SACCSIV – blog ortodox

7 ianuarie: SOBORUL SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL

Posted in SFANTUL IOAN BOTEZATORUL by saccsiv on ianuarie 7, 2012

Citez din articolul Sfantul Teofan Zavoratul: talcuire la Soborul Sfantului Ioan Botezatorul:

Botezul Domnului se mai numeste si Dumnezeiasca Aratare, intrucat cu acest prilej S-a aratat in chip vazut singurul Dumnezeu Adevarat, Cel in Treime inchinat: Dumnezeu – Tatal prin glasul din cer, Dumnezeu – Fiul – Cel Intrupat – prin botez, Dumnezeu – Duhul Sfant – prin pogorarea asupra Celui Botezat. Aici se arata si taina legaturilor dintre ipostasurile Sfintei Treimi: Dumnezeu – Duhul Sfant de la Tatal purcede si intru Fiul Se odihneste, dar nu purcede din El. Se mai arata aici si ca iconomia Intruparii pentru a noastra mantuire a fost savarsita de Dumnezeu – Fiul cu impreuna-lucrarea Duhului Sfant si a lui Dumnezeu – Tatal.

Se mai arata si faptul ca mantuirea fiecaruia nu se poate savarsi altfel decat in Domnul nostru Iisus Hristos, cu harul Sfantului Duh, prin bunavoirea Tatalui. Toate tainele crestinatatii stralucesc aici cu lumina lor dumnezeiasca si lumineaza mintile si inimile celor ce cu credinta savarsesc aceasta mare praznuire. Veniti sa ne inaltam cu mintea si sa ne afundam in contemplarea acestor taine ale mantuirii noastre, cantand:

„In Iordan botezandu-Te Tu, Doamne, inchinarea Treimii s-au aratat”, care chiverniseste in chip treimic mantuirea noastra si ne mantuieste in chip treimic.

Sfantul Ioan marturisea despre Hristos Iisus ca El este cu adevarat „Mielul lui Dumnezeu, Care ia asupra Sa pacatul lumii”, ca este Izbavitorul fagaduit, asteptat de toti. Au auzit aceasta cei din jurul lui si au crezut. De la ei, aceasta marturie s-a raspandit in popor si toti au inceput sa cugete ca Cel marturisit de Ioan nu este un oarecare. La aceasta facea trimitere Mantuitorul atunci cand, in ultimele zile pe care le-a petrecut in templu, a pus arhiereilor, carturarilor si batranilor intrebarea: de unde este botezul lui Ioan, din cer sau de la oameni (Mc. 11, 29)? Acestia au ocolit raspunsul, intrucat era cu neputinta ca ei sa nu fi vazut ca Ioan nu venise cu de la sine putere botezand cu apa. Dar cum era sa recunoasca asta, de vreme ce astfel s-ar fi vazut siliti sa recunoasca, totodata, si marturia data de el, ca inaintea lor se afla Cel Fagaduit, si ca atare ar fi trebuit sa se plece invataturii Acestuia?

Asa ceva ei insa nu voiau; si nu din oarecare pricini intemeiate, ci numai din prejudecata. Incapatanarea lor nu micsoreaza insa cu nimic puterea marturiei Sfantului Ioan. Ea are si acum aceeasi putere de incredintare ca atunci cand a iesit din gura lui. Si noi il auzim pe Ioan aratandu-ne pe adevaratul Izbavitor, si prin aceasta credinta noastra prinde aripi, ca una ce are in sprijinul sau o marturie vie.

(din „Talcuiri din Sfanta Scriptura pentru fiecare zi din an”, Sfantul Teofan Zavoratul, Editura Sofia, Bucuresti, 1999)

Cititi va rog si:

Soborul Sfântului Prooroc înaintemergatorului Botezatorului Ioan

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on ianuarie 7, 2012 at 6:19 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. "IISUS ESTE DOMNUL" said, on ianuarie 7, 2012 at 7:31 am

  Frate Vasile, vezi de poti arunca o privire aici http://pesurse.ro/#/2012/1/6/psd-a-mprit-aghiasm/

  Apreciază

 3. mishuleu said, on ianuarie 7, 2012 at 9:17 am

  Sa ne reamintim.

  Apreciază

 4. mishuleu said, on ianuarie 7, 2012 at 9:19 am

  Apreciază

 5. mircea said, on ianuarie 7, 2012 at 11:02 am

  Off

  Joi seara si vineri seara s-a difuzat pe programul 2 TVR filmul Sfantul Augustin. Frumos, pilduitor…
  Dar am sesizat o usoara manipulare in sensul ca toti crestinii isi faceau cruce cum isi fac catolicii in ziua de azi, se vorbeste ca biserica catolica in sus si in jos, se arata cum o „secta” in urma unui proces trece la catolicism, adica la adevar. Cuvantul „adevar” este folosit foarte mult in zona asta de film, in sensul ca adevarul e catolicismul…
  Cel putin asa mi s-a parut mie, daca ne raportam la contextul actual, cand catolicismul e ceva, ortodoxia e altceva – adica adevarul.

  Apreciază

 6. danutza said, on ianuarie 7, 2012 at 8:11 pm

  la multi ani pentru toti crestinii care poarta numele sfantului prooroc Ioan! sa ii ocroteasca unul Dumnezeu si sfantul si sa-i intareasca in credinta!

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: