SACCSIV – blog ortodox

Sa fie clar: HOMEOPATIA ADUCE BLASFEMIE ORTODOXIEI. Iata ce spun Ioan Vladuca si Parintii Paisie Aghioritul si Damaschin Grigoriatul

Posted in HOMEOPATIE by saccsiv on aprilie 23, 2012

   Preiau integral articolul Homeopatia se bazează pe principii eretice – daoiste și aduce blasfemie Ortodoxiei prin principiile sale de pe blogul fratelui Apologeticum:

Homeopații susțin că folosesc „principiul similitudinii”. Ce afirmă acest principiu?

Ipoteza similitudinii, numită și „principiul similitudinii” afirmă că simptomele unui bolnav pot fi tratate cu doze foarte mici ale acelor substanțe care, în doze mari, produc acele simptome. În lipsa bazei științifice, homeopații se străduiesc să acrediteze acest „principiu” prin analogii superficiale și sentimentaliste: „cel care seara face abuz de alcool, dimineaţa «se drege» tot cu alcool (dar în doză mult mai mică), dragostea nefericită se vindecă cu o nouă iubire… Cum spune înţelepciunea populară: «cui pe cui se scoate!»”[1].

Aceste analogii superficiale sunt greşite din punct de vedere logic, deoarece nu îndeplinesc condiţia de izomorfism. De exemplu, faptul că „dragostea nefericită se vindecă cu o nouă iubire” nu are nicio legătură cu încercarea homeopaților de a vindeca boli prin doze foarte mici de substanțe. Noua iubire trebuie să fie adevărată și puternică, nu diluată în stil homeopatic.

Văzând că nu reuşesc să argumenteze ştiinţific această ipoteză, unii homeopaţi au recurs la o măsură disperată: au îndrăznit să afirme că Hristos a întemeiat „principiul similitudinii”, „cu moartea pe moarte călcând”. Însă este o blasfemie a folosi Jertfa pe Cruce a Domnului nostru Iisus Hristos pentru a justifica homeopatia.

Unii medici homeopați din țara noastră afirmă că medicamentele homeopatice nu au efecte secundare, deoarece diluțiile sunt infinitezimale (extrem de mici). Este corect argumentul?

Nu este corect. Chiar homeopații susțin că diluțiile infinitezimale au efecte puternice. Atunci când vor să dovedească faptul că medicamentele homeopatice au efect, homeopații dau exemplul alergiilor, arătând că acestea se declanșează chiar și la concentrații foarte mici ale substanțelor. Prin urmare, homeopații își schimbă părerile în funcție de interes. Atunci când vor să arate că medicamentele lor sunt active, folosesc exemplul alergiei declanșate de doze extrem de mici. Iar atunci când vor să arate că sunt lipsite de efecte adverse, afirmă că dozele extrem de mici nu pot produce efecte adverse.

Faptul că medicamentele homeopatice au și efecte adverse este recunoscut chiar de Hahnemann: „cu cât medicamentul este mai homeopatic și potența mai înaltă, cu atât mai mult rău face”.[2] Iar despre diluțiile foarte înalte, Hahnemann spune: „Nu de puține ori, ele pun în pericol viața pacientului sau îi fac boala aproape incurabilă”.[3]

Se spune că homeopatia acționează asupra cauzelor bolii, nu elimină doar simptomele. Este adevărat?

Nu este adevărat. Homeopatia încearcă să elimine doar simptomele. Ea este lipsită de Etiologie (știința care studiază cauzele). Hahnemann recunoaște aceasta: „Totalitatea simptomelor trebuie să fie principala preocupare a medicului, singurul obiect al atenției sale, singurul lucru care trebuie înlăturat prin intervenția sa pentru a vindeca, adică pentru a transforma boala în sănătate”.[4]

Homeopatia se bazează pe Fiziopatologie?

Nu. Homeopatia ignoră Fiziopatologia, fapt care este deosebit de grav. În absența Fiziopatologiei, homeopații nu înțeleg mecanismele bolilor. Hahnemann spune foarte clar: „Cum se întâmplă că forța vitală determină organismul să producă simptome, cu alte cuvinte cum produce ea boala? Asemenea întrebări nu sunt importante pentru medic. Răspunsurile îi vor fi totdeauna ascunse”.[5] Evident, aceste afirmații au caracter anti-științific.

Ignorând Etiologia și Fiziopatologia, homeopatia nu poate fi considerată o ramură a Științelor Medicale.

Ce spun homeopații despre „forța vitală”?

Hahnemann afirmă că „în absența forței vitale, organismul material nu este capabil să simtă, să acționeze sau să se întrețină. Numai datorită acestei existențe imateriale (principiu vital, forță vitală) care îl însuflețește în starea de sănătate și de boală, el poate să simtă și să-și mențină funcțiile vitale”.[6] Prin urmare, Hahnemann consideră că „forța vitală” este o existență imaterială. Asupra acestei existențe imateriale încearcă homeopatia să acționeze.

Unii homeopați din România afirmă că homeopatia actuală nu merge pe linia lui Hahnemann. Este adevărat?

Nu este adevărat. Dr. Constantin Săraru, Președintele Ligii de Homeopatie Clasică din România afirmă că lucrarea lui Hahnemann, „Organonul Medicinei reprezintă cea mai importantă sursă de cunoaștere în homeopatie și prima carte citită de orice medic care face primii pași în practicarea ei”.[7] Traducătorul cărții, dr. Marius Radu, scrie: „Organonul Medicinei este, fără îndoială, cartea de temelie pentru oricine dorește să înțeleagă și să practice corect homeopatia. Tot ceea ce este important legat de teoria și practica homeopată este prezentat concis de Hahnemann pe parcursul a 291 paragrafe”.[8]

Iată ce declară un alt homeopat: „Cu toţii ştim că informaţiile fundamentale în acest domeniu au fost, sunt şi vor rămâne cele pe care homeopatia le datorează creatorului ei SAMUEL HAHNEMANN, iar ca lucrare de bază, Organon-ul.”[9]

Jost Kűnzli, Alain Naudé și Peter Pendleton scriau, în ediția engleză a Organonului Medicinei: „Lucrarea a rămas până în zilele noastre piatra de temelie în homeopatie, autoritatea supremă în ceea ce privește doctrina și practica homeopată. Tot ceea ce s-a scris ulterior are rădăcinile în această carte”.[10]

Homeopații români care se declară ortodocși spun că se bazează pe scrierile medicului homeopat grec Gheorghios Vithoulkas; acesta fiind ortodox, scrierile sale sunt compatibile cu învățătura Bisericii Ortodoxe. Este adevărat?

Este adevărat că unii homeopați se bazează pe scrierile lui Vithoulkas, însă învățătura acestui homeopat grec nu este compatibilă cu Ortodoxia.

Vithoulkas vorbește despre „giganții spirituali” Ramana Maharishi și Ramakrishna, promotori ai doctrinelor extrem-orientale. Concepția sa despre sănătate este incompatibilă cu Ortodoxia. În spirit extrem-oriental, el afirmă că „starea de sănătate reprezintă independența față de durere la nivel fizic, realizând starea de bine interior, independența de dorințe și obsesii la nivel emoțional, realizând starea de bucurie și calm interior și independența față de egoism la nivel mental, realizând uniunea perfectă cu Adevărul și Dumnezeu”.[11] Definind sănătatea prin aceste trei non-dependențe, Vithoulkas dovedește în mod clar o înclinație către budism și daoism.

În cartea Dao de Jing, Lao Zi (sec. IV î.Hr.) își îndemna discipolii: „Fiți cu totul fără de dorințe și mențineți-vă într-o pace beatifică profundă”.[12] Iar un principiu budist afirmă că „originea suferinței e dorința”.

Homeopatia se bazează pe concepții extrem-orientale?

Da. Legătura homeopatiei cu aceste concepții este atât de puternică încât ea nu poate fi ruptă. Renunțarea la aceste concepții ar însemna renunțarea la homeopatie.

Însăși folosirea diluțiilor infinitezimale pentru îndepărtarea substanțelor active se bazează pe principiul daoist al supremației golului față de plin. În cartea Dao de Jing, Lao Zi „proclamă la fiece pas supremația neantului asupra ființei, a golului asupra plinului”.[13]

Moleculele substanței active constituie plinul, iar îndepărtarea lor din soluție realizează golul.

Medicamentul homeopatic se bazează pe o existență (apa), însă apa se folosește ca medicament homeopatic numai după îndepărtarea materiei active (extractul vegetal), conform principiului daoist: „Ființa constituie natura lucrurilor, dar Neființa permite folosirea lor”.[14]

Se cunoaște faptul că homeopatia a apărut în China; primul care a folosit doze infinitezimale a fost medicul chinez Hua Tuo (141-208), specialist în acupunctură, adept al daoismului.

Hahnemann a fost mason, iar Hua Tuo a fost daoist. Totuși, folosim becuri electrice, calculatoare electronice și alte aparate inventate de heterodocși. De ce respingem homeopatia?

Homeopatia se bazează pe principii daoiste, iar medicamentele homeopatice scapă de sub controlul științei actuale, având efecte imprevizibile.

Becurile electrice și calculatoarele electronice nu funcționează pe principii daoiste, ci pe baza unor legi ale Fizicii. Ele se află sub controlul științei actuale. Într-un anumit sens, ele sunt neutre, adică pot fi folosite fie spre bine, fie spre rău. Cu un calculator electronic se poate scrie fie o carte ortodoxă, fie o carte eretică. La lumina unui bec electric se poate citi fie o carte ortodoxă, fie o carte eretică. Noi, ca ortodocși, avem datoria de a folosi aceste aparate numai cu scop bun. Becul electric nu ne schimbă credința, însă medicamentul homeopatic ne face părtași practicilor daoiste.

Decât să luăm medicamente alopate care au multe efecte adverse, nu este mai bine să folosim medicamente homeopatice?

Problema este pusă în mod greșit. Nu avem de ales între alopatie și homeopatie, ci avem de ales între alopatie și fitoterapie. Fitoterapia are bază științifică; în plus, ea este acceptată în sens creștin ortodox.

| de Ioan Vlăducă, articol apărut în revista ATITUDINI, nr. 22

Citiți și: Homeopatia nu este un tratament cu plante și nu are bază științifică

BIBLIOGRAFIE

Athanasios V. Avramidis, Metode de tratament neortodoxe ale „vremurilor noi”, Ed. Reîntregirea, Alba Iulia, 2005.

W. M. Boericke, Principiile homeopatiei așa cum au fost enunțate de Hahnemann și verificate de un secol de practică medicală, Ed. Herald, 2009.

Tatiana Bolbocean, Mihaela Georgia Cîmpian, Homeopatia. Tratament pentru corp, minte şi suflet, Chişinău, 2004.

V. L. Bologa, Din istoria medicinii românești și universale, Ed. Academiei Republicii Populare Române, 1962.

Mircea Eliade, Ioan P. Culianu, Dicționar al religiilor, Ed. Polirom, 2007.

Arthur C. Guyton, Fiziologie. Fiziologia umană și mecanismele bolilor, ed. În limba română sub redacția Dr. Radu Cârmaciu, W. B. Saunders, 1997.

Samuel Hahnemann, Organonul Medicinei, Ed. Excalibur, București, 2008.

I.Hăulică (coord.), Fiziologie umană, ediția a II-a, Ed. Medicală, București, 1999.

James Tyler Kent, Lectures on Homeopathic Philosophy, Sixth Edition, 2005.

Constantin Pârvu, Universul plantelor. Mică enciclopedie, Ed. Enciclopedică, Bucureşti, 2000.

Pompei Gh. Samarian, Medicina și Farmacia în trecutul românesc 1382-1775, Tipografia Moderna, Călărași-Ialomița.

M. Saragea, Fiziopatologie, vol. 1, Ed. Academiei, București, 1981.

George Vithoulkas, Homeopatia. Una vision integral de la salud, la enfermedad, i la curacion, Titulo original Homeopathy. Medicine of the New Man, Ed. Paidos Iberica, 1996.

WHO monographs on medicinal plants commonly used in the Newly Independent States (NIS), World Health Organization, 2010.

 


[1] Tatiana Bolbocean, Mihaela Georgia Cîmpian, Homeopatia. Tratament pentru corp, minte şi suflet, Chişinău, 2004, p. 15.

[2] Samuel Hahnemann, Organonul Medicinei, Ed. Excalibur, București, 2008, p. 204.

[3] Ibidem.

[4] Samuel Hahnemann, op. cit., p. 21.

[5] Samuel Hahnemann, op. cit., p. 27.

[6] Samuel Hahnemann, op. cit., p. 23.

[7] Cuvânt înainte la ediția românească a cărții lui Samuel Hahnemann, Organonul Medicinei, Ed. Excalibur, București, 2008.

[8] Dr. Marius Radu, Introducere la traducerea în limba română a Organonului Medicinei.

[9] http://teleianuhomeopat.3x.ro/Posologie.htm

[10] Introducerea la versiunea în limba engleză, Organonul Medicinei, p. 15.

[11] cf. Dr. Constantin Săraru, Cuvânt înainte la ediția românească, Organonul Medicinei, Ed. Excalibur, București, 2008.

[12] Lao Zi, Dao de Jing, cap. 16.

[13] Mircea Eliade, Ioan P. Culianu, Dicționar al religiilor, Ed. Polirom, 2007, p. 183.

[14] Lao Zi, Dao de Jing, cap. 11.

Comentariu saccsiv:

   Iata si un scurt dialog postat la rubrica de comentarii a respectivului articol:

vasile:

Luna trecută am participat la o conferință susținută de doctorul Pavel Chirilă. I s-a pus o întrebare legată de homeopatie la care acesta și-a exprimat cu totul diferit părerea despre homeopatie. Și se știe că domnul doctor Chirilă este o persoană care își raportează temeinic principiile medicale la învățătura creștin ortodoxă. Cum este posibil ca un doctor creștin recunoscut și apreciat de toți, să spună ceva despre o metodă terapeutică pe care o și folosește, iar cineva care numai studiază cărți să spună cu totul altceva?

Doi apologeți destul de cunoscuți și apreciați spun lucruri diferite. Domnilor apologeți, puneți-vă în acord că lumea care vă citește și vă ascultă are impresia că vorbiți de pe același palier!

admin:

@vasile
Un doctor crestin recunoscut se poate insela foarte usor.

Iata ce ne zice Parintele Paisie Aghioritul despre Homeopatie:

“Homeopatia este incurcata. Multi s-au incurcat in aceasta poveste si au amestecat in ea multe teorii. Dupa ce vei lua o doctorie, iti vor spune aceia: “La inceput te vei simti mai rau, dar apoi iti va trece.” Sa spunem ca te doare obrazul. Celalalt iti da o palma puternica si te doare mai tare, asa incat starea de mai inainte, ti se pare o gluma, si o suporti usor.

Mai exista si unii care sunt bolnavi numai cu inchipuirea. Unul ca acesta merge la medic, iar acela ii spune: “Pleaca, nu ai nimic.” Merge din nou si medicul iarasi ii spune: “Pleaca, nu ai nimic.” Merge apoi la homeopat. Acesta stie ca nu are nimic, dar nu ii spune, ci ii da un praf, pentru a-i linisti gandul aceluia si astfel ii trece durerea. “M-am facut bine”, spune acela.

Aceasta este inselaciune! Apoi mai sunt si altii care, neputandu-se aranja nicaieri in alta parte, merg la homeopatie si astfel isi gasesc o ocupatie. Dar lucrul acesta este primejdios. Se incurca diferiti insi in treaba aceasta si nimeni nu poate avea incredere in ei. Apoi, resping toate celelalte tratamente.

Eu as fi de acord mai degraba cu un botanist, cu un om de stiinta. Dar exista si multi escroci. Unul spune ca poate cunoaste toate bolile numai privind in ochii celui bolnav. Sunt si eu de acord ca unele boli se pot depista in felul acesta, dar cum va cunoaste acela inima privind in ochi. Altul spune ca prin ureche poate vindeca toate bolile. Baga in ea niste ace. Prostii. Acestia sunt niste escroci. Este nevoie de discernamant in toate acestea.

– Adica, Parinte Paisie, sa nu facem tratamente homeopate la copil?

– Nu, nu este un lucru in care sa ai incredere.”

   Iata si un alt articolul aparut pe acelasi blog Homeopatia – cădere din dreapta credinţă. Medicamentul homeopat – o materie “vrăjită”:

Homeopatia se bazeaza pe convingerea ca exista un Dumnezeu impersonal, alcatuit dintr-o substanta accesibila noua, caci substanta Lui dumnezeiasca este aceeasi cu cea a creaturilor Sale. Spre deosebire de homeopatie, Ortodoxia propovaduieste un Dumnezeu Personal, Proniator si diferit de creaturile Sale, unirea cu acestea avand loc numai prin Fiul Sau intrupat si prin harul necreat.

Homeopatia sustine ca energia lui Dumnezeu este acelasi lucru cu substanta Lui, facand astfel din El un dumnezeu impersonal, de a carui substanta omul se poate impartasi. Ortodoxia invata ca omul se poate impartasi numai de harul dumnezeiesc necreat (energiile dumnezeiesti), iar nu si de substanta Lui (fiinta dumnezeiasca).

Homeopatia priveste omul si lumea holistic, toate fiind de aceeasi substanta cu Dumnezeul impersonal, din care se varsa o substanta care sustine viata. Tulburarea curgerii acestei substante dumnezeiesti provoaca boala. Kent, urmasul lui Hahnemann, spune: “Aceasta substanta este supusa schimbarilor, adica poate sa curga in ordine sau dezordine, poate sa fie bolnava sau normala.”

Aceasta “substanta dumnezeiasca”, care exista in om si la care reactioneaza medicamentul homeopat, este ceea ce homeopatia numeste “energie vitala” a omului. Aceasta “energie vitala” a homeopatilor este identica cu energiile din credintele orientale: energia “Ki Chi” a chinezilor; energia hinduista “prana” sau “kudalini”; energia “bioplasmatica”; energia “orgoni”, a lui Reih; forma energiei animale, care s-a numit “mesmerism”.

Unii homeopati o numesc “energie cosmica” si spun ca este aceeasi energie pe care: hindusii o numesc “prana”; Paracelsus o numeste “magnale”; Van Helmod ii spune “alcahest”; cabalistii o numesc “lumina stelelor”; alchimistii ii spun “azorth”; Fludd ii spune “spiritus”; Reihenbach o numeste “puterea fiintelor”; numita “magnetism animal”, la Mesmer; “energia vazduluilui”, “bioenergie” sau “substanta simpla”, la Suedeborg; “energie vitala”, “putere vitala” sau “corp vital”, la Institutia Vitalistica; “orgoni”, la Reih; “bioplasma”, la cercetatorii rusi; etc.

Unii homeopati privesc extazul yoghinilor ca pe un mod prin care cineva poate sa vina in contact cu aceasta “energie cosmica” si este subliniat ca astfel de situatii sunt extrem de revigorante.

Invatatura despre “energia vitala” izvoraste din teoria holistica asupra lumii (monism panteistic), care inspira, pe langa homeopatie, si toate sectele religioase ale tarilor orientale, ale caror credinte sunt absolut incompatibile cu Ortodoxia.

Potrivit homeopatilor, boala, inteleasa ca modificare a fluxului energetic al omului, poate fi observata si provocata de catre om insusi. La realizarea acestui lucru ajuta doi factori: autocunoasterea (tehnici rationale) si medicamentul homeopat. Potrivit unor homeopati, medicamentul homeopat este doar o alta cale de a obtine ceea ce ofera tehnicile religiilor orientale, adica autoevolutia.

Homeopatia inecarca sa “elibereze” omul, tinta ei principala fiind sufletul pacientului, iar nu corpul lui. Astfel, homeopatia trateaza pornind de la suflet, catre ratiune si corp. Exista homeopati care compara modul de preluare a istoricului bolii de catre un homeopat cu un fel de spovedanie.

Potrivit teoriilor homeopate, cel care da tratamentul trebuie sa inteleaga ca el reprezinta un fel de “conducta” prin care curge spre bolnav puterea vindecatoare a vietii. Medicul homeopat trebuie sa fie un intelept sintetic si instruit spiritual. Deci, cel care trateaza va trebui sa urmeze o educatie psiho-spirituala, astfel incat sa dobandeasca o cunoastere adecvata, chiar din experientele lui personale. Acest lucru cere insa, din partea celui care trateaza, trairea unor fenomene “superioare” nivelului material al lucrurilor, prin care sa poate fi capabil sa treaca la o stare “superioara” a constiintei, ca sa-l trateze pe cel bolnav (samanism).

Pe scurt, putem rezuma astfel: Exista un dumnezeu impersonal, care este o putere universala (energie) care coincide cu universul (bio-energie); absolut tot ce se intampla este manifestarea acestei energii absolute; nu exista deosebire intre substanta lui Dumnezeu si cea a omului; Dumnezeu nu exista in afara omului. Cei care se ocupa cu misticismul invata ca omul, descoperindu-l pe “dumnezeu” si activand puterile care se ascund in interiorul lui, are puterea sa se vindece singur. Aceasta intelegere a omului si a lumii se incadreaza in categoria ideilor de tip new-age-ist (orientale).

Medicamentul homeopat, o materie “vrajita”

Potrivit homeopatilor, eficacitatea medicamentului homeopat tine de modul in care este preparat, adica de dinamismul metodei (nenumarate dizolvari si agitari ale “substantei”). Medicamentele homeopate depasesc insa chimia, implicand o adevarata alchimie.

Potrivit homeopatiei, efectul benefic al “medicamentului” se datoreaza proprietatilor dumnezeiesti ascunse ale materiei lui, care se activeaza prin dinamism. “Facem dinamism la medicamentele noastre pentru a putea ajunge pana la substanta simpla (dumnezeiasca)”, dupa cum explica James Tyler Kent.

Parintele homeopatiei, Friedrich Samuel Hahnemann, spune si el acelasi lucru: “Puterea medicamentoasa nu se afla in moleculele materiale ale acestor “medicamente”, care au fost dinamizate (agitate) si nici in suprafata lor fizica, ci este descoperita si eliberata din materia medicamentoasa care are cu atat mai mare actiune, cu cat mai libera si nemateriala s-a facut prin dinamism. (…) Agitarea substantei medicamentoase dezvaluie puterile ei medicamentoase din ce in ce mai mult, pana cand se spiritualizeaza materia. (…) Cu modul de preparare prin dinamimizarea substantei medicamentoase, materia se distruge complet, pana la natura ei spirituala si, de aceea, in starea ei finala, poate sa se considere ca e alcatuita intr-adevar numai din aceasta substanta spirituala.”

Deci, in afara de contemplarea in totalitate a cosmosului, prin elementele spiritiste, alchimice si magice, pe care le contine, homeopatia da medicamentul homeopat, care reprezinta “elementul dumnezeiesc”, pentru a readuce la normal fluxul substantei dumnezeiesti a omului, iar medicul homeopat preia sarcina intermediarului care conduce omul la eliberarea din pacatul originar, precum si din raul material si spiritual.

Dilutiile homeopatice nu au nici un efect direct (dincolo de “efectul placebo”), dar tratamentul homeopat poate fi periculos datorita tentatiei de a evita tratamentul medical real, mai eficace. Sunt cunoscute si unele “medicamentelor homeopate nocive” (“nosodes”, niste alternative la vaccinuri), care sunt preparate din tesuturile canceroase, din lichid tuberculotic, din mercur, etc. Aceste medicamente sunt periculoase pentru sanatate si sunt contrarii moralei medicale si deontologice.

Trebuie subliniat, ceea ce ne este cunoscut din Sfanta Scriptura si din Traditia Ortodoxa, ca diavolul poate sa trateze trupul omului, pentru a-i castiga sufletul. Deci, nu trebuie sa anulam complet posibilitatea “vindecarii” homeopate, mai ales cand aceasta este practicata in stransa legatura cu practici provenite din traditiile orientale.

Din punct de vedere stiintific, homeopatia trebuie incadrata in capitolul despre “Alchimie”. Metodele homeopate de tratament nu reprezinta decat reintoarcerea vechiului “medic-vrajitor” in societatea noastra.

Parintele Paisie Aghioritul, despre Homeopatie !

“Homeopatia este incurcata. Multi s-au incurcat in aceasta poveste si au amestecat in ea multe teorii. Dupa ce vei lua o doctorie, iti vor spune aceia: “La inceput te vei simti mai rau, dar apoi iti va trece.” Sa spunem ca te doare obrazul. Celalalt iti da o palma puternica si te doare mai tare, asa incat starea de mai inainte, ti se pare o gluma, si o suporti usor.

Mai exista si unii care sunt bolnavi numai cu inchipuirea. Unul ca acesta merge la medic, iar acela ii spune: “Pleaca, nu ai nimic.” Merge din nou si medicul iarasi ii spune: “Pleaca, nu ai nimic.” Merge apoi la homeopat. Acesta stie ca nu are nimic, dar nu ii spune, ci ii da un praf, pentru a-i linisti gandul aceluia si astfel ii trece durerea. “M-am facut bine”, spune acela.

Aceasta este inselaciune! Apoi mai sunt si altii care, neputandu-se aranja nicaieri in alta parte, merg la homeopatie si astfel isi gasesc o ocupatie. Dar lucrul acesta este primejdios. Se incurca diferiti insi in treaba aceasta si nimeni nu poate avea incredere in ei. Apoi, resping toate celelalte tratamente.

Eu as fi de acord mai degraba cu un botanist, cu un om de stiinta. Dar exista si multi escroci. Unul spune ca poate cunoaste toate bolile numai privind in ochii celui bolnav. Sunt si eu de acord ca unele boli se pot depista in felul acesta, dar cum va cunoaste acela inima privind in ochi. Altul spune ca prin ureche poate vindeca toate bolile. Baga in ea niste ace. Prostii. Acestia sunt niste escroci. Este nevoie de discernamant in toate acestea.

– Adica, Parinte Paisie, sa nu facem tratamente homeopate la copil?
– Nu, nu este un lucru in care sa ai incredere.

Teodor Danalache
Dupa cartea “Homeopatia, intre magie si Ortodoxie”, scrisa de Parintele Damaschin Grigoriatul, Sfanta Manastire Grigoriu, Sfantul Munte Athos.

Cititi va rog si:

HOMEOPATIA – ratacire NEW AGE. Hahnemann, fondatorul homeopatiei, a fost MASON …

Articolul zilei (03.06.2011): HOMEOPATIA, o noua inselare

53 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on aprilie 23, 2012 at 9:33 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

    • un pacatos said, on aprilie 23, 2012 at 10:37 am

      offtopic,
      saccsiv si totusi se misca, adica se-nvarte.
      Pamantul se-nvarte.
      Ieri uitandu-ma asa pe casele oamenilor si vazand padurea de antene parabolice care mereu raman indreptate la punct fix in sus nu am putut sa nu zic ca Giordano „si totusi .. se-nvarte” (era varianta cu se misca). Ca satelitul ala din cer sa poata da date la reciverele de la antene e necesar ca coordonatele lui fata de antena parabolica sa nu se schimbe caci altfel ar trebui ca permanent omu sa indrepte la antena dupa cum se plimba satelitu. Ca satelitu sa fie geostationar e necesar ca de el sa traga o alta forta, egala cu forta gravitationala si aceasta forta nu-i alta decat forta centrifuga, forta nascuta prin rotirea unui obiect in jurul unui punct fix. Punctul fix, centrul pamantului, satelitul pastreaza aceeasi axa centu pamant-antena-satelit.
      Nu ca chestia asta ar fi cine stie ce lucru, defapt se studiaza in clasa a 9-a, da uite cand am discutat tema geocentrismului nimeni nu a amintit.

      Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 23, 2012 at 11:53 am

        un pacatos

        Ba s-a discutat. Eu ziceam cam asa: tot ce-i in jurul Pamantului se misca, deci nu doar planetele, ci si spatiul interplanetar, precum un mare fluviu, sa zicem. Asadar, cand lansam un satelit, se va misca si el, evident. Ca sa stea insa fix deasupra unui punct al pamantului, lui va trebui sa i se imprime o miscare in sens opus.

        Am discutat acest aspect cu parintele Badulescu si mi-a spus ca nici macar atat nu e necesar, caci satelitul geostationar este de fapt … o retea de sateliti. A zis ca va scrie un material succint pe chestia asta, caci unul lung ar fi scris, dar … imi cer iertare ca n-am avut rabdare sa-l caut pe

        http://www.hexaimeron.ro/

        Apreciază

      • adi said, on aprilie 25, 2012 at 7:49 am

        Pamantul este fix, sferic si facut de Dumnezeu, acum (aprox) 7520 de ani.

        Aceste adevaruri sunt afirmate la unison de Sfanta Traditie si de Sfanta Scriptura.

        Cine crede in modele contrarii, descrise de stiinta oamenilor „care sunt numai trupuri”, este in inselare.

        „Nimeni sa nu se amageasca. Daca i se pare cuiva, intre voi, ca este intelept in veacul acesta, sa se faca nebun, ca sa fie intelept. Caci intelepciunea lumii acesteia este nebunie inaintea lui Dumnezeu” (I Corinteni 3, 18-19)

        Doamne ajuta!

        Apreciază

  2. Buber Martin said, on aprilie 23, 2012 at 9:48 am

    Stiinta moderna este in esenta sa atee. Homeopatia are in principiile sale ceva premodern, deci este mai aproape de crestinism decat medicina alopata moderna.
    Cum poti sa contrargumentezi homeopatiei cu propozitii de genul „medicamentele homeopatice scapă de sub controlul științei actuale” si sa te pretinzi ortodox? Pai scopul unui ortodox este controlul naturii prin intermediul tehno-stiintei? Va rataciti din ce in ce mai rau. Nu sustin homeopatia, dar daca tot ce avem de opus homeopatiei este medicina stiintifica moderna, si nu intelepciunea (inclusiv medicala) Parintilor Bisericii, atunci mai bine situati-ma de partea homeopatiei.

    Apreciază

    • valeleu said, on aprilie 23, 2012 at 12:58 pm

      1.”Stiinta moderna este in esenta sa atee” – afirmatie ambigua, neclara, inexacta, nedocumentata care nu explica si nu demonstreaza nimic.
      2.”Homeopatia are in principiile sale ceva premodern (Da, pentru ca are natura metafizica), „”deci”” = este mai aproape de crestinism decat medicina alopata moderna”-sofism clar deoarece s-a demonstrat faptul ca homeopatia are principii ezoterice cu referire exacta spre daoism si budism.
      Nu ma apuc sa mai fac alte analize la postarea ta ca … e pretios si timpul meu. Nu te situeaza nimeni pe partea homeopatiei si un orb vede ca asta e alegerea ta. Cat priveste cunoasterea reala a ortodoxiei eu zic sa stai in banca ta cuminte fiindca nu stii nimic. Te agiti de pomana. Shalom!

      Apreciază

    • valeleu said, on aprilie 23, 2012 at 1:23 pm

      Ceva ce o sa te lumineze putin http://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-luca-crimeei-arhiepiscopul-crimeea-120717.html sper sa intelegi corect motivul petru care ti-am transmis linkul!

      Apreciază

      • Marius Olteanu said, on iunie 20, 2013 at 11:03 pm

        valeleu…aici e site de maicute? Bai baiatule aici sunteti spalati rau pe circvolutiuni. Cat de siguri sunteti coi crestinii ortodoxi de toate lucruriile. Cum le stiti voi pe toate, ignorantiilor, cate crime, torurari si sfintiri de tunuri nu ati facut voi, ipocritiilor, in numele dumezeului. Cat de ipocriti sunteti, cati oameni de stiinta ati omorat voi si acum pupati in fund stiinta si va lafaiti in tehnilogie:telefoani, televiiune, clima, masini, etc. Ipocritilor mai bine ramaneati la cai si carute.
        Mereu le stiti voi pe toate. Si totusi se invarte ignorantiilor. Le-ati stiut atunci cum le stiti voi si acum, voi unsilor.

        Vi stiti toata oranduirea, stiti voi planurile si ganduriile creatorului.

        Inganfatiilor.

        Apreciază

      • saccsiv said, on iunie 20, 2013 at 11:11 pm

        Marius Olteanu

        Si cand colo, habar n-ai de istorie. Fa te rog o lista, cat de scurta, cu oamenii de stiinta torturati si omorati de ortodocsi.

        Apreciază

      • andrei-d said, on septembrie 1, 2014 at 2:03 pm

        @ Marius Olteanu,
        pari a fi atat de sigur pe tine, dar porti o invidie subtila si o ura viscerala pe Crestinism, insa amesteci doctrina papistasa (inchizitia-crimele in numele dumnezeului de ei stiut) cu Ortodoxia. Daca Biserica lui Hristos(una, nu doua, nu noua) nu dezleaga vesnicile intrebari ale duhului omenesc atunci ea nu e de nici un folos. Asa ca nu mai generaliza si te folosi de retorica sa improsti cu hule, au fost si sunt altii cu mult mai invatati decat tine care au ramas muti la propriu, oameni si filosofi pagani care taiau ca si cu o sabie ascutita de amandoua partile si se mandreau cu limbile lor de sofisti, sarguindu-se a rade de invatatura celor dreptcredinciosi. Citeste cat de cat vietile sfintilor, in deosebi ai primelor secole sa vezi cum se mirau paganii de viata de obste a crestinilor si la fel de mirati cugetau in sine: „ai vazut cum traiesc crestinii?” Si intradevar, intre crestini nu mai e totul de obste ca altadata, rautatea intrecand multe praguri, pentru ca vedem fel de fel de organizatii care ataca incontinuu Biserica si pe credinciosi de 2000 de ani incoace, dau cu pumnul in tot ce e nobil si sfant, pentru ca daca pui pe aceeasi linie Adevarul si minciuna va fi atacat Adevarul, pentru ca minciuna tot minciuna ramane. De aceea ti-a fost inoculat in minte si in gand ca romanu-i hot, fura si e cum e, din cauza propagandei, dar romanii asa cum ii stim noi sunt altfel, marii voievozi nu au fost nici penticostali, nici baptisti nici martori ai lui iehova, au fost ortodocsi, si stramosii tai au fost de asemeni ortodocsi, nu eretici de papistasi, iar daca ai fi fost si tu binecredincios nu ai mai fi indraznit sa scrii nici Creator cu c mic, ai fi stiut mai multa gramatica(din cate observ ai probleme mari si de exprimare si nu esti nici coerent), dar te pricepi foarte bine sa judeci.

        Apreciat de 1 persoană

  3. alior said, on aprilie 23, 2012 at 10:05 am

    eu inteleg ce vreti sa spuneti, dar nu trebuie avut in verdere numai tipare si idei preconcepute ! iar ce nu se incadreaza perfect in forma, nu inseamna ca nu-i bun, sa nu procedam ca olteanul dus la zoo, si cand a vazut giragfa si elefantul a exclamat : asa animale nu exista ! ” ce ar zice de-ar veda ornitorincul ! si-n homeopatie au fost adunate fel de fel de retete, dar asta nu inseamna sa le negam cu vehementa pe toate , ci sa procedam cu intelept sa cercetam tot si sa oprim ce-i bun !

    Apreciază

  4. Dan said, on aprilie 23, 2012 at 10:09 am

    Nu am cunostiinte macar de baza in ceea ce priveste medicina, insa important la stiinta medicala este sa vindece pacientul, nu sa faca filosofie de viata. Concret spus, a vindecat vreodata Homeopatia pe cineva pornind de la „principiile” ei? Caci cand ma duc la doctor nu ma intereseaza credinta acestuia, poate sa fie si musulman; ceea ce ma intereseaza de la doctor, ca om fara pregatire medicala, este sa ma vindece. In rest, poate sa fie si un betiv notoriu sau un desfranat din partea mea, cat timp ma vindeca, ii multumesc frumos si il pomenesc la rugaciune.
    Ori in ziua de astazi foarte putini doctori mai vindeca pacientii. Parintilor mei le-au fost prescrise medicamente foarte scumpe pe care au dat o groaza de bani, mii de lei, din SUA, medicii care le-au promovat ziceau ca-s cele mai tari, si nici macar acum nu s-au vindecat de simptome, dupa luni bune de luat medicatie „performanta”, chipurile naturista „fara chimicale si substante daunatoare” (cred ca latura asta era mai mult pt. marketing). Acum au ajuns sa nu mai ia nici un medicament ca s-au lamurit ca nu au nici un efect benefic ci sunt doar o mare afacere.
    Eu cand imi recomanda cineva un medicament cand sunt racit ii rad in fata si ii zic ca-mi vindec raceala cu un pahar de vin fiert seara inainte sa dorm :)). Functioneaza de fiecare data, iti desfunda narile mai ceva ca orice Bixtonim fara efecte adverse din cate imi pot da seama.
    Revenind la tema articolului (homeopatia), interesant ar fi de analizat cazurile clinice vindecate concret, ca in asta se masoara stiinta medicala, nu in filosofii si palavrageli de doi lei. Un medic bun este un medic ce-si vindeca pacientul de boala de care sufera. Punct.
    In plus ar fi util de semnalat daca exista eventuale cazuri – si cate, procentual – de pacienti tratati prin homeopatie care au avut pe urma si alte afectiuni, poate mai putin sesizabile (de exemplu infertilitate, slabirea organismului si alte de genul); ca sa stim daca si cat rau medical vorbind produce Homeopatia.
    Eu din principiu nu am incredere decat in medicina traditionala, stiintifica; cand ma abureste un doctor cu analogii ieftine misticoide/oculte in medicina caut pe cineva care isi face meseria cu intelectul, nu cu sentimentele si filosofia.
    Rezultatul este tot ceea ce conteaza in medicina, ori medicina traditionala imi pare la acest capitol a fi baza (adica produce cele mai bune rezultate). Desigur dupa cum am afirmat la inceput nu am cunostiinte medicale sa ma pronunt in domeniu, dar judec dupa rezultate. Concret spus a vindecat homeopatia pe cineva? Nu ma refer aici la medici homeopati ce au aplicat principiile traditionale ale medicinei si pe urma roadele le-au atribuit pe nedrept homeopatiei. Ci la homeopati care au folosit principiile lor in domeniul medical cu succes. Au existat/exista?

    Apreciază

    • valentin said, on aprilie 23, 2012 at 7:30 pm

      Dan, mi-a placut comentariul tau, in ceea ce priveste homeopatia nu pot sa exclud parerea parintelui Paisie care a spus ca e lucrare draceasca.

      Apreciază

  5. Iones said, on aprilie 23, 2012 at 10:38 am

    Adevarul.ro: Nici bărbat, nici femeie! A apărut un nou gen uman?
    http://www.adevarul.ro/life/sanatate/adevarul_sanatate-viata-sex-al_treilea_sex-tulburare_psihica-hermafrodit-teorii_0_687531356.html

    Apreciază

  6. danutza said, on aprilie 23, 2012 at 11:17 am

    durerea e ca multi calugari si preoti apeleaza la metoda asta, pe care o considera inofensiva, deoarece le-a fost recomandata de dr pavel chirila.
    am auzit ca si par Papapcioc sau Fageteanu s-au tratat cu remedii homeopate. probabil ca tot acelasi bun crestin dr chirila le-a recomadat medicamentele….
    cum sa ii convingi pe oameni ca nu-i de la Dumnezeu hoemopatia? eu una nu mai stiu, ca parca sunt spalati pe creier. am avut discutii cu cineva in sensul asta si nu poti sa te atingi de guru chirila.daca el zice ca e bine, atunci nu le scoti asta din cap.

    Apreciază

    • mihaiiliescu said, on aprilie 23, 2012 at 7:16 pm

      Mai oamenii buni ,le-a scazut sfintenia cu ceva parintilor? din cauza unui medicament homeopat? Mai bine sa ne gandim ca se roaga pentru noi pacatosii si pentru tot neamul romanesc la Domnul.

      Apreciază

  7. ioan said, on aprilie 23, 2012 at 11:53 am

    Hipocrat spunea”cel mai bun medicament se gaseste in farfurie” deci daca avem o alimentatie corecta nu numai ca nu ne inbolnavim dar ne si vindecam de orice boala. cititi din patericul romanesc viata sf. Ioan episcopul cel minunat pag.589 -cei care ajung la nivelul „c” nu se mai inbolnavesc sau se inbolnavesc f. greu si vindecarea este rapida iar de la nivelul „d” in sus corpul se vindeca de orice boala (inclusiv diabet, cancer etc. )

    Apreciază

  8. minionita said, on aprilie 23, 2012 at 1:23 pm

    Inainte sa citesc despre antagonismul dintre ortodoxie si homeopatie am consultat si eu un homeopat. Nu era pentru o boala grava doar o transpiratie extrem de enervanta si de abundenta la nivelul cefei. Din proprie experienta pot sa spun ca simptomele au inceput sa dispara de cand am luat prima oara remediul recomandat. Mai mult, cand am vorbit cu doctorita mea despre asta, desi era sceptica, a spus ca o sa recomande si ea homeopatia pentru probleme similare pe care nu le putuse trata cu medicamente. Din ce am citit eu am inteles ca e vorba despre impregnarea materiei cu informatie. Nu stiu cum se impaca asta cu credinta ortodoxa, nu am cunostintele necesare ca sa fac o analiza. Dar exista ramuri ale stiintei unde s-a reusit impregnarea materiei cu informatie, cu mai mult sau mai putin succes, si nimeni nu combate aceste rezultate. Dupa parerea mea exista asemanare cu tratamentul cu medicamente, iei ceva care produce o reactie in organism.
    Medicina crestina inseamna rugaciune si tratamente cu lucrurile pe care Dumnezeu le-a pus la dispozitia noastra in natura. Iar cand vindescarea nu se produce Sfintii parinti ne invata ca suferinta este un leac pentru vindecarea sufletului de pacat.
    Problema este ca daca ne raportam la medicamente nu suntem siguri de ceea ce inghitim si atunci rezulta ca si medicina alopata poate sa fie contrara crestinismului.

    Apreciază

  9. dante said, on aprilie 23, 2012 at 5:59 pm

    Homeopatia este dracism.
    @minionita
    Ai citit tu pe undeva, ca Hristos a spus ceva despre materie, ca ar contine informatie? Sa nu facem cofuzie intre proprietatile chimice, pe care le au plantele si proprietatile „energetice”, acestea din urma fiind de la demoni.
    Daca te duci la un Sfint Maslu, acolo lucreaza Duhul Sfint, pe cind la bioenergii, homeopatie, etc lucreaza michiduta.

    Apreciază

  10. mihaiiliescu said, on aprilie 23, 2012 at 6:41 pm

    E o problema spinoasa .nu uitati ca juramintul lui Hipocrate e un juramant moral,dar paganesc,aflat sub timpul in care un popor adica evreii il cunosteau pe Adevaratul Dumnezeu.Asa ca reducand poti spune ca si azi doctori depun acel juramant asa cum e el.E o erezie,nu?Si totusi in vechiul testament Dumnezu prin profetul lui spune: si doctorului da-i toata cinstea ca si stiinta sa ,adica medicina e lasata de la Dumnezeu.Lucrurile sunt adinci asa ca e bine sa ne ferim- nu uitati ca sunt secte care refuza medicina total. La inceput au fost vracii,apoi s-a trecut la medicina primitiva ,apoi s-a modernizat ,s-a diferentiat.Cate firme si cite medicamente sunt inventate de oameni de alta religie sau chiar atei?
    asta insemna ca nu te mai tratezi?A lamurit partial N.Steinhardt in Jurnalul fericirii apelezi intii la instanta de judecata -la medicina si dupa aia sau in acelasi timp si la Curtea Suprema -adica la imparatul Cerului si al Pamantului – la iisus Hristos.
    Alfel aceste ramuri -homeopatie ,acupunctura,fitoterapie sunt supraspecializari ale medicinii,se fac nu dupa ureche ci la noi sunt cursuri care dureaza intre 1 si 2 ani .Cei care practica aceste ramuri sunt medici specializati dupa facultate in aceste ramuri de medicina alternativa.Cursurile se finalizeaza cu examene.asa ca….Important e sa fii tu crestin ,sa-l cinstesti pe iisus hristos , pe Maica Domnului si pe sfinti, ca te vindeci cu sau fara homepatie conteaza mult mai putin.

    Apreciază

    • danutza said, on aprilie 23, 2012 at 8:35 pm

      scrie cu litere mari numele Mantuitorului!
      bati campii cu succes! homeopatia , etc nu au nici un fundament stiintific. ca se prostesc unii medici si se dau homeopati sau altceva, e treaba lor ( de obicei fac asta cei mai slabi, care n-au sanse la un rezidentiat bun).
      cu cine fac cursurile? cu oameni specializati unde
      hoemopatia schimba rostul plantei, menirea ei, in exact opusul. sa zicem ca sufar de constipatie. ne-a lasat Dumnezeu crusin sau musetele sau lemn dulce. eu nu si nu, iau menta, ii inversez actiunea si iau hapuri homeopate, ca asa e cool. de ce o mai fi lasat Dumnezeu plantele cu propr lor vindecatoare, daca eu le inversez calitatile???
      pana acum 20 de ani, NU ne tratam nici homeopatic, nici cu acupunctura. oare eram mai bolnavi sau mai sanatosi? cat traiau bunicii nostri? ai mei au trait cca 90 de ani. culmea e ca …fara homeopatie!!
      daca nu vedeti ca astea sunt amagiri diavolesti, e clar ca satana stie sa-si faca lectiile!

      Apreciază

      • mihaiiliescu said, on aprilie 24, 2012 at 11:24 am

        Vorba parintelui Arsenie Papacioc:tipic,tipic si la inima nimic ….scrie cu litere mici numele lui IISUS HRISTOS.ASA E BINE?

        Apreciază

    • Doru said, on iunie 19, 2014 at 3:46 pm

      Juramantul medicilor la absolvirea facultatii NU mai este de peste 35 de ani cel al lui HIPOCRATE ! Se depune juramantul consacrat la GENEVA in 1948.
      De ce nu discutam deloc despre afirmatiile homeopatilor cum ca ei vindeca ,,trupul şi sufletul „? Toate site-urile si publicatiile homeopate vehiculeaza aceasta afirmatie, alaturi de tot felul de teorii info-energetice mirobolante care vor sa mascheze ignoranta stiintifica. Apa goala si granula de zahar (lactoza) nu pot vehicula decat informatiile mincinoase. Atunci cum de ne vindecam ? Stapanul teoriilor energetice , ne vindeca trupul şi ne ,, inghite ” sufletul facând sa ne lipim de ideile agnostice ale energiei vii pe care o poate manipula homeopatul. Greu de priceput, nu ?

      Apreciază

  11. carmen ghita said, on aprilie 23, 2012 at 8:29 pm

    1. In tara noastra, homeopatia este o competenta medicala practicata in mod legal, numai de catre medici;
    2. Homeopatia este recunoscuta si reglementata pe plan national de catre Ministerul Sanatatii, Colegiul Medicilor din Romania , Colegiul Farmacistilor din Romania , Agentia Nationala a Medicamentului;
    3. Pe plan international, este recunoscuta de OMS, ca al doilea mare sistem medical din lume, dupa cel clasic/conventional
    ;4 Invatamantul homeopat din Romania se desfasoara, incepand cu anul 1980 si pana in prezent, sub egida Ministerului Sanatatii, in cadrul cursurilor postuniversitare de doi ani, pentru medici si farmacisti, organizate de Scoala Nationala de Sanatate Publica Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti prin Centrul National de Educatie Continua a Medicilor, Medicilor Dentisti si Farmacistilor, Bucuresti.

    In alta ordine de idei,duhovnici mari recomanda homeopatia ca de exp. Sf. Teofan Zavoratul sau Sf.Serafim de Virita. Sf. Ignatie Briancianinov practica el insusi homeopatia.Pr. Rafail Noica la o conferinta tinuta la Alba Iulia in 2005, dupa ce a explicat pe scurt principiile de actiune ale homeopatiei a afirmat ca “ aceasta este adevarata medicina”.

    D-lui I.Vladuca, ii recomand pt. lamuriri . sa ia legatura cu Acad. Prof. Dr. DUMITRU DOBRESCU fost prorector al Facultatii de Farmacie din Bucuresti, o somitate in domeniul farmacologiei, care timp de 60 de ani a CERCETAT in laborator medicamentele homeopate in paralel cu acordarea a 20.000 de consultatii homeopate, dansul fiind si
    medic. In urma acestei munci, Prof. D. DOBRESCU a publicat recent o carte FARMACOLOGIA HOMEOPATA GENERALA (care studiaza fenomenele, conceptele, legile privind interrelatiile dintre organismul uman si medicamentul homeopat). Exista in lume atatea alte studii si cercetari in domeniul homeopatiei. Cum in era internetului este posibil sa nu fii informat ??!!
    drcarmen gh.

    Apreciază

    • saccsiv said, on aprilie 23, 2012 at 8:59 pm

      carmen ghita

      Ceea ce ai insirat la punctele 1-4, nu sunt argumente.

      Zici ca duhovnici mari recomanda homeopatia. Poti veni te rog cu citate, lucrari, ceva?

      Apreciază

    • danutza said, on aprilie 24, 2012 at 6:24 am

      nu cred nici moarta c a sf Teofan Zavoratul , sf Serafi de Virita sau Sf ignatie Briancianinov ar fi practicat homeopatia. voi puteti spune ca si Hristos a promovat-o, ca sunteti in stare.
      pana in 1990, nu se stia de homeopatie si nici nu s e studia la medicina. aiureala asta a aparut oadata cu patrunderea in romania a modei orientale de ” vindecare”.
      daca e asa stiintifica hoemopatia, cum se explica variatia conductivitatii electrice specifica a unui medic hoemopat fct de volum??? sau in timp? de ce nu-si pastreaza proprietatile in fct de timp , ci variaza???
      care e fundamentul stiintific???
      apoi, daca Dumnezeu a creat crusinul pt combaterea contipatiei, eu de ce sa iau menta, sa-i inversez proprietatile si sa folosesc ca medicament homeopat? nu vedeti sa se schimba rostul dat lucrurilor de catre Dumnezeu? de ce sa iau ceva care-mi face rau, cand pot lua ceva care-mi face bine?
      homeopatia nu foloseste propr vindecatoare a plantei, asa cum a lasat-o Dumnezeu, ci inverseaza propr,renuntand la substantele initiale.
      originea homeopatiei este daoista.
      apoi, la dilutii de 10 la puterea -15%, nici nu se mai pune probema ca actioneaza vreo substanta.in homeopatie actioneaza golul, nu plinul.
      ca homeopatia sa aiba baza stiintifica, trebuie sa indeplineasca simultan urm criterii:
      – sa foloseasca materie si energie creata bine precizata
      – sa se cunoasca toate propr fizice, chimice si bilogogice ale materiei folosite
      – sa se cunoasca modul de actiune ( descriere riguros-stiintifica)
      – sa se cunoasca dozajul exact si optim pt fiecar categorie de bolnavi
      – sa se cunoiasca modl in care reactioneaza organismul dupa admin dozei
      – sa se cunoasca indicatiile, contraindicatiile, ef adverse si interactiunile cu alte medicamente
      in homeopatie nu se cunoaste elementul care actioneaza, deoarece dilutia este f mare si subst activa practic nu exista in solutiile ale .
      hoemopatia intra in conflict cu ortodoxia. sunt mai multe aspecte, dar te las sa le studiezi singurica.
      vindeca doar Hristos. bunicii si parintii nostri NU au folosit remedii hoemopate si erau mult mai sanatosi decat noi si mai logevivi ( bunicii mei au trait medie 90 de ani). culmea…fara homeopatie!!! tot de nu e de la Dumnezeu e de la diavol!!!!!
      a bon entendeur, salut!

      Apreciază

  12. Doktoru said, on aprilie 23, 2012 at 9:07 pm

    Parerea mea este ca medicamentele dau dependenta si o falsa vindecare si siguranta pe un termen relativ scurt ,apoi ajungi iar de unde ai plecat si o iei de la cap.Eu de ceva vreme folosesc mir de la Sfantul Nectarie pt tot ,ma rog pt tot ce am eu,si cat de mult rugaciuni si pot sa zic ca functioneaza din plin…nu stiu la altii.
    …si apropo din Intelepciunea lui Isus Sirah de unde a citat cineva aproximativ
    CAPITOLUL 38
    Despre vindecarea bolilor; cum trebuie sa fie plangerea pentru morti; despre mestesuguri si lucrarea pamantului.

    1. Cinsteste pe doctor cu cinstea ce i se cuvine, ca si pe el l-a facut Domnul.
    2. Ca de la Cel Preainalt este leacul si de la rege va lua dar.
    3. Stiinta doctorului va inalta capul lui si inaintea celor mari va fi minunat.
    4. Domnul a zidit din pamant leacurile, si omul intelept nu se va scarbi de ele.
    5. Au nu din lemn s-a indulcit apa, ca sa se cunoasca puterea Lui?
    6. Si El a dat oamenilor stiinta, ca sa Se mareasca intru leacurile Sale cele minunate.
    7. Cu acestea tamaduieste si ridica durerea;
    8. Spiterul cu acestea va face alifiile. Nu este sfarsit lucrurilor Domnului si pace de la El este peste fata pamantului.
    9. Fiule! In boala ta nu fi nebagator de seama; ci te roaga Domnului si El te va tamadui.
    10. Departeaza pacatul si intinde mainile spre faptele drepte si de tot pacatul curateste inima ta.
    11. Da miros cu buna mireasma si pomenire de faina de grau si junghie jertfe grase, pe cat te ajuta puterile.
    12. Si doctorului da-i loc ca si pe el l-a facut Domnul si sa nu se departeze de la tine, ca si de el ai trebuinta.
    13. Ca este vreme cand si in mainile lui este miros de buna mireasma.
    14. Ca si el se va ruga Domnului, ca sa dea odihna si sanatate spre viata.
    15. Cel care pacatuieste impotriva Ziditorului sau, sa cada in mainile doctorului.
    …a se citi mai cu luare aminte ultimul pasaj….

    Apreciază

  13. constantin said, on aprilie 23, 2012 at 10:12 pm

    Consider ca multi sunt prea ingaduitori cu homeopatia. Se spune ca otrava in doze mici, vindeca boala sau previne aparitia ei(adica inlatura simptomele). Aceasta este inselare draceasca! E ca si cum vine un alcoolic si spune ca el poate bea mai mult decat un om obisnuit si se imbata mai greu! Si e adevarat. Insa cu ce pret? oare nu apar tulburari sufletesti mult mai grave? Sa nu uitam ca trupul este in stransa legatura cu sufletul! Daca bagi otrava in trup, nu te astepta sa te folosesti sufleteste!
    Ma iertati!..

    Apreciază

  14. danutza said, on aprilie 24, 2012 at 11:59 am

    dl Marcel Bouros, de la fundatia Sfinttii Martiri Bracoveni doreste sa candideze pentru functia de primar in constanta. este o persoana care a facut multe pentru credinta ortodoxa in constanta.
    este f modest si de aceea lumea nu stie ca el este in spatele multor actiuni frumoase.
    va fi greu sa convinga oamenii ca exista alternativa la actuala clasa politica , putreda si corupta, dar trebuie prezentata si alternativa nostra crestina si nationalista .
    Va rog ma ajutati la strangerea semnaturilor necesare candidaturii la functia de primar, prin prezentarea la sediul Curtii Brancovenesti, str Vasile Lupu nu 44-46 , unde puteti semna sau lua liste de semnaturi( pana vineri cel tarziu). multumesc anticipat!

    Apreciază

  15. dracones said, on aprilie 25, 2012 at 9:09 am

    Ba, da multi dereglati sunt pe forumul asta in frunte cu habotnicul Sacciv!
    Stiati ca Patriarhul Romaniei (Daniel) se vindeca prin homeopatie de ceva ani??????????? Sa inteleg ca si el este unealta Satanei pentru a apelat la remedii????????????
    Va dati cu parerea la greu fara sa cunoasteti nimic despre ramura asta medicala. Puneti mana si pe alte subiecte si studiati-le, lasati-o mai moale cu habotniciile voastre fara sens.

    Rusine!

    Sper sa imi apara mesajul.si sa fiti impartiali…altfel sunteti chiar voi in slujba altei entitati, numai Dumnezeu nu!

    Apreciază

  16. maria said, on aprilie 25, 2012 at 5:28 pm

    Cred multi au luat-o razna si sub pretextul ca sunt crestini improasca cu noroi in toate partile. Daca nu va place homeopatia nu va obliga nimeni sa o folositi dar lasatii pe cei care au nevoie de ea sa se trateze homeopat. Cat despre doctorul Pavel Chirila pot sa spun ca este un mare om si un mare medic devotat pacientilor si profesiei de medic dar mai presus de toate este un mare crestin ortodox . Un mare maestru spiritual le spune mereu discipolilor lui sa-si foloseasca inteligenta intr-un mod creativ. Nu va este de folos sa puneti la zid o metoda de tratament extrem de eficienta si foarte valoroasa doar pentru ca asa a spus nu stiu ce calugar sau preot care urmeaza strict niste dogme. A ridica in slavi medicina alopata care este foarte agresiva si total ineficienta este o imensa prostie. Eu personal m-am tratat homeopat pentru a scapa de o intoxicatie chimica produsa de medicamente alopate , adica homeopatia m-a vindecat de raul pe care mi l-a produs alopatia cea mult ageata de autorul articolului, asa ca dragii mei nu tine. In final cu umilinta v-as sugera sa va folositi inteligenta cu care Bunul Dumnezeu va inzestrat , studiati , cercetati si nu va mai luati dupa popi care sunt interesti sa nu-si piarda clientela si dupa doctori alopati care primesc comisioane de la companiile farmaceutice . Mergeti, cu incredere la homeopati,beneficiile sunt mari . Cu drag Maria profesor psiholog

    Apreciază

    • saccsiv said, on aprilie 26, 2012 at 9:50 am

      maria

      Pai da, se leaga … Psiholog, zicerea unui mare maestru spiritual, homeopatie, pe de o parte, iar pe de alta parte, popi si calugari aiuriti.

      Si tu zici ca poti discerne cine e sau nu mare crestin ortodox?

      Apreciază

  17. Maria said, on aprilie 26, 2012 at 1:50 pm

    maria,
    „Cercetati si nu va mai luati dupa popi care sunt interesati sa nu-si piarda clientela”
    Care clientela sa n-o piarda „popii „?
    Psihologii fac mai mult decat face Dumnezeu pt sufletele bolnave ?
    Eu nu am incredere deloc in psihologi ,ci am incredere numai in sfaturile duhovnicului si in vindecarea care vine de la Dumnezeu ,in bolile sufletesti si trupesti !
    Homeopatia este o inselare draceasca si nu toata lumea crede in acest fel de tratament !
    Cunosc un caz ,cand o persoana bolnava de cancer ,a fost la o manastire din Moldova ,s-a rugat zi si noapte la icoana Maicii Domnului ,timp de doua saptamani si a venit vindecata acasa spre mirarea medicilor dupa ce i-au facut din nou analizele !A stat inchisa in manastire fara telefon si fara sa discute cu nimeni in toata perioada ,doar rugandu-se in disperarea ei !
    Dar ca sa te exprimi in felul acesta, in ce priveste pe preoti si ca preotii au „clientela „este o totala lipsa de educatie duhovniceasca !

    Apreciază

  18. Raluca said, on aprilie 27, 2012 at 7:33 am

    maria, intoxicatia chimca produsa de medicamntele alopate, este reversibila intr-o buna masura, poate chiar totala(procentul depinde de varsta, alimentatie, stres), doar stopand ingerarea acelor medicamente.
    Achiesez intr-u totul danutzei si Mariei.

    Apreciază

  19. Homeopat said, on mai 7, 2012 at 9:29 am

    Am ajuns oare sa traim acele vremuri despre care citeam in cartile de istorie si pe care nu le credeam posibile iar, vremuri in care Inchizitia ardea carti si oameni pe rug pentru idei care nu corespundeau cu ideile marelui inchizitor? Sau poate , vrem sa retraim acele vremuri, de trista amintire, cand de aceasta data ateii, de fapt comunistii , desfiintau tot ce nu era in acord cu marxismul sau cu materialismul dialectic? Au acum autorii articolului de mai sus, cunostintele necesare si mai ales, dreptul sa acuze oameni si idei deopotriva, asa cum o faceau predecesorii lor, fie ei asa zisi oameni ai credintei sau alteori, atei? Se spune in articolele postate pe site-ul dvs (preluate de pe Apologeticum) ca homeopatia nu este specializare medicala… dar nu se mentioneaza ca la noi in tara este competenta medicala, recunoscuta de Ministerul Sanatatii si practicata numai de catre medici. Nu se spune nici despre existenta a numeroase studii stiintifice care sunt in favoareaa homeopatiei, se da de inteles ca nu exista deloc cercetare in domeniu (unde sa fie aici dragostea de Adevar?). Se mai face referire la afirmatii contra homeopatiei care vin din partea parintelui Paisie Aghioritul, dar nu se mentioneaza si Sfintii Bisericii Ruse, care au scris in favoarea homeopatiei. Se prezinta citate false din scrierile lui Hahnemann, probabil din nestiinta, si nu din rea vointa, unde se spune ca Hahnemann l-a considerat pe Confucius mai mare decat pe Hristos. Cine ar putea sa vina si sa ne arate concret lucrarea si pagina unde a citit asa ceva? Raspunsul este: nimeni, pentru ca un astfel de citat nu exista in mod real!!!
    Daca autorul sau autorii articolelor postate pe site-ul Apologeticum sunt oameni cinstiti (eu asa ii consider!) si nu urmaresc sa indeparteze inutil oamenii de o metoda eficienta de vindecare, oare nu s-ar cuveni sa se documenteze mai temeinic cu privire la subiectul abordat, cel putin din punct de vedere medical? Fara nici un fel de dubiu, considerati ca detineti adevarul absolut in materie de medicina si ii sfatuiti de acum pe credinciosii ortodocsi sa ia numai medicamente chimice, eventual , hai, treaca de la domniile voastre, si cate un ceai, ca acesta nu poate fi vrajit?
    Marile companii de medicamente de sinteza- desi nu stiu daca mai aveau nevoie de reclama, au gasit in site-ul dvs un nou aliat… felicitari!

    P.S. Acest raspuns l-am postat si pe site-ul Apologeticum, dar nu a fost postat. Sa ma intreb oare de ce?

    Apreciază

  20. Homeopat said, on mai 8, 2012 at 3:54 pm

    Ma bucur ca ati posat comentariul, va multumesc.
    Am ales doua prezentari scurte, dar edificatoare, de pe YouTube, cu dr. Russell Malcolm, director medical al Clinicii de homeopatie Claremont Homeopathic Clinic, Glasgow, Scotia si lector la Facultatea de Homeopatie din Londra; sunt fragmente dintr-o dezbatere pe tema justificarii includerii homeopatiei ca terapie suportata de NHS (omologul pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate de la noi). In Anglia, au existat o serie de discutii in privinta efectului placebo pe care l-ar putea avea homeopatia… La ei, nu s-a gandit nimeni sa acuze homeopatia de vrajitorie! Dar, noi totdeauna am fost mai originali…desi ar fi de dorit fi sa fim originali numai atunci cand este cazul!

    Apreciază

  21. Homeopat said, on mai 9, 2012 at 10:36 am

    http://www.youtube.com/watch?v=-B-tRys7haI&feature=related Va mai propun o dezbatere interesanta, merita urmarita cu atentie.

    Apreciază

  22. ionut pantelimon said, on februarie 5, 2013 at 4:18 pm

    Fratilor!hotarati-va odata,e homeopatia periculoasa din punct de vedere religios?Daca da, sau nu, va rog sa aduce-ti argumente clare,cu citate si alte materiale menite sa dezlege aceasta enigma.Nu are rost in aceste discutii sa ne lasam condusi de orgoliu,incapatanare(ca mi-a zis preotul cutare;,ca a zis nu stiu cine,iar el su nu aiba habar ce e aia homeopatie)de orice alt lucru ce ne impiedica sa aflam AEVARUL.Va propun sa cautam cu totii sa aflam clar, odata pentru totdeauna cum sta treaba cu homeopatia.Eu nu sunt nici pro nici contra,dar va zic ca putem pierde ceva foarte valoros pentru bolile trupului nostru daca nu clarificam treaba asta.Cunosc un prieten care s-a vindecat de hepatita cr B cu remedii homeopatice.HRISTOS sa ne lumineze sa gasim odata raspunsul ca m-am saturat sa tot aud controverse pe motivul asta cu homeopatia.HRISTOS a venit sa aduca pace si nu dezbinare,asa cum facem noi aici.

    Apreciază

  23. Dimitrie said, on februarie 24, 2013 at 8:57 pm

    nu ştiu ce-i cu articolul ăsta da cea care se ocupă de simptomele bolii şi nu de cauze este medicina alopată, care tratează afecţiuni folosind mijloace opuse manifestărilor unei boli; ori afirmaţia cum că homeopatia ar trata boli cu doze mici din substanţe care în doze mai mari ar fi periculoase chiar dacă este cea din dicţionar, cum rămâne cu remediile naturiste de tot felul??? în ce să ne încredem? în vrăjitorii??? în chimio/radioterapii??? în nu ştiu ce substanţe de sinteză, când Dumnezeu ne-a lăsat pe acest pământ atâtea plante medicinale, tot felul de fructe, şi noi acuma să dăm cu piciorul???

    Apreciază

  24. Rozalia said, on februarie 27, 2013 at 1:36 pm

    Sunt o mamă cu un copil foarte bolnăvicios de mic, tratat ani de zile încontinuu cu antibiotice. Am început tratament cu remedii homeopate pentru întărirea sistemului umanitar. Succes total! Astăzi este un copil sănătos, răceşte foarte rar, şi trecem cu uşurinţă peste. Nimic altceva nu contează!

    Apreciază

  25. […] Sa fie clar: HOMEOPATIA ADUCE BLASFEMIE ORTODOXIEI. Iata ce spun Ioan Vladuca si Parintii Paisie Agh… […]

    Apreciază

  26. […] Sa fie clar: HOMEOPATIA ADUCE BLASFEMIE ORTODOXIEI. Iata ce spun Ioan Vladuca si Parintii Paisie Agh… […]

    Apreciază

  27. […] Sa fie clar: HOMEOPATIA ADUCE BLASFEMIE ORTODOXIEI. Iata ce spun Ioan Vladuca si Parintii Paisie Agh… […]

    Apreciază

  28. […] Sa fie clar: HOMEOPATIA ADUCE BLASFEMIE ORTODOXIEI. Iata ce spun Ioan Vladuca si Parintii Paisie Agh… […]

    Apreciază

  29. […] Sa fie clar: HOMEOPATIA ADUCE BLASFEMIE ORTODOXIEI. Iata ce spun Ioan Vladuca si Parintii Paisie Agh… […]

    Apreciază

  30. […] Sa fie clar: HOMEOPATIA ADUCE BLASFEMIE ORTODOXIEI. Iata ce spun Ioan Vladuca si Parintii Paisie Agh… […]

    Apreciază

  31. „Divorț” – Vrăbiuțe said, on ianuarie 18, 2023 at 8:39 pm

    […] sau pe altele saccsiv […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.