SACCSIV – blog ortodox

La Timisoara va curge Aghesma la robinet?

Posted in AGHEASMA MARE, BOBOTEAZA, ORTODOXIE, TIMISOARA by saccsiv on ianuarie 5, 2012

Iata ce aflam din articolul Culmea sfinţeniei: la Timişoara va curge la robinet numai agheasmă:

Preoţii sfinţesc de Bobotează rezervoarele cu apă ale Aquatim care alimentează tot oraşul. Va fi ziua cu cea mai curată apă din an

Timișorenii primesc apă sfințită, vineri, direct la robinet. Asta, dacă vor aștepta să treacă ora prânzului. Tonele de apă care vor curge, vineri, la toate robinetele din Timișoara vor fi sfințite de un preot. Acesta va oficia ritualul de Bobotează direct în rezervoarele de la Uzina de Apă din Timișoara, după care, purificată și plină de spiritualitate, va ajunge direct în casele timișorenilor.

Timișoara este singurul oraș din România unde se oficiază sfințirea apei potabile din rețeaua publică. Tradiția a început imediat după Revoluție. „Vineri, 6 ianuarie, la ora 13:00, la Staţia de tratare a apei Bega, va avea loc slujba de sfinţire, oficiată de preotul Zaharia Pereş de la Parohia ortodoxă Timişoara-Plopi. Este vizată atât captarea apei din râul Bega cât şi restul fluxului tehnologic: decantoare, staţii filtrare, rezervoare, staţii pompare”, a explicat Ilie Vlaicu, managerul societății de apă și canal a timișorenilor, Aquatim.
Ritualul creştin al sfinţirii apei în ziua de Bobotează este respectat an de an de Aquatim, având semnificaţia spirituală de purificare a apei, de curăţire şi de protectie, a mai completat Vlaicu.

Comentariu saccsiv:

   Tema am abordat-o si anul trecut:

AGHEASMA in bazinele de tratarea a apei de la Timisoara si Piatra Neamt? Daca da, e grav, caci se foloseste inclusiv la WC. Daca nu, atunci ce anume exact au facut preotii acolo?

MITROPOLIA BANATULUI vine cu detalii: preotul „a oficiat SLUJBA DE SFINTIRE a apei celei mici (AGHEASMA mica) LA UZINA DE APA din Timisoara” …

   Si inca nu m-am lamurit …

 

 

31 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on ianuarie 5, 2012 at 7:34 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. mishuleu said, on ianuarie 5, 2012 at 7:50 pm

  Fluorura – un instrument de supunere si imbecilizare a populatiei si introdus in apa potabila.

  * Oare sa fie o intamplare faptul ca germanii si rusii, foloseau fluorura in timpul celui de-al doilea razboi mondial pentru a face prizonierii mai docili si mai stupizi?
  * Sau faptul ca guvernul SUA a fost dat in judecata pentru efectele toxice ale acestui deseu al industriei bombelor nucleare, asupra mediului?
  * In perioada anilor 1990, cercetarile conduse de Phillis Mullenix, toxicologul de la Harvard, au aratat ca fluorura in apa poate conduce la scaderea IQ-ului si produce in cobai simptome ce pot fi asemanate cu hiperactivitatea si deficitul de atentie (ADHD).

  Poate ca vor sa purifice apa.

  Apreciază

  • emilian said, on ianuarie 5, 2012 at 7:57 pm

   Inclusiv o pun in pasta de dinti. Imi aduc aminte ca inainte de 89 fluorura era doar in past de dinti pentru fumatori, azi e in toate. Cel mai ieftin spalarea dintilor cu sare neiodata, de muraturi sau cu pasta de dinti de la plafar cu argila.

   Apreciază

   • Alexandra said, on ianuarie 5, 2012 at 8:08 pm

    Reteta de pasta de dinti cu care ne spalam noi acasa:
    -sare fina
    -bicarbonat de sodiu
    -rozmarin pudra
    , la alegere se mai poate adauga ulei, daca o doriti sub forma de pasta.
    Doamne, ajuta!

    Apreciază

 3. STOP RFID 666 said, on ianuarie 5, 2012 at 8:11 pm

  E o mizerie dupa mine. In afara de acest lucru, cred ca se promoveaza si lenea, caci omul daca are ,,agheazma” la robinet de ce ar mai merge la biserica?

  Apreciază

 4. nea Anderthal said, on ianuarie 5, 2012 at 8:25 pm

  ..tot Ban-atu-i frunCea!..pacat ca nu-i si minCe in spatele fruntzii!
  ps:acolo-i gena noastra slaba,pe acolo au intrat sectele in tara si tot un banatean a ajuns la conducerea BOR,etc

  Apreciază

 5. Maria said, on ianuarie 5, 2012 at 9:12 pm

  Este deosebit de grav ce fac acesti preoti care sfintesc apa din bazinele oraselor,apa care devine menajera si se foloseste si la toaleta .Acesti preoti oare sunt normali cu capul ?In acest caz trebuie opriti de la aceasta nelegiuire cu orice pret .Aghiazma Mare reprezinta jumatate de impartasanie .(este data de preot credinciosilor in loc de impartasanie ,atunci cand preotul ii opreste din diferite motive de nepregatire a acestora pt sf Taine).Cine stie ce ne este dat sa mai auzim ca se face in Biserica .

  Apreciază

  • Maria said, on ianuarie 6, 2012 at 1:32 pm

   Am inteles din comentariu ca ,se fac rugaciuni de sfintire a apei „preotul va oficia ritualul de Boboteaza direct in rezervoarele de la Uzina de Apa din Timisoara „Se refera exclusiv la orasul Timisoara ,care oficiaza sfintirea apei potabile ,din reteaua publica in bazinele cu apa .Asa scrie mai sus .Daca este singurul loc din tara unde se intampla aceasta profanare ,trebuie sesizat acolo unde trebuie si sa nu lasam sa degenereze .

   Apreciază

 6. Pr. vasile said, on ianuarie 5, 2012 at 9:57 pm

  Stati linistiti, nici un preot nu sfinteste apa din bazine aghiazma mare sau mica. O sfinteste prin stropire sau turnare, dar asta nu inseamna ca se transforma in aghiazma mare sau mica.

  Fratilor, noi sfintim tot ce este in jurul nostru, ogoare, fantani, case, lucruri, haine, vesela, alimente etc. Tot ce folosim sfintim. De ce va impacientati atata ca apa potabila este sfintita.

  Retineti! A sfinti apa nu-i tot una cu a o transforma in aghiazma. Si anul trecut a fost o astfel de discutie.

  Pr. vasile

  Apreciază

  • cineva said, on ianuarie 7, 2012 at 5:33 am

   Sper ca nu sunteti cu adevarat preot ci este doar un nick, altfel ar fi cumplit ca un preot adevarat sa nu vada o asemenea marsavie.
   Lasand ‘tehnicalitatile’ la o parte (agheazma versus apa sfintita) vi se pare normal sa tragem apa peste kakatii din veceu cu apa peste care s-a chemat numele Domnului, ‘parinte’? Sau daca cumva o sa argumentati ca s-a sfintit doar apa potabila, e ok deci sa ne suflam mucii sau sa ne spalam gura de boratura dupa betiile revelionului cu apa peste care s-a chemat numele Domnului, parinte?
   Rog ceilalti cititori sa-mi scuze brutalitatea vorbelor dar cred ca intr-o problema de o asemenea gravitate in care numele Domnului este batjocorit, manusile nu au nici un rost..

   Apreciază

  • Pr. Vasile said, on ianuarie 7, 2012 at 1:07 pm

   Frate, „cineva” ai nume?
   Daca nu te pricepi la teologie ar fi bine sa te abtii de la comentarii. Ti-am explicat ca nu curge la robinet aghiazma. Cu aghiazma se sfintesc, mai precis, se curatesc toate in jurul nostru: terenuri, case, fantani, ogoare, unelte, animale, vese, ustensile, vesela, imbracaminte etc.

   Frate, incearca sa intelegi despre ce este vorba cand folosim termenii.
   Noi numim apa sfintita aghiazma si stim ca este aghiazma mica si mare. Mai stim ca folosim aghiazma pentru a „sfinti” toate in jurul nostru. Dar prin „sfintire” intelegem curatire.
   De ce? Pentru ca aghazma curateste, case, terenuri, ogoare, fantani, izvoare, vesela, imbracaminte etc. Dar nici un lucru curatit sau „sfintit” prin stropirea cu aghiazma nu transmite mai departe curatirea.

   Acum intelegi diferenta. Si acum pasteaza-ti calmul si linistea sufleteasca.

   Pr. Vasile

   Apreciază

   • cineva said, on ianuarie 7, 2012 at 5:59 pm

    ‘Parinte’ nu te ascunde dupa detalii ca in detalii sade satana. Spui ca ‘folosim aghiazma pentru a “sfinti” toate in jurul nostru’. Chiar toate ‘sfintia’ voastra? De unde scoateti una ca asta? Ca mie preotul nu-mi intra in baie si n-am auzit pe nimeni sa indrazneasca sa binecuvanteze latrinele. Dar dvs sunteti preot al timpurilor de pe urma si cunoasteti mai bine decat batranii din vechime..
    Cat despre numele meu nu va este de nici un folos sa il cunoasteti. Sunt o piatra care striga in locul ‘sfintiilor’ vostre.

    Apreciază

 7. colaps said, on ianuarie 5, 2012 at 10:00 pm

  Popi proşti şi cu capul gol !
  Cum să dea aghiazmă la robinet ? Să îşi spele omul picioarele în apă sfântă? Să tragă apa la toaletă şi să vină aghiazmă peste fecale şi urină ?

  Cum îşi permit ăştia să Îl trântească pe Hristos în locurile cele mai murdare fără nici o mustrare de conştiinţă ?
  Mai bine să se împiedice ei înainte să ajungă să săvârşească o asemenea spurcăciune. Vă daţi seama ce înseamnă ce fac ei ? Înseamnă că ei torn apă cu Duh Sfânt peste fecale prin acest lucru!

  Să ne ferească Sfântul !

  Apreciază

  • ayannis said, on ianuarie 6, 2012 at 1:51 pm

   Da , nici eu nu ma impac cu gandul asta . Om fi noi pacatosi da` trebuie sa existe o limita : nu ma incanta ideea sa spal vasele cu apa sfiintita , exemplul cel mai fericit ( daca pot sa spun asta) nu ma mai gandesc la toaleta . Posibil sa-mi fac prea multe scrupule dar stiu ca de cate ori parintele sfintea in biserica ( prin stropire) lucrurile pe care le aduceam imi spunea ca prima apa in care le voi pune pentru spalat sa o pun la flori , in nici un caz sa nu o consider apa menajera . Acum nu e acelasi lucru ?

   Apreciază

  • Maria said, on ianuarie 6, 2012 at 2:09 pm

   Cred ca nu-i singura profanare si batjocorire a sf Taine ale Bisericii .Am auzit de la cineva ca sunt preoti prin acele zone ale tarii ,unde oamenii se spovedesc in grup ,adica , dupa ce le face molifta ,nu mai vin pe rand fiecare sa-si spuna pacatele individual ,ci sunt ascultati toti la gramada .In Moldova nu exista asa ceva .Apoi ce-i cu acel „preot „Cristian Pomovaci care canta muzica populara ,pe scene la spectacole ,striga si danseaza .Cine-i permite sa mai intre in sf Altar ?E de ras si de plans in acelasi timp .Din fericire acestea sunt cazuri izolate si nu umbresc activitatea preotilor in general Nu exista padure fara uscaturi .Acestea sunt uscaturile din padure ,care cu timpul vor putrezi .

   Apreciază

  • Pr. Vasile said, on ianuarie 7, 2012 at 1:12 pm

   Frate, de ce clevetesti si ponegresti preotii? De ce te lasi indus in eroare de titluri de ziar? De ce crezi in povesti?
   Cine ti-a spus ca preotii au invocat Duhul Sfant asupra apei din bazine, sau ca s-au bagat in apa ca sa o insemneze de trei ori cu semnul Sf. Cruci, ca doar nu intamplator se insemneaza cu semnu Sf. Cruci?
   De ce atata consum de energie si isterie?

   Daca crezi in ce titlurile ziarelor inseamna ca esti prea spalat la creier.

   Pr. Vasile

   Apreciază

 8. agerstress said, on ianuarie 6, 2012 at 11:24 am

  Si mie mi se pare ceva nepotrivit.
  Stiu ca sfintenia si necuratia nu pot fi puse la un loc. Isi urmeaza fiecare, in mod neperturbat, calea ei si mai stiu ca nu este pe pamant ceva material care sa poata „spurca” ceea ce este sfant acolo unde sfintenia vrea sa intervina. Sfintenia este de neatins pentru tot ce inseamna murdarie. Totusi, anumite lucruri nu sunt ingaduite deoarece cugetul face mai mult rau decat materia.
  Pe de alta parte, sfintirea apei are in vedere curatirea apei nu neaparat transformarea ei in apa sfanta, altfel ar fi sfant (ipotetic vorbind, ca nici in gluma nu se poate face o asemenea afirmatie) tot ceea ce o contine, inclusiv sectarii ca si ei contin 90% apa din fantana sau de la robinet sau din rau… 🙂
  Cu toate astea, tot nu sunt impacat cu ideea agheasmei la robinet.
  Dar daca te gandesti ca marionetele sistemului care administreaza sursele de apa ar fi in stare sa le altereze cu tot felul de vrajitorii si inchinari la idoli… curatirea este imperios necesara.
  Dumnezeu stie cum o fi mai bine si ce se face doar cu voia Lui se face iar ce nu se face din voia Lui nu se face chiar daca pare ca se face.

  Apreciază

  • Maria said, on ianuarie 6, 2012 at 2:17 pm

   Nu va faceti griji ,pt ca Dumnezeu nu se amesteca cu necuratia niciodata .Rugaciunile pt sfintire a apelor pt ca mai apoi sa fie ape menajere ,nu se vor sfinti .Nu va cobora Sf Duh peste aceasta apa .Si cei care o fac isi vor lua plata .

   Apreciază

   • cineva said, on ianuarie 7, 2012 at 5:34 am

    Este adevarat Maria, apa aceea nu se va sfinti. Dar numele Domnului va fi batjocorit.

    Apreciază

 9. costel said, on ianuarie 6, 2012 at 2:17 pm

  Fratilor, titlul apartine „evenimentului zilei”, in mintea lor atee va curge agheasma la robinet, Doamne iarta-ma! Ei lupta din greu ca sa „prosteasca” lumea, iar titlul asta e pe masura nemerniciei lor…

  Apreciază

 10. 1 said, on ianuarie 6, 2012 at 5:03 pm

  http://www.tion.ro/la-robinetele-timisorenilor-nu-curge-apa-sfintita/1036673 te rog scrie într-un nou titlu pe blog ce zice părintele si nu dezinforma cititori blogului, mulțumesc.

  Apreciază

  • saccsiv said, on ianuarie 6, 2012 at 5:09 pm

   1

   Eu intreb, ca sa ne lamurim. Iar tu raspunzi ca NAUCUL: „nu dezinforma cititori blogului”

   Apreciază

   • 1 said, on ianuarie 6, 2012 at 5:24 pm

    acuma nu te supara si nu jigni

    Apreciază

 11. Dumitru Calin said, on ianuarie 7, 2012 at 12:18 pm

  O MARE BLASFEMIE !!! – pot sai consider ,niste omeni care nu au deloc ,evlavie pt. APA sfintita . Cum pot de atia ani sa continue acest obicei f. RAU si nimeni nu ia masuri . Pai apa oameni buni intra prin toate gaurile ,tevile ,wC-urile etc. – deci o spurca ,la propiu . Uite asa se strang pacatele poporului ,din mai multe parti si va venii REVERSUL asupra tarii . Dumnezeu sa-i lumineze si sa nu mai faca ,anul viitor .AMIN !

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: