SACCSIV – blog ortodox

Guvernul SUA confirma legatura intre cutremure si fracturarea hidraulica (practica de a injecta apa in formatiunile stancoase adanci)

Posted in cutremur by saccsiv on noiembrie 17, 2011

   Iata ce aflam din articolul U.S. Government Confirms Link Between Earthquakes and Hydraulic Fracturing:

Pe 5 Noiembrie un cutremur cu magnitudinea de 5.6 a zguduit Oklahoma si a fost simtit pana la Illinois.

Pana acum doi ani, in Oklahoha au avut loc tipic in jur de 50 de cutremure pe an, dar in 2010, 1047 de cutremure au zguduit acest stat.

De ce?

In Lincoln County, unde majoritatea incidentelor seismice din acest weekend trecut au avut centrul, exista 181 de puturi de injectie, potrivit lui Matt Skinner, un oficial de la Oklahoma Corporation Commission, agentia care supervizeaza productia de petrol si gas din stat.

Cauza si efectul?

Practica de a injecta apa in formatiunile stancoase adanci  provoaca cutremure, au concluzionat Armata SUA si Institutul de Studii Geologice al SUA.

Industria de gaze naturale al SUA pompeaza adanc in subteran un amestec de apa si diverse substante pentru a sfarama straturi sedimente care contin gaz natural, un proces numit fisurare hidraulica (sau fracturare hidraulica) cunoscut mai mult informal ca „fracking’’. In timp ce grupurile de mediu s-au concentrat in principal asupra capacitatii „fracturarii’’ de a polua apa subterana, un efect mai amenintator reiese din studiile guvernului SUA – si anume ca prin fortarea fluidelor sub presiune ridicata in adancimile subterane se produce cresterea activitatii seismice regionale.

In timp ce industria de gaze naturale din SUA pune in miscare o campanie publicitara costisitoare si fara precedent pentru a convinge publicul ca astfel de practici sunt inofensive pentru mediu, agentiile guvernamentale din USA au hotarat altceva.

Potrivit site-ului „Rocky Mountain Arsenal” al Armatei SUA, RMA a forat un put adanc de eliminare a deseurilor lichide ale sitului, dupa ce Agentia pentru Protectia Mediului din SUA „a stabilit ca aceasta procedura este eficienta si de protectie a mediului”. Potrivit RMA, „putul adanc de injectie al Rocky Mountain Arsenal a fost construit in 1961, si a fost forat la o adancime de 12.045 picioare’’ si 165 milioane de litri de deseuri lichide Basin F, constand din „apa foarte sarata, incluzand unele metale, cloruri, ape uzate si materii organice toxice’’ au fost injectate in put in perioada 1962-1966.

De ce a fost oprit procesul? „Armata a intrerupt utilizarea putului in Februarie 1966, din cauza posibilitatii ca injectarea de lichid sa „declanseze cutremurele din zona”, potrivit RMA. In 1990, „riscul de cutremur asociat cu injectarea in puturi de adancime – un raport catre Agentia de Protectie a Mediului din SUA” cu privire la evenimentele RMA, efectuat de Craig Nicholson si RI Wesson a declarat simplu ca, „injectarea a fost intrerupta la sit in anul precedent, de indata ce legatura dintre injectia de fluid si seriile anterioare de cutremure a fost stabilita”.

Douazeci si cinci de ani mai tarziu, „posibilitate” si „stabilit” au fost schimbate in luna iulie 2001 in pagina 87 a studiului Agentiei de Protectie a Mediului, „Prezentare generala a programului tehnic: Reglementarile de control a injectiei in subteran EPA 816-r-02-025,” care a raportat, „In 1967, corpul de ingineri al armatei SUA si Institutul de Studii Geologice al SUA (USGS) au stabilit ca un put de eliminare in adancime a deseurilor periculoase de la Rocky Mountain Arsenal a fost cauza evenimentelor seismice semnificative din apropiere de Denver, Colorado.”

Exista o divergenta semnificativa intre „posibilitate”, „stabilit” si „a fost cauza”, si cel mai recent raport a fost in urma cu un deceniu. De atunci mai multa fracturare hidraulica pentru a elibera gaze din sisturi bituminoase a avut loc la sisturile Marcellus.

Potrivit site-ului USGS, la rubrica nedatata, „Putem produce cutremure? Exista vreo modalitate de a preveni cutremurele?’’ agentia noteaza „Cutremure induse de activitatea umana au fost documentate in cateva locuri din Statele Unite, Japonia si Canada.

Cauza a fost injectarea de fluide in puturi adanci pentru eliminarea de deseuri si recuperarea secundara a petrolului, si utilizarea rezervoarelor pentru alimentarea cu apa. Cele mai multe dintre aceste cutremure au fost minore. Cel mai mare si cel mai cunoscut a fost produs in urma injectarii de fluid la Arsenal Rocky Mountain din apropierea orasului Denver, Colorado. In 1967, un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade urmand o serie de cutremure mai mici. Injectia a fost intrerupta la sit in anul precedent odata ce legatura dintre injectarea de fluid si seriile anterioare de cutremure a fost stabilita”.

Notati fraza, „Odata ce legatura dintre injectia de fluid si seriile anterioare de cutremure a fost stabilita”

Asadar, cercetarile facute in curs de peste cincizeci de ani atat de Armata SUA cat si de Institutul de Studii Geologice al SUA confirma la un nivel federal ca „injectia de fluid” produce instabilitate subterana si este un factor care contribuie la inducerea activitatii seismice crescute”. Ce spuneti despre „provoaca evenimente seismice semnificative?”

Trecere rapida la prezent.

Peste ocean, luna trecuta Cuadrilla Resources a Britaniei a anuntat ca a descoperit depozite subterane uriase de gaze naturale in Lancashire, pana la 200 de trilioane de metri cubi de gaz cantitate totala.

Pe 2 Noiembrie un raport emis de Cuadrilla Resources a recunoscut ca fracturarea hidraulica a fost cauza a doua cutremure care au lovit Lancashire si posibil cauza a altor cincizeci de cutremure de pamant pe ansamblu. Agentia Britanica de Studiu Geologic a legat, de asemenea, cutremurele mai mici din zona Blackpool de „fracking”. Dr. Brian Baptie de la BGS a spus, „Pare destul de probabil ca acestea sa fie in legatura”, precizand ca, „Am avut o serie de instrumente in apropiere de locul respectiv si acestea arata ca ambele evenimente au avut loc in apropierea zonei si la o adancime redusa”.

Dar, inapoi la Oklahoma. Raportul lui Austin Halland din August 2011, „Examinarea seismicitatii posibil indusa de fracturarea hidraulica in Eola Field, Garvin County, Oklahoma”, Institutul de Studii Geologice Oklahoma OF1-2011, a studiat 43 de cutremure care au avut loc pe 18 ianuarie, variind in intensitate intre 1.0 si 2.8 Md (milliDarcies). In timp ce concluziile raportului sunt de inteles prudente, totusi afirma ca, „analiza noastra a aratat ca la scurt timp dupa ce fracturarea hidraulica a inceput, mici cutremure au inceput sa se produca, si mai mult de 50 au fost identificate, dintre care 43 au fost suficient de mari pentru a fi localizate.”

Sensibilizata cu privire la problema, industria gazelor naturale si petrol s-a grabit sa respinga acuzatiile si sa induca in eroare publicul cu o serie de reclame publicitare despre cum gazul natural din depozitele de sisturi biminoase este nu numai viitorul Americii, dar ofera si locuri de munca, iar companiile de energie sunt custozi responsabili ai mediului.

Se pare ca Wahingtonul va fi in cele din urma nevoit sa abordeze problema, dupa ce Armata SUA si USGS au constatat o legatura de cauzalitate intre injectia fortata a lichidelor in subteran si cresterea activitatii seismice. Avand in vedere ca cutremurul de la Oklahoma a cauzat o multime de pagube materiale si pierderi de vieti omenesti, politica ar trebui mai mult ca sigur sa ajunga sub un control mai crescut din partea comunitatii juridice.

In timp ce poluarea rezervei de apa a comunitatii este o tragedie locala abia auzita in interiorul Beltway, un cutremur intinzandu-se de la Oklahoma pana in Illinois, Kansas, Arkansas, Tennessee si Texas este o problema care ar putea sa-i scuture pe alegatori din toropeala, iar alegerile locale sunt la mai putin de un an distanta.

28 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on noiembrie 17, 2011 at 12:15 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. nea Anderthal said, on noiembrie 17, 2011 at 12:48 pm

    ..uite ce mai fac @merlocii:

    http://ca.news.yahoo.com/obama-gillard-announce-plans-expand-us-military-presence-075000922.html

    Apreciază

  3. nea Anderthal said, on noiembrie 17, 2011 at 12:55 pm

    ..hmm..din ce in ce mai mult se aud trompetele care anunta un alt ra$bel..

    http://www.trilulilu.ro/tokyhava/38c6daf1cb2ed6

    Apreciază

    • emilian said, on noiembrie 17, 2011 at 7:45 pm

      Cati nu ar vrea sa aiba verbul lui Petre Tutea. Ma face sa rad acest pigmeu corespondent al fituicii zisa rl. Daca Petre Tutea ar fi fost dat la televizor saptamanal in 1990 la ore de maxima audienta pe foarte multi i-ar fi adus la crestinism si nationalism. Nu l-am cunoscut decat la TV si pe caseta video, dar intalnirea cu el mi-a schimbat viata. Si se mai leaga pigmeul si de Dostoievschi, e chiar culmea nesimtirii, e nesimtitul absolut, fata de Petre Tutea care este si va fi intotdeauna unul din romanii absoluti.

      Apreciază

  4. danutza said, on noiembrie 17, 2011 at 4:08 pm

    http://semperviva.ro/esente-pentru-vindecare-cu-ajutorul-arhanghelilor/

    uitati-va ce rataiciri!!! cica vindeca cu ajutorul arhanghelilor.

    Apreciază

  5. […] Guvernul SUA confirma legatura intre cutremure si fracturarea hidraulica (practica de a injecta apa … […]

    Apreciază

  6. […] Guvernul SUA confirma legatura intre cutremure si fracturarea hidraulica (practica de a injecta apa … […]

    Apreciază

  7. […] Guvernul SUA confirma legatura intre cutremure si fracturarea hidraulica (practica de a injecta apa … […]

    Apreciază

  8. […] Guvernul SUA confirma legatura intre cutremure si fracturarea hidraulica (practica de a injecta apa … […]

    Apreciază

  9. […] Guvernul SUA confirma legatura intre cutremure si fracturarea hidraulica (practica de a injecta apa … […]

    Apreciază

  10. […] Guvernul SUA confirma legatura intre cutremure si fracturarea hidraulica (practica de a injecta apa … […]

    Apreciază

  11. […] Guvernul SUA confirma legatura intre cutremure si fracturarea hidraulica (practica de a injecta apa … […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.