SACCSIV – blog ortodox

CIUDATENII: Chistul ovarian dermoid – tumora monstruoasa. De ce contine par, dinti, cartilaje, oase?

Posted in MEDICINA by saccsiv on februarie 24, 2012

Foto: http://en.wikipedia.org/wiki/Dermoid_cyst

   Iata ce aflam din articolul INCREDIBIL! Două ieşence au dinţi şi păr în burtă:

Două femei de 35 şi 40 de ani au ajuns la doctor cu dureri abdominale, iar radiografiile au arătat că pacientele sufereau de tumori care aveau în componenţa lor dinţi, măsele şi păr.

Cazuri rare la Clinica I Chirurgie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Două femei în vârstă de 35 de ani, respectiv 40 de ani au ajuns zilele trecute la medic cu dureri îngrozitoare de burtă.

În urma investigaţiilor medicale, specialiştii au descoperit în burta celor două paciente tumori care conţineau dinţi, măsele şi smocuri de păr.

Medicii spun că acestea reprezintă tumori embrionare care se dezvoltă pe ovare şi se întâlnesc destul de rar.

„Tumorile sunt bizare, noi le numim tumori dermoide de ovar, dezvoltate din resturi embrionare la nivelul ovarului. Pot conţine păr, foarte mult sebum, dinţi şi măsele. Este ciudat şi pentru noi cum în formaţiuni tumorale pot creşte dinţi”, spune profesorul Eugen Târcoveanu, medic primar în cadrul Clinicii I Chirurgie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” Iaşi.

Medicii au încercat extragerea tumorilor pe cale laparoscopică, iar intervenţiile au fost dificile din cauza complicaţiilro care puteau apărea dacă se spargeau tumorile.

„Aceste tumori trebuie scoase din cavitatea abdominală fără a fi sparte. În caz contrar, componenţa tumorilor poate invada abdomenul şi poate duce la complicaţii severe. Noi punem tumora într-un sac de plastic şi o scoatem în siguranţă din abdomen. Mare ne-a fost mirarea când din acea formaţiune am scos un ghem de păr şi o măsea, iar în o altă tumoră am găsit un dinte”, mai spune profesorul Târcoveanu.

Iata si ce mai aflam din articolul Chistul ovarian dermoid:

Chisturile ovariene sunt frecvente si firesti la femei si de cele mai multe ori nu prezinta niciun pericol pentru sanatatea lor. Alteori insa, acestea pot lua forme diferite, unele chiar complexe, asa cum este chistul ovarian dermoid. Acesta este considerat o „tumora monstruoasa” benigna si se depisteaza intamplator! Afla cand reprezinta un pericol!

Ce este chistul dermoid?

Chistul dermoid este un tip organic de chist al ovarelor, format dintr-o structura celulara foarte asemanatoare pielii. Este format in mare din grasime, dar poate contine si un amestec de tesuturi diverse: par, dinti, cartilaje, oase etc. Au o marime extrem de mica si nu se manifesta decat in foarte putine cazuri.

Acest tip de chist este extrem de neobisnuit si este considerat mai degraba o anomalie, ciudatenia din spatele lui nefiind nici pana acum elucidata. Se mai numeste si teratom in termeni medical, care in limba greaca inseamna „tumora monstruoasa”.

Chisturile dermoide sunt inofensive in majoritatea cazurilor!

Chisturile dermoide sunt prezente in organism inca de la nastere si nu produc niciun simptom. Descoperirea lor este pur intamplatoare si survine in urma unor investigatii ecografice sau radiologice de rutina pe care le realizeaza o persoana.

Pot aparea la orice varsta, dar se pare ca femeile tinere sunt mai predispuse sa le dezvolte. In 98% dintre cazuri sunt benigne si nu au niciun fel de simptomatologie.

Cand devin acestea periculoase?

Dimensiunile chisturilor dermoide sunt in general mici, cam de un centimetru. Uneori ele se pot mari, putand ajunge in cazuri exceptionale si pana la 45 de cm. Atunci incep sa apara complicatiile. Unele dintre acestea sunt:

 • chistul se poate rupe si continutul se varsa in organism putand provoca infectii care se manifesta prin dureri abdominale severe, febra, varsaturi;
 • poate aparea torsionarea ovarelor in jurul chistului si poate determina necroza ovarului;
 • in cazuri extrem de rare si din cauze necunoscute, acesta devine malign (canceros).

Ce se intampla cand sunt descoperite?

Daca in urma unui examen de rutina este depistat chistul dermoid, se recomanda excizarea lui, pentru a se evita riscul malignizarii acestuia.

Acesta se indeparteaza prin interventie chirurgicala clasica sau laparoscopica. In functie de dimensiunea lui si de modul in care a afectat sau nu ovarul, se poate recomanda extirparea intregului ovar.

Chiar si prin indepartare chirurgicala, nu exista siguranta ca acesta nu va reaparea.

27 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on februarie 24, 2012 at 12:42 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Lucian said, on februarie 24, 2012 at 1:03 pm

  Multumesc saccivs uite ceva nou.

  Apreciază

 3. danutza said, on februarie 24, 2012 at 1:30 pm

  http://www.libertatea.ro/detalii/articol/google-privacy-policy-380341.html
  ATENŢIE! De la 1 martie, Google ştie TOT CE FACI! Află cum să-ţi ştergi urmele până nu e prea târziu

  Apreciază

 4. Alice in Wonderland said, on februarie 24, 2012 at 2:39 pm

  Aceste chisturi provin din celule embrionare care au migrat aiurea si se dezvolta ceea ce sunt programate. Asa ca in ele se pot gasi ochi, unghii, oase. Ele sunt acolo inca din primele saptamani de dezvoltare si sunt destul de intalnite.

  Apreciază

 5. mihai4 said, on februarie 24, 2012 at 2:55 pm

  Apreciază

 6. Prahovean said, on februarie 24, 2012 at 3:22 pm

  Este posibil să fie resturi de la niște avorturi, fie la mamă, fie că rămân acolo și se atașează la o viitoare sarcină, care este dusă la termen.

  Apreciază

  • Prahovean said, on februarie 24, 2012 at 3:25 pm

   Sau poate unele chiar sunt embrioni, cu suflet…

   Apreciază

   • Prahovean said, on februarie 24, 2012 at 3:46 pm

    Eu am văzut mai demult un documentar, în care se spunea că sunt mai multe sarcini cu gemeni decât sunt duse la termen, dar unul din gemeni este deseori resorbit, adică ucis de corpul mamei, din cauză că organismul nu mai poate susține. Erau și imagini. Este posibil să fie o minciună, dar nu cred. Ar avea sens ca acele suflete să fie luate de pe pământ din pricina păcatelor părinților sau ale neamului, să ispășească pentru ele. În același sens, este posibil să fie păstrate în pântecul mamei sub forma acestor chiști.

    Apreciază

   • Biokosmy said, on februarie 24, 2012 at 6:12 pm

    De ce sa fie vinovat un copil pentru pacatele parintilor? Nu e corect / Cine e vinovat sa plateasca si nu prin suferinta unui suflet de copil.

    Apreciază

   • Prahovean said, on februarie 24, 2012 at 6:24 pm

    @Biokosmy
    Prietene, așa este în tradiția Ortodoxă. Nu a spus așa și Sfântul Arsenie Boca? Lasă, sunt sigur că pentru acei copii suferința nu rămâne ne-răsplătită.

    Apreciază

   • Haralambos said, on februarie 24, 2012 at 11:01 pm

    Nu e prietene asa in Traditia Ortodoxa. Domnul este drept. Nu stii ca „Pentru ce spuneti voi in tara lui Israel pilda aceasta si ziceti: Parintii au mancat agurida si copiilor li s-au strepezit dintii? Precum este adevarat ca Eu sunt viu, zice Domnul Dumne­zeu, tot asa este de adevarat ca pe viitor nu se va mai grai pilda aceasta lui Israel” (Iezechiel 18, 2-3)? Si „fiul nu va purta nedreptatea tatalui si tatal nu va purta nedreptatea fiului. Celui drept i se va socoti dreptatea sa, iar celui rau, rautatea sa” (Iez. 18, 18-23)? Daca in Vechiul Testament zice Domnul asa, daramite dupa ce am primit Evanghelia iubirii lui Hristos.

    Acesti chisti nu au fost niciodata embrioni, reprezinta cateva resturi de celule embrionare ramase aiurea care se maturizeaza formand anumite resturi de tesuturi.

    Apreciază

   • Veaceslav said, on februarie 25, 2012 at 7:44 am

    @Haralambos,
    sa inteleg ca de boteznu ai nevoie, pentru ca te-ai nascut fara de pacat? si pacatul stramosesc tot nu il ai?

    Apreciază

   • Doktoru said, on februarie 25, 2012 at 5:16 pm

    3. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine!
    4. Sa nu-ti faci chip cioplit si nici un fel de asemanare a nici unui lucru din cate sunt in cer, sus, si din cate sunt pe pamant, jos, si din cate sunt in apele de sub pamant!
    5. Sa nu te inchini lor, nici sa le slujesti, ca Eu, Domnul Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina parintilor ce Ma urasc pe Mine, pana la al treilea si al patrulea neam,
    6. Si Ma milostivesc pana la al miilea neam catre cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele.
    ….citeste 5 si 6 si mai gandestete,nea Haralambie…

    Apreciază

 7. lucian said, on februarie 24, 2012 at 3:31 pm

  e un teratom, tumora benigna

  Apreciază

 8. Ciprian said, on februarie 24, 2012 at 8:35 pm

  Medicii din ziua de azi, majoritatea, invata numai dupa manuale corecte politic. Astfel se face ca dintr-un ovul pot iesi tot felul de chestii fara ca el sa fie fecundat, ceea ce majoritatea oamenilor de pe aici isi poate da seama ca e fals. Oul e ou si nu se dezvolta daca nu e fecundat. Dupa parerea mea avem de a face cu ovule fecundate dar malformate ca urmare a diversilor factori chimici unul fiind vinovatul principal: anticonceptionalele sau cu resturi a unor avorturi care au gasit teren propice de dezvoltare. Astfel de cazuri trebuie investigate pentru a se putea face relationarea clara intre pacatul avortului (chiuretaj sau medicamentos) si reactiile ulterioare din cele mai urate cum e acesta de fata. Parintele Arsenie Boca a spus, parafrazez: nu vreti copii, veti avea cancer. Dar cum putem afla astfel de lucruri delicate intr-o societate tot mai corecta politic?

  Apreciază

  • lucian said, on februarie 24, 2012 at 9:18 pm

   mecanismul aparitiei unei asemenea formatiuni nu are nici o legatura cu ce sugerezi tu. dupa cum zicea cineva mai sus sint tulburari in dezvoltarea embrionara. nu are nici o treaba cu a fi „corect politic”

   Apreciază

   • Ciprian said, on februarie 24, 2012 at 9:22 pm

    pai „tulburarea embrionara” de unde a aparut?!? corect politic inseamna a deforma adevarul pe termen lung pentru a-i distruge pe altii, cat mai multi. si tu ai invatat dupa manualele Rockerfeller/Roschild? Daca e embrion e fecundat, daca e fecundat de ce e tulburat? PUTEA FI UN OM, PUTEAI FI CHIAR TU ACOLO….TULBURAT

    Apreciază

  • Alice in Wonderland said, on februarie 28, 2012 at 6:33 pm

   Total gresit, medicii invata carti de medicina nu altceva. Dezvoltarea unui embrion, este atat de complicata si fascinanta incat este istoria vietii intr-o metamorfoza sublima. De la celula ou (ovulXspermatozoid), care incepe sa se divida si sa se divida, capatand o polaritate. celulele din partea superioara, se diferentiaza in structurile de la nivelul superior, si cele inferioare se vor diferentia in directia lor. asta in cel mai simplu mod explicata. Religia dupa parerea mea, are grija de sufletele noastre, si medicina, fizicul este alt domeniu. nu as amesteca pacatele parintilor sau blesteme sau alte chestii, cu intamplarea ca o celula s-a trezit in locul nepotrivit sa se diferentieze in altceva.

   Apreciază

   • Ciprian said, on februarie 28, 2012 at 8:22 pm

    Nimic nu e intamplator. „religia” de care vorbesc e o Credinta Vie care are de a face cu tot: „La voi insa si perii capului, toti sunt numarati” spune Mantuitorul. Poti studia Cararea Imparatiei a Parintelui Arsenie Boca, el a studiat si medicina si vei vedea acolo nugru pe alb legaturile dintre boli si pacate. Daca crezi in minuni, citeste Marturii din tara Fagarasului, tot despre Parintele Arsenie Boca si vei vedea acolo „wonderland” prin puterea Lui Dumnezeu, caci schiopii se tamaduiau iar orbii incepeau sa vada….

    Apreciază

 9. nea Anderthal said, on februarie 25, 2012 at 3:26 am

  @haralambos
  Gandesti si scrii ca sectarii!din ce secta faci parte?

  Apreciază

 10. gabriel said, on februarie 25, 2012 at 5:08 pm

  sunt total de acord cu ciprian

  Apreciază

 11. Florentina said, on februarie 26, 2012 at 3:42 pm

  @Biokosmy: nimic nu e intamplator,ingadie Dumnezeu sa sufera copii din cazua pacatelor parintilor ca vazand parintii suferinta lor sa se pocaiasca in ORTODOXIE! Dar sa nu uitam ca si parintilor drepti li se binecuvinteaza neamul;iar suferinta copiluli nevinovat daca va staruii in CREDINTA,NADEJDE SI DRAGOSTE va avea rasplata de la MILOSTIVUL DUMNEZEU! DOAMNE AJUTA!

  Apreciază

 12. viorca said, on martie 13, 2012 at 10:32 am

  An urma cu 2 ani m-am operat de chist ovarian drept de 6-7 mm a recidivat.ovaru drept cuprinde o umflatura ca un ou am dureri insuportabile da nu mereu,durerile sunt foarte rare.ce ar putea fi grav?>

  Apreciază

 13. adi said, on iunie 24, 2013 at 8:29 pm

  Chistul dermoid este un tip organic de chist al ovarelor, format dintr-o structura celulara foarte asemanatoare pielii. Este format in mare din grasime, dar poate contine si un amestec de tesuturi diverse: par, dinti, cartilaje, oase etc. Au o marime extrem de mica si nu se manifesta decat in foarte putine cazuri.

  Acest tip de chist este extrem de neobisnuit si este considerat mai degraba o anomalie, ciudatenia din spatele lui nefiind nici pana acum elucidata. Se mai numeste si teratom in termeni medical, care in limba greaca inseamna „tumora monstruoasa”.

  Tratament natural:

  -salvia: efecte ample de armonizare la nivel hormonal, influentand atat productia glandelor endocrine, cat si receptorii diferitilor hormoni.

  -cretisoara:are un efect puternic reglator hormonal si previne aparitia chisturilor ovariene sau evolutia lor spre chisturi septate.

  -coada soricelului: indiferent ca este vorba candidoza sau infectie urinara , tratamentul pe baza de coada soricelului stimuleaza si grabeste eliminarea bacteriilor vinovate de aparitia afetiunii respective.

  -galbenelele:cresc capacitatea de lupta a organismului impotriva infectiilor, avand actiuni antiinflamatoare, antiseptice, antibacteriene si antifungice. Se folosesc ca adjuvant in toate infectiile sau tratamentele care scad imunitatea, cum ar fi citostaticele sau la administrarea antibioticelor.

  -serra plus: ataca si dizolva: materia moarta din organism precum: celule moarte, fibroame, chisturi, depuneri adipoase, inflamatii (traume) postoperatorii.

  Adi Udrea,fitoterapeut,nutritionist
  plantevindecatoare@gmail.com

  Apreciază

 14. […] CIUDATENII: Chistul ovarian dermoid – tumora monstruoasa. De ce contine par, dinti, cartilaje, oa… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: