SACCSIV – blog ortodox

Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului ii exonereaza pe EVREI de VINA COLECTIVA PENTRU UCIDEREA LUI IISUS HRISTOS …

Posted in EVREI by saccsiv on decembrie 9, 2011

   Iata ce aflam din articolul Pe urmele papei: Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului ii exonereaza pe evrei de vina colectiva a uciderii lui Iisus Hristos:

Cotidianul evreiesc “The Jerusalem Post” (Jeremy Sharon) a publicat de curand un articol care face referire la o recenta declaratie comuna semnata pe 6 decembrie a.c. de Rabinul-Sef al Israelului, Iona Metzger, si Arhiepiscopul ortodox al Ciprului, Hrisostom al II-lea, la Nicosia in Cipru. Ce este interesant de observat la acest document este ca intaistatatorul Bisericii Ortodoxe din Cipru ii exonereaza practic pe evrei de vina colectiva a uciderii lui Iisus Hristos *(deicid), la fel cum a facut-o Papa Benedict anul acesta in cartea sa, intitulata “Isus din Nazaret” si urmand parca liniei clasice catolice trasate inca din 1965 de documentul, deja celebru, Nostra Aetate, aprobat de Conciliul II Vatican.

Dar cum interpreteaza toti acestia cuvintele Sfintei Scripturi, care relateaza faptul ca, cu propria lor gura: “tot poporul [evreu – n.m.] a raspuns [lui Pilat – n.m.] si a zis: <Sangele Lui [Iisus Hristos – n.m.] asupra noastra si asupra copiilor nostri!>“? Sf. Ev. Matei 27, 25.

Nu este vorba de o vina predestinata, ci mostenita, de aceea cred ca doar prin imbratisarea si primirea cu pocainta sincera a Celui rastignit se poate gasi impacarea cu El si, prin ea, scaparea de “vina uciderii”, iar prin impartasirea cu Sfintele Lui Taine se poate sterge definitiv sangele ce inca sta “asupra lor si a copiilor lor”…

Textul integral al declaratiei comune il gasiti in intregime pe site-ul Bisericii Ciprului AICI (gr.). Reproduc in continuare mai jos cateva pasaje din articolul amintit:

Metzger si Arhiepiscopul Ciprului se angajeaza sa aprofundeze relatiile

The Jerusalem Post / 8 decembrie 2011 

Declaratia comuna a celor doi lideri religiosi afirma nelegitimitatea doctrinei vinovatiei colective a evreilor pentru moartea lui Iisus si scoate in evidenta angajamentul pentru relatii mai bune.

Rabinul-Sef Iona Metzger a semnat o declaratie istorica marti, la Nicosia, cu arhiepiscopul Hrisostom, intaistatatorul Bisericii Ortodoxe din Cipru, declaratie in care cei doi primati promit sa adanceasca relatiile dintre Biserică si poporul evreu.

Este pentru prima data cand o Biserica Ortodoxa repudiaza aceasta doctrina in mod explicit, care a fost unul dintre cei mai importanti factori in dezvoltarea antisemitismului religios in Europa.

“Noi, Rabinul-Sef al Israelului, Iona Metzger, si Arhiepiscopul Ciprului, Hrisostom, ii multumim lui Dumnezeu pentru cresterea binecuvantata a acestui respect mutual si afirmam angajamentul nostru pentru avansarea relatiilor excelente dintre Cipru si Israel”, se spune in declaratia comuna.

[…] Declaratia mentioneaza, totusi, in mod explicit, faptul ca Biserica Ciprului nu a luat parte niciodata la acuzatiile de vina colectiva sau la “negarea sistematica” a evreimii.

Noi sustinem, prin urmare, repudierea unei astfel de preconceptii, ca incompatibila cu invatatura Sfintei Scripturi“, se mentioneaza in declaratie.

Biserica Romano-Catolica a repudiat notiunea de vina colectiva a poporului evreu pentru moartea lui Iisus in anul 1965, odata cu promulgarea documentului Nostra Aetate, care a trecut de Conciliul II Vatican, si care prevede ca, desi anumite autoritati evreiesti au solicitat moartea lui Iisus, vina aceasta nu poate fi repartizata tuturor evreilor din acel moment, si nici evreii din ziua de astazi nu pot fi trasi la raspundere pentru ea.

Alte dispozitii importante pronuntate marti declara ca prozelitismul printre comunitatile respective “submineaza identitatea religioasa a celuilalt” si este “incompatibil cu respectul reciproc”.

“Am semnat astăzi o declaraţie istorică în ceea ce privește relaţia evreimii cu Biserica Ortodoxă“, a spus rabinul Metzger pentru Jerusalem Post. “Pana acum, bisericile ortodoxe au fost reticiente in a face acest tip de pas, dar Biserica Ciprului si-a asumat aceasta responsabilitate cu aceasta declaratie curajoasa de astazi” a spus rabinul Iona Metzger. “Speram că acum, pas cu pas, vom putea sa intram in relatii similare si cu celalalte Biserici Ortodoxe importante, cum este Biserica Greciei si cea a Rusiei“.

[…] “Acest tip de declaratie ofera legitimitate Statului Israel in ochii acestor persoane si are un impact politic semnificativ“, a mentionat rabinul.

“Este semnificativ faptul ca primatul Bisericii Ciprului este cel care a facut aceasta declaratie”, a spus rabinul David Rosen, directorul internaţional al afacerilor inter-religioase în cadrul Comitetului Evreiesc American şi consilier onorific la Rabinatul Şef privind chestiunile interconfesionale, ”insa importanţa principala o constituie potentialul extinderii continutului acestei declaratii la cea mai mare parte a lumii ortodoxe”.

trad. Dan Camen | theologhia

   Cititi va rog si:

Papa: NU EVREII L-AU UCIS PE IISUS

Despre cenzurarea fragmentelor referitoare la iudeii ce L-au rastignit pe Iisus Hristos …

20 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on decembrie 9, 2011 at 10:27 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Toma said, on decembrie 9, 2011 at 12:03 pm

  Pai e adevarat, nu toti evreii sunt vinovati. Ca sunt si in Biblie exemple cu evrei care erau impotriva. Mai putini ce e drept, dar erau.

  Insa exonerarea e un fel de a spune ca nu e nimeni de vina. Nu e totuna cu o gratiere. 😉 Gratiatul stie ca e vina lui, dar societatea ofera o generoasa iertare. Exonerarea e o prelungire a negarii.

  Acum intrebarea fireasca care se pune, cine L-a mai omorat atunci? Ca doar nu e o sinucidere. 🙂
  O sa spuna ca romanii sunt de vina? Cam asa ceva nu?
  Dar in cazul asta ar trebui modificata Biblia insasi. Ca acolo scrie altceva.

  Evreii in general sunt destepti. E drept ca au un nivel de cultura si inteligenta peste medie. Au inteligenta aia ironica si zeflemitoare. Mereu vorbesc de sus. Noi românii nu prea halim asta ca aici sunt multi care fac la fel.
  Dar unde e multa desteptaciune e si prostie multa. Iar exonerarea asta e un exemplu de prostie crasa. Ca daca obtii exonerarea cam trebuie sa schimbi si Biblia ca altfel nu se poate.

  Daca evreii ar fi crestini, crestinismul ar castiga lumea. Absolut toata lumea. Dar nu sunt. Inca insista intr-o prostie. Sper sa cunoasca proverbul care spune ca nu e bine sa faci prea mult pe prostul ca sa nu ai ghinionul sa ramai asa.

  Apreciază

  • Dan said, on decembrie 9, 2011 at 1:14 pm

   Toma
   Societatea evreiasca de acum 2000 de ani era cu mult diferita fata de cea prezenta; nu puteai fi evreu daca nu aveai aceeasi parere cu a sinagogii. Erai pur si simplu ucis cu pietre (vezi cazul intaiului mucenic si arhidiacon Stefan), excomunicat din comunitatea evreiasca – precum au fost si Apostolii. Nu era ca in ziua de azi o chestiune de credinta personala sau individualism. Nu puteai zice „sunt evreu dar nu-s de-acord cu Sinagoga” ca erai ucis cu pietre.
   Aicia ierarhii fac o mare greseala, caci ei judeca acest caz dupa standardele moderne. Normal ca in zilele noastre nu mai poti vorbi de vina colectiva asupra unui caz ce s-ar intampla in prezent din moment ce fiecare individ e liber – mai putin in unele parti ale globului unde colectivismul inca se manifesta puternic. Dar Rastignirea nu s-a petrecut in secolul nostru sa zicem „erau totusi si evrei fara vina”, nicidecum, cine a mers in continuare la sinagoga si a urmat carturarii, fariseii si arhiereii iudei s-au facut vinovati colectiv de pacatul deicidului, iar cei care s-au impotrivit deciziei luata de poporul Israel, au fost lepadati din sanul poporului iudeu.
   Interesant de observat totusi discretionarismul cu care aceasta doctrina colectivista e aplicata: evreii nu-s vinovati colectiv de deicid, insa romanii sunt vinovati colectiv de antisemitism pt. actiunile armatei romane impotriva etnicilor evrei, iarasi jidanii nu-s vinovati colectiv pentru bolsevism, dar crestinii sunt acuzati colectiv de toate mizeriile.

   Apreciază

   • Set said, on decembrie 9, 2011 at 4:57 pm

    E adevarat ce spui tu Dane, asa e, nu erau prea liberi in exprimare si ar fi fost exclusi sau chiar omorati, dar, daca l-ar fi primit in inima lor pe Hristos si nu l-ar fi negat ar fi ajuns cu totii adevarti mucenici.
    Ce crestinii din vremea lui Nero sau alte perioade grele pentru crestini erau mai liberi in exprimare decat evreii, dar ei si-au dat viata pentru Hristos cu toate ca nici nu L-au cunoscut vreodata si nici minunile nu le-au vazut cu ochii lor. Pentru asta sunt vinovati evreii.
    Gandeste-te ei au fost deaemenea martori la atatea minuni pe care Dumnezeu le-a facut cu ei: scoaterea din Egipt, hranirea lor in pustie cu mana cereasca, despartirea apelor si multe altele si cu toate acestea l-au renegat atata de usor pe Dumnezeu cand Moise a intarziat sa vina de pe muntele Horeb, facand-si Vitel de aur spre a se inchina lui.
    Deci au multe antecedente.

    Apreciază

  • nea Anderthal said, on decembrie 10, 2011 at 11:42 am

   ..@Toma
   Toma, atunci de ce *vreii invinovatesc pe TOTI nemtii ptr. ce au patit ei in al doilea ra$bel?
   ps:nu doar nemtii sunt invinuiti dar si pe noi romanii vor sa ne aduca in genunchi sa le cerem iertare cu toate ca multe din cele ce spun ei sunt ba$$me aducatoare de $$$

   Apreciază

 3. Maria said, on decembrie 9, 2011 at 12:35 pm

  Toate acestea ne arata ca ,drumul spre Antihrist se arata tot mai larg .Se spune ca vor cadea mai intai ,cei mari din Biserica .Sa dea domnul ,sa nu se intample asemenea si in Biserica noastra .Dar tot ce este scris ,se va intampla .Poate si evreii ,vor veni la dreapta credinta .Este lesne de inteles ,ca tot poporul evreu ,este vinovat de rasticnirea Fiului lui Dumnezeu ,Mantuitorul lumii ,cat si de uciderea proorocilor din vechiul testament .De 2000 de ani ,se inchina la un zid (ruinele templului lui Solomon ),asteptand venirea lui Mesia .Pe Mesia l-au rasticnit si batjocorit atunci si ei singuri s-au blestemat ,sa cada asupra lor si asupra copiilor lor ,singele varsat ,prin uciderea lui Dumnezeu Mantuitorul .Mesia lor ,va fi Antihristul si venirea lui se apropie .Daca vor veni la dreapta credinta ,ii va ierta Dumnezeu cel bun si milostiv .

  Apreciază

 4. nu conteaza said, on decembrie 9, 2011 at 1:50 pm

  Imi dau si eu un pic cu parerea. Poate ca vina cea mare a evreilor (si aici nu ma refer la cei care se aflau in multimea care ii cerea lui Pilat sa il elibereze pe Baraba) este faptul ca nu l-au acceptat pe Mantuitor ca pe Mesia, desi foarte multi au fost martori la minunile Sale si puteau afla foarte usor despre ele. Asa ca daca poate ai gasi scuza celor care nu se aflau in Ierusalim la momentul respectiv ca ei nu au cerut uciderea Domnului, totusi acestia L-au ucis spiritual in inima lor, cand nu L-au acceptat ca pe Dumnezeu. Si deci cand evreii sunt trasi la raspundere pentru moartea Mantuitorului, „evreii” nu sunt vazuti etnic (pana la urma si Apostolii si cei care le-au urmat lor initial erau etnici evrei), ci cei care si-au pastrat vechile traditii si au refuzat sa Ii urmeze Domnului si sa respecte Legea Noua.

  Asa ca atunci cand ii exonerezi pe evrei (religios, nu etnic, asa cum spuneam mai sus), este ca si cum ai spune ca niste oameni care L-au vazut pe Mantuitorul dar nu L-au primit ca pe Dumnezeu nu au gresit cu nimic. Sau ca poporul cel dintai chemat sa Il slaveasca pe Dumnezeu Fiul nu a gresit cu nimic cand a refuzat…

  Poate am gresit, caz in care imi cer iertare.

  Apreciază

  • Maria said, on decembrie 9, 2011 at 8:00 pm

   Trebuie sa tinem cont ca Intruparea Fiului lui Dumnezeu ,propovaduirea rastignirea si moartea pe cruce ,au fost „programate „de Dumnezeu Tatal ,inca de la facere .Trebuia un Mantuitor ,care sa scape lumea de pacate ,luindu-le asupra Lui .Se stia cine-l va vinde si ca va fi ucis .Chiar si in Psaltire se face referire intr-un psalm ,la camasa Mantuitorului ,pt care s-a tras la sorti ,cui sa-i revina .Proorocii vechiului Testament au proorocit toate acestea si ca le va face poporul evreu .Au fost blestemati de insusi Domnul ,ca in Ierusalim nu va ramane piatra pe piatra pt ca vor fi cuceriti si ucisi .Acestea s-au intamplat in anii 70 de dupa Hristos .Totul s-a intamplat dupa voia lui Dumnezeu Tatal cu voia Fiului ,pt pacatele lumii intregi si ale noastre .Asa cum faraonul Egiptului nu-i slobozea din robie ,in ciuda pedepselor date de Dumnezeu (cele 11plagi ,faraonul stiind motivul acestor pedepse ,dar Dumnezeu il tinea in aceasta stare in care refuza eliberarea iudeilor ),tot asa si evreii nu vor sa -l recunoasca nici acum pe Dumnezeu Iisus Hristos Mantuitorul lumii .Totul se intampla dupa voia lui Dumnezeu si nimic altfel .

   Apreciază

 5. sol said, on decembrie 9, 2011 at 2:16 pm

  exonerare.. in ce sens? exista termenul de „vina colectiva”? sunt germanii vinovati de crimele lui hitler? rusii vinovati de crimele lui stalin? au copiii nostri vina pentru ce au patit martirii din inchisori? exonerarea implica recunoasterea vinovatiei… altminteri, ce se exonerezi?

  Apreciază

 6. ADY said, on decembrie 9, 2011 at 4:33 pm

  Singele lui Hristos de pe capul jidanilor nu se sterge decit cu pocainta sincera,adica cu marturisirea ca ei lau ucis iar dupa aceia sa se crestineze pentru a primi iertarea si mintuire.

  Apreciază

 7. dante said, on decembrie 9, 2011 at 5:13 pm

  S-o luam logic. Evreii nu-l recunosc pe Hristos ca fiind Fiul Domnului, ci ei Il considera un impostor, pai daca e asa, de ce se inflameaza atita, atunci cind pe buna dreptate, este aruncata peste ei o vina colectiva biblica? Daca in locul lui Hristos, ar fi o alta persoana, tot asa de contrariati ar fi? Eu observ, ca in subconstientul lor, ei Il recunosc pe Hristos fara sa vrea, tocmai datorita acestei eterne negari a ceea ce s-a intimplat acum 2011 ani. De ce ii intereseaza sa obtina aceasta exonerare, daca pentru ei, Hristos nu valoreaza nimic? Cu atit mai mult, cu cit ei aveau de partea lor legea iudaica, cea care le dadea dreptul sa omoare cu pietre, pe cel care aducea hule lui Dumnezeu, deci legal ei sint acoperiti…deci, de ce atita framintare la ei?
  ADEVARUL arde si satana stie bine care e adevarul.

  Doamne ajuta!!

  Apreciază

  • Marius said, on decembrie 9, 2011 at 10:19 pm

   Ii intereseaza pentru ca ei considera ca au suferit de-a lungul istoriei persecutii religioase din cauza acestei acuzatii care li se aduce. N-are nici o legatura cu ce recunosc ei ca adevar sau nu, ei vor ca oficial sa nu mai fie acuzati.
   Acum, strict parerea mea, e ca un intreg popor nu poate fi considerat vinovat pentru niste evenimente ce au avut loc acum 2000 de ani, mai ales ca marea majoritate a avreilor ce traiau in acel timp nu au avut nici un cuvant de spus in executarea lui Hristos.

   Apreciază

 8. Set said, on decembrie 9, 2011 at 6:55 pm

  bine spus dante!

  Apreciază

 9. Infruntarea Jidovilor said, on decembrie 9, 2011 at 7:05 pm

  Singura revenire a jidanilor la Hristos, este sa lepede iudaismul si sa devina ortodoxi. Alta cale nu exista. Nu tu exonerare, nu tu nimic. Apa de ploaie aceasta exonerare.

  Cititi „Infruntarea jidovilor” scrisa de un evreu care a trecut la ortodoxie si s-a facut calugar.

  Apreciază

 10. abc Marin said, on decembrie 10, 2011 at 6:20 am

  nu putem zice că nu e vină colectivă ! căci altfe putem spune că nu am moștenit vina lui Adam și ar însemna că Domnul Iisus Hristos s-a răstignit în zadar ,, să nu fie,, să luăm aminte că toți iudeii care nu l-au primit pe Mîntuitor l-au răstignit în inima lor , dar aici e planul lui Dumnezeu care a ivîrtoșat inima lor ca să intre neamurile în dreapta credință dar din păcate nu au intrat toate , așa că să ținem cu dinții în masura puterii fiecăruia. Doamne ajută

  Apreciază

 11. Pr.Gabriel said, on decembrie 10, 2011 at 6:58 am

  Un coleg de-al meu a fost in vara la ierusalim, si a fost si la zidul plangerii sa-l vada si i-a vazut pe evreii perciunati rugandu-se in fata lui. Apropiindu-se de ei, a intrebat pe ghid ce rugaciune zic acestia si sa i-o traduca. Ghidul i-a tradus asa:
  „Dumnezeul nostru muluieste-ne pe noi si nu ne lasa pe noi sa fim judecati de Fiul Mariei”

  A zambit parintele, si mi-a spus ca au constiinta veniri lui Hristos acum 2.000 de ani, dar nu vor sa-l accepte. De ce, nu stiu.. dar un lucru e sigur…
  Blestemul sangelui merge din neam in neam, pana cand cineva il opreste.. iar aici, in situatia lor, intreg neamul evreiesc trebuie sa acepte pe Iisus Ca Hristos si Dumnezeu si asa vor opri durerile.

  Apreciază

 12. Maria said, on decembrie 10, 2011 at 2:38 pm

  Interesanta rugaciune au ei la zidul plangerii .Deci ,le e frica de judecata Celui pe care l-au ucis ,pt ei este doar fiul Mariei ,nu Fiul Lui Dumnezeu si Dumnezeu adevarat .Si nu stiu ca Dumnezeu Tatal i-a dat toata puterea din cer si de pe pamant ,Fiului .Daca ar crede asta , probabil ca toti s-ar boteza si ar trece la Ortodoxie .Multe rautati din lume ,ar inceta ..

  Apreciază

 13. COSTY said, on decembrie 10, 2011 at 4:19 pm

  Serpi,pui de vipere,cum veti scapa de osanda gheenei?De aceea,iata,Eu trimit la voi proroci si intelepti si carturari dintre ei veti ucide si veti rastigni dintre ei veti biciui in sinagogi si- veti urmari din cetate in cetate.Ca sa cada asupra voastra tot sangele dreptilor,raspandit pe pamant,de la sangele lui Abel,pana la sangele lui Zaharia,fiul lui Varahia,pe care l-ati ucis intre templu si altar.Adevarat graiesc voua,vor veni aceastea toate asupra acestui neam.Ierusalime,Ierusalime,care omori pe proroci si cu pietre ucizi pe cei trimisi la tine,de cate ori am voit sa adun pe fiii tai,dupa cum aduna pasarea puii sai sub aripi,dar nu ati voit.Iata,casa voastra vi se lasa pustie.Caci va zic voua de acum nu Ma veti mai vedea,pana cand nu veti zice Binecuvantat este Cel ce vine intru numele Domnului.Matei23:33

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: