SACCSIV – blog ortodox

Se supune dezbaterii publice studierea religiei in clasa pregatitoare. REMUS CERNEA se agita

Posted in copii, Remus Cernea by saccsiv on martie 1, 2012

Iata ce aflam din articolul Ce vor face copiii la clasa pregătitoare: „exerciţii de învăţare a închinării” VEZI PROGRAMA:

Potrivit curriculumului pentru clasa pregătitoare supus dezbaterii, miercuri, de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, copiii vor studia o oră pe săptămână religia. Ei vor învăţa cum să închine, vor afla rolul lui Dumnezeu în viaţa omului, vor participa la activităţi caritabile şi vor fi duşi la biserică.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a publicat miercuri, 29 februarie, pe

www.edu.ro

pachetul curricular destinat clasei pregătitoare. Acesta conţine programele şcolare pentru clasa pregătitoare, precum şi planul-cadru aferent primelor clase ale învăţământului primar.

Documentele sunt supuse dezbaterii publice, astfel încât toţi cei interesaţi pot contribui cu propuneri constructive, trimise la adresa de e-mail clasapregatitoare@medu.edu.ro

sau, în scris, pe adresa MECTS (str. General Berthelot nr. 28-30, Bucureşti, sector 1, cod 010168). Opiniile vor fi primite începând de joi, 1 martie 2012, timp de două săptămâni.

A apărut CURRICULUMUL pentru CLASA PREGĂTITOARE: Ce vor studia copiii

Una dintre disciplinele pe care o vor studia copiii din clasa pregătitoare este religia. Potrivit programei şcolare pentru religie – clasa pregătitoare, elevii vor învăţa următoarele competenţe generale: aplicarea unor norme de comportament specific moralei religioase, în diferite contexte de viata, colaborarea cu copiii si cu adultii din mediul familiar, în acord cu valorile religioase şi explorarea activa a unor elemente din viata de zi cu zi, din perspectiva propriei credinte.

Ce vor învăţa copiii la ora de religie

Printre activităţile de învăţare la care vor lua parte copiii se numără organizarea de discutii despre rolul lui Dumnezeu în viata omului, exercitii de învatare a închinarii (gestul închinarii, cuvintele însotitoare), organizarea de activităţi caritabile şi chiar vizite la biserică.

„Biserica este un spatiu cu înalte valente educative pentru ora de religie. Profesorul poate organiza vizite la biserica cu elevii cu diferite ocazii si scopuri: pentru participarea si observarea anumitor slujbe bisericesti; pentru a primi Sfânta Împartasanie; pentru discutii cu preotul pe teme religioase sau pentru a organiza în comun diferite evenimente importante pentru comunitate ori activitati de întrajutorare a membrilor acesteia”, se precizează în documentul publicat pe site-ul MECTS.

Magistraţii AU DECIS: Clasa pregătitoare este LEGALĂ

Cum să faci diferenţa între oamenii de diferite religii

Un alt lucru pe care îl vor învăţa copiii este cum să identifice elemente de diferenţiere între oameni. În acest sens, vor fi realizate exercitii de identificare a asemanarilor si a deosebirilor dintre persoane pe baza anumitor criterii (aspect fizic, limba vorbita, credinta, calitati, comportamente, lucruri sau mâncaruri favorite).

De ce este nevoie de religie

Potrivit documentului, elaborarea programei scolare pentru religie – clasa pregatitoare a avut la baza urmatoarele premise:

– Introducerea religiei în planurile de învatamânt înca de la debutul scolaritatii asigura o abordare continua a domeniului pe tot parcursul învatamântului preuniversitar – specifica majoritatii sistemelor educationale care includ religia în curriculumul scolilor publice.

– Rolul religiei la vârstele mici este recunoscut si sustinut de teoreticienii si practicienii din domeniul educatiei, care evidentiaza importanta educatiei religioase în formarea propriei identitati a elevilor, aspectele legate de credinte si convingeri fiind un element important al acesteia.

– La debutul scolaritatii, disciplina religie constituie un context de învatare care valorifica în plan educativ “marile întrebari” ale copiilor, experientele de viata ale acestora, altele decât cele vizate în mod obisnuit de celelalte discipline din planul de învatamânt, dar cu importanta majora pentru dezvoltarea morala si pentru socializarea acestora.

– Finalitatile propuse la clasa pregatitoare pentru disciplina religie au, în mai mica masura, scopul unei

educatii de tip strict confesional, ci vizeaza mai ales dezvoltarea morala a copiilor si formarea comportamentului în acord cu valorile moral-religioase.

– Prin competentele si continuturile vizate, disciplina religie contribuie în mod direct la realizarea competentelor ariei curriculare Om si societate, prin contributia adusa la dezvoltarea competentelor sociale si civice, prin accentul pe promovarea diversitatii, pe integrarea în diferite grupuri, prin sustinerea unor abordari inter- si transdisciplinare.

Vezi şi celelelalte programe pentru şcoala pregătitoare AICI.

   Comentariu saccsiv:

Evident ca Remus Cernea n-a ratat ocazia si a postat un cearceaf la:

Îndoctrinare ortodoxă pentru copii de 3-6 ani la grădiniţă şi în clasa pregătitoare. România sfidează recomandarea Consiliului Europei privind educaţia religioasă

Nu l-am citit si nici n-am de gand, caci stiu cine este personajul:

   Ecologistul este cunoscut pentru activitatea sa in societatea civila ca presedinte al Asociatiei Umaniste Romane, dupa ce a condus, timp de cinci ani, Asociatia Solidaritatea pentru libertatea de constiinta. A publicat articole in 22, Observator Cultural, Le Monde Diplomatique (editia romana), Dilema Veche, Cultura si a colaborat cu Radio Romania Cultural.”
   Mai trebuie amintit ca Smaranda Enache, membra a GDS si Istvan Haller, membru al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) au fost si ei membri militanti ai “Solidaritatii pentru libertatea de constiinta”, reprezentata de Remus Cernea .

Urmarindu-i CV-ul, observam ca este extrem de activ in lupta sa impotriva crestinismului. Iata cateva repere:

Fondează Societatea Culturală Noesis, în 1998

În 1998, împreună cu trei colegi de la Filosofie şi Drept “salvează” Universitatea Bucureşti de la confesionalizare, reuşind să oprească instalarea de icoane ortodoxe în amfiteatre şi construirea unei biserici ortodoxe în curtea facultăţii

În octombrie 2003 înfiinţează asociaţia umanistă şi secularistă Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă, alături de personalităţi civice precum Gabriel Andreescu, Mircea Toma, Smaranda Enache, Daniel Vighi, Emil Moise, William Totok, Liviu Andreescu

Asociaţia obţine finanţări pe proiecte din partea Fundaţiei pentru o Societate Deschisă

În 2006 derulează proiectul „Monitorizarea educaţiei religioase în şcolile publice din România

A semnat „Scrisoare deschisa catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii de sustinere a necesitatii retragerii simbolurilor religioase din institutiile publice de invatamant

Cititi va rog si:

GEORGE SOROS, GUVERNUL MONDIAL, NOUA ORDINE MONDIALA, lista lui Soros

Asa ca, nu prea are rost sa-i scrieti la articol.

Consider insa util sa scrieti la adresele Ministerului Educatiei, sustinand studierea religiei, caci e clar ca se vor agita activistii din tabara lui Cernea, precum si satanistii de la ASUR.

SOROS si satanistii de la ASUR ataca furibund predarea religiei in scoli

13 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on martie 1, 2012 at 5:31 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Cosmin said, on martie 1, 2012 at 6:10 pm

  @Saccsiv: :)))) Deci nici tu n-ai citit aberatiile lui?!?1/ Hahahahaha!!! Credeam ca-s singurul!!! Pai da, minciuna are intotdeauna nevoie de poliloghie si munca de convingere. Adevarul e scurt si la obiect. Cand esti transparent, la ce nevoie de explicatii atunci?
  Cat se agita mosieu Remus pentru dreptul curistilor de a si-o vari in fund in vazul tuturor, dar este deranjat de „un zeu tacut pictat pe o bucata de lemn” in care oricum nu crede?!?!? Sau crede da’ ceva il deranjeaza? Ai avea ura pe extraterestri daca nu crezi in existenta lor? E non-sens! Deci pe Cernea il arde, si il arde rau 🙂
  Iertare de limbajul mai colorat, dar scarba gratuita a unora ma irita pana la alergie!
  Doamne ajuta!

  Apreciază

 3. Ioan C. said, on martie 1, 2012 at 6:24 pm

  Doar o părere,
  Aş propune, ca pe lângă Crez şi Tatăl nostru, copii să înveţe şi Cele zece porunci pe dinafară. Să sădim în copilaşi de mici respectul pentru Cele zece porunci. Numai dacă sunt învăţate pot fi şi aplicate, iar atunci ar fi stârpită şi mita din România. Iată-le:

  I. ”Eu sunt Domnul Dumnezeul tău (…) Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine!

  II. Să nu-ţi faci chip cioplit şi nici un fel de asemănare (…) Să nu te închini lor.

  III. Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deşert.

  IV. Adu-ţi aminte de ziua odihnei, ca să o sfinţeşti.
  Lucrează şase zile şi-ţi fă în acelea toate treburile tale,
  Iar ziua a şaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în acea zi nici un lucru.

  V. Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să-ţi fie bine şi să trăieşti ani mulţi pe pământ(…).

  VI. Să nu ucizi!

  VII. Să nu fii desfrânat!

  VIII. Să nu furi!

  IX. Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău!

  X. Să nu doreşti (…) nimic din câte are aproapele tău!”
  (Ieşirea/ Exodul 20: 2- 17).

  E clar pentru orice creştin că poruncile a VIII-a şi a X-a se referă la groaznica plagă a corupţiei.

  Apreciază

  • Anda said, on martie 3, 2012 at 2:40 pm

   Apropo de cele 10 porunci…
   La clasa pregatitoare , pe langa rugaciuni si deprinderea cu viata crestin-ortodoxa din sanul Bisericii, se pot invata o multumime de lucruri proprii varstei mici si care lui Cernea ii scapa.
   De exemplu, literatura noastra pentru copii are un solid fundament crestin. Ma refer la basmele romanesti, la povestile si poeziile care au fost scoase cu grija din programa scolara inca din anii ’90. Luati arhi-cunoscuta „Capra cu 3 iezi”-pe care -poate multi din tinerii de azi nici nu si-o mai amintesc. Este oglinda satului romanesc profund crestin. Mesajul povestii catre copil este clar: ascultarea si cinstirea parintilor (vezi porunca 5 din decalog), precum si consecintele neascultarii. Vrei sa-i aratati copilului chipul mamei crestine: capra. Obiceiurile si traditiile satului romanesc in diferite imprejurari: vezi participarea satului la pedepsirea lupului. Ce au patit cei 2 iezi neascultatori: au fost mancati de lup dupa un ritual care ne aminteste de un veritabil martiriu din vietile sfintilor. Ce inseamna praznic, cine participa, cine ajuta, care sunt bucatele traditionale de pe masa romanului-ajutati-l pe copil sa le identifice in aceasta poveste.
   Luati poeziile Elenei Farago pe rand una cate una si vedeti cat de usor invata copilul ce inseamna mila ( „Catelusul schiop”, „Gandacelul”-porunca 6 din decalog).
   Mai exista prin biblioteci carti vechi ca ” Manualul catehetului” (1955)-cu pilde din pateric, transformate in povesti pentru copii, de o frumusete si de o sensibilitate fara margini. Apoi, sunt poeziile lui Cosbuc, Goga, Toparceanu, Arghezi care vorbesc despre „Pastile in sat”, „Despre sacia plangatoare” etc, etc, etc. Acesta este modul in care Cuvantul lui Dumnezeu intra in inima unui copil ca o soapta si ca o mangaiere.
   Sa vina „nefirescul-cernea” sa explice unei mame ca povestile, basmele si cantecele de leagan si rugaciunile din copilaria ei sunt interzise prin lege…Si ca e un delict sa fii crescut de bunici a caror singura avere a fost Sfanta Scriptura.
   Eu, nu numai ca apreciez efortul scolii de a se ocupa de profilul formativ -religios al copiilor, dar il si sustin cu tot sufletul.
   Iar ca parinte nu vreau altceva decat sa refac o punte spirituala din lumea copilariei mele sanatoase, spre prezentul copilului meu in care, se pare, ca ar vrea sa devina stapan doar „omul negru”. Numai ca pentru un parinte normal, asa ceva NU SE POATE!

   Apreciază

   • roxie said, on martie 3, 2012 at 6:43 pm

    Am uitat de poeziile clasice ale copilariei.:) Chiar cautam ceva materiale ortodoxe: carticele sau povestiri pt. o nepotica. M-am bucurat sa gasesc cateva ieftine pana in 3 RON, micute si cu ilustratii numai bune de colorat scrise de Leon Magdan .. pana acum am vazut doar la sectanti dar e bine ca avem si noi.

    Apreciază

 4. Ciprian said, on martie 1, 2012 at 8:53 pm

  am o curiozitate daca stie cineva… e botezat cernea sau circumcis?

  Apreciază

 5. C0N57AN71N said, on martie 1, 2012 at 9:02 pm

  Conteaza? Poa’ sa vina Mantuitorul cu toata slava sa si sa-ti puie mainile-n cap, daca tu ai bataturi pe circumvolutiuni si rea vointa la ce bun?!?!?

  Apreciază

 6. Psalmul 50 said, on martie 1, 2012 at 9:46 pm

  Cernea este ateu si iconoclast, dusman al crestinismului si al lui Hristos cel Viu.
  Remus Cernea, sa te certe pe tine Domnul

  Apreciază

 7. zina said, on martie 2, 2012 at 6:56 am

  Nu vi se pare suspecta aceasta decizie pt ora de religie? Ma gandesc ca o sa-i invete pe copii cu totul altceva decat Adevarul, adica prajiturele cu otrava, cum spune saccsiv.

  Apreciază

 8. ayannis said, on martie 2, 2012 at 7:32 am

  Religia e un lucru serios si delicat , mai ales religia ortodoxa care reflecta de fapt unicul mod de viata si nu indoctrinare cum prezinta unii . Am fost educatoare si ai invatam pe copii rugaciunile specifice varstei lor . Nu le-am impus religia ci doar le-am vorbit la modul simplu despre Dumnezeu , Sfanta Treime …Ce am remarcat : au asimilat foarte rapid rugaciunile „Inger , ingerasul meu ” , ” Doamne, Doamne ceresc Tata „… si le spuneau singurei ( fara sa le impun eu ceva) in clasa inainte de inceperea programului … Apoi daca am vazut ca iubesc rugaciunile i-am invatat „Tatal Nostru ” … si bineinteles cum sa se inchine . Sa stiti ca in mediul rural , cel putin acolo unde am fost eu trimisa , educatoarele din comuna aceea ai invatau pe copii religie , adaptata la nivelul lor , fireste . M-a surprins cat de repede se „muleaza” sufletelele lor dupa Dumnezeu …
  Eu ma tem de altceva , sa nu se compromita credinta ortodoxa prin introducerea religiei ca materie de studiu … In principiu nu e rau ca vor sa faca asta dar depinde cum o fac si cu ce scop …

  Apreciază

 9. Student said, on martie 2, 2012 at 9:31 am

  Cand aud de imbecilul de Cernea, stau si ma intreb daca m-ar ierta Dumnezeu daca l-as trage pe domnu Remus in teapa, exact cum facea Vlad Tepes.

  Apreciază

 10. Mos Darie said, on martie 2, 2012 at 4:58 pm

  Am incercat sa intervin pe site-ul Gandul, raspunzand, cu toata logica si deferenta de care sunt in stare, la borsul ateu debitat de un oarecare. Ei bine, comentariul a fost sters de catre cei de la Gandul. De precizat ca au lasat numai comentarii vizand intoarcerea la perioada feudala si alte asemenea elucubratii ale propagandei „liber-cugetatorilor”. Deloc surprinzator, avand in vedere legatura directa gandul-ProTv-Sarbu- finantatorii acestuia.

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: