahiil said, on iunie 16, 2012 at 1:16 pm

  Oribil..e o rugaciune catre satan…sper ca nu vrea nimeni sa o traduc cuvant cu cuvant…

  Apreciază

 101. varahiil said, on iunie 16, 2012 at 1:20 pm

  Ok, frate. Slava Domnului

  Apreciază

 102. daniel said, on iunie 16, 2012 at 2:46 pm

  saccsiv,
  Eu cred ca pr Timotei, daca spui ca este preot, n-a gresit in cazul de fata. Nu ar fi corect sa-i stergi comentariile. Nu l-am urmarit ce si unde a mai scris, dar cred ca aici nu spune nimic gresit. Daca arabul acela este mucenic sau nu, Dumnezeu stie. Sper ca da! Cert este ca multi, comentand aici, in incercarea de al contrazice pe acest parinte, spun multe prostii…

  Apreciază

 103. Veaceslav said, on iunie 16, 2012 at 8:52 pm

  @saccsiv,
  sterge te rog comentariul cu traducerea de mai sus.

  Apreciază

 104. Adrian.I said, on iunie 16, 2012 at 1:39 pm

  @Pr Timotei
  Si ma rog cine a afirmat asta? Vii se pare ca Hristos nu poate intervenii si dupa moartea trupeasca a respectivului?
  Ar fi bine sa nu mai scoateti din context citatele,multi sfinti parinti au marturisit existenta Harului si in Vt, insa acesta nu era mantuitor, pentru ca era rupt de ciclicitatea actionala a logosului, care asigura comuniunea si unitatea cu Dumnezeu. Profetii au profetit Treimea inainte de Nt.

  Apreciază

 105. ROmanul said, on iunie 16, 2012 at 8:16 pm

  Iertati-ma parinte. Inversunarea asta a dvs. mi se pare foarte asemanatoare cu cea a preotilor care L-au judecat si au hotarat crucificarea Lui Hristos bazandu-se prea mult pe litera legii si mai putin pe spiritul ei cum se spune in justititie. Sa nu uitam ca Dumnezeu e drept dar daca n-ar fi mila Lui atunci toti am ajunge in iad. Dumnezeu stie unde a ajuns acest tanar dar trebuie sa recunoastem ca acest tanar credea cu adevarat in ceea ce credea (credinta adevarata sau nu) de a fost in stare sa-si dea viata. Noi am fi oare in stare sa ne dam viata pentru un crez un ideal o idee; credinta?

  Apreciază

 106. stef said, on iunie 16, 2012 at 2:21 pm

  Pr Timotei, cat de raspandita este pe suprafata planetei ortodoxia ? -aprox 300 milioane persoane – conform datelor de pe wikipedia – Deci , conform dogmelor si canoanelor ATAT de invocate in „explicatiile” tale pline de „speranta” restul „NESEMNIFICATIV” de – 6.700.000.000 – suflete au deja locul asigurat in IAD!!! Ca sa nu mai vorbim si de restul ortodocsilor fara credinta si lucrare – ce mai! – specia umana la chinurile vesnice – CONFORM SF CANOANE ! – Insistenta dumitale in a stabili si a statua calea iadului pentru toata lumea denota o patologie ! – vad din comenatrii ca sunt atatea exceptii de la litera dogmei si iarasi vad ca oricine se poate pierde in hatisuri ,interpretari. Mai avem si inregistrari istorice neclare – Niciodata nu pot avea deplina incredere in ce s-a stabilit de catre oameni!

  Apreciază

 107. Maria said, on iunie 16, 2012 at 5:12 pm

  Pr Timotei,
  „Nici Sf Ioan Botezatorul nu a vazut Raiul ,si Avraam si Isac si Iacov …”
  Pai ,cum sa ajunga in Rai ,daca inca nu s-a produs Invierea lui Hristos ,asa ca sa se implineasca Legea ???
  Dupa Invierea din morti a Domnului ,au fost sfaramate portile Iadului de catre Domnul ,eliberand din Iad
  si dreptii si ne-dreptii care au stat pana la invierea Domnului ,in Iad !!!
  „S-ar putea sa fie o facatura ”
  Cine sa taie capul unui om ,doar ca sa faca o facatura ???
  Matale vrei sa convingi lumea ca , nu mai este posibil ,ca in zilele noastre ,Dumnezeu Sa-si mai faca niste mucenici ,asa cum a facut milioane ,de-a lungul timpului !!!

  Apreciază

 108. saccsiv said, on iunie 16, 2012 at 3:36 pm

  daniel

  Ai citit raspunsul meu catre dante?

  Apreciază

 109. marian said, on iunie 16, 2012 at 3:40 pm

  Asadar, arabul nascut coptic sau, poate, musulman, il cauta pe Mantuitorul omenirii, fara a fi cu certitudine pt noi, botezat in Religia Crestina Ortodoxa. Atat de tare il marturiseste pe Iisus, incat isi da si viata si nu oricum. De unde, asadar, judecata noastra ca, doar noi, cei din Biserica Ortodoxa avem sansa mantuirii, restul, lumea musulmana poate intra in Rai, dar, fara a-L vedea? Mii de arabi isi cauta moartea LOR, in numele lui Dumnezeu, recunoscandu-L pe Hristos. Atentie la ce striga ei, cand sunt gata de a muri, sau, in lupta. Mercenarii, au inteles aceasta si la fel se fac si ei a striga, dar, fara vlaga, fals.
  Ne invata Parintele Papacioc aceea ca, Dumnezeu poate ierta un suflet intr-o lacrima sau, dintr-un suspin. Nu stim noi cat de Mare e Puterea Lui Dumnezeu si nici cum ne vede si cum ne judeca taina tainelor sufletelor noastre.

  Apreciază

 110. saccsiv said, on iunie 16, 2012 at 3:42 pm

  marian

  Eu n-am inteles ce-ai vrut sa zici:

  Mii de arabi isi cauta moartea LOR, in numele lui Dumnezeu, recunoscandu-L pe Hristos. Atentie la ce striga ei, cand sunt gata de a muri, sau, in lupta.

  Apreciază

 111. marian said, on iunie 16, 2012 at 3:48 pm

  @Saccsiv, Stiu despre arabi, aceea ca, mai mult isi cauta ei moartea in lupta pentru Dumnezeu, decat ne putem noi iubi vietile. Un arab, mi-a spus asta, prin anii 90 si am ramas mirat foarte afland ca, nu ne putem noi iubi vietile, asa cum ei isi doresc sa moara pentru credinta in care s-au nascut. Surpriza mea cea mai mare, a fost aceea de a afla ca, islamul recunoaste pe Mantuitor si Maica Domnului! E imensa asertiunea!

  Apreciază

 112. danutza said, on iunie 16, 2012 at 4:54 pm

  marian: musulmanii NU recunosc pe Hristos decat ca un om profet, iar pe Maica Sfanta ca pe o femeie normala. am multi amici musulmani si stiu cum gandesc. am vorbit de multe ori cu ei asta.
  Dumnezeu poate ierta un suflet intr-o lacrima, dar pacatele impotriva Duhului Sfant nu se iarta in veci, daca nu sunt marturisite si lepadate. ori erezia ce e??? sau necredinta? cred ca nu strica, decat sa stai la calculator, sa citesti ceva catehism sau patericul ori cartile par Cleopa sau PApacioc.

  Apreciază

 113. marian said, on iunie 16, 2012 at 5:20 pm

  @danutza, Poate ca, lumea e mare, oameni sunt multi, scolile si interpretarile, fiind si ele, evident, multiple. Asadar, poate ca, amicii tai musulmani au alta sursa de informare, decat cea la care fac eu acum, apel. Asa cum am scris de mai multe ori, se numeste, Imran Hosein. El cu gura lui a spus ca ei, musulmanii RECUNOSC pe Iisus Hristos, nascut din UNICA FECIOARA, din intreaga istorie a umanitatii. O prelegere a acestui Imran Hosein, am postat-o pe blogul lui Saccsiv. Daca el, Imran Hosein, minte, mint si eu, dar, ce te faci daca NU MINTE? O alta spusa, din aceeasi conferinta, se refera la DATORIA musulmanilor fata de noi, aceea de a ne reda Biserica Sfintei Intelepciuni. Uitandu-ma la el, as spune ca e un om care nu minte, care incearca sa gaseasca si sa arate adevarul, acela ca israelu,l e radacina tuturor relelor. Multumesc pentru sfatul tau bun si sper ca si tu sa faci ceea ce iti este tie necesar si util pentru mantuirea sufletului tau.

  Apreciază

 114. marian said, on iunie 16, 2012 at 7:13 pm

  @Saccsiv, eu nu am cerut vreunuia sa isi schimbe credinta si nici ei mie. Imi spune mie ceva, ca, se vor crestina, MULTI, FOARTE MULTI din musulmanii de azi. Ziua aceea cred ca e destul de aproape, la scara istorica, vorbind.
  Doamne ajuta!

  Apreciază

 115. acelas said, on iunie 16, 2012 at 3:47 pm

  parinte, si toti ceilalti ..

  cu ar putea oare un musulman, care L-a renegat pe Hristos inainte, poate si sfintii Sai sau Maica Sa, din rea-credinta (ce exista in lumea musulmana) sau nestiinta, sa sa-L recunoasca pe Hristos ca Dumnezeu si Mantuitor, facand asta chiar cu pretul vietii lui – cu toate ale sale, si sa o huleasca in schimb pe Maica Sa sau pe sfintii Sai?? Ce, ei au mizeriile astea ale catolicilor sau protestantilor? care au cazut intr-un asemena hal, numai in primul rand din pizma fata de dreapta-credinta si fata de bizantinism in istorie.. Mai ales daca a facut-o in cultura aia si in cuibul ala de vipere, care sunt acei diabolicii musulmani, si a acceptat supliciul (dulce, e adevarat) al muceniciei pt Hristos, ar fi facut-o fara Maica Sa sau sfintii Sai, care L-au marturisit pe El, asa cum tocmai si el facea? Nu! Mi se pare evident ca a primit credinta intru Hristos „cu toate ale sale” pe care Duhul Sfant le-a chivernisit in istorie, cultul sfintilor, al icoanelor dubla natura a Mantuitorului si bineinteles Sfanta Treime.

  mie unuia mi se par lucrurile astea ca de la sine intelese, de o mare evidenta, in cazul maturisirii unui fost pagan musulman.

  altfel, va rog eu, cautati caci, trebuie sa le gasim, cazurile de martiriu de sfinti fosti pagani care s-au convertit si au marturisit subit, fulgerator, pt cateva clipe sau minute. Este cazul acelor sfinti muceniciti, macar, fosti pagani, care erau pusi de mai
  marii lor sa martirizeze pe unii dintre crestinii vremii pentru Hristos! Iar dintr-un motiv sau altul, barbatia, curajul, credinta de nestramutat, puterea sau chiar o oarecare minune savarsita de martirul lui Hristos inainte de a fi omorat in chinuri ( zdrobit, sfasiat, tras pe roata, aruncat in foc, decapitat etc), nu au mai stat ei sa savarseasca martiriul, ci coplesiti de aceia, au abandonat si au marturisit la randu-le cu toata fiinta lor pe Mantuitorul Iisus Hristos, transformandu-se din calai in sfintii si martirii lui Hristos, acceptand sa-L marturiseasca chiar cu pretul vietii, avamd parte de acelasi supliciu de martir. Cu ei cum a fost? S-au convertit si au primit si botezul sangelui in clipa aia (nemai zicand o lista intreaga de erezii de care sa se lepede, dupa cum sugerati) si au devenit mucenici ai lui Hristos din pagani ce erau ..

  .

  Apreciază

 116. danutza said, on iunie 16, 2012 at 4:44 pm

  crezi ca musulmanii fac diferenta intre ortodox si eretic? pt ei, daca pronunti numele lui Hristos ca Dumnezeu faci blasfemie, caci ei spun ca Dumnezeu e doar allah, adica Tatal si profetul sau mahomed.
  si ereticii spun ca au credinta in Hristos, doar ca e stramba credinta lor. noi nu stim ce credinta a avut arabul, dar important este sa ne rugam pt el si pt noi, sa ne intareasca si pe noi Hristos in credinta , sa nu cadem, ca mie de asta mi-e cel mai frica!!

  Apreciază

 117. danutza said, on iunie 16, 2012 at 4:49 pm

  de ce crezi asta? cum poti cunoaste un om doar dupa comentariile lui? de ce sa ne repezim la cineva fara sa-l cunoastem? poti citi in inima lui, cum face Hristos? daca cineva nu e de acord cu mine, crezi ca il cred rau? am avut discutii contradictorii inclusiv cu pr timotei sau pr vasile, dar niciodata nu m-am gandi ca ar fi rai. poate rau intentionati sau neinformati.
  ce inseamna sa fii crestin? ce ne invata Hristos? cel mai greu lucru: sa ne iubim unii pe altii. mie asta mi se pare cea mai grea porunca si mi-e greu sa o respect. incerc, dar nu imi reuseste f bine…..si cred ca la majoritatea dintre noi nu ne reuseste, altfel nu ne-am judeca asa usor.

  Apreciază

 118. Maria said, on iunie 16, 2012 at 5:34 pm

  Nu este adevarat ca omul imediat ce se naste ,il are in inima pe diavol !!!
  Omul se naste cu pacatul original al Protoparintilor si se spala prin Bptez si deasemeni prin Botez ,intra Duhul Sfant in om si-l apara cat traieste si lucreaza la mantuirea lui ,dar asta nu inseamna ca Duhul Sfant ,”face un schimb de stafeta cu diavolul (iesi tu ,ca intru eu )
  Cu fiecare comentariu pe care-l postati ,deviati din ce in ce mai mult si va abateti de la subiect !!!
  Cum puteti afirma ca ,copilul mic ,este sub influenta diavolului ,cum Dumnezeu da viata omului ,ca apoi sa-l predea diavolului ,pana la Botez ?
  Botezul inseamna Unirea cu Hristos ,spalarea pacatelor ,increstinare ,calea spre mantuire ,sfintenie etc ,dar nu inseamna ca diavolul a fost stapan pe omul abia nascut ,pt simplu fapt ca este exclusiv creatia cea mai desavarsita a lui Dumnezeu ,si deci apartine lui Dumnezeu ,din momentul conceperii !!!

  Apreciază

 119. Maria said, on iunie 16, 2012 at 5:42 pm

  Trebuie stearsa imediat !!!

  Apreciază

 120. saccsiv said, on iunie 16, 2012 at 5:42 pm

  marian

  Nu stiu ce-i cu tine frate, ca nu vrei sa pricepi ca islamistii nu sunt crestini, ci ratacesc cumplit.

  Apreciază

 121. saccsiv said, on iunie 16, 2012 at 5:58 pm

  crestinul ortodox

  Iar esti frate agitat?

  A scris o individa ceva, eu i-am rugat pe frati sa-mi traduca, ei au tradus, apoi eu i-am sters comentariul individei.

  Apreciază

 122. crestinul ortodox said, on iunie 16, 2012 at 6:15 pm

  nu sunt agitat !
  ci pur si simplu a fost o reactie a unui crestin ortodox ,
  nu-i normal asa ceva ?
  chiar te rog sterge si traducerea de mai sus , este o Revista de Ortodoxie , Neam si Tara !
  luptam pentru Ortodoxie, Neam si Tara !
  iar Domnul IISUS HRISTOS sa ne Ajute caci cei ce lupta pentru Aceasta vor birui !

  amin!

  Apreciază

 123. STOP RFID 666 said, on iunie 16, 2012 at 7:02 pm

  Asadar la iad cu toti care nu sunt ortodocsi. Marturisiti ceea ce zic Sfintii Parinti dar nu aveti mila Lor. Ati uitat ceea ce a zis Hristos…….mila voiesc si nu jertfa. Se referea la jertfa ritualica de animale din vechiul testament.

  Iar eu marturisesc asa cu toate ca multi o sa ma injure.

  Daca cineva, care face rau si nu crede in satana se duce in iad cu atat mai mult cineva care face bine merge in rai, chiar daca nu crede in Dumnezeu. E valabil si pentru cei care au o conceptie falsa despre Dumnezeu, dar fac binele. Sa nu uitam ca Hristos este si Adevarul. Cine marturiseste adevarul chiar daca vrea sau nu vrea se afla in Hristos si are viata vesnica primita ca dar.

  Parinte, sunteti foarte agresiv si aveti o bila neagra din partea mea. Cred ca sunteti cu misiune pe aici. Rareori intuitia imi joaca feste.

  Aceeasi agresivitate ati avut-o si cu Parintele Arsenie Boca, spuneati ca este in focurile iadului.

  Pana va calmati, cred ca ar trebui sa intrati in groapa cu spam.

  Apreciază

 124. STOP RFID 666 said, on iunie 17, 2012 at 8:28 am

  Pr. Timotei

  Dupa dvs. Sfantul Nifon este ratacit, pentru ca a zis ca se mantuiesc si paganii. Cand o sa uniti dreptatea cu dragostea o sa intelegeti ceea ce am zis mai sus.

  Dvs. faceti cu Sfintele Canoane si cu Sfintii Parinti ceea ce fac SECTARII cu SOLA SCRIPTURA.

  Parinte viata e mult mai complexa decat litera legii. Legile divine sunt facute pentru a nu cadea in rau. Chiar si legile omenesti spun ca ……….legea se interpreteaza in litera si SPIRITUL ei.

  Dar tot nu mi-ati raspuns la intrebari. Asta inseamna ca nu doriti sa va confruntati in adevar. Dumnezeu judeca atat dupa mila cat si dupa dreptate. Sunt multi care nu cred ca exista diavolul si fac raul si evident ajung in iad.

  Daca v-ati fi pocait cu adevarat de greseala cu cipurile nu ati fi fost asa de agresiv si ati fi spus……….NU STIU.

  Si acum o intamplare din pateric…….

  Sfantu Antonie se duce la un Avva intr-o manastire si citeste un pasaj din Sfanta Scriptura.

  – Fratilor cum credeti ca se talcuieste acest pasaj? Si a inceput de la cel mai mic la cel mai mare…….

  Fiecare raspundea dupa putinta si intelegerea lui si fiecare diferit.

  – Frate staret cum crezi dumneata ca se talcuieste acest pasaj?

  Iar batranul a raspuns………NU STIU.

  – Fratilor batranul este singurul care a aflat calea caci a zis ………..NU STIU.

  Apreciază

 125. saccsiv said, on iunie 16, 2012 at 7:02 pm

  Pr Timotei

  Si daca pe sutas il martiriza cineva pana la botez, cum era?

  Sau altfel, de ce excludeti ca ceea ce i s-a intamplat sutasului, nu i se putea intampla si tanarului arab?

  In exemplul meu, cand vorbim de triburi pagane, le numim astfel caci altfel cum le-am putea numi? Caci nu sunt botezati. Recunosteti insa ca unor membri de-ai lor li se poate intampla ceea ce i s-a intamplat sutasului. Dar daca mor pana la botez, ce va fi cu ei?

  Aici e treaba ce n-o pricepeti de cateva zile.

  Apreciază

 126. saccsiv said, on iunie 16, 2012 at 7:09 pm

  Pr Timotei

  Asa da, mai merge cu acest comentariu. Problema e ca el nefiind botezat ortodox, il numim eretic. Si numindu-l astfel, pare ca contrazicem adevarul cum ca doar in ortodoxie ne mantuim. Dar cum altfel sa-l numim, decat eretic, daca inca n-a fost botezat? A primit insa botezul sangelui.

  Intelegeti acum ceea ce unii dintre noi ne tot straduim sa va facem sa intelegeti?

  Apreciază

 127. ROmanul said, on iunie 16, 2012 at 7:25 pm

  Citati din:

  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=12

  „8. Şi zic vouă: Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, şi Fiul Omului va mărturisi pentru el înaintea îngerilor lui Dumnezeu.
  9. Iar cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, lepădat va fi înaintea îngerilor lui Dumnezeu. ”

  Pentru Pr Timotei intrebare: A facut o promisiune mincinoasa (Doamne iarta-ma) Domnul Iisus Hristos?

  De curiozitatea as dori si eu sa-mi spuneti exact cu citat din ce canoane si textul exact despre care faceti referire

  Si nu cred ca exista un om care sa-si dea viata pentru o idee un ideal in care nu crede. Asa sa moara din greseala da. Dar sa fie gata sa moara pentru un ideal o credinta un tel in care nu crede; nu exista asa ceva.
  In concluzie parerea mea acest tanar n-a murit asa de ambitie ca sa o faca pe gica contra. A murit pentru ca nu s-a lepadat de Hristos si L-a marturisit fara nici o teama pentru ca avea credinta reala in Iisus Hristos!

  Parerea mea e ca un sectar care din greseala si nestiinta ori din cauza familiei e la sectari la un moment dat Dumnezeu il va lumina si-i va arata adevarata credinta care e cea crestin ortodoxa!

  La acest tanar se punea problema daca se leapada sau nu de Hristos. Nu se punea problema sa fie amenintat cu moartea pentru a trece de la o credinta crestina la alta (de exemplu sa fie protestant si sa fie amenintat cu moartea daca nu se face catolic ori alta combinatie care doriti).

  Iar Iisus Hristos a spus:”47. Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce crede în Mine are viaţă veşnică.”
  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=6&id=35
  Cu siguranta acest tanar credea in Iisus Hristos din moment ce si-a dat viata pentru credinta sa.

  Apreciază

 128. danutza said, on iunie 16, 2012 at 7:37 pm

  majoritatea pot lua contact cu biserica ortodoxa, deci e vina lor ca nu au cunoscut adevarul. pt restul…doar Dumnezeu stie!!!!
  daca nu crezi c adoar in ortodoxie e mantuirea, atunci NU esti ortodox, ci eretic!
  citeste Evangheliile cu atentie. chiar acolo ne spune Hristos c a nu oricine imi spune Doamne-Doamne se va mantui. sau care e calea Spre rai.
  e suficient ca cititi si scrierile sfintilor despre mantuire.

  http://apologeticum.wordpress.com/2011/08/31/parintele-justin-parvu-mantuirea-este-doar-in-biserica-singura-biserica-adevarata-ramane-biserica-ortodoxa/
  Cadem sub anatema Bisericii daca indraznim din voia noastra sa adaugam la cele stabilite prin sinoadele Bisericii o iota, sau sa scoatem ceva. Eu am spus-o si o repet: Trebuie sa marturisim Adevarul si Ortodoxia dupa invatatura Cuviosului Parinte Iustin Popovici, ca sa ne putem mantui in aceste vremuri, cand ecumenismul vrea sa distruga Singurul Adevar Ortodox. Sfantul Iustin spunea: „Ecumenismul e numele de obste pentru toate pseudo-crestinismele, pentru pseudo-bisericile Europei apusene. … Fara sa tinem seama de calea Apostolilor si Sfintilor Parinti, fara a urma Apostolilor si Sfintilor Parinti dupa Acela care este singurul si adevaratul Dumnezeu in toate lumile, si fara de inchinarea inaintea singurului, si adevaratului, si vesnic viului Dumnezeu, a Dumnezeu-Omului si Mantuitorului Hristos, este neindoielnic ca omul se va afunda in marea moarta a civilizatelor inchinari europene la idoli, si, in locul viului si adevaratului Dumnezeu, se va inchina idolilor mincinosi ai veacului acestuia, intru care nu este mantuire, nici inviere, nici indumnezeire pentru fiinta cea nenorocita care se cheama om”[1].
  Mantuirea este asadar doar in Biserica, si nu in afara ei sau in vreo alta pseudo-biserica. Singura Biserica adevarata ramane Biserica Ortodoxa. Faptele bune ale neortodocsilor pot sa ii ajute sa cunoasca Adevarul ortodox, dar nu sunt suficiente spre mantuire. Fara Botezul in numele Sfintei Treimi, a unei Treimi marturisite in Crezul ortodox, si nu cel ratacit, catolic, nu este mantuire. Dar este vreme de pocainta pentru fiecare si ii asteptam cu bratele deschise catre Sfanta Ortodoxie pe toti cei rataciti pe cale.

  http://apologeticum.wordpress.com/2011/01/09/sfantul-ignatie-briancianinov-de-ce-nu-se-mantuiesc-paganii-mahomedanii-si-ereticii-partea-i/
  asadar, daca nu s-au lepadat de erezii, nu cred ca se mantuie, dar daca abia l-au gasit pe Hristos si nu aveau habar de erezia lor sau nu au apucat sa se boteze cu botezul cel adevarat, dar au murit crezand in Sfanta Treime si insfintii lui Hristos, adica au murit cu dreapta credinta in inima, cred ca se mantuie. oricum, cred ca e bine sa punem punct, pt ca asta e treaba lui Hristos.

  Apreciază

 129. stef said, on iunie 16, 2012 at 10:19 pm

  @Pr Timotei ,
  Impresia mea generala este ca, de fapt, incerci sa consolidezi prin toate mijloacele autoritatea Bisericii – si asa destul de sifonata daca ar fi sa analizam patura clericala…- Partea meschina si absurda e ca o faci ,asemenea multor colegi de breasla, confiscand dreptul la mantuire al celorlati indiferent cine ar fi acestia!

  Apreciază

 130. Maria said, on iunie 16, 2012 at 8:06 pm

  Pr Timotei,
  Cand a inviat Domnul si a sfaramat portile iadului ,”Iadul s-a golit ,Adam a inviat”………..etc !!!

  Apreciază

 131. ROmanul said, on iunie 16, 2012 at 8:24 pm

  De curiozitate copiii avortati ajung in Iad sau Rai?

  Apreciază

 132. Adrian.I said, on iunie 16, 2012 at 8:27 pm

  @Romanul
  Nu ajung nici in rai si nici in iad.

  Apreciază

 133. daniel said, on iunie 16, 2012 at 9:39 pm

  Nu citisem. Am citit mai tarziu. Corect ce ai scris acolo. Asa cred si eu. Nu stim ce sa intamplat cu acel om, cat de drept credincios era sau cat de eretic. Dar ati sarit toti sa-l atacati pe pr Timotei, unii cu argumente destul de gresite. E adevarat ca e un pic cam indarjit si parintele. Dar pana la urma Dumnezeu stie daca a primit jertfa tanarului arab. Poate a primit botezul sangelui! Sa fie asa, as vrea!

  Apreciază

 134. Toma said, on iunie 16, 2012 at 9:50 pm

  E corect si ce ai scris aici parinte. Ce nu ti se pare in regula?
  Faptele bune in ortodoxie versus catolicism sau cine stie ce secta. E foarte bine detaliat.

  Tu ce faci acum parinte, confunzi faptele bune cu marturisirea prin mucenicie?
  Sa stii ca nu sunt totuna iar citatul de mai sus se refera la fapte bune nu la mucenicie.

  Stiu ca si unii eroi (nu toti) sunt tot mucenici. Spre exemplu un pompier, fie el si catolic sau altceva, care intra in foc sa salveze vieti omenesti si se sacrifica pe sine pentru salvarea unor alte vieti omenesti se duce in Rai.
  Pentru ca a respectat porunca cea noua: „Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti” (Mt. 22, 39)

  Apreciază

 135. stef said, on iunie 16, 2012 at 10:23 pm

  Pr Timotei ,
  Impresia mea generala este ca, de fapt, incerci sa consolidezi prin toate mijloacele autoritatea Bisericii – si asa destul de sifonata daca ar fi sa analizam patura clericala…- Partea meschina si absurda e ca o faci ,asemenea multor colegi de breasla, confiscand dreptul la mantuire al celorlati indiferent cine ar fi acestia!

  Apreciază

 136. saccsiv said, on iunie 16, 2012 at 10:04 pm

  Veaceslav

  Pai nu l-am sters?

  Apreciază

 137. Toma said, on iunie 16, 2012 at 10:12 pm

  Extragi din context parinte. Foarte frumos a spus parintele Iustin Parvu, nimeni nu poate judeca in locul Lui Dumnezeu. Judecata Lui este peste sfintii parinti sau sfintele canoane. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa le mai luam in considerare. Sunt indrumar pentru viata pe pamant. Insa in viata de apoi, Domnul judeca, nimeni altcineva.

  Sa fie foarte clar, ortodoxia este un indrumar de viata crestin. Dupa moarte, oamenii nu mai au treaba, e treaba Lui Dumnezeu. Oamenii pot face slujbe, pomeniri, dar ultimul cuvant este al Domnului.
  El judeca, nu noi.

  Noi nu trebuie sa judecam aspru pe cei care nu sunt ortodocsi. Noi sa ne rugam ca si sufletele lor sa fie mantuite. Ne dorim ca Dumnezeu sa fie si milos nu doar drept.
  Daca Dumnezeu ar fi doar drept parinte, strict ca un canon, nu s-ar mai mantui aproape nimeni. Chiar si spovediti si impartasiti. Pentru ca nimeni nu are tinerea de minte a unui calculator. Uita cateva pacate. Nu se poate sa nu uite. Iar dracul e cel mai al dracului contabil. Si le va spune. Si ce ne-am face atunci?
  Ce ne-am face daca Dumnezeu ar spune, pe cele marturisite ti le iert ca asa am promis, dar cele nemarturisite nu ti le pot ierta caci nu le-ai marturisit spre iertare. Si plata lor e moartea.
  Ce ne-am face atunci parinte? Ce ne-am face daca ar fi Dumnezeu doar drept si n-ar fi si milos?

  Parinte daca tu vrei sa ai o tinuta ortodoxa foarte stricta asta e bine. E de laudat.
  Dar nu poti judeca pe altii pentru asta.

  Apreciază

 138. Prahovean said, on iunie 17, 2012 at 12:32 am

  Dacă accepți viziunea Sfântului Nifon, ceea ce se spune aici îmi pare pervertire a unui mesaj venit de la Domnul pe față, prin cazuistică, precum rătăciții iezuiții. Adică, dacă spune că vor fi în Împărăție, și nu aruncați în Gheenă cu ceilalți, nu cred că ai cum să o întorci că de faptul erau damnați.

  Apreciază

 139. crestinul ortodox said, on iunie 17, 2012 at 3:57 am

  de asemeni Parintele Iustin Parvu Ne spunea de cipuri pe acte , pe corp sa nu le luam , insa mata parinte , il contraziceai , ne indemnai sa le luam !
  esti cu misiune , de ailalta pe aici ?

  Apreciază

 140. varahiil said, on iunie 17, 2012 at 7:03 am

  @pc mouse,
  As fi vrut sa nu aduc aici in discutie acest lucru,dar ..
  Pe omul acela il cheama Alexandru.Din toata disputa (a fost imensa) am inteles ca respectivul domn e medic, siexpunea acolo o metoda strict stiintifica de determinare a unor diferente de potential electric la nivel cutanat, pe baza caruia aplica un tratament…in fine, omul explica extrem de clar. Era vorba de aparatura specializata si fizica. Ei, nu stiu ce a inteles p. Timotei, l-a luat,l-a tot invartit…in vreo 100de intrebari si raspunsuri,dar omul acela zocea ceva, iar ce zicea parintele nu avea nici o legatura,desi daca o luai separat,era ok.
  Omul a sesizat, a incercat sa-i explice, sin cele din urma p.T. l-a dat anatemei. Desi omul acela si-a cerut iertare, nu a primit-o, ci a fost respins in mod brutal.Eu nu il cunosc pe omul acela,dar ceea ce scria era ok,si era verificabil stiintific,nu avea nici o leg cu ce zicea p.Timotei.Atunci i-am vazut prima data postarile acestui parinte…poate ar trebui sa facem ceva, in sensul asta, nu stiu…poate ai o idee …

  Apreciază

 141. varahiil said, on iunie 17, 2012 at 9:22 am

  Pana nu vom ajunge la starea de a propovadui prin prisma propriei trairi, pana nu vom ajunge pilde vii, misionarismul nu are sens. Nu-si va atinge niciodata scopul.

  Apreciază

 142. TLC said, on iunie 17, 2012 at 5:19 pm

  @Pr Timotei

  Respectandu-va logica, putem aplica acelasi principiu si credintei, adica degeaba avem credinta si teologhisim daca fapta lipseste. Sigur ca nu-i tocmai adevarata afirmatia, dovada ar putea sa fie talharul de pe cruce, ce fapta sa mai facut? Dar tot la Iacov e amintit episodul cu Avraam care s-a indreptat din fapta. Dumneavoastra o sa replicati ca Avraam avea credinta dreapta, si aceasta l-a indemnat sa aiba fapta pe masura atunci cand a fost gata sa-l jertfeasca pe Isaac. Insa faceti abstractie de un lucru, credinta si fapta omului predispun, insa doar Domnul dispune. Domnul are ultimul cuvant, chiar si in cazul incert al oropsitului la care se referea parintele Mitropolit Serafim. In orice caz, va multumesc ca mi-ati raspuns, chiar daca v-ati limitat la Iacov.
  E regretabil ca v-ati centrat pe victima decapitarii ignorand faptuitorii. Mortul e asa de vinovat incat nu merita un cuvant de mangaiere pentru pacea sufletului sau la dreapta judecata a Domnului. E complicata situatia decapitatului, e posibil sa isi petreaca vesnicia avand drept colegi de cazan chiar pe mahomedanii care l-au lichidat, nu-i asa?Ce frumos si inaltator era, daca dumneavoastra ne indemnati sa invatam ceva din cele spuse de parintele Mitropolit Serafim.
  De ce atata inversunare impotriva victimei si nimic consistent impotriva tortionarilor? De ce nu ati avut acelasi
  curaj marturisitor si in cazul agresorilor? In schimb ati remarcat ca in Tunisia, crestinii si mahomedanii traiesc in pace. Din cauza presupusei concordii tunisiene trebuie sa ignoram coranul, hadith-ul si istoria zbuciumata? Amintesc doar de „tributul sangelui – devsirme”, adica copilasi confiscati, luati cu japca de la familiile crestine. Acestia erau circumcisi si convertiti la islam, erau crescuti ca sa devina ieniceri, soldati ai „profetului” care luptau impotriva „politeismului” crestin.
  In ceea ce priveste vremurile noastre va reamintesc cazul calugarului sarb Hariton Lukic decapitat de ticalosii contaminati cu „ciuma de la mekka” si adaug pe laicul Dimitrije Popovic, un pusti de 16 ani impuscat in cap tot de mahomedani.
  Noi, vajnicii ortodocsi, urmasi ai lui Mircea cel Batran, Vlad Tepes, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Brancoveanu Voda, dar si urmasi de nadejde ai dorobantilor ce s-au innobilat la Plevna, din dorinta noastra de pace planetara (nici vorba de lasitate), musai sa plecam capetele si sa tacem pentru a nu tulbura mirifica pace tunisiana.

  Apreciază

 143. varahiil said, on iunie 17, 2012 at 8:13 pm

  Parinte,
  Redau dinMolitfelnic,editura IBMBOR-Bucuresti,1998, tiparita cu binecuvantarea PFParinte Teoctist, pag 21:”Si preotul sufla ASUPRA LUI, de trei ori, in chipul crucii, si-l insemneaza, BINECUVANTANDU-L,iarasi, de trei ori,la frunte, la gura si la piept(deci II BINECUVINTEAZA puterile sufletesti: mintea, inima si gura cu care va slavi pe Dumnezeu-e o mare diferenta!!!!!) zicand:
  Departeaza de la dansul pe tot vicleanul si necuratul duh,care se ascunde si se incuibeaza, de la inima lui”
  Bun!Acum,avem o problema de nuanta.
  Cuvantul DIN (inima…lui) ne desemneaza interiorul unei cavitati. Cand zici DIN inima lui,inseamna ca diavolul e…IN inima. Cand zici DE LA , inseamna in limbajul arhaic al Parintilor DE LANGA. Eu cred ca diferenta este colosala.In omentul cand diavolul se afla IN inima cuiva,acel cineva este demonizat. Atunci se fac EXORCISMELE.
  Ori,in cazul copilului mic se fac LEPADARILE, care in cartea pe care o am inainte,nu sunt echivalente cu exorcismele.
  Deci, problema e de interpretare…

  Apreciază

 144. Maria said, on iunie 17, 2012 at 8:13 pm

  pcmouse,
  Stilistii boteaza a doua oara , ceea ce este o abatere( daca nu o erezie )de la Ortodoxie !
  Se poate spune despre unul care a iesit de la ortodocsi si a trecut la secte ,lepadandu-se de sf Botez ,iar
  atunci cand prin mila Domnului revine la Ortodoxie ,este re-botezat ,dar numai prin mirungere si nu se mai stropeste sau afunda in apa ,deoarece asta se face doar o singura data !
  Numai cei care nu au fost niciodata botezati la ortodocsi ,se boteaza prin afundare ,mirungere si toate cele ce urmeaza !!!
  Aceasta ruda daca-i ortodox ,a si fost botezat ,iar botezul stilistilor nu-i valid ,pt ca Botezul se savarseste doar o singura data unui crestin ortodox ,dar stilistii in mandria lor ,neaga validitatea botezului ortodox ,
  „botezand „a doua oara ,facandu-se vinovati de aceasta abatere de la Ortodoxie !!!
  Un alt exemplu ar fi ,a unui copil nascut bolnav si care nu prezinta garantia vietii , poate fi botezat in spital de catre oricine ,prin stropire sau afundare ,spunandu-se „se boteaza robul sau roaba lui Dumnezeu ,in numele Tatalui ,al Fiului si al Sf Duh ,amin „si daca acest copil moare ,este botezat ,iar daca traieste ,preotul continua botezul prin mirungere si celelalte rugaciuni specifice Sf Botez Ortodox !!!

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 3,845 de alți urmăritori

%d blogeri ca acesta: