SACCSIV – blog ortodox

Maica Ecaterina Fermo revine in blogosfera

Un veac de Ortodoxie? -prima parte

În loc de la LA MULŢI ANI

Întrucât “fatidicul” 2012 şi-a făcut apariţia pentru necredincioşi, ţin să anunţ toţi credincioşii ortodocşi din România că anul 2012 a început încă de la 1 septembrie 2011. Evenimentele care s-au succedat până la momentul acesta în măsura egală ne pot infirma şi confirmă aberaţia preziceriilor mayaşe.

Dar nu acesta este motivul care m-a determinat să reîncep publicarea pe blog după îndelungul moment de tăcere. Hotărâsem în taina inimii mele să intru „în silenzio stampa” în ceea ce priveşte activitatea pe blog, totul pornind dintr-un sentiment de pură lehamite.

Nici criza, sau falsă criza, nici războaiele sau revoluţiile de „primăvara sau toamna”, de catifea sau cum s-or mai numi ele, nici chiar teorile conspiraţiei puse cu minuţiozitate în aplicare, nu m-au determinat să ies din hotărârea tăcerii.

Dar informaţiile pe care le-am citit în ultimele 24 de ore pe două din blogurile creştine[1], mi-au redat suflul adevăratei lupte, aceea pentru câştigarea mântuirii, luptă care trebuie dusă până la ultima suflare pământească şi pe toate căile umane posibile.

După cum se poate observa cu ochii „larg deschişi” sau “larg închişi”, BOR nu a avut niciodată o atitudine de luptă făţişa faţă de problemele majore ale lumii sec. XX-XXI. Ori a fost în „adormire” în perioada comunistă ori a folosit limbajul de lemn al „politicii corecte” în perioada post-decembristă.

Cei trei SSS care sufocă lumea creştină la ora actuală: Secularizarea, Sincretismul şi Sectele ar fi fost suficiente motive pentru ca vârfurile de lance ale BOR, ce sunt teoretic marii noştri arhierei, să ia atitudine.

Mă uimeşte atât tăcerea reprezentanţilor BOR, cât şi neparticiparea membrilor Bisericii care nu sunt alţii decât poporul român ortodox.

Am hotărât, desigur la sfatul părintelui duhovnic, să fac o trecere în revistă a principalelor momente istorice zdruncinătoare ale creştinismului ortodox de-a lungul a 100 de ani. Această sinteză va demonstra un adevăr pe cât de real, pe atât de dureros al cumplitei căderi în care se află Biserica Ortodoxă. Prin urmare, pentru a trezi conştiinţele adormite voi începe prin câteva exemple pozitive ale unor ierarhi din Biserică Ortodoxă, greacă şi sârbă care au pornit făţiş lupta împotriva oricărei forţe care vrea să distrugă unitatea şi tăria Ortodoxiei. Unii din ei, urmând exemple ale sfinţilor pe care chiar noi îi cinstim în calendarele noastre, şi-au riscat poziţiile sociale şi chiar viaţa. Am luat aceste exemple din recenta istorie tulburată a Bisericii Ortodoxe, în urma unei clasificări a celor mai grave compromisuri făcute de ierarhia ortodoxă care au dus încetul cu încetul de-a lungul a 100 de ani la multe erezii, îndreptându-ne către “Marea Apostazie”.

Încep prin a prezenta cuvântul IPS Serafim de Pireu, un om de-o verticalitate uluitoare, aşa cum noi nu am avut niciodată în ierarhia BOR. La întâlnirea ortodoxă din Tesalonic, din 2004, IPS Serafim a mărturisit următoarele:

Am mai arătat şi cu alte ocazii că întâlnirile inter-creştine şi inter-religioase- ecumenismul în ansamblul lui- nu înseamnă numai negarea Sfintei Evanghelii, ci este o jignire adusă directă Sfinţilor Mucenici şi Noilor Mărturisitori. Nivelarea creştinismului otodox din zilele noastre face fără rost pătimirile, lipsurile, luptele şi jertfele Sfinţilor Apostoli pentru răspândirea învăţăturii celei cu adevărat mântuitoare la “fraţii” lor iudei şi la celelalte neamuri, batjocorind în acelaşi timp stăruinţa până la moarte a Sfinţilor Mucenici în mărturisirea dreptei credinţe. Se relativizează  însăşi lucrarea mântuitoare a lui Hristos, care a venit în lume nu ca unul dintre multe adevăruri existente în toate religiile –dupa părerea ecumeniştilor- ci ca SINGURUL ADEVĂR ÎNTRUPAT ŞI CA SINGURA CALE DE MÂNTUIRE. […]

Vremea cernerii duhovniceşti nu este departe, căci deja vedem cum apar, puţin câte puţin “înnoiri” în Sfânta Liturghie, nemaiauzite rugăciuni pentru “unitate”, se pregătesc cărţi de cult cu texte noi, care să le înlocuiască pe cele rămase nouă drept moştenire, totul pentru a da slavă ereziilor şi ecumeniştilor. Scrierile cele “vechi” arată prea limpede împreuna-gândire a Sfinţilor Părinţi, credinţa de neclintit şi de neschimbat a Bisericii; în scrierile noi însă, se poate pune orice şi pe oricine. Deja este anunţată “curăţirea textelor liturgice” de severele condamnări sinodale aruncate asupra ereticilor. Deja două teze de doctorat susţinute la Facultatea de Teologie din Tesalonic ridică pe doi dintre marii eretici, pe Dioscor şi Sever în rândul Sfinţilor Părinţi. Deja un mare ecumenist al secolului XX, care a participat în mod hotărâtor la promovarea ereziei ecumenismului, este vorba de Hrisostom  mitropolitul Smirnei, a fost canonizat, îi cântam tropare şi îi zidim biserici, bazaţi pe patriotismul sincer al celor din Asia Mică şi din întreaga Grecie. Drumul pentru canonizarea ecumeniştilor a fost deschis. Dacă Meletie Metaxakis şi Athenagoras ar fi avut aceeaşi activitate naţionalistă şi acelaşi sfârşit ca mitropolitul Hrisostom, i-am fi canonizat demult. […]

Ce au reuşit în aceşti zeci de ani de ecumenism participantiiclerici şi laici ortodocşi? Au determinat vreuncatolic sau vreun păgân să vină în mijlocul adevăratei Biserici?Pot arate ei pe cineva, măcar unul singur,botezat în sânul Ortodoxiei datorită dialogurilor teologice? BINEÎNŢELES CĂ NU! […]

Aş dori să mă refer în cele ce urmează la câteva exemple ca să vădescă apostazia celor ce participă la CMB. Aduc în atenţia dumneavoastră declaraţia blasfemiatoare a mitropolitului Ambrozie al Calabriei, preşedintele Comisiei Sinodale pentru Relaţii Inter-ortodoxe şi Inter-creştine care, în mai 2001, întrebat fiind cum este posibil să întâmpinăm cu toate onorurile un papă eretic care nu a lepădat Filioque din Crez, a răspuns: EU NU SUNT ÎN INTERIORUL SFINTEI TREIMI CA SĂ CUNOSC DACĂ SFÂNTUL DUH PURCEDE DE LA TATĂL SĂU DE LA FIUL”. Pentru această declaraţie nu ar mai fi trebuit să rămână în Biserica nici ca simplu laic. […]

Nu se va găsi  în zilele noastre niciun patriarh sau episcop care să ne îndepărteze de pan-erezia ecumenismului care neîncetat  atrage în plasa sa teologi, clerici, monahi şi laici? […]

Niciodată până acum, Biserica nu s-a găsit într-o situaţie mai dramatică, poate afară de măcelul creştinilor din primele secole. […]

O altă voce, aproape ca un tunet în pustiul civilizaţiei sec. XXI, urmându-l pe marele ierarh al Orotodoxiei, Sf. Nicolae, este episcopul Artemie de Kosovo. La o vârstă la care cuvântul linişte şi starea de isihie ar trebuie să fie continue în viaţa lui, acest stâlp vertical al Ortodoxiei a fost înlăturat ca un “lucru” nefolositor, uzându-se pentru aceasta chiar de forţa armată. Uluitor, nu-i aşa?! Dar să urmărim una din concluziile sale luate la aceeaşi întâlnire de Tesalonic, din 2004:

Prezenţa reprezentanţilor noştri şi în general a tuturor ortodocşilor, la felurite întruniri ecumenice nu are nicio îndreptăţire canonică. Nu am mers acolo pentru a mărturisi deschis, cu curaj şi tărie, Adevărul veşnic şi neschimbat al Credinţei şi Bisericii Ordotoxe, ci pentru a face compromisuri şi a încuviinţa, mai mult sau mai puţin, toate hotărârile şi formulările prezentate de neortodocşi. Aşa am ajuns în cele din urmă la Balamand, Chambesy şi Assisi, care, luate în întregime, reprezintă apostazie şi trădare faţă de Sfânta Credinţă Ortodoxă.

– va urma –

[1] Saccsiv, Apologeticum

Şi totuşi unii îşi doresc MULŢI ANI de apostazie! Vaticanul jubilează…

25 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on ianuarie 2, 2012 at 9:29 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Documentar despre Sf Lumina said, on ianuarie 2, 2012 at 10:50 pm

  Offtopic

  Cel mai bun documentar despre Sfanta Lumina. Dureaza 15 min.

  Al 5-lea film este tradus in lb romana.

  http://www.oodegr.com/english/ekklisia/holylight.htm

  Apreciază

 3. Student said, on ianuarie 2, 2012 at 10:52 pm

  saccsiv, cum sa spui ca renunti? daca macar un singur om s-a trezit din adormire, si a urmat calea adevarata datorita blogului tau, atunci mare va fi rasplata ta. (dar ai grija sa nu te mandresti cu asta). in opinia mea, blogul tau este ca un far pe timp de furtuna. nu renunta…
  Doamne ajuta!

  Apreciază

  • saccsiv said, on ianuarie 2, 2012 at 11:32 pm

   Student

   Frate, eu nu renunt. Am preluat articolul maicii Ecaterina.

   Apreciază

 4. MM said, on ianuarie 2, 2012 at 11:29 pm

  @Student: cred ca faceti o confuzie. Textul este al Maicii Ecaterina.
  @Maica Ecaterina: am avut un mare ierah care a fost un Serafim al Pireului, anume Gherasim Safirin. Si cred ca puteti sa-l incudeti in istoria asta a ultimilor 100 de ani. Pacat ca i s-a bagat pumnul in gura. IAr sfintia voastra stiu ca stiti de el… SI cred ca merita dezvoltat public capitol PS Gherasim Safirin.

  Apreciază

 5. alex said, on ianuarie 3, 2012 at 7:46 am

  Doamne ajuta, frate saccsiv!
  Am nevoie de ajutor. Caut un articol despre criza economica, pe care l-am citit cam acum 3 saptamani, era o analiza a crizei, a scopului urmarit de fapt prin aceasta criza, adevarul despre criza, parca era preluat din ziarul financiar sau cam asa ceva. Nu mai reusesc sa il gasesc nicicum. As vrea sa il trimit cuiva care inca mai crede tot ce vede la TV. Va rog sa ma ajutati, daca puteti. Multumesc.

  Apreciază

 6. zam said, on ianuarie 3, 2012 at 9:01 am

  E adevarat ca acum ne-am cam inmuiat, comparativ cu generatiile anterioare de sfinti romani marturisitori – vezi Sfintii mitropoliti Iorest si Sava, Andrei Saguna, Antim Ivireanul, Nifon, Teodosie de la Brazi, iubitul nostru Calinic de la Cernica si atatia altii, iar in sec XX, maica poate fara rea intentie uita golgota recenta a neamului romanesc -Aiudul – cu atatia marturisitori majoritatea necunoscuti (care au avut totusi „atitudine de lupta”).
  Mai trebuie sa stim ca noi toti, nu numai clerul inalt suntem acum cam „fierti in apa” dupa cum spunea un parintele Paisie Aghioritul, dar daca vrem sa schimbam ceva, ar trebui sa incepem cu noi insine, iar apoi cu multa rugaciune facuta pentru toata suflarea, Dumnezeu se va milostivi poate de noi si va mai ridica stalpi ai ortodoxiei.
  Sa avem nadejde!

  Apreciază

 7. Un studiu canadian contestă eficienţa vaccinurilor said, on ianuarie 3, 2012 at 10:44 am

  Un studiu canadian contestă eficienţa vaccinurilor împotriva cancerului de col uterin

  http://www.realitatea.net/un-studiu-canadian-contesta-eficienta-vaccinurilor-impotriva-cancerului-de-col-uterin_900511.html

  Apreciază

 8. "IISUS ESTE DOMNUL" said, on ianuarie 3, 2012 at 11:01 am

  O problema mare la noi, ortodocsii, este coruptia din societate.
  De foarte multe ori am intalnit acest argument la neoprotestanti, cum ca tarile ortodoxe sunt corupte.
  Acest lucru nu vine doar de la sistemul comunist, ci, din pacate, de la fanarioti, care erau greci ortodocsi.
  Ideea e ca noi, simplii ortodocsi, sa nu ne mai lasam amagiti cum ca orice politician care are icoane pe peretele din spate cand da un interviu la televizor sau ca da bani la Biserica in vazul lumii e un politician cinstit, chiar si Nastase cand da interviuri are icoane langa el, de parca cat ar fi de credincios.
  Sa luptam impotriva coruptiei nelasandu-ne in primul rand prostiti.

  Apreciază

  • emilian said, on ianuarie 3, 2012 at 11:47 am

   Crestinul nu e corupt, cei care ne conduc sunt corupti intrucat nu sunt crestini. Daca nu esti conducator nu ai cum sa lupti cu coruptii. Stiti la noi se lupta cu coruptia nu cu coruptii. Toata propaganda asta cu coruptia e facuta cu un scop acela de accepta mai usor cardul, banul electronic pentru ca atunci nu ar mai putea fi corupti intrucat raman urme la transferul de bani, asa se va sustine. Mai bine un vames corupt dar care se intoarce la Hristos, decat un cinstit care nu e cu Hristos. Propaganda neoprotestantilor ma lasa indiferent, e ca si cum ai vorbi cu peretii cu ei.

   Apreciază

   • emilian said, on ianuarie 3, 2012 at 12:18 pm

    Si mai e o problema cu statele protestante si anume aceea a increderii totale in stat a marei majoritati a cetatenilor, marea lor incredere in lege. Ei au ajuns in stadiu ca dau crezare oricarei ineptii debitate de o autoritate, sunt usor de manipulat. Au fost lasati sa-si agoniseasca bunuri materiale, dar fara Dumnezeu sau cel mult cu o religie la nivel de copii de gradinita (asa cum spunea Petre Tutea, protestantismul e o religie pentru copii de gradinita), ei practica un negot cu Dumnezeu. Acum acesti protestanti fiind legati de bunuri materiale ei ne judeca pe noi ca nu le avem intrucat suntem corupti, dar coruptia cea mare e la ei, ca e vorba de una sufleteasca.

    Apreciază

  • Maria said, on ianuarie 3, 2012 at 5:25 pm

   „IISUS ESTE DOMNUL”
   Chiar si Nastase ?Pai Nastase este cel mai mare mafiot din Romania .In guvernul condus de el s-au dat toate resursele naturale ale tarii ,la straini (petrol ,gaze naturale ,toti gigantii industriali ,mii de fabrici care au fost voit falimentate si date pe spaga ,strainilor ,etc…etc….sunt subiecte din care se pot scrie cateva volume )Daca ar trebui el si gasca lui de tradatori si vanzatori de neam si tara (si nu numai el si ceilalti tot asa au facut ),sa fie pedepsiti pe merit ,ar trebui sa faca cate 100 de ani de inchisoare ,pt subminarea economiei nationale .Sa lasam politica la tv ,acolo unde -i este locul ,pt ca acest blog este curat si nu trebuie sa pomenim numele acestor vanzatori de tara si aici .

   Apreciază

 9. Ioan C. said, on ianuarie 3, 2012 at 1:50 pm

  Pai un vames intors la Hristos, deci cu adevarat ortodox, NU MAI FURA SI NU SE MAI LASA CORUPT.

  Apreciază

  • emilian said, on ianuarie 3, 2012 at 5:10 pm

   Trebuie sa definim ceea ce intelegem prin coruptie. A fi corupt inseamna a incalca legea in schimbul unor foloase materiale. Acum sa definim legea: este o norma care impune un comportament, ea este expresia filosofiei de viata a unei colectivitati sau expresia a modului de intelegere a valorilor sociale de catre cei care conduc acea colectivitate. Spre exemplu acum 20 de ani aproape nimeni nu credea ca va fi dezincriminata homosexualitatea, dar azi urmare a unei filosofii de viata a celor care conduc pe romani aceasta s-a realizat. Poate maine prin lege se va impune ca obligatorie prin lege acest pacat. Ei, atunci vei prefera un functionar corupt care sa incalce legea pentru a te scapa. Exemplu e poate exagerat,dar trebuie luat aminte la lege. Nu orice norma obligatorie e lege. Ii auziti pe toti sa se respecte legea, sa se faca ce zice legea, dar intrebarea e care lege? Legea omeneasca trebuie respectata cat timp nu intra in conflict cu Legea lui Dumnezeu pentru ca daca este in conflict atunci e faradelege. Manipularea e subtila toata lumea e cu legea pe buze, dar putin se mai uita la continutul ei.

   Apreciază

   • emilian said, on ianuarie 3, 2012 at 5:45 pm

    Ce ati zice daca ar fi dezincriminat furtul sau omorul? Credeti ca e imposbil? Eu nu cred. Un curent care e de cateva decenii e acela ca ar trebui desfiintata pedeapsa cu inchisoarea, ca un criminal este doar rezultatul societatii in randul careia a crescut si deci nu trebuie pedepsit, ci tratat medical, el nefiind raspunzator de faptele sale. In cadrul acelorasi curente umaniste (sataniste) s-a hotarat inlaturarea pedepsei cu moartea folosindu-se in mod perfid o porunca a legii lui Dumnezeu si se va inlatura si inchisoarea, lumea devenind o inchisoare. A se vedea recent cazul cu norvegianul ce a pus bombe, a fost gasit bolnav si supus pe viata la tratament medical (daca i se gasea discernamant ar fi fost condamnat cel mult la 20 de ani inchisoare, oricum am mari indoieli cu privire la rezultatul expertizei psihiatrice).

    Apreciază

   • STOP RFID 666 said, on ianuarie 3, 2012 at 8:45 pm

    emilian

    Functionarul corupt care sa te scape e o poveste. Functionarul corupt n-o sa faca niciodata lucrul asta pentru ca nu risca el sa-si piarda painea. Cu lozinca asta ca ……………nu fac asta ca sa nu-mi pierd painea multi o sa mearga in iad. Stii care e cea mai importanta munca pe care trebuie sa o faca o casierita de la supermarket? Sa te intrebe daca ai card. Daca nu face acest lucru munca ei s-a terminat. Deci functionarul corupt nu o sa existe pentru ca fratele cel mare vede tot.

    Apreciază

 10. Ioan C. said, on ianuarie 3, 2012 at 2:05 pm

  PENTRU MANTUIREA NOASTRA

  http://iisusestedomnul.wordpress.com/2012/01/03/pentru-mantuirea-noastra/

  Apreciază

 11. emilian said, on ianuarie 3, 2012 at 9:06 pm

  pentru stop rfid
  Vreau sa spun ca nu coruptia e problema noastra a romanilor, ci ca asta ne e bagata in cap pe langa violenta pentru ca turma sa accepte ulterior supravegherea totala si ciparea. Nu este nici o scapare din punct de vedere ratiomal, va scapa doar cine va hotara Dumnezeu ca trebuie sa reziste pana la sfarsit.

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: