SACCSIV – blog ortodox

UN TIGAN il acuza pe IPS Teodosie ca l-ar fi obligat sa intretina relatii sexuale pe cand era minor, acum 15 ani. ASA SE RASPLATESTE FACEREA DE BINE …

Posted in HOMOSEXUALITATE, IPS TEODOSIE, TIGANI by saccsiv on noiembrie 28, 2011

Iata ce aflam din articolul Teodosie, acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu un minor în urmă cu 15 ani. Vezi aici reacţia lui!:

Un bărbat a depus o plângere la Parchetul General în care îl acuză pe Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, că i-a făcut avansuri şi l-a obligat să întreţină relaţii sexuale pe când era minor, transmite RTV.

Acuzaţia este cu atât mai gravă, cu cât, mărturiseşte bărbatul, fapta s-a petrecut în urmă cu 15 ani, pe atunci el fiind minor şi frate la mănăstirea dobrogeană Dervent. Din plângerea acestuia reiese că ierarhul i-a cerut tânărului să meargă la baie, unde i-a făcut avansuri şi l-a determinat să întreţină relaţii sexuale. Mărturia bărbatului conţine referiri şi la alţi minori, elevi ai Seminarului teologic din Constanţa.

„Mă hărţuieşte!“
IPS Teodosie a declarat pentru Adevărul Constanţa că totul este o minciună, că nu avea cum să se petreacă aşa ceva în urmă cu 15 ani, de vreme ce el este de doar 10 ani în Dobrogea. „Eu ştie despre cine este vorba. Se numeşte Ciprian, atâta ştiu. El mă hărţuieşte tot timpul la telefon, sună de pe numere private şi îşi modifică vocea. Chiar şi astăzi m-a sunat“, a spus Teodosie.
Înalta faţă bisericească spune că i-a făcut mult bine acestui om. „L-am purtat la şcoală, i-am plătit internatul. El este un rom din orfelinatul de la Tulcea. Apoi a vrut să dea la teologie, dar nu s-a putut pentru că l-au prins în spital drogându-se“, a dezvăluit el.
Cu toate acestea , IPS Teodosie spune că nu-şi pune mintea cu un astfel de om. „Eu mă împac şi cu duşmanii şi cu prietenii, aşa cum ne spune bunul Dumnezeu !“

   Comentariu saccsiv:

Nu cred nimic din acuzatiile individului.

Sigur ca mass-media de abia asteapta astfel de stiri, pentru a ataca furibund biserica. Foarte probabil sa existe si oameni care sa-l incurajeze pe nefericitul tigan sa atace atat de mizerabil. Iar organele de cercetare penala n-au ce face. Daca s-a depus plangere, trebuie sa instrumenteze dosarul, care foarte probabil ca se va incheia cu neinceperea urmaririi penale, caci, evident, nu exista probe.

Dar raul s-a facut. Daca cititi comentariile din Adevarul, veti intelege:

Arhiepiscopul Tomisului, acuzat de relaţii sexuale cu minori

Asta e rasplata facerii de bine … Asa stiu unii sa raspunda cu rau la bine, precum acest Ciprian. Cand li se pune pata e jale. Ii mana dracii de la spate si nu mai au limite. Li se pare lor ca trebuie sa atace respectiva persoana si din acel moment nu mai au liniste. Psihopupu poate ar avea vreo denumire cu „obsesiv” in coada pentru asemenea comportamente. Dar de fapt e vorba de indraciri. Necuratul ii duce intr-o stare de furie oarba furibunda. Si sunt in stare sa inventeze orice pentru a face un cat mai mare rau. Si bineinteles, sunt cu mult mai activi in post …

 

33 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on noiembrie 28, 2011 at 9:34 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. emilian said, on noiembrie 28, 2011 at 10:10 am

    O mizerie imensa la adresa IPS Teodosie. Trebuiau sa atace Biserica in post, de Craciun, ca altfel nu se simteau bine.

    Apreciază

  3. gheorghe said, on noiembrie 28, 2011 at 11:51 am

    OFF TOPIC :
    http://www.gandul.info/international/lumea-sub-amenintarea-razboiului-iranul-avertizeaza-ca-ataca-turcia-daca-sua-si-israel-vor-incerca-sa-i-distruga-instalatiile-nucleare-9011669

    NE APROPIEM CU PASI REPEZI DE UN RAZBOI APOCALIPTIC !!!! SA NE RUGAM MAI MULT !!!

    Apreciază

  4. un pacatos said, on noiembrie 28, 2011 at 12:05 pm

    Masoneria si sectele….
    Se stie ca PS Teodosie se lupta pt. redeschiderea Mitropoliei Tomisului.
    Se lupta ca Manastirea Sf. Ana de la Techirghiol unde preot duhovnic dragul nostru parinte Arsenie Papacioc, sa ramina tot asa fierbinte in inimile credinciosilo cum a fost cit parintele Arsenie a fost in viata si sa nu cada pe mina oamenilor din Patriarhie…
    Domnul sa-i lumineze pe toti.

    Apreciază

  5. STOP RFID 666 said, on noiembrie 28, 2011 at 12:05 pm

    OAMENII VOR SA SEMENE CU DRACII

    http://www.gandul.info/magazin/galerie-foto-marsul-zombilor-din-mexico-city-9011222

    Apreciază

    • danutza said, on noiembrie 28, 2011 at 5:17 pm

      asa spun si profetiile: ca la sfarsitul veacurilor, oamenii vor semana cu diavolii.o sa caut profetia.

      Apreciază

  6. Maria said, on noiembrie 28, 2011 at 12:50 pm

    Nu crede nimeni in munciunile acelui tigan ,iar daca exista si din acestia ,Dumnezeu ii va pedepsi aspru pt clevetire si batjocorire a Bisericii lui Hristos ,pt ca a batjocori un ierarh cu asemenea acuzatii ,batjocoresti Biserica .Atat tiganul mincinos ,cat si ziarele de scandal care publica asemenea minciuni ,isi vor lua plata de la Dumnezeu .

    Apreciază

  7. anna said, on noiembrie 28, 2011 at 3:48 pm

    cum de a realizat tiganu tocmai dupa 15 ani.? Sau acum a ramas fara bani.

    Apreciază

  8. nea Anderthal said, on noiembrie 28, 2011 at 4:29 pm

    …deci tiganu mushca mana care l-a hranit! Se pare ca neamul blestemat al tiganior isi cinta cantecul lebedelor(nu ma refer la lebedele mancate de tiani la Viena) si la prima tulburare mare in lume si inclusiv in Europa isi vor culege roadele parazitismului multisecular! LUMEA S-A SATURAT DE ACESTI PARAZITI ! Va imaginati cum va fi atunci cind turma revoltata va incendia palatele tiganilor mafioti? Ce vor face atunci cioroii?Haoleooo,@merika,scapa-ne!Sanky,gata,nu mai tine vrajeala cu persecutia acestor infractori nerecuperabili,si cei care-i sustineau(Franta si alte tari) s-au convins de calitatile lor…

    Apreciază

  9. S.W. said, on noiembrie 28, 2011 at 5:08 pm

    Sunt oarecum off-topic, dar fiindca veni vorba de hartuire si sunat cu numar ascuns, as vrea sa aduc in discutie o problema care ma framanta si cu care se confrunta multi si in special femeile – hartuirea. Ce faci cand esti hartuit(a), sunat de diversi, de pe diverse numere de telefon care dupa ce te suna inchid, esti sunat in mod repetat cu nr ascuns, esti cautat pe telefonul de serviciu, pe telefonul mobil, fix etc.? Cum scapi de problema asta daca individul face parte din cercul tau de cunostinte si ajunge sa iti cunoasca anturajul, iti poate afla nr, indiferent cat ti l-ai schimba.
    Ignori, nu ii dai atentie, dar nu se rezolva. Am incercat cu rugaciune, slujbe de dezlegare, imi este mila de el, dar ajungi la un moment dat sa nu mai rezisti psihic. Ce faci dupa ce iti schimbi numarul de fix de 4 ori in 2 ani si tot te gaseste si te suna aiurea? In absenta unei agresiuni fizice sau a oricarei alte infractiuni, nu se poate depune plangere la politie si cred ca asa l-as inversuna mai rau pe respectivul.
    Ce ati face voi in aceasta situatie?

    Apreciază

    • saccsiv said, on noiembrie 28, 2011 at 5:22 pm

      S.W.

      Ei asta vor: „sa nu mai rezisti psihic”.

      Asadar, nu te mai consuma si nici nu-i injura. Pur si simplu nu raspunzi. Raspunzi doar la cei pe care-i ai in agenda. In rest pa. Ca sa stii ca nu te suna un necunoscut sa-ti faca o masina cadou. Deci care e necunoscut, lasa-l sa sune.

      Apreciază

    • si eu said, on noiembrie 28, 2011 at 5:29 pm

      Relax,
      telefonu e de „sus”
      mai pe la toti suna

      Apreciază

    • lili said, on decembrie 1, 2011 at 6:12 am

      pui telefonul sub urmarire pe motiv de hartuire, totul devine proba si il dai in judecata…se va termina, pentru ca instanta ii pune in vedere pedeapsa cu inchisoare. daca tu crezi ca il (o) inraieste, faci o gresala, pentru ca el (ea) profita de slabiciunea ta. Dumnezeu sa iti dea nervi de otel!

      Apreciază

  10. fane said, on noiembrie 28, 2011 at 6:41 pm

    cautati arhiva romania libera anii 91-96 ve-ti gasi niste articole despre ips teodosie in legatura cu presupuse relatii homo si chiar cu o crima petrecute pe vremea cand acesta era vicar patriarhal si locuia langa caminele institutului teologic intrase si politia tare pe fir

    Apreciază

    • Maria said, on noiembrie 29, 2011 at 11:46 am

      Nu stiu cum se face ,de tinem minte toate mizeriile care au aparut in presa ,cu atatia ani in urma ,cand e vorba de a terfeli preotii Bisericii .Cine mai crede in presa scrisa ,sau in televiziuni? .Astia nu mai au nicio limita ,cand au interes sa aiba cat mai multa audienta ,stiind ca exista din pacate si oameni aplecati spre a „savura „,astfel de stiri .Eu nu cred in asemenea „stiri „.Chiar asa de-ar fi ,sa facem cum a facut Imparatul Constantin cel Mare ,cand a primit de la un crestin din comunitate ,o reclamatie ,in care era acuzat un preot ,de anumite pacate : A luat scrisoarea ,a citit-o ,apoi a rupt-o spunand : „Eu sa vad un preot facand acestea ,la-si acoperi cu mantia mea „.Iar primind o a doua scrisoare ,fara s-o citeasca ,a rupt-o si a aruncat-o in foc ,spunand : ” Doamne , sa nu-mi dai mie ,niciodata ,ca eu sa judec un preot al Bisericii Tale .”Sa nu mai adunam cu buna stiinta( ,fara sa avem nevoie ,)si pacatul clevetirii preotilor ,pe langa cele pe care le avem ,pt ca slabeste credinta in oameni tot mai mult si se pierde increderea in cele sfinte .

      Apreciază

      • Marius said, on noiembrie 29, 2011 at 1:09 pm

        Adica adevarul nu conteaza? Nu spun ca IPS Teodosie e vinovat in cazul prezentat acum, dar sa spui ca niciodata, niciun preot nu poate fi acuzat de nimic e exagerat. Sunt si ei oameni si gresesc ca noi toti, daca fac ceva ilegal sa fie si ei pedepsiti conform legii.

        Apreciază

    • Pr. Daniel P. said, on noiembrie 30, 2011 at 1:46 pm

      Fane,

      Indiferent ce insinuezi, evenimentul nu are nici o legătură cu episcopul Teodosie. Pe vremea aceea eram preot şi spiritual la biserica Radu Vodă şi ştiu exact ce s-a întâmplat. A fost vorba de o reglare de conturi (şi un jaf asupra victimei) între 3 persoane de condiţie dubioasă, dintre care una (cel care a fost înjunghiat), fiind invalid de o mână, primise din partea mea găzduire de milă (gratuită) în clopotniţa bisericii. Aluziile calominoase pe care le proferezi pe internet te descalifică, întrucât nu au nici o bază reală. Poliţia n-a „intrat pe nici un fir”, doar a constatat crima (descoperită din întâmplare de un elev seminarist), a făcut cercetările de rigoare şi l-a prins pe făptaş. Atât.

      Am să-ţi spun concluziile mele, căci am avut ocazia să-l observ îndeaproape pe arhiereul Teodosie timp de 7 ani (1994-2001) perioadă în care el a locuit într-o clădire aflată în aceeaşi curte cu cea a Seminarului şi a bisericii Radu Vodă din Bucureşti:
      – Teodosie a fost într-adevăr un om milostiv, a ajutat mulţi elevi mai defavorizaţi, era bun gospodar, cultivat, corect şi energic, ceea ce a stârnit multe invidii şi bârfe interesate de a-l compromite; am fost martor ocular la unele acte de milostenie pe care el le-a săvârşit, dar milostenia lui a fost interpretată de unii zgârciţi ca fiind neobişnuită, deci părea interesată (părere care în nici un caz nu era întemeiată);
      – nu l-am văzut niciodată în situaţii, companii sau manifestări compromiţătoare; ceea ce numeşti tu „presupuse relaţii” vor rămâne simple presupuneri, deoarece noi, cei care am funcţionat ca profesori de teologie în proximitatea lui n-am observat niciodată aşa ceva; nu a existat nici măcar o singură plângere în acest sens, la adresa sa;
      – cei care (ca şi tine) continuă să dezgroape morţii în speranţa că vor reuşi, direct sau indirect, să aducă pete pe veşmântul Bisericii se vor izbi de mărturiile celor care au văzut cu ochii lor cu totul altceva decât vă închipuiţi voi, cei care aveţi o imaginaţie bogată, dar profund pervertită.

      Sper să te luminezi, ca să repari ceea ce ai făcut – cu sau fără intenţie.

      Pr. Daniel P.

      Apreciază

  11. alex said, on noiembrie 28, 2011 at 8:13 pm

    Salut,

    te citesc de câţiva ani de acum, nu am lăsat niciodată un comentariu, până acum. m-am gândit să îţi las un comentariu pentru că de la un timp simt că nu mai e aceeaşi luptă pe care o purtai înainte. afirm acestea deoarece cred că judecăm prea mult pe ceilalţi, iar raportat la ce se întâmplă aici pe blog, mă refer la faptul că judeci prea mult, uneori fără a avea un contact direct cu o situaţie, şi nu cred că este corect, în oricare sens ai privi. uite, mi-ar place un loc unde să găsesc ce postezi tu, eu să citesc articolul, să vizionez ce e de vizionat, şi eu să trag concluzia. peste tot vedem opinii, soluţii, judecăţi de tot felul, că ăla e aşa, că altul sigur e pus de cineva, că X dacă face aşa, sigur e pus de dracul. nu judeca pentru a nu fi judecat. e atât de simplu. sigur că, din spatele pseudonimului tău, a spune tot ceea ce crezi şi ceea ce simţi, este mai facil, dar de aici şi până la a judeca pe toţi cei care, cu ştiinţă sau fără ştiinţă fac ceva, cred că este un pic deplasat. toată stima pentru efortul pe care îl depui pentru a arăta şi o altă latură a ceea ce se petrece în jurul nostru.

    a fi obiectiv în zilele noastre este extrem, extrem de greu, dar atât de necesar..

    P.S. : mă adresez ţie autorule, şi dacă vei binevoi să răspunzi unui cititor de-al tău, îţi mulţumesc. per a contrario, alte păreri, judecăţi din partea altor persoane nu mă interesează.

    o seară frumoasă !

    A.R.

    Apreciază

    • Maria said, on noiembrie 29, 2011 at 12:08 pm

      Cand este vorba de EREZIE ,nu inseamna ca judeci ,ci inseamna ca ai o atitudine contrara ,acesteia .Prin asta aperi ORTODOXIA si credinta in Hristos .Deasemeni deschizi mintile ratacitilor si ii opresti din cadere in erezie .Poate fi si cel mai mare ierarh ,toate sunt bune ,pana la erezie .Drumul ASCULTARII ,se opreste aici .In comentariile de mai sus ,s-au condamnat calomniile si acuzatiile murdare ,facute la adresa unui ierarh si in general ,preotilor ,de catre presa si tv ,care nu mai au subiecte de senzatie si totodata sunt anticrestine .Acest blog ,combate ratacirile de la dreapta credinta si nu judeca pe nimeni .Nu trebuie sa stai nepasator cand Ortodoxia este incoltita din toate partile .De aceea a lasat Dumnezeu capuri luminate ,sa invete si pe altii mai nestiutori .Doamne ajuta !

      Apreciază

  12. moshu said, on noiembrie 29, 2011 at 8:07 am

    deci, fane, daca nu e prima oara cand oficialitatile spun aceasta minciuna, deci inseamna ca spun adevarul?

    Apreciază

  13. emilian said, on noiembrie 29, 2011 at 9:14 am

    IPS Teodosie a fost atacata puternic atunci pentru relatia de prietenie, relatie pe care nu a ascuns-o, cu Adrian Nastase, zvonindu-se intr-o vreme ca urma sa fie viitorul patriarh. L-au improscat cu mizerie mai demult si acum invoca mizeriile tot ale lor pentru a justifica actuala mizerie. Romania libera e fituica unde scriu toti spurcatii de atei, iar de irelitatea ce sa mai zic, nu e clar fane cine e proprietar acolo pe fata?

    Apreciază

  14. morosanu said, on noiembrie 29, 2011 at 11:44 am

    …si mai mult, cind aceste mizerii vin in lume prin binecuvintarea patriarhiei prin demonul si noul Iuda Florian Bichir, ” popa” care zice ca nu-i „POPA” care de altfel il ajuta pe PF DANIEL sa-i atace pe unii care indrazneste sa nu-i satisfaca placerile orgolioase…
    Doamne iarta-ne si ajuta-ne pe noi.
    Post usor si cu folos!

    Apreciază

  15. fane said, on noiembrie 29, 2011 at 6:30 pm

    atunci cand v-am semnalat cazul din r.l nu am vrut sa spun nimic rau despre darul arhieriei ips teodosie ci am vrut sa arat cam pe unde suntem noi cu dreapta credinta in aceste zile si cine sunt pastorii nostri si nu uitati ca la asa turma asa pastori daca noi vom merge in iad ei vor merge in fundul iadului cat despre ierarhii nostrii au calitati de buni pastori asa putine incat numai sange mucenicesc ii poate spala cititi pilda vitei de vie data slugilor spre lucru si veti vedea ce-i asteapta caci poporul acesta ticalosit in pacate si 90% ortodox care abia asteapta fasolea cu ciolan de ziua nationala (CA TOT E POSTUL NASTERII) arata lucrarea lor neroditoare

    Apreciază

    • Pr. Daniel P. said, on noiembrie 30, 2011 at 2:08 pm

      Fane,

      Referitor la cea de-a doua postare a ta, prin care încerci să te disculpi (dar nu reuşeşti) pot spune că nu din ziare îţi poţi face o părere despre cineva, ci numai dacă stai zile, luni şi ani – măcar tangenţial – în prajma persoanei respective. Eu am stat 7 ani în apropiere de episcopul Teodosie – fie şi tangenţial, căci n-am făcut parte din staff-ul dumnealui şi nici monah nu sunt – şi n-am ajuns nici măcar să suspectez concluziile la care ai ajuns tu citind 2-3 articole de ziar.
      În plus, concluzia ta că „poporul ticăloşit în păcate” este rodul lucrării ierahilor este complet greşită. Arhiereii au o cu totul altă misiune decât aceea de a fi moaşe comunale. Manevra asta a ta de a da vina pe alţii este total greşită, deoarece fiecare va răspunde pentru faptele sale; şi fiecăruia i se va cere proporţional cu ce i s-a dat.
      Mai bine te-ai îngriji de tine, în loc să te frământe soarta altora şi locul exact unde vor ajunge ei.

      Apreciază

  16. fane said, on noiembrie 30, 2011 at 8:29 pm

    pentru cine ar trebui sa ma disculP? IN FATA CUI dumitale? te simti cu musca pe caciula eu sunt mirean si port barba desi sotiei mele i/a fost greu sa inteleaga ce inseamna sa faci ceva pentru du mnezeu cat de putin iar dumneata imi spui mie ca sfintiile lor au alt rost decat turma lui HRISTOS? parinte pune mana pe pidalion si pe urma vorbeste despre rolul moasei in societate nu uita ca datorita noua mirenilor va puteti savarsi sfanta leturghie apropos vezi pentru ce motive se cateriseau preotii cu ceva timp in urma vezi -l pe ion creanga voi clericii purtati vina pentru pacatele laicilor [citeste filocalia EVRAGHIE PONTICUL cap 5]

    Apreciază

  17. Pr. Daniel P. said, on noiembrie 30, 2011 at 10:11 pm

    Fane,
    Nu în faţa mea ar fi cazul să te disculpi, ci în faţa celor care ţi-au citit afirmaţiile nefondate şi aluziile prosteşti la legătura presupusă de tine între episcopul Teodosie şi o anumită crimă. Pentru asta ai fi bun de dat în judecată, dar spre norocul tău acela pe care l-ai calomniat nu se pretează la aşa ceva; te va ierta şi pe tine, cum i-a iertat şi pe ceilalţi care au făcut la fel.
    Dacă porţi barbă nu înseamnă nici că eşti mai deştept, nici mai frumos, nici că te vei mântui. Să ştii că nici pe forţosul Samson nu l-au ajutat prea mult părul şi barba, dacă n-avea prea multă minte. În orice caz nu e cazul să te mândreşti cu asta – şi Marx, şi Engels şi Lenin au avut barbă, dar nu prea le-a folosit la sporirea în deapta judecată. Iar mândria este păcat. Hristos n-a spus „lăsaţi-vă barbă”, ci „iubiţi-vă unii pe alţii”. Tu ai impresia că „faci ceva pentru Dumnezeu” dacă porţi barbă, concomitent cu defăimarea aproapelui tău? Uciderea cinstei semenilor tăi tot ucidere se cheamă, şi vei da seama de asta.
    Apoi s-o crezi tu că „popii poartă vina păcatelor tale”. Preotul este obligat să te îndrume spre dreapta credinţă, chiar stăruind, dar nu te poate obliga să-l asculţi şi să o trăieşti cum se cuvine. Dacă eşti nepăsător, atunci nu el, ci tu însuţi vei da seama. De aceea e şi o vorbă în popor: „popa nu bate toaca de două ori pentru o babă surdă”.
    Cel ce nu ascultă în mod repetat de învăţătura preotului mai întâi şi a întregii Biserici mai apoi, trebuie tratat aşa cum merită: cu răbdare, dar şi cu fermitate. Iar dacă stăruie, trebuie dat ca exemplu negativ, ca să nu se ia şi alţii după el. Aşa spune Scriptura:
    „De-ţi va greşi ţie fratele tău, mergi, mustră-l pe el între tine şi el singur. Şi de te va asculta, ai câştigat pe fratele tău. Iar de nu te va asculta, ia cu tine încă unul sau doi, ca din gura a doi sau trei martori să se statornicească tot cuvântul. Şi de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ţi fie ţie ca un păgân şi vameş.”(Matei 18, 15-17)

    Apreciază

  18. danielivaniereus said, on decembrie 11, 2011 at 2:18 pm

    Multe patii fratilor naste cate un personaj public! Ce sa zic… Este usor sa dai cu pietre. S-a spus aici si pe buna dreptate ca Teodosie este un om milostiv. Cu siguranta este si toate actele lui stiute sau nestiute are cine sa le judece. De judecata Domnului nu il vor apara nici straiele nici hirotonia nici slujbele nici macar pozitia de episcop. Un singur lucru doresc sa subliniez. Daca la pozitia, varsta si cultura lui se lasa inconjurat de toti „neica-nimeni”, mai mult daca le deschide usa si le intinde masa, apoi sa nu se mai planga de faptul ca ara parte de asemenea tratamente.
    O vrba batraneasca soune ca daca te bagi in troaca te mananca porcii. Iar alta mai malitioasa mai spune ca cine se aseamana se aduna.
    Daca ar fi dat dovada de o mai buna selectivitate la oameni acum nu ar mai fi trecut prin asta.
    In rest palavre pro sau contra.

    Apreciază

    • Pr. Daniel P. said, on decembrie 12, 2011 at 7:43 am

      Răspuns pentru danielivaniereus

      Zice un proverb românesc: „Ţiganul, când a ajuns împărat, în primul rând pe tată-său l-a spânzurat”. Recunoştinţa, care va să zică, e floare rară pentru unii dintre semenii noştri.

      Ceea ce apreciezi frăţia ta că ar fi trebuit să facă episcopul Teodosie este valabil doar pentru omul egoist, căruia nu-i place să se implice, ci este preocupat în primul rând de confortul personal – şi de aceea el se închide într-un turn de fildeş, unde-i cald şi bine şi nu-l mai deranjează nimeni. Nu acelaşi lucru a urmărit Teodosie, care a înţeles că a fi slujitor al lui Hristos înseamnă să te angajezi, să socializezi şi cu cei buni şi cu cei răi, să-i ajuţi şi pe cei merituoşi şi pe cei nemerituoşi, să-i mângâi şi pe cei tari şi pe cei slabi, să-i sfătuieşti şi pe cei drepţi şi pe cei nedrepţi, cu riscul de a cădea judecata invidioasă sau răzbunătoare a celor care înţeleg altfel lucrurile, ori pur şi simplu nu sunt capabili de virtutea recunoştinţei. Căci dacă ar fi să le facem bine semenilor noştri doar ca răsplată pentru meritele lor, ar trebui mai întâi să-i judecăm pe fiecare şi nu se ştie care dintre ei ar mai rămâne pe lista celor îndreptăţiţi de a primi milostenie prin această metodă selectivă. Iar exemplul Scripturii este cu totul altul, pe care îl dă Însuşi Tatăl ceresc:

      „Ca să fiţi fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele şi peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi.” (Matei 5,45)

      Episcopul Teodosie a preferat să nu-i judece a priori pe semenii săi (nici că sunt drepţi sau nedrepţi, nici că sunt români sau ţigani) ci să urmeze îndemnul Sfântului Apostol Pavel, care a fost toată viaţa sa hulit şi invidiat de unii dintre „fraţii” pe care tot el îi miluise şi îi adusese la dreapta credinţă:

      „Aşa să ne socotească pe noi fiecare om: ca slujitori ai lui Hristos şi ca iconomi ai tainelor lui Dumnezeu.
      Iar, la iconomi, mai ales, se cere ca fiecare să fie aflat credincios.
      Dar mie prea puţin îmi este că sunt judecat de voi sau de vreo omenească judecată de toată ziua; fiindcă nici eu nu mă judec pe mine însumi. Căci nu mă ştiu vinovat cu nimic, dar nu întru aceasta m-am îndreptat.
      Cel care mă judecă pe mine este Domnul.
      De aceea, nu judecaţi ceva înainte de vreme, până ce nu va veni Domnul, Care va lumina cele ascunse ale întunericului şi va vădi sfaturile inimilor. Şi atunci fiecare va avea de la Dumnezeu lauda.” (I Corinteni 4, 1-5)

      Aşa că, bine ai zis: să lăsăm judecata la Dumnezeu. Căci iată care sunt riscurile conştient asumate de către cei care se fac slujitori ai Bisericii pentru nevoile semenilor lor:

      „Căci mi se pare că Dumnezeu, pe noi, apostolii, ne-a arătat ca pe cei din urmă oameni, ca pe nişte osândiţi la moarte, fiindcă ne-am făcut privelişte lumii şi îngerilor şi oamenilor.
      Noi suntem nebuni pentru Hristos; voi însă înţelepţi întru Hristos. […] Ocărâţi fiind, binecuvântăm. Prigoniţi fiind, răbdăm.
      Huliţi fiind, ne rugăm. Am ajuns ca gunoiul lumii, ca măturătura tuturor, până astăzi.
      Nu ca să vă ruşinez vă scriu acestea, ci ca să vă dojenesc, ca pe nişte copii ai mei iubiţi.
      Căci de aţi avea zeci de mii de învăţători în Hristos, totuşi nu aveţi mulţi părinţi.” (I Corinteni 4, 9-15)

      Aşadar, sunt mulţi învăţători care teoretizează cu talent Evanghelia lui Hristos, atât în B.O.R. cât şi în alte culte sau secte religioase pseudocreştine, dar sunt puţini părinţi care îşi asumă riscurile s-o trăiască pe propria lor piele, ca nişte „nebuni pentru Hristos”.

      Dar de ce aruncă atâţia cu pietre în episcopul Teodosie? Poate pentru că li se pare că seamănă cu pomul încărcat de roade, plăcute la vedere şi demne de jinduit.

      Apreciază

      • danielivaniereus said, on decembrie 12, 2011 at 12:49 pm

        Vad ca nu ai inteles nimic. De logoree teologica am podul plin. Ce spune fratia ta stiu si eu, dar nu asta am vrut sa subliniez. Ce spun si acum dupa raspunsul plin de citate al fratiei tale este acelasi lucru. Sa nu confundam bunatatea cu ….hai sa spunem nepriceperea.
        Sa te intreb ceva la final.
        Banuiesc ca esti un samaritean la fel de bun precum iti este si discursul. Tu ai asezat la masa ta in casa ta alaturi de familia ta pe toti puii de pripas?
        Astept raspus.
        Si te mai rog ceva. Vreau un raspuns concret nu discursuri teologice. Marfa de asta am si eu podul plin.

        Apreciază

  19. Pr. Daniel P. said, on decembrie 12, 2011 at 1:37 pm

    Eu nu sunt samarineanul milostiv la care te aştepţi tu, dar Teodosie s-ar putea să fie. Îmi amintesc de o întâmplare de pe vremea aceea. Tocmai ce ieşisem odată de la slujba de seară din biserica Radu Vodă şi m-a abordat un tânăr îmbrăcat cam „punk”, recitându-mi o poveste încâlcită şi greu de crezut (ceva, cum tocmai scăpase el de nişte satanişti din Bucureşti, care voiau să-l omoare în ritualurile lor) a cărei concluzie era următoarea: îmi cerea bani de tren ca să se întoarcă acasă la părinţi, undeva prin nordul Transilvaniei. Nu-mi venea să-i dau nici un leu, pentru că el ca individ nu-mi inspira nici cea mai mică încredere, iar povestea lui mi se părea o mare minciună; dar nici nu puteam să-i întorc spatele – şi de aceea îl priveam lung şi stam pe gânduri, cam ce ar fi de făcut în această situaţie incomodă. Atunci apărut la zece metri în peisaj şi episcopul Teodosie, care tocmai ieşea din locuinţa lui, iar individul a prins mişcarea, m-a lăsat şi l-a abordat imediat pe el, recitându-i cu sârg aceeaşi poveste. Eu m-am apropiat ca să văd deznodământul. Teodosie l-a ascultat cu răbdare, i-a pus câteva întrebări, i-a dat câteva sfaturi, apoi a băgat mâna în buzunarul de la piept, a scos dintr-un plic nişte bani pe care i-a dat şi l-a întrebat: „Îţi ajung?” deşi îi dădea mai mulţi bani decât i se ceruse. Tânărul i-a înşfăcat imediat şi dispărut în noapte în mare viteză, probabil se temea că ierarhul o să se răzgândească. Teodosie a plecat şi el la treburile lui, cu zâmbetul pe buze. Nu ştiu dacă el îşi mai aminteşte de întâmplarea asta, dar eu nu pot s-o uit, conştient fiind că n-aş fi făcut gestul pe care l-a făcut el. Ăsta era episcopul Teodosie pe care eu l-am cunoscut în acei ani şi tot ce se poate să fi rămas la fel: un episcop care îmi aduce aminte mereu de episcopul Myriel „Bienvenu” din Mizerabilii lui Hugo, care i-a răvăşit conştiinţa lui Jean Valjean şi l-a scos din mocirla delicvenţei, dăruindu-i argintăria pe care acesta tocmai i-o furase şi scăpându-l astfel de ocnă.

    Apreciază

    • danielivaniereus said, on decembrie 12, 2011 at 2:23 pm

      Atunci mi-ai raspuns la intrebare. Ramane totusi un aspect ce tine de statura lui de persoana publica. SELECTIVITATEA. Ca l-a ajutat pe nefericitul ala de Ciprian, OK! Dar asa cum spunea candva hatru actorul Louis de Funes: Daca noaptea iei o mana de purgative sa nu te miri ca faci pe tine. Nu am contestat si nu voi face vreodata inima mare a ierahului, am dorit doar sa spun ca putea si ar trebui sa fie mai selectiv. Altfel din 10 oameni care au vazut stirea la TV mai mult de jumatate s-au bucurat de raul ierarhului. Si sa mai sti ceva, vorba lui Murphy: NICI O FAPTA BUNA NU RAMANE NEPEDEPSITA!
      POST CU FOLOS, IAR NASTEREA DOMNULUI NOSTRU SA NE GASEASCA MAI PUTIN INCRANCENATI SI MAI LIMPEZI LA MINTE. SA NU UITAM CA INTAIA PORUNCA A MANTUITORULUI ATUNCI CAND S-A RIDICAT LA CER A FOST SA MERGEM SI SA INVATAM NEAMURILE. SA NE DEA DUMNEZEU ACEASTA LUCIDITATE SI PUTERE DE A INVATAT POPORUL DREAPTA CREDINTA.
      Cu dragoste in Hristos Domnul
      Preot Daniel Ivan

      Apreciază

  20. Pr. Daniel P. said, on decembrie 12, 2011 at 3:10 pm

    Exact aşa a procedat ierarhul Teodosie când s-a pus problema responsabilităţii publice faţă de Biserică şi faţă de societate: cu SELECTIVITATE. A refuzat să-i acorde lui Ciprian Stănescu binecuvântare arhierească pentru dorinţa acestuia de a aborda o cale care nu i se potrivea şi pentru care nu avea vocaţia necesară. Acelaşi om, care l-a sprijinit cu generozitate pe Ciprian să-şi desăvârşească studiile de cultură generală, l-a oprit acum cu fermitate să „se înhame la o căruţă” prea grea pentru puterile lui. O decizie echilibrată şi dreaptă, care n-a fost însă înţeleasă de împricinat decât prin perspectiva „pierderii şansei” de a ajunge într-o poziţie pecepută de el mai degrabă ca pe o sinecură decât ca o pe responsabilitate jertfitoare.

    Apreciază

  21. CIPRIAN said, on decembrie 26, 2011 at 2:23 pm

    LA MULTI ANI DRAG ZIAR WORDPRES SACCSIV .COM ,SI VA MULTUMESC MULT PENTRU TITLUL CU RASUNET DICRIMINATORIU FATA DE PERSOANA MEA . (UN TIGAN IL ACUZA PE IPS TEODOSIE CA IA FACUT AVANSURI). EU NU AM SA VORBESC SUB ANONIMAT PENTRU CA VORBESC DREPT .DAR MA CONSIDER UN PACATOS CARE IMI DORESC CALEA ADEVARUL SI VIATA ADEVARATA ,DAR TRAITA CU SFINTENIE SI ALATURI DE OAMENII ADEVARATI SI DEVOTATI PENTRU DUMNEZEU SI BISERICA. DESI NU STITI NIMIC DIN TOT CE A FOST LA VREMEA RESPECTIVA,AM VAZUT CIT DE SUSTINATORI SUNTETI FATA DE IPS TEODOSIE CARE, VA HRANESTE CU SUPERFICIAL CU CUVINTUL LUI DUMNEZEU. DE CE NU CERCETATI SI FAMILIILE DE PREOTI DISTRUSE DE ACEST DRAG ARHIEREU IUBIT DE VOI CA PIINEA CALDA. AM SA VA SPUN SI VOI REPETA CA NU LOVESC IN SFINTA BISERICA ORTDOXA ,CARE A DEVENIT NEORTODOXA DATORITA BANULUI SI LUXULUI.IATA CIT DE PUTERNICA A DEVENIT „CHIPURILE BISERICA” PROMOVIND ANORMALITATEA ,MIZERIILE SI SARLATANIILE PE CARE LE FAC IERARHII NOSTRII,MURDARIND BISERICA MAMA MINTUITOARE SI SFINTITOARE,PRIN IERARHII NOSTRII ,PLECIND IN PRIMUL RIND DE LA SFINTIILE SALE DEZBINAREA FATA DE BISERICA MAMA, IMPUTININDUSE CREDINTA DATORITA BANULUI SI AVUTIEI CIT SI LUXULUI.IPS TEODOSIE A ZIS CA NU SUNT APT DE A FACE FACULTATEA DE TEOLOGIE DAR, FILMARILE FACUTE CU CAMERA ASCUNSA DE OAMENI CARE AU SCOS LA IVEALA MIZERIILE PE CARE LE FACE INCONTINUARE ACEST IERARH ,CIT SI ALTE MIZERII PE CARE POPORUL ROMAN LE MARTURISESTE CU ADEVARAT,NU SE VEDE CLAR CA TINETI CU ANUMITI OAMENI CARE NU AU TREABA CU DUMNEZEU,SI SLUJESC SUPERFICIAL .BISERICA ESTE AMESTECATA CU ACESTI OAMENI CARE AU COLABORAT CU SECURITATEA SI COMUNICA INCONTINUARE CU OAMENI CARE,PRIN SUSTINERILE LOR POLITICE CIT SI OAMENII CU AFACERI MURDARE FACUTE CU IERARHII NOSTRII CARE AU IESIT LA IVEALA TOT DIN SINUL BISERICI,CUM VA EXPLICATI VOI ACESTE NENOROCIRI CARE LE-A SUFERIT BISERICA MAMA SI LE SUFERA INCONTINUARE ,DISCRIMININD ATIT IERARHII CIT SI UNII PREOTI FRUMUSETEA SI STABILITATEA BISERCI MAMA . CARE SA IMPUTINAT DE PREZENTA SUFLETELOR UMANE VII DE PE ACEST PAMINT.SI NU SE IA ATITUDINE DE A SE OPRI ACESTE STRICARI DE ORTODOXIE DE CREDINTA SI DE OPRIREA SARLATANIILOR ,CARE SE PRODUC PRIN BISERICA DUPA CARE BISERICA MAMA SUFERA IAR ENORIASII INTELEG ALTFEL SITUATIA ,ZICIND SI INTELEGIND IN MINTEA LOR, CA ATUNCI CIND IESE MIZERIILE LOR LA IVEALA FACUTE DE IERARHII NOSTRII CARE „CHIPURILE IL REPREZINTA PE HRISTOS” VIN SI IN LOC SA SUSTINA BISERICA ORTDOXA MAMA PASTRIND-O IN SFINTENIE ,ENORIASII NU SUSTIN BISERICA CI IERARHII CARE SUNT TOT OAMENI ,SI FAC PACATE MULT MAI MARI CARE DEJA AU INCEPUT SA IASA LA LUMINA ADICA LA ADEVAR. NU MA SUPAR DRAGII MEI CA VA SUSTINETI ARHIEREII ,DAR ASA CUM II SUSTINETI TOT ASA SA-I SI INDREPTATI CU DUHUL BLINDETII SI AL DRAGOSTEI .IMI SUSTIN SFINTA SI MAMA BISERICA ORTODOXA FOARTE MULT .DAR NU SUNT DEACORD CU OAMENII FALSI SI OAMENII CARE IMPUT CELE SFINTE PRIN MIZERIILE LOR.ASA DAR NU RAMINE DECIT SA MEDITATI CU SFINTENIE TOT CE EU AM ARGUMENTAT LA FEL CA SI ALTI OAMENI CARE DORESC SI SUSTIN ,SA APERE SFINTA SI DUMNEZEIASCA BISERICA ORTODOXA MAMA,AJUTIND-O SA-SI RECAPETE SUFLETELE CARE SI-AU PIERDUT NADEJDEA ,TRAIND PE ACEST PAMINT DATORITA UNOR OAMENI CARE AU COLABORAT CU SECURITATEA CU ATMOSFERA COMUNISMALA CARE A FOST IMPOTRIVA BISERICI MAMA .SI MA ROG LA MAICA DOMNULUI SA VINA DIN CER CURATIA PUTERNICA ASUPRA BISERCI ORTDOXE DIND LA OPARTE OAMENII CARE AU ALUNGAT PRIN FELUL LOR SUFLETELE CARE SE REGASESC IN BISERCA MAMA .BISERICA ESTE PTR TOTI NU PENTRU UNII . ASA DAR VA DORESC CRACIUN FERICIT IAR CEL NASCUT IN PESTERA HRISTOS DOMNUL NOSTRU SA VA DARUIASCA LUMINA BUCURIEI LUMINA CREDINTEI,IAR MAICA DOMNULUI SA VA VA CALAUZEASCA IN TOTI PASII VIETII VOASTRE .CRACIUN FERICIT SI UN CALDUROS LA MULTI ANI.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.