Romania are rezerve uriase de gaze. Dar si de aur, cupru si tot soiul de metale. De ce nu sunt ale poporului, dupa modelul norvegian?
Iata ce aflam din articolul Zeta Petroleum: România are rezerve uriaşe de gaze de şist, comparabile cu ale SUA:
România are rezerve uriaşe de gaze de şist, comparabile cu acelea ale Statelor Unite ale Americii sau ale Poloniei, iar din acest motiv există un interes foarte mare din partea companiilor petroliere pentru ţara noastră, a declarat astăzi Bogdan Popescu, directorul Zeta Petroleum.
„În România există rezerve uriaşe de gaze de şist, iar companiile sunt foarte interesate. Doar pe Platforma Moesică se estimează că există rezerve comparabile cu SUA sau Polonia“, a spus Popescu.
Dacă zăcămintele de gaze descoperite recent în Marea Neagră de Petrom şi ExxonMobil ar fi exploatate, România va deveni independentă energetic, a adăugat directorul Zeta Petroleum.
Datorită acestor resurse, SUA au devenit cel mai mare producător de gaze din lume. Sectorul s-a dezvoltat extrem de rapid în ultimii ani, iar gazele neconvenţionale acoperă acum 20% din consumul americanilor. Europenii rămân însă reticenţi, cel puţin până la finalizarea unui studiu de impact asupra mediului cerut de Comisia Europeană.
În România, trei companii energetice – Chevron, MOL şi Avere Energy – au deja licenţe petroliere în perimetre unde şi-au exprimat intenţia de a căuta gaze neconvenţionale. Pe lângă acestea, Petrom, Romgaz şi Sterling Resources s-au arătat interesate de aceste zăcăminte.În ceea ce priveşte resursele, există voci care susţin că România ar avea zăcăminte mai mari decât cele ale Poloniei, considerată până acum cel mai bogat stat european în gaze neconvenţionale.
Procesul s-ar putea dovedi însă mult mai complicat decât se credea iniţial. Zece parlamentari au iniţiat un proiect legislativ privind interzicerea extragerii de hidrocarburi lichide şi gazoase prin fracturare hidraulică, procedeu folosit în special pentru exploatarea gazelor neconvenţionale, „pe teritoriul naţional al României, inclusiv pe platforma continentală a României”.
Proiectul prevede ca, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, toţi titularii de acorduri petroliere care vizează astfel de resurse să precizeze metodele prin care vor realiza explorarea şi exploatarea. Cei care nu respectă aceste prevederi riscă trei ani de închisoare şi o amendă de 500 de milioane de lei.
Iata si ce mai aflam din articolul Descoperire istorică de gaz în Marea Neagră. Ce are de câştigat România (din 22 februarie 2012):
Companiile OMV Petrom şi Exxon Mobil au anunţat miercuri descoperirea în Marea Neagră a unor importante zăcăminte de gaze naturale care, teoretic, ar acoperi importurile României pe 20 de ani. Prima întrebare care se ridică este cum va influenţa această descoperire preţul gazelor din România.
După primele estimări, zăcământul descoperit de cele două companii în Marea Neagră s-ar ridica la 42-84 miliarde de metri cubi, care echivalează cu consumul total al României pe 3-6 ani, dacă luăm în calcul piaţa românească a gazelor care este în prezent de 14,2 miliarde metri cubi pe an.
Operaţiunile de foraj derulate de OMV şi Exxon Mobil în Marea Neagră au început la sfârşitul anului 2011. Zăcământul a fost descoperit în urma forării puţului Domino-1 de către ExxonMobil, prima operaţiune la mare adâncime în largul ţărmului românesc, la peste 3.000 de metri sub nivelul mării. Domino-1 este amplasat în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu o adâncime de aproximativ 930 de metri.
„ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, afiliată ExxonMobil corporation, şi OMV Petrom SA, subsidiară a grupului OMV, confirmă o potenţială descoperire semnificativă în largul ţărmului României. Este prea devreme în procesul de evaluare şi explorare pentru a determina dacă blocul Neptun se va dovedi în final exploatabil comercial sau nu. Totuşi, dacă viitoarele lucrări vor confirma fezabilitatea tehnică şi comercială a producţiei de gaze naturale la mare adâncime în blocul Neptun, viitoarele investiţii în fazele de explorare şi dezvoltare ar putea ajunge la câteva miliarde de dolari, iar prima extragere ar putea avea loc cel mai devreme spre sfârşitul deceniului”, se spune în comunicat al OMV Petrom.
Este prima oară când platforma românească a Mării Negre este explorată profesional, a precizat Radu Dudău, specialist în energie la Romania Energy Center (ROEC).
„Va trebuie să aşteptăm şi alte rezultate să vedem dacă rezerva poate fi exploatată comercial. Trebuie să ţinem seama că zăcământul este la o adâncime de 1.000 de metri şi la o distanţă de ţărm, deloc neglijabilă, 170 de kilometri.
Însă, faptul că explorarea a fost făcută de companii importante (OMV Petrom şi Exxon Mobil) ne dă mari speranţe. Sunt companii puternice şi care utilizează tehnologii de ultimă oră. Costurile sunt însă mari, discutăm de investiţii care pot ajunge la miliarde de dolari”, a menţionat Radu Dudău.
Perimetrele concesionate în Marea Neagră
Printre companiile care deţin perimetre concesionate în Marea Neagră se numără OMV Petrom, ExxonMobil (SUA), Lukoil (Rusia), Sterling Resources (Marea Britanie) şi MOL (Ungaria).
În urmă cu trei ani a izbucnit un scandal legat de redevenţele plătite de companiile petroliere, acestea fiind apreciate ca fiind prea mici. Prin Legea de privatizare a Petromului şi apoi prin Legea petrolului, statul a stabilit că redevenţele petroliere nu vor fi modificate până în 2014, de această prevedere beneficiind în mod deosebit noul proprietar al companiei Petrom (grupul OMV), care exploatează peste 90% din perimetrele cu rezerve comerciale de ţiţei.
În cazul gazelor naturale redevenţele sunt între 3,5 şi 13% , cotă procentuală din valoarea producţiei brute extrase. De asemenea, după atribuirea unor perimetre de pe Platoul Continental al Mării Negre companiei canadiene Sterling Resources, chiar reprezentanţii guvernului au criticat legalitatea contractului
Cât gaz scoatem acum din mare
Spre sfârşitul anilor ’70 şi în anii ’80, România producea peste 30 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, cu vârfuri ajungând la 35 de miliarde, însă producţia a scăzut anual după 1990.
Rezervele sigure de gaze naturale ale României sunt estimate să acopere consumul pentru următorii 15 ani, dar ar putea creşte după ce companiile care deţin concesiuni de explorare vor începe lucrările în Marea Neagră, potrivit oficialilor Agenţiei Naţionale pntru Resurse Minerale (ANRM).
Rezervele sigure de gaze naturale sunt de 109 miliarde metri cubi, iar rezervele potenţiale sunt de 660 miliarde metri cubi. România produce anual circa 11 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Aproximativ 10% din cantitatea de gaze extrase din zăcămintele româneşti provine din exploatările din Marea Neagră, însă acestea sunt realizate la adâncimi de circa 1oo de metri şi distanţe mici de ţărm.
Cum va influenţa descoperire de miercuri preţul gazelor?
Descoperirea zăcământului este extrem de importantă, poate reduce importurile de gaze pe termen destul lung, dar nu putem să discutăm în niciun caz de reduceri de preţuri, consideră specialistul în sisteme şi pieţe de energie, Jean Constantinescu. Acesta spune că tendinţa europeană, dar şi mondială este de creştere a preţurilor la energie. În plus, România a fost somată de Uniunea Europeană să renunţe la tarifele reglementate la gaze naturale şi electricitate, a mai declarat Jean Constantinescu.
Preţul gazelor naturale în România este unul reglementat. Preţul gazelor din producţia internă este mai mic decât preţul european, însă şi gazul rusesc importat este ca preţ peste media europeană. După liberalizarea pieţei, preţul acestei resurse ar trebui să se încadreze undeva la media europeană, peste actualul preţ de intern şi sub cel al gazelor de import.
România avea un consum de gaze naturale, înainte de criză de 17 miliarde metri cubi pe an. În perioada actualei crize economice , consumul intern a scăzut la 13-14 miliarde metri cubi/an. Din 2010, consumul de gaze a început să crească uşor, iar importurile de gaze ruseşti reprezentă 3-4 miliarde metri cubi pe an. În procente, de la Gazprom primim anual 20-30% din necesarul de gaze naturale.
Comentariu saccsiv:
Cei de la Adevarul sunt tare tristi de proiectul de lege al celor 10 parlamentari, despre care puteti citi mai multe la:
Ce intamplare intamplatoare: de gaz se vor ocupa Chevron si ExxonMobil, adica puii Sandard Oil Rockefeller:
Familia ROCKEFELLER, NOUA ORDINE MONDIALA si GUVERNUL MONDIAL (partea 1)
De aur, RMGC:
Rosia Montana Gold Corporation – o afacere evreiasca …
De alte metale, tot altii, obligatoriu nu noi:
Deci avem gaze, aur, tot soiul de metale si ce facem cu ele? Le dam degeaba altorala. Si nu oricum, ci musai prin distrugerea tarii:
De ce nu procedam si noi ca Norvegienii?
In Norvegia, petrolul este al poporului. De aici o mare bunastare, dar cam atat …
Ce putem extrage fara sa distrugem, sa fie al poporului, iar cu restul sa asteptam pana ce tehnologia va permite.
Desigur, vorbim teoretic, caci faptic se va alege praful de planeta asta cat de curand. Dar pana atunci, de ce partidele parlamentare nu au in platforma modelul norvegian? Sau chiar fostul model libian? Evident, in ceea ce priveste gestionarea resurselor.
Cat de „rau” o duceau libienii?
De ce analistii nu dezbat aceasta tema la televiziuni?
Simplu. Pentru ca asa au decis ELITELE si pentru ca asa au acceptat marionetele lor din Romania.
Ce-i de facut?
Trebuie trezit poporul:
MISCAREA ORTODOXA ROMANEASCA – existenta ei nu este doar necesara, ci obligatorie
Iar concomitent trebuie convinsi cat mai multi sa nu participe la vot. Trebuie obligatoriu realizata o rupere definitiva intre popor si actuala clasa politica. Dar despre acest ultim aspect voi scrie intr-un articol separat.
Aceste doua elemente ar face parte dintr-o prima etapa.
Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:
https://saccsiv.wordpress.com/about/
ApreciazăApreciază
Saccsiv,
Ai vazut IN TIME?
Este sugestiv pentru ceea ce se intampla.
Scuze!
Doamne ajuta!
ApreciazăApreciază
Report: Fracking Could Cause a New Global Water Crisis
“Does the rest of the world want to live this nightmare?”
http://www.commondreams.org/headline/2012/03/07-2
Presimtirea mea este ca totul este pentru distrugere. Resursele sunt doar pretexte. Inaintemergatorii antihristului vin sa pustiasca pamantul.
Din punctul meu de vedere, subiectul MAXIM pentru noi este problema gazelor neconventionale explorate-exploatate prin fractionare hidraulica.
Daca incep astia ceva la noi in domeniul asta….disparem ca popor, FIZIC…
Uitati-va la polonezi:
la com. meu:
https://saccsiv.wordpress.com/2012/03/14/10-parlamentari-au-depus-un-proiect-de-lege-privind-interzicerea-extragerii-gazelor-prin-fracturarea-hidraulica-22-martie-miting-la-barlad-impotriva-folosirii-acestei-metode/
si o analiza a lor excelenta:
http://iddd.de/Frac.htm#ocena
ApreciazăApreciază
Da, mai toate lucrurile care se intampla sunt pentru exterminare, iar asta nu ar fi posibila daca nu am avea pacate strigatoare la cer pentru care nu facem pocainta. Salvarea ar fi una singura de la Dumnezeu ca urmare a pocaintei noastre.
ApreciazăApreciază
Mai e si un fil shale gas parca se numeste, foarte interesant cand vom putea da foc la apa care curge de la chiuveta si ne vom pierde simturi ca mirosul si gustul
ApreciazăApreciază
Scuze gaslan se numeste
ApreciazăApreciază
Mai saccsiv eu am pretentii la tine. Cum poti mai sa spui daca aceste gaze s-ar extrage, noi am deveni independenti energetic? De unde ai scos-o si pe asta? Cand noua ne place sa fim sclavi, slugi, si sa cersim din poarta-n poarta? Tu ai vazut cine sunt cei care ii voteaza pe oameni ca basescu, crin, ponta sau dan diaconescu (am scris cu litere mici in mod intentionat)? Marea majoritate habar n-au ce bogatii avem in subsolul patriei, habar n-au ce fel de oameni sunt cei pe care acestia ii vor pune in parlament.
Ca sa facem ceva, trebuie sa ne separam intr-un fel de acesti oameni care se numesc romani. Ei nu sunt nici macar oameni. Daca ar fi oameni, ar tine cu tara, ar apara valorile stramosesti, ar pretui istoria, l-ar pretui pe MIHAI EMINESCU, si nu ar permite unui evreu ca horia roman patapievici sa vorbeasca de POETUL NUMARUL 1 AL TARII asa cum a facut-o acu cativa ani, si inca o mai face.
Noi nu vom deveni independenti energetic. Daca PROSTIMEA, sta si bea pana numai poate, iar SFINTELE SARBATORI sunt un bun prilej de a sacrifica animale in nestiinta, de a manca precum spartii, si de a bea mai ceva decat porcii atunci nu trebuie decat sa facem ceva, dar repede.
Acesta este poporul roman. De fapt noi nu suntem un popor, noi suntem o populatie. Si asta n-am spus-o eu. A spus-o Constantin Radulescu Motru.
Daca am fi fost un popor, am fi luptat cu totii pentru o cauza. Dar noi luptam pentru buzunarul propriu. Noi luptam pentru burtile noastre.
Eu unul, sa fiu sincer nici nu imi mai pasa cand sunt jignit de catre cei din jur.
romanii daca ar intelege ce istorie se ascunde in spatele lor, cine sunt ei cu adevarat, si ce valori se ascunde in spatele istoriei, si ce bogatii sunt ingropate in subsolul patriei, in mod cert le-ar ceda pe toate pentru 1 EURO CENT!!!
ROMANII, adevarati, sunt oameni cu capul pe umeri care lupta si vor lupta pentru tara si pentru neam.
Romania lor contra ROMANIEI noastre si ROMANI contra romani!
Asta suntem. Daca te deranjeaza ceea ce am scris, problema ta, eu spun ceea ce simt si ceea ce cred.
ApreciazăApreciază
ultimullup,
Aceasta populatie asa cum o numesc si eu ,a fost intentionat indobitocita de aceste forte ale raului
ce noi le numim elite ale SISTEMULUI antihristic ,in scopul manipularii si prostirii ,pt a ne lua toate bogatiile
si resursele pe care le-a lasat Dumnezeu ,fara ca aceasta populatie numita romani ,sa se opuna .
Ce este mai grav ,acestia vor sa ne descrestineze ,sa ne termine ca si natiune ,sa ne desfiinteze ca popor ,pt ca nu exista unitate nationala ,patriotism si nici credinta ,daca gandim la scara nationala .
Daca de 22 de ani aceasta populatie ,pune la conducere de buna voie (prin vot liber )aceeasi hoti ,tradatori si vanzatori de neam ,pt o sacosa cu mancare ,despre ce fel de popor vorbim ?
Mass media ocupa primul loc in lume ,in ceea ce priveste manipularea maselor ,dezinformare ,minciuna ,desfrau ,etc .
Daca oamenii ar sta mai mult in biserica decat la televizor ,ar fi mult mai intelepti si nu spalati pe creier .
ApreciazăApreciază
@ultimullup
Desi nu-mi place, din pacate acesta este purul si durul adevar despre poporul (pardon, populatie) roman.
ApreciazăApreciază
Iata de ce.
http://bisericasecreta.wordpress.com/2011/01/27/e-bine-sa-stim-lista-cu-personalitati-de-origine-evreiasca-jidaneasca-ale-vietii-publice-din-romania/#more-2627
ApreciazăApreciază
Ar trebui prevazut in Constitutie ca terenurile, agricole sau nu, sa nu poata fi vandute catre straini. Bogatiile solului si subsolului sa nu poata fi exploatate decat de statul roman. Romanii sa primesca dividente din comercializarea de catre stat a acestor bogatii. Toate contractele care s-au facut in trecut cu privire la vinderea sau concesionare terenurilor sau bogatiilor tarii ar trebui sa fie reziliate!
ApreciazăApreciază
Nu cred ca se mai poate pune problema rezilierii contractelor facute de stat, cum zice Daniel.Cine ar face-o ar pati ceea ce a patit Gaddafi sau Saddam Hussein.Si de unde sa iei omul care ar face-o?Cine l-ar alege?
In legatura cu gazele descoperite acum,am vazut azi-noapte o emisiune in care un jurnalist spunea ca cei care vor extrage gazele nu le vor aduce neaparat la noi.Asta e, ale noastre doar pe hartie. Va mai amintiti cand Romania a castigat un proces international impotriva Ucrainei in legatura cu platoul marin?Dupa cateva ore am fost anuntati ca de fapt acele perimetre erau deja concesionate unor firme straine.Pentru ce tot efortul???
Ba, inca am inteles ca se scumpeste(liberalizeaza)pretul energiei termice,al gazelor si al energiei electrice,ca ne-o cere Comisia Europeana.Ne-au pus pe chituci de tot!Ma tot intreb,de ce nu ne-or pune sa aliniem si salariile la un prag minim acceptabil?
ApreciazăApreciază
Elitele deabea asteapta sa puna mana pe resursele noastre , trebuie sa ii oprim si prin asta vom trezi oameni.
ApreciazăApreciază
Nu avem cum sa-i oprim decat , daca dam jos guvernul si instauram un alt regim de tip PATRIOT .
Pt asta e nevoie de o revolutie adevarata facuta de popor ,fara interventie straina .
ApreciazăApreciază