SACCSIV – blog ortodox

10 parlamentari au depus un proiect de lege privind interzicerea extragerii gazelor prin fracturarea hidraulica. 22 martie – miting la Barlad impotriva folosirii acestei metode

Posted in Chevron, FRACTURARE HIDRAULICA by saccsiv on martie 14, 2012

Iata ce aflam din articolul Proiect de lege privind interzicerea explorărilor şi exploatărilor perimetrelor cu zăcăminte de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fracturarea (fisurarea) hidraulică şi anularea licenţelor exclusive de explorare a tuturor proiectelor care recurg la această tehnică:

EXPUNERE DE MOTIVE
România se află în pragul demarării exploatării hidrocarburilor lichide sau gazoase (shale gas – gazele de şist) prin metoda fracturării (fisurării) hidraulice a rocilor de către o firmă americană. Metoda folosită, extrem de controversată la nivel mondial, a fost interzisă în Franţa, Bulgaria, Irlanda, Africa de Sud, Canada şi suspendată în Marea Britanie, precum şi în 18 state din SUA.
Exploatarea hidrocarburilor lichide sau gazoase (shale gas – gazele de şist) prin metoda fracturării hidraulice este o metodă contestată de specialişti datorită riscului ridicat de poluare asupra mediului cauzat de:
– utilizarea unui fluid compus din apă, nisip, circa 596 substanţe chimice (unele necunoscute, iar altele cunoscute astăzi ca fiind cancerigene) aflate în 900 de produse chimice, aditivi şi alte substanţe cu efecte necunoscute ceea ce va conduce, invariabil, la poluarea solului cu implicaţii majore pentru agricultură, acvacultură şi zootehnie;
– creşterea rapidă a gradului de poluare a apelor freatice (pânze acvifere cuprinse între 0 şi 50 m):
– poluarea progresiva şi iremediabilă a acviferelor de medie şi mare adâncime (50 – 250 m);
– utilizarea a milioane de metri cubi de apă pentru fiecare foraj din care se va extrage gazul de şist, ceea ce va conduce la scăderea nivelului hidrostatic al tuturor forajelor aflate în exploatare urmată de secarea acestora;
– scoaterea din circuitul agricol a unor terenuri (densitatea medie fiind de 6 puţuri de foraj pe km2 la care se adaugă reţeaua de conducte pentru transport);
– riscul extrem de ridicat de contaminare a terenurilor agricole;
– poluarea sonoră în arealul în care se vor face exploatările datorită echipamentelor de foraj şi pompelor de putere foarte mare care vor injecta şi extrage fluidul în/din sondă;
– poluarea sonoră şi a aerului pe traseul dintre exploatări şi punctele logistice de preluare a materialelor şi descărcare a gazelor;
– traficul extrem de dificil ţinând cont de gabaritul şi numărul extrem de mare al utilajelor cu care se va lucra;
– creşterea rapidă a gradului de deteriorare a infrastructurii traversate;
– mobilizarea, alături de gazul extras a unor substanţe radioactive şi a altor substanţe cu efect de seră care oricât de sigure ar fi echipamentele de transport şi stocare a fluidului extras vor fi eliberate în atmosferă;
– disconfort seismic ridicat în zonele de exploatare datorat zecilor/sutelor de seisme provocate;
– risc seismic asociat prin creşterea numărului de cutremure dar şi apariţia unor cutremure locale;
– incidenţa crescută a cazurilor de îmbolnăviri atât pentru oameni cât şi pentru animalele în condiţiile deteriorării calităţii apei, aerului şi suprafeţei solului;
– depopularea rapidă a zonelor din vecinătatea exploatărilor.
Zonele din România programate pentru exploatare prin fracturare (fisurare) hidraulică a rocilor:


BARLAD (VASLUI)
VOIVOZI (BIHOR)
TRIA (BIHOR)
BAILE FELIX (BIHOR)
TULCA (BIHOR)
ADEA (ARAD)
CURTICI (ARAD)
PERIAM (TIMIŞ)
BILED (TIMIŞ)
PAULIS (TIMIŞ)
PARA (TIMIŞ)
BUZIA (TIMIŞ)
CRAI (TIMIŞ)
MACIN (TULCEA)
BABADAG (TULCEA)
CAPIDAVA (CONSTANTA)
EFORIE (CONSTANTA)
COSTINESTI (CONSTANTA)
VAMA VECHE (CONSTANTA)
ADAMCLISI (CONSTANTA)
Având în vedere, toate cele enumerate mai sus, vă prezint spre aprobare următorul proiect de lege care va pune la adăpost cetăţenii României şi rezervele de apă (deja limitate) acum şi în viitor lăsând generaţiilor viitoare o ţară curată şi sănătoasă.
INIŢIATOR
Deputat PSD – Adrian SOLOMON


PROIECT
PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CAMERA DEPUTAŢILOR SENATUL
LEGE
privind interzicerea explorărilor şi exploatărilor perimetrelor cu zăcăminte de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fracturarea (fisurarea) hidraulică şi anularea licenţelor exclusive de explorare a tuturor proiectelor care recurg la această tehnică
Art. 1. Explorarea şi exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi lichide sau gazoase prin foraje urmate de fracturarea (fisurarea) hidraulică a rocilor sunt interzise pe teritoriul naţional al României, inclusiv platforma continentală a Mării Negre.
Art. 2.
(1) Într-o perioadă de 60 zile calendaristice de la intrarea în vigoare a prezentei legi, titularii licenţelor exclusive de explorare a zăcămintelor de hidrocarburi lichide sau gazoase vor remite către autoritatea competentă care a emis licenţa un raport prin care să se precizeze tehnicile folosite în cadrul activităţilor lor de explorare. Autoritatea competentă publică aceste rapoarte în Monitorul Oficial al României, Partea I, în maxim 30 de zile.
(2) Dacă titularii licenţelor exclusive nu vor trimite raportul descris la alin. (1) sau dacă raportul menţionează recurgerea, efectivă sau eventuală, la forajele urmate de fracturarea hidraulică a rocilor, licenţele exclusive de explorare sunt anulate.
(3) În termen de 90 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a prezentei legi, autoritatea competentă va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, lista licenţelor exclusive de explorare anulate.
(4) Fapta de a folosi foraje urmate de fracturarea hidraulică a rocilor fără a fi declarată către autoritatea competentă în raportul prevăzut la alin. (1) se pedepseşte cu trei ( 3 ) ani de închisoare şi cu 500 000 000 lei amendă.
Art. 3. Guvernul României trimite anual un raport Parlamentului României cu privire la evoluţia tehnicilor de explorare, exploatare şi prospectare a subsolului de pe teritoriul naţional, inclusiv platforma continentală în ceea ce priveşte hidrocarburile lichide sau gazoase.
Art. 4.
(1) În cuprinsul prezentei legi a fost folosită terminologia specifică aşa cum este ea definită în Legea minelor (legea nr. 85 /2003).
(2) Termenii prevăzuţi la alin. (1) sunt:
autoritate competentă; explorare; exploatare; licenţă exclusivă; zăcământ;
Art. 5. Dispoziţiile legale contrare prezentei legi se abrogă.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Preşedintele Senatului,
Roberta Alma Anastase Vasile Blaga
Iata si ce aflam din articolul Miting împotriva exploatării gazelor de șist:

Pe 22 martie, când se sărbătorește și Ziua Internațională a Apei, se va organiza la Bârlad, în centrul civic, un miting de protest față de exploatarea gazelor de șist. Cu o săptămână mai devreme, Muzeul “Vasile Pârvan” va găzdui un seminar pe tema gazelor de șist și a fracționării hidraulice, la care vor fi invitați să participe pentru a-și expune punctul de vedere specialiști de la toate centrele universitare din țară.
Exploatarea gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice rămâne un subiect de actualitate, cel puțin la nivelul comunității bârlădene. Pe lângă faptul că societatea civilă a avut o reacție consistentă, iată că și autoritățile fac ceva. Deputatul Adrian Solomon a inițiat un proiect de lege prin care se va interzice pe teritoriul României exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice. Proiectul a fost realizat după modelul unei legi similare adoptate în Franța.

Cititi va rog si:

CHEVRON (Rockefeller) vor incepe exploatarea GAZULUI DE SIST DIN ROMANIA, prin metoda fractionarii hidraulice. Ne iau gazul si ne ofera cutremure si poluare …

Video: „GASLAND” (HD Full) – OTRAVIREA VOITA A APEI. Un documentar despre METODA FRACTIONARII HIDRAULICE. Motivand exploatarea gazului, vor de fapt sa distruga panza freatica?

Guvernul SUA confirma legatura intre cutremure si fracturarea hidraulica (practica de a injecta apa in formatiunile stancoase adanci)

17 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on martie 14, 2012 at 11:32 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

  • numaiortodoxia said, on martie 15, 2012 at 11:27 am

   Sunt foarte in tema cu ce se intampla la Birlad – iar Solomon ( ales in Vaslui – judetul in care este Birladu ) – nu ii convine faptul ca PDL ia toti banii aici . Nu e nici un inger , nici salvator – nu mai credeti in politicieni , deschide-ti ochii !

   Apreciază

   • saccsiv said, on martie 15, 2012 at 12:59 pm

    numaiortodoxia

    Pai nici nu credem frate in politicieni.

    Apreciază

 2. an said, on martie 14, 2012 at 1:37 pm

  Ar fi extraordinar sa nu se intample asta, sa fim lasati in pace.

  Apreciază

 3. ines said, on martie 14, 2012 at 2:25 pm

  Important!
  Pamanturile fertile ale Romaniei pe mana strainilor,top 10 firme straine in terenurile din Romania, preturile terenurilor in Europa
  http://www.adevarul.ro/financiar/Pamanturile_Romaniei-pe_mana_strainilor_0_661734126.html#

  Apreciază

 4. ines said, on martie 14, 2012 at 2:32 pm

  Marine Le Pen,liderul Frontului National din Franta: ”Sa terminam cu Uniunea Sovietica Europeana”
  http://www.adevarul.ro/international/Marine_Le_Pen-liderul_Frontului_National_din_Franta_0_661734136.html

  Apreciază

 5. Alexandru(Fulger) said, on martie 14, 2012 at 3:44 pm

  Doamne ajuta, sa nu ajunga elitele sa ne distruga tara.

  Apreciază

 6. daniel said, on martie 14, 2012 at 3:47 pm

  Ar trebui prevazut in Constitutie ca terenurile, agricole sau nu, sa nu poata fi vandute catre straini. Bogatiile solului si subsolului sa nu poata fi exploatate decat de statul roman. Romanii sa primesca dividente din comercializarea de catre stat a acestor bogatii. Toate contractele care s-au facut in trecut cu privire la vinderea sau concesionare terenurilor sau bogatiilor tarii ar trebui sa fie reziliate! Oare se poate face aceasta??

  Apreciază

 7. danutza said, on martie 14, 2012 at 4:27 pm

  cred ca e cazul sa ne mobilizam si noi sa facem putina propaganda antiexploatare.
  sa scriem la guvern, parlament, oriunde, pe siteurile tv sau ziare sa trezim populatia, care oricum doarme in ghete.
  impartiti fluturasi cu asta. orice idee aveti, numai sa faceti ceva.

  Apreciază

 8. Cosmin S. said, on martie 14, 2012 at 4:45 pm

  Municipiul Grabowiec din Polonia are o problema cu gazele de sist.
  Pereţi crapati, fântâni contaminate, drumuri distruse – efectele explorarilor-exploatarilor de gaze din sisturi. Locuitorii comunităţii Grabowiec Rogow sunt nemultumiti.

  Compania care se ocupa de explorare/exploatare gaze de sist din aceasta regiune declara ca nu ei sunt responsabili pentru apa neagra din fantani mintind ca ei nu folosesc chimicale(exact ca in filmul Gasland). La fel si in ceea ce priveste seismele si peretii crapati.

  Totul se intampla la nord de Romania, anume in Polonia in zona Zamosc localitatea Grabowiec, unde compania Chevron exploateaza gaze de sist.
  Se minte cu nesimtire in ciuda tuturor evidentelor. Chevron face dezastru in Polonia.

  Articolul descifrabil prin google translate aici:
  http://zamosc.naszemiasto.pl/artykul/galeria/973933,gmina-grabowiec-ma-problem-z-gazem-lupkowym,id,t.html

  Aceleasi probleme (descifrabil in google translate) aici:

  http://www.mmzamosc.pl/artykul/gaz-lupkowy-dzieli-mieszkancow-gminy-grabowiec

  Alt articol din Polonia aici: http://www.tvn24.pl/12690,1718910,0,1,ciemna-strona-gazu-z-lupkow,wiadomosc.html

  Traducere aproximativa google translate, fragment:

  Partea întunecată a şisturilor de gaz
  „Potrivit datelor preliminare, Polonia are cele mai mari depozite de gaz de şist în Europa. Nu este un secret faptul că extracţia şi de vânzare a acestui material este o afacere de miliarde, care poate schimba în mod semnificativ Polonia. Toate acestea, nu toate de gaz din sisturi este o schimbare pentru mai bine.

  Pentru Rogow de locuitori, un mic sat din Zamosc, cu descoperirea de şisturi bituminoase de gaze a început să aibă probleme. Este în zonele lor de explorare în curs de desfăşurare. Agricultorii arată reporterilor, „Superwizjer” TVN contaminate apei din fântâni şi a spart zidurile clădirilor. Ei susţin că toate fântânile.”

  Inceputul dezastrului in Polonia:

  Prof. Trewin: Riscurile din gazele de şist sunt mari
  Fragment:” În regiunea Lublin a raului sunt slab resurse, nu există nici un organism mare de apă, şi sunt de înaltă calitate a apelor subterane. Dintre acestea, locuitorii totale de beneficii din Lublin. „Trebuie să calculeze dacă se plăteşte pentru a le utiliza în scopuri tehnologice”, – a spus Trewin.”

  Articolul aici: http://forsal.pl/artykuly/523858,prof_harasimiuk_zagrozenia_wynikajace_z_wydobycia_gazu_lupkowego_sa_duze.html

  Mai departe:

  Iniţiativa Civică in Polonia impotriva explorarilor-exploatrailor de gaze de sist.
  Demonstraţie la nivel naţional împotriva extracţia gazelor
  de gaz în Żurawlowie, 19.01.2012r.
  Ştiri din Żurawlowa: „Au mers pe jos peste cadavre”?

  Aici:
  http://bejda.blogspot.com/2012_01_01_archive.html

  Apoi,
  Traducere aprox. Google translate.:
  Fragment:
  ”De fapt, este vorba de lucruri simple, cum ar fi:
  apei potabile, a apelor subterane şi abisal.
  După sonde vor fi în vecinătate a purtat otrăvit!

  Este, de asemenea, cu privire la ceea ce oamenii din imediata apropiere a construi forajelor.
  Zgomot, aer rău, otrăvit şi apă otrăvit, şi lipsa de apă
  pentru agricultură din cauza consumului enorm de apa necesar pentru producţia de gaze sisturi va duce la pierderea pentru toţi locuitorii din apropiere de puţuri.”

  Asta se intampla astazi in Polonia.

  Aici: http://iddd.de/Frac.htm#ocena

  Si un forum polonez pe aceeasi tema
  Aici: http://roztocze.az.pl/forum/viewthread.php?thread_id=22&pid=95

  Nota mea:
  Sa nu lasam sa se intample asa ceva si la noi.
  Este foarte grav ce se intampla. Este vorba de genocid “democratic” sub chipul salvarii noastre.

  Daca va incepe asa ceva, indiferent unde in Romania sau chiar la vecini suntem distrusi. Aria dezastrului se intinde pe o suprafata de 150-200 km.

  Miza pe care eu o banuiesc este urmatoarea:
  Gazul de sist este un pretext, scopul este restrictionarea accesului la apa potabila, reducerea populatiei, exterminarea agriculturii.

  In cazul in care ar incepe explorarile-exploatarile, populatia s-ar reduce drastic in urmatorii 5-7ani din cauza bolilor neurologice, a cancerelor, bolilor de piele, morti subite, etc….
  Apa si hrana taranilor vor fi pur si simplu otravitoare.

  Supermarcheturile(surorile rujate ale lui chevron) vor vinde apa si alimente sintetice la preturi enorme, Totul se va vinde pe baza de microcip si se va da cu ratia.
  Ca tot vorbim de microcip, de biometrie, de RFID, asa ceva va putea deveni realitate mult mai usor, pustiind pamantul, otravind apa si sursele noastre alternative de hrana.

  iata:
  Fracking Could Cause a New Global Water Crisis
  http://ffbulgaria.blogspot.com/2012/03/fracking-could-cause-new-global-water.html

  Apreciază

 9. cineva said, on martie 14, 2012 at 5:18 pm

  10 parlamentari? Desi este mai bine decat nimc, nu ma pot abtine sa rad amar.. Pai ia sa vedem, avem 137 de senatori si 333 de deputati, ceea ce ne duce la suma frumusica de 470 de parlamentari. 10 dintre ei se opun fracturarii hidraulice.. hmm asta vine cat, 2%? Se pare ca o sa avem fractionare hidraulica.

  Apreciază

 10. Geo said, on martie 14, 2012 at 5:27 pm

  Doamne ajuta. Trebuie sa ne rugam toti romanii la bunul Dumnezeu si la Maica Domnului ca sa le incurce planurile acestor rauvoitori care incearca sa ne otraveasca toata tara, solul, subsolul, apele si aerul pe care-l respiram si sa ne pierdem ca popor si natiune. Romanul adevarat nu mai are de ales. Trebuie sa se opuna cu orice pret. Felicitari celor care au luat in foarte serios problema si au pregatit proiectul de lege. Sper sa n-o ciunteasca in parlament si sa le mai dea speranta americanilor.
  Daca stie cineva coordonatele exacte si ora cand va avea loc adunarea la Barlad sa ni le spuna si noua, deoarece asi dori sa particip si eu sau poate si altii doresc sa mearga acolo. Doamne nu ne lasa.

  Apreciază

  • Maxim said, on martie 14, 2012 at 10:34 pm

   Nu sunt răuvoitori,sunt diavoli turbați cu aparență umană!

   Apreciază

 11. Cosmin S. said, on martie 15, 2012 at 5:51 am

  Geo,

  http://www.b-o.ro/

  Apreciază

 12. Danielo said, on martie 15, 2012 at 7:01 pm

  Pentru o problema atat de grava, estimez maxim 200 (doua sute) de participanti, cu tot cu cei 30 de ofiteri SRI in civil… Ma doare si mi-e jena, in acelasi timp!!! Va rog, faceti un efort, fratilor!!! Ati dezbate pe sute de comentarii prezenta sau nu la vot (si nu este rau ca o faceti!), dar nu ati veni la un miting autorizat, la maxim 150 km distanta, nici in ruptul capului, nici picati cu ceara, nici cu pistolul la tampla… PS Mitingul este programat sa inceapa la ora 17, data joi 22 martie ora 17.00.

  Apreciază

 13. oscar said, on aprilie 3, 2012 at 5:27 pm

  Acest guvern de bolsevici liberali nu numai ca a vandut tara la propriu si figurat unde bogatii imense sunt platite la un pret de batjocura, ci a vandut-o si pentru experimente diabolice facute cu asa zisele „tehnologii avansate”, cu urmari deosebit de grave pentru mediu si populatie. Aceste experimente nu sunt acceptate de populatia niciunei tari care stie la ce dezastre se poate astepta in urma lor si care se gandeste la generatiile urmatoare, avand constiinta si datoria de a le lasa ca mostenire un mediu sanatos si curat pentru a se putea dezvolta in conditii normale. Aici e vorba de un act de constiinta si respect de sine sa nu mai spunem demnitate, de a nu permite sa se faca din noi lada de gunoi a tehnologiilor diabolic avansate.
  Toti vor sa faca cu acest popor orice pentru ca i s-a rupt sira spinarii dupa un plan diabolic ce are traditie de secole, unde interesele straine sunt puse in practica de tradatorii autohtoni numiti politicieni! Acesti guvernanti total incompetenti si criminali profita de vacuumul din constiinta poporului pe care-l conduc, de faptul ca are o intelectualitate venala de care nu poate sa-ti fie decat rusine si care nu se implica in nimic, ca are o biserica a „neamului” lasa si care tace, preocupata fiind numai de contructii megalomane si un popor dezorientat, parasit de toti, umilit si dezinformat. Noua forma de exterminare a sa, se preconizeaza a se face prin distrugerea conditiilor sale de viata sub mantia dezinformarii si a falsului, deci pe sest. Toti acesti guvernanti bolsevici liberali deci globalisti au pe conturile lor secrete din Elvetia miliarde furate din vanzarile oneroase efectuate in numele acestei democratii „corecte” fara adevar si fara libertate. Poporul doarme si nu vede cum i se fura pamantul de sub picioare! Asista neputincios la acest proces sinistru efectuat de firma lui Rockefeller prin extragerea gazelor de sist ce nu tinteste in ultima instanta decat distrugerea mediul sau de viata prin otravirea solului, a apei precum si prin expunerea sa la riscurile incalculabile ale cutremurelor (vezi Japonia si gandeste Cernavoda). Si toate acestea pentru a umple buzunarele profitorilor!
  Aceste concerne au planuri criminale o data de a te ucide sub pretextul ca te ajuta, in al doilea rand cei care mai scapa vor fi total dependenti de ei, incepand cu apa de baut si terminand cu produsele industriale. Aceasta se numeste oricum ai suci-o si invarti-o sclavie!
  Fiecare cetatean are dreptul si este dator de a-si apara existenta si circumstantele ce o determina si ameninta!
  Toti atenteaza la dreptul tau prin cele mai rafinate si sinistre strategii, cine nu si-l apara si-l piede. Cine sta de veghe in lanul de secara stie ca e de datoria lui sa o faca si ca nimeni nu o va face vreodata in locul sau.
  Romani iesiti in strada asa cum au facut-o bulgarii si puneti capat acestei crime contra mediului si a voastra!

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: