SACCSIV – blog ortodox

CUVINTE – CHEIE urmarite de autoritati pe retelele de socializare

Posted in internet by saccsiv on februarie 29, 2012

   Iata ce aflam din articolul Reţelele de socializare sunt supravegheate permanent. Află ce CUVINTE-CHEIE sunt urmărite de autorităţi:

– Cum ar fi să devii suspect după ce postezi pe Facebook că te simţi „bolnav”? Sau când spui unui prieten că „urmăreşti” un anumit show de televiziune? Sau când comentezi pe un forum, spunând că guvernul „îşi ia partea”? De fapt, lucrul acesta se şi întâmplă: orice menţiune legată de o vacanţă petrecută în Mexic sau o sesiune de cumpărături la „Target”, intră imediat în vizorul Departamentului pentru Securitate Naţională din Statele Unite, anunţă Huffington Post.

După cea mai recentă dezvăluire asupra modului în care guvernul american supraveghează reţelele de socializare, Centrul pentru Protecţia Datelor Electronice a postat on-line un manual utilizat de Departamentul de Securitate Naţională, care include sute de termeni (cum sunt cei evidenţaţi mai sus), folosiţi pentru scanarea informaţiilor asociate cu terorismul, dezastrele naturale sau ameninţările la adresa sănătăţii naţionale.

În documentul de 39 de pagini intră şi termeni expliciţi cum sunt „atac”, „Al-Quaida”, (cu mai multe tipuri de grafie), precum şi cuvinte care pot fi inofensive sau „periculoase”, în funcţie de context: „exerciţiu”, „misiune”, „val”, „iniţiativă”, „eliberare”, „organizaţie”.

Manualul a fost eliberat de Centrul de Operaţiuni la o săptămână după ce oficiali din structurile de Securitate Naţională au declarat, într-un proces, că analiştilor americani le este monitorizată activitatea on-line. Mary Ellen Callahan, şeful Departamentului de Securitate Naţională şi Richard Chavez, director al Centrului de Operaţiuni Naţionale au depus mărturie că reţelele sociale sunt supravegheate numai pentru context şi nu pentru a urmări opiniile care nu se aliniază cu guvernul.

Un oficial din structurile de protecţie a declarat că manualul este punctul incipient al acestei politici de supraveghere şi că măsurile nu se vor opri aici. Oficialul neagă, la rândul său, acuzaţia că guvernul ar monitoriza actorii care se opun politicilor guvernamentale.

Agenţia recunoaşte că manualul este vag şi are nevoie de actualizări. De exemplu, pe lista denumirilor asociate cu riscuri teroriste se află Hamas şi Hezbollah, dar şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei, care a fost odată considerată grupare teroristă de către guvernul american. Acum organizaţia conduce o misiune diplomatică la Washington, iar liderul său, Mohmoud Abbas s-a întâlnit în câteva rânduri cu fostul preşedinte Bush şi cu preşedintele Obama.

Huffington Post a primit o serie de texte trunchiate, extrase de pe reţelele de socializare, asociate cu rapoartele realizate de analiştii de la Departamenul de Securitate. Un raport face legătura între un schimb de mesaje şi un atentat pus la cale de trei adolescenţi din suburbia Ogden, la nord de Salt Lake, descoperit la timp.

Alte rapoarte fac trimitere la un accidenet în lanţ produs din cauza închiderii drumului I 85 din Carolina de Nord, un virus scăpat de sub control la univeristatea George Washington, un pachet neidentificat depus la judecătoria din Alabama sau evacuarea a unei şcoli din Bronx, New York, în urma identificării unei substanţe suspecte.

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on februarie 29, 2012 at 3:45 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Cosmin said, on februarie 29, 2012 at 3:51 pm

  @Saccsiv: stiu ca e off-topic, dar haideti sa boicotam urmatoarea chestie ca pe viitor sa nu se mai intample: http://www.timesnewroman.ro/life-death/6724-imagini-in-premiera-cu-icoana-maicii-domnului-de-la-cernobil

  Apreciază

 3. ines said, on februarie 29, 2012 at 6:18 pm

  http://www.gandul.info/news/lovitura-pentru-acta-data-de-curtea-de-justitie-a-ue-administratorul-de-retea-nu-poate-fi-constrans-sa-si-supravegheze-utilizatorii-9240489

  LOVITURĂ PENTRU ACTA dată de Curtea de Justiţie a UE: Administratorul de reţea nu poate fi constrâns să-şi supravegheze utilizatorii
  Administratorul unei reţele sociale online nu poate fi constrâns să instituie un sistem de filtrare general, care să-i vizeze pe toţi utilizatorii săi, pentru a preveni utilizarea ilicită a operelor muzicale şi audiovizuale, a decis, joi, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxemburg.
  În opinia CJUE, o asemenea obligaţie nu ar respecta interdicţia de a impune unui asemenea furnizor o obligaţie generală de supraveghere nici cerinţa de a asigura un just echilibru între, pe de o parte, protecţia dreptului de autor şi, pe de altă parte, libertatea de a desfăşura o activitate comercială, dreptul la protecţia datelor cu caracter personal şi libertatea de a primi şi de a transmite informaţii, informează Mediafax.
  Decizia s-a dat în cazul SABAM, care este o societate belgiană de gestiune care reprezintă autorii, compozitorii şi editorii de opere muzicale. În această calitate, ea este însărcinată, printre altele, să autorizeze utilizarea operelor lor protejate de către terţi. Cealaltă parte în litigiu este Netlog NV, care exploatează o platformă de reţea socială online, pe care fiecare persoană care se înscrie primeşte un spaţiu personal denumit „profil”, care îi este accesibil de oriunde din lume.
  CITEŞTE ŞI: România a semnat ACTA, Anonymous reacţionează
  Această platformă, utilizată zilnic de zeci de milioane de persoane, are ca funcţie principală crearea de comunităţi virtuale în cadrul cărora aceste persoane pot comunica între ele şi îşi pot face prieteni. În cadrul profilului lor, utilizatorii pot printre altele să ţină un jurnal, să indice hobby-urile şi preferinţele lor, să îşi arate prietenii, să afişeze fotografii personale sau să publice videoclipuri.

  Potrivit SABAM, reţeaua socială a Netlog oferă de asemenea utilizatorilor posibilitatea de a se folosi, prin intermediul profilului lor, de opere muzicale şi audiovizuale din repertoriul SABAM punând aceste opere la dispoziţia publicului într-o asemenea manieră încât alţi utilizatori ai reţelei să poată avea acces şi aceasta fără autorizarea SABAM şi fără ca Netlog să plătească o indemnizaţie corespunzătoare.
  În 23 iunie 2009, SABAM a chemat în judecată Netlog în faţa preşedintelui Tribunalului de Primă Instanţă din Bruxelles (Belgia), solicitând printre altele obligarea Netlog să înceteze imediat orice punere la dispoziţie ilicită a operelor muzicale sau audiovizuale din repertoriul SABAM, sub sancţiunea unei penalităţi de o mie de euro pe zi de întârziere. În această privinţă, Netlog a susţinut că admiterea acţiunii SABAM ar echivala cu impunerea unei obligaţii generale de supraveghere, ceea ce este interzis prin Directiva privind comerţul electronic.
  În acest context, instanţa belgiană a sesizat Curtea de Justiţie. Aceasta solicită, în esenţă, să se stabilească dacă dreptul Uniunii se opune unei somaţii emise de o instanţă naţională şi adresate unui furnizor de servicii de stocare, precum un administrator al unei reţele sociale online, de a institui un sistem de filtrare a informaţiilor stocate pe serverele sale de către utilizatorii serviciilor sale, care se aplică, fără deosebire, ansamblului utilizatorilor, cu titlu preventiv, pe cheltuiala sa exclusivă, şi pentru o perioadă nelimitată.
  În opinia Curţii UE, este cert că Netlog stochează pe serverele sale informaţii furnizate de utilizatorii acestei platforme, referitoare la profilul lor, şi că astfel el este un furnizor de servicii de stocare în sensul dreptului Uniunii.
  Este de asemenea cert că instituirea acestui sistem de filtrare ar presupune ca furnizorul de servicii de stocare să identifice, pe de o parte, în cadrul ansamblului fişierelor stocate pe serverele sale de toţi utilizatorii serviciilor sale, fişierele care sunt susceptibile să conţină opere cu privire la care titularii unor drepturi de proprietate intelectuală pretind că deţin drepturi. Pe de altă parte, furnizorul de servicii de stocare ar trebui să determine, apoi, care dintre aceste fişiere au fost stocate şi puse la dispoziţia publicului în mod ilicit şi să blocheze, în sfârşit, punerea la dispoziţie a fişierelor pe care le-a considerat ca fiind ilicite.
  O asemenea supraveghere preventivă ar impune astfel o observare activă a fişierelor stocate de utilizatori la administratorul reţelei sociale. În consecinţă, sistemul de filtrare ar impune acestuia din urmă o supraveghere generală a informaţiilor stocate, ceea ce este interzis prin Directiva privind comerţul electronic.
  Curtea aminteşte apoi că incumbă autorităţilor şi instanţelor naţionale, în cadrul măsurilor adoptate pentru protejarea titularilor drepturilor de autor, să asigure un just echilibru între protecţia dreptului de autor al titularilor şi protecţia drepturilor fundamentale ale persoanelor care sunt afectate prin astfel de măsuri.
  „Or, în speţă, somaţia de a institui sistemul de filtrare ar implica supravegherea, în interesul titularilor de drepturi de autor, a integralităţii sau a celei mai mari părţi a informaţiilor stocate la respectivul furnizor de servicii de stocare. Această supraveghere ar trebui, în plus, să fie nelimitată în timp, să vizeze orice atingere viitoare şi ar presupune obligaţia de a proteja nu numai operele existente, ci şi pe cele care încă nu au fost create la momentul instituirii sistemului menţionat”, explică CJUE.
  Astfel, o asemenea somaţie ar determina o atingere gravă a libertăţii de a desfăşura o activitate comercială a Netlog deoarece l-ar obliga să instituie un sistem informatic complex, costisitor, permanent şi pe cheltuiala sa exclusivă.
  În plus, efectele somaţiei nu s-ar limita la Netlog, sistemul de filtrare în litigiu fiind susceptibil în egală măsură să aducă atingere drepturilor fundamentale ale utilizatorilor serviciilor sale-mai precis dreptului lor la protecţia datelor cu caracter personal, precum şi libertăţii lor de a primi şi de a transmite informaţii, aceste drepturi fiind protejate prin Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
  Astfel, somaţia ar implica, pe de o parte, identificarea, analiza sistematică şi prelucrarea informaţiilor referitoare la profilurile create în cadrul reşelei sociale, aceste informaţii reprezentând date protejate cu caracter personal, deoarece permit, în principiu, identificarea utilizatorilor. Pe de altă parte, somaţia ar risca să aducă atingere libertăţii de informare, din moment ce ar fi posibil ca acest sistem să nu facă în mod suficient distincţia între un conţinut ilicit şi un conţinut licit, astfel că utilizarea lui ar putea avea drept consecinţă blocarea comunicaţiilor cu conţinut licit.
  În consecinţă, Curtea UE răspunde că prin adoptarea unei somaţii de obligare a furnizorului de servicii de stocare să instituie un asemenea sistem de filtrare, instanţa naţională nu ar respecta cerinţa de a asigura un just echilibru între dreptul de proprietate intelectuală, pe de o parte, şi libertatea de a desfăşura o activitate comercială, dreptul la protecţia datelor cu caracter personal şi libertatea de a primi şi de a transmite informaţii, pe de altă parte.

  Citeşte şi Furnizorii de servicii de Internet susţin că ACTA i-ar putea transforma în „Poliţia Internetului”
  Citeşte şi Cinci obiecţii majore faţă de ACTA. Ce se întâmplă dacă descarci FILME DE PE NET
  Citeşte şi ACTA. Acesta este textul integral al Acordului Comercial de Combatere a Contrafacerii, semnat de România
  Citeşte şi Efectul ACTA: un nou site pentru descărcare de filme A FOST ÎNCHIS. LISTA celor mai populare site-uri de torente folosite de români
  Citeşte şi Leonard Orban: Comisia Europeană a făcut patru consultări publice despre ACTA, dar reacţiile din ţară au fost practic zero
  Citeşte şi ACTA – Tratatul care a DIVIZAT lumea. Ce a semnat România? Varujan Pambuccian: „Ideea Poliţiei pe Internet este periculoasă”

  Apreciază

  • cineva said, on februarie 29, 2012 at 8:05 pm

   Ines, faptul ca se va chema Bafta sau ACTA sau altfel este prea putin important. Legea se va da si internetul va fi tot la fel de supravegheat ca si astazi numai ca pe fata. Daca va imaginati ca puterea are nevoie de Acta ca sa ne supravegheze sunteti naivi. Are nevoie de Acta doar ca sa ne bage la inchisoare, si intr-un fel sau altul o va face. Iarasi cine asteapta dreptate de la Curtea de Justitie EU este naiv. Este ca si cum te astepti ca lupul sa interzica lupilor sa manance oi. Si mai cred ca apar atatea denumiri tocmai ca sa il scapam din vedere pe cel adevarat. Nu se terminase bine circul cu Bafta ca a aparut cel cu Acta. Urmeaza NASPA 🙂 ?

   PS. Reteaua Anonymous e tot a lor cum este si Wikileaks si Julian Assange.Filmul ‘V for Vendetta’ a fost facut anume ca sa-l lanseze pe ‘Anonymous’.

   Apreciază

  • cineva said, on februarie 29, 2012 at 8:07 pm

   corectie: SOPA nu Bafta.

   Apreciază

 4. ines said, on februarie 29, 2012 at 7:00 pm

  de-ce-bogatii-sunt-mitocani-si-saracii-se-comporta-ca-niste-gentlemeni
  http://infostiri.eu/de-ce-bogatii-sunt-mitocani-si-saracii-se-comporta-ca-niste-gentlemeni/

  Apreciază

  • cineva said, on februarie 29, 2012 at 7:51 pm

   @ines

   am citit si eu asta si cu toate ca intr-adevar bogatii au tendinta sa fie mitocani, aceeasi tendinta o au si saracii. De fapt noi oamenii de rand ne ciocnim mai mai mult de mitocania saracilor decat de a bogatilor.

   Apreciază

 5. cineva said, on februarie 29, 2012 at 7:49 pm

  Asa este. Si nu numai retelele sociale ci si emailurile, chat-urile, blogurile si forumurile. Alte cuvinte cheie pe care ziarele prefera sa le treaca sub tacere: evreu, holocaust, haarp, chemtrail, mind control, Israel, mossad, arab, secret, guvern, etc.

  Apreciază

 6. roxie said, on martie 10, 2012 at 6:51 pm

  Cred ca cel mai sigur e sa se foloseasca cuvinte banale in masura in care se poate in asa fel incat sa se deduca din context despre cine e vorba (ex: masoni). Problema apare cand trebuie sa i se explice cuiva care nu stie despre ce e vorba ca acolo trebuie spus explicit. Iar in rubricile de comantarii de la articole asta e si scopul sa afle si altii despre ce e vorba.

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: