SACCSIV – blog ortodox

Ziarul Lumina promoveaza casatoriile mixte …

Posted in CASATORIA MIXTA, ziarul Lumina by saccsiv on Decembrie 11, 2011

Iata ce aflam din articolul Sfaturi practice: Sunt aprobate de Biserică căsătoriile mixte? scris de Pr. Răzvan-George Topală:

Prin căsătoria mixtă se înţelege căsătoria dintre un creştin ortodox cu un creştin neortodox botezat, fie cu o persoană care nu a primit botezul.

Cunoaştem astfel de situaţii încă din primele secole creştine, când unii membri ai Bisericii erau recrutaţi dintre iudei, dar şi dintre păgâni; de aici rezultă deseori căsătorii între creştini cu necreştini, căsătorii absolut legale din punctul de vedere al legislaţiei civile şi tolerate în mod misionar de Biserică. Sfântul Apostol Pavel spune: „Dacă un frate are o femeie necredincioasă, şi ea voieşte să vieţuiască cu el, să nu o lase. Şi o femeie, dacă are bărbat necredincios, şi el binevoieşte să locuiască cu ea, să nu-şi lase bărbatul. Căci bărbatul necredincios se sfinţeşte prin femeia credincioasă şi femeia necredincioasă se sfinţeşte prin bărbatul credincios” (I Cor. 7, 12-16).

Prin Sinoadele Ecumenice şi locale Biserica a dezbătut problema căsătoriilor mixte prin diferite învăţături concretizate în canoane; şi pentru că aceste căsătorii mixte au continuat să existe, Biserica a adoptat principiul iconomiei bisericeşti cu cele două forme ale sale: pogorământul (condescendenţa) şi severitatea (acrivia). Însăşi Patriarhia Ecumenică şi-a schimbat notabil modul de aplicare al canoanelor stricte şi a realizat o serie de excepţii studiind în mod individual fiecare caz.

Regulamentul pentru relaţiile bisericeşti ale clerului ortodox român cu creştinii eterodocşi din 1881 prevedea: „Căsătoriile mixte, între persoane ortodoxe cu persoane eterodoxe sau de alt rit creştin, se binecuvântează de Biserica Ortodoxă, păzindu-se uzul de până acum, ca copiii ce se vor naşte din aceste căsătorii să devină membri ai Bisericii Ortodoxe”.

Regulamentul de procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române din 1950 permite în mod excepţional, prin iconomie, săvârşirea căsătoriilor mixte, numai cu dispensa prealabilă a episcopului ortodox şi cu promisiunea de a se educa şi boteza copiii în credinţa ortodoxă.

Astfel, deja observăm două condiţii esenţiale pentru oficierea căsătoriei mixte: binecuvântarea dată de episcop şi promisiunea botezării copiilor în credinţa ortodoxă.

Pe lângă aceste condiţii e necesar ca săvârşirea slujbei de Cununie să fie oficiată de un preot ortodox, iar mirii să aibă naşi ortodocşi.

Comentariu saccsiv:

Cum adica „creştin neortodox botezat”? Sa fie clar:

BOTEZUL LA CATOLICI SI PROTESTANTI – NU E VALID

   Cititi va rog si:

CASATORIA MIXTA – o insotire nelegiuita

   Mai gasim si multe alte rataciri in ziarul Lumina:

GRAV: Ziarul Lumina rataceste credinciosii cu traditia Ramakrishna …

ADAM A FOST UN MAIMUTOI? Ziarul Lumina promoveaza evolutionismul

“SFINTI” CATOLICI LA TRINITAS … E clar oare incotro se indreapta lucrurile?

Ziarul Lumina il elogiaza pe „sfantul” catolic Ieronim Emiliani. PROMOVAREA „SFINTILOR” ERETICI ARE UN SCOP …

GRAV: Lumina (ziarul PATRIARHIEI) INDEAMNA LA VACCINARI

Ziarul LUMINA elogiaza sminteala HARRY POTTER …

 

 

Anunțuri

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on Decembrie 11, 2011 at 11:42 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. acelas said, on Decembrie 11, 2011 at 12:24 pm

  tot din ciclul „tradatorii”, sau „nu e prost cine cere, ci cine da” ..

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/fmi-guvernul-trebuie-sa-vanda-oltchim-pana-in-aprilie-2012-957403.html

  .

  Apreciază

 3. STOP RFID 666 said, on Decembrie 11, 2011 at 1:00 pm

  RATACITUL VA FI INFIAT DE NEW-AGERI- KLAUS KENNETH

  http://www.ziarullumina.ro/articole;1810;1;64876;0;Cu-Hristos-alaturi-de-tine-castigi-toate-luptele!.html#comentarii

  Apreciază

 4. STOP RFID 666 said, on Decembrie 11, 2011 at 1:13 pm

  SE VEDE CA SARACUL NU INTELEGE NIMIC DIN CEEA CE I S-A INTAMPLAT

  http://www.ziarullumina.ro/articole;1810;1;30930;0;Klaus-Kenneth-si-drumul-intoarcerii-la-Hristos.html

  Aţi experimentat până la creştinism felurite religii şi exerciţii spirituale, meditaţie transcendentală, yoga. Spuneţi despre toate că erau un plasture cu miere pus deasupra unei răni canceroase nu ca să o vindece, ci ca să o acopere. Ce lipsea acelor religii de nu v-aţi oprit la ele?

  Să luăm ca exemplu yoga. Când vorbesc despre plasture, spun că maladia, boala aduce suferinţă şi în consecinţă un dezechilibru. Care este cauza acestui dezechilibru? Prin căderea lui Adam, păcatul şi moartea au intrat în fiecare om. Un exemplu. Când ai mult de lucru în oraş şi circulaţia e intensă, devii stresat. Te aşezi şi faci câteva exerciţii pe care ţi le propune yoga sau 20 de minute de meditaţie transcendentală şi te poţi calma. Asta îţi dă pentru moment un echilibru, o linişte, pace. Când omul este cuprins de păcat, el falsifică realitatea, falsifică totul. În yoga, dacă faci exerciţiile acestea, poţi ajunge pe tărâmuri străine. În yoga sunt de parcurs opt etape. Când eu fac un exerciţiu asana, energiile divinităţilor hinduse intră în corpul meu şi, apoi, puţin câte puţin, îmi transformă sufletul, spiritul. Am putea ieşi din stres dacă ne-am opri la acest palier, dar lucrul rău, odată intrat în om, trece la un alt nivel. Fiecare practicant yoga trebuie să acceadă la o altă etapă, unde trebuie să liniştim spiritul. În acest moment are loc o paralizie a energiilor divine pe care Dumnezeu le-a sădit în noi. Energia divină care lucrează şi sălăşluieşte în fiecare făptură omenească face ca orice om să dorească pe Dumnezeu. Acest lucru a fost întrerupt de păcat. În momentul în care noi vedem păcatul şi plângem pentru el, dobândim iertarea dată prin Mântuitorul Iisus Hristos. Atunci, omul care a fost strâmbat de păcat este îndreptat şi devine ipostas. Energia pe care o dă păcatul, pe care o dă răul, îl face mizerabil, dezagreabil pe om. Când tu eşti practicant yoga, eşti curbat, eşti strâmb, energia divină este blocată, starea omului nu este normală şi, cu cât urci mai mult pe scara celor opt etape, cu atât mai mult se accentuează această stare. Energia care vine prin zeităţi te face să fii orb faţă de păcat. Acest lucru te îndepărtează foarte mult de Dumnezeu. Pentru asta am spus că yoga este ca un plasture de miere pus deasupra unei răni adânci, canceroase. Majoritatea celor care fac yoga sfârşesc în depresie. Or, asta este o trişare, o minciună, nu un adevăr.

  Apreciază

 5. acelas said, on Decembrie 11, 2011 at 1:45 pm

  ce siretenie!

  Pai Sfantul Apostol Pavel se referea la cei care apucasera sa se casatoreasca si erau nestiutori fata de chemarea lor crestineasca, plus de asta prin „necredinta” se refera tot la nestiinta, ignoranta sau lipsa de cunoastere fata de aceasta chemare a lor de crestini, dar nu la faptul ca respectivii oameni ar putea sa nu fie botezati in dreapta-credinta, ori ca unul dintre ei ar putea fi eretic. Bun, bun, ar puea sa zica unij smecheri: pai daca nu ai stiut si totusi s-au luat, atunci nu se refer si la acestia sfantul apostol Pavel? NU ! Intrucat preotul trebuie sa stie randuiala aceasta mai inainte de oricare altul, asa ca o astfel de casatorie mixta in conditii normale nu are cum sa se petreaca.

  „Greseala” in articol mi se pare destul de evidenta pentru toti, asa incat ma face sa cred ca a fost „impus”, „comandat de sus”. „Saracul” redactor ..

  .

  Apreciază

 6. andrei said, on Decembrie 11, 2011 at 11:18 pm

  „Pentru căsătoria unui drept credincios, cu un eretic

  Canonul 14 al Sinodului al 4-lea ( anul 451 ), Canoanele 10 și 31 ale Sinodului din Laodiceea (anul 360-375 ) și Canonul 29 al Sinodului din Cartagina ( anul 397 ), opresc să se însoare cei drept credincioși cu ereticii.
  Canonul 72 al Sinodului al 6-lea ( anul 680-681 ) desparte și nu socotește valabila nunta pe care o face drept credinciosul creștin sau creștină cu un eretic.Răspunsul 33 al lui Valsamon spune că, persoanei drept credincioase care a luat eretic și cu socoteli străine, nu i se dă voie să se împărtășească cu Dumnezeieștile Taine,decât după ce se va despărți și se va canonisi.Aceasta spune și Simeon Arhiepiscopul Tesalonicului (Răspuns 47 ) adăugând ca numai la sfârșitul vieții sale să se împărtășească persoana aceea, făcându-se Maslu pentru dansa ( de se va pocăi adică ), și nici părticica să nu scoată preotul pentru o față ca aceasta, nici prescurile ei și liturghiile să nu le primească, doar lumânare și tămâie, și câteodată ( adică nu totdeauna ), sa-i dea aghiazmă și anafură, și aceasta ca să nu cadă în deznădejde,și să-i poruncească să dea milostenie.
  Cartea I a Condicei, Titlul 5, Așezământul 12 spune, că de se vor certa acești părinti ( cari au apucat cu oarecare chip de s-au însurat ), sa biruiască cel ce voiește să-și facă copiii drept credincioși.Aceasta spune și așezământul 51 al aceluiași Titlu ( la Fotie,Titlul 12,Capitolul 13).”

  Sursa este :
  „Carte Foarte Folositoare de Suflet despre Sfânta Spovedanie ”
  Tălmăcită din limba greacă de un traducător anonim și acum a șaptea oara tipărita într-o ediție îngrijită de Preot Profesor Universitar Dr. Constantin Coman

  Editura Bizantina , 2005

  Cred ca este mai mult decât evident cum este cu căsătoriile dintre un drept credincios și un eretic.

  Doamne ajuta

  Apreciază

 7. marcela said, on Decembrie 12, 2011 at 5:41 am

  andrei da asa este caci este extras din Pidalionul Sfantului Nicodim Aghioritul,adica din cartea de canoane ale ortodoxiei , asta cu casatoria religioasa intre un ortodox si un eretic nu se poate face decat daca si cei ce se casatoresc si nasii si parintii trupesti sant dusi cu capu si din pacate am vazut facandu se asemenea nunti si si botezuri aiurea : preot ortodox si nas eretic… tot felul de dracovenii..

  Apreciază

 8. Maria said, on Decembrie 12, 2011 at 12:10 pm

  Eu stiam ca in credinta ortodoxa ,daca unul dintre doi ortodocsi casatoriti ,unul din ei trece la alta credinta sau secta ,celalalt trebuie sa se desparta .Dar de la ziarul „Lumina „,nu ne putem astepta la ceva bun .E lesne de inteles ca a luat-o razna de tot .Eu de foarte mult timp nu am mai cumparat un astfel de ziar ,pt ca am vazut ,”unde bate „.Ce sa ne mai miram ?Vremurile !!!

  Apreciază

 9. LINKURI ORTODOXE said, on Decembrie 12, 2011 at 1:39 pm

  1.550 LINKURI ORTODOXE…

  1.550 LINKURI ORTODOXE…

  Apreciază

 10. Marius Barbu said, on Iulie 3, 2013 at 6:08 pm

  Apreciază

 11. Marius Barbu said, on Iulie 3, 2013 at 6:08 pm

  Casatoriile mixte = sunt CURVIE si se face si rugaciune in comun cu ERETICII

  Apreciază

 12. […] Ziarul Lumina promoveaza casatoriile mixte … […]

  Apreciază

 13. […] Ziarul Lumina promoveaza casatoriile mixte … […]

  Apreciază

 14. […] Ziarul Lumina promoveaza casatoriile mixte … […]

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: