SACCSIV – blog ortodox

Sfantul Ioan Gura de Aur: Daca auzi pe cineva hulind, izbeste fata lui cu palma si sfinteste-ti mana ta prin aceasta lovitura

Posted in EREZIE, ORTODOXIE, Sfantul Ioan Gura de Aur, SFINTI by saccsiv on iunie 11, 2012

Sfântul Ioan Gură de Aur: Dacă auzi pe cineva hulind, izbeşte faţa lui cu palma şi sfinţeşte-ţi mâna ta prin această lovitură

Dar pentru că a venit acum vorba despre hulă, vreau să cer de la voi toţi o singură răsplată pentru această cuvântare: ca să-mi mustraţi pe cei care hulesc în cetate. Dacă auzi pe cineva hulind la răspântie sau în for, du-te la el şi dojeneşte-l; şi chiar dacă trebuie să-l loveşti, nu pregeta: isbeşte faţa lui cu palma, loveşte gura lui, şi sfinţeşte-ţi mâna ta prin această lovitură. Şi dacă te va învinovăţi cineva şi te va duce la judecată, nu te împotrivi; şi dacă judecătorul de pe tribunalul lui îţi va cere socoteală, spune-i fără sfială, că a hulit pe Regele îngerilor. Căci dacă trebuie pedepsiţi cei cari hulesc pe regele pământului, cu atât mai vârtos cei cari îl batjocoresc pe Acela (al cerului). Este o fărădelege obştească, este o nedreptate care-i priveşte pe toţi şi îi e îngăduit orişicui să fie pârâtor.

Să afle şi creştinii şi păgânii, că creştinii sunt mântuitorii cetăţii, epitropii, supraveghetorii şi învăţătorii ei, şi să afle acest lucru şi cei desfrânaţi şi stricaţi, că trebuie să se teamă de slujitorii lui Dumnezeu, pentru că, dacă altă dată mai încearcă să grăiască aşa ceva, să se uite mai întâi în toate părţile şi să se teamă şi de umbra lor, de frică să nu-i auză vreun creştin şi apoi să sară asupra lor şi să-i pedepsească cu străşnicie.

N-ai auzit ce a făcut loan? A văzut pe un tiran stricând legea căsătoriei, şi fără sfială i-a spus în mijlocul pieţei: „Nu ţie îngăduit să ţii soţia fratelui tău Filip” (Marcu 6, 18). Eu însă nu te-am dus la tiran, nici la judecător, nici despre căsătorie nelegiuită, nici fiind vorba de tovarăşi de robie batjocoriţi, ci despre hulă faţă de Domnul pentru care îţi cer să pedepseşti pe cel de un rang cu tine. Dacă ţi-aş fi zis: „Pedepseşte şi îndreaptă pe regii sau judecătorii ce calcă legea, n-ai spune oare că am înnebunit? Şi totuşi Ioan a făcut aceasta, ceea ce înseamnă că lucrul nu e de loc peste puterile noastre. Acum cel puţin îndreaptă pe tovarăşul tău de robie, sau pe cel deopotrivă cu tine; chiar dacă e nevoie să mori, nu pregeta să îl dojeneşti; aceasta va fi pentru tine o mucenicie, pentru că şi loan a fost mucenic. Nu i s-a poruncit să aducă jertfă, nici să se închine la idol, ci şi-a pus capul pentru legile călcate în picioare; deci şi tu luptă-te pentru dreptate până la moarte, şi Dumnezeu se va lupta pentru tine.

Să nu-mi spui vorba aceea răsuflată: „Ce are asta de-a face cu mine? Nu e nimic între mine şi el”. Numai cu diavolul n-avem a împărţi nimic, însă cu toţi ceilalţi oameni avem multe lucruri care ne leagă laolaltă. Căci ei se împărtăşesc din aceeaşi fire ca şi noi, locuiesc acelaşi pământ, se hrănesc cu aceleaşi mâncări, au acelaşi Stăpân, au primit aceleaşi legi, sunt îmbiaţi la aceleaşi bunuri ca şi noi. Vorba ta e o vorbă satanică, o cruzime diavolească. Deci să nu spunem aşa ci să arătăm fraţilor grija care se cuvine.

Eu însă un lucru vă făgăduiesc şi vă chezăşuiesc vouă cu tot dinadinsul: dacă voi toţi, ce sunteţi de faţă, aţi vrea să vă îngrijiţi de mântuirea cetăţenilor oraşului acestuia, în scurtă vreme se va îndrepta toată cetatea, deşi numai foarte mică parte din ea e acum aici, o parte foarte puţin numeroasă ca mulţime, însă cuprinsă de cea mai mare evlavie. Să împărţim deci mântuirea fraţilor noştri; căci e de ajuns un singur om înflăcărat de râvna (credinţei), ca să îndrepte tot poporul. Dar fiindcă acum nu e aici numai unul, nici doi sau trei, ci o mulţime aşa de mare, care ar putea să se îndeletnicească cu îngrijirea celor cuprinşi de nepăsare, nu din pricina slăbiciunii lor, cât din pricina trândăviei noastre pier şi scapătă cei mai mulţi dintr-ânşii.

Dar nu e ciudat, când vedem o bătaie în piaţă, să ne ducem acolo şi să împăcăm pe cei ce se bat: (dar ce vorbesc de bătaie? dacă am vedea că a căzut un măgar, toţi punem mâna şi deopotrivă ne grăbim să-l ridicăm în picioare), iar de fraţii, cari pier să nu avem nici o grijă? Măgarul e hulitorul, care neputând duce povara mâniei sale, s’a poticnit; du-te, ridică-l cu vorba, cu fapta, cu blândeţea, cu străşnicia; să fie leacul felurit. Şi dacă în astfel vom orândui ale noastre, şi ne vom îndeletnici cu îndreptarea semenilor noştri, în curând, când se vor fi învăţat şi ei să primească dojenile noastre, le vom fi plăcuţi şi ne vor simţi lipsa, şi ceea ce e mai presus de toate, ne vom înfrupta din bunurile puse la păstrare, de care deie Domnul să avem cu toţii parte, prin harul şi bunătatea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care şi cu care se cuvine Tatălui şi Duhului Sfânt slavă, putere şi mărire, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

extras din Predici la Statui – vol. I, de Sf. Ioan Gură de Aur

   Cititi va rog si:

Sfantul IOAN GURA DE AUR despre IUDEI: popor blestemat ce SE INCHINA SATANEI, iar sinagoga lor este casa de desfrau … Poate pricep si naucii neoprotestanti ce promoveaza teoria cu kazarii

Sfantul Ioan Gura de Aur: CUM SA PETRECEM DE ANUL NOU?

Sfantul Ioan Gura de Aur: Despre BARFIRE si mancatorii de suflet de om …

Sfantul Ioan Gura de Aur: DESPRE MUCENICIE. Sa luam aminte caci timpul prigoanei bate la usi

Sfantul Ioan Gura de Aur despre SOARTA: „Nu este invatatura mai rea si mai plina de puroi de nevindecat”

Sfantul Ioan Gura de Aur: FEMEII I SE CUVINE GHERGHEFUL

Sfantul Ioan Gura de Aur: IMPOTRIVA CELOR CE TREC CU VEDEREA PE SARACI

Sf. Ioan Gură de Aur, tâlcuirea RUGACIUNII spuse de IISUS HRISTOS în GRADINA GHETSIMANI, a adormirii ucenicilor si a momentului prinderii Sale

Sfantul Ioan Gura de Aur: VEDEREA MORMINTELOR NE MAI TREZESTE …

 

20 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. lenalina said, on iunie 11, 2012 at 11:58 am

  Reblogged this on lenalina.

  Apreciază

 2. saccsiv said, on iunie 11, 2012 at 11:59 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 3. Mălin said, on iunie 11, 2012 at 12:41 pm

  Deci cu alte cuvinte exista si sfanta bataie…
  Nu degeaba la noi in popor este o vorba care spune ca „bataia e rupta din rai”

  Asa a procedat si Sf Nicolae aplicandu-i cateva sfinte palme ereticului Arie..

  Apreciază

 4. Mălin said, on iunie 11, 2012 at 12:47 pm

  Si aici puteti citi despre corectia aplicata de Sf Ioan de Rila talharilor si unui om care fura din gradina altora..

  Apreciază

 5. bogdan said, on iunie 11, 2012 at 2:53 pm

  Asa este ADEVARUL va va elibera . A trecut mai bine de o luna de cand trebuia sa fiu calcat in picioare de 6 insi platiti de niste netrebnici care au procese cu mama.Problema e ca militia ii sustine asigurandui ca nu vor pati nimic chiar daca ma omoara .Pentru ca nu au reusit sa ma prinda pe drum vor intra peste mine in casa dar pentru ca ADEVARUL este de partea mea ii voi birui .Cel care i-a platit se lauda in gura mare ca e aranjat la militie , ieri a dus cateva bidoane de vin militienilor sa fie sigur ca ramane cum au stabilt . Vor sa ma linseje pe mine si mama. Fratilor daca o sa auziti de vreo stire in urmatoarele saptamani gen au intrat peste ei in casa si atacatorii au fost macelariti pana la ultimul e vorba despre mine .Sunt crestin ortodox si voi lupta pana la ultima suflare pentru ADEVAR.

  Apreciază

  • Maria said, on iunie 11, 2012 at 4:32 pm

   bogdan,
   Nu-ti fie frica ,pt ca Dumnezeu nu-i va lasa sa faca aceasta nelegiuire ,tu roaga-te cu credinta ,plateste un pomelnic la o biserica ,spune preotului ca esti amenintat si te afli in primejdie ,stropeste cu aghiazma toata casa si citeste acatistul sfantului Acoperamant al Maicii Domnulu ,ca te va acoperi de primejdie !!!
   Fii tare ,te voi pomeni la rugaciune si te voi pune pe un pomelnic !!!(daca acesta este numele de botez )
   Spune in rugaciune „Doamne imblanzeste inimile acestora ,(le spui numele )”
   Doamne ajuta !!!

   Apreciază

   • Mirela said, on iunie 11, 2012 at 8:42 pm

    Da, Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului ajută foarte mult şi foarte repede, întotdeauna.

    Apreciază

  • crestinul ortodox said, on iunie 13, 2012 at 9:03 am

   bogdan , armele unui Adevarat Crestin -Ortodox sunt acestea in primul rand – Credinta Adevarata ca Stanca precum HRISTOS , Dragoste precum o picatura in Oceanul Imens de iubire numit HRISTOS si Nadejde ancorata cu SFANTA CRUCE tot in HRISTOS si roaga-te in Duh si Adevar si lasa-l pe DUMNEZEU sa lupte pentru tine , caci va face MINUNUNI MARI pentru cei ce sunt un Adevarat Crestin Ortodox !
   si nu dispera , mergi si la un preot de manastire , un duhovnic ales sa dai un pomelnic cu numele tau , al mamei tale si sa-i spui tot ce patesti si ce ai patit si ai sa vezi „cum se imblanzesc precum leii in groapa cu Daniel ”
   Doamne ajuta !

   Apreciază

 6. AB said, on iunie 11, 2012 at 3:01 pm

  Despre asta vorbeam si eu cand am zis de „sfanta manie”, dar nu prea s-a inteles.

  Apreciază

 7. paul said, on iunie 11, 2012 at 4:52 pm

  75% dintre doctori refuza chimioterapia pt ei insisi

  http://www.financiarul.ro/2012/06/09/75-dintre-doctori-refuza-chimioterapia-pent
  ru-ei-insisi/

  Apreciază

 8. bogdan said, on iunie 11, 2012 at 6:56 pm

  In fiecare zi stropesc cu aghiazma nu imi este frica cei care vor sa ma atace au intre 15 -25 ani , toti vecinii stiu ce urmaeaza sa patesc si chiar se bucura . Militia nu le va face nimic .Preotul din sat anul trecut in saptamama mare a venit la mama sa se impace( contra unei sume consistente de bani pe care i-am refuzat,Adevarul nu poate fi tocmit) cu unul dintre cei care au platit „gasca” .Viata mea e in mainile lui Dumnezeu.

  Apreciază

  • Mirela said, on iunie 11, 2012 at 9:02 pm

   Pe lângă ajutorul lui Dumnezeu, al Maicii Domnului şi al sfinţilor, poate ar fi de folos şi nişte câini.

   Apreciază

  • Maria said, on iunie 12, 2012 at 8:02 pm

   bogdan,
   Ia-ti niste spray-ri din acelea ,cu care sa te aperi si pune-ti si tu in casa niste ciomege si daca ai ologit macar pe doi dintre ei ,vor renunta !!!
   Ai vorbit cu preotul ?Ce ti-a spus ?De ce se bucura vecinii ?
   Roaga-te in taina ,la miezul noptii si aprinde candiluta ,da cu aghiazma in continuare !
   Citeste si acatistul Sfantului Mare Mucenic Mina ,ca te apara imediat de acesti raufacatori !!!
   Uite ,il voi citi si eu pt tine in aceasta noapte !
   Ai sa vezi in acatistul Sfantului ,ce a facut Sfantul cu hotii si cu criminalii !Sa te apere Bunul Dumnezeu !!!

   Apreciază

 9. bogdan said, on iunie 12, 2012 at 10:59 am

  Am caine dar astia sunt o parte de profesie hoti asa ca decat sa imi omoare catelul la care tin mai bine ii astept . Oricum in saptamana asta vor veni peste mine .Frate saccsiv ce o sa patesc o sa dea la stiri te rog sa mediatizezi cazul meu daca voi pati ceva ..

  Apreciază

 10. bogdan said, on iunie 14, 2012 at 3:43 am

  maria multimesc pentru sfaturi a sa citesc incepand cu seara asta acatistul, vecinii se bucura pentru ca doi dintre ei au platit „gasca” ,am procese cu amandoi cu limita dintre proprietati.Alti vecini sau lasat manipulati de cei doi si mai am niste rude langa mine care vor sa ma scoata afara din casa lui bunicu.Am auzit cum spunea unu ca daca nu resesc sa intre in casa o sa o incendieze ca sa fiu nevoit sa ies afara altfel „gasca” nu va primi nici un ban,repet fara acordul militiei nu aveau acest tupeu. Terenul unde locuiesc eu e la pretul cel mai mare din zona .

  Apreciază

 11. bogdan said, on iunie 14, 2012 at 3:49 am

  Daca mama moare rudele ma vor da afara din casa (inca nu am acte sunt in proces cu mostenirea lui bunicu)si vor vinde casa si terenul unuia dintre vecini care au dat comanda de linsaj.Acest vecin a candidat ca deputat si altadata ca senator dar nu a reusit sa fie ales, va dati seama ce oameni sunt in guvern.

  Apreciază

  • Maria said, on iunie 14, 2012 at 2:26 pm

   Sa te ajute Dumnezeu ,cat pot ma voi ruga si eu pt tine ,dar incearca sa mergi la un calugar si povesteste toate acestea si pune un pomelnic de 40 de zile ,spune si numele lor si Dumnezeu te va ajuta in mod sigur numai sa crezi din tot sufletul in ajutor de la El !!!
   Roaga-te in casa si vorbeste cu Dumnezeu rugandu-l sa te scape ,ca si cum L-ai vedea in fata ta ,prin rugaciune !!!
   Daca este cu dreptate ,nu-i va lasa Dumnezeu sa-ti faca rau ,spune numaidecat unui preot de la o manastire
   tot necazul tau si sa-ti faca niste rugaciuni ,stie el pt ce ,daca-i spui tot necazul !!!
   Si acum suntem in post ,sa postesti si du-te sa te spovedesti ,sa spui totul si preotul te va indruma !
   Nimeni din lume ,nu are aceasta putere ,decat un duhovnic care se va ruga impreuna cu tine !!!Cunosc un caz asemanator ,o prietena a castigat un proces pt niste pamant care a fost luat cu japca de unul care are rude la primarie ,numai prin rugaciuni pe la multe manastiri , a reusit si i-a daramat garajul care era construit pe locul in care a intrat luandu-i vreo 300 de metri .Este o femeie saraca si nu a avut bani sa plateasca avocati ,ci doar S-A RUGAT pe la toate Bisericile si a dat pomelnice permanent !!!
   Doamne ajuta !!!Sa stii ca pot fi ei si in Guvernul Guvernului ,NIMENI NU TRECE PESTE DUMNEZEU !!!!!

   Apreciază

 12. bogdan said, on iunie 16, 2012 at 9:25 am

  maria multumesc am sa incerc sa iti urmez sfaturile , nu ma bazez pe 112 pt ca am auzit de cazuri la care au ajuns dupa o ora asa ca ma bazez pe mine si in primul rand pe DUMNEZEU, OARE CE VOR SPUNE PARINTII BATAUSILOR CAND VOR MERGE LA SPITAL DUPA EI (EU M-AM APARAT) NU VREAU SA MA GADESC CE VOR FACE( CELOR CARE AU DAT BANII) CAND VOR AFLA CA AU FOST ADEMENITI CU BANI SA INTRE PESTE MINE.

  Apreciază

 13. […] Sfantul Ioan Gura de Aur: Daca auzi pe cineva hulind, izbeste fata lui cu palma si sfinteste-ti mana… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: